Opalens Förskoleklass

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Opalens Förskoleklass"

Transkript

1 Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 43 Denna vecka har hela skolan haft en gemensam temavecka där alla klasser har fått fördjupat sig i matematik och fysik genom olika aktiviteter och utmaningar. Kul att så många av er kunde komma på torsdagens öppnahus där ni alla kunde ta del av lite av allt vi gjort under veckan. Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Den ska också ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband. Lgr 11 Sifferuppdrag i skogen I måndags fick eleverna arbeta med olika sifferuppdrag i skogen. Tillsammans med sin handkompis drog de ett uppdragskort och fick sen göra det som stod på kortet. Uppdragen var Gör siffran X i sifferkorset och Forma siffran X med hjälp av rep. Det var en härlig aktivitet i skogen där eleverna räknade, löste problem och formade siffror. De fick verkligen öva på sin samarbetsförmåga. När vi kom hem fick de innan lunchen egna uppdrag där de en och en skulle forma siffror i sand, som vi hade hällt ut på en bricka. Filurbrev! Även denna vecka har filurerna lämnat ett brev till oss i en av sina stubbar i skogen!!! Det är lika spännande varje gång. Vi läste brevet och fick en massa svar på frågor som vi skrivit till dem förra veckan. Bland annat skrev de att de inte är så bra på att räkna i kapsyler och i löv, som vi är. De räknar i blåbär och är 10 blåbär höga när de vuxit klart. Vi tog med oss brevet hem och ska skriva ett nytt brev till dem. Redovisning av muséeuppdragen I måndags efter läsvilan fick alla basgrupper redovisa sina uppdrag som de haft under fredagens muséebesök. Vi tittade på foton från besöket och de fick berätta fritt om vad de sett och upptäckt. Vilket är det minsta ägget ni sett? Gökäggen. Vilket är det största ägget ni sett? Madagaskarstrutsens ägg. Vilket är det äldsta ägget ni sett? Dinosaurieägget. Vilket är det konstigaste ägget ni sett? Någonting som såg ut som ett päron. Vilket är det färggladaste ägget ni sett? Ett måsägg som var jätteprickigt. Vi hittade två ägg som liknade vårt, madagaskarstrutsens ägg och ett som det inte stod vem det var från. så vi funderar fortfarande på vad det kan vara för ägg som vi har fått.

2 Hur ska man veta när man ska göra som kompisen säger och inte? I måndags pratade vi om detta då frågan kom upp i klassen. Eleverna fick först prata med varandra i samlingsringen och sen berätta för alla vad de kommit fram till. De enades kring många tankar: Man måste tänka själv om det är bra som kompisen säger. Man måste ta eget ansvar. Om man inte vet ska man fråga en vuxen. Man ska våga lita på att man själv vet, eller fråga en vuxen. Kloka ord från kloka elever! Vi pratade även om vilka ord vi använder när vi pratar med varandra och om varandra. Att alla ord får oss att känna något och att det därför är viktigt att tänka på vad vi säger och vilka ord vi använder. Hur många siffror finns det egentligen? Massor! Flera hundra! svarade eleverna när de fick denna fråga. Visst finns det oändligt många tal men hur många olika siffror är det vi använder då vi skriver våra tal? Vi pratade om att siffrorna är begränsade precis bokstäverna. Vi tittade på talet 12 och eleverna upptäckte då att 12 byggs av en 1:a och en 2:a. Vi har 9 siffror! 1, 2, 3, 4.9! Öh, är 0:an en siffra? Jaaa! Då har vi tio siffror! Vi pratade om de olika siffrorna och hur stor mängd varje siffra representerar. Dela talet 10 Eleverna fick uppdraget att i sina arbetsgrupper dela talet 10. Med hjälp av tio knappar och en glasspinne fick eleverna i tur och ordning utmana sina kamrater i gruppen genom att lägga glasspinnen så att knapparna som radats upp delades i två höga. Vilket tal blir det här? Kamraterna fick prata ihop sig och ge ett svar och så blev det nästas tur. Efter ett tag hördes en elev säga: Men, vi får ju 10 kamraterna!. Här har vi talet: = 10 Matte sånger och ramsor Denna vecka har vi även sjungit olika räknesånger och ramsat räkneramsor. Här är två nya som eleverna nu har fått lära sig: 1 och 20 och 2 och 20, 3 och 4 och 5 och 6 och 20, 27, 28, 29 och och 30 och 2 och 30, 3 och 4 och 5 och 6 och 30, 37, 38, 39 och och 40 och 2 och 40, 3 och 4 och 5 och 6 och 40, 47, 48, 49 och och 50 och 2 och 50, 3 och 4 och 5 och 6 och 50, 57, 58, 59 och o.s.v. till 100!

3 Five little ducks Five little ducks Went out one day Over the hill and far away Mother duck said "Quack, quack, quack, quack." But only four little ducks came back. Four little ducks Went out one day o.s.v. One little duck Went out one day Over the hill and far away Mother duck said "Quack, quack, quack, quack." But none of the five little ducks came back. Sad mother duck Went out one day Over the hill and far away The sad mother duck said "Quack, quack, quack." And all of the five little ducks came back. Idrotten Idrotten inleddes med en gemensam uppvärmning där eleverna liggandes på rygg räknade in sig genom att en elev i taget sa sin ordningssiffra och alla samtidigt gjorde sittups. Sen blev det två olika övningar som tränade både kondition, snabbhet, samarbete, mattekunskaper. Formjakt Rapka hade gömt massa cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar runt om i salen och eleverna fick nu leta reda på så många som möjligt för att sen skriva ner hur många av varje form de hade hittat. Det var minst 10 av varje form avslöjade hon innan alla fick börja leta. Eleverna fick själva välja i vilken ordning de skulle leta efter de olika formerna. Det blev ett sökandes och springandes kors och tvärs över salen. Hämta rätt antal kaplastavar Eleverna delades in i fyra grupper och ställde upp sig vid ena kortsidan. Alla grupper hade en rockring med en tärning i och en hink som var tom. I andra änden av salen låg en hel hög med kaplastavar! En elev i varje grupp skulle nu slå tärningen, se hur mycket den visade och springa iväg och hämta lika många kaplastavar! När lagkamraten börjat springa tillbaka med klossarna fick nästa i laget slå tärningen och springa iväg för att hämta fler stavar. När så alla stavar tagit slut fick de räkna hur många de fått ihop, vilket även detta krävde samarbete då alla skulle vara delaktiga.

4 Klassråd Veckans fråga blev ritpapper. Eleverna fick utvärdera hur det gått och hur de vill fortsätta att förvara ritpappret. De fick prata med varandra och motivera sina åsikter och sen röstade vi. 7 st. ville ha pappret i den gemensamma lådan med motiveringen: Annars glömmer man att man har pappret i sin låda och måste gå tillbaka och hämta. och 16 st. röstade för att ha papprena i de egna lådorna med motiveringen: Då vet man att det finns papper när man vill rita, annars kanske det tagit slut. VI fortsätter med andra ord ännu en vecka med papper i egna lådor så utvärderar vi nästa vecka igen. The days they go, and go and go.. Denna vecka har vi verkligen utmanat eleverna med engelska! Två nya sånger har de fått lära sig! I onsdags sjöng vi sångleken Dagarna de går och går efter varandra. på engelska! Det var ett helt gäng med glada elever som sjöng allt vad de förmådde. Här tränar vi både nya ord och veckans dagar, samtidigt som vi övar samarbete och på att stå i centrum. Det är så härligt att se hur ivriga de är på att lära sig nya engelska ord! Intervjua och rita till kamrat I tisdags intervjuade vi en kamrat som fyller år i början på höstlovsveckan. Han firades under fredagen med uppåtpuffar, teckningarna och en liten present. Uppskatta din längd i löv I onsdags fick eleverna göra en gemensam uppskattningsövning. En elev la sig ner mitt på mattan och vi andra fick uppskatta ungefär hur många asplöv lång hon kunde tänkas vara. De som ville fick säga högt och vi skrev upp de tal som uppskattades. Det blev: 18, 19, 20, 21, 23. Vi mätte och det blev 19 löv! Tänk vilka fantastiska matematiker vi har fått. Bygga siffror Streck och halvcirklar är allt vi behöver för att kunna göra alla siffror! Detta upptäckte eleverna i onsdags då de med hjälp av l och C fick utmaningar att göra olika siffror. En rolig upplevelse blev det! Tänk att av två O kan man göra: 3 3 och av två treor kan man göra en 8 och av en åtta kan man göra två O! Så upptäckte de även att bokstäverna är uppbyggda av samma former! Alla elever fick utmaningen att bygga en given siffra. 10 larven Att öva på 10 kamraterna kan man göra på många olika roliga sätt, dels har vi ju våra fingrar som vi alltid bär med oss men sen kan man ju använda sig av andra roliga saker. 10 larven till exempel! Den är gjord av tio pärlor och kan gömmas i en hand. Utmaningen blir att komma på hur många pärlor som göms i handen om exempelvis tre pärlor av larven syns.

5 Sifferkorset siffran/skriv/rita/hämta I onsdags fick eleverna göra egna sifferkors. Alla fick dra ett varsitt kort och den siffra som de fick på kortet skulle de göra i sifferkorset. De arbetade väldigt fokuserat. Då de var klara fick de själva välja en ny siffra att arbeta med. Ordningstal På torsdagens morgonsamling pratade om skillnaden på ordningstal och antal. Eleverna fick fundera över varför vi inte säger tjugotvå oktober, utan istället tjugoandra oktober. De skrattade och förklarade att det annars skulle låta så konstigt! Men varför kan man inte säga: Ett oktober, två oktober, tre oktober..? undrade vi. Då kom några på att om man säger så låter det som att det finns flera månader som heter oktober! Eleverna fick sen titta och lyssna på docksagan Sagan om vanten där 7 olika djur i tur och ordning flyttar in i en vante. Då sagan var slut fick eleverna träna sig på ordningstalen: Första djuret var musen, andra djuret var grodan, tredje o.s.v. Förberedelser för mattemarknaden På torsdagens arbetsstund fick eleverna förbereda inför kvällens Mattemarknad. Varje arbetsgrupp fick ett varsitt matteuppdrag som de skulle förbereda och ansvara för. De ordnade med material, skyltar och tränade sig på att förklara matematiken som deras uppdrag handlade om. Mattemarknaden blev verkligen lyckad! Elevernas stationer var: 10 larven, 10 asken, 10 kortleken, vilka tre hör ihop och ordningstalen. Sen kunde man även uppskatta sin längd i löv, göra egna sifferkors, se vilken siffra som är längst om man skulle räta ut den och uppskatta Äggis vikt. Fysik vilken flaska åker snabbast och varför då? Vi avslutade veckans aktiviteter med att göra en fysikövning nere vid guppiga kanan. På morgonsamlingen fick eleverna titta och känna på fyra lika stora flaskor fyllda med olika saker: luft, till hälften fylld med vatten, fylld med vatten, fylld med sand. De fick göra en förutsägelse om vilken flaska som de trodde skulle åka snabbast ner för rutschkanan och ritade ner sin hypotes och motiverade sitt svar: Den som är lättast vinner. Det måste vara lagom med vatten, inte för mycket. Den som har hälften med vatten vinner. Den tyngsta vinner, det är sanden. De som hade med sig en egen petflaska fick preparera den till en vinnarflaska genom att fylla den med vatten, så mycket som de själva tyckte eller inte fylla den alls! Sen gick vi ner och experimenterade! Det var ett ivrigt gäng elever som stod nere vid rutschkanan och hejde på de olika flaskorna! Först fick den fyllda sandflaskan möta den fyllda vattenflaskan. Efter 4 försök stod det 2 2. Alla vetenskapliga försök ska ju göras flera, flera gånger men vi nöjde oss med ett femte och avgörande race och då vann sanden. Sen fick luft och hälften vatten tävla mot varandra, där vann hälften vattnet. Eleverna fick fundera på vad det var som avgjorde resultaten och kom fram till att tyngre åker ner fortare. Vi experimenterade med olika kombinationer och eleverna fick sen köra egna race med sina flaskor. En riktigt rolig avslutning på temaveckan!

6 Utvärdering av matteveckan Veckans utvärdering handlade om matematik. Alla elever känner sig säkra eller nästan säkra på vilka siffror vi har, hur man säger ordningstalen 1 5 och hur man kan räkna 10 kamraterna på fingrarna. Härligt! Läsvilan Nu har vi börjat läsa en ny Lasse Maja bok Biografmysteriet. Vi använder oss just nu mycket av detektiven som letar konstiga ord och uttryck. Vad betyder till exempel Sjunker ner i fortöljen Stolsryggen Tredje på en vecka. Massage En härlig avslutning på onsdagens läsvila fick vi med lugn musik och massagesagan Årstidssagan. Läxa Den frivilliga läxa denna veckan handlar om 10 kamraterna. Eleverna ska para ihop två siffror med varandra som blir tio tillsammans. De markerar paren på det sätt de själva vill. Det viktigaste är att de pratar med er kring matematiken så att de själva får en fördjupad förståelse för hur de tänker så att de sen kan förklara för andra. När alla 10 kamrater är ihopsatta på läxpappret är det en siffra över. Nästa vecka: v.44 är det Höstlov. Fritids är öppet för de som anmält sig Vad som händer då får de elever som är här veta på måndag! Vecka 45: Måndag: Arbetsstund i skogen. Låt frukten/smörgåsen/drycken ligga kvar i ryggsäcken tillsammans med sittunderlaget. Tisdag: Idrott inne. Onsdag Arbetsstund Elevråd Arbetsstund med åk 1 kl Torsdag: Susanne är i klassen Arbetsstund Fredag: Storsångsamling Nästa veckobrev kommer ut 6 november. Viktiga datum Fredag 20 november: Maskerad (OBS! Ändrat datum!) Onsdag 4 december: Skansen Torsdag 10 december: Lucia kl 15:30 Onsdag 16 december: Teater i Tibblekyrkan Ett barn föds Fredag 18 december: Julavslutning Ha nu en riktigt trevlig helg och ett härligt Höstlov! Karro, Pernilla och Svetlana!

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass OpalensFörskoleklass Veckobrevförvecka45 EfterenveckamedHöstlovvardetverkligenroligtattfåträffas allaigen! Dettaharvaritenriktigtspännandevecka,förnuharÄggis börjatsprickaiskalet!viharnuettlitethåliäggetochviharsett

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 48 Detta har varit en riktigt intensiv och härlig vecka! Vi har gjort så mycket kul tillsammans: Fadderträff, adventspyssel, Lilla melodifestivalen, besök av Golbang,

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 38 Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans, men det är rysligt vad dagarna går fort! Jag skulle ha suttit på en sten och haft tråkigt, så hade det inte tagit

Läs mer

Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45

Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45 Veckobrev - Opalens Förskoleklass v 45 Efter en härlig höstvecka med höstlov och ljumma dagar var det kul att få träffa alla igen! Många av eleverna har firat Halloween på ett eller annat sätt och på Alla

Läs mer

Kristallens Förskoleklass

Kristallens Förskoleklass Kristallens Förskoleklass Veckobrev för v.40 I måndags fick vi ett ägg! Så denna vecka har ägnats åt att hitta regler hur vi på bästa sätt skall kunna ta hand om Äggbert som eleverna döpt ägget till. Hösten

Läs mer

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan.

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan. Veckobrev v. 47 Information om vad som hänt i skolan den här veckan. I matematik har vi arbetat med begreppen fler, färre, lika många och med likhetstecknet betydelse. Vi har jobbat med klockan främst

Läs mer

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan.

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Föräldrarmöte 3 september 2015, 18.00-19.30 Annika J hälsar alla välkomna Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Presentation

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 47 Tänk så mycket kul man kan göra ute när det regnar! Vatten som inslag ger oss så många nya lekmöjligheter ute på gården! Hur bygger man bästa floden? Varför

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Hej på er alla barn och föräldrar i Kristallens Förskoleklass Ååå vad kul det är att vara tillbaka Så roligt att träffa alla igen, har saknat er alla massor/annika

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 41 Denna vecka har eleverna arbetat med matematiska uppskattningar på olika sätt. De har fått uppskatta äggets storlek och dess vikt, vilket inte varit helt lätt.

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov v.44 Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 10 Vad kul det var att få ses igen efter sportlovet! Nu har vi lämnat vintern bakom oss och välkomnar nästa årstid: Våren! Nu kan stjärtlapppar och skridskor plockas

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass!

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Veckobrev v.12 Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Nä vad trist att det började snöblandat regn och inte var det särskilt varm, vi som vant oss vid sol och värme. Den här veckan

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 40 Vilken spännande start vi fick på denna härliga höstvecka! I skolarbetet ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Utematte och kamratövningar

Utematte och kamratövningar Utematte och kamratövningar Postadress Besöksadress Tel Fax Mobil E-post Nynäshamns kommun Sjöudden 08 520 73565 08 520 38590 Mats 070 6388590 mats.wejdmark@naturskolan.pp.se Viaskolan, Naturskolan Slutet

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 16

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 16 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 16 Hej på er alla elever och föräldrar! Det har denna vecka varit många snabba växlingar mellan sol och värme, hagel, regn och kyla - typiskt april väder med andra ord.

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv.

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv. EARTH HOUR EARTH HOUR 2015 2015 LEKTIONSPLANERING INSKICKAD TILL WWF I SAMBAND MED EARTH HOUR 2015 Förskola: Kåsan, Enköping Kontakt: Sara Vennström, sara.vennstrom@enkoping.se Sammanfattning: Kåsan både

Läs mer

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! Trevlig helg! V 47 APT 9 dec Glöm inte varma kläder denna vecka Vernissage 28 november Kl. 14.30-16.30 STJÄRNAN Veckans höjdpunkt

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Hej på er därhemma! Hela fredagen gick åt att träna på vad barnen ska säga på utvecklingssamtalet nästa vecka.

Hej på er därhemma! Hela fredagen gick åt att träna på vad barnen ska säga på utvecklingssamtalet nästa vecka. Hej på er därhemma! Även denna vecka har vi jobbat med arbetsschema. I matematiken har vi fortsatt att träna på subtraktion med tiotalsövergångar (0-20). Barnen har fått ta del av genomgångar, då de har

Läs mer

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Vi hälsar alla nya och gamla barn och föräldrar välkomna till ett nytt verksamhetsår. Hoppas att sommaren varit till belåtenhet med mycket sol och bad.

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker.

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Veckobrev för vecka 37 Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Vi har skrivit namn och pratat om att egennamn alltid börjar med stor bokstav. Vi har arbetat med ord och ord

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009

Kvalitetsredovisning 2008/2009 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Föräldrakooperativet vid Testeboå ekonomiska förening 1 Innehållsförteckning: sid. 1. Inledning..2 2. Grundfakta..2 3. System för kvalitetsarbete..4 4. Föreg. års åtgärder

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Friskolenytt Virestad v.42

Friskolenytt Virestad v.42 Friskolenytt Virestad v.42 Skola: På torsdag nästa vecka är det dags, då kommer vi alla få oss till livs en föreställning som heter Musikhögskolan flyger ; det är nästan färdigutbildade musiker från Malmö

Läs mer

CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 2

CITRONNYTT vecka 49 F-klass - årskurs 2 KALENDARIUM höstterminen 2014 Höstterminens sista dag 19 december Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov - 20/12 2014-7/1 2015 Studiedag 7/1 2015 (fritids öppet) på studiedagar och lovdagar har fritids

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 4

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 4 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 4 Denna vecka har vi fokuserat mycket på hur vi är mot varandra. Vad vi säger, hur vi säger saker och hur vi gör för att visa varandra vänlighet, förståelse och respekt.

Läs mer

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015

Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015 Opalens Förskoleklass Veckobrev v. 36, 2015 Vad trevligt det var att träffa så många av er på gårdagens föräldrarmöte. Anteckningar från mötet ligger på hemsidan. Denna vecka har bjudit på många nya och

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30 Veckans kulturtipps! Tant klavers föreställningar var några av de mest uppskattade under alla år som jag var iväg med barngrupper, så när jag såg den här inbjudan så tänkte jag att jag gärna ville dela

Läs mer

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan.

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan. KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids öppet Dagar då vi vill att ni hämtar era barn kl

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2014 Höstterminens sista dag 19 december Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov - v. 44 Jullov - 20/12 2014-7/1 2015 Studiedag 7/1 2015 (fritids öppet) på studiedagar och

Läs mer

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Kongoresan en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Stationerna är uppbyggda för att visa hur en resa till Kongo-Brazzaville och vistelsen i landet kan kännas. Barnen kommer även att lära sig hälsa på språket

Läs mer

Grön Flagg för Vallaskolan

Grön Flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön Flagg för Vallaskolan Tema: Skog Hur ofta har miljörådet träffats? På Vallaskolan arbetar vi med våra miljöfrågor på elevrådet Vi träffas en gång i månaden Elever från alla klasser, år

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted #talasomted Om konsten att tala - #talasomted DEL 1 #talasomted Att välja ämne Nu ska du börja sätta ihop ditt tal/föreläsning. Innan man kan skriva ihop ett bra tal måste en sak vara klar; Vad ska du

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 ARBETSLAG F-3B Telefon 0302-52 19 26, 073-684 44 39 www.lerum.se/roselid Vecka 35-2013 Bloggen: http://roselidf3b.wordpress.com Hej!

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Grovplanering Näckrosen VT 2013

Grovplanering Näckrosen VT 2013 Grovplanering Näckrosen VT 2013 Copyright Helianthus AB Avdelningen: Vi är tre pedagoger som arbetar på Näckrosen. Här möts du av positiva, glada och nyfikna barn. Vår barngrupp består av 21 barn varav

Läs mer

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev 2016-01-12 Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev Följande förmågor, kunskapskrav och centralt innehåll i lgr11 ligger till grund för detta arbetsområde i ämnet Svenska: Inom detta arbetsområde får möjlighet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Hej! Vårmarknad 30/5. Kapprummen

Hej! Vårmarknad 30/5. Kapprummen Hej! Äntligen har vårvärmen kommit! Kulspelandet är som sagt i full gång. Här möts miniorer och juniorer i en gemensam aktivitet och det ger utrymme att träna på samarbete. Vårmarknad 30/5 Har ni leksaker

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Catherine Bergman Maria Österlund

Catherine Bergman Maria Österlund Lgr 11 Matematik Åk 3 Geometri, mätningar och statistik FA C I T Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda geometriska begrepp? Kan du beskriva figurernas egenskaper, likheter och skillnader? Skriv

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant.

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Bea Eriksson Jennifer Rydmark Linda Magnusson Maria Andersson Anna Holgersson Sanna Porres

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-3 v.40 KALENDARIUM. 9/10 Skola och fritids stänger 15.45. 22/10 Föräldraråd. Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd

VINBÄRSNYTT F-3 v.40 KALENDARIUM. 9/10 Skola och fritids stänger 15.45. 22/10 Föräldraråd. Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd KALENDARIUM 9/10 22/10 Föräldraråd Vecka 44 Höstlov Fritids öppet 13/11 Likabehandlingsråd 18/11 5/12 Föräldraråd 11/12 20/12 Julavslutning VINBÄRSNYTT F-3 v.40 Allmän information Sovmorgon Vinbärs elever

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012 Slippa-bada-vecka Som tur var kom höstlovet och befriade mig från en baddag. Jag satt hemma i köket på lördagsmorgonen och kände mig lite extra lycklig. På bordet brann ett stearinljus som jag hade tänt

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00 Hej! Först måste jag tacka för all uppmärksamhet kring vernissagen förra fredagen. Det var verkligen roligt att se så många familjer på plats. Jag kan även hälsa från Jens kocken från Sherwood som ska

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial

Ett hopp för stallet VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina är nervös. Stallet Lyckan ska ha en uttagning och om tre veckor är det tävling. Förra gången Lina hoppade

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer