Moderator: Margareta Landh, Myndigheten för yrkeshögskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moderator: Margareta Landh, Myndigheten för yrkeshögskolan"

Transkript

1 Program Moderator: Margareta Landh, Myndigheten för Registrering och kaffebuffé Inledning Pia Enochsson och Margareta Landh, Myndigheten för Yrkeshögskolan möjligheter och utmaningar idag och i framtiden Seminariet är utformat som en paneldiskussion med representanter som har olika perspektiv på. Vilka möjligheter och utmaningar finns för att förse arbetslivet med kvalificerad kompetens inom branscher med ett uttalat behov? Vilka är nycklarna till framgång? Bristen på kompetens är, enligt näringslivet, ett av de största hindren för ett företags fortsatta tillväxt. Vilket ansvar har staten och vilket ansvar har näringslivet i det livslånga lärandet? Vilken roll spelar för att stimulera till ekonomiskt tillväxt och ökad sysselsättning? Kan vara ett verktyg för ökad integration och därigenom bidra till att minska utanförskapet? Hur kan vi öka kännedomen om? Är visionen om 100 procent matchning möjlig? Detta är exempel på frågor vi kommer att diskutera med företrädare för näringslivet, facket, Myndigheten för och studerande. Moderator: Margareta Landh Medverkande i panelen: Pia Enochsson, Generaldirektör, Myndigheten för / Lars Göran Johansson, Vice vd, Svenskt näringsliv/ Jens Spendrup, ordförande Företagarna/ Eva Nordmark, ordförande TCO/ Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert Almega/ Yelda Ugan, samordnare PEAB, fd Kystuderande Bensträckare Parallella seminarier, A-F Medarbetare från Myndigheten för Bensträckare Parallella seminarier, G-L Medarbetare från Myndigheten för Lunch Parallella seminarier, G-L Medarbetare från Myndigheten för Bensträckare Parallella seminarier, A-F Medarbetare från Myndigheten för Paus och kaffebuffé Yrkeshögskolan ett varumärke?! Yrkeshögskolan som utbildningsform är idag förhållandevis okänd. Ambitionen är därför att positionera på ett tydligare sätt och lyfta fram denna utbildningsforms konkurrensfördelar. Målsättningen är alltså att stärka s varumärke. Men vad är egentligen ett varumärke och vad menas med ett starkt varumärke? Vad kännetecknar som varumärke och hur ska vi arbeta för att stärka detta varumärke? Frans Melin, ekonomie doktor i varumärkesstrategi, Ekonomihögskolan Lunds universitet Avslutning Pia Enochsson och Margareta Landh, Myndigheten för

2 Parallella seminarier För seminariebeskrivning, se nästa sida Seminariepass 1, kl A. Ny anordnare och utbildningsledare inom? Om Mina anordnarsidor och inledande tillsyn. B. Tillsyn varför då och hur går det till? C. Koll på pengarna! Om ekonomidelen i ansökan och den ekonomiska delen av tillsynen. D. Särskilt pedagogiskt stöd. E. Europass - tillägg till examensbevis för yh-utbildning. F. Gymnasiereformen och det fjärde året på teknikprogrammet. Hur kommer dessa förändringar på gymnasieskolan påverka? Seminariepass 2, kl G. Ansökningsomgången 2012 och ansökningsprocessen. H. Vem får tillträde till yh-utbildningen? Om behörighet, urval och antagning. I. Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan av kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan. J. Flexibel yh-utbildning - möjligheter och utmaningar i arbetet med att öka söktryck, examensgrad och matchning. K. Smala yrkesområden tradition och spjutspets i ett. L. Studiedokumentation. Seminariepass 3, kl G. Ansökningsomgången 2012 och ansökningsprocessen. H. Vem får tillträde till yh-utbildningen? Om behörighet, urval och antagning. I. Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan av kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan. J. Flexibel yh-utbildning - möjligheter och utmaningar i arbetet med att öka söktryck, examensgrad och matchning. K. Smala yrkesområden tradition och spjutspets i ett. L. Studiedokumentation. Seminariepass 4, kl A. Ny anordnare och utbildningsledare inom? Om Mina anordnarsidor och inledande tillsyn. B. Tillsyn varför då och hur går det till? C. Koll på pengarna! Om ekonomidelen i ansökan och den ekonomiska delen av tillsynen. D. Särskilt pedagogiskt stöd. E. Europass - tillägg till examensbevis för yh-utbildning. F. Gymnasiereformen och det fjärde året på teknikprogrammet. Hur kommer dessa förändringar på gymnasieskolan påverka?

3 Parallella seminarier, presentation Som deltagare på konferensen deltar du på totalt fyra seminarier, två seminarier på förmiddagen och två seminarier på eftermiddagen. Samma tolv seminarier, A-L, genomförs både på för- och eftermiddagen. A: Ny anordnare och utbildningsledare inom? Om Mina anordnarsidor och inledande tillsyn. Seminariet vänder sig till dig som för första gången ska starta en yrkeshögskoleutbildning eller som är ny som utbildningsledare för pågående utbildningar. Här får du som ny anordnare information om vad som är viktigt att tänka på som anordnare inom. På seminariet tar vi upp administration och hantering av Mina anordnarsidor. Vi går igenom olika begrepp som används och kommer även att demonstrera användningen av Mina anordnarsidor. Vi kommer också att informera om den inledande tillsynen som genomförs för nya anordnare. Tillsynens metod och syfte, genomgång av områden som lag och förordning ställer krav på ska finnas färdigställda innan utbildningsstart och viktiga moment i samband med starten av en yh-utbildning. Du kommer även att få ta del av erfarenheterna från den genomförda inledande tillsynen som genomfördes hösten Seminarieledare: Gunilla Eken, Susann Bork och Ing-Marie Rosvall B: Tillsyn varför då och hur går det till? Seminariet vänder sig till dig som vill veta mera om tillsyn i både teori och praktik. Allt för dig som vill vara väl förberedd inför tillsyn av utbildningarna i. Vi kommer att presentera tillsynens teoretiska grund samt metoder och resultat från tillsynsverksamheten i. Hur går en tillsyn till? Vad är det vi kollar? Vad har vi sett, hur ser resultaten ut? Utvecklingen av tillsyn? Detta är några av de frågeställningar som vi kommer att ta upp. Seminarieledare: Erland Olbers och Margareta Ljungqvist C: Koll på pengarna! Om ekonomidelen i ansökan och den ekonomiska delen av tillsynen. Det samlade ekonomiska ansvaret för en utbildning inom delas mellan staten, arbetslivet och övriga finansiärer, den så kallade medfinansieringen. Vid beräkning och fördelning av statsbidrag ska myndigheten bl.a. ta hänsyn till i vilken grad en utbildning medfinansieras av arbetslivet. Vad säger lag och förordning om ekonomi och finansiering? I seminariet förklaras regelverket och vi går igenom budgetmallen i ansökan. Vi förklarar de olika kostnadsdelarna i budgeten, uppbyggnaden av schabloner och hur schablonerna kommer att hanteras i ansökningsomgången 2012 samt myndighetens bedömningsgrunder vid begäran om ersättning över schablon.

4 Vi kommer också att gå igenom hur myndigheten arbetar med den ekonomiska delen av tillsynen. Hur kan utbildningsanordnaren säkerställa att hanteringen av rekvirering av statsbidrag går rätt till? Och vad blir det för konsekvenser om det blir fel? Seminarieledare: Sven-Owe Eriksson och Göran Olsson D: Särskilt pedagogiskt stöd. Myndigheten kan vid behov bevilja utökat statsbidrag, särskilda medel, i form av särskilt pedagogiskt stöd. Detta statsbidrag är avsett för pedagogiska insatser till studerande med funktionsnedsättning. I detta seminarium kommer myndigheten att informera om vad särskilt pedagogiskt stöd för studerande med funktionsnedsättning kan innebära. Hur går ett ansökningsförfarande till? Vem kan söka? Hur ser regelverket ut? Seminarieledare: Annette Wisén och Markus Olsson E: Europass - tillägg till examensbevis för yh-utbildning. Genom att utfärda Europass-tillägg till examensbevis hjälper utbildningsanordnaren de studerande att föra fram sina kunskaper och färdigheter när de söker en utbildning eller ett jobb i Sverige eller i ett annat EU-land. I seminariet ges allmän information om Europass, med fokus på tillägg till examensbevis för yhutbildningar, samt om utbildningsanordnarens nya viktiga roll i processen med att ta fram tilläggen. Tilläggen till examensbevis beskriver vilka kunskaper, färdigheter och förmågor den studerande ska ha tillägnat sig och vilka yrken som är lämpliga efter utbildningen. Dokumentet är ett komplement till examensbeviset och ska hjälpa individer att föra fram sina kunskaper och färdigheter när de söker en utbildning eller ett jobb i Sverige eller i ett annat EU-land. Seminarieledare: UllaKarin Sundqvist Nilsson och Agneta Åkerblom F: Gymnasiereformen och det fjärde året på teknikprogrammet. Hur kommer dessa förändringar på gymnasieskolan påverka? Hösten 2011 påbörjade de första eleverna från grundskolan sina studier på den nya gymnasieskolan, Gy Avsikten är att eleverna efter gymnasieskolan ska vara bättre förberedda för arbetslivet eller vidare studier än vad som är fallet med den tidigare gymnasieskolan, Gy Rekryteringsunderlag till, yrkesutgångar och elevernas förkunskaper för vidare studier, är några områden inom den nya gymnasieskolan som kan komma att påverka. Samtidigt med lanseringen av GY 2011 introduceras ett nytt utbildningsområde inom gymnasieskolan teknikprogrammets fjärde år, T4. T4 tangerar utbildningar inom det tekniska området. Kommer T4:as gymnasieingenjörer vara en konkurrent till de tekniker som utbildas inom eller kommer utbildningarna att komplettera varandra?

5 Seminarieledare: Stefan Skimutis G: Ansökningsomgången 2012 och ansökningsprocessen. Seminariet riktar sig till dig som för första gången ansöker om att starta en yrkeshögskoleutbildning. Under seminariet kommer myndigheten kort att gå igenom processen från idé till bedömning av ansökan. Du som anordnare kommer att få tips och instruktioner som kan vara vägledande för dig i ditt arbete med att förbereda och sammanställa en ansökan. Vi kommer även att informera om myndighetens granskningsarbete. Informationsmaterial som kan vara stöd i ansökningsprocessen kommer att delas ut. Delmomenten i seminariet är: den process som föregår en ansökan anvisningar för att sammanställa en ansökan information om hur din ansökan kommer att behandlas av myndigheten Seminarieledare: Jill Thenander och Heidi Steiner H: Vem får tillträde till yh-utbildningen? Om behörighet, urval och antagning. Seminariet vänder sig till dig som vill veta mer om behörighet, urval och antagning inom. Vad står det egentligen i förordningen om behörighet till? Vad är viktigt att tänka på vid urval och antagning? I seminariet går vi genom de möjligheter som behörighetsreglerna till ger och vad som är viktigt att tänka på runt särskilda förkunskapskrav och urvalets utformning. Seminariet tar inte upp den praktiska hanteringen av frågorna utan handlar om regelverket och dess möjligheter. Seminarieledare: Erika Svanström och Marie Morin I: Rätt kompetens i rätt tid! Myndighetens analysarbete av arbetslivets efterfrågan av kompetens och anordnarnas ansvar att beskriva efterfrågan. Syftet med seminariet är att tydliggöra myndighetens analysarbete samt vilken roll utbildningsanordnarna har att beskriva efterfrågan. Myndigheten presenterar sitt analysarbete och beskriver vilka analyser som görs, på vilket sätt och varför. Här redogörs även för vilket ansvar anordnare har att beskriva efterfrågan och syftet med det. Seminarieledare: Maria Lundbohm, Ana Andric och Linda Wiklund

6 J: Flexibel yh-utbildning - möjligheter och utmaningar i arbetet med att öka söktryck, examensgrad och matchning. I seminariet presenterar myndigheten vilka möjligheter lag och förordning ger till flexibilitet i upplägget av en yh-utbildning. Utbildningsanordnare och studerande bjuds in för att diskutera de möjligheter, begränsningar, styrkor och svagheter som en flexibel utbildning innebär. Syftet är att diskutera om, och i så fall hur, utbildning på distans eller på halvfart, med eller utan LIA, kan vara ett sätt att öka söktryck och examensgrad samt förbättra matchningen med arbetsmarknadens behov? Seminarieledare: Heinz Glöckler och Magnus Johansson K: Smala yrkesområden tradition och spjutspets i ett. Inom smala yrkesområden kan både traditionella kulturbärande yrken rymmas såväl som avantgarde inom Yh-utbildning. Hur definierar myndigheten smala yrkesområden? Eventuella kommande förordningsförändringar? Vilka är utmaningarna och möjligheterna för framtiden? Några utbildningar presenteras för att konkretisera s utbud inom smala yrkesområden. Seminarieledare: Margareta Landh och Pär Sellberg L: Studiedokumentation. Seminariet vänder sig till dig som arbetar med att registrera studerande och att rapportera betyg eller till dig som vill veta mer om myndighetens nya studiedokumentationssystem. Vi kommer att presentera vårt nya studiedokumentationssystem och diskutera hur ni kan arbeta med studiedokumentation för era utbildningar. Seminariet behandlar förutsättningar och regler för studiedokumentation inom. Seminarieledare: Anne Christensen

7 Konferensinformation Anmälan Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 23 april Konferensen är avgiftsfri, kaffe och lunch ingår. Myndigheten förbehåller sig rätten att debitera 500 kronor för bokad plats som inte utnyttjas eller avbokas. Antalet platser är begränsat vilket gör att vi erbjuder tre platser per organisation. Plats bokas i den ordning som anmälningarna inkommer. Garderob Det finns tillgång till en obevakad garderob i anslutning till entrén. Internet Tillgång till trådlöst internet. Användarnamn: yh-dagen2012 Lösenord: yh-dagen2012 Lunchmeny och kaffebufféer Kaffebuffé, morgon Juice eller Proviva, smörgås på grovt surdegsbröd med färskost och kallskuret, frukt, grönsaksstavar, blandade nötter och frön, powerbars samt kaffe/te. Lunch: Stående kall lunchtallrik med brödbuffé med olika röror, lättöl/mineralvatten och sötsak till kaffet. Grillat kycklingsbröst med quinoasallad och chiliyoghurt, toppad med curryrostade solrosfrön. Kaffebuffé, eftermiddag Smoothie, två sorters sötsaker, fruktsallad, blandade nötter och frön, powerball samt kaffe/te.

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

Departementspromemorian En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten SN Dnr 166/2015 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ds 2015:41 2015-11-13 Remissvar Departementspromemorian En

Läs mer

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund.

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (6) Datum: 2011-12-20 Information om yrkeshögskolans

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan

Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan MYH/SUHF 2015-09-17 Dnr (MYH) 2014/3999, (SUHF) 14/052 Rapport (REV) Högskola yrkeshögskola. Arbetsgrupp för samarbete mellan SUHF och Myndigheten för yrkeshögskolan Uppdraget SUHF:s presidium och Myndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kvalificerad yrkesutbildning; SFS 2001:1131 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Statligt

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin?

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom socialpsykiatrin. Att arbeta som peer supporter innebär att du

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp MISSIV Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp 2015-03-11 ÄRENDE 2 Till Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Förslag till Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Syftet med analysarbetet Bedöma vilka yrken och kompetenser som efterfrågas av arbetslivet Planera omfattning

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet EU PÅ SCHEMAT Välkommen till en dag fylld av idéer, kunskap, kontakter och möjligheter för pedagoger, skolledare, skolpolitiker och andra med intresse för utveckling och internationalisering Torsdagen

Läs mer

Yrkeshögskolan i siffror

Yrkeshögskolan i siffror Yrkeshögskolan i siffror 2012 Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform där arbetslivet har en central och drivande roll Den här broschyren ger dig en kortfattad information om yrkeshögskolan

Läs mer

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (12) YH 2012/1931 Lokförarutredningen Bakgrund Lokförardirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

HT14 Hotell- och turismprogrammet

HT14 Hotell- och turismprogrammet Vägga Gymnasieskola HT14 Hotell- och turismprogrammet Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se Val till högre årskurs Valen till högre årskurs görs i Dexter: dexter.karlshamn.se. (inget

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i G U I D E T I L L M E N TO R E N G U I D E T I L L D I G S O M S K A L L B Ö R J A S O M M E N T O R E L L E R R E D A N Ä R I G Å N G Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter,

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet

Annan pedagogisk verksamhet Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Annan pedagogisk verksamhet Bestämmelser om pedagogisk verksamhet har ett eget kapitel i skollagen Det ställs övergripande krav och kvalitetskrav på verksamheten

Läs mer

LÄRANDE I ARBETE - En unik möjlighet för företaget! LABORATORIE- OCH MEDICINTEKNISK KONSULENT/SÄLJARE, 400 YHP

LÄRANDE I ARBETE - En unik möjlighet för företaget! LABORATORIE- OCH MEDICINTEKNISK KONSULENT/SÄLJARE, 400 YHP LÄRANDE I ARBETE - En unik möjlighet för företaget! LABORATORIE- OCH MEDICINTEKNISK KONSULENT/SÄLJARE, 400 YHP TACK FÖR ATT DU VISAR INTRESSE FÖR SAMARBETE KRING LIA Affärshögskolan och dess studenter

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Guide till påverkanstorg

Guide till påverkanstorg Guide till påverkanstorg Inledning Påverkanstorg är en mötesform som arbetades fram av Scouterna. Flera organisationer, stora som små, använder mötesformen. I den här guiden får du först en kort presentation

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Andreas Maier, VD, MA-system Utbildning

Andreas Maier, VD, MA-system Utbildning Det är med stolthet och glädje jag kan bjuda in till MA-seminariets 20-årsjubileum som samtidigt är mitt 10:e år som värd. Mycket har hänt under seminariets långa historia. Nästan 200 duktiga föreläsare

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Vägga Gymnasieskola BF15. Barn- och fritidsprogrammet. Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se

Vägga Gymnasieskola BF15. Barn- och fritidsprogrammet. Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se Vägga Gymnasieskola BF15 Barn- och fritidsprogrammet Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se Välkommen I denna katalog kan du läsa om Barn och fritidsprogrammets olika inriktningar. Här

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Obs! ingen mer kallelse skickas ut. Informationen i den här kallelsen gäller till båda träffarna.

Läs mer

Konsten att rekrytera rätt

Konsten att rekrytera rätt Författare: HR-koncern 2013-11-25 Reviderad: 2014-06-24 Konsten att rekrytera rätt För AcadeMedia är rekrytering av rätt personal en nyckelfaktor för fortsatt framgång. Rätt personer med rätt inställning

Läs mer

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo

Jag önskar dig en innehållsrik och solig senhöst! Hälsningar, Disa Karlsson Redaktör Vägledarinfo Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 9, november 2015 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Även i november när vi börjar få lite mörkare och mer molniga dagar så kommer solen fram ibland och

Läs mer

Yrkeshögskolan För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29)

Yrkeshögskolan För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) Yrkeshögskolan För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) Särskild utredare: Anders Franzén Sekreterare: Dan Fagerlund Helena Nybom Roger Karlsson Lagkedjan 1. Kommittédirektiv 2. SOU 3. Remiss till

Läs mer

Yrkeshögskola vad är det?

Yrkeshögskola vad är det? Yrkeshögskola vad är det? Sven-Owe Eriksson & Maria Reinitz Yrkeshögskolan är den utbildningsform som kommer att växa snabbast de närmaste åren! Utbildningsminister Jan Björklund 2009-08-26 Myndigheten

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Granskning av ersättning från högskolorna

Granskning av ersättning från högskolorna 2006-12-13 För kännedom: Utbildningsnämnden BSN-Norr BSN- Söder BSN- Öster Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av ersättning från högskolorna På uppdrag av Lunds kommuns revisorer har Komrev inom

Läs mer

Statistisk årsrapport 2016 Myndigheten för yrkeshögskolans utbildningsformer. Återrapportering 2016

Statistisk årsrapport 2016 Myndigheten för yrkeshögskolans utbildningsformer. Återrapportering 2016 Statistisk årsrapport 2016 Myndigheten för yrkeshögskolans utbildningsformer Återrapportering 2016 Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2016/487 ISBN: 978-91-87073-72-4 1 (154) Datum: 2016-05-02

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 6 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Arbetsbeskrivningar - Glämsta personal Familjeveckor

Arbetsbeskrivningar - Glämsta personal Familjeveckor Arbetsbeskrivningar - Glämsta personal Familjeveckor Nedan följer en beskrivning av de olika tjänsterna och vad deras arbetsuppgifter innebär. Detta är ett underlag och utgångspunkt av vad som förväntas

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden

Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden Anmäl er senast 1 november - http://www.cleantechinn.se/hostmote2013 Välkommen till höstmöte för Cleantech Inn Sweden Datum: 12 november, 2013 Plats: Light Meetings, Fokus på tillväxt - för dig och ditt

Läs mer

Matematik åk 9. Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9

Matematik åk 9. Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9 träning Insikt Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9 1 Till läraren Diagnosen Pejlo Insikt för åk 9 är framtagen för att ge dig som lärare överblick över dina elevers kunskaper i matematik. Diagnosen

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 3-4 november 2014, Stockholm Att ta tillvara en outnyttjad arbetskraftsresurs: Integration som kompetensförsörjningsstrategi och validering som verktyg DATUM

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium Välkommmen till Qualis nätverksseminarium den 18-19 april 2016 på Quality Hotel Globe i Stockholm Välkomna till två dagar med föreläsare, seminarier och erfarenhetsutbyte med temat: Hur kan vi arbeta förebyggande

Läs mer

Välja yrke (SOU 2015:97)

Välja yrke (SOU 2015:97) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Välja yrke (SOU 2015:97) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2015-11-16 REMISSYTTRANDE Från Stockholms studentkårers centralorganisation En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Sammanfattning Synpunkter

Läs mer

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre pratade under kompetensdagen om hur man blir en attraktiv arbetsgivare. Anna var tidigare chef för Universum Sverige och är numera rådgivare och föreläsare

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

örighet och särskild behörighet genom tillval.

örighet och särskild behörighet genom tillval. örighet och särskild behörighet genom tillval. Utbildningskatalog 2013-2014 Hästskötare Djurskötare - lantbruksdjur Djurskötare - djurparksdjur Arbete med hundar Djurvårdare - djursjukvård Djurvårdare

Läs mer

Nyhetsbrev från. Byte från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag den 8 mars kl.09:15-12:00

Nyhetsbrev från. Byte från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag den 8 mars kl.09:15-12:00 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 9 Februari och Mars 2011 Kostnadsfria seminarier Kurser Alibaba.com Esbri: Föreläsning 8/3 - Kvinnors företagande: politik och praktik PRV

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? Inga potter och garantier och inga begränsningar Många ser alltjämt lön

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19)

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN SFI-AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE AMN 1.60-0125272011 2011-08-15 SID 1 (13) Handläggare: Leif Styfberg Tel: 08-508 25 702 Till Arbetsmarknadsnämnden den 23 augusti 2011 Remiss

Läs mer

VF15 VVS- och fastighetsprogrammet

VF15 VVS- och fastighetsprogrammet Vägga Gymnasieskola VF15 VVS- och fastighetsprogrammet Inför valen till läsåret 2016/2017 väggagymnasieskola.se Val till högre årskurs VF15 Valen till högre årskurs sker i två steg och görs i Dexter.

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org TRÄNARGUIDE Mattekoden FLEX www.flexprogram.org 1 ATT TRÄNA MED MATTEKODEN Mattekoden är ett adaptivt webbaserat träningsprogram för intensivträning av centrala matematiska färdigheter. För att uppnå maximal

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten UTFÖRARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som företagare blir extern utförare av hemtjänst 1 Möjligheter och begränsningar! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten

Läs mer

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun

Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sundsvalls kommun Riktlinjer Fastställt av Skoldirektör, delegation 2015:42 Datum för fastställande 2015-10-13 Giltighetstid Tills vidare + översyn

Läs mer

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen

Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen 2007-08-14 Kriminalvårdens klientutbildning Lärcentrum-modellen Kriminalvårdens klientutbildning omfattar formell vuxenutbildning, yrkesutbildning och högskolestudier. Verksamheten har under de senaste

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

Skoltaxi inom Piteå kommun

Skoltaxi inom Piteå kommun Skoltaxi inom Piteå kommun Till dig som har blivit beviljad skolskjuts Skoltaxi Piteå kommun 1 Gå till hållplatsen Var i tid Vänta på bilen Välkommen till skoltaxi Vi på skolskjutsteamet har tillsammans

Läs mer

Rikskonferensen för hälsosamt lärande

Rikskonferensen för hälsosamt lärande Rikskonferensen för hälsosamt lärande Örebro universitet 7-8 april 2011 Vilka är de och vart är de på väg? Vart är du på väg? För att vi i skolan även i framtiden ska kunna lyckas i mötet med eleverna

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Välkommen till SVRs SAMHÄLLSBYGGNADSDAGAR 2007. Globalisering Vår bransch - Din framtid Stockholm 10 11 oktober 2007 www.svr.se

Välkommen till SVRs SAMHÄLLSBYGGNADSDAGAR 2007. Globalisering Vår bransch - Din framtid Stockholm 10 11 oktober 2007 www.svr.se Välkommen till SVRs SAMHÄLLSBYGGNADSDAGAR 2007 Globalisering Vår bransch - Din framtid Stockholm 10 11 oktober 2007 www.svr.se Följande företag stödjer SVRs SAMHÄLLSBYGGNADSDAGAR 2007 Guldpartners Silverpartners

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer

Program. Framtidsdagen 23 mars 2011

Program. Framtidsdagen 23 mars 2011 Program Framtidsdagen 23 mars 2011 Välkommen till Framtidsdagen 2011! Så har det blivit dags igen för årets kunskaps- och inspirationstillfälle om högre studier, yrke och arbetsmarknad. Besök vår minimässa

Läs mer

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig.

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Anställa lärling Postad av Kenta Jonsson - 11 nov 2013 22:08 Hej alla. Är inne på att anställa en lärling. Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Just nu

Läs mer

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd Beslut Eslövs folkhögskolas garantiförening, ideell förening Sturegatan 12 241 31 ESLÖV 2005-02-25 1 (1) Dnr 54-2004:3221 Genomförd inspektion av utbildningen vid den fristående gymnasieskolan Grundtvig

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer