Dags att välja gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dags att välja gymnasium"

Transkript

1 Dags att välja gymnasium Gymnasievalet 2015

2 Välkommen till Botkyrkas gymnasium Botkyrka har fantastiska gymnasieskolor: S:t Botvids gymnasium, Tullinge gymnasium, Tumba gymnasium och S:t Botvids gymnasiesärskola. Våra skolor har skickliga lärare med behörighet, erbjuder undervisning med moderna lärverktyg och ett brett och varierat utbud av gymnasieprogram med hög kvalitet. Dessutom serverar vi god skolmat! Botkyrka är en mötesplats för målmedvetna elever som vill lära. Vi ger dig rätt förutsättningar oavsett om du vill nå högskolebehörighet för att studera vidare på universitetet eller om du vill få en yrkesexamen för att börja arbeta direkt efter gymnasiet. I den här broschyren kan du läsa om alla de program och inriktningar som vi erbjuder i Botkyrkas gymnasieskolor. Du får också information om hur gymnasievalet går till och om viktiga datum inför ansökningen. Vi erbjuder dig en utbildning som du kan vara stolt över och en gymnasietid där du får möjlighet att träffa nya vänner, har roligt och lär för livet. Välkommen till oss i Botkyrka! Anna Widing Niemelä Gymnasiechef i Botkyrka S:T BOTVIDS GYMNASIUM PRINTING COMPANY Botkyrka kommun Grafisk form: EO. Tryck: Ljungbergs Tryckeri AB - Klippan. Papper: Galerie Art Matt 150g Omslagsfoto: Tobias Fischer. Foto: Studio Strandell. Med reservation för tryckfel.

3 Dags att välja S:t Botvids gymnasium sidorna 7 15 Tullinge gymnasium sidorna Tumba gymnasium sidorna Program Inriktning Program Inriktning Program Inriktning Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Hantverksprogrammet ekonomi juridik nycirkus spetsutbildning handel och service frisör naturvetenskap naturvetenskap och samhälle samhällsvetenskap beteendevetenskap Ekonomiprogrammet ekonomi Barn- och fritidsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet naturvetenskap naturvetenskap och samhälle samhällsvetenskap beteendevetenskap Bygg- och anläggningsprogrammet Ekonomiprogrammet El- och energiprogrammet Estetiska programmet Fordon- och transportprogrammet Humanistiska programmet Vård- och omsorgsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Nationellt godkänd idrottsutbildning NIU Aspergerenheten pedagogik husbyggnad ekonomi juridik finansekonomi spetsutbildning elteknik musik estetik och media spetsutbildning bild och form spetsutbildning personbilsteknik språk naturvetenskap kök och servering samhällsvetenskap beteendevetenskap design och produktutveckling informations- och medieteknik samhällsbyggande och miljö handboll konståkning S:t Botvids gymnasiesärskola sidan 40 Introduktionsprogram sidan 42 För dig som behöver en individuellt utformad gymnasieutbildning som passar dina behov och intressen. Nationella program: hantverk och produktion, administration, handel och varuhantering samt hälsa, vård och omsorg samt individuella program. Här hittar du de olika skolornas program och inriktningar Fem introduktionsprogram som riktar sig till dig som ännu inte är behörig till gymnasieskolan. Preparandutbildning, programinriktat individuellt val, individuellt alternativ, yrkesintroduktion och språkintroduktion. Med reservation för ändringar.

4

5 Vilken utbildning Vill DU söka? Skolor du kan söka till Du som bor i Stockholms län kan söka till alla gymnasieskolor i länet. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever som är bosatta i länet. Om det är fler sökande än platser på en utbildning, är det betygen och meritvärdet som avgör vem som kommer in. Du kan också söka till gymnasieskolor i hela landet som har riksintag samt till friskolor. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever oavsett var de bor i landet. Du kan söka till en gymnasieskola i en kommun utanför Stockholms län som inte har riksintag. Det du behöver tänka på är att andra regler gäller. Ta reda på vilka regler som gäller i din hemkommun. Om du behöver söka till ett introduktionsprogram börjar du med att vända dig till din studie- och yrkesvägledare. Vilken behörighet behöver jag ha? För att vara behörig till ett högskoleförbredande program krävs att du har lägst betyget E i: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik och ytterligare 9 ämnen, det vill säga 12 ämnen totalt För ekonomi (EK), humanistiska (HU) och samhällsvetenskapliga programmet (SA) ska 4 av de 9 godkända ämnena (betyget E) vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion. För naturvetenskapliga programmet (NA) och teknikprogrammet (TE) ska 3 av de 9 godkända ämnena (betyget E) vara biologi, fysik och kemi. För estetiska programmet (ES) gäller godkänt betyg i vilka 9 ämnen som helst. Vid antagning till estetiska programmet, där inträdesprov oftast görs, räknas inträdesprovpoängen även med i meritvärdet. För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs att du har lägst betyget E i: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik och ytterligare 5 valfria ämnen, det vill säga i 8 ämnen totalt. Så räknas betygen Antagningen avgörs av din behörighet samt ditt sammanlagda meritvärde, det vill säga betygspoängen från grundskolan. Meritvärdet är summan av värdet för de 16 eller 17 bästa ämnesbetygen. Ju högre betyg du har, desto större chans har du att komma in på ditt förstahandsval. På gymnasieantagningens hemsida kan du läsa mer om hur betygen räknas. Om du inte har behörighet till gymnasiet Om du ännu inte har gymnasiebehörighet har du möjlighet att läsa in dina grundskolebetyg på ett introduktionsprogram. Utbildningen är på heltid och du följer en individuell studieplan. Målet är att du ska bli behörig till att kunna söka till ett nationellt program på gymnasiet. Du kan alltid vända dig till studie- och yrkesvägledaren (SYV) på din skola om du undrar över ditt gymnasieval.

6 VÄLJ UTBILDNING EN DEL AV DIN FRAMTID Vad ger gymnasieutbildningen för behörighet till högskola och universitet? Gymnasieskolan är en avgiftsfri och frivillig skolform som du kan välja att genomföra efter avslutad grundskola. Du får söka till gymnasiet till och med det år du fyller 19 år under förutsättning att du inte redan har avslutat ett gymnasieprogram. Högskoleförberedande program ger dig grundläggande behörighet att läsa på högskola eller universitet. En del utbildningar på universitet och högskola kräver att du har läst specifika ämnen, det vill säga särskild behörighet. Yrkesprogram förbereder dig för ett yrke direkt efter gymnasiet och ger dig behörighet till yrkeshögskola. På alla yrkesprogram kan du göra tillval och på så sätt även få grundläggande högskolebehörighet. Du kan läsa mer om högskoleutbildning på Universitetsoch högskolerådets hemsida eller på universitetens och högskolornas egna hemsidor. Resan till gymnasiet Gymnasieantagningen i Stockholm har tagit fram appen Resan till gymnasiet som guidar dig som går i nian hela vägen till gymnasiet. Du hämtar den på appstore och google play.

7 Viktiga datum för dig som börjar gymnasiet hösten november 2014 Gymnasiemässan 16 april 2015 Ditt preliminära antagningsresultat finns på 19 januari 2015 Du som går i grundskolan i Stockholms län får ditt lösenord för hemskickat med posten. 16 februari 2015 Sista ansökningsdagen till gymnasiet. stängs för ansökan klockan Gör din ansökan Logga in med hjälp av ditt lösenord på Gör ditt val. Du kan välja hur många utbildningar du vill, men det är viktigt att du rangordnar dem rätt. Kommer du in på ditt förstahandsval har du inte rätt att ångra dig för att till exempel välja ditt andrahandsval. Bekräfta och skriv ut ansökan. Skriv under ansökan. Lämna in din ansökan på din grundskola. 23 april 2015 Nu kan du göra omval, med det menas göra ändringar i din ansökan, exempelvis ändra ordningen på dina val. Du gör ditt omval på Tala med din SYV om du är osäker på reglerna. 18 maj 2015 Sista dagen för omval (ändra din ansökan). stänger klockan juni 2015 Nu kan du se ditt slutliga antagningsresultat på Du får också beskedet hemskickat till dig. Läs noga igenom informationen om hur du ska svara på beskedet.

8 ENGAGERADE LÄRARE NÖJDA ELEVER S:T BOTVIDS GYMNASIUM Välkommen till S:t Botvids gymnasium! Här, i en lugn och trygg studiemiljö, formas framtidens världsmedborgare. Våra erfarna och kunniga lärare ger de allra bästa förutsättningarna för elevernas utbildning och personliga utveckling. Dessutom har alla elever tillgång till en egen dator eller ipad. S:t Botvids positiva stämning och öppna attityd bidrar till att elever, lärare och övrig personal trivs så bra på skolan. Här syns man, och blir sedd. Varje morgon möts eleverna av skolledare som hälsar God morgon! Flerspråkighet en tillgång och möjlighet Totalt finns 58 språk representerade på skolan. Många elever talar två, tre, ibland fyra språk. För individen betyder det en unik potential inför framtiden. Det är också vetenskapligt bevisat att flerspråkiga elever har lättare att nå långt i sin kunskapsutveckling, något S:t Botvid tagit fasta på genom att utveckla undervisningsformer som hjälper eleverna att dra nytta av sin språkkompetens. Skolan har också ett nära och aktivt samarbete med kommunens modersmålsundervisning, lokalt förankrad i Hallunda-Norsborg. 8

9 S:t Botvids gymnasium Tomtbergavägen Norsborg Telefon Hemsida Rektor Malin Winbladh Telefon Studie- och yrkesvägledare Gisela Dahlberg Olshage Telefon Externa samarbeten gynnar eleverna S:t Botvid är en attraktiv samarbetspartner för företag och organisationer som vill vara med att utveckla elevernas kompetens och ta del av deras erfarenheter. För näringslivet är flerspråkighet och mångkultur en förutsättning för framtiden, och en viktig konkurrensfördel. Dessa strategiska samarbeten, med till exempel Cirkus Cirkör, advokatfirman Vinge, reklambyrån Forsman & Bodenfors, finansbolaget Nordic Capital, Södertörns högskola och KTH, resulterar bland annat i specialkurser, workshops, praktikplatser och sommarjobb för eleverna. Språkintroduktion Mariana Valiente Telefon Välkommen till Öppet hus Onsdag 4 februari 2015 klockan Läs mer om Öppet hus på Aktiva elever påverkar Eleverna är mycket delaktiga i skolans utveckling. Några initiativ är Science Club för naturvetarna, skrivarkurser med yrkesverksamma skribenter, matråd, bokklubb, elevråd, studentkommitté och idrottsförening. 9

10 Ekonomiprogrammet EK HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Som ekonom kan din framtida arbetsplats vara i privat företag, offentlig sektor eller i olika organisationer. Utbildningen ger dig möjligheten att välja mellan att antingen fortsätta med högskolestudier eller att söka arbete direkt. Inriktning ekonomi eller juridik I början av gymnasietiden får du grundläggande kunskaper inom företagsekonomins olika områden. Du läser ämnen som budgetering, kalkylering, bokföring, marknadsföring och privatekonomi. Du får insikt i vardagliga rättsfrågor och får lära dig vad som gäller när du hyr bostad, flyttar ihop med någon och köper på avbetalning. Privatjuridik, företagsekonomi, entreprenörskap och matematik är ämnen som ingår i utbildningen. Du får träna dig på att lösa problem och uttrycka dina tankar och känslor muntligt och skriftligt. Psykologi ingår i utbildingen, ämnet ger kunskaper om människors sätt att reagera och fungera i olika situationer. Det gör dig bättre på att klara dig i en värld som ständigt förändras. I årskurs 2 och 3 kan du fördjupa dig i affärsjuridik, redovisning, marknadsföring eller annan ekonomisk specialisering. Stimulerar entreprenörskap Vi samarbetar bland annat med advokatfirman Vinge, Transfer och Södertörns högskola. Genom Ung företagsamhet (UF) får du också möjlighet att förverkliga din affärsidé och starta ett eget företag. Du blir bra på att förstå människor från andra länder och kulturer samt duktig på att nätverka. Du förbereder dig helt enkelt för framtiden. 10

11 Estetiska programmet ES HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE, SPETSUTBILDNING, RIKSINTAG Det estetiska programmet är ett kreativt och konstnärligt program. Utbildningen ger dig en god teoretisk grund för att söka vidare till universitet och högskola. Inriktningen nycirkus är en unik spetsutbildning med elever från hela Sverige. Inriktning nycirkus Bubblar du av kreativitet och nyfikenhet och dessutom tycker om att träna fysiskt? Då är den här utbildningen ett bra val för dig. Samarbete med Cirkus Cirkör Nycirkusinriktningen som genomförs i samarbete med Cirkus Cirkör är en unik utbildning i Sverige. Cirkus Cirkör som är Nordens största nycirkuskompani och en regional kulturinstitution ansvarar för alla cirkusämnen på utbildningen. All cirkusträning sker i Cirkus cirkörs cirkushall, norra Europas modernaste. Här tränar du sida vid sida med Dans- och cirkushögskolans elever samt professionella artister. Alla lärare är välutbildade och har internationell erfarenhet. Du kommer att få träna akrobatik, lindans, jonglering, luftakrobatik, dans med mera. Under de tre åren kommer du också att få vara med om workshops i breakdance, street performance, regi och clown. Nycirkus ger kunskaper Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper inom nycirkusens olika områden. Den ska utveckla din kreativitet, ditt konstnärliga skapande och din samarbetsförmåga. Inriktningen ger dig också möjlighet att fokusera på och fördjupa dig i något eller några av nycirkusens uttrycksområden. Du får även möjlighet att vara med i föreställningsarbete och möta publik. Elever och lärare gör även studie- och teaterbesök. Läs mer på: 11

12 Handels- och administrationsprogrammet HA YRKESPROGRAM Vill du bli framtidens säljare eller handlare? Det finns gott om jobb och mängder av spännande karriärmöjligheter inom handel. Det här är ett program med fokus på service. Du som har gått handels- och administrationsprogrammet kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Om du vill ha grundläggande behörighet för universitet och högskola kan du läsa till det inom ramen för din utbildning. Utbildningen har många praktiska inslag, exempelvis inom kurserna eventteknik och evenemang. Det ingår också minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Inriktning handel och service Att arbeta inom handeln ställer höga krav på service. Ett gott värdskap och bra bemötande med ett serviceinriktat förhållningssätt är A och O. Det förbereder vi dig på i utbildningen. Arbete inom branschen ställer också höga krav på goda språkkunskaper i engelska. Du läser ett brett utbud av intressanta kurser inom handel och våra lärare har många års erfarenhet från yrkeslivet. Entreprenörskap Träning inom entreprenörskap är viktigt för att snabbt kunna anpassa dig till förändringar och utveckla nya idéer. Du läser flera kurser inom entreprenörskap och företagande där du får utveckla din kreativitet och initiativförmåga. Du kommer att få arbeta med projekt i skarpa lägen, t.ex. jobba med mässor och event. Alla elever ges även möjlighet att starta UF-företag. Arbetsplatsförlagt lärande I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor. APL ger dig möjligheten att använda och utveckla dina kunskaper i praktiken. Du lär dig om branschen, möter kollegor och börjar utveckla din yrkesidentitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du gör din praktik. Läs mer på 12

13 Hantverksprogrammet HV YRKESPROGRAM Hantverksprogrammet med inriktning frisör vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta kreativt. Skickliga hantverkare har hög status i Sverige! Hantverksprogrammet ger grundläggande yrkeskompetens. Det innebär att du efter gymnasiet kan söka jobb direkt. På Hantverksprogrammet får du också möjlighet att uppnå grundläggande behörighet till högskolan. Inriktning frisör Är du serviceinriktad, kreativ och intresserad av att skapa med dina händer? Vill du dessutom arbeta med människor och ha ett yrke som ständigt förändras? Då kan frisörutbildningen vara något för dig. Du lägger grunden i skolan och kan avlägga ditt gesällbrev efter ett år som lärling på salong. Många frisörer arbetar i egna småföretag. Därför får du även lära dig hur du sköter ett mindre företag när det gäller ekonomi, marknadsföring och kundrelationer. Klippa, färga och permanenta Utbildningen är indelad i olika kurser. Du lär dig att klippa, färga och permanenta med olika tekniker. Du får också möjlighet att öva på riktiga modeller och kunder i skolans fina elevsalong. Du kommer att träna på att skapa olika festfrisyrer, på både långt och kort hår, till exempel till bröllop. Arbetsplatsförlagt lärande Minst 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). APL ger dig möjligheten att använda och utveckla dina kunskaper i praktiken. Du lär dig om branschen, möter kollegor och börjar utveckla din yrkesidentitet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du gör din praktik. För framtiden Att arbeta som frisör innebär att du har med dig yrket i dina händer. Du kan få hela världen som din arbetsplats. Det ständiga växlandet i modet gör att du kontinuerligt utvecklas. Du kan arbeta brett eller välja att fördjupa dig. Läs mer på 13

14 Naturvetenskapsprogrammet NA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Är du intresserad av sammanhang i naturen, livets villkor och fysikaliska fenomen? Programmet är för dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen, matematik och behörighet till så många universitetsoch högskoleutbildningar som möjligt. På Naturvetenskapsprogrammet får du en utbildning som ger dig något extra. Hitta ditt framtidsyrke inom medicin, naturvetenskap eller teknik. Du kan till exempel läsa vidare till läkare eller apotekare, ingenjör, biolog, kemist eller programmerare. På naturvetenskapsprogrammet läser alla biologi, fysik, kemi, matematik och moderna språk. Du kommer under din utbildning att delta i samarbeten med Kungliga tekniska högskolan (KTH), Södertörns högskola och Karolinska institutet (KI). Vid flera tillfällen kommer du att åka på fältexkursioner, studiebesök eller möta näringslivet i klassrummet. Basår och egna val Alla elever på naturvetenskapsprogrammet läser tillsammans första året, ett naturvetenskapligt basår. I årskurs 2 och 3 tillhör du fortfarande samma klass, men några timmar i veckan har ni olika ämnen i halvklass beroende på vilken inriktning du valt. Inriktning naturvetenskap Inriktning naturvetenskap ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Du läser bland annat biologi 2, fysik 2, kemi 2 samt matematik 4. Inriktningen ger dig särskild behörighet för fortsatta studier, exempelvis till läkare eller ingenjör på de tekniska högskolorna. Inriktning naturvetenskap och samhälle Inriktning naturvetenskap och samhälle ger fördjupade kunskaper i geografi, samhällskunskap och biologi. Inriktningen ger dig en bred behörighet till många olika utbildningar, till exempel sjukgymnast, tandsköterska, psykolog eller ekonom. 14

15 Samhällsvetenskapsprogrammet SA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning med människan i centrum människan som individ och som del i ett större sammanhang. På samhällsvetenskapsprogrammet lär du dig metoder för att förstå och analysera viktiga samhällsfrågor ofta med datorn som arbetsredskap. Du får utveckla din förmåga att se samband mellan olika vetenskaper. Programmet ger dig särskild behörighet för att kunna gå vidare till många intressanta högskoleutbildningar. Oavsett vilken inriktning du väljer öppnas många utbildningsvägar, allt ifrån jurist, ekonom, tolk, utredare, polis, psykolog, projektledare och journalist till lärare och informationsmäklare. Vi samarbetar bland annat med advokatfirman Vinge, Transfer och Södertörns högskola. Du får under dina gymnasieår på skolan träning i ett vetenskapligt förhållningssätt. Inriktning samhällsvetenskap Inriktningen vänder sig till dig som vill veta mer om hur människor och samhällen fungerar och utvecklas. Människors liv och levnadsvillkor, samhällen och konflikter studeras genom både historiska och internationella glasögon och analyseras ur samhällsvetenskapliga och kulturella synvinklar. Det passar dig som vill fördjupa dig i historia, samhällskunskap, geografi och religionskunskap. Inriktning beteendevetenskap Vill du bli polis, då är detta program ett mycket bra val för dig. Skolan har sedan länge ett omfattande samarbete med Polisen. Ett viktigt inslag i utbildningen är att utveckla förmågan till helhetssyn och kritiskt tänkande och du får därför studera beteendevetenskap utifrån flera olika perspektiv. Genom studiebesök och fältstudier på arbetsplatser, institutioner och myndigheter kommer du att ha nära kontakt med samhället utanför skolan. Ämnen som läses på inriktningen beteendevetenskap är kommunikation, psykologi, sociologi, ledarskap och organisation med flera. Utbildningen ger dig dessutom kunskaper i ledarskap och krishantering. 15

16 HOS OSS ÄR KUNSKAP I FOKUS TULLINGE GYMNASIUM Vi vill gärna att tiden på Tullinge gymnasium ska räcka längre än enbart de tre gymnasieåren. Att studera på Tullinge gymnasium är en förberedelse för högre studier på högskola och universitet eller, för våra vård- och omsorgselever, en möjlighet att få jobb direkt efter examen. Frågar du eleverna varför de valt Tullinge gymnasium kretsar svaret ofta kring ambition och motivation: Jag vill satsa på mina studier. Från skolans sida prioriterar vi ordning och reda, tydlighet i planering och en varierad pedagogik som utmanar eleverna. Våra lärare är erfarna pedagoger och skickliga i sina ämnen. Flera har licentiatseller doktorsexamen. Trygg campuskänsla där studier är i fokus Fyra låga hus i skogskanten ger en vänlig, lugn och trygg miljö med campuskänsla. Här är det lätt att fokusera på studierna. Dessutom finns bibliotek, trådlöst nätverk och mat från eget kök. Alla elever får tillgång till en egen bärbar dator under studietiden. Miljön inbjuder även till möten utanför studierna. Här finns ett gym för eleverna och många föreningar, bland annat en datorklubb och en framgångsrik idrottsförening. Tullinge gymnasium är också känt för sin aktiva elevkår som har inflytande i frågor som är viktiga för utbildningen och trivseln på skolan. Program med många valmöjligheter Alla våra program erbjuder något extra. Inom naturvetenskap finns många valmöjligheter till fördjupning, från matematik och datavetenskap till bioteknik och medicin. 16

17 Tullinge gymnasium Alfred Nobels allé Tullinge Telefon Hemsida Rektor Lennart Gudmark Telefon På ekonomiprogrammet kan eleverna ta examen som Diplomerad gymnasieekonom. Vård- och omsorgsprogrammet garanterar sommarjobb och samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende erbjuder praktik och fältstudier. Samarbeten med företag och högskolor Tullinge gymnasium samarbetar med näringslivet och utbildningssverige till exempel KTH, Karolinska Institutet och Södertörns högskola. I de flesta av programmen ingår även internationella utbyten, till exempel med Indien. Skolan ligger endast några minuters bussresa från Flemingsberg eller Tullinge pendeltågsstationer. Välkommen att hälsa på! Studie- och yrkesvägledare Rita St Clair Maitland Telefon Marie Lundin Telefon Välkommen till Öppet hus Onsdag 3 december 2014 klockan Torsdag 5 februari 2015 klockan Onsdag 6 maj 2015 klockan Läs mer om Öppet hus på 17

18 Ekonomiprogrammet EK HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Ekonomer behövs i privata företag, i offentlig verksamhet och i olika organisationer. Efter genomgången utbildning kan du välja att antingen fortsätta med högskolestudier eller söka arbete direkt. Entreprenörskap På ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi arbetar vi för att utveckla dina kunskaper inom entreprenörskap. Här finns engagerade och erfarna lärare som ger dig undervisning av hög kvalitet. Utbildningen har en tydlig infärgning av ekonomiämnena i övriga ämnen. Du kommer att få såväl bred affärskompetens som språklig, kommunikativ, digital och social kompetens. I de ekonomiska ämnena samarbetar vi ofta med föreläsare från näringslivet och med Södertörns högskola. Privatjuridik och affärsjuridik I början av utbildningen får du grundläggande kunskaper inom företagsekonomins olika områden. Kurserna privatjuridik och affärsjuridik är specifika för ekonomiprogrammet och du får här insikt i vardagliga rättsfrågor. Diplomerad gymnasieekonom Tullinge gymnasium erbjuder som enda gymnasieskola i kommunen samtliga elever på ekonomiprogrammet att bli Diplomerade gymnasieekonomer. Detta är en kvalitetsstämpel på vår utbildning från branschen och innebär bland annat att du garanteras vissa kunskaper och att du har visat att du har de kompetenser som arbets- och näringsliv kräver. Detta leder till att du får större möjlighet att erbjudas jobb inom ekonomi direkt efter utbildningen. Ung företagsamhet Under sista studieåret väljer du antingen en fördjupning mot redovisning och kalkylering, där du även får praktisera på ett företag, eller en fördjupning mot affärsjuridik och ledarskap som även innehåller fältstudier. Alla elever i årskurs 3 får i kursen entreprenörskap och företagande starta ett eget företag inom ramen för UF (Ung företagsamhet). 18

19 Naturvetenskapsprogrammet NA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE På Tullinge gymnasium finns ett naturvetenskapligt centrum med moderna laborationssalar och lärare med hög kompetens, flera med doktorsexamen. Vi har rykte om oss att vara en av länets främsta skolor för naturvetarelever. Specialisera dig redan på gymnasiet För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning erbjuder vi många val och avancerade fördjupningar. Vi samarbetar med flera högskolor och du kan läsa kurser på ett sätt som liknar studierna efter gymnasiet. Elever som gått hos oss brukar säga att de blivit mycket väl förberedda för högre studier, både när det gäller faktakunskaper och naturvetenskapligt arbetssätt. Inriktning naturvetenskap Du som är intresserad av medicin kan specialisera dig inom bioteknik och medicinsk kemi. Tycker du om matematik kan du läsa avancerade kurser som motsvarar högskolenivå. Du kan välja att studera ekologi, miljökunskap eller meteorologi under din utbildning. För dig som har ett tekniskt intresse finns möjlighet till fördjupningar inom fysik, programmering och datorteknik. Inriktning naturvetenskap och samhälle Inriktningen passar dig som är intresserad av naturvetenskap men också vill läsa andra ämnen i din utbildning. Förutom naturvetenskap ingår samhällsvetenskap och geografi. Istället läser du färre fördjupningskurser i fysik och kemi. Det ger dig ett helhetsperspektiv på världen, naturen och samhället vi lever i. Du väljer själv vilket område du vill specialisera dig inom. Inriktningen passar dig som till exempel vill läsa vidare till arkitekt, biolog eller samhällsvetare. 19

20 Samhällsvetenskapsprogrammet SA HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE Vill du förändra och påverka samhället? Tycker du om att diskutera frågor som har med demokrati, makt och kommunikation att göra? Då är samhällsvetenskapsprogrammet på Tullinge gymnasium rätt val för dig. Människans roll i samhället På Tullinge gymnasium får du möjlighet att studera människans roll i samhället, både historiskt och i nutid, i ett mer nära perspektiv och internationellt sett. Du rustas för att bli en aktiv medborgare med möjligheter att vara med och påverka din omvärld. Samhällsvetenskapsprogrammet förbereder dig för fortsatta studier på högskola och universitet. Det krävs att du är studiemotiverad och har ett intresse för samhällsvetenskapliga frågor för att du ska lyckas med dina studier. Inriktning beteendevetenskap Du får lära dig hur vi människor beter oss i samspel med varandra. Varför blir vissa människor brottslingar men inte andra? Beter man sig olika om man är fattig eller rik? I vår utbildning ingår praktik och fältstudier på olika arbetsplatser. Inriktning samhällsvetenskap Vi har fokus på internationell politik, historia och samhällsfrågor. Du får möjlighet att medverka i FN-rollspel och läser engelska 7. 20

21 Vård- och omsorgsprogrammet VO YRKESPROGRAM Behovet av utbildad personal inom olika vård- och omsorgsverksamheter kommer att vara stort i framtiden. Möjligheterna till utvecklande och stimulerande arbeten efter vård- och omsorgsprogrammet är många. Du har mycket goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet. Om du dessutom väljer vår högskoleprofil får du behörighet till många akademiska utbildningar på högskola och universitet. Vår utbildning har en profil mot medicin och akutsjukvård. Genom teoretiska kunskaper och praktisk träning ska du kunna stödja människor som är sjuka eller funktionshindrade och i behov av vård och omsorg. Våra lärare har många års erfarenhet av både utbildning och yrkesliv. Därför kommer du att få bästa möjliga utbildning i såväl de praktiska som de teoretiska ämnena. Sommarjobb och arbete efter avslutad utbildning I samarbete med Botkyrka kommun, garanterar vi våra elever på vård- och omsorgsprogrammet sommarjobb inom kommunens verksamheter. När du efter tre år tar din yrkesexamen från gymnasiet kommer du dessutom att ha stor möjlighet att erbjudas arbete i kommunen. Den arbetsplatsförlagda delen av sjukvård och akutsjukvård är förlagd till bland annat Huddinge sjukhus. Högskolebehörighet Många av våra elever söker till högskolan efter gymnasiet. Sjuksköterska, arbetsterapeut och tandhygienist är yrken som lockar. Du garanteras givetvis allmän högskolebehörighet hos oss, vilket innebär att du efter godkänd och fullföljd utbildning har behörighet att söka till högskola och universitet. Samarbeten med andra länder På Tullinge gymnasium har våra elever på vård- och omsorgsprogrammet fått möjlighet att delta i internationaliseringsutbyte, nu senast med en skola i Goaprovinsen i Indien. Flera av våra elever har genomfört sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) i Goa. Läs mer på 21

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 GYMNASIESärskolAN... 59 60 KONTAKTER... 61 HITTA RÄTT 3 NÄR Det är lätt att söka till gymnasiet. Här

Läs mer

PROGRAMKATALOG 2015 2016. VI GUIDAR DIG till din framtid

PROGRAMKATALOG 2015 2016. VI GUIDAR DIG till din framtid PROGRAMKATALOG 2015 2016 VI GUIDAR DIG till din framtid Nu är det dags INNEHÅLL 05 Om Alströmergymnasiet 07 Att studera i Alingsås 09 Barn- och fritidsprogrammet BF 11 Bygg- och anläggningsprogrammet BA

Läs mer

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja?

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja? -kan jag kombinera plugg med min idrott utan att tappa viktiga poäng? -På vilka program får man starta eget företag? -Hur gör jag om mina betyg inte räcker till? -Måste jag välja? -Jag vill jobba som ljudtekniker,

Läs mer

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID VÄLKOMMEN TILL NÖSNÄSGYMNASIET! Välkommen till en gymnasieskola med stort utbildningsutbud och många möjligheter. INNEHÅLL: Här möter du en trygg atmosfär med god stämning och

Läs mer

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE Utbildningskontoret 15 16 KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE 1 FOTO (ÄVEN OMSLAG): SAM MURAD/CRISP FILM 2 Dags att välja gymnasium! Under vintern söker alla nior till gymnasiet. Det finns 18 nationella

Läs mer

Programkatalog 2013. Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs

Programkatalog 2013. Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs Programkatalog 2013 Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs Välkommen till Gullmarsgymnasiet i en ny skola I februari 2012 flyttade Gullmarsgymnasiets 750 elever tillsammans med ca 100 anställda in i den nya

Läs mer

Läsåret 2015/2016. Program väljaren. Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg

Läsåret 2015/2016. Program väljaren. Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg Läsåret 2015/2016 Program väljaren Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg Innehåll Välkommen till oss! Del 2 Allmän information om gymnasieskolan resterande delen av katalogen

Läs mer

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor Följ ditt hjärta hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor 2012-2013 Kodare Jorden runt Elektriker Vindk ingen For Skriv din egen historia Gymnasievalet står för dörren och en spännande tid väntar.

Läs mer

Programväljaren. eskilstuna. Läsåret 2012/2013. kommunala Gymnasieskola. Allt om gymnasieskolan

Programväljaren. eskilstuna. Läsåret 2012/2013. kommunala Gymnasieskola. Allt om gymnasieskolan Programväljaren eskilstuna kommunala Gymnasieskola Allt om gymnasieskolan Läsåret 2012/2013 Välkommen till de kommunala gymnasierna i Eskilstuna Allt du behöver veta inför ditt gymnasieval Del 1 Information

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

Utbildning. 2015/2016

Utbildning. 2015/2016 Utbildning. 2015/2016 1 Riktigt bra utbildning - med idrott i fokus Filbornaskolan är en mötesplats för många elever. Blivande industritekniker, försäljare, hantverkare, barnskötare, ingenjörer, psykologer

Läs mer

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 PROGRAMVÄLJAREN Gävle kommunala gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 Innehåll Erfarenhet som ger goda resultat...4 Skolor Borgarskolan...6 Polhemsskolan...7 Vasaskolan...8 Barn- och fritidsprogrammet BF...9

Läs mer

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Gymnasie- valet www.uppsala.se/syv Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Innehåll Nu är det dags att välja! 3 Så här fungerar gymnasieskolan 4 Ansökan och antagning 6 Tidsplan 9 Studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Utbildningsprogram 2015

Utbildningsprogram 2015 Utbildningsprogram 2015 KUNSKAPEN I CENTRUM DIN FRAMTID VÅR UTMANING Utan tvekan vet vi att din framtid påverkas av de val du gör idag, här och nu. För i framtiden väntar ju ditt drömjobb på dig. Oavsett

Läs mer

Staffangymnasiet. 2010 2011 Söderhamn. Vi öppnar dörrarna till högskolan och arbetslivet!

Staffangymnasiet. 2010 2011 Söderhamn. Vi öppnar dörrarna till högskolan och arbetslivet! Staffangymnasiet 2010 2011 Söderhamn Vi öppnar dörrarna till högskolan och arbetslivet! PROGRAM OCH INRIKTNINGAR Staffangymnasiet läsåret 2010 / 2011 På Staffangymnasiet hittar Du vägen till din framtid!

Läs mer

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Södertälje (gäller ej friskolorna) Tryck: Larssons Offset,

Läs mer

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA BORLÄNGE GYMNASIESKOLA PROGRAM- KATALOG 2015 ERIKSLUNDSGYMNASIET HAGAGYMNASIET HUSHAGSGYMNASIET LJUNGBERGSGYMNASIET SOLTORGSGYMNASIET INTRODUKTIONSPROGRAMMEN ERIKSLUNDSGYMNASIET El- och energiprogrammet

Läs mer

SURFPLATTOR PROGRAM & PROFILER HUR SÖKER JAG? JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet!

SURFPLATTOR PROGRAM & PROFILER HUR SÖKER JAG? JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet! MAGASIN UTGIVET AV KARLBERGSGYMNASIET ÅMÅL 2014/15 HUR SÖKER JAG? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet! JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? LÄS MER PÅ PROGRAMSIDORNA PROGRAM & PROFILER vi erbjuder dig

Läs mer

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK 2015/16 POLHEM AUG Välkomna! Vi hälsar alla nya & gamla elever varmt välkomna till ett nytt skolår! Ni är efterlängtade

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MALMÖ LATINSKOLA LÄSÅRET 15/16 ALLA VÅRA UTBILDNINGAR ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE!

VÄLKOMMEN TILL MALMÖ LATINSKOLA LÄSÅRET 15/16 ALLA VÅRA UTBILDNINGAR ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE! VÄLKOMMEN TILL MALMÖ LATINSKOLA LÄSÅRET 15/16 ALLA VÅRA UTBILDNINGAR ÄR HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE! ÖPPET HUS 25 NOV 2014 OCH 21 JAN 2015 KL 18.00-20.00 VÄLKOMMEN! FOTO: BJÖRN HOLMBERG VÄLKOMMEN TILL MALMÖ LATINSKOLA

Läs mer

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 VIPAN Direkt från skoltrappan till Om tre år kan du troligen ta steget från Vipans skoltrappa och rätt in i ett roligt yrkesliv. Faktum är att du om bara några minuter

Läs mer

PROGRAMKATALOGEN. www.tornedalsskolan.se

PROGRAMKATALOGEN. www.tornedalsskolan.se PROGRAMKATALOGEN 2015 1t ill 1 www.tornedalsskolan.se Gymnasieskolan Två typer av examen I den nya gymnasieskolan kan eleverna få en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen. Krav för examen Kravet

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN GUIDEN

Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN GUIDEN Program~ VALET TILL GYMNASIESKOLAN I STOCKHOLMS LÄN 2007 GUIDEN UPPDATERING/SENASTE NYTT 19 OKTOBER, 2006 Gymnasiereformen inställd Skolminister Jan Björklund meddelade den 11 oktober att han tänker blåsa

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

Bildning och kreativitet

Bildning och kreativitet Bildning och kreativitet Det här är en skola för dig med höga ambitioner De kommande tre åren är viktiga. Det kommer att bli spännande år med många nya vänner. Du kommer också att ställas inför stora utmaningar

Läs mer

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG välj något DU KÄNNER ATT du kan göra BRA REKARNEGYMNASIET hjälper DIG på vägen innehåll Om Rekarneskolan 3-7 EkonomiProgrammet 8-9 Med inriktning mot ekonomi, juridik och Företagargymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Bildning och kreativitet

Bildning och kreativitet Bildning och kreativitet Det här är en skola för dig med höga ambitioner De kommande tre åren är viktiga. Det kommer att bli spännande år med många nya vänner. Du kommer också att ställas inför stora utmaningar

Läs mer

PETER MAGNUSSON OM SKOLTIDEN: Jag minns det med blandad glädje och ångest. ERIC SAADE: Jag var en busunge

PETER MAGNUSSON OM SKOLTIDEN: Jag minns det med blandad glädje och ångest. ERIC SAADE: Jag var en busunge ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER AFTONBLADET 13 JANUARI 2015 PETER MAGNUSSON OM SKOLTIDEN: Jag minns det med blandad glädje och ångest ERIC SAADE: Jag var

Läs mer

Våren 2015. Information och kursutbud

Våren 2015. Information och kursutbud Våren 2015 Information och kursutbud Innehållsförteckning Hit kan du vända dig...2 Vuxenutbildning...3 Studera på Komvux...4 Har du koll på framtiden...6 Individuell studieplan...7 Studieekonomi...7 Information

Läs mer