LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING"

Transkript

1 LIMHAMNS KALKBROTT - TILLSTÅND TILL BIBEHÅLLEN LÄNSHÅLLNING Samrådsunderlag Malmö Sweco Environment AB Malmökontoret Kust och vattendrag Johan Landberg Uppdragsnummer SWECO VATTEN & MILJÖ Hans Michelsensgatan 2 Box 286, Malmö Telefon Telefax

2 Innehåll 1 Bakgrund 1 2 Underlag för samråd 2 3 Verksamhetsbeskrivning Tillflöde av grundvatten Vattenanläggningen Länshållningen 4 4 Omgivningspåverkan Grundvattennivåer 4 5 Planförhållanden 7 6 Nollalternativ 9 7 Miljökonsekvenser Riksintressen/Skyddade områden Naturmiljö Kulturmiljö Landskapsbild Utsläpp till mark och vatten Buller Inverkan på miljömål och miljökvalitetsnormer Egenkontroll Slutsats 16 8 Referenser 16 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Limhamns kalkbrott höjdnivåer Grundvattennivåer Vattenanläggningar

3 2 Bakgrund Brytning av kalk i Limhamns kalkbrott påbörjades i industriell skala redan år Kalkbrottet blev med tiden ett av Europas största. Totalt har ca 65 miljoner ton kalkberg bortförts. Kalkbrottets yta uppgår till ca 87 ha och tillsammans med avbaningsmassor tar verksamheten i anspråk ett område på ca 1350 x 750 m. Brottets maximala djup uppgår idag till ca 65 meter jämfört med den omgivande marken, bilaga 1. Täktverksamheten i kalkbrottet upphörde år 1994 och sedan dess har vissa utfyllnader gjorts med kalkslagg och byggnadsrester till nuvarande bottennivå på ca 60. Kalkbrottet har under hela tiden länshållits genom att grundvatten och dagvatten pumpats upp ur brottet och avletts från området via Hammarsbäcken. Denna mynnar i den s.k. Barnviken i Öresund vid Sibbarp. Idag innehåller kalkbrottet en unik flora och fauna med ett flertal skyddade arter såsom grönfläckig padda och kalkkrassing. De stora biologiska värdena ledde fram till att Malmö kommun i december 2010 beslöt att förklara kalkbrottet som Naturreservat med tillhörande skötselplan i syfte att för framtiden bevara den unika miljön och naturvärdena i brottet. Kalkbrottet utgör sedan 2002 ett Natura 2000-område (SE ) enligt det s.k. Art och habitatdirektivet. Detta medför att de nuvarande förhållandena i kalkbrottet inte får förändras på något sätt, som riskerar att påverka förutsättningarna och livsbetingelserna för de skyddade arterna. Som en följd av de ovan nämnda besluten är det för framtiden väsentligt att lägga fast möjligheterna till bibehållen av kalkbrottet och under vilka villkor en bibehållen bortledning av såväl dagvatten som inläckande grundvatten kan ske. För att vidmakthålla förutsättningarna och bibehålla Natura 2000-området samt det kommunala naturreservatet har Malmö beslutat att hos miljödomstolen vid Växjö tingsrätt ansöka om en lagligförklaring av befintliga vattenanläggningar och tillstånd till framtida bibehållen samt avledning av detta svatten via Hammarsbäcken ut i Barnviken. På uppdrag av i egenskap av nuvarande respektive blivande ägare till den aktuella 1 (16)

4 fastigheten Limhamn 155:355, på vilken kalkbrottet är beläget, har SWECO upprättat nedanstående samrådsunderlag för tillståndsprocessen. 3 Underlag för samråd I syfte att få tillstånd till framtida bibehållen har HeidelbergCement Sweden AB på uppdrag av Malmö beslutat att upprätta underlag för en ansökan om tillstånd enligt 11kap. miljöbalken samt ge in en sådan till Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Detta underlag innefattar en sammanställning av befintliga uppgifter rörande grundvattenförhållandena i den aktuella delen av Malmö. Det aktuella materialet innefattar resultat från beräkningar i en numerisk grundvattenmodell, samt mätresultat från bl.a. Svedabs och Citytunnelns kontrollprogram avseende grundvattennivåer i denna del av Malmö. Underlaget har sammanställts i syfte att ingå i en miljökonsekvensbeskrivning ( MKB ) för projektet. Denna kommer att upprättas parallellt med att samrådsförfarande genomförs med berörda parter. Kartbilagor ur denna MKB bifogas detta samrådsunderlag, tillsammans med en beskrivning över utformningen av de aktuella anläggningsdelarna, bilaga 2 och 3. 4 Verksamhetsbeskrivning 4.1 Tillflöde av grundvatten Vattnet i kalkbrottet läcker i huvudsak fram via horisontella sprickzoner i kalkbranterna och rör sig i ett stort vattensystem mot brottets sydöstra del. Tillströmningen av grundvatten till brottet sker dels underifrån i brottets djupare del och dels via utläckande vatten ifrån schaktväggarna. Situationen har illustrerats i en schematisk bild, se figur (16)

5 Figur 3.1. Schematisk bild av hur grundvatten strömmar in i kalkbrottet Vattnet samlas upp i ett system av dammar med en sammanlagd yta av ca m 2, se figur 3.2. Figur 3.2 Dräneringsförhållanden i kalkbrottet (M Wirén, GK, Malmö 2006) 3 (16)

6 4.2 Vattenanläggningen Dagens av brottet sker genom pumpning på två nivåer. En mindre pumpanläggning i söder lyfter vattnet från de östra och centrala delarna av brottet från nivån -58 till nivån -41 m. Vattnet leds härifrån via en kanal längs brottets södra kant fram till den större pumpstationen i väster, där vattnet lyfts upp till markytan vid Hammarsbäcken, på nivån ca +4. Till den större pumpstationen leds även det grundvatten som bortleds via den s.k. Limhamnstunneln. Den mindre pumpanläggningen har en kapacitet på 2 m 3 /min och den större en kapacitet på 3,5 m 3 /min (M Wirén 2006). 4.3 Länshållningen Den unika floran och faunan i botten av kalkbrottet är beroende av att vattnet på den lägre nivån inte tillåts stiga över en kritisk nivå under en längre tid. Om så inträffar riskerar ett antal arter och individer att dränkas och gå förlorade. Mängden svatten varierar över de enskilda åren, till stor del beroende på variationer i nederbörd och avdunstning från de öppna vattenytorna i brottet. SGU anger i sin kartbladsbeskrivning till det Hydrogeologiska kartbladet (Ser.Ag Nr 4) från 1972 att grundvattenuttaget uppgår till ca 50 l/s (3 m 3 /min). Senare beräkningar av vattenbalansen för området anger värdet på på ca 1,25 milj. m 3 /år (2,4 m 3 /min) (VIAK 2006) Driftuppgifter från HeidelbergCement Sweden AB anger att i genomsnitt på årsbas pumpas ca 1,2 m 3 /min (ca m 3 per år). Grundvattentillskottet från Limhamnstunneln har sannolikt minskat med åren. Den första uppgiften från 1965 anger ett flöde vid mynningen på 33 l/s. Femton år senare hade detta minskat till 22 l/s och för dagen tyder mätningar på ett flöde i storleksordningen 15 l/s. Förklaringen till minskningen av flödet har angivits vara en utfällning av kalk i de vattenförande sprickorna, vilket minskat bergets vattenförande förmåga i anslutning till tunneln. Ett framtida tillstånd för fortsatt är planerat att utformas så att grundvattenytan vid den lägsta punkten i brottet kan hållas på en nivå under havsytan varierande mellan nivåerna -58 och Omgivningspåverkan 5.1 Grundvattennivåer Bortledningen av grundvatten från akvifären i kalkberget vid kalkbrottet har skapat en avsänkningstratt kring brottet. Denna har suc- 4 (16)

7 cessivt utbildats under den tid brytningen av kalksten pågått på allt djupare nivåer. Sannolikt har avsänkningen under någon period av verksamheten varit ännu större än idag. Med hänsyn till verksamhetstiden får det anses vara klart att den nuvarande avsänkningen till sin huvudsakliga del varit utbildad redan under slutet av talet. För att översiktligt beskriva grundvattennivåerna i anslutning till kalkbrottet har en interpolation genomförts med hjälp av tillgängliga data i Malmö Geo Atlas,(SWECO 2006), och aktuella mätningar av grundvattennivåer som utförts inom ramen för Citytunnelprojektet. Resultatet åskådliggörs i figurerna nedan. Figur 4.1. Plan utvisande de två sektioner där grundvattensituationen bestämts genom interpolation av tillgängliga mätdata (SWECO 2006) 5 (16)

8 20 10 A Marknivå Bergnivå Trycknivå i kalkberget A' 0 Nivå (m) Längd (m) Figur B Översiktlig bild av grundvattnets trycknivå i öst-västlig riktning (SWECO 2006) Marknivå Bergnivå Trycknivå i kalkberget B' 0 Nivå (m) Längd (m) Figur 4.3 Översiktlig bild av grundvattnets trycknivå i nord-sydlig riktning SWECO 2006) Av figur 3 och 4 framgår att grundvattengradienten är brantast mot öster och söder, vilket är logiskt med tanke på den övergripande strömningsriktningen för grundvattnet, från sydost mot väster och nordväst. En revidering av de ovan redovisade bilderna har gjorts inom ramen för det nuvarande projektet, med hänsyn till ytterligare tillgänglig kunskap om området. Den nu aktuella bilden över grundvattennivån i kalkberget runt brottet redovisas på kartan i bilaga 2. Av kartbilden 6 (16)

9 framgår att man inom ett område på ca 2 km avstånd från brottets kanter kan spåra en påverkan jämfört med vad som skulle vara fallet om kalkbrottet aldrig hade etablerats. Avsänkningen kan registreras i borrade brunnar, nedförda i hydraulisk kontakt med kalkberget inom det praktiska influensområdet för kalkbrottet. Eftersom avsänkningen i kalkbrottet till övervägande del sannolikt skett under 1900-talets första hälft måste dock den nuvarande situationen anses utgöra naturliga förhållanden för området. 6 Planförhållanden I Malmös översiktsplan från 2005 är kalkbrottsområdet angivet som utredningsområde. Delar av kalkbrottet ingår även i Länsstyrelsens naturvårdsprogram och har där högsta naturvärde (klass 1), figur 5.1. Detta område överensstämmer även i stort med det under 2002 fastställda Natura 2000-området i kalkbrottet. Hela kalkbrottet ingår även i Malmö stads naturvårdsprogram och utgör sedan december 2010 ett av kommunen bildat naturreservat med tillhörande skötselplan. Figur 5:1. Område med högsta naturvärde enligt Länsstyrelsens naturvårdsprogram (Källa: Länsstyrelsen i Skåne län) 7 (16)

10 Runt kalkbrottet pågår arbete med att ta fram detaljplaner. Det finns såväl ett antal fastställda detaljplaner innefattande bostäder, service och industri samt natur- och rekreationsområden men även några områden med pågående planarbeten, se tabell 1. Tabell 1 Sammanställning över aktuella detaljplaner runt kalkbrottet ( Område Plan Planläge Norr om kalkbrottet Del av Limhamn 155:499 Dp4945 Antagen Dp4969 Antagen Kv Palsternackan Dp5143 Underrättelsetid Öster om brottet Elinegård Limhamn 155:501 m.fl. Söder om brottet Del av Limhamns g:a skjutbana Dp4959 Samrådstid Dp5000 Pågående planarbete Del av kv Ålkistan Dp5005 Pågående planarbete Del av Bunkeflostrand 3:1 m. fl. Väster om brottet Söder om Hammars Park Dp5246 Pågående planarbete Dp4846 Antagen Områden med antagna detaljplaner samt pågående detaljplanearbeten framgår av figur 5.2 nedan. 8 (16)

11 Figur 5.2 Aktuella detaljplaner i anslutning till kalkbrottet, (Malmö sbyggnadskontor, 2012) 7 Nollalternativ Ett nollalternativ skall per definition redovisa konsekvenserna av att en planerad verksamhet inte kommer till stånd. Med utgångspunkt från att ansökan avser ett tillstånd till bibehållen och bibehållen bortledning av grundvatten kan ett nollalternativ teoretiskt tänkas utgöras av en situation där det inte sker någon bortledning av vatten. I nu aktuellt fall skulle detta innebära att pågående avslutas, vilket i sin tur skulle medföra att vattennivån i kalkbrottet och grundvattennivån i omgivningen skulle stiga till den nivå, som förelåg då kalkbrytningen påbörjades i mitten av 1800-talet. 9 (16)

12 Avsänkningen av grundvattennivån i såväl kalkbrottet som i det omgivande kalkberget har sannolikt varit densamma under de senaste 50 åren. Kalkbrottet hyser en artrikedom och stora biologiska värden för vilka en bibehållen och bortledning av grundvatten är en absolut förutsättning. Det finns därför mycket goda skäl för att hävda att ett nytt naturtillstånd med stora skyddsvärda intressen sedan länge har inträtt till följd av avsänkningen. Det är därför både realistiskt och rimligt att betrakta nuvarande tillstånd i och kring brottet som nollalternativ. 8 Miljökonsekvenser 8.1 Riksintressen/Skyddade områden Natura 2000 Limhamns kalkbrott är Natura 2000-område (SE ) enligt det s.k. Art och habitatdirektivet (SCI, Site of Community Interest). Skydds- och bevarandemålen för Natura 2000 i Limhamns kalkbrott grundas på förekomsten av kalkkrassing. Avgränsningen av Natura 2000-området redovisas i figur (16)

13 Figur 7.1. Natura 2000-områdets avgränsning. (Källa Länsstyrelsen i Skåne län) Det finns dock andra arter i kalkbrottet, bl.a. grönfläckig padda som omfattas av den s.k. Artskyddsförordningen (1998:179) och som kräver ett generellt hänsynstagande. Genom medlemskapet i EU gäller ett flertal EU-förordningar och direktiv till skydd för växter och djur. Sverige har åtagit sig att tillämpa dessa direktiv och överenskommelser i sin nationella lagstiftning. Detta sker huvudsakligen genom bestämmelserna i Artskyddsförordningen. 11 (16)

14 Tabell 2. Rödlistade arter i Limhamns kalkbrott. Länshållningen i kalkbrottet utgör en förutsättning för bevarandet av de arter som idag finns etablerade i brottet. En förändring av vattennivån i brottet bedöms leda fram till en risk för försämrade livsbetingelser för ett flertal av arterna eller för vissa arter ett direkt hot mot överlevnaden Naturreservat Malmö kommun har med stöd av 7 kap. 4 i miljöbalken beslutat om att förklara Limhamns kalkbrott som naturreservat med en tillhörande skötselplan även den daterad Syftet med naturreservat Limhamns kalkbrott beskrivs i kommunens beslut i ett flertal punkter av vilka ett antal väsentliga är: att långsiktigt bevara brottets speciella biologiska, geologiska och kulturhistoriska värden samt den speciella atmosfären och avskildheten från den urbana omgivningen och dess påverkan. att säkerställa ett bevarande av växt- och djurarter som är upptagna i EU s bevarandedirektiv, är nationellt rödlistade eller är fridlysta samt att skydda de många sällsynta eller 12 (16)

15 speciella arter som inte är upptagna i EU s bevarandedirektiv, nationellt rödlistade eller fridlysta. att i enlighet med målen för Natura 2000-området skydda och stärka de arter som omnämns. Speciellt åtagande gäller kalkkrassingen. att stärka populationen hos arter som omfattas av de nationella åtgärdsprogrammen för hotade arter, som exempelvis den grönfläckiga paddan. att säkerställa ett bevarande av livsmiljöer som är upptagna i EU:s habitatdirektiv. att bidra till att uppnå de nationella miljömålen 8. Levande sjöar och vattendrag, 11. Myllrande våt-marker, 15. En god bebyggd miljö och 16. Ett rikt växt- och djurliv. Syftet med reservatet uppnås bl.a. genom bibehållen pumpning och bortledning av grundvatten ur brottet så att nivån i den lägsta punkten inte överstiger 57 meter under havsytan. Detta medför att lagligförklaring av den befintliga vattenanläggningen och tillstånd till bibehållen bortledning av grundvatten är en förutsättning för att bevarande- och utvecklingsmålen för naturreservatet ska kunna förverkligas (avsnitt 3.1, s.10, i skötselplanen). 8.2 Naturmiljö Kalkbrottet erbjuder en unik naturmiljö med såväl stora geovetenskapliga som botaniska och zoologiska värden. Den aktuella en är ett led i bevarandet av dessa värden. 8.3 Kulturmiljö Miljön i brottet är en del av den industrihistoria som hör till Malmö. Brottet tillhör en industriepok som bl.a. innehåller bildandet av Skånska Cement AB och som pågick under mer än 100 år. Bibehållandet av låga grundvattennivåer i området är en förutsättning för att man i framtiden skall kunna erbjuda möjligheter till besök i området. 8.4 Landskapsbild Limhamns kalkbrott anges som ett av stadens mest spektakulära utbyggnadsområden (Malmö 2007). Områdets karaktär i det för 13 (16)

16 övrigt flacka landskapet ger en intressant möjlighet till framtida utbyggnad av kringliggande områden. 8.5 Utsläpp till mark och vatten 8.6 Buller Länshållningsvattnet pumpas upp till utloppet i Hammarsbäcken på nivån + 4, väster om brottet. Via denna och dike leds vattnet ut i Barnviken vid Sibbarp. Länshållningen av brottet kommer att ske med elektriska pumpar på plats i en pumpstation nere på nivån - 41 m. Något buller eller andra störningar av denna verksamhet kommer inte att kunna uppfattas i omgivningen. 8.7 Inverkan på miljömål och miljökvalitetsnormer Nationella miljömål De nationella miljömål som främst bedömts vara av betydelse för detta projekt: Myllrande våtmarker Våtmarkernas ekologiska och vattenhållande funktion i landskapet skall bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden. Den aktuella verksamheten utgör ett väsentligt tillskott till Malmö s flora och fauna, helt i enlighet med de fastställda skötselbestämmelserna för det aktuella naturreservatet. Ett rikt växt- och djurliv Målet anger att den biologiska mångfalden skall bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer skall värnas. Syftet med den aktuella verksamheten är att främja förekomsten av ett rikt och särpräglat växt- och djurliv i kalkbrottet. Länshållningen i kalkbrottet utgör en förutsättning för bevarandet av de arter som idag finns etablerade i brottet. En förändring av vattennivån i brottet bedöms leda fram till en risk för försämrade livsbetingelser för ett flertal av arterna eller för vissa arter ett direkt hot mot överlevnaden. 14 (16)

17 Grundvatten av god kvalitet Målet anger att grundvattnet skall ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Den aktuella vattenverksamheten konkurerar inte med dricksvattenbehovet utan grundvattnet bidrar här till att skapa en god och unik livsmiljö. God bebyggd miljö Målet anger att natur- och kulturvärden skall tas tillvara och utvecklas. Den aktuella verksamheten bedöms inte negativt påverka en framtida utveckling av natur- eller kulturmiljön inom det av en berörda området Regionala miljömål De för projektet aktuella regionala delmålen innebär bland annat att värdefulla och potentiellt värdefulla vattendrag skall inventeras, skyddas och restaureras. För projektets vidkommande överensstämmer de regionala miljömålen i allt väsentligt med de nationella miljömålen och det bedöms att den aktuella vattenverksamheten ligger helt i linje med dessa Lokala miljömål Malmös lokala miljömål finns redovisade i miljöprogram för Malmö De lokala miljömålen ansluter i huvudsak till de 16 nationella miljömålen. 8.8 Egenkontroll I syfte att följa upp verksamheten och kontrollera eventuell framtida påverkan på grundvattenförhållandena inom brottet kommer ett egenkontrollprogram att upprättas av verksamhetsutövaren efter samråd med tillsynsmyndigheten. Kontrollen föreslås omfatta följande moment:: Mätning av bortledd vattenmängd på samlingsledningen från brottet Kontroll av vattennivån vid den nedre pumpstationen i brottet Kontroll av länsvattnets beskaffenhet 15 (16)

18 8.9 Slutsats Sammantaget innebär ovanstående att den planerade vattenverksamheten inte kan förväntas få någon menlig påverkan på den nuvarande miljön i kalkbrottet eller dess omgivning 9 Referenser Länsstyrelsen i Skåne län (2003): Miljömålen i Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram ( FEF04EE5056C4E44), Länsstyrelsen i Skåne län (2005): Karttjänst på Länsstyrelsens hemsida Malmö stad, GK/Mats Wirén, Limhamns kalkbrott samt Hammarsbäck och Barnviken, Vatten Malmö sbyggnadskontor 2007, Limhamns kalkbrottsområde, Övergripande struktur och planeringsläge, Dialog-pm 2007:1 Bildande av Naturreservat Limhamns kalkbrott, Beslut ( ) Naturvårdsverket (2012): Miljömålen; SWECO VIAK AB 2006, Limhamns kalkbrott utredning, Del 1 och 4, SWECO VIAK AB 2006, Limhamns kalkbrott utredning, Del 3, SWECO VIAK AB 2006, Limhamns kalkbrott utredning, Del 2, (16)

19 P:1215/ /15-Arbetsmrtl_ritn/Rit/Bilaga1.ai+pdf(ALIS) N Bilaga 1 Heidelberg Cement AB LIMHAMNS KALKBROTT Tillstånd till bibehållen Samrådsunderlag Höjdnivåer Malmö Uppdragsnr

20 Förklaring Beräknad avsänkn från kalkbrottet Bilaga 2 Bedömd medeltryc cknivå i kalkberget efter å r 2000 ing Bedömd trycknivå i kalkberget före kalkbrottet anla ades Heidelberg Cement AB LIMHAMNS KALKBRO TT Tillstånd till grundvattenbo rtledning Samrådsunderlag Grundvattennivåer Översiktskarta, skala 1: (A3) 2 2 km km km km , Kartunderlag Malmö Sta Översiktskarta daterad 2 adsbyggnadskontor P:\1215\ \000\ 15 Arbetsmtrl_ritn\GIS\Nilaga2.wor r+pdf Malmö Uppdragsnr

21 Bilaga 3 Bef. kassun N Ledningar från pumpstation till bef. kassun P:1215/ /15-Arbetsmrtl_ritn/Rit/Vattenledn bilaga.ai+pdf(alis) Kalkbro t tsgatan Pumpstation -40 HeidelbergCement Sweden AB/Malmö LIMHAMNS KALKBROTT Tillstånd till bibehållen Vattenanläggningar Malmö Uppdragsnr

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Göteborg 2010-06-22 Byggnadsnämnden Box 2554 403 17 Göteborg Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Historik och nutid Fässbergsdalens

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand Stockholm 2009.01.12 Yttrande över Fortum Dalälven Kraft AB:s ansökan om att anlägga ett nytt kraftverk i anslutning till Untra kraftverk

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande detaljplaner inom område för Planprogram öster och söder om kalkbrottet i Limhamn, Elinelunds gård Detaljplan 4959 2011-11-24 FÖRORD Denna miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Miljösituationen i Malmö

Miljösituationen i Malmö Hav i balans samt levande kust och skärgård Malmös havsområde når ut till danska gränsen och omfattar ca 18 000 hektar, vilket motsvarar något mer än hälften av kommunens totala areal. Havsområdet är relativt

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog UPPDRAG Modellering av översvämning i Höje å UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Fredrik Wettemark UPPRÄTTAD AV Johanna Lindeskog DATUM INLEDNING Höje å flyter genom de tre kommunerna Lomma, Lund och Staffanstorp

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

Villkor för Nordkalk att öppna kalkbrott och att avleda vatten inom Bunge Ducker 1:64 m fl, Gotlands kommun (Mål nr M 5418-10 Enhet 3)

Villkor för Nordkalk att öppna kalkbrott och att avleda vatten inom Bunge Ducker 1:64 m fl, Gotlands kommun (Mål nr M 5418-10 Enhet 3) 2011-02-21 Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Villkor för Nordkalk att öppna kalkbrott och att avleda vatten inom Bunge Ducker 1:64 m fl, Gotlands kommun (Mål nr M 5418-10 Enhet

Läs mer

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun Österåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2015-09-18 Ärende/nr: 2012/0210-0043 Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun (3 bilagor) Uppgifter om naturreservatet

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl ANTAGANDEHANDLING Dnr MOB 2015-72 tillhörande ändring av detaljplan för del av Hultsfred 3:1 m.fl 1 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Kommun : Malmö Läge : 5 km SV Malmö Markägare : Enskild Areal : 45,3 ha (Hela kalkbrottets areal är ca 100 ha)

Kommun : Malmö Läge : 5 km SV Malmö Markägare : Enskild Areal : 45,3 ha (Hela kalkbrottets areal är ca 100 ha) 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430157 SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12 psci beslutat av Regeringen 2002-01 Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16 Kommun

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning Grundvatten av god kvalitet God bebyggd miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård Sida 1 av 7 Grundvattnet ska vara

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun På uppdrag av EXARK Arkitekter April 2012 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika BILAGA 1 2005-03-14 Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika Nynäshamns kommun ansöker om bidrag med 70 000 kronor för projektet Fjärilarnas marker i Stora Vika enligt beskrivning nedan. Projektets

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Remissvar till Program för Landvetter Park

Remissvar till Program för Landvetter Park Till Härryda kommun Sektorn för samhällsbyggnad Remissvar till Program för Landvetter Park Först och främst vill Göteborgs ornitologiska förening (GOF) göra klart att vi inte är motståndare till att golf-

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde!

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! E22 Linderöd - Vä E22 Förbi Linderöd Anders Stjernström E22 Sätaröd-Vä Kerstin Åklundh Samråd & Sakägarsammanträde Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! 17 april 2012 19 april 2012 24 april 2012

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN 2014-05-23 SBK 2014-13 DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING BETRÄFFANDE MILJÖKONSEKVENSER Bakgrund Vadstena bil & Däckservice AB har framfört behov av större yta för uppställning

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN SAMMANFATTNING AV RAPPORTEN: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH BEDÖMNINGSMETODER Tore Wizelius Gunilla Britse Angelica Widing Vindkraftens Miljöpåverkan UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ ALLBILDELAR I HUDDINGE AKTIEBOLAG UPPDRAGSNUMMER 1311937000 SWECO ENVIRONMENT AB GÖRAN EJDELING EVA LINDAHL 1 Administrativa uppgifter Sökanden/Verksamhetsutövare: Kontaktperson: E-post: Objekt: Allbildelar

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

Tid: 5 maj 2011 kl 09:00 13:00 Lokal: Absoluts huvudkontor, Köpmannagatan 29, Åhus

Tid: 5 maj 2011 kl 09:00 13:00 Lokal: Absoluts huvudkontor, Köpmannagatan 29, Åhus GRUNDVATTENRÅDET FÖR KRISTIANSTADSSLÄTTEN MÖTESPROTOKOLL Tid: 5 maj 2011 kl 09:00 13:00 Lokal: Absoluts huvudkontor, Köpmannagatan 29, Åhus Först serverades morronfika 1. Välkommen Tina Robertsson, Absolut

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Akt nr 1486-P157 Upphävande av detaljplan för Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Antagen av MBN: 2015-11-19 Laga kraft: 2015-12-23 Dnr MBN/2015-0572

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs 2013-08-20 Ebba Löfblad & Gun Lövblad, Profu i Göteborg AB Lennart Lindeström, Svensk MKB AB BILAGA C:3 till MKB 1 Inledning En genomgång har gjorts

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik, Simrishamns kommun, Skåne län Dnr 2010/264 214 Detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av 27:52 i Kivik,, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PROGRAM, 2011-08-15 Program till detaljplan för del av Mellby 3:121 och del av Mellby 27:52

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 UPPHÄVANDE AV Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun Antagen av MBN 2010-03-04 Laga kraft 2010-04-03 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län Plankarta med översikt Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Behovsbedömning

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Vänga mosse

Föreskrifter för Naturreservatet Vänga mosse 349:29 Antagna av Kommunfullmäktige 2010-06-17 Gälller fr o m 2010-06-17 Beslut om naturreservat enligt 7 kap 4 miljöbalken Uppgifter om naturreservatet Namn: Naturreservatet Vänga mosse Län: Västra Götaland

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen Ulrika Ljung, 0550-88543 ulrika.ljung@kristinehamn.se Sida Antagandehandling 1(9) Datum 2007-10-17 Detaljplan för Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 2015-10-26. Lennart Strand./. Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun m.fl. angående strandskyddsdispens

UNDERRÄTTELSE 2015-10-26. Lennart Strand./. Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun m.fl. angående strandskyddsdispens NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen UNDERRÄTTELSE 2015-10-26 Aktbilaga 18 Mål nr M 58-15 Avdelning 4 Anges vid kontakt med domstolen Bygg, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte Naturvårdsenheten Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Inledning och bakgrund Rapporten redovisar den avsänkning som gjordes av Forserumsdammen samt de biotopvårdsåtgärder

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 1 Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 Beslutande Eva Skoglund Lotta Husberg Kerstin Gadde Elsie-Marie Östling Claes Nordevik Michael Relfsson Els-Marie Ragnar Ingrid Cassel

Läs mer

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22 HÄRJEDALENS KOMMUN Härjedalen Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1644764000 SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-22 ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSICA RAFTSJÖ LINDBERG Sammanfattning Enligt Härjedalens översiktsplan för Funäsdals-området

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer