Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1

2

3 REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning Ansvarsområde Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer Avslutande bedömning... 8 Bilaga: Definitioner Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Dalsgatan revisionskontoret@norrkoping.se Internet Dalsgatan Norrköping

4 2(9) 1. Inledning Kommunens revisorer ska enligt revisionsreglementet i Norrköpings kommun årligen granska alla revisionsansvariga i nämnder, styrelser och utskott. Granskningen ska genomföras enligt god revisionssed i kommunal verksamhet och i enlighet med kommunallagen. Denna granskning är en översiktlig granskning av barn och ungdomsnämndens verksamhet Revisionsfrågor Basgranskningen ska besvara följande revisionsfrågor: Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten ändamålsenlig och tillräcklig? Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av ekonomin tillräcklig? Har nämnden en god intern kontroll? 1.2. Metod och avgränsning Barn- och ungdomsnämnden är granskad på ett övergripande sätt vilket innebär att vi utifrån ett särskilt program granskat vissa styrande processer. Vi har i första hand har granskat om det finns system och rutiner för en fungerande styrning av verksamheten, tillämpningen har inte granskats i större utsträckning. Granskningens underlag utgörs av dokument och intervjuer. Barn- och ungdomsnämnden har av revisorerna bedömts till risknivå (röd) vilket innebär att följande urval av tjänstemän har intervjuats: Förvaltningschef, skolchef, verksamhetschefer, rektorer, ekonom och chefsekonom Kvalitetssäkring Denna rapport är sakgranskad av förvaltningschef, skolchef och ekonomichef, vilket innebär att de fakta som rapporten hänvisar till är kvalitetssäkrade. Slutsatserna och revisionsbedömningarna ansvarar revisionskontoret för. Rapporten är även kvalitetssäkrad på revisionskontoret.

5 3(9) 1.4. Revisionskriterier Revisionens analyser, slutsatser och bedömningar bygger på lagstiftning och kommunfullmäktiges beslut om uppdrag till nämnden. Granskningen utgår ifrån följande revisionskriterier: Kommunallagen Förvaltningslagen Viss lagstiftning inom nämndens ansvarsområde (läroplan och skollag) Styrmodellen för Norrköpings kommun (politiska riktlinjer samt riktlinjer för tjänstemän) Fullmäktiges mål (budget 2014) Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Barn- och ungdomsnämndens reglemente Arbetsgivarens plan för Likabehandling, personalutskottets arbetsgivaruppdrag samt kommunens Energiplan och Avfallsplan. Diskrimineringslagen (2008:5267) 2. Ansvarsområde Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för all grundskoleverksamhet, även invandrarundervisning och grundsärskoleverksamhet. Nämnden ansvarar även för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, elevomsorg och fritidsgårdsverksamheten. Nämnden beviljar även tillstånd för privata förskolor och fritidshem samt har tillsyn över dessa. Det är utbildningskontoret som är verksamhetskontor för barn- och utbildningsnämnden. 3. Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer 3.1. Styrning och ledning av verksamhet Barn- och utbildningsnämnden har utarbetat en uppdragsplan som fastställdes vid decembermötet Uppdragsplanen innehåller mål som är en blandning av aktiviteter och mer långsiktiga mål. Uppdragsplanen i år omfattar enbart nämndens egen verksamhet, till skillnad ifrån föregående år då den var gemensam för all utbildningsverksamhet i kommunen. Uppdragsplanen innehåller ett avsnitt kallat ekonomiska förutsättningar, ett avsnitt med 11 prioriterade mål och vissa av fullmäktiges preciseringar är målsatta.

6 4(9) Nämndens verksamheter upprättar en gemensam verksamhetsplan för hela förvaltningen, denna har anmälts till nämnd. Verksamhetsplanen innehåller aktiviteter, uppföljningsmetod och vem/vilka som är ansvarig. Verksamhetscheferna tar utifrån denna verksamhetsplan fram aktionsplaner för sin verksamhet och lämnar uppdrag till enhetscheferna/rektorerna. Enhetschefer och rektorer arbetar därefter i sina verksamheter för att uppnå målen i uppdraget. Rektorerna tar i sitt arbete även hänsyn till det statliga uppdraget som återfinns i skollag och läroplan. Det uppdraget uppges vara överordnat de kommunala målen som finns i uppdragsplanen. I kvalitetsverktyget QUALIS förenas det statliga och det kommunala uppdraget. Uppföljning tas ur kvalitetsverktyget, QUALIS. Kvalitetsuppföljning och förbättring finns på alla nivåer i verksamheten. Synpunktshantering och klagomålshantering finns genom hemsidan och genom brev från skolan hem till föräldrar. Det finns system och rutiner för att ta om hand klagomål från föräldrar och andra medborgare. På skolorna finns skolråd där föräldrar kan engageras, men erfarenheterna är att det är svårt att få delaktighet i dessa grupper. Varje chef hämtar själv fram nyckeltalen ur systemen (webfocus och QULAIS) i syfte att styra sin verksamhet. Nämnden får uppföljning av ett begränsat antal nyckeltal framför allt i samband med den ekonomiska uppföljningen. Förvaltningsgemensamma nyckeltal tas fram centralt och presenteras till nämnd i samband med uppföljningarna. Nyckeltalen hämtas dels ur webfocus och dels ur QUALIS Jämställdhet och hållbar utveckling Nämnden har i viss utsträckning beaktat preciseringen för hållbar utveckling och strategiska miljöfaktorer i sin uppdragsplan. Nämnden har under 2014 antagit en riktlinje för arbetet med likabehandling och plan mot kränkande behandling i grundskolan, förskolan och grundsärskolan (BUN 2014/ ). Genom denna plan arbetar verksamheten för att förebygga mobbning och kränkningar. Detta arbete är levande i verksamheten och även ett uppdrag som staten ålagt skolorna. Sommaren 2014 inrättades en ny tjänst som barn- och elevombudsman på förvaltningen. Denna tjänst innebär att rapportera och analysera olika ärenden samt att stötta arbetet att motverka kränkning och mobbning. Elevhälsan har också genom sitt uppdrag och sin personal ett preventivt uppdrag att förebygga mobbning och kränkning samt att stötta när något redan hänt. Likabehandlingsplanen omfattar även de anställda liksom de gör i personalutskottets arbetsgivaruppdrag. I arbetsgrupperna ska varje chef arbeta med detta. Flera uppger i intervjuerna att de arbetar med detta med hjälp av materialet den Blå tråden som personalkontoret tagit fram.

7 5(9) Tillgänglighetsfrågorna är synliga i uppdragsplanen och verksamheten arbetar med detta i sin vardag, enligt intervjuer. Inflytandefrågan har även ett eget mål i uppdragsplanen. I uppdragsplanen finns ett särskilt mål om att konkretisera och levandegöra barnkonventionen. En strategi för det arbetet ska under hösten 2014 tas fram av förvaltningen för att sedan implementeras under våren I uppdragsplanen syns inga mål kopplade till miljö annat än målet att förskolans ute och innemiljö ska utgöra en demokratisk mötesplats. Fler av de intervjuade berättar att verksamheter tidigare år miljöcertifierats, men att det arbetet avstannat. Ett arbete finns i undervisningen för elever där klimatfrågor och miljöfrågor fokuseras. På förskolorna har alla barn och verksamheter ingått i det sk KNUT-projektet, som handlar om hållbar utveckling. Revisionsbedömning Vissa av uppdragsplanens mål är svåra att mäta så som de är formulerade idag. Detta var även något som påpekades i förra årets basgranskningsrapport till nämnden. Enligt styrmodellen ska målen vara mätbara och specificerade med tidsangivelse. I uppdragsplanen framgår inte tydligt nämndens ambitionsnivå i förhållande till mål och ekonomiskt utrymme. Enligt styrmodellen bör detta formuleras. Eftersom nämndens uppdragsplan kompletterar det statliga uppdraget rektorerna har behöver ambitionsnivån vara tydlig till verksamheten. Nämnden har visat sin ambition när målet om att skolan ska ha särskilt fokus på läs-, skriv- och matematikinlärning har resulterat i en satsning där medel på 3 miljoner kronor tillskjutits. Detta mål kunde lyfts fram som prioriterat i uppdragsplanen. Nämnden behöver aktivt arbeta med att utveckla ett systematiskt kvalitetsarbete för hela sin verksamhet, från klassrum till nämnd. I granskningen framgår att verksamheten har många olika planer och ett bra arbete inom flera av dessa områden, men det saknas en sammahållen styrning av planerna. Idag pågår därför ett kvalitetsarbete av rektorer och enhetschefer som inte är knutet till en gemensamt synlig strategi som behövs för att nämndens styrning ska få genomslag fullt ut. Uppföljningssystemet QUALIS ger möjlighet till ett systematiskt kvalitetsarbete. Nämnden har en bra övergripande struktur för sitt arbete med att motverka mobbning och kränkning i skolorna. Det finns ett arbete på skolorna och i nämndens verksamhet som avser likabehandling och i viss utsträckning jämställdhet. Detta är positivt och något som skulle kunna utvecklas ytterligare. Könsuppdelad statistik som analyseras i syfte att korrigera med avseende på en ojämlikhet i något avseendehar inte regelbundet presenterats för nämnd såvitt vi kunnat se. Nämnden förvaltning arbetar med den typen av statistik och analyserar den typen av data. Detta är ett utvecklingsområde för nämnden.

8 6(9) Den sammanfattande bedömningen är att nämndens styrning och ledning är att den är godkänd med vissa brister (gul). Det är avgörande för nämndens styrning att ambitionsnivån tydliggörs i uppdragsplanen och att styrningen från nämnd till klassrum förbättras. Den styrning som nämnden har i sin verksamhet behöver samlas och bli överblickbar. Ett systematiskt och samordnat kvalitetsarbete behöver snarast komma i funktion för att åstadkomma detta Styrning och ledning av ekonomi Barn- och ungdomsnämnden har för 2014 en total budget på tkr, vilket är inklusive beslutad tilläggsbudget i kommunfullmäktige ( ). Enligt prognos som presenteras den 6 augusti kommer budgetramen att hållas, men lyfter samtidigt en osäkerhet omkring att ett ökat antal nyanlända kan rendera ökade kostnader i storleksordning tkr till tkr. De ekonomiska uppföljningarna sker i webfocus där också internbudgeten finns inlagd. Uppföljningarna sker i enlighet med ett internt årshjul som i sin tur är synkroniserat med uppföljningarna till kommunstyrelsen. Prognoser sker med hjälp av nyckeltal som finns i webfocus. Revisionsbedömning Prognoserna kan förbättras genom att fler nyckeltal utvecklas för uppföljningen av verksamhet och ekonomi. Det är också viktigt att kopplingen mellan den ekonomiska redovisningen och verksamhetens resultat i form av målen i uppdragsplanen blir tydligare. Ett utvecklingsarbete där dessa kopplas samman skulle öka nämndens möjligheter till styrning. Vår sammanfattande bedömning är att nämndens styrning och ledning av ekonomin i huvudsak är godkänd (grön) Intern kontroll Nämnden har två utsedda internkontrollrepresentanter som är aktiva i sitt uppdrag. En internkontrollplan är framtagen som grundar sig i en risk- och väsentlighetsanalys helt i enlighet med reglementet. Den risk- och väsentlighetsbedömning som finns innehåller inte en bruttolista över identifierade rutiner/processer som eventuellt inte kom med, vilket gör att det inte går att avgöra vilka risker som valts bort. Den fastställda internkontrollplanens riskområden och rutiner är alla sådana att det är den centrala förvaltningsledningen som bevakar dessa. Vid intervjuer framgår att internkontrollplanen är relativt okänd i den operativa verksamheten.

9 7(9) Uppföljningen av internkontrollplanen sker i enlighet med reglementets krav. Dokumentation finns även över de stickprov som planen säger ska genomföras. Det går även att se vilka åtgärder förvaltningen vidtagit med anledning av identifierade brister. Revisionsbedömning Internkontrollplanen saknar rutiner som knyter till verksamhetens uppdrag och som är avgörande för att nämnden ska klara sitt uppdrag. På den förvaltningsövergripande nivån och den nivå nämnder beslutar är det rimligt med rutiner av mer övergripande karaktär. Det går inte att spåra hur den interna kontrollen säkerställs på enhetsnivå. Styrning av den operativa verksamheten återfinns i ett antal styrande dokument och planer, det saknas därför ett strukturerat sätt att hålla samman styrningen. Det finns inte någon internkontrollplan på varje verksamhet som kopplas samman i vissa delar med den fastställda internkontrollplanen. Sammantaget innebär detta att den av nämnden fastställda internkontrollplanen endast har begränsad styrningseffekt på verksamheten. Vår sammanfattande bedömning är att nämndens internkontroll, är godkänd med vissa brister (gul). Nämnden bör skapa ett styrverktyg som innebär att den interna kontrollen över hela verksamheten säkerställs från enheterna till nämnd. En ökad delaktighet i internkontrollarbetet behövs för att det ska ha någon effekt i nämndens verksamhet Verksamhetsspecifika processer Fullmäktige har vid sitt sammanträde i februari 2014 beslutat om att en utbildningsnämnd ska inrättas i kommunen. Det innebär att den verksamhet som funnits inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde går samman med gymnasienämndens och bildar en gemensam nämnd och förvaltning. Anpassningen av detta arbete har inte varit uppe vid något nämndsammanträde såvitt protokollen visar. På förvaltningsnivån har en grupp kallad K15 träffats från och med i höst för att göra anpassningar av den centrala administrationen med anledning av beslutet om en nämnd. De båda nämnderna har haft utbildningskontoret gemensamt och gruppen anpassar denna verksamhet att organiseras till en förvaltning under den nya nämnden. Det innebär att konto och ansvar liksom attester och delegationer ses över. Gruppen söker även efter en lokal där förvaltningen kan vara samlad. Revisionsbedömning Den gemensamma styrningen av den nya nämnden och dess förvaltning är avgörande för den nya nämndens möjlighet att fungera från 1 januari Vi noterar att nämnden inte haft den förändrade nämndorganisationen uppe vid något protokollfört sammanträde sedan kommunfullmäktige tog beslutet. Då det finns mer än rent ekonomisk praktiska frågor att ta hänsyn till, ter sig fyra månaders anpassning som kort tid.

10 8(9) 4. Avslutande bedömning Den avslutande bedömningen av nämndens verksamhet presenteras utifrån revisionsfrågorna nedan. Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten ändamålsenlig och tillräcklig? Den sammantagna bedömningen är att nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten inte är helt tillräcklig. GUL Det är avgörande för nämndens styrning att ambitionsnivån tydliggörs i uppdragsplanen och att styrningen från nämnd till klassrum förbättras. Den styrning som nämnden har i sin verksamhet behöver samlas och bli överblickbar. Ett systematiskt kvalitetsarbete behöver snarast komma i funktion för att åstadkomma detta. Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av ekonomin tillräcklig? Den sammantagna bedömningen är att nämndens styrning, ledning, uppföljning och kontroll av ekonomin är i huvudsak ändamålsenlig och tillräcklig. GRÖN

11

12

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0006-7 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-32/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0004 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av Valnämnden

Revisionsrapport av Valnämnden REVISIONSRAPPORT 1(7) KR 2014/ 0003 Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Nämndens ansvarsområde... 3 3 Resultat och bedömning av dokumentstudier

Läs mer

Basgranskning av Valnämnden 2017

Basgranskning av Valnämnden 2017 Basgranskning av Valnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(7) Revisionskontoret KR 2017/0016 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR 2014/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh,1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2012

Basgranskning av valnämnden 2012 Basgranskning av valnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(6) Dnr KR-10/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport Valnämnden Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) Dnr KR-29/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor 011-15 17 94 Revisionsrapport av

Läs mer

Basgranskning av gymnasienämnden 2012

Basgranskning av gymnasienämnden 2012 Basgranskning av gymnasienämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-18/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport av gymnasienämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2016

Basgranskning av valnämnden 2016 Basgranskning av valnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN GRANSKNINGS PM 1(5) 2016-06-21 KR 2016/0015 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Basgranskning av valnämnden 2016 Kommunens

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0003 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) 2012-09-25 Dnr KR-23/2012 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17

Läs mer

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0017 Revisionsrapport av Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/ 0017 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) KR-2015/0007 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Revisionsrapport 1(9) 2015-08-12 KR-2015/0006-3 Handläggare, titel, telefon Caroline Larsson, revisor 011-15 16 68 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2013/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2 Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0010 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2014/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2016/0008 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av överförmyndaren 2016

Basgranskning av överförmyndaren 2016 Basgranskning av överförmyndaren 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret 2016-09-21 KR-2016/0016 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(10) 2013-08-28 Dnr KR-X/2013 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2016/00 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2017/0013 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0010 Revisionsrapport av Vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport av kommunstyrelsen

Revisionsrapport av kommunstyrelsen REVISIONSRAPPORT 1(10) Dnr KR-2013/ 0015 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor, 011-15 17 99 Christer Lordh, sakkunnig revisor, 011-15 17 15 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) Revisionskontoret KR 2016/0013 Revisionsrapport av stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0014 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0012 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(11) KR-2014/ 0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(11) KR-2013/ 0016 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av kultur och fritidsnämnden

Läs mer

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) KR 2016/0009 Handläggare, titel, telefon Örjan Högberg, revisor 011-15 17 15 Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2015

Basgranskning av socialnämnden 2015 Basgranskning av socialnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) 2015-12-10 KR-2015/0010 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2016

Basgranskning av socialnämnden 2016 Basgranskning av socialnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0007 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2017

Basgranskning av socialnämnden 2017 Basgranskning av socialnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2017/0008 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning Revisionsrapport Vänersborgs kommun Monica Axelsson September 2011 Ekonomi- och målstyrning inom barn- och ungdomsnämndenuppföljning av tidigare genomförd granskning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0011-3 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013 Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSSKRIVELSE 1(1) KR-2013/ 0002 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Stadsplaneringsnämnden Basgranskning

Läs mer

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport JohanCöster Eleonor Duvander Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven Oxelösunds kommun Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning...

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) KR-2015/0011 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämnden 2019 www.karlskoga.se Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitet och styrning Redan år 2010 uttryckte Karlskoga kommunfullmäktige i sin vision för år

Läs mer

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0006 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Niklas Eriksson Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövande

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Basgranskning av tekniska nämnden 2016

Basgranskning av tekniska nämnden 2016 Basgranskning av tekniska nämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0014 Revisionsrapport av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT 2015 Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING/BAKGRUND Regionens revisorer granskar

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Revisionsrapport Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Hallsbergs kommun Marie Lindblad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Målstyrning enligt. hushållning

Målstyrning enligt. hushållning www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2016-04-12 Rev/16015 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den

Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0012 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Översiktlig granskning av nämndernas ansvarsutövande Grundläggande granskning av styrning och kontroll samt måluppfyllelse

Översiktlig granskning av nämndernas ansvarsutövande Grundläggande granskning av styrning och kontroll samt måluppfyllelse www.pwc.se Lena Brönnert Certifierad kommunal revisor Karolin Hamnér Kommunal revisor Ellen Håkansson Kommunal revisor Nina Törling Kommunal revisor Översiktlig granskning av nämndernas ansvarsutövande

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Grundskolan och grundsärskolan

BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Grundskolan och grundsärskolan BARN OCH UTBILDNING Sten-Åke Eriksson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN Grundskolan och grundsärskolan LÄSÅRET 2015-2016 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1

Läs mer

Ansvarsprövning 2014

Ansvarsprövning 2014 www.pwc.se Ansvarsprövning 2014 Översiktlig granskning av kommunstyrelsen och nämnderna Robert Bergman April 2014 1 Inledning 2 Inledning Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 1 Justering och fastställande av föredragningslista 3 2 Sammanfattning av skolornas risk- och konsekvensanalys vid 4 3 införande av en dator per elev Årsbokslut 2017 5 4 Uppföljning

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Uppföljning av Granskning av socialnämndens. uppföljning och kontroll

Uppföljning av Granskning av socialnämndens. uppföljning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Elin Petersson Jörn Wahlroth Maj 2016 Uppföljning av Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll Mönsterås kommun Innehåll 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna Revisionsrapport* Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna kommun Mars 2007 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Motala kommun

Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Motala kommun Revisionsrapport Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll Motala kommun Håkan Lindahl Juni 2012 Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning 1 2. Bakgrund 1 3. Metod 2 4. Granskningsresultat

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Sara Eriksdotter Bjurström Barbro Rinander Datum 2018-02-05 Namngivningsnämnden Diarienummer NGN-2017-0017 Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 Förslag

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskola och grundskola

Systematiskt kvalitetsarbete i förskola och grundskola www.pwc.se Revisionsrapport Magnus Höijer Tilda Lindell 17 februari 2014 Systematiskt kvalitetsarbete i förskola och grundskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Rapport Burlövs kommun Antal sidor 7 Innehållsförteckning 1. Inledning/bakgrund 2 1.1 Syfte 2 1.2 Revisionskriterier 2 1.3 Ansvariga 3 1.4 Metod

Läs mer

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar.

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar. 1(6) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Uppdragsplan 2016 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens ansvarsområde. Det

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem Alla elever

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun

Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar, Hanna Franck Larsson Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun Översiktlig granskning

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Förskoleverksamheten

BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Förskoleverksamheten BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN Förskoleverksamheten Verksamhetsåret 2018-2019 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Vision... 3 2.2 Mål...

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINI STRATION STABSENHETEN BILAGA 7 SID 1 (7) 2011-09-10 System för internkontroll Inledning I kommunallagen (SFS 1991:900) 6 kapitlet 7 fördelas ansvaret

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-21 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan Dnr: UN 16/100 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer