Dags att välja gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dags att välja gymnasium"

Transkript

1 Dags att välja gymnasium Gymnasievalet 2015

2 Välkommen till Botkyrkas gymnasium Botkyrka har fantastiska gymnasieskolor: S:t Botvids gymnasium, Tullinge gymnasium, Tumba gymnasium och S:t Botvids gymnasiesärskola. Våra skolor har skickliga lärare med behörighet, erbjuder undervisning med moderna lärverktyg och ett brett och varierat utbud av gymnasieprogram med hög kvalitet. Dessutom serverar vi god skolmat! Botkyrka är en mötesplats för målmedvetna elever som vill lära. Vi ger dig rätt förutsättningar oavsett om du vill nå högskolebehörighet för att studera vidare på universitetet eller om du vill få en yrkesexamen för att börja arbeta direkt efter gymnasiet. I den här broschyren kan du läsa om alla de program och inriktningar som vi erbjuder i Botkyrkas gymnasieskolor. Du får också information om hur gymnasievalet går till och om viktiga datum inför ansökningen. Vi erbjuder dig en utbildning som du kan vara stolt över och en gymnasietid där du får möjlighet att träffa nya vänner, har roligt och lär för livet. Välkommen till oss i Botkyrka! Anna Widing Niemelä Gymnasiechef i Botkyrka S:T BOTVIDS GYMNASIUM PRINTING COMPANY Botkyrka kommun Grafisk form: EO. Tryck: Ljungbergs Tryckeri AB - Klippan. Papper: Galerie Art Matt 150g Omslagsfoto: Tobias Fischer. Foto: Studio Strandell. Med reservation för tryckfel.

3 Dags att välja S:t Botvids gymnasium sidorna 7 15 Tullinge gymnasium sidorna Tumba gymnasium sidorna Program Inriktning Program Inriktning Program Inriktning Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Hantverksprogrammet ekonomi juridik nycirkus spetsutbildning handel och service frisör naturvetenskap naturvetenskap och samhälle samhällsvetenskap beteendevetenskap Ekonomiprogrammet ekonomi Barn- och fritidsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet naturvetenskap naturvetenskap och samhälle samhällsvetenskap beteendevetenskap Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet Estetiska programmet Fordon- och transportprogrammet Humanistiska programmet Vård- och omsorgsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Nationellt godkänd idrottsutbildning NIU Aspergerenheten pedagogik husbyggnad ekonomi juridik finansekonomi spetsutbildning elteknik musik estetik och media spetsutbildning bild och form spetsutbildning personbilsteknik språk naturvetenskap kök och servering samhällsvetenskap beteendevetenskap design och produktutveckling informations- och medieteknik samhällsbyggande och miljö handboll konståkning S:t Botvids gymnasiesärskola sidan 40 Introduktionsprogram sidan 42 För dig som behöver en individuellt utformad gymnasieutbildning som passar dina behov och intressen. Nationella program: hantverk och produktion, administration, handel och varuhantering samt hälsa, vård och omsorg samt individuella program. Här hittar du de olika skolornas program och inriktningar Fem introduktionsprogram som riktar sig till dig som ännu inte är behörig till gymnasieskolan. Preparandutbildning, programinriktat individuellt val, individuellt alternativ, yrkesintroduktion och språkintroduktion. Med reservation för ändringar.

4

5 Vilken utbildning Vill DU söka? Skolor du kan söka till Du som bor i Stockholms län kan söka till alla gymnasieskolor i länet. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever som är bosatta i länet. Om det är fler sökande än platser på en utbildning, är det betygen och meritvärdet som avgör vem som kommer in. Du kan också söka till gymnasieskolor i hela landet som har riksintag samt till friskolor. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever oavsett var de bor i landet. Du kan söka till en gymnasieskola i en kommun utanför Stockholms län som inte har riksintag. Det du behöver tänka på är att andra regler gäller. Ta reda på vilka regler som gäller i din hemkommun. Om du behöver söka till ett introduktionsprogram börjar du med att vända dig till din studie- och yrkesvägledare. Vilken behörighet behöver jag ha? För att vara behörig till ett högskoleförbredande program krävs att du har lägst betyget E i: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik och ytterligare 9 ämnen, det vill säga 12 ämnen totalt För ekonomi (EK), humanistiska (HU) och samhällsvetenskapliga programmet (SA) ska 4 av de 9 godkända ämnena (betyget E) vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion. För naturvetenskapliga programmet (NA) och teknikprogrammet (TE) ska 3 av de 9 godkända ämnena (betyget E) vara biologi, fysik och kemi. För estetiska programmet (ES) gäller godkänt betyg i vilka 9 ämnen som helst. Vid antagning till estetiska programmet, där inträdesprov oftast görs, räknas inträdesprovpoängen även med i meritvärdet. För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs att du har lägst betyget E i: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik och ytterligare 5 valfria ämnen, det vill säga i 8 ämnen totalt. Så räknas betygen Antagningen avgörs av din behörighet samt ditt sammanlagda meritvärde, det vill säga betygspoängen från grundskolan. Meritvärdet är summan av värdet för de 16 eller 17 bästa ämnesbetygen. Ju högre betyg du har, desto större chans har du att komma in på ditt förstahandsval. På gymnasieantagningens hemsida kan du läsa mer om hur betygen räknas. Om du inte har behörighet till gymnasiet Om du ännu inte har gymnasiebehörighet har du möjlighet att läsa in dina grundskolebetyg på ett introduktionsprogram. Utbildningen är på heltid och du följer en individuell studieplan. Målet är att du ska bli behörig till att kunna söka till ett nationellt program på gymnasiet. Du kan alltid vända dig till studie- och yrkesvägledaren (SYV) på din skola om du undrar över ditt gymnasieval.

6 VÄLJ UTBILDNING EN DEL AV DIN FRAMTID Vad ger gymnasieutbildningen för behörighet till högskola och universitet? Gymnasieskolan är en avgiftsfri och frivillig skolform som du kan välja att genomföra efter avslutad grundskola. Du får söka till gymnasiet till och med det år du fyller 19 år under förutsättning att du inte redan har avslutat ett gymnasieprogram. Högskoleförberedande program ger dig grundläggande behörighet att läsa på högskola eller universitet. En del utbildningar på universitet och högskola kräver att du har läst specifika ämnen, det vill säga särskild behörighet. Yrkesprogram förbereder dig för ett yrke direkt efter gymnasiet och ger dig behörighet till yrkeshögskola. På alla yrkesprogram kan du göra tillval och på så sätt även få grundläggande högskolebehörighet. Du kan läsa mer om högskoleutbildning på Universitetsoch högskolerådets hemsida eller på universitetens och högskolornas egna hemsidor. Resan till gymnasiet Gymnasieantagningen i Stockholm har tagit fram appen Resan till gymnasiet som guidar dig som går i nian hela vägen till gymnasiet. Du hämtar den på appstore och google play.

7 Viktiga datum för dig som börjar gymnasiet hösten november 2014 Gymnasiemässan 16 april 2015 Ditt preliminära antagningsresultat finns på 19 januari 2015 Du som går i grundskolan i Stockholms län får ditt lösenord för hemskickat med posten. 16 februari 2015 Sista ansökningsdagen till gymnasiet. stängs för ansökan klockan Gör din ansökan Logga in med hjälp av ditt lösenord på Gör ditt val. Du kan välja hur många utbildningar du vill, men det är viktigt att du rangordnar dem rätt. Kommer du in på ditt förstahandsval har du inte rätt att ångra dig för att till exempel välja ditt andrahandsval. Bekräfta och skriv ut ansökan. Skriv under ansökan. Lämna in din ansökan på din grundskola. 23 april 2015 Nu kan du göra omval, med det menas göra ändringar i din ansökan, exempelvis ändra ordningen på dina val. Du gör ditt omval på Tala med din SYV om du är osäker på reglerna. 18 maj 2015 Sista dagen för omval (ändra din ansökan). stänger klockan juni 2015 Nu kan du se ditt slutliga antagningsresultat på Du får också beskedet hemskickat till dig. Läs noga igenom informationen om hur du ska svara på beskedet.

8 ENGAGERADE LÄRARE NÖJDA ELEVER S:T BOTVIDS GYMNASIUM Välkommen till S:t Botvids gymnasium! Här, i en lugn och trygg studiemiljö, formas framtidens världsmedborgare. Våra erfarna och kunniga lärare ger de allra bästa förutsättningarna för elevernas utbildning och personliga utveckling. Dessutom har alla elever tillgång till en egen dator eller ipad. S:t Botvids positiva stämning och öppna attityd bidrar till att elever, lärare och övrig personal trivs så bra på skolan. Här syns man, och blir sedd. Varje morgon möts eleverna av skolledare som hälsar God morgon! Flerspråkighet en tillgång och möjlighet Totalt finns 58 språk representerade på skolan. Många elever talar två, tre, ibland fyra språk. För individen betyder det en unik potential inför framtiden. Det är också vetenskapligt bevisat att flerspråkiga elever har lättare att nå långt i sin kunskapsutveckling, något S:t Botvid tagit fasta på genom att utveckla undervisningsformer som hjälper eleverna att dra nytta av sin språkkompetens. Skolan har också ett nära och aktivt samarbete med kommunens modersmålsundervisning, lokalt förankrad i Hallunda-Norsborg. 8

9 S:t Botvids gymnasium Tomtbergavägen Norsborg Telefon Hemsida Rektor Malin Winbladh Telefon Studie- och yrkesvägledare Gisela Dahlberg Olshage Telefon Externa samarbeten gynnar eleverna S:t Botvid är en attraktiv samarbetspartner för företag och organisationer som vill vara med att utveckla elevernas kompetens och ta del av deras erfarenheter. För näringslivet är flerspråkighet och mångkultur en förutsättning för framtiden, och en viktig konkurrensfördel. Dessa strategiska samarbeten, med till exempel Cirkus Cirkör, advokatfirman Vinge, reklambyrån Forsman & Bodenfors, finansbolaget Nordic Capital, Södertörns högskola och KTH, resulterar bland annat i specialkurser, workshops, praktikplatser och sommarjobb för eleverna. Språkintroduktion Mariana Valiente Telefon Välkommen till Öppet hus Onsdag 4 februari 2015 klockan Läs mer om Öppet hus på Aktiva elever påverkar Eleverna är mycket delaktiga i skolans utveckling. Några initiativ är Science Club för naturvetarna, skrivarkurser med yrkesverksamma skribenter, matråd, bokklubb, elevråd, studentkommitté och idrottsförening. 9

10 Ekonomiprogrammet EK HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Som ekonom kan din framtida arbetsplats vara i privat företag, offentlig sektor eller i olika organisationer. Utbildningen ger dig möjligheten att välja mellan att antingen fortsätta med högskolestudier eller att söka arbete direkt. Inriktning ekonomi eller juridik I början av gymnasietiden får du grundläggande kunskaper inom företagsekonomins olika områden. Du läser ämnen som budgetering, kalkylering, bokföring, marknadsföring och privatekonomi. Du får insikt i vardagliga rättsfrågor och får lära dig vad som gäller när du hyr bostad, flyttar ihop med någon och köper på avbetalning. Privatjuridik, företagsekonomi, entreprenörskap och matematik är ämnen som ingår i utbildningen. Du får träna dig på att lösa problem och uttrycka dina tankar och känslor muntligt och skriftligt. Psykologi ingår i utbildingen, ämnet ger kunskaper om människors sätt att reagera och fungera i olika situationer. Det gör dig bättre på att klara dig i en värld som ständigt förändras. I årskurs 2 och 3 kan du fördjupa dig i affärsjuridik, redovisning, marknadsföring eller annan ekonomisk specialisering. Stimulerar entreprenörskap Vi samarbetar bland annat med advokatfirman Vinge, Transfer och Södertörns högskola. Genom Ung företagsamhet (UF) får du också möjlighet att förverkliga din affärsidé och starta ett eget företag. Du blir bra på att förstå människor från andra länder och kulturer samt duktig på att nätverka. Du förbereder dig helt enkelt för framtiden. 10

11 Estetiska programmet ES HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE, SPETSUTBILDNING, RIKSINTAG Det estetiska programmet är ett kreativt och konstnärligt program. Utbildningen ger dig en god teoretisk grund för att söka vidare till universitet och högskola. Inriktningen nycirkus är en unik spetsutbildning med elever från hela Sverige. Inriktning nycirkus Bubblar du av kreativitet och nyfikenhet och dessutom tycker om att träna fysiskt? Då är den här utbildningen ett bra val för dig. Samarbete med Cirkus Cirkör Nycirkusinriktningen som genomförs i samarbete med Cirkus Cirkör är en unik utbildning i Sverige. Cirkus Cirkör som är Nordens största nycirkuskompani och en regional kulturinstitution ansvarar för alla cirkusämnen på utbildningen. All cirkusträning sker i Cirkus cirkörs cirkushall, norra Europas modernaste. Här tränar du sida vid sida med Dans- och cirkushögskolans elever samt professionella artister. Alla lärare är välutbildade och har internationell erfarenhet. Du kommer att få träna akrobatik, lindans, jonglering, luftakrobatik, dans med mera. Under de tre åren kommer du också att få vara med om workshops i breakdance, street performance, regi och clown. Nycirkus ger kunskaper Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper inom nycirkusens olika områden. Den ska utveckla din kreativitet, ditt konstnärliga skapande och din samarbetsförmåga. Inriktningen ger dig också möjlighet att fokusera på och fördjupa dig i något eller några av nycirkusens uttrycksområden. Du får även möjlighet att vara med i föreställningsarbete och möta publik. Elever och lärare gör även studie- och teaterbesök. Läs mer på: 11

12 Handels- och administrationsprogrammet HA YRKESPROGRAM Vill du bli framtidens säljare eller handlare? Det finns gott om jobb och mängder av spännande karriärmöjligheter inom handel. Det här är ett program med fokus på service. Du som har gått handels- och administrationsprogrammet kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Om du vill ha grundläggande behörighet för universitet och högskola kan du läsa till det inom ramen för din utbildning. Utbildningen har många praktiska inslag, exempelvis inom kurserna eventteknik och evenemang. Det ingår också minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Inriktning handel och service Att arbeta inom handeln ställer höga krav på service. Ett gott värdskap och bra bemötande med ett serviceinriktat förhållningssätt är A och O. Det förbereder vi dig på i utbildningen. Arbete inom branschen ställer också höga krav på goda språkkunskaper i engelska. Du läser ett brett utbud av intressanta kurser inom handel och våra lärare har många års erfarenhet från yrkeslivet. Entreprenörskap Träning inom entreprenörskap är viktigt för att snabbt kunna anpassa dig till förändringar och utveckla nya idéer. Du läser flera kurser inom entreprenörskap och företagande där du får utveckla din kreativitet och initiativförmåga. Du kommer att få arbeta med projekt i skarpa lägen, t.ex. jobba med mässor och event. Alla elever ges även möjlighet att starta UF-företag. Arbetsplatsförlagt lärande I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor. APL ger dig möjligheten att använda och utveckla dina kunskaper i praktiken. Du lär dig om branschen, möter kollegor och börjar utveckla din yrkesidentitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du gör din praktik. Läs mer på 12

13 Hantverksprogrammet HV YRKESPROGRAM Hantverksprogrammet med inriktning frisör vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta kreativt. Skickliga hantverkare har hög status i Sverige! Hantverksprogrammet ger grundläggande yrkeskompetens. Det innebär att du efter gymnasiet kan söka jobb direkt. På Hantverksprogrammet får du också möjlighet att uppnå grundläggande behörighet till högskolan. Inriktning frisör Är du serviceinriktad, kreativ och intresserad av att skapa med dina händer? Vill du dessutom arbeta med människor och ha ett yrke som ständigt förändras? Då kan frisörutbildningen vara något för dig. Du lägger grunden i skolan och kan avlägga ditt gesällbrev efter ett år som lärling på salong. Många frisörer arbetar i egna småföretag. Därför får du även lära dig hur du sköter ett mindre företag när det gäller ekonomi, marknadsföring och kundrelationer. Klippa, färga och permanenta Utbildningen är indelad i olika kurser. Du lär dig att klippa, färga och permanenta med olika tekniker. Du får också möjlighet att öva på riktiga modeller och kunder i skolans fina elevsalong. Du kommer att träna på att skapa olika festfrisyrer, på både långt och kort hår, till exempel till bröllop. Arbetsplatsförlagt lärande Minst 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). APL ger dig möjligheten att använda och utveckla dina kunskaper i praktiken. Du lär dig om branschen, möter kollegor och börjar utveckla din yrkesidentitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du gör din praktik. För framtiden Att arbeta som frisör innebär att du har med dig yrket i dina händer. Du kan få hela världen som din arbetsplats. Det ständiga växlandet i modet gör att du kontinuerligt utvecklas. Du kan arbeta brett eller välja att fördjupa dig. Läs mer på 13

14 Naturvetenskapsprogrammet NA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Är du intresserad av sammanhang i naturen, livets villkor och fysikaliska fenomen? Programmet är för dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen, matematik och behörighet till så många universitetsoch högskoleutbildningar som möjligt. På Naturvetenskapsprogrammet får du en utbildning som ger dig något extra. Hitta ditt framtidsyrke inom medicin, naturvetenskap eller teknik. Du kan till exempel läsa vidare till läkare eller apotekare, ingenjör, biolog, kemist eller programmerare. På naturvetenskapsprogrammet läser alla biologi, fysik, kemi, matematik och moderna språk. Du kommer under din utbildning att delta i samarbeten med Kungliga tekniska högskolan (KTH), Södertörns högskola och Karolinska institutet (KI). Vid flera tillfällen kommer du att åka på fältexkursioner, studiebesök eller möta näringslivet i klassrummet. Basår och egna val Alla elever på naturvetenskapsprogrammet läser tillsammans första året, ett naturvetenskapligt basår. I årskurs 2 och 3 tillhör du fortfarande samma klass, men några timmar i veckan har ni olika ämnen i halvklass beroende på vilken inriktning du valt. Inriktning naturvetenskap Inriktning naturvetenskap ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Du läser bland annat biologi 2, fysik 2, kemi 2 samt matematik 4. Inriktningen ger dig särskild behörighet för fortsatta studier, exempelvis till läkare eller ingenjör på de tekniska högskolorna. Inriktning naturvetenskap och samhälle Inriktning naturvetenskap och samhälle ger fördjupade kunskaper i geografi, samhällskunskap och biologi. Inriktningen ger dig en bred behörighet till många olika utbildningar, till exempel sjukgymnast, tandsköterska, psykolog eller ekonom. 14

15 Samhällsvetenskapsprogrammet SA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning med människan i centrum människan som individ och som del i ett större sammanhang. På samhällsvetenskapsprogrammet lär du dig metoder för att förstå och analysera viktiga samhällsfrågor ofta med datorn som arbetsredskap. Du får utveckla din förmåga att se samband mellan olika vetenskaper. Programmet ger dig särskild behörighet för att kunna gå vidare till många intressanta högskoleutbildningar. Oavsett vilken inriktning du väljer öppnas många utbildningsvägar, allt ifrån jurist, ekonom, tolk, utredare, polis, psykolog, projektledare och journalist till lärare och informationsmäklare. Vi samarbetar bland annat med advokatfirman Vinge, Transfer och Södertörns högskola. Du får under dina gymnasieår på skolan träning i ett vetenskapligt förhållningssätt. Inriktning samhällsvetenskap Inriktningen vänder sig till dig som vill veta mer om hur människor och samhällen fungerar och utvecklas. Människors liv och levnadsvillkor, samhällen och konflikter studeras genom både historiska och internationella glasögon och analyseras ur samhällsvetenskapliga och kulturella synvinklar. Det passar dig som vill fördjupa dig i historia, samhällskunskap, geografi och religionskunskap. Inriktning beteendevetenskap Vill du bli polis, då är detta program ett mycket bra val för dig. Skolan har sedan länge ett omfattande samarbete med Polisen. Ett viktigt inslag i utbildningen är att utveckla förmågan till helhetssyn och kritiskt tänkande och du får därför studera beteendevetenskap utifrån flera olika perspektiv. Genom studiebesök och fältstudier på arbetsplatser, institutioner och myndigheter kommer du att ha nära kontakt med samhället utanför skolan. Ämnen som läses på inriktningen beteendevetenskap är kommunikation, psykologi, sociologi, ledarskap och organisation med flera. Utbildningen ger dig dessutom kunskaper i ledarskap och krishantering. 15

16 HOS OSS ÄR KUNSKAP I FOKUS TULLINGE GYMNASIUM Vi vill gärna att tiden på Tullinge gymnasium ska räcka längre än enbart de tre gymnasieåren. Att studera på Tullinge gymnasium är en förberedelse för högre studier på högskola och universitet eller, för våra vård- och omsorgselever, en möjlighet att få jobb direkt efter examen. Frågar du eleverna varför de valt Tullinge gymnasium kretsar svaret ofta kring ambition och motivation: Jag vill satsa på mina studier. Från skolans sida prioriterar vi ordning och reda, tydlighet i planering och en varierad pedagogik som utmanar eleverna. Våra lärare är erfarna pedagoger och skickliga i sina ämnen. Flera har licentiatseller doktorsexamen. Trygg campuskänsla där studier är i fokus Fyra låga hus i skogskanten ger en vänlig, lugn och trygg miljö med campuskänsla. Här är det lätt att fokusera på studierna. Dessutom finns bibliotek, trådlöst nätverk och mat från eget kök. Alla elever får tillgång till en egen bärbar dator under studietiden. Miljön inbjuder även till möten utanför studierna. Här finns ett gym för eleverna och många föreningar, bland annat en datorklubb och en framgångsrik idrottsförening. Tullinge gymnasium är också känt för sin aktiva elevkår som har inflytande i frågor som är viktiga för utbildningen och trivseln på skolan. Program med många valmöjligheter Alla våra program erbjuder något extra. Inom naturvetenskap finns många valmöjligheter till fördjupning, från matematik och datavetenskap till bioteknik och medicin. 16

17 Tullinge gymnasium Alfred Nobels allé Tullinge Telefon Hemsida Rektor Lennart Gudmark Telefon På ekonomiprogrammet kan eleverna ta examen som Diplomerad gymnasieekonom. Vård- och omsorgsprogrammet garanterar sommarjobb och samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende erbjuder praktik och fältstudier. Samarbeten med företag och högskolor Tullinge gymnasium samarbetar med näringslivet och utbildningssverige till exempel KTH, Karolinska Institutet och Södertörns högskola. I de flesta av programmen ingår även internationella utbyten, till exempel med Indien. Skolan ligger endast några minuters bussresa från Flemingsberg eller Tullinge pendeltågsstationer. Välkommen att hälsa på! Studie- och yrkesvägledare Rita St Clair Maitland Telefon Marie Lundin Telefon Välkommen till Öppet hus Onsdag 3 december 2014 klockan Torsdag 5 februari 2015 klockan Onsdag 6 maj 2015 klockan Läs mer om Öppet hus på 17

18 Ekonomiprogrammet EK HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Ekonomer behövs i privata företag, i offentlig verksamhet och i olika organisationer. Efter genomgången utbildning kan du välja att antingen fortsätta med högskolestudier eller söka arbete direkt. Entreprenörskap På ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi arbetar vi för att utveckla dina kunskaper inom entreprenörskap. Här finns engagerade och erfarna lärare som ger dig undervisning av hög kvalitet. Utbildningen har en tydlig infärgning av ekonomiämnena i övriga ämnen. Du kommer att få såväl bred affärskompetens som språklig, kommunikativ, digital och social kompetens. I de ekonomiska ämnena samarbetar vi ofta med föreläsare från näringslivet och med Södertörns högskola. Privatjuridik och affärsjuridik I början av utbildningen får du grundläggande kunskaper inom företagsekonomins olika områden. Kurserna privatjuridik och affärsjuridik är specifika för ekonomiprogrammet och du får här insikt i vardagliga rättsfrågor. Diplomerad gymnasieekonom Tullinge gymnasium erbjuder som enda gymnasieskola i kommunen samtliga elever på ekonomiprogrammet att bli Diplomerade gymnasieekonomer. Detta är en kvalitetsstämpel på vår utbildning från branschen och innebär bland annat att du garanteras vissa kunskaper och att du har visat att du har de kompetenser som arbets- och näringsliv kräver. Detta leder till att du får större möjlighet att erbjudas jobb inom ekonomi direkt efter utbildningen. Ung företagsamhet Under sista studieåret väljer du antingen en fördjupning mot redovisning och kalkylering, där du även får praktisera på ett företag, eller en fördjupning mot affärsjuridik och ledarskap som även innehåller fältstudier. Alla elever i årskurs 3 får i kursen entreprenörskap och företagande starta ett eget företag inom ramen för UF (Ung företagsamhet). 18

19 Naturvetenskapsprogrammet NA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE På Tullinge gymnasium finns ett naturvetenskapligt centrum med moderna laborationssalar och lärare med hög kompetens, flera med doktorsexamen. Vi har rykte om oss att vara en av länets främsta skolor för naturvetarelever. Specialisera dig redan på gymnasiet För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning erbjuder vi många val och avancerade fördjupningar. Vi samarbetar med flera högskolor och du kan läsa kurser på ett sätt som liknar studierna efter gymnasiet. Elever som gått hos oss brukar säga att de blivit mycket väl förberedda för högre studier, både när det gäller faktakunskaper och naturvetenskapligt arbetssätt. Inriktning naturvetenskap Du som är intresserad av medicin kan specialisera dig inom bioteknik och medicinsk kemi. Tycker du om matematik kan du läsa avancerade kurser som motsvarar högskolenivå. Du kan välja att studera ekologi, miljökunskap eller meteorologi under din utbildning. För dig som har ett tekniskt intresse finns möjlighet till fördjupningar inom fysik, programmering och datorteknik. Inriktning naturvetenskap och samhälle Inriktningen passar dig som är intresserad av naturvetenskap men också vill läsa andra ämnen i din utbildning. Förutom naturvetenskap ingår samhällsvetenskap och geografi. Istället läser du färre fördjupningskurser i fysik och kemi. Det ger dig ett helhetsperspektiv på världen, naturen och samhället vi lever i. Du väljer själv vilket område du vill specialisera dig inom. Inriktningen passar dig som till exempel vill läsa vidare till arkitekt, biolog eller samhällsvetare. 19

20 Samhällsvetenskapsprogrammet SA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Vill du förändra och påverka samhället? Tycker du om att diskutera frågor som har med demokrati, makt och kommunikation att göra? Då är samhällsvetenskapsprogrammet på Tullinge gymnasium rätt val för dig. Människans roll i samhället På Tullinge gymnasium får du möjlighet att studera människans roll i samhället, både historiskt och i nutid, i ett mer nära perspektiv och internationellt sett. Du rustas för att bli en aktiv medborgare med möjligheter att vara med och påverka din omvärld. Samhällsvetenskapsprogrammet förbereder dig för fortsatta studier på högskola och universitet. Det krävs att du är studiemotiverad och har ett intresse för samhällsvetenskapliga frågor för att du ska lyckas med dina studier. Inriktning beteendevetenskap Du får lära dig hur vi människor beter oss i samspel med varandra. Varför blir vissa människor brottslingar men inte andra? Beter man sig olika om man är fattig eller rik? I vår utbildning ingår praktik och fältstudier på olika arbetsplatser. Inriktning samhällsvetenskap Vi har fokus på internationell politik, historia och samhällsfrågor. Du får möjlighet att medverka i FN-rollspel och läser engelska 7. 20

21 Vård- och omsorgsprogrammet VO YRKESPROGRAM Behovet av utbildad personal inom olika vård- och omsorgsverksamheter kommer att vara stort i framtiden. Möjligheterna till utvecklande och stimulerande arbeten efter vård- och omsorgsprogrammet är många. Du har mycket goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet. Om du dessutom väljer vår högskoleprofil får du behörighet till många akademiska utbildningar på högskola och universitet. Vår utbildning har en profil mot medicin och akutsjukvård. Genom teoretiska kunskaper och praktisk träning ska du kunna stödja människor som är sjuka eller funktionshindrade och i behov av vård och omsorg. Våra lärare har många års erfarenhet av både utbildning och yrkesliv. Därför kommer du att få bästa möjliga utbildning i såväl de praktiska som de teoretiska ämnena. Sommarjobb och arbete efter avslutad utbildning I samarbete med Botkyrka kommun, garanterar vi våra elever på vård- och omsorgsprogrammet sommarjobb inom kommunens verksamheter. När du efter tre år tar din yrkesexamen från gymnasiet kommer du dessutom att ha stor möjlighet att erbjudas arbete i kommunen. Den arbetsplatsförlagda delen av sjukvård och akutsjukvård är förlagd till bland annat Huddinge sjukhus. Högskolebehörighet Många av våra elever söker till högskolan efter gymnasiet. Sjuksköterska, arbetsterapeut och tandhygienist är yrken som lockar. Du garanteras givetvis allmän högskolebehörighet hos oss, vilket innebär att du efter godkänd och fullföljd utbildning har behörighet att söka till högskola och universitet. Samarbeten med andra länder På Tullinge gymnasium har våra elever på vård- och omsorgsprogrammet fått möjlighet att delta i internationaliseringsutbyte, nu senast med en skola i Goaprovinsen i Indien. Flera av våra elever har genomfört sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) i Goa. Läs mer på 21

Gymnasievalet 2016. Dags att välja gymnasium

Gymnasievalet 2016. Dags att välja gymnasium Gymnasievalet 2016 Dags att välja gymnasium Gymnasievalet 2016 Botkyrka har tre fantastiska gymnasieskolor: S:t Botvids gymnasium med S:t Botvids gymnasiesärskola, Tullinge gymnasium och Tumba gymnasium.

Läs mer

GYMNASIEVALET 2014. Vad ska du välja?

GYMNASIEVALET 2014. Vad ska du välja? GYMNASIEVALET 2014 Vad ska du välja? Botkyrka kommun har flera av länets bästa utbildningar. Våra lärare är engagerade och gör sitt yttersta för att du skall lyckas med dina studier. Här samlas nationella

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Tidplan. Lösenord skickas ut

Tidplan. Lösenord skickas ut Gymnasieval Tidplan 21-23 november V. 4 17 februari Feb/Mars 17 april 23 april 15 maj Maj/juni 27 juni Slutet av juli Juli/aug Gymnasiemässan Lösenord skickas ut Sista ansökningsdag! Antagningsprov estetiska

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

GYMNASIEVALET 2013 GYMNASIUM

GYMNASIEVALET 2013 GYMNASIUM GYMNASIEVALET 2013 TuLLINGE S:T BOTVIDS TUMBA GYMNASIUM Botkyrka kommun har flera av landets främsta gymnasieutbildningar. Här finns bland annat sex spetsutbildningar och utbildningar med rekrytering från

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 213,8 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan A 183,9 BA Bygg-

Läs mer

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Program Namn BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 175,5 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan 165 193 BA Bygg-

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74 Gymnasievalet Läsåret 2014-2015 2015 Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00 anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu telefon: 073-655 11 74 Betygsvärde A 20 poäng B 17.5 poäng C 15 poäng

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76. mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se. Mona Stjernfeldt Nilsson

Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76. mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se. Mona Stjernfeldt Nilsson Mona StjernfeldtNilsson 040 641 17 76 mona.stjernfeldt.nilsson@lomma.se Mona Stjernfeldt Nilsson Tidplan för gymnasievalet Gymnasieinformation Enskilda Samtal Öppet hus på gymnasieskolorna Gymnasiemässa

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 183.8 30 16 0 14 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet BF

Barn och fritidsprogrammet BF KUNGSHÖGASKOLAN Barn och fritidsprogrammet BF Programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar Vårt fokus ligger på ledarskap, hälsa och utveckling. På Barn- och fritidsprogrammet får du

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Antagning till Gymnasieskolan i Lund 2014/15

Antagning till Gymnasieskolan i Lund 2014/15 PM Antagning till Gymnasieskolan i Lund 2014/15 TIDSPLAN FÖR GYMNASIEVALET 2014 Januari Lösenord delas ut 15 januari webben öppnas för ansökan Februari April 15 februari sista dag för webbansökan 17 februari

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 188.8 30 29 0 1 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Planera Ditt Gymnasieval 2013

Planera Ditt Gymnasieval 2013 Planera Ditt Gymnasieval 2013 BEHÖRIGHET (krav på förkunskaper): Högskoleförberedande program Lägst betyget E i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik + 9 andra ämnen Ekonomiprogrammet

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 24 0 6 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 13/14 och 14/15 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET 1 ANSÖKAN OCH ANTAGNING Få koden till webben och genomgång - 8 Januari Sista dag att göra ansökan på webben Skriv ut ansökan, skriv under till SYV -

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Ri_logga.pdf 09-08-17 20.21.41 CMY

Ri_logga.pdf 09-08-17 20.21.41 CMY Ri_logga.pdf 09-08-17 20.21.41 C M Y CM MY CY CMY K Risbergska skolan en modern klassiker ligger cirka tio minuter från Örebro city i en grön miljö med Svartån och Karlslund alldeles runt knuten. I denna

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015 Antagningser platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 197.5 30 11 0 19 Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Vad kommer att hända under årskurs 9 Läsåret 2014/ 2015? Reservation för ändringar under läsåret. Kontakt med SYV Behörig Studie- och yrkesvägledare Jonas Vilhelmsson Är på

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 14/15 och 15/16 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! Vellinge.se

Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! Vellinge.se Se på DITT gymnasieval som en bas för framtidens möjligheter. Inte som ett ödesval för resten av ditt yrkesliv! 18 NATIONELLA PROGRAM 12 YRKESPROGRAM För elever som vill lära sig ett yrke. 15 veckors APL,

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

En skola nära dig. Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel

En skola nära dig. Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel En skola nära dig En skola nära dig Kunskap Inflytande Trygghet Trivsel Det finns många fördelar med att välja en mindre skola nära dig. Du får en bra och relevant utbildning utan att behöva pendla långa

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

GYMNASIEVALET 2015/16

GYMNASIEVALET 2015/16 GYMNASIEVALET 2015/16 Studie- och yrkesvägledare Linnéa Hedman Alunda och Gimo skolområden Kontaktuppgifter Mobil: 070-623 73 57 Telefon: 0173-866 87 / 858 05 Epost: linnea.hedman@osthammar.se Facebook:

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2015-2016 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. 14 Antal heltidstjänster per

Läs mer

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö A 179.0 ygg- och anläggningsprogrammet, yggymnasiet Malmö A 155.0 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det

Läs mer

Gymnasiemässa. 27 28 april i helsingborg

Gymnasiemässa. 27 28 april i helsingborg www.helsingborg.se/gymnasiemassan www.skanegy.se NORDVÄSTRA SKÅNES KOMMUNER Gymnasiemässa 27 28 april i helsingborg Välkommen till Sundspärlan i Helsingborg Elever årskurs 8 måndag 8.30 15, allmänheten

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet Traineegymnasiet - låt din yrkesdröm bli verklighet Gymnasiebroschyr2.indd 1 2011-09-27 15:51:59 Låt din yrkesdröm bli verklighet! Lärlingsutbildning vid Traineegymnasiet passar dig som vill få ut mesta

Läs mer

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning Meritvärde per skola Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 5 145 184 IMPRO mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 0 0 0 summa 5 Processtekniska

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 2121 12-1-13 13:42:24 Hantverksprogrammet Finsnickeri 12 Impro Mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri 2 2 STATGTDEXTER IST Sverige AB 1

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS

DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du gillar

Läs mer

GUTEGYMNASIET. Gotlands fria gymnasieskola

GUTEGYMNASIET. Gotlands fria gymnasieskola GUTEGYMNASIET Gotlands fria gymnasieskola Anna och Jerry Engström Guteskolan AB Jerry är VD för Guteskolan AB och Anna är rektor för grundskolan. Vi har många års erfarenhet av att driva skola och utbildning

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2014/2015

Individuellt val. Läsår 2014/2015 Individuellt val Läsår 2014/2015 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val under dina år på gymnasiet. De flesta

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Studiedagsprogram 29 mars

Studiedagsprogram 29 mars Studiedagsprogram 29 mars 08.30-08.45 Åtgärdsprogram 08.45-09.45 Gy 2011, Bakgrund, betyg 09.45-10.15 Fika 10.15-10.45 Hemsidan 10.45-11.45 Gy 2011 fortsättning, Programstruktur, Ämnen och ämnesplaner

Läs mer

För dig som vill vidare. Mycket vidare.

För dig som vill vidare. Mycket vidare. För dig som vill vidare. Mycket vidare. 2013 Jag ska bli jurist och jobba med jämställdhetsfrågor För att veta vad man ska bli, så måste man förstå hur man ska bli det Jag vill jobba med finansiella lösningar

Läs mer

VIKTIGA DATUM 2016. Mitten april Preliminär antagning. Du kan logga in på webben och se det preliminära antagningsresultatet. Webben öppnar för omval.

VIKTIGA DATUM 2016. Mitten april Preliminär antagning. Du kan logga in på webben och se det preliminära antagningsresultatet. Webben öppnar för omval. VIKTIGA DATUM 2016 11 :januari Kl: 08:00 Webben öppnar för ansökan. Lösenordsbrev kommer hem till dig som går i årskurs 9, i början på januari. 1 februari Sista dag för ansökan, webben stänger kl 16:00.

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011 ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö 170 185 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A 172 ygg- och anläggningsprogrammet, Norra Sorgenfri gymnasium

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111 Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 2111 11-4-15 1:34:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 94 96 69 1 174 Lärling Margretegärde, Byggprogrammet 8 15 8 14 164 Barn- Och Fritidsprogrammet

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Skillnader grundskola/gymnasiet Program som finns Hur är gymnasiet uppbyggt och skillnader? Vad krävs för att komma in på ett program?

Skillnader grundskola/gymnasiet Program som finns Hur är gymnasiet uppbyggt och skillnader? Vad krävs för att komma in på ett program? Lagmansskolan Skillnader grundskola/gymnasiet Program som finns Hur är gymnasiet uppbyggt och skillnader? Vad krävs för att komma in på ett program? Vad är målet med gymnasiet? När söker man till gymnasiet?

Läs mer

Välkomna till. Hösten 2010

Välkomna till. Hösten 2010 Välkomna till Hösten 2010 Här är jag Hit ska jag Mål = Drömyrket! Hur gör jag Syv-schema 12 oktober gymnasiemässa alla nior på VBU Början av november gymnasieinfo och programväljare Mitten av november

Läs mer

Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner)

Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner) Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner) Du får söka till gymnasieskolan till och med det år du fyller 19 år. Om du har slutfört

Läs mer

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 GYMNASIESärskolAN... 59 60 KONTAKTER... 61 HITTA RÄTT 3 NÄR Det är lätt att söka till gymnasiet. Här

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Barn- och fritidsprogrammet utbildar dig för arbete med människor i alla åldrar. Programmet ger dig kunskaper och färdigheter i pedagogik, psykologi, sociologi och service.

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaket 2012-06-14 Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaketets delar Inledande text (del 1) samt en sammanställning (del 2) över var man hittar

Läs mer

STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM

STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM D u som ska börja gymnasiet hösten 2011 kommer att möta mycket nytt! Hela gymnasieskolan i Sverige förändras med nya program, nya inriktningar,

Läs mer

Vifolkaskolan/Trojenborgsskolan

Vifolkaskolan/Trojenborgsskolan Vifolkaskolan/Trojenborgsskolan Skillnader grundskola/gymnasiet Program som finns Hur är gymnasiet uppbyggt och skillnader? Vad krävs för att komma in på ett program? Vad är målet med gymnasiet? När söker

Läs mer

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST FLORIST Är du estetiskt lagd och vill arbeta praktiskt med skapande och kreativitet? Då är August Kobbs

Läs mer

En lysande framtid. Både för dig och din omvärld.

En lysande framtid. Både för dig och din omvärld. Nyköpings gymnasium En lysande framtid. Både för dig och din omvärld. En gymnasieskola ska ge de bästa möjligheterna för att skapa en bättre framtid för dig som enskild elev, men också för samhället i

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15 Hylte, Hylte Trainee Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, Anläggningsfordon, lärling 10 2 85 105 Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning lärling 10 1 85 85 Fordons- och transportprogrammet,

Läs mer

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning 2015-02-10 Sidan 1 av 27 Bokslut och verksamhets- berättelse 2014 Gymnasieskola och vuxenutbildning Statistik Karin Mannström, Förvaltningsekonom Februari 2015 Dnr Kon 2015/17 2015-02-10 Sidan 2 av 27

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan!

Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Studievägledare Jonas Cederulf Fröviskolan jonas.cederulf@lindesberg.se 0581 833 41 Hej föräldrar till barn i skolår 9 på Fröviskolan! Som utlovat under föräldramötet kommer här ett försök till samlad

Läs mer