Tillstånd enligt miljöbalken till Omya AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd enligt miljöbalken till Omya AB"

Transkript

1 Aktbilaga 13 1(15) BESLUT Diarienr/ Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Per Ahlenius Tel Omya AB Kalendergatan MALMÖ Tillstånd enligt miljöbalken till Omya AB Anläggning: Hantering av kalkslurry. Fastighet: Del av Fredriksskans 2:1 N/S-koordinat: , O/V-koordinat SNI-kod: k1 Beslut Miljöprövningsdelegationen lämnar Omya AB tillstånd enligt miljöbalken till att inom ovan nämnda fastighet mottaga, lagra och distribuera kalkslurry. Verksamheten begränsas till att maximalt omfatta kalkslurry ton per år. Miljöprövningsdelegationen beslutar med stöd av 6 kapitlet 9 miljöbalken (MB) att godkänna miljökonsekvensbeskrivningen i ärendet. Med stöd av 22 kap 27 MB skjuter miljöprövningsdelegationen under en prövotid upp frågan om vilka slutliga villkor som ska gälla för utsläpp till vatten. Bolaget ska under prövotiden: U1. Genomföra en undersökning av vilka mängder av konserveringsmedlens aktiva substanser, dess nedbrytningsprodukter och mängden suspenderande ämnen som ingår i det från sedimenteringsbassängen utgående vattnet. Om förhöjda halter av de aktiva substanserna förekommer ska redovisningen även innehålla förslag på åtgärder för att ytterligare minska mängderna av dessa i det till recipienten utgående vattnet. Utredningarna ska genomföras i samråd med tillsynsmyndigheten och förslag till slutliga villkor på utsläpp till vatten skall lämnas till miljöprövningsdelegationen senast den 1 juli För tillståndet gäller följande slutliga villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor skall verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet.

2 2. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte överskrider riktvärdena: 50 db(a) vardagar dagtid (kl ) 45 db(a) kvällstid (kl ), söndag och helgdag (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) Den momentana ljudnivån nattetid får inte överskrida 55 db(a) som riktvärde vid bostäder. Buller från verksamheten får ej innehålla störande impulsljud eller hörbara tonkomponenter. 3. Kemiska produkter och farligt avfall skall hanteras på sådant sätt att spill eller läckage inte kan nå avlopp och så att förorening av mark, ytvatten eller grundvatten inte kan ske. 4. Nederbörd som samlas inom invallningar skall avledas genom aktiva åtgärder som pumpning eller liknande. 5. Byte till konserveringsmedel med andra aktiva substanser än de i ansökan angivna får ske först efter anmälan till tillsynsmyndigheten. 6. I miljörapporten skall förtecknas vilka konserveringsmedel respektive aktiva substanser som använts under året. 7. Samtliga cisterner skall senast den 1 april 2002 vara försedda med fungerande överfyllnadsskydd. 8. Dagvatten och allt sköljvatten från kalkslurryledningar och cisterner ska senast 1 juli 2002 genomgå rening innan det släpps till recipient. Reningsanläggningens tekniska utformning ska ske i samarbete med tillsynsmyndigheten. Bolaget ska även i samarbete med tillsynsmyndigheten bestämma hur det från reningsanläggningen uppkomna avfallet ska omhändertas. 2(15) Miljöprövningsdelegationen överlåter med stöd av 22 kap 25 tredje stycket MB åt tillsynsmyndigheten att föreskriva ytterligare villkor angående reningsanläggningens tekniska utformning och omhändertagande av avfallet från densamma.. (villkor 8) Igångsättningstid Eftersom verksamheten pågår behövs ingen bestämmelse om igångsättningstid. Verkställighetsförordnande Miljöprövningsdelegationen förordnar med stöd av 22 kap 28 första stycket MB att tillståndet får tas i anspråk även om beslutet inte har vunnit laga kraft Särskilda upplysningar Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att meddelat tillstånd enligt miljöbalken inte befriar tillståndsinnehavaren från skyldighet att iaktta vad som

3 föreskrivs i annan författning i fråga om anläggning eller verksamhet som avses med tillståndet. Bolaget skall fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön (26 kap 19 MB) samt i övrigt iaktta vad som sägs i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Enligt denna är verksamhetsutövaren bl a skyldig att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om driftstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljö. Tillsynsmyndigheten kan begära att verksamhetsutövaren skall lämna in ett förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder (26 kap 19 MB). Varje år före utgången av den 31 mars skall en miljörapport och eventuellt en köldmedierapport lämnas in till tillsynsmyndigheten (26 kap 20 MB respektive 16 SNFS 1992:16). Det är den sammanlagda köldmediemängden som avgör om bolaget är skyldig att lämna köldmedierapport eller inte. Bolaget skall till tillsynsmyndigheten lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen samt utföra eller bekosta sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen (26 kap 21 och 22 MB). Enligt förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt MB skall avgift betalas årligen av den som bedriver miljöfarlig verksamhet. Bedrivs en miljöfarlig verksamhet av annan än den som meddelats tillståndet är den nye verksamhetsutövaren skyldig att snarast upplysa tillsynsmyndigheten om det ändrade förhållandet (32 SFS 1998:899). En kopia av informationen bör skickas till länsstyrelsen. Det är förbjudet att utan anmälan enligt miljöbalken ändra en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (21 SFS 1998:899). Att upphöra med verksamheten är enligt miljöprövningsdelegationens bedömning en anmälningspliktig ändring. Redogörelse för ärendet 3(15) Ärendets handläggning Ärendet har föregåtts av en MKB-process där samråd skett med länsstyrelsen, Gävle Hamn och Bygg och miljö i Gävle kommun. Länsstyrelsen beslutade den 29 mars 2001 (dnr ) att verksamheten inte antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap 4 MB. Ansökan och tillhörande MKB inkom till miljöprövningsdelegationen den 23 maj 2001 och kompletterades den 23 juli, 13 augusti samt den 14 september Ärendet kungjordes den 28 september i Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

4 Bygg och miljö i Gävle kommun och Gävle Hamn har beretts tillfälle att yttra sig. Sökanden har beretts tillfälle att lämna synpunkter på de yttranden som kommit in. Ansökan Av ansökningshandlingarna framgår bland annat följande: Lokalisering Verksamheten är lokaliserad till område GD 41 på fastigheten Fredriksskans 2:1 i Gävle Hamn inom ett område som avsett för hantering av petroleumprodukter och andra liknande produkter. Området är inhägnat och tillträde kan endast ske genom låsbara grindar. Verksamheten är enligt bolaget starkt knutet till hamnområdet eftersom försörjningen av depån med produkter sker med tankfartyg och verksamheten kräver tillgång till cisternanläggningar. Närmaste bostadsbebyggelse ligger ca: 750 m nordväst om anläggningen. Fastigheten är lokaliserad inom hamnområdet, vilket innebär att hamnen i framtiden kommer att lösa in och riva densamma. Ytterligare ca: 250 m bort ligger ett ridhus som ägs av Gävle kommun. Området omfattas inte av några riksintressen enligt 3 eller 4 kapitlet miljöbalken. Några lokalt utpekade skyddsintressen finns ej heller inom området. Verksamhetsbeskrivning Anläggningen är sedan etableringen 1989 lokaliserad till område GD 41 i Gävle Hamn, vilket tidigare använts som oljedepå. Verksamheten har hittills haft sådan omfattning att den bedrivits som anmälningsärende hos den kommunala miljönämnden. Eftersom Omya märkt en ökande efterfrågan på de hanterade produkterna vill man därför öka sin hanteringsvolym till ton årligen. Verksamheten omfattar lossning från fartyg, lagring i cisterner samt utlastning till tankbilar och järnvägsvagnar av dispergerad kalciumkarbonat, även kallat kalkslurry och dispergeringsmedel. De hanterade produkterna används nästan uteslutande som fyll- och bestrykningsmedel i pappersindustrin. De egenskaper som gör produkten attraktiv hos pappersindustrin är främst att den är förhållandevis billig, miljövänligare än andra fyll- och bestrykningsmedel, färgen är vit samt att den inte är brännbar. Vid anläggningen hanteras fem olika slurryprodukter, det som skiljer dem åt är koncentrationen kalciumkarbonat i dispersionen. Innehållet varierar mellan vikt % finmald kalciumkarbonat i vikt % vatten med en tillsats av < 1 vikt % dispergeringsmedel. Slurryn levereras till depån med tankbåtar i huvudsak från bolagets anläggning i Molde i Norge. Bolaget har ingen egen personal vid anläggningen, personalen utgörs av tre personer som hyrs in från Forslunds Bulktransport AB, vilka för övrigt även sköter lastbilstransporterna från anläggningen ut till kund. 4(15)

5 5(15) Lossning Lossningen av slurryn sker vid oljekajen varefter den lossade produkten leds i separata ledningar in i depåområdet där den fördelas mellan de fem cisterner som finns inom området. Vid lossning finns alltid en ansvarig lossningsledare som har det övergripande säkerhetsansvaret för lossning, rörsystemet mellan kaj och depå samt säkerhetskontrollen av anläggningen. Under lossning finns även en säkerhetsvakt stationerad vid fartyget samt en ledningsvakt som kontrollerar rörledningarna under pumpningen. För att förhindra överfyllning av cisternerna under inpumpning kontrolleras nivån i aktuell cistern kontinuerligt genom manuell pejling. Efter färdig båtlossning trycker lossningspumpen den sista slurryn ur lossningsslangen och kajledningen in i cisternen. Vid avluftning av slangen rinner en mindre volym slurry ut och samlas upp i ett speciellt kar. Slutligen spolas lossningsledningarna och kranar rena från slurryrester, detta spolvatten går i dag till dagvattennäten som sedan mynnar ut i hamnbassängen. Lagring Den inpumpade slurryn lagras i fem stycken cisterner. För att minimal sedimentation ska ske i cisternerna under lagring sker förutom tillsats av dispergeringsmedel även en mekanisk omrörning inne i själva cisternen. För att motverka bakterietillväxt i den lagrade produkten tillsätter man var fjortonde dag även ca: 200 ppm av konserveringsmedlet Biocid AK. Verkningstiden för de aktiva substanserna i medlet är 7-8 timmar, därefter anses medlet som förbrukat. På grund av medlets korta verkningstid anser företaget att mängden Biocid AK som kommer ut i hamnbassängen i samband med spolning av ledningar som väldigt liten. Krav har ställts från vissa papperstillverkare att endast konserveringsmedel med bronopol som aktiv substans får användas i slurryn. Därför planerar bolaget att eventuellt ersätta konserveringsmedlet Biocid AK med Biocid B14 i vissa slurrykvaliteter eftersom den senare endast har bronopol som aktiv substans. Utlastning Utlastning från cisternerna till tankbilar och järnväg sker från 6 stycken utlastningsplatser belägna inne på depåområdet. För att förhindra överfyllning sköts utlastningskontrollen med hjälp av ett datoriserat styrsystem, dessutom är samtliga utlastningsplatser är försedda med ett automatiskt överfyllnadsskydd. Anläggningen är bemannad alla vardagar mellan 07:00 och 16:00. Utlastning till lastbilar kan dock ske dygnet runt eftersom anläggningen är försedd med ett automatiskt system för tillträde, registrering av volymer och utskrift av följesedlar. I dag sker ca hälften av alla utlastningen på sådana tider då anläggningen inte är bemannad, i huvudsak på mornarna mellan 04:00-07:00 och på eftermiddagarna mellan 16:00 och 18:00. Järnvägsvagnar lastas endast när personal finns närvarande. Fyllnadsgraden på järnvägsvagnar är normalt ca 60 %, pumparna är tidsinställda och stannar automatiskt när denna fyllnadsgrad uppnås.

6 6(15) Efter avslutad lastning renspolas kranar och ledningar från slurryn, även detta vatten går idag till dagvattenhanteringen som mynnar direkt ut i hamnbassängen. Övrigt Då området tidigare utnyttjats för hantering av petroleumprodukter befarades att jordlagret inom området skulle vara förorenat av läckage från denna typ av produkter. För att få en översiktlig bild av föroreningssituationen och spridningsriskerna har därför bolaget som en del i sin tillståndsansökan under sommaren 2001 låtit genomföra en miljöteknisk markundersökning. Analysresultaten från den genomförda undersökningen visar att jordlagret är kraftigt påverkat av den tidigare verksamheten. I jämförelse med Naturvårdsverkets förslag till riktvärden för mindre känslig markanvändning påträffades förhöjda halter av alifater, aromater, samt i en mätpunkt även bly och zink. Halterna är högre längre ner i marken vilket tyder på att transport av föroreningar har pågått/pågår ner till grundvattennivån. För att förebygga föroreningsspridning till följd av vätskeläckage rekommenderar J&W Samhällsbyggnad som genomfört undersökningen att hela markytan bör hårdgöras så att påfyllningen till jordlagren minskas. Som en följd av detta minskar även spridningshastigheten till följd av den påfyllning av vatten i jordlagren som nederbörden innebär. Vatten och spill av kalklösning bör istället ledas till en anläggning som utformas speciellt för omhändertagande av detta. J&W Samhällsbyggnad har även undersökt möjligheterna att bygga någon typ av infiltrations/sedimenteringsanläggning inom bolagets depåområde. Resultatet av denna undersökning innebär att man istället för en traditionell infiltrationsanläggning föreslår att Omya AB bygger en sedimenteringsbassäng av betong. Förslaget innebär att bassängen fylls med ett antal lager sand av olika fraktioner ovanpå ett lager makadam, de olika fraktionerna skiljs åt med en geotextilduk som förhindrar att de finare fraktionerna vandrar nedåt i bassängen. Ca 10 cm ovan bassängens botten anordnas ett avlopp från vilket vattnet avleds till en provtagningsbrunn. På så sätt ges en möjlighet att göra provtagningar på det utgående vattnet för att kontrollera vilka halter som släpps ut i hamnbassängen. För att minska risken att bädden fryser igen under vintern föreslås att bassängen sänks ned så att högsta nivån i bassängen hamnar cm under markytan. För att ytterligare minska frysrisken kan betongkasunens sidor isoleras med lämpligt material och vintertid bör den förses med isolerat tak. Vidare föreslås att anläggningen dimensioneras så att den även klarar av att omhänderta ett större läckage av kalkslurry, förslagsvis i storleksordningen volymen i en bulkbil vilken ligger på ca 20 m 3. En viss osäkerhet om vilken avskiljningsgrad och uppehållstider som kan uppnås vid sedimentering av kalkslurry i denna typ av sedimenteringsbassänger råder. Dessa parametrar beror till stor del på fraktionsfördelningen och tjockleken på sandlagren samt typ av geotextil, varför utredaren föreslår att den slutliga dimensioneringen av anläggningen bör föregås av försök i laboratoriemiljö.

7 7(15) Allmänna hänsynsreglerna Kunskapskravet Mångårig erfarenhet finns av verksamheten eftersom anläggningen har funnits på denna lokalisering sedan Försiktighetsprincipen Cisterner och ledningar är dimensionerade enligt de normer som gäller för petroleumprodukter klass 3 och samtliga försedda med överfyllnadsskydd. Tillåten fyllnadsgrad är omräknad till slurryns högre densitet relativt petroleumprodukter. Biocidernas och dispergeringsmedlens långtidsverkan på miljön är inte helt känd. För att minska utsläppen av kalkslurry och eventuella biocider planerar därför bolaget att anlägga sedimenteringsbassänger dit allt spillvatten såväl från brunnar på depåområdet som från renspolning av ledningar och cisterner kommer att ledas och tillåtas sedimentera innan vattnet avleds till hamnbassängen. Lokaliseringsprincipen Verksamheten är starkt knuten till hamnområdet eftersom verksamheten kräver cisternanläggningar och försörjningen av produkter sker med tankfartyg. Det saknas naturliga förutsättningar för denna verksamhet på annan plats och en omlokalisering skulle enligt bolaget medföra att nya områden tas i anspråk utan att någon påvisbar miljönytta. Hushållnings- och kretsloppsprincipen Bolaget bedriver ingen tillverkning vid anläggningen, verksamhet består av lossning, lagring och utlastning av i huvudsak kalkslurry. Detta innebär att varken råvaruförbrukning eller generering av restprodukter sker i någon större utsträckning. Produktvalsprincipen Bolagets strävan är att byta ut kemikalierna mot mindre farliga när sådana finns. Yrkande Omya AB yrkar att länsstyrelsen ska meddela tillstånd för bolaget att vid sin anläggning på fastigheten Fredriksskans 2:1 i Gävle Hamn få mottaga, lagra och distribuera ton kalkslurry årligen. Bolaget yrkar vidare att tillståndet får tas i anspråk utan hinder av att domen inte vunnit laga kraft. Bolaget åtar sig att i huvudsak bedriva verksamheten i enlighet med ansökan och föreslår följande villkor: - Om inte annat följer av nedanstående villkor ska verksamheten inklusive åtgärder för att reducera vatten- och luftföroreningar samt andra störningar för omgivningen bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad sökanden i ansökningshandlingarna och i övrigt i ärendet angett och åtagit sig.

8 - Sköljvatten från kalkslurryledningar skall avledas till en infiltrations- /sedimenteringsanläggning. Sista restsköljvattnet får dock avledas direkt till recipienten. - Rengöringsrester av kalk och kalkslurry skall kunna tillföras infiltrationsanläggningen alternativt deponeras/spridas på godkänt sätt. Miljökonsekvensbeskrivning 8(15) Utsläpp till luft De utsläpp till luft som sker från verksamheten härrör i huvudsak från transporterna till och från anläggningen samt från fartygsmotorer vid drift av lossningspumpar. Den utökade verksamheten medför fler fartygsanlöp likväl som fler lastbilstransporter. Utsläpp till vatten Inom depån finns två avloppssystem, spillvatten och dagvatten. Spillvattnet utgörs av vatten från sanitets och personalutrymmen och är anslutet till det kommunala spillvattennätet. Dagvattensystemet som omhändertar nederbördsvatten och spolvatten från slurryhanteringen går idag direkt ut i hamnbassängen. Detta innebär att de ca 0,5m 3 spolvatten som dagligen används till renspolning av rör och pumpar på utlastningsplatserna och enligt bolaget innehåller i storleksordningen ca: 25 liter slurry hamnar i hamnbassängen. Efter varje fartygslossning renspolas lossningsledningar och pumpar med ungefär 10 m 3 vatten, vid dessa spolningar beräknar man att ca 50 liter slurry hamnar i recipienten. Till detta tillkommer den slurry som spolas ut vid renspolning av cisternerna, vilket sker vid behov. Den utökade verksamheten innebär en ökad förbrukning av spolvatten, vilket med dagens utformning föranleder större utsläpp av kalkslurry till hamnbassängen. Den planerade infiltrationsbassängen kommer dock sannolikt att innebära att slurryutsläppet till recipienten blir lägre än dagens nivå. Avfall Det avfall som genereras vid anläggningen utgörs i huvudsak av hushållssopor och mindre volymer kontorsavfall omhändertas av Gästrike Återvinnare. Dessa avfallsvolymerna kommer enligt bolagets bedömning inte att påverkas av den utökade verksamheten. Däremot kommer den planerade infiltrations/ sedimenteringsanläggning att generera avfall i form av kalkslurry som tillåtits sedimenterat i bassängerna. Bolaget uppskattar denna avfallsmängd till i storleksordningen ton årligen. Hur denna ska omhändertas är i dagsläget inte klart men om man hittar kostnadseffektiva metoder finns planer på att återanvända den i ph-höjande syfte genom spridning på åkrar, skogsmark eller i sjöar. Om detta ej är genomförbart kommer kalken att deponeras på en därför godkänd deponi. Kemikalier I verksamheten hanteras inga ytterligare kemikalier än slurry, dispergeringsmedel och biocider. Slurryn och dispergeringsmedlet lagras i cisterner medan biociden

9 lagras i IBC containrar. Normalt skall inga utsläpp av biociden kunna ske eftersom hantering och dosering sker i helt slutna system. För att säkerställa att inga utsläpp sker i framtiden kommer lagring av IBC tankarna att ske på tät hårdgjord, invallad yta som är försedd med avstängbart avlopp. Buller och vibrationer Buller förekommer främst från fartygens motorer och pumpar samt från lastningsoch lossningspumpar i hamnen och inom depån. Förutom detta uppstår även buller och vibrationer i samband med biltransporterna ut till kunder. Några närmare beräkningar av buller har inte gjorts eftersom verksamheten är lokaliserad till ett hamnområde där de flesta andra verksamheterna bullrar mera än Omya AB: verksamhet. Transporter Intransporterna av kalkslurryn till depån sker med tankbåtar, vilka ej omfattas av den upprättade MKB:n. Distributionen till kunder sker i huvudsak med lastbilar eftersom endast ett fåtal av de potentiella kunderna har möjlighet att lossa järnvägsvagnar. Bolaget bedömer att vid en årlig hantering på ton kommer ca ton att transporterar med bil och resterande ton med järnväg. Bolagets strävan är dock att öka antalet leveranser med järnväg och förhandlar för närvarande med en kund om att eventuellt finansiera en anläggning för lossning av järnvägsvagnar. Energi All lokaluppvärmning och drift av pumpar sker med elektricitet. Den utökade verksamheten innebär inget ökat uppvärmningsbehov, däremot kommer pumparna på utlastningsplatserna att användas i större utsträckning vilket medför en ökad energiförbrukning. 9(15) Yttrande Byggnads- och miljönämnden tillstyrker ansökan och anför bland annat att: 1. Företaget bör åläggas att kontrollera det vatten som släpps ut från reningsanläggningen. Kontrollen bör bl.a. omfatta de biocider som används och eventuella nedbrytningsprodukter av dessa. Kontrollens omfattning och innehåll bör kunna utformas av företaget i samråd med tillsynsmyndigheten. 2. Tillsynsmyndigheten godtar principen för den reningsanläggning som skisseras i det förslag som J&W utformat. Detaljprojektering av anläggning har dock ej gjorts. Den vidare utformningen bör dock kunna ske av företaget i samråd med tillsynsmyndigheten. 3. Om lämpliga, mindre skadliga alternativ till de biocider som ansökan omfattar framkommer bör ett utbyte ske i enlighet med utbytesprincipen (2 kap 6 miljöbalken). Eventuella framtida

10 utbyten av biocider bör föregås av samråd med tillsynsmyndigheten. Diarienr/ Dossnr 4. För att minska urlakningen av föroreningar från marken bör företaget åläggas att hårdgöra de ytor där det i dagsläget sker infiltration av regnvatten (ytor som är grusade etc.). 5. Då de övervägande föroreningarna inom området utgörs av petroleumprodukter bör det utredas om området i framtiden kan dräneras till hamnens system för oljeförorenat vatten. Det är dock viktigt att se till att detta system inte kan bli påverkat av kalkslurryn. 10(15) Sökanden har anfört följande: Punkt 4 : Hårdgöring av ytor för att minska urlakning Då det i utförda markundersökningar ej tagits grundvattenprover, har det ej konstaterats att urlakning sker. Då samtidigt inga synbara utsläpp har noterats och i planerad verksamhet ej några ytterligare föroreningsmängder kommer att tillföras området bedömer vi situationen vara sådan att hårdgörning av resterande ytor ej bör utföras. Vi kan för att kontrollera eventuell urlakning ta prov i grundvattenrör närmast kajen samt eventuellt om så erfordras etablera ett nytt grundvattenrör i strandskoningen. Vi måste även påtala att i det fall samtliga ytor inom depåområdet hårdgöres kommer infiltration och därmed grundvattenbildningen i området att minska. Minskad infiltration kan liknas vid att sätta en pumpbrunn mitt på fastigheten vilket medför att grundvattennivån lokalt sänkes. - Lokal sänkning av grundvattennivån kan resultera i en ökad tillförsel av föroreningar från intilliggande områden. - Sättningar i marken kan uppstå, vilket kan resultera i skador på ledningar, rör och byggnader. Om ytorna hårdgörs bör avskärmande diken eller tätväggar anläggas runt fastigheten. Detta för att minska risken för att förorenat vatten från utanförliggande områden skall transporteras in på Omya:s depå. Vid en eventuell avskärmning bör vattnet kontrolleras och vid förorening renas, vilket medför en ansenlig kostnad. En sådan omfattande åtgärd bedömer vi ej vara rimligt att ålägga företaget.

11 11(15) Punkt 5 : Omledning av dränering. I det fall man med dräneringsvatten åsyftar ytvatten bedömer vi det helt förkastligt att avleda detta till hamnens ofavatten då det ej är förorenat och ej kan renas i Hamnens reningsanläggning. I det fall man med dräneringsvatten menar grundvatten vilket genom urlakning kan vara förorenat bör man, om rening skall ske, förvissa sig om att inga tillflöden från utanförliggande områden finns. För att eliminera denna risk bör avskärmande anordningar runt depån utföras (jfr ovan). För att överföra vattnet till ofa skulle en pumpbrunn(ar) behöva byggas. Vi bedömer att kostnaderna för ett sådant utförande ej kan åläggas enbart Omya utan i det fallet även skall belasta intilliggande företag. Samtidigt konstaterar vi att hamnens reningsanläggning för ofa ej har reningskapacitet för vissa förekommande föroreningar. Miljöprövningsdelegationens motivering Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att, om föreskrivna villkor följs, kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och målen i miljöbalken samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna samt med den för området gällande planen. Tillstånd skall därför lämnas till verksamheten. Lokalisering Enligt 2 kap 4 MB skall en plats väljas för verksamheten som är lämplig bland annat med hänsyn till miljöbalkens mål och så att en god hushållning av markoch vattenområden uppnås (kap 3 och 4 MB). Platsen ska väljas så att ändamålet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Med hänsyn till de skyddsåtgärder som sökande åtagit sig och de villkor som ställs i detta tillståndsbeslut anser miljöprövningsdelegationen att den föreslagna lokaliseringen uppfyller kraven på plats i 2 kap 4 MB. Ansökan avser befintlig och utökad verksamhet inom fastigheten Fredriksskans 2:1. Enligt gällande detaljplan är området avsatt för industriändamål. Området för lokaliseringen är inte av riksintresse enligt 3 eller 4 kap MB. Inte heller några andra intressen enligt 3 kap berörs. Motivering av villkor Utredningsvillkor Eftersom det med det underlag som föreligger idag inte går att utesluta att de aktiva substanserna i biociden, dess nedbrytningsprodukter eller den polyacrylat som ingår i dispergeringsmedlet skulle kunna ha en negativ inverkan på miljön anser miljöprövningsdelegationen att det behövs ett bättre underlag för att kunna fastställa slutliga utsläppsvillkor för verksamheten. Förutom biociderna, dess nedbrytningsprodukter och polyakrylaten sker i dagsläget även utsläpp av relativt stora mängder suspenderande ämnen som också har en negativ påverkan på

12 miljön. Miljöprövningsdelegationen anser därför att även utsläppsmängder av suspenderande ämnen bör ingå i det slutliga villkoret för verksamheten varför en utredning är nödvändig även på denna punkt. 12(15) Bolaget ska därför under en prövotid undersöka om och i så fall vilka mängder av respektive substans som följer med det från reningsanläggningen utgående vattnet till recipienten. Miljöprövningsdelegationen anser att ett fåtal stickprov inte räcker som underlag utan bolaget bör under utredningen genomföra en mätserie på utgående vatten som underlag för beslut om slutliga villkor. Om de genomförda undersökningarna visar att det trots reningsanläggningen förekommer förhöjda halter av substanserna i det vatten som avleds till recipient bör redovisningen även innehålla förslag på åtgärder och kostnader för att åstadkomma ytterligare rening. Med hänsyn taget till att reningsanläggningens slutliga utformning ännu inte är fastställd och för att få med ett vinterhalvår i undersökningsperioden, eftersom den bedöms vara den kritiska perioden för reningsanläggningens funktion bedömer miljöprövningsdelegationen att 18 månader är en rimlig tid för att bolaget ska hinna ta fram ett mer omfattande underlag. Buller (villkor 2) Miljöprövningsdelegationen anser att buller från verksamheten skall begränsas så att det motsvarar Naturvårdsverkets riktlinjer för befintlig verksamhet. I riktlinjerna anges att tillåten bullernivå bör sänkas med 5 db(a) om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Orsaken till sänkningen är att dessa ljudtyper anses mer störande (även om de inte alltid ger en ökad ekvivalentnivå). Dessa ljudtyper har inte angetts förekomma i ansökan. Miljöprövningsdelegationen anser att sådana ej heller kan accepteras vid angivna begränsningsvärden i sådan omfattning att de medför störningar. Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att ljudnivåerna gäller alla bostäder, inte enbart de närmaste. Hantering av kemikalier och farligt avfall (villkor 3 och 4) För att förhindra att föroreningar sprids måste spill och läckage av föroreningar och kemikalier som kan uppstå vid hantering av kemiska produkter och farligt avfall kunna samlas upp och omhändertas. I begreppet hantering ingår även begreppet förvaring. Säkerhet kan uppnås med teknisk utrustning, regelbundna kontroller, bra rutiner för tillsyn och kompetent personal. Miljöprövningsdelegationen anser inte att bolagets förslag om att lagra IBC containrar innehållande biocider på hårdgjord invallad ytan försedd med avstängbart avlopp vara tillfyllest. För att säkerställa att ingen avledning av utläckta biocider sker pga ej stängt avlopp anser miljöprövningsdelegationen att avledning av från invallade ytor endast får ske genom aktiva åtgärder som pumpning eller liknande.

13 Konserveringsmedel (villkor 5 och 6) Miljöprövningsdelegationen anser att bolaget inte får använda konserveringsmedel med andra aktiva substanser än de i ansökan angivna utan att anmälan skett till tillsynsmyndigheten. Risker med nya konserveringsmedel som eventuellt kan komma att introduceras i verksamheten har inte kunnat bedömas. Miljöprövningsdelegationen vill samtidigt påminna företaget om den så kallade utbytesprincipen (2 kap 6 miljöbalken). Vilken innebär att om mindre skadliga alternativ till de biocider som ansökan omfattar framkommer bör ett utbyte ske till dessa. I den årliga miljörapporten skall även en redovisning ske av vilka konserveringsmedel som använts vid anläggningen under året. Överfyllnadsskydd. (villkor 7) Erfarenheter från bland annat oljedepåer visar att en av de största riskmomenten vid tankbåtslossningar är överfyllning av cisterner vid inpumpning. Även om bolaget i sin redovisning uppvisat instruktioner och rutiner för hur detta arbete ska göras kan man aldrig helt bortse från den så kallade mänskliga faktorn. Därför anser miljöprövningsdelegationen att det är nödvändigt att cisternerna är utrustade med någon typ av överfyllnadsskydd som larmar när nivån närmar sig maximalt tillåten fyllnadsgrad. 13(15) Reningsanläggning(villkor 8) Yttre och Inre fjärden i anslutning till Gävle Hamn är hårt belastade recipienter, av den orsaken finns all anledning att undvika ytterligare störningar. Spolvatten från verksamheten orsakar redan i dag en grumling av recipienten när renspolning av ledningar och cisterner sker. Med en utökad verksamhet kommer omfattningen av dessa störningar att öka ytterligare om ingen rening av utgående vatten sker. Det går heller inte med nuvarande underlag att utesluta att de aktiva substanserna i biociden eller den polyacrylat som ingår i dispergeringsmedlet skulle kunna ha en negativ inverkan på miljön. Miljöprövningsdelegationen anser därför att bolaget måste rena spolvattnet innan det får släppas till recipienten. Miljöprövningsdelegationen anser även att anläggningen bör dimensioneras så att den har tillräcklig kapacitet att omhänderta ett större oavsiktligt utsläpp, tex. ett slangbrott eller haveri på en tankbil. Miljöprövningsdelegationen föreskriver inte om någon teknisk utformning av reningsanläggningen men anser att det principförslag på utformning av en sedimenteringsbassäng som presenteras i J&W:s utredning kan vara något att arbeta vidare på. Det är viktigt att man säkerställer att anläggningen får en tillräcklig genomloppstid samt att man tillförsäkrar sig fullständig funktion även under vinterhalvåret eftersom anläggningen annars tappar en stor del av sitt syfte. Den slutliga tekniska utformningen av reningsanläggningen överlåter miljöprövningsdelegationen till bolaget att genomföra i samarbete med tillsynsmyndigheten.

14 Eftersom den slutliga utformningen av reningsanläggningen ännu inte är klar finns inget underlag för miljöprövningsdelegationen att föreskriva om hur omhändertagandet av avfallet från densamma ska ske. Miljöprövningsdelegationen överlåter därför frågan om hur avfallet från reningsanläggningen skall omhändertas till tillsynsmyndigheten. Förebyggande åtgärder mot spridning av markföroreningar Miljöprövningsdelegationen anser inte det i dagsläget är miljömässigt motiverat att föreskriva företaget att hårdgöra de ytor inom området där det sker infiltration av regnvatten. För att denna typ av åtgärd ska få önskad effekt bör större delen av oljehamnen genomgå samma behandling. Om enbart Omya:s område hårdgörs riskerar man istället skapa en lokal grundvattensänkning som resulterar i en ökad inströmning av grundvatten och föroreningar från övriga delar av oljehamnen. Däremot anser miljöprövningsdelegationen med hänvisning till förordning (1998:981) om verksamhetsutövarens egenkontroll att det åligger bolaget att fortlöpande kontrollera om urlakning sker. Överlåtna frågor Miljöprövningsdelegationen anser att den aktuella verksamheten och förutsättningarna är av sådan art att tillsynsmyndigheten kan ges möjlighet att föreskriva om ytterligare åtgärder eller villkor som kan föranledas av villkorspunkt ( 8 ) angående den tekniska utformningen av reningsanläggningen och omhändertagande av avfallet från densamma. Övrigt Med hänsyn till verksamhetsutövarens skyldigheter och tillsynsmyndighetens möjligheter, se särskilda upplysningar sidan 2, så bedömer miljöprövningsdelegationen att några särskilda villkor om kontrollprogram eller besiktning inte behöver meddelas. 14(15) Bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen Enligt 6 kap 7 MB skall en miljökonsekvensbeskrivning för verksamheter som inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan innehålla de uppgifter som behövs för att uppfylla en miljökonsekvensbeskrivnings syfte i den utsträckning som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning. Miljöprövningsdelegationen bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen motsvarar de krav som ställs i 6 kap MB

15 15(15) Detta beslut har fattats av miljöprövningsdelegationen efter föredragning av Per Ahlenius. Upplysningar om hur man överklagar samt beslut om kungörelsedelgivning, se bilaga. Gösta Törnblom Sven H Jansson Bilaga: Beslut om kungörelsedelgivning och Hur man överklagar Kopia till: Bygg- och miljökontoret Gävle Kommun Naturvårdsverket Arbetsmiljöinspektionen Aktförvararen Gävle Hamn

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral BESLUT Aktbilaga 13 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Gästrike Återvinnare Box 722 801 28 Gävle Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Göran Hammarlund (FP) Britta Eklund

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2001-04-19 Dnr: 2410-8228-00. NeoPharma Production AB Box 22 751 03 UPPSALA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (9) BESLUT. 2001-04-19 Dnr: 2410-8228-00. NeoPharma Production AB Box 22 751 03 UPPSALA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (9) Miljöprövningsdelegationen (MPD) NeoPharma Production AB Box 22 751 03 UPPSALA Delgivningskvitto Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) till anläggning för tillverkning av läkemedel vid

Läs mer

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (11) Miljöprövningsdelegationen (MPD) SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA Delgivningskvitto Tillstånd enligt miljöskyddslagen (1969:387) till anläggning för sortering eller omlastning av industri-,

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan skickas i två exemplar till Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Telefon: 0490-25 40 00 E-post: mbn@vastervik.se ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 1(13) ARJEPLOGS KOMMUN ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet. Planerat startdatum: Ändring

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri Aktbilaga 12 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: 026-17 10 96 Ulrika.Nilsson@x.lst.se Sunfab Hydraulics AB Box 1094 824 12 HUDIKSVALL Tillstånd enligt miljöbalken till

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot Aktbilaga 15 Beslut 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel:026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Hälsinglands Materialåtervinning AB Box 104 820 60 Delsbo Tillstånd enligt

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter Insändes till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggning, namn Besöksadress

Läs mer

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Miljönämndens arbetsutskott 2011 12 08 41 1 Dnr 2011 2124 Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Ärendebeskrivning Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har i beslut den 27 januari

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser: Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(9) Skickas i 2 ex till: Miljönämnden Stadshuset 281 80 HÄSSLEHOLM Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Anläggningens

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet, OKQ8 Minipris Rotebro, Ritaren 32, Kung Hans väg 1

Anmälan av miljöfarlig verksamhet, OKQ8 Minipris Rotebro, Ritaren 32, Kung Hans väg 1 Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Marianne Fex Sidan 1 av 5 Ecos dnr 2012/580 Miljö- och byggnadsnämnden Anmälan av miljöfarlig verksamhet, OKQ8 Minipris Rotebro, Ritaren 32, Kung Hans väg 1

Läs mer

Krav och tips för Kemikalieförvaring

Krav och tips för Kemikalieförvaring Krav och tips för Kemikalieförvaring INVALLNING, VOLYM Grundkrav Största behållarens volym + 10 % av övriga behållares volym. För fatförråd gäller 10 % av volymen av maximalt antal fat på platsen. Mildrat

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Orup vattenskyddsområde

Orup vattenskyddsområde Orup vattenskyddsområde Allmänt Nedan angivna skyddsföreskrifter gäller inom Orup vattenskyddsområde, se karta nedan. Skyddsområdet är indelat i primär samt sekundär skyddszon. Där väg, järnväg, vattendrag

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Sofi Eklund, miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Rydström, miljöchef Mats Melin, byggnadsinspektör

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Sofi Eklund, miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Rydström, miljöchef Mats Melin, byggnadsinspektör 1(8) Plats och tid Thon hotel Charlottenberg kl 18.00-18.30 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M) ordförande Sven Bergström (V) ersättare för Eva Aanerud Karlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Erik

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP)

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) I den här rapporten beskrivs verksamheten under 2014 för Göteborg Energis containerpannor som är placerade i Backa. Rapporten

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP)

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 14.10 Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Fredrik Jonasson (V) ersätter Matti

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

BESLUT 1 (15) Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) att bedriva fotografisk laboratorieverksamhet vid Kodak Nordic AB, Uppsala kommun

BESLUT 1 (15) Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) att bedriva fotografisk laboratorieverksamhet vid Kodak Nordic AB, Uppsala kommun BESLUT 1 (15) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Kodak Nordic AB Gimogatan 2 752 28 UPPSALA Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) att bedriva fotografisk laboratorieverksamhet vid Kodak Nordic AB, Uppsala

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning Miljö och bygg Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 1 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 2.1

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen Januari 2010 till november 2010 Oljehamnen vid Loudden. Trafikbild från hamnens södra del 18/6 1948. Bild från Stockholms hamnar AB www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Kommunal plan för räddningsinsats

Kommunal plan för räddningsinsats Kommunal plan för räddningsinsats Statoil Fuel & Retail AB:s depåverksamhet vid oljehamnen Loudden i Stockholm Vi skapar trygghet! Datum: 2014-11-21 Dnr: 308-1529/2014 IKAROS nr: 2014-012715 2014-10-31

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Plats och tid Sammanträdesrummet, Tjidjakk torsdag den 19 april 2012, kl 09.00 10.50 Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åman (S) ledamot

Läs mer

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM 1817-2000 Rotbacken 8 163 52 SPÅNGA Tel.08-761 22 80, Fax.08-795 78 58 E-mail info@oljeplanering.se 10 sidor. STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN LOUDDEN STOCKHOLM KLASSNINGSPLAN ÖVER EXPLOSIONSFARLIGA RISKOMRÅDEN

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OLJEAVSKILJARE i Nykvarn Södertälje Huddinge Botkyrka Salem

RIKTLINJER FÖR OLJEAVSKILJARE i Nykvarn Södertälje Huddinge Botkyrka Salem RIKTLINJER FÖR OLJEAVSKILJARE i Nykvarn Södertälje Huddinge Botkyrka Salem Foto: www.fotoakuten.se SYDVÄSTRA STOCKHOLMSREGIONENS VA-VERKSAKTIEBOLAG VARFÖR OLJEAVSKILJARE? Utsläpp av oljeprodukter orsakar

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30 TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK Karlstad Uppdragsnummer 2004-30 VA-Konsulten Magnus Aronsson AB Granitvägen 28 653 50 Karlstad Telefon 070-307 87 75 arv:2004-30 Tillsta ndsanso kan:130521

Läs mer

Nyetablering och förändring av tvättinrättningar

Nyetablering och förändring av tvättinrättningar INFORMATION TILL TVÄTTINRÄTTNINGAR Den här vägledningen riktar sig till nya och nuvarande verksamhetsinnehavare, övriga berörda i branschen samt andra myndigheter. Den beskriver miljöförvaltningens policy

Läs mer

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 RGS 90 Sverige AB 813-139 Samrådsunderlag, myndigheter Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 1 Bakgrund 1.1 Ansökan om nytt miljötillstånd RGS 90 Sverige AB (RGS

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

DOM 2015-02-10 Stockholm

DOM 2015-02-10 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2015-02-10 Stockholm Mål nr M 4913-14 1 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-29 i mål nr M 900-11, se

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01 BESLUT 1 (7) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Kodak Nordic AB Ombud: MANECO KB 184 85 ÅKERSBERGA Delgivningskvitto Slutliga villkor för utsläpp av föroreningar till vatten från Kodak Nordic AB:s verksamhet

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 Omedelbar justering 2 Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 Omedelbar justering 2 Ordförande arbetsutskott 2009-01-27 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2009 kl. 17.00 18.00 Lars Filipoff (M) ordförande Anne-Marie

Läs mer

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna?

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Så här får båtbottenfärg användas allmänna regler Under 2014 såldes 56 ton bekämpningsmedel/aktiv substans för användning i båtbottenfärger för fritidsbåtar.

Läs mer

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. Baga Water Technology AB. www.baga.se. Utg:1105

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. Baga Water Technology AB. www.baga.se. Utg:1105 Biomoduler Läggningsanvisningar, drift och skötsel Utg:1105 Baga Water Technology AB Fiskhamnen 3 371 37 Karlskrona Tel: 0455-616150 E-mail: info@baga.se Lyckogatan 7 431 69 Mölndal Tel: 031-7607655 E-mail:

Läs mer

Östergötlands läns författningssamling

Östergötlands läns författningssamling Östergötlands läns författningssamling Länsstyrelsen Serie A ISSN 1401-3665 Beslut om skyddsområde samt föreskrift om skydd för grundvattentäkten Högby i Mjölby kommun; 05 FS 2014:7 Utkom från trycket

Läs mer

Miljörapport 2014 MILJÖRAPPORT. Anläggningsnummer: 1980-214 Fastighetsbeteckning: Västerås Hamn 2:84 arrendeområde 21,22 Miljörapport för år: 2014

Miljörapport 2014 MILJÖRAPPORT. Anläggningsnummer: 1980-214 Fastighetsbeteckning: Västerås Hamn 2:84 arrendeområde 21,22 Miljörapport för år: 2014 MILJÖRAPPORT 2014 MILJÖRAPPORT Anläggningsnummer: 1980-214 Fastighetsbeteckning: Västerås Hamn 2:84 arrendeområde 21,22 Miljörapport för år: 2014 Verksamhetsutövare: Svensk Oljeåtervinning AB Organisationsnummer:

Läs mer

BESLUT 1 (19) BESLUT. 2009-04-02 Dnr: 551-17428-07. Vafab Miljö AB 721 87 VÄSTERÅS

BESLUT 1 (19) BESLUT. 2009-04-02 Dnr: 551-17428-07. Vafab Miljö AB 721 87 VÄSTERÅS BESLUT 1 (19) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Vafab Miljö AB 721 87 VÄSTERÅS Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) till befintlig och utökad avfallsåtervinningsverksamhet inom Återbruket Enköping på

Läs mer

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD

BESLUT 2000-03-20. Miljöenheten Erik Bergman Värmlandsschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD 1 (11) Miljöenheten Erik Bergman Delgivningskvitto sschakt ek. för. Wibeligatan 7 652 55 KARLSTAD Ansökan om tillstånd enligt 12 kap miljöbalken till täkt av berg och grus BESLUT meddelar med stöd av 12

Läs mer

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna!

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna! Seminarium om dagvattenjuridik Välkomna! Syftet med dagen Gå igenom lagstiftningen kring dagvattnet Reda ut ansvar och ansvarsgränserna Gå igenom vilka juridiska verktyg som finns Identifiera eventuella

Läs mer

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18 ~TIERPS ~KOMMUN Dokumentnamn Skrivelse Datum 2012-05-03 I(S) Diarienummer Dnr.2012-0231-5 Adress Utskottet Samhällsbyggnad Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana

Läs mer

Ange med ett kryss vilka bilagor som medföljer anmälan Om någon av bilagorna 1-5 ej bifogas skall orsaken till detta bifogas anmälan

Ange med ett kryss vilka bilagor som medföljer anmälan Om någon av bilagorna 1-5 ej bifogas skall orsaken till detta bifogas anmälan Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken (1998:808) 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Ansökan skickas till: Vingåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde

Reviderade föreskrifter för Strandskogen Röhälla vattenskyddsområde Dokumentansvarig Håkan Lagesson, 0485-477 46 hakan.lagesson@morbylanga.se POLICY Beslutande 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Övergripande styrdokument

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Butik: Sätt för information till övriga berörda i butiken:

Butik: Sätt för information till övriga berörda i butiken: Egenkontroll Bullerstörning vid varuleveranser Butik: Huvudansvarig: Delegation till: Tagit del: Tagit del: Sätt för information till övriga berörda i butiken: BAKGRUND Miljöbalken(MB) innehåller olika

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014.

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Textdel 2014 års miljörapport Kungsörs Värmeverk ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Kungsörs Värmeverk, HVC Flaket

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015. 2016-03-31 Mälarhamnar Västerås. Västerås 2016-03-31. Carola Alzén, VD

MILJÖRAPPORT 2015. 2016-03-31 Mälarhamnar Västerås. Västerås 2016-03-31. Carola Alzén, VD 2016-03-31 Mälarhamnar Västerås Västerås 2016-03-31 Carola Alzén, VD MILJÖRAPPORT 2015 T E X T D E L Innehåll 1. VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1. Vision, strategiska mål och affärsidé... 3 1.2. Verksamheten...

Läs mer

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggenheten informerar om UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Exempel på punkter som ska finnas med i egenkontrollen Här följer exempel på punkter som ska finnas med i verksamhetens

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer