Fastställande av dagordning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastställande av dagordning"

Transkript

1

2 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Fastställande av dagordning Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att fastställa dagordningen. Carl Frick har några frågor under punkt Övriga frågor. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M) och Carl Frick (MP).

3 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Ekonomi och verksamhetsinformation Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att lägga redovisningen till handlingarna. Ärendebeskrivning Se ekonomi- och verksamhetsinformation på sida Nämndens överläggning Under informationen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Britt Ejdvinsson (S), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP), Ingemar Björklund (KD), Leif Hanberg (S) och Villy Persson (M).

4 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Service- och teknikförvaltningen PROGNOS AVDELNING (tkr) Budgetavvikelsen bedöms till minus tkr. 2,0 mnkr av dessa består av dubbelperiodiserade försäkringsfakturor. 3,3 mnkr består av kostnader för vinterväghållning. Resterande 1,5 mnkr gäller senarelagda resultat av åtgärder inom Sportcentrum. Kost & transport saknas 2,1 mnkr. Förvaltningschef saknas 0,65 mnkr. Aktuellt Förvaltningen arbetar med ett flertal avtal och upphandlingar. Underlag för livsmedelsupphandlingen har tagits fram. Den utdragna överklagandeprocessen gällande asfaltupphandlingen innebär att årets budgeterade toppbeläggningar troligen inte hinner genomföras. Ett nytt hyresavtal för Djulö Camping har upprättats och ska skrivas på under september. Arbetet med att utreda städverksamhetens intäktsmöjligheter fortgår. För bilsamordningen har ett projekt startats i syfte att minska skadekostnader och se över behovet av bilar. Avtalet gällande markskötsel åt KFAB är försenat och ny inlämningstid är satt till 15 augusti. Snickarlagen inom Skog och Natur är i Sköldinge och byter golvplankor på altanen vid klubbhuset, skogslagen röjer gräs för fullt. Internrevisioner och underhållsronder är genomförda i köken och arbetet fortsätter med att skapa rätta ekonomiska behörigheter till kökscheferna. Anläggningslagen arbetar med GC-väg och gångpassager vid riksväg 52 samt med upprustning av lekplatser. Planering/projektering pågår av kommande anläggningsarbeten under 2011 samt arbete med trafiksäkerhetsrevisionen, lokala trafikföreskrifter och budget Lägerverksamheten i ishallen och den nya gymnastikanläggningen har varit en succé. Anläggningarna har varit i princip fullbelagda under hela sommaren med externa gäster. Det marknadsför staden.

5 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Förvaltningschef PROGNOS AVDELNING (tkr) Ett besparningskrav på 650 tkr, åtgärdsplan efter sommaren.

6 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN ADA, ledning PROGNOS AVDELNING (tkr) För ADA-ledning lämnas en prognos på minus 2,0 mnkr. Anledningen är som tidigare redovisats, en dubbelperiodisering av försäkringsfakturor, dels i leverantörssystemet och dels via bokföringsorder. Arbete som ska leda till förbättrat resultat fortskrider. Aktuellt Administration/ekonomi/expedition avdelningen har varit delaktig i framtagandet av underlag för livsmedelsupphandlingen och ett nytt hyresavtal för Djulö Camping. Arbetet med framtagandet av nya hyresavtal för bowlingen och vandrarhemmet pågår.

7 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN ADA, verksamhetsservice PROGNOS AVDELNING (tkr) +/- 0 Verksamheten som omfattar städ, televäxel, personliga ombuden och bilsamordning lämnar en prognos enligt budget. Aktuellt Växeln tillsammans med IT-kontoret pågår genomgång av behovet av förhyrda ledningar och ett eventuellt införande av IP telefoni där så är lämpligt vad gäller ekonomi och teknik. Bilsamordningen ett projekt har också startats i syfte att se över den egna förvaltningens faktiska behov av bilar och så även vad som kan göras för att minska kommunens skadekostnader och därmed fördyrande försäkringspremier. Personliga ombuden som det ser ut nu får kommunerna betala en allt större del per tjänst för att täcka de faktiska kostnaderna. En närmare genomlysning av detta kommer att göras under sommaren.

8 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Städverksamheten PROGNOS AVDELNING (tkr) +/- 0 Städverksamheten lämnar en prognos enligt budget. Aktuellt Städverksamheten fortsätter med sitt uppdrag från nämnden att utreda intäktsmöjligheter. Förvaltningen har haft framgång i avtalsdiskussionen med Sodexo, gällande golvvård i kommunens lokaler. Överenskommelsen innebär att golvvård kommer att utföras på cirka kvm per år. Detta sker utan någon tillkommande kostnad.

9 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Gata/Park PROGNOS AVDELNING (tkr) +/- 0 Verksamheten håller sig inom ramarna. Aktuellt Avtalet gällande markskötsel åt KFAB går en ny runda då KFAB inte annonserat på rätt sätt. Ny inlämningstid är satt till den 15 augusti Den utdragna överklagandeprocessen gällande asfaltupphandlingen innebär att årets budgeterade toppbeläggningar troligen inte hinner genomföras. Under augusti har mycket klotter förekommit och sanerarna arbetar för högtryck. I övrigt pågår vanligt sommarunderhåll i våra parker och grönytor. Snickarlagen inom Skog och Natur är i Sköldinge och byter golvplankor på altanen vid klubbhuset, skogslagen röjer gräs för fullt.

10 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Vinterväghållning PROGNOS AVDELNING (tkr) Prognosen för helåret beräknas ge ett underskott på cirka 3,3 mnkr vid årets slut, om utfallet av insatser för halkbekämpnings- och snöröjningsåtgärder blir minimala under återstående vintermånader De ökade kostnaderna beror på sandupptagningen i maj.

11 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Kost- och transportservice PROGNOS AVDELNING (tkr) Ramen är minskad med 2,7 mnkr, 2,1 mnkr hänförs till ett gemensamt besparningskrav. Prognos för året blir då troligtvis minus 2,1 mnkr. Förvaltningen följer gemensamt åtgärdsplanen. Aktuellt Sommaren har flutit på bra. Arbetet med kommande budgetdokument har skett med ett gott samarbete med andra berörda förvaltningar Fortsatt arbete för att skapa rätta ekonomiska behörigheter till våra kökschefer Internrevisioner och underhållsronder är genomförda i köken Förberedelser och information till personal inför kommande avslut med de sista uppehållsanställningarna. Förhandling med Kommunal och SKTF i augusti. Inspirationsdag för kökschefer och kockar med stjärnkocken Kurt Weid Möte med Miljöförvaltningen angående städrutiner på förskoleavdelningarna I början av juni var det pressrelease om projektet Sinnesträning ur Saperemetoden inom handikappomsorgen. Ett boende ställde upp och tog emot pressen bland annat SVT som gjorde ett inslag i kvällsnyheterna. Man har även tagit beslut på att genomföra etapp tre som omfattar de boenden som tidigare inte varit med. Sammanställning av vårens nattfastemätning i äldreomsorgen. Man kan se att det skett en förbättring. Vi har minskat antalet brukare som har en nattfasta mellan tim, vi har också fått en större andel som ligger på en nattfasta runt 11 tim i enlighet med rekommendationerna. Årets målsättning som var att öka antalet brukare med en nattfasta mindre än 11 tim från 15 % till 30% har inte riktigt nåtts men är på god väg.

12 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Myndighet och nyproduktion PROGNOS AVDELNING (tkr) +/- 0 Prognosen visar på ett nollresultat för avdelningen. Aktuellt Anläggningslagen arbetar med GC-väg och gångpassager vid riksväg 52 samt med upprustning av lekplatser. Flera stora infrastrukturprojekt pågår/planeras i och kring Katrineholm. Avdelningen deltar i ett antal olika planeringsgrupper gällande dessa projekt. Som exempel kan nämnas Logistikcentrum, Östra Förbifarten, 2+1-väg mellan Bie och St Sundby samt korsningen Vingåkersvägen/Mejerigatan. Dessutom pågår planering/projektering av kommande anläggningsarbeten under 2011 samt arbete med trafiksäkerhetsrevisionen, lokala trafikföreskrifter och budget 2012.

13 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Sportcentrum PROGNOS AVDELNING (tkr) Prognosen visar på ett underskott med 1,5 mnkr. Förändringen i prognosen beror dels på, att genomslagskraften i handlingsplanen senareläggs för att personalomfördelningen tar längre tid än beräknat och energiomställningen på Backavallen inte följer plan. Juridiska omständigheter och hög förbrukning. Aktuellt Simhallen samarbetet med Actic är mycket bra, gymentreprenören ökar sin medlemsnivå och det betyder ökade intäkter enligt plan. Simundervisningen i vår egen regi är välbesökt och uppskattad. Allmänheten vill dock att den ska vara avgiftsfri. Övrigt lägerverksamheten i ishallen och den nya gymnastikanläggningen har varit en succé. Anläggningarna har varit i princip fullbelagda under hela sommaren med externa gäster. Det marknadsför staden. Upphandlingen av UV-ljus till stora bassängen är inledd Aquarena-möten med KFAB har inletts. Simhallsgruppen har varit på studiebesök i det nya äventyrsbadet i Skövde Arena för att skapa intryck. Nytt avtal med Djulö camping efter investeringen har upprättats och redovisats för parterna men är ej påskrivna. Det ska genomföras under september.

14 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Övergripande plan med budget för planperioden Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att 1. Godkänna förvaltningens upprättade förslag till verksamhets- och volymförändringar, åtaganden samt investeringsbudget för service- och tekniknämnden avseende verksamhetsåren , redovisad som separat handling STN Anta revidering av Katrineholms kommuns författningssamling 4.11 Hyror och avgifter i kommunens lokaler och fritidsanläggningar Övergripande plan med budget för planperioden lämnas vidare till Kommunfullmäktige för beslut. Reservation Mot beslutet reserverar sig Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP) och Ingemar Björklund (KD) till förmån för alliansens yrkande, som redovisas som separat bilaga. Mot beslutet reserverar sig Carl Frick (MP) till förmån för eget yrkande, som redovisas som separat bilaga. Ärendebeskrivning Service- och teknikförvaltningen har upprättat förslag till Övergripande plan med budget för planperioden enligt gällande direktiv och anvisningar. Till ärendet hör även revidering av kommunal författningssamling (KFS) Efter att handlingarna skickats ut har investeringsbudgeten kompletterats med 5 mnkr för inventarier till det nya äventyrsbadet, objekt 6xxxx, Äventyrsbadet (nr 80 under kategori 4). Ärendets handlingar Dokumenten bifogas som en separat bilaga Åtaganden för service- och tekniknämnden Investeringsbudget Investeringsbudget, detaljerad Hyror och avgifter 2012 Akten, kommunstyrelsen

15 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Facklig förhandling ägde rum den 25 augusti 2011 genom förvaltningens samverkansgrupp. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Förslag och yrkanden Sten Holmgren yrkar bifall till alliansens förslag. Carl Frick yrkar bifall till miljöpartiets förslag. Proposition Efter avslutad överläggning ställer ordföranden de tre förslagen majoritetens, alliansens och miljöpartiets förslag mot varandra och finner att nämnden biträder majoritetens förslag.

16 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Förändringar till Hyror och avgifter 2012 Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att ställa sig bakom förslaget till Hyror och avgifter 2012 med samtliga förändringar. Uppräkningen av hyror föreslås ske med en 10 % höjning samt att hyran för festlokal på Kupolen blir kr och för Duveholmshallen, stora arrangemang, kr. Dokumentet Hyror och avgifter medföljer budgetprocessen. Kommunfullmäktige föreslås fastställa de nya hyresbeloppen. Ärendebeskrivning En större förändring av dokumentet Hyror och avgifter 2012 är förestående. I denna översyn ingår att se över prisbilden på nuvarande objekt och även uppdatera handlingen efter dagens verksamhet. Under ett antal år har föreningar på Backavallen disponerat förråd och kanslilokaler fritt, d v s utan att betala hyra till kommunen. Under 2010 fattade nämnden beslut om att likställa hela Sportcentrum vad gäller utnyttjande av förråd och kontorslokaler. Detta beslut ska vidarebefordras till kommunfullmäktige i budgetprocessen under I översynen har vi funnit att följande ändringar ska tillämpas. Vid uthyrning av skolor på landsbygden kan en avgift för larmavstängning/-påslag tillkomma En ny avgift för arrangemang införs för entrébelagda arrangemang respektive arrangemang med fri entré. Ungdomsarrangemang av olika slag likställs i hela Sportcentrum Avgifter tillkommer för de nya anläggningarna gymnastikhall och boule samt för tennisbanorna som gått över i kommunens regi En markerad höjning för våra festlokaler införs Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP) och Carl Frick (MP). Akten, kommunstyrelsen

17 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Förslag och yrkanden Sten Holmgren, Magnus Esko och Carl Frick yrkar bifall till en höjning på 10 %.

18 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Yttrande över motion om hästen som ett alternativ för miljövänlig skötsel av grönytor och skog Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att ställa sig bakom förvaltningens förslag till yttrande och översända det till kommunstyrelsen. Reservation Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för motionen. Ärendebeskrivning Joha Frondelius (kd) och Marian Loley (kd) har lämnat in en motion om hästen som ett alternativ för miljövänlig skötsel av grönytor och skog. Motionären yrkar på att kommunens upphandling av grässkötsel, skogsvård och hästkörningsentreprenad ingår i framtidens Katrineholm. Hästen som ett verktyg i 2000-talets industrisamhälle kan ses som en tillbakagång, men idag finns många verktyg anpassade till hästen som gör att det kan finnas arbetsuppgifter som är lämpliga. Förvaltningen tycker att förslaget att använda hästen för verksamhet inom förvaltningens område är intressant. Idag utförs all grässkötsel maskinellt och som ett alternativ kan man tänka sig gräsklippning med häst av vissa gräsytor samt som ett hjälpmedel i skogsskötseln på känsliga marker. I några kommuner har hästen använts som ett hjälpmedel av entreprenörer. Deras samstämmiga erfarenheter är att det inte blir billigare, men att hästens närvaro gör de boende mindre kritiska till gräsklippning och skogsavverkningar. Flens kommun har använt hästen i verksamheten under några år för grässlåtter men har återgått till maskinell klippning då skötselkostnaden blev betydligt högre. Förvaltningen kommer ändå att undersöka saken och se vilka möjligheter hästen kan ge inom vår verksamhet, vilka entreprenörer som finns att tillgå, vilken prisnivå det rör sig om och hur dessa tjänster kan handlas upp. Ekonomi Kostnaderna för gräsklippning med häst beräknas bli betydligt högre per kvadratmeter. Akten, kommunstyrelsen

19 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Förslag och yrkanden Sten Holmgren, Magnus Esko, Carl Frick och Ingemar Björklund yrkar bifall till motionen.

20 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Yttrande över motion om säsongsanpassad matsedel och salladsbord/buffè Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att ställa sig bakom förvaltningens förslag till yttrande över motionen och översända det till kommunstyrelsen. Reservation Carl Frick (MP) reserverar sig mot beslutet. Reservationen redovisas på sida 22. Ärendebeskrivning Lili Màrton (mp), har lämnat in en motion om att Katrineholms kommun under 2011 ska anpassa matsedel och salladsbord/buffè efter svensk odlingssäsong. En säsongsanpassad matsedel och salladsbord/buffè beskrivs ge en varierad måltid under året och är en viktig del för att nå klimatmålen. Även övriga livsmedel i matsedeln bör ses över och man bör välja råvaror som trivs i vårt klimat- som t.ex. matvete, dinkel, havre och korn istället för ris och pasta. Motionen har överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Kommunledningsförvaltningen har begärt ett yttrande från bildningsnämnden, service- och tekniknämnden samt vård- och omsorgsnämnden. Bakgrund Nulägesbeskrivning I nuläget planeras inköp och matsedel till viss del utifrån de olika årstiderna. Man har redan i upphandling av livsmedel inom kommunen tagit hänsyn till att bredden av livsmedel ska finnas för att möjliggöra variation av matsedel och framför allt jobba så mycket som möjligt med att säsongsanpassa måltiderna. De salladsbufféer vi har i dag innehåller rotsaker (bland annat morötter, vitkål, palsternacka) och grönsaker som kanske inte alltid hör hemma i den svenska odlingssäsongen. Vi strävar efter att anpassa urvalet på salladsbordet och även till viss del i varmrätterna efter vad som är aktuellt för säsongen. På kommande fortbildning som planeras för personal inom köken kommer det att ingå säsongsanpassning av livsmedelsval. Vi kommer också att ta fram en lathund för köken som visar månad för månad vilka grönsaker/rotsaker som är aktuella för den månaden. Akten, kommunstyrelsen

21 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Man får också beakta att det är viktigt att man äter det som serveras och ett utbyte av ris och pasta till matvete, havre eller dinkel kanske inte till att börja med är något som våra matgäster genast anpassar sig till. En långsiktig anpassning är därför viktig och budskapet med syftet måste vara tydligt både från oss som matleverantör såväl som pedagoger och chefer med övergripande ansvar. Bedömning Kost och Transportservice arbetar i dag med att säsongsanpassa matsedel, salladsbord/buffè och planerar genom utbildning och information att öka användandet av säsongsanpassade livsmedel. Det man har att ta hänsyn till är ekonomiska ramar och den livsmedelsupphandling som man har i kommunen. Service- och teknikförvaltningens förslag till yttrande över motionen är framtaget i samråd med Bildningsförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen som också är delaktiga i kommunens måltider. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Förslag och yrkanden Sten Holmgren, Magnus Esko, Carl Frick och Ingemar Björklund yrkar bifall till motionen.

22 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Service- och tekniknämnden Reservation Ärende 8 Yttrande över motion om sässongsanpassad matsedel och salladsbord/buffé Denna motion har lämnats av miljöpartiet. Det som föreslås i motionen genomförs av Kost- och transportservice. Trots detta mäktar inte majoriteten med att instämma eller bifalla motionen. Det är märkligt att inte kunna föreslå detta. Miljöpartiets förslag till beslut Miljöpartiet yrkar bifall till motionen När vi inte fick gehör för vårt modesta förslag reserverar vi oss mot majoritetens beslut till förmån för eget förslag. För miljöpartiet de gröna i Service- och tekniknämnden. Carl Frick

23 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Byggprojekt Campingstuga Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att hos kommunstyrelsen begära att få omdisponera kr från investeringsobjekt 63314, Upprustning av tennis- och sporthotellanläggning. Reservation Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD) reserverar sig mot beslutsgången i ärendet. Carl Fricks reservation redovisas på sida 24. Ärendebeskrivning Under verksamhetsår 2010 startades ett samarbetsprojekt med gymnasieskolan där uppgiften var att bygga en övernattningsstuga under ett läsår. Uppgiften ska utföras av byggprogrammet vid Duveholmsgymnasiet och stugan ska placeras vid Djulö Camping som komplement eller utbyte av befintligt fastighetsbestånd. Detta sågs som ett lämpligt projekt för eleverna att kunna lära hela kedjan från konstruktionsritning till färdig produkt. Därefter kunde stugan tas i drift och projektet ses som ett vinna vinna koncept. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 63314, Upprustning av tennis- och sporthotellanläggning, innehållande för närvarande tkr. Kostnaden för stugans byggmaterial uppgår till kr. Stugan är beräknad till 30 m 2 och kvadratmeterpriset är kr. Kostnader för transport och bygglovsavgift tillkommer och beräknas till kr. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Akten, kommunstyrelsen

24 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Service- och tekniknämnden Reservation Ärende 9 Byggprojekt Campingstuga Majoritetens förslag till beslut Miljöpartiets bedömning Av ovanstående beskrivning kan nämnden ledas till att tro att det är ett projekt, som är i vardande i väntan på beslut och medelstilldelning. Inget kunde vara mera felaktigt. 1. Nu är det så att byggprojektet redan är klart och övernattningsstugan skall inom kort ställas på plats när bygglov har beviljats 2. Nämnden har inte haft ett ärende av detta slag och inget beslut finns. 3. På förfrågan om vem som beslutat om bygget av denna campingstuga får nämnden besked av en förvaltningstjänsteman att denne vet men inte vill tala om detta. För han ville inte få en snara om halsen.

25 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Det är uppenbart att någon i kommunorganisationen har överskridit sina befogenheter och det med råge. Det finns ingenting i gällande delegationsordning, som medger start av projekt utan beslut i nämnden. Om det ändå har föregåtts av ett delegationsbeslut så skall dett enligt delegationsordningen redovisas för nämnden på sammanträdet efter det att beslutet har fattats. Så har icke skett. Nu har beslut fattats utanför nämnden. Nämnden tvingas att i efterhand se till att finansiera projektet. En surdeg som måste klaras ut för att citera nämndens ordförande. Det känns som om historien upprepar sig. Tidigare har det byggts ett servicehus för ca 4,5 miljoner på Djulö Camping utan budget och utan nämndbeslut. Att föra nämnden bakom ljuset Från miljöpartiets sida känner vi oss djupt upprörda över ärendets handläggning och det medvetna sätt på vilket majoriteten i kommunen vilselett nämnden. Förfaringssättet är fullkomligt otillständigt. Miljöpartiet kommer att uppmärksamma kommunrevisionen om detta ärende. Miljöpartiet har inget sak att erinra mot själva byggprojektet. Miljöpartiet reserverar sig mot beslutsgången i ärendet. För miljöpartiet de gröna i Service- och tekniknämnden. Carl Frick

26 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Omställning till gymnastikhall, del 2 Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att hos kommunstyrelsen begära att från investeringsobjekt 63314, Upprustning av tennis- och sporthotellanläggning få omdisponera kr för uppbyggnad av extragolv. Samma objekt ska även belastas med skyddsanordningar för kr. Reservation Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD) reserverar sig mot beslutsgången i ärendet när det gäller uppbyggnaden av extragolv. Carl Fricks reservation redovisas på sida 27. Ärendebeskrivning Enligt beslutad investeringsbudget i KF ingick investeringsmedel för Upprustning av tennis- och sporthotellanläggning motsvarande tkr. Av dessa medel avsattes tkr till gymnastikhallsbygget. Idag är gymnastikhallsbygget genomfört och besiktning av lokalen har efter en ombesiktning blivit godkänd. Under entreprenadens gång har förändringar på anläggningens innehåll gjort att budgeterade pengar inte kommer att räcka. En uppbyggnad av ett extragolv har lett till en merkostnad på kr. Vid besiktningen fanns även en anmärkning på att skyddsanordningar för bärande stolpar i löpriktningar saknas. Dessa bör införskaffas för att minimera risken för olyckor. Kostnad kr. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 63314, Upprustning av tennis- och sporthotellanläggning, innehållande för närvarande tkr. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Johan Hartman (M), Sten Holmgren (C), Magnus Esko (FP), Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Akten, kommunstyrelsen

27 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Service- och tekniknämnden Reservation Ärende 10 Omställning till gymnastikhall, del 2 Majoritetens förslag till beslut Miljöpartiets bedömning Detta är ett projekt som redan är genomfört och nu ska det beviljas pengar. Nämnden har inte haft ett ärende av detta slag och inget beslut finns. På förfrågan om vem som beslutat om bygget av detta extragolv får nämnden besked av en förvaltningstjänsteman att det har idrottsföreningen och en höjdare gjort. Det är uppenbart att någon i kommunorganisationen har överskridit sina befogenheter och det med råge. Det finns ingenting i gällande delegationsordning, som medger start av projekt utan beslut i nämnden. Om det ändå har föregåtts av ett delegationsbeslut så skall dett enligt delegationsordningen redovisas för nämnden på sammanträdet efter det att beslutet har fattats. Så har icke skett. Jag har under alla mina år i politiken från 1982 och framåt aldrig upplevt och inte heller i min livligaste fantasi kunnat föreställa mig att en idrottsförening är med och fattar politiska beslut. Det råder nu ett betydande demokratiskt underskott i Katrineholms kommun. Vad kan vi förvänta oss härnäst? Nu har beslut fattats utanför nämnden. Nämnden tvingas att i efterhand se till att finansiera projektet. En ytterligare surdeg som måste klaras ut för att citera nämndens ordförande. Att föra nämnden bakom ljuset Från miljöpartiets sida känner vi oss djupt upprörda över ärendets handläggning och att en idrottsförening är med och fattar beslut å nämndens vägnar. Förfaringssättet är fullkomligt otillständigt. Miljöpartiet kommer att uppmärksamma kommunrevisionen om detta ärende. Miljöpartiet har inget sak att erinra mot själva byggprojektet. Miljöpartiet reserverar sig mot beslutsgången i ärendet. Carl Frick / för miljöpartiet de gröna i Service- och tekniknämnden.

28 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Fördelning av föreningsbidraget anläggningsstöd Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att ställa sig bakom förvaltningens förslag till fördelning av föreningsbidraget anläggningsstöd. Ärendebeskrivning Anläggningsstöd är ett kommunalt bidrag som beviljas till registrerade föreningar inom service- och tekniknämnden som bedriver bidragsberättigad verksamhet i egna eller kommunägda anläggningar inom Katrineholms kommun. I årets budget finns kronor att fördela. 8 föreningar har inkommit med ansökningar på sammanlagt kronor. Föreningarna har möjlighet att få upp till 50 % av sökt belopp för kontorsinredning och administrativa hjälpmedel, 75 % för verksamhetsanknuten investering och 100 % för energiinvestering. Ansökan kan lämnas in en gång per år och behandlas vanligtvis på nämnden i mars. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP) och Ingemar Björklund (KD). Förslag och yrkanden Carl Frick yrkar bifall till förslaget. Akten, aktuella föreningar

29 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Yttrande över motion om hastighetsdämpande åtgärder i Björkvik Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att instämma i motionen och att Service- och teknikförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med Trafikverket utreda frågan. Ärendebeskrivning Magnus Esko (fp) har överlämnat en motion till kommunfullmäktige angående rubricerat ärende. Motionären yrkar att kommunen tillsammans med Trafikverket utreder möjligheten att utföra hastighetsdämpande åtgärder på väg 216 genom Björkvik samt att kommunen utför hastighetsdämpande åtgärder på Palmtorpsvägen och att hastigheten sänks till 30 km/tim genom villaområdet. Kommunledningsförvaltningen har begärt ett yttrande från Service- och tekniknämnden. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Magnus Esko (FP). Förslag och yrkanden Magnus Esko yrkar bifall till motionen. Akten, kommunstyrelsen

30 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Furuliden, aktivitetspark Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra sin del av projektet, samt för att täcka anläggningskostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Service- och teknikförvaltningen (STF) har fått i uppdrag tillsammans med Vård- och omsorgsförvaltningen (VOF) att utarbeta ett förslag och genomföra en aktivitetspark vid Furulidens vårdboende. Aktivitetsparken är ett samfinansieringsprojekt mellan VOF, STF och Katrineholms Fastighets AB (KFAB). KFAB svarar för den allmänna upprustningen och VOF och STF för aktivitetsparken. En avskild del av aktivitetsparken är avsedd för vårdboendets träningsredskap för personer med funktionshinder med behov av balansträning. Ett större aktivitetsområde mot Djulö gärde bredvid Hälsans stig är avsett för träningsredskap för motionärer i alla åldrar, främst med inriktning på yngre seniorer. Arbetsgrupper har varit delaktiga i framtagandet av utrustningen och samråd har skett med kommunala pensionärsrådet (KPR) och handikapprådets representanter (KHR). Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 63219, Motionsredskap i parker, aktivitetspark, innehållande kr. VOF har i sin budget för år 2011 avsatt kr för denna aktivitetspark, så totalsumman blir kr. Den ökade driftskostnaden för aktivitetsparken finansieras av KFAB. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP). Förslag och yrkanden Carl Frick yrkar bifall till förslaget. Akten, vård- och omsorgsförvaltningen

31 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Upprustning av parkanläggning vid Djulögatan Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att rusta upp parken enligt framtaget förslag, samt för att täcka kostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Det så kallade stenpartiet vid Djulögatans korsning med Vingåkersvägen är en liten park med stor blomrikedom. Tidens tand har gjort sitt och många växter har gått ut vilket gör att parken upplevs som nergången och behöver en rejäl upprustning. Tidigare i år har gatukorsningen byggts om. Parken kommer att få ett annat utseende samt förses med automatbevattning. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 63150, Upprustning av parker, lekplatser och övrig parkutrustning, innehållande kr. Driftskostnaderna för parken bedöms bli oförändrade. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP). Akten

32 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Kollektivtrafikåtgärder vid Källmogatan Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra ombyggnaden av befintlig hållplats på den aktuella gatan samt för att täcka anläggningskostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Önskemål om ombyggnad av befintlig busshållplats vid Källmogatan har framförts av Länstrafiken eftersom hållplatsen är besvärlig att angöra med dagens bussar. Fordonen kommer inte intill den förhöjda kantstenen vilket får till följd att rörelsehindrade resenärer får problem vid av- och påstigning. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 61307, Kollektivtrafikåtgärder innehållande kr. Akten

33 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Rondell vid ishallen Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra enligt det framtagna förslaget, samt för att täcka anläggningskostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning När ishallen byggdes gjordes en ny infart till dess entré. Vid vändplanen gjordes en rundsväng med en tänkt grönyta. I dagsläget finns det några träd och mycket sly på ytan. Förslaget är att ha kvar träden, ca 3 meter gräs runt ytan och i mitten en plantering med Rhododendron. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 61032, Rondell ishallen, grönyta, innehållande kr. Den ökade driftskostnaden för gräsyta och plantering är ca kr/år. Akten

34 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Upprustning av västra delen av Stadsparken Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra enligt det framtagna förslaget, samt för att täcka anläggningskostnaden, som 2011 beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning I Stadsparkens västra del har tidigare Hantverkaregatan byggts om, vilket bland annat medfört att Stadsparken utökats med ca 4 meter. Förslaget är att göra ett lundparti med slingrande gångar att ströva omkring på. Första delen av arbetet kommer att utföras År 2012 planeras ytterligare arbeten att göras med medel ur 2012 års investeringsbudget (ca kr). Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt 63150, Upprustning av parker, lekplatser och övrig parkutrustning, innehållande kr. Driftskostnaden beräknas bli oförändrad. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP). Akten

35 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Valla-projektet Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra åtgärderna enligt det framtagna förslaget, samt för att täcka anläggningskostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Valla-projektet är ett projekt för Valla tätorts framtida utveckling. Projektet redovisades i en slutrapport, daterad , utförd av Näringslivskontoret. Service- och teknikförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en plan för gestaltningsåtgärder av området kring Valla centrum. Förslaget har tagits fram i samråd med Vallaborna genom Valla-projektet och är en första del av de planerade framtida åtgärderna i Valla centrum. Ägare till det aktuella området är Trafikverket men markförhandlingar pågår mellan Katrineholms kommun och Trafikverket. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av anslaget i 2011 års investeringsbudget, objekt 61029, Valla-projektet innehållande kr. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP). Förslag och yrkanden Carl Frick yrkar bifall till förslaget. Akten

36 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Dnr STN/2011: Gång- och cykelväg i Äsköping Beslut Service- och tekniknämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att genomföra utbyggnaden av gång- och cykelvägen samt för att täcka anläggningskostnaden, som beräknas till kr, anvisa medel ur 2011 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Under år 2007 invigdes den första etappen av GC-vägen mellan Doktorsvägen och skolan, delen Doktorsvägen och Skolvägen. Meningen är att hela sträckan fram till skolan ska förses med en separat GC-väg för de oskyddade trafikanterna. Nu saknas en sådan GC-väg på en sträcka av ca m. Förvaltningen har sökt och beviljats statsbidrag för åtgärden som beräknas kunna genomföras under hösten Samråd har skett med skolan och KFAB och för närvarande sker ett samrådsförfarande med Länstrafiken och berörda fastighetsägare i området. Ekonomi Investeringen föreslås ske genom att kr tas i anspråk av 2011 års investeringsbudget, objekt gällande gång- och cykelvägar innehållande kr samt att beviljat statsbidrag på kr får utnyttjas. Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Sten Holmgren (C) och Carl Frick (MP). Förslag och yrkanden Sten Holmgren och Carl Frick yrkar bifall till förslaget. Akten

37 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Anmälan av delegationsbeslut för service- och teknik förvaltningen Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att delegationsbesluten godkänns och läggs till handlingarna. Ärendebeskrivning Beslut fattade på service- och tekniknämndens vägnar enligt gällande delegationsordning. Parkeringstillstånd för rörelsehinder Trafikingenjören har utfärdat parkeringstillstånd för rörelsehinder (PRH) sedan föregående sammanträde. Dnr 2011:1 Dispens Trafikingenjören har i beslut av den 30 juni , utfärdat trafikdispens att trafikera Köpmangatan i Katrineholms centralort i samband med färd till och från fastigheten med adress Köpmangatan 12 B under tiden 1 juli juni 2013 Trafikingenjören har i beslut av den 8 juli utfärdat undantag från bestämmelserna om största tillåtna vikt och bredd, under tiden 8 juli 8 augusti 2011 TF förvaltningschef har i beslut av den 11 augusti utfärdat undantag från bestämmelserna om största tillåtna vikt och bredd, under tiden 16 augusti 15 september 2011 Gatuingenjören har i beslut av den 16 augusti utfärdat undantag från bestämmelserna om största bredd, under tiden 17 augusti 16 september 2011 Dnr 2011:2

38 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Tillfälliga lokala trafikföreskrifter Trafikingenjören har i beslut av den 13 juni utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Talltullbacken i Katrineholm fr.o.m. 13 juni 2011 t.o.m. 30 juni 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 27 juni utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Kyrkogårdsvägen i Katrineholm fr.o.m. 27 juni 2011 t.o.m. 1 juli 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Stortorget och Trädgårdsgatan i Katrineholm fr.o.m. 11 juli 2011 t.o.m. 30 september 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om högsta tillåtna hastighet inom kv Karossen i Katrineholm fr.o.m. 11 juli 2011 t.o.m. 30 september 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Kyrkogårdsvägen, Hilding Hjelmbergs väg och Laxmans väg i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud att parkera fordon på Hilding Hjelmbergs väg i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Kanotvägen i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud att parkera fordon på Kanotvägen i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om enkelriktad trafik på Djulökvarnsvägen i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud att parkera fordon på Djulökvarnsvägen i Katrineholm fr.o.m. 7 augusti 2011 t.o.m. 7 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Fabriksgatan, Trädgårdsgatan, Fredsgatan, Djulögatan, Linnévägen, Kungsgatan och Drottninggatan i Katrineholm fr.o.m. 9 augusti 2011 t.o.m. 9 augusti 2011

39 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om påbjuden körriktning på Köpmangatan i Katrineholm fr.o.m. 9 augusti 2011 t.o.m. 9 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Infartsvägen till Ishallen i Katrineholm fr.o.m. 13 augusti 2011 t.o.m. 13 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud mot trafik med fordon på Kyrkogårdsvägen, Laxmans väg, Hilding Hjelmbergs väg, Kanotvägen, Djulökvarnsvägen i Katrineholm fr.o.m. 13 augusti 2011 t.o.m. 13 augusti 2011 Trafikingenjören har i beslut av den 11 juli utfärdat tidsbegränsad lokal trafikföreskrift om undantag från bestämmelser om förbud att parkera fordon på Djulökvarnsvägen i Katrineholm fr.o.m. 13 augusti 2011 t.o.m. 13 augusti 2011nr 2011:3 Dnr 2011:3 Upplåtelse av offentlig plats Trafikingenjören har under perioden sedan föregående sammanträde, utfärdat tillstånd till föreningar/organisationer för nyttjande av mark på offentlig plats Dnr 2011:5 Förordnande av parkeringsvakt Förvaltningschefen på Service- och teknikförvaltningen beslutar om nytt förordnande av parkeringsvakt med Securitas som ny arbetsgivare 2 Dnr 2011:12 Tidsbegränsad vidaredelegation och beslutanderätt och attesträtt 2 Entreprenadingenjör Anneli Ekström ersätter avdelningschef på MoN Lars Ramstedt och övertar dennes beslutande- och attesträtt under perioden 13 juni 17 juni Avdelningschef ADA Thomas Klippel ersätter förvaltningschef Lorraine Fröberg och övertar dennes beslutande- och attesträtt under perioden 1 augusti 14 augusti 2011 Dnr 2011:23

40 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Igångsättning av investeringsprojekt Service- och tekniknämndens arbetsutskott beslutade den 18 augusti att förvaltningen får ta i anspråk budgeterade medel gällande objekt sanering gator, utan ytterligare hantering i nämnden. STN au Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Magnus Esko (FP) och Ingemar Björklund (KD).

41 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Meddelanden Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att ta anmälan av meddelanden till handlingarna. In- och utgående skrivelser Utdrag ur service- och tekniknämndens diarium över handlingar för perioden , förteckning över handlingarna finns på expeditionen AVA-Huset. Meddelanden Begäran om yttrande avseende ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Yttrande gällande tillståndsansökan enligt miljöbalken, Lantmännen Kronfågel AB, fastighet Sköldinge-Valla 16:1 Nämndens överläggning Under överläggningen yttrar sig Carl Frick (MP).

42 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN Övriga frågor Carl Fricks frågor; 1. Elförbrukning och elkostnader för nämndens alla verksamheter på årsbasis 2. Maten till de gamla 3. Vad betyder samhällsbyggnadsförvaltningen för STN och dess verksamheter?

Fastställande av dagordning

Fastställande av dagordning SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2011-12-15 116 2 Fastställande av dagordning Beslut Service- och tekniknämnden beslutar att fastställa dagordningen. Carl Frick vill ha med en investeringsredovisning under punkten

Läs mer

KALLELSE. Datum 2011-12-08. Vi träffas kl 12.30 på parkeringen Trädgårdsgatan-Malmgatan för samåkning.

KALLELSE. Datum 2011-12-08. Vi träffas kl 12.30 på parkeringen Trädgårdsgatan-Malmgatan för samåkning. SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN KALLELSE Datum 2011-12-08 Sammanträdande organ Service- och tekniknämnden Tid Torsdag den 15 december 2011 kl 13.15 Plats Lyan, Julita skola Vi träffas kl 12.30 på parkeringen

Läs mer

KALLELSE. Datum 2012-11-30. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare

KALLELSE. Datum 2012-11-30. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN KALLELSE Datum 2012-11-30 Sammanträdande organ Service- och tekniknämnden Tid Torsdag den 13 december 2012 kl 13.15 Plats Jakobsdal, Vingåkersvägen 18 Nr Ärenden Föredragande/

Läs mer

Dagordning. Utsänd dagordning godkänns och fastställs. --- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2015-08-20 55 2

Dagordning. Utsänd dagordning godkänns och fastställs. --- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2015-08-20 55 2 SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2015-08-20 55 2 Dagordning Utsänd dagordning godkänns och fastställs. SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2015-08-20 56 3 TEMA - städverksamheten Kostchef Camilla Wiström och städcontroller

Läs mer

Grupper 2011-2014. GataParkgrupp (S) Martin Burén (M) Fredrik Hermelin (FP, C, MP, KD) Ingemar Björklund Sammankallande: Hans Gahn Möte : 22 november

Grupper 2011-2014. GataParkgrupp (S) Martin Burén (M) Fredrik Hermelin (FP, C, MP, KD) Ingemar Björklund Sammankallande: Hans Gahn Möte : 22 november Grupper 2011-2014 GataParkgrupp (S) Martin Burén (M) Fredrik Hermelin (FP, C, MP, KD) Ingemar Björklund Sammankallande: Hans Gahn Möte : 22 november Hjälmarens Vattenförbund Ordinarie Anne Kron (S) Ersättare

Läs mer

KALLELSE. Datum 2012-09-13. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare

KALLELSE. Datum 2012-09-13. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN KALLELSE Datum 2012-09-13 Sammanträdande organ Service- och tekniknämnden Tid Torsdag den 20 september 2012 kl 13.15 Plats Jakobsdal, Vingåkersvägen 18 Obs ny adress!! Handlingarna

Läs mer

KALLELSE. Datum 2011-03-18. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare

KALLELSE. Datum 2011-03-18. Nr Ärenden Föredragande/ handläggare SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN KALLELSE Datum 2011-03-18 Sammanträdande organ Service- och tekniknämnden Tid Torsdag den 31 mars 2011 kl 13.15 Plats Rum 606, AVA-huset, Trädgårdsgatan 1 Observera att vi ska

Läs mer

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL o TRANAS KOMMUN TEKNIK- OCH GRIFTEGÅRDSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-09-19 Sida 1 (18) Plats och tid Tranan 1, Stadshuset, 2011-09-19 kl. 13:30-15:30 Beslutat Jennie Johansson, (M) Ordförande Björn

Läs mer

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand Servicenämnden Sammanträdesdatum 2014-08-27 Ärendelista 75 Ekonomisk månadsuppföljning 76 Svar på motion om ekologisk mat 77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-05-14 1 (17) Öppet sammanträde Teknisk nämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-05-14 1 (17) Öppet sammanträde Teknisk nämnd 2014-05-14 1 (17) Plats och tid Komunkontoret samanträdesrum A, onsdag 14 maj 2014, klockan 09:00 10:45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Mikael Jonsson, (M) Lena Voxberg, (S) Ingemar Ehn, (FP)

Läs mer

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 33 Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Service- och tekniknämnden 2008-04-17 61

Service- och tekniknämnden 2008-04-17 61 Service- och tekniknämnden 2008-04-17 61 Plats och tid Sal 606, AVA-huset, kl 13.00-17.00 Beslutande Pat Werner (s), Sten Holmgren (c), Christer Ekstrand (s), Britt Ejdwinsson (s), Maj-Britt Staaf (s),

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Heby kl 10:00-11:50 Beslutande Marie Wilén (C), ordförande David Olsson (M) Emilie Jansson (S) Anders Pettersson (S)

Läs mer

Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M)

Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Teknik- och fritidsutskottet 2011-04-21 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30 13.00 Beslutande Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Övriga deltagare Per-Olow Dahlström,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 15.40 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson FP Ulf Eriksson MP Robert Krook, tjänstgör för Håkan Bergeld (KD) S Bo Petersson S Margrethe

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 15.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Arne Karlsson (KD), ordförande Sune G Jansson (M), 1:e vice ordförande Sandra Karlsson (S), 2:e vice ordförande Björn

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2014-03-17

PROTOKOLL Sida 1 Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2014-03-17 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Företagshuset, tekniska kontoret Våneviksrummet, kl. 08:00-15:00, ajournering kl. 09:15-09:45 Beslutande Yvonne Bergvall (S), ordförande Thommy Brännström (S) Eva Hardebrant

Läs mer

Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03. Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S)

Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03. Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 13.00-16.30 Beslutande Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) Övriga deltagare Per-Olow Dahlström, teknisk chef

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Mikael Jonsson. Tekniska nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-04-24. Beslutande organ

Mikael Jonsson. Tekniska nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-04-24. Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset i Mariestad, sammanträdesrum Vänersalen kl 17.00-19.45 Beslutande Ulf Andersson (S) Ordförande Evert Eklind (MAP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014 KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 212 214 VILHELMINA KOMMUN Miljö och byggnadsnämnden, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 94-14 e-post: miljobyggnadsnamnd@vilhelmina.se

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

Ajournering 14.20-15.00

Ajournering 14.20-15.00 Tekniska nämnden 2010-08-31 Plats och tid Kommunstyrelsesalen 13.15-15.20 Ajournering 14.20-15.00 Beslutande Övriga deltagare Catrin Strömvall (S) Börje Blomkvist (S) Karl-Bertil Eklund (S) Hans Jansson

Läs mer

Fastställande av dagordning

Fastställande av dagordning SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN 2013-01-31 1 2 Fastställande av dagordning Service- och tekniknämnden beslutar att fastställa dagordningen, med ändring. Nytt ärende 7, Organisationsförändringar. Efterföljande

Läs mer

Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och tekniska utskottet

Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och tekniska utskottet KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-04, 211. Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och Gemensamma regler Styrelsen får uppdra åt ett utskott, åt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2014-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrummet Rex, klockan 14.15 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr (S) ordförande

Läs mer

Svar på remiss angående förslag om Hälso- och sjukvårdsinsatser i bostad med särskild service m m

Svar på remiss angående förslag om Hälso- och sjukvårdsinsatser i bostad med särskild service m m Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-02-24 Dnr 2010-7125 1 Socialnämnden Svar på remiss angående förslag om Hälso- och sjukvårdsinsatser i bostad med särskild service m m Förslag

Läs mer

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s)

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s) Tekniska nämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Johan Lavesson, väg-och trafikingenjör Lars Sparrhult, va-chef Margareta Sparrhult, sekreterare

Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Johan Lavesson, väg-och trafikingenjör Lars Sparrhult, va-chef Margareta Sparrhult, sekreterare 2009-06-08 46 Plats och tid Kommunhuset kl 18.00-21.00 Beslutande Ersättare Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Marie Ferrari (S) Åke Johansson (C) Fredrik Ståhlhandske (M) Roland Wheeldon

Läs mer

Teknik- och fritidsutskottet 2012-04-19. Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) ordf. Håkan Berggren (M)

Teknik- och fritidsutskottet 2012-04-19. Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) ordf. Håkan Berggren (M) Teknik- och fritidsutskottet 2012-04-19 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 09.00-13.00 Beslutande Leif Nilsson, ordförande (S) Ingemar Hellström (S) ordf. Håkan Berggren (M) Övriga deltagare Per-Olow

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 24-04-, 19:00-21:15 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Alebackens cafeteria, Alafors Erik Karlsson, ordförande Thor Eliasson, 1:e vice ordförande Åke Niklasson,

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Teknik- och fritidsutskottet 2015-12-17 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30-11.30 Beslutande Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Övriga deltagare Sören

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 120-135 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 14.00-16.30 ande Daniel Bäckström (c) tj ers Alf Svensson Kerstin Einevik Bäckstrand (c) Gudrun Svensson

Läs mer

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen)

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avtal med Djurgårdens Hockey AB, Djurgårdens

Läs mer

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN sid 1 (6) 4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN Viktigare händelser 2012 Många stora projekt har genomförts under året, exempel är badhuset etapp 1, Lerinmuséet, Mariebergsskolan, Infanteribrigadmuséet, energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.15 16.15 Beslutande Staffan Sjöblom (M), ordförande Hans Uhlmann (M) Magnus Sjöberg (C) Mihai Banica (MP) Jörgen Karlsson (S) Rolf Svensson (S) Sven Lundgren

Läs mer

Rose-Marie Henriksson

Rose-Marie Henriksson Hemvårdsnämnden 2010-03-31 1(21) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 13:30 17:10 ande: Ann-Charlott Svensson (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Hanne Jönsson (M) Tord Johansson

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 70 Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-05-24 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Skillingehus Kl 14.00-16.00 Beslutande Jan Andersson, ordf. (c) Gunnel Elg (kd) Sören Ståhlgren (s) Britt Johansson, tjg. ers (m) Christer Holmgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl. Tekniska nämnden -05-07 1 (11) Plats och tid Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30-05-07 kl. 18:30-20:15 Beslutande Bror Ahlin (M), ordförande Jörgen Jönsson (C), vice ordförande, kl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-11-20 Ärendelista 102 Ekonomisk månadsuppföljning 2013 103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4 104 Servicenämndens sammanträdesplan år 2014 105 Upphävande

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

SERVICE O TEKNIK 2009-08-31

SERVICE O TEKNIK 2009-08-31 SERVICE O TEKNIK 2009-08-31 EKONOMI Period: 200908 Utfall perioden Ack. Budget Avvikelse 2009 2009 INTÄKTER Externa intäkter 35 282 21 409 13 873 Interna intäkter 26 630 42 328-15 698 SUMMA INTÄKTER 61

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2013-02-04 Sammanträde med: Ledningsutskottet Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 Verksamhet-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

y~, 1\atrineholms kommun \

y~, 1\atrineholms kommun \ y~, 1\atrineholms kommun \ SERVICE- OCH TEKNIKNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-05-21 1 Plats och tid Jakobsdal, Vingåkersvägen 18 Katrineholm, kl. 13:15 14:30 Bas~~~a~de Anneli Hedberg, ordförande (S),

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 158-172 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.00 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c), tom 12.00, 158-161,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-03-08 i Skånes Fagerhultsrummet, 13.30-17.15 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande, 30-41 Thomas Bjertner (S) -

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD)

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 39 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.30-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz (M) ordförande, Marie-Louise Karlsson (S) 1:e vice ordförande,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-11-21 1 Organ Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Fritidskontoret, Gnosjö tisdagen den 21 november 2006 kl. 18.00 19.30 Beslutande Rolf Davidsson (m) ordförande Stig Axelsson (s) vice ordförande

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

onsdagen den 1 juni 1994, kl 17.00-17.40

onsdagen den 1 juni 1994, kl 17.00-17.40 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1994-06-01 Plats och tid Stadshuset, Storrummet onsdagen den 1 juni 1994, kl 17.00-17.40 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf Dan-Åke

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (3) Datum 2015-08-12 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Ändring av delegationsordningen SN-2015-948 Sammanfattning

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3/06

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3/06 1 (6) FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3/06 Trafik- och räddningsutskottet Sammanträdesdatum 2006-06-20 Sammanträdestid 13.30 17.20 NÄRVARANDE Ledamöter Lars Glimvik (m), ordförande Ann-Britt Ek (s) Calle

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 2015-09-09. Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 2015-09-09. Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00 ande Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Gunnar Grahn (S) 91-97

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 21 september, kl. 13.00 17.00.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 21 september, kl. 13.00 17.00. 2011-09-21 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 21 september, kl. 13.00 17.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Leif Nilsson (S), ordf. Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M)

Leif Nilsson (S), ordf. Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Teknik- och fritidsutskottet 2010-11-25 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30 12.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordf. Ingemar Hellström (S) Håkan Berggren (M) Övriga deltagare Per-Olow Dahlström,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

Servicenämnden 2014-01-22 1(8)

Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Hans-Inge Wall (S) Thomas Bäckman

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Riktlinjer för intraprenad i Jönköpings kommun

Riktlinjer för intraprenad i Jönköpings kommun Riktlinjer för intraprenad Ks 2006:598 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Riktlinjer för intraprenad i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2008-10-02 304 1 2 STADSKONTORET

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

KF 49 31 MARS 2014. Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035

KF 49 31 MARS 2014. Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035 KF 49 31 MARS 2014 Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Roger Karlsson (MP), Christina Forss (KD), Christer Nodemar (M), Monica Andersson (C)

Roger Karlsson (MP), Christina Forss (KD), Christer Nodemar (M), Monica Andersson (C) VIADIDAKTNÄMNDEN 2015-09-21 1 Plats och tid Åbrogården, Storgatan 55 Vingåker, kl 13:00 15:40 Beslutande Gunilla Magnusson (S) ordförande, Ola Lindgren (S) 1:e vice ordförande, Thomas Selig (V) 2:e vice

Läs mer

Gunnar Schoberg (C), ordförande Ahova Lood (S) Kjell Wåxnäs (M) Bruno Granath (C) Ingemar Andersson (S) Tord Wahlström (KV) Niclas Erlandsson (FP)

Gunnar Schoberg (C), ordförande Ahova Lood (S) Kjell Wåxnäs (M) Bruno Granath (C) Ingemar Andersson (S) Tord Wahlström (KV) Niclas Erlandsson (FP) Arbets- och näringslivsnämnden 2009-12-15 118 Plats och tid Hörsalen, Cenrumhuset kl. 13.15 16.15 Beslutande Gunnar Schoberg (C), ordförande Ahova Lood (S) Kjell Wåxnäs (M) Bruno Granath (C) Ingemar Andersson

Läs mer

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser 2 Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195 Felparkeringsavgifter Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige gav 1996-09-17 dåvarande samhällsbyggnadsnämnd i uppdrag att komplettera förslag om felparkeringsavgifter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2012-12-11 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2012-12-11 1 Tekniska nämnden 2012-12-11 1 Innehållsförteckning Information om underhållsplaner för kommunens fastigheter... 3 Hyresförhandlingar för kommunens bostäder... 4 Medborgarförslag om promenadstig längs Mellomkvarnsbäcken...

Läs mer

Tekniska nämnden. Mona Sturesson. Utses att justera: Mona Sturesson Christer Hansson Paragrafer: 153-169. Sekreterare. Ordförande.

Tekniska nämnden. Mona Sturesson. Utses att justera: Mona Sturesson Christer Hansson Paragrafer: 153-169. Sekreterare. Ordförande. 1, Plats och tid: Stadshuset Grå, 2011-11-17, kl 17:00-19:45 Beslutande: Christer Örning (M), ordförande Jan Magnusson (FP), 1:e vice ordförande Christer Hansson (S), 2:e vice ordförande Lars Lindström

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 14 september 2015 kl 14:00-15:00 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer