Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen"

Transkript

1 PERSONNUMMER: Sidan 1 av 20 Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 2 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Delfrågorna är av multiple choice-natur. Du skall endast kryssa för ett svarsalternativ per fråga. Svarsalternativen kan vara felaktiga, delvis riktiga eller helt riktiga och du får bedöma vilket som är det mest rimliga. Vid garderingar utdöms 0 poäng. Till 3 av delfrågorna finns bilder som du har samlade på ett separat ark. Ett förstoringsglas i texten symboliserar att bild finns. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ned på golvet till höger om dig. Tag därefter fram nästa ark och vänd det rätt. Det är inte tillåtet att ha flera ark framme samtidigt. Lagt ark ligger. Det är således inte tillåtet att vandra fram och tillbaka i denna del av tentamen. Lägg alla sidorna i kuvertet efter det att du är klar med samtliga ark. Vi hoppas att frågorna känns relevanta för den genomgångna kursen. Glöm inte att fylla i personnummer på varje ark! Lycka till! Christofer, Håkan, Peter

2 PERSONNUMMER: Sidan 2 av 20 FALL 1

3 PERSONNUMMER: Sidan 3 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. 1. Du vill veta mera och frågar i första hand om: a) varbildning ( ) b) duration och kosmetikaanvändning ( ) c) duration, synnedsättning och trauma ( ) d) kosmetika, kontaktlinsanvändning och varbildning ( ) e) förkylning och förekomst av herpes ( ) 2. Du vill undersöka ögat och utför eller prövar då: a) yttre inspektion, evertering och genomfallande ljus ( ) b) yttre inspektion, visus, evertering, färgsinne och Schirmers test ( ) c) fluoresceinfärgning, oftalmoskopering, pupillreaktioner och evertering ( ) d) yttre inspektion, visus och fluoresceinfärgning ( ) e) visus, Jaeger, evertering, genomfallande ljus och oftalmoskopering ( )

4 PERSONNUMMER: Sidan 4 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. Du får veta att besvären började i morse när hon vaknade och att hon ser suddigt med höger öga. Det gör ont och tåras, men såvitt hon vet har hon inte fått något i eller mot ögat och hon har inte slagit sig på något vis. Däremot fick hon en gren i ena ögat när hon för drygt två månader sedan klippte buskar i trädgården men det gick över med någon salva. Vid visusprövningen är höger 0,2 och vänster 1,0. Höger öga uppvisar en mild blandinjektion som tycks vara mest uttalad nasalt. Det finns inget pus i ögat och cilierna är inte kladdiga. Infärgning med fluorescein visar ett tämligen stort, centralt beläget och lätt oregelbundet färgtagande område i höger öga medan vänster inte tar färg alls. Ljusväg kan du inte bedöma med oftalmoskopet. 3. De diagnoser du i första hand tänker dig är: a) cornealerosion eller keratit ( ) b) akut konjunktivit eller torra ögon ( ) c) allergisk konjunktivit eller metallgrad ( ) d) opticusneurit eller grenvenstrombos ( ) e) herpesinfektion eller sinuit ( ) 4. Du är lite fundersam och överväger ytterligare undersökningar. Vad skulle du vilja komplettera med? a) Evertering ( ) b) Odling av konjunktivalsekret (bakt. lab.) ( ) c) Donders synfältsprövning ( ) d) Remiss till närmaste ögonklinik ( ) e) Ingenting ( )

5 PERSONNUMMER: Sidan 5 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. Du får veta att besvären började i morse när hon vaknade och att hon ser suddigt med höger öga. Det gör ont och tåras, men såvitt hon vet har hon inte fått något i eller mot ögat och hon har inte slagit sig på något vis. Däremot fick hon en gren i ena ögat när hon för drygt två månader sedan klippte buskar i trädgården men det gick över med någon salva. Vid visusprövningen är höger 0,2 och vänster 1,0. Höger öga uppvisar en mild blandinjektion som tycks vara mest uttalad nasalt. Det finns inget pus i ögat och cilierna är inte kladdiga. Infärgning med fluorescein visar ett tämligen stort, centralt beläget och lätt oregelbundet färgtagande område i höger öga medan vänster inte tar färg alls. Ljusväg kan du inte bedöma med oftalmoskopet. Du tycker att en cornealerosion är den mest rimliga diagnosen och gör således inte fler undersökningar. 5. Hur behandlar du patienten? a) Chloromycetindroppar x 5 i tio dagar ( ) b) Chloromycetinsalva x 3 i en vecka ( ) c) Chloromycetinsalva x 3 i tre månader ( ) d) Ciloxandroppar x 4 i en vecka, därefter Aureomycinsalva x 3 i tre månader ( ) e) Fucithalmic x 2 i en vecka ( ) 6. Patienten har i en bisats också nämnt att hon kört bil till vårdcentralen. Hur förfar du nu? a) Lägger mig inte i hennes privatliv mer än jag redan gjort ( ) b) Anmäler till länsstyrelsen att patienten är olämplig som körkortsinnehavare ( ) c) Förklarar för henne att hon måste ställa bilen och ta sig hem på annat sätt ( ) d) Förklarar för henne att hon måste vänta sex månader innan hon får köra igen ( ) e) Förklarar för henne att hon aldrig mer får köra bil ( ) f) Förklarar att eftersom hon inte fått någon lapp för ögat kan hon köra hem. ( )

6 PERSONNUMMER: Sidan 6 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. Du får veta att besvären började i morse när hon vaknade och att hon ser suddigt med höger öga. Det gör ont och tåras, men såvitt hon vet har hon inte fått något i eller mot ögat och hon har inte slagit sig på något vis. Däremot fick hon en gren i ena ögat när hon för drygt två månader sedan klippte buskar i trädgården men det gick över med någon salva. Vid visusprövningen är höger 0,2 och vänster 1,0. Höger öga uppvisar en mild blandinjektion som tycks vara mest uttalad nasalt. Det finns inget pus i ögat och cilierna är inte kladdiga. Infärgning med fluorescein visar ett tämligen stort, centralt beläget och lätt oregelbundet färgtagande område i höger öga medan vänster inte tar färg alls. Ljusväg kan du inte bedöma med oftalmoskopet. Du tycker att en cornealerosion är den mest rimliga diagnosen och gör således inte fler undersökningar. Du behandlar med Chloromycetinsalva i en vecka. Bilen får hon ställa till dess att synskärpan normaliserats, alternativt får hon be någon annan köra bilen åt henne. Efter en knapp månad söker patienten på nytt för samma besvär. Hon berättar att det läkte bra med Chloromycetinsalvan, men sedan hon slutade med denna har hon haft lite obehag i ögat då & då mest om morgnarna. Vid din nya undersökning får du ungefär samma fynd som vid förra tillfället. 7. Vilken diagnos är nu den mest rimliga? a) Terapiresistent konjunktivit ( ) b) Recidiverande cornealerosion ( ) c) Bakteriell keratit med Acinetobacter ( ) d) Irit förmodligen RA i botten ( ) e) Adenoviruskeratit ( )

7 PERSONNUMMER: Sidan 7 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. Du får veta att besvären började i morse när hon vaknade och att hon ser suddigt med höger öga. Det gör ont och tåras, men såvitt hon vet har hon inte fått något i eller mot ögat och hon har inte slagit sig på något vis. Däremot fick hon en gren i ena ögat när hon för drygt två månader sedan klippte buskar i trädgården men det gick över med någon salva. Vid visusprövningen är höger 0,2 och vänster 1,0. Höger öga uppvisar en mild blandinjektion som tycks vara mest uttalad nasalt. Det finns inget pus i ögat och cilierna är inte kladdiga. Infärgning med fluorescein visar ett tämligen stort, centralt beläget och lätt oregelbundet färgtagande område i höger öga medan vänster inte tar färg alls. Ljusväg kan du inte bedöma med oftalmoskopet. Du tycker att en cornealerosion är den mest rimliga diagnosen och gör således inte fler undersökningar. Du behandlar med Chloromycetinsalva i en vecka. Bilen får hon ställa till dess att synskärpan normaliserats, alternativt får hon be någon annan köra bilen åt henne. Efter en knapp månad söker patienten på nytt för samma besvär. Hon berättar att det läkte bra med Chloromycetinsalvan, men sedan hon slutade med denna har hon haft lite obehag i ögat då & då mest om morgnarna. Vid din nya undersökning får du ungefär samma fynd som vid förra tillfället. Du tycker nu att tillståndet påminner om en recidiverande cornealerosion. 8. Hur bör du handlägga patienten nu? a) Akut remiss till närmaste ögonklinik ( ) b) Chloromycetinsalva x 3 i en vecka, därefter Oculentum simplex till natten i tre månader ( ) c) Chloromycetinsalva x 3 i tre månader och icke akut remiss till närmaste ögonklinik ( ) d) Ciloxandroppar x 4 i en vecka, därefter Aureomycinsalva x 3 i tre månader ( ) e) Chloromycetinsalva x 3 och akut remiss till närmaste ögonklinik ( ) 9. Vi antager nu att det färgtagande området istället sett ut som på bild 1 (bif. Blad). Vilken diagnos är nu den mest sannolika och hur hade du handlagt fallet då? a) Bakteriell keratit bakt. odling Chloromycetinsalva x 3 ( ) b) Marginalkeratit Terracortril m Polymyxin B-droppar x 4 ( ) c) Ulcerös keratit remiss till ögonklinik ( ) d) Herpeskeratit remiss till ögonklinik ( ) e) Amöbakeratit remiss till ögonklinik ( )

8 PERSONNUMMER: Sidan 8 av 20 Du är AT-läkare på vårdcentralen i Fingerlinga. En 37-årig kvinna söker akut på grund av plötsligt påkommen smärta i höger öga. Du får veta att besvären började i morse när hon vaknade och att hon ser suddigt med höger öga. Det gör ont och tåras, men såvitt hon vet har hon inte fått något i eller mot ögat och hon har inte slagit sig på något vis. Däremot fick hon en gren i ena ögat när hon för drygt två månader sedan klippte buskar i trädgården men det gick över med någon salva. Vid visusprövningen är höger 0,2 och vänster 1,0. Höger öga uppvisar en mild blandinjektion som tycks vara mest uttalad nasalt. Det finns inget pus i ögat och cilierna är inte kladdiga. Infärgning med fluorescein visar ett tämligen stort, centralt beläget och lätt oregelbundet färgtagande område i höger öga medan vänster inte tar färg alls. Ljusväg kan du inte bedöma med oftalmoskopet. Du tycker att en cornealerosion är den mest rimliga diagnosen och gör således inte fler undersökningar. Du behandlar med Chloromycetinsalva i en vecka. Bilen får hon ställa till dess att synskärpan normaliserats, alternativt får hon be någon annan köra bilen åt henne. Efter en knapp månad söker patienten på nytt för samma besvär. Hon berättar att det läkte bra med Chloromycetinsalvan, men sedan hon slutade med denna har hon haft lite obehag i ögat då & då mest om morgnarna. Vid din nya undersökning får du ungefär samma fynd som vid förra tillfället. Du tycker nu att tillståndet påminner om en recidiverande cornealerosion. Recidiverande cornealerosioner kan vara såväl svårbehandlade som potentiellt synhotande och bör beses av ögonspecialist. Behandlingen består ofta av någon indifferent ögonsalva (t.ex. Oculentum simplex el. Noviform) alternativt en hyperosmotisk salva (t.ex. Natriumklorid 5%) under lång tid (månader), men man kan initialt behandla med antibiotikasalva under några dagar. Patienten skall ffa ha salva nattetid. Ibland får behandlingen kompletteras med abrasio corneae och/eller excimerlaser. Bild 1 visar en färgtagande keratitis dendritika, d.v.s. en herpeskeratit och skall remitteras till ögonspecialist. Behandlingen består normalt sett av antiviral salva (t.ex. Zovirax el. Geavir) alternativt tabletter (Valtrex). SLUT PÅ FALL 1

9 PERSONNUMMER: Sidan 9 av 20 FALL 2

10 PERSONNUMMER: Sidan 10 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). 1. Vilka åtgärder/undersökningar beträffande hans ögon vill du göra? Kontroll av visus, läsförmåga samt donderssynfält. ( ) Kontroll av donderssynfält samt oftalmoskopering ( ) Kontroll av visus och remiss till ögonklinik för ögonbottenfotografering ( ) Du skickar patienten till ortens optiker för syntest och glasutprovning ( ) Du kontrollerar visus och undersöker med genomfallande ljus efter dilatation ( )

11 PERSONNUMMER: Sidan 11 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. 2. Vilka frågor vill du ställa till Malte för att bättre få en uppfattning om hans ögonproblem? Hur länge har det varit sämre? ( ) Har du smärta i ögonen, blir dom röda och irriterade? ( ) Ser du dåligt på långt håll eller när du läser och hur länge har det varit sämre? ( ) Hur upptäckte du din synförsämring? ( ) Är ögonen variga? ( )

12 PERSONNUMMER: Sidan 12 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. 3. Hur handlägger du nu? Du skickar remiss till ögonkliniken med frågeställningen synnedsättning pga diabetesretinopati. ( ) Du dilaterar båda ögonen, undersöker i genomfallande ljus samt oftalmoskoperar ( ) Du oftalmoskoperar patienten och skickar honom till optiker för utprovning av glasögon. ( ) Flouresceinfärgar båda ögonen, everterar ögonlocken samt ber syster att spola. ( ) Kontrollerar synfält enligt donders. ( )

13 PERSONNUMMER: Sidan 13 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. När Malte varit hos optikern ser han perfekt både på långt och nära håll, han hade nämligen blivit presbyop! När du sedan får svaret på ögonbottenfotograferingen två månader senare står det att Malte har normala ögonbottnar i båda ögonen och att han skall kontrolleras om ytterligare två år på ögonkliniken. Vi är nu tillbaka på din mottagning ytterligare två år senare. Malte söker nu för nedsatt syn på vänster öga, han har varit hos optikern som dock inte kunde hjälpa honom. Malte berättar att synnedsättningen kommit senaste månaderna. 4. Vilka undersökningar vill du göra i detta skedet? Färgsinne, jaeger och tryckmätning ( ) Färgsinne, synfält och pupillreaktioner ( ) Visus, jaeger och genomfallande ljus ( ) Visus, synfält och jaeger ( ) Visus och oftalmoskopi ( )

14 PERSONNUMMER: Sidan 14 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. När Malte varit hos optikern ser han perfekt både på långt och nära håll, han hade nämligen blivit presbyop! När du sedan får svaret på ögonbottenfotograferingen två månader senare står det att Malte har normala ögonbottnar i båda ögonen och att han skall kontrolleras om ytterligare två år på ögonkliniken.. Vi är nu tillbaka på din mottagning ytterligare två år senare. Malte söker nu för nedsatt syn på vänster öga, han har varit hos optikern som dock inte kunde hjälpa honom. Malte berättar att synnedsättningen kommit senaste månaderna. Visus H 0,8 egna glas, V 0,3 egna glas, Malte läser telefonkatalogen perfekt med höger öga men förvånande nog också med vänster öga. Du undersöker i genomfallande ljus 5.Vilken orsak till hans besvär finner du? bild 2 (bif. Blad). Katarakt ( ) Främmande kropp ( ) Diabetesretinopati ( ) Näthinneavlossning ( ) Glaskroppsblödning ( ) 6. Vilka risker gör att du drar dig för att dilatera pupillen. Man kan framkalla näthinneavlossning ( ) Om patienten har en grund främre kammare kan man orsaka ett akutglaukom ( ) Patienten kan inte läsa ( ) Linsen kan trilla ut ( ) Iris kan ändra färg ( ) Inga ( )

15 PERSONNUMMER: Sidan 15 av 20

16 PERSONNUMMER: Sidan 16 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. Hur skall du nu komma vidare? När Malte varit hos optikern ser han perfekt både på långt och nära håll, han hade nämligen blivit presbyop! När du sedan får svaret på ögonbottenfotograferingen två månader senare står det att Malte har normala ögonbottnar i båda ögonen och att han skall kontrolleras om ytterligare två år på ögonkliniken.. Vi är nu tillbaka på din mottagning ytterligare två år senare. Malte söker nu för nedsatt syn på vänster öga, han har varit hos optikern som dock inte kunde hjälpa honom. Malte berättar att synnedsättningen kommit senaste månaderna. Vilka undersökningar vill du göra i detta skedet? Visus H 0,8 egna glas, V 0,3 egna glas, Malte läser telefonkatalogen perfekt med höger öga men förvånande nog också med vänster öga. Du upplever dilatation som riskfri. Det har nu gått ytterligare fem år sedan Malte blev opererad för den katarakt du hittade. Man har opererat båda ögonen. Malte har arbetat utomlands de tre senaste åren och inte kontrollerat sina ögon under utlandsvistelsen, han tycker nu att synen blivit betydligt sämre på båda ögonen. När du frågar berättar han att han inte skött sin diabetes helt perfekt. Du kontrollerar visus bilateralt och finner en synskärpa på 0,6 både på vänster och höger öga. 7.När du oftalmoskoperar ser du följande bild. Vad gör du nu? (Bild 3, bif blad)

17 PERSONNUMMER: Sidan 17 av 20 Kontrollerar b-glukos och eftersom det är högt sätter jag in Malte på insulin ( ) Kontrollerar b-glukos och remitterar patienten till medicinkliniken för insättning av insulin ( ) Kontrollerar b-glukos och remitterar Malte till ögonkliniken för kontroll av diabetesretinopati ( ) Kontrollerar b-glukos och skickar patienten till optiker ( ) Upplyser Malte om att han har åldersförändringar i gula fläcken och att intet finns att göra ( )

18 PERSONNUMMER: Sidan 18 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. När Malte varit hos optikern ser han perfekt både på långt och nära håll, han hade nämligen blivit presbyop! När du sedan får svaret på ögonbottenfotograferingen två månader senare står det att Malte har normala ögonbottnar i båda ögonen och att han skall kontrolleras om ytterligare två år på ögonkliniken.. Vi är nu tillbaka på din mottagning ytterligare två år senare. Malte söker nu för nedsatt syn på vänster öga, han har varit hos optikern som dock inte kunde hjälpa honom. Malte berättar att synnedsättningen kommit senaste månaderna. Du upplever dilatation som riskfri. Det har nu gått ytterligare fem år sedan Malte blev opererad för den katarakt du upptäckte. Man har opererat båda ögonen. Malte har arbetat utomlands de tre senaste åren och inte kontrollerat sina ögon under utlandsvistelsen, han tycker nu att synen blivit betydligt sämre på båda ögonen. När du frågar berättar han att han inte skött sin diabetes helt perfekt. Du kontrollerar visus bilateralt och finner en synskärpa på 0,6 både på vänster och höger öga. Malte kommer snabbt till ögonkliniken och får behandling för sin diabetesretinopati. Synen förbättras och Malte återgår till de vanliga kontrollerna. En dag då du har akuta patienter ser du Malte sitta i väntrummet, han ser skärrad ut. Du tar in honom i undersökningsrummet där han berättar att allt var svart för höger öga när han vaknade i morse men att han nu kan skymta lite med ögat. Visus H fingerräkning 1m, V 0,8 egna glas. 8.Vilken diagnos är mest sannolik?

19 PERSONNUMMER: Sidan 19 av 20 Akutglaukom ( ) Glaskroppsblödning ( ) Centralartäremboli ( ) Näthinneavlossning ( ) Irit ( )

20 PERSONNUMMER: Sidan 20 av 20 Du tjänstgör som distriktsläkare på vårdcentralen i Jukkasjärvi med 30 mil till närmaste lasarett. Du har tillgång till ett kornealmikroskop. Din patent Malte Laudersson (född-53), tidigare frisk, kommer på sin årliga hälsokontroll inom ramen för företagshälsan. Vid genomgången av hans provsvar finner du att hans b-glukos är 7.1 mmol/l (fastevärde). Du finner att visus är 1,0 ok på både höger och vänster öga vilket du skriver i remissen för ögonbottenfotografering. Du sätter också in patienten på diabeteskost. Du fortsätter att följa Malte nu varje halvår. Tre år efter det första besöket klagar han på att synen blivit sämre framförallt på höger öga men även på vänster. Malte har nu blivit tvungen att börja med tabletter för sin diabetes. Malte berättar att han ljust nu går en kurs i korsstyngssömnad och att han tycker det är väldigt svårt att se vad han arbetar med speciellt efter en stunds sömnad. Han berättar att han även har vissa svårigheter att läsa börssidorna i tidningen vilket han tycker kom plötsligt. Vid visusprovning finner du en synskärpa på 1,0 ok höger och 0,8 ok vänster. Med höger öga har Malte svårt att läsa telefonkatalogen vilket dock går ganska bra med vänster. Du ser i journalen att det var två år sedan han var på ögonbottenfotografering och att ögonkliniken skulle kalla igen efter 2 år. Blodsockret ligger stabilt och är normalt. När Malte varit hos optikern ser han perfekt både på långt och nära håll, han hade nämligen blivit presbyop! När du sedan får svaret på ögonbottenfotograferingen två månader senare står det att Malte har normala ögonbottnar i båda ögonen och att han skall kontrolleras om ytterligare två år på ögonkliniken.. Vi är nu tillbaka på din mottagning ytterligare två år senare. Malte söker nu för nedsatt syn på vänster öga, han har varit hos optikern som dock inte kunde hjälpa honom. Malte berättar att synnedsättningen kommit senaste månaderna. Du upplever dialtation som riskfri. Det har nu gått ytterligare fem år sedan Malte blev opererad för den katarakt du upptäckte. Man har opererat båda ögonen. Malte har arbetat utomlands de tre senaste åren och inte kontrollerat sina ögon under utlandsvistelsen, han tycker nu att synen blivit betydligt sämre på båda ögonen. När du frågar berättar han att han inte skött sin diabetes helt perfekt. Du kontrollerar visus bilateralt och finner en synskärpa på 0,6 både på vänster och höger öga. När du oftalmoskoperar finner du en diabetesretinopati. Malte kommer snabbt till ögonkliniken och får behandling för sin diabetesretinopati. Synen förbättras och Malte återgår till de vanliga kontrollerna. En dag då du har akuta patienter ser du Malte sitta i väntrummet, han ser skärrad ut. Du tar in honom i undersökningsrummet där han berättar att allt var svart för höger öga när han vaknade i morse men att han nu kan skymta lite med ögat. Visus H fingerräkning 1m, V 0,8 egna glas. När du undersöker Malte i genomfallande ljus får du en antydd röd reflex upptill men i övrigt är det svart, du misstänker att det blött till glaskroppen och remitterar Malte till ögonkliniken. SLUT PÅ FALL 2

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö Institutionen f ör Med icinska Stud ieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för oftalmiatrik Huddinge Universitetssjukhus/ S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: 34 Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Svarsmall

Läs mer

Förslag till HÖK ang Röda ögon

Förslag till HÖK ang Röda ögon Förslag till HÖK ang Röda ögon Allmänläkarkonsulterna Norrbotten Överenskommelse mellan ögonsjukvården och primärvården i Norrbotten Syfte Att hjälpa diagnosdifferentiera det vanligast förekommande ögonsymtomet

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2009-03-02 VT-I. Sid 1/2 Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Vänligen svara kortfattat! Lycka till! Del 1 1. Lisa 30 år, tidigare frisk. Söker

Läs mer

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården HÖK för Röda ögon Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten Primärvården Primärvården handlägger tillstånd förknippade med smärta upp till lätt nivå och när måttlig till svår

Läs mer

LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet. Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014

LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet. Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014 LOKALBEHANDLING patientfall att gå igenom innan seminariet Cecilia Svedman/ AnnKristin Björk/Margareta Lundahl SUS 2014 Bengt är forskare. Han vill komma på en ny kräm som skall kunna påverka hudens vitala

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 1/20 TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Varje blad i multiple-choice delen

Läs mer

Dina patienträttigheter

Dina patienträttigheter Dina patienträttigheter Har vi egentligen några rättigheter, är frågan Björn Bragée, Först en stunds samling 2 1 Idag kommer vi att gå igenom. 1 Vad är patienträttigheter och hur klagar man 2 Det finns

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT 00 Ögonavsnittet T Malmö / TENTAMEN T HT 00 / Ögonavsnittet Ögonavsnittet examineras med patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01 Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01 Allmän information Adress till hemsidan: www.kataraktreg.se Länk till inloggning https://www.eyenetreg.se/plp Manual E-tjänstekort SITHS http://rcsyd.se/kataraktreg/registrering/e-tjanstekort-siths

Läs mer

Patientinformation rörande: Grå starr

Patientinformation rörande: Grå starr Specialitet: Godkänt datum: Patientinformation rörande: Grå starr Kort om sjukdomsförloppet Katarakt eller grå starr, innebär grumling av ögats egen lins och är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998

TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998 TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998 Instruktioner: Skrivningen består av 4 fall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Seminarium ÖNH momentet, TEMA5 2009 08 28 Hörsel och kurvor

Seminarium ÖNH momentet, TEMA5 2009 08 28 Hörsel och kurvor Hörsel och kurvor Funktionssystem Sinnen. Detaljerade lärandemål Kunskap och förståelse Studenten skall efter denna seminarium kunna 1. Beskriva och bedöma symtom, fynd och behandling vid de vanligaste

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO)

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Välkommen till din Eylea-guide Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION Ögonlaboration 1(1) Uppsala Universitet Institutionen för Neurovetenskap, Fysiologi VT 08 GS, LJ För Neural reglering och rörelse ÖGONLABORATION Avsikten med laborationen är att illustrera teoretisk bakgrund

Läs mer

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder.

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder. MEQ 6 (15,5 poäng) Martin Svensson, 45-årig rökande industriarbetare, söker dig på din vårdcentral där du arbetar som distriktsläkare och har akuttider nu på förmiddagen (15 minuters besök). Han är tidigare

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

Kapitel 24 Ögonsjukdomar

Kapitel 24 Ögonsjukdomar Kapitel Ögonsjukdomar Behandling med ögondroppar grunder Konjunktivalsäcken utanpå ögat, innanför ögonlocken rymmer cirka ¼ droppe. En droppe räcker, är det osäkert om den kommit rätt, går det att droppa

Läs mer

Underlag för bedömning enskilda elevsvar

Underlag för bedömning enskilda elevsvar bedömning av delprov b och c enskilda elevsvar Underlag för bedömning enskilda elevsvar Poäng anges för varje fråga. Inga andra poängsummor ges. Inga minuspoäng delas ut. De flesta 0-svaren kommenteras

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005

Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Ögon och Syn S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Fredagen den 11 november 2005 Skrivningen

Läs mer

Del 7 14 sidor 28 poäng

Del 7 14 sidor 28 poäng 14 sidor 28 poäng 22-årig man söker på din distriktsläkarmottagning pga blod i avföring. Noterar det i samband med toalettbesök och när han torkar sig. Har egentligen inga smärtor vid tarmtömningen. Mannen

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

S U A S. Självskattningsformulär

S U A S. Självskattningsformulär S U A S Självskattningsformulär Översättning till svenska: Prof Lil Träskman Bendz Bearbetning: Med Dr Anders Niméus Inst för Klinisk Neurovetenskap, Avd Psykiatri Lunds Universitet De 20 frågorna börjar

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Patientfall akut media otit

Patientfall akut media otit Patientfall akut media otit 2014-10-09 Kalle 6 år har varit förkyld med snuva sedan tre dagar tillbaka. Igår kväll fick Kalle ont i båda öronen och tillkomst av feber. Under natten vaknade han vid ett

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Del 6_8 sidor_18 poäng

Del 6_8 sidor_18 poäng Del 6_8 sidor_18 poäng Du är i slutet på din AT-tjänst på vårdcentral och träffar 75-åriga Märta. Märta har hypertoni och är opererad för appendicit men är i övrigt frisk. Hon söker för återkommande buksmärtor

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Fallgropar trångvinkel. Lucian Vancea Glaukomklubben 2008

Fallgropar trångvinkel. Lucian Vancea Glaukomklubben 2008 Fallgropar trångvinkel Lucian Vancea Glaukomklubben 2008 Man 80 år Nyinflyttad POAG senaste åren (Cosopt + Xalatan) IOP 30-36 mmhg Sista månaden klagar över suddig syn ibland Papill och synfältspåverkan

Läs mer

S Ögon och öron. S01 Medel vid ögonsjukdomar. Blefarit. Konjunktiviter

S Ögon och öron. S01 Medel vid ögonsjukdomar. Blefarit. Konjunktiviter S Ögon och öron S01 Medel vid ögonsjukdomar Steroidpreparat reserveras för specialistvård, bl a för att hornhinnans resistens nedsättes och på grund av ökad risk för steroidinducerat högt ögontryck/glaukom.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT1 2003 Ögonavsnittet T9 Malmö 1/22 TENTAMEN T9 HT1 2003 23/10 Ögonavsnittet Lycka till! Peter och Anders I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

61. Datum: 02. Sjukhus: 03. Randomiseringsnr: LJUNO. (Ljumskbråckstudien i Norrland) ENKÄT ett (1) år efter operationen. (ifylls av patienten)

61. Datum: 02. Sjukhus: 03. Randomiseringsnr: LJUNO. (Ljumskbråckstudien i Norrland) ENKÄT ett (1) år efter operationen. (ifylls av patienten) 61. Datum: 02. Sjukhus: 03. LJUNO (Ljumskbråckstudien i Norrland) ENKÄT ett (1) år efter operationen (ifylls av patienten) 1 04. PERSONNUMMER : Markera, genom att kryssa i en ruta i varje nedanstående

Läs mer

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI 1 TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset 2005-01-13 Namn: Personnummer: E-post: Jag har gått hudkursen utomlands, nämligen i Jag har gått hudkursen på

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten Som vanligt kom smärtan plötsligt. Känslan av att ha en elefant gåendes på bröstet börjar bli välbekant. Men nu ligger han äntligen i ambulansen, i tryggt förvar bredvid de erfarna ambulansmännen. Morfinet

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

37 Körkort Läkares anmälningsskyldighet (Körkortslagen10 kap 2 ) Undantag från anmälningsplikt

37 Körkort Läkares anmälningsskyldighet (Körkortslagen10 kap 2 ) Undantag från anmälningsplikt 37 Körkort 2016-01- 20 diabeteshandboken.se Läkares anmälningsskyldighet (Körkortslagen10 kap 2 ) Körkortslagen reglerar frågan om läkares anmälningsplikt med följande text: "Om en läkare vid undersökning

Läs mer

Imana. Chelsea Nijimbere

Imana. Chelsea Nijimbere Imana Chelsea Nijimbere Kapitel 1 Imana Imana Stockholm Vinter -99 Hon hörde en stark röst vibrera hela rummet! -Faina, escuchar por favor, ropade spanskaläraren Marcela. -Perdón, sa Faina svagt. springer

Läs mer

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp)

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp) Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp) Kurskod: MC1033 Kursansvarig: Sara Nordkvist 2013-11-16 Skrivtid 180 min Totalpoäng: 37 Poängfördelning: Tentamen rörelseapparatens

Läs mer

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Utvärderingsrapport Anna-Lena Nilsson [27-4-2] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar Bredbandet 1, 392 3 Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 2 1. Sammanfattning Lagen

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

November 2013 Nummer 3-2011

November 2013 Nummer 3-2011 November 2013 Nummer 3-2011 Löneförhandlingarna avslutade Enkäter Nyhetsbrevets framtid? Lönerörelsen avslutad för den här gången Av Per Hammarqvist Sidan två Så har vi tagit igenom oss årets lönerörelse

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu SNACKA OM IDROTT DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu Alkoholproblem sånt som händer när man dricker alkohol Visst skadar man kroppen om man dricker alkohol. Hjärnan, levern och andra organ tar mycket

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist MÖDRAHÄLSOVÅRDEN & SALUT-SATSNINGEN I VÄSTERBOTTEN Till dig som är gravid Hälsoformulär Fylls i av barnmorska Beräknad förlossning: / / År Månad Dag Hälsocentral Kod: Hälsoformuläret skickas till: tandvårdsklinik:...

Läs mer

MINA KONTAKTPERSONER:

MINA KONTAKTPERSONER: MINA KONTAKTPERSONER: 2 1 1. FÖRBERED PENNAN Kontrollera att du har rätt insulinpenna och att insulinet ser klart och färglöst ut. Ta av skyddshatten på pennan och skruva på en ny nål. Ta sedan av nålskydden.

Läs mer

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Patientenkät Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Vi följer upp vården för att vara säkra på att Du får en vård med hög kvalitet. För att kunna

Läs mer

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet.

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Del 3_9 sidor_12 poäng

Del 3_9 sidor_12 poäng Del 3_9 sidor_12 poäng Karin Orpulént, 37 år söker dig på vårdcentralen för sin övervikt. Hon har bantat med olika kurer hela sitt liv. Tyvärr har det har alltid slutat med att hon väger mer än innan hon

Läs mer

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE 48 Sängkläder I vår ekologiska kollektion med sängkläder har vi kuddar, täcken och bäddmadrasser för alla åldrar. Allt i rena naturfibrer som ull, silke, bomull och hirsagnar. En god sömn gör livet så

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod:

Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp. Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Kurs: Kod: Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom 3,5 hp Provmoment: TEN1 Ladokkod: 61SÄ01 Tentamen ges för: Gsjukv14B samt tidigare Tentamenskod: (kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje sida) Tentamensdatum:

Läs mer

Samuel Sköldén Sanna Stadig Samantha Berglind Anna-Sofia Pehrson Seminariegrupp B1 VT-03

Samuel Sköldén Sanna Stadig Samantha Berglind Anna-Sofia Pehrson Seminariegrupp B1 VT-03 Samuel Sköldén Sanna Stadig Samantha Berglind Anna-Sofia Pehrson Seminariegrupp B1 VT-03 Bakgrund Hans Flyman var den som fick idén till det hela. Han hade varit med i Karlstads ornitologiska förening

Läs mer