Sonos PLAYBAR. Produktguide

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sonos PLAYBAR. Produktguide"

Transkript

1 Sonos PLAYBAR Produktguide

2 DETTA DOKUMENT INNEHÅLLER INFORMATION SOM KAN ÄNDRAS UTAN MEDDELANDE. Ingen del av denna publikation får återges eller överföras i någon form eller med några medel, elektroniska eller mekaniska, inklusive men inte begränsat till fotokopiering, inspelning, informationssökningssystem eller datornätverk utan skriftligt tillstånd av Sonos, Inc. Sonos och alla andra Sonos-produktnamn och -slogan är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Sonos, Inc. Sonos Reg. U.S. Pat. & Tm. Off. Sonos-produkter kan vara skyddade av ett eller flera patent. Vår patent-till-produkt-information finns här: sonos.com/legal/patents iphone, ipod, ipad och itunes är varumärken som tillhör Apple Inc., registrerade i USA och i andra länder. Windows är ett registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA och andra länder. Android är ett varumärke som tillhör Google, Inc. JAWS är ett registrerat varumärke som tillhör Freedom Scientific, Inc. i USA och andra länder. Upphovsrätten till Growl-programvaran tillhör The Growl Project MPEG Layer-3-ljudavkodningsteknologi licensieras från Fraunhofer IIS och Thomson. Sonos använder programvaran MSNTP, utvecklat av N.M. Maclaren vid University of Cambridge. Copyright, N.M. Maclaren, 1996, 1997, 2000; Copyright, University of Cambridge, 1996, 1997, Alla andra omnämnda produkter och tjänster kan vara varumärken eller servicemärken som tillhör respektive ägare. februar Sonos, Inc. Med ensamrätt.

3 Sonos PLAYBAR Fyll alla rum med episkt, dramatiskt HiFi-ljud och streama trådlöst all musik i världen genom en enda lättanvändbar spelare. Sofistikerad design med nio högtalare Ansluts till din tv med en enda optisk kabel och spelar upp allt som är anslutet till tv:n, inklusive kabelboxar och spelkonsoler. Kan placeras liggande på ett tv-ställ eller monteras vågrätt över eller under tv:n Kompatibel med Dolby Digital och stereo Det tar bara ett par minuter att få igång din PLAYBAR - gå till sida 2 för att komma igång. När du har installerat den kan du lägga till fler Sonos-komponenter när du vill. Obs! En Sonos-komponent måste vara ansluten till bredbandsroutern. Om PLAYBAR inte ska vara placerad nära din router kan du ansluta en Sonos BRIDGE eller valfri Sonos-spelare (inköps separat) till routern istället. Vad finns i lådan? Sonos PLAYBAR Nätsladd 1,5 m TOSLINK optisk ljudkabel Ethernet-kabel Snabbstartguide Broschyr med viktig produktinformation

4 2 Vad som behövs Tv-krav PLAYBAR är kompatibel med valfri tv som har ett uttag för optiskt digitalt ljud. Krav på hemnätverket Produktguide Obs! Ditt nätverk måste ha en höghastighetsanslutning till internet, eftersom Sonossystemet är utformat så att det förser dig med gratis programuppdateringar online. Innan du kan ta emot dessa uppdateringar måste du registrera Sonos-systemet. Försäkra dig därför om att du registrerar dig under installationen. Vi kommer inte att ge din e-postadress till andra företag. Höghastighetsmodem för DSL-/kabelanslutning, eller bredbandsanslutning via fiber till hemmet för korrekt uppspelning av internetbaserade musiktjänster. (Om din internettjänstleverantör endast erbjuder internetåtkomst via satellit kan du uppleva uppspelningsproblem på grund av fluktuerande nerladdningshastigheter.) Om ditt modem inte är en modem/router-kombination och du vill dra fördel av Sonos automatiska onlineuppdateringar, eller streama musik från en internetbaserad musiktjänst, måste du installera en router i ditt hemnätverk. Om du inte har en router, anskaffa och installera en sådan innan du går vidare. Om du ska använda Sonos Controller-appen på en Android eller ios-enhet, eller om du konfigurerar Sonos trådlöst, behöver du en trådlös router. Gå till vår webbsida på för mer information. Obs! Sonos kommunicerar över en 2,4 GHz hemnätverksteknik som har stöd för b/ g trådlös teknik. 5 GHz-nätverk stöds inte i en fullständigt trådlös Sonos-installation. Anslut en Sonos BRIDGE, BOOST eller spelare till routern om: Du har ett större hem där WiFi-prestanda inte är pålitliga och du vill förstärka trådlösa prestanda för ditt Sonossystem. Det redan förekommer stor belastning på ditt WiFi-nätverk med streaming av video och surfning och du vill skapa ett separat trådlöst nätverk enbart för dina Sonos-högtalare. Du vill kombinera en SUB och/eller ett par med PLAY:1 - eller PLAY:3 -högtalare med din PLAYBAR för att skapa en 3.1- eller 5.1-hemmabioinstallation. Ditt hemnätverk är endast 5 GHz (går inte att växla till 2,4 GHz). För bästa resultat ska du ansluta datorn eller NAS-enheten som innehåller din personliga musiksamling till ditt hemnätverk med en Ethernet-kabel.

5 Sonos PLAYBAR 3 Innan du börjar Innan du installerar Sonos PLAYBAR, se till att alla externa komponenter t.ex. digitalboxen, dvd-spelaren osv. är anslutna direkt till din tv. Om du redan har hemmabio eller utrustning med surroundljud ska du koppla bort den från din tv.

6 4 PLAYBAR - framsidan Produktguide Obs! Väven bakom grillen går inte att ta bort. Om du tummar på väven kan det skada din PLAYBAR. Spela upp/pausa Statusindikatorlampa Höj volym (+) Sänk volym (-) IR-sensorer (InfraRed)/signallampor Växlar mellan att spela upp och pausa ljudet. När tv:n är på, tryck en gång för att stänga av ljudet När tv:n är avstängd, tryck en gång för att starta om musikkällan som användes före tv-ljudet. Tryck två gånger för att gå till nästa spår (om så gäller för den valda musikkällan) Indikerar status för PLAYBAR. När PLAYBAR är i normal drift lyser lampan vit. Om du vill kan du justera den här inställningen så att det vita ljuset inte visas. Se "Vit statuslampa" på sida 16 för mer information. För en fullständig lista med statusindikationer, gå till När du vill justera volymen upp eller ner trycker du på dessa knappar. IR-sensorn tar emot signaler som skickas av en fjärrkontroll. När PLAYBAR får ett volym- eller ljud av-kommando, visas IR-lampan tillfälligt. Om du vill kan du justera den här inställningen så att ljuset aldrig visas. Se "IR-signallampa" på sida 15 för mer information.

7 Sonos PLAYBAR 5 PLAYBAR - baksidan Ethernet-portar (2) Digital ljudingång (optisk) Använd en Ethernet-kabel för att ansluta PLAYBAR till ditt hemnätverk. Använd en optisk ljudkabel (medföljer) för att ansluta Sonos PLAYBAR-enhetens digitala ljudingång till den optiska digitala utgången på din tv. Var försiktig så att du inte böjer eller vrider kabeln. PLAYBAR:s digitala ljudingång och änden på den optiska kabeln är D-formade - se till att du riktar in på rätt sätt när du kopplar. Växelström (kraftnät), ingång Anslut till eluttag med medföljande nätsladd (om du använder en tredje parts nätsladd ogiltigförklarar det din garanti). Se till att du använder korrekt nätadapter för ditt land. Tryck in nätsladden ordentligt i PLAYBAR tills den är i linje med ytan. IR-repeterare Gör det möjligt för kommandon från din fjärrkontroll att nå din tv om PLAYBAR är placerad framför tv:n. Den här inställningen är på som standard, men går att stänga av. Se "IR-repeterare" på sida 15 för mer information.

8 6 Välja plats Produktguide PLAYBAR:s flexibla design möjliggör flera riktningar. Du kan väggmontera den över eller under tv:n eller ställa den på en bordsyta. Se nedanstående riktlinjer för mer information. Bordsyta Lägg PLAYBAR vågrätt och plant på dess fötter. Ställ inte lodrätt eller upprätt på sidan. Bevara ljudkvalitet genom att se till att kontaktpanelen är vänd mot tv:n - Sonos-logotyp ska vara närmre tv:n. Det finns ingen placeringsbegränsning mellan tv:n och PLAYBAR så länge som tv:ns IR inte är blockerad. PLAYBAR IRrepeteraren är utformad för minst 50 mm avstånd, men kan fungera på närmre avstånd. Ställ inte PLAYBAR i ett skåp eller på en hylla på väggen. Båda ändar av PLAYBAR ska vara minst 30 cm från vägg eller annat hinder. Väggmontering PLAYBAR kan monteras över eller under tv:n med PLAYBAR:s väggmonteringssats (inköps separat). Gå till sida 22 för detaljerade väggmonteringsinstruktioner.

9 Sonos PLAYBAR 7 Installera PLAYBAR PLAYBAR är kompatibel med Sonos programvaruversion 4.0 och senare. Om du lägger till PLAYBAR i ett befintligt Sonossystem, se till att du söker efter uppdateringar till programvaran innan du lägger till PLAYBAR i ditt Sonos-system. 1. Packa försiktigt upp paketets innehåll. 2. Välj en plats för PLAYBAR Se "Välja plats" på sida 6 för hjälp med det här steget. 3. Ta bort skyddshättan från vardera ände av den optiska ljudkabeln. 4. Anslut den optiska ljudkabeln (medföljer) från tv:ns digitala ljud ut (optiskt) till PLAYBAR:s digitala ljud in (optiskt) och var försiktig så att du inte vrider eller böjer kabeln. PLAYBAR:s digitala ljudingång och den optiska kabeln är D-formade - se till att du riktar in på rätt sätt när du kopplar. VIKTIGT: Se till att du tar bort skyddshättorna från vardera ände av den medföljande optiska ljudkabeln innan du sätter i den. 5. Anslut nätsladden till PLAYBAR och slå på strömmen. Tryck in nätsladden ordentligt i PLAYBAR tills den är i linje med ytan.

10 8 Produktguide Statusindikatorlampan på höger sida av enheten börjar blinka vitt. 6. (VALFRITT) Om du konfigurerar din PLAYBAR med en SUB och/eller surroundhögtalare, placera dem i ditt rum, slå på strömmen och anslut en Sonos BRIDGE, BOOST eller spelare till din router. (När PLAYBAR har lagts till blir du ombedd att lägga till dessa komponenter i ditt Sonos system.) Om du köpt en Sonos SUB, placera SUB där det passar bäst i ditt rum - stående eller liggande. Du kan ställa den i ett hörn, mot väggen, bakom, under eller bredvid någon möbel på valfri typ av golvyta. Om du köpt surroundhögtalarna Sonos PLAY:1 eller PLAY:3, placera högtalarna till vänster och höger om den position där du tittar mest på tv, jäms med eller bakom den position där du tittar mest på tv. De kan placeras antingen vågrätt eller lodrätt, men se till att båda högtalare har samma riktning.

11 Sonos PLAYBAR 9 Obs! Expanderbar PLAYBAR hemmabioinstallation För en 3.1 hemmabioupplevelse, kombinera en SUB med din PLAYBAR För en 5.1 hemmabioupplevelse, kombinera en SUB och ett par med PLAY:1 eller PLAY:3 högtalare med din PLAYBAR Om du expanderar din PLAYBAR hemmabioinstallation, se till att du har en BRIDGE, BOOST eller Sonos spelare kabelansluten direkt till din router. 7. Använd en handhållen Sonos-controller (inklusive Sonos CONTROL, ipad, iphone, ipod touch, Android smartphone eller surfplatta, Kindle Fire ), öppna appen och följ instruktionerna online för att installera ditt Sonos-system. Om du inte har en installerad Sonos-controllerapp, hämta den från appbutiken på din enhet. Obs! Sonos rekommenderar inte att du använder Sonos Controller för Mac eller PC för att installera din PLAYBAR. Om du installerar ett nytt Sonos-system ska du, när du blir ombedd, lägga till dina Sonos-komponenter i följande ordning: a. Lägg till den Sonos-komponent som är ansluten till din router. b. Lägg till PLAYBAR (om det inte är den komponenten som är ansluten till din router.) c. Lägg till eventuella ytterligare Sonos-komponenter som du har köpt.

12 10 Produktguide Om du gör tillägg i ett befintligt Sonos-system: a. Sök först efter uppdateringar till programvaran - PLAYBAR är kompatibel med Sonos programvaruversioner 4.0 och senare. b. Lägg till PLAYBAR i ditt Sonos-system genom att välja Lägg till spelare eller SUB på menyn Inställningar på en handhållen Controller. c. Lägg till eventuella ytterligare Sonos-komponenter som du har köpt. Du kan bli ombedd att uppdatera den eller de nya Sonos-komponenterna efter det att du har lagt till dem i ditt Sonossystem. Tjocka väggar, 2,4 GHz trådlösa telefoner och/eller andra trådlösa apparater kan störa eller blockera de trådlösa nätverkssignalerna från Sonos-systemet. När du har placerat en Sonos-produkt gäller att du kan prova följande om du har svårigheter - flytta Sonos-produkten, ändra den trådlösa kanal som ditt musiksystem använder eller anslut en Sonos-produkt till din router om din installation för närvarande är trådlös. Om du vill ha ytterligare hjälp: Om du behöver hjälp med att stänga av dina tv-högtalare, se sida 28 för mer information. Om du behöver hjälp med att konfigurera en fjärrkontroll som ska fungera med din PLAYBAR, se sida 11 för mer information. Om det visas ett meddelande på tv:n när du justerar volymen upp och ner, kanske det är möjligt att ta bort det. Om du använder en fjärrkontroll för kabel-tv, se sida 26. Om du använder en universalfjärrkontroll, se sida 27 för ytterligare information. Om du vill spela upp musik genom PLAYBAR, se sida 20 för mer information. PLAYBAR-inställningar Följ instruktionerna nedan om du vill ändra dina PLAYBAR-inställningar eller hur PLAYBAR fungerar med din tv. Konfigurera fjärrkontrollen Utjämning Kalibrera om ljudet Tv-dialoginställningar Talförbättring Nattljud Autouppspelning för tv IR-signallampa IR-repeterare Vit indikatorlampa Rumsnamn Lägg till SUB/ta bort SUB (om det finns en SUB) Lägg till/ta bort surroundhögtalare (om du har surroundhögtalare)

13 Sonos PLAYBAR 11 Konfigurera fjärrkontrollen Under konfigurationen av PLAYBAR guidades du genom proceduren att konfigurera en fjärrkontroll. Om du inte konfigurerade en då, eller vill använda en annan fjärrkontroll med din PLAYBAR, följ instruktionerna nedan. Om du konfigurerar en ny fjärrkontroll eftersom det visas ett distraherande meddelande på tv:n när du justerar volymen, gå till "Eliminera irriterande meddelanden på tv:n när du använder fjärrkontrollen till kabel-tv, satellit-tv eller digitalbox" på sida 26 eller "Eliminera irriterande meddelanden på tv:n när du använder en universalfjärrkontroll" på sida 27. Använda en handhållen Sonos-controller 1. Välj Rumsinställningar på menyn Inställningar. 2. Välj det rum som din PLAYBAR finns i. 3. Välj Tv-inställningar och -styrning -> Konfigurera fjärrkontrollen. Om en fjärrkontroll redan konfigurerats för användning med din PLAYBAR blir du tillfrågad om du vill ersätta den. 4. Ta tag i den fjärrkontroll som du vill börja använda med PLAYBAR. 5. Peka med fjärrkontrollen på PLAYBAR och tryck på knappen Volym upp på fjärrkontrollen. Om fjärrkontrollen känns igen, klicka på Klar. Du kan nu använda den fjärrkontrollen för att styra inställningarna för volym och avstängning av ljud på din PLAYBAR. Om fjärrkontrollen inte känns igen blir du instruerad att trycka fler gånger på knappen för att fullborda installationen. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Konfigurera tv:n. 5. Klicka på Konfigurera fjärrkontrollen. 6. Ta tag i den fjärrkontroll som du vill börja använda med PLAYBAR och klicka sedan på Nästa. 7. Peka med fjärrkontrollen på PLAYBAR och tryck på knappen Volym upp på fjärrkontrollen. Om fjärrkontrollen känns igen, klicka på Klar. Du kan nu använda den fjärrkontrollen för att styra inställningarna för volym och avstängning av ljud på din PLAYBAR. Om fjärrkontrollen inte känns igen blir du instruerad att trycka fler gånger på knappen för att fullborda installationen. Om det visas ett meddelande på tv:n när du justerar volymen upp och ner, gå till "Eliminera irriterande meddelanden på tv:n när du använder fjärrkontrollen till kabel-tv, satellit-tv eller digitalbox" på sida 26 eller "Eliminera irriterande meddelanden på tv:n när du använder en universalfjärrkontroll" på sida 27. Utjämning (EQ) Under konfigurationen av PLAYBAR blev du guidad genom proceduren att kalibrera ljudet. Om så önskas kan du ändra ljudinställningarna (bas, diskant eller loudness) för Sonos PLAYBAR. Basen förstärker de lägre frekvenserna, diskanten förstärker de högre frekvenserna, medan loudness förstärker vissa frekvenser, inklusive bas, för att förbättra ljudet vid låg volym. Alla manuella EQ-förändringar som du gör återställs när du går igenom ljudkalibreringen (se sida 12 för mer information).

14 12 Produktguide Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Markera det rum som du vill justera. 3. Välj Utjämning. 4. Välj ett av följande alternativ: Dra ditt finger över reglagen för bas eller diskant för att göra justeringar. Välj På eller Av för att justera inställningen för Loudness. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum som PLAYBAR är placerad i från listan Rumsinställningar för och välj sedan fliken EQ. 4. Välj ett av följande alternativ: Klicka och dra reglagen för bas eller diskant för att göra justeringar. Klicka på kryssrutan Loudness för att slå på eller av inställningen för loudness. 5. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. Kalibrera om ljudet Om du har en SUB och/eller Sonos-surroundhögtalare som associeras med din PLAYBAR kanske du vill göra några justeringar efter den inledande installationen. Du kommer troligtvis att vilja kalibrera om ljudet om du flyttar runt några Sonoskomponenter i rummet. Om du gjort några manuella justeringar i EQ-inställningarna återställs dessa under omkalibreringen. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som är förknippat med surroundkomponenterna. Det visas som Rum (+SUB) eller Rum (+VH+HH) eller Rum (+SUB+VH+HH) på menyn Rumsinställningar. 3. Välj Avancerat ljud -> Kalibrera om ljudet. 4. Följ instruktionerna för att optimera din ljudprestanda. Om du har en SUB som är förknippad med din PLAYBAR blir du ombedd att välja mellan två testljud: Tryck på Spela upp för att jämföra volymen för två testljud, A och B, och välj sedan Ingen skillnad, A är högre eller B är högre. Om du inte hör någon märkbar skillnad, välj Ingen skillnad. Tryck på Spela upp för att lyssna på ett testljud och välj sedan den nivå som du föredrar. Om du har surroundhögtalare som är förknippade med din PLAYBAR blir du ombedd att besvara några frågor om rummets konfiguration.

15 Sonos PLAYBAR 13 Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar. 3. Välj det rum som är förknippat med surroundkomponenterna. Det visas som Rum (+SUB) eller Rum (+VH+HH) eller Rum (+SUB+VH+HH) på menyn Rumsinställningar. 4. Välj fliken Standard och välj sedan Kalibrera om ljudet. 5. Följ instruktionerna för att optimera din ljudprestanda: Om du har en SUB som är förknippad med din PLAYBAR blir du ombedd att välja mellan två testljud: Tryck på Spela upp för att jämföra volymen för två testljud, A och B, och välj sedan Ingen skillnad, A är högre eller B är högre. Om du inte hör någon märkbar skillnad, välj Ingen skillnad. Tryck på Spela upp för att lyssna på ett testljud och välj sedan den nivå som du föredrar. Om du har surroundhögtalare som är förknippade med din PLAYBAR blir du ombedd att besvara några frågor om rummets konfiguration. Tv-dialoginställningar Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Avancerat ljud -> Tv-dialoginställningar. 4. Ljudförsening (läppsynkronisering). Dra fingret över reglaget för att öka eller minska ljudförseningen om bilden och ljudet inte är synkroniserade. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Tv-dialog. 5. Klicka och dra i reglaget Ljudförsening (läppsynkronisering) för att öka eller minska ljudförseningen om bilden och ljudet inte är synkroniserade. 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. Ytterligare alternativ för tv-ljudet Talförbättring Inställningen Talförbättring gör det enklare att höra tv-dialogen. Tryck på ikonen på Sonos-controllerskärmen Spelar nu för att slå på eller av denna inställning. (Om inställningen inte syns, se till att rummet med PLAYBAR är markerat.)

16 14 Produktguide Nattljud Inställningen Nattljud justerar ljudet för visning på natten så att du kan minska volymen och ändå uppleva korrekt balans och register. Vid lägre volymer förstärks tysta ljud och intensiteten för höga ljud minskas. Tryck på ikonen på Sonoscontrollerskärmen Spelar nu för att slå på eller av denna inställning. (Om inställningen inte syns, se till att rummet med PLAYBAR är markerat.) Autouppspelning för tv När Autouppspelning för tv är inställt till På spelas tv-ljudet automatiskt upp genom PLAYBAR när du slår på tv:n - om musiken spelas upp när tv:n är på stoppas musiken ögonblickligen och PLAYBAR växlas till tv-ljud. Dessutom gäller att om PLAYBAR är i en rumsgrupp när tv:n är på, släpps den automatiskt från gruppen. Den här inställningen är som standard På. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Tv-inställningar och -styrning -> Autouppspelning för tv. 4. Välj På eller Av. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Konfigurera tv:n. 5. Markera kryssrutan Autouppspelning för tv för att slå på denna inställning, avmarkera för att stänga av den. 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. Avgruppera vid autouppspelning På samma sätt som gäller för alla Sonos-spelare kan du gruppera och avgruppera PLAYBAR med andra rum. Om Avgruppera vid autouppspelning är markerat, släpps alla Sonos-rum som är grupperade med PLAYBAR när tv:n slås på automatiskt från gruppen. Den här inställningen är som standard Ja. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Tv-inställningar och -styrning -> Avgruppera vid autouppspelning. 4. Välj Ja eller Nej. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster.

17 Sonos PLAYBAR Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Konfigurera tv:n. 5. Markera kryssrutan Avgruppera vid autouppspelning för att slå på denna inställning, avmarkera för att stänga av den. 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. IR-signallampa Det visas en lampa på PLAYBAR när det skickas en IR-signal. Om du vill kan du justera den här inställningen så att IR-ljuset aldrig visas. Den här inställningen är som standard På. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Tv-inställningar och -styrning -> IR-signallampa. 4. Välj På eller Av. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Konfigurera tv:n. 5. Markera kryssrutan IR-signallampa för att slå på denna inställning, avmarkera för att stänga av den 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. IR-repeterare När PLAYBAR placeras framför din tv på en bordsyta kan det blockera IR-sensorn på din tv. IR-repeterarinställningen gör det möjligt för PLAYBAR att repetera signalen till din tv. Den här inställningen är som standard På. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Tv-inställningar och -styrning -> IR-repeterare. 4. Välj På eller Av. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Konfigurera tv:n.

18 16 Produktguide 5. Markera kryssrutan IR-repeterare för att slå på denna inställning, avmarkera för att stänga av den 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. Vit statuslampa En vit lampa visas på sidan av PLAYBAR för att indikera att enheten fungerar i normal drift. Om så önskas kan du släcka denna indikatorlampa så att när PLAYBAR är i normal drift visas inte den vita lampan. Den här inställningen är som standard På. Om statusindikatorn börjar blinka orange du gå till för ytterligare information. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som du vill ändra. 3. Tryck på Vit statuslampa. 4. Välj På eller Av. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum du vill ändra i den nedrullningsbara listan Rumsinställningar för. 4. På fliken Standard, klicka på kryssrutan Vit statuslampa tänd för att ha lampan tänd eller avmarkera för att ha den släckt. Ändra rumsnamn Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som du vill ändra. 3. Välj Rumsnamn. 4. Välj ett nytt namn i listan och tryck på OK eller välj Ange nytt för att skriva ett unikt namn.

19 Sonos PLAYBAR 17 Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum du vill ändra i den nedrullningsbara listan Rumsinställningar för. 4. Välj ett nytt namn i listan Rumsnamn. Sonos SUB Lägga till en Sonos SUB Du kan kombinera en SUB med PLAYBAR för att utöka din bioupplevelse. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Lägg till SUB. 4. Följ instruktionerna för att lägga till SUB i ditt Sonos-system Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. På fliken Standard, välj Lägg till SUB. 4. Följ instruktionerna för att lägga till SUB i ditt Sonos-system SUB-inställningar Följ nedanstående instruktioner om du vill göra ändringar i SUB-inställningarna. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR och SUB finns i. Det visas som Rum (+SUB) på menyn Rumsinställningar. 3. Välj Avancerat ljud -> SUB-inställningar. 4. Välj ett av följande: SUB: Välj På eller Av för att slå på och av ljudet från SUB. Justera SUB-nivå: Dra fingrarna över reglaget för att höja eller sänka SUB-volymen. (Du kan använda den här inställningen för att matcha subwoofernivån till nivån för dina huvudhögtalare.) Justera placering (fas): Välj På eller Av.

20 18 Produktguide Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR och SUB finns i den nedrullningsbara listan Rumsinställningar för. Det visas som Rum (+SUB). 4. Välj fliken SUB. 5. Välj ett av följande: SUB: Markera för att slå på ljudet från SUB. Avmarkera om du vill slå av ljudet. Justera SUB-nivå: Klicka och dra i reglaget för att höja eller sänka SUB-volymen. (Du kan använda den här inställningen för att matcha subwoofernivån till nivån för dina huvudhögtalare.) Justera placering (fas): Markera för att slå på, avmarkera för att stänga av. Ta bort SUB Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som SUB är associerad med. Det visas som Rum (+SUB) på menyn Rumsinställningar. 3. Välj Ta bort SUB. 4. Välj en av följande inställningar: Om du vill associera SUB med en annan Sonos-spelare, välj Välj rum för SUB och välj sedan ett annat rum. Om du inte ska använda SUB nu, välj Använd inte SUB. Den visas på menyn Rum som SUB (oanvänd) tills du väljer den och associerar den med en annan Sonos-spelare. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. 4. På fliken Standard klickar du på Ta bort SUB. Surroundhögtalare Lägga till surroundhögtalare Du kan enkelt para två PLAY:1- eller PLAY:3-produkter med en PLAYBAR som ska fungera som vänster och höger surroundkanaler i din Sonos-surroundljudsupplevelse. Du kan antingen konfigurera surroundhögtalarna under installationen eller följa instruktionerna nedan för att lägga till dem senare. Se till att Sonos-spelarna är desamma - du kan inte kombinera en PLAY:1 och en PLAY:3 så att de fungerar som surroundhögtalare. Kombination av surroundhögtalare med din PLAYBAR kräver en kabelanslutning så se till att du har en BRIDGE, BOOST eller Sonos-spelare som är kabelansluten till din router med en Ethernet-kabel innan du går vidare.

21 Sonos PLAYBAR 19 Se till att du följer instruktionerna nedan för att konfigurera dina surroundhögtalare. Skapa inte en rumsgrupp eller ett stereopar eftersom dessa inte kommer att uppnå funktionen för vänster och höger surroundkanal. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som PLAYBAR finns i. 3. Välj Lägg till surroundhögtalare. 4. Följ instruktionerna för att lägga till först en vänster och sedan en höger surroundhögtalare. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. På fliken Standard, välj Lägg till surroundhögtalare. 4. Följ instruktionerna för att lägga till först en vänster och sedan en höger surroundhögtalare. Surroundinställningar Standardinställningen fastställs av kalibreringen. Om du vill göra en ändring kan du följa nedanstående instruktioner. Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum där Sonos PLAYBAR och surroundhögtalarna finns. Det visas som Rum (+LS+RS) på menyn Rumsinställningar. 3. Välj Avancerat ljud -> Surroundinställningar. 4. Välj ett av följande: Surround: Välj På eller Av för att slå på och av ljudet från surroundhögtalarna. Justera surroundnivå: Dra fingrarna över reglaget för att höja eller sänka volymen för surroundhögtalarna. Uppspelning av musik: Välj Stämningsskapande (standard, diskret, stämningsskapande ljud) eller Full (möjliggör fylligare ljud som täcker hela intervallet). Den här inställningen gäller endast uppspelning av musik, inte tv-ljud. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där Sonos PLAYBAR och surroundhögtalarna finns i den nedrullningsbara listan Rumsinställningar för. 4. Välj fliken Surround.

22 20 Produktguide 5. Välj ett av följande: Surround: Markera för att slå på ljudet från surroundhögtalarna, avmarkera om du vill stänga av det. Justera surroundnivå: Klicka och dra i reglaget för att höja eller sänka volymen för surroundhögtalarna. Uppspelning av musik: Välj Stämningsskapande (standard, diskret, stämningsskapande ljud) eller Full (möjliggör fylligare ljud som täcker hela intervallet). Den här inställningen gäller endast uppspelning av musik, inte tv-ljud. 6. Stäng fönstret Inställningar när du är klar med ändringarna. Ta bort surroundhögtalare Använda en handhållen Sonos-controller 1. På menyn Inställningar, välj Rumsinställningar. 2. Välj det rum som surroundhögtalarna är förknippade med. Rumsnamnet visas som Rum (+VH+HH+) på menyn Rumsinställningar. 3. Välj Ta bort surroundhögtalare. 4. Välj Nästa för att släppa surroundhögtalarna från ditt surroundsystem. Om dessa var nyligen inköpta spelare visas de som Oanvända på menyn Rum. Om dessa spelare redan fanns i ditt hushåll går de tillbaka till sitt tidigare läge. Du kan nu flytta dem till ett annat rum för enskild användning. Om du vill lägga tillbaka dem som surroundhögtalare, se "Lägga till surroundhögtalare" på sida 18 för hjälp. Använda Sonos Controller för Mac eller PC 1. Välj Hantera -> Inställningar (PC) eller Sonos -> Inställningar (Mac). 2. Välj Rumsinställningar om det inte redan är markerat till vänster. 3. Välj det rum där PLAYBAR finns från den nedrullningsbara rutan Rumsinställningar för. Rumsnamnet visas som Rum (+VH+HH). 4. På fliken Standard klickar du på Ta bort surroundhögtalare. Om dessa var nyligen inköpta spelare visas de som Oanvända i fönstret Rum. Om dessa spelare redan fanns i ditt hushåll går de tillbaka till sitt tidigare läge. Spela upp musik PLAYBAR fungerar även som en allt-i-ett Sonos-spelare som du kan använda för att streama all musik i världen. Du kan använda valfri Sonos-controller för att välja musik - välj musikkälla på Sonos musikmeny på en handhållen controller, eller i fönstret MUSIK om du använder Sonos Controller-appen för Mac eller PC. Obs! Om Autouppspelning för tv är inställt till På stoppar PLAYBAR automatiskt uppspelningen av musik och växlar till tv-ljud när tv:n slås på. Gå till "Autouppspelning för tv" på sida 14 för mer information.

23 Sonos PLAYBAR 21 Radio I Sonos ingår en radioguide som ger omedelbar åtkomst till tusentals gratis internetradiostationer och utsändningsprogram. Det är lätt att hitta radio från hela världen - musik, nyheter och underhållsprogram, inklusive arkiverade program och poddsändningar. Välj en internetradiostation genom att helt enkelt välja Radio och välj en station. Musiktjänster En musiktjänst är en musikbutik online eller onlinetjänst som säljer ljud per låt, per ljudbok eller per prenumeration. Sonos är kompatibelt med flera musiktjänster - du kan besöka vår webbsida på förden senaste listan. (Vissa musiktjänster kanske inte finns tillgängliga i ditt land. Kontrollera den individuella musiktjänstens webbsida för mer information.) Om du för närvarande prenumererar på en musiktjänst som är kompatibel med Sonos lägger du helt enkelt till ditt användarnamn och lösenord för musiktjänsten i Sonos efter behov och du får då ögonblickligen tillgång till musiktjänsten från ditt Sonos-system. 1. Lägg till en musiktjänst genom att trycka på Lägg till musiktjänster på Sonos musikmeny på din handhållna Controller. 2. Markera den Sonos-kompatibla musiktjänst som du vill lägga till. 3. Tryck på Lägg till konto och följ sedan instruktionerna på skärmen. Ditt användarnamn och lösenord verifieras hos musiktjänsten. Så snart som dina referenser har verifierats visas musiktjänsten på Sonos musikmeny. Gratis provmedlemskap hos musiktjänster finns tillgängliga i vissa länder. (Gå till den individuella musiktjänstens webbsida för mer information.) Om det finns ett synligt provmedlemskap för en musiktjänst på menyn Musiktjänster behöver du bara trycka på det för att välja det. Tryck på Lägg till konto -> Jag har inte använt [musiktjänst] tidigare och följ sedan instruktionerna för att aktivera musikprovmedlemskapet. När provmedlemskapet når sitt slut måste du prenumerera på musiktjänsten för att hålla musiken igång. Lokalt musikbibliotek Sonos-systemet kan spela upp musik från valfri dator eller nätverksansluten lagringsenhet (NAS) i ditt hemnätverk där du har delade musikmappar. Under installationen leds du genom proceduren att nå din lokala musiksamling (exempelvis ditt itunes-bibliotek). Med tiden kan du vilja lägga till eller ta bort mappar från den här listan. Gör ändringar i din lista med delade mappar genom att välja menyn Inställningar från en handhållen Sonos-controller och välj sedan ett av följande alternativ: Lägg till en ny musikmapp genom att välja Hantera musikbiblioteket -> Inställningar för Musikbiblioteket -> Lägg till ny resurs. Ta bort musikmappar genom att välja Hantera musikbiblioteket -> Inställningar för Musikbiblioteket. Tryck på den resurs som du vill ta bort och välj sedan Ta bort resurs. Sonos-systemet indexerar dina musikmappar så att du kan visa din musiksamling enligt kategorier (exempelvis artister, album, kompositörer, genrer eller spår). Om du lägger till ny musik i en mapp som redan är indexerad uppdaterar du ditt musikindex för att lägga till den här musiken i din musiksamling i Sonos.

24 22 Produktguide Uppdatera ditt musikindex genom att trycka på Inställningar -> Hantera Musikbiblioteket -> Uppdatera musikindex nu. Om du vill att ditt musikindex ska uppdateras automatiskt varje dag, välj Schemalägg uppdateringar av musikindex och välj sedan tidpunkt för uppdateringen av musikindex. Trådlös uppspelning från ios-enheterdu kan välja och spela upp musik och poddsändningar som lagras på valfri ipad, iphone eller ipod touch som finns i samma nätverk som ditt Sonos-system. Uppspelningen är perfekt synkroniserad, i varje rum i ditt hem. Välj helt enkelt Denna ipad, Denna iphone eller Denna ipod touch i Sonos-appen på din iosenhet för att göra ljudvalen och sedan kan du använda valfri Sonos Controller för att styra uppspelningen. Trådlös uppspelning kräver Sonos Controller-appen för iphone eller ipad version eller senare och enheter som kör ios programvaruversion 6.0 eller senare. Trådlös uppspelning från Android-enheter Du kan välja och spela upp musik som lagras på valfri Android-enhet som finns i samma nätverk som ditt Sonos-system. Uppspelningen är perfekt synkroniserad, i varje rum i ditt hem. Välj helt enkelt Denna mobilenhet i Sonos-appen på din Android-smartphone eller -surfplatta för att välja ljudalternativ och sedan kan du använda valfri Sonos-controller för att styra uppspelningen. Trådlös uppspelning av musik är kompatibel med Sonos programvara och senare, och alla enheter som kör Android 2.1 och senare. (Trådlös uppspelning av poddsändningar stöds på Android 2.2 och senare.) Google Play Music (Android) Du kan spela upp musik till ditt Sonos-system direkt från appen Google Play Music på valfri Android-enhet. Den här funktionen finns tillgänglig för både Standard-kunder och All Access Google Play Music-kunder. Om du vill spela upp musik direkt från appen Google Play Music till ditt Sonos-system måste du ha både appen Google Play Music och appen Sonos Controller installerade på mobilenheten. Sonos-uppspelning från Google Play Music är kompatibel med Sonos programuppdatering 4.3 och senare, och med valfri enhet med Android 2.3 och senare. Öppna helt enkelt appen Google Play Music och anslut till Sonos-rum eller -rumsgrupp för att starta musiken. När du är klar, koppla bort Sonos-rummet från appen. Väggmontering PLAYBAR kan monteras över eller under den väggmonterade tv:n med väggmonteringssatsen för PLAYBAR. Bevara ljudkvalitet genom att se till att kontaktpanelen är vänd bort från tv:n när den är monterad - Sonos-logotypen ska vara längre bort från tv:n. Obs! Det rekommenderas att du ansluter strömmen och ljudkablarna till PLAYBAR före monteringen på väggen.

25 Sonos PLAYBAR 23 Vad du behöver PLAYBAR Väggmonteringssats (säljs separat) Maskeringstejp En syl eller annat spetsigt verktyg En stjärnskruvmejsel Motorborr med stjärntillbehör 1. Håll mallen för PLAYBAR-väggmonteringen (ingår i väggmonteringssatsen) i önskad position på väggen. PLAYBAR går att montera antingen över eller under tv:n. 25 mm 50 mm För bästa ljudprestanda, se till att kontaktpanelen är vänd BORT från tv:n när den är monterad. IMPORTANT: För optimala ljudprestanda rekommenderar Sonos följande: Vid montering under en tv-apparat, ha 25 mm fritt utrymme mellan PLAYBAR och tv:n. Vid montering över en tv-apparat, ha 50 mm fritt utrymme mellan PLAYBAR och tv:n. 2. Använd ett vattenpass (ingår i väggmonteringssatsen) för att säkerställa att mallen är vågrätt jämn och tejpa sedan fast mallen ordentligt på väggen.

26 24 Produktguide 3. Använd en syl eller annat vasst föremål för att göra fyra små hål genom fyra av de markerade platserna på mallen. (Om det önskas ytterligare förstärkning ingår det två reservskruvar och väggankare i väggmonteringssatsen.) Placering kan variera men hålen ska vara placerade mot hörnen, bort från mitten. 4. Ta ner mallen från väggen. 5. Borra testhål. Eftersom väggankare och skruvar är utformade för att vara självstartande är detta steg valfritt. Förborrning kommer dock att leda till en mer korrekt installation. Se tabellen nedan för mer information. Väggmaterial Förborrning Använd väggankare Använd skruvar Vertikalregel av trä med 3 mm borrspets (1/8-tum) Nej Ja Gipsskiva (ingen vertikalregel) med 4,5mm borrspets (3/16- tum) Ja Ja Hård väggplatta eller dubbelplatta med 4,5mm borrspets (3/16- tum) Ja Ja Väggputs med 6,5mm borrspets (1/4-tum) Ja Ja Betong eller tegel med 3 mm borrspets (1/8-tum) Ja Ja 6. Sätt i och sätt fast väggankare (medföljer i väggmonteringssatsen). Om du borrar i en vertikalregel av trä, använd inte väggankare. Om du borrar i Sheetrock, skruva in väggankaret i gipsskivan med en stjärnskruvmejsel tills huvudet är plant mot eller något under väggytan, och var försiktig så att du inte drar åt för mycket.

27 Sonos PLAYBAR 25 Obs! Väggankare kan installeras med en skruvdragare eller en vanlig motorborr med ett tillbehör som har stjärnskruvmejsel. Om du borrar in i sheetrock kan ytan på gipsskivan förvrängas något eller försänkas när väggankaret installeras. Detta är inte ovanligt. 7. Sätt fast PLAYBAR-fästet på väggen med skruvarna som ingår i väggmonteringssatsen. Använd vattenpasset för att verifiera att det är rätt en sista gång och dra sedan åt skruvarna ordentligt. Obs! Om du använder väggankare, fortsätt borra i ett par sekunder även efter det att det verkar som om skruven sitter fast ordentligt - ankaret kommer troligen att rotera lite när väggankaret expanderas inuti väggen. 8. Häng PLAYBAR säkert på de två fästkrokarna.

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT OMNI 10 OMNI 20 ADAPT SV/ BRUKSANVISNING INNEHÅLL Introduktion 1 Medföljande tillbehör 2 Viktig säkerhetsinformation 3 Ovansida och knappreglage 5 Undersida och knappreglage 6 Ovan-, undersida och knappreglage

Läs mer

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här handboken innehåller allt du behöver veta för att installera Apple TV och använda den.

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här handboken innehåller allt du behöver veta för att installera Apple TV och använda den. Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här handboken innehåller allt du behöver veta för att installera Apple TV och använda den. Innehåll Kapitel 1: Anslut. 7 Vad som ingår 8 Apple TV i översikt 10 Det

Läs mer

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång.

Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång. Välkommen. Du tittar på Apple TV. Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att komma igång. Innehåll. 1. Anslut 7 Vad som ingår 8 Vad du behöver 10 Apple TV i översikt 12 Installera Apple TV

Läs mer

Användarhandbok till HP Envy 15

Användarhandbok till HP Envy 15 Användarhandbok till HP Envy 15 Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är USA-registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Bluetooth är ett varumärke

Läs mer

Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update

Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update Användarhandbok Lumia med Windows Phone 8.1 Update Utgåva 1.0 SV Om den här användarhandboken Den här guiden är användarhandboken till din programvaruversion. Viktigt! Läs avsnittet Produkt och säkerhetsinformation

Läs mer

Blu-ray Disc -/DVDhemmabiosystem

Blu-ray Disc -/DVDhemmabiosystem 4-456-335-11(1) (SE) Blu-ray Disc -/DVDhemmabiosystem Användarinstruktioner BDV-N9100W/BDV-N9100WL/BDV-N8100W BDV-N7100W/BDV-N7100WL VARNING Installera inte enheten i ett inneslutet utrymme som en bokhylla

Läs mer

Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok

Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok Cat B15Q smarttelefon Användarhandbok Läs igenom innan du fortsätter Säkerhetsföreskrifter Läs noggrant igenom säkerhetsföreskrifterna för att garantera rätt användning av din mobiltelefon. Även om den

Läs mer

HP Photosmart C5100 All-in-One series. Grundläggande handbok

HP Photosmart C5100 All-in-One series. Grundläggande handbok HP Photosmart C5100 All-in-One series Grundläggande handbok HP Photosmart C5100 All-in-One series Grundläggande handbok 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Adobe och Acrobat-logotypen är varumärken

Läs mer

ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara

ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara ipad Användarhandbok För ios 4.3-programvara Innehåll 9 Kapitel 1: I överblick 9 Översikt 10 Knappar 12 Mikro-SIM-kortsfack 13 Hemskärmen 17 Multi-Touch-skärm 18 Tangentbord på skärmen 25 Kapitel 2: Komma

Läs mer

Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra.

Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra. Gratulerar, du och din MacBook Air är som gjorda för varandra. Inbyggd isight-kamera Videochatta med upp till tre vänner samtidigt, var i världen de än råkar vara. www.apple.com/se/macbookair Mac Hjälp

Läs mer

Vi samarbetar också med våra distributörer och förhandlare. Vi bygger partnerskap innanför både konsumentmarknaden och den professionella marknaden.

Vi samarbetar också med våra distributörer och förhandlare. Vi bygger partnerskap innanför både konsumentmarknaden och den professionella marknaden. Förord Bästa Parabolägare Du har valt en mottagare som representerar det senaste inom teknologi och design - samt den enda mottagare på marknaden som er utvecklad och designad i Danmark. Vi hoppas att

Läs mer

Lenovo G700/G710 Användarhandbok

Lenovo G700/G710 Användarhandbok Lenovo G700/G710 Användarhandbok Läs säkerhetsinformationen och viktiga tips i medföljande handböcker innan datorn används. Obs! Läs Lenovos Handbok för säkerhet och allmän information innan produkten

Läs mer

HP ENVY 4500 e-all-in-one series

HP ENVY 4500 e-all-in-one series HP ENVY 4500 e-all-in-one series Innehåll 1 HP ENVY 4500 e-all-in-one series Hjälp... 1 2 Lär dig mer om HP ENVY 4500 series... 3 Skrivarens delar... 4 Kontrollpanel och statuslampor... 5 Inställningar

Läs mer

Ta reda på mer BlackBerry Curve 8500 Series

Ta reda på mer BlackBerry Curve 8500 Series Ta reda på mer BlackBerry Curve 8500 Series MAT-26552-007 PRINTSPEC-059 SWD-646527-1210023710-007 RCG41GW/RCL21CW Innehåll Välkommen till BlackBerry!...5 Om att sätta i ett SIM-kort...6 Grunder för telefonen...7

Läs mer

Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10

Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 Använda ADOBE PREMIERE ELEMENTS 10 Juridiska meddelanden Juridiska meddelanden Juridiska meddelanden finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii Innehåll Kapitel 1: Komma igång med

Läs mer

ASUS All-in-One PC. P1801 Serierna. Användarhandbok. Svenska

ASUS All-in-One PC. P1801 Serierna. Användarhandbok. Svenska Användarhandbok P1801 Serierna SW7705 Januari 2013 P1801 Datorstation måste användas med P1801 ASUS pekdator Upphovsrättsinformation Ingen del av denna manual, inklusive produkter och programvara som beskrivs

Läs mer

Användarhandbok Bärbar trådlös högtalare MD-12

Användarhandbok Bärbar trådlös högtalare MD-12 Användarhandbok Bärbar trådlös högtalare MD-12 Utgåva 1.1 SV Användarhandbok Bärbar trådlös högtalare MD-12 Innehåll Säkerhet 3 Komma i gång 4 Om ditt tillbehör 4 Knappar och delar 4 Ladda din högtalare

Läs mer

Onyx. Trådlöst högtalarsystem med uppladdningsbart batteri. Bruksanvisning

Onyx. Trådlöst högtalarsystem med uppladdningsbart batteri. Bruksanvisning Trådlöst högtalarsystem med uppladdningsbart batteri Bruksanvisning Innehållsförteckning INTRODUKTION 3 BESKRIVNING OCH FUNKTIONER 3 DESIGN OCH PRESTANDA 3 TRÅDLÖS ANSLUTNING 3 INKLUDERAT 3 REGLAGE OCH

Läs mer

iphone Användarhandbok För ios 8.1-programvara (februari 2015)

iphone Användarhandbok För ios 8.1-programvara (februari 2015) iphone Användarhandbok För ios 8.1-programvara (februari 2015) Innehåll 8 Kapitel 1: iphone i överblick 8 iphone-översikt 9 Tillbehör 10 Multi-Touch-skärm 10 Knappar 13 Statussymboler 14 SIM-kort 15 Kapitel

Läs mer

TX-NR626. Innehåll. Bruksanvisning AV-RECEIVER. Säkerhetsinformation och inledning...2. Innehållsförteckning...5. Anslutningar...

TX-NR626. Innehåll. Bruksanvisning AV-RECEIVER. Säkerhetsinformation och inledning...2. Innehållsförteckning...5. Anslutningar... Innehåll AV-RECEIVER TX-NR66 Säkerhetsinformation och inledning... Innehållsförteckning...5 Anslutningar... Påslagning & grundläggande funktioner...0 Bruksanvisning Uppspelning...8 Avancerad användning...47

Läs mer

BeoVision 10. Handbok

BeoVision 10. Handbok BeoVision 10 Handbok Innehåll Menyöversikt, 3 Här visas en översikt över alla skärmmenyer. Navigera i menyer, 4 Så här använder du de olika fjärrkontrollerna för menynavigering. Första inställningen, 5

Läs mer

TomTom Navigation app for iphone/ipad Referenshandbok

TomTom Navigation app for iphone/ipad Referenshandbok TomTom Navigation app for iphone/ipad Referenshandbok Innehåll Komma igång 6 Start TomTom Navigation app for iphone/ipad... 6 Uppdatera din TomTom Navigation app for iphone/ipad... 6 Dela information med

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Innehållsförteckning. Komma igång... 1. Innehåll... 1. Hur du sätter på dig din Flex... 1. Välja armband... 1. Ta av spännet... 1

Innehållsförteckning. Komma igång... 1. Innehåll... 1. Hur du sätter på dig din Flex... 1. Välja armband... 1. Ta av spännet... 1 Produkthandbok Innehållsförteckning Komma igång... 1 Innehåll... 1 Hur du sätter på dig din Flex... 1 Välja armband... 1 Ta av spännet... 1 Knäppa fast spännet... 2 Sätt i trackern... 2 Hur du låser armbandet...

Läs mer

ASUS Fonepad. Bruksanvisning SW8810

ASUS Fonepad. Bruksanvisning SW8810 ASUS Fonepad Bruksanvisning SW8810 SW8810 Första utgåvan December 2013 Upphovsrättsinformation Ingen del av denna manual, inklusive produkter och programvara som beskrivs i den, får utan skriftligt tillstånd

Läs mer

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning EnergyWatch Installationsmanual Vattenfall Försäljning Innehåll Denna installationsguide hjälper dig att installera EnergyWatch. Det är viktigt att du installerar delarna i rätt ordning! 1. Kontrollera

Läs mer

HP Officejet 4630 e-all-in-one series

HP Officejet 4630 e-all-in-one series HP Officejet 4630 e-all-in-one series Innehåll 1 Hjälp för HP Officejet 4630 e-all-in-one series... 1 2 Lär dig mer om HP Officejet 4630 series... 3 Skrivarens delar... 4 Kontrollpanel och statuslampor...

Läs mer

Använd Nokia N9. Utgåva 1

Använd Nokia N9. Utgåva 1 Använd Nokia N9 Utgåva 1 2 Nokia Musik Nokia Musik Om Nokia Musik Med Nokia Musik kan du köpa och hämta låtar till din telefon och din dator. Bläddra i Nokia Musik och upptäck ny musik och hitta gamla

Läs mer

Din manual HP PSC 1510 ALL-IN-ONE http://sv.yourpdfguides.com/dref/917849

Din manual HP PSC 1510 ALL-IN-ONE http://sv.yourpdfguides.com/dref/917849 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HP PSC 1510 ALL-IN-ONE. Du hittar svar på alla dina frågor i HP PSC 1510 ALL-IN-ONE

Läs mer

hp psc 2100 series all-in-one

hp psc 2100 series all-in-one all-in-one referenshandboken Copyright Hewlett-Packard Company 2002 Med ensamrätt. Dokumentationen får inte kopieras, reproduceras eller översättas till något annat språk utan föregående skriftligt medgivande

Läs mer