Optisk mätning av löst syre i kraft-och pannsystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Optisk mätning av löst syre i kraft-och pannsystem"

Transkript

1 Optisk mätning av löst syre i kraft-och pannsystem Inledning APPLIKATIONSRAPPORT: LDO-GIVARE Löst syre (DO) är en av de viktigaste parametrarna som måste övervakas och kontrolleras i kraft- och pannsystem för att effektivt minimera korrosionen på grund av oxidering. Det finns många riktlinjer från standardiseringsorgan som behandlar olika kemiska metoder som kan tillämpas för att effektivt hantera syrenivåerna. Kemikalier för fossila bränsletillämpningar, inklusive alla 1 -flyktiga behandlingar (AVT) för både reducerande och oxiderande (AVT(R) och AVT(O)), tillsammans med syresättningsbehandling (OT), gör det möjligt att noggrant kontrollera syrenivåerna för att minimera korrosionen. Användning av luminescens-syregivare för löst syre (LDO) för mätning av syre, är nu godkänt av AST- Mii. Tusentals enheter för LDO-mätning är redan i drift världen över och antalet användare ökar snabbt i många branscher. Optisk mätning startade med mätning av relativt höga syrenivåer, och nu har mätningar av ppm-nivåer blivit allmänt accepterade och används i processer. Teknikutvecklingen ledde till ppb-mätsystem, men med begränsade möjligheter till korrekta och konsekventa mätningar av nivåer under 10 ppb, på grund av den begränsade noggrannheten och detekteringen. Sedan 2009 är det möjligt att exakt mäta nivåer under 1 ppb. I och med den optiska processen för mätning av löst syre, utvecklades en mätmetod som eliminerar de process 2 relaterade nackdelarna med traditionella elektrokemiska (amperometriska) mätmetoder, till exempel det gradvisa slitaget av anoderna på grund av oxidationsprocessen och minskning av elektrolytens densitet. Trender inom energihantering Under det senaste årtiondet har några branschtrender börjat ta fart, vilka driver på en förändring av instrumentkraven för verksamhetschefer och kemister: Ständigt minskade drifts- och underhållsbudgetar har resulterat i att anläggningar drivs med allt färre anställda. Detta har i sin tur tvingat anläggningspersonalen att ytterligare optimera sitt dagliga arbete och minska tiden som läggs på underhåll och kalibreringar. Tillsammans med övergången till mätningar direkt i processen snarare än lab-mätningar, ökar därmed tidspressen på personalen ytterligare. Eftersom kostnaderna för att bygga nya kraft- och pannsystem hela tiden ökar, ser nu många operatörer en förlängd livslängd för anläggningarna som en lösning för att överbrygga luckor i produktionskapaciteten, till en lägre investeringskostnad. Konstruktionskostnadsökningarna följs av oron över kostnaden för de nya kolavskiljningssystem som ofta krävs på nya anläggningar. Det står helt klart att anläggningsutbyggnad endast är möjlig om hjärtat i systemet, vatten-/ångkretsen, kan förvaltas och underhållas väl. Dessa trender har ändrat kraven på sådana tillämpningar. Med dessa trender som utgångspunkt, analyseras i den här artikeln alternativ för syremätningar som är exakta, pålitliga, stabila och framför allt, kräver lite eller inget underhåll.

2 Mätningsprincip Givarna K1100 och 3100 LDO består av två huvudsakliga komponenter: Ett lager på sensorhuvudet där luminoforet är pålagt på ett transparent material Givarkroppen med en blå lysdiod, en fotodiod som mottagarenhet och en röd lysdiod som används som referensljuskälla. Den blå lysdioden sänder ut en ljuspuls som passerar genom det transparenta materialet och träffar luminoforet i sensorhuvudet (se bild 1). Resultatet blir att en del av strålningsenergin överförs till luminoforet. Elektronerna i luminoforet övergår från ett energiskt grundtillstånd till en högre energinivå. Denna nivå exciteras efter en mycket kort stund och ett rött ljus avges. Excitation av blått ljus Röd luminiscensdetektion optisk vågstyrning Luminiscent O2 Figur 1: Mätsystemet för grundläggande representation av luminiscent, löst syre. Om syremolekylerna kommer i kontakt med luminoforet är de i position för att ta upp energi från elektronerna (vilka är i den högre energinivån), vilket möjliggör deras övergång till basnivå utan att avge strålning (rött ljus). Detta fenomen kallas störtkylning (se figur 2). Med en ökad syrgaskoncentration, leder detta till en betydande minskning av strålningsintensiteten av rött ljus. Störtkylningen minskar också den tid energin befinner sig i exciterat läge, vilket gör att elektronerna snabbare lämnar den högre energinivån igen. Både livslängden och intensiteten för den röda strålningen minskas genom närvaron av syremolekyler. referenssignal modulerad fluorescens med do1; 1 modulerad fluorescens med do2; 2 Givarens fl uorescens med do1 Givarens fl uorescens med do2 relativ fl uorescensintensitet, l/l0 störtkyld av O2 relativ fl uorescensintensitet, l/l0 tid tid Bild 2: Fasvridning av luminiscens jämfört med syrekoncentration.

3 Ljuspulsen som skickas ut av den blå lysdioden vid tidpunkt t=0, träffar luminoforet, vilket omedelbart därefter avger rött ljus. Den maximala intensiteten och den röda strålningens avklingningstid, beror på syrekoncentrationen i omgivningen. Avklingningstiden T, definieras här som perioden mellan excitering och att den röda strålningen återgår till en gång den maximala intensiteten. För att bestämma syrekoncentrationen beräknas livslängden, T, för den röda strålningen. Med hjälp av den röda lysdioden i sonden hålls givaren konstant anpassad. Före varje mätning sänder denna ut en ljusstråle med en känd strålningskarakteristik. Förändringar i mätsystemet registreras därmed utan någon tidsfördröjning. Kalibrering av systemet Amperometriska syregivare kräver vanligtvis en tvåpunktskalibrering nollpunkten och lutningen (via standardkalibreringsprov). Optiska syregivare kräver en enpunkts nollkalibrering. Enpunktskalibreringen används för att ställa in nollpunkten, vilket är där den optiska signalen varierar mest, varför en noggrann installation är nödvändig om exakta mätningar under 1 ppb krävs. Den stora fördelen med optisk kalibrering är att inga kemikalier krävs. Givaren kan kalibreras med hjälp av en ren syrefri gas såsom kväve eller koldioxid utan att andra vätskor krävs för rengöring tack vare att givaren är elektrolytfri. Den enda tillförlitliga kalibreringsmetoden förblir att exponera givaren för ett känt referensprov för justering av nollpunkten. Användning av gas av 50-kvalitet som referensnollvärde rekommenderas, vilket ger 99,999 % renhet, och som hjälper till att säkerställa mätningsnoggrannheten för sub-ppb-nivåer. Figur 3 visar underhåll, kalibrering, stabilisering och svarstid för en optisk givare jämfört med en amperometrisk givare. Den visar att underhålls- och stabiliseringstiden för en optisk givare är 82 % lägre än den för en typisk amperometrisk givare. Tillsammans med det faktum att underhåll krävs tre gånger så sällan som för en amperometrisk givare gör att operatörens arbetsbelastning kan reduceras med 95 %. Med sådana tids- och kostnadsbesparingar blir de totala besparingarna betydande på en anläggning med en mängd syregivare. Detta visar också att de optiska givarnas svarstid efter kalibrering, från luft till att uppnå 4 ppb, är 79 % snabbare än för en typisk amperometrisk givare vilket resulterar i mer drifttid och påtagligt färre operatörsåtgärder. ORBISPHERE K1100 Amperometrisk givare Korrekt mätning Korrekt mätning Rengöring Responstid Tid (minuter) Rengöring Polarisering Cal Responstid Figur 3: Underhåll, kalibrering och stabiliseringstidslinje för en optisk givare jämfört med en amperometrisk givare.

4 Jämförande tester och installation Många olika tester har utförts i industriella miljöer över hela världen som vilka visar de betydande fördelar som kan uppnås genom att använda optiska syregivare istället för amperometriska givare. Tillämpningar som används med AVT-vattenkemi kräver vanligtvis lägre nivå och ger därmed mer exakta syremätningar än dem som används med OTvattenkemi. De syrenivåer som vanligen uppstår vid fossila tillämpningar har diskuterats i tidigare rapporter av Dooley och Shields 3. Med sådana varierande koncentrationer och vattenkemier, är en klar förståelse av de faktorer som påverkar systemets prestanda, av avgörande betydelse. Systemets prestanda under påverkan av flödesvariationer I alla kraft- och pannsystem är det provtagningssystemens funktion som avgör noggrannheten i de flesta analyssystemen. När flödet minskas till under rekommenderade nivåer, kan detta påverka mätsystemens noggrannhet. Figur 4 visar hur den optiska Orbisphere K1100-givaren är oberoende av flödet, jämfört med en amperometrisk givare. Stabilitet Samtidigt som vissa amperometriska givare kan mäta med en noggrannhet av 0,1 ppb, så finns det ett antal nackdelar: Stabilitet och drift mellan underhållstillfällen Åtgärder och kostnader i samband med minimeringen av fel som beror på drift, mellan de regelbundna kalibreringarna och underhållen. Därför är det viktigt att fundera över de syrenivåer som ska mätas, tillsammans med tidsbristen och vilken grad av tillit man kan ha för ett system. Den största anledningen till att anläggningsoperatörer känner osäkerhet är givaravvikelser och det kan resultera i återkommande kalibreringar och underhåll. Stabiliteten i ett system påverkar direkt graden av förtroende över tid ett system som avviker markant kan aldrig fungera som en tillförlitlig källa till processinformation. Följden av ett antal system som rapporterar en avvikelse på ±5 % 4 och upp till ±2 ppb per vecka i de uppmätta värdena 3, blir återkommande operatörsåtgärder för kalibrering och bristande förtroende för systemet. Sådan drift på upp till ±2 ppb per vecka i tillämpningar under 5 ppm, accepteras inte av många operatörer. Ingen effekt av fl öde Flödet stoppat tid (min) ORBISPHERE K1100 Amperometrisk givare Flödet startat Bild 4: Jämförelse av en amperometrisk givare med Orbisphere K1100, vid flödesvariationer.

5 Det optiska systemet kräver bara tillräckligt flöde för att lämna ett nytt prov, medan amperometriska givare har en rad minimala flödesnivåer varvid mätfel kan uppstå. Till exempel ett flöde som är 30 % lägre än det rekommenderade minsta flödet skulle sannolikt medföra ett fel på upp till 10 %. Sammanfattning Mätning och kontroll av löst syre i kraft- och pannsystem har aldrig varit så verksamhetskritiskt som det är i dag. Medan antalet kvalificerade servicetekniker blivit färre och fortsätter att minska, ökar det ekonomiska trycket på operatörerna, varför den dyra utrustningen måste hållas i drift så länge som möjligt. Som en följd av detta blir personalens arbetstidsåtgång för service av mätteknikutrustningen en allt viktigare faktor. Tack vare sin stabilitet har de optiska K1100-givarna bevisat att de är betydligt bättre än amperometriska givare tack vare ett kalibreringsintervall på 12 månader utan avbrott. De flödesvariationer som är vanliga i dessa tillämpningar har ingen negativ inverkan på noggrannheten i optiska syremätningar. Detta är en avgörande fördel, då konventionella amperometriska givare ofta tenderar att ge resultat som är för låga på grund av deras med tiden oprecisa mätresultat vid flödesvariationer. Detta gäller i synnerhet vid mycket låga strömningshastigheter. Svarstiden för K1100, efter fullgjord kalibrering och återgång till drift vid en uppnådd syrekoncentration på 4 ppb, var ca 79 % snabbare än för den snabbaste amperometriska givaren. Kalibrerings- och underhållsåtgärderna är upp till 95 % mindre. Sammantaget får alla användare av K1100 kostnadseffektiva och exakta syremätningar. Med en bevisad repeterbarhet av ±0,1 ppb och möjlighet att mäta under en tidsperiod av12 månader utan mellanliggande serviceintervall, kalibreringar eller operatörsåtgärder, sätter K1100 LDO en ny standard för syremätningar i kraft- och pannsystem. 1 Dooley, B., Shields, K.; Cycle Chemistry for Conventional Fossil Plants and Combined Cycle/HRSGs PPChem 2004, 6(3). 2 Hach Company ; Case History: Bristol Myers Squibb/Hach Process Luminescence DO S P250, 07/ Dooley, B., Shields, K.; Cycle Chemistry for Conventional Fossil Plants and Combined Cycle/HRSGs PPChem 2004, 6(3). 4 Waltron LLC ; Dissolved Oxygen Analyzer: Aqualyzer /2009. DOC Mar15

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation Sid 1(6) GY-serien från Regal Components erbjuder givare som möter de absolut högsta kraven på marknaden, producerade av ledande givartillverkare i Japan. Årtionden av erfarenhet borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Vad skiljer olika alkomätare åt? Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riktlinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar

Läs mer

Instruktioner. CL17förkalibreringochverifikationavfriochbundenklor. Anvisningar för användningen 54490-89

Instruktioner. CL17förkalibreringochverifikationavfriochbundenklor. Anvisningar för användningen 54490-89 Instruktioner 54490-89 CL17förkalibreringochverifikationavfriochbundenklor Anvisningar för användningen Introduktion Kalibrerungs- och verifikationssatsen CL 17 möjliggör för användaren att genomföra en

Läs mer

INFORMATION PROCESS-INSTRUMENT NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHET! Exakt rätt. Nitratgivare med UV- och ISE-teknik

INFORMATION PROCESS-INSTRUMENT NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHET! Exakt rätt. Nitratgivare med UV- och ISE-teknik INFORMATION PROCESS-INSTRUMENT NITRAT NISE SC / NITRATAX SC NYHET! NL INE M ÄT Exakt rätt Nitratgivare med UV- och ISE-teknik NING A V N I T R AT 2 ÖVERSIKT ÖVER ONLINEGIVARE FÖR NITRATMÄTNING Nitratmätning

Läs mer

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation GYGS/GYGCC-01 Sid 1(6) GYGS-givaren är med sitt lilla format mycket tacksam att montera i cylindrar som kräver litet installationsmått. De erbjuder dig slaglängder upp till 3500 mm samt spänning/strömsignal.

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

Optisk mätning av syrekoncentrationen

Optisk mätning av syrekoncentrationen RAPPORT PROCESS-INSTRUMENT LDO Optisk mätning av syrekoncentrationen i vatten Optimering av syresättningen är en viktig del i styr- och reglerstrategierna vid kommunala och industriella reningsverk. HACH

Läs mer

Parallell mätning av omgivande CO/CO 2. testo 315-3: Mätning av omgivande luft i enlighet med EU-standarden EN 50543.

Parallell mätning av omgivande CO/CO 2. testo 315-3: Mätning av omgivande luft i enlighet med EU-standarden EN 50543. Parallell mätning av omgivande CO/CO 2. testo 315-3: Mätning av omgivande luft i enlighet med EU-standarden EN 50543. Varför behöver du testo 315-3? Därför att den uppfyller gällande säkerhetsstandarder.

Läs mer

Sensorteknik Ex-tenta 1

Sensorteknik Ex-tenta 1 Elektrisk mätteknik LTH Sensorteknik Ex-tenta 1 Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator och/eller tabell. Anvisningar: De 16 första frågorna bör besvaras relativt kortfattat, t.ex. genom en enkel ritning och en

Läs mer

Instruktion Syremätare OXY

Instruktion Syremätare OXY Instruktion Syremätare OXY Innehållsförteckning Inledning... 3 Mekanisk installation... 4 Mekanisk installation... 5 Elektrisk installation... 6 Driftsättning, initial uppstart... 8 Kalibrering... 9 Underhåll...

Läs mer

PLANCKS KONSTANT. www.zenitlaromedel.se

PLANCKS KONSTANT. www.zenitlaromedel.se PLANCKS KONSTANT Uppgift: Materiel: Att undersöka hur fotoelektronernas maximala kinetiska energi beror av frekvensen hos det ljus som träffar fotocellen. Att bestämma ett värde på Plancks konstant genom

Läs mer

Lighting the future...

Lighting the future... Lighting the future... LITE Sverige AB (Light Innovation Technology) grundades 2013 för att erbjuda nästa generation av LED belysning. Bolaget har goda kontakter i Danmark, genom vilka starka kontakter

Läs mer

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon.

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon. FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se www.secon.se 2 SECONTITANIUM SECONTITANIUM Desinfektion av vatten med kemikalier har

Läs mer

Sensorer och brus Introduktions föreläsning

Sensorer och brus Introduktions föreläsning Sensorer och brus Introduktions föreläsning Administration Schema Kurslitteratur Föreläsningar Veckobrev Övningsuppgifter Laborationer Tentamen Kommunikation Kursens Innehåll Mätsystem Biasering Brus Sensorer

Läs mer

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering Elektrolysvatten Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering 1 Aquacode AB har specialiserat sig på att erbjuda kostnadseffektiva, miljövänliga och hälsoofarliga lösningar för

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Kalibreringscertifikat

Kalibreringscertifikat Kalibreringscertifikat Calibration Certificate Er kalibreringspartner NordtecKal 031-704 10 70 www.nordtec.se www.nordtec.se Kalibrering hos Nordtec Ett ackrediterat kalibreringslab Från och med februari

Läs mer

Bränslecell. Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12. Av: Hannes Laestander

Bränslecell. Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12. Av: Hannes Laestander Bränslecell Kaplanskolan Klass: EE1B 2015-02-12 Av: Hannes Laestander Innehållsförteckning * Kort Historik * Hur man utvinner energi från energikällan * Energiomvandlingar * Miljö * Användning * Framtid

Läs mer

Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete

Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete Västsvenska paketet Skattning av trafikarbete Rapport Dokumenttitel: Skattning av trafikarbete Västsvenska paketet rapport Utförande part: WSP Kontaktperson: Tobias Thorsson Innehåll 1 Introduktion Fel!

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:8 Utkom från trycket den 12 juli 1985 KONTAKTLINSER I ARBETSLIVET

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:8 Utkom från trycket den 12 juli 1985 KONTAKTLINSER I ARBETSLIVET ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:8 Utkom från trycket den 12 juli 1985 KONTAKTLINSER I ARBETSLIVET Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:8 2 KONTAKTLINSER I ARBETSLIVET Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Ammoniak i flygaska Vägledning för betongtillverkare

Ammoniak i flygaska Vägledning för betongtillverkare Ammoniak i flygaska Vägledning för betongtillverkare Utfört för: E-mineral Utfört av: Jørn Bødker Taastrup, den 27 september 2006 Byggnad - 1 - Titel: Ammoniak i flygaska. Vägledning för betongtillverkare

Läs mer

BANDGAP 2009-11-17. 1. Inledning

BANDGAP 2009-11-17. 1. Inledning 1 BANDGAP 9-11-17 1. nledning denna laboration studeras bandgapet i två halvledare, kisel (Si) och galliumarsenid (GaAs) genom mätning av transmissionen av infrarött ljus genom en tunn skiva av respektive

Läs mer

REPETITION (OCH LITE NYTT) AV REGLERTEKNIKEN

REPETITION (OCH LITE NYTT) AV REGLERTEKNIKEN REPETITION (OCH LITE NYTT) AV REGLERTEKNIKEN Automatisk styra processer. Generell metodik Bengt Carlsson Huvudantagande: Processen kan påverkas med en styrsignal (insignal). Normalt behöver man kunna mäta

Läs mer

Identifiera okända ämnen med enkla metoder. Niklas Dahrén

Identifiera okända ämnen med enkla metoder. Niklas Dahrén Identifiera okända ämnen med enkla metoder Niklas Dahrén Det finns två huvudgrupper av ämnen 1. Jonföreningar (salter): En jonförening är uppbyggd av posi5va och nega5va joner som binder 5ll varandra e:ersom

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

Test av kranspetsvågar i virkesfordon

Test av kranspetsvågar i virkesfordon Datum 2016-02-18 Författare Sven Gustafsson Test av kranspetsvågar i virkesfordon WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a l l B e s ö k s a d r e s s : S k e p p a r p l a t s e n 1 T

Läs mer

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda Långsamtgående omrörare En serie med överlägsen prestanda 2 Effektivare omrörning och lägre effektförbrukning Dränkbar omrörning Om jetstrålen får utbredas så långt och obehindrat som möjligt leder det

Läs mer

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER VARUINFORMATION I 16 PUNKTER 1. Identifiering av ämne/preparat och företag/distributör Namn CT 1 SDS nr 10100 Företag ELGA Ltd Distributör AB NINOLAB Lane End Box 137 HIGH WYCOMBE 194 22 UPPLANDS VÄSBY

Läs mer

Dynapac Dokumentationssystem. Jordpackning

Dynapac Dokumentationssystem. Jordpackning Dynapac Dokumentationssystem Jordpackning Dynapac Dokumentationssystem Dynapacs erfarenhet av yttäckande packningskontroll sträcker sig tillbaka till sent 70-tal. Vi har sedan dess erbjudit våra kunder

Läs mer

Mjukare gång Halverat effektbehov

Mjukare gång Halverat effektbehov Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Jürgen Sass Februari 2006 Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Idealbåten Den ideala båten skall

Läs mer

Model T50. Voltage/Continuity Tester. Bruksanvisning. PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China.

Model T50. Voltage/Continuity Tester. Bruksanvisning. PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China. Model T50 Voltage/Continuity Tester Bruksanvisning PN 2438510 May 2005 2005 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in China. Symbolbeskrivning: Varningstext Utförs med stor försiktighet. Varning

Läs mer

WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016

WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016 WALLENBERGS FYSIKPRIS 2016 Tävlingsuppgifter (Kvalificeringstävlingen) Riv loss detta blad och häfta ihop det med de lösta tävlingsuppgifterna. Resten av detta uppgiftshäfte får du behålla. Fyll i uppgifterna

Läs mer

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE Hundra procent rent med ledande teknologi WARE N SYSTEMBEHANDLING AV ALLA TYPER AV HET-, KYL- ELLER PROCESSVATTENSYSTEM WAREN INTERNATIONAL 2014 Hundra procent rent

Läs mer

Varuinformationsblad

Varuinformationsblad Produkt FRIONETT PASTE Sida :1/5 01 NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET (*) Produktnamn FRIONETT PASTE Rekommenderad användning: Pasta för rengöring av händerna LEVERANTÖR: Namn: DEHON

Läs mer

Kvantfysik - introduktion

Kvantfysik - introduktion Föreläsning 6 Ljusets dubbelnatur Det som bestämmer vilken färg vi uppfattar att ett visst ljus (från t.ex. s.k. neonskyltar) har är ljusvågornas våglängd. violett grönt orange IR λ < 400 nm λ > 750 nm

Läs mer

LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA

LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA Syfte och mål Uppgiften i denna laboration är att studera atomspektra från väte och natrium i det synliga våglängdsområdet och att med hjälp av uppmätta våglängder från spektrallinjerna

Läs mer

Repetition av hur en atom blir en jon.

Repetition av hur en atom blir en jon. Repetition av hur en atom blir en jon. ex. 11 Na Det finns en elektron i det yttersta skalet. Natrium vill bli av med den för att få fullt i sitt yttersta skal. Natrium ger då bort den och natriumatomen

Läs mer

Klor och Bromin manuellt tillsatt

Klor och Bromin manuellt tillsatt Klor och Bromin manuellt tillsatt Det absolut viktigaste i all rening av vatten är att vi har ett korrekt ph värde. Om ph är för lågt eller för högt, så kan inte klor eller Bromin arbeta på ett bra sätt.

Läs mer

Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel

Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel Tillväxt och klimatmål - ett räkneexempel 2012-02-07 Detta dokument är ett räkneexempel som har tagits fram som stöd i argumentationen för en motion till Naturskyddsföreningens riksstämma år 2012. Motionen

Läs mer

Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor.

Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor. Tetra Pak söker nya metoder för att hitta läckor. Färska livsmedel, exempelvis mjölk, som vi i Sverige är vana vid att hitta i kyldisken, distribueras i många andra länder utanför kylkedjan. Tetra Pak

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL HUVUDEGENSKAPER... s.3 Teknik för effektmaximering... s.3 Tre olika laddningsmetoder... s.3 MPPT effektmaximering... s.3 Utjämningsladdning... s.3 Underhållsladdning...

Läs mer

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion från Blackmer Pålitlig och robust konstruktion Marknader Lamellteknologi: Så här fungerar den ENERGI Blackmer är världsledande inom transportprocesser för petroleum, där pumparna och kompressorerna används

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

Introduktion till halvledarteknik

Introduktion till halvledarteknik Introduktion till halvledarteknik Innehåll 4 Excitation av halvledare Optisk absorption och excitation Luminiscens Rekombination Diffusion av laddningsbärare Optisk absorption och excitation E k hv>e g

Läs mer

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning

Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning Rad-Monitor GM1, GM2 och SD10 Bruksanvisning KWD Nuclear Instruments AB, 611 29 Nyköping Telefon 0155-28 03 70 Telefax 0155-26 31 10 e-post info@kwdni.se www.kwdni.se GM1, GM2, GM2P Manual 1 1. BESKRIVNING

Läs mer

Glykoler för hållbara miljöer

Glykoler för hållbara miljöer Warengy Glykoler för hållbara miljöer Ett grundläggande villkor för ett väl fungerande vätskeburet system är att det är fritt från korrosion, mögel, bakterier och andra beläggningar. System innehållande

Läs mer

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Nr. 01-1602 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Postadress Telefon Bankgiro Org. nr. E-post Box 1026 08-525 099 40 5801-6379 556302-7530 info@fvuab.se 101 38 Stockholm Telefax Internet Besöksadress 08-525 099

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

LABORATION 2 MIKROSKOPET

LABORATION 2 MIKROSKOPET LABORATION 2 MIKROSKOPET Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Assistent Kungliga Tekniska högskolan BIOX 1 (6) LABORATION 2 MIKROSKOPET Att läsa i kursboken: sid. 189-194 Förberedelseuppgifter:

Läs mer

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN Sprayisolering Sprayisolering är en tvåkomponentsprodukt i vätskeform som med särskild utrustning sprayas med högtryck i utrymmen där den expanderar till över hundra gånger

Läs mer

G TECTA 4GP Multi-gas detektor

G TECTA 4GP Multi-gas detektor G TECTA 4GP Multi-gas detektor SE Snabbstartguide 2 SE Innehåll Säkerhets- och varningsinformation 2 Förpackningens innehåll 3 Produktöversikt 3 Produktens funktioner 3 Batterikontroll 4 Slå på 4 Startsekvens

Läs mer

Brandvattenventil. En guide i dess funktion och applikation

Brandvattenventil. En guide i dess funktion och applikation Brandvattenventil En guide i dess funktion och applikation Sida 1 av 7 Brandvattenventiler Varför brandvattenventil? Det finns många fördelar med en brandvattenventil jämfört med standardventiler. Den

Läs mer

Lågtemperaturkorrosion

Lågtemperaturkorrosion Feb-2007 Lågtemperaturkorrosion Erfarenheter från Våt/Torra Rökgasreningsanläggningar efter Biobränsle och Avfallseldning Tina Edvardsson Lågtemperaturkorrosion Introduktion - Definition Lågtemperaturkorrosion

Läs mer

Tentamen i Optik för F2 (FFY091)

Tentamen i Optik för F2 (FFY091) CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 2009-03-10 Teknisk Fysik 08.30-12.30 Sal: H Tentamen i Optik för F2 (FFY091) Lärare: Bengt-Erik Mellander, tel. 772 3340 Hjälpmedel: Typgodkänd räknare, Physics Handbook, Mathematics

Läs mer

Vägledning vid användning av vågar på. provningslaboratorier och kontrollorgan 03-132012-01-012. SWEDAC DOC 12:7 2012-09-26 Utgåva 1

Vägledning vid användning av vågar på. provningslaboratorier och kontrollorgan 03-132012-01-012. SWEDAC DOC 12:7 2012-09-26 Utgåva 1 03-132012-01-012 Vägledning vid användning av vågar på provningslaboratorier och kontrollorgan Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

Projektarbete Kylskåp

Projektarbete Kylskåp TMMI44 Projektarbete Kylskåp Mi 1b Grupp 5 Erik Runesvärd, 950213, eriru231@student.liu.se Mayur Vaghjiani, 940712, mayva604@student.liu.se Filip Naeslund, 930114, filna681@student.liu.se Gustav Larsson,

Läs mer

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Ger oss elektrisk ström. Ger oss ljus. Ger oss röntgen och medicinsk strålning. Ger oss radioaktivitet. av: Sofie Nilsson 2 Strålning

Läs mer

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott A, MSR, ht-10 Idrottsfysiologi EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ht-10 (101122) Examinationen består av 13 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Tänk på att följdfrågorna

Läs mer

FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING. 2011-11-22 Version 2

FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING. 2011-11-22 Version 2 STRANDÄNGEN JÖNKÖPING FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING 2011-11-22 Version 2 Fredrik Carlsson fredrik.carlsson@briab.se 08-410 102 64 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se

Läs mer

Spektroskopi med optiska frekvenskammar

Spektroskopi med optiska frekvenskammar Spektroskopi med optiska frekvenskammar Aleksandra Foltynowicz Institutionen för fysik, Umeå Universitet Fortbildningsdagar, Umeå Universitet, 29 okt 2013 Vad är spektroskopi? Växelverkan mellan ljus och

Läs mer

Gungande tvätt. Uppgift. Materiel

Gungande tvätt. Uppgift. Materiel Gungande tvätt Du vill bygga en sensor som känner av när din upphängda tvätt har hunnit torka. Tvätten hänger på galgar och gungar i blåsten. Du ska kolla om du kan använda gungningsperioden för att avgöra

Läs mer

G TECTA SG Premium Singelgasdetektor för detektering av en gas

G TECTA SG Premium Singelgasdetektor för detektering av en gas G TECTA SG Premium Singelgasdetektor för detektering av en gas SE Snabbstartguide 2 SE Innehåll Säkerhets- och varningsinformation 2 Förpackningens innehåll 3 Produktöversikt 3 Produktens funktioner 3

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse; beslutad den 30 maj 1994. SNFS 1994:7 MS:75 Utkom från trycket

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering.

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering. 2016-05-18 Om Delsbo Candle I Delsbo i Hälsingland har vi gjort ljus i många år. År 1944 startade Joel Öhrn ljusproduktion under namnet Norrländska Ljusstöperiet. År 1959 köptes företaget av Liljeholmens,

Läs mer

Träd. Sats. Grafer. Definition. En fullständig graf har en båge mellan varje par av noder. Definition

Träd. Sats. Grafer. Definition. En fullständig graf har en båge mellan varje par av noder. Definition Grafdefinitioner Träd N = {i}: noder (hörn) = {(i, )}, i N, N: bågar (kanter) Graf: G = (N, ) efinitioner Väg: Sekvens av angränsande bågar. ykel: Väg som startar och slutar i samma nod. En enkel väg innehåller

Läs mer

EXPERIMENTELLT PROBLEM 1 BESTÄMNING AV LJUSVÅGLÄNGDEN HOS EN LASERDIOD

EXPERIMENTELLT PROBLEM 1 BESTÄMNING AV LJUSVÅGLÄNGDEN HOS EN LASERDIOD EXPERIMENTELLT PROBLEM 1 BESTÄMNING AV LJUSVÅGLÄNGDEN HOS EN LASERDIOD UTRUSTNING Utöver utrustningen 1), 2) and 3), behöver du: 4) Lins monterad på en fyrkantig hållare. (MÄRKNING C). 5) Rakblad i en

Läs mer

Laboration: Optokomponenter

Laboration: Optokomponenter LTH: FASTA TILLSTÅNDETS FYSIK Komponentfysik för E Laboration: Optokomponenter Utförd datum Inlämnad datum Grupp:... Laboranter:...... Godkänd datum Handledare: Retur Datum: Återinlämnad Datum: Kommentarer

Läs mer

Hyggesfritt är bäst. Mats Hagner, professor emeritus, SLU. 2009-03-21

Hyggesfritt är bäst. Mats Hagner, professor emeritus, SLU. 2009-03-21 Debatt VK Text till bilagt foto 690 kb. Hyggesfritt 30 år efter senaste gallringen hos Rune Holmström i Arjeplog. En underbar skog för alla. Nu stundar en ny skörd av högklassigt grovt timmer. Notera de

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

SenseAir Alarm pat. pend.

SenseAir Alarm pat. pend. Manual SenseAir Alarm pat. pend. CO 2 Bärbar koldioxidmätare/larm SenseAir Alarm för personlig säkerhet Sidan av 8 1 Allmänt SenseAir är ett mycket lätt, bärbart CO 2 -instrument med digital display för

Läs mer

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Jakten på hållfasthet, och därmed minskad vikt hos svetsade konstruktioner har drivit på utvecklingen av nya höghållfasta stål. Med de förbättrade

Läs mer

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/270 2012-05-21 Kommunstyrelsen Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Läs mer

REALTIDSÖVERVAKNING, KONTROLL, STYRNING OCH PROAKTIV BESLUTSHANTERING AV VATTENLEDNINGSNÄT

REALTIDSÖVERVAKNING, KONTROLL, STYRNING OCH PROAKTIV BESLUTSHANTERING AV VATTENLEDNINGSNÄT REALTIDSÖVERVAKNING, KONTROLL, STYRNING OCH PROAKTIV BESLUTSHANTERING AV VATTENLEDNINGSNÄT Michael Kamdem Tekniska verken i Linköping VA GIS Stockholm 2015-01-29 GIS Verktyg + hydrauliska modeller Primära

Läs mer

ph-mätare modell 8680

ph-mätare modell 8680 Proffsinstrument till amatörpriser ph-mätare modell 8680 Manual (ver. 1.1) web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 08-50001399 Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Rydell&Lembke kyl&värmeteknik AB Norsholmsvägen 13 610 21 NORSHOLM Telefon: 011-54150 Fax: 011-543 49 E-post: info@rydell-lembke.nu UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Storkök, kyl och frys. KAPITEL 1

Läs mer

No Sting Skin Prep: Spray, Wipes and Swabs

No Sting Skin Prep: Spray, Wipes and Swabs Sida 1 av 8 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

Läs mer

TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID

TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID UTREDNING 2011-04-20 01.00 D 2011-006261 2(14) 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BEGREPPET - ATT LÄMNA SID... 3 3 ATT LÄMNA SID VID EN BULLERNIVÅ 70 DB(A)

Läs mer

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar R-32 Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar Daikin är det första företaget i världen som lanserat värmepumpar och luftkonditionering som är laddade med R-32. Detta köldmedium

Läs mer

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Energieffektivitet... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 På grund av ständigt stigande energipriser är företagen

Läs mer

Energirik strålning/ Hög spänning

Energirik strålning/ Hög spänning KORT om OZON Introduktion Ozon finns i naturen dels som ett skyddande lager mot ultravioletta strålar i stratosfären dels som marknära ozon i atmosfären. Ozon förknippas oftast med miljöhoten; uttunning

Läs mer

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING 1 SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING Spektrofotometri som analysmetod Spektrofotometrin är en fysikalisk-kemisk analysmetod där man mäter en fysikalisk storhet, ljusabsorbansen, i

Läs mer

Utsikterna för olika utbildningsgrupper Trender och prognoser Humanister 30 tusental Prognos över tillgång och efterfrågan på arbetskraft till 2020 30 25 25 20 20 15 15 10 5 Förvärvsarbetande PROGNOS Tillgång

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg Säkerhet på väg Vägbelysningen finns till för att man som trafikant och fotgängare ska kunna upptäcka faror och bedöma risker i tid.

Läs mer

Färg i vardagen och skolan

Färg i vardagen och skolan Färg i vardagen och skolan Work-shop vid NO-Biennalen 28-29 april 2015 Lärare 7-9 Vivi-Ann Långvik viviann@krc.su.se Lite fakta om ljus och färg Isaac Newton år 1672 Synligt ljus: ca 400-800 nm Hur vi

Läs mer

arbetsplatsanpassning, teknik, akustik och hälsoekonomi

arbetsplatsanpassning, teknik, akustik och hälsoekonomi Framtidsinriktade tankar om arbetsplatsanpassning, teknik, akustik och hälsoekonomi Göteborg 2012-11-07 Anders Jönsson Detta är bilder gjorda att tala till. Det innebär att en del kan vara svårtolkat utan

Läs mer

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Sanodal Gold 4N Sanodal Gold 4N är en vattenlöslig produkt baserad på järnoxalat för kemisk färgning av oxidfilm på aluminium i guldnyanser av hög beständighet. Sanodal Gold

Läs mer

MILJÖ. Svarvareg. 19 b, 442 34 Kungälv 0303-594 60 info@pcnab.se

MILJÖ. Svarvareg. 19 b, 442 34 Kungälv 0303-594 60 info@pcnab.se MILJÖ 2011 VÅR MILJÖPOLICY PCN Fastighetsservice AB är ett entreprenadföretag inom byggsektorn som med hög kvalitet och på ett resurssnålt sätt utför nyproduktion samt yttre och inre renovering av fastigheter.

Läs mer

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect 2015-08/Ersätter ISOVER FireProtect 2012-02 Vad sker vid en brand? Med brand menas eld som man förlorat kontrollen över. Vid

Läs mer

Optimering av ett värmeverk

Optimering av ett värmeverk PROJEKTARBETE Optimering av ett värmeverk Värmeverket i Kristinehamn AV DANIEL BYSTRÖM OCH STEFAN UNDÉN HANDLEDARE: LARS BÄCKSTRÖM Inledning På senare år har det byggts ett stort antal kraft/värmeverk

Läs mer

PRO LINE SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02

PRO LINE SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02 SVETS- OCH SKÄRGASER, UTRUSTNING OCH TILLBEHÖR VERSION 2015/02 SVETS- OCH SKÄRGASER STÅL- OCH VERKSTADSSINDUSTRIN Stål- och verkstadsindustrin är en av de industrier som kännetecknas av att vara under

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Bakgrundsupplysningar for ppt1

Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bild 1 Klimatförändringarna Den vetenskapliga bevisningen är övertygande Syftet med denna presentation är att presentera ämnet klimatförändringar och sedan ge en (kort) översikt

Läs mer

Polarisation laboration Vågor och optik

Polarisation laboration Vågor och optik Polarisation laboration Vågor och optik Utförs av: William Sjöström 19940404-6956 Philip Sandell 19950512-3456 Laborationsrapport skriven av: William Sjöström 19940404-6956 Sammanfattning I laborationen

Läs mer