Svar från remissinstans KF: Konstfack använder termen adjunkt som på engelska översätts med lecturer.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar från remissinstans KF: Konstfack använder termen adjunkt som på engelska översätts med lecturer."

Transkript

1 Remissversion av nya och reviderade termposter i version 8 av Universitets- och högskolerådets svensk-engelska ordbok Konstfacks svar på remissen dnr KF2015/VO1/53 högskolelärare universitetslärare lärare university teacher university lecturer lecturer Kortformen lärare kan användas när sammanhanget är klart, det vill säga när det är tydligt att det rör sig om en lärare verksam vid en högskola eller ett universitet. Annars bör man använda termerna högskolelärare eller universitetslärare. adjunkt, lektor Stryks som egen termpost: lärare teacher Kommentar till termposten: Två poster är sammanslagna. Det som är gulat är nyinfört. Svar från remissinstans KF: Termen högskolelärare används på Konstfack i princip endast i kursnamnet Pedagogisk grundkurs för högskolelärare, där det behöver vara tydligt vilken kategori av lärare kursen riktar sig till. Lärare används i anställningsordningen och i alla andra sammanhang där man syftar på Konstfacks lärare som grupp. (Översättningen teacher/teachers används på samma sätt då man menar en obestämd/flera lärare. Syftar man på en speciell lärare används ofta titel: NN, lektor på Inredningsarkitektur och möbeldesign eller liknande, lecturer för adjunkt och senior lecturer för lektor.) Lärarutbildningen använder lärare och översättningen teacher om lärare i grund- och gymnasieskola. Ingen risk för missförstånd då det är tydligt vad man åsyftar på i olika sammanhang. engelsk synonym adjunkt högskoleadjunkt universitetsadjunkt lecturer /GB/ subject teacher university lecturer /GB/ college instructor /US/ instructor /US/ Före den 1 januari 2011 var anställning som adjunkt reglerad i högskoleförordningen. En sådan anställning förutsatte en examen från högskoleutbildning eller motsvarande kompetens, genomgången högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt samt pedagogisk skicklighet. Kortformen adjunkt kan användas när sammanhanget är klart, det vill säga när det är tydligt att det rör sig om en adjunkt verksam vid en högskola eller ett universitet. Annars bör man använda termerna högskoleadjunkt eller universitetsadjunkt. lektor Svar från remissinstans KF: Konstfack använder termen adjunkt som på engelska översätts med lecturer. lektor högskolelektor universitetslektor senior lecturer /GB/ associate professor /US/ Anställning som lektor är reglerad i högskoleförordningen. En sådan anställning förutsätter dels pedagogisk skicklighet, dels avlagd doktorsexamen eller konstnärlig doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig eller konstnärlig kompetens eller annan yrkesskicklighet av betydelse för anställningen. Kortformen lektor kan användas när sammanhanget är klart, det vill säga när det är tydligt att det rör sig om en lektor verksam vid en högskola eller ett universitet. Annars bör man använda termerna högskolelektor eller universitetslektor.

2 adjunkt 2 Svar från remissinstans KF: Lektor med översättning senior lecturer används av Konstfack. biträdande lektor associate senior lecturer Före den 1 januari 2011 var anställning som biträdande lektor reglerad i högskoleförordningen. En sådan anställning förutsatte en doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen. En biträdande lektor anställdes i högst fyra år, med viss möjlighet till ett års förlängning. lektor Svar från remissinstans KF: Termen används inte på Konstfack. professor professor full professor /US/ Anställning som professor är reglerad i högskoleförordningen. En sådan anställning förutsätter vetenskaplig, alternativt konstnärlig, och pedagogisk skicklighet. Kommentar till termposten: Posten finns redan i ordlistan. Det som är gulat är ändrat: struken engelsk synonym och ny anmärkning. Svar från remissinstans KF: Används på Konstfack. adjungerad adjunct som tillfälligt har ett visst uppdrag En person som inte har fast anställning på en högskola kan bli adjungerad att undervisa i ett ämne under en avgränsad tid. En adjungerad professor kan till exempel vara rekryterad från näringslivet. Svar från remissinstans KF: Används på Konstfack. adjungerad professor adjunct professor Anställning som professor är reglerad i högskoleförordningen. En sådan anställning förutsätter vetenskaplig, alternativt konstnärlig, och pedagogisk skicklighet. Det är möjligt att anställa adjungerade professorer, med en anställningstid på högst tolv år. adjungerad Kommentar till remissen: Ny termpost. Svar från remissinstans KF: Används på Konstfack. (Konstfack har även affilierad professor/affiliated professor, som dock inte är en anställning och därmed inte finns med i anställningsordningen. Inget anställningsavtal finns och ingen lön utgår. En affilierad professor knyts till Konstfacks verksamhet genom en överenskommelse under en viss tid.) biträdande professor associate professor Anställning som biträdande professor är inte reglerad i högskoleförordningen, men förekommer i lokala anställningsordningar. Många av de biträdande professor som finns är befordrade lektorer.

3 Svar från remissinstans KF: Används inte på Konstfack. 3 Eventuellt nya termposter: professor emeritus professor emerita professor emeritus emeritus professor senior professor senior universitetslektor 1. Använder ditt lärosäte senior i svenska tjänstetitlar, t.ex. senior professor, senior lektor? 2. I vilken betydelse används det? 3. Hur förhåller sig senior professor till professor emeritus och andra anställningsformer? 4. Vilka engelska termer använder ditt lärosäte? Svar från remissinstans KF: Ingen av dessa används inte på Konstfack. svensk sökterm: engelsk sökterm: engelsk sökterm: docent docentur docent reader /GB/ associate professor /US/ En person som är docent kan sägas inneha en docentur. Titeln docent är inte reglerad i högskoleförordningen men den som blir docent har i allmänhet breddat och fördjupat sin forskning efter avlagd doktorsexamen. Av hävd kan en docent handleda på alla nivåer och ingå i en betygsnämnd. Titeln är en kompetensmarkering snarare än en anställning, vilket ofta markeras genom beteckningen oavlönad docent. ekvivalens Den engelska termen docent är en accepterad engelsk motsvarighet till det svenska begreppet. Eftersom den svenska titeln docent snarare är en kompetensmarkering än en anställning är det mindre lämpligt att använda de engelska termerna reader och associate professor för detta begrepp. Kommentar till termposten: Posten finns redan i ordlistan. Det som är gulat är tillfört. Svar från remissinstans KF: Ja, docent används på svenska och engelska på Konstfack. prefekt institutionsföreståndare head of department departmental chair chair /US/ En prefekt är chef för en institution inom ett universitet eller en högskola. Kommentar till termposten: Posten finns redan i ordlistan. Det som är gulat är ändrat: strukna synonymer och ny anmärkning. Svar från remissinstans KF: Prefekt/Head of Department används på Konstfack.

4 4 Eventuellt nya termposter: vice prefekt alt. viceprefekt proprefekt ställföreträdande prefekt biträdande prefekt tillförordnad prefekt 1. Vilka av titlarna ovan använder ditt lärosäte? 2. Ser ni några av dem som synonymer? 3. Om inte, redogör för skillnaden mellan titlarna. 4. Hur översätter ni dem? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder termerna. Svar från remissinstans KF: På Konstfack används biträdande prefekt och tillförordnad biträdande prefekt. Det sistnämnda avser en person med tidsbegränsad anställning som biträdande prefekt. Engelska översättningar: Deputy Head of Department respektive Acting Deputy Head of Department. dekanus dekan dean Titeln dekanus (dekan) är inte reglerad i högskoleförordningen. En dekan är i allmänhet chef för en fakultet eller en avdelning på liknande organisatorisk nivå på ett lärosäte, och ofta ordförande för fakultetsnämnd, fakultetsstyrelse eller liknande. prodekanus vice dekanus alt. vicedekanus 1. Vilken av formerna dekanus och dekan föredrar ditt lärosäte? 2. Vilken av titlarna prodekanus och vice dekanus använder ditt lärosäte? Ser ni dem som synonymer? Om inte, redogör för skillnaden mellan titlarna. 3. Hur översätter ni dem? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder termerna. Svar från remissinstans KF: Vi har ingen dekan eller dekanus eller någon prodekanus så termerna används inte på Konstfack. Dekan är att föredra framför dekanus. högskolerektor universitetsrektor rektor vice-chancellor /GB/ president /US/ Rektor för ett lärosäte är oftast högsta chef för lärosätet och anställs genom beslut av regeringen. Rektorn fattar alla beslut utom dem som fattas av lärosätets styrelse. Kortformen rektor kan användas när sammanhanget är klart, det vill säga när det är tydligt att det rör sig om en rektor verksam vid en högskola eller ett universitet. Annars bör man använda termerna högskolerektor eller universitetsrektor.

5 5 Svar från remissinstans KF: På Konstfack används både i tal och i skrift termen rektor och ofta med skolans namn som tillägg, rektor för Konstfack, Maria Lantz. Behöver man klargöra att det handlar om en rektor för ett annat universitet eller en högskola är det vanligast att tala om/skriva ut vilket universitet det handlar om, t ex Kåre Bremer, tidigare rektor för Stockholms universitet eller liknande. Om man mot förmodan behöver tala om flera rektorer inom högskolan har jag hört uttrycket högskolerektorer. Konstfack använder numera den engelska översättningen Vice-Chancellor. prorektor vicerektor alt. vice rektor 1. Vilka av titlarna ovan använder ditt lärosäte? 2. Ser ni dem som synonymer? 3. Om inte, redogör för skillnaden mellan titlarna. 4. Hur översätter ni dem? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder termerna. Svar från remissinstans KF: På Konstfack har vi en prorektor. I princip är prorektor och de andra termerna synonymer men endast prorektor används på Konstfack. Översättning: Deputy Vice-Chancellor term: rektorsämbete 1. Använder ditt lärosäte benämningen rektorsämbete och i så fall i vilken betydelse? Om ni inte använder benämningen vad använder ni i stället? 2. Vilken engelsk term använder ni? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder. Svar från remissinstans KF: Rektorsämbete används inte på Konstfack. Ofta används uttrycket rektor när man syftar på t ex beslut som fattas av rektor och i Rektors ledningsråd (översättning: Vice-Chancellor s management council) när det är tydligt att det är Konstfacks rektor som åsyftas. Eventuellt ny termpost: högskoledirektör universitetsdirektör 1. Använder ditt lärosäte benämningen högskoledirektör eller universitetsdirektör och i så fall i vilken betydelse? 2. Vilken engelsk term använder ni? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder. Svar från remissinstans KF: Konstfack har ingen högskoledirektör utan en förvaltningschef, som översätts Head of Administration. svensk sökterm: svensk sökterm: forskare vetenskapsman vetenskapskvinna researcher scientist Tidigare användes vetenskapsman eller vetenskapskvinna beroende på kön. En modernare term är den könsneutrala forskare. Det engelska scientist används huvudsakligen för den som forskar inom naturvetenskapliga och näraliggande områden, medan scholar föredras för den som forskar inom humaniora.

6 Stryks som egen termpost: vetenskapsman researcher scientist scholar 6 Kommentar till termposten: Två poster är sammanslagna. Det som är gulat är nyinfört eller ändrat. Svar från remissinstans KF: Forskare och översättningen researcher är de begrepp som används på Konstfack. hänvisning: doktorand forskarstudent forskarstuderande doctoral student third-cycle student research student student som antagits till och bedriver högskoleutbildning på forskarnivå Det finns också en anställningsform för doktorander. doktorandanställning högskoleförordningen Kommentar till termposten: Posten finns redan i ordlistan. Det som är gulat är nyinfört eller ändrat. Svar från remissinstans KF: Konstfack använder doktorand och översättningen doctoral student. Personen är då antagen som doktorand vid ett annat lärosäte och anställd som doktorand på Konstfack. På institutionen för Konst används och engelska översättningen PhD student/postgraduate student. synonym: företagsdoktorand industridoktorand externally employed doctoral student doktorand som är försörjd via anställning vid ett företag och bedriver forskarutbildning inom anställningen Doktoranden har, förutom en formell handledare vid lärosätet, också alltid en handledare eller mentor vid företaget. doktorand Stryks som egen termpost: industridoktorand industry-employed doctoral student Kommentar till termposten: Två poster är sammanslagna. Det som är gulat är nyinfört. Svar från remissinstans KF: Konstfack använder inte dessa termer. doktorandombudsman doctoral student ombudsman Kommentar till remissen: Ny termpost. Svar från remissinstans KF: Används inte på Konstfack. forskningsledare vetenskaplig ledare

7 1. Vilka av titlarna ovan använder ditt lärosäte? 2. Ser ni dem som synonymer? 3. Om inte, redogör för skillnaden mellan titlarna. 4. Hur översätter ni dem? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder termerna. 7 Svar från remissinstans KF: forskningsledare används för dem som är ansvariga för olika forskningsprojekt på Konstfack. Översättning: research leader/leaders Begreppet vetenskaplig ledare används inte på Konstfack för närvarande, men vi ser inget problem om någon skulle använda det. De kan ses som synonymer. Eventuellt nya termposter: chefsforskare forskningschef 1. Vilka av titlarna ovan använder ditt lärosäte? 2. Ser ni dem som synonymer? 3. Om inte, redogör för skillnaden mellan titlarna. 4. Hur översätter ni dem? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder termerna. Svar från remissinstans KF: Begreppen används inte på Konstfack. Vi har en chef för Utbildnings- och forskningsadministrativa avdelningen, som översätts Manager at the Education and Research Administration Division. Eventuellt ny termpost: forskningssekreterare 1. Använder ditt lärosäte forskningssekreterare som titel? 2. I så fall vad har en forskningssekreterare för arbetsuppgifter? 3. Vilken engelsk term använder ni? Ge gärna exempel med länkar på hur ni termerna. Svar från remissinstans KF: Forskningssekreterare används inte nu. Forskningsadministratör och forskningshandläggare används. Även forskningskoordinator finns. Engelsk översättning som används för både handläggaren och administratören är i personalkatalogen administrator. Det kanske är en fråga om från vilket håll man översätter - kommer man från en engelsk motsvarighet skulle kanske 'sekreterare' ligga närmare. forskarassistent postdoctoral research fellow research associate Anställning som forskarassistent är inte längre reglerad i högskoleförordningen. För anställning som forskarassistent krävdes förut avlagd doktorsexamen. I första hand var anställningen avsedd för dem som avlagt doktorsexamen de senaste åren. forskningsassistent, postdoktorsanställning Svar från remissinstans KF: Används inte för närvarande. Däremot kan nya titlar komma att användas då KF bygger upp en forskarmiljö. (Forskningsadministratör och forskningshandläggare används på Konstfack.) postdoktorsanställning postdokanställning postdoctoral position postdoc position

8 8 tidsbegränsad anställning efter nyligen avlagd doktorsexamen som främst syftar till att ge innehavaren möjlighet att meritera sig för annan anställning eller att söka forskningsanslag Anställning som postdoktor är en form av meriteringsanställning. Enligt högskoleförordningen får lärare anställas i högst fyra år, eller vid särskilda omständigheter sex år, för att få möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig för en anställning där det ställs högre krav på behörighet. En sådan meriteringsanställning kommer främst i fråga för dem som avlagt doktorsexamen högst sju år tidigare. forskarassistent Svar från remissinstans KF: Används inte på Konstfack. kursansvarig kursledare course coordinator course director Svar från remissinstans KF: Kursansvarig/course coordinator används mest. Ladok Lokalt ADB-baserat studiedokumentationssystem Ladok Ladok stod ursprungligen för lokalt ADB-baserat studiedokumentationssystem. Kommentar till termposten: Posten finns redan i ordlistan. Det som är gulat är nyinfört eller ändrat. Svar från remissinstans KF: inga synpunkter, uppfattar Ladok som ett egennamn. (Men kan ju behöva förklaras på engelska?) undervisningstimme lektionstimme 1. Använder ditt lärosäte både lektionstimme och undervisningstimme? Finns också andra benämningar som har med tid för undervisning eller lektion att göra? 2. Ser ni dem som synonymer? 3. Om inte, redogör för skillnaden mellan dem. Svar från remissinstans KF: Hittar varken lektionstimme eller undervisningstimme/teaching hours. Dessa uttryck förekommer: Schemalagd undervisning/ Scheduled teaching. engelsk synonym gästlärare visiting teacher visiting lecturer Enligt högskoleförordningen kan en person under en viss bestämd tid anställas som gästlärare. Beroende på dennes kompetens kan gästläraren i praktiken anställas som gästprofessor, gästlektor eller gästadjunkt. högskolelärare gästlektor visiting senior lecturer gästlärare, lektor gästprofessor visiting professor

9 annan sökterm: gästlärare, professor timlärare timanställd lärare part-time fixed-term teacher part-time fixed-term lecturer lärare som innehar en tidsbegränsad deltidsanställning Anställningen får enligt högskoleförordningen täcka högst 20 procent av en heltidsanställning och är tidsbegränsad till högst ett år i taget. Använd inte timanställd lärare för detta begrepp. lärare 9 Kommentar till termposten: En ny termpost. I övrigt är endast vissa engelska termer tillförda i redan existerande termposter. Svar från remissinstans KF: Begreppet timlärare används inte på Konstfack och översättningen av timlärare är otymplig. Gästlärare är den term som används. (Guest teacher/visiting teacher) Institutionen för Konst använder översättningen visiting teacher (ibland även guest teacher) för alla lärare som inte har ett långt förordnande. Lärarkategorin gästlektor används inte. särskilt meriterad lärare lärare som genom ett lärosätes pedagogiska meriteringssystem kvalificerat sig för lönepåslag eller särskilda arbetsuppgifter 1. Använder ditt lärosäte benämningen särskilt meriterad lärare, och i så fall stämmer definitionen ovan med den betydelse ni använder termen i? 2. Följande benämningar verkar också förekomma: excellent lärare, meriterad lärare. Använder ditt lärosäte någon av dem i stället för benämningen särskilt meriterad lärare? 3. Vilken engelsk term använder ditt lärosäte? Svar från remissinstans KF: Nej, inga av dessa används på Konstfack. Eventuellt ny termpost: husprefekt 1. Använder ditt lärosäte benämningen husprefekt och i så fall i vilken betydelse? 2. Vilken engelsk term använder ni? Ge gärna exempel med länkar på hur ni använder. Svar från remissinstans KF: Används inte på Konstfack. Tidigare fanns en intendent ansvarig för fastighetsfrågor. Nu finns en fastighetschef (eng: Head of Property Division). examen på avancerad nivå second-cycle qualification Kommentar till remissen: Ny termpost. Svar från remissinstans KF: Second-cycle degree förekommer. plagiatkontroll plagiarism check kontroll av om det som skrivits är ett plagiat eller ej plagiat Kommentar till remissen: Ny termpost.

10 10 Svar från remissinstans KF: En antiplagieringsguide finns på vår hemsida, översätts Antiplagiarism Tutorial. kamraträttning peer correction peer assessment peer marking Kommentar till remissen: Ny termpost. Om ni använder termen, i vilken betydelse används den i? Svar från remissinstans KF: Termen används inte på Konstfack.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar

Forskningsmeritering en orsak till tidsbegränsade anställningar STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2014-10-14 / 8 Analysavdelningen Handläggare Per Gillström 08-563 085 16 per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet 1 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson)

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) Att bli DOCENT vid LiTH Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) LiTHs syn på docentkompetens Det ökar LiTH:s vetenskapliga kompetens inom grundutbildning,

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

REGLER FÖR ENGELSK TITULATUR

REGLER FÖR ENGELSK TITULATUR REGLER FÖR ENGELSK TITULATUR Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: 2020-01-01 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet: Kommunikationsenheten

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Allt fler kvinnor bland de nyanställda

Allt fler kvinnor bland de nyanställda STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning Datum/ löpunmmer 2013-09-10 / 7 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor en jämförelse

2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor en jämförelse 2012-04-12 REVIDERAD Läraranställningar vid svenska universitet och högskolor - en jämförelse Inledning SUHF:s kansli har av SUHF:s arbetsgivargrupp getts i uppdrag att ta fram ett underlag gällande läraranställningar

Läs mer

Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden för naturvetenskap, tillika Naturvetenskapliga fakultetsnämnden, eller från dekanus.

Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden för naturvetenskap, tillika Naturvetenskapliga fakultetsnämnden, eller från dekanus. 1 (6) BESLUT 2012-02-01 ON/FN 2012-05-22 ON/FN (del), rev 2012-12-05 ON/FN rev Bilaga till Delegationsordning Områdeskansliet för naturvetenskap Delegation av beslut i anställningsärenden från Områdesnämnden

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad

Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2015-06-11 Reviderad och fastställd av högskolestyrelsen 2013-06-19 Dnr 2012-141-82 Anställningsordning för Högskolan Kristianstad Sida 2 av 22 Innehåll Rekryteringspolicy...

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 1 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/137 Inledning Fastställt av Högskolestyrelsen

Läs mer

Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter

Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter Anställningsordning för anställning som lärare, postdoktorer, doktorander, amanuenser och assistenter Fastställd av högskolestyrelsen 2003-06-05, dnr 192-03-10 Reviderad av högskolestyrelsen 2003-12-11,

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Kungliga tekniska högskolan

Kungliga tekniska högskolan Kungliga tekniska högskolan Kungl Tekniska Högskolan FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Dnr 930-1196-98 1998-12-21 Doss 151 Parter Arbetsgivarsidan Jaak Berendson KTH Sven Englund KTH Arbetstagarsidan Anders J Thor

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

Chalmers tekniska högskolas arbetsordning för undervisande och forskande personal

Chalmers tekniska högskolas arbetsordning för undervisande och forskande personal Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2016-01-18 Dokumentet gäller från och med: 2016-01-01 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Arbetsordning Handläggare:

Läs mer

Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET

Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET Att anställa vid LTH LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA LUNDS UNIVERSITET ATT ANSTÄLLA VID LTH 3 Förord. Denna handbok ger en översiktlig beskrivning hur anställnings- och befordringsprocesserna för undervisande

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för lärare

Lokalt arbetstidsavtal för lärare Lokalt arbetstidsavtal för lärare Allmänna utgångspunkter för avtalet De centrala parternas beskrivning av de lokala parternas uppgift är att de lokala parterna skall utnyttja tillgängliga resurser på

Läs mer

2006-06-29 (senast reviderad 2011-05-04)

2006-06-29 (senast reviderad 2011-05-04) 1 Arbetsordning för undervisande och forskande personal vid Chalmers 1. Chalmers intentioner Chalmers är sedan 1994 en privat högskola, med Chalmers stiftelse som ägare. Verksamheten inom forskning och

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet

Sveriges Lantbruksuniversitet Sveriges Lantbruksuniversitet Lokala avtal Arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för forskare/lärare m fl. Avtalet gäller med stöd av bilaga 5 ALFA (för lärare) samt med stöd av 4 kap. ALFA (för

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1545-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Syllabus for the PhD program

Läs mer

Anmälan mot Konungariket Sverige

Anmälan mot Konungariket Sverige Europeiska kommissionen/european Commission B-1049 Bryssel Belgien 2012-07-10 Anmälan mot Konungariket Sverige Sveriges universitetslärarförbund SULF anmäler härmed Konungariket Sverige till Europeiska

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Birgitta Magnusson Kvalitetskoordinator PM 20160512 Dnr LED 1.3 2016/232 Ersätter dnr TS 122013/496 och dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för anställda

Riktlinjer för anställda Riktlinjer för anställda Följande riktlinjer och villkor gäller för anställda vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Riktlinjerna kompletterar de regler som gäller vid Göteborgs universitet

Läs mer

2. Behörighet och förkunskapskrav

2. Behörighet och förkunskapskrav Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett kunnande inom och en

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende Parter: Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-rådet OFR-S lokala samverkansorgan SEKO, avdelning 5, universitetsklubben

Läs mer

Ansökan om examensrätt för specialpedagogexamen

Ansökan om examensrätt för specialpedagogexamen Högskolan Kristianstad Utvärderingsavdelningen Ann-Britt Gabrielsson BESLUT 2004-03-02 Reg.nr 641-3907-02 Ansökan om examensrätt för specialpedagogexamen Högskolan Kristianstad ges rätt att utfärda specialpedagogexamen.

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap.

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap. BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se 2016-05-02 42-402-15 Högskolan i Gävle Rektor Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar 1999-07-15 Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar 1 Allmänt Detta avtal tecknas med stöd i Allmänt löne- och förmånsavtal (ALFA) 1 kap. 3 samt bilaga 5. Där ingenting annat anges gäller

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN Stockholms universitet Statsvetenskapliga institutionen STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONENS JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2014-2016 Antagen av Institutionsstyrelsen 2014-05-06 Dnr. 320-1.1.2-0085-14 1. Övergripande

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen 2011-01-20 och träder i kraft samma datum. Revidering

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi Fastställt datum 2013-01-31 Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan Dnr FAK 2011/629 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för

Läs mer

Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj

Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj En pedagogisk portfölj - idag en självklar del av en akademisk portfölj Kanske undrar du varför du ska ha en pedagogisk portfölj. Det självklara

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

Studieplan för licentiatexamen i spanska

Studieplan för licentiatexamen i spanska = Studieplan för licentiatexamen i spanska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2 januari 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument, tillgängliga

Läs mer

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten IT-fakultetsnämnden BESLUT 2010-06-03 Dnr A10 2544/10 Delegationsordning för IT-fakulteten " Fakultetsnämnden ska inom sitt område ansvara för forskning, utbildning och samverkan med samhälle och näringsliv.

Läs mer

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Sida 1 (6) Personalavdelningen/FoUenheten 2014-03-04 ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Kvalifikationskrav, mål och ansvarsbeskrivningar samt fördelning from ht 2014 Beslutas att förvaltningen, utifrån

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

1 REKRYTERING AV LÄRARE 1.1 ALLMÄNT OM REKRYTERING AV LÄRARE

1 REKRYTERING AV LÄRARE 1.1 ALLMÄNT OM REKRYTERING AV LÄRARE PA-HANDBOKEN 1 1.1 Allmänt om rekrytering av lärare Detta gäller allmänt för kungörande av anställning som professor, universitetslektor och forskarassistent. När det gäller rekryteringsprocessen som helhet

Läs mer

Riktlinjer om ersättningar för övergripande KI uppdrag

Riktlinjer om ersättningar för övergripande KI uppdrag Dnr: 197/2013 1/5 20130212 Riktlinjer om ersättningar för övergripande KI uppdrag Riktlinjerna gäller tidsbegränsade tillägg till lön som ersättning för uppdrag i styrelserna för utbildning, forskning

Läs mer

Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan

Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan Information rörande forskarutbildningen vid Dans och Cirkushögskolan Mer utförlig information rörande doktoranders rättigheter och skyldigheter finns att hämta på http://www.doktorandhandboken.nu Syftet

Läs mer

ANSTÄLLNING. Personalenheten Bengt Wirbäck 2003-05-23 Dnr 20-245/03 HANTERINGSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Ett anställningsärendes gång 2

ANSTÄLLNING. Personalenheten Bengt Wirbäck 2003-05-23 Dnr 20-245/03 HANTERINGSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida. Ett anställningsärendes gång 2 Personalenheten Bengt Wirbäck 2003-05-23 Dnr 20-245/03 ANSTÄLLNING HANTERINGSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ett anställningsärendes gång 2 Sida Befordran 7 Regler för tidsbegränsade anställningar 7 Företräde

Läs mer

Regler vid rekrytering och befordran av lärare

Regler vid rekrytering och befordran av lärare HÖGSKOLAN I BORÅS REGLER Gemensamma Förvaltningen Personalavdelning 2012-11-22 Dnr 327-12-10 Terese Schoultz Gedda, Personalhandläggare Regler vid rekrytering och befordran av lärare Innehåll 1 Regler

Läs mer

KARRIÄRVÄGAR M.M. I FRÅGA OM LÄRARE I SKOLVÄSENDET Promemoria

KARRIÄRVÄGAR M.M. I FRÅGA OM LÄRARE I SKOLVÄSENDET Promemoria Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/german Bender 2012-12-19 Direkttel: 08-782 91 85 E-post: german.bender@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM KARRIÄRVÄGAR

Läs mer

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015

Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 Jämställdhetsanalys av löner vid Konstfack 2015 (kartläggning, analys och handlingsplan) Inledning Arbetsgivare är skyldiga att vart tredje år genomföra en lönekartläggning och löneanalys av lika och likvärdiga

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i kriminologi senast reviderad 12-05-02

Studieplan för utbildning på forskarnivå i kriminologi senast reviderad 12-05-02 Studieplan för utbildning på forskarnivå i kriminologi senast reviderad 12-05-02 1. Mål för utbildningen Utbildningen på forskarnivå i kriminologi syftar till att ge den studerande fördjupade kunskaper

Läs mer

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016.

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 14.11.2011 ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06 LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Högskolans i Halmstads lönepolicy skall omfatta alla anställda. Lönesättningen skall grundas på arbetets svårighetsgrad, den anställdes utveckling,

Läs mer

Anvisningar för sökande avseende universitetslektor vid HT-fakulteterna

Anvisningar för sökande avseende universitetslektor vid HT-fakulteterna PM 2012-04-11 m. ändr. 2015-02-12 Dnr HT 2012/200 A 10 1 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Anvisningar för sökande avseende universitetslektor vid HT-fakulteterna Observera att ansökningar endast tas emot

Läs mer

1. Antagning av forskarstuderande

1. Antagning av forskarstuderande RIKTLINJER FÖR FORSKARUTBILDNINGEN VID LTJ-FAKULTETEN Reviderade av FUN 2006-03-06. Fastställda av Fakultetsnämnden (FN) 2006-03-15, 25 Dnr. 17.49-94/06. Reviderade av FUN 2007-09-11, Dnr 50-713/07. Reviderade

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik Fastställt datum 2014-09-12 Fakulteten för teknik Dnr 2014/294 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Projekt Lise Meitner ver 2.0 - rekrytering av gästprofessorer och adjungerade professorer av underrepresenterat kön

Projekt Lise Meitner ver 2.0 - rekrytering av gästprofessorer och adjungerade professorer av underrepresenterat kön Projekt Lise Meitner ver 2.0 - rekrytering av gästprofessorer och adjungerade professorer av underrepresenterat kön Bakgrund LU bakgrund PM Jämställdhetsarbete avseende professorer (Nils Danielsson, vicerektor

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern handledare utan anställning på MIUN så använder du

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13. Typ av dokument:

Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13. Typ av dokument: Regler för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-09-10 Dnr: UmU 500-953-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Regel Rektor 2013-09-15

Läs mer

Upprättande av en individuell studieplan och byte av handledare i utbildning på forskarnivå

Upprättande av en individuell studieplan och byte av handledare i utbildning på forskarnivå BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-563 085 34 teresa.edelman@uk-ambetet.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Upprättande av en individuell studieplan och

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen 1 Dnr Su-159-4.2.1-0053-13 STOCKHOLMS UNIVERSITET BESLUT 2013-08-27 Humanistiska fakultetsnämnden Romanska och klassiska institutionen Allmän studieplan för Utbildning på forskarnivå i romanska språk med

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/157 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

2.2 Examina Högskoleexamina med år, ämne, plats. Kopia av bevis endast avseende högsta examen bifogas. Docentkompetens. Kopia av bevis bifogas.

2.2 Examina Högskoleexamina med år, ämne, plats. Kopia av bevis endast avseende högsta examen bifogas. Docentkompetens. Kopia av bevis bifogas. BESLUT 2011-03-14 Dnr SU 601-0358-11 Handläggare: Ann-Charlotte Östblom Personalspecialist Personalavdelningen Mall för ansökan om anställning som lärare vid Stockholms universitet. Gäller även ansökan

Läs mer

Biträdande. universitetslektor

Biträdande. universitetslektor Doktorand Post doktor Junior universitetslektor Biträdande universitetslektor Universitets- lektor Biträdande professor Professor Universitets- adjunkt Extern rekrytering Kompetensprövning för befordran

Läs mer

Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet

Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet Datum 13 maj 214 Handläggare Stina Gerdes Barriere Jämförelse mellan åldersstrukturen bland högskolans personal och bland sökande till Vetenskapsrådet Inledning Vetenskapsrådet ska enligt sin instruktion

Läs mer

Mitthögskolan Rektor. Mitthögskolans yttrande Mitthögskolan har i yttrande till Högskoleverket anfört följande.

Mitthögskolan Rektor. Mitthögskolans yttrande Mitthögskolan har i yttrande till Högskoleverket anfört följande. Mitthögskolan Rektor Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand Mitthögskolans handläggning av tentamina i företagsekonomi Bakgrund Den 25 oktober 2004 inkom till Högskoleverket kopior av två brev ställda

Läs mer

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare)

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) vid UmU och VLL Landsting Forskar AT läkare (postdoc el. doktorand) Bilaga 1 Månaderna betalas ur handledares anslag (inkl ALF) eller

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå 2016 1(9) SLU ID:ua.2016.1.1.1-438 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Karolinska Institutet, 2016-01-01 Ersätter Lönepolicy 2012-10-01, Dnr 5344/2012-200 Lönen som styrmedel INNEHÅLL 1. Lönebildning och lönesättning

Läs mer

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik

Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets didaktik STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik BESLUT FN (131204) Till Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Anställningsprofil för universitetslektor i matematikämnets

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt i universietets lokala regler för utbildning på forskarnivå. I universitetets arbets-, besluts- och delegationsordningar

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan)

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Skola: Teknikvetenskap Enligt lag skall jml-plan - göras och följas - av alla arbetsenheter med tio eller fler anställda. Mallen nedan

Läs mer

Anställningsutskottet

Anställningsutskottet 1/2014 1 (8) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2014-01-14 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sophia Hober, dekanus, ordförande Ana Rusu Kaj Lindecrantz

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde Datum: 2015-09-19 Dnr: G 2015/650 Mottagare: Humanistiska fakultetsstyrelsen Fristående kurser i kinesiska har

Läs mer

Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle. Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03

Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle. Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03 Rektor Högskolan i Gävle 801 76 Gävle Maud Quist BESLUT 2004-12-16 Reg.nr 641-4677-03 Ansökan om rätt att utfärda socionomexamen Högskolan i Gävles ansökan om rätt att utfärda socionomexamen avslås. Ansökan

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2007

Årsredovisningsenkäten 2007 Årsredovisningsenkäten 2007 Skolnamn: Skolan för bioteknologi Skolchef: Stefan Ståhl Inskickad den: 2007-12-19 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2007 godkännes:.............................

Läs mer

Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet

Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet Dnr MIUN 2011/641 1(6) Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av ALFA 1 kap 4 samt bilaga 5. 2 Tillämpningsområde

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll Övergripande bedömningsgrunder... 3 universitetslektor

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007,

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

Studentfacklig utbildningsdag

Studentfacklig utbildningsdag Studentfacklig utbildningsdag 22 oktober 2014 Anders Fällström Hur fungerar ett universitet Organisation Ekonomi Utbildningsstrategier 2010-2014 2014- Pågående arbetsgrupper Kvalitetsarbete Pedagogisk

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer