Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget"

Transkript

1 , Landstinget DALARNA Fastighetsförvaltningen Fastighetsförvaltare D t BESLUTSUNDERLAGA \M&. 7- Cl aum Sida 1 (2) Dnr LD09/02446 Uppdnr 469 Sälen-Lima vårdcentral, till- och ombyggnad, förslagshandling Ordförandens förslag 1. Godkänna redovisad förslagshandling för projektet baserad på en investering inom 32 mkr, allt under förutsättning av hälso- och sjukvårdens godkännande. Sammanfattning nvesteringskostnaden för att tillgodose landstingets lokalbehov med en tillbyggnad på 765 kvm och en ombyggnad av befintliga lokaler är enligt fastighetsägaren beräknad till preliminärt ca 32 mkr. landstingets plan för investeringar finns ett investeringsbelopp med extern finansiering på 21 mkr, d v s en differens på ca 11 Mkr. Det belopp som finns upptaget i landstingets investeringsplan grundar sig på en preliminär bedömning av om- och tillbyggnadsbehovet. När förslagshandling nu har upprättats visar det sig att det kommer att krävas en mer omfattande om- och tillbyggnad för att tillgodose vårdcentralens och turistläkarmottagningens behov. ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Förslagshandling c) Godkännande av hälso- och sjukvården Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Vårdcentralen i Sälen - Lima har i dagsläget för små lokaler för den verksamhet som bedrivs. Verksamheten har omorganiserats och utvecklats sedan man etablerade sig i centrumhuset i Sälen och man behöver se över hur man organiserar verksamheterna i lokalerna. Vårdcentralen i Sälen - Lima har en integrerad turistläkarmottagning som har en stor genomströmning av patienter vintertid med många skidåkningsrelaterade skador. Den röntgenutrustning som finns idag är omodern och utsliten. För installation aven ny röntgenutrustning krävs en anpassning av lokalerna.. Postadress Landstinget Dalarna Landstingsfastig heter Box 712 \. 1.~ Kontakt Besöksadress Landstinget Dalarna La ndsti ngsfastig hele r Vasagatan FALUN FALUN Handläggare Belinda Östrand Bonde

2 Landstinget Dalarna Fastighetsförvaltningen BESLUTSUNDERLAG Datum Dnr Sida 2 (2) Det finns ett politiskt beslut om att verksamheten vid Sälen -Lima vårdcentral ska bedrivas i Sälens by. Verksamhetschefen och förvaltningschefen för hälso. och sjukvården har tillstyrkt upprättad förslagshandling. Patientperspektiv Se förslagshandling. Finansiering och ekonomiska konsekvenser nvesteringskostnaden för att tillgodose landstingets lokalbehov med en tillbyggnad på 765 kvm och en ombyggnad av befintliga lokaler är enligt fastighetsägaren beräknad till prel ca 32 mkr. Av denna kostnad är ombyggnaden beräknad till ca 12 mkr. Hyran kommer att hamna på minst ca kr per kvm och år i 20 år samt en tilläggshyra för ombyggnaden på 1,3 mkr per år under 10 år, allt med 100 % indexreglering. hyran ingår inte värme, el och sophantering. Miljö Se förslagshandling.. Likabehandling, Barnkonsekvens, Juridik, Uppföljning Dessa perspektiv bedöms inte vara relevanta i detta ärende. Folkhälsa Se förslagshandling. Konsekvensbedömning enligt systematiskt arbetsmiljöarbete Se förslagshandling. Samverkan med fackliga organisationer Se beslutsunderlag förslagshandling.

3 FÖRSLAGSHANDLNG SÄLEN - LMA VARDCENTRAL Tillbyggnad av centrumhuset mot huvudgatan i salen by. Vårdcentralen kommer att finnas på det övre planet. la landstinget DALARNA landstngsfastghmr (13)

4 NNEHALLSFÖRTECKNNG NLEDNNG 3 BAKGRUND Projektets syfte är att: Projektets mål och krav är au: Myndigheter Projektorganisation FÖRSLAG Arbetsmetod Planlösning Parkering Ytor MLJÖ-, KVALlTETS- OCH SÄKERHETSPROGRAM 6 TLLGÄNGLGHETSPROGRAM 8 GESTAL TNNGSPROGRAM Utformning för god tillgänglighet Typrumsbeskrivning TEKNSK SYSTEMLÖSNNG 10 EKONOM 10 TDPLAN 11 2 (13)

5 NLEDNNG Till grund för denna förslagshandling ligger godkänd VBL daterad Förslagshandlingen ska godkännas av verksamhetens förvaltningsansvarig. Förslagshandlingen ska förhandlas enligt MBL. Representanter för verksamhetens olika personalgrupper samt skyddsombud har varit delaktiga i framtagande av handlingen. BAKGRUND Vårdcentralen i Sälen - Lima har i dagsläget för små lokaler för den verksamhet som bedrivs. Verksamheten har omorganiserats och utvecklats sedan man etablerade sig i centrumhuset i Sälen och man behöver se över hur man organiserar verksamheterna i lokalerna. För att tillgodose vårdcentrlaens och turistläkarmottagningen behov kommer en omfattande om -och tillbyggnad att krävas. Vårdcentralen i Sälen - Lima har idag en integrerad turistläkarmottagning. Turistläkarmottagningen har under vintersäsongen öppet alla dagar med jour alla nätter. Vårdcentralen har öppet måndag - fredag Vårdcentralen har en stor genomströmning av patienter vintertid med många skidåkningsrelaterade skador. Den röntgenutrustning som finns idag är omodern och utsliten. Under ett år genomförs ca 3000 röntgenundersökningar. En ny röntgen-utrustning har inhandlats av landstinget som inte kan monteras förrän en anpassning av lokalerna har skett. Beslut har fattats att Sälen -Lima vårdcentral ska ligga i Centrumhuset i Sälens by. Projektets syfte är at!: Skapa funktionella och moderna lokaler för Sälen Lima vårdcentra l. Att erbjuda en god arbetsmiljö för personalen och möjliggöra en mer effektiv arbetsorganisation Öka tillgängligheten för kommunens innevånare med avseende på öppettider och lokalisering Möjliggöra för en effektivare organisation Projektets mål och krav är at!: Skapa en god och säker arbetsmiljö för personalen Skapa en patientvänlig miljö där vårdcentralens alla patienter känner sig välkomna Skapa lokaler som ger ett värdigt och professionellt bemötande

6 Skapa generella lokallösningar som möjliggör att eventuella framtida verksamhetsförändringar kan ske med rimlig omfattning av ombyggnadsåtgärder Mynd ig heter Detaljplan och bygg lov hanteras av Sälen Centrum HB. Under vidare projektering ska dialog kring brandskydd föras med räddningstjänsten. Kontakter med Miljö- och hälsa samt Arbetsmiljöverket ska tas vid behov. Projektorganisation Fastighetsägaren ansvarar för projektering och projektets genomförande i samråd med Landstinget. Fastighetsägaren är byggherre och utser bygg projektledare och byggledare. 4 (13)

7 FÖRSLAG Befintliga lokaler i Centrumhuset Sälen byggs om och till för att anpassas till Vårdcentralens och Turistläkarmottagningens behov. Entre och väntrum är gemensamt med Folktandvården. Arbetsmetod Förslagshandlingen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgruppen. Övergripande rums- och funktionssamband har studerats för att skapa så flexibla och funktionella lokaler som möjligt. Planlösning Lokalernas disposition har planerats tillsammans med verksamhetens arbetsgrupp med lokalprogrammet som grund. Fokus har lagts på att optimera undersökningsrummens yta samt att skapa effektiva flöden för verksamheten. Reception och väntrum ges en central placering och blir det första besökare möter. den fortsatta projekteringen ska inredning och utrustning i undersökningsrum, reception, provtagning, lab med flera detaljstuderas. Separat entre ordnas för personalen med närhet till omklädningsrum och personalrum. Ny inbyggd ambulansentre byggs med akutrum och undersökningsrum i direkt närhet. Röntgenrum behöver studeras vidare och särskilda åtgärder kan komma att behövas när det gäller att förstärka bjälklag och få en tillräcklig takhöjd för utrustningen. Parkering Verksamheten har behov av 20 parkeringsplatser för patienter (varav 1-2 parkeringsplatser för rörelsehindrade). Ett tiotal platser för personal, helst med motorvärmare bör också finnas. Behovet av cykelparkering uppgår till ca 5 platser för patienter och 10 för personal. Alternativt förslag Alternativa lokaliseringar har diskuteras under projektet men har inte bedömts vara realiserbara. Ytor Befintlig yta som byggs om BRA ca 800m' Tillbyggnader BRA ca 580 m' Total BRA yta 1380 m' Observera ytorna inte kan användas som underlag för hyressättning utan är ungefärliga.

8 MLJÖ-, KVALlTETS- OCH SÄKERHETS PROGRAM Landstingsfastigheters strategiska miljömål Vi ska arbeta för en ekologiskt hållbar samhällsutveckling Tillhandahålla utrymmen som uppfyller kundernas krav och förvantan på funktion, miljö, säkerhet och komfort så att antalet nöjda hyresgaster ökar Vårt arbete för en ekologiskt hållbar samhällsutveckling ska framgå av våra tjänster och i utrymmen Landstingets miljöpolicy Landstingsfastigheter ska för verksamheter inom vård och omsorg erbjuda funktionella utrymmen med service baserad på en ekologiskt hållbar utveckling. Vi ska sträva efter att ständigt utveckla och förbättra verksamheten för att minska miljöbelastningen och förebygga föroreningar. Landstingets miljöpolicy följs i detta projekt genom att vi verkar för att. Landstingets egna miljömål uppfylls, lagar och andra krav inom miljöområdet utgör minimikrav Man effektiviserar användningen av energi och naturresurser Man väljer teknik och lösningar som är resurssnåla sett ur ett livscykelperspektiv Man undviker material som innehåller miljöfarliga eller hälsoskadliga ämnen Man staller miljökrav vid upphandling Mål och tillämpningar i projektet Ständiga förbättringar: De övergripande och detaljerade målen ska vara Vägledande vid underhåll och ombyggnad och stödja att alla investeringar sker på ett långsiktigt och hållbart sätt. Vid egenkontroll ska handlingar granskas mot dessa mål. De övergripande målen syftar till att minska verksamhetens resursanvändning, förhindra utsläpp av farliga ämnen och erbjuda personal och besökare en hälsosam miljö i enlighet med landstingsfastigheters miljöpolicy. Detaljerade miljömål ska utformas i samarbete med Salen Centrum AB under eventuell projektering. De övergripande kvalitetsmålen syftar till att skapa lokaler som befrämjar samverkan mellan verksamhetens delar, som ger patienterna god service och ger funktionshindrade god tillgänglighet. Lokalerna ska präglas av omsorg och hög kvalitet i enlighet med Landstingsfastighets arkitekturpolicy. De övergripande säkerhetsmålen syftar till att säkerställa verksamhetens medieförsörjning och att skapa en säker arbetsmiljö för de anställda samt att erbjuda en trygg vistelsemiljö för patienter, anhöriga och besökare. 6 (13)

9 Övergripande miljömål Effektiv energianvändning Utsläppen till luft ska minska Tillämpning Fastighetsägaren ansvarar för att byggnaden utformas så att värme- och kylbehovet minimeras. Systemen ska vara behovs st yrda och belysning ska i verksamhetslokaler och förråd vara närvarostyrd. Fastighetsägaren ansvarar för att Lee-analyser utförs och redovisas i val av material och system. Negativa hälsoeffekter som relateras till Ljudklassning ska vara enligt Svensk standard SS inomhusmiljön ska inte förekomma 25268:2007 ljudklass B. Belysning ska vara 200 lux allmänt och 500 lux vid arbetsplatser. Lim och matta ska väljas så att förtvålning inte kan uppstå. Strålskydd ska utföras enligt Strålsäkerhetsmyndighetens anvisningar. nstallationer ska i möjligaste mån avskärmas och alstrandet av magnetfält minimeras. Förbrukningen av varor och material som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen ska minskas Avfall och restprodukter ska kunna sorteras enligt Landstingets anvisningar. Färg, fogmassor och övriga kemikalier ska vara lågemitterande och fria från miljö- och hälsofarliga ämnen. Övergripande kvalitetsmål Lokalerna ska kännetecknas av omsorg och hög kvalitet vad avser arkitektur och formgivning Entreer och inre kommunikationer ska vara lätta att hitta och välkomnande Samverkan mellan personalgrupper ska befrämjas Tillämpning Kvaliteter som dagsljus och utblickar ta s tillvara. Miljön ska utformas så att funktion, material, kulörer och ljussättning samverkar till en harmonisk helhet. Separat entre för personal, varor. Patientens rörelse inom verksamheten styrs till olika stråk/korridorer. Det gemensamma personal-kon fe rens rummet ger möjlighet till formella och informella möten. Närhet och öppenhet ska prägla lokalerna. Lokalerna ska utformas med hänsyn till patienternas integritet.

10 Övergripande säkerhetsmål Brandskydd och brandlarm ska fylla kraven enligt BBR Skalskyddet ska säkerställa att obehöriga inte få tillträde Miljön ska utformas för personsäkerhet vid förflyttning ute och inne Risk för våld mot personal ska minimeras. Tillämning Fastighetsägarens ka upprätta brandskyddsdokumentation. Fastighetsägaren ska upprätta en plan för godkännande av skalskydd och låssystem. Glasningarna ska uppfylla krav på personalsäkerhet. Atervändsgränder undviks. TLLGÄNGLGHETS PROGRAM Skriften "Bygg i kapp" anvands som underlag vid projektering och med landstingsfastigheters "Checklista för tillgängliga lokaler" som hjälpmedel vid egenkontroll av handlingar. Parkeringsplats för funktionshindrade ska anordnas i entrens omedelbara närhet. GESTAL TNNGSPROGRAM Lokalerna ska utföras med material som garanterar god ekonomi ur förvaltningssynpunkt. Miljöhänsyn och LCC analyser ska beaktas i materialval. Lokalerna ska underlätta god hygien och städbarhet inom verksamheten. Lokalernas utformning ska bidrag till att patienten känner trygghet vid sitt besök. Orienterbarhet och rummets läsbarhet ska stärkas genom kulörsättning och materialval. Ljussättningen är en stor del av rumsgestaltningen och ska utformas med omsorg i nära samband med övrig rumsgestaltning. Eventuell konstnärlig utsmyckning bör integreras i arbetet med rumsgestaltning och utformning av lokalerna. Utformning för god tillgänglighet Utformningen av lokalerna ska beakta verksamhetens besökare med olika typer av funktionsnedsättning till exempel synnedsättning eller nedsättning i orienteringsförmåga. Varselmarkering för synsvaga åstadkoms genom ljushetskontrast mellan dörrblad och omgivande vägg. Vitt sanitetsporslin ställs mot mörkare bakgrundsvägg. 8 (13)

11 Typrumsbeskrivning Rum Golv Sockel Vägg Tak Övrigt Generellt gäller Homogen Homogen Målning Akustikplattor nstallationer Plastmatta Plastmatta och fast med uppvik inredning enl RFP. nsynsskydd Entre/vindfång Natursten infälld golvmatta Undersökningsru m nfälld belysning Desinfektion Steril Homogen Stänkskydd plastmatta av kakel med uppvik Provtagning Läkemedelsrum Röntgen Strålskydd Lab Frd WC/RWC Fast gips. Målning Reception Glasparti Receptionsdisk med Belysning över skjutdörr mot disk korridor och reception Väntrum Plastmatta i avvikande kulör Kapprum

12 Rum Golv Sockel Vägg Tak Övrigt Korridorer Plastmatta m Målning på markering i väv. avvikande Påkörningss kulör kydd av kompaktlaminat el likv Kopiering/post Källsortering Paus rum Pentry Målning, Köksinredning stänkskydd enl RFP, skåp m av kakel målade luckor, bänks kiva av laminat Städ Omkläd RWC/dusch TEKNSK SYSTEMLÖSNNG RFP redovisar detaljerade funktionskrav för olika rum. Gestaltningsbeskrivning och rumsbeskrivning redovisar krav på ytskikt och kulörsättning. Dokumenten ska detaljeras under projektering. Sälen Centrum HB ansvarar för att ta fram systemlösningar under projektering. EKONOM Projektkalkyl och hyresoffert ska redovisas för Landstinget och ska ligga till grund för hyresavtalet som ska tecknas före byggstart. 10 (13)

13 TDPLAN Projektet ska vara färdigställt för inflyttning senast oktober Detaljerad tidplan ska presenteras i samband med avsiktsförklaring mellan Landstinget och Sälen Centrum HB.

14 repooo1.docx l PARKERNG f!il:!. 'l3 TLLBYGGNAOAMBULAN$ "'l r = -=--=--=-""' r ~ 1...4'r"1=r.t~= - ~.=..~if-1 ~~~ 1 ';"1... TL.L.BY,Q,GNAO PERSONAL -:'1 ",",~.1 ~: L /' - - ~.-~~_:;. ~~~,~,-,:=-~_._,.. --~~- ::::~._--~ ~. JJfU-~- '...r:._,,.-- "":- i Q--~: -o -- ~-- -- _._-- / -,- r '--' ~-: ~ r-.,..._.. ~,,,l..= - - ",'" ~E~~, ~:: ~~. -::: -_-~~-;--,-:-1 ~ :; '~- _._ ' ~.. ~g ':~~.~ "~~' #'_~~-:~. - ~~~~.~:;_, = ;F -~ - <..' - FÖRSLAG OM - OCH TLLBYGGNAD SÄlEN LMA VARDCENTRAL SWECOZS

15 L r-- -, l' _, ~ -.J,_ J ~ ~.)j(] o u w 3: n N ~ o N g Z W o o a:: ~ <{ ::;; ::; z W..J,<{ (f) a:: o L SJ Z (!) ~..J..J i= o o :l: o ~ (f) a:: o L

16 , Landstinget DALARNA BESLUT Landstingsfastigheter Datum Dnr Belinda Ostrand Bonde, tel: Sälen-Lima vårdcentral, till- och ombyggnad Enligt gällande Byggprocess, antagen av fullmäktige , ska pågående projekt prövas av verksamhetens förvaltningsansvarig. Förvaltningschefens ställningstagande grundar sig på att; Förändringen uppfyller syften och mål med projektet formulerade och beslutade i VBL (verksamhetsbeskrivning för lokalförändring) Planlösningen förefaller bli funktionell och tillgodoser verksamhetens behov Alternativa lösningar är tillfredsställande redovisade Projektkalkyl och hyresoffert är redovisade, kommer att vara grund för hyresavtalet som ska tecknas före byggstart och anses som rimliga Uppskattade driftkostnader som redovisas uppfattas som rimliga Tidplanen överensstämmer med förväntningarna nformationen om projektet är tillfredställande Den tekniska standarden är beskriven och uppfyller verksamhetens behov Föreliggande förslagshandling, daterad , redovisar till- och ombyggnad av Sälen-Lima vårdcentral. Till grund för planeringen ligger VBL daterad Förslaget är behandlat i verksamhetens MBA-grupp med information enligt MBA 10. Jag/vi tillstyrker att projektet baserat på redovisad förslagshandling och ovanstående kriterier kan fortsätta Karin Stikå-Mjöberg Förvaltningschef Hälso- och Sjukvården Dalarna M~ Dyborn V i'ksamhetschef ålen-lima vårdcentral Baserat på ovanstående prövning godkänns rubricerad förslagshandling för projektering/kontraktskrivning xx Jan Sjöberg Fastighetschef

I II landstinget. Sammanträde i Fastighetsnämnden. DAGORDNING Fastighetsnämnden. Fastighetsförvaltningen Sammanträde 2013-02-20 Sida 1 (9)

I II landstinget. Sammanträde i Fastighetsnämnden. DAGORDNING Fastighetsnämnden. Fastighetsförvaltningen Sammanträde 2013-02-20 Sida 1 (9) I II landstinget DALARNA DAGORDNING Fastighetsnämnden Fastighetsförvaltningen Sammanträde 2013-02-20 Sida 1 (9) Sammanträde i Fastighetsnämnden Ordförande kallar till sammanträde. Tid: 2013-02-20 10.00

Läs mer

Subvention av avgift för preventivmedel

Subvention av avgift för preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet BESLUT~~~fA~ If ~ Datum 2013-01-28 1 (5) Dnr LD12/03562 Uppdnr 412 2013-01-28 2013-02-18 Landstingsfullmäktige Subvention av avgift för preventivmedel Ordförandes

Läs mer

Svar på remiss från SKL - Assisterad befruktning - uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden

Svar på remiss från SKL - Assisterad befruktning - uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden I II ~ Landstinget DALARNA %'llaga AU q (04 A BESLUTSUNDERLAG La n dsti ngsstyrelsens Datum 2014-08-25 1 (3) Enhet för Medicinsk kvalitet Dnr LD14/01747 Uppdnr 850 2014-08-25 Svar på remiss från SKL -

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Svar på remiss från Socialdepartementet: Departementsskrivelse kostnadsfria läkemedel för barn

Svar på remiss från Socialdepartementet: Departementsskrivelse kostnadsfria läkemedel för barn BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-02-02 Sida 1 (3) Medicinsk enhet Dnr LD14/03544 Uppdnr 961 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på remiss

Läs mer

RAMBESKRIVNING BYGG OCH MARK

RAMBESKRIVNING BYGG OCH MARK Eva Hebbel-Åslin ida 1 (8) Direkttel och mobil: 0490-25 72 25 E-post: eva.hebbel@vastervik.se ästervik 2011-10-21 Kv. juren 2 i ästervik Om-/till-/påbyggnad av Rosavilla rygghetsbostäder. RAMBEKRINING

Läs mer

Läkarexpeditioner och jourrum. Sveriges läkarförbund

Läkarexpeditioner och jourrum. Sveriges läkarförbund 2008 Läkarexpeditioner och jourrum Sveriges läkarförbund Läkares arbetsplatser Det finns en rätt, ett behov och en nödvändighet att läkare aktivt deltar i planeringen av våra sjukhus. Detta eftersom miljö

Läs mer

15.09.2015 SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK

15.09.2015 SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK SÖDERSJUKHUSET LÄGE I PROJEKT UNDERRUBRIK 1 BY 72 NY VÅRDBYGGNAD BY 70 & BY 04 NY BEHANDLINGSBYGGNAD 2 UTÖKAT UPPDRAG I MODERNA LOKALER FÖRBÄTTRAD PATIENTSÄKERHET 3 PERSONCENTRERAD VÅRD SEPARERA FLÖDEN

Läs mer

Arbetsutskottet föreslå landstingsstyrelsen föreslå fullmäktige: 1. Lönepolicy för Landstinget Dalarna enligt bilaga b) fastställs.

Arbetsutskottet föreslå landstingsstyrelsen föreslå fullmäktige: 1. Lönepolicy för Landstinget Dalarna enligt bilaga b) fastställs. I 111 ~. Landstinget DALARNA Personalenhet ~'LA&A AU 00A BESLUTSUNDER[AG Datum 2014-08-25 Sida 1 (3) Dnr LD 14/0 1798 Uppdnr 801 2014-08-25 2014-09-08 Landstingsstyrelsen 2014-09-22 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Roger Svenson Telefon: 08-508 27 922 Stefan Båmstedt, tel 08 508 27 908 Till Idrottsnämnden 2009-06-09 Nr 12 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-27

Läs mer

Internhyresregler för Region Halland

Internhyresregler för Region Halland 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-12 RS110268 Lars-Anders Rothman, Ekonomidirektör Ekonomi och Finans 070-5704755 Lars-anders.rothman@regionhalland.se Internhyresregler för Region Halland 2(6) 1 INLEDNING

Läs mer

Återkoppling på revisorernas granskning av landstingets åtgärder för att motverka ekonomisk brottslighet

Återkoppling på revisorernas granskning av landstingets åtgärder för att motverka ekonomisk brottslighet BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (2) Administrativ enhet Dnr LD14/02923 Uppdnr 891 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Inför ett "FUNKsam" för samordning av funktionsuppehållande insatser för gravt hjärnskadade personer

Svar på motion från Carin Malm (KO) med flera: Inför ett FUNKsam för samordning av funktionsuppehållande insatser för gravt hjärnskadade personer I l) ~ landstinget DALARNA BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Central förvaltning Datum 2013-09-23 Sida 1 (4) Hälso- och sjukvårdsenhet Dnr LD13/00590 Uppdnr 508 000509 2013-08-19 Landstingsstyrelsens

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

Soldalaskolans tillbyggnad

Soldalaskolans tillbyggnad Utbildningskontoret Soldalaskolans tillbyggnad mål, en skola som inrymmer F-9 Datum: 2015-12-01 Handläggare: Lille-Vie Eklind, utbildningskontoret Diarienummer: UN 15/107, KS Södertälje kommun, Soldalaskolans

Läs mer

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376 Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg MILJÖMÄRKT TRYCKSAK www.diligentia.se 341 376 Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Renovering och modernisering dat 2013-09-12 Helkaklat badrum med möjlighet

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Verksamhets- och funktionsbeskrivning. Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10. Rev 2015-04-27

Verksamhets- och funktionsbeskrivning. Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10. Rev 2015-04-27 Verksamhets- och funktionsbeskrivning Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10 Rev 2015-04-27 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 3 2 NYTTJANDE OCH UPPBYGGNAD 3 2.1 Kortfattad

Läs mer

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan

Avtal om tilläggstrafik på Dalabanan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ekonomienhet Dnr LD14/03061 Uppdnr 982 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen 2014-03-02

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE SÖDRA HAGA I SUNDSVALL HSB ÄR INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder,

Läs mer

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet.

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet. BILAGA 3 SÄRSKILDA BESTÄMMELSER TILL HYRESAVTAL För Museum, Vandrarhem och Restaurang Hyresvärd: Hyresgäst: Fastighet: Erstavik 26:248 Avtal nr: 0001 Bolag under bildande (Hyresvärden) Nacka Kommun orgnr.

Läs mer

Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Huddinge

Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Huddinge KUN 2014-11-20, p 15 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2014-11-11 KUN 2014/317 Handläggare: Finbar Krook Rosato Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska

Läs mer

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad ~huge 2013-03-20 HF2013-125 l (2) Huddinge kommun Förskalenämnden 141 85 HUDDINGE Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad Huge Fastigheter AB har efter beställning utfått

Läs mer

Kungsgatan 57. Stockholm

Kungsgatan 57. Stockholm Kungsgatan 57 Stockholm 35 000 människor arbetar i kontor där vi står för värdskapet 1 300 000 unika kunder besöker de köpcentrum vi driver. 6 000 personer arbetar dessutom där. 20 000 människor bor i

Läs mer

Schlytersvägen 35 39 Aspudden

Schlytersvägen 35 39 Aspudden Foto: Patrik Engström Schlytersvägen 35 39 Aspudden MI www.diligentia.se L JÖ MÄRKT TR YCKSAK 341 376 Renovering och modernisering dat 2013-02-05 Spis med häll och inbyggd ugn. Integrerad kyl och frys.

Läs mer

Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion

Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion Kort om Riksbyggen Kärnaffär Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostads- rättföreningarna Antal

Läs mer

Svar på motion från Katarina Gustavsson (KO): Återinför hembesök för nyförlösta mammor med tidig hemgång

Svar på motion från Katarina Gustavsson (KO): Återinför hembesök för nyförlösta mammor med tidig hemgång I 111 ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Kirurgi 0 0 0 3 3 6 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/02515 Uppdnr 1035 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014: RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun

Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun 2013-01-25 1 (9) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2012/685-214 Projektnummer 9229 Startpromemoria för studentbostäder vid Värmdöleden/Ektorpsvägen i Ektorp, Nacka kommun Sammanfattning Kommunstyrelsen gav i maj

Läs mer

Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus

Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus KUN 2012-11-20, p 9 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2012-11-06 KUN 2011/891 Handläggare: Göran Rosander Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus 1 Ärendet Konstprogrammet

Läs mer

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset

Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset 1(5) 2013-08-29 LJ2013/425 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Nybyggnation av hus 37 (etapp 4-5) Höglandssjukhuset Bakgrund Behovet av investeringar för Höglandssjukhuset är stort. De delar

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014:88 RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Konstprogram för Eastmaninstitutet

Konstprogram för Eastmaninstitutet 1 Konstenheten SKRIVELSE Diarienummer: Projektledare: Susanne Andersson Kopp 2014-02-18 KN 2013/613 Konstkonsult: Susann Brännström Konstprogram för Eastmaninstitutet Programmet är framtaget i syfte att

Läs mer

RUMS- OCH BYGGBESKRIVNING LOKAL FÖR CRAMO G: = Golv S: = Sockel V: = Vägg T: = Tak

RUMS- OCH BYGGBESKRIVNING LOKAL FÖR CRAMO G: = Golv S: = Sockel V: = Vägg T: = Tak Rumsbeskrivning Datum: 2011-06-21 Objekt: Cramo, Räfsan 3 Proj.nr: 301 Bolag: Lejontassen Fastighets AB Vår ref: Lars-Göran Hedström Tel: 070-5461301 E-post: lars-goran.hedstrom@galaren.se RUMS- OCH BYGGBESKRIVNING

Läs mer

Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler

Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Ks/2015:532 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Fastställd av

Läs mer

Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N

Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N Kravspecifikation, bilaga 1a, Dnr 11-11-7456/N Krav avseende lokalvård Valhallavägen 117 Arbetstid Lokalerna är tillgängliga för lokalvård helgfri måndag fredag klockan 07:00 17:00. PTS har inte semesterstängt.

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Rumsbeskrivning för förskola.

Rumsbeskrivning för förskola. Rumsbeskrivning för förskola. 1 Grundkrav förskola Angöring För varu- och avfallstransporter ska det finnas väl fungerande tillfartsväg och angöring. Leveransentrén bör vara separerad från förskolans barnentréer

Läs mer

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Återvinning 5. Tillgänglighet 6. Utemiljö Inledning

Läs mer

Polismyndigheten i Norrbotten HIPPGÄRDAN 6:9, ARVIDSJAUR OMBYGGNATION

Polismyndigheten i Norrbotten HIPPGÄRDAN 6:9, ARVIDSJAUR OMBYGGNATION Polismyndigheten i Norrbotten HIPPGÄRDAN 6:9, ARVIDSJAUR 06.3 RUMSBESKRIVNING-HUS Totalt antal sidor inkl. denna sida: 15 st Varav bilagor: Färgsättning Kontor 1 sida (A3) Färgsättning Reception 1 sida

Läs mer

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015 jobbar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för fastigheter inom skola, vård/omsorg samt fritid. Verksamheten omfattas numera

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 R E N OV E R I N G AV VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 Maj 2016 1 RENOVERING AV VITA BJÖRN Husen i Vita Björn uppfördes 1965-1967 och det är dags att byta ut husets försörjningssystem (stammarna) för vatten,

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813. november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB

EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813. november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB EKONOMISK PLAN BRF KYRKBYN 1 769607-2813 november 2013 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2(12) 1 Allmänt... 3 2 Beskrivning av fastigheten... 3 3 Byggnadsbeskrivning... 4 3.1 Byggnadsbeskrivning...

Läs mer

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Varför ny konstpolicy? Kommunens fastighetsavdelning bolagiserades under kommunalt ägda AB Ängelholmslokaler Vems ansvar? Vilka pengar? 2014-12-16

Läs mer

INVÄNDIGT GESTALTNINGSPROGRAM för Akademiska sjukhuset inom Kv Sjukhuset Uppsala

INVÄNDIGT GESTALTNINGSPROGRAM för Akademiska sjukhuset inom Kv Sjukhuset Uppsala INVÄNDIGT GESTALTNINGSPROGRAM för Akademiska sjukhuset inom Kv Sjukhuset Uppsala Detaljerad del, del 2 INLEDNING ALLMÄN DEL, DEL 1 DETALJERAD DEL, DEL 2 Innehåll, se del 1 INLEDNING Inledning 3 Läsanvisning

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (3) Personalenhet Dnr LD12/03031 Uppdnr 397 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Ansökan Kulturprojektmedel

Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan + bilagor skickas i original pappersformat till: Landstinget i Kalmar län Box 601, 391 26 Kalmar Samt digitalt jonas.p.andersson@ltkalmar.se Uppgifter om projektet Projektnamn

Läs mer

Skickas till Kommunfullmäktige

Skickas till Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 50(66) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-12-01 Dnr 2015/37414 257 Hjälpmedelsavgifter inom den sociala sektorn Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Rekommendationen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

~~~~fs~n~~l~ ~6 A Landstingsstyrelsens arbetsutskott

~~~~fs~n~~l~ ~6 A Landstingsstyrelsens arbetsutskott I ~. Landstinget II DALARNA Central förvaltning Personalenhet ~~~~fs~n~~l~ ~6 A Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-06-03 Sida 1 (2) Dnr LD13/01529 Uppdnr 566 2013-06-03 Landstingsstyrelsens

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 2013-10-01 PRELIMINÄR HANDLING

GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 2013-10-01 PRELIMINÄR HANDLING GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 0300 PRELIMINÄR HANDLING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING SYFTE HISTORIK GESTALTNINGSIDÉ 3 ÖVERGRIPANDE FÄRGSÄTTNING FLYGEL A 4 FÖRBINDELSEGÅNG KORRIDORER FLYGEL B 6

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Anders Johansson Fastighetschef 040-33 77 61 anders.b.johansson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-07 Dnr 99190000-0060-2012/0211/1 1 (5) Regiongemensamma riktlinjer och

Läs mer

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2013-05-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Omfattning... 3 Revidering...

Läs mer

Sparven 18. Om din lokal och fastighet. Din fastighet. Hissar. Hissar i fastigheten

Sparven 18. Om din lokal och fastighet. Din fastighet. Hissar. Hissar i fastigheten Om din lokal och fastighet Här hittar du som är hyresgäst hos oss på Fabege information om din lokal, fastighet och område. Våra medarbetare hjälper dig gärna om du har frågor eller synpunkter. Gör anmälan

Läs mer

121 Hjälpmedelsavgifter inom sociala sektorn. Beslutsunderlag Sociala sektorns tjänsteskrivelse, daterad 2015-10-06

121 Hjälpmedelsavgifter inom sociala sektorn. Beslutsunderlag Sociala sektorns tjänsteskrivelse, daterad 2015-10-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11(24) Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2015-10-28 Dnr 2015/37361 121 Hjälpmedelsavgifter inom sociala sektorn Beslut Omsorgsnämnden föreslår kommunfullmäktige Omsorgsnämnden

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Sida 1 (8) 2015-03-24 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

KORTFATTAD TEKNISK BESKRIVNING OCH RUMSBESKRIVNING BRF STUDION, BAGARMOSSEN, STOCKHOLM

KORTFATTAD TEKNISK BESKRIVNING OCH RUMSBESKRIVNING BRF STUDION, BAGARMOSSEN, STOCKHOLM KORTFATTAD TEKNISK BESKRIVNING OCH RUMSBESKRIVNING BRF STUDION, BAGARMOSSEN, STOCKHOLM MARK Parkeringsytor är grusade, stenmjölsyta Grå marksten vid entréer och ingångar Naturmark Gräsytor och buskplanteringar

Läs mer

Anskaffning av tågfordon för regionala kollektivtrafikmyndigheten samt borgen och finansiering

Anskaffning av tågfordon för regionala kollektivtrafikmyndigheten samt borgen och finansiering Landstinget ~ DALARNA Central förvaltning Ekonomienhet 9 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 215-9-28 Sida 1 (4) Dnr LD15/1867 Uppdnr 193 215-8-31 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 215-9-14 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Medelpunktens framtida lokaler Utkast till FFU/behovsbeskrivning

Medelpunktens framtida lokaler Utkast till FFU/behovsbeskrivning Medelpunktens framtida lokaler Utkast till FFU/behovsbeskrivning Medelpunktens verksamhet 2018-2027 Medelpunkten bedriver hjälpmedelsverksamhet för tio kommuner i nordvästra Skåne. Detta beskrivs närmare

Läs mer

Modernt boende i natursköna Furulund!

Modernt boende i natursköna Furulund! Modernt boende i natursköna Furulund! 20 lägenheter med hyresrätt Inflyttning december 2015 BILDMONTA Mot Kävlinge Bofakta Allmänt Samtliga balkonger är inglasade och försedda med belysning samt eluttag

Läs mer

Hemställan från Dalarnas Forskningsråd om administrativt stöd för återstående avvecklingsåtgärder

Hemställan från Dalarnas Forskningsråd om administrativt stöd för återstående avvecklingsåtgärder BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (2) Ledningsenhet Dnr LD12/00725 Uppdnr 428 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

24 lägenheter med hyresrätt Inflyttning maj 2016

24 lägenheter med hyresrätt Inflyttning maj 2016 24 lägenheter med hyresrätt Inflyttning maj 2016 Fasad mot Sjövallagränd Kartguiden Sjövallagränd 6 A+B Sjövallagränd 4 A+B Sjövallagränd 2 A+B Välkommen med förfrågningar till vår kundtjänst 046-28 73

Läs mer

Stadsradhus brf Radiomasten

Stadsradhus brf Radiomasten Stadsradhus brf Radiomasten Tre våningar med många alternativ på inredning och material Modernt bekvämt boende med hög kvalitet ETAPP 2 Stadsradhus för dig som vill bo med lite mer frihet. Bo modernt och

Läs mer

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun 2015-06-05 1 (8) STARTPROMEMORIA Fingerörtvägen-Ekudden Ingår i NACKA STAD, där tunnelbaneavtalet gäller Dnr KFKS 2015/23-214 Projekt 9249 Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN -04-- 23

ESLÖVS KOMMUN -04-- 23 Servicenämnden Sammanträdesprotokoll Sida 4 (5) 2015-04-22-04-- 23 dibf 34 SOT.2015.0059 Igångsättningstillstånd Om- och tillbyggnad av Marieskolan för bibliotek, investeringsprojekt 91658 Ärendebeskrivning

Läs mer

Befintlig byggnad. Förslag på utbyggnad mot norr. Mölndals Sjukhus

Befintlig byggnad. Förslag på utbyggnad mot norr. Mölndals Sjukhus Befintlig byggnad Förslag på utbyggnad mot norr Mölndals Sjukhus Om- och tillbyggnad av Hus Z, försörjningsbyggnad Projekt 30034 FAST 323-2013 Förstudie september 2013 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING 2. REGIONÖVERGRIPANDE

Läs mer

Datum. Vid säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal

Datum. Vid säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal Datum 1 (6) Polismyndigheten Verksamhetsskydd 1 RPC Kansli Christer Rundström Poliskommissarie 2014-02-22 Diarienr (åberopas) Saknr Vid säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal (SUA) Nivå

Läs mer

Ljusstaden. Brf Picknicken i Kalmar Bofakta Parhus och Kedjehus

Ljusstaden. Brf Picknicken i Kalmar Bofakta Parhus och Kedjehus Brf Picknicken i Kalmar Bofakta Parhus och Kedjehus Välkommen till Brf Picknicken i Kalmar. Nu bygger vi eleganta bostadsrätter i Ljusstadens mest citynära del. Kvarteret Picknicken blir en modern oas

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor I II ~ Landstinget DALARNA Persona/enhet ~JLAGA AU ~ 17A Datum 2013-01-14 1 (3) Dnr LD12103031 Uppdnr 397 2013-01-14 2013-01-28 Landstingsstyrelsen Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Läs mer

Mälarsjukhuset, hus E5 och E6, ombyggnad av personalbostäder

Mälarsjukhuset, hus E5 och E6, ombyggnad av personalbostäder TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-11-18 LS-LED15-1615-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Ett perfekt läge Segehus 2&3

Ett perfekt läge Segehus 2&3 Vackert beläget vid Sege ås strand skapas ett nytt skönare boende för alla åldrar och faser i livet. På Segestrand bor man nära naturen, med handel och service runt knuten och med goda pendlingsmöjligheter

Läs mer

Granskning av landstingets investeringsprocesser

Granskning av landstingets investeringsprocesser KPMG Bohlins AB Antal sidor: 11 2008 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss

Läs mer

Subvention av icke hormonella preventivmedel

Subvention av icke hormonella preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet O O O O 5 9 Datum 2013-09-23 1 (5) LD13/01766 Dnr Uppdnr 504 2013-08-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Subvention

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: - Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2011-04-01 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 1/5 MILJÖREDOVISNING FÖR ÅR 2007 Beskrivning av miljöledningssystemet Miljöledningssystem enligt standarden ISO 14 001:2004 ska vidareutvecklas inom Lasarettet

Läs mer

FÖRSLAG. Landstingsstyrelsens beslut. 3. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i uppdrag att genomföra ombyggnaden.

FÖRSLAG. Landstingsstyrelsens beslut. 3. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i uppdrag att genomföra ombyggnaden. Landstingsstyrelsen FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-28 LS-LED10-496 173 VC City. Modernisering av ventilations- och styranläggning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner modernisering

Läs mer

Ordföranden: Sekreterare: Protokollet förvaras på kommunkontoret

Ordföranden: Sekreterare: Protokollet förvaras på kommunkontoret 1(11) 2005-04-25 Plats och tid: Sessionsalen, kommunhuset i Färgelanda 2005-04-25 kl. 14.00 16.10 Beslutande: Owe Magnusson (s) Ann Blomberg (c) Karl-Erik Johansson (c) Diana Hjoberg (s) Roger Martinsson

Läs mer

Islandet 3. Välkommen till din fastighets sida. Din fastighet. Hissar. Hissar i fastigheten

Islandet 3. Välkommen till din fastighets sida. Din fastighet. Hissar. Hissar i fastigheten Välkommen till din fastighets sida Här hittar du som är hyresgäst hos oss på Fabege information om din lokal, fastighet och område. Våra medarbetare hjälper dig gärna om du har frågor eller synpunkter.

Läs mer

Så här arbetar vi politiskt och praktiskt med att underlätta för bostadsbyggandet i Uppsala

Så här arbetar vi politiskt och praktiskt med att underlätta för bostadsbyggandet i Uppsala Så här arbetar vi politiskt och praktiskt med att underlätta för bostadsbyggandet i Uppsala Erik Pelling (S) Kommunalråd Ordförande i plan- och byggnadsnämnden samt kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Läs mer

Försäljning av fastigheten Ludvika Persbo 64:166, Länsarkivet Håksberg. 1. Fastigheten Ludvika Persbo 64:166 försäljs.

Försäljning av fastigheten Ludvika Persbo 64:166, Länsarkivet Håksberg. 1. Fastigheten Ludvika Persbo 64:166 försäljs. I Il ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Administrativ enhet 00001 9 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (2) Dnr LD15/01128 Uppdnr 1051 2015-09-14 Landstingsstyrelsen 2015-09-28

Läs mer

1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm. Sveavägen 3820. En plats i solen.

1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm. Sveavägen 3820. En plats i solen. Tre starka punkter som talar för Ringvägen 100 i Stockholm 3 Sveavägen 3820. En plats i solen. 1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm.

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN (BRF) BRITTSBO ÄNGAR 1

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN (BRF) BRITTSBO ÄNGAR 1 Kostnadskalkyl för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN (BRF) BRITTSBO ÄNGAR 1 Östersunds kommun Organisationsnummer 769629-4029 Denna kostnadskalkyl har upprättats med följande huvudrubriker A. Allmänna förutsättningar.

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (10) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun

MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN. i Mölnlycke Härryda kommun MARKANVISNINGSTÄVLING ENEBACKEN i Mölnlycke Härryda kommun 1 2 Inbjudan till markanvisningstävling Enebacken i Mölnlycke INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING Genom denna markanvisningstävling ser vi förslag

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor. Landstingsstyrelsen: 1. Yttrandet till revisorerna enligt bilaga c) godkänns.

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor. Landstingsstyrelsen: 1. Yttrandet till revisorerna enligt bilaga c) godkänns. I II ~, Landstinget DALARNA Personalen het g()~, BESLUTSUND~~AG -() lss 1'1-1l_ ~I TT Datum 2013-01-28 1 (3) Dnr LD12/03031 Uppdnr 397 2013-01-14 s arbetsutskott 2013-01-28 Svar på revisorernas granskning

Läs mer

GÖTEBORGS STAD, LOKALSEKRETARIATET NYBYGGNAD AV FÖRSKOLA, STUDIELYCKANS DAGHEM, TUVE 46:1

GÖTEBORGS STAD, LOKALSEKRETARIATET NYBYGGNAD AV FÖRSKOLA, STUDIELYCKANS DAGHEM, TUVE 46:1 GÖTEBORGS STAD, LOKALSEKRETARIATET NYBYGGNAD AV FÖRSKOLA, STUDIELYCKANS DAGHEM, TUVE 46:1 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG DELRUMSBESKRIVNING Sid 1-18 Göteborg 2007-04-13 GF KONSULT AB, Box 8774, 402 76 Göteborg.

Läs mer