Välkomna till diskussionsunderlaget!...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkomna till diskussionsunderlaget!..."

Transkript

1

2 Välkomna till diskussionsunderlaget!... Vi på Wasa Teater har tillsammans med Joakim Bonns från Tidningen i skolan sammanställt detta diskussionsunderlag till pjäsen Folkets Dagblad. Vi hoppas att diskussionsunderlaget kommer vara till stöd och hjälp vid bearbetningen av föreställningens innehåll, tema och formspråk. Använd underlaget så som det känns meningsfullt för just dig och din grupp, beroende på hur mycket tid ni har till förfogande. Det är viktigt att ventilera och prata om upplevelsen, föreställningen och de tankar den väcker. Diskussionsunderlaget innehåller information om Leif Sjöström, Folkets Dagblad och hälsningsord från manusförfattarna Patrik Back och Ann-Luise Bertell. Diskussionsfrågorna är indelade i olika teman, så att du som lärare enkelt ska få översikt vad de handlar om. Innan ni sätter igång med diskussionen kan det vara bra att påpeka att det inte finns något rätt eller fel svar på frågorna. Andras tankar och upplevelser ger perspektiv till ens egen uppfattning och kan därmed berika ens egna förhållningssätt. Skicka gärna respons på materialet. Var materialet användbart? Vilka tankar och känslor väckte frågorna i gruppen? Vi tar naturligtvis gärna emot respons på själva föreställningen och tankar som väcks i och med den. Lycka till! Med vänliga hälsningar, Sarah Bergkulla T.f. publikarbetare Wasa Teater - Österbottens regionteater tfn +358 (0) sarah.bergkulla@wasateater.fi #wasateater Joakim Bonns Ombud för Tidningen i skolan tfn +358 (0) joakim.bonns@tidningeniskolan.fi

3 Leif Sjöström Ingen människa är oersättlig. Men faktum är att ingen kunnat fylla det hål som uppstod då Leif Sjöströms teckningar plötsligt inte längre ingick i Vasabladet och en del andra finlandssvenska tidningar. Han var en politisk journalist som också kunde teckna och valde det som sitt främsta uttryckssätt. Han var en stor humanist som aldrig skrattade neråt. Leif Sjöströms serier var en älskad del av alla österbottningars liv under 20 år. Sedan 1991 har han tecknat den dagspolitiska serien Folkets Dagblad, som förutom i Vasabladet också publicerats i Västra Nyland och Åbo Underrättelser. Folkets Dagblad har också årligen utkommit i bokform sedan starten Hösten 2004 hade Leif Sjöström och Folkets Dagblad en egen utställning i riksdagshusets bibliotek. Leif Sjöström var redaktör vid Österbottniska Posten åren och var från 1984 anställd vid Vasabladet skrev han TV-manus till Vill ni se på stjärnor i samarbete med Birger Thölix. Han medverkade också som manusförfattare i Wasa Teaters revy Vind i seklet år Bland priser och utmärkelser Sjöström fått kan nämnas Topeliuspriset 1992, första pris i Onni V. Tuisku-stiftelsens tävling för finländska tidningstecknare 1997 och 2002 mottog han det österbottniska litteraturpriset Choraeus-priset. Tips! Leif Sjöström ger en tillbakablick på sitt mångåriga arbete med tecknarpennan i boken Folkets Dagblad från A till Ö, Scriptum (2003). I boken berättar han om skämttecknarens vardag och om sina egna favoriter bland alla de bilder som uppstått genom åren. Se Henrik Lindberg och Susanne Skatas reportage om Leif Sjöström via länken:

4 Folkets Dagblad... Folkets Dagblad tar oss med på en musikalisk, svindlande odyssé genom vårt älskade Österbotten. Möt Ole Norrback, Ulla-Maj Wideroos, Carl Haglund, Håkan Malm, Ann- Sofie Backgren, Grisen och många, många fler för första gången på teaterscenen. Varje ny serie av Leif Sjöström bjöd på skratt, överraskningar, nya tankar, insikter och infallssvinklar. Leif Sjöström kunde som ingen annan med några få ord och streck fånga allt från de riktigt små ögonblicken till de allra största. Han hade en helt egen syn på österbottningarna. Han skildrade kända personer och gemene man med stor värme - men var också en sanningssägare som alltidstod på de svagares sida. Folkets Dagblad, scenversionen utspelar sig i Sidjärv. Sidjärvborna Knut och Bo träffas vid postlådan och går igenom det aktuella läget. Livet går sin gilla gång för Sidjärvborna men under ytan så bubblar och fräser det, mycket är på gång. Knut vill börja med isbjörnssafari och driver restaurangen Sea sucks. Politikerna genomför tillsammans med tankesmedjan Stigma ett framtidsseminarium som tar fram Österbottens unika profil; de starka personligheterna, humorn, viljan att göra bra i från sig kombinerat med samarbetsstörningarna. Tips!... Följ med Folkets Dagblad bakom kulisserna:

5 En intern textförfattarintervju... Dramaturgerna Ann-Luise och Patrik intervjuar varandra Ann-Luise: - Du har skrivit manus tillsammans med mig. Säg ärligt, hur känns det? Patrik: - Det känns riktigt bra. Jag är - i ordets genuina bemärkelse - en debutant som manusförfattare. Och det är ju onekligen häftigt och hisnande att först presentera denna idé - och sedan få vara med och förverkliga "Folkets Dagblad"-föreställningen på Wasa teater. - I början av skrivprocessen kunde jag ha aningen dåligt samvete då vi bänkade oss för våra gemensamma skrivdagar. Orsaken var att jag kom till våra skrivsessioner med betydligt mindre skrivet material. För trots att jag varit yrkesverksam skribent, som journalist, i över tio är så var det än svårt att börja skriva i manusform. Däremot hade jag funderat mycket och hade visioner gällande scenerna. Så småningom började jag se hur vi kompletterade varandra och samvetet lättade. Du skrev i gång scenerna - och jag teoretiserade dem - aningen förenklat beskrivet. Sedan processade vi och skrev tillsammans. Så en viktig orsak till att jag ärligt kan säga att det känns bra är jag skrivit tillsammans med ett proffs. - Vi har ganska lika värderingar i vår syn på samhället. Vi delar mycket i vår syn på Österbotten, österbottningar, humor och framför allt gällande Folkets Dagblad. Därför tycker jag att det fungerat bra. - Före det här kände jag varken dig - och hade alltså inte skrivit en manusrad. Nu kan jag - utan tvekan - säga att jag gärna skriver tillsammans med dig igen. Om ett sådant läge uppstår. Och du - ett rutinerat teaterproffs - hur upplever du tiden i Folkets Dagblad-världen? Ann-Luise:

6 Min första spontana tanke efter att du så frikostigt delat med dig av denna briljanta idé och jag började bläddra i Folkets Dagblad 2007 var att NEJ, hjälp det går inte. Leifs serier byggde på två till tre rutor, lika många repliker och förklarande texter. Inget av detta var möjligt att förverkliga på scenen. Scenens tidsuppfattning är mycket annorlunda, det tar tid för skådespelare att komma in och gå ut, det tar tid att bygga upp en förståelse för vad det handlar om och själva humorn kräver en viss förberedelse för att det ska fungera. En allvetande röst från ovan var jag inte intresserad av. Leif fångade så elegant så otroligt mycket. Men jag andades ut och tänkte att ingenting är omöjligt. Efter ett tag såg jag ju vissa teman, mönster, återkommande figurer sådant som går att använda sig av på scenen. Eftersom jag så gärna vill bearbeta och beskriva Österbottningar så blev Sidjärv och invånarna där de viktigaste personerna, och eftersom det är politisk satir vi talar om så måste ju Sidjärvs politiker vara med, det var en självklarhet. Jag ville också hitta något genomgående, en röd tråd. Och det blev ett framtidsseminarium, många gånger skildrade av Leif och evigt aktuella. Allt detta förstås i diskussion med dig. Det har varit väldigt roligt att leva i Folkets Dagblad världen, att se på världen med Leifs ögon. Han hade en syn på vår tillvaro som fattas oss. Hans röst som alltid var på de svagares sida, som med otrolig skärpa såg rakt igenom våra mänskliga tillkortakommanden. Jag har skrattat så mycket under denna skrivprocess. Åt Leifs serier, åt dina ideér, åt dessa personligheter som vi tog med på resan. Jag känner en stolthet och en ömhet för alla dessa karaktärer, jag skulle vilja säga åt dem att de är världens bästa Sidjärvbor. Och Patrik; det är så mycket som vi inte har med. Så många karaktärer och serier som inte fick plats. Hur blev det just så här? Och finns det något eller någon som du tänker att; men den borde ha fått vara med? Patrik: - Tjugo år av Folkets Dagblad innebär ett gigantiskt persongalleri. Naturligtvis är det omöjligt att få med alla bra skämt och roliga karaktärer, framför allt på grund av att mycket är inaktuellt. Det är tydligt att en politiker snabbt är passé, åtminstone i dessa sammanhang. Vi har skrivit in de karaktärer som vi upplevt som viktiga - både nu och i Folkets Dagblad - och sådana som är omöjliga att undgå, till exempel Håkan Malm och grisen. - Någon som borde fått vara med...nja...kanske vår nuvarande statsminister Alexander Stubb. Men många karaktärer är med - har du någon favorit? Ann-Luise:

7 Tja, de är ju många. Jag tycker mycket om sidjärvbon Knut, för hans obotliga optimism och hans idérikedom. Det är egenskaper som jag hoppas kunna utveckla hos mig själv under den tid jag har kvar här på jorden. Och sen tycker jag mycket om Ann-Sofi Backgrens bebis, vår genomkloka sanningssägare som Leif hade med men som vi i scenversionen har gett en mycket större roll. Han står tillsammans med de övriga Stigma-medlemmarna för de människor som Leif alltid och under alla år försvarade och vars röst han var. En sista fråga till dig Patrik: Vad är du mest stolt över i det här arbetet som vi har gjort? - Ambitionen med manuset är naturligtvis att föreställningen ska bara rolig - förhoppningsvis riktigt rolig. Men manuset innehåller även stråk av allvar - och både bra och sämre karaktärsdrag som präglar livet i Österbotten. Bra komik går hand i hand med allvar, vilket vi haft som ambition att uppnå. För Leifs Folkets Dagblad innehöll mycket allvar. - Och några av låtarna är riktigt, riktigt bra - sådär så att jag får rysningar. Där får ge vi ett varmt tack till Stefan "Kilju" Lindblom som komponerat fantastisk musik till våra texter. Du är ju inte enbart manusförfattare - utan också teaterchef. Så teaterchef Bertell: varför görs Folkets Dagblad på scen? Wasa Teater ska vara Österbottens röst. Vi ska berätta de österbottniska berättelserna. Så för oss som jobbar här gäller det att hitta berättelser, författare, projekt som berättar om oss som lever här och nu men som också är unika och personliga på ett sätt som gör att de är allmängiltiga. Ett sådant projekt är Folkets Dagblad, Leif skildrade Österbotten och världen under 20 år, han fångade oss österbottningar på kornet, han fick oss att skratta, dra efter andan och tänka till. Se oss själva och varandra i ett nytt ljus. Det är också Wasa Teaters uppgift. Tips!... Lyssna till Radio Vegas intervju med Ann-Luise Bertell, Patrick Back och Håkan Omars. Bertell och Back berättar om hur idén till pjäsen kom och hur skrivprocessen gått till. Skådespelare Omars berättar om sina tankar kring manuset.

8 Teater av Folkets Dagblad? När jag blev erbjuden att regissera en föreställning baserad på Leif Sjöströms teckningar var jag inte övertygad om att det var en så bra idé. Att omvandla tecknade serier till teater kan vara nog så besvärligt i vilket fall som helst, det som på papperet är förtätat och pregnant, fixerat i ett ögonblick, räcker inte nödvändigtvis till för att skapa en teaterföreställning. På scenen blir allting tredimensionellt, påtagligt fysiskt och psykologiskt på samma gång; det är en arena för sketcher snarare än metaforer och underfundiga en-radingar. Saken blir inte enklare av att det är fråga om politisk satir, och som sådan förbunden med det dagsaktuella, det som så snabbt förflyktigas och förvandlas till gårdagens nyheter. Möjligen kunde man tänka sig en liten experimentell enaktare för de mest entusiastiska diggarna, men nu gällde det en föreställning på stora scenen med hela ensemblen, en hel del dräkter och scenografi, orkester - förlåt nu, men var inte tanken smått verklighetsfrämmande? Vid den första läsningen med ensemblen av textmaterialet, och kanske i synnerhet under samtalen kring det, insåg jag förstås att jag hade ett alltför helsingforsiskt perspektiv på saken. Leif Sjöström är något av ett kulturminnesmärke, en österbottnisk klassiker, och fastän manuset i det här skedet ännu var i ett mycket ofärdigt skick var det uppenbart hur stor beröringsytan var med det omgivande österbottniska samhälle där de här figurerna en gång kom till. Trots det underhållande och populära i Sjöströms serievärld finns där ett allvar och ett engagemang, trots det tidsbundna ett förhållningssätt och en attityd som inte förflyktigas; Sjöströms lätta tuschpenna förefaller att ha tryckts ner i det österbottniska landskapet med en pondus som gör att den förblir stående också genom tidens växlingar. Det innebar inte att inte svårigheterna fanns kvar. Men teatern är trots allt ett flexibelt och tänjbart medium, det mesta låter sig omvandlas till scenkonst, likväl som de Sjöströmska bildrutorna låter sig tänjas ut till dramatiska situationer eller små berättelser. Den här föreställningens material har kommit till genom en hel del klippande och klistrande, omformande och tillskrivande, men jag tror att slutresultatet kommer att bli en föreställning som är trogen sitt original, också om den uppmärksamma åskådaren kanske uppfattar någon replik som inte återfinns i albumen eller en händelse som omöjligt kan ha inträffat medan Leif Sjöström ännu levde; en föreställning som är lekfull, oren, anarkistisk, respektlös, ibland också i förhållande till sitt ursprung, men förhoppningsvis helt och hållet Sjöströmsk. Det är i alla fall vad vi har försökt göra. Joakim Groth, regissör

9 Produktionsuppgifter Efter serier av Leif Sjöström Dramatisering: Ann-Luise Bertell och Patrik Back Regi: Joakim Groth Scenografi: Robert Back Kostym: Nina Silfverberg Musik: Stefan Lindblom Sångtexter: Ann-Luise Bertell och Patrik Back Maskplanering: Fia Derghokasian Koreografi: Mari Omars Ljus: Mats Antell Ljud: Tim Stratton I rollerna: Carl Alm, Jonas Bergqvist, Per Ehrström, Ylva Ekblad, Johan Fagerudd, Jakob Johansson, Markus Lytts, Susanne Marins, Håkan Omars, Carola Sarén, Maria Udd Orkester: Tuukka Aitoaho, Peter Enroth, Stefan Lindblom Scenmästare/inspicient: Mårten Backman Ljudtekniker: Tim Stratton Ljustekniker: Niclas Henriksson Föreställningsmask: Marina Karppinen, Anna Vesterback Dekorverkstad: Jeremy Crotts, Robert Klemets, Stig Lund, Nicholas Isaksson Kostymateljé: Els-Beth Bäck, Ann Philp Rekvisita: Raija Sabel Publikarbete: Sarah Bergkulla Affisch, foto, layout: Frank A. Unger Programblad: Frank A. Unger, Jan Fröjdö, Ann-Luise Bertell, Patrik Back, Joakim Groth, Robert Back, Stefan Lindblom m.fl. Ansvarig utgivare: Wasa Teater i samarbete med Vasabladet Urpremiär: kl 19 på stora scenen Spelperiod: Speltid: ca 2 h 30 min, inklusive paus Föreställningens rättigheter övervakas av Susanne Sjöström, Ann-Luise Bertell och Patrik Back. Tips!... Vasabladets recension: Hufvudstadsbladets recension: Fler recensioner och bilder hittar du via länken:

10 Om föreställningen Gå tillsammans igenom pjäsen, vad handlade den om? Hur var scenerna uppbyggda? Vad berättade scenografin i samverkan med ljud och ljus om det som händer i pjäsen? Hur skapades olika miljöer? Hur upplevde du skådespelarnas arbete med karaktärerna? Hur upplevde du musiken i föreställningen? Hur ser du på pjäsen som konstnärlig helhet? Vad tilltalade dig? Var det något i pjäsen du inte tyckte om? Vilka känslor väckte pjäsen? Vilka tankar och frågor väckte pjäsen?

11 Offentlig person Vad betyder offentlig person? Slå upp uttryckets innebörd på nätet. Finns det en skillnad mellan offentlig person och kändis? Räkna upp fem offentliga personer i din kommun, på vilket sätt är de offentliga? Vi lever i ett samhälle som hela tiden växer och blir större. Kan vem som helst i dagens högteknologiska samhälle bli en offentlig person? Hur mycket påverkar och styr media din syn på offentliga personer? Är alla som t.ex. har en öppen blogg en offentlig person? Varför tror du att många vill vara offentliga personer, dvs. kända bland allmänheten? Vilka fördelar respektive nackdelar kan det ha att vara en offentlig person? Hur långt tycker du man får driva med offentliga personer (t.ex. i revyer och seriestrippar), ska man t.ex. som politiker kunna tåla vad som helst? Hur många av karaktärerna i pjäsen kände du igen för att du har stött på dem i offentligheten? Var det någon av politikerkaraktärerna i pjäsen som du inte känner igen? Googla isåfall personen och se vad du kan få reda på om honom/henne via nätet - hur mycket synlighet har han/hon i offentligheten?

12 Politisk satir Vad betyder satir? Sök upp ordet på nätet. Hur skulle du beskriva skillnaden mellan satir och ironi? Varför uttrycka sig genom satir? Vilka möjligheter ger satiren som inte en normal offentlig diskussion ger? Vilka svagheter har satiren? Ta ställning till påståendet Satiren bidrar inte till ett bättre samhälle. Vilka begränsningar har satiren? Kan man t.ex. använda sig av satir i ett samtal med en okänd person? Gränsen mellan satir och ren elakhet är ibland mycket tunn? Tycker du att det fanns scener i pjäsen där man gick över den gränsen? Motivera! Kan man använda sig av humor vilka ämnen man än vill lyfta fram? Kan man t.ex. uttrycka sig satiriskt om förintelsen?

13 Dagtidningar och media Humor, satir och ironi i texter, kan vara upplagt för missförstånd om kontexten är otydlig. Kan du hitta någon satirisk text i den dagstidning du bläddrar i? Vilken typ av tidningstext är det frågan om (typ artikel, notis, reportage, insändare, ledare, kommentar)? Fungerar humorn, satiren eller ironin med textens tema? Hittar du bilder som kan uppfattas som satiriska? Hittar du annonser som kan uppfattas som satiriska?

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter

med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter En plats för alla att komma till tals En plats att bli sedd och hörd på för den man är (och allt vad det kan innebära) En plats att våga uttrycka

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Det är väl bara att skriva lite hur som helst?

Det är väl bara att skriva lite hur som helst? Det är väl bara att skriva lite hur som helst? av Ann-Charlotte Englund Pedagog INLEDNING I detta första kursmoment vill jag ta upp några viktiga funderingar kring hur man ska skriva och vad man som förlag

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

The Portal Love Poetry

The Portal Love Poetry The Portal Love Poetry INNEHÅLL: Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET: Should I compare thee to a Summer s day? Hur skriver man om kärlek? Möt tre unga singer-songwriters

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM diskussionsunderlag EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM Yta och innehåll Musikern Olle Lungström slog igenom med bandet Reeperbahn i början av 80-talet. Efter flera skivsläpp med Reeperbahn, och även med andra

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå!

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå! Författare Alfred Sundgren 2014 Kapitel 1 Ljuden Adam gick in i kemisalen med sin bästa kompis Max. -Hörde du ljudet Max? -Nä, vadå för ljud? svarade Max. -Det lätt så här, bo bo bo. sa Adam. De ser en

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Verktygslåda. Nu sätter vi igång!

Verktygslåda. Nu sätter vi igång! Verktygslåda Här har vi samlat några bra saker att kunna när du tecknar serier. Det är två övningar och sedan en genomgång av bildutsnitt, hur en kan jobba med layouten (rutor), pratbubblor och ljudhärmande

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich Boktitel: Kan du vissla, Johanna? Författare: Ulf Stark Rekommenderas för åldrarna 6-9 år En filmhandledning av Maria

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.«

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.« rikskänd lattepappa Han började blogga för mamma och pappa hemma i Italien. Men när italiensk media fick nys om mannen som flyttade till Sverige och blev föräldraledig lattepappa, dröjde det inte länge

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Sida 1 av 8 Låt dig fångas av Jordens Poeter Haldor Paulsson. Foto: Ninni Andersen. Ninni Andersen. Home Artister Caféet Kontakta oss Link Unit Bilder Film 14 maj Ljud News Jordens Poeter - Läs dagboken!

Läs mer

De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de

De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de Inledning De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de en förmåga att ständigt bjuda på överraskningar. När det gäller innehållet är de unika. Innehållsmässigt presenterar de

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Tema TID foto: Christina Hoffman Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Spelåret 2014-2015 öppnas på Wasa Teater

Spelåret 2014-2015 öppnas på Wasa Teater PRESSMEDDELANDE Kyrkoesplanaden 16 FIN-65100 Vasa +358 (0)44 750 3125 jan.frojdo@wasateater.fi Spelåret 2014-2015 öppnas på Wasa Teater Wasa Teater inleder i höst sitt 95:e spelår. Under hösten kommer

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se Att skriva säljande texter Malmö 2 december www.ljk.se Sändare Mottagare Shannon & Weaver Indirekt koppling tex via försäljningsstatistik Direkt koppling tex via marknadsundersökningar Behov/Syfte Effekt

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa läst läser läste är rätt 1. et är viktigt att läser texten noga. A en er honom man 2. - Jag

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

Åsikter, erfarenheter och iakttagelser Kvantitativa betygsgrundande dimensioner i recensioner skrivna i år 3 på gymnasiet

Åsikter, erfarenheter och iakttagelser Kvantitativa betygsgrundande dimensioner i recensioner skrivna i år 3 på gymnasiet GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Åsikter, erfarenheter och iakttagelser Kvantitativa betygsgrundande dimensioner i recensioner skrivna i år 3 på gymnasiet Carolina Håstrand Lärarintegrerat

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer