JAG VILL JU BARA HA RESPEKT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JAG VILL JU BARA HA RESPEKT"

Transkript

1 JAG VILL JU BARA HA RESPEKT 1

2 Jag vill ju bara ha respekt Uppfattningen att fysiskt våld i offentlig miljö bland ungdomar ökar är stark. Uppfattningen att ungdomars benägenhet att både anmäla och vittna om händelser minskar, är också stark. Bilden av att polisen inte utreder händelser är också utbredd. Hur förhåller det sig egentligen? Målgrupp Materialet är riktat till dig som är lärare på högstadiet eller gymnasiet. Introduktion Brottsoffer, förövare, vittne, hjälpare eller anhörig alla har sin historia att berätta. Dessa perspektiv har en viktig roll i utställningen och illustreras med ungdomars egna erfarenheter. De finns i de röda skolskåpen i mitten av utställningen. I vissa skåp finns föremål som har haft en roll i det som hände. Bilden som ges i media kanske bidrar till föreställningen att våldet bland ungdomar ökar. Är det verkligen så? Vad gör polisen, skolan och föräldrarna? I utställningen visas även två filmer som handlar om mobbning och våld. Fallet John och fallet Ebba. För dessa filmer finns en särskild handledning som du kan få, om du vill att jobba vidare med dessa filmer. Denna handledning är tänkt som ett verktyg för dig som vill gå på egen hand med din klass. Den fungerar också som en fördjupning, som du kan använda efter ditt besök. Handledningen är uppdelad i rubriker och ger en presentation av utställningens olika delar, samt diskussionsfrågor och uppgifter till varje del.

3 Respekt? Nyckelordet i utställningen är respekt. Så här definierar nätupplagan av National Encyklopedin ordet: Respe kt, visad eller upplevd (tillräckligt) hög värdering (av person[s egenskaper] e.d.; ofta med bibetydelse av fruktan); ställning eller uppträdande som inger aktning. Denna definition är en av flera möjliga. Ordet fruktan förekommer i beskriningen, vilket man skulle kunna ifrågasätta. Riccardo, Romario och Therese - människoöden som fått oss att vakna Tre händelser som skapat stora löpsedlar och fått många människor att reagera är morden på Riccardo Campogiani, Ahmed Romario Ibrahim Ali och Therese Johansson Rojo. Ett mord på en ung människa ger inte bara konsekvenser och sorg bland de närstående - hela samhället drabbas. Den 16 åriga Riccardo Campogiani misshandlades till döds utanför en festlokal i Stockholms innerstad i september Fem unga män åtalades för dödsmisshandeln. Tre av dem dömdes. Dödsmisshandeln väckte reaktioner och motstånd. I Stockholm samlades människor i en kraftfull protest mot gatuvåldet. Den 23-åriga Ahmed Romario Ibrahim Ali knivskars till döds vid E4.an i Kista, i oktober Det spekulerades om att det var en gänguppgörelse. Men något kriminellt förflutet hade inte Ahmed. Tre unga män åtalades för mordet. Ingen blev dömd trots en av de åtalade erkänt att han knivhuggit Ahmed Romario Ibrahim Ali. Hon skulle bara gå och kissa. Therese Johansson Rojos kropp hittades i en skogsdunge den 6 juni 2009, i Stureby utanför Stockholm. Ett kärlekspar greps samma natt, misstänkta för mordet. Demonstration mot gatuvåldet, november Foto: Scanpix

4 Varför slår man? Ingen föds ond. Men vi har olika personlighetsdrag och temperament redan från början. Små barn behöver få gensvar från sina närmaste. Barn behöver veta att de är värdefulla och de behöver de vuxnas tid. Ett våldsamt beteende kan bero på många olika saker. Vi utsätts alla för riskfaktorer i livet som kan ge näring åt ett våldsamt beteende. En eller ett par sådana faktorer klarar de flesta av. Men om det blir fler ökar risken för att man blir våldsam. Det var mycket bråk runt omkring mig. Jag ville ha respekt. Jag ville att folk skulle se på mig som de såg på min bror. Jag hade otroligt mycket ilska inom mig Fast egentligen handlade det nog mest om rädsla. Milen - brottsoffer, förövare och hjälpare Milen blev slagen av både sin pappa och sin bror. När Milen själv ville få respekt så slogs hon och använde våld. Idag är Milen 23 år och jobbar på Unga KRIS, där hon stöttar utsatta ungdomar och föreläser om sina erfarenheter. Det finns riskfaktorer som ökar risken att begå våldshandlingar. Dessa faktorer hjälper oss att förstå varför människor slåss. Men att förstå är inte samma sak som att godkänna. Förklaring är inte samma sak som bortförklaring. Fråga/uppgift till eleverna: Gå igenom texten Varför slår man? och läs om olika riskfaktorer som kan vara bidragande orsaker till våld. Studera också Antivåldsfiat som hänger i taket bredvid. Vilka riskfaktorer tycker du är mest viktiga? Varför? Diskutera gärna med varandra i gruppen eller klassen! Vad betyder ordet Respekt för dig? Beskriv en situation där respekt: Finns eller upplevs Inte finns eller upplevs Jämför sedan dina definitioner och situationer med andra i klassen. Vilka skillnader och likheter kan ni hitta? Vi vill påstå att beroende på hur man tolkar ord (som t ex respekt) agerar man också på olika sätt och det i sin tur ger olika konsekvenser. Vad tycker du?

5 Mobbning När jag började gymnasiet trivdes jag bra till en början. På chatsajten Playahead hittade jag några klasskompisar som jag addade. Jag började skriva lite till en av tjejerna. I början var det helt OK. Plötsligt började hon kalla mig saker. Jag skrev tillbaka och undrade varför hon var så elak. Då skrev hon att jag äcklade henne och att jag lika gärna kunde dö för ingen skulle sakna mig. Jag förstod inte vad jag hade gjort mot henne. Elsa - brottsoffer Elsa har varit mobbad under hela sin skolgång. Många kanske tycker att ungdomsvåld är lika med slag och sparkar. Men man kan påverka och förstöra livet för någon på andra sätt, t ex genom mobbning. Man behöver inte ens vara fysiskt närvarande i samma rum för att mobba någon. Tekniken möjliggör detta. Sms, chatt och mail kan användas i mobbningssyfte. Alla skolor måste ha en antimobbningsplan och alla skolor måste följa lagen. Reglerna finns, frågan är om alla skolor följer dem? Termen mobbning används i dagligt språkbruk ofta om gärningar som man kan bli straffad för. Det kan röra sig om misshandel, förolämpning och i vissa fall om sexualbrott. Mobbning är ett allvarligt vardagsproblem för ca svenska barn i skolan och på fritiden. Enligt FN:s barnkonvention får inget barn utsättas för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende (artikel 16). De stater som antagit konventionen, t ex Sverige, ska vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld. Frågor/uppgifter till eleverna Läs igenom Elsas berättelse. Är de trakasserier Elsa utsattes för olagliga? Hur skulle du definiera mobbning? Vad är skillnaden mellan mobbning och kränkning? Diskutera! Varje skola ska ha en antimobbningsplan. Hur ser din skolas antivåldsplan ut? Används den i praktiken? Sist men inte minst: Vad kan DU göra? Ge förslag och diskutera gärna i en grupp eller i hela klassen!

6 VAD VÅLDET GÖR Många känner inte till hur sårbar kroppen är och det kan vara svårt att skilja på verkligt och påhittat. Ett slag med en bandyklubba i ansiktet gör att benen smulas sönder som cornflakes. Misshandeln kanske tar 30 sekunder. Men för brottsoffret kan det ta 30 år att ta sig tillbaka. Sebastian Törnfeldt - Södersjukhusets antivåldsgrupp. Våldets konsekvenser kan vara fysiska och psykiska. De hänger ihop. En stor del av utställningen handlar om våldets konsekvenser. Det är viktigt i förebyggande syfte att känna till detta, för våra handlingar har konsekvenser, både negativa och positiva. När en ung människa utsätts för ett våldsbrott tar det lång tid att bli hel igen. Efteråt är personen som blivit utsatt förändrad och man bär på ett ärr i hjärtat. Tiden före och tiden efter brottet upplevs helt olika. Alla reagerar olika på en misshandel, en våldtäkt eller en hotfull situation. Men det finns några stadier som de flesta går igenom: 1. En overklighetskänsla. Det första är en overklighetskänsla. Det man har varit med om är sådant som händer på TV och på film. Det är ingenting man trodde kunde hända en själv. 2. Chocken. Man börjar ta in och förstå det som hänt. Man inser kanske också att det kunde ha gått värre. 3. Skuldkänslor. Kanske anklagar man sig själv för vad som hänt. Varför gick jag den vägen? Människor runt omkring brukar ha svårt att förstå de här känslorna. 4. Ilskan. I nästa steg brukar ilskan komma. Väldigt svarta tankar som ofta handlar om hämnd. Rättsprocessen kan också skapa ilska och frustration. 5. Att kunna gå vidare. Till slut börjar man försiktigt gå vidare med sitt liv och tänka på andra saker än brottet. Frågor/uppgifter till eleverna Läs utställningstexterna som handlar om våldets konsekvenser. Titta även på klockan som sitter på väggen. Den beskriver våldsamma kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av våldet. Vilka fysiska konsekvenser kan våld mot huvudet ha? Vilka känslomässiga stadier brukar ett brottsoffer gå igenom? Varför är det viktigt att få stöd när man genomgår de olika faserna? Läs texten Vad kostar våldet. Läs också Mostafas berättelse i de röda skåpen. När är det viktigt att skjuta till resurser?

7 VAD GÖRS? Det är viktigt med förebyggande arbete. Det är många som måste hjälpas åt om vi ska kunna minska ungdomsvåld och brottslighet. Vi måste våga lämna våra jäkla bilar och gå ut och prata och skaka hand med folk. Jag har nästan aldrig behövt använda våld. Jag försöker bygga upp ett förtroende. Men allt ansvar kan inte ligga på polisen. Även om vi gör mycket kan vi inte göra allt. Man måste ställa krav på både föräldrar och ungdomar. Vi kan inte lösa allt med socialtjänst och polis. Mostafa Alshawi - närpolis Mustafa har jobbat som polis i drygt två år. Han tror att det är viktigt att sätta in resurser tidigt, redan när man är nio till tio år kan man befinna i riskzonen. Han menar också att det kanske redan är försent när polisen kommer in bilden. Frågor/uppgifter till eleverna Läs igenom Mostafas berättelse, samt texterna under rubriken Vad görs. Vad ska polisen göra för att ungdomsvåldet ska minska? Vilka ska de samarbeta med? Hur vill du att polisen ska agera för att hjälpa till att minska antalet våldshandlingar?

8 Vad kan vuxna göra? Ungdomarna själva måste ju ta mer ansvar för det som händer. Men man vill ju ha respekt. Och dagens respekt bygger på våld. Om föräldrarna låter sina barn göra vad de vill från att de är år. Då blir det ju så att de hänger på stan när de är 14 år. Mina föräldrar vet inte så mycket om vad jag gör. De är födda på 50-talet och då var det annorlunda. Man skulle göra en dokumentär om hur det verkligen är att vara ung idag. Hur vi slåss och super och att det finns överallt. Så kanske föräldrarna kan börja se och prata med sina barn på riktigt. Richard, brottsoffer När Richard var 16 år blev han utsatt för ett väpnat rån, där tolv unga killar hotade och slog honom. Han beskriver hur få vuxna som är närvarande i de miljöer där ungdomar vistas och hur lite vuxna vet om vad som händer där ute. VAD KAN DU GÖRA? Vem som helst kan råka ut för både bra och dåliga händelser. Att bli misshandlad kan vara väldigt traumatiskt, men det finns saker som man ändå kan göra för att underlätta och hjälpa till. Alla bär ett ansvar. Frågor/uppgifter till eleverna 112 Maria Chami är förälder och projektansvarig för Fotbollsalliansens föräldraforum Huliganpäron. Läs hennes berättelse. Vad kan föräldrar göra i förebyggande syfte? Ge konkreta förslag! Hur mycket vill du att dina föräldrar ska veta av vad du gör? Vad ska de inte veta? Varför? Vad är viktigt att tänka på när man ska hjälpa ett brottsoffer, t ex någon som blivit misshandlad? Till vem/vilka kan man vända sig till för stödsamtal? Vad kan du själv göra för att minska våldet i skolan och i din närmiljö? Ge exempel!

9 DÅ... Kravaller och upplopp är fenomen som har funnits länge. I utställningen berättar vi om Ugglevikskravallerna och Kungsankravallerna. Dessa händelser utspelades med 80 års mellanrum. Ändå finns det många likheter mellan dem....och NU Idag är det vanligare att ungdomar engagerar sig för en viss sak än i ett visst parti. För att förändra samhället använder man aktioner och demonstrationer. Sabotage, hot om våld eller våld kan ingå i aktionerna. En annan typ av våld som förekommer i Sverige är politiskt våld. Mötet mellan ungdomar och de som står för makt, till exempel polisen, upplevs mer hotfullt och våldsamt än det var förr. Diskutera med eleverna! Läs tidningsurklippen på glasskivan om Ugglevikskravallerna. Vad ansågs vara orsak till sammandrabbningen mellan ungdomar och poliser? Läs tidningsurklippen på glasskivan om Kungsanskravallerna. Hur gick det till på talet i Kungsträdgården? Vad ansågs vara skälet till dessa kravaller? Vilka typer av politiskt våld förekommer i Sverige? Vilka våldsamma grupperingar finns det? Var slutar en människas rätt att utnyttja sina demokratiska rättigheter genom t ex demonstration? Hitta bra exempel på detta!

10 Våld och genus Gatuvåld är nästan bara män som skadar män. För det mesta är det unga män, påverkade av alkohol. Ca. 70 % av män som söker vård för misshandel är onyktra. Varför är det så? Huliganism är också ett fenomen där det nästan bara är killar som slåss mot andra killar. Huliganer begår brott genom våld på och omkring fotbollsarenor. De till och med avtalar tid och plats för slagsmål med varandra. Diskutera med eleverna! Vilket våld råkar tjejer ut för enligt dig? Jämför detta med typ av våld som du tror att killar råkar ut för. Vad finns det för eventuella skillnader och likheter? Varför är det så tror ni? Läs färska tidningsartiklar som tar upp våldsbrott där kvinnor respektive män är brottsoffer. Är det någon skillnad på hur man vinklar nyheten och beskriver offret? Är det någon skillnad på hur man skildrar man och kvinnor som utövat våld? Varför slåss nästan bara män i fotbollssammanhang? ilder och FÖR DIG SOM VILL LÄRA DIG MER Det var nå t med uppväxten, Unga kriminellas Livshistorier, Gudrun Uddén, Rädda Barnen, Hej, hoppas allt är okej, Ann Hellströmer, Ulrika By. Jure förlag, Pojkar som gått vilse, varför våra söner blir våldsamma och hur vi kan rädda dem, James Garbarino. Stockholm Sfph, Storstadsvåld 2, Sören Carlsson Sanz. Södersjukhuset, Den svenska ungdomsbrottsligheten, Filipe Estrada och Janne Flyghed. BRÅ, 2001 Barn som begår brott: Polisens hantering av misstänkta personer under femton år, Jonas Öberg. BRÅ, Brottsförebyggande rådets ungdomssajt kring brott och straff.

11 PERSPEKTIV Perspektiv Hjälpare, brottsoffer, förövare och vittnen. De flesta bär flera av dessa perspektiv med sig. Perspektiven hjälper oss att svara på varför våldsbrott sker och vilka konsekvenser det ger, både för offret och samhället runt omkring. Jag vill bara ha respekt ställer frågor men ger bara några svar. Ni som besöker utställningen får flera perspektiv för att själva kunna diskutera ungdomsvåldet och bidra med era svar. Läs berättelserna i de röda skåpen och jämför dem med dina egna erfarenheter och tankar. Vi hoppas att du lär dig något om dig själv. VI som skapade handledningen: Handledningen är skriven av: Sanjin Kovacevic Layout: Tina Landgren Foton och illustrationer: Elever från Samgymnasiet i Järfälla samt Tina Landgren.

12 Besöksadress: Museivägen 7 Postadress: Box Stockholm Telefon: E-post:

13 1

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling... 5 Trakasserier...

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Filmer från din verklighet

Filmer från din verklighet Filmer från din verklighet Här är filmer som handlar om din och dina kompisars verklighet. Filmerna bygger på era berättelser, men det är aldrig den som skrivit berättelsen som är med i filmen utan alla

Läs mer

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet

ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet respekt integritet delaktighet vara trygg känna självkänsla må bra lika värde och villkor ÖPPNA VERKSAMHETEN! Ett metodmaterial om normer och inkludering i öppen ungdomsverksamhet synas finnas var våga

Läs mer

det är ett BROTT bra att veta för dig som är ung

det är ett BROTT bra att veta för dig som är ung det är ett BROTT bra att veta för dig som är ung Vad är egentligen ett brott och hur vet man om man blivit utsatt? Är det OK att någon hotar en till livet i ett mail eller... Är mobbning ett brott? Har

Läs mer

Vägen ut från familjevåld

Vägen ut från familjevåld Vägen ut från familjevåld Information för hedersvåldsutsatta kvinnor och flickor Boken innehåller fakta om våld i nära relationer, om hedersrelaterat våld och om kvinnors rättigheter i det svenska samhället.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

4. BARN SOM LEVER MED VÅLD

4. BARN SOM LEVER MED VÅLD 4. BARN SOM LEVER MED VÅLD 4.1 Från barnets perspektiv Ett av tio barn har upplevt våld i sina familjer (SOU 2001:18). Den 1 juli 2007 förstärktes socialtjänstlagen: 5 kap 11 SoL Till socialnämndens uppgifter

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning

Unga som har sex mot ersättning Unga som har sex mot ersättning En kunskapsöversikt till stöd och hjälp Linda Jonsson och Caroline Engvall Socialsekreterare, fältassistenter och kuratorer på ungdomsmottagningar och många fler möter

Läs mer

ÄR VI NÖJDA MED DET HÄR?

ÄR VI NÖJDA MED DET HÄR? ÄR VI NÖJDA MED DET HÄR? PROJEKT WITHIN 2014 1 ÄR VI NÖJDA MED DET HÄR? Vad beror det på att så många ungdomar mår psykiskt dåligt? Att de självmedicinerar genom att använda droger? Vad beror det på att

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen #1/2008

Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen #1/2008 Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen 2008 En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 #1/2008 BRIS Kanslier Riksförbundet BRIS Karlavägen

Läs mer

Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 74 Mäns våld mot kvinnor Individens eller samhällets ansvar? Författare: Linda Engström Mäns våld mot kvinnor.

Läs mer

Schysst. på nätet EN PEDAGOGISK HANDBOK OM E-MOBBNING

Schysst. på nätet EN PEDAGOGISK HANDBOK OM E-MOBBNING Shysst Vi på Friends tar e-mobbning på allvar. Vi får ofta mejl från både tjejer oh killar som blivit utsatta. Friends vill förebygga e-mobbningen genom att utbilda skolpersonal, föräldrar oh elever. Tillsammans

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen #1/2008

Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen #1/2008 Kan man bli sjuk av ord? Det osynliga våldet mot själen 2008 En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 #1/2008 BRIS Kanslier Riksförbundet BRIS Karlavägen

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas

All rätt i världen. All rätt i världen. Hur programserien All rätt i världen kan användas All rätt i världen AV-nummer 100752tv 1-12 All rätt i världen är en serie på tolv korta program som berör mänskliga rättigheter. Varje program som är fem minuter långt anknyter till artiklarna i FN:s allmänna

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Får man skriva vad man vill på internet?

Får man skriva vad man vill på internet? Får man skriva vad man vill på internet? en lärarhandledning till skriften Hat på nätet Får man skriva vad man vill på internet? en lärarhandledning till skriften Hat på nätet Förord Får man säga vad

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

SLAGEN MAN. - fyra former av mansmisshandel. Camilla Palmberg & Heidi Wasén. STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

SLAGEN MAN. - fyra former av mansmisshandel. Camilla Palmberg & Heidi Wasén. STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen SLAGEN MAN - fyra former av mansmisshandel Camilla Palmberg & Heidi Wasén Examensarbete på påbyggnadskurs i sociologi Vårterminen 2003 Handledare: Patrik

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Åtgärder mot mobbning En undersökning om hur sex lärare arbetar med åtgärder mot mobbning ute i verksamheten

Åtgärder mot mobbning En undersökning om hur sex lärare arbetar med åtgärder mot mobbning ute i verksamheten EXAMENSARBETE Hösten 2012 Lärarutbildningen Åtgärder mot mobbning En undersökning om hur sex lärare arbetar med åtgärder mot mobbning ute i verksamheten Författare Tina Bergman Helena Svensson Handledare

Läs mer