Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård"

Transkript

1 Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (14) Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Satsning psykisk ohälsa 2016 Ordförandens förslag Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden följande 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fördelar kronor avsatta för psykiatri, enligt bifogat förslag. 2. Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att, tillsammans med Skånes kommuner, ta fram analys av behov och målsättningar inom de fem fokusområden som anges i 2016 års överenskommelse om stöd till insatser inom området psykisk hälsa, en regional handlingsplan för att nå målen samt redovisa detta till. 3. Hälso- och sjukvårdsnämnden ger föreningen SHEDO ett bidrag på kronor för utveckling av interaktiv kommunikation inom området självskadebeteende under Hälso- och sjukvårdsnämnden ger OCD-föreningen ett bidrag på kronor för fortsatt utbildningssatsning inom området OCD under Hälso- och sjukvårdsnämnden ger Fontänhuset i Malmö ett bidrag på kronor för arbete för kroppslig hälsa under Hälso- och sjukvårdsnämnden avsätter medel för klinisk prövning med Naloxon nässpray omfattande kronor under Hälso- och sjukvårdsnämnden ger sjukvårdsnämnd Sund utökat uppdrag omfattande: a. Fortsatt utveckling inom Första Linjen samt En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa omfattande kronor. b. Vård för personer med missbruk och beroende omfattande kronor. H:\ PPT_Beslutsförslag_psy.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (14) c. Fortsatt utveckling av arbetet med att genomföra och kvalitetssäkra Samordnade Individuella Planer inom psykiatrisk vård omfattande kronor d. Fortsatta insatser inom området omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik omfattande kronor. e. Fortsatt utveckling av vården för personer med självskadande beteende omfattande kronor. Sammanfattning Regeringen har, som en fortsättning på den tidigare satsningen PRIO - plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa , träffat en ny överenskommelse med SKL om stöd till insatser inom området psykisk hälsa under I ärendet beskrivs kortfattat de förändringar som tillkommit i 2016 års överenskommelse. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016 Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Statens satsning PRIO - plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa är en överenskommelse som träffats mellan SKL och regeringen om stöd till insatser inom området psykisk hälsa. Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer. Detta görs med målsättningen att befolkningen ska erbjudas individ- och behovsanpassade samt effektiva insatser av god kvalitet när det gäller området psykisk hälsa. Överenskommelsen gäller för 2016 men målsättningen finns att träffa överenskommelser även 2017 och Överenskommelsen omfattar 65 miljoner kronor som går till utvecklingsarbete samt 780 miljoner kronor som fördelas till kommuner och landsting enligt följande: kronor fördelas till landstingen och kronor till kommunerna för att göra analyser, sätta upp mål och utforma handlingsplaner lokalt och regionalt, samt att påbörja ett långsiktigt arbete tillförs landstingen för att stimulera och rusta nya initiativ för att nå unga kronor tillförs kommuner och landsting för att användas till satsning på ungdomsmottagningar. Detta innebär för s del att kronor betalas ut under första kvartalet 2016.

3 Datum (14) har överenskommit med Kommunförbundet Skåne om att ensidigt rekvirerar medel för Ungdomsmottagningarna, en gemensam samverkansgrupp avseende denna satsning kommer att tillskapas. Beslut om s fördelning av medel för satsning på ungdomsmottagningarna hanteras i särskilt ärende. Överenskommelsen 2016 har fem fokusområden: Förebyggande och främjande insatser, Tillgängliga och tidiga insatser, Enskildas delaktighet och rättigheter, Utsatta grupper samt Ledning, styrning och organisation års överenskommelse innehåller stora förändringar gentemot tidigare års överenskommelser. Nedan följer en kort sammanfattning av vad som bedöms som de största förändringarna: I 2016 års överenskommelse har målgrupperna för insatser vidgats betydligt. Från att ha riktats särskilt mot barn och unga med psykisk ohälsa och personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik har nu staten och SKL en gemensam målsättning om att hela befolkningen ska erbjudas behovsanpassade och effektiva insatser av god kvalitet, såväl vad gäller förebyggande och främjande insatser, som medicinsk behandling och sociala insatser. Hälso- och sjukvårdsdirektören föreslås få i uppdrag att, tillsammans med Skånes kommuner, ta fram analys av behov och målsättningar, en regional handlingsplan för att nå målen samt redovisa detta till SKL. Arbetet med att ta fram analys och handlingsplan planeras ske i sedan tidigare etablerad Regional Samverkansgrupp Psykiatri där, förutom och representanter för Kommunförbundet Skåne och Skånes kommuner, även föreningen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH Skåne, ingår. NSPH Skåne har tilldelats bidrag av Hälso- och sjukvårdsnämnden om totalt kronor under 2016 för finansiering av fortsatt utvecklande av former för delaktighet och inflytande. Inom pågår sedan flera år ett arbete för att utveckla vården för personer med psykisk sjukdom och ohälsa. Arbetet har bland annat utgått från identifierade behov beskrivna i den strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om , och som revideras under 2016 samt de övergripande målsättningar som funnits i PRIO, regeringens Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa , samt Socialstyrelsens riktlinjer inom området. För att fortsätta utveckla vården för personer med psykisk sjukdom och ohälsa föreslås Hälso- och sjukvårdsnämnden att öka aktiviteterna inom följande områden: Områden kopplade till beslutspunkt 3, 4, 5 och 6 i ärendet:

4 Datum (14) 3) Bidrag till föreningen SHEDO för utveckling av interaktiv kommunikation inom området självskadebeteende. 4) Bidrag till OCD-föreningen för fortsatt utbildningssatsning inom området OCD. 5) Bidrag till Fontänhuset i Malmö för arbete för kroppslig hälsa. 6) Klinisk prövning med naloxon nässpray. Områden kopplade till beslutspunkt 7 i ärendet: a) Fortsatt utveckling inom Första Linjen samt En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa. b) Vård för personer med missbruk och beroende. c) Fortsatt utveckling av arbetet med att genomföra och kvalitetssäkra Samordnade Individuella Planer inom psykiatrisk vård. d) Fortsatta insatser inom området omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. e) Fortsatt utveckling av vården för personer med självskadande beteende. Samverkan och redovisning Division Psykiatris samverkan inom ramen för överenskommelser som träffas mellan SKL och regeringen om stöd till insatser inom området psykisk hälsa Inom de områden där medel destinerats till division psykiatri ingår att divisionen samverkar med Skånes kommuner och brukarorganisationer i ett långsiktigt arbete med ett gemensamt ansvarstagande med målsättningen att befolkningen ska erbjudas individ- och behovsanpassade samt effektiva insatser av god kvalitet när det gäller området psykisk hälsa. Utvecklingen ska bedrivas i linje med de överenskommelser som träffas mellan SKL och regeringen om stöd till insatser inom området psykisk hälsa. Division Psykiatris redovisning till avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Inom de områden där medel destinerats till division psykiatri ska en redovisning lämnas till avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning senast Av redovisningen ska framgå: Vilka insatser har skett inom respektive område Vilka behov siktar dessa insatser på att hantera Förväntade resultat och hur resultaten kommer att identifieras och följas upp Hur samarbetet mellan sjukvårdens aktörer och kommunala verksamheter/övriga samhällsfunktioner skett inom området. Hur brukarsamverkan skett inom området.

5 Datum (14) Föreslagna aktiviteter 3, Utveckling av interaktiv kommunikation inom området självskadebeteende Utvecklingen av vården för personer med självskadebeteende har varit ett av de prioriterade områdena i s strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälsooch sjukvårdsnämnden , finns utvecklingsuppdrag som anger att arbetet mot självskadebeteende och ätstörningar ska stärkas och utvecklas. Intresseföreningen SHEDO har bidragit aktivt i s utveckling för personer med självskadande beteende. Föreningen sprider kunskap om självskadebeteende och ätstörningar, ger stöd åt drabbade och anhöriga och arbetar för en bättre vård för dessa grupper. Föreningen har en unik möjlighet att nå personer och anhöriga i målgruppen. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ge ett bidrag till SHEDO på kronor för kunskapsspridning inom området under perioden Föreningen har uppmärksammat ett behov av att nå målgruppen via chatfunktion och önskar utvecklingsmedel för detta ändamål. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås för detta ändamål ge föreningen SHEDO ett bidrag på kronor för utveckling av interaktiv kommunikation inom området självskadebeteende under , Fortsatt utbildningssatsning inom området OCD Utvecklingen av vården för personer med tvångssyndrom eller Obsessive- Compulsive Disorder, OCD, har varit ett av de prioriterade områdena i s strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om I slutrapporten som upprättades i den strategiska planen bedöms tidig upptäckt inom eller utanför sjukvården vara en viktig faktor för positivt behandlingsresultat. En ökad kunskap hos medarbetare inom primärvården skulle kunna bidra till tidig upptäckt. Svenska OCD-förbundet har sedan 2012 erhållit bidrag från för att erbjuda utbildning om OCD för medarbetare främst inom psykiatrin och primärvården samt ge möjlighet för personer med tvångssyndrom/ocd och deras anhöriga/närstående att delta i stödgrupp. Utbildningen och stödgrupperna är av unikt slag och bygger till stor del på anhörigas och drabbades erfarenheter. Svenska OCDförbundet har en unik möjlighet att nå personer och anhöriga i målgruppen. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås ge föreningen Svenska OCDförbundet ett bidrag på kronor för fortsatta stödgrupper och

6 Datum (14) utbildningar under Summan är beräknad på 2 utbildningsomgångar för personal och 2 omgångar stödgrupper för patienter och deras anhöriga. 5, Arbete för kroppslig hälsa Kroppslig hälsa hos personer med omfattande och allvarlig psykisk sjukdom har varit ett av de prioriterade områdena i s strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälso- och sjukvårdsnämnden , anges att på olika sätt ska arbeta med att förbättra den kroppsliga hälsan hos personer med allvarlig långvarig psykisk sjukdom som schizofreni och bipolär sjukdom. Personer med allvarlig långvarig psykisk sjukdom som schizofreni och bipolär sjukdom har väsentligt kortare medellivslängd än övriga befolkningen. Avseende den aktuella patientgruppen kan hälso- och sjukvården inte utgå från att personerna själva tar initiativ till kontroller och vård. En del personer behöver hjälp för att komma till vårdenheten. Ytterligare en aspekt är att det kan vara svårt att få personer i målgruppen att medverka till undersökning och behandling. Fontänhuset i Malmö har en unik möjlighet att nå personer i målgruppen. Föreningens erfarenhet är att deras medlemmars fysiska status är mycket dålig, många lider av hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Dessa individer saknar ofta ekonomiska möjligheter och vågar inte söka sig till friskvårdsanläggningar eller sjukvård. Sjukdomshistorien har oftast även dragit med sig en negativ livsstil, med rökning, medicinering, passivitet, dålig kroppsuppfattning och spänningar i kroppen. Fontänhuset i Malmö har sedan 2013 tilldelats bidrag för medverkan i arbetet för en förbättrad kroppslig hälsa hos personer med allvarlig och omfattande psykisk sjukdom i linje med den strategiska planen för den psykiatriska vården i Skåne. Det föreslagna bidraget för 2016 ger Fontänhuset i Malmö möjlighet till fortsatt samverkan med vårdcentraler inom Hälsoval Skåne, bland annat genom att handledare från Fontänhuset följer med till besök hos primärvården, och att erbjuda friskvårdsföreläsningar, massage och gemensam fysisk aktivitet. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås ge Fontänhuset i Malmö ett bidrag på kronor för fortsatt arbete för en förbättrad kroppslig hälsa hos personer med allvarlig och omfattande psykisk sjukdom under , Klinisk prövning med naloxon nässpray I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälso- och sjukvårdsnämnden , är ett av utvecklingsuppdragen att en klinisk prövning med naloxon nässpray ska starta. Den 26 mars 2015 fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att snarast påbörja ett

7 Datum (14) försöksprojekt i form av en klinisk studie med naloxon som nässpray eller andra beredningsformer (Dnr ). För att stödja starten av den kliniska prövningen föreslås kronor avsättas för finansiering under a, Fortsatt utveckling inom Första Linjen samt En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om en särskild satsning på barn och unga med psykisk ohälsa. Som ett led i denna satsning tog Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om uppdrag för första linjens hälso- och sjukvård för barn och unga mellan 6 och 18 år som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser på grund av psykisk ohälsa. Ärendet innehöll också ett uppdrag att skapa en tydlig ingång för barn och unga samt deras vårdnadshavare kring att söka stöd vid psykisk ohälsa ( En väg in ). En väg in är ett telefonnummer för hela Skåne dit barn och ungdomar upp till 18 år kan ringa för råd, stöd, kontakt och nyanmälan gällande psykisk hälsa. Även anhöriga, skolpersonal etcetera är välkomna att ringa En väg in. Telefonrådgivningen startades 2013 och har varit i funktion sedan september 2013 med syfte att enklare och snabbare kunna hjälpa barn och unga som mår psykiskt dåligt. Telefonrådgivningen bemannas av legitimerade sjuksköterskor som ger råd och stöd, förmedlar kontakt med Första linjen-mottagningar, specialistpsykiatrin eller andra lämpliga instanser. Antalet inringande personer till En väg in har ökat sedan starten och ökningen är ihållande. Ett regionalt gemensamt arbetssätt behöver stärkas för att tillgängligheten ska kunna förbättras och för att alla medborgares behov ska kunna mötas utifrån perspektivet om jämlik hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Befintlig statistik visar att ungdomar inte kontaktar En väg in i den utsträckning som förväntas och önskas, vilket kräver nya arbetssätt och nya kommunikationsvägar. Utvecklingsarbete krävs med inriktning att möta ungdomar utifrån deras behov av tillgänglighet genom nya IT-lösningar/IT-stöd som möjliggör nya kommunikationsvägar via till exempel chatfunktioner. I detta utvecklingsarbete bör ungdomar göras delaktiga De första fem Första Linjen-mottagningarna i Skåne startade i juli Mottagningarna startade i Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Ystad. Utöver de fem initiala mottagningarna har mottagningar öppnats i Trelleborg och Hässleholm. Därutöver har verksamheter som inte har mottagning på heltid startats i Simrishamn, Ängelholm, Burlöv, Hörby, Osby, Bromölla, Svedala, Malmö/Lindängen, Malmö/Rosengård samt Östra Göinge.

8 Datum (14) Första Linjen vänder sig till barn och unga mellan 6 och 18 år med lätt till medelsvår psykisk ohälsa och deras föräldrar. Syftet är att göra det enklare för barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt att få hjälp i ett tidigt skede. I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälso- och sjukvårdsnämnden anges att Första-linjen-mottagningar inom barn- och ungdomspsykiatri ska fortsätta utvecklas och föräldrastödet stärkas. Diskussioner har förts och kommunerna är positiva till verksamheter i Landskrona/Svalöv, Klippan Höganäs, Åstorp, Lomma, Staffanstorp, Kävlinge, Eslöv, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Perstorp. För fortsatt utveckling inom Första Linjen samt En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa föreslås kronor fördelas till barn- och ungdomspsykiatrin inom Skånevård SUND. 7 b, Vård för personer med missbruk och beroende Enligt s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälsooch sjukvårdsnämnden , ska tillhandahålla en likvärdig psykiatrisk vård och utveckla arbetet i linje med ingångna ramöverenskommelser om samverkan mellan och Skånes kommuner. ska även utveckla arbetet i linje med nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Likaså, ska äldres psykiska ohälsa inklusive missbruk och beroende uppmärksammas i ökad grad. Ett övergripande mål är även att följsamheten till vårdprogram och riktlinjer samt täckningsgraden i psykiatriska kvalitetsregister ska förbättras. Då och Skånes kommuner har överlappande ansvar för att erbjuda vård och behandling till personer med missbruk och beroende, bör utvecklingen inom missbruksområdet till stor del ske i samarbete med Skånes kommuner. I enlighet med likalydande bestämmelser i Hälso- och sjukvårdslagen, HSL (8 b ) och Socialtjänstlagen, SoL (5 kap 9 a ) är kommun och landsting skyldiga att ha överenskommelser gällande samarbete i fråga om personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel. Den 25 maj 2015 antog hälso- och sjukvårdsnämnden Ramöverenskommelsen mellan och Skånes kommuner gällande samarbetet avseende personer med missbruks- och beroendeproblem. Under 2015 publicerade Socialstyrelsen nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Riktlinjerna är en revidering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård från Tre nya områden har inkluderats i de reviderade riktlinjerna: Ungdomar, läkemedelsberoende och psykosociala stödinsatser.

9 Datum (14) I samband med det gemensamma remissvaret till Socialstyrelsen från och Kommunförbundet Skåne gjordes bl.a. en kartläggning över utbud, resurser och organisation inom Division Psykiatri. En generell slutsats av denna kartläggning var att missbruksvården i behövde förstärkas på olika sätt. Det konstaterades även att vid den tidpunkten inte kunde erbjuda patienterna en jämlik vård då utbudet inom Division Psykiatri skiljde sig åt mellan verksamhetsområdena. Enligt Socialstyrelsens bedömning om arbetet kring implementering av de reviderade riktlinjerna kommer det att krävas förändringar i samverkan, utbildning och fortbildning samt resurser för att fler ska få tillgång till de rekommenderade åtgärderna. Socialstyrelsen bedömer även att rekommendationerna inledningsvis innebär generellt ökade kostnader. På längre sikt förväntas dock kostnaderna återgå till nuvarande nivåer eller minska eftersom mer effektiva åtgärder används. Denna bedömning avser nationell nivå och konsekvenserna kan därmed skilja sig lokalt och regionalt. För att stödja fortsatt utveckling och ett långsiktigt arbete med att förbättra utbudet inom Division Psykiatri, främja till ett jämlikt utbud över regionen, främja kvalitetshöjning av missbruks och beroendevården i så att sjukvården bland annat kan möta och följa de nya nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende, föreslås kronor fördelas till Division Psykiatri inom Skånevård Sund. 7 c, Fortsatt utveckling av arbetet med att genomföra och kvalitetssäkra Samordnade Individuella Planer inom psykiatrisk vård För personer med behov insatser både från hälso- och sjukvården och kommunala verksamheter ska en samordnad individuell vårdplan, SIP, upprättas om det behövs för att personen ska få sina behov tillgodosedda. SIP har i tidigare PRIO-överenskommelser utgjort grund för prestationsbaserade statliga medel, under de senaste åren har därför en incitamentsmodell använts där de planer som registrerats med aktuell KVÅ kod gett ersättning till Division Psykiatri upp till maximalt kronor. I årets överenskommelse finns inga prestationskrav men det är av stor vikt att fortsätta utveckla arbetet med att genomföra och kvalitetssäkra SIP eftersom planen är ett av de viktigaste verktygen för patientens möjlighet till delaktighet och inflytande samt för att möjliggöra en personcentrerad vård där patienten inte riskerar hamna mellan stolarna då olika huvudmän ansvarar för insatser. NSPH har framfört, förutom att fler patienter är i behov av SIP än det antal som kommer till stånd, att kvaliteten på planerna behöver bli bättre och planerna mer användbara ur ett patientperspektiv. För fortsatt utveckling av arbetet med att genomföra och kvalitetssäkra Samordnade Individuella Planer föreslås kronor fördelas till psykiatrin inom Skånevård SUND.

10 Datum (14) 7 d, Fortsatta insatser inom området omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade bland annat att ge division psykiatri kronor för utvecklingsprojekt och utbildning med inriktning mot förbättrad vård för personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Mycket utveckling har skett inom ramen för de projekt som pågått under föregående år. Fortsatta insatser inom området ska ske inom. I detta område ingår bland annat förbättrad vård för personer med psykossjukdom, kroppslig hälsa, integrerade vårdformer, Assertive community treatment, ACT, eller flexibel ACT, F-ACT, Case Management och Mobila team. Förbättrad vård för personer med psykossjukdom Arbetet för förbättrad vård för personer med psykossjukdom fortskrider med målsättningen att kunna erbjuda likvärdig vård med hög evidens i hela regionen. Under 2015 har ett gemensamt vårdprogram för patientgruppen tagits fram av division psykiatri samt representanter från Schizofreniföreningen och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH. Förslaget kommer att tas upp i division psykiatris ledningsgrupp under våren Implementeringsprocessen har redan påbörjats under framtagandet av vårdprogrammet, fortsatt implementering i verksamheterna sker under Kroppslig hälsa Kroppslig hälsa hos personer med omfattande och allvarlig psykisk sjukdom har varit ett av de prioriterade områdena i s strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälso- och sjukvårdsnämnden , anges att personer med allvarlig långvarig psykisk sjukdom som schizofreni och bipolär sjukdom har väsentligt kortare medellivslängd än övriga befolkningen. ska därför på olika sätt arbeta med att förbättra den kroppsliga hälsan hos dessa patientgrupper. För att öka den kroppsliga hälsan hos personer med psykossjukdom och bipolär sjukdom har rutiner för remiss till hälsoundersökning inom primärvården och struktur för uppföljning tagits fram under Under våren 2016 kommer psykiatrin i Malmö och Lund i samarbete med primärvården utveckla de samverkansformer som behövs för att nå resultat. Då man hittat fungerande arbetsformer kommer upplägget att spridas till övriga verksamhetsområden. Expertgruppen för psykisk ohälsa utarbetar riktlinjer för Undvikbar somatisk vård vid samtidig psykisk ohälsa vilka planeras presenteras under våren Arbetet med implementering av dessa riktlinjer kommer att knytas ihop med övrigt utvecklingsarbete.

11 Datum (14) Integrerade vårdformer, ACT/F-ACT Vad gäller arbetet med att införa integrerade vårdformer, det vill säga multiprofessionella team inklusive representant från, eller strukturerat samarbete med, kommunen, är målet att detta skall finnas inom psykosområdet inklusive för de patienter som har en missbruksproblematik. I huvudsak kommer arbetet att röra implementering av metoderna ACT, eller F-ACT. ACT riktas till personer med omfattande och komplicerad psykiatrisk problematik samt behov av ett intensivt omhändertagande från både hälso- och sjukvård och socialtjänst. Modellen ger jämfört med sedvanlig behandling en minskning av antalet psykiatriska vårdtillfällen och antalet dagar på sjukhus, en större stabilitet i självständigt boende och lägre risk för hemlöshet och arbetslöshet. ACT har hög evidens och rekommenderas i de Nationella riktlinjerna för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. F-ACT är en mindre resurskrävande modell som innebär att det integrerade teamet kan intensifiera sina insatser runt en person då behov uppstår. För närvarande finns ett ACT-team i Skåne och 12 F-ACT-team har startat upp eller är på väg att startas. Fortsatt utveckling pågår kring handledning och kvalitetssäkring av de uppstartade teamen samt uppföljning av insatserna på individnivå. Case Management Case management är ett samlingsnamn för flera typer av stödmodeller. I samtliga modeller har en vårdsamordnare, en så kallad case-manager, en koordinerande funktion med ansvar för att utredning, planering och adekvata insatser genomförs och följs upp med klienten. Flera verksamheter i Skåne har genomgått utbildning i Case management men alla arbetar i dagsläget inte efter modellen. En undersökning om framtida utbildningsbehov för case-managers har gjorts under hösten Dialog förs med Skånes kommuner kring hur patientens behov tillgodoses på bästa sätt och hur denna insats ska utvecklas i relation till arbetet med andra integrerade arbetsformer som ACT, eller F-ACT. Mobila team Den fortsatta utbyggnaden av mobila team fortskrider med målsättningen att alla verksamhetsområden ska starta upp mobila team för specialiserad psykiatrisk vård i hemmet. En ökad möjlighet för psykiatrin att besöka patienten i hemmet bedöms leda till bättre omhändertagande av patienter som har ett större omvårdnadsbehov och som idag har återkommande vårdperioder och som inte klarar sig med de insatser den traditionella öppenvården kan erbjuda. Andra förväntade effekter av insatsen är minskat tryck på akutmottagningar och slutenvårdsavdelningar samt ökad tillgänglighet till öppenvårdsmottagningar. Under 2016 kommer division psykiatri att följa upp insatsen och hur de mobila teamen arbetar i relation till andra insatser och integrerade arbetsformer som ACT, eller F-ACT.

12 Datum (14) För att stödja fortsatta insatser inom området omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik, inkluderande förbättrad vård för personer med psykossjukdom, kroppslig hälsa, integrerade vårdformer, ACT/F-ACT, Case Management och Mobila team, föreslås kronor fördelas till Division Psykiatri inom Skånevård Sund. 7 e, Fortsatt utveckling av vården för personer med självskadande beteende Utvecklingen av vården för personer med självskadebeteende har varit ett av de prioriterade områdena i s strategiska plan för psykiatrin som Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om I har utvecklingen drivits dels inom ramen för Nationella Självskadeprojektet och dels av division psykiatri samt föreningen SHEDO. Division Psykiatri är värd för Nationella självskadeprojektets arbete i södra Sverige vilket har lett till flera utvecklingsinsatser och samarbeten. Bland annat framtagande av ett nationellt kvalitetsdokument för psykiatrin; Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende. I s hälso- och sjukvårdsuppdrag 2016, fastställt av Hälso- och sjukvårdsnämnden , finns utvecklingsuppdrag som anger att arbetet mot självskadebeteende och ätstörningar ska stärkas och utvecklas. Det framgår också att den psykiatriska heldygnsvården ska erbjuda en kvalificerad vård som motsvarar patientens behov och som håller hög kvalitet både vad gäller metoder, arbetssätt och bemötande. Mycket utvecklingsarbete pågår inom området med utgångspunkt bland annat från det nationella kvalitetsdokumentet för psykiatrin Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende. Utvecklingsinsatserna har bland annat varit förstärkning av behandlingsutbudet, åldersintegrerade team, brukarstyrda inläggningar samt kompetenshöjning. Kompetenshöjningen har innefattat att över 1000 medarbetare i division psykiatri utbildats i bemötande under 4 dagar, fler medarbetare utbildas nu till utbildare, kompetensen hos öppenvårdspersonal har förstärkts för att kunna tillhandahålla evidensbaserade behandlingsmetoder som dialektisk beteendeterapi, DBT, och emotion regulation group therapy, ERGT, Kaskadutbildningar pågår för personal i primärvård och på ungdomsmottagningar och fortsätter under Brukarperspektiv har genomsyrat satsningarna med egenerfarnas närvaro på samtliga utbildningar och ett i övrigt tätt samarbete med SHEDO. För att stödja fortsatt utveckling av vården för personer med självskadande beteende, med syfte att erbjuda en kvalificerad vård som motsvarar patientens behov och som håller hög kvalitet både vad gäller metoder, arbetssätt och bemötande, föreslås kronor fördelas till Division Psykiatri inom Skånevård Sund.

13 Datum (14) Ekonomiska konsekvenser och finansiering I samband med Psykiatriöverenskommelsen för 2015 finns det outnyttjade medel om kronor som föreslås finansiera nedanstående aktiviteter. I enlighet med aktiviteter i bifogat förslag fördelas 2016 medel till division psykiatri i Skånevård SUND. Nedan specificerade medel, som uppgår till kronor på årsbasis kommer, förutsatt att motsvarande beslut tas i driftsnämnd Sund, från och med 2017 vara en del i psykiatrins förvaltningsuppdrag. Medlen får inte kvittas eller växlas över mot annan vård: Aktivitet/Åtgärd Finansiering a) Första Linjen samt En väg in b) Missbruk och beroende d) Omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik e) Självskadande beteende Totalt I enlighet med aktiviteter i bifogat förslag fördelas 2016 medel till nedanstående aktiviteter under 2016: Aktivitet/Åtgärd Finansiering Bidrag Bidrag till SHEDO för utveckling av interaktiv kommunikation Bidrag till OCD föreningen för utbildningssatsning Bidrag till Fontänhuset i Malmö för arbete för kroppslig hälsa Övriga poster Klinisk studie naloxon Till division Psykiatri inom förvaltning Sund c) Utveckling Samordnade Individuella Planer Totalt Finansieringen av föreslagna beslut uppgår till totalt kr under 2016, av dessa ska kronor beaktas i hälso- och sjukvårdsnämndens internbudget Juridisk bedömning Samråd med regionjurist har inte bedömts nödvändig.

14 Datum (14) Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte medföra miljökonsekvenser. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan/MBL-förhandling slutförs på regional nivå. Uppföljning satsning på psykiatri 2016 kommer löpande att följas upp och rapporteras till hälso- och sjukvårdsnämnden i november Psykiatrisatsningen avseende 2015 kommer att följas upp och rapporteras till hälso- och sjukvårdsnämnden i juni 2016 Anders Åkesson Ordförande Ulf Meijer Områdeschef

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-20 Dnr 1700551 1 (9) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål PM 2015-05-12 Dnr 5.3-2380/2015 1(20) ANDRA REVIDERADE VERSIONEN 2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål Bakgrund Staten

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-04 Dnr 1700551 1 (8) Beredningen för primärvård,

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14)

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Varje huvudman har resurser runt missbruksproblematik och psykiatrin har självfallet

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Utifrån socialstyrelsens grundkrav 1 inom Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO)

Utifrån socialstyrelsens grundkrav 1 inom Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO) 2015-08-25 Regional uppföljning samt handlingsplan för det gemensamma arbetet kring personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning- Kommunerna i Stockholms län och Stockholms läns landsting

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1502672 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Gäller from 2014-11-01

Gäller from 2014-11-01 - - Gäller from 2014-11-01 1 Innehåll 1. Förutsättningar... 3 2. Bakgrund och syfte... 3 3. Målgrupp... 4 4. Mål... 5 5. Gemensamma utgångspunkter... 5 5.1. Utgångspunkter för samverkan... 5 6. Regionala

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland

Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Psykiatrin Halland 2013-02-13 DN PS120011, 74 Eva Osvald Gustafsson Förvaltningschef Driftnämnden Psykiatri Omorganisation/förändring av utbud inom Vuxenpsykiatrin

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Överenskommelser HSN-SON Syfte

Överenskommelser HSN-SON Syfte Överenskommelser HSN-SON Syfte Den enskilde ska möta en väl fungerande vård och omsorg, integrerade organisationer och att resurserna utnyttjas effektivt. Patienter/brukare ska inte falla mellan stolarna

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Psykiater i Primärvården. Elizabeth Aller Överläkare Spec i allmän psykiatri

Psykiater i Primärvården. Elizabeth Aller Överläkare Spec i allmän psykiatri Psykiater i Primärvården Elizabeth Aller Överläkare Spec i allmän psykiatri Bakgrund till projektet Primärvården har i uppdrag att vara första instansen/basen för den psykiska ohälsan Många allmänläkare

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-02 Dnr 1500111 1 (8) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN 1 Till Socialstyrelsen Att Eva Bergström 106 30 STOCKHOLM Ansökan om bidrag (Dnr 6438/2008) till gemensam kompetensbas - för personal som kommer i kontakt med barn och eller vuxna som har barn, där den

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302793 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Psykiatriöverenskommelse 2014

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:29 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:17 av Dag Larsson m fl (s) om åtgärder för att avhjälpa spelberoende Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Tjänsteskrivelse. Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-10-09 Vår referens Eva Hansson Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Eva.Hansson@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning.

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning. Personalnämnden Malin Ferbas Handläggare 040-675 36 30 Malin.Ferbas@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-18 Dnr 1500978 1 (8) Personalnämnden Uppskalning snabbspåret Ordförandens förslag 1. Personalnämnden

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län.

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. LAKO Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. Bakgrund Regeringen har träffat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

NSPH nationell samverkan för f psykisk hälsah

NSPH nationell samverkan för f psykisk hälsah NSPH nationell samverkan för f psykisk hälsah BAKGRUND Miltonsatsningen 3 år av konkret samarbete 13 organisationer i samma båt Innehållet olika men målet detsamma Ensam är inte stark Regeringsuppdrag

Läs mer

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 2014-01-02 Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 Medarbetare i fem av Region Gotlands förvaltningar möter dagligen barn och ungdomar i sitt arbete. Oftast löser man frågor runt barnen inom sin egen verksamhet,

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten 1 Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Vägledande för arbetet med att ge stöd, vård och behandling till personer med riskbruk,

Läs mer

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Baskurs 2015-10-23 Innehåll Ansvarsområde, Samarbete EBP Evidensbaserad praktik Ny benämning i DSM-5 Psykologisk och psykosocial behandling

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster ADA 6686 Sid 1 (10) UPPDRAG SPECIALISERAD ÄTSTÖRNINGSVÅRD 1 Uppdraget Syftet med specialiserad ätstörningsvård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och social funktionsförmåga, samt minska dödligheten

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling slutredovisning av utbetalda medel 2011 och 2012 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-21 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förlängning av missbrukspolicyn

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster 103 33 STOCKHOLM Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015 Christina Lindberg, Hanna Höghielm 2016-04-06 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2014-06-17 1 (5) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård PROTOKOLL 83 93 Datum 2015-11-16 1 (7) Protokoll från beredningen för primärvård, psykiatri och tandvårds sammanträde Tid: 2015-11-16 09.30-12.00 Plats:

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-11-24 1 (10) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Barn och unga... 21. Missbruk... 20. Våld i nära relationer... 21 LSS personkrets 1... 21 Personer med nedsatt autonomi... 21 Nyanlända...

Barn och unga... 21. Missbruk... 20. Våld i nära relationer... 21 LSS personkrets 1... 21 Personer med nedsatt autonomi... 21 Nyanlända... Innehåll Skånes länsgemensamma analys,... 2 Överenskommelsen psykisk hälsa 2016... 2 Metod... 2 Analys... 2 Fokusområde 1. Förebyggande och främjande arbete... 4 Självmord... 4 Alkohol, narkotika, dopning

Läs mer

Föredrag vid The 11th Community Mental Health (CMH)Conference Lund 3-4 juni Harald Wilhelmsson Ordförande Schizofreniföreningen i Skåne.

Föredrag vid The 11th Community Mental Health (CMH)Conference Lund 3-4 juni Harald Wilhelmsson Ordförande Schizofreniföreningen i Skåne. Föredrag vid The 11th Community Mental Health (CMH)Conference Lund 3-4 juni 2013. Harald Wilhelmsson Ordförande Schizofreniföreningen i Skåne. . Några viktiga beslut av Sveriges Riksdag för allvarligt

Läs mer

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se Välkomna! Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013 E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se www.skl.se/psykiskhalsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE Farsta Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-08-04 DNR 254/2004 Handläggare: Ann-Sofie Fröberg, Iris Birath Tfn: 08-508

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 Informera kommuninvånarna om socialtjänstens stöd för barn, unga och vuxna Information om socialtjänstens

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Skåne län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet 044-309 33 21 Lisa.davidsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-09 Dnr 1101776 1 (3) Riktlinjer gällande förmåner under specialistutbildning till anställda med medellång

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Behandling vid samsjuklighet

Behandling vid samsjuklighet Behandling vid samsjuklighet Beroende, missbruk psykisk sjukdom Riktlinjer för missbruk och beroende 2015 Göteborg 160831 Agneta Öjehagen Professor, socionom, leg.psykoterapeut Avdelningen psykiatri Institutionen

Läs mer

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden 1 Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden Dag: 2009-04-29 Tid: 9:30 16:00 Plats: Pulsen, Borås Närvarande Bengt-Arne Andersson, Södra

Läs mer

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-10-03 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak Inspektionsdatum: 120223-24 Landsting Sjukhus Landstinget i Västmanland BUP Västmanland STRUKTUR A. Verksamheten (3 p) Den barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Skåne

Regelförenkling på kommunal nivå. Skåne Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 77% Nej 23% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Kartläggning som grund för utveckling

Kartläggning som grund för utveckling Kartläggning som grund för utveckling Seminarium om att beakta barns behov av information, råd och stöd hur gör vi? Folkets Hus 11 12 november 2014, Med.dr. Leg psykolog, Beroendecentrum Stockholm Varför

Läs mer

Samverkansavtal. avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland.

Samverkansavtal. avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland. Samverkansavtal avseende samordnat samhällsstöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i östra Östergötland. 1 Parter Detta avtal är tecknat mellan landstinget i Östergötland, närsjukvården i östra

Läs mer

Granskning av samverkan kring barn och ungdomars psykiska hälsa

Granskning av samverkan kring barn och ungdomars psykiska hälsa Revisionskontoret Granskning av samverkan kring barn och ungdomars psykiska hälsa Rapport nr 44 2008 Februari 2009 Greger Nyberg Jan-Åke Leijon 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...5

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Landstingsjurist Lena Jönsson Landstinget Dalarna Tfn 023 490640 Patientens rätt i vården stärks Patientdatalag

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Positionspapper. Psykisk hälsa, barn och unga

Positionspapper. Psykisk hälsa, barn och unga Positionspapper Psykisk hälsa, barn och unga Februari 2009 Kontaktperson Thomas Rostock, thomas.rostock@skl.se och Ing-Marie Wieselgren, ing-marie.wieselgren@skl.se Formgivning forsbergvonessen Tryckeri

Läs mer