ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN"

Transkript

1 sid 1 (11) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) ansvarar för omsorg och service inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden ansvarar för kommunens socialpsykiatriverksamhet, familjerättsliga frågor, budget- och skuldsanering, boutredning, familjerådgivning och är tillstånds- och tillsynsmyndighet för alkohol och tobak. Arbetsmarknads- och socialnämnden har det övergripande ansvaret för kommunens insatser mot arbetslöshet och fullgör kommunens uppgifter gällande den lokala arbetsmarknadspolitiken. Dessutom ansvarar nämnden för flyktingmottagning, tolkservice samt kommunens uppgifter enligt hemvärnsförordningen. Viktigare händelser 2012 Nationella cannabisnätverket är ett rikstäckande nätverk för behandlare som arbetar med cannabismissbrukare med utgångspunkt från haschavvänjningsprogram (HAP-metoden). Det ska under utgöra resurscentra i cannabisfrågan utifrån kunskapsspridning, rådgivning, utveckling av metoder samt utvärdering. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har en samordnande roll för nätverket. Unga vuxna med svår missbruksproblematik, psykisk ohälsa och i behov av behandling ökar. Under 2011 och 2012 har fler unga kvinnor varit omhändertagna enligt LVM än tidigare. Antalet externa placeringar utifrån LVM (lagen om vård av missbrukare i vissa fall) har ökat. År 2011 var 9 personer placerade enligt LVM och 2012 var motsvarande siffra 23 personer. Förvaltningen har under 2012 arbetat i fem olika grupper för att finna förslag till organisationsförbättringar inom områdena: Bostäder, Unga vuxna, Våld i nära relationer, Sysselsättning och Kontaktpersoner/kontaktfamiljer. Arbetet skall ha fokus på medborgarnas färd inom förvaltningen, så att den blir så smidig och effektiv som möjligt för den enskilde. Syftet är att uppnå en mer sammanhängande process, och där till hörande kompetens för att uppnå bästa möjliga utveckling. Tre av grupperna är klara och förslagen genomförs. Bostäder och sysselsättning är breda och komplexa områden och arbetet fortsätter under Förvaltningen arbetar nu med metoden Bostad först. Den egna bostaden är en förutsättning för att man skall kunna tillgodogöra sig samhällets resurser i övrigt. Personer som har svårt att komma in på bostadsmarknaden får en bostad och erbjuds därefter olika former av insatser för att komma till rätta med missbruk eller psykisk ohälsa. Förvaltningen har genom hårt arbete med besparingar, effektiviseringar, nya bättre arbetssätt, nya verksamheter och framför allt externt sökta bidrag lyckats vända underskott till ett överskott i verksamheten på en period av tre år. Förvaltningen har nu en verksamhet anpassad till den tilldelade ramen Överskottet är till följd av tillfälliga medel och tillfälliga besparingar.

2 sid 2 (11) Ekonomisk utveckling Förvaltningen har dragit ner verksamhet för att möta kostnadsökningarna. Det är framförallt ökade kostnader som rör externa placeringar. Kostnaden för externa placeringar var mycket höga även under år Budgeten överskreds då med 14 mnkr. Kostnaden för LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) avseende extern placering och assistent/ledsagare överskred budgeten med 2,5 mnkr Externa institutionsplaceringar inom missbruk/beroende och socialpsykiatri Kostnaderna för externa placeringar inom missbruk/beroende och socialpsykiatri ligger kvar på samma höga nivå under 2012, trots de åtgärder som sats in för att dämpa kostnadsökningen. Trots kostnadsökningen för externa placeringar vuxna har färre personer placerats. En orsak till de höga kostnaderna för externa placeringar är allt längre placeringstider i kostnadskrävande tvångsvård enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare i särskilda fall). Vård med stöd av 13 LVM har en dygnskostnad på kr. Denna kostnad kan jämföras med kostnaden för behandlingshem som ger vård enligt Socialtjänstlagen. Där ligger den genomsnittliga dygnskostnaden på omkring kr/dygn. Tvångsvården övergår alltmer sällan i frivilliga placeringar och vårdbehovet enligt LVM ökar därför. Diagrammet nedan visar ökningen av antalet LVM under Vård enligt LVM beslutas i Förvaltningsrätten och måste verkställas av kommunens socialtjänst. Ytterligare en orsak till de höga kostnaderna för vuxna externa placeringar är att beslut om särskilt boende har verkställts genom extern placering på grund av brist på platser i särskilt boende, i kombination med stort vårdbehov. Kostnaden för externa placeringar vuxna överskred budgeten med 6,1 mnkr Tabellen visar den stora ökningen av antalet LVM under 2012 Unga vuxna med svår missbruksproblematik, psykisk ohälsa och i behov av behandling ökar. Missbruksbilden har förändrats. Från heroin, amfetamin, cannabis och alkohol till en blandning av en mängd preparat vilket sker redan i tidiga tonår. Drogerna är lätt tillgängliga bland annat på Internet och det finns även egentillverkade droger i omlopp. Tillgången och tillgängligheten till droger innebär att missbruk och beroendeproblematiken därmed ökar. Antalet personer, särskilt unga, i behov av

3 sid 3 (11) behandlingsinsats för missbruk/ beroende blir allt fler. Det är samma utveckling i övriga Europa. Enligt en gemensam rapport från Europol och EU:s narkotikamyndighet EMCDDA är heroin och kokain på nedgång medan kemiska substanser ökar dramatiskt i Europa. Externa institutionsplaceringar barn och unga Inom barn- och ungdomsvården har anmälningarna under 2012 ökat med 25 % jämfört med 2010, från till anmälningar. Anmälningarna där någon form av våld ingår, har fördubblats sedan 2007, från 127 till 264 anmälningar. Under de senaste åren har anmälningarna som gäller våld direkt mot barnet minskat något och anmälningar om familjevåld ökat. När det gäller de minsta barnen, 0-6 år, har anmälningarna totalt tredubblats sedan 2007, från 44 till 120 anmälningar. Även i denna grupp har anmälningar om våld direkt mot barnet minskat något och anmälningar om familjevåld ökat. Kostnaderna för externa placeringar för barn och unga minskade markant under 2012 jämfört med 2011 och tidigare år. Antalet årsplacerade på institution var 14,7 att jämföra med 22 årsplaceringar under Kostnaden för institutionsvården är 8,8 mnkr lägre än budgeterat. Det finns flera orsaker till kostnadsminskningen bland annat det nya stödboendet för unga vuxna som under 2012 utökades med bemanning även nattetid och satsningen på förstärkt familjehemsvård. Det positiva utfallet har skett trots att inflödet till avdelningen ökat. Antalet årsplaceringar 2012 är jämförelsevis mycket låga. Som tabellen visar har det inte varit så lågt under den senaste 10-årsperioden. Medelvärdet för årsplaceringar är 20. En realistisk bedömning är att de kommer att vara mellan årsplaceringar framöver. Om man jämför årets kostnad med en realistisk årsplacering på 24 skiljer det över 10 mnkr. Då är inte prisökningar inräknade i den summan.

4 sid 4 (11) Sysselsättning Arbetslösheten ligger kvar på samma höga nivå som år Arbetsmarknads- och socialnämndens budgetram ökas genom ett tillfälligt tillägg till 2012 års budget med 32 miljoner kronor för att möta den höga kostnadsnivån för försörjningsstöd. Inriktningen är att satsa på åtgärder för att skapa egen försörjning och därigenom begränsa behovet av försörjningsstöd. Minst hälften av förstärkningen ska gå till jobbskapande åtgärder. Ramen för Jobbpaket 2 har särredovisats eftersom överskottet på 10,5 mnkr av den tilldelade ramen kommer att föras över till Ramen för försörjningsstöd har ökats med 16 mnkr. Jobbpaket 2012 Jobbpaketet följer den strategiska planen och vänder sig i första hand till unga under 30 år och i andra hand till familjer med barn som är under 15 år. Arbetsplatserna finns inom kommunens förvaltningar och bolag. Arbetsförmedlingen bekräftar att de som idag är långtidsarbetslösa och har en svag ställning på arbetsmarknaden även fortsättningsvis har svårt, eller till och med svårare att få fotfäste på arbetsmarknaden. För dessa målgrupper kan jobbpaketen vara en bra lösning. Av 300 personer som genomgått ett jobbpaket har 200 personer idag egen försörjning. Det vill säga att 66 % har en annan försörjning än försörjningsstöd. En ny del i jobbpaketet är en satsning på omvårdnadsprogrammet tillsammans med Komvux. Utbildningen är en grund för kommande rekryteringar av vårdpersonal inom kommun och landsting. Förvaltningen samverkar med andra parter som Communicare, Lärling 2.0 och Samspelet för att finna bra lösningar för arbetslösa personer som inte medverkar i Jobbpaketen men uppbär försörjningsstöd. Försörjningsstöd Utfallet för år 2012 är 97,9 mnkr, ett underskott på 20,9 mnkr. Jämförelser med de andra kommuner som förvaltningen relaterar till har samma utveckling. 75 % av alla hushåll som har försörjningsstöd har varit arbetslösa mer än ett år. Det innebär stora behov av rehabiliterande åtgärder, såväl sociala som arbetslivsinriktade. Ramen för försörjningsstöd är 61 mnkr för år 2012 (samt ett extra tillfälligt tillägg på 16 mnkr).

5 sid 5 (11) Tabellen visar differensen mellan det faktiskt utbetalda försörjningsstödet (FS) och den budgeterade ramen för försörjningsstöd under perioden samt budgeterad ram 2013 och förvaltningens prognos utfall 2013 Diagrammet visar att kostnaden låg på drygt 60 mnkr 2007 men då är det viktigt att känna till att från maj 2008 till januari 2010 fördubblades arbetslösheten i Karlstad. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå även under Karlstad har också fått fler medborgare sedan 2007, vilket också ökar förvaltningens kostnader. Den ändrade tillämpningen och de ändrade reglerna i sjukförsäkringssystemet innebär fortfarande att ett stort antal medborgare som fått avslag på förlängd sjukersättning eller sjukpenning sökt försörjningsstöd. Under 2012 är det ca 20 % av kostnaderna för försörjningsstöd som beror på Försäkringskassans ändrade regler och tillämpningar. Det medför en kostnadsförskjutning från stat till kommun på nästan 20 mnkr. Sammanställning kostnadsökningar , utan hänsyn till konjunktur: Belopp (tkr) Kommentar Försörjningsstöd Befolkningsökning Kostnad 1070 kr/kommuninvånare Kostnadsökningar enligt KPI Prisökning 7,2% Kostnadsförskjutning från staten till kommun (Försäkringskassans ändrade regler och tillämpningar) Summa

6 sid 6 (11) I denna sammanställning ingår inte kostnadsökningen till följd av lågkonjunktur. Under samma period fördubblades arbetslösheten i Karlstad. Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på en hög nivå även under 2012 (4 048 personer i december). Socialstyrelsens presentation Öppna jämförelser av kommunernas utbetalningar av ekonomiskt bistånd visar att i Karlstad ligger kostnaderna per kommuninvånare under genomsnittet i riket och är dessutom bland de lägre i en jämförelse med Karlstads jämförelsekommuner. Öppna jämförelser försörjningsstöd Tabellen visar kostnaden för försörjningsstöd per kommuninvånare. Växjö saknar uppgifter i socialstyrelsens öppna jämförelser för Karlstad har lägst kostnad per invånare om man jämför med Karlstads mål kommuner Örebro, Linköping och Jönköping. Ekonomiskt bistånd är välfärdssystemens yttersta skyddsnät. Syftet är att det ska träda in tillfälligt och tillförsäkra enskilda en skälig levnadsnivå vid kortare perioder av försörjningsproblem. För de indikatorer som mäter långvarigt mottagande av ekonomiskt bistånd är det därför motiverat att säga att andelstalet bör vara så lågt som möjligt. Vissa kommuner eller kommundelar redovisar att över 30 procent av samtliga bidragsmottagare är aktuella mer än tre år. Verksamheten Belopp i tkr. Redovisning Budget vikelse Intäkter Kostnader Nettokostnad Kommunbidrag/ram Resultat Nettoinvestering

7 sid 7 (11) Jobbpaket 2 Enligt beslut i KS får nämnden föra över och använda överskottet av årets extra anslag för jobbpaket till jobbpaket under Belopp i tkr. Redovisning Budget vikelse Intäkter Kostnader Nettokostnad Kommunbidrag/ram Resultat Försörjningsstöd Belopp i tkr. Redovisning Budget vikelse Kostnader Nettokostnad Kommunbidrag/ram Resultat Budgetavvikelse Verksamheten Förvaltningen redovisar ett överskott i verksamheten på 19,8 mnkr. Orsaken till den positiva utvecklingen är bland annat att: De besparingar förvaltningen beslutade inför 2011 och 2012 ligger kvar och ger nu full effekt. Förvaltningen har beviljats bidrag från Socialstyrelsen till ett projekt inom sysselsättning. Målet är att genom samverkan skapa förutsättningar till lönearbete och hållbara lösningar till egen försörjning för personer med psykisk funktionsnedsättning. Projektet ska vara helt individanpassat där personens egen önskan står i fokus. Projektet beviljades 2,6 mnkr att användas under år Inflödet till barn- och ungdomsvården har under 2012 ökat med 25 % jämfört med 2010, från till anmälningar. Den största ökningen har skett i åldersgruppen 7-12 år. Där är ökningen 61 %, från 290 till 468 anmälningar. Förvaltningen har arbetat med åtgärder för att minska kostnaderna och har lyckats trots denna kraftiga volymökning. När det gäller placeringskostnaderna för barn och unga har förvaltningen lyckats dämpa kostnadsutvecklingen och redovisar nu ett överskott mot budget. Det är framförallt satsningen på förstärkta familjehem och satsningen på det nya boendet för unga vuxna med en omfattande social problematik som gett goda resultat. Satsningen på förstärkta familjehem ska ersätta stiftelser och andra företag, samt i vissa fall kunna utgöra ett alternativ till

8 sid 8 (11) institutionsvård. Fyra förstärkta familjehem har hittills tagits i bruk. Det nya boendet för unga vuxna är ett tillfälligt boende med individuellt anpassat stöd i syfte att slussa ut unga vuxna från institution. Antalet institutionsplaceringar barn och unga är betydligt lägre än för samma period Antalet årsplacerade barn och unga på institution var 14,7 att jämföra med 22 årsplaceringar under Den totala kostnaden för externa placeringar är 6,6 mnkr lägre än budget. Vissa insatser som utförts av externt köpt öppenvård har avslutats och utförs nu i första hand av interna behandlingsresurser. En ny dom i högsta förvaltningsdomstolen har gjort att förvaltningen sökt och beviljats omprövning för ersättning av viss mervärdesskatt med 1,4 mnkr för åren Ett externt finansierat pilotprojekt mot cannabis har under våren 2012 upparbetats i samverkan med nationella cannabisnätverket. Projektet varade september 2011 december Målsättningen är att modellen ska tillämpas på flera gymnasieskolor och fritidsgårdar skolor från och med våren Projektet har finansierat personalkostnader, verksamhet och kompetensutveckling inom området. Genom att inte tillsätta vikarier för kortare tjänstledigheter samt skjuta upp tillsättningen av fasta tjänster har personalkostnaderna reducerats och minskat förvaltningens totala underskott. Runt 14 vakanta tjänster har sparat cirka 6 mnkr. Tjänsterna är nu tillsatta inför Ny planerad verksamhet 2012 startades upp senare än planerat vilket skapade ett tillfälligt överskott i de verksamheterna. Det fortsatta samarbetet med Arbetsförmedlingen när det gäller arbetsmarknadsåtgärder fortsätter året ut och ger bidrag till verksamheten. Inför 2012 skapade förvaltningen en reserv på 6 mnkr för kostnadsökningar inom externa placeringar. Den reserven har inte förvaltningen behövt använda Inför 2012 var osäkerheten kring ersättningen FAS 3 mycket osäker. Förvaltningen beslutade att inte planera verksamhet för alla de intäkterna 2012 och istället använda dem som en buffert. På så sätt kan verksamhet planeras på ett effektivt sätt vilket skapar en produktiv ekonomistyrning av verksamheten. Intäkterna låg på samma nivå som tidigare men förvaltningens bedömning var att de skulle bli mindre. KLURA är ett kompetensutvecklingsprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden (ESF) Syftet med KLURA är att öka personalens kompetens för att kunna utveckla socialtjänsternas verksamheter, att förebygga ohälsa bland personalen samt vidareutveckla befintliga nätverk och samtidigt skapa nya. Förvaltningen har under två år fått in drygt 5 mnkr. Förvaltningen har genom hårt arbete med besparingar, effektiviseringar, nya bättre arbetssätt, nya verksamheter och framför allt externt sökta bidrag lyckats vända underskott till ett överskott på en period av tre år. Förvaltningen har nu en verksamhet anpassad till den tilldelade ramen 2013 och överskottet är till följd av tillfälliga medel och besparingar. Förvaltningens avsikt var att skapa ett eget kapital för att framöver klara fluktuationer inom externa institutionsplaceringar. Förvaltningen har tidigare tvingats att klara ökade kostnader för lagstyrd tvångsvård och beslut om särskilt boende (enligt socialtjänstlagen) genom att lägga ner öppen verksamhet. Det skapar en ohållbar

9 sid 9 (11) situation för förvaltningen och mycket små eller inga möjligheter till en effektiv ekonomistyrning Förvaltningen har en mycket skev ram till försörjningsstödet. Det ska inte hindra att förvaltningen, liksom alla övriga förvaltningar, får möjlighet att skapa ett eget kapital till verksamheten. Uppföljning av övergripande mål i strategisk plan Nämnden har under 2012 klarat av att genomföra samtliga tilldelande åtaganden inom avsatt tid. När det gäller åtagandet Kommunens nämnder och förvaltningar ska se positivt på byggnation på landsbygden har nämnden svårt att se hur verksamheten ska arbeta med uppgiften. Verksamheten har ingen/eller mycket liten möjlighet att påverka resultatet. EN STAD FÖR ALLA Karlstadsbornas förutsättningar till egen försörjning ska förbättras Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd införs I enlighet med riktlinjerna införs nya arbetsmetoder. Under 2012 beviljades förvaltningen 2,6 mnkr i projektmedel från Socialstyrelsen för Individual Placement and Support (IPS). Arbetslivsinriktad rehabilitering enligt IPS-modellen syftar till att hjälpa personer att skaffa sig ett avlönat arbete baserat på individens egna val och preferenser. Sedan får personerna det stöd som krävs för att de ska lyckas på arbetsplatsen. Projektarbetet genomförs i samverkan med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Landstinget i Värmland. Karlstadsbornas förutsättningar för ett liv fritt från diskriminering, kränkningar och våld ska öka Förvaltningen medverkar i det nätverk för utbildning och samverkan runt prostitution som Länsstyrelsen i Värmland ansvarar för. Förvaltningen är också representerad i det resursteam för länet som har spetskompetens inom området hedersrelaterat våld och förtryck och vars uppgift är att stödja sina kollegor inom området. Karlstadsbornas möjligheter till en bostad ska öka En samarbetsgrupp för långsiktig bostadsplanering har bildats inom förvaltningen tillsammans med TFF. Under 2012 inleds samarbete med Karlstads bostadsaktiebolag (KBAB), Riksbyggen och Willhem. Målet är att skapa långvariga och hållbara boenden där avhysningar och hyresskulder minskar. Klienter som ådragit sig två hyresskulder inom sex månader erbjuds möjlighet att delta i flerpartssamtal med bostadsföretaget och arbetsmarknadsoch socialförvaltningen. För att komma tillrätta med problemen kommer klienten att erbjudas stöttning och rådgivning av förvaltningen. För att förebygga och minska risken för vräkningar utökar förvaltningen boendestödet. Antal personer som får boendestöd ökar från 267 till 283 mellan 2011 och 2012 vilket motsvarar en ökning med 6 procent. För att förebygga och minska risken för vräkningar bedriver förvaltningen fält- och uppsökande verksamhet. Här samverkar man dessutom med de större bostadsbolagen. Boendestöd för missbrukare och personer med psykisk funktionsnedsättning bidrar till möjligheten till eget boende.

10 sid 10 (11) Utslussningsteamet Tellus erbjuder 22 ensamkommande ungdomar som bor i provboende eller egen lägenhet stöd i skolarbetet och stöd vid myndighetskontakter. ARBETSGIVARPERSPEKTIV Bra ledarskap och medarbetarskap Förvaltningen har under året slutfört handlingsplanerna och de åtgärder som framkom i LMU I den förvaltningsövergripande åtgärdsplanen har cheferna haft grupphandledning inom förbättringsområdena måluppföljning, ta tag i problem och konflikter samt planera och organisera arbetet på bästa sätt. För att på bästa sätt kunna utöva sitt ledarskap eller medarbetarskap finns tillgång till handledare både internt och externt. För att öka delaktigheten i den Strategiska planen har satsningar på olika former av information/utbildning genomförts under året. Karlstads kommun ska erbjuda goda utvecklingsmöjligheter Under 2012 har förvaltningen slutfört kompetensutvecklingsprojektet KLURA som står för Kompetens Ledarskap Utveckling Resultat i socialt Arbete. Under 2011 och 2012 har ett stort antal medarbetare deltagit i både seminarier av mer allmän karaktär inom socialt arbete och metodutbildningar. Metodutbildningarna har varit inriktade på vissa ämnesområden. Ett exempel är utbildning i samtalsmetoden MI (Motiverande intervju) där många av både chefer och medarbetare har utbildats. Tanken är att alla medarbetare ska genomgå utbildning i MI. En fortsatt satsning i förvaltningen på MI för de allra flesta medarbetarna kommer att fortgå under 2013 som en följd av den utbildningssatsning som genomförts i KLURA-projektet. MI är inte endast en metod att samtala utan ett förhållningssätt som gynnar brukarna/klienterna. Totalt har KLURA haft 66 utbildningstillfällen med totalt 850 olika deltagare. En ansökan för fortsatt samarbete och utbyte med Devon County Council i England kommer att lämnas in i februari Framtiden Förvaltningen har nu en verksamhet anpassad till den tilldelade ramen För att skapa förutsättningar för en produktiv ekonomistyrning har nu förvaltningen ett överskott som kan användas för att täcka kostnadsökningar för externa placeringar för barn, unga och vuxna. Förvaltningen har då även möjligheter att driva utvecklingsarbete i syfte att effektivisera verksamheten. Ett bra exempel är boendet för unga vuxna som startades för två år sedan och nu bidrar till att sänka kostnaderna för institutionsplaceringar för unga. Under uppstartsperioden fick förvaltningen ökade kostnader som nu hämtas in. Tidigare har förvaltningen tvingats att avsluta verksamhet för att täcka de initiala kostnadsökningarna för en effektivisering. Nu kan förvaltningen göra en långsiktig planering och driva effektiviseringar, dämpa långsiktiga kostnadsökningar genom att använda sparandet till utveckling av verksamheten. Överskottet skapar förutsättningar till sociala investeringar som kommer kommunen tillgodo på lång sikt. Från årsskiftet 2013 stärks skyddet och stödet för de barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa genom ny lagstiftning. Lagändringen innebär tydligare krav på socialnämnden att följa upp insatserna kontaktperson/familj och större krav på förebyggande arbete. Beslut att inleda eller inte inleda utredning ska fattas inom fjorton dagar från det att anmälan kommit in. Familjehemmen ska erbjudas utbildning, stöd och handledning, samtidigt ställs större krav på att ge barnets föräldrar stöd. Barn placerade i familjehem ska regelbundet besökas.

11 sid 11 (11) Nyckeltal och prestationer Redovisning Budget Mått Försörjningsstöd Klienter till egen försörjning Försörjningsstödskostnad per år Försörjningsstöd/hushåll, kr i genomsnitt/månad Antal hushåll som uppbär antingen försörjningsstöd eller introduktionsersättning i genomsnitt/månad Barn- och ungdomsvård Institutionsvård Årsplaceringar 23, ,7 21 Dygnskostnad Familjehem Årsplaceringar ,5 128 Dygnskostnad Behovsprövad öppenvård Antal uppdrag kontaktpersoner/familjer Socialpsykiatri och missbruk/beroende Missbruksvård för vuxna Institutionsvård Årsplaceringar ,5 14,7 Dygnskostnad Socialpsykiatri Institutionsvård psyk funktionshindrade Årsplaceringar 6 7,9 6 5,4 Dygnskostnad Institutionsvård psyk funktionshindrade + missbruk Årsplaceringar 4 2,2 2,8 2,7 Dygnskostnad

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut sid 1 (9) Tjänsteskrivelse 2013-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2012 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Budgetramar 2014-2016

Budgetramar 2014-2016 sid 1 (2) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 3 Budgetramar 2014-2016 Dnr ASN-2013-16 Dpl 10 Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut 1. Förslag till yttrande över preliminära budgetramar

Läs mer

ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN

ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN ARBETSMARKNADS OCH SOCIALNÄMNDEN Verksamhet Arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) ansvarar för omsorg och service inom individ- och familjeomsorgen. Nämnden ansvarar för kommunens socialpsykiatriverksamhet,

Läs mer

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts En stad för alla Tillväxt Attraktiv stad Utbildning och kunskap En stad för alla Den goda gröna staden Karlstad ska vara en omtänksam stad där människor känner sig trygga och välkomna. Vi ska vara en bra

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 213 MED FOKUS PÅ NULÄGESBESKRIVNING OCH FERIEARBETE KARLSTAD.SE det har verkligen varit en underbar sommar! Som vanligt var jag en av

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 2013

MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 2013 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING FEBRUARI 213 Med fokus på Vuxenavdelningen KARLSTAD.SE Nyss hemkommen från Indien kan man ju inte låta bli att jämföra lite, hur vi har det här

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Bokslut 2014. Överförmyndarnämnden

Bokslut 2014. Överförmyndarnämnden Sidan 1 av 8 Nämndbehandlas 2015-02-16 Bokslut 2014 Överförmyndarnämnden KF-budget Nettokostnad Nettokostnad Förändring Resultat Resultat Belopp i miljoner kronor nettokostnad bokslut bokslut f.å. % bokslut

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 65 Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att fastställa

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 7 1 (10) Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2011 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö

Läs mer

Granskning av socialnämndens verksamhet

Granskning av socialnämndens verksamhet Revisionsrapport* Granskning av socialnämndens verksamhet Vaggeryds kommun Oktober 2008 Torbjörn Bengtsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.2

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Nämnd: Socialnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson

Verksamhetsplan 2015. Nämnd: Socialnämnden. Kontor: Social- och omsorgskontoret. Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson Verksamhetsplan 2015 Nämnd: Socialnämnden Kontor: Social- och omsorgskontoret Nämndens ordförande: Rose-Marie Jacobsson Ansvarig kontorschef: Gilda Johansson Datum: 2015-03-06 Sid 1 av 22 Innehållsförteckning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer

Rapport försörjningsstöd

Rapport försörjningsstöd Sida TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum 2011-03-07 Referens IFO/Omvårdnadsförvaltningen Helen Holmgren Kommunstyrelsen Socialnämnden Rapport försörjningsstöd Sammanfattning Denna rapport är den första av rapporterna

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015 Ingrid Nilsson FoU Välfärd Arbetsrapport 2015:5 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Funktionsnedsättning

Läs mer

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-11-04 Diarienummer SCN-2015-0097 Socialnämnden Halvvägshus för personer med missbruksproblematik (ärendet överfört från NHO-2014-0250) Förslag

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2014-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2014-11 Månadsrapport Socialnämnden -11 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt Socialförvaltningen Socialförvaltningen

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k.

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k. Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-02-04 Lina Helgerud, 054-540 10 40 lina.helgerud@karlstad.se Hälsa Vi kan fortsatt se att en stor andel av barnen och eleverna uppgerr

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Några deltagares tankar om Enter

Några deltagares tankar om Enter Några deltagares tankar om Enter Ganska långt över mina förväntningar innan jag blev deltagare i projektet. Bra struktur, klara mål och individanpassade aktiviteter. Tummen upp för Enter och min handledare.

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Årsanalys. Individ- och familjeomsorgsnämnden

Årsanalys. Individ- och familjeomsorgsnämnden Årsanalys 2010 Individ- och familjeomsorgsnämnden Årsanalys 2010 Nämndens uppdrag Individ- och familjeomsorgsnämndens ansvar var förebyggande och uppsökande arbete samt tidiga sociala insatser. I ansvarområdet

Läs mer

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17 1 Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER Antagna av KF 2004-01-19 Uppdaterade 2012-12-17 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer

Socialnämnden 2009-05-13 1 (17)

Socialnämnden 2009-05-13 1 (17) Socialnämnden 2009-05-13 1 (17) Plats och tid KTS-salen, Vita huset, Drottninggatan 18, Katrineholm, kl. 15.00 18.00 Ajournering kl. 16.15 16.30 Beslutande Ove Melin (s) ordförande, Matti Turunen (s),

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 i samverkan med Sjuhärads kommuner: BOLLEBYGD BORÅS HERRLJUNGA MARK SVENLJUNGA TRANEMO ULRICEHAMN VÅRGÅRDA Sjuhärads Samordningsförbund möjliggör en effektiv

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun

* KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden. godkänna rapport om modell för hemtagningsteam i Uppsala kommun Uppsala cj.dl * KOMMUN KONTORET FOR HALSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-27 ALN-2014-0146.30 Äldrenämnden Hemtagningsteam i Uppsala kommun Förslag till beslut

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017 FÖRDJUPAD PROGNOS med ekonomiskt utfall till och med april för Nämnden för arbete och välfärd -04 1 (5) Sammanfattning Efter årets första fyra månader pekar prognosen mot ett underskott på -7,4 mkr för.

Läs mer

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Bistånd till boende Anvisning Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Beslutad av: Förvaltningsledningen Datum för beslut: 2015-11-30 Giltighetstid:

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm 1 (8) YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77 SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs medlemmar inom socialtjänsten upplever en försämrad arbetsmiljö med en större arbetsbörda och mer psykiskt press. Augusti 2009

Läs mer

Projektplan för Samverkstan

Projektplan för Samverkstan Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2010-04-30 1(10) Projekt Samverkstan Runar Skoglund Arbetskonsulent 054-29 72 25 sms 070-691 72 39 runar.skoglund@karlstad.se Projektplan för Samverkstan Bakgrund

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Sida 1 av 7 Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla i

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet.

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet. 1 (5) Socialkontoret Helena Paulsson Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Ansökan om medel till utbildningssatsning inom Samtalsmetodik Motiverande Intervjuer (MI), riktad till

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Överenskommelser HSN-SON Syfte

Överenskommelser HSN-SON Syfte Överenskommelser HSN-SON Syfte Den enskilde ska möta en väl fungerande vård och omsorg, integrerade organisationer och att resurserna utnyttjas effektivt. Patienter/brukare ska inte falla mellan stolarna

Läs mer

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Tjänsteutlåtande 2015-04-23 Diarienummer:0008/15 Förbundschef: Veronica Strömsten tel:031 366 46 57 Postadress: Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum 1. Inledning Samordningsförbundet

Läs mer

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare Handläggare Maria Degerman Omsorgschef 033-231334 maria.degerman@bollebygd.se FÖRSLAG DATERAT 2009-08-03 Riktlinje Fastställd av omsorgsnämnden 2009-09-24 xx 1 (10) Riktlinjer för vård av vuxna missbrukare

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Kostnadsutvecklingen inom vården och omsorgen 2001 2010

Kostnadsutvecklingen inom vården och omsorgen 2001 2010 Ekonomiska analyser Sammanfattande iakttagelser De totala utgifterna för hälso- och sjukvården uppgick 2009 till 313,7 miljarder kronor i 2010 års pris. Samma år uppgick socialtjänstens utgifter till 151,9

Läs mer

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011 Socialnämnden BUDGET 2011 Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till kommunens invånare inom områdena individ- och familjeomsorg, integration

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012

MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING NOVEMBER 2012 Med fokus på avdelningen för integration, försörjning och arbete KARLSTAD.SE o k t o b e r f ö r s v a n n s o m en blixt i fjärran.

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Projektförslag Bostad först

Projektförslag Bostad först SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-03-30 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projektförslag Bostad först Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna förslag

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 12:00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Kenneth Axelsson, (M) Peder Griph, (S) Marianne Sandberg, (M) Astrid-Marie

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni Innehållsförteckning Uppdrag 2 Organisation 3 Styrelsen 3 Styrelsens uppgifter 3 Beredningsgruppens uppgifter 3 Tjänstemannens uppgifter 3 Revisorer 3 Under verksamhetsåret

Läs mer

Nämndens viktigaste mål för 2016 2017. Medborgare i Linköpings kommun ska känna sig trygga med att stöd och hjälp finns att få när behov uppstår.

Nämndens viktigaste mål för 2016 2017. Medborgare i Linköpings kommun ska känna sig trygga med att stöd och hjälp finns att få när behov uppstår. 1 Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Ökade behov Inom flera verksamhetsområden ser omsorgsnämnden ökade behov under planperioden. Förebyggande

Läs mer

Besparingsförslag budget 2016

Besparingsförslag budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/410-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till beslut

Läs mer

Narkotikakartläggning för 2010

Narkotikakartläggning för 2010 KARTLÄGGNING 1(11) Handläggare, titel, telefon Britt Birknert, programansvarig 11-152268 Socialnämnden Narkotikakartläggning för 21 Sammanfattning Kartläggningen är avgränsad till Norrköpings kommun. Myndigheter

Läs mer

Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27. Medborgarnämnd

Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27. Medborgarnämnd Presentation av budget 2012-2014 KS 2011-04-27 Verksamhet Hur gick det 2010 Expansion inom samtliga sektioner exklusive invandrarbyrå Kvalitet Av 14 mätbara mål var 7 uppfyllda Familjehemsvården granskades

Läs mer

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-10-03 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Hälso- och sjukvårdsavdelningen September 20 Överenskommelse om Idéburet Offentligt partnerskap Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011 Socialstyrelsen 2012-04-11 Dnr 5.2-1807/2011 :2% 1(8) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohman socialst elsen.se yq JZ Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län:

Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län: Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län: Arbetet med att identifiera länets utmaningar samt möjliga åtgärder för att minska utanförskap

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 1 (12) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 ande Åsa Johansson (S) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Hanna Isaksson (C) Kristoffer Ejnermark (V) tj ers

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(15) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 11-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014 VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGENS STAB 2012-2014 Upprättad 2010-05-28 Reviderad 2011-12-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA Inledning 3 Kommunfullmäktiges mål för socialnämnden 3 Organisation 4 Socialnämndens

Läs mer