Årsberättelse / 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsberättelse / 2013"

Transkript

1 Årsberättelse /2013

2 Vårt uppdrag Natur att må bra i Att människor mår bra av att vistas i naturen visar forskning. De som har ett naturligt förhållande till naturen känner också oftast ett större engagemang för vår miljö. Därför är det inte så konstigt att vi vill inspirera fler att ge sig ut i den skånska naturen. Och det är precis det Stiftelsen Skånska Landskaps verksamhet handlar om. Vi vill inspirera både naturfrälsta och naturovana att upptäcka och besöka naturen, och vi ska skapa förutsättningar för att våra besökare får en så bra naturupplevelse som möjligt. Arenan har vi totalt hektar mark och 19 strövområden spridda över hela Skåne, där närmre tjugo procent är skyddat som naturreservat. Delar av marken äger Stiftelsen Skånska Landskap, men vi förvaltar också fem andra stiftelsers mark. På dessa marker bedriver vi skogsbruk som ska lämna avkastning till stiftelserna. Där markerna används för strövområden har vi byggt upp en infrastruktur med markerade stigar, informationstavlor, toaletter och iordningställda rastplatser allt för att göra naturen tillgänglig för fler besökare. I tre områden har vi besökscentrum med bemanning, service och information. Samarbeten med olika entreprenörer gör att vi kan erbjuda en rad olika aktiviteter i våra strövområden. Och genom vår utomhuspedagogik får cirka barn årligen uppleva naturen tillsammans med naturvägledare. Men vi är fortfarande okända för många. Och ute i våra strövområden är slitaget högt och behovet av underhåll stort. Under 2013 var fokus därför att förbättra besökarnas möte med oss ute i våra strövområden. Det handlar om att se över infrastruktur och skyltning, att vårda våra natur- och kulturmiljöer och försöka bedriva ett uthålligt skogsbruk som samtidigt ger oss skogar som är trevliga att vistas i. Men det handlar också om att ständigt förbättra det personliga mötet med oss via olika kanaler, och på olika sätt öka kännedomen om oss och de platser och naturupplevelser som vi kan erbjuda. Det är ett långsiktigt arbete som måste få ta tid. Under året har vi tagit flera steg i rätt riktning! Stefan Olsson,Vd, Carin Wredström, Styrelseordförande Stiftelsen Skånska Landskap: bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt stimulera det rörliga friluftslivet. är sedan 2010 en självständig organisation, med ett årligt anslag från Region Skåne för den del av verksamheten som rör rekreation och friluftsliv. förvaltar fem stiftelser med anknytning till Region Skåne där vi bedriver näringsverksamhet (skogsbruk).

3 Våra strövområden Stigar kräver omvårdnad Att göra våra strövområden attraktiva och tillgängliga för så många som möjligt tycker vi är viktigt. Det ska vara lätt att ta sig runt och lätt att hitta till aktiviteter och platser värda ett besök. Det kräver bra infrastruktur, skyltning och information. I alla våra områden finns en uppbyggd infrastruktur i form av stigar, informationstavlor, toaletter, grillplatser, bord och bänkar, fågel- och utsiktstorn. Väder, vind och besökare sliter hårt, och behovet av regelbunden skötsel och underhåll är stort. Vid sidan om det löpande underhållet gör vi punktinsatser varje år för att höja kvaliteten och öka tillgängligheten i utvalda områden. Fokus under året har varit att höja standarden i sex av våra strövområden: Klåveröd, Friseboda, Vitemölla, Tjörnedala, Järavallen och Kronoskogen. Eftersom fem av dessa områden är obemannade blir informationstavlorna extra viktiga. Nya skyltar med bättre information har tagits fram för alla sex områden samt för Arriesjön. Samtidigt har foldrar och kartor gjorts om, som kan beställas eller laddas ner inför besöket. Vi har också märkt om stigarna i Tjörnedala, Snogeholm, Fulltofta och Järavallen enligt den standard som vi tog fram I Klåveröd har vi anlagt ny tältplats med vindskydd, liksom nya grillar vid dammen. Djurholmen har fått nya bänkar och bord i anslutning till grillplatserna vid parkeringen. I Järavallen har badsjön blivit färdig. Tanken var att bord och bänkar runt sjön skulle komma på plats under året. Men det extremt låga vattenståndet gjorde det farligt att bada i sjön och vi valde därför att vänta för att inte locka besökare att bada. I Tjörnedala har trappan rustats upp, ett nytt vindskydd har kommit på plats i anslutning till Skåneleden och en toalett har byggts vid Tjörnedalagården tillsammans med kommunen. I Vitemölla helrenoverades parkeringsplatsen. Det fina sommarvädret i år med många besökare medförde generellt stort tryck på sophantering och problem med nedskräpning och vi fick därför öka tillsynen i flera strövområden. Vi har fördjupat våra samarbeten med flera kommuner och bland annat träffat fyra kommunledningar där vi har strövområden: Sjöbo (Snogeholm), Kävlinge (Järavallen), Simrishamn (Tjörnedala och Vitemölla) och Vellinge (Arriesjön).

4 Nykomling Arriesjön invigs Under fyra år har Arriesjöns strövområde byggts upp. De sista pusselbitarna en hinderbana och nya skyltar är nu på plats. Planeringen är i full gång för att renovera och fylla fabriksbyggnaden med liv. Och i september kom närmare 1200 personer och invigde det nya strövområdet. I det som en gång var ett grustag har Arriesjöns strövområde byggts upp inom ramen för ett EU-projekt. Den 14 september invigdes området i strålande sol av närmare personer. Besökarna kunde improvisera fram en teaterpjäs, testa balansen på en paddleboard i sjön eller leta skatter och navigera i naturen med sin telefon. De kunde rida islandshäst, åka häst- och vagn, prova på att fiska, låta en kock servera nygrillat, göra egna vykort eller lyssna på musik. Vi fanns också på plats med informationsmaterial om våra andra strövområden. Parkeringarna blev snabbt fulla, vid flera aktiviteter ringlade köerna långa och de 700 bullarna tog slut efter några timmar. Annonskampanj, spridning via sociala medier, samarbete med olika aktörer, artiklar i lokalpress och härlig sensommarvärme bidrog till den stora uppslutningen. Vi fick också mycket positiv respons från besökarna. Invigningsdagen hade vår webb 150 procent fler besökare än en normal lördag, där 50 procent kom från Malmö och Lund. Vi bedömer att detta var en av de viktigaste aktiviteterna under året för att öka kännedomen om oss inte minst för en mindre naturvan storstadspublik. En studentmedarbetare var anställd för att ansvara för invigningen. På tur står nu den hundraåriga industribyggnaden, som ska renoveras varsamt. Byggnaden är ett historiskt minnesmärke från den tid då området var en grustäkt. Med rätt innehåll kan den göra området mer attraktivt inte minst för besökare från Malmö och lyfta områdets kulturhistoria. Byggnaden ligger vid en av parkeringarna och blir också en naturlig angöringspunkt. Under året har vi påbörjat diskussioner med en entreprenör, som kommer att driva café, konferens och gårdsbutik i byggnaden. Detta arbete fortsätter under FotoN: stiftelsen skånska landskap I siffror: Närmare besökare kom till invigningen. 343 personer deltog i tävlingen under invigningen. Invigningsdagen hade vår webb 150 % fler besökare än en normal lördag, 65 % av dessa var nya besökare. Under hela september hade webben 50 % fler besökare än september 2012.

5 Naturaktiviteter Skogsäventyr på Fulltofta Naturcentrum För stora och små! Söndag 3 november kl ed Spela spel ms Hus Drömmarna d et trä ett eg ra e t n Pla n utställninge Bli guidad i Rid isla åk hä stnd shä st elle och va r gn Se skogsmaskiner i arbete Kul i skogen I dag saknar allt fler en naturlig relation till naturen och efterfrågar mer tillrättalagd natur, organiserade naturupplevelser och bättre service. Vår utmaning är att göra naturen tillgänglig för alla både naturälskaren och den naturovane. Våra besökare söker sig till naturen av olika skäl. För en del är det tystnaden och ensamheten som lockar. För andra är det olika organiserade naturaktiviteter som inbjuder till naturbesök. För en del är steget ut i naturen bara stort. Gör en fågelholk Träffa en jä gare Gå på fotoutställning Och mycket mer! På plats finns också flera föreningar. Träffa Friluftsfrämjandet och Mulle, prova på att orientera med orienteringsklubb och se hur en brukshundsklubb tränar sina hundar. Flera grillar i området är igång under dagen. Ta med egen korv att grilla eller köp på naturcentrat. I caféet kan du också köpa fika. Att erbjuda organiserade aktiviteter och bättre service ute i våra strövområden är ett sätt att stärka våra strövområden som besöksmål och också nå en bredare publik. Tack vare nära samarbete med lokala entreprenörer och ideella organisationer inom aktivitets- och turistnäringen har vi kunnat erbjuda ett femtiotal olika aktiviteter under året i våra områden. Nya och fördjupade samarbeten har gjort att utbudet både ökat och breddats. Besökare har bland annat kunnat lära sig navigera i naturen med sin telefon, gå på ruinvandring, klättra i träd, göra mindfulnessvandring, se hur en kolmila blir till, kvällsfiska, följa spår i naturen, rida islandshäst eller gå på svampexkursion. På höstlovet arrangerade vi för första gången en heldag med aktiviteter i Fulltofta, och för femte året i rad arrangerades midsommarfirande i Fulltofta tillsammans med Drömmarnas Hus, där barn och vuxna från Rosengård samt besökare från trakten deltog. Uppslutningen vid Fulltoftadagen, midsommarfirandet och Arriesjöns invigning (se föregående sida), visar på ett relativt stort intresse för den här typen av event. Vi når en målgrupp som letar efter just arrangerade aktiviteter och som inte skulle kommit i kontakt med oss annars, och direktkontakten med våra besökare är värdefull. Vi har också påbörjat ett arbete med att se över det personliga mötet, och den service och information vi erbjuder vid våra tre besökscentrum, för att kunna utveckla dessa under I siffror: Besökare: 2,1 miljoner (2012: 2,4; 2011: 1,9) * Besökare Fulltofta Naturcentrum: ca (2012: ) där ca 50% besökt utställningen Unika besökare på vår webbplats: drygt (2012: ; 2011: ) Nerladdade everytrail-guider till telefon: 648 (2012: 325), visats gånger Besökare Fulltoftadagen: drygt 400 Turridningar i Fulltofta: personer (2012: 1 700; 2011: 1 100) Aktiviteter i våra områden (som genomförts av samarbetspartners): ca 50 (2012: 40) Organiserade aktiviteter (föreningar, hundklubbar och andra organisationer): ca i 8 av våra strövområden (2012: 3 100) * Siffran baseras på 29 trafikräknare och utifrån rådata görs beräkningar där antalet besökare uppskattas.

6 Tillgänglighet Natur för alla Att alla ska ges möjlighet att uppleva naturen tycker vi är viktigt och vi försöker anpassa så många strövområden som möjligt för att underlätta för personer med funktionsnedsättning eller behov av mer lättillgängliga stigar. Tio av våra strövområden har idag tillgänglighetsanpassade strukturer, som hårdgjorda stigar och gångbroar, bord och bänkar, grillplatser, fiske- och utsiktsplattformar, parkeringar och toaletter. Här ska det gå att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn. Vi arbetar systematiskt med inventering och tillgänglighetscertifiering av våra strövområden. Certifieringen utförs av Turism för alla, en självständig aktör som kvalitetskontrollerar tillgängligheten genom Equality tillgänglighetsregistrering. Under 2013 uppdaterades informationen om åtta av våra strövområden på De tillgängliga stigarna i Snogeholm, Fulltofta, Järavallen och Finstorp har fått nytt grus och tre nya tillgängliga toaletter har kommit på plats. Längs stigen i Finstorp har vi ersatt befintliga bänkar med tillgänglighetsanpassade. På våra större tillgängliga anläggningar av trä, Balder vid Bjeverödsdammarna och Ravinslingan vid Fulltofta Naturcentrum, har vi lagt nät för att underlätta promenaderna när det är halt. Detsamma gäller för flera träbroar. I Bockeboda har en ny tillgänglig stig tagits fram och vid parkeringen finns nu en ny tillgänglig toalett. Vi vill också göra naturen tillgänglig för dem som inte kan komma ut i den. Studier visar att inte enbart besök i naturen utan även möjligheten att titta på naturbilder gynnar välbefinnandet och kan ha en läkande kraft. Under 2013 bidrog vi till att tapetsera utvalda väggar på en avdelning på Centralsjukhuset i Kristianstad med bilder från våra strövområden, som ett sätt att förbättra både arbets- och patientmiljön. Att göra naturen tillgänglig för invånare med andra kulturella ursprung än det svenska är också en del i vårt tillgänglighetsarbete. Via två projekt har både elever inom SFIundervisningen och arbetssökande med psykisk ohälsa i form av svår posttraumatisk stress fått komma ut i naturen med guide. I siffror: 8 av våra strövområden är certifierade och publicerade på (Arriesjön, Breanäs, Finstorp, Fulltofta, Friseboda, Järavallen, Klåveröd och Snogeholm) 4 guidade naturutflykter har genomförts för 114 SFI-elever med lärare från Komvux-Södervärn i Malmö. 3 guidade naturutflykter har genomförts för 80 arbetssökande personer med psykisk ohälsa i samarbete med PTSD-Center, Jobb Malmö.

7 Stugor att hyra Ta med kudden ut i naturen Att vakna upp med naturen utanför sovrumsfönstret är något alldeles speciellt. I tre av våra områden kan vi erbjuda mer bekvämt boende i stuga eller på vandrarhem. Två stugor har totalrenoverats under året. Vi vill uppmuntra våra besökare att stanna ute lite längre. Att kunna ta med sig familj och vänner ut i naturen och sen få sova bekvämt i fint inredda hus med skogen utanför husknuten. Och till ett rimligt pris. Under 2012 totalrenoverades fyra fastigheter, som alla var i stort behov av uppfräschning. I år var det dags för Bjeverödshuset i Fulltofta och Jocksborg i Snogeholm att renoveras. Inredningen har fått stort fokus. Vi har velat skapa en hemtrevlig miljö, där man ska kunna koppla av från vardagen. Lite sommarstugekänsla helt enkelt. Kanske ett weekendalternativ för en stressad storstadsbo som vill hitta lugnet, men inte vill bo i tält eller vindskydd. Något för familjen som vill ge sig ut på ett skogsäventyr och stanna ute lite längre. Eller boendet för vännerna som vill ha en aktiv semester. Båda stugorna är också rullstolsvänliga. Stugorna har omnämnts i media och på bloggar. SJ:s tidning Kupé och resemagasinet Scan Magazine tipsade bland annat om stugorna. Tidskriften Barn i Malmö gjorde ett reportage om att bo med barn i Jägarbostaden i Fulltofta och i samma nummer kunde läsarna tävla om en weekend i stugan. Stugorna har också varit dragplåster i två andra tävlingar under året. När naturfotografen Johan Hammar fanns på plats på Vildmarksmässan i Stockholm med fotoutställningen Skånska Landskap deltog drygt 200 personer i en tävling där vinnaren fick en övernattning i någon av våra stugor. 340 personer deltog i en liknande tävling vid Arriesjöns invigning. Vi har haft annonser på Blocket och våra webbsidor om stugorna har delats på facebook och i andra sociala medier. Under 2014 är tanken att stugorna ska vara bokningsbara via visitskane.com. Gästutvärderingar och responsen i de gästböcker som ligger i stugorna visar att våra gäster överlag är väldigt positiva. I siffror: Stugor i Snogeholm: 433 övernattningsdygn (2012: 396; 2011: 552)* Lägergårdar i Snogeholm: 258 övernattningsdygn (2012: 247; 2011: 241) Stugor i Fulltofta: 195 övernattningsdygn (2012: 160; 2011: 136)** Klåveröds vandrarhem: övernattningsgäster (2012: 1 588; 2011: 782 under juni dec) * Jocksborg kunde inte hyras ut under renoveringen, långtidsuthyrning i en stuga ** Bjeverödshuset har inte hyrts ut under renoveringen. Jägarbostaden hyrdes ut från oktober 2012, inte alls under foto: JENNY BRANDT

8 Utan bil Med buss till naturen Att kunna ta sig ut i naturen med buss och tåg tycker vi är viktigt. Det gynnar vår miljö och gör det möjligt för besökare utan bil att uppleva naturen. Ny busslinje till Fulltofta Naturcentrum var därför extra välkommen. I dag går det att ta sig till tio av våra strövområden med buss eller tåg, där det är 1 3 kilometer att gå mellan hållplats och strövområde. Vi önskar såklart att våra besökare ska komma så nära våra stigar som möjligt. Helgtrafik till Fulltofta Naturcentrum har stått högt upp på önskelistan sedan buss 470 drogs in på helgen hösten Därför är det extra roligt att Skånetrafiken inte bara satsat på helgtrafik, utan också låtit utvalda avgångar gå hela vägen till parkeringen vid naturcentrat. Tiderna har anpassats så att det ska gå att byta mellan tåg och buss i Höör utan att behöva vänta. Den nya linjen var en del i den satsning som Skånetrafiken gjorde under 2013 för att utöka trafiken till naturoch kulturupplevelser i Skåne. Beslutet togs hösten 2013, men linjen började gå först i februari I Järavallens strövområde har vi satsat på att ta naturen till bussen istället för tvärtom. Idag finns ingen naturlig ingång in i strövområdet från befintliga busshållplatser några kilometer bort. Under året köpte vi därför mark för att kunna leda in våra besökare i strövområdet från två nya håll. Under 2014 kommer vi att dra om stigar och anlägga entréer med informationsskyltar och kartor. På så sätt kan besökare som kommer med buss från Malmö eller Landskrona enkelt ta sig in i strövområdet. Vi var också med och delfinansierade boken Skånska natur & kulturupplevelser, som ger tips på platser man kan ta sig till med buss eller tåg. Nio av våra strövområden var med (Arriesjön, Skrylle, Järavallen, Klåveröd, Kronoskogen, Vedema, Fulltofta, Friseboda och Vitemölla). Boken trycktes i ex, och spreds bland annat via Skånetrafikens kundcentra. På den karta som finns för varje strövområde på webben hjälper vi våra besökare att hitta hållplatser och busstider. Inför 2014 är Arriesjöns strövområde i fokus eftersom nuvarande busslinje kommer dras in. Strövområdet ligger en dryg mil från Malmö och möjligheten att ta buss hit betyder mycket för att kunna locka en stadsnära publik.

9 Utomhuspedagogik När klassrummet flyttar ut i naturen Utevistelse påverkar barns hälsa och miljöengagemang och eleverna tränar sin förmåga att samarbeta, får röra sig och ökar sin förståelse för naturen och hur vi påverkar den. Med vår utomhuspedagogiska verksamhet kan vi hjälpa lärare att flytta ut klassrummet i naturen. Foto: Åsa johansson, drömmarnas hus Utomhuspedagogiken ger ett lärande baserat på upplevelser och problemlösning i utemiljö. Under året har närmare elever deltagit i någon av de aktiviteter som vi erbjuder skolklasser, med anslag från bland annat Region Skåne och i samarbete med flera aktörer. För femte året i rad har skånska elever varit hjältar i Äventyret ett upplevelsebaserat äventyrsspel i Fulltoftas skogar, iscensatt och producerat av Drömmarnas Hus. 46 klasser från 31 skånska skolor har fått stiga in i en okänd värld och möta Trädsjälarna, Skuggornas härskare och Skogsmäster. De har klarat av alla faror som lurat i skogen och till sist lyckats rädda Livets träd tack vare sitt stora engagemang, sin förmåga att samarbeta och alla de förberedelser som gjorts i klassrummet innan. Äventyrspedagogiken bygger på idén om att sätta lärandet i ett sammanhang och i en saga. Det övergripande temat i varje års äventyr är lärande för hållbar utveckling, och årets berättelse tog avstamp i temat fotosyntes. Äventyret finansierades av Stiftelsen Skånska Landskap (med anslag från Region Skåne). Drömmarnas Hus har också involverat 24 skolklasser från tio skånska kommuner i ett interaktivt kunskapsspel om förnyelsebar energi Trique-spelet. I Fulltofta strövområde har ett stort brädspel byggts upp, där en grupp på 4 5 elever tillsammans utgör en spelpjäs som tar sig fram genom spelet. Tematiken handlar om kunskap om förnybar energi och spelet lyfter och stärker samarbetet i klassen. I Snogeholm har elever fått leta skatter i skogen med hjälp av gps, tillverka kolkrita, laga mat i kokgrop och lära sig att göra upp eld med Naturskolan Gladan. Menyn på aktiviteter är lång och klassen skräddarsyr själv sin dag. Flera klasser väljer också att stanna över i någon av lägergårdarna i Snogeholm. Positivt för året var en oväntad ökning i antal bokningar under hösten.

10 Utomhuspedagogik Under 2012 omfördelades medel till Flygande Gladan, som ett resultat av att bokningarna minskade. Naturskolan Gladan flyger ut till utvalda skolor i Skåne, och aktiviteterna sker vid skolan och i närbeläget strövområde. Denna verksamhet har fortsatt under året och fyra skolor i Klippans kommun och en skola i Bjuvs kommun har fått besök av Flygande Gladan. Naturskolan drivs av Skogssällskapet på uppdrag av Stiftelsen Skånska Landskap. Femteklassare från tolv kommuner har för fjortonde året i rad kunnat vandra på Skåneleden med naturvägledare i projektet Banken & Skåneleden. Vandringarna har skett på Söderåsen, i Snogeholm och i Fulltofta. Nytt för året var att gps-övningen utvecklats så att eleverna med hjälp av gömmornas skatter kunde koppla samman olika djur med deras utvecklingsstadier. Eleverna har också medverkat i en fototävling, där vinsten är en lägervistelse med övernattning i Snogeholms strövområde och aktiviteter med Naturskolan Gladan. Banken & Skåneleden är ett samarbetsprojekt mellan Färs & Frosta Sparbank och Stiftelsen Skånska Landskap. Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta står för största delen av finansieringen. Skogssällskapet planerar och genomför dagarna på Stiftelsen Skånska Landskaps uppdrag. Inom ramen för de årligen återkommande Naturdagarna har klasser från Ängelholm, Höganäs, Landskrona och Kristianstad fått möta yrkesverksamma jägare, skogsarbetare och naturvägledare. De har bland annat fått följa trädets väg från planta till virke och matens väg från jord till bord. Aktiviteterna har skett i Kronoskogen, Bockeboda och Järavallen. 16 naturdagar har genomförts tillsammans med Skogsstyrelsen, Skogssällskapet, Södra, Sydved, Jägarförbundet i Skåne och LRF. Dessutom har en naturdag genomförts speciellt för lärare i Snogeholms strövområde. I siffror: Totalt antal elever: (2012: 7 724; 2011: 7 697) Äventyret: elever (2012: 1 006; 2011: 1 033) Trique-spelet: 548 barn och 74 vuxna Naturskolan Gladan: elever (2012: 1 148; 2011: 1 449) Flygande Gladan 468 elever (2012: 418; 2011: 227) Naturdagarna: elever och 113 lärare (2012: 1 440, 150; 2011: 1 231, 131) Banken & Skåneleden: elever och 317 lärare (2012: 3 479, 333; 2011: 3 237, 277)

11 Vårda skog och kulturminnen Att vårda naturoch kulturmiljöer Vi månar om att sköta våra marker så att biologisk mångfald och olika landskapstyper bevaras och utvecklas. Men vi vill också vårda, synliggöra och öka framkomligheten till platser som är intressanta för våra besökare, både kultur- och fornminnen och värdefulla landskapsmiljöer. De största insatserna görs på de naturreservat och Natura 2000-områden som stiftelsen förvaltar. Sedan 2012 deltar vi i EUprojektet SandLife, ett restaureringsprojekt för att göra sandmarker mer öppna som drivs av Länsstyrelsen. Tre av våra områden är med i projektet: Friseboda, Kronoskogen och Vitemölla. I Friseboda har vi tagit bort främmande trädarter, bland annat bergtall. I Vitemölla har vi bildat ett skötselråd och haft en arbetsdag då vi röjt och avverkat tall och skapat sandblottor. I Kronoskogen har vi påbörjat arbetet med att restaurera dynområden. Vi har påbörjat arbetet med att utveckla våra 18 anlagda våtmarker och dammar i Snogeholm och Fulltofta, för att upprätthålla och förbättra våtmarkernas naturvårdsnytta inför framtiden. Åtgärder har gjorts i Bjeverödsdammen i Fulltofta. Vi har också förbättrat förutsättningarna för fåglar och grodor vid Fiskarhusdammen i Fulltofta tillsammans med Ringsjöbygdens fågelskådare och Storkprojektet. I Snogeholm har vi anlagt två mindre grodvatten för att gynna spridning av löv- och klockgroda. I flera av våra områden hjälper betande djur till att bevara landskapet öppet och skapa förutsättningar för att unika växter ska trivas. Årligen utförs naturvårdsåtgärder på flera av de olika stiftelsernas betesmarker. Under 2013 har vi röjt, restaurerat eller inhägnat betesmarker i Fulltofta, Arriesjön, Tjörnedala, Lillehem och i Dagstorps naturreservat. De flesta åtgärderna utfördes i samarbete med våra arrendatorer. Under hösten blev stora delar av Arriesjön naturreservat med inriktning på friluftslivet. Genom att bilda naturreservat får områdets natur- och friluftsvärden ett gott skydd inför framtida exploateringar. Som en del i vårt arbete med att bevara och öka framkomligheten till forn- och kulturminnen samt slåttermarker har vi utvecklat vårt skötselprogram i Fulltofta, Klåveröd och Finstorp. foto: Micael goth I siffror: Naturvårdsröjning: 49 hektar mark (2012: 29; 2011: 40) Stängsling av betesmark: 39 hektar (2012: 78; 2011: 95) Åtgärdade kultur- och fornlämningsobjekt: 28 (2012: 28; 2011: 23)

12 Skogsbruk Att avverka skog med omsorg Vid sidan om den del av vår verksamhet som rör rekreation och friluftsliv och som är bidragsfinansierad har vi ett uppdrag att förvalta egen och fem andra stiftelsers mark. På delar av marken bedriver vi skogsbruk, som inte bara ger avkastning till stiftelserna utan också tar hänsyn till miljön och sociala värden. Stiftelsen Skånska Landskap är markägare till drygt ha skog, åker och övrig mark, som omfattar delar av strövområdet Fulltofta och Fulltofta Naturcentrum. Enligt avtal med fem andra skogs- och fritidsstiftelser med anknytning till Region Skåne förvaltar vi ytterligare hektar mark (se sidan 14). Här bedriver vi ett skogsbruk, som är miljöcertifierat genom de båda certifieringssystemen FSC och PEFC. Att gynna de trädslag som är naturliga för landskapet är viktigt när vi planterar ny skog. Särskilda insatser görs för att gynna ädellövskog som bok, ek, ask, lind och lönn. Under året har dock föryngringsarealen varit mindre än normalt på grund av återinförd så kallad hyggesvila. Vi har också inväntat att få beviljat bidrag för ädellövplanteringar. Därför blir arealen ny lövskog på tidigare granmark mindre än tidigare år. Inom de hyggen som planterats med gran har björk planterats i vägkanter och i fuktiga marker. Vi har röjt stora områden både ädellövskog och områden med gran- och lärkbestånd framför allt i de norra delarna av Fulltofta. Nytt för året är att vi har använt en mindre och mer skonsam kombinerad skördare och skotare när vi gallrat i fuktiga områden som domineras av lövskog. Under hösten drabbades södra Sverige av stormarna Simone och Sven, med stora skador och vindfälld skog i flera av våra områden. Skadorna har varit stora på flera marker och arbetet med att röja fortsätter under I siffror Avverkat volym (alla stiftelser): m3fub (2012: ; 2011: ) Föryngringsareal som är lövskog (på Stiftelsen Skånska Landskaps mark): 14 % (2012: 57 %)

13 Utvärdering Gör vi rätt? Vi vill såklart ha nöjda besökare i våra strövområden. Och vi vill ha en verksamhet som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Men är vi på rätt väg? För att få svar har vi satsat på en större utvärdering av Fulltofta Naturcentrum och en kartläggning av vår miljöpåverkan. De flesta av våra strövområden är obemannade och vårt enda redskap hittills har varit de besöksräknare som finns utplacerade på utvalda platser. För att få bättre kännedom om våra besökare och deras upplevelse ute i våra strövområden, har vi påbörjat en större utvärdering av Fulltofta strövområde inklusive Fulltofta Naturcentrum. Resultatet ligger till grund för kommande prioriteringar i samtliga strövområden. Men framför allt är det ett värdefullt underlag när vi utvecklar Fulltofta Naturcentrum. Utställningen har flera år på nacken och behöver ses över. Vårt avtal med nuvarande entreprenör som driver utställning, café och konferens går ut Samtidigt vill vi se över strövområdet som helhet. Då blir besökarnas åsikter extra viktiga. Undersökningen görs i två delar via en enkät som kan besvaras i pappersform på naturcentrat, på webben eller i mobilen, och via intervjuer med slumpvis utvalda besökare. Undersökningen pågår till maj Under 2014 kommer vi också att göra mer noggrann besöksräkning i Fulltofta och Arriesjön. Vi månar om att sköta våra marker och ha en verksamhet som i så liten grad som möjligt påverkar miljön negativt. Vi jobbar mot de regionala miljömålen och har bland annat anslutit oss till Region Skånes initiativ om ett fossilbränslefritt Skåne år Samtidigt har vi verksamhet, inte minst inom skogsbruket, där utmaningar är stora inom miljöområdet. För att få en bättre bild av vår miljöpåverkan har vi därför låtit göra en kartläggning av vår och våra förvaltade stiftelsers miljöpåverkan. Resultatet hjälper oss att planera framtida åtgärder och prioriteringar. Vi ser också var i vår verksamhet de största miljöbovarna finns. Kartläggningen ligger till grund för en kommande miljöpolicy och en ny handlingsplan för markanvändning och miljö, med mål och åtgärder för stiftelsernas marker. Detta är ett viktigt och långsiktigt arbete. Och vi vet att vi har en bra bit på väg innan vi kan vara helt nöjda. Två studentmedarbetare har varit anställda för att genomföra såväl undersökning som kartläggning. Tyck till Vi vill veta vad du tycker om Fulltofta. Fatta pennan Fyll i vår enkät och lägg ditt svar i lådan. Scanna! Använd webben Du kan också fylla i enkäten på skanskalandskap.se/enkat. Tack! Som tack för att du hjälper oss bli bättre får du en dryckesbiljett som kan användas i kaféet på Naturcentrum. Säg till personalen i kaféet att du lägger enkäten i lådan. Svarar du med mobilen eller på webben får du en kod att visa.

14 Skåneleden 35-åring mot nya mål 2013 var året då Skåneleden fyllde 35 år och invigde två nya delleder. Och året då ett långsiktigt arbete med att göra leden exportmogen påbörjades. Stiftelsen Skånska Landskap bidrog i detta arbete. Region Skåne har huvudansvaret för Skåneleden, Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för förvaltningen av leden och totalt 26 kommuner ansvarar för all skötsel. Mellan Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap görs årligen en överenskommelse, där stiftelsens uppdrag beskrivs. Tyngdpunkten under året har varit att samordna arbetet med kommunansvariga och ansvara för dialogen med Skåneledens besökare via webb, twitter, e-post och telefon. Vi har också på olika sätt deltagit i det arbete som Region Skåne lett kring att utveckla leden, bland annat genom att delta i flera möten och workshops. Som en del i samordningsuppdraget har den årliga Skåneledsträffen genomförts för drygt 80 deltagare, i år i samarbete med ansvariga för Kullaleden. Introduktionsmöten med nya kommunansvariga har ägt rum i åtta kommuner och samordningsmöten har hållits i åtta kommuner. SL1 Kust till kustleden har statusinventerats och kvalitetsuppföljning av leden har genomförts i Laholms och Höörs kommuner. Kartmaterial har också uppdaterats i takt med att ledförändringar skett. Med anledning av 35-årsjubileet fick Skåneleden stor uppmärksamhet i Sydsvenska Dagbladet, liksom i City och i Lokaltidningen. Därutöver har leden omnämnts vid 26 tillfällen i lokalpressens nätupplagor. När två nya delleder invigdes Kulleleden i juni och förlängning av Öresundsleden i Kävlinge i september medverkade vi. Och vi fanns på plats och informerade om Skåneleden när Lunds kommun invigde Naturbussen till Skrylle. Två nya guider har skapats på everytrail. com att inspireras av eller att ladda ner till telefonen. Under hösten lanserade vi även ett interaktivt, webbaserat verktyg och forum för alla som arbetar med Skåneleden. I siffror Unika besökare skaneleden.se: (2012: 50516) Gillat startsidan på facebook: 414 (dubbelt så många som 2012) Följare på twitter: 310 (ökning med 80 % sedan 2012) Nerladdade everytrail-guider till telefon: 1571 (2012: 991)

15 Båstad DJURHOLMEN Ängelholm KRONOSKOGEN GRYTÅSA Höganäs VEDBY Åstorp S L 5 Ö r e sundsl e d e n Helsingborg KLÅVERÖD SL1 K u s t t FINSTORP FROSTAVALLEN Höör Landskrona Eslöv JÄRAVALLEN Lund SKRYLLE i ll Kustleden MÖLLERÖDSJÖ VEDEMA SL2 Nord t ill S y leden d FULLTOFTA Hörby SNOGEHOLM Hässleholm BOCKEBODA SL3 Ås t i l FRISEBODA l Åsleden BREANÄS Kristianstad Åhus VITEMÖLLA TJÖRNEDALA Personal Stefan Olsson, vd (100 %) Katarina Johansson, administratör (80 %) Anders Rosell, skogs- och naturvårdsförvaltare (100 %) Eva Tronarp, strateg natur och friluftsliv (50 %) Nina Syde, strateg natur och friluftsliv (100 %, delvis föräldraledig) Lena Arenbo, kommunikatör (80 %) Ina Dodd, studentmedarbetare (miljökartläggning) Julia Göransson, studentmedarbetare (utvärdering Fulltofta) Niklas Laurin, studentmedarbetare (invigning Arriesjön) Styrelse Ordförande Carin Wredström (m) Vice ordförande Gunnar Jönsson (s) Stiftelser Ledamöter Staffan Appelros (m) Lars Johnsson (m) Sam Skällberg (mp) Pia Jönsson (s) Jan-Erik Andersson (s) Ersättare Rune Andersson (fp) Staffan Fredlund (c) Lennart Svensson (kd) Mathias Persson (s) Ulrika Tollgren (s) Av stiftelsernas totala markinnehav på hektar äger Stiftelsen Skånska Landskap totalt ha, varav Fulltofta strövområde (på ha). Övrig mark förvaltar vi åt fem andra stiftelser med anknytning till Region Skåne. Genom avtal görs stiftelsernas marker tillgängliga för allmänheten samtidigt som Stiftelsen Skånska Landskap ensam blir ansvarig för drift och underhåll. Malmö ARRIESJÖN Skanör Falsterbo Trelleborg Malmö Airport Ystad Tomelilla Simrishamn S L 4 Ö s t e rlenleden Avtal är tecknade med: Stiftelsen för fritidsområden i Skåne, totalt ha, varav ha är strövområden (Breanäs, Friseboda, Järavallen, Kronoskogen, Frostavallen, Skrylle, Vitemölla, del av Fulltofta, Arrie och Tjörnedala). Stiftelsen O D Krooks donation i M-län, totalt ha, varav ha är strövområden (Snogeholm, Klåveröd, del av Fulltofta och Smedjebacken). Stiftelsen O D Krooks donation i L-län, totalt ha, varav ha är strövområden (Djurholmen, Vedema, Vedby, Möllerödssjö, Grytåsa och Bockeboda). Stiftelsen Jur Dr H Cavallis donationsfond, totalt 112 ha som är strövområdet Finstorp. Stiftelsen Emil Bondessons skogsvårdsfond, totalt 50 ha, Lärkeröd, som inte är strövområde. Grafisk formgivning: giv akt skåne. Foto: johan hammar där inget annat anges.

16

Årsberättelse / 2015

Årsberättelse / 2015 Årsberättelse /2015 Vårt uppdrag Natur att må bra i Att människor mår bra av att vistas i naturen visar forskning. De som har ett naturligt förhållande till naturen känner också oftast ett större engagemang

Läs mer

Undervisning under bar himmel

Undervisning under bar himmel FOTO: PETER HARTMAN FOTO: SVEN PERSSON 6 Naturskolan Gladan i Snogeholms strövområde 8 Naturdagar med yrkeskunniga 10 Vandring på Skåneleden med naturvägledare 12 Sagoäventyr i Fulltofta strövområde 14

Läs mer

Årsberättelse / 2014

Årsberättelse / 2014 Årsberättelse /2014 Vårt uppdrag Natur att må bra i Att människor mår bra av att vistas i naturen visar forskning. De som har ett naturligt förhållande till naturen känner också oftast ett större engagemang

Läs mer

Årsberättelse / 2012

Årsberättelse / 2012 Årsberättelse /2012 Foto: Johan Hammar Vårt uppdrag Natur att må bra i Att människor mår bra av att vistas i naturen visar forskning. De som har ett naturligt förhållande till naturen känner också ett

Läs mer

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Foto: Mats Blomberg. Kometprogrammet Vad är det? Kronobergs län har under perioden 2010 till 2014 varit ett av fem försöksområden i projektet Kometprogrammet

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Sökande: Wetlandi event Strandviksvägen 2 294 77 Sölvesborg Kontaktpersoner: Håkan Lorentzson Ägare 0735 314 314 Tobias Delfin Turistsamordnare Bromölla kommun 0709-171 254 Medfinansiär: Wetlandi event,

Läs mer

2003-2008 med fortsättning 2009

2003-2008 med fortsättning 2009 Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2008 med fortsättning 2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund.3 De guidade turerna

Läs mer

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Norrtälje 140101 Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Biologi i fält- elever får under olika naturdagar

Läs mer

Turism i Kosterhavets nationalpark

Turism i Kosterhavets nationalpark Turism i Kosterhavets nationalpark - Förslag till samverkansmodell mellan turism och förvaltning. Bakgrund Syftet med Kosterhavets nationalpark, liksom för övriga nationalparker, är att skydda värdefull

Läs mer

Låt dina miljötankar bli verklighet

Låt dina miljötankar bli verklighet Låt dina miljötankar bli verklighet En mångfald av miljöprojekt Man behöver inte bli smutsig om fingrarna eller gå ut och köpa nya gummistövlar för att driva ett miljöprojekt. Det går precis lika bra att

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

Animal Farm FNL En gård fylld med liv

Animal Farm FNL En gård fylld med liv Animal Farm FNL Animal Farm FNL En gård fylld med liv Av : Fanny, Nathalie och Lole Innehållsförteckning Bakgrund 3 Affärsidé 3 Ledning/Arbetsuppgifter 4 Aktiviteter 4 Boende 5 Marknadsföring 5 Särskilda

Läs mer

Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker

Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker Remissvar på förslag till nya föreskrifter för Tivedens nationalpark Ärendenummer NV-08544-12. Ekoturismföreningen vill framföra följande synpunkter på förslaget

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24 109 2(5) Skogsbrukets mål Bedriva skogsbruk enligt reglerna för miljöcertifiering enligt FSC-standard. Bevara och

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur Halmstads Från insektsliv till Friluftsliv Halmstads kommun är fantastisk med sin rika och omväxlande natur, där kusten, åarna, myrmarkerna, slättlandskapet, skogarna och stadsmiljöerna skapar en variation

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

FÄRNEBOFJÄRDEN. Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015. www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden. Fiskgjuse. Foto: Tomas Ärlemo.

FÄRNEBOFJÄRDEN. Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015. www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden. Fiskgjuse. Foto: Tomas Ärlemo. FÄRNEBOFJÄRDEN Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015 www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden Välkommen tillfärnebofjärdens nationalpark Färnebofjärdens nationalpark är ett unikt älvlandskap.

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Sammanfattning Innehållsförteckning Inventering av upplevelsevärden och faktorer av värde för friluftsliv och

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Sommarens semester Aktiviteter 2016

Sommarens semester Aktiviteter 2016 Sommarens semester Aktiviteter 2016 Hej! Nu är det dags att anmäla sig till Fritidsverksamhetens sommaraktiviteter 2016. Vi har som vanligt ett blandat o varierat utbud framtaget efter önskemål från Er

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Skogens mjuka värden

Skogens mjuka värden Skogens mjuka värden är ovärderliga Skogen, friheten och ansvaret 2011 Exempel på mjuka värden Friluftsliv Fysisk aktivitet och samtidigt en massa annat Upplevelser Alla sinnen, äventyr, frihet, estetik

Läs mer

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TBB Upptäck RAMSÖN i juli Vad gör KOMMUNEN för Timmervik? NYA BADBRYGGOR! Ordförande har ordet För dem som gillar skridskoåkning,

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6)

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) Minnesanteckning för möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 11 september 2012 kl 09:00-12:30 Plats: Länsstyrelsens Malmökontor,

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Sida 1 av 6 Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund För tredje året i rad arrangeras Europeiska Mobilitetsveckan, mellan den 16:e och 22:e september.

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar-

Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar- Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar- vardagslandska p landskapet Foto: Torbjörn Arvidsson Foto: Torbjörn Arvidsson Kilsbergens vildmark Fågelrika våtmarksområde Foto: Torbjörn Arvidsson Tätortsnära

Läs mer

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Informationsturer tema vattenvård vid Saxån-Braån 2015 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Sammanfattning Under 2015 har 300 elever och lärare från grundskolan och gymnasiet deltagit

Läs mer

Distrikt Skåne Verksamhetsberättelse 2013-2014

Distrikt Skåne Verksamhetsberättelse 2013-2014 Distrikt Skåne Verksamhetsberättelse 2013-2014 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 3 Grönområden... 3 Energi... 4 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016 Resultat av enkäten 25 av 33 kommuner har svarat Kampanjer under 2015 DELTAGANDE I KAMPANJERNA Julkampanjen 96 % Brandvarnardagen 96% Sommarkampanjen 86% Peppar Peppar

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning - Skåne län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Skåne län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område!

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Stiftelsen Skogssällskapet lockar i annonser (se bl.a. GP 12 och 14 september) till köp av

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

FEBRUARI 2016 UPPTÄCK. Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN. så fungerar den SID 4

FEBRUARI 2016 UPPTÄCK. Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN. så fungerar den SID 4 FEBRUARI 2016 UPPTÄCK Tågarps hed SID 5 TÄVLING! Tipsa oss om ditt smultronställe SID 5 BOSTADSKÖN så fungerar den SID 4 Mer flexibelt, snabbare och ökad tillgänglighet 2015 var året då Burlövs Bostäder

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt och djurliv Agenda 21:s mål Senast till år 2010 har förutsättningar skapats för att bibehålla eller öka antalet djur och växtarter med livskraftig förekomst i jordbruks och skogslandskapet

Läs mer

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning ANSÖKAN 2006-01-26 Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 MALMÖ Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning Kristianstads kommun ansöker om statsbidrag enligt förordning (2003:598) om statliga

Läs mer

Kårkulla Sundom boende och lantgård

Kårkulla Sundom boende och lantgård Kårkulla Sundom boende www.karkulla.fi Kronviksvägen 68, 65410 Sundom, Finland Ulrike Björkqvist +358-6-3571302 sundom.boende@nic.fi Kårkulla Sundom boende och lantgård Verksamhet och organisation Kårkulla

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE

HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE OM SKÅNEIDROTTEN Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala företrädare i Skåne. Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Vinter i Vattenriket. Foto: Sven-Erik Magnusson

Vinter i Vattenriket. Foto: Sven-Erik Magnusson Vinter i Vattenriket Dagarna blir kortare och temperaturen sjunker. Några djur går i ide och andra flyttar söderut. Ändå bjuder Vattenriket på fina upplevelser! Kan det vara en utter som smugit fram över

Läs mer

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1 Utvecklingssatsning - skärgård Version maj 2009 Handlingsprogram för skärgårdsutveckling Utvecklingssatsning Inledning och bakgrund Söderhamns skärgård

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Utvecklingsplan för kulturreservatet

Utvecklingsplan för kulturreservatet Plan Diarienummer 435-7663-2014 Utvecklingsplan för kulturreservatet Lillhärjåbygget 2014 November 2014. Omslagsbild Lillhärjåbygget från förr samt nutid under både sommar och vinter. Foto: Länsstyrelsen

Läs mer

Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben

Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben Kunskap Direkt, redaktionen 2016-03-31 Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben Rådgivningsportal, kunskapssystem, verktygslåda, utbildningssajt eller skogsskötselguide. Kunskap Direkt kan presenteras

Läs mer

Arbeta med media i klubben

Arbeta med media i klubben Arbeta med media i klubben Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång mediaarbete i klubben. v2.indd 1 2009-02-19 12:47:43 Arbeta med media i klubben Syns du inte, finns du inte. Det är ett talesätt

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012

Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012 Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012 Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012... 1 Bakgrund... 3 SFV:s skogsbruk... 3 Skogsskötsel... 4 Avverkningsnivå... 4 Skogsmarkens läge... 4 Ägoslagsfördelning...

Läs mer

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Röjning för en värdefull skog Vid röjning bestämmer du hur din skog ska se ut i framtiden. Du kan styra utvecklingen så att kvalitativa stammar gynnas

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer

Bildande av kulturreservatet Öna, fastigheterna Öna 1:2, 1:3, 1:4 och 1:5 i Nykils socken, Linköpings kommun, Östergötlands län.

Bildande av kulturreservatet Öna, fastigheterna Öna 1:2, 1:3, 1:4 och 1:5 i Nykils socken, Linköpings kommun, Östergötlands län. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Kulturmiljöenheten FÖRSLAG TILL BESLUT 2002-05-15 sid 1 (8) 223-6104-01 Enligt sändlista Bildande av kulturreservatet Öna, fastigheterna Öna 1:2, 1:3, 1:4 och 1:5 i Nykils socken,

Läs mer

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun Österåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2015-09-18 Ärende/nr: 2012/0210-0043 Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun (3 bilagor) Uppgifter om naturreservatet

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Onsdag 15 augusti 2012 för lågstadie- och mellanstadielärare och fritidspedagoger Torsdag 16 augusti 2012 för högstadie- och gymnasielärare Hur

Läs mer

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar Projektet har delfinansierats av europeiska unionen Regional utvecklingsfonden Mål2 Öarna Slutrapport Projekt: Skärgårdshamnar - småskalig infrastruktur till gagn för utvecklingen av Karlskrona skärgård

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också UTVÄRDERING AV NY PLATS FÖR RDSGs RASSPECIAL Punkterna 1-5 kunde graderas enligt följande: Mycket bra Bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt 1. Vilket är ditt helhetsintryck av den nya platsen

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer