VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Avdelning Östergötland

2 Innehållsförteckning 1 Ordförande har ordet Ledning och organisation Medlemsutveckling Uppföljning av förbundsstyrelsens mål 2011 och strategiska fokusområden Lokala mål/övrig verksamhet (21)

3 1 Ordförande har ordet Först av allt vill jag tacka för förtroendet att få leda avdelning Östergötland i fjorton år som ordförande. Det har varit en fantastisk resa som till slut kommit till ändstationen. Nu, med lite perspektiv, kan jag se att vi har gjort framsteg även om det har tagit tid. Den största förändringen är den professionsresa som vi gjort. Nu är alla fyra yrkena legitimerade, har egna etiska koder och eget huvudämne. Det som startade med att vi hade svårt att beskriva vad vi bidrog med i vården, är nu en självklar del i vårdens vardag. Extra tydligt blev det under konflikten 2008 då medlemmar mycket professionellt beskrev sin kunskap. Vi har under åren stärkt våra professioner och idag har vi medlemmar en tydligare professionsidentitet. Villkorsfrågorna kommer vi alltid att få kämpa för. Det är ju en del av partsförhållandet vi har till arbetsgivaren, som aldrig kommer betala högre löner än de behöver. Något vi lyckats med, är att lyfta fram kunskapens betydelse och därmed ökat lönespridningen inom våra yrken. Det är viktigt att det går att både göra karriär och vara kvar i det patientnära arbetet. Vi är en bit på väg, men här krävs det mycket mer, bland annat betald specialistutbildning och en lön som speglar kunskapen och ansvaret har präglats av kongresser, först en avtalskongress och sedan två verksamhetskongresser. Det är nu dags att pröva arbetsgivarnas vilja att värdera vår kunskap. Därmed har icke nivåbestämda löneavtal tecknats med både SKL och Vårdföretagarna. Efter kongressens samling i maj och september har jag höga förhoppningar på det fortsatta arbetet med Vårdförbundets framtida organisation, som ska möta framtidens medlemmar. Verksamheten 2011 innehöll mycket planering på längre sikt, vilket gör att det är svårt att se tydliga resultat på så kort sikt som ett år innebär. Men de första viktiga stegen har vi tagit och det tydligaste är debatten kring värdering av arbete på obekväm arbetstid. För första gången finns en viss samsyn med arbetsgivaren landstinget. I den lokala löneöverenskommelsen finns skrivningar om ett gemensamt arbete kring verksamhetsanpassade hälsosamma arbetstider. Detta har inletts, men slutresultatet vet vi inte än. Ett bestående minne från 2011 är resan till Ukraina och staden Lviv. Där besökte vi universitetssjukhuset, en barnavårdcentral, ett privat lärosäte och ett HIV/aids centra. Jag bär med mig många intryck från olika möten och det mod som kollegor inom Fria facket förmedlade. Vi vill samma sak men har helt olika förutsättningar. Jag hoppas att vi kan fortsätt stödja dem i deras arbete för bättre villkor. Kristina Nyström, avdelningsordförande, t o m (21)

4 På årsmötet den 27 oktober blev jag vald till ny avdelningsordförande i Östergötland. Jag efterträder Kristina Nyström som varit ordförande här i 14 år. Rent spontant är min tanke hjälp, hur ska jag kunna efterträda någon med den erfarenheten i förtroendeuppdraget? Kristina är en oerhört skicklig politiker som alltid siktar mot horisonten. Det blir en stor utmaning att ta över stafettpinnen som ordförande här i avdelning Östergötland och att alltid försöka lyfta blicken mot horisonten. Är det något jag ska försöka bära med mig, är det Kristinas ständiga fråga Vart vill vi då?. Jag ser fram emot våra kommande utmaningar och är oerhört stolt och tacksam för det förtroende jag fått av avdelningens årsmöte. Mina första två månader som ordförande har varit intensiva då vi både har slutfört och utvärderat 2011 och planerat och budgeterat för verksamhetsåret Vi har en ny organisation för avdelningens presidium och det ska bli spännande att se hur avdelningens verksamhet kan utvecklas ytterligare under kommande mandatperiod. Jag anser att det är nödvändigt med märkbara framsteg i arbetet med hälsosamma arbetstider. Det är inte hållbart som medlemmar alldeles för ofta upplever idag, då de inte orkar arbeta heltid pga. hur arbetet är organiserat och schemat ser ut. Jag önskar också att förutsättningarna för specialistutbildning förbättras och att värderingen av kunskapen syns på lönen, vilket i förlängningen självklart ska ge en löneutveckling värd namnet. Vi står också inför en stor förändring som kommer att påverka stora delar av vården, kommunaliseringen av hemsjukvården. Som sagt, utmaningar saknas inte och jag hoppas vi stadigt ska ta steg åt rätt håll. Med sikte mot framtiden och dit vi vill! Patrizia Bjerkegren, avdelningsordförande, fr o m (21)

5 2 Ledning och organisation Förtroendevalda i Avdelning Östergötland 2010, t o m Styrelsen Revisorer Ordf. Kristina Nyström Ordinarie Heléne Esping Vice ordf. Anneli Gåverud Gunnel Möller Ledamöter Carola Andersson Hedvig Axén Ersättare Carl-Magnus Arvidsson Patrizia Bjerkegren Anette Lindvall Helena Eriksson Ragnhild Karlsson Maria Ljung Valberedning Ing-Marie Petersson Sara Carlsén Galina Tol-Fakkar Ali-Reza Nosratabadi Lucie Yousefi Paula Olsson Britt Strömbäck Ingela Sylvan, samman- Kongressombud kallande Ordinarie Carola Andersson Hedvig Axén Helena Eriksson Anneli Gåverud Ragnhild Karlsson Maria Ljung Ing-Marie Petersson Lucie Yousefi Patrizia Bjerkegren Ersättare Galina Tol-Fakkar Linda Linné Susanne Augustsson Barbro Karlsson Carina Wennerström Gerhard Törnqvist 5 (21)

6 Förtroendevalda i Avdelning Östergötland 2010, fr o m Styrelsen Revisorer Ordf. Patrizia Bjerkegren Ordinarie Heléne Esping Vice ordf. Ragnhild Karlsson Gunnel Möller Ledamöter Hedvig Axén Eva Edelönn Ersättare Anette Lindvall Helena Eriksson Carina Wennerström Anneli Gåverud Barbro Karlsson Maria Ljung Valberedning Ing-Marie Petersson Sara Carlsén Galina Tol-Fakkar Ali-Reza Nosratabadi Lucie Yousefi Paula Olsson Britt Strömbäck Ingela Sylvan, samman- Kongressombud kallande Ordinarie Hedvig Axén (Ny valberedning väljs Patrizia Bjerkegren 2012) Helena Eriksson Anneli Gåverud Ragnhild Karlsson Maria Ljung Kristina Nyström Ing-Marie Petersson Lucie Yousefi Ersättare Galina Tol-Fakkar Barbro Karlsson Eva Edelönn Carina Wennerström Susanne Augustsson Gerhard Törnqvist Linda Linné 6 (21)

7 3 Medlemsutveckling i Östergötland Medlemsfördelning Yrkesverksamma 4383 (-14) 4397 Övriga 128 (+2) 126 Studerande 493 (ca 69 %, +48) 445 Pensionärer 419 (+36) 383 Totalt 5423 (+72) 5351 Avdelning Östergötland har under året ökat det totala medlemsantalet med 72 personer. Det är framförallt studerande- och pensionärsmedlemmar som ökar. Tyvärr ses en liten minskning bland antalet yrkesverksamma medlemmar. I planeringen inför 2012 har områden identifierats där potential finns att öka antalet yrkesverksamma medlemmar. Insatser planeras för att i högre grad behålla nyutbildade (även efter 6 månader) som medlemmar, samt att fokus läggs på biomedicinska analytiker, som här i länet tenderar att gå över till Naturvetarna. Medlemsrekrytering är en ständigt aktuell fråga i alla möten där Vårdförbundet deltar. De senaste årens insatser för att knyta kontakter inom Hälsouniversitetet och att regelbundet besöka länets studieorter, har resulterat i en anslutningsgrad på ca 69 % hos länets studenter (sjuksköterskor och biomedicinska analytiker). Anslutningsgraden förra året var ca 62 % och den har ökat ytterligare, vilket är mycket glädjande. Det borde nu också börja påverka antalet yrkesverksamma medlemmar. Besök i utbildningarna sker (termin 1 eller 2, samt termin5) för att studenterna ska få kunskap om Vårdförbundet och det stöd som erbjuds. En framgångsfaktor har varit deltagande vid en monter på universitetets KALASmottagning för nya studenter. Stort värde finns i att synas på flera arenor, vilket kan ge nya kontakter och bra diskussioner med både studenter och lärare. Positivt är också samarbetet med sjuksköterskekåren. Känslan är att studenterna känner igen Vårdförbundet och att de i ökande omfattning tar kontakt via både mail och telefon. Under året har två vårdförbundsambassadörer funnits, men ett rekryteringsbehov föreligger då en av dem tar sin examen till sommaren Ett annat område där avdelningen strategiskt riktat insatser är gentemot länets privata arbetsgivare. Under 2011 har kontakt skett med 24 av länets 46 privata utförare. Det har ökat kunskapen om de olika arbetsplatserna och medlemmarnas villkor, samtidigt som samtal förts utifrån Vårdförbundets politik. Under 2011 har möten skett med 149 privata medlemmar och glädjande är att medlemsantalet hos privata arbetsgivare har ökat från 407 till 446. Det har också resulterat i en ökning av antalet förtroendevalda, från 28 till 42, inom privat sektor. Det är mycket positivt då länet står inför en stor förändring i och med kommunaliseringen av hemsjukvården. 7 (21)

8 4 Uppföljning av förbundsstyrelsens mål 2011 och strategiska fokusområden Då förbundsstyrelsens mål för verksamheten är tätt länkade till de fokusområden som kongressen 2008 beslutade, har avdelningens verksamhet planerats utifrån dessa tillsammans. Därför skrivs områdena ihop även i verksamhetsberättelsen. Förbundsstyrelsens mål att Vi i Vårdförbundet stärker våra professioners identitet kopplar avdelningen till fokusområde Profession och har planerat mål och aktiviteter utifrån detta. På samma vis kopplas målet Vi i Vårdförbundet arbetar för en nolltolerans mot vårdskador ihop med fokusområde Säker vård och målet Vi i Vårdförbundet väcker samhällsdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområde kopplas till fokusområde Villkor. Profession Vi i Vårdförbundet stärker våra professioners identitet I detta fokusområde har avdelning Östergötland arbetat mot de lokala målen Kunskapsutveckling är en del av det dagliga arbetet och Vårdens ledarskap bidrar till förbättringsarbete och professionsutveckling. Utifrån målet där kunskapsutveckling är en del av det dagliga arbetet har två strategier tagits fram. De är Arbeta med medlemmarnas möjlighet att kunskapsutveckla på arbetstid och Skapa dialog med medlemmar och nyckelpersoner. Det förväntade resultatet utifrån målet är att medlemmarna upplever att de har möjligheter att utvecklas. I grundutbildningen ges de förtroendevalda kunskap om enkla och snabba sätt att kunskapsutveckla, ex. olika webbplatser. Förutsättningarna för kunskapsutveckling har också diskuterats med medlemmar i samband med medlemsmöten och en bussresa. Resan gav deltagarna guldkant på medlemskapet, erbjöd en kollegial mötesplats och deltagarna var mycket nöjda med dagen. Om det påverkar upplevelsen av vilka förutsättningar medlemmen har för kunskapsutveckling går inte att besvara. Varken målet eller det förväntade resultatet kan anses ha uppnåtts ännu. I år fortsatte aktiviteterna för länets skolsköterskor. Vårdförbundet erbjuder kollegiala mötesplatser där möjlighet finns att knyta kontakter, bilda nätverk och få kunskapspåfyllnad utifrån aktuella ämnen. Förtroendevalda skolsköterskor har träffats vid två tillfällen under året och under höstlovet erbjöds en heldags medlemsutbildning för alla skolsköterskor. 40 medlemmar fyllde då på sina kunskaper om den nya patientsäkerhetslagen och den nya skollagen. Medarbetare från Folkhälsovetenskapligt centrum presenterade en ny rapport som handlar om elevhälsan. Behovet för liknande mötesplatser upplevs vara mycket stort i denna medlemsgrupp, som i sin yrkesutövning är väldigt ensamma. Deltagarna har uttryckt uppskattning för de genomförda 8 (21)

9 aktiviteterna och efterfrågan finns på en fortsättning. Även om det inte finns något mätbart resultat utifrån upplevelse av förutsättningar för kompetensutveckling, är känslan att mötesplatsen påverkar positivt. Utifrån strategin att skapa dialog med medlemmar och nyckelpersoner har samtal förts med politiker (9), andra nyckelpersoner (4) och centrumchefer (8). Utgångspunkten har varit viljeinriktningarna vid avtalsförhandlingarna med SKL, där specialistkunskap är en. Vad samtalen resulterat i och om det förväntade resultatet uppnåtts går tyvärr inte att mäta. Det är ändå troligt att samtal med personer på olika organisatoriska nivåer har en positiv effekt. För att utveckla och synliggöra omvårdnad, så att kunskapen efterfrågas av verksamheten, genomfördes 3 cirkelträffar med chefsmedlemmar. Det resulterade i att deltagarna formulerade mål och mått utifrån sin verksamhet. Om det sedan har påverkat till att kunskapen efterfrågas, går inte att mäta i nuläget. Dialog har också förts med kursansvariga på Hälsouniversitetet och de kliniska adjunkterna för att kunskapen ska efterfrågas av verksamheten även från utbildningarna. Den dialogen har bara påbörjats och än går inga resultat att se. En av mötesplatserna för förtroendevalda fokuserade på förutsättningarna för kunskapsutveckling. Utbildningsdagen var mycket uppskattad och det politiska innehållet, med fokus på specialistkunskap, delgavs av vice förbundsordförande Anna Andersson. Cirkus Cirkör avslutade sedan dagen och deltagarna fick utveckla sitt kreativa tänkande. Sammantaget kan sägas att strategin skapa dialog med och det förväntade resultatet kunskapen efterfrågas, är i stort sett omöjligt att mäta resultat utifrån. Även om viljan att nå dit är riktig borde resultaten och måluppfyllnaden i högre grad kunna mätas. Det bör utvecklas i framtida planering av verksamhet och aktiviteter. I strävan att uppnå det andra målet som är vårdens ledarskap bidrar till förbättringsarbete och professionsutveckling, arbetade avdelningen med strategierna Chefer från våra professioner finns i vårdens beslutsprocesser och Vårdens ledarskap efterfrågar examensarbete som är kopplade till verksamheten. De förväntade resultaten utifrån strategin chefer från våra professioner har formulerats som Fler 1:a linjenchefer i samverkansgrupper på produktionsenhetsnivå och Skapa dialog om vårdens komplexa ledarskap. För att kunna föra dialog om professionernas deltagande i vårdens beslutsprocesser och det komplexa ledarskapet, följs årligen sammansättningen i landstingets ledningsgrupper upp. Utvecklingen hittills har inte varit positiv då ledningsgrupperna starkt domineras av de medicinska och administrativa kompetenserna. Fortsatt uppföljning sker utifrån resultaten och dialog förs bl.a. i samverkansgrupper på olika nivåer. I syfte att skapa dialog om vårdens komplexa ledarskap genomfördes en halvdagsutbildning 9 (21)

10 med Bodil Jönsson, om lösningsfokuserat arbetssätt. Föreläsningen, som handlade om bl.a. ledarskap, kommunikation, gruppdynamik och konflikthantering, uppskattades av cheferna. Utvärderingen visar att aktiviteten uppfyllde förväntningarna och att innehållet stärkte deras ledarroll. Det borde kunna bidra till uppfyllnad av det förväntade resultatet att skapa dialog om det komplexa ledarskapet i vården. Genom nätverket Vårdledarforum driver Vårdförbundet aktivt förutsättningarna för vårdens ledarskap så att chefsmedlemmar kan driva förbättringsarbete och professionsutveckling. Arbetsformen upplevs som mycket värdefull och en bra dialog förs med chefsmedlemmarna genom deras representanter i gruppen. Inför 2012 utvidgas forumet så att alla landstingets produktionsenheter finns representerade. Arbetsformen ses så framgångsrik att den är aktuell även på nationell nivå. Om metoden bidrar till att det förväntade resultatet fler 1:a linjenschefer i samverkansgrupper har uppnåtts går inte att avgöra i dagsläget. Däremot är det oerhört värdefullt att fungerande forum finns där chefsfrågor kan lyftas för att ge förutsättningar för utveckling i ledarskapet och öka medlemskapets värde. Strategin utifrån målet Vårdens ledarskap bidrar till förbättringsarbete och är att examensarbeten med koppling till verksamheten efterfrågas av vårdens ledarskap. Samtal har förts med kliniska adjunkter så att verksamheten ska efterfråga studenternas examensarbeten och att de då kan kopplas till verksamheternas förbättringsarbete. Dialogen bör fortsätta då det förväntade resultatet att uppsatserna omsätts i verksamhetsutvecklingen inte har uppnåtts. Avdelningens stipendium för examensarbeten (c-uppsatser) har marknadsförts på olika mötesplatser där studenter funnits med. Det inkom endast fyra uppsatser, varav en utsågs till vinnare och uppmärksammades på avdelningens årsmöte. Uppsatsen heter Sjuksköterskans upplevelse av motivation till egenvård hos patienter med diabetes typ 2 och har skrivits av Anette Jakobsson och Sandra Lindeborg. Stipendiet är en bra metod att synliggöra och uppmärksamma studenternas uppsatser vilket kan öka förutsättningarna för att de omsätts i verksamheten. Säker vård Vi i Vårdförbundet arbetar för en nolltolerans mot vårdskador Här har de lokala målen formulerats till Kontinuerlig diskussion och återkoppling utifrån rapporterade avvikelser och risker och Rätt kompetens krävs vid anställning/verksamhetsutveckling. För att nå målet om kontinuerlig diskussion och återkoppling utifrån risker och avvikelser har aktiviteterna utgått från strategierna Implementera styrdokumentet om säker vård och att Sprida kunskap om nya patientsäkerhetslagstiftningen. Det förväntade resultatet var att riskanalyser görs i verksamheterna. Styrdokumentet om säker vård togs fram I år fortsatte arbetet med implementering av dokumentet i verksamheterna och att 10 (21)

11 göra det känt så det blir ett stöd i arbetet med riskanalyser. Säker vård ingår som en del i utbildningen för förtroendevalda. I utbildningsdelen om systematiskt arbetsmiljöarbete får deltagarna kunskap om riskanalyser. Dessa kan då efterfrågas i verksamheten, vilket ökar förutsättningarna för att riskanalyser i högre grad genomförs. De förtroendevalda skyddsombuden har då uppmärksammats på vikten av riskanalyser. Förtroendevalda har fört dialog om styrdokumentet vid både nätverksträffar och träffar för förtroendevalda på produktionsenhet och upplevelsen är att medvetenheten om att riskanalyser skall göras har ökat. I samarbete med landstingets patientsäkerhetsenhet genomfördes lunchmöten med chefsmedlemmar. Syftet med dessa möten var att implementera styrdokumentet och att öka kunskapen om den nya patientsäkerhetslagen. Det högaktuella innehållet uppskattades av cheferna och resulterade i ett stort deltagarintresse. Att mötena organiserades och genomfördes i samverkan med landstinget fick mycket positiv respons. Kunskap om lagstiftningen och ökat medvetande gällande patientsäkerhet kan leda till ökad förekomst av riskanalyser i verksamheterna. Fortsatt arbete krävs dock för att nå tillfredsställande resultat i frågan. En bekräftelse på att riskanalyser ändå görs mer frekvent och att medvetenheten om dem har ökat, är den enkät som skickades till de förtroendevalda efter sommaren. Årets enkät är en uppföljning utifrån resultatet från förra året. Då sommaren är en riskfylld period pga. att bemanningen minskar samtidigt som fler medarbetare är oerfarna, har Vårdförbundet begärt att riskanalyser skall göras i alla verksamheter. Inför denna sommar ses att antalet riskanalyser ökat, samtidigt som fler förtroendevalda uppger att riskanalys inte gjorts och betydligt färre uppger att de inte vet. Det tolkas som att medvetenheten i alla fall har ökat om att riskanalys med tillhörande handlingsplan ska göras, vilket då också ger möjlighet att tydligare peka ut de brister som finns och behöver åtgärdas. 1 januari infördes den nya Patientsäkerhetslagen vilket påverkar alla legitimerade yrkesutövare, vårdgivare och vårdtagare. Vårdförbundet har under året erbjudit medlemmarna möjlighet till kunskapspåfyllnad om nya lagen. Den ingår i grundutbildningen för nya förtroendevalda. Det kan stärka betydelsen av riskanalyser och proaktiva arbetssätt även i andra sammanhang. Medlemsutbildningar om Patientsäkerhetslagen har under året genomförts på länets sjukhus, i de tre länsdelarna. Till dessa kom drygt 100 medlemmar som ville öka sina kunskaper i ämnet. Som en följd av utbildningarna tog chefer kontakt och efterfrågade kunskapen till sina enheter. Vårdförbundet inbjöds till arbetsplatsträffar så att fler skulle få möjlighet att delta. Det gjorde att ytterligare ca 40 medlemmar ökade sin kunskap om den nya lagen. Det förväntade resultatet att riskanalyser görs i verksamheterna kan sägas vara uppnått. Däremot sker det inte i tillräckligt hög grad och är fortfarande inte en 11 (21)

12 självklarhet. Känslan är dock att diskussionen om avvikelser och risker har ökat i verksamheten, men att det fortfarande finns stora brister i hur de återkopplas. Det förekommer också stora skillnader mellan olika arbets- och vårdgivare. För att uppnå målet om rätt kompetens vid anställning/verksamhetsutveckling har strategierna Verka för att verksamheterna upprättar kompetensförsörjningsplan och Säkerställa kvalitén vid upphandling och auktorisering legat till grund för verksamheten. Kopplat till dessa har de förväntade resultaten varit att kompetensförsörjningsplan finns med i överläggningen och att Vårdförbundet deltar vid upphandlingar. Kompetensförsörjningsplaner har diskuterats i möten med ansvariga för lokal lönebildning på alla produktionsenheter (utom en) i landstinget. Samtal har förts utifrån Vårdförbundets tre viljeinriktningar (lokal lönebildning, hälsosamma arbetstider och specialistkunskap) och behovet av att verksamheterna upprättar planer för sin kompetensförsörjning. Än syns inget resultat av dessa samtal. Vid överläggningarna har lönecoachen bidragit till att diskussion förts om kompetensförsörjningsplaner. Det finns tyvärr inte dokumenterat i protokollen och befintliga planer är inte kända i verksamheterna enligt signaler från medlemmarna. Positivt är att dialog kring kompetensförsörjningsplaner har påbörjats på olika organisatoriska nivåer, men mycket återstår innan de är kända och att dialogen är självklar på arbetsplatserna. För att säkerställa kvalitén vid upphandlingar fortsätter avdelningens ESKAgrupp sitt arbete. ESKA (Entreprenörskap Strategier Kunskap Auktorisering) har under året haft fokus på vårdval och pågående kommunalisering av hemsjukvården. Medlemmar har på olika sätt under året förmedlats kunskap om auktorisering, vårdval och entreprenörskap. Ingen upphandling har varit aktuell i landstingets verksamhet, däremot har Vårdförbundet deltagit och påverkat vid upphandlingsprocessen i Linköpings kommun. Metoden att ha en expertgrupp är värdefull då de olika kompetenserna ökar kunskapen och stärker Vårdförbundet i dessa frågor. Villkor Vi i Vårdförbundet väcker debatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Avdelningens lokala mål har här formulerats som Bättre löneutveckling under yrkeslivet och Förutsättningar finns för ett hållbart yrkesliv. Utifrån målet bättre löneutveckling så har strategin varit att en lokal lönestrategi ska formas. Det förväntade resultatet kopplat till strategin var att verksamheterna tar ansvar för lönebilningen och att medlemmar har lönesamtal. Lön är en ständigt aktuell fråga som avhandlas i olika möten med medlemmar och förtroendevalda. Upprepat under året har träffar för förtroendevalda på olika nivåer haft fokus på lön och lönebildning. En 12 (21)

13 fördjupningsdag, som var uppskattad av deltagarna, genomfördes med fokus på lön. Ca 90 förtroendevalda förde då en dialog kring löneavtalet. Under dagen deltog också Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson, som gav en bild av hur avtalsförhandlingarna fortlöpt och informerade om det nytecknade löneavtalet med SKL. Löneavtalet och den lokala lönestrategin har också diskuterats vid nätverksträffar för de förtroendevalda. Dessa träffar fokuserar på förtroendevaldas samarbete inom sina produktionsenheter, utifrån olika ämnesområden. Den lokala lönebildningen har varit ett ämne som förtroendevalda upplevt viktigt att sinsemellan föra dialog om, och på så vis öka förutsättningarna för att den ska fungera. Vid dessa mötesplatser har lönecoachen för aktuell produktionsenhet deltagit, vilket varit uppskattat. Lönepolitik och lokal lönebildning är också en del i grundutbildningen för nya förtroendevalda. Välutbildade och kunniga förtroendevalda är en förutsättning för att ansvar för lönebildningen ska kunna tas i verksamheter, där Vårdförbundet är en av parterna. Upplevelsen är att löneprocessen har förbättrats för medlemmarna genom att avdelningen har lönecoacher och ett avtals-au finns som sammanställer resultat och erfarenheter, samt formar nya strategier för utveckling av den lokala löneprocessen. Fortsatt diskussion bör ske kring coachinguppdraget, då det är en svår balans mellan att coacha den förtroendevalda och att ta över i överläggningen. För att skapa en bild av hur löneprocessen fungerar i verksamheterna, görs årligen en webbenkät som skickas till avdelningens medlemmar. Den ger möjlighet att fånga upp de verksamheter där processen inte fungerar och där arbetssätten behöver utvecklas. Även arbetsgivarna är intresserade av resultaten och uttrycker att det är värdefullt att föra en dialog om dem, så att processerna ständigt kan utvecklas. Det förväntade resultatet att medlemmarna har lönesamtal är i hög grad uppfyllt, däremot behöver verksamheterna i högre grad ta ansvar för lönebildningen så att målet om en bättre löneutveckling under yrkeslivet kan uppfyllas. Det målet är väldigt långsiktigt och en lång väg återstår. Det andra målet inom området, att förutsättningar finns för ett hållbart yrkesliv, har haft två strategier. De har varit att Förbättra villkoren vid arbete på obekväm arbetstid, jour och beredskap och att Vi påverkar medlemmarnas förutsättningar. Det förväntade resultatet till målet är Flexibla lösningar utifrån individens villkor. Utifrån den första strategin ges i grundutbildningen möjlighet att diskutera olika arbetstidslösningar. Exempel och grundläggande information ges vad gäller lagar, centrala och lokala kollektivavtal, samt senaste forskning utifrån hälsosamma arbetstider. Vårdförbundets politik kring hälsosamma arbetstider diskuteras och tankar väcks hos deltagarna. Det ger möjlighet att föra dialog på arbetsplatsen om hälsoaspekter kopplat till arbetstiderna och hur ohälsa kan förebyggas. Vid tecknande av LOK (i landstinget) utifrån löneavtalet HÖK 11 ingicks en överenskommelse om partsgemensamt arbete utifrån hälsosamma och verksamhetsanpassade arbetstider. En process utifrån den överenskommelsen påbörjades men har 13 (21)

14 tyvärr stått relativt stilla. Inga resultat kan ännu ses men arbetet fortsätter, då det är nödvändigt med flexibla lösningar ur både ett medlemsperspektiv och ett verksamhetsperspektiv. En anledning till att frågan inte har kommit igång kan vara att en långvarig tvist pågått efter landstingets uppsägning av arbetstidsmodeller Tvisten avslutades i november 2011 och utmynnade i att 18 av Vårdförbundets medlemmar fick ekonomisk kompensation pga. felaktigheter i arbetsgivarens hantering av frågan. Detta löser dock inte grundproblematiken att arbetstiderna varken är hälsosamma eller verksamhetsanpassade. Tyvärr har mycket frustration väckts då hållbara lösningar för alla berörda inte har uppnåtts, även om det hela tiden varit Vårdförbundets ambition. Strategin förbättrade villkor vid arbete på obekväm arbetstid speglar ett stort behov, men tyvärr har förutsättningarna inte medgivit att det förväntade resultatet uppnåtts även om det är ett stort värde att dialogen påbörjats. Utifrån de kongressbeslut som togs i september så fortsätter det arbetet i hela förbundet. Strategin Vi påverkar medlemmars förutsättningar har fokuserat på stödet till enskilda medlemmar och insatser för arbetsplatser med komplexa behov. Antalet rehabiliteringsärenden har minskat något under året och det finns idag inte några längre sjukskrivningar med tillfällig eller tidsbegränsad sjukersättning. En ökning (från 1 till 4) ses av antalet ärenden där tolkningsföreträde lagts. Arbetsgivaren har då inte gjort skillnad på vad som gäller utifrån patientsäkerhetslagen och lydelserna i AB. Sammantaget så har det varit något färre antal ärenden under året, vilket är positivt. De medlemmar som fått stöd har enligt utvärderingarna varit mycket nöjda med den hjälp Vårdförbundet erbjudit. Två medlemmar har fått stöd i samband med stadigvarande förflyttningar utifrån LAS. En omorganisation (5 vårdcentraler blev hemsjukvårdsenhet) i länet föranledde att 90 medlemmar involverades i förflyttningar av arbetsplatser och tjänster. Det var turbulent en tid men fungerar nu relativt bra. När tidsbegränsade anställningar tar slut kontaktas medlemmen för ett samtal, vilket varit väldigt uppskattat. En expertgrupp har bildats som fokuserar på arbetsplatser med komplexa behov. Känslan är att det under året bidragit till fler flexibla lösningar utifrån individens villkor. Vid omorganisationer har professionernas kunskap bidragit till ökad patientsäkerhet och bättre vårdmiljö. Tillsammans med förtroendevalda och medlemmar har medvetenheten ökat kring vikten av systematiskt arbetsmiljöarbete och riskanalyser. Upplevelsen är att ett tidigt agerande i processen leder till bättre villkor och förutsättningar för medlemmarna och att Vårdförbundet oftare har en självklar roll vid förändring och omorganisation. 14 (21)

15 5 Lokala mål/övrig verksamhet Forma och driva Vårdförbundets politik Strategin har varit kopplad till våra interna processer och ansvaret för avdelningens verksamhet, samt utveckling och förankring av politiken. Det har upplevts positivt med styrelsemöten och temadagar med ca två veckors mellanrum, då det bidragit till en kontinuerlig process och politisk diskussion. Det ses dock som ett område som behöver utvecklas för att skapa ytterligare tydlighet i den politiska diskussionen. Temadagarna upplevs positivt och skapar möjlighet till samsyn i olika problem som förekommer över länet. Det är också ett tillfälle för kompetenspåfyllnad utifrån vad det fackliga uppdraget kräver. Att Vårdförbundets syns på olika nationella konferenser (under året på Patientsäkerhetskonferensen och Prioriteringskonferensen) ses som en dubbel vinst. Dels ökar kunskapen utifrån sakfrågan här i avdelningen, men möjlighet ges också till samtal med andra aktörer, t ex. politiker, vilket synliggör Vårdförbundet och skapar en arena för lobbyarbete. Här finns ingen mätbar framgångsparameter mer än att Vårdförbundet aktivt deltar i debatten och att åsikterna efterfrågas, vilket är viktigt för påverkan på lång sikt. Under året har två årsmöten genomförts, ett extra årsmöte inför kongressen och det ordinarie årsmötet nu i höst. Pga. den delade kongressen som avslutades i september, visste styrelsen inte vilka strategiska områden kongressen skulle komma att besluta. Av den anledningen ansågs inte enkät vara den bästa metoden inför årets ordinarie årsmöte. Metoden har tidigare ansetts öka medlemmarnas inflytande i processen för avdelningens verksamhetsplanering, då fler medlemmar svarar på webbenkäten än som kommer på årsmötet. I år fördes istället dialogen med årsmötet på ett åsiktstorg utifrån de av kongressen beslutade strategierna. Det innebar att möjlighet gavs till medlemmarna att göra medskick och påverka inför verksamhetsplaneringen för Även lunchmötena under v 35 har varit en mötesplats där medlemmar kunnat diskutera avdelningens verksamhet, både det som varit och framtiden. Det skapar också en öppen process och ger möjlighet till inflytande för den enskilde medlemmen. Marknadsföra Vårdförbundet I syfte att marknadsföra Vårdförbundet har olika aktiviteter planerats och genomförts. Som framgår i stycket medlemsutveckling har studenter och privata medlemmar varit prioriterade medlemsgrupper, där resultaten också varit goda och medlemsantalet ökat (se Medlemsutveckling). För att bli mer synliga på arbetsplatserna har också introduktionen av nya förtroendevalda skett på arbetsplatserna (se Förtroendevalda i Östergötland nedan). 15 (21)

16 Utöver det har professionsdagarna uppmärksammats genom anordnande av föreläsningar utifrån respektive professions kunskapsområde. Sammanlagt deltog ca 120 medlemmar vid dessa tillfällen. Det var lite problematiskt att hitta föredragshållare från länet och till nästa år behöver metoden utvecklas. Deltagarna vid dessa tillfällen har i alla fall varit nöjda. Även politiker har inbjudits att delta vid dessa tillfällen, för att professionernas kunskaper ytterligare skulle synliggöras, men också för att erbjuda medlemmarna möjlighet diskutera med politiken. Tyvärr har inte det politiska deltagandet varit så stort som önskat. Informationsbord har funnits på de tre större sjukhusen vid två tillfällen under året. Det möjliggör spontana, kortare möten där medlemmar träffar förtroendevalda och får chansen att ställa frågor, samtidigt som Vårdförbundet syns för både medlemmar, medborgare och andra yrkesgrupper. Vårdförbundet har under året varit synliga och hörts i länets olika media i form av debattartiklar, tidningsartiklar, lokal-tv och lokalradio. De ämnen där Vårdförbundets åsikt hörts har varit värdering av kunskapen, kompetens- och personalbrist i vården, avsaknad av specialistkunskap inom vissa områden, arbetsmiljöproblem, lön och nya löneavtalet, vårdval och behov av hälsosamma arbetstider. Kontakter har etablerats med lokala media och Vårdförbundets synpunkter efterfrågas utifrån aktuella händelser. Positiv respons har framförts av medlemmar som uttrycker att Vårdförbundet är synligt. Förtroendevalda i avdelning Östergötland Den 31 december 2011 hade avdelning Östergötland 368 (+3) registrerade förtroendevalda på arbetsplatserna. De är fördelade per sektor enligt följande: landsting 274 (-4) st, kommunerna 48 (-2) st, privata 45 (+10) st, samt statliga 1 (-1) st. Det innebär att antalet förtroendevalda ökat med 2 st sedan föregående år. Det är relativt stor omsättning bland de förtroendevalda. De vanligaste orsakerna till att de förtroendevalda avslutar sina uppdrag har varit pensionering, flytt och byte av tjänst. 77 nya förtroendevalda har registrerats på arbetsplatserna under året. Av dem har 65 st introducerats i uppdraget av Vårdförbundets förtroendevalda på landstingsfacklig tid. Så långt det varit möjligt har introduktionerna ägt rum hos den förtroendevalda på arbetsplatsen. Det har bidragit till att introduktionen blivit mer individuellt anpassad, skapat möjlighet till verksamhetsnära diskussioner och att Vårdförbundet är mer synligt på arbetsplatserna. Totalt har 64 nya förtroendevalda genomgått grundutbildning under året (jmf med 52 st 2010). Av dem var 63 sjuksköterskor och en biomedicinsk analytiker. 50 förtroendevalda har sin anställning i landstinget, nio i kommunerna och fem är privatanställda. Utbildningarna har genomförts vid 16 (21)

17 fem tillfällen under året, jmf med fyra gånger som hittills varit brukligt. Då efterfrågan av utbildningstillfällen varit större än vad som initialt planerades, har en extra omgång lagts till. Utbildningen för nya förtroendevalda sker under sex dagar fördelat på 3 x 2 dagar under 6-8 veckor. I utvärderingen uppger de förtroendevalda att de är nöjda och uppskattar utbildningen. Bäst betyg får delarna som rör Arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete, men också utbildningsdelen som berör Arbetsrätt och Kollektivavtal har värderats högt av deltagarna. Utbildningen kan och ska hela tiden utvecklas i samklang med Vårdförbundets utveckling, samt utvecklingen inom vård och samhälle. Lesothoprojektet Under 2011 har tre besök skett till Lesotho Nurses Association (LNA) i Lesotho, ett flertal telefonmöten och mycket mailkontakter. Första besöket gjordes i februari då möten genomfördes med projektets styrelse, verkställande styrelse och personal på Wellness Centre (WC). Det andra besöket genomfördes i september. Då genomfördes möten med revisorer, styrelsemöte, deltagande på utbildning (stresshantering för verksamhetschefer) och möte med personal på WC. Vid det tredje besöket i november, deltog Vårdförbundets tre representanter, i en gemensam workshop för alla dem som arbetar med Wellness Centre-konceptet. Konferensen hölls i Pretoria, i Sydafrika och syftade till att komma överens om: 1. en gemensam definition och gemensamt innehåll för konceptet, 2. framtagande av strategier för hållbarhet och stärkande av den lokala organisationen och 3. kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Efter konferensen genomfördes ett uppföljningsbesök i Lesotho. Förbundsordförande Sineva Ribeiro fick då ta del av centrets innehåll och omgivningar, med syfte att skapa förståelse för komplexiteten i Lesotho utifrån ett HIV/AIDS-perspektiv. Där välkomnades också fyllnadsvalda nationella ordföranden Monaphathi Maraka och avtackades avgående ordföranden Makholu Lebaka. Nya styrelsen lyckönskades och önskemål framfördes om snabb återkoppling om den framtida arbetsorganisationen. Centret i Lesotho har en ökande belastning med fler klienter, delvis pga. att det nyöppnade sjukhuset är beläget en bit utanför staden. Centret är inne i framskridna diskussioner om framtida lokalisering och hur verksamheten ska fortskrida utifrån en bra vårdmiljö och patientsäkerhetsaspekt. Vårdförbundet deltog i en uppskattad och välbesökt workshop för ungdomar (12-19 år) som på olika sätt påverkas av HIV/AIDS. Ungdomarna var vetgiriga och aktiva. Ex. en pojke vars mamma är klient på centret, som blivit smittad efter att ha våldtagits av en polisofficer. Pojken uttryckte många existentiella frågeställningar och känslor. Forteprojektet I Forte-projektet har tre uppskattade inspirationsföreläsningar om entreprenörskap genomförts. En av dem var riktad till chefer. Kontinuerligt under året har flertalet personliga kontakter skett med medlemmar som är intresserade av entreprenörskap. Ex. på det kan vara medlemsmötena under v 17 (21)

18 35 och KALAS-mottagningen (för nya studenter), med avdelad plats för information och diskussion om entrepreniellt tänkande. Under året har Vårdförbundet varit värd för ett av Fortes arbets-/styrgruppsmöten, vilket också innehöll ett uppskattat studiebesök hos den privata mödravårdsmottagningen Freja. Utifrån konceptet lärande organisation har deltagande också skett i en föreläsning, Entreprenörsutbildning på sjukgymnastprogrammet på Hälsouniversitetet och besök på Lahtis universitets entreprenörskapsdag. Ukrainasamarbetet I Ukraina är vår kunskap efterfrågad. Syftet med samarbetet är att möjliggöra: 1. En reduktion av antalet förlossningsskador hos nyfödda barn genom undervisning av CTG-övervakning (idag finns ingen CTG-övervakning vid förlossningen på de flesta förlossningsavdelningarna). 2. Att stärka våra ukrainska kollegor i deras yrkesutövande och i det fackliga arbetet. I Ukraina sker en snabb minskning av befolkningen och hälsoinstituten visar allvarliga brister. Barn- och mödravården är eftersatt pga. bristande kunskap och resurser. Barnsjukdomar sprids ofta på förlossningskliniker och utgör den främsta orsaken till en förhållandevis hög barnadödlighet. En annan viktig orsak är också bristande kunskap hos vårdpersonal och föräldrar. Enligt FN:s AIDS-program (UNAIDS) har Ukraina den allvarligaste HIV-epidemin i Europa. Över 1,6 % av den vuxna befolkningen (över 15 år) tros vara HIVsmittade. I början av juni besökte fem representanter från Vårdförbundets avdelningsstyrelse staden Lviv i Ukraina. Besök genomfördes hos representanter för Fria facket. Det är en ung organisation som är på väg att växa, men som har stora utmaningar framför sig. Studiebesök genomfördes på kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lviv och på ett HIV/AIDS-center (70 % av de HIV-smittade har också tuberkulos). En barnavårdcentral, med ansvar för 9000 barn (0-18 år) besöktes också. Där fanns specialister på barnsjukvård, både läkare och sjuksköterska. Mottagningsbesök kunde bokas, hembesök genomfördes och även jourmottagning fanns dygnet runt. Samarbetet är givande och de ukrainska kollegorna har fått insyn i hur vården kan förbättras för kvinnor och barn. De behöver hjälp och stöd, men inte ekonomiskt stöd i första hand. Det är kunskap som behövs och det kan vi bidra med. Då samarbetet delvis involverar Barn- och kvinnocentrum i Landstinget i Östergötland, har det möjliggjort att gammal (men fullt fungerande) CTGutrustning skall skänkas härifrån till universitetssjukhuset i Lviv under Kontakt har också tagits med Vårdförbundets internationella sekreterare Eva Szutkowska inför en ev. projektansökan till LO/TCO:s biståndsnämnd under Kontakt ska också tas med den nationella fackliga organisationen i Ukraina, vilket är en förutsättning för en fortsättning av samarbetet. 18 (21)

19 Medlemmar i Vårdförbundet arbetar för en säker vård. Vi är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som utvecklar vården för dig som individ. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet

20 20 (21)

21 21 (21)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning.

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Föredragningslista Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Förslag till beslut 1. Årsmötet återupptas 2. Prövning att mötet kallats i behörig - att mötet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Vårdförbundet Avdelning Skåne Senast ändrad 2010-02-09 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 bil1.doc piarn 1 (56) Ordförande har ordet 2009 har varit ett år där den ekonomiska krisen i

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vårdförbundets lönepolitiska idé

Vårdförbundets lönepolitiska idé Vårdförbundets lönepolitiska idé Det här vill Vårdförbundet Vårdförbundets lönepolitiska idé Det övergripande målet för lönearbetet är en varaktig värderingsförändring av Vårdförbundets yrkesgrupper. Lönen

Läs mer

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland Verksamhetsberättelse 2010 Avdelning Västernorrland Ordförande har ordet Ännu ett år har passerat. Tiden bara rusar iväg. Vi i Västernorrland känner fortfarande av det bistra ekonomiska läget. Att budget

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015

Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Verksamhetsberättelse för Mjölby lokalavdelning för 2015 Inledning Under året har styrelsen utvecklat styrelsemötena och verksamhetsplanen har fått en central roll på dagordningen. Detta har gjort i att

Läs mer

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015 151002 Katja Cederholm Studentens utvärdering i samband med avslutande av VFU placering Planering och genomförande av din VFU Lärandemål bedömning Patientfokuserad handledning

Läs mer

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte.

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte. Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund för dig som är utbildad som, eller studerar till, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska. Vårdförbundet ska

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Diagnos på primärvården i Region Skåne

Diagnos på primärvården i Region Skåne Sveriges läkarförbunds Sverigerond i Skåne 25 november 2015 Diagnos på primärvården i Region Skåne Det viktigaste mötet mellan patient och läkare äger rum på kliniker och vårdcentraler där den kliniska

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd

Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd www.vardforbundet.se januari 2008 I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar eller

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Chefer till nationella avdelningar

Chefer till nationella avdelningar Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chefer till nationella avdelningar till Polismyndigheten Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Avdelning Västernorrland 2015

Avdelning Västernorrland 2015 Årsrapport Avdelning Västernorrland 2015 1 (13) Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-11-05 2016-01-14 Årsrapport 2015 avdelning Västernorrland Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess

2012-04-17. Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess 2012-04-17 Partsgemensamt arbete om AT-läkares löneprocess Sveriges läkarförbund 2012-04-17 Arbetsliv och juridik Sveriges läkarförbund Box 5610, 114 86 Stockholm Telefon: 08-790 33 00 E-post: info@slf.se

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LÄKAREFÖRENING (VLF) 2015-02-20 2016-02-25

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LÄKAREFÖRENING (VLF) 2015-02-20 2016-02-25 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LÄKAREFÖRENING (VLF) 2015-02-20 2016-02-25 Styrelsen har under året haft följande sammansättning: Ordförande Anna Agrell 1:a vice ordförande Maria Thorén Örnberg

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus KOMMUNAL LÄRARFÖRBUNDET 2009-03-18 Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus Bakgrund Samarbetet mellan Lärarförbundet och Kommunal inleddes 2003 med en gemensam skrivelse med anledning av

Läs mer

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET?

OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? OM JAG INTE ORKAR, HUR SKA ANDRA GÖRA DET? En undersökning av anestesi- och intensivvårdssjuksköterskors arbetsvillkor Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Metod och urval...

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING JÖNKÖPING 2008

HANDLINGSPLAN VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING JÖNKÖPING 2008 HANDLINGSPLAN VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING JÖNKÖPING 2008 Vi ska utveckla oss som ett förbund. Viljeinriktning: Få alla medlemmar att känna sig betydelsefulla och som en del av helheten. Hemsidan ska vara tydlig,

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/3 Miljö- och säkerhetsenheten Mats E Persson 2015-04-21 Dnr: RS 2015-137 Regionsstyrelsen Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland Revisorerna i Region Östergötland (dåvarande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Visions hjärtefrågor 3. Ekonomiska förutsättningar 4. Vision Stockholms stads gemensamma fokusfråga 5. Vision Stockholms stads organisation och uppdrag 6. Verksamhetshjulet

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Framtidsjobb i Stockholm 2011-2016. Om rekryteringsbehov inom statliga myndigheter, bolag och universitet

Framtidsjobb i Stockholm 2011-2016. Om rekryteringsbehov inom statliga myndigheter, bolag och universitet Framtidsjobb i Stockholm 2011-2016 Om rekryteringsbehov inom statliga myndigheter, bolag och universitet Fackförbundet ST hösten 2011. Den här rapporten presenterar en nedbrytning av resultaten från en

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Rapport från medlemmarna i Studentpanelen: Håkan Bäckman Ida Eriksson Miriam Isaksson Mettavainio Piaa Kinnunen Jenny Lindgren Gabriel

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Avdelningsstyrelse 2015 Ordförande Ledamöter Lisa Assolari Stefan Burlin Elisabeth Dahl Mikael Forsberg Viktoria Hallin Camilla Hansen Malin Jonsson Jonas Larsson Jon Olovsson

Läs mer

Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen

Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter

Läs mer

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Ett samverkansprojekt mellan Landstinget gm Anderstorps HC Försäkringskassan

Läs mer

Stockholms läns partidistrikt 2.0

Stockholms läns partidistrikt 2.0 Stockholms läns partidistrikt 2.0 Partidistriktets valanalys konstaterar : Det behövs en betydligt större regional kraftsamling. Relationen mellan arbetarekommunerna och partidistriktet måste klarläggas.

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Holmlund Jan Hagberg Therese Datum 2016-05-03 Diarienummer SCN-2015-0055 Socialnämnden Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite Förslag till

Läs mer

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Kristina Folkesson Löner och yrkesvillkor 2015 03 06 Sida 1 Yrkesråd försörjningsstöd Avslutande rapport Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Inledning Visions yrkesråd för personal inom

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

År 2008 var ett händelserikt år med fyra kongresser

År 2008 var ett händelserikt år med fyra kongresser Ordförande har ordet År 2008 var ett händelserikt år med fyra kongresser. Meningen var att den ordinarie kongress skulle vara i maj. Då var vi mitt i brinnande konflikt, så det blev endast en del av kongressen,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Vårdförbundet avdelning Dalarna

Verksamhetsberättelse 2012 Vårdförbundet avdelning Dalarna Verksamhetsberättelse 2012 Vårdförbundet avdelning Dalarna 1 Innehållsförteckning 1 Ordförande har ordet sid 3 2 Ledning och organisation sid 4 3 Medlemsutveckling sid 7 4 Uppföljning av förbundsstyrelsens

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 4680_Rapport_Pension_A4_150113.indd 1 2015-01-13 10:29 Sammanfattning av Pensionen - en kvinnofälla Av Annakarin Wall, Kommunal

Läs mer

Chef för verksamhetsstyrning och analys vid rikspolischefens kansli

Chef för verksamhetsstyrning och analys vid rikspolischefens kansli Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för verksamhetsstyrning och analys vid rikspolischefens kansli Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Skolområde 3 Junibacken och Ängens Förskolor 2014-2015 Förskolechef: Carin Hagström 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 1.2 Kvalitetshjul...

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 1(6) Justeras: Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008 Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 Lokal förhandlingsordning för löneöversyn 2008 vid Karolinska Universitetssjukhuset Parter: Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Pernilla de Vries, personalchef Anders Johansson, verksamhetschef mjuk sektor 16

Pernilla de Vries, personalchef Anders Johansson, verksamhetschef mjuk sektor 16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, personalchefens tjänsterum den 7 juni 2011, kl. 13.00. Beslutande Carl-Axel Blom (S), ordförande Ing-Britt Loberg (S) Anders Svensson

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer