#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET"

Transkript

1 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

2 MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén Sambatåget Studentbalen Studenten Prova på Berga 18 BA Bygg- & anläggningsprogrammet BF Barn- & fritidsprogrammet EE El- och energiprogrammet EK Ekonomiprogrammet FT Fordons- & transportprogrammet Gymnasiesärskolan HA Handels- & administrationsprogrammet Idrottsgymnasiet IM Introduktionsprogrammen IN Industritekniska programmet RL Restaurang- & livsmedelsprogrammet SA Samhällsvetenskapsprogrammet TE Teknikprogrammet TCMiS Teknikcollege VO Vård- & omsorgsprogrammet 48 VO-COLLEGE Vård- & omsorgscollege 49 Ansökan Poängplaner 52 Skolledning & Elevhälsa 53 TEXTER: Bergagymnasiet DESIGN & PRODUKTION: Idèfolket Reklambyrå Malmö, 2014 FOTO: Cristiaan Dirksen, Lars Owesson (alla människor på bilderna är Bergagymnasiets elever och personal)

3 VÅR KOMPETENS DIN CHANS ATT NÅ MÅLEN 05 Därför Berga BERGAGYMNASIET GÖR DIN RÖST HÖRD Här hörs våra röster säger eleverna om sitt inflytande i undervisningen. Hos oss lyssnar vi verkligen på eleverna. Kärnvärden för Bergagymnasiet är glädje, gemenskap och närhet och dessa värdeord är myntade av eleverna. Närheten handlar om att det är bra kontakt mellan lärare och elever och att man får en bra utbildning på hemmaplan. Gemenskap och glädje handlar bland annat om teambuilding, studiebesök och resor samt sportturneringar och inte att förglömma alla aktiviteter i samband med studenten. På Berga är studentveckan unik med bland annat bal och sambatåg före studentdagen. LAPTOP SOM STÖD I DINA STUDIER Alla lärare och elever på de nationella programmen arbetar med personliga datorer som ett stöd och verktyg i undervisingen. Som elev kvitterar du ut en dator som du ansvarar för och använder under hela din tid på Bergagymnasiet. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET PÅ YRKESPROGRAMMEN På Bergagymnasiet har alla elever på yrkesprogrammen både rätt och möjlighet att erhålla grundläggande högskolebehörighet. HÖG KVALITET OCH GODA RESULTAT Bergagymnasiet har många kvalitetssäkrade utbildningar. Vi är certifierat Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Vi är certifierade för att utbilda Diplomerade Gymnasieekonomer. Vi har även nationell idrotts utbildning inom handboll och bordtennis. MEST KOMPETENS Vi har engagerade och behöriga lärare som bara undervisar i ämnen de är behöriga för. Dessutom har mer än en handfull lärare genomgått forskarutbildning. Eller som våra elever brukar säga Lärarna på Bergagymnasiet är grymt bra! Vår samlade kom petens ger dig bästa chans att nå dina mål. BÄST PÅ SAMARBETE Bergagymnasiet samarbetar med ca 500 arbetsgivare, verksamheter, föreningar samt högskolor och universitet, både i och utanför Sverige. I många av våra utbildningar är arbetsgivare med och på verkar hur vi arbetar vilket är en garanti för att utbildningen stämmer med de krav som finns. På Bergagymnasiet får du inte bara rätt gymnasie utbildning, du får också många värdefulla kontakter som ger dig möjlighet att börja bygga dina egna nätverk för framtida arbete och studier. LÄRLINGSUTBILDNING Har du en stark motivation för ett yrke och en tydlig målbild? Vill du vara mer av skoltiden på en arbetsplats och följa en handledare som lär dig yrket? Då är kanske en lärlingsutbildning intressant för dig. Till hösten startar vi lärlingsutbildning på följande program: El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Industritekniska programmet Vård- och omsorgsprogrammet Du kommer att läsa i en lärlingsklass på Bergagymnasiet där de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans. Du kanske upplever en tuffare tillvaro än en elev som går skolförlagt program, men du får en riktigt bra utbildning och en tidig start i ett yrke.

4 ELEVKÅREN 07 Välkommen in i gemenskapen Vi som sitter i elevkåren vill hälsa alla elever varmt välkomna till Bergagymnasiet. Elevkåren representerar alla elever och deras idéer. Vi utser elevrepresentanter till skolkonferenser och skydds ronder. Elevkårens arbete utgår från tre grund läggande huvudområden. 1 ATT SKAPA GEMENSKAP PÅ SKOLAN En bättre gemenskap gör att det blir trevligare att gå i skolan. Eftersom många elever har undervisning i olika byggnader är det viktigt att det finns möjligheter för alla elever att träffas. Elevkåren arbetar för att fler elever ska känna en trygghet och ett lugn på Bergagymnasiet, så att vi får en mer avslappnad miljö där vänskap och gemenskap får växa fram. "Det är era förslag, idéer och åsikter som formar elevkårens verksamhet. Därför är det mycket viktigt att så många som möjligt engagerar sig" Välkommen till roliga och lärorika år! 2 3 ATT ENGAGERA ELEVERNA PÅ SKOLAN Vi är drygt 700 elever som går på Bergagymnasiet. Om fler elever funderar över vad som kan bli bättre skulle vi i elevkåren kunna göra mycket mer. Det är era förslag, idéer och åsikter som formar elevkårens verksamhet. Därför är det mycket viktigt att så många som möjligt engagerar sig för att få en ännu bättre gymnasietid. ATT ÖKA ELEVERNAS INFLYTANDE För att lättare kunna påverka med förslag, idéer och åsikter be höver vi elever få ett ännu större inflytande. Bergagymnasiet är till för oss elever, därför är det viktigt att vi arbetar för att få vara med och bestämma så mycket som möjligt. Detta kräver dock att vi elever engagerar oss. Har vi inte förslag, idéer eller åsikter kan vi inte öka vårt inflytande på skolan.

5 BERGAAMBASSADÖRERNA 09 På Bergagymnasiet gör eleverna sina röster hörda på många sätt. Därför är det eleverna och inte lärarna som presenterar skolan på mässor och Öppet Hus. Vi på Berga anser nämligen att det är eleverna som är bäst på att tala om hur det är på skolan. Prata med oss

6 11 Ny bild. Biljardbord Bordtennis Café Specialpedagog Vi är en frivillig kommitté som arbetar för att alla på Bergagymnasiet ska få en minnesvärd student. Vi håller i alla evenemang som sker under den sista veckan, därav namnet, samt en del fester och aktiviteter under årets gång. Det är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter, lära känna nya människor och få prova på att styra ett litet företag. Vårt mål är att alla ska trivas och få en förbättrad gemenskap på skolan. SVK Sista veckan kommittén

7 SAMBATÅGET 13 En av Bergagymnasiets mest omtyckta höjdpunkter är det årliga sambatåget. Alla studenter är klädda i badkläder och bastkjolar och studsar av glädje. Hela årskullen vandrar bakom ett släp med musik från skolan ända ner till Trollsjön där det väntas utedisco med DJ i några timmar. När studenterna fått kramp i fötterna av allt dansande åker de hem och laddar om på nytt inför sambafesten som hålls på kvällen.

8 STUDENTBALEN 15 Studentbalen är en tillställning alla studenter borde få uppleva. Hitta den perfekta balklädseln och njuta av en ljuvlig trerättersmiddag med ett trevligt sällskap. Tillställningen hålls på Grand Hotel i Lund och efterfesten är på Hotel Lundia. Först minglar du och din baldejt i parken framför Grand där det bjuds på mousserande vin och tilltugg. Därefter väntar parfotografering sedan är det dags för middag i den stora salen. Efter middagen och lite dans fortsätter festen på Hotel Lundia för ännu mer dans och fest.

9 STUDENTEN Dagen börjar med jordgubbsfrukost vid Trollsjön där man umgås det sista med klassen och skriver uppskattade hälsningar i studentmössorna. På skolan väntas klassfotografering och studentlunch. Mätta och belåtna sätter sig studenterna i aulan för ett sista avslut med rörande tal och mycket jublande. Därefter väntas det sista farvälet i klassrummet med sina klasskamrater samt mentorer. Sist, men inte minst, är utspringet vilket eleverna längtar mest till. Nära och kära väntar på skolgården för att gratulera och krama om sin student. När studenterna mottagit presenter och en massa kärlek vandrar alla i ett tåg bakom en orkester ner till Trollsjön där mössuppkastning väntar. Slutligen åker studenterna på flaken och visslar mer än någonsin i sina pipor. Därefter väntas studentfest hemma hos eleverna med släkt och vänner.

10 SKUGGA EN ELEV 19 GYMNASIEPROGRAM "Gör som vi, prova på Berga" Välkommen in i gemenskapen! Var med en dag eller två hos oss på Bergagymnasiet, välj själv vilka program du vill besöka. En utvald fadder följer med dig hela dagen och guidar dig genom både program och skola. Prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola, så får du hjälp att boka ditt besök.

11 BA BA BYGG- & ANLÄGGNINGSPROGRAMMET 21 Yrkesprogram BYGG- & ANLÄGGNINGS- PROGRAMMET Certifierat enligt BYNs krav (Bygg och Yrkesnämnden) DU FÅR ALL DEN KOMPETENS DU BEHÖVER FÖR DE GRUNDLÄGGANDE YRKESKRAVEN INOM HUSBYGGNAD OCH ANLÄGGNING. YRKESVAL HUSBYGGNAD Träarbetare, murare, betongarbetare, golvläggare och specialyrken som takmontör, undertaksmontör, håltagare, ställningsmontör och glasmästare. MARK OCH ANLÄGGNING Väg- och anläggningsarbetare, Beläggningsarbetare. DU FÅR EN BRED BAS OCH EN YRKESINRIKTNING Undervisningen i årskurs 1 är gemensam. Här inriktas grundutbildningen på baskunskaper om de olika yrkena inom byggområdet. Utbildningen börjar med stor bredd för att senare smalna av mot det yrkesval du gjort. Genom t ex studiebesök, kortare praktik eller undervisning i avsnitt som är gemensamma för inriktningen får du insikt i byggbranschens olika yrken. INRIKTNINGAR Du får möjlighet att välja mellan inriktningen Husbyggnad och inriktningen Mark och anläggning. Du väljer inriktning inför årskurs 2. HUSBYGGNAD Yrkesval: Träarbetare, murare, betongarbetare, golvläggare och specialyrken som takmontör, undertaksmontör, hål tagare, ställningsmontör och glasmästare. Inriktningen ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner. Innan specialisering får man en gemensam grund. MARK OCH ANLÄGGNING Yrkesval: Väg- och anläggningsarbetare, beläggningsarbetare. Inriktningen ger kunskaper i markarbeten för vägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, plattoch stenbeläggningar. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL YRKESHÖGSKOLAN Du får under de två första årskurserna läsa gymnasiegemensamma ämnen, bland annat svenska, engelska och matematik, vilket gör att du får en yrkesexamen och kan söka vidare till yrkeshögskola. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Under årskurs 2 och 3 får du arbetsplatsförlagt lärande, APL, minst 15 veckor av tiden någonstans i regionen. En utsedd handledare ser till att du får lära dig vad det innebär att vara byggare. Din yrkeslärare håller kontakt med dig som elev, din handledare och arbetsledningen på APL platsen för att se till att du får en bra utbildning. EGET FÖRETAG? Arbetsmarknaden skiftar mycket inom byggbranschen. Det finns möjligheter för en skicklig yrkesman att starta eget företag. Certifierat enligt BYNs krav (Bygg och Yrkesnämnden).

12 BF BARN- & FRITIDSPROGRAMMET 23 Yrkesprogram BARN- & FRITIDS- PROGRAMMET BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET GER EN BRA GRUND FÖR ARBETE MED MÄNNISKOR I OLIKA ÅLDRAR INOM EN RAD PEDAGOGISKA OCH SOCIALA YRKESOMRÅDEN. MÄNNISKAN I CENTRUM Utbildningen inriktas mot verksamhetsområden där arbetet med människor står i centrum. VÅRT ARBETSSÄTT Du kommer lära dig att leda och utveckla människor i olika sammanhang. Vi varvar teori med utåtriktad verksamhet som hälsofrämjande arbete och olika ledarskapsuppgifter på förskolor, skolor och inom omsorgsverksamheten. Vidare har programmet lägerverksamhet och BF-dagar, dagar då alla elever på programmet har aktiviteter tillsammans. INRIKTNING PEDAGOGISKT ARBETE Genom teori och praktik får du kunskap om pedagogiskt arbete, barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Inriktningen förbereder eleverna för arbete som barnskötare i förskolan eller elevassistent i skolan. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL YRKESHÖGSKOLA Du får på Barn- och fritidsprogrammet en grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Dessutom har du möjlig het att välja ett kurspaket som ger dig behörighet till andra högskoleutbildningar. PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN Hälsopedagogik Pedagogiskt ledarskap Kommunikation Lärande och utveckling Människors miljöer PROGRAMFÖRDJUPNINGAR På programmet finns det möjlighet att välja mellan ett antal fördjupningskurser exempelvis: Specialpedagogik Entrepenörskap Dramapedagogik Skapande verksamhet Svenska 3 Matematik 2 APL- ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Du kommer att delta i verksamheter inom ditt kommande yrkesområde. Människan i centrum BARNSKÖTARE / ELEVASSISTENT På Barn- och fritidsprogrammet utbildas du till barnskötare och elevassistent.

13 BA EE EL- OCH ENERGIPROGRAMMET 25 Lärlingsutbildning EL- & ENERGI- PROGRAMMET Jobb direkt! HÄR FÅR DU YRKESUTBILDNING FÖR ARBETE SOM INSTALLATIONSELEKTRIKER. DU KAN, GENOM MEDVETET VAL AV KURSER, ÄVEN SKAFFA DIG GRUND- LÄGGANDE HÖGSKOLEBEHÖRIGHET. INRIKTNING ELTEKNIK Du får en utbildning till installations elektriker och kan till exempel utföra elarbete och underhåll inom: Fastighetsteknik Nyinstallation Industri, Renovering Och Tillbyggnadsarbeten (ROT) Säkerhets- och dataanläggningar (t ex inbrottslarm och lan) Mycket av utbildningen sker i projektform där du tränas i att ta eget ansvar och förbereda dig för yrkeslivet. Arbetssättet skapar en lugn studiemiljö. Du arbetar i den takt du behöver. Våra lärare har kvalificerad utbildning och branscherfarenhet för att du ska få relevant och aktuell kunskap för ditt kommande yrkesliv. Du kommer att varva teori och praktik i din utbild-ning. Som elev på Berga-gymnasiet är du väl sedd bland arbetsgivarna och de tar gärna emot dig på studie besök och arbetsplatsförlagt lärande. Bergagymnasiet ligger strategiskt mitt i Skåne så det är lätt att nå ut till arbetsplatserna. INRIKTNING ELTEKNIK Elteknik ger dig en grundutbildning inom ett attrak tivt yrkesområde. På inriktningen få du lära dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, larm samt tv- och datanät. Du får en utbildning till installationselektriker och kan till exempel utföra elarbete och underhåll inom fastighetsteknik, nyinstallation, industri, Renovering Och Tillbyggnadsarbeten (ROT), säkerhetsoch dataanläggningar (t ex inbrottslarm och lan). När du fullgjort din gymnasieutbildning är du direkt anställningsbar på en elfirma eller företag som sysslar med el. Efter din gymnasieutbildning fortsätter du som anställd lärling i ytterligare ett år efter det att du slutat skolan. Sedan är du färdig elektriker. FÖR MER INFORMATION OM YRKEN SE: Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY. VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50 % av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). Du läser gymnasiegemensamma ämnen i en lärlingsklass på Bergagymnasiet.

14 EK EKONOMIPROGRAMMET 27 Högskoleförberedande EKONOMI- PROGRAMMET DU SOM LÄSER EKONOMIPROGRAMMET VILL KOMBINERA TEORETISKA OCH PRAKTISKA STUDIER. DU KAN ARBETA SOM GYMNASIEEKONOM DIREKT EFTER AVSLUTADE STUDIER OCH VÄLJA ATT LÄSA VIDARE SENARE. PÅ BERGAGYMNASIET KAN DU BLI DIPLOMERAD GYMNASIEEKONOM. Du får en bred behörighet till de flesta högskoleutbildningar. Ekonomiprogrammet på Bergagymnasiet gör dig anställningsbar och antagningsbar. BÅDE EKONOMI OCH JURIDIK Du läser både ekonomi och juridik på programmet. Bergagymnasiet erbjuder inriktningen ekonomi och två programfördjupningar; antingen ytterligare ekonomi eller fördjupning i juridik. Ekonomer kan ha jobb inom reklam, försäljning, bank och redovisning, och som jurist kan du arbeta som advokat, åklagare eller domare. Vi studerar och arbetar med olika områden inom ekonomi och juridik för att du ska hitta det som intresserar just dig. UTBILDNING NÄRA YRKESLIVET Det som kännetecknar ekonomiprogrammet på Bergagymnasiet är ett nära samarbete mellan lärarna som ger utbildningen en tydlig ekonomisk profil. Lärare och elever arbetar för att skapa en vi-känsla. Något av det vi gör är: Gemensamma aktiviteter för alla ekonomer på skolan såsom Kick Off och en årlig utomhusaktivitet Studieresor, studiebesök och gästföreläsningar under hela studietiden Du besöker ditt fadderföretag regelbundet Du får starta och driva ett eget företag genom Ung företagsamhet Kontakt med högskolor. Du går bland annat på föreläsning på Handelshögskolan i Stockholm, Ekonomihögskolan och institutionen för Handelsrätt i Lund samt Ekonomprogrammet i Kristianstad. Du får god träning i problemlösning genom att arbeta med projekt och praktikfall DIPLOMERING GENOM SAMARBETE MED NÄRINGSLIVET Skolan är certifierad att diplomera gymnasieekonomer, en utbildning utformad i samarbete med näringslivet. Vi arbetar bland annat med olika projekt, självständigt eller i grupp. Teori blandas med praktiskt arbete såsom vid olika event där du kommer att få arbeta med värdskap och utvärderingar. Diplomeringen, som är frivillig, gör dig anställningsbar direkt efter gymnasiet, till exempel som ekonomiassistent. Välkommen till en utbildning på hemmaplan! Skugga en elev på Ekonomiprogrammet för att se om vår utbildning passar dig, och kontakta oss gärna: eller VÄLJ PROGRAMFÖRDJUPNING Du läser både ekonomi och juridik på programmet. Bergagymnasiet erbjuder inriktningen ekonomi och möjlighet att välja mellan två olika programfördjupningar: Anställningsbar med diplom! YTTERLIGARE EKONOMI FÖRDJUPNING I JURIDIK

15 BA FT FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET 29 Yrkesutbildning & Lärlingsutbildning FORDONS- & TRANSPORT- PROGRAMMET EN BRA GRUNDUTBILDNING FÖR DIG SOM ÄR TEKNISKT INTRESSERAD OCH SOM VILL ARBETA I ETT SERVICEYRKE. EN LJUS FRAMTID Fordonsverkstäder ställer allt högre krav på sina fordonsmekaniker och deras utbildning, framförallt gäller detta elektronik som alltmer styr dagens fordon. Framtiden för den som läser FT är alltså mycket ljus. Du kan efter slutförd utbildning välja att arbeta som mekaniker på olika märkesverkstäder. Efter några års erfarenhet kan utbildningen även leda till andra yrken inom fordonsbranschen t.ex. som tekniker, arbetsledare, besiktningsman, skadereglerare hos försäkringsbolag eller egen företagare. Din utbildning kan även ta dig till en karriär utomlands. AVANCERAD TEKNIK Dagens fordon utvecklas mot allt mer avancerad teknik. Kunskaper i bl a dagnostenik, mätteknik och elektronik är av största vikt. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Under första året läser alla eleverna gemensamma kurser och väljer därefter inriktning inför årskurs 2 och 3. Då ingår också APL med praktik på olika företag i branschen. VÄLJ MELLAN TVÅ INRIKTNINGAR På Bergagymnasiet kan du välja mellan Personbil eller Lastbil- och mobila maskiner. PERSONBIL (Yrkesutbildning) Väljer du inriktningen personbil får du färdigheter i felsökning, demonterings- och monteringsarbeten på personbilar och lättare fordon. Du kommer att få arbeta med elsystem och lära dig den moderna bilens elektronik och att använda avancerad mätutrustning. Ett annat område som du måste behärska är bränslesystemet med insprutningssystem, förbränningsteknik och avgasrening. Du får även goda kunskaper inom området kraftöverföring där du får lära dig hur automatiska och manuella växellådor, kopplingar och slutväxlar fungerar. LASTBIL- OCH MOBILA MASKINER (Lärlingsutbildning) Inriktningen Lastbil- och mobila maskiner ger utbildning för arbete med tyngre maskiner typ lastbilar, entreprenadmaskiner, skog- och lantbruksmaskiner. Du får här arbeta med dieselmotorer och med pneumatiska och hydrauliska system, men får även lära elektronik och svetsning. Inriktning Lastbil och Mobila Maskiner är sökbar som lärling inför skolstart höst VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50 % av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). Du läser gymnasiegemensamma ämnen i en lärlingsklass på Bergagymnasiet. BERGAGYMNASIET I TOPP ÅR EFTER ÅR Bergagymnasiets elever ligger i topp år efter år i tävlingar mot elever från andra skolor i landet inom t ex maskinoch lastbilsteknik. Goda kontakter med branschen! VÄLJ MELLAN TVÅ INRIKTNINGAR PERSONBIL Ger kunskap om felsökning, bilens elektronik, bränslesystem, hur växellådor fungerar med mera. LASTBIL- OCH MOBILA MASKINER Ger bland annat utbildning för arbete med tyngre maskiner som lastbilar, entreprenadmaskiner samt skogs- och lantbruksmaskiner.

16 GYMNASIESÄRSKOLAN 31 GYMNASIESÄRSKOLAN GYMNASIESÄRSKOLAN ÄR EN LITEN ENHET SOM PRÄGLAS AV GEMENSKAP OCH KAMRATSKAP. HÄR BLIR ALLA ELEVER SEDDA, UPPMÄRKSAMMADE OCH UPPSKATTADE! SÅ HÄR TÄNKER VI NATIONELLA PROGRAM På dessa nationella program har vi som mål att efter full gjord utbildning så ska eleverna kunna arbeta och verka i samhället. Kurserna i programmen är anpassade för att ge eleven en bra kunskapsbas inom fastighet, anläggning och byggnation eller hotell, restaurang och bageri. Kunskaperna eleverna tillgodoser sig på dessa utbildningar är även användbara i det privata samhällslivet. Vi har som målsättning att ha ett nära samarbete med näringslivet för att minska steget mellan skola och arbete. Utbildningen innefattar därför minst 22 veckor av arbetsplatsförlagt lärande. GYMNASIESÄRSKOLEGEMENSAMMA ÄMNEN Engelska 1 Estetisk verksamhet Historia Idrott och hälsa 1 Matematik 1 Naturkunskap 1 Samhällskunskap 1 Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 INDIVIDUELLT PROGRAM Det Individuella programmet är till för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. På det Individuella programmet har vi som mål att utbildningen ska ge eleverna kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt, samt för att kunna delta i samhällslivet. Eleverna läser ämnesområden istället för ämnen. PROGRAMMET INNEHÅLLER DESSA ÄMNESOMRÅDEN Estetisk verksamhet Hem och konsumentkunskap Idrott och hälsa Natur och miljö Individ och samhälle Språk och kommunikation FASTIGHET, ANLÄGGNING OCH BYGGNATION PROGRAMMET PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN Bygg och anläggning 1 Fastighetsskötsel 1 Service och bemötande 1 Växtkunskap 1 PROGRAMFÖRDJUPNING Bygg och anläggning 2 Fastighetsskötsel - byggnadsunderhåll Fastighetsskötsel - inre miljö Körning - basmaskin 1 Körning - basmaskin 2 Material och verktyg 1 Skötsel av utemiljöer 1 Skötsel av utemiljöer 2 HOTELL, RESTAURANG OCH BAGERI PROGRAMMET PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN Bageri och konditorikunskap Hotell Livsmedel och näringskunskap Måltid och branschkunskap Service och bemötande 1 PROGRAMFÖRDJUPNING Bageri 1 Hem- och konsumentkunskap 1 Frukost och bufféservering 1 Lokalvård 1 Matlagning 1 Matupplevelser 1 Servering 1 Yrkesinriktade program med praktik INDIVIDUELLT VAL GYMNASIESÄRSKOLEARBETE. INDIVIDUELLT VAL GYMNASIESÄRSKOLEARBETE.

17 HA HANDELS- & ADMINISTRATIONSPROGRAMMET 33 Yrkesprogram HANDELS- & ADMINISTRATIONS- PROGRAMMET GILLAR DU PERSONLIGA MÖTEN OCH KONTAKTER MELLAN MÄNNISKOR? HÄR FÅR DU TRÄNA ATT MÖTA MÄNNISKOR OCH GE SERVICE PÅ OLIKA SÄTT. HA ÄR VALET FÖR DIG SOM VILL ARBETA MED FÖRSÄLJNING, MARKNADSFÖRING, INKÖP OCH KUNDSERVICE. Handels- och administrationsprogrammet är för dig som vill arbeta i butik inom olika branscher. Det kan även passa dig som vill arbeta inom kontor/service. Som på alla program läser du gymnasiegemensamma ämnen, gör ett gymnasiearbete och får välja kurser som du är intresserad av för fortsatta studier. Denna utbildning lär dig att tänka och handla serviceinriktat. Du får träning i att möta andra människor och ge service på olika sätt. Du får även praktisera dina teoretiska kunskaper under ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på olika arbetsplatser som du själv väljer. Denna möjlighet får du under alla dina gymnasieår. SOM ELEV PÅ HANDELS- OCH ADMINISTRATIONS- PROGRAMMET FÅR DU: nära koppling till ditt yrkesområde i form av APL-platser samverkan med arbetslivet möjlighet att vara med och påverka upplägg och innehåll en modern utbildning som motsvarar arbetslivets krav goda förutsättningar för arbete efter avslutad utbildning god grund för vidare studier inom t ex yrkeshögskolan som ger en mängd olika utbildningsalternativ JOBB DIREKT En stor del av våra elever på Handels- och administrationsprogrammet får anställning på sina praktikplatser efter sina studier. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLAN Under din gymnasietid kommer det att finnas möjlighet att läsa in de kurser som behövs för grundläggande behörighet till högskolan. FLERA MÖJLIGHETER Inom HA är service och kommunikation centralt. Det förutsätter kontakter mellan människor där det personliga mötet är viktigt. I ditt gymnasiearbete är det möjligt att driva Ung företagsamhet, UF. Det finns också möjlighet att delta i olika projekt i samarbete med andra länder. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Jobb direkt! Under dina tre år på gymnasiet får du praktisera dina teoretiska kunskaper på olika arbetsplatser. Det tredje året får du hela två dagar per vecka under läsåret.

18 IDROTTSGYMNASIET ÄR KNUTET TILL SAMTLIGA AV VÅRA PROGRAM SA / EK / NA / HA / BF / VO / RL / BA / FT / IN / TE / EE 35 N I U: Handboll Bordtennis IDROTTS- GYMNASIUM PÅ BERGA KAN DU KOMBINERA DINA GYMNASIESTUDIER MED OLIKA IDROTTSUTBILDNINGAR. ALLA IDROTTSUTBILDNINGAR GÅR ATT KOMBINERA MED SAMTLIGA AV VÅRA PROGRAM. Du som börjar hos oss på Bergagymnasiet höstterminen 2015 kan välja att kombinera dina gymnasiestudier med olika idrottsutbildningar. Bergagymnasiet har blivit godkänt för nationella idrottsutbildningar (NIU) i bordtennis och handboll. NIU är en elitidrottsutbildning och respektive specialidrottsförbund kommer att vara involverat i uttagningarna till utbildningarna. Utöver NIU i bordtennis och handboll kan du söka till vårt fotbollsgymnasium. Alla idrottsutbildningar startar i årskurs 1 på Bergagymnasiet. INNEHÅLL OCH OMFATTNING Alla idrottsutbildningar går att kombinera med samtliga program. Under din studietid i NIU (bordtennis eller handboll) kommer du att läsa 400 poäng inom din idrott. Idrottsutbildningen pågår under hela din gymnasietid. Fotbollen pågår dock endast under åk 1 och 2. Samtliga idrottsutbildningar består av såväl praktisk träning som teoretisk fördjupning och syftar till individuell utveckling inom din idrott. ANTAGNINGSFÖRFARANDE Antagningen till bordtennis respektive handboll sker i samarbete med bordtennisförbundet respektive handbolls förbundet. På Bergagymnasiets hemsida ligger länkar till ansökan för NIU (till respektive förbund). Sista ansökningsdag är 1 december Därefter blir du kallad till en provträning. Du skall sedan söka nationellt program precis som vanligt. För ansökan till fotbollsgymnasium använder du blanketten på vår hemsida (finns under gymnasieantagningen), vilken du fyller i och skickar till: Bergagymnasiet, Verkstadsvägen 1, Eslöv. Du som söker fotboll kommer att kallas till en fotbollsantagning i maj månad ANTAGNINGSKRAV För att du ska börja på idrottsutbildningarna krävs att du kommer in på ett gymnasieprogram. Därför är det klokt att söka flera programalternativ. FRÅGOR? KONTAKTA NIU I BORDTENNIS OCH HANDBOLL RESPEKTIVE FOTBOLLSGYMNASIUM: BORDTENNIS: Idrottslärare Lisa Beltzén Jacobsson tel: HANDBOLL: Instruktör Kent Engdahl tel: FOTBOLL: Instruktör Alexander Burman tel:

19 IM INTRODUKTIONSPROGRAMMEN 37 INTRODUKTIONS- PROGRAMMEN HÄR KAN DU GÅ OM DU SAKNAR BEHÖRIGHET TILL NATIONELLA PROGRAM. Genom att gå ett av de fem olika introduktionsprogrammen kan du bli behörig till nationellt program, förberedas för arbetsmarknaden eller gå vidare till annan utbildning. PREPARANDUTBILDNING För dig som är studiemotiverad och snabbt ska bli behörig till ett nationellt program, antingen högskoleförberedande eller yrkesprogram. På preparandutbildningen går du högst ett år och utbildningen utformas för varje enskild elev. PROGRAMINRIKTAT INDIVIDUELLT VAL För dig som saknar behörighet till ett nationellt yrkesprogram men vet vilken yrkesutbildning du vill gå. För att antas måste du vara godkänd i svenska eller i svenska som andraspråk. Dessutom måste du vara godkänd i engelska eller matematik och i minst fyra andra ämnen till eller i engelska och matematik samt i tre ämnen till. Du följer programmet samtidigt som du läser de kurser som saknas för att bli behörig. YRKESINTRODUKTION För dig som saknar behörighet till ett yrkesprogram. Du får en yrkesinriktad utbildning och läser ett utvalt antal yrkeskurser samtidigt som du läser in grundskoleämnen för att bli behörig. INDIVIDUELLT ALTERNATIV För dig som ännu inte vet vilken utbildning du vill gå, kanske har svårt med motivationen och saknar behörighet till ett yrkesprogram. Denna utbildning kan leda vidare till yrkes introduktion. Utbildningen utformas individuellt och den kan innehålla både studier och praktik på en arbetsplats. SPRÅKINTRODUKTION För dig som nyligen anlänt till Sverige eller varit här en tid erbjuder Språkintroduktionsprogrammet en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket. Utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare till ett nationellt gymnasieprogram eller annan utbildning. Vi erbjuder en utbildning som tar hänsyn till varje enskild elevs behov. Vi möter dig där du är!

20 BA IN INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET 39 Lärlingsprogram INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET PÅ INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET UTBILDAR VI FRAMTIDENS CNC-OPERATÖRER, SVETSARE, PLÅTSLAGARE, OCH DRIFT- & UNDERHÅLLSTEKNIKER. DU FÅR EN BRA GRUND OCH MÖJLIGHET TILL JOBB DIREKT EFTER UTBILDNINGEN. Ett framtidsyrke! TEKNISKA UTMANINGAR Du kommer under utbildningen att ställas inför många utmaningar oavsett vilken inriktning du väljer. Du får prova på alla inriktningar innan du väljer mellan: Driftsäkerhet och underhållsteknik Produkt- och maskinteknik Svetsteknik VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50 % av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). Du läser gymnasiegemensamma ämnen i en lärlingsklass på Bergagymnasiet. APL - ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Minst halva studietiden förläggs till arbetsplatsen. Du får en handledare på arbetsplatsen och följer denne i arbetet. En yrkeslärare från skolan besöker dig och ansvarar för utbildningen. VAD KÄNNETECKNAR PROGRAMMET? Industritekniska programmet håller till i en modern miljö med den senaste tekniken. Detta märks inte minst på maskinsidan, där vi ligger väl framme vad gäller tillverning med datastyrd utrustning typ CNC (Computer Numerical Control). För att hänga med i företagens utveckling krävs inte bara en modern maskinpark på programmet, utan även ett nära samarbete med företagen i branschen. För att täcka alla tre inriktningar på programmet krävs en bredd av olika både små och stora APL-företag, där bl.a. internationella företag finns representerade som våra samarbetspartners. Det krävs en ständig föryngring av företagens personal, inte minst med tanke på det stora antal 40-talister, som nu är på väg att lämna arbetsmarknaden. Detta borgar för en ljus och spännande framtid för alla elever som väljer att gå Industritekniska programmet. UTÖVER ORDINARIE UTBILDNING Vi kan även erbjuda kurser till truckkort, hetaarbetenkurs, traversutbildning och skylift. VAD TYCKER ELEVERNA? Vi tycker att lärarna är bra. Man får jobba med olika maskiner och det gillar jag. Det är kul att jobba i projekt. Vi får en bred utbildning inom yrket, med möjlighet till svetscertifiering. Det finns stora möjligheter att få jobb, men även att studera vidare om man vill.

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Varför Bergagymnasiet? 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Prova

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Varför Bergagymnasiet? 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Prova

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING!

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING! 1 2016 2017 HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING! Hösten 2016 påbörjas byggnationen av en helt ny och modern skola som beräknas vara färdigt 2018. Det betyder alltså att ni som börjar på Bergagymnasiet läsåret

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

Välkomna till information om gymnasievalet

Välkomna till information om gymnasievalet SIDAN 1 Välkomna till information om gymnasievalet Måna Barsch Studie- och yrkesvägledare 508 15 613 eller 076-12 15 613 mana.barsch@stockholm.se Program för informationen Ny gymnasieskola HT 2011 Yrkesprogram

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Gemenskap Närhet Glädje. Bergagymnasiet.se

Gemenskap Närhet Glädje. Bergagymnasiet.se 2018 2019 Gemenskap Närhet Glädje 3 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 SVK Sista-veckan-kommittén 8 9 Den nya skolan 10 Gymnasieprogram 11 BA Bygg- & anläggningsprogrammet 12 13 BF Barn-

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Information inför gymnasievalet 2017

Information inför gymnasievalet 2017 Information inför gymnasievalet 2017 Det finns 18 nationella gymnasieprogram. Av de är 12 yrkesprogram och 6 är högskoleförberedande program. Alla nationella program är 3-åriga. Det finns också 5 olika

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats

VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats PA larlings utbildningen far du: ta ett vuxenansvar värdefull arbetslivserfarenhet praktisk

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN 18 nationella program 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar 2.500 poäng 1 DETTA ÄR ETT YRKES Gymnasiegemensamma ämnen, 600 p Engelska,

Läs mer

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015 Gymnasievalet 2017 2015 Studie och yrkesvägledare Alicja Sjölund Studie och yrkesvägledare Måndag, Tisdag, Torsdag, Fredag Tfn. 0850822707 Alicja.sjolund@stockholm.se Gymnasieskolan 18 nationella program

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

18 nationella program Yrkesprogram Högskoleförberedande

18 nationella program Yrkesprogram Högskoleförberedande GY 2011 Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten minskar Förändrad programstruktur Större skillnad mellan yrkes - högskoleförberedande program Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram En yrkesexamen

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning Eda Gymnasieskola - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning 2 Eda Gymnasieskola Eda Gymnasieskola erbjuder följande: Restaurang- och livsmedelsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska

Läs mer

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Kristina.lof@stockholm.se 1 GYMNASIEINFORMATION 2016-2017 Studie-och yrkesvägledning i årskurs 9 Gymnasieprogrammen Specialvarianter Betyg, meritvärde och urval

Läs mer

Carlsund Utbildningscentrum

Carlsund Utbildningscentrum Carlsund Utbildningscentrum Program som du kan söka på Carlsund Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet

Läs mer

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program SFS 2015:143 Bilaga 1 1 Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program Nationella program Omfattning i gymnasiepoäng för de programgemensamma

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Gymnasieinformation. Vilka förutsättningar? Hur klarar du grundskolan Hur klarar du dina fritidsaktiviteter Hur utnyttjar du dina resurser

Gymnasieinformation. Vilka förutsättningar? Hur klarar du grundskolan Hur klarar du dina fritidsaktiviteter Hur utnyttjar du dina resurser Gymnasieinformation Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Starka sidor Hur mycket vill du satsa? Studera efter gymnasiet Studera på annan ort Program med mycket teori

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Leder till jobb inom ett socialt arbete Vi älskar att arbeta med människor BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du jobba med människor? Kanske som väktare, personlig assistent, stöd i boende, daglig verksamhet

Läs mer

Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen

Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Hur mycket vill du satsa? Studera efter gymnasiet Studera på annan ort Program med mycket teori

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

programväljaren.se 1

programväljaren.se 1 programväljaren.se 1 Gymnasiskolans mål är att eleverna: Tar en gymnasieexamen Är väl förberedda för arbete/vidare studier Tar ansvar och blir goda samhällsmedborgare Har en beredskap för livslångt lärande

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

Välkomna till information om gymnasiet!

Välkomna till information om gymnasiet! Välkomna till information om gymnasiet! Studie- och yrkesvägledning Vår profession är inom vägledning och information. Vägledning handlar om att stödja eleven i att utforska, identifiera och formulera

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 14/15 och 15/16 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2017 2018 Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 SVK Sista-veckan-kommitén 8 9 Den nya skolan 10 Gymnasieprogrammet

Läs mer

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet för hotell, restaurang och bageri Programmet för hotell, restaurang och bageri Programmet för hotell, restaurang och bageri är till för dig som vill arbeta med matlagning, bakning och livsmedel. Du kan också välja det här programmet om

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

VÄLKOMNA PÅ INFORMATION OM GYMNASIEVALET 2017/2018 STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE MALIN JACOBSSON TEAM NORDVÄST

VÄLKOMNA PÅ INFORMATION OM GYMNASIEVALET 2017/2018 STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE MALIN JACOBSSON TEAM NORDVÄST VÄLKOMNA PÅ INFORMATION OM GYMNASIEVALET 2017/2018 STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE MALIN JACOBSSON TEAM NORDVÄST VÄGLEDNINGSPROCESSEN Val och beslut Genomförande SJÄLVKÄNNEDOM Vem är jag? Vad vill jag? Vad

Läs mer

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet Vägledningssamtal med alla elever i åk 9 Vill du som förälder boka tid för ett samtal inför gymnasievalet? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016

PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016 PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016 Olika kurser och poängfördelning under hela gymnasieutbildningen (oäng motsvarar ungefär 100 timmar) Högskoleförberedande program Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation

Välkommen till Gymnasieinformation Välkommen till Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledare Veronica Gustafsson 2014-10-02 Innehåll Programöversikt och kursplan Behörighet och urval Ansökan och antagning/tidsplan Förberedelser inför

Läs mer

Hur skall jag kunna välja??

Hur skall jag kunna välja?? Välkommen! Hur skall jag kunna välja?? Vad händer i 9:an? Vägledningssamtal hos SYV (elev/vårdnadshavare) Gymnasiedagarna mässan 4-6 okt http://gymnasiedagarna.se/ Öppet hus på skolorna (nov-maj) Klassinformation

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet.

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet. LEDARSKAP NYA BF Ledarskap Nya BF är programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar. Programmet ger dig möjlighet att ta yrkesexamen, vilket innebär att du har de kunskaper som behövs för

Läs mer

Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/

Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/ Barn och fritid/ Industritekniska/ Naturvetenskap/ Samhällsvetenskap/ Ekonomi/ Introduktion/ Gymnasiesärskola/ 2018/2019 Riktigt bra utbildning med idrott i fokus! Är idrott din grej? Perfekt, då är Filbornaskolan

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET KOCK SERVITRIS ELLER SERVITÖR BAGARE OCH KONDITOR BUTIKSSÄLJARE INOM FÄRSKVAROR OCH DELIKATESS. RESTAURANGSKOLAN I MALMÖ RESTAURANG-OCH

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Tidplan för gymnasievalet

Tidplan för gymnasievalet Tidplan för gymnasievalet Oktober/November Gymnasieinformation Samtal Öppethus på gymnasieskolorna Gymnasiemässa i Lund och Malmö December Samtal Januari Lösenord delas ut Webben öppnar 16 januari Gymnasieansökan

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Barn- och fritidsprogrammet utbildar dig för arbete med människor i alla åldrar. Programmet ger dig kunskaper och färdigheter i pedagogik, psykologi, sociologi och service.

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052 Förvaltning Anders Gabell GoV.2013.0052 2013-02-20 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Program och inriktningar på Bergagymnasiet Höstterminen 2013 Ärendebeskrivning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 13/14 och 14/15 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst!

Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hästgymnasiet med ambitioner och visioner! Lev och lär med häst! Hos oss blir du sedd och får möjlighet att uppnå dina mål vare sig det är att komma vidare till högskoleutbildning eller att gå direkt ut

Läs mer

En skola nära dig. Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel

En skola nära dig. Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel En skola nära dig En skola nära dig Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel Det finns många fördelar med att välja en mindre skola nära dig. Du får en bra och relevant utbildning utan att behöva pendla långa

Läs mer

Till dig som har en tonåring som ska välja till gymnasiet.

Till dig som har en tonåring som ska välja till gymnasiet. Till dig som har en tonåring som ska välja till gymnasiet. Innehåll Ord på vägen... Har din tonåring inte bestämt sig ännu? Att göra sitt gymnasieval innebär för de flesta en mängd funderingar än hit och

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-423/6780 Sida 1 (10) 2013-10-11 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2013-10-24 Studievägsutbudet

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer