Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel."

Transkript

1 Skötselpärm

2 Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs. Typ och kulör på exempelvis kakel och tapeter beror på vilka inredningsval du har gjort och anges därför inte här. För information om garantier och felanmälan, se under rubrik Felanmälan. 1. Värme och sanitet 1.1 Rumstemperatur i bostaden 1.2 Kök och badrum 1.3 Blandare, avstängning av vatten, varmvattenmätning och avfallskvarn. 2. El 2.1 Elektricitet och jordfelsbrytare 2.2 TV, telefon och dator 2.3 Komfortelgolvvärme i våtrum 2.4 Brandvarnare 2.5 Kodlås 3 Ventilation 3.1Ventilation 4. Vitvaror 4.1 Spiskåpa 4.2 Spishäll och ugn 4.3 Kylskåp och frys 4.4 Diskmaskin 4.5 Mikrovågsugn 4.6 Tvättmaskin och torktumlare 5. Golv, väggar och tak 5.1 Kakel och klinker 5.2 Parkettgolv 5.3 Tapeter och målade ytor 5.4 Att sätta upp saker på väggar/ i taket 6. Inredning 6.1 Köksinredning 6.2 Dörrar och garderober 6.3 Fönster och fönsterbänkar 6.4 Lås, nycklar och posthantering 7. Yttre miljö 7.1 Fasaden 7.2 Balkong, uteplats och terrass 8. Leverantörsregister 9. Felanmälan 9.1 Garantier och rutiner för felanmälan i din bostad 9.2 Felanmälan år 1-2 Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

3 1. Värme och sanitet 1.1 Rumstemperatur i bostaden Uppvärmning Huset har en central frånluftsvärmepump. Frånluften från lägenheterna passerar genom en värmeväxlare som är ansluten till en värmepump. I systemet tas alltså husets varma frånluft tillvara och används för att värma vatten till radiatorkretsen och tappvarmvatten. Härifrån leds uppvärmt vatten ut till respektive lägenhet och husets radiatorkrets. När den återvunna värmen inte räcker till kompletteras systemet med fjärrvärme. Radiatorerna har även en termostatventil som känner av rummets temperatur. Det är viktigt att den inte täcks över för att känselkroppen ska kunna känna av rätt temperatur. När temperaturen i rummet nått upp till den förinställda temperaturen stänger termostaten tillförseln av varmt radiatorvatten. När detta inträffar blir radiatorn varm upptill och kall nedtill, för att sedan övergå till helt kall, vilket är fullt normalt. Filter Bakom radiatorerna i sov- och vardagsrum finns ett luftfilter där uteluften renas. Skötselanvisningar för filtret finns under avsnitt Ventilation. Kalla radiatorer Är radiatorn kall, trots att termostatventilen är öppen och rummet fortfarande känns kallt, kan det bero på luft i radiatorkretsen. Vid uppvärmning av kallt vatten frigörs syre. Ibland måste man därför tömma radiatorerna på överflödig luft så att inte vattencirkulationen i radiatorkretsen hindras. Det kallas att man luftar radiatorerna. Luftning bör ske i samråd med föreningens fastighetsskötare så att denne kan svara för påfyllning av vatten i värmesystemet. När vatten fylls på tillförs återigen en mängd syresatt vatten, vilket i sin tur innebär att det efter ett tag är dags för en luftning igen. Om alla boende i ett flerbostadshus luftar sina radiatorer på samma gång kommer mängden vatten i systemet att minska kraftigt. Vattentrycket (främst i de översta lägenheterna) kan då sjunka ordentligt med kalla radiatorer och störande brusljud som följd. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

4 Vanliga frågor som rör rumstemperaturen Vistelsezon Vistelsezonen i rummet begränsas av två horisontella plan, ett på 0,1 meter höjd över golvet ett annat på 2,0 meter höjd över golvet, samt vertikala plan 0,6 meter från yttervägg eller annan yttre begränsning, dock vid fönster och dörr 1,0 meter. Hur varmt ska det vara i min bostad? Den dimensionerade rumstemperaturen vintertid är 21 o C i vistelsezonen. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ger en ökning av energianvändningen med cirka fem procent. Temperaturhöjningen medför en ökad driftkostnad. När sätts värmen igång? Värmesystemet anpassar framledningstemperaturen till radiatorerna efter rådande utomhustemperatur. Er fastighetsskötare anpassar inställningen av framledningstemperaturen efter de lokala förutsättningarna för varje byggnad. Beroende på förutsättningarna sätts värmen igång när utomhustemperaturen går ner till emellan 15 o C och 18 o C. Det har varit kallt ute länge varför är då inte radiatorn särskilt varm? Framledningstemperaturen till radiatorerna håller olika temperaturer beroende på vad det är för utomhustemperatur. Är det exempelvis 10 o C ute så är framledningstemperaturen 30 o C. Då upplevs radiatorns yta som ljummen men den är tillräckligt varm för att lägenhetens rumstemperatur i vistelsezonen skall hålla 21 o C. I din bostad tillförs bostadens friskluft genom tilluftsdon som är placerade bakom radiatorerna. Tilluftsdonen har ett filter som filtrerar uteluften. Radiatorn värmer upp den tillförda uteluften samtidigt som luften har en avkylande effekt på radiatorn. Detta kan kännas vid den nedre delen av radiatorn och gör även att golvet precis under tilluftsdonet kan upplevas kallt, vilket är helt normalt. Rengör filtret till tilluftsdonet en gång i kvartalet enligt skötselanvisning under rubrik Ventilation. Det är kallt ute men min radiator är ändå sval, varför då? Radiatortermostaten känner av när rummet når rätt inomhustemperatur och stänger då automatiskt av radiatorn. Radiatorn kan därför upplevas som kall när det är 21 o C i rummet. Hur gör jag för att mäta inomhustemperaturen i min bostad? Du mäter rumstemperaturen i lägenheten i mitten av rummet på en meters höjd över golvet. Att mäta vid en yttervägg eller vid en fönsterbänk ger ett felaktigt mätresultat. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

5 Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 21 o C och radiatorn trots det är kall? Är den uppmätta inomhustemperaturen lägre än 21 o C så kontrollera först hur det är möblerat vid radiatorerna. Det är viktigt att radiatortermostaten och radiatorn inte skyms av möbler eller täcks över med gardiner eller elementskydd. Möbler framför radiatorn hindrar värmen från att sprida sig i rummet, vilket gör att radiatortermostaten avläser en högre rumstemperatur än det är i rummet och radiatorn stängs av. JMs rutin om fel uppstår i någon enskild radiator eller i värmesystemet Din fastighetsskötare kommer och mäter inomhustemperaturen i lägenhetens vistelsezon. Skulle temperaturen vara lägre än 21 o C kontrolleras det att tilluftsdonen vid fönstren är öppna och rätt monterade samt att inga möbler står framför radiatorn eller radiatortermostaten. Det kontrolleras även att det inte är luft i radiatorn eller att radiatortermostaten har hakat upp sig på grund av smuts. Skulle det fortfarande vara för låg rumstemperatur i lägenheten tittar man på eventuella åtgärder i de centrala delarna av värmesystemet för att komma tillrätta med problemet. Exempel på radiatortermostat Är radiatortermostaten fullt öppen ger det en temperatur på 21 o C i rummet. Önskas en lägre temperatur går det att sänka efter eget tycke. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

6 1.2 Kök och badrum Toalettstol, handfat och badkar Toalettstol och handfat måste rengöras regelbundet. Använd toalettborste och rengöringsmedel när du rengör toalettstolen. För handfat och badkar används en mjuk borste, t ex en diskborste. Tänk på att starkare rengöringsmedel ofta är skadliga för miljön och polerande medel förstör ytskiktet på porslinet. Tänk på att endast toalettpapper kan spolas ner i wc-stolen, eftersom det löser upp sig vid kontakt med vatten. Om du spolar ner exempelvis pappershanddukar kan det bli stopp i systemet. Porslinet i handfat och wc-stol tål inte alltför höga temperaturer. Att tömma vatten varmare än 60ºC i en wc-stol kan orsaka sprickor i porslinet. Smörj även alla rörliga delar på duschväggarnas gångjärn en till två gånger per år. Avlopp och vattenlås Avloppsrören i kök och badrum har ett vattenlås för att förhindra dålig lukt från avloppet. Vattenlås och golvbrunn rengörs enligt leverantörens anvisningar en gång i kvartalet. Var noga med att sätta tillbaka golvbrunnsinsatsen enligt anvisningarna för att undvika lukt. Om vattenlåsen torkar ut (t.ex. när du är bortrest) kan dålig lukt uppstå. Spola då rikligt med vatten i golvbrunn, wc, handfat och köksvask. Om lukten inte försvinner efter några timmar kan det vara något fel i systemet. Häll inte stekfett i köksavloppet eftersom avloppsrören då sätts igen. Stekfettet torkas upp med exempelvis hushållspapper och kastas i soporna. Rengöring av kromade eller färgade metallytor För att ta bort smuts, kalkfläckar och avlagringar från kromade eller färgade metallytor, räcker det för det mesta att torka med ett milt rengöringsmedel som du sedan torkar bort med fuktig trasa. Torrtorka med trasa eller frottéhandduk. Tänk på att kromade eller färgade ytor samt ytor av metall lätt skadas av syra, stålull och rengöringsmedel med ammoniak eller slipmedel. Mer utförliga skötselanvisningar för ditt kök och badrum finner du i leverantörernas anvisningar. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

7 Garanti Duscha tryggt med lång garanti Våra produkter håller högsta kvalitet och vi har lång erfarenhet av egen tillverkning med full kontroll över hela produktionskedjan. På de flesta duschmodeller är det 15 års garanti mot alla eventuella fabrikationsfel. På våra BRIC-kabiner och standardiserade BASIC-modeller lämnar vi 5 års garanti. På det mesta av vårt övriga sortiment lämnar vi även där 5 års garanti. På eventuella tillbehör till ordinarie sortiment gäller normal konsumentgaranti. Alla duschar i ARC-serien Alla duschar i LINC-serien Alla duschkabiner i BRIC-serien Alla duschar i BASIC-serien Blandare, Handdukstorkar, Accessoarer SäkerVatten Regelsystemet för säkrare våtrumsinstallationer INR är anslutna till SäkerVatten som är ett regelsystem utvecklat av VVS-branschens installatörer tillsammans med leverantörer och försäkringsbolag. Syftet med sammanslutningen är att minska mängden vattenskador som kan uppstå i samband med våtrumsrenoveringar om de utförs på felaktigt sätt. Ett bra sätt att undvika eventuella vattenskador är att välja produkter som är anpassade till SäkerVatten samt att låta ett auktoriserat VVS-företag utföra installationen. Håll utkik efter den särskilda SäkerVatten-logotypen om du är osäker om installatören är ansluten. Läs mer på SäkerVattens hemsida. CE-märkta duschväggar Från den 1 juli 2013 ska alla byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard eller europeisk teknisk bedömning ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas i Sverige och i övriga länder inom EU. I prestandadeklarationen redovisas produktens egenskaper, vad produkten är tänkt att användas till, vem som tillverkat den samt var den testats. Samtliga ARC-, LINC- och BASIC-duschväggar är CE-märkta. Prestandadeklarationen finns för nedladdning på den här länken och på respektive produktsida. Den följer även med i produktens emballage. Duscha tryggt bakom säkerhetsglas Glaset i alla våra duschar är härdat. Det betyder att det är avsevärt starkare än vanligt glas. Och skulle det trots allt gå sönder, granulerar glaset och bildar små ofarliga bitar istället för vasst splitter eller skärvor. Härdat glas innebär alltså en trygghet, inte minst om du har barn i familjen. Som en ytterligare kvalitetsgaranti är alla våra duschglas tillverkade enligt S-EN Låt aldrig lyxkänslan försvinna Vi rekommenderar att du vårdar din dusch för att den ska förbli lika skinande som i nyskick i många år framöver, se våra skötselråd på Tätningslister ses som förbrukningsmaterial som inte omfattas av den normala produktgarantin. Behöver du med tiden byta ut en list så är det mycket enkelt. Hos din INR-återförsäljare finns anpassade Servicekit och andra reservdelar. På duschväggar med lyftgångjärn från 2012 eller tidigare behöver de rörliga delarna smörjas med vattenfast fett ca 1 gång per år, som också finns att köpa hos din INR-återförsäljare. INR SVERIGE AB Kosterögatan 15 SE Malmö Tel +46 (0) Fax +46 (0) info@inr.se

8 Skötselråd duschväggar Underhåll och rengöring av duschväggar och duschkabiner i glas med kromade beslag eller aluminiumprofiler Vi rekommenderar att du vårdar din nya dusch för att se till att den håller sig fräsch riktigt länge. Glasytan, sedd i ett mikroskop, innehåller en massa små porer som kan samla på sig smuts, tvålrester och avlagringar med tiden, i synnerhet om du bor i ett område med hög kalkhalt i vattnet. Så vill du behålla den fina glansen i glaset, är det värt att vårda den då och då. Rengöring av duschglas och profiler eller beslag Det effektivaste och det mest miljövänliga sättet att hålla glasen rena och fina är att efter varje dusch dra med en gummiskrapa eller torka av med en mjuk trasa. Därmed undviker du onödiga kalkavlagringar. Använd ett milt rengöringsmedel för mer grundlig rengöring. Anpassade rengöringsmedel för dusch, vanlig fönsterputs eller flytande diskmedel går bra. Skölj alltid rent med vatten och torka torrt med gummiskrapa eller en mjuk trasa. Mot ingrodd smuts rekommenderas ättiksbaserade rengöringsmedel. Läs anvisningarna noggrant. Tänk på att svampar och rengöringsmedel med slipmedel kan repa såväl glas som kromade eller borstade detaljer och profiler. Tuffa kalkfläckar kan tas bort med 50 grader varm hushållsättika som gnids in, får verka 3-4 minuter och sedan sköljs av med vatten. Upprepa behandlingen om fläckarna är svåra. OBS! Låt inte blandningen komma i kontakt med profiler/beslag eftersom dessa kan missfärgas. Du som vill för korta städningen ytterligare väljer med fördel en duschvägg med CristalGuard som är en världsunik och patenterad teknik som förseglar porerna i glasytan permanent och gör det enklare för dig att hålla glasytan ren och behålla originalglansen. CristalGuard är en yta som bränns in vid tillverkningen vilket innebär att du aldrig behöver förbättra eller bygga på ytskiktet. Rengöring av duschkar i gjutmarmor Gjutmarmorns jämna och porfria yta har en skyddshinna som kallas gel-coat. Så länge denna hinna är intakt har du ett vackert fint material. Rengör därför med fuktad trasa eller mycket milt, flytande rengöringsmedel. Om du vill ha fin glans använd polermedel eller bilvax utan slipande verkan enligt anvisning på produkten. Om du gör detta regelbundet fås en mycket fin yta som håller sig i nyskick i flera år. Använd aldrig syror, ammoniak, starka rengöringsmedel, slipande medel, koncentrerad klorin eller kaustiksoda. Tänk på att vid bruk av vassa föremål i karet finns risk att ytskiktet kan skadas. Övrigt underhåll Tätningslister ses som förbrukningsmaterial som inte omfattas av den normala produktgarantin. Behöver du med tiden byta ut en list så är det mycket enkelt. Hos din INR-återförsäljare finns anpassade ServiceKit och andra reservdelar. På duschväggar med lyftgångjärn från 2012 eller tidigare behöver de rörliga delarna smörjas med vattenfast fett ca 1 gång per år, som också finns att köpa hos din INR-återförsäljare. Se separata skötselråd för blandare. INR SVERIGE AB Kosterögatan 15 SE Malmö Tel +46 (0) Fax +46 (0) info@inr.se

9 Skötselanvisningar Tack för att du valde Aspen Vi hoppas att du blir nöjd med din nya badrumsinredning. Som alltid har vi gjort vårt bästa för att den ska hålla i många, många år. Även för ögats slitage. Badrummet är hemmets mest påfrestande miljö, åtminstone för inredningen. Därför behöver badrumsmöbler lite extra vård och omtanke. Ge dem det, och de kommer att vara till glädje och nytta i decennier. Porslin och trä Badrumsmöbler från Aspen består i huvudsak av två material: porslin och trä. Porslin är ett naturmaterial av lera, fältspat och kvarts som har blandats och gjutits i formar. De slutliga konturerna sätts alltid för hand. Därför blir ytan inte helt slät och kanterna inte spikraka. Det ger tvättstället en känsla av levande hantverk. Våra trämöbler är klarlackade för att träets naturliga färg ska framträda. Trä mognar efter hand och får sin slutliga färg efter ungefär ett år. Naturliga färgskiftningar förekommer alltid. Det är det som ger möbeln dess karaktär. Hur du sköter porslins- och träytor Porslinstvättställ rengör du med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Svarta streck kan uppstå när porslinet kommer i kontakt med metallföremål. Du kan ta bort strecken med ett keramiskt suddgummi. Luckor och stommar rengör du, precis som porslinet, med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Vatten och stänk bör omedelbart torkas bort med en torr trasa. Hur du sköter glas- och metallytor Till speglar och glasytor använder du glasputsmedel och trasa. Till aluminiumytor använder du en lätt fuktad trasa och en mild diskmedelsblandning (1/8). Kromade ytor rengör du med en lätt fuktad trasa. Tio års garanti Omkring 90 % av vår produktion sker i Norden. Det säkerställer att vi kan leva upp till våra högt ställda miljö- och kvalitetskrav. Dessutom monteras och packas alla möbler i vår fabrik i Jönköping och då gör vi alltid en noggrann kvalitetskontroll. Delar av vårt sortiment är Svanenmärkt och vi arbetar hela tiden för att förbättra miljön både i och utanför badrummet. För alla våra möbler lämnar vi tio års garanti mot tillverkningsfel. ASPEN AB Hedenstorpsvägen Jönköping Telefon info@aspenbad.se

10 Skötsel av bräddavlopp samt bottenventil i tvättställ. Demontera bottenventilen. Rengöring av bottenventil. Rengör och återmontera. Spruta på rikligt med en blandning av ättiksprit och citronsyra. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

11 1.3 Blandare, avstängning av vatten, varmvattenmätning och avfallskvarn. I bostadens badrum och kök finns blandare där varm- och kallvatten blandas i en kran. Vattenflödet i blandarna är begränsat till maximalt 12 liter per minut för att undvika onödig vattenåtgång. I ett flerbostadshus kan det ibland bli långa ledningsdragningar, varför det kan dröja en stund innan vattnet uppnår önskad temperatur. Av säkerhetsskäl har varmvattnet en inställd maxtemperatur. Rengöring Förkromade ytor rengörs regelbundet och lättast med flytande rengöringsmedel eller tvållösning. Kalkfläckar kan avlägsnas med utspädd hushållsättika som torkas bort med en fuktig trasa. För att undvika repor på förkromade ytor, använd aldrig skurmedel, stålull eller rengöringsmedel med polerfunktion. Undvik även sura och alkoholhaltiga rengöringsmedel. Skvallerrör Från schakten finns ett "skvallerrör" som mynnar ut i badrum eller wc. Syftet med röret är att snabbt upptäcka eventuellt läckage i schakten och förhindra omfattande och dyra saneringsarbeten efter läckage. Om det kommer vatten ur skvallerröret måste vattnet i fastigheten omedelbart stängas av och felanmälan göras. Avstängning av vatten Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage ska du omgående stänga av vattnet! Detsamma gäller när arbete utförs på blandare eller andra vattenanslutningar. Huvudavstängningsventiler för hela trapphuset finns på varm- och kallvattenrören i trapphuset / i källaren. I din bostad finns det även flera avstängningsventiler för vatten, dels placerade bakom en vit inspektionslucka i badrummet eller i hallen utanför badrummet och dels under diskbänk, tvättställ och vid tvättmaskinen. Diskmaskinen har även en separat vattenavstängningsventil ovan diskbänken. Individuell varmvattenmätning I varje lägenhet är en varmvattenmätare monterad i rörschaktet. Vattenförbrukningen kan läsas av direkt på dess räkneverk. Vattenmätarna är dessutom utrustade för trådlös avläsning till ett i fastigheten uppbyggt mätvärdesinsamlingssystem. Det avlästa mätvärdet blir underlag för utdebitering av varje lägenhets varmvattenförbrukning och kostnad. Mätningen startar från det att man har flyttat in i sin lägenhet. Avfallskvarn I ditt köksavlopp finns en avfallskvarn där du kan mala ner en stor del av ditt matavfall. Det nermalda avfallet transporteras i avloppsnätet till reningsverket där biogas utvinns och används som fordonsbränsle. Se leverantörens anvisningar gällande vad som får malas ner och vad som inte får malas ner. Det kan vara bra att använda en stekpincett för att ta upp sådant som inte kan malas ner i kvarnen men ändå har hamnat där. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

12 DRIFT- OCH SKÖTSELINSTRUKTIONER KORADO KOMPAKTRADIATORER OCH KONVEKTORER Funktion Radiatorerna är utformade för att värma rumsluften till önskad rumstemperatur. Radiatorn är konstruerad dels av vattenkanaler av stål, genom vilka värmeledningsvattnet cirkulerar, dels av konvektionsplåtar där luften cirkulerar. Temperaturen på vattnet fram till radiatorn (tillopp) anpassas oftast automatiskt till rådande utetemperatur med hjälp av en reglercentral och en reglerventil. Värmeledningsvattnet genom radiatorn är också oftast reglerat med någon form av temperaturstyrd ventil s k termostatventil. Ventilen är alltid monterad på radiatorns tilloppsledning och har till uppgift att öppna och stänga för värmeledningsvattnet beroende på värmebehovet i rummet. Radiatorn kan därför variera i temperatur från rum till rum allt efter det enskilda rummets värmebehov. Ljudproblem Ljudproblem i en värmeanläggning beror oftast på för höga pumptryck. Därför bör man i samband med ljudproblem först kontrollera och eventuellt åtgärda detta. Termostatventilen Oftast är radiatorn försedd med radiatorkoppel, termostatventil, handratt eller termostat samt fördelare. Termostaten reglerar radiatorn så att den avger önskad värme. Termostaten stänger för värmeledningsvattnet när inställd temperatur råder i rummet. När rumstemperaturen sjunker, öppnar termostaten åter för det varma vattnet så att radiatorn kan värma rumsluften. Termostaten känner av temperaturen just där den sitter. Det är därför av största vikt att den placeras så att den kan känna den relevanta rumstemperaturen i rummet. Döljs termostaten bakom en skärm eller tung gardin känner den säkerligen en felaktig temperatur som inte råder i rummet i övrigt. Försvåra inte luftcirkulationen runt termostaten genom att möblera eller hänga täta gardiner framför. Fördelare Fördelaren ansluter tillopps- och returledningar till radiatorn och har avstängningsventil för dessa kretsar. Detta är praktiskt om radiatorn ska demonteras i samband med tapetsering eller ommålning. Demontera täckmuttern på fördelaren, skruva in avstängningskäglan försiktigt till stopp. Radiatorn kan nu tömmas på vatten och lyftas av från konsolerna. Bottenplugg Radiatorn är i sitt ena nedre hörn försedd med bottenplugg eller avtappningskran. Bottenpluggen ska normalt inte röras. Om radiatorn är försedd med avtappningskran kan denna användas i samband med att radiatorn ska demonteras. Stäng radiatorns tillopps- och returledning och montera en slang över avtappningens pip. Dra slangen till lämpligt 1

13 avtappningsställe och öppna avtappningskranen med en luftningsnyckel. Öppna även avluftningsventilen så att vattnet fortare rinner ur radiatorn. Avluftning När anläggningen tas i drift ska all luft avlägsnas ur värmeledningen. Det kan även senare finnas ytterligare luft i anläggningen vilket försämrar eller hindrar vattencirkulationen. Detta kan höras som ett bubblande ljud i radiatorn. Luften samlas oftast i anläggningens högsta punkter. På varje radiator sitter därför en avluftningsventil placerad i något av de övre hörnen. Vid avluftning öppnas ventilen försiktigt. Sätt ett uppsamlingskärl under avluftningsventilens pip och öppna försiktigt ventilen med en luftskruvsnyckel eller skruvmejsel. Den luft som finns i radiatorn strömmar ut och till slut kommer enbart vatten. Stäng då ventilen. Livslängden på värmeanläggningen är starkt beroende av att ingen syresättning av värmeledningsvattnet förekommer. Om trycket sjunker under drift och påfyllning sker ofta, skall systemet snarast kontrolleras av fackman. Vädring Vädra snabbt men effektivt. Tvärdrag i fem till tio minuter är bästa tekniken för effektiv vädring med lägsta energiförlust. Rengöring Radiatorn ska hållas ren för bästa funktion. Rengöring ska utföras på ytor så att luften fritt kan röra sig i och omkring radiatorn. Damm och smuts kan samlas bakom radiatorn och dess konvektionsplåtar. Gör rent med hjälp av dammsugare och en smal bortse. Radiatorns lack har ett mycket gott motstånd mot slag och stötar. För rengöring används mjuk borste och dammsugare. Vid rengöring får inga typer av lösningsmedel användas. 2

14 GÖR SÅ HÄR med din matavfallskvarn: Kvarnen har inga knivar och kan bara användas med locket på, detta för att undvika att fingrar eller andra föremål stoppas ner. Skyddslocket har tre lägen, tätt läge, genomströmningsläge eller kvarnläge. Börja med att ta bort proppen/skyddslocket så att man kan se ner i kvarnen. Spola kallvatten. Lägg i matavfallet i kvarnen. Sätt i gång kvarnen igång genom att skyddslocket sätts i kvarnen. Stäng av kvarnen genom att ta bort skyddslocket. Stäng av vattnet. Sätt skyddslocket i genomströmningsläget. OBS det finns tre lägen men ett passar för att starta kvarnen. Vrid skyddslocket till du hitta rätt läge. TIPS: Felsökning Kvarnen låter mycket och måste jobba lång tid när vissa typer av material ska malas. Prova att spola med mer vatten eller lägg svår malet material bland restavfallet. Exempel på saker som är svåra att mala är stora ben av kött, fågel och fisk samt fiberrika ärt, bön- och majsskidor. För att det ska gå fortare att mala kan saker som majskolvar, melon, grapefrukt- och bananskal delas i mindre bitar innan malning. Malning av stora mängder fett och deg råa fiskskinn, senor, Kronärtsskockor, samt snören till tepåsar ska undvikas. De vanligaste orsakerna till stopp åtgärdas genom att rotera skivan med exempelvis skaftet av en träslev och att plocka upp saker med en tång med långt handtag eller tryck in säkringen på kvarnens nederkant All annan användning av kvarnen skall undvikas. Gör rent kvarnen efter behov eller en gång i halvåret med två nävar iskuber och en citronklyfta. Kör kvarnen till all is är borta. Tack för att du valt en miljökvarn, titta gärna in på där hittar du mer information.

15 1. Användarinstruktioner Denna miljökvarn innehåller ett antistopp-skydd som ger ifrån sig ett klickande ljud när det slår till. Detta indikerar en normal användning. a. Ta bort vasklocket och sätt på normalt tryck med kallt vatten (se 5A). b. Skrapa ner organiska hushållsavfall så som smulor, grönsaksskal, majskolvar, skal, fruktkärnor, ben och kaffesump (se 5B). c. Sätt på locket för att starta miljökvarnen (se 5C). Ett av de två små spåren i locket måste matcha on/off kolvarna i miljökvarnens hals. Pressa bestämt nedåt för att miljökvarnen ska starta och lyft locket för att miljökvarnen ska stanna. d. Kör miljökvarnen i ca 25 sekunder efter att kvarnen slutat mala, detta för att säkerställa att allt avfall blir ordentligt bortspolat. e. För att fylla vasken, sätt på locket så att största hålet matchar on/off kolvarna (se 5D). Locket kan nu tryckas ner utan att aktivera miljökvarnen. När medelstorleken (se 5C) används kan vatten åka ner i avloppet med man riskerar inte att råka tappa ner något i miljökvarnen. 5A 5B 5C 5D Stor Mellan Liten

16 2. Tips Värdefull hjälp 1. Säkerställ att miljökvarnen är tom då diskmaskinen används, så att den kan pumpa ut vatten utan problem. 2. Använd lockets medelstora hål för att förhindra att tappa saker ner i miljökvarnen. 3. Använd miljökvarnen med sunt förnuft. Miljökvarnen är gjord för att hålla i många år, men det går inte att mala ner vad som helst. Exempelvis går det inte mala ner burkar, flaskor, kapsyler, glas, porslin, läder, gummi, tyg, fjädrar, snoddar, mussel- och ostronskal. Detta är skräp som ska slängas i vanliga soppåsen. 4. Använd miljökvarnen före och efter måltiden. När mat lagas använd miljökvarnen för att direkt få bort mat- och andra rester. När måltiden är över skrapa ner matresterna direkt i miljökvarnen. 5. För en snabbare malningsprocess, släng stora ben och skär ner melon- och grapefruktskal samt majskolvar i mindre bitar. Dessa och liknande föremål tar lång tid att mala så överväg att slänga dem i soppåsen istället. 6. Även barr från julgranen går utmärkt att mala ner i miljökvarnen. 3. Rengörning och underhåll Motorn är smörjfri. Försök INTE att smörja din miljökvarn själv. Miljökvarnen rengör och skurar sig själv vid varje användningstillfälle. Använd ALDRIG lut eller andra avloppskemikalier i miljökvarnen, då detta kan orsaka rost. Om dessa används och miljökvarnen går sönder gäller ej garantierna. Mineral i vattnet kan orsaka fläckar på bottenplattan i kvarnen, vilket kan se ut som rost. Det är endast missfärgningar då bottenplattan är tillverkad av rostfritt stål och kan ej rosta. Missfärgningarna orsakar inga problem.

17 4. Problemlösning Innan du ringer en reparatör eller köper en ny miljökvarn, rekommenderar vi att du läser igenom följande: Högt ljud (högre ljud än då du maler ner ben eller fruktkärnor) Vanligtvis orsakas ljudet av att en sked, kapsyl eller liknande föremål har fastnat i miljökvarnen. För att åtgärda detta, stäng av vattnet och ta bort säkerhetsstoppet/pluggen i avfallskvarnen, ta bort objektet med en lång tång. Miljökvarnen startar inte Ta ur väggkontakten. Kontrollera att bottenplattan roterar fritt, genom att använda exempelvis ett borstskaft. Om bottenplattan roterar fritt sätt tillbaka väggkontakten och kontrollera om Reset -knappen är utlöst. Reset -knappen är röd och sitter på motsatt sida från avloppsrörsfästet, nära botten (se 8A). Tryck på knappen tills att den klickar och förblir intryckt. Om Reset -knappen inte är utlöst, kontrollera att eluttaget fungerar som det ska, exempelvis genom att ansluta en lampa. Hjälper inget av ovanstående steg kan komponenter i miljökvarnen vara skadade, miljökvarnen behöver då service. Om bottenplatten inte roterar fritt Kontrollera så att inga främmande föremål finns mellan bottenplattan och malringen. Lösgör eventuella föremål genom att rotera bottenplattan med exempelvis ett borstskaft. Ta sedan bort föremålen (se 8C). Om inga främmande föremål finns, beror felet förmodligen på kvarnen. Läckage Om miljökvarnen läcker från toppen beror det förmodligen på att: 1. Monteringen av vaskflänsen är felaktig (packningsval, kitt eller åtdragning av rören) 2. Stödringen inte är tillräckligt åtdragen. 3. Snabbkopplingen är trasig. Om miljökvarnen läcker vid avloppsrörsböjen kan det bero på att skruvarna vid avloppsrörsböjen inte är tillräckligt åtdragna. Resetknapp Bottenplatta Serienummer

18 5. Säkerhetsföreskrifter VARNING Vid användning av elektriska maskiner, var alltid försiktig och tillämpa alltid följande regler: 1. Läs alla instruktioner innan du använder miljökvarnen. 2. Stoppa aldrig ner fingrar/händer i miljökvarnen. Använd alltid en lång tång, kvastskaft eller liknande då föremål har fastnat i miljökvarnen och då dessa ska avlägsnas. 3. För att minska risken av skador från föremål som miljökvarnen avvisar eller skadar miljökvarnen, mal ej ner någon av dessa: - Mussel- och ostronskal - Kemikalier för avloppsrengöring - Glas, porslin eller plast - Stora ben - Metall, t ex kapsyler, burkar eller aluminiumfolie - Hela majskolvar - Te- och kaffepåsar Lämna alltid locket på när du inte använder din miljökvarn. Detta för att minska risken att oönskade föremål hamnar i miljökvarnen. Miljökvarnen ska källsorteras som elektriskt avfall. Genom korrekt källsortering förhindras eventuella negativa konsekvenser på miljön och mänskligheten, som annars skulle kunna uppstå på grund av felaktig hantering av denna produkt. För mer detaljerad information om denna produkt, vänligen kontakta din återförsäljare. Vid frågor kontakta Miljökvarn Nordic AB på e-post: info@miljokvarnar.se Miljökvarnar Nordic AB

19 2. El 2.1 Elektricitet och jordfelsbrytare Varje lägenhet har ett elcentralskåp, där all el kommer in i bostaden. Från skåpet leds sedan elen ut i din lägenhet. Huvudsäkringen för din lägenhet sitter i ditt elcentralskåp. Varje lägenhets elcentralskåp har ytterligare en huvudsäkring i husets centrala elrum. Detta innebär att huvudsäkringen i husets elrum i vissa fall kan lösa ut före den enskilda lägenhetens huvudsäkring. För att åter få ström måste båda huvudsäkringarna vara tillslagna. I bostadens elcentralskåp finns även automatsäkringar, grupperade efter funktion och placering. Observera att automatsäkringarna ersätter den äldre typen av säkringar som skruvades fast. När automatsäkringen är tillslagen pekar brytaren uppåt, om säkringen löser ut pekar brytaren neråt. Säkringen behöver inte bytas utan återställs genom att trycka upp brytaren igen. Exakt var varje säkring är kopplad framgår av ett schema som finns på insidan av luckan till elcentralskåpet. Om en automatsäkring löser ut ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen. Elmätare är placerade i husets el-rum alternativt i respektive våningsplans elnisch. Kontakta ansvarig i föreningen om du vill läsa av din mätarställning eller få tillträde till husets huvudsäkringar. Din elleverantör fjärravläser din elförbrukning. Eluttag och belysning El och belysning i din bostad installeras av en behörig elektriker. Alla rum tänds och släcks med en strömbrytare som sitter på väggen vid eller i rummet. Eluttagen är placerade enligt ritningen som gäller för din bostad. De armaturer som installerats finns angivna i armaturförteckningen i detta avsnitt. Belysningsarmaturer till badrum och klädkammare ingår i din bostad. I övriga rum finns uttag där du själv får sätta upp belysning. Om du har spotlights under skåp, tänk på att inte sätta in en lampa med högre effekt än 10 W eftersom lampan då blir för varm. Det finns flera typer av spotlights, vilka har olika lampor som byts på olika sätt. Strömbrytare och eluttag bör regelbundet kontrolleras så att dessa är hela. En spräckt strömställare eller ett spräckt eluttag kan betyda direkt livsfara. Alla eluttag är jordade, använd därför alltid godkända jordade elkontakter. Dubbelisolerade apparater, exempelvis elvisp och hårtork, kan även anslutas till jordade uttag. Apparaterna är då märkta med en dubbelkvadrat, ett så kallat FImärke. De flesta eluttag har enfasanslutning. Till vissa apparater med hög effekt, exempelvis spisen, utnyttjas tre faser. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

20 Elarbeten och säkerhet i hemmet Elarbeten ska alltid utföras av en auktoriserad elektriker, både ur säkerhets- och försäkringssynpunkt. Tips om elsäkerhet i hemmet finns att hämta hos Elsäkerhetsverket ( Belysning och övrig elektrisk utrustning som du installerat ansvarar du själv för. Jordfelsbrytare I elcentralskåpet finns en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i någon elektrisk apparat. Samtliga eluttag, inklusive kyl och frys, är petsäkra och anslutna till jordfelsbrytaren för att öka säkerheten. Använd därför alltid godkända jordade el-kontakter i uttagen. Jordfelsbrytaren har en testknapp som används för att kontrollera om jordfelsbrytaren fungerar som den ska. När knappen trycks in ska jordfelsbrytaren lösa ut. Återställ jordfelsbrytaren igen efter kontrollen. Kontrollen bör göras med högst sex månaders intervall. Följande åtgärder rekommenderas när jordfelsbrytaren löser ut: 1. Sätt jordfelsbrytaren i till-läge. Om den inte löser ut igen tyder det på en tillfällig störning som var övergående. 2. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns det en felkälla någonstans i bostaden. Slå då av alla automatsäkringar i elcentralskåpet. 3. Sätt jordfelsbrytaren i till-läge igen. Om jordfelsbrytaren löser ut innan några automatsäkringar återställts finns felet i elcentralskåpet, kontakta JM Kundtjänst Bostad (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång). Annars gå vidare till nästa punkt. 4. Återställ nu en automatsäkring i taget tills jordfelsbrytaren löser ut på nytt. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som återställdes till nätet sist i ordningen. 5. Dra ut alla stickproppsanslutna apparater inklusive alla lamputtagsansluta apparater som hör till denna grupp. Sätt därefter jordfelsbrytaren i tillläge igen. Löser jordfelsbrytaren ut omedelbart så finns felet i den fasta elinstallationen. Kontakta JM Kundtjänst Bostad (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång). Annars gå vidare till nästa punkt. 6. Anslut en apparat i sänder till uttagen tills jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är sannolikt att den sist anslutna apparaten är felaktig. Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera apparaten. På bilden till vänster ser du ett exempel på en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren på bilden är ställd i läge på då brytaren pekar uppåt. I frånslaget läge pekar strömbrytaren nedåt. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

21 Boende Information angående EL Brf Tegelmonoliten Allmänt Bäste lägenhetsinnehavare vi gratulerar till ditt val av bostad och önskar er lycka till med nya bostaden. Vi hoppas att ni kommer att trivas med ert boende och är nöjda med de elinstallationer som vi på PoB:s Elektriska har utfört. I detta häfte får ni några råd beträffande hur installationen är utförd. Vid fel: Se anslag vid Entrén i trapphuset eller kontakta föreningens/byggarens felanmälan

22 Elinstallation Kraft och belysningsinstallationen följer konventionellt utförande. Alla utrymmen tändes med strömbrytare vid eller i respektive utrymme. Uttagen är placerade enligt planritning. Apparaterna bör iakttagas att dessa är hela, en spräckt strömbrytare eller vägguttag betyder direkt livsfara för person. Brandvarnare är monterade med 10års batteri i varje lgh, denna ska testas enligt anvisning. Se bifogad manual för mera information. Bänkbelysning I vissa lgh förekommer det att bänkbelysningen har en egen strömbrytare, både i armaturen och på vägg så kontrollera att båda är påslagna innan ni kontaktar felanmälan pga bänkarmaturen inte lyser. Dimrar I vissa typer av dimrar så sitter det en säkring bakom den runda knappen, om dimmern inte fungerar så kanske den har blivit överbelastad och säkringen måste bytas. I dimrar med vanlig strömbrytare behöver dimmern i vissa fall nollställas, detta kan man göra genom att man slår ifrån säkringen för aktuell grupp i centralen Om ni borrar för tavlor och dylikt Borra inte ovanför uttag, strömbrytare och datauttag, i nästan alla fall så ligger det ett elrör ovanför dessa apparater (från apparat upp till tak). Om ni borrar i tak så får ni inte borra djupare än 40mm för då är risken stor att ni träffar på både el och rör installationer.

23 EL centralen Centraler i lägenheter består av en huvudbrytare samt jordfelsbrytare och automatsäkringar/dvärgbrytare och är oftast placerad i KLK, kapprum eller i garderob. Jordfelsbrytaren är ett personskydd och fungerar som så att den känner av differansen mellan utgående och inkommande ström, skiljer det sig mer än 30mA så löser denna ut och lägenheten blir spänningslös. Om detta händer, se felsökning på jordfelsbrytare. Huvudbrytaren bryter strömmen till centralen/lägenheten. Automatsäkringarna bryter en enskild grupp i lägenheten, se gruppförteckning. Om lägenheten blir strömlös och alla automatsäkringar samt huvudbrytaren och jordfelsbrytaren är uppslagna så kan det ha gått en huvudsäkring till lägenheten. Dessa brukar vara placerade i ett elrum eller elnisch, samma utrymme som elleverantörens elmätare sitter. Kontakta felanmälan eller fastighetsskötare för byte av huvudsäkring. Felsökning på jordfelsbrytare Om jordfelsbrytaren har löst ut så rekommenderas följande åtgärder. Slå upp vippan på jordfelsbrytaren, om den inte löser ut igen tyder detta på att det på att det var en tillfällig störning, obefogad utlösning eller tillfälligt fel. Om detta förfarande uppträder några ggr bör en elektriker kontaktas. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns ett bestående fel. För att lokalisera felet slå av samtliga grupper i centralen, slå sedan till jordfelsbrytaren igen. Återställ sedan en säkring i taget till jordfelsbrytaren löser ut igen. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som sist återställdes. Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar har återställts finns felet i eller före centralen, kontakta då en elektriker Om felet har blivit lokaliserat till en bestämd säkringsgrupp, fortsätt med att dra ut alla stickpropps anslutna apparater inklusive lampanslutna som tillhör denna grupp. Slå därefter till jordfelsbrytaren igen, om den fortfarande löser ut finns felet i den fasta installationen eller någon fast ansluten apparat, kontakta i sådant fall en elektriker. Om jordfelsbrytaren inte löser ut efter denna procedur, anslut då sedan en apparat i taget tills jordfelsbrytaren löser ut igen. Det är nu den sist anslutna apparatren som det sannolikt är källan till felet. Låt en fackkunnig person undersöka och reparera.

24 Underhåll på jordfelsbrytare På jordfelsbrytaren finns en provknapp som bör användas för att kontrollera om jordfelsbrytaren är funktionsduglig, kontrollen bör göras varje halvår. Belysning i allmänna utrymmen Trapphusbelysning styrs via tryckknappar eller rörelsedetektorer samt tidkanaler Belysning i allmänna utrymmen styrs oftast av rörelsedeckare men rum som små frd, elrum undercentraler styrs belysningen oftast av en strömbrytare. I garage styrs belysningen oftast av ljuddetektorer men även ibland med rörelsedetektorer. Komfortvärme Ifall eran bostad har komfortvärme/golvvärme så är den av modell T2quiknet och styrs via en termostat. Se manual för mera instruktioner om programmering av denna. Medianät, telefon / data / TV I eran bostad är ett komplett datanät installerat enligt bofaktablad och planritningar. In till lägenhetens media central är en kopparkabel 4x2x0,5 ansluten. Mediacentralen distribuerar TV, telefon, data ut i nätverket. För att signalen skall nå uttagen måste denna aktiva utrustningen patchas på rätt sätt. Vi har utfört en grund patchning enligt byggarens anvisning. Den aktiva utrustning är även försett med ett trådlöst nätverk. För att patcha rätt följ anvisningen till den aktiva utrustningen som ligger som bilaga till detta prospekt. Samtliga media TV, data, telefon går i nätverket. Patchning i mediacentral Se manual i skötselpärm.

25 2.2 TV, telefon och dator Det finns ett avtal mellan din bostadsrättsförening och Telia om installation av bredband i din bostad. Bredbandsnätet består av en så kallad Triple Play-funktion som levererar Digital-tv, telefon och Internetanslutning. Följande ingår: Bredbandstelefoni och telefonfördelare. Internetanslutning med en hastighet på 50/8-100/10 Mbit per sekund. TV-abonnemang Lagom ingår. 1 st Telia Digital-tv box, tillhör förening/fastighetsägare. 1 st Bredbandswitch som även stödjer trådlöst internet, tillhör förening/fastighetsägare. Du som boende kan beställa högre hastigheter på internet, du kan beställa fler TV-kanaler/TV-paket samt tjänster på din bredbandstelefoni. Se för aktuellt erbjudande och priser för privathushåll. IT-skåp I de flesta bostäderna är IT-skåpet placerat i klädkammaren eller i hallen bredvid el-centralen. I IT-skåpet finns en panel med numrerade uttag, en så kallad patchpanel. I din patchpanel bestämmer du själv vilken funktion nätverksuttagen i respektive rum ska ha. När du flyttar in är vissa uttag i sovrum, vardagsrum och kök redan aktiverade enligt information på insidan av IT-skåpet, men du kan alltså flytta och ändra fritt till andra uttag. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

26 Bredbandsswitchen (Gateway) kan även fungera som trådlös router. Eftersom anslutningen är trådlös påverkas signalstyrkan av omgivningen. Du kan uppleva att du ibland tappar din trådlösa anslutning, eller att du inte har någon av olika anledningar. När många i samma lägenhet/hushåll är anslutna samtidigt kan hastigheten försämras när ni surfar eller laddar filer. Den trådlösa uppkopplingen påverkas av yttre faktorer. Nedan finns några tips på hur du kan förbättra ditt trådlösa nätverk: Avståndet mellan router och dator. Ju längre avstånd desto svagare blir signalstyrkan, och därmed hastigheten. Betongväggar, sten eller metall kan försämra den trådlösa signalstyrkan. Testa att flytta utrustningen närmare routern och se om det sker förändring. Ha inte andra elektriska produkter såsom tv, radio och trådlösa telefoner i närheten av bredbandsswitchen/ routern, eftersom signalstyrkan för ditt trådlösa nätverk kan då påverkas Installera ytterligare en bredbandsswitch/ router i ett rum närmare den plats där du vill ha trådlös anslutning, den fungerar som en förstärkare. Du är välkommen att kontakta Telia Support för hjälp med felsökning och support. Se instruktion från Telia. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

27 Exempel, IT-skåp Telefonfördelare Bredbandsswitch Patchpanel Följande färger gäller för kablarna i IT-skåpet: Telefon: Grönt uttag Bredbandsswitch TV och dator: Gult uttag Bredbandsswitch Innkommande fiber: Rött uttag Bredbandsswitch (ska inte flyttas) Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

28 Begreppsförklaring IT-skåp Cat5e-kabel Digitalbox Media och Triple-play Patchpanel (korskopplingspanel) Nätverkskabel RJ45-uttag Kategori 5e kabel är en standardiserad kopparkabel för nätverksöverföring. Kabeln förmedlar exempelvis digital- TV-, bredbandstelefoni- och datasignaler i ett nätverk. Omvandlar den digitala TV-signalen till en analog signal. Digitalboxen behövs för att analoga TV-apparater ska kunna visa digitala signaler. Digitalboxen är tillverkad för Telias TV-tjänster. En digitalbox från andra leverantörer (exempelvis ComHem, Boxer, Viasat eller digitalbox inbyggd i TV) går ej att använda. Varje TV-apparat måste ha en egen digitalbox. Begreppet media innebär i detta sammanhang: TV, telefon och dator, vilket även kallas Triple-play. En kopplingspanel med RJ45-uttag för flexibel uppkoppling av olika media i olika uttag i respektive rum. En Cat5e kabel med RJ45-kontakter i var sin ände. Kabeln används i patchpanelen för att förbinda inkommande media med önskat uttag. Samma typ av kabel används för att ansluta utrustningen för de tre tjänsterna i respektive rum. Ett mediauttag som används för anslutning av TV, telefon och Internet. Bilden nedan till vänster visar en uttagslock med 2 st RJ45-uttag. Bilden nedan till höger visar hur kontakten RJ45 på en Cat5e-kabel ser ut. Telefonfördelare Bredbandsswitch En fördelare som möjliggör att du kan koppla in upp till fyra telefoner till samma telefonnummer samtidigt. Fördelar inkommande signal till TV, telefon och dator. Bredbandsswitchen kan även fungera som en trådlös router. 4 utgångar, gula kablar, för TV eller data. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

29 Patchpanelen De numrerade uttagen på din patchpanel kan till exempel vara placerade enligt nedan. Genom att exempelvis koppla in nätverkskabeln från det gula uttaget i Bredbandsswitchen till uttag 09 i patchpanelen får du TV eller internet i ditt multimediauttag med nummer 09 i sovrum 3. Exempel på numrering av uttag i lägenhet: Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

30 Funktionerna kan alltså flyttas hur som helst Telefon och en dator kopplat i sovrummets uttag: Kablarna kopplas i IT-skåpet från Bredbandsswitchen. Gult uttag för dator, TV eller grönt uttag för telefoni till patchpanelen för att välja funktion på uttagen i respektive rum. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

31 Dator och TV kopplat till sovrummets uttag: Kablarna kopplas i IT-skåpet från Bredbandsswitchen. Gult uttag för dator, TV eller grönt uttag för telefoni till patchpanelen för att välja funktion på uttagen i respektive rum. Inkoppling av en dator samt trådlöst internet: Bredbands switch Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

32 Bostad med två TV-apparater, en dator och fyra telefoner: Kablarna kopplas i IT-skåpet från bredbandsswitchen. Gult uttag för dator och TV. Grönt uttag för telefoni. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

33 2.3 Komfortelgolvvärme i våtrum Komfortelgolvvärme är ett inredningsval och ingår ej som original i lägenheterna. Komfortelgolvvärmen är avsedd för att klinkergolvet inte ska upplevas kallt men är inte avsett som en värmekälla. Bostadens uppvärmningsbehov tillgodoses via radiatorer. Termostaten är förprogrammerad med följande drifttider: Måndag fredag kl ; 19:00 23:00 Lördag söndag kl ; 18:00-24:00 Observera att temperaturen på golvet av medicinska skäl inte får överstiga 26ºC. Mer utförliga skötselanvisningar till komfortelgolvvärmen finner du i leverantörernas anvisningar. 2.4 Brandvarnare Din bostad är utrustad med brandvarnare. Brandvarnaren ger ifrån sig högfrekventa pip när det är dags att byta batteri. Testa några gånger per år att brandvarnaren fungerar genom att trycka på testknappen och rengör den med dammsugaren en gång per år. 2.5 Kodlås Ditt hus är försett med kodlås. Hur kodlåset fungerar finns det information om i leverantörens anvisningar på följande sidor. Styrelsen ansvarar för koder samt eventuella tidsbergränsningar av dessa. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

34 Teknisk beskrivning Batteri: Ultralife U9VL-J-P 9 Volts Litium batteri Strömförsörjning: <15 ma i viloläge och max. 30 ma vid larm. Känslighet vid rök: 3-30 % Obs/m Temperaturområde: 5 C till 45 C. Luftfuktighet: % relativ fuktighet. Ljudnivå: 85 db vid 3 meters avstånd från varnaren. Batteriets livslängd: Upp till 10 år med Ultralife 10-årsbatteri. Testad av: Intertek, England Placering Brandvarnaren bör placeras i taket intill sovrum, nära kök och i närheten där brand kan uppstå. Finns det fler sovrum så bör det placeras en brandvarnare utanför varje sovrum. Se bild 1, 2, 3 och 4 som rekommenderar placering av brandvarnare i tak, men kan också placeras på vägg. OBS! Det bästa skyddet uppnås om en brandvarnare placeras i varje rum. Bild 3. Placering av brandvarnare i tak respektive på vägg. Vid montage i tak placeras varnaren minst 300 mm från vägg. Helst i mitten av rummet. Vid montage på vägg placeras varnaren minst 150 mm och som mest 300 mm från tak. Bild 4. Placering av brandvarnare i snedtak. Min 300 mm Min 150 mm Max 300 mm Bild 1. Placering av brandvarnare i enplanslägenhet. Bruksanvisning Optisk brandvarnare VST-S588H VST-S588H är godkänd enligt EN SOVRUM VARDAGSRUM Rekommenderat lägsta skydd HALL KÖK Bild 2. Placering av brandvarnare i flerplansfastighet/villa. SOVRUM Rekommenderat maximalt skydd Installation Välj ut en plats där brandvarnaren ska sitta (se placering). Ta bort fästplattan och märk ut för skruvarna, borra hål vid markeringarna, sätt i plastpluggarna och skruva fast fästplattan. Koppla in medföljande batteri mot brandvarnarens kontaktbleck. Se till att du ansluter batteriets plus- och minuspol rätt. Passa sedan in brandvarnaren i fästplattans två hakar och vrid lätt medurs någon centimeter. Testa brandvarnaren genom att hålla in testknappen. Bild 5. Montering av batteri. Min 900 mm Fördelar Modern design. Ultralife 10-årsbatteri som driver din brandvarnare upp till 10 år. Pausfunktion mot falsklarm. Tryck in testknappen några sekunder och brandvarnarens känslighet minskas under 10 minuter. Därefter återgår brandvarnaren till normalläget. Hög känslighet för brandos från pyrande bränder. God driftsäkerhet. Varningssignal vid låg batterispänning. Testknapp. Kontrollampa. Innehåller inget radioaktivt material. Batterispärr. Kan ej monteras utan batteri. SOVRUM KÖK Rekommenderat lägsta skydd KÄLLARE VIND HALL ENTRÉ SOVRUM VARDAGSRUM Rekommenderat maximalt skydd Monteringsslits Takfäste Skruv 9 Volt batteri

35 Undvik följande placeringar I utrymmen där det blir kallare än 5 C och varmare än 45 C. I fuktiga utrymmen, t ex badrum. I garage där avgaser från bilar kan orsaka falsklarm. Så här fungerar brandvarnaren Kontrollampa: För extra säkerhet har brandvarnaren en röd kontrollampa (ljusdiod). Lampan blinkar en gång per minut när brandvarnaren fungerar som den ska. Larm: När brandvarnaren känner av rökpartiklar så utlöses en högt pulserande larmsignal och samtidigt blinkar den röda signallampan. Brandvarnaren fortsätter att larma tills luften blir fri från rök. Brandvarnare med pausfunktion: För att undvika larm, vid t ex stekning, trycker du bara in testknappen en gång. Känsligheten mot rök minskas under ca. 10 minuter. Därefter återgår brandvarnaren automatiskt till normalläge. Så här kontrollerar du brandvarnaren Brandvarnarens funktion kontrolleras med testknappen. Tryck in testknappen i ca. 3 sekunder. Om brandvarnaren fungerar korrekt kommer då larmet att tjuta och den röda signallampan att blinka snabbt. Underhåll Testa brandvarnaren varje vecka. Dammsug brandvarnaren regelbundet. Batteribyte Brandvarnaren avger en kort ljudsignal en gång i minuten och den indikerar då att batteriet behöver bytas ut omgående. Varningssignalen pågår upp till 30 dagar. Rekommendation: Byt till ett Ultralife 10-årsbatteri. Tryck in testknappen och försäkra dig om att brandvarnaren fungerar. Vanliga fel och hur falska larm undviks Varnaren kan utlösas av vattenånga, kondensation, vanlig rök eller matos. Insekter som tar sig in i varnaren kan orsaka återkommande falska larm. Placera inte larmet i närheten av källor till falska larm. Pausfunktion Denna varnare har en inbyggd pausfunktion som aktiveras med testknappen. Om matlagning eller någon annan icke-farlig källa till larm är aktuellt, kan varnaren tillfälligt tystas genom att hålla knappen nedtryckt i ungefär 3 sekunder. Då försätts varnaren i ett läge med lägre känslighet mot rök i 10 minuter. Den röda LEDlampan blinkar var tionde sekund för att indikera att larmets känslighet minskats. Varnaren återställs automatiskt till normalt läge efter 10 minuter. OBS! Om rökintensiteten ökar under pausperioden (t.ex. av brandrök) börjar varnaren att larma. Indikator för svagt batteri Om varnaren ger ifrån sig ett kort pipande ljud en gång i minuten, beror det på att batteriet börjar ta slut och måste ersättas omgående. Denna lågenergivarning ljuder vid behov i minst 30 dagar. Falsklarm Vid falskt larm ska du trycka på testknappen i minst 3 sekunder för att starta varnarens pausfunktionen i 10 minuter. Leta dock igenom huset efter små pyrande bränder. Kontrollera om det finns källor till rök eller ånga. Sätt din familj i säkerhet innan du undersöker huset. Om falska larm återkommer, kan det bli nödvändigt att flytta varnaren. Vid brand Kom ihåg följande: Lämna byggnaden omgående. Kontrollera om det finns rök eller het luft vid dörrar och rum. Öppna inte en het dörr. Ta en annan väg ut. Kryp längs golvet och andas om möjligt genom en våt trasa eller håll andan. Stanna inte för att ta med dig något. Samlas vid en förbestämd plats utanför huset och kontrollera att alla är med. Ring räddningstjänsten utanför byggnaden. Räddningstjänsten bör ringas oavsett storlek på branden och oavsett om det finns ett larmsystem med direktkoppling till räddningstjänsten. Återvänd inte inomhus till en brinnande byggnad utan vänta på att räddningstjänsten anländer. Viktiga säkerhetsinstruktioner Följ noggrant installationsanvisningarna för brandvarnaren i denna bruksanvisning. Installationen av en brandvarnare är bara en del i säkerheten. Andra viktiga åtgärder bör genomföras för att ytterligare förbättra säkerheten: Kom ihåg! Testa brandvarnaren varje vecka Ersätt batteriet omgående när det tagit slut Rök inte i sängen Håll tändstickor och tändare borta från barn Förvara lättantändligt material på ett säkert ställe och använd det aldrig i närheten av flammor eller gnistor. Förse dig med nödutrustning som brandsläckare utrymningsstegar etc, och se till att alla som bor där vet hur utrustningen används. Planera en utrymningsväg från byggnaden i förväg, så att alla som vistas där är medvetna om den. Informera om dessa säkerhetsaspekter regelbundet under hela året. Se till att utrymningsvägarna hålls tillgängliga och inte blockeras. Kasserade Elprodukter får ej kastas i hushållsavfallet utan skall källsorteras och återvinnas. Rådfråga hyresvärd och lokala myndigheter beträffande omhändertagandet av El-avfall. Garanti Tillverkaren lämnar 5 års garanti på brandvarnaren (exklusive batteriet) från inköpsdagen och omfattar material- och tillverkningsfel under förutsättning att: Brandvarnaren är installerad och används på att normalt sätt enligt medföljande bruksanvisning. Distributör Uniline AB, Box 29012, Stockholm info@uniline.se Tel kundservice Tillverkare Xiamen Vs-Top Electronics Co., Ltd., China.

36 3 Ventilation 3.1Ventilation Ventilationssystemet är ett mekaniskt frånluftsystem med värmeåtervinning, ett så kallat FXsystem. En frånluftsfläkt suger ut luften från bostaden via frånluftsdon i exempelvis badrum, wc, och kök. Frisk ersättningsluft tas in via tilluftsdon i yttervägg bakom radiatorerna i sovrum och vardagsrum. Från tilluftsdonet går en ljuddämpad kanal genom ytterväggen till ett fasadgaller på husets utsida. Fasadgallret kan vara synligt eller dolt under fönsterbläcket. Radiatorerna förvärmer den kalla uteluften när lägenheten har värmebehov. Den varma frånluften tas till vara i en värmeväxlare som, tillsammans med en centralt placerad värmepump, återvinner frånluftens värme och använder den till uppvärmning av tappvarmvatten och vatten till radiatorkretsen. Samtliga frånluftsdon är injusterade för att erhålla rätt luftmängder. Det är viktigt att inte ändra inställningen på frånluftsdonen, då det kan ge ökade uppvärmningskostnader, ljud- och dragproblem samt i värsta fall fuktskador i våtutrymmen. Renande filter Tilluftsdonen är försedda med ett löstagbart filter i klass F7 (EU 7) som hindrar pollen och föroreningar att ta sig in med friskluften. Den filtrerade luften kommer in i bostaden via tilluftdonet och träffar radiatorns baksida. Kontakten med radiatorns varma yta gör att uteluften förvärms innan den släpps ut vid radiatorns överkant. Rummet tillförs därmed tempererad och filtrerad friskluft. För att uppnå fullgod ventilation bör filtren bytas minst vartannat år. Vid hårt trafikerade gator kan detta behöva göras oftare. Vid filterbyte kan bostadsrättsföreningen göra en beställning för alla medlemmarna i syfte att få ett bättre pris. Filtret kan dammsugas vid behov (men inte tvättas). Mer information om filter och filterbyte finns i leverantörens anvisningar på följande sidor i detta avsnitt. Inspektionslucka/renslucka för uteluftskanaler Uteluftskanal har inspektions-/renslucka placerad ovanför radiatorn. Denna lucka medger inspektion/rengöring i samband med OVK-besiktning (Obligatorisk Ventilations Kontroll). Efter demontering medges rengöring av kanalen som löper vågrätt genom väggen samt kanalens lodräta del. Bilden ovan visar ett lämpligt hjälpmedel vid rengöring (dammsugning). Ansluts till vanlig dammsugare. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

37 Rengöring av frånluftventil Rengör frånluftventilen två gånger om året. Samtliga don är injusterade för att erhålla rätt luftmängder. Det är viktigt att inte ändra inställningen på frånluftsdonet, då det kan ge ökade uppvärmningskostnader, ljud och dragproblem samt i värsta fall fuktskador i våtutrymmen. Bild 1 Torka av ventilen med en lättfuktad trasa. Det går även bra att använda en dammvippa eller dammsuga ventilen. Bild 2 Det bästa är dock att ta ner hela ventilen från taket. Det gör man genom att ta tag runt ringen/ramen och dra ner. Bild 3 När ventilen är nedtagen, syns två spännringar/metallringar på ventilens baksida. Det är dessa som ser till att ventilen spänns på plats mot rörkanalen. Bild 4 Rengör efter behov. Tops eller diskborste samt diskmedel som är fettlösande är bra hjälpmedel, speciellt för att komma åt emellan kon och ring. Bild 5 När rengöringen är klar, fälls spänntrådarna upp som på bilden. För upp ventilen mot rörkanalen och se till att spännena lägger sig i första spåret inne i röret. Tryck till så att ventilen sitter fast. Om spänntrådarna fästs ett spår längre in, kommer inte ventilen sitta kvar. Rengör ventilerna minst en gång per halvår eller tätare vid behov. Smutsiga frånluftsdon ger en försämrad ventilation och risk för visselljud. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

38 Skötselanvisning Easy-Vent GOD VENTILATION I DIN BOSTAD SÅ FUNGERAR Easy-Vent Bakom dina element i sovrum och vardagsrum sitter Easy-Vent. Det är ett luftdon som ger bostaden filtrerad och förvärmd friskluft. I varje luftdon finns ett filter som hindrar pollen och föroreningar att ta sig in med friskluften. För att säkerställa en god luftkvalitet och rätt mängd friskluft, ska filter bytas ut med jämna mellanrum. Frisk luft med rena filter Filtret är en viktig del av luftdonet Easy-Vent. Det är utprovat och testat tillsammans med luftdonet för att ge rätt luftkvalitet, luftflöden och temperatur. Filter bör bytas regelbundet, då ett hårt smutsat filter hindrar det viktiga tillflödet av friskluft. Rekommendationen är att byta en gång per år. Exakt hur ofta beror på utomhusmiljön, vilket innebär tätare byten i innerstadsmiljö än i områden utanför stadskärnan. Uteluft strömmar in i väggkanalen Filterlucka Ren och uppvärmd friskluft Element Filter placerat i luftdonet Easy-Vent ATT beställa nya filter Nya filter köper du direkt av oss på Acticon AB. Du får då riktiga originalfilter, vilket är din garanti för att luftdon och ventilation fungerar som det ska. Det är nämligen vi som utvecklat och tillverkat Easy-Vent i mer än tjugo år. Beställningen gör du enkelt på vår hemsida Där finns en förteckning på filtertyper och storlekar. Det går också bra att ringa oss på telefon Din beställning skickas i paket. Du får en avisering per post när paketet finns för avhämtning på ett utlämningsställe nära din bostad. Många bostadsrättsföreningar väljer att göra en gemensam beställning så att alla i fastigheten byter sina filter samtidigt. RÄTT filter OCH STORLEK Innan beställning måste du kontrollera dina gamla filter, så att de nya filtren blir av samma typ och storlek. På filtret finns en etikett med filtrets benämning. Observera att du kan ha olika filterstorlekar i din bostad. Därför bör du kontrollera filtren i lägenhetens samtliga luftdon. Så här noggrann behöver du bara vara första gången du beställer, därefter sparar vi uppgifterna som gäller för dig. Uteluft leds in i luftdonet via en kanal i fasadväggen. I luftdonet filtreras uteluften och värms upp av elementet. Den rena och uppvärmda friskluften strömmar in i rummet i elementets överkant. Dragfritt och ljudlöst. Uppvärmningen med hjälp av elementet sker endast under den kalla årstiden, då elementet är i drift. Det är bara då förvärmningen av uteluften behövs. Bostadens gamla förbrukade luft sugs ut via spiskåpa i kök och ventiler i wc/badrum och ibland klädkammare. så byter du filter 1. Öppna filterluckan i luftdonets överkant. Det gör du genom att ta tag i kanterna på luckans kortsidor och dra den rakt uppåt. Det kan vara lite trögt, men var lugn - det håller! 2. Lyft upp det gamla filtret genom öppningen 3. För ner det nya filtret i öppningen. Filtrets etikett ska vara vänd in mot rummet 4. Tumgreppet på filtrets ram viks bakåt. Se till att filtret lutar mot elementet. Lägg tillbaka luckan och tryck till så att den låses fast (*) (*) På äldre Easy-Vent modeller har inte filterluckan någon låsfunktion, utan läggs bara på plats över filteröppningen. GAMLA FILTER ÄR BRÄNNBART AVFALL Förbrukade filter behandlas som vanligt brännbart avfall, alltså det du lägger i soppåsen efter källsortering. Avfallet återvinns som energi i förbränningsanläggningar, som i sin tur ger oss både värme och el. Att byta filter är enkelt eftersom filtret är böjbart

39 VÅRA FILTERTYPER För att garantera rätt funktion måste originalfilter från Acticon användas. Våra filter uppfyller dokumenterade krav på filteroch brandklass, stofthållningsförmåga och livslängd. Vid destruktion avges inga giftiga gaser. Filterlucka Copyright 2012 Acticon AB Filtertyp Teknisk beskrivning Kanal Element Komfortfilter F7 Finns i flera storlekar Finfilter i klass F7 Avskiljningsgrad ca 98% Brandklass F1 enligt DIN Filterbyte: Årligen eller minst vartannat år Grundfilter G2 Finns i flera storlekar Klass G2. Kan dammsugas. För effektivare filtrering bör dock filtret bytas mot nytt. Avskiljningsgrad > 65% Brandklass F1 enligt DIN Filterbyte: För effektiv filtrering vartannat år Avskiljningsgraden anger hur stor andel av pollen och andra föroreningar som filtret fångar upp. Observera dock att gasformiga lukter, t ex från tobaksrök aldrig kan avskiljas helt. FILTERlucka Det är viktigt att filterluckan, som sitter på luftdonets ovansida, är rätt placerad och ordentligt fastsatt. För att fästa luckan gör du så här: Kontrollera att luckan är vänd åt rätt håll (etiketten ska vara rättvänd). Tryck till på ovansidan av luckan så att den fixeras på sin plats. Observera att på äldre Easy-Vent modeller är inte luckan utrustad med någon låsfunktion, utan läggs bara på plats över filteröppningen. Filter Luftdon Easy-Vent Vägg i genomskärning med kanal och luftdon Easy-Vent med monterat element Öppna Ejektor eventuellt med spjäll. Ejektorn ska alltid vara uppfälld Reglerbart spjäll Spjäll är ett tillbehör som sitter på ejektorn i luftdonets underkant. Det är steglöst reglerbart från öppet till stängt läge. För att minska luftöppningen eller stänga helt dras spjället mot dig. För att öppna skjuts spjället i riktning från dig. Reglering av spjället görs enklast med ejektorn i nedfällt läge. Glöm ej att fälla upp ejektorn efter reglering. Easy-Vent kan kompletteras med spjäll i efterhand. Det beställs från Acticon och monteras enkelt med hjälp av medföljande skruv och plastbricka. Stäng Spjället regleras enkelt med fingertopparna. Bilden visar spjället i öppet läge rengöring Easy-Vent kan vid behov torkas av med lätt fuktad trasa. Förutom regelbundna filterbyten krävs normalt ingen ytterligare rengöring. I undantagsfall kan fasadgaller, kanal och donets insida rengöras med flexibel rensslang ansluten till dammsugare. Acticon AB Sjöåkravägen Bankeryd Tel Fax

40 4. Vitvaror 4.1 Spiskåpa Diska spiskåpans filer för hand eller i diskmaskin en gång i månaden. Utförliga instruktioner och skötselanvisningar för din spiskåpa finns i leverantörens anvisningar som ligger i en kökslåda när du flyttar in. Matlagning och vädring Spiskåpan kan inte suga upp matoset om fönstret är öppet i köket eftersom luftcirkulationen runt kåpan störs. Öppna fönstret i ett sovrum och stäng sovrumsdörren. Det skapar ett undertryck i köket och ventilationsspringan som finns under dörren räcker för att den friska luften ska komma in. Öppna inte köksfönstret vid matlagning. Sker detta sprids matoset i hela lägenheten. Luften som kommer in genom fönstret gör att det bildas ett övertryck i köket vilket medför att luft och matos drivs ut i resten av lägenheten. 4.2 Spishäll och ugn Bostaden är utrustad med en plan glaskeramikhäll och en energieffektiv ugn. Utförliga skötselanvisningar finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Rengöring av häll Hällen rengörs med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för glaskeramik. Det anpassade medlet lägger en skinande, smutsavvisande hinna över hällen som förenklar fortsatt rengöring. Vattenfläckar tas bort med hjälp av citron eller ättika. Rengöra hällen efter varje gång den är använd, på så sätt bränns inte maten fast. Mat som kokar över och fastnar samt kraftig smuts på hällen tas enkelt bort med en speciell skrapa anpassad för glaskeramikhällar. Använd endast skrapbladet till detta, de andra delarna av skrapan kan göra repor i glaskeramiken. Bladet är mycket vasst, tryck därför in bladet i skrapan igen efter att glasskrapan använts. Skadat skrapblad ska bytas ut för att inte orsaka skador på keramiken. Skador på hällen Salt, socker och sand kan orsaka repor i glaskeramiken. Använd därför inte spishällen som avlastnings- eller arbetsyta. Varma plattor Överhettad olja och fett antänder lätt. Undvik detta genom att alltid hålla uppvärmningen under uppsikt. Skulle oljan eller fettet ändå antändas, släcks det genom att omedelbart sätta på locket eller lägga på en tallrik. Häll aldrig vatten över brinnande olja eftersom det får elden att flamma upp. Spishällen kan vara varm en stund efter användandet, placera därför inte något på hällen. Håll uppsikt över barn som vistas vid hällen. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

41 Rengöring av ugn Ugnens utsida torkas av med vatten och lite diskmedel, eftertorka med en mjuk trasa. Använd inga starka rengöringsmedel. Insidan rengörs med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för ugn på dess emaljerade ytor. För att underlätta rengöring kan man tända lampan och hänga av ugnsluckan. Om ugnen är försedd med katalytisk emalj (självrengörande emalj) ska inte ugnsrengöring användas, se leverantörens anvisningar för mer utförlig information. Ugn med front i rostfritt stål Avlägsna alltid kalk-, fett-, stärkelse- och äggvitefläckar omedelbart. Korrosion kan bildas under denna typ av fläckar. Använd vatten och lite diskmedel för rengöring. Torka av ytan med en mjuk duk. 4.3 Kylskåp och frys Utförliga skötselanvisningar för dina vitvaror finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Rengöring kylskåp Kylskåpet rengörs invändigt vid behov med ett milt diskmedel och mjuk trasa. Rengöring under och på baksidan av kylskåpet samt runt kompressorn förlänger livslängden. En dammig baksida medför även risk för brand. Rengöring och avfrostning av frys Frys bör frostas av och rengöras regelbundet för att få jämn temperatur och låg elförbrukning. Observera att vissa frysmodeller har automatisk avfrostning. Liksom för kylskåpet måste under- och baksidan av frysen rengöras regelbundet. Manuell avfrostning: 1. Ställ termostaten på noll och tag ut varorna. Du kan påskynda avfrostningen genom att ställa in kärl med hett vatten (ej kokande) i frysen. 2. Rengör skåpen med ljummet vatten och milt diskmedel. 3. Torka skåpet ordentligt torrt. Det är fukten som ger frostbildning. Kylskåp och frys är placerade på plastlådor för att eventuell kondens ska samlas upp och inte skada golvet. Kontrollera fuktskyddet regelbundet och torka upp fukt vid behov. När du flyttar ut kylskåp och frys för att städa bakom och under, tänk på att sätta tillbaka fuktskyddet. Har du kyl och frys i rostfritt stål så avlägsna alltid kalk-, fett-, stärkelse- och äggvitefläckar omedelbart. Korrosion kan bildas under denna typ av fläckar. Använd vatten och lite diskmedel för rengöring. Torka av ytan med en mjuk duk. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

42 4.4 Diskmaskin Skötselanvisningar för din diskmaskin finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Diskmaskinen är liksom kylskåp och frys placerad på en plastlåda för att eventuell kondens och vattenläckage ska samlas upp och inte skada golvet. Kontrollera fuktskyddet regelbundet och torka upp fukt vid behov. Rengör även spolararm och sil vid behov. Avstängningsventilen för diskmaskinen är placerad framtill på diskbänksblandaren och den ska vara avstängd när du inte använder diskmaskinen. 4.5 Mikrovågsugn Skötselanvisningar för din mikrovågsugn finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Har mikrovågsugn i rostfritt stål så avlägsna alltid kalk-, fett-, stärkelse- och äggvitefläckar omedelbart. Korrosion kan bildas under denna typ av fläckar. Använd vatten och lite diskmedel för rengöring. Torka av ytan med en mjuk duk. 4.6 Tvättmaskin och torktumlare Rengör tvättmedelsfack och rensningssilen efter användning av tvättmaskinen och även tvättmaskinens vattenlås vid behov. Rengör luddfiltret på torktumlaren efter användning. Har du en kondenstumlare rengörs även kondensatorn vid behov. Skötselanvisningar för din tvättmaskin och torktumlare finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i en låda i köket vid inflyttning. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

43 5. Golv, väggar och tak 5.1 Kakel och klinker Våtrumsväggar och golv Badrummet har ett tätskikt som säkerställer att fukt inte kan tränga in i väggen eller ner i golvet. Undvik därför att göra hål i en kakelklädd vägg, särskilt vid duschplats och kring badkar. Om du ändå måste göra hål är det viktigt att du tätar hålet kring skruven med våtrumssilikon. Material hittar du hos välsorterade fackhandlare. Anlita en hantverkare/plattsättare om du känner dig minsta tveksam. Punkteras tätskiktet utan erforderlig tätning kan fuktskador uppstå. Rengöring Väggar och golv beklädda med kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengörs i första hand med vatten och eventuellt rengöringsmedel (exempelvis diskmedel eller allrengöringsmedel). Vid kraftig nedsmutsning används skursvamp eller skurborste med alkaliskt allrengöringsmedel. Tänk på att fogarna är porösa och lätt smutsas ned. Eventuella mjuka fogar bör torkas rena så att smuts inte fastnar i fogmaterialet. Kalkavlagringar som bildats av kalkhaltigt vatten avlägsnas enklast med ett svagt, surt rengöringsmedel. Utspädd hushållsättika fungerar utmärkt. Kom ihåg att vattenmätta fogarna före tvättning. Vissa kakelplattor har glasyrer eller speciella dekorer som kan vara känsliga för starkt sura rengöringsmedel, kontrollera därför leverantörens anvisningar. Avsluta rengöringen med rent vatten och mjuk svamp, avsluta alltid med att torka ytorna med torr trasa. Oglaserade plattor För att få bort smuts som fastnat i beläggningens yta används vatten och återfettande rengöringsmedel eller såplösning. Behandling med såplösning ger på sikt en effekt som liknar den man uppnår genom efterbehandling med klinkerolja. Om plattorna är kraftigt nedsmutsade rengörs de med vatten och alkaliskt allrengöringsmedel eller grovrengöringsmedel. Torka med rent vatten efteråt. Glaserade plattor, mosaik och granitkeramik För att få bort smuts som fastnat i beläggningens yta används vatten och svagt alkaliskt allrengöringsmedel. Såplösning skall inte användas. Den ger en tunn beläggning på plattornas täta yta där smutsen lätt får fäste. Om plattorna är kraftigt nedsmutsade används vatten och alkaliskt allrengöringsmedel eller grovrengöringsmedel. Torka med rent vatten efteråt. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

44 5.2 Parkettgolv Parkettgolv är ett levande material som förändras med tiden och ett välskött parkettgolv håller i många år. Vid mycket torrt inomhusklimat vintertid kan sprickor uppstå i golvet, som sedan försvinner när luftfuktigheten höjs igen. Där solen ligger på kan golven påverkas av UV-ljus. Vid daglig rengöring behövs normalt endast torra städmetoder såsom torrmoppning eller dammsugning. Vid grundligare rengöring, fukttorka golvet med väl urvriden trasa. Tillsätt eventuellt milt rengöringsmedel utan ammoniak i vattnet. Använd inte svabbgarn eftersom det lämnar mycket vatten efter sig. Underhåll gärna golvet med specialmedel för parkettgolv för att få ett extra skydd. Det rekommenderas i hemmiljö två gånger per år. Genom att sätta möbeltassar av filt under benen på stolar, bord och övriga möbler undviker du att repa ditt parkettgolv. När du ska flytta pianot, den tunga hyllan eller soffan kan du ställa möbeln på en filt eller matta och försiktigt skjuta till önskad plats. Ställ inte blomkrukor direkt på golvet. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

45 Fläckborttagning Spill och läckage skall alltid torkas upp med trasa eller mjuk svamp så snart som möjligt. Vid rengöring med starka kemikalier är det lämpligt att alltid börja med väl utspädd lösning och vid behov öka koncentrationen. Prova rengöringseffekten på liten och helst undanskymd yta. Kontrollera att rengöringsmetoden inte skadar den keramiska beläggningen/beklädnaden. Här följer några vanligen förekommande föroreningar och förslag på lämplig typ av rengöringsmedel: Livsmedelsfett, öl, vin, glass, hudfett, oljefilm, smörjfet, metallskrap av aluminium Alkaliskt rengöringsmedel Allrengöring eller Grovrengöring, soda eller kaustiksodalösningar. Observera att alkaliska rengöringsmedel är avfettande och därmed uttorkande för huden. Skydda ögon, slemhinnor och hud. Kalkutfällningar, cement och bruk, rostfläckar, metallskrap av stål Sura rengöringsmedel Klinkerrent, ättiksyra/ättiksprit, Murtvätt. Färgspill av oljefärg/alkydfärg, motorolja, asfaltfläckar Lösningsmedel lacknafta, T-grön Gummi, stearin, parafin Lösningsmedel aceton, sprit, T-röd, rengöringsbensin Färgspill akrylatfärg Vatten utspädning av färgen med mycket vatten och upptorkning Färgfläckar som torkat Mekanisk rengöring skrapning med rakblad Färgborttagningsmedel Kraftigt färgande vätskor, t.ex. rödvin och rödbetsspad Alkaliskt och blekande rengöringsmedel Klorin i spädning efter tillverkarens rekommendation för fläckborttagning Högbergsgatan 27, Stockholm Telefon Fax E-post: info@bkr.se Hemsida:

46 Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

47 SKÖTSELRÅD LIFELINE TILES, CS, LT, FORTE allmänt Detta skötselråd är en generell anvisning som ger allmän information om de olika momenten som ska ingå vid drift och skötsel av det nymonterade golvet. För information om specifika rengöringslösningar, metoder, tekniker och tekniska hjälpmedel hänvisar vi till respektive leverantör av golvvård- och rengöringsprodukter, de flesta leverantörer har metodanvisningar för sina respektive produkter. Stoppa smutsen i entrén! Mer 85 % av nedsmutsningen kommer in utifrån, det finns effektiva avtorkningssystem för entrézoner på marknaden. Indragna partiklar, grus och smuts ökar och fördyrar behovet av underhåll samt påverkar golvets livslängd negativt. Dra eller skjut aldrig möbler och inredning direkt på golvet, använd skyddstäckning för att undvika skador och repor. byggstädning Skall byggförenlig verksamhet pågå efter det att golven är monterade måste dessa skyddstäckas för att underlätta byggstädningen och eliminera risken för skador. Skyddstäckningen kan utföras med belagd papp eller liknande, i vissa fall kan det vara nödvändigt att täcka golven med skivmaterial beroende på typen/mängden av slitage. Innan skyddstäckning, säkerställ att golvet är rent från damm, partiklar, skräp och liknande som kan orsaka nötningsskador mellan täckningsmaterialet och golvet. Undvik att tejpa skyddstäckningen direkt mot golvet. Klistret på tejpen kan påverka golvet negativt och vissa klistertyper är mycket svåra att avlägsna, rådgör med tejpleverantören vid tveksamma fall. Byggstädning utförs som regel alltid innan ett nytt golv tas i bruk, detta gäller i synnerhet i lokaler som har varit under ombyggnad. Avlägsna allt löst damm, partiklar och smuts genom dammsugning, torrmoppning eller liknande. Vid riklig förekomst av gips/byggdamm kan med fördel ett surt rengöringsmedel användas vid första fuktmoppningen/skurningen. Därefter moppas/skuras hela ytan med ett neutralt rengöringsmedel ph 7 9 (allrent), om golvytan är mycket smutsig kan ett rengöringsmedel med högre ph (grovrent) vara att föredra. Följ doseringsanvisningar från leverantören av rengöringslösningen. Den smutsiga tvättlösningen sugs upp med vattensugare. Användning av kombiskurmaskin (fiberborste el. röd rondell) förenklar rengöringen. Avlägsna eventuellt kvarvarande rengöringslösning genom eftersköljning/moppning med rent vatten, våtsugning kan vara nödvändig. Samtliga produkter i produktfamiljen Lifeline är PVC och mjukgörarfria med ett ionomer impregnerat slitskikt som inte kräver någon installationsbehandling. daglig rengöring Tillämpa torr- eller fuktmoppning efter behov vilket är effektiva metoder samt skonsamma mot städpersonal, golvmaterialet och minimerar användningen av kemiska produkter. Rengöringsmedel kan vara nödvändigt att använda vid avfläckning beroende på typen och mängden av smuts. Maskinell rengöring med kombiskurmaskin kan med fördel rekommenderas. Vi rekommenderar att man använder en underhållsprodukt Jontec Tensol Free eller likvärdig efter behov. Efterpolering kan ske med high-speed maskin och vit/gul/röd rondell. periodiskt underhåll Behovet för det periodiska underhållet styrs av slitaget, nedsmutsningen och frekvensen av den dagliga rengöringen. Skura golvet helt rent med lämplig rengöringslösning. Använd en underhållsprodukt Jontec Tensol Free eller liknande till det periodiska underhållet. Den hårda och täta ytan på Lifeline svarar inte på torrpolering. På hårt slitna golv kan det vara nödvändigt att påföra golvpolish eller golvvårdsvax. Observera att golvet måste vara helt rent och torrt innan ytskyddsmedel läggs på. Följ alltid anvisningarna för respektive ytskyddsmedel. fläckborttagning Åtgärda när fläckarna är färska. Vid behov kan man använda vit/röd nylonpad i kombination med allrent, T röd eller tvättnafta. Eftertorka alltid med fuktig trasa och rent vatten för att avlägsna all rengöringslösning. att tänka på Använd rengöringsmedel av kända fabrikat och följ leverantörens doserings- och hanteringsanvisningar. Lösningsmedel och olja kan skada och missfärga golvet, torka upp eventuellt spill omgående. Fett och olja kan göra golven hala vilket även gäller blöta golv. Svarta och mörka gummihjul, tassar samt vissa plaster kan missfärga golven och ge bestående märken. Golvskydd/möbeltassar ska alltid finnas på stolsben. Kontorsstolar ska vara utrustade med länkhjul typ W enligt EN Ljusa och enfärgade golv kräver mer underhåll och skötsel eftersom nedsmutsningen syns mer än på flerfärgade. AktuellA skötselanvisningar för våra produkter finner du på: Ehrenborg & Co AB, Aminogatan Mölndal Telefon: vx Telefax: epost: info@ehrenborg.se Jan 2011

48 KVALITET 20 års garanti - Allt trämaterial som används i Esta parket torkas/behandlas inom vår fabrik för att garantera stabilitet i brädkonstruktionen. - Golvbräder limmas vid låga temperaturer så att ingen inre spänning uppstår mellan komponenterna, vilket medför bättre hållbarhet vid lagt golv. - Esta parket kan användas med golvvärme. Hållbarhetsmässigt är parkett även väldigt bra under våra skandinaviska förhållanden av fukt och temperatur. - Dem hertser/kåda som används i produktionen innehar inga toxiner och parketten uppfyller dem svåraste hälsokraven. - Det understa lagret är en björkfanér som bidrar till stabiliteten i brädan. Slitskikt - Det översta lagret av trä är ca. 3,5 mm tjockt och det tillåter ett flertal slipningar av golvet om det någonsin blir nödvändigt. - Miljövänliga lacker och oljor används i ytskikt som inte innehåller lösningsmedel eller formalderhyder. Uniclick patenterat lås - Esta parket brädor med klicklåsning kan läggas snabbt och enkelt. Lim är ej nödvändigt vid fixering av brädorna. - Skivorna kommer att stänga tätt mot varandra när läsning klickar på plats. - Dem täta brädorna skyddar mot tillfälligt spill av vatten. UV-inoljning - Beläggningen på parkettbrädor är med osmo UV-olja. Skyddar träets naturliga utseende. Oljorna är en kombination av vax och naturliga vegetabiliska oljor. - Underhållet av oljade golv är mycket enkel och bevarar golvets utseende under många år. Del av eller hela området kan uppfräschas efter behov och önskemål.

49 Lackering - Esta parkets lackerade skivor är belagda med ett skydd bestående av sju skikt. - Multilagers lackering ger ett naturligt intryck av träet och säkerställer lång livslängd. - Antirep teknologi som det översta lagret är täckt med ökar slitstyrkan ytterligare. - Dem UV-lacker vi använder är helt säkra, de innehåller ej lösningsmedel eller formaldehyder och avdunstar inte några farliga ämnen. - En lackad yta är hygienisk, lätt att underhålla och ger bra skydd mot fläckar. UNDERHÅLL Ett trägolv ger inte bara charm utan även skönhet till nästan alla rum, men som de flesta typer av golv så behöver dem regelbunden vård för att behålla sitt kvalitetsutseende. Lufttemperatur och luftfuktighet - Parketten tillverkas av 100% naturligt trä, därför kan stora fuktvariationer påverka det. - Det är viktigt att bibehålla fuktigheten i rummet så stabil som möjligt. - Vår rekommenderande luftfuktighet är Rh 40-60%. Rekommenderad medeltemperatur är grader celsius. Skadeförebyggande - Vänligen kontrollera fukt och temperatur enligt ovan och vidta korrigerande åtgärder om det behövs. - Placera en dörrmatta vid entrén. - Undvik att placera våta artiklar på parkett. - Rengör golvet med en fuktig trasa om det blir nödvändigt. Använd minimum fukt. - Rengör enstaka fläckar omedelbart. - Limma på mjuka kuddar på möblernas fötter. - Undvik att bära högklackade skor på golvet, eftersom de kan buckla eller repa golvet.

50 5.3 Tapeter och målade ytor Tapeter Var varsam vid rengöring av dina tapeter, följ leverantörens anvisningar för just din tapet noga. Tänk på att tapeterna i de olika rummen kan vara gjorda i olika material även om de är från samma leverantör och därför vara olika känsliga. Målade ytor Var försiktig med nymålade ytor, färgens goda egenskaper uppnås först efter några veckor. Efter att färgen har härdat används handdiskmedel alternativt allrengöringsmedel som inte innehåller lösningsmedel. Missfärgningar som uppkommit då metall gnidits mot ytan försvinner lätt med ett suddgummi. Tak Målade ytor torkas av med en väl urvriden trasa efter rengöring. Matta ytor kan bli flammiga vid kraftig tvättning. Var extra varsam om ditt tak är grängat (dvs. taket har en knottrig ytstruktur), då är det känsligt för fukt och får inte torkas med fuktig trasa. Halvmatta och halvblanka färger Gör ren ytan med diskmedel alternativt allrengöringsmedel nerifrån och upp. Torka med vatten och vädra för att minska luftfuktigheten. Listverk Golvsocklar och dörrfoder är tillverkade i furu och målade i kulör NCS S 0502-Y. Information om de tapeter och färger som är valda i din bostad finns i specifikationen över dina inredningsval. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

51

52

53

54 5.4 Att sätta upp saker på väggar/ i taket Väggarna sätter den personliga prägeln på ditt hem, var noggrann när du sätter upp tavlor, krokar och liknande för att undvika onödiga hål i väggarna. Olika väggmaterial kräver olika metoder för uppfästning, ta kontakt med kunnig person om du är osäker. Om du har skjutdörrar i din bostad, tänk på att spiken eller skruven som du använder för att hänga upp din tavla med kan skada eller låsa skjutdörren. Viktigt att tänka på när du skall fästa lampor, krokar m.m. i taket i din nya lägenhet är att du inte får borra djupare än 50 mm. Detta beror på de installationer som ligger över detta djup. Risken finns att du träffar vattenledningar eller el-installationer om du borrar djupare än 50 mm. Hårda väggar I betong- och tegelväggar gör du hål med en slagborrmaskin. Porösa vägar Till gipsskivor och lättbetongväggar använder du drillborr, borrsväng eller borrmaskin. Alla hål måste pluggas. Din järnaffär kan ge dig råd om vilka skruvar och krokar du bör använda för respektive väggmaterial. Undvik självhäftande krokar, de lossnar lätt och lämnar fula limmärken efter sig. I våtrum Undvik att göra hål i en kakelklädd vägg, särskilt vid duschplats och kring badkar. Läs mer under avsnitt Kakel och klinker Vägg-TV Det är förberett för vägg-tv på en vägg i vardagsrum och största sovrum, placeringen är markerad på din ritning. Observera att förstärkningen är plywood och är anpassad för att TV monteras mot vägg. Om du väljer en mycket stor TV eller om du sätter din TV på en arm, tänk på att det medför mycket stora belastningar som kräver ytterligare förstärkningar innan montering. Idolaffischen Sätt gärna upp affischen på barnens stora idol, världskartan eller almanackan. Men använd häftstift eller nålar. Tejp och fästlera ger fula märken på tapeten. Så här gör du osynliga hål Vid upphängning av exempelvis större tavlor eller hyllor då du behöver borra i väggen kan du enkelt gömma borrhålen. Börja med att göra två snitt i ett kryss i tapeten med en skarp kniv där du vill borra. Lyft undan tapetflikarna och borra. När du inte ska använda hålet längre tar du ut skruven, viker tillbaka tapetflikarna och hålet försvinner. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

55 6. Inredning 6.1 Köksinredning Ditt kök håller hög standard och är byggt för att användas varje dag under lång tid. Genom att ta hand om dess inredning får du ett kök som kan användas varje dag i många år. Om du har bänkytor av trä är det extra viktigt att du följer leverantörens anvisningar för att bevara dess egenskaper. På följande sidor får du skötselanvisningar från din köksleverantör. Torka skåpluckor torra efter tvätt och använd milt diskmedel med max 1% tvål. 6.2 Dörrar och garderober Dörrarna i och till din bostad är utformade för att vara funktionella och hållbara. På följande sidor finns anvisningar för hur du rengör dina dörrar och smörjer gångjärnen vilket ska göras en gång om året. Garderobernas dörrar kan justeras vid behov genom att skruva vid gångjärnen. Följ din leverantörs anvisningar. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

56 SKÖTSELANVISNING KÖK Det färdiga köket består av levande material, som kräver riktig skötsel för att kunna hålla länge och se vack rt ut. Ett levande material åldras bl.a. genom att skifta färg över tiden. Vissa träslag blir mörkare och andra ljusare. Olika ytor kräver lite olika skötsel. Leta under respektive rubr k tills du hittar det/de ytmaterial som gäl er för just ditt kök. Det finns också information kring ett antal vanliga frågor. MELAMINYTOR (LUCKOR, STOMMAR OCH TILLBEHÖR) Skåpstommarna och många av våra luckor är uppbyggda av elaminbelagd spånskiva. Denna skiva tål fukt men inte i alltför hög utsträckning, d v s vatten f r inte bli stående så att det kan tränga in i befintliga skarvar mellan plana ytor och kanter. Det är därför viktigt att man torkar av sina snickerier med en torr trasa omedelbart vid vattenspill t ex på diskbänkskåpet eller badrumsskåpet efter disk respektive tvätt. Placering av t ex en kaffebryggare så att varm ånga strömmar upp mot ett väggskåps undersida (gäller även ljusramplist elle en luckas kant) bör undvikas. Rengör med vatten och diskmedel. Svåra fläckar tas ort med T-röd. Undvik att öppna en varm diskmaskin. Ångan kan skada luckan. MÅLADE OCH FANERADE YTOR (LUCKOR, STOMMAR OCH TILLBEH R) Målade och fanerade ytor rengörs med en fuktig trasa och milt diskmedel som man normalt anv nder i hushållet. Använd inte skurpulver eller liknande medel som innehåller slipmedel, alkohol och andra repande partiklar, inte heller thinner eller ammoniak. Liksom stommarna måste äve luckorna, speciellt kanterna, torkas av efter att de har utsatts för vattenspill. Kraftig rökning och vitmålade kök hör inte ihop. Nikotinet gör at luckorna gulnar, ingen vit färg motstår detta. Fanérade ytor behöver hållas torra och befriade från fett och rengöringsmedel. Detta gäller speciellt ljusa fanér. Eftersom fanér är mer eller mindre poriga skall man vara sparsam med vatten vid rengöring så att fukt inte tränger in i faneret. Vid den dagliga rengöringen används vatten och tvållösning enli t ovanstående. Viktigt! Alkoholhaltigt rengöringsmedel inte ska användas. Undvik att öppna en varm diskmaskin. Ångan kan skada luckan. FOLIERADE YTOR (LUCKOR OCH TILLBEHÖR) För att stärka luckans ytskikt och göra den tåligare mot repor utförs följande behandling innan anv ndning: Ta bort skyddsfilmen när luckor och lådor har monterats. Torka av den högblanka ytan med en mjuk trasa som fuktats med en tvållösning (max 1% tvål) och låt luckan torka. Efter 24 timmar får avtorkningen sin effekt. Vid den dagliga rengöringen används vatten och tvållösning enligt ovanstående. Viktigt! Alkoholhalti t rengöring medel inte ska användas. Undvik att öppna en varm diskmaskin. Ångan kan skada luckan.

57 GÅNGJÄRN OCH KLAFFGÅNGJÄRN Gångjärnen på luckorna kan behöva justeras efter en tids användning HUR MAN TAR UR/ ÄTTER TILLBAKS TANDEMBOXLÅD RNA UR SKÅPEN

58 JUSTERING AV LÅDFRONTER BÄNKSKIVOR I HÖGTRYCKSLAMINAT Monteras enligt anvisning som medföljer bänkskivan. Bänkskivor belagda med högtryc slaminat rengörs med all rengöringsmedel som förekommer i hushållet. Undvik att starkt färgade ämnen, såsom t ex jod eller bläck, kommer i kontakt med laminatytan. På bänkskivor med laminatkantlist eller träkantlist är det viktigt att undvika att fukt tränger in i skarvarna. Undvik att öppna en varm diskmaskin. Fuktspärr ska monteras ovanför diskmaskinen för tt avhjälpa problem med värme och fukt. Var noga med att inte placera heta kastruller eller stekpannor på laminaten. BÄNKSKIVOR I MASSIVTRÄ Bänkskivor i massivt trä är ett levande material som vid förändrad luftfuktighet torkar ut om det inte ytbehandlas. När det g ller massiva bänkskivor är det väldigt viktigt att dessa monteras och sköts på föreskrivet sätt för att t ex undvika att skivorna slår sig. Har du valt en massi träskiva har du valt ett aturligt material som kräver omtanke och underhåll för att behålla sin skönhet under många år Sköter du den rätt blir den bara vackrare med åren. Observera att all behandling och allt underhåll skall utföras på torra skivor. Låt aldrig vatten stå på skivan. Då kommer träet att svälla och i värsta fall även spricka. Kaffebryggare kan också ställa till problem. En del kaffebryggare blir mycket varma på undersidan vilket torkar ut träet. Det kan ge fläckar och sprickor. Speciellt viktigt är detta om u har en underlimmad diskho. En

59 kaffebryggare, liksom frityrgrytor och andra varma apparater, ska för säkerhets skull alltid stå på ett underlägg. INNAN DU MONTERAR DIN MASSIVA TRÄSKIVA: Det är av största vikt att du oljar in skivorna rejält med bifogad olja innan monteringen. Detta gäller för såväl över som undersidan. En hårdvaxoljad skiva behöver inte oljas innan monteringen. Den är redan behandlad. Däremot ska den underhållas regelbundet. HÅRDVAXOLJADE MASSIVSKIVOR Vi rekommenderar hårdvaxolja vilket ger ett ytskik med mycket bra skydd. Tänk på att skydda skivornas yta ordentligt vid montage, kakling o.s.v. Om ytan skadats eller påverkats måste skivorna, innan de tas i bruk, behandlas med hårdvaxolja. Eftersom varje skiva (liksom varje stav i varje skiva) är unik, krävs olika mängd hårdvaxolja för att mätta ytan och bygga ett fullgott ytskikt. Detta framträder först efter en tids användning. Därför r det särskilt viktigt att du under första året kontrollerar om dina skivor behöver underhållas med hårdvaxolja. Detta gäller även när ytan blivit sliten eller skadad. Om din skiva har en underlimmad diskho, är det extra viktigt att ändträet och kanter vid diskhon alltid har ett bra skydd. Gör så här: Slipa vid behov med fint sandpapper eller slip-svamp. Torka rent. Lägg på ett tunt lager Hårdvaxolja. Torka i träets längdriktning med torr trasa. Se till att en tunn film uppstår. Låt torka i minst åtta timmar. Vid hårt sliten skiva eller om ytan slipats trä-ren upprepas behandlingen ytterligare två gånger. Var försiktig så att hårdvaxoljan inte kommer i kontakt med någ t annat än bänkskivan. Om så sker, torka bort direkt! Intorkad hårdvaxolja är mycket svår att avlägsna! Hårdvaxolja i burk har en begränsad hållbarhet och bör därför förbrukas inom ett år. Skruva alltid på korken ordentligt. De trasor och svampar du använt kan självantända då oljan oxid rar! Blöt med vatten och slå in lufttätt eller elda under kontrollerade former! OLJADE MASSIVTRÄSKIVOR Första tidens behandling av oljade skivor är oerhört viktig för att de ska förbli lättskötta och snygga under en lång tid framöver. Träskivans fibrer behöver mättas med olja för att skivan skall bli formstabil samt motstå fukt och smuts. Detta sker med upprepade behandlingar och tar cirka ett år. När detta är klart har du fått en helt underbar naturprodukt. Efter montering oljas samtliga sidor och kanter me träolja (en högraffinerad kallpressad och rå linolja). Lägg på ett ordentligt lager och arbeta in oljan med trasa. För extra len yta använder du mjuk slipkloss (extra fin). Glöm inte kanterna! Låt oljan ligga på i 30 minuter. Fördela emellanåt överskottet till de delar som suger upp mycket. Gnugga sedan ytorna torra med en luddfri trasa. Var försiktig så att oljan inte kommer i kontakt med annat än bänkskivan. Om så sker torka bort direkt! Intorkad olja är mycket svår att avlägsna! Om inte ytan torkas helt torr efter en halvtimma utan får ligga länge så torkar den till en kladdig, seg yta som är mycket svår att få bort. Den trasa eller svamp som du använt kan självantända då oljan oxiderar! Blöt med vatten och slå in lufttätt eller elda under kontrollerade former! Efter en oljebehandling kan olja tränga upp i flera dagar och skada tidningar och böcker! Upprepa behandlingen ytterligare en gång första veckan, därefter en gång i veckan under tre veckor. Upprepa efter en månad, tre månader och sex månader. Behandla sedan med olja och trasa en eller två gånger om året. Har det kommit smuts ner träets porer, använder du mjuk slipkloss (extra fin). Efter en månad eller två behöver träet ytterligare behandlingar Till en början kommer fibrer att resa sig så att ytan känns sträv. Då använder du en mjuk slipkloss (extra fin) och arbetar i träets längdriktning varefter skivan behandlas med ny olja.

60 En del starka rengöringsmedel löser olja. Då blir ytan ljus och sträv. Behandla med olja omedelbart som beskrivits ovan och försök hitta ett rengöringsmedel som inte löser olja. OM OLYCKAN ÄR FRAMME PÅ IN TRÄBÄNKSKIVA Ditt hem är säkert inget museum, och därför är det oundvikligt med småskador i yta och kanter, hur försiktig du än är. En träyta tål inte att du ställer heta kärl på den. Starka rengöringsmedel liksom andra starka vätskor som alkohol kan också påverka skivan. Om ytan har skadats eller missfärgats kan du alltid slipa bänkskivan. Det är just det som är fördelen med massivt trä. Efter en sådan slipning måste du ytbehandla från grunden igen. Det material som behövs finns hos våra återförsäljare. Slagmärken kan många gånger repareras med hjälp av varmt vatten som får träet att svälla och återta sin form Har du slipat ytan, kan du alltid byta från olja till vax eller tvärtom, men ytan måste behandlas som om den var obehandla. Vid byte från en behandling till en annan gäller alltid att man slipar ner hela ytan ordentligt. Detta görs lämpligast när skivorna ändå är i behov av ny behandling. Putsningen blir betydligt enklare när ytan är lite uttorkad och sliten jämfört med nybehandlad. Väljer du olja, b handlar du enligt det schema som beskrivits tid gare. Väljer du vax, följer du fabri antens anvisningar. Väljer du hårdvaxolja behandla då skivan tre gånger som beskrivs i avsnittet HÅRDVAXOLJADE MASSIVSKIVOR. Undvik linolja på en skiva av björk. Då riskerar du att skivan blir mörk och flammig. För att reparera det, måste flera millimeter slipas bort. STENSKIVOR Sten rengörs fördelaktigast med Stentvål. Stentvål ä en ren natur produkt för rengöring och impregnering av sten ytor (köksbänkar, fönsterbrädor, golv mm) Idén bakom Ste tvål är att ett enda medel skall klara av att rengöra och ge lyster åt stenytan och samtidigt ge ett varaktigt skydd mot smuts, produkten är miljövänlig och skonsam mot människa och miljö. Vid varje rengöring gör du stenen smuts och vatten avvisande. Så här gör du: Grundimpregnering för kraftigt sugande material yp kalksten, skiffer, marmor. 1 del Stentvål +5 delar vatten. Till mindre sugande materia typ granit doserar man 1 del Stentvål + 10 delar vatten. Vid impregneringen skall hela ytan täckas rickligt. Lämna sedan ytan under ca 20 minuter, torka sedan upp överflöd med fuktig trasa. Tänk på att stenhuggaren alltid impregnerar marmor och kalksten men ej granit före leveransen. Kontrollera gen m att hälla vatten på stenen. Om det pärlar sig behöver du inte upprepa impregneringen. I framtiden när u behöver rengöra använder du 1 del Stentvål +200 delar vatten vilket motsvarar 0,5 dl till 10 liter vatten. Om stenen känns torr kan impregneringen lätt upprepas vid behov. Stentvål special tillverkas av Performance Chemicals Sweden AB. Produkten marknadsförs och säljs av Ajour Trading. PORSLIN OCH ROSTFRITT SANITETSPORSLIN Våra tvättställ har en glaserad yta. Denna är lätt att hålla ren och är beständig mot de flesta kemikalier. Använd vanliga rengöringsmedel. Rengöringsredskap som innehåller hårda slipmedel, såsom stålull och grön fibersvamp, skall inte användas. Starka syror, t ex saltsyra och svavelsyra, och starka alkalier, t ex kaustiksoda, bör inte användas. Droppande kranar bör snarast repareras.

61 ROSTFRIA DISK- OCH TVÄTTBÄNKAR Vad är rostfritt stål? Våra diskbänkar är till största del tillverkat av rostfritt kromnickelstål 18/8. 18/8 är grundat på legeringens innehåll d.v.s. 18 % krom och 8 % nickel. Resterande är i princip järn. Kromet ger rostfritt de egenskaper som gör det motståndskraftigt mot korrosionsangrepp. Nickel används för att ytterligare förstärka stålets beständighet mot angrepp. En annan fördel med nickel är att materialet blir mjukare och är då lättare att bearbeta, ex. bockning. Med rostfritt menas att materialet har en hög korrosionsbeständighet men däremot INTE att det aldrig kan rosta. Rostfritt stål 18/8 är normalt sett inte magnetiskt men kan vid kallbearbetning i produktion bli magnetiskt, ex. vid pressning av hoar och diskbänkens kanter. Detta påverkar dock inte korrosionsbeständigheten. Ytan: Hoarna blir efter pressning polerade med vax och hampaborstar för att få en hård och blank yta. Poleringen görs inte enbart för utseendet utan är också viktigt för korrosionsmotståndet. För de diskbänkar som har en avställningsyta, ex. heltäckande bänkar, kommer ytan färdigslipad från stålverket, och direkt efter slipning läggs skyddsplast på ytan som sedan sitter kvar under hela tillverkningsprocessen av diskbänken fram tills leverans på yggarbetsplatsen. Sky dsplast: För de diskbänkar som på byggarbetsplatsen exponeras för solljus och värme så kan det uppstå problem med att avlägsna skyddsplasten, samt att limrester kan bli kvar på diskbänksplanet. I svårare fall så blir plasten spröd och lossnar i småbitar. Så snart som möjligt efter avslutad installation av diskbänken bör plasten därför avlägsnas. I de fall där plasten är svår att avlägsna, använd naglarna för att plocka bort plastrester (ej skarpa verktyg), och för limrester använd Lim & Klotterborttagare som år att finna i färgfackhandeln. Repor: Alla rostfria diskbänkar kommer med tiden att slitas, få repor olika mycket beroende på skötsel och handhavande. Den slipade avställningsytan utsätts ofta för slitage som syns mera väl om reporna går tvärs emot slipriktningen från tillverkningen. Tänk därför på att inte skjuta ex. en gryta, mugg eller en tallrik på avställningsytan. Lyft på ch lyft av! Glaserat porslin har ofta en rå yta undertill som ger repor. Repor som uppstår kan därför aldrig anses som en reklamation utan skall istället kopplas till skötsel och handhavande av diskbänken. Korrosionbeständighet: Det anses att korrosionsbeständigheten beror på en osynlig hinna på plåtens yta kromoxid, som bildas. Det fordras närvaro av syre för att kromoxidskiktet skall uppkomma och även syre för att underhålla skiktet. Vid ogynnsamma förhållande, d.v.s. när syret inte kan reagera med kromet på diskbänkens yta kan rost uppstå. Detta kan hända om diskbänken inte rengörs efter användning, ex. matrester som får ligger kvar under en längre tid, framförallt om det är frätande livsmedel såsom ketchup, senap, salt, ättika etc. Konservburkar och järngrytor som ställs på en blöt diskbänk ex. över natten kan ge rostfläckar. En djupare repa från verktyg, ex. under byggtiden kan också ge rostskador, likaså om stålull används för att polera upp ytan. Rost eller missfärgningar som uppstår kan därför aldrig anses som en reklamation, utan skall istället kopplas till skötsel och handhavande av diskbänken.

62 Daglig rengörin : För att undvika rost och missfärgningar, rengör ytan med såpa eller diskmedel och vatten direkt efter användning, och torka sedan torrt. Använd inte rengöringsmedel med slipmedel eller stålull. Detta förstör det skyddande skiktet på diskbänkens yta, vilket riske ar ge rostfläckar. Borttagning av rostfläckar och missfärgningar: Om rost eller missfärgning har uppstått på ytan kan den tas bort med rengöringsmedel utan slipmedel (t.ex. Jif Cream eller liknade medel för rengöring av glaskeramikhällar). Använd små mängder av medlet och gnid ytan mycket försiktigt bara på fläcken. Om det är fråga om en avställningsyta skall ytan alltid gnidas i längdriktningen. Hoarna skall gnuggas med cirkulerande rörelser inuti. Borttagning av kalk- och saltfläckar: Kalk- och salthaltigt vatten som torkar in kan ge fläckar som ger en matt yta. Dessa kan tas bort med hjälp av rengöringsmedel utan slipmedel (t.ex. Jif Cream eller liknade medel för rengöring av glaskeramikhällar, se ovanstående instruktion). Rengöring av hoar: Någon gång emellanåt kan det vara motiverat med att rengöra hoarna invändigt för att få bort missfärgningar och matt yta samt maskera bort mindre repor i y skiktet. Detta görs med en Scotch-B ite svamp modell Kö, blå svamp med blått ytskikt. Utförs med cirkulerande rörelse med ex Jif Cream. Slipning av avställningsyta på heltäckande diskbänk: Små reporna i ytskiktet som inte har gått så djupt kan maskeras bort genom att slipa planet med en Scotch-Brite svamp modell Grov, gul svamp med grönt ytskikt: Slipning utförs med torr svamp, för svampen med ett jämnt yttryck i längdledd på diskbänken, raka drag i riktning från gavel till gavel. Under inga omständigheter får svampen föras på tvären mot den slipade ytans ytstruktur. Hela planet skall bearbetas, och med så lika anbringat tryck som möjligt för att uppnå en jämn ytfinish. Avsluta med en grundlig såprengöring. Denna behandling kan utföras vid enstaka tillfällen för att restaurera ytskiktet, observera att det är en slipande åtgärd som rekommenderas sparsamt! Repor kommer alltid att uppstå på en diskbänk och när allt kommer omkring så är en diskbänk ett bruksföremål som kommer att slitas in och få en ålderns patina. GODA RÅD OM SPISFLÄKTEN Starta alltid spisfläkten innan du sätter igång med matlagningen, annars utnyttjar du inte kapaciteten ordentligt. Kom ihåg att låta spisfläkten gå upp till 15 minuter efter matlagningen. En spisfläkt som går på högfart förbrukar dubbelt så mycket energi som en som går på lågfart. Högsta läget används som regel bara när man kokar något som luktar eller osar mycket. Om spisfläkten inte fungerar som den ska, kan det bero på att slangen har veckat sig, lång kanal med många böjar, för liten takhuv i förhållande till ventilationsröret m.m. Goda ventilationsförhållanden ger en effektiv funktion och därmed lägre elförbrukning. Rengöring: Torka fettfiltret med en trasa, diska vid behov. Som huvudregel bör du aldrig använda rengöringsprodukter med slipmedel. Alla spiskupor rengörs med fuktig trasa eventuellt med diskmedel på. Glasskärmen engörs med fönsterputs.

63 Filter: Det är viktigt att diska fettfiltret minst varannan månad. Filtret diskas antingen för hand eller i diskmaskin. Har du ko filter i din spisfläkt kan etta inte di kas, utan måste bytas ut 1-2 gånger per år. OBS! Flambera aldrig på spisen under spisfläkten. NÄR DET TILL SLUT ÄR DAGS ATT BYTA UT SITT KÖK Våra kök består av material som går att separera vid återvinning Du kan i vissa fall behöva verktyg som hjälper dig att separera materialen. Innan du åker till återvinningsstationen bör du tänka på att produkten har ett andrahandsvärde och ofta går att sälja vidare. Väljer du att köra materialet till återvinningsstationen bör du kolla upp vilka regler som gäller i just din kommu. Generellt sorteras materialen enligt följande: Köksdetalj Stommar Gångjärn, skruvar, beslag Knoppar/handtag Lådskenor Kranar Vaskar Vattenlås Lådor Luckor/dekordetaljer i faner/massivträ Luckor/dekordetaljer i MDF Luckor/dekordetaljer i melamin elagd spånskiva Luckor/dekordetaljer i högtryckslaminat (HPL) Bänkskiva i laminat Bänkskiva i massivträ Bänkskiva i rostfritt Bänkskiva i sten Glashyllor/glas till vitrinluckor Skåpsinredning i plast Skåpsinredning i metall Belysning Emballage av wellpapp Emballage av plast SJ-pall Vitvaror Sorteras som Trä Met ll Met ll Met ll Met ll Met ll Plast Met ll och trä Trä Trä Trä Brännbart Trä Trä Met ll och om möjligt särskilja trädetaljer Sten/porslin Glas Brännbart Met ll Elektronik/lysrör Wellpapp/kartong Mjukplast Trä Elektronik/vitvaror Vi är anslutna till Elkretsen och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (Tidigare REPA-registret AB). Vi är också ISO och ISO certifierade samt utvalda delar i sortimentet ä Svanenmärkta.

64 JELD-WEN Sverige AB Förvaltning, Drift & Underhåll - Januari 2010 Förvaltning, drift och underhåll

65 Förvaltning drift & underhåll Fdu DOKUMENTATION SWEDOOR MASSIVDÖRRAR/TAMBURDÖRRAR/ INBROTTSSKYDDANDE DÖRRAR SWEDOOR INNERDÖRRAR/SPEGELDÖRRAR SWEDOOR YTTERDÖRRAR SWEDOOR VARM - OCH KALLFÖRRÅDSDÖRRAR 11:20 Med reservation för konstruktionsändringar

66 Förvaltning drift & underhåll Formulär Fdu-dokumentation för dörrar producerade av Swedoor Projektnamn: Bilagor: Produktfakta och underhållsinstruktioner för Swedoor Massivdörrar/ Tamburdörrar/ Inbrottsskyddande dörrar: Swedoor Innerdörrar /spegeldörrar: Swedoor Ytterdörrar: Swedoor Varm- och Kallförrådsdörrar: Miljödeklarationer för Swedoor Massivdörrar/ Tamburdörrar/ Inbrottsskyddande dörrar: Swedoor Innerdörrar /spegeldörrar: Swedoor Ytterdörrar: Swedoor Varm- och Kallförrådsdörrar: Broschyrmaterial som visar Swedoor Massivdörrar/ Tamburdörrar/ Inbrottsskyddande dörrar: Swedoor Innerdörrar /spegeldörrar: Swedoor Ytterdörrar: Swedoor Varm- och Kallförrådsdörrar: Övrigt: 11:21 Datum: Signatur: Med reservation för konstruktionsändringar

67 Förvaltning drift & underhåll Innerdörrar/Spegeldörrar Produktfakta Dörrblad Innerdörrar levereras enligt följande specifikationer. Miljövarudeklarationer återfinnes i separat dokument på vår hemsida Dörrblad typ Easy, Easy Natur, Easy Effect och Style har distansmaterial av honeycomb (cellformat papper) med ramträ runt om. Dörrblad typ Stable och Compact har massiv fyllning av skivmaterial liknande spånskiva med ramträ runt om. Dörren är målad i över och underkant. Furu spegeldörrar Craft utföres med massiv furu i ramträ och speglar. Målade spegeldörrar Tradition har massivt trä i ramdelarna med ytskikt och speglar i träfibermaterial. Dörblad typ Purity har ram och spegel av träfibermaterial som är belagd med vit folie. Purity Finish har ram och spegel av träfibermaterial som är belagd med trämönstrad folie. Målade dörrblad typ Unique har massivt trä i ramdelarna med ytskikt och speglar i träfibermaterial som därefter målas. Dörren är målad i över och underkant. Fanerade dörrblad typ Unique har massivt träfibermaterial i ramdelarna och speglarna som därefter faneras och klarlackeras. Selection har massiv fyllning av skivmaterial liknande spånskiva med ramträ runt om. Dörren är ytbehandlas i över och underkant. 11:22 Var uppmärksam på att vissa tejpsorter kan skada målade och fanerade ytor. Karm Obehandlad karm och karm med genomsynlig ytbehandling har en träkvalitet utan lagningar och fingerskarv i virkesklass C. Fanerad karm har virkesklass A. Målad karm har virkesklass D. Virkesklass A-D enligt SS se sid 1:39. Typgodkännande Swedoor brand- och ljudisolerande dörrar är typgodkända av SITAC AB. Beslag Se respektive dörrtyp under avsnitt 1, 2, 3 och 4. Garanti 2 års garanti mot fabrikationsfel. Detta förutsätter naturligtvis att Swedoors monterings - och skötselanvisningar följs. Målade dörrblad Färgen är en tvåkomponents halvblank syrahärdande täckfärg, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har stor motståndskraft mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. Rengöring/ Se Skötselanvisningar sid 11:9, 11:10. underhåll Justering Gångjärn: Våra innerdörrar levereras med snapin gångjärn. Dessa gångjärn kan justeras 2 mm uppåt eller nedåt, med hjälp av en skruv i topp och botten av karmens gångjärnsstolpe. Slutblecket: Kan lätt justeras genom att böja ut justertungan med en skruvmejsel. Med reservation för konstruktionsändringar

68 Förvaltning drift & underhåll Massivdörrar Produktfakta Massivdörrar levereras efter följande specifikationer. Miljövarudeklarationer återfinnes i separat dokument på vår hemsida Dörrblad Stomme av linspånplattor med kraftigt fururamträ runt om. Säkerhetsdörrar har en kassett av stålplåt runt innanmätet på fyra sidor. Dörrarna är godkända för montage av dörrstängare. Våtrumsdörr typ WD: Fyllning av polystyren och ramen är uppbyggd av polyurethanbaserad miljöplatta. Hela konstruktionen är vattenbeständig. Var uppmärksam på att vissa tejpsorter kan skada målade och fanerade ytor. Ytor Massivdörrar finnes med alternativa ytor/ytbehandlingar av högtryckslaminat, fanerade lackade och målade ytor. Se mer under avsnitt 8. Träkarm Obehandlad karm och karm med genomsynlig ytbehandling har en träkvalitet utan lagningar och fingerskarv i virkesklass C. Fanerad karm har virkesklass A. Målad karm har virkesklass D. Virkesklass A-D enligt SS se sid 1:39. Stålkarm Karm för ytbehandling på arbetsplats levereras elgalvaniserad. Färdigbehandlad stålkarm ytbehandlas med pulverlack eller våtlack. Beslag Se respektive dörrtyp under avsnitt 8. Typgodkännande Swedoor brand- och ljudisolerande dörrar är typgodkända av SITAC AB. Garanti 2 års garanti mot fabrikationsfel. Detta förutsätter naturligtvis att Swedoors monterings - och skötselanvisningar följs. Rengöring/ Se Skötselanvisningar sid 11:8, 11:9. underhåll Justering Till ofalsad/underfalsad dörr: Gångjärnen har en horisontell slits i dörrbladsdelen, där man kan företa en enkel höjdjustering: 1) Lyft dörrbladet ca 8 mm (skall ej lyftas av). 2) Placera en eller flera justeringsbrickor typ 249-8,5 in genom slitsen. Se fig. 1. (Gärna insmorda med vaselin eller liknande). 3) Sänk dörren igen, och justeringsbrickan faller på plats i toppen av gångjärnet. Samtliga gångjärn skall justeras samtidigt. Justeringsbrickan finns att köpa i tjocklekarna 1,0 och 1,5 mm. Finns hos bygg- och järnfackhandeln. Med reservation för konstruktionsändringar Till överfalsad dörr samt gångjärn i stålkarmar: Gångjärnet har en insexskruv i underkant karmdel som kan höjas eller sänkas max 2 mm. Justera skruven medsols eller motsols tills önskad höjd på dörrbladet erhållits. Se fig 2. Var noga med att alla gångjärn justerats lika mycket. Slutbleck: Efter en tids användning kan tätningslisten ha pressats samman så att dörren känns lite glapp. Detta justeras genom att justertungan i slutblecket böjes ut med en skruvmejsel. Alternativt Dörrens täthet kan vid behov justeras i slutblecket. slutbleck: Lossa slutbleckets båda justerskruvar och justera så dörrbladet blir tätt mot karmen. Spänn därefter skruvarna noga. Lås Säkerhetsdörrar Om dörren levereras med 2 låsenheter är det /Tamburdörrar: huvudlåset som skall låsas för att säkerhetsklassen ska uppfyllas. Extralåset anses som en extra säkerhet, men påverkar ej säkerhetsklassen. Det är viktigt att dörren hålls på plats i karmen av trycketskolven, och ej av regelkolven eftersom dörren då tappar en del av sina ljudreducerande egenskaper. Till ofalsad/underfalsad dörr Till överfalsad dörr Stålkarmsgångjärn Slutbleck Alternativt slutbleck 11:23

69 Förvaltning drift & underhåll Ytterdörrar Produktfakta Dörrblad Ytterdörrarna levereras enligt följande specifikation. Miljövarudeklarationer återfinnes i separat dokument på vår hemsida ADVANCELINE: Stomme av fiberplattor med heltäckande aluminiumplåtar på båda sidor. Dörrbladstjocklek ca 60 mm. Målade dörrar: Syrahärdande lackfärg med hög utomhusbeständighet, glansvärde ca 20. Fanerade dörrar: Ytbehandling sker med en ej filmbildande träolja som har goda träkonserverande egenskaper och skyddar ytan mot olika slags väderlekspåkänningar. Cleverline: Stomme av polystyren cellplast med heltäckande aluminiumplåtar på båda sidor. Dörrbladstjocklek ca 60 mm. Syrahärdande lackfärg med hög utomhusbeständighet,glansvärde ca 20. Gångjärn ADVANCELINE Gångjärn CLEVERLINE 11:24 Karm/sidoljus: 105 mm karm. Klarlackad hårdträtröskel i kombination med aluminiumbrygga klarar handikappkraven. Beslag Se avsnitt 7. Egenskaper K-värde: <1,0W/m2 C för hel dörr och <1,4W/m2 C för glasad dörr. Luftgenomgångstal <1,7 m3/m2 h. Garanti 2 års garanti mot fabrikationsfel och 15 års formgaranti på ADVANCE-LINE samt 10 års formgaranti på cleverline. Detta förutsätter att våra underhålls- och skötselanvisningar följes. Rengöring/ Skötsel Se Skötselanvisningar sid 11:5 och 11:6. Justering Gångjärn Justering av dörren i höjdled kan ADVANCE- utföras med hjälp av insexnyckel. LINE: För att justera dörren i sidled lossas bakkantssäkring och monteringsskruvarna. Dörren kan justeras i sidled med hjälp av gångjärnets sidojusterskruvar. Sist skruvas bakkantssäkringen och monte ringsskruvarna fast (se skiss). Gångjärn clever-line: Finjustering av dörrhöjden utföres på gångjärnet med hjälp av insexnyckel. Var uppmärksam på att båda gångjärnen ska bära lika mycket. Glöm inte att lossa/skruva åt låsskruven före och efter justering. (Se skiss.) Slutbleck ADVANCE-LINE Slutbleck clever-line Slutbleck: ADVANCE- LINE Slutbleck clever-line: Dörrens täthet kan vid behov justeras i slutblecket. Lossa slutbleckets båda justerskruvar och justera så dörrbladet blir tätt mot karmen. Spänn därefter skruvarna noga. Efter en tids användning kan tätningslisten ha pressats samman så att dörren känns lite glapp. Detta justeras genom att justertungan i slutblecket böjes ut med en skruvmejsel. Med reservation för konstruktionsändringar

70 Förvaltning drift & underhåll Obehandlad varm- och Kallförrådsdörr Produktfakta Dörrblad Ytterdörrarna levereras enligt följande specifikation. Miljövarudeklarationer återfinnes i separat dokument på vår hemsida Kallförrådsdörr: Stomme med ramträ av furu samt rockwoldisolering, utsida av obehandlad furupanel samt insida av obehandlad plywood. Dörrbladtjocklek 50 mm. Gångjärn varm- och kallförrådsdörr Karmar/trösklar Varmförrådsdörr: Stomme med ramträ av furu samt Isolering av polystyren cellplast med heltäckande aluminiumplåtar på båda sidor, ytan utgörs av på utsidan av spårfräst plywood och insidan med slät plywood. Dörrbladtjocklek 50 mm. Kallförrådsdörr: 105 mm obehandlad furukarm med obehandlad furutröskel. Varmförrådsdörr: 105 mm obehandlad furukarm med värmehehandlad hårdträtröskel. Beslag Se avsnitt 8. Garanti 2 års garanti mot fabrikationsfel. Detta förutsätter att våra underhålls- och skötselanvisningar följes. Rengöring/ Skötsel Se Skötselanvisningar sid 11:5 och 11:6. Justering Gångjärn: Finjustering av dörrhöjden utföres på gångjärnet med hjälp av insexnyckel. Var uppmärksam på att båda gångjärnen ska bära lika mycket. Glöm inte att lossa/skruva åt låsskruven före och efter justering. (Se skiss.) Slutbleck Slutbleck: Dörrens täthet kan vid behov justeras i slutblecket. Detta justeras genom att justertungan i slutblecket böjes ut med en skruvmejsel. 11:25 Med reservation för konstruktionsändringar

71 Terminologi 11:2 Med reservation för konstruktionsändringar

72 Mottagning / Lagring Leveransmottagning Kontrollera godset noga så inga fraktskador förekommer och att leveransen innehåller angivet antal kolli. För reklamation gäller: Synliga fraktskador skall noteras på fraktsedeln före påskrift. Saknas gods vid leveransmottagningen skall detta noteras på fraktsedeln före påskrift. Dold skada som kan härledas till transportskada ska anmälas till transportör senast 7 dagar efter godsmottagande. Om transportskadan eller det saknade godset föranleder någon åtgärd från Swedoor skall detta också anmälas till Swedoor. Reklamation I samband med mottagningskontrollen, och före monteringen påbörjas, måste andra synbara fel reklameras. Åtgärdande av reklamation får ej påbörjas innan överenskommelse gjorts med Swedoor. Lagring Karmarna måste lagras på plats som är torr och väl ventilerad, fuktfri, skyddad från nederbörd och mot kyla, bygg och markfukt. Dörrarna skall förvaras stående eller liggande på väl avvägda underlägg med minst 10 cm fritt utrymme till golv. Tillse att de fabriksmonterad beslagen inte skadas eller skadar intillstående/- liggande dörrar. Beslag etc. som levereras separat skall förvaras inomhus. Byggfukten skall väsentligen torkas ut innan dörrarna monteras för att förhindra att fuktskador uppstår. För formförändringar och andra skador orsakade av fukt ansvaras ej. Se till att interna transporter inte kan skada produkterna eller dess emballage så att målningsskador uppstår. Övrigt Observera att vissa typer av tejper kan skada målade och fanerade ytor. All reklamation sker via er normala kontakt på Swedoor. 11:3 Med reservation för konstruktionsändringar

73 Ytbehandling Med vårt stora urval av olika ytor har vi möjlighet att tillmötesgå både funktionella och estetiska krav. 11:4 Dörrar För målning på byggplats Täckmålat Obehandlat eller grundad, träfiber. (Inner- och massivdörrar) Som standard vit (NCS S 0502-Y glans ca ) Tidigare målningsklass T3-C enl. SS används. sök efter Färgkarta. Alternativt andra färger ur NCS-systemet. Fanerat Innerdörrar: Björk, bok, ek, gabon, koto, mahogny, valnöt, i klarlackat utförande. Alternativt andra fanertyper och ytbe handlingar mot förfrågan. Tidigare målningsklass Ke3-C enl. SS används. Massivdörrar: Ask, bok, svarvad björk, knivskuren björk, ek, furu, gabon, koto, körsbär, lönn och mahogny, i klarlackat utförande. Alternativt andra fanertyper och ytbehandlingar mot förfrågan. Tidigare målningsklass Ke3-C enl. SS används. Ytterdörrar: Ek ytbehandlade med en ej filmbildande träolja. Spegeldörrar Furu: Obehandlad, lackerad, vitpigmenterad lackerad, lutbehandlad klarlackerad. Laminat Endast massivdörrar: Standard laminat enligt sid 8:30 Laminat standard färgöversikt med NCSreferenser. Alternativt andra kulörer och ytstrukturer mot förfrågan. Träkarmar För målning på byggplats Täckmålat Klarlackat Obehandlat eller grundad, furukarm utan fingerskarv. Som standard vit (NCS S 0502-Y glans ca ) Tidigare målningsklass T3-C enl. SS används. Alternativt andra färger ur NCS-systemet. Furukarm utan fingerskarv. Tidigare målningsklass Ke3-C enl. SS används. Laserat Spegeldörrkarm: Furu: Vitpigmenterad lackerad, lutbehandlad klarlackerad. Fanerat Innerdörrkarm: Björk, bok, ek, gabon, koto, mahogny, i klarlackat utförande. Alternativt andra fanertyper och ytbehandlingar mot förfrågan. Tidigare målningsklass Ke3-C enl. SS används. Massivdörrkarm: Bok, björk, ek, furu, körsbär, lönn och mahogny, i klarlackat utförande. Alternativt andra fanertyper och ytbehandlingar mot förfrågan. Tidigare målningsklass Ke3-C enl. SS används. Ytterdörrkarm ädelträ Ek ytbehandlas med en ej filmbildande träolja. Stålkarm/minikarm (För massivdörrar samt Tambur- och säkerhetsdörrar) För målning på byggplats Elgalvaniserad. Täckmålad Som standard vit (NCS S 0502-Y glans ca. 85). Alternativt andra färger ur NCS-systemet. Rostfri Stålkarmar kan levereras i rostfritt stål, mot förfrågan. Med reservation för konstruktionsändringar

74 Skötselanvisning Ytterdörrar (Del 1) Före installation Lagring skall ske på torr och väl ventilerad uppställlningsplats. Tillse att det inte bildas kondens i emballaget. Dörren skall helst förvaras stående, eller liggande på ett sådant sätt att beslagen inte skadar dörren. Före montering Kontrollera att karmen är oskadd och rätt utförd före montering. Karmen är normalt förborrad för montering med träskruv. Vid montering med karmskruv kräver de flesta fabrikat att hålen genomborras med ett 14 mm:s borr. Iakttag försiktighet så att inte karmens yta skadas vid borrning och montering av karmskruv. Som vägledning vid val av material för rengöring och reparation av dörrsnickerier lämnar vi här en kortfattad beskrivning av den ytbehandling som våra produkter genomgår före leverans. Ni finner här vidare uppgifter om rengöringsmedel samt färger och annat ytbehandlingsmaterial som vi rekommenderar. Fanerade produkter Ytbehandling sker med en ej filmbildande träolja, som har goda träkonserverande egenskaper och skyddar ytan mot olika slags väderlekspåkänningar. Rengöring: Underhåll: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, förslagsvis vanligt diskmedel. Vid mögelangrepp används rengöringsmedel som tar bort mögelsporer. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned, annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka. Vid behov kan dörren även slipas lätt med fint sandpapper. Slipdammet borstas och torkas bort. Utförs vid behov, oftast några gånger om året. Efter rengöring påföres träolja (ej filmbildande) avsedd för utomhusbruk med viss sparsamhet men dock så pass mycket att ytan blir mättad. Täckmålade produkter Produkterna är målade med utomhusbeständiga färger som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög beständighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. Rengöring: Underhåll: Kvistgulning: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel (ej alkaliska), förslagsvis diskmedel. Vid mögelangrepp används rengöringsmedel som tar bort mögelsporer. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stållull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned, annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitning varit onormal. För att bibehålla produktens lyster rekommenderas dock årligen en behandling med något i handeln förekommande bilvax. Detta underlättar även rengöring I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik Bättring. Mindre skador penselbättras lämpligen med någon alkyd- eller akrylatfärg för utomhusbruk i lämplig kulör och glans. Större skador kräver som regel spackling, slipning och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. 11:5 Med reservation för konstruktionsändringar

75 Skötselanvisning Ytterdörrar (Del 2) Grundmålade produkter Slipa lätt med fint sandpapper. Borsta och torka bort slipdammet. Måla därefter förslagsvis med halvblank alkydfärg för utomhusbruk. Laserade produkter Produkterna är behandlade med utomhusbeständiga lasyrer som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög beständighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. 11:6 Rengöring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, dock ej alkaliskt, förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Eftertorka. Underhåll: Som regel krävs enbart enkel rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Bättring: Får som regel utföras genom omlasering. Använd alkydlasyr för utomhusbruk. Tröskel Ytbehandlad med träolja som har god rötskyddande effekt. Rengöring: Damma eller torka av med lätt fuktad trasa. Underhåll: Som regel krävs enbart enkel rengöring om ej skador uppstått eller förslitning varit onormal. Vid behov kan tröskeln även slipas lätt med fint sandpapper. Slipdammet borstas och torkas bort. Därefter påförs träolja (ej filmbildande) avsedd för utomhusbruk med viss sparsamhet men dock så pass att ytan blir mättad. Obehandlade produkter Varmförrådsdörrar och Kallförrådsdörrar enligt sid 7:12 och 7:13 levereras obehandlade. Ytbehandling: Underhåll: Dörrar och karmar ska omgående efter montering ytbehandlas. Förrådsdörren målas med en täckande olje- eller vattenbaserad färg för utomhusbruk i valfri kulör. Undvik klarlack eftersom det ger dåligt rötskydd och kan förosaka sprickbildning i träytan. Trösklen till kallförrådsdörren levereras i obehandlad furu. Var noga med att olja in tröskeln med djupinträngande träolja. Förrådsdörren ska målas ca vart annat år, eller som minimum innan vatten och sol bryter ner ytan. Olja trösklen på nytt så fort den upplevs torr, detta för att undvika röta i trösklen. Med reservation för konstruktionsändringar

76 Skötselanvisning Innerdörrar Som vägledning vid val av material för rengöring och reparation av dörrsnickerier, lämnar vi här en kortfattad beskrivning av den ytbehandling våra produkter genomgår före leverans. Ni finner här vidare uppgifter om rengöringsmedel samt färger och annat ytbehandlingsmaterial som vi rekommenderar. Täckmålade produkter Produkterna är målade med lacker för inomhusbruk med halvmatt glans, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. Rengöring: Underhåll: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. dock ej alkalisk. Förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned. Annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Fanerade klarlackerade produkter Fanerade produkter är ytbehandlade med klarlacker som ger god fyllighet, repfasthet och ytfinish samt god härdighet mot de flesta hushållskemikalie. Rengöring: Underhåll: Kvistgulning: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. Förslagsvis vanligt diskmedel. Doppa en svamp eller trasa i lösningen och vrid ur väl. Rengör uppifrån och ned. Eftertorka. Avänd ej överskott av vatten och inte medel som kan repa eller lösa upp lacken. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Produkter som används för möbelunderhåll t.ex. möbelvax och vaxpolish kan användas men krävs normalt inte. I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik Bättring. Mindre skador penselbättras med klarlack i lämplig ton och glans. Större skador kräver nerslipning och total omlackering. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. 11:7 Med reservation för konstruktionsändringar

77 Skötselanvisning Massiv-, Tambur- och Inbrottsskyddande dörrar (Del 1) Som vägledning vid val av material för rengöring och reparation av dörrsnickerier, lämnar vi här en kortfattad beskrivning av den ytbehandling våra produkter genomgår före leverans. Ni finner här vidare uppgifter om rengöringsmedel samt färger och annat ytbehandlingsmaterial som vi rekommenderar. Täckmålade dörrblad Färgen är en tvåkomponents halvblank, syrahärdande täckfärg (härdlacksfärg) som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. 11:8 Rengöring: Underhåll: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned. Annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Fanerade dörrblad Fanerade dörrblad är lackerade med en halvmatt UV-härdande klarlack (härdlack) som ger god fyllighet, repfasthet och ytfinish samt god härdighet mot de flesta hushållskemikalier. Rengöring: Underhåll: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, förslagsvis vanligt diskmedel. Doppa en svamp eller trasa i lösningen och vrid ur väl. Rengör uppifrån och ned. Eftertorka. Använd ej överskott av vatten och inte medel som kan repa eller lösa upp lacken. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Som regel krävs enbart rengöring om skador ej uppstått eller förslitningen varit onormal. Produkter som används för möbelunderhåll t.ex. möbelvax och vaxpolish kan användas men krävs normalt inte. Mindre skador penselbättras med klarlack i lämplig ton och glans. Större skador kräver nerslipning och total omlackering. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Laminatbelagda dörrblad samt våtrumsdörr Ytan har god resistens mot de flesta kemikalier, fett och lösningsmedel. Den är nötningstålig men kan repas av vassa föremål. Rengöring: Underhåll: Bättring: Vatten med såpa, tvål eller vanligt syntetiskt rengöringsmedel löser de flesta smutsfläckar. Speciellt svår nedsmutsning fordrar behandling med koncentrerat rengöringsmedel, T-sprit eller lacknafta. Använd aldrig stålull eller liknande. Undvik rengöring med skurmedel. Nitrocellulosaförtunning får heller inte användas. OBS! Vid användande av petroleumbaserade lösningsmedel får dessa ej komma i kontakt med tätningslister, då listens egenskaper kan försämras. Enbart rengöring. Mindre skador, repor etc., kan med gott resultat lagas med lagningsmassa speciellt framtagen för laminatytor. Med reservation för konstruktionsändringar

78 Skötselanvisning Massiv-, Tambur- och Inbrottsskyddande dörrar (Del 2) Täckmålade träkarmar Ytbehandling utföres med en miljövänlig vattenburen täckfärg som väl uppfyller högt ställda krav för målad karm. Rengöring: Underhåll: Kvistgulning: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, dock ej alkaliskt, förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålulletc. Eftertorka. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik Bättring. Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Klarlackade träkarmar /Fanerade träkarmar Ytbehandling utföres med en miljövänlig vattenburen klarlack som väl uppfyller högt ställda krav för klarlackad karm. Rengöring: Underhåll: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, dock ej alkaliskt, förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Eftertorka. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Mindre skador penselbättras med klarlack i lämplig ton och glans. Större skador kräver nerslipning och total omlackering. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Täckmålade stål- och minikarmar Samt natureloxerad och målad aluminiumkarm (till våtrumsdörr) Ytbehandling utföres med en miljövänlig pulverlack som väl uppfyller högt ställda krav för målad karm. 11:9 Rengöring: Underhåll: Bättring: Beslag: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel, dock ej alkaliskt, förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålulletc. Eftertorka. Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Skador penselbättras lämpligen med alkydbaserad bättringsfärg eller motsvarande. Testa lämpligen först på ett mindre synligt parti för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Samtliga gångjärnsskruvar i karmen skall efterdragas vid behov. Med reservation för konstruktionsändringar

79 Skötselanvisning Spegeldörrar Här är det i första hand tal om dörrar i naturträ. Det kan därför förekomma mindre avvikelser i färg och patina. Det beror bl.a. på vilken yta det är tal om. De olika ytbehandlingarna gör också att behovet behovet av underhåll varierar: 11:10 Ytbehandling Klarlackerad: TIPS: Obehandlad: TIPS: Rengöring: Dörrar i klarlack, lutbehandling/lack, vitpigmentering/ lack har alla en mycket tacksam yta. Dörrarna kräver ingen efterbehandling, är vatten- och smutsavvisande många år framöver och i stort sett underhållsfria. Med jämna mellanrum kan man fräscha upp dörren med möbelpolish. Det gör att den bättre står emot smuts och fettfläckar. En obehandlad dörr är alltid mottaglig för smuts och damm. Det är möjligt att efterbehandla dörren med lack eller lutbehandling. I så fall är det viktigt att ge båda sidorna samma behandling. Obehandlat: Skulle det med tiden uppstå tryckmärken och repor, läggs en fuktig trasa på området. Trasan värms därefter försiktigt med ett varmt strykjärn, så att träet reser sig. Oavsett yta skall dörren vid behov torkas av med en fuktig trasa, urvriden i såpvatten eller ett milt rengöringsmedel. Eftertorka dörren med en väl urvriden trasa. Täckmålade produkter Produkterna är målade med lacker för inomhusbruk med halvmatt glans, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel. Rengöring: Underhåll: Kvistgulning: Bättring: Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. dock ej alkalisk. Förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned. Annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. I virke till målade karmar förekommer kvistar. Beroende på träets egenskaper och miljön som karmen är monterad i så ingår det i virkets naturliga åldrande att kvistarna med tiden kan urskiljas genom ytbehandlingen. Bättring av kvistgulning se rubrik Bättring. Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier. Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen. Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling. Med reservation för konstruktionsändringar

80 a- och b-mått (Del 1) Dörrtyp Sida a-mått b-mått Detalj Innedörr Easy 1: Innerdörr Easy Natur 1: Innerdörr Easy Effekt 1: Innerdörr Stable 1: Innerdörrar brandklass EI30 1: Lätta våtrumsdörrar 1: Formpressad dörr Style 2: Formpressad dörr Compact 2: Spegeldörr Craft 3: Spegeldörr Tradition 3: Spegeldörr Tradition EI30 3: Spegeldörr Craft EI30 3: Spegeldörr Tradition EI30 / R'w 30dB 3: Spegeldörr Craft EI30 / R'w 30dB 3: Spegeldörr Craft EI30 / R'w 35dB 3: Spegelörr Unique 3: Spegeldörr Purity 3: Spegeldörr Purity Finish 3: Selection 4: Tamburdörrar EI30/ R w 35dB Klass 1 6: Tamburdörrar EI30/ R w 40dB Klass 1 6: Tamburdörrar EI60/ R w 35dB Klass 1 6: Tamburdörrar EI60/ R w 40dB Klass 1 6: Tamburdörrar EI30/ R w 35dB Klass 2 ENV 6: * 25 3 Tamburdörrar EI30/ R w 40dB Klass 2 ENV 6: * 40 4 Tamburdörrar EI60/ R w 35dB Klass 2 ENV 6: * 25 3 Tamburdörrar EI60/ R w 40dB Klass 2 ENV 6: * 40 4 Säkerhetsdörrar EI30/ R w 35dB Klass 2 6: * 40 4** Säkerhetsdörrar EI30/ R w 40dB Klass 2 6: * 40 4 Säkerhetsdörrar EI60/ R w 35dB Klass 2 6: * 40 4** Säkerhetsdörrar EI60/ R w 40dB Klass 2 6: * 40 4 Säkerhetsdörrar EI30/ R w 35dB Klass 3 ENV 6: * 40 4** Säkerhetsdörrar EI30/ R w 40dB Klass 3 ENV 6: * 40 4 Säkerhetsdörrar EI60/ R w 35dB Klass 3 ENV 6: * 40 4 Säkerhetsdörrar EI60/ R w 40dB Klass 3 ENV 6: * 40 4 Ytterdörrar ADVANCE-LINE målad 7: Ytterdörrar ADVANCE-LINE fanerad 7: Ytterdörr clever-line 7: Ytterdörr Silence 40db 7: Loftgångsdörr 35dB 7: Varmförrådsdörr / Soprumsdörr målad 7: Varmförrådsdörr Trysil och Sälen 7: Kallförrådsdörrar I30 och I40 7: * Mått inkl. långskylt (11 mm) ** Laminatdörr kan förekomma med profil 3, b-mått 25 mm. ard beslagsplacering vid M21 Standard beslagsplacering vid M21and 11:11 Med reservation för konstruktionsändringar

81 a- och b-mått (Del 2) Dörrtyp Sida a-mått b-mått Detalj Massivdörrar 8: Massivdörrar EI30 och E30 8: Massivdörrar EI30 och E30/ R w 25dB 8: Massivdörrar EI30 och E30/ R w 30dB 8: Massivdörrar EI30/ R w 35dB 8: Massivdörrar EI30 och E30/ R w 35dB 8: Massivdörrar EI30/ R w 40dB 8: *** 4 Massivdörrar EI60 och E60 8: Massivdörrar EI60/ R w 35dB 8: Massivdörrar EI60/ R w 40dB 8: Klimatdörr EI30/ R w 35dB 8: Massivdörr ljudreduktion Rw 47dB 8: Klämfria dörrar 8: Klämfria dörrar EI30 och E30 8: Pendeldörrar 8: Våtrumsdörrar WD 8: Dörrar med blyinlägg 8: *** 31 mm vid pardörr 11:12 Standard beslagsplacering vid M21and Med reservation för konstruktionsändringar

82 Gammal standard Innerdörrar Historik Mått Beslagning Fram till 1962 var standarden på innerdörrar olika beroende på leverantör producerades i Sverige det vi nu kallar Gammal standard fick vi den standard på innerdörrar som levereras idag. Dörrar i gammal standard är 25 mm lägre än dagens standard, men breddmåtten och tjockleken är samma som dagens (se tabell nedan). Dörrarna i gammal standard hade tappgångjärn och inte som dagens snap-in gångjärn. Därför har vi utveckat ett mellangångjärn som gör att vi på gammal standard dörrar nu kan leverera snap-in gångjärn som med hjälp av mellangångjärnet kan monteras på den befintliga karmen i gammal standard. Detta gör att den dörr vi levererar kan monteras både som vänster- och högerhängd. Detta förändras genom att vrida kolven på låset, se detalj. Modul Karmyttermått Öppningsmått Dörrbladsmått Dörr- Bredd Höjd V/90 V/180 Bredd Höjd tjocklek 7x x x x x x Höjd modul 20 = dörrbladshöjd 1915 mm. Checklista för dörr i gammal standard Kontrollera om dörrbladet är ofalsat eller överfalsat. Har dörrbladet överfalsad kant är dörrbladsbyte ej möjligt. Kontrollera enligt tabell till höger. Är dörren vänster- eller högerhängd? Stå vänd mot dörren på den sida där gångjärnen syns. Sitter gångjärnen till höger så är dörren högerhängd. Sitter de till vänster så är dörren följdaktligen vänsterhängd. Om du ändå känner dig osäker på dörrmått eller har några frågor: Fyll i checklistan och ta med den till butiken så hjälper personalen dig tillrätta. 11:13 Mätlinjal finns hos våra återförsäljare. SKALL VARA MÅTT M20 M21 A 940,5 1040,5 B C D E 625, 725 OSV. 625, 725 OSV. F G 10,5 10,5 MIN DÖRR ÄR Med reservation för konstruktionsändringar

83 Kvalitetsbestämmelser Enligt SS I nedanstående tabell har fordringarna i virkesklasserna A-D för karmar och ramar sammanställts. Klass A Klass B Klass C Klass D Blånad Nej Nej Nej Ja Sprickor Nej Max 0,3x300 mm Max 1,0 mm Max 1,5 mm Märgränder Nej Ej markerade Ej markerade Ja Tjurved Nej Nej Ej markerade Ja Kärnvedsränder Nej Nej Ej markerade Ja Hartsig och fet ved Nej Ja Ja Ja Propp och lagning Nej Nej Ja Ja Dubbelpropp Nej Nej Ja, vid karmdim. > 100 mm Ja Fingerskarv Nej Nej Max 1 st./m Max 2 st./m Kvist <7 mm Max 2 st./m 1) Max 4 st./m Obegränsat Obegränsat Kvist <20 mm Nej 1) Max 4 st./m Max 6 st./m Max 6 st./m Kvist <25 mm eller 1/4 av dim. Nej Nej Max 6 st./m Max 6 st./m Kvist <25 mm eller 1/3 av dim. Nej Nej Nej Max 6 st./m 1) Kvistar under 20 mm tilllåts till ett antal av fyra/m. Två av dem får vara torrkvistar om de är under 7 mm. 11:14 Med reservation för konstruktionsändringar

84 Kvalitetsbestämmelser Enligt SS Innerdörrar Egenskaper Klass B Ouppvärmt Klass C Liksidigt 1) Klimat Klass D Liksidigt 1) Klimat Klass E Liksidigt 1) Klimat Klass F Oliksidigt 2) Klimat Stängningskraft, N Lufttäthet m3/h och m2/pa ,7 / 50 Värmemotstånd K-värde, W/m2 oc ,0 3) Hård stöt fallhöjd, mm 4) Tung stöt fallhöjd, mm 4) / (400 6)) Vertikallast, kn 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 Planhet, mm 5) Rätvinklighet, mm 5) 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Ytjämnhet 5) mm /50 mm -- 0,15 0,15 0,15 0,15 mm /200 mm 1,5 1,5 1,5 1,5 1) Med liksidigt klimat avses här lufttemperatur över 18o på båda sidor om dörren. 2) Med oliksidigt klimat avses här lufttemperaturen 0-10o på ena sidan och över 18o på andra sidan dörren 3) Angivet värde oglasad del. För glasad del se SBN. 4) Gäller ej för glasad del. 5) Gäller även vid slutbesiktning 6) Vid höga krav på mekanisk stabilitet gäller 400 mm. Exempel på användning Klass Innerdörr Exempel på användningsområden B Mellan ouppvärmda utrymmen. Kallförråd, källare, vind, fritidshus. C Mellan utrymmen med liksidigt klimat 1). Bostäder, kontor, källare 3), soprum 3). D Mellan utrymmen med liksidigt klimat 1), höga fordringar på slaghållfasthet Lägenhetsentrédörrar samt särskilda tilläggsfordringar. E Mellan utrymmen med liksidigt klimat 1), samt extra höga fordringar på Skolor, sjukhus, kontor. slaghållfasthet. F Mellan utrymmen med oliksidigt klimat 2), höga fordringar på slaghållfasthet samt särskilda tilläggsfordringar. Lägenhetsentrédörr mot väderskyddat men ouppvärmt utrymme, dörr från trapphus mot vind / källare. 1) Med liksidigt klimat avses här lufttemperatur över 18o på båda sidor om dörren. 2) Med oliksidigt klimat avses här lufttemperaturen 0-10o på ena sidan och över 18o på andra sidan dörren 3) Vid höga krav på mekanisk stabilitet för dörrar till källare och soprum gäller fallhöjden 400 mm för tung stöt. 11:15 Med reservation för konstruktionsändringar

85 Kvalitetsbestämmelser Enligt SS Ytterdörrar Egenskaper Klass L Ouppvärmt Klass M 0-10oC Klass N 10-18oC Klass P > 18oC Klass R > 18oC Klass S > 18oC Klass T > 18oC Stängningskraft, N Säkerhet mot vindlast, Pa / 500 / / 600 / 1500 Lufttäthet m3/h och m2/pa ) 1,7 / 50 5,6 / 300 5,6 / 300 7,9 / 500 Regntäthet min 300 Pa 50 min 500 Pa Värmemotstånd, k-värde, W/m2 oc -- 2,0 2) 1,5 2) 1,0 2) 1,0 2) 1,0 2) 2,0 2) Kondenssäkerhet > 5oC 3) > 5oC 3) > 5oC 3) > 5oC 3) Hård stöt fallhöjd mm 4) Tung stöt fallhöjd mm 4) 200 / (400 6)) 200 / (400 6)) Vertikallast, kn 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 Planhet, mm 5) Rätvinklighet, mm 5) 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Ytjämnhet 5) -- 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 mm/50 mm -- 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 mm/200 mm 1) Vid krav på lufttäthet gäller 1,7/50. 2) Angivet värde gäller oglasad del. För glasad del se SBN. 3) Gäller ej för beprövade konstruktioner. 4) Gäller ej för glasad del. 5) Gäller även vid slutbesiktning 6) Vid höga krav på mekanisk stabilitet gäller 400 mm. Exempel på användning Klass Ytterdörr till Exempel på användningsområden L Ouppvärmt utrymme. Kallförråd, industrilokaler 1) M Temporärt uppvärmt utrymme med Varmförråd, fritidshus, industrilokaler grundvärme 0-10oC. 1). N Entré till flerfamiljshus, kontorshus, Konstant uppvärmt utrymme, 10 - offentliga byggnader. För källare och 18oC. liknande gäller även krav på lufttäthet. P Konstant uppvärmt utrymme, > 18oC Bostad i markplan. R Konstant uppvärmt utrymme, > 18oC Bostad över markplan < 8 vån i skyddat läge (låg slagregnsbelastning): loftgångshus. S Konstant uppvärmt utrymme, > 18oC Bostad över markplan < 8 vån i oskyddat läge (hög slagregnsbelastning): balkonger. T Konstant uppvärmt utrymme, > 18oC Bostad över markplan < 9 vån. (hög slagregnsbelastning): balkonger. 1) Vid höga krav på mekanisk stabilitet för dörrar till industrilokaler gäller fallhöjden 400 mm för tung stöt. 11:16 Med reservation för konstruktionsändringar

86 Inbrottsskyddande dörrar Enligt SS och SS-ENV 1627 SS Klass 1 SS Klass 2 ENV 1627 (-1630) Resistance Class 2 ENV 1627 (-1630) Resistance Class 3 Statisk belastning Belastning vid provning (kn) / Deformation (mm) i slutblecksområdet 6 / / 30 6 / 10 6 / 10 vid övre och nedre hörn 2 / 30 2 övre, 3 nedre / 30 1,5 / 30 3 / 20 på låssidan 2 / 30 2 / 30 1,5 / 30 3 / 20 vid övre och nedre gångjärn 6 / / 30 6 / 10 6 /10 i låsområdet 6 / / 30 6 / 10 6 /10 Dynamisk belastning Fallkroppens massa (kg) / Fallhöjd (mm) Massa Fallhöjd Manuellt påverkan Motståndstid (min) / Total provningstid (min) 3 / /--- 3 / 15 5 / 20 Verktyg Hammare, 30 cm ---- Huggmejsel, 2 st, 30 cm Skruvmejsel, 2 st, 26 cm / 37,5 cm Kofot, 30 cm ---- Kofot, 71 cm Stämjärn, 2 st, 30 cm ---- Sticksåg m. trä- och metallblad ---- Bågfil ---- Rörtång, 30 cm Rörtång, 24 cm Skiftnyckel, 30 cm ---- Plåtsax, 30 sm ---- Hovtång, 30 cm Skruvmejsel, 37,5 cm ---- Trä- eller plastkilar, 2 st, 200 mm ---- Polygriptång, 24 cm Totalt antal verktyg: 14 st. Totalt antal verktyg: 6 st. Totalt antal verktyg: 8 st. 11:17 Med reservation för konstruktionsändringar

87 CE-deklaration Ytterdörrar Ytterdörrar från JELD-WEN Sverige AB är CE-märkta enligt SS-EN :2006. Dörrarnas respektive egenskap framgår av nedanstående tabell. JELD-WEN Sverige AB SE Åstorp EN SS-EN :2006 Fönster och dörrar - Produktstandard, funktionsegenskaper - Del 1: Fönster och ytterdörrar utan egenskaper för brandmotstånd och/ eller rökgasläckage. Utåtöppnande ED Inåtöppnande ED 4.2 Vindlast 3C Enligt EN NPD No Performance Determined 4.5 Regntäthet 7B Enligt EN NPD No Performance Determined 4.6 Skadliga ämnen NPD No Performance Determined NPD No Performance Determined 4.12 Värmeisolering - Tät dörr 0,9 W/m²K Beräknat enligt EN ,9 W/m²K Beräknat enligt EN Värmeisolering - Glasad dörr 1,4 W/m²K Beräknat enligt EN ,4 W/m²K Beräknat enligt EN Lufttäthet Klass 4 Enligt EN NPD No Performance Determined 4.16 Manövrerbarhet Klass 3 Enligt EN NPD No Performance Determined 4.17 Mekanisk hållfasthet Slagtålighet, tung stöt Klass 3 Enligt EN 1192 Klass 3 Enligt EN 1192 Slagtålighet, hård stöt Klass 4 Enligt EN 1192 Klass 4 Enligt EN 1192 Vertikallast Klass 3 Enligt EN 1192 Klass 3 Enligt EN 1192 Vridmotstånd Klass 4 Enligt EN 1192 Klass 4 Enligt EN Upprepad öppning och stängning Klass 5 Enligt EN 1191 NPD No Performance Determined 4.22 Oliksidig klimatpåverkan Klass 2 Enligt EN 12219:1999 Klass 2 Enligt EN 12219:1999 NPD = inget värde fastställt. No Performance Determined (innebär att inget värde fastställts för egenskapen under själva tabellen). 11:18 Med reservation för konstruktionsändringar

88 SFDK Utdrag från SFDK-godkännandets kravspecifikation Egenskaper/Standard Produktstandard Ytterdörrar EN Funktionsegenskap EN-standard Lufttäthet (Δ Pa) EN >600 Regntäthet (Δ Pa) EN >601 Vindlast P 1-3:P 1=(Δ Pa) EN >2000 Utböjning, dörrblad/karm; A; 1/150 B; 1/200 C; 1/300 Värmeisolering W/m 2 O C (*1) EN , ,8 1,6 1,5 1,3 1,2 1,1 1,0 0,8 Värmeisolering W/m 2 O C (*2) EN , ,8 1,6 1,5 1,3 1,2 1,1 1,0 0,8 Formstabilitet EN mm 4 mm Slagtålighet Fallhöjd (mm) EN glasad del EN Enligt gällande SS-standard Manövrerbarhet EN N 50N 25 N 10N *1= Dörr utan glasöppning *2= Dörr med glasöppning Tilläggskrav Mekanisk stabilitet; vert last (N) EN vridningsmotstånd (N) Mekanisk livslängd (x 1000) EN Brandmotstånd SS EI30 Kräver komplettering med brandskyddslist. Gäller inte alla glasutföranden. Swedoor uppfyllda krav grå fält = SFDK baskravprofil gröna fält = tilläggskravprofil Förklaring till de olika egenskaperna Huvudmannen för systemet är Svensk Fönster & Dörr Kontroll, SFDK, en ideel förening inom Svensk Snickeriindustri som är en industrisektion inom TMF, Trä- och Möbelindustriförbundet. Dörr- och Fönstergrupperna väljer en Teknisk Kommitte som fastställer SFDK-godkännande. Lufttäthet: Regntäthet: Vindlast: Värmeisolering: Formstabilitet: Dörrens täthet kontrolleras i en tryckkammare, över - och undertryck. Dörrens motståndsförmåga mot slagregn testas i tryckkammare. Dörrens moståndsförmåga mot vind testas i tryckkammare under olika förhållanden, konstant statiskt tryck, pulserande tryck (vindbyar) samt korta kraftiga tryckstötar, (storm). Dörrens U-värde beräknas efter de ingående materialens isolerförmåga. Dörrbladets förmåga att motstå påverkan av olika klimat under året. Dörrbladets buktighet får inte överstiga 4 mm. Slagtålighet: Dörrens motståndsförmåga mot kraftiga stötar testas med hjälp av en sandsäck som väger 30 kg och som pendlas mot dörren från olika fallhöjder. Kan också visa dörrens motståndsförmåga mot inbrott. Manövrerbarhet: Kraften som åtgår för att öppna dörren, d.v.s trycka ned handtaget. Hård stöt: En stålkula som väger 0,5 kg släpps mot dörrbladsytan från olika höjder. Vridning: Mätning av dörrbladets styvhet. Mekanisk livslängd: Öppning - stängning gånger. Brand: Dörrens förmåga att motstå brand under 30 min. Dörrbladets utsida får inte överstiga 140 grader C. SFDK godkännande-regler Är ett branschgemensamt system för att godkänna fönster och ytterdörrar på den svenska marknaden enligt de krav som anges i de nya EN-standarderna och på de nivåer som branschen anser krävs för bra fönster och ytterdörrar i svenska bostäder och i övriga uppvärmda lokaler. 11:19 Huvudmannen för systemet är Svensk Fönster & Dörr Kontroll, SFDK, en ideel förening inom Svensk Snickeriindustri som är en industrisektion inom TMF, Trä- och Möbelindustriförbundet. Dörr- och Fönstergrupperna väljer en Teknisk Kommitte som fastställer SFDK-godkännande. Syftet är att underlätta kommunikationen mellan kund och tillverkare. Det skall ge kunden en överskådlig bild av valmöjligheterna vid specifikation av tekniska egenskaper hos fönster och ytterdörrar och genom en entydig definition undvika missförstånd. Systemet är behovsanpassat och bygger på rationella rutiner vilket gör det möjligt för alla tillverkare av fönster och ytterdörrar inom branschen att ansluta sig till systemet. Systemet skall fortlöpande anpassas till utvecklingen av den europeiska standardiseringen och den tekniska utvecklingen i övrigt. Då EN-standard är fastställd kan de företag som så önskar CE-märka sina produkter. Med reservation för konstruktionsändringar

89 SKÖTSELANVISNING SKJUTDÖRRAR & INREDNING Rengöringstips för spegel Om du får smuts eller fläckar på spegelytan använd först fönsterputs. Om detta inte hjälper kan du använda ett rakblad eller stålull av typen Svinto. (OBS! endast stålull EJ Scotch brite eller liknande). Glaset blir inte repat av varken rakblad eller stålull. Rengöringstips för målade ytor Rengöres med milda och i hushållet vanligt förekommande rengöringsmedel. Använd ALDRIG skurmedel, stålull eller liknande preparat, som innehåller slipmedel eller medel med ammoniak. Rengöringstips för lackerade träytor Fanerade och massiva träytor är mer eller mindre poriga. Var därför sparsam med vatten vid rengöring. Använd lätt fuktad trasa och torka efter med väl urvriden trasa. Lämpliga rengöringsmedel är samma som målade ytor. Använd aldrig thinner för fläckborttagning. Rengöringstips för laminat- och melaminbelagda ytor Rengöres med i hushållet förekommande rengöringsmedel i likhet med målade och lackerade ytor. Ämnen som kan förorsaka missfärgningar eller frätskador, (jod, vätesuperoxid, bläck, mineralsyror etc.), skall givetvis undvikas. Rengöringstips för backar och inredningsdetaljer Efter rengöring med lämpligt syntetiskt rengöringsmedel, eftertorkas med fuktig trasa för att undvika statisk elektricitet. Kristallolja, aceton och liknande medel får ej användas då dessa medel kan skada plastdetaljer. Rengöringstips för oljade ytor Oljade ytor ska inte underhållsbehandlas med olja. Rengöring görs med fuktad trasa, ev med lite mild tvållösning, varefter ytorna torkas väl. Rengöringstips för profiler och skenor Torka vid behov av profilerna och fronten med en fuktig trasa. golvskenan dammsugs med jämna mellanrum för bästa möjliga gång. Sida 1 av 1 Elfa Lumi AB Elfagatan 5, Västervik Tel: Fax: E-post: info@elfalumi.com

90 6.3 Fönster och fönsterbänkar Dina fönster håller hög standard och är valda för att bevara ett bra och sunt inomhusklimat. Fönstren har bättre värmeisolerande egenskaper än genomsnittet på marknaden (Up-värde= 0,9 W/m 2 C) och sparar på så sätt energi. Kondens Fönster med god isoleringsförmåga (lågt Up-värde) kan efter kalla nätter få kondens på ytterrutans utsida. Det beror på att fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen värme tränger ut till det yttersta glaset. Under en klar och kall natt kan den yttre glasskivan kylas ner och när värmen återvänder kan glaset vara kallare än utomhusluften. Om det dessutom är hög luftfuktighet kan det sätta sig som kondens på glasrutan. Kondensen förekommer i regel under korta perioder på våren och hösten när temperaturskillnaden är stor mellan dag och natt. Kondensen bildas på natten och försvinner oftast på morgontimmarna så snart uteluften blir varmare. Persienner Om du låter sätta in persienner i fönsterna, så ska dessa monteras på rumssidan av glaset, sk frihängande. Tänk på att mörka persienner kan bli mycket varma av solinstrålning, vilket gör att temperaturen på glasen kan bli så hög att sprickor i glaset uppstår. Sätt därför endast ljusa persienner på insidan av fönstret. JM lämnar inga garantier på fönster och glas där persienner eftermonteras mellan glasen eller vid persienner av mörk kulör. Var uppmärksam på att fönstrets energi- och ljudklassning kan försämras genom felaktig håltagning i fönsterbågen. Rengöring och underhåll Fönsterglaset måste rengöras och fönstrets gångjärn behöver smörjas regelbundet. Följ anvisningarna från din fönsterleverantör. Fönsterbänkar av natursten För regelbundet underhåll räcker det att du torkar av ytan med en fuktig trasa. Observera att ytan som ofta är polerad är känslig mot sura vätskor. Det är därför viktigt att torka upp vattenspill. Utförliga skötsel- och underhållsanvisningar från din leverantör finns på följande sidor i detta avsnitt. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

91 Skötselanvisning Fönsterbänkar & Bänkskivor Rengöring och underhåll Marmor/Kalksten Dammtorka med dammduk. Torka med fuktig duk, använd såpa/tvållösning som ger bra ytskydd. Om en polerad yta etsas av sura ämnen, t.ex. fruktjuice, vin, ättika eller kolsyra kan det vara svårt att återställa den blanka ytan. Den säkraste metoden är att slipa om hela ytan maskinellt. I vissa fall kan förbättringar göras manuellt genom att ytan slipas med vattenslippapper eller kloss med diamantkorn. Sedan används finfördelat bivax löst i lacknafta för att försöka återställa ytans glans, alternativt terpentin blandat med paraffinolja som arbetas in med mjuk duk. Färdigblandade lösningar ofta med beteckningen stenglans finns på marknaden. Prova alltid först på en liten undanskymd yta! Fläckar, se Fläckborttagning. Granit/Skiffer Dammtorka med dammduk. Torka med fuktig duk, använd diskmedel om så krävs. Fläckar, se Fläckborttagning. Fläckborttagning Stenens känslighet för fläckar varierar. De viktigaste faktorn är typen av sten - om stenen är granit, skiffer (silikatsten) eller marmor, kalksten (karbonatsten) - och stenens täthet. Även färg, textur, ytbearbetning och stenytans allmänna tillstånd påverkar. Det innebär att inga absoluta regler gäller, utan fläckborttagningen får anpassas till varje situation. Generellt Fläckar ska tas bort snabbt för att hindra dem att sprida sig i stenmaterialet. Tränger fläcken djupt ned kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort. Det gäller också att vara försiktig, för att inte förvärra fläcken eller skada stenen. Man bör alltid först välja enkla metoder framför kemikalier. Grundprincipen bygger på pastametoden, där en lösande vätska kombineras med absorberande medel. Pastametoden innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita, bentonitlera eller potatismjöl, till en pasta. Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta! Vid behov upprepas behandlingen. Som första åtgärd Försök först suga upp fläcken med hushållspapper eller absorberande medel, bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och diskmedel eller Allrent. Arbeta alltid utifrån och in mot fläckens mitt för att undvika spridning av fläcken. Används någon form av lösningsmedel så skölj noga med vatten och Allrent efteråt. Använd aldrig kraftfullare medel än fläckborttagningen kräver! Vid användning av lösnings- och rengöringsmedel ska skyddsföreskrifter för dessa följas. Kontakta stenleverantören vid tveksamhet om lämplig metod Marmor/Kalksten Materialet är känsligt för syror och salter. Medel som innehåller sådana ämnen ska inte användas. Dessa stentyper består av relativt mjuka mineraler och påverkas av hårda mekaniska metoder. Efter fläckborttagning får i regel ytan en avvikande färg och lyser mot omgivande sten, vilket beror på att den rengjorda ytan inte har den porfyllnad man får med regelbundet underhåll med såpa/tvål. Den rengjorda ytan behöver då mättas med såpa/tvållösning för att få samma lyster som den omgivande ytan. Vissa rengöringsmetoder kan leda till att stenens ytbeskaffenhet avviker mot den omgivande stenytan. Området kan då, med stor försiktighet, slipas med fint vattenslippapper, stålull eller nylonduk beroende på den omgivande stenens ytbeskaffenhet. Prov görs på liten yta. Därefter mättas den rengjorda ytan med såpa/tvållösning. En polerad yta är mycket svår att återställa med denna metod. Granit och Kvartsitskiffer Stentyperna är tåliga både vad gäller kemisk och mekanisk påverkan, vilket innebär att ett flertal medel kan användas. Lerskiffer Lerskiffer är mjuk och bleks lätt av mekanisk och kemisk påverkan Stenentreprenader i Hessleholm - Tfn: , Fax:

92 Innovativ energiteknik. Fönster och Dörrar Anvisningar för användning, montage och underhåll GARANTI

93 Innehåll Varumottagning...3 Lagring av produkterna...3 Montage...4 Produkternas spårbarhet...4 Att skydda produkterna genom att tejpa dem...5 Montage av fönster...7 Användning av fönstren...8 Montage av ytter- och balkongdörrar...9 Montage av innerdörrar...10 Montage av brandklassade dörrar...11 Underhåll av produkterna från skaala...12 Skötsel av tilläggsutrustning...14 Problem och lösningar...15 Garanti...18 Finländsk kvalitet. Skaala är ett företag som är specialiserat på tillverkning och marknadsföring av fönster och dörrar. Skaala inledde sin verksamhet 1956 och är idag en av de mest betydande tillverkarna av fönster och dörrar i de nordiska länderna. Denna handbok innehåller en sammanställning över de viktigaste och mest allmängiltiga anvisningarna avseende montage, användning och underhåll av produkter från Skaala samt frågor gällande produktgarantin för dessa. Denna handbok bör läsas igenom med eftertanke och anvisningar och råd bör följas noggrant. På detta sätt kan vi garantera att du kan använda din produkt från Skaala så problemfritt som möjligt. Genom att följa anvisningarna i denna handbok säkerställer du även att produkten är hållbar och kan användas länge. Har du frågor om hur du ska använda din produkt eller om dess kvalitet och inte hittar svar på dessa frågor i denna handbok, ber vi dig att ge respons om detta till oss. Det görs enklast via vår webbsida på internet. Där kan du ge oss den information som behövs om produkterna du har köpt och också försäkra dig om att du får service så snabbt som möjligt. Skaalas servicekoncept garanterar att din anmälan behandlas inom 24 timmar efter att den har inkommit och att du kontaktas utan dröjsmål för att lösa problemet. Spara den följesedel som levererats med produkterna, numret på orderbekräftelsen som du hittar på följesedeln samt fraktsedeln. Vår kundservice behöver dessa för att kunna hjälpa till med alla de frågor som du har om produkterna från Skaala. Tack för att du har valt en finländsk produkt från Skaala. Fönster och Dörrar 2

94 Innovativ energiteknik. VARUMOTTAGNING Kontrollera omedelbart förpackningens skick tillsammans med föraren som levererar det. Om tecken på transportskador finns på förpackningen ska det tydligt anges på fraktsedeln vilken typ av skada det handlar om. Obs! Transportföretaget och Skaala ansvarar inte för transportskador som inte har noterats på fraktsedeln. Är transportskadan en s.k. dold skada (dvs. en skada som inte kan upptäckas utanpå förpackningen), ska detta anmälas skriftligen till transportföretaget inom 7 dagar från att produkten har mottagits. Kontrollera att den mottagna leveransen är förenlig med orderbekräftelsen och att alla varor som nämns på följesedeln finns med. Eventuella brister ska meddelas skriftligen inom 7 dagar. Om leveransen är felaktig, om den levererade varan inte är den rätta eller om transportskador har uppstått ska en utredning om detta göras på fraktsedeln. Dessutom ska detta omedelbart anmälas till Skaala eller till återförsäljaren. LAGRING AV PRODUKTERNA Fönster och dörrar bör förvaras i torra och väl ventilerade utrymmen, skyddade mot nedsmutsning och mekaniska skador. Produkterna bör inte förvaras utomhus. Måste produkterna trots allt förvaras utomhus under en kortare tid får skyddsplasten inte perforeras. Produkterna ska dessutom täckas noggrant med en presenning. Eventuellt regnvatten som rinner ned längs med presenningen får under inga omständigheter komma i kontakt med produkterna. Skyddet ska ändå vara så luftigt att fukten som tränger in under presenningen eller i förpackningarna kan avdunsta. Om det efter byggarbetena finns fukt kvar i golvbeläggningen i förvaringsutrymmet eller om produkterna förvaras på marken, ska förpackningarna lyftas upp så att de vilar på stöd och så att fukten inte kan tränga in i förpackningarna (minimihöjd på lastpallen cirka 20 cm). När plastskyddet öppnas ska eventuella lösa delar, t.ex. handtag, flyttas över i säkert förvar. Om produkten har en skada som beror på tillverkaren, reparerar tillverkaren skadan eller levererar en ny produkt eller en ny del som hör till produkten. De skador som köparen upptäcker får denne inte låta reparera för tillverkarens räkning utan att först avtala detta med tillverkaren. Vid förvaring av brandfönster (brandklassat fönster EI30 eller EI15/E30) bör dessutom följande beaktas: - Brandfönstren kan i princip förvaras enligt de anvisningar som gäller för vanliga fönster. - Temperaturen får dock inte överstiga +50 C och fönstret får inte utsättas för UV-strålning (solljus) från innerbågens sida under en lång tid. - Värmestrålning och UV-strålning försämrar inte i sig glasets brandskyddsegenskaper, men en mer långvarig exponering kan leda till att brandglaset blir grumligt. 3

95 MONTAGE Skaala rekommenderar att montagearbetet utförs av hantverkare som är specialiserade på att montera fönster och dörrar. Om produkten eller den omgivande strukturen tar skada på grund av felaktigt montage, omfattas detta inte av produktgarantin. Fönster eller dörrar får inte användas som bärande konstruktioner. Observera alltid vid montage att vatten ska kunna ledas ut ur konstruktionen på ett kontrollerat sätt. Fönster ska alltid fästas med skruvar, till exempel med karmskruv. Fönstren får aldrig monteras fast enbart med uretanskum. Obs! En felaktig produkt får inte monteras fast! För att förhindra att de omgivande strukturerna kring produkterna skadas är det viktigt att smyglister och plåtbeslag fästs omedelbart efter att produkterna har monterats på plats. PRODUKTERNAS SPÅRBARHET Skaalas produkter är försedda med ett klistermärke med information om produkten. Med hjälp av detta klistermärke kan produkten spåras ända till den tidpunkt då den tillverkades. Med hjälp av denna information är det enkelt att till exempel beställa tilläggsutrustning. Orderbekräftelse nummer Rad / Produkt Skaala infodekal 4

96 Innovativ energiteknik. ATT SKYDDA PRODUKTERNA GENOM ATT TEJPA DEM Om produkterna måste skyddas genom tejpning medan byggarbetet pågår ska lämpliga tejper användas. I tejpmaterial används olika former av mjukgörare för att tejpen ska fästa bättre i underlaget och i vissa tejper är dessa mjukgörare alltför starka för att användas på målade ytor. Enligt tester lämpar sig nedanstående tejper bäst för att användas på målade ytor: - Scotch (3M), maskeringstejp. Det bästa valet med tanke på målade ytor, men om det hamnar mycket puts på tejpen kan tejpen brista då du drar bort den. - Prof masking tape, maskeringstejp. - Scotch (3M) construction tape, byggtejp (svart, ej transparent). - Tesa 4334, precision masking tape, maskeringstejp. - Tesa 5258, maskeringstejp för utomhusbruk. Obs! Orange rappningstejp får inte användas med våra produkter! Alla typer av tejp ska avlägsnas så snart som möjligt efter att putsningsarbetet är klart, dock senast inom en vecka. Dessutom rekommenderar vi att tejpen fästs på dörren eller fönstrets karmar, eftersom det då blir lättare att reparera eventuella skador. Skaala Fönster och Dörrar AB ansvarar inte för skador som har förorsakats av att anvisningarna inte har följts vid tejpningen. I sådana fall där skador har uppstått ber vi dig att kontakta den som har rekommenderat den berörda tejpen. Skador som har förorsakats av tejp kan repareras på följande sätt: - Jämna ut kanten på den målade yta som lossnat med tejpen genom att slipa den. - Laga ytan genom att måla den två gånger. 5

97 MONTAGE AV FÖNSTER 1. Lägg stadiga montagekilar under den nedre fönsterkarmen och kontrollera med hjälp av ett vattenpass att den nedre karmen ligger vågrätt. Lägg tillräckligt mycket isoleringsmaterial även på det ställe där montagekilen finns. Bärklotsar och stödkilar ska vara av hårt och formstabilt material samt ha god långtidsstabilitet. Infästningsdonens typ, storlek och placering på karmen får inte förhindra fullgod drevning och obruten ångspärr mellan karm och vägg. Klossar och kilar bör därför om möjligt ha 20 mm mindre djup än karmen. 2. Fäst karmsidorna med fästskruvar och kontrollera kryssmåttet för karmkonstruktionen. Kontrollera även att karmsidorna är raka. För en välfungerande produkt bör avvikelsen för kryssmåttet vara högst 1 3 mm. 3. Lyft den yttre fönsterbågen på plats och fäst gångjärnstapparna. 4. Kontrollera om ytterbågen rör sig. Kontrollera även springorna mellan karmen och ytterbågen samt justera gångjärnen vid behov genom att vrida på dem. 5. Montera den inre fönsterbågen på plats och fäst gångjärnstapparna. 6. Kontrollera att springorna är lika stora på alla håll och se till att hörnfogarna på karmarna inte glappar. Justera gångjärnen vid behov genom att vrida på dem. 7. Fäst vid behov de övriga skruvarna på karmen och kontrollera kryssmåttet på karmen. Spänn inte skruvarna för hårt. Om de spänns för mycket kan hörnfogarna på karmen spricka. Täpp till monteringshålen med täckpluggar. Obs! Täckpluggarna ingår inte i standardleveransen. 8. Isolera alla sidor av fönstret med antingen mineralull eller tätningsskum. Observera att tätningsskummet sväller och blir 2 3 gånger större än när det applicerades. 9. Mät upp droppblecket, kapa det i rätt storlek och fäst det. Tillsätt vid behov mer isoleringsmaterial innan droppblecket fästs. Observera att den främre kanten av droppblecket bör sitta minst 30 mm utanför väggkonstruktionen för trä och 40 mm för stenfasad så att vatten som droppar ner inte kan rinna ner längs med väggen. 10. Täta springan mellan droppblecket och väggen med elastisk massa. Se till att lutningen på droppblecket är minst 1: Mät upp täcklisterna, såga till dem i rätt längd och fäst dem. Tillsätt vid behov mer isolering innan täcklisterna fästs. Montering av brandfönster (brandklassat fönster EI30 eller EI15/E30) bör dessutom följande beaktas: - Karmen på det brandklassade fönstret ska fästas i väggkonstruktionen med skruvar på minst 80 mm. Antal fästpunkter och fästpunkternas placering: SS Drevning skall ske med mineralull av obrännbart och ej smältbart material, såsom keramisk fiber eller stenull och med densitet min 30 kg/m3i okomprimerat tillstånd (t ex fabrikat Roxull eller motsvarande) Drevdjupet skall vara min 70 mm. Vid behov används dubbla mineralullsremsor. På ömse sidor drevningen skall fogen förseglas med fogmassa av brandhämmande material som finns upptagen i gällande förteckning i MTK. Brand bilaga 2, tabell C. Fogmassor. Tätningen ska göras på så sätt att det mekaniska fästet skyddas mot eld. Drevmånen får ej överstiga 20 mm. 6

98 Innovativ energiteknik. ANVÄNDNING AV FÖNSTREN Fönstren öppnas genom att öppna fönsterlåsen separat och därefter dra fönsterbågen inåt. När fönstret stängs ska alla fönsterlås stängas. Över 150 cm breda fönsterbågar med sidogångjärn ska stödas underifrån då fönstret öppnas. Obs! Fönster som är försedda med separata fönsterlås (utan fönsterhandtag) är inte avsedda för vädring. 1 Du öppnar vädringsfönstret genom att trycka ner ett fönsterhandtag (bild 1). Vädringsbeslaget/stängningshaspen som fästs i vädringsfönstret gör det möjligt att öppna den inre och yttre fönsterbågen samtidigt. I vädringsbeslaget finns en ett beslag så att öppningsvinkeln på fönstret kan regleras enligt önskemål (bild 2, A). Begränsaren finns till för att garantera barnsäkerheten. Samtidigt förhindrar den att vädringsfönstret får röra sig fritt vid eventuellt luftdrag eller om vindtrycket varierar. För att göra fönstret barnsäkert har det på fabriken monterats en spärr i vädringsfönstret så att det öppnas max. 100 mm. Tänk alltid på barnsäkerheten när ett beslag regleras. Inner- och ytterbågarna kan lösgöras från varandra för tvätt genom att låsningen på vädringsbeslaget öppnas. Låsningen öppnas genom att låset vrids 90 grader (bild 2, B). Efter att du har putsat fönstret bör du se till att låsa vädringsbeslaget ordentligt. På vädringsluckor kan endast den del där luckan finns öppnas. I den yttre kanten av karmen på luckan har det monterats ribbor (av trä eller metall) med insektsnät. Detta insektsfönster kan inte öppnas. Springorna mellan fönster och karm kan vid behov justeras genom att lösgöra fönsterbågen och vrida på gångjärnet antingen på fönsterbågen eller på karmen. Innan du justerar något ska du dock se till att fönsterkarmarna har fästs rakt (t.ex. genom kryssmätning). Vid användning av brandfönster (brandklassat fönster EI30 eller EI15/ E30) bör dessutom följande beaktas: Under användning ska alla fönsterbeslag vara i stängt läge. Persienner får inte fästas i fönstret. Fönstret får inte heller förses med friskluftsventiler eller motsvarande utrustning för vilken man på maskinell väg måste göra hål genom fönsterkonstruktionen. Den skylt med typgodkännande som fästs vid fönstret får inte avlägsnas. Då brandfönstret öppnas för putsning eller underhåll ska följande beaktas: - Avlägsna inte de löstagbara sprintarna ur gångjärnen när fönstret putsas. - För att öppna fönsterlåsen ska det fönsterhandtag som har tillverkats för detta ändamål användas. - Stora fönsterbågar (över 1 m²) ska stödas från undersidan. - Avlägsna stödet efter att fönstret har putsats och underhållsarbete har utförts. Stäng sedan fönstret genom att stänga alla fönsterlås. Obs! Brandfönstret får enbart öppnas för montage, underhåll och rengöring. Fönstret får inte användas för vädring. 2A 2B B A Begränsare 1 B B A Begränsare 2 7

99 MONTAGE AV YTTER- OCH BALKONGDÖRRAR 1. Kontrollera att underlaget för tröskeln är vågrätt och att eventuella springor kan tätas. 2. Montera fast karmen. Använd dubbla kilar för att kila fast den (på detta sätt förhindrar du att dörren blir sned). 3. Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att karmen är rak och mät upp kryssmåttet. 4. Fäst karmen på gångjärnssidan med skruvar som är utformade för detta ändamål. 5. Häng upp dörrbladet på gångjärnen och justera karmen längs med dörrbladet på så sätt att avståndet mellan karmen och dörrbladet blir jämnstort överallt i slutläget. 6. Kontrollera att springorna är lika stora på alla håll och se till att hörnfogarna på karmarna inte glappar. Justera gångjärnen vid behov. 7. Kontrollera att dörren kan öppnas och stängas utan problem. 8. Fäst de övriga karmarna. Det är bra att täppa till monteringshålen med täckpluggar. Obs! Täckpluggarna ingår inte i standardleveransen. 9. Isolera mellanrummet mellan karm och vägg med isoleringsull. 10. Mät upp täcklisterna, såga dem i rätt längd och fäst dem. Tillsätt vid behov mer isolering innan täcklisterna fästs. 11. Dörrhandtagen ska fästas på dörrarna i samband med att dörren monteras. Enligt produktgarantin ersätts inga skador som beror på att dörrhandtagen inte har fästs på plats (fuktskador mm.). 1 Obs! För att dörren ska kunna öppnas och stängas problemfritt ska den fästas hårt och kryssmåttet ska vara exakt. Detta har ännu större betydelse i fråga om dubbeldörrar och dörrar med en öppningsbar sidodörr, eftersom den eventuella mätavvikelsen blir dubbelt så stor på de ställen där dörrbladen möts. Dörrarna kan justeras +4 mm på höjden och +3 mm på bredden. Justering av dörrbladet i höjdled - Lösgör den cylindriska skruven som finns inuti ett av gångjärnen (bild 1). - Vrid insexskruven inuti gångjärnet (bild 2) medurs tills dörren lyfts upp till önskad höjd (ett varv lyfter dörren med 1,25 mm). - Justera alla dörrgångjärn så att dörrens tyngd fördelas jämnt på dem. - Skruva till slut tillbaka de cylindriska skruvarna i varje gångjärn (bild 1). Du behöver följande verktyg: Insexnyckel AV5. Justering av dörrbladet i sidled Se alltid först till att kryssmåttet för dörren stämmer och att karmen är rak. Eftersom dörren används mycket, kan karmfästet ändra läge i och med att konstruktionen rör sig eller som en följd av användning. 2 8

100 Innovativ energiteknik. Anvisningar för att göra springan mellan dörr och karm större på gångjärnssidan: - Lossa fästskruvarna (bild 3) för gångjärnen i dörrkarmen med ett par varv. - Skruva åt båda justerskruvarna (bild 4) i gångjärnet medurs så mycket det behövs (ett varv gör att dörrbladet flyttas ca 2 mm mot låset). - Spänn åt fästskruvarna (bild 3). Du behöver följande verktyg: Insexnyckel AV4 och en lämplig skruvmejsel för fästskruvar. 3 ANVÄNDNING AV YTTER- OCH BALKONGDÖRRAR Dörrens användbarhet påverkas av den valda låstypen. Om dörren har en låskista av modell LC 100, bör nedanstående punkter gällande dörrens funktion beaktas. Anvisningar för att öppna dörren utifrån med nyckel - Vrid nyckeln medurs tills den stannar upp. - Vrid nyckeln tillbaka till utgångsläget. - Dra nyckeln ur låset. - Glöm inte nyckeln i låset! Anvisningar för att öppna dörren inifrån genom att vrida på låsvredet - Vrid låsvredet 90 medurs tills vredet stannar upp. - Öppna dörren med dörrhandtaget. Användning av balkongdörrar - Dörrbromsen fungerar då dörrhandtaget är i lodrätt läge (bild 5). - Öppna dörren i önskat vädringsläge. - Sväng dörrhandtaget (nedåt) så att det är i stängt läge. - Dörren låser sig på plats och slår inte igen även om det blåser mycket. - Om dörrhandtaget är i öppet läge (dvs. horisontellt) rör sig dörren fritt. 4 Obs! Rör inte dörren då den står i vädringsläge. Det kan leda till att bromskraften i dörrbromsen försvagas tidigare. Torka av dörrbromsen med en fuktig trasa vid behov. Smörj den rörliga delen med några droppar olja minst en gång om året. 5 9

101 MONTAGE AV INNERDÖRRAR 1. Kontrollera att underlaget för tröskeln är vågrätt och att eventuella springor kan tätas. 2. Montera fast karmen. Använd dubbla kilar för att kila fast den (på detta sätt förhindras att dörren blir sned). 3. Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att karmen är rak och mät upp kryssmåttet. 4. Fäst karmen först på gångjärnssidan med skruvar som är utformade för detta ändamål. 5. Häng upp dörrbladet på gångjärnen och justera karmen längs med dörrbladet så att avståndet mellan karmen och dörrbladet blir jämnstort överallt i slutläget. 6. Kontrollera att springorna är lika stora på alla håll och se till att hörnfogarna på karmarna inte glappar. Justera gångjärnen vid behov. 7. Kontrollera att dörren kan öppnas och stängas utan problem. 8. Fäst de övriga karmarna. Det är bra att täppa till monteringshålen med täckproppar. 9. Isolera mellanrummet mellan karm och vägg med isoleringsull. 10. Mät upp täcklisterna, såga dem i rätt längd och fäst dem. Tillsätt vid behov mer isolering innan täcklisterna fästs. 11. Dörrhandtagen ska fästas på dörrarna i samband med att dörren monteras. Enligt produktgarantin ersätts inga skador som beror på att dörrhandtagen inte har fästs på plats (fuktskador mm.). Obs! För att dörren ska kunna öppnas och stängas problemfritt ska den fästas hårt och kryssmåttet ska vara exakt. Detta har ännu större betydelse i fråga om dubbeldörrar och dörrar med en öppningsbar sidodörr, eftersom den eventuella mätavvikelsen blir dubbelt så stor på de ställen där dörrbladen möts. Anvisningar för att lyfta upp dörrbladet (höjdjustering ±3,5 mm) - Lossa på skruvarna (1) i den nedre kanten av båda gångjärnen med ett par, tre varv. - Vrid på skruven (2) i den övre kanten av det ena gångjärnet tills dörren lyfts upp till önskad höjd (ett varv lyfter dörren 1,25 mm). - Justera skruven (1) på den övre sidan av det andra gångjärnet på så sätt att dörrens tyngd fördelas även på denna skruv och dörren bärs upp. - Spänn slutligen åt skruvarna (1) lätt på den nedre sidan av gångjärnen. Följande verktyg behövs: skruvmejsel, klingbredd 5 7 mm. Anvisningar för justering av dörrbladet i sidled (justering i sidled +1,5/- 2,5 mm) - Dörren justeras bäst medan den står öppen i ca Vrid den invändiga sexkantsskruven (3) i gångjärnet två, tre varv medurs så att reglerhylsan (4) blir fri och kan vridas åt båda hållen. - Dörrbladet kan flyttas närmare antingen låssidan eller gångjärnssidan. - Om dörren ska flyttas mot karmen på gångjärnssidan ska reglerhylsan (4) vridas moturs så mycket det behövs (1 varv flyttar dörren 1,25 mm). - Om dörren ska flyttas mot låssidan ska reglerhylsan (4) vridas medurs på motsvarande sätt. - Lås slutligen reglerhylsan (4) så att den invändiga sexkantsskruven (3) spänns åt så hårt som möjligt genom att vrida den moturs. 10

102 Innovativ energiteknik. MONTAGE AV BRANDKLASSADE DÖRRAR 1. Kontrollera att underlaget för tröskeln är vågrätt och att eventuella springor kan tätas. 2. Placera den nedre kanten av karmen i nivå med den färdiga golvytan. Golvbeläggningar såsom t.ex. parkett måste sitta på plats innan karmen kan fästas. När tröskeln är fäst är det enklare att montera karmen på plats. Montera fast karmen. Använd dubbla kilar för att kila fast den (på detta sätt förhindrar du att dörren blir sned). Karmen måste absolut kilas fast. 3. Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att karmen är rak och mät upp kryssmåttet. 4. Fäst karmen först på gångjärnssidan med skruvar som är utformade för detta ändamål. 5. Häng upp dörrbladet på gångjärnen och justera karmen längs med dörrbladet så att avståndet mellan karmen och dörrbladet blir jämnstort överallt i slutläget. 6. Kontrollera att springorna är lika stora på alla håll och se till att hörnfogarna på karmarna inte glappar. Justera gångjärnen vid behov. 7. Kontrollera att dörren kan öppnas och stängas utan problem. 8. Fäst de övriga karmsidorna. Det är bra att täppa till monteringshålen med täckproppar. 9. Isolera mellanrummet mellan karm och vägg med isoleringsull. Använd endast sådan isolering som är godkänd för branddörrar. 10. Mät upp täcklisterna, såga dem i rätt längd och fäst dem. Tillsätt vid behov mer isolering innan täcklisterna fästs. 11. Dörrhandtagen ska fästas på dörrarna i samband med att dörren monteras. Enligt produktgarantin ersätts inga skador som beror på att dörrhandtagen inte har fästs på plats (fuktskador mm.). Du behöver följande verktyg: Insexnyckel AV3. Skruvmejsel, klingbredd 8 10 mm Obs! För att dörren ska kunna öppnas och stängas problemfritt ska den fästas hårt och kryssmåttet ska vara exakt. Detta har ännu större betydelse i fråga om dubbeldörrar och dörrar med en öppningsbar sidodörr, eftersom den eventuella mätavvikelsen blir dubbelt så stor på de ställen där dörrbladen möts. Obs! Följ alltid den separata monteringsanvisningen som medföljer dörrleveransen. Anvisningar för att lyfta upp dörrbladet (höjdjustering +3 mm) - Justeringen kan göras utan att dörren lyfts av gångjärnen. - Öppna dörren i ca 90 grader och lyft den ca 10 mm. Gångjärnstappen som roterar då gångjärnsbladet rör sig är då inte längre i vägen för justeringshålet (1). - Skjut in så många justeringsbrickor (2) som behövs i juste ringshålet (1). En justeringsbricka höjer upp dörrbladet med 1 mm. - Lägg in samma antal justeringsbrickor i varje gångjärn. Du behöver följande verktyg: Insexnyckel AV3. Skruvmejsel, klingbredd 8 10 mm. 11

103 UNDERHÅLL AV PRODUKTERNA FRÅN SKAALA Skaalas produkter kräver inte mycket underhåll. Klimatförhållanden samt lokala och konstruktionsmässiga faktorer har betydelse för hur mycket underhållsarbete som fönstren och dörrarna kräver. Faktorer som påverkar behovet av underhåll: - snederbörd - husets höjd och form samt längd och lutning på takfoten - väderstrecken - placering vid havet/en sjö, vindförhållanden - ventilationen i huset - fukten i konstruktionerna - monteringssättet och den omgivande väggens skick och funktion - valet av färger för ytorna. Den främsta orsaken till att träet tar skada är fukten. Det är viktigt att träet får torka innan skador repareras eller ytor målas om. Fuktighetsgraden i träet får inte överskrida 20 % när det målas. Medan målningsarbetet pågår och målarfärgen torkar ska temperaturen i luften, på ytan och i målfärgen vara över +5 C och den relativa luftfuktigheten under 80 %. Rekommendationerna i anvisningarna för underhåll är riktgivande. Kontrollera fönstrets och dörrens skick för att uppskatta det verkliga underhållsbehovet. En granskning bör göras minst en gång om året. I synnerhet på mörka produkter eller produkter med speciella färger måste underhållsarbeten utföras oftare än på produkter som är standardvita. För att produkterna ska fungera felfritt bör tätningar och beslag på produkterna kontrolleras och underhållas behov. Målade ytor och tätningar bör rengöras i samband med fönsterputsning, dock minst en gång om året. Om en tätning lossnar eller skadas bör den bytas ut mot en ny motsvarande tätning. I samband med putsningen bör beslagen (gångjärn och lås) smörjas. Eventuella trasiga delar ska bytas ut mot nya motsvarande delar. En krossad ruta kan bytas ut. Vi rekommenderar att ett glasföretag sköter bytet av rutan. Även dörrar ska rengöras regelbundet (minst två gånger om året), så att växtunderlag för mögel inte kan bildas. Rengör målade produkter genom att torka av dem med en fuktig trasa. Tillsätt basiskt rengöringsmedel, t.ex. diskmedel, i vattnet. Undvik starka lösningsmedel eller alltför mycket rengöringsmedel, eftersom detta kan göra de målade ytorna matta. Om speciellt mögeltvättmedel används, kontakta leverantören av tvättmedlet för att kontrollera om den målade ytan behöver målas om. Vissa mögeltvättmedel kan avlägsna mögelskyddet ur målfärgen. Varje år bör ytbehandlingen av trä- och skivkonstruktioner granskas från utsidan. Reparera skador eller sprickor i ytorna omedelbart. 12 Underhåll av täckmålade ytor: - All målarfärg som lossnat eller spruckit ska skrapas bort mekaniskt. De övriga ytorna rengörs genom att damm och lös smuts torkas bort. Ingrodd smuts avlägsnas med sandpapper. - Har träet blivit poröst ska det avlägsnas genom t.ex. slipning. - Ställen som möglat tvättas med mögeltvättmedel, sköljes noggrant med vatten och får därefter torka. - Bara träytor behandlas med transparent träskyddsmedel. - Täck eventuella sprickor med kitt (1- eller 2-komponentskitt). - Måla om ytor som kräver ommålning i önskad färg. Yttersidorna målas med elastisk alkydfärg som lämpar sig för utomhusbruk. Nyansen på standardvit färg är NCS-S 0502 Y och glansen 20.

104 Innovativ energiteknik. Om det bara finns små tunna sprickor i den målade ytan räcker det att bara slipa den lätt (så att den inte längre glänser) och sedan ytmåla den med lämplig inom-/utomhusfärg. Underhåll av lasyrbehandlade (furubaserade) ytor: - All lasyrfärg som lossnat eller spruckit ska skrapas bort mekaniskt. De övriga ytorna rengörs genom att damm och lös smuts torkas bort. Ingrodd smuts avlägsnas med sandpapper. - Har träet blivit poröst ska det avlägsnas genom t.ex. slipning. - Ställen som möglat tvättas med mögeltvättmedel, sköljes noggrant med vatten och får därefter torka. - Täck eventuella sprickor med ett träkitt som smälter in så bra som möjligt med den färg som har använts för ytbehandlingen. Obs! Om hela ytan redan har behandlats med en lasyr i en viss nyans kan det uppstå nyansskillnader mellan de ställen som kittats och den övriga ytan. - Ytan ska behandlas med transparent träskyddsmedel i den ursprungliga färgnyansen, torkningstid ca 1 dygn. Efter lasyrbehandlingen kan ytorna lackas med lack som tål UV-strålning och är avsett för utomhusbruk, helst då pigmenterat lack. Utomhusytor av aluminium är underhållsfria. Ytorna måste ändå rengöras regelbundet och tillräckligt grundligt, minst en gång om året. Vid behov kan aluminiumdelar målas med en lämplig alkyd- eller uretanbaserad målarfärg. Hålen för vattenavledning i de nedre listerna på karmarna ska rengöras minst en gång om året. Underhåll av dörrar med en yta av teakplywood: - Slipa ytan lätt med sandpapper vid behov, grovlek Avlägsna slipdammet noggrant. - Rengör ytan med ett neutralt tvättmedel och låt ytan torka i minst 2 dygn. - Olja dörren med en träolja som lämpar sig för denna typ av behandling, t.ex. träolja av Tikkurila. Dörrar med en yta av teakplywood behandlas en gång med teakolja på fabriken. Vi rekommenderar att du behandlar dörren på nytt genast efter att den har monterats fast. Vanligtvis behöver dörrar med teakytor oljas regelbundet, minst en gång om året. Vid krävande klimatförhållanden bör dörren oljas minst två gånger om året. Vid underhåll av brandfönster (brandklassade fönster EI30 eller EI15/ E30) bör du dessutom beakta följande: Om brandtätningarna runt fönsterbågen har expanderat eller om isolerglaset skadas, bör dessa bytas ut mot motsvarande tätningar eller glas. Kontakta tillverkaren. Ta inte bort tätningarna när fönstren putsas eller underhållsmålas. När ett stort brandfönster (över 1 m²) öppnas för putsning måste fönsterbågen stödas upp från undersidan. Mindre Brandfönster måste också stödas upp även om en motsvarande vanlig fönsterbåge inte kräver stöd. Glaset i ett brandfönster väger betydligt mer i. 13

105 SKÖTSEL AV TILLÄGGSUTRUSTNING Anvisningar för att lösgöra ett löstagbart fönsterspröjs vid till exempel fönsterputsning Använd en skruvmejsel i rätt storlek för att lösgöra fönsterspröjset. Vrid skruven 180 grader moturs för att öppna fönsterspröjset och 180 medurs för att fästa fönsterspröjset. Lösgöring av myggnät Öppna fönstret, lösgör stängningshaspen (för öppning av stängningshaspen se sida 7). Tryck plastclipset som håller myggnätet på plats åt sidan så att myggnätet kan röra sig inåt. Ta bort myggnätet och fäst stängningshaspen igen. Följ anvisningarna ovan i omvänd ordning för att montera myggnätet på plats igen. Myggnäten är tillverkade av väderbeständiga material. Myggnäten måste tas bort ur fönstret under vintern för att undvika skador som förorsakas av fåglar och av vatten som fryser till is. Tvätta myggnäten försiktigt innan de läggs i vinterförvar. Ventilerna för tilluft får inte blockeras, eftersom dessa säkerställer byggnadens ventilering. Vi rekommenderar rengöring av filtren i ventilerna för tilluft minst två gånger om året. Lösgör ventilen och filterenheten genom att lossa de skruvar med vilka de har fästs vid karmen. Inuti filterkassetten finns ett skumplastfilter som tvättas i tvållösning. Dammsug luftkanalen i ljuddämparen. Var försiktig så att skyddsbeläggningen utanpå ljuddämpningsmaterialet inte skadas. Montera sedan alla delar på plats igen. Mellanglaspersienner Mellanglaspersienner behöver inte skötas eller underhållas på något speciellt sätt. Det räcker med att regelbundet dammsuga dem eller rengöra dem med en fuktig och urvriden trasa utan rengöringsmedel. Frihängande persienners vridmekanism ska smörjas med 100-procentigt silikon med cirka två års mellanrum. 14

106 Innovativ energiteknik. PROBLEM OCH LÖSNINGAR Det finns en strimma eller några luftbubblor i fönsterglasen I glaset kan det finnas spår som har uppstått redan i samband med processen då planglaset tillverkades. Det finns inga krav på att planglas som används i fönster ska vara optiskt perfekt och felfritt. Små spår eller bubblor godkänns i kvalitetsklassificeringen av detta fönsterglas. Tydliga anvisningar för hur man granskar avvikelser i glaset finns i Riktlinjer för kvalitetsbedömning och reklamationshantering av planglas utgiven av Svensk Planglasförening. Det finns klisterfläckar eller annan svåravlägsnad smuts på fönsterglasen Under tillverkningsprocessen används klistermärken som kan ha lämnat spår av klister på fönsterglasen. Klistret är svårt att ta bort med vanliga rengöringsmedel. Största delen av sådana fläckar kan försiktigt avlägsnas med en glasskrapa. Använd xylen för att avlägsna resten av fläcken. Xylen finns bl.a. i färghandeln. Även andra svåravlägsnade smutsfläckar kan tas bort med en trasa doppad i xylen. Xylen skadar inte glaset. Undvik att torka den målade ytan på trä- och aluminiumdelar med xylen. Obs! Om du har fönster av självrengörande Activ-glas eller selektivglas med hård beläggning (K-glas) ska mekanisk utrustning (skrapor) aldrig användas för att ta bort klistret, och inte heller alkaliskt lösningsmedel. Skötsel av självrengörande glas Självrengörande glas är vanligt glas med en dubbelverkande specialbeläggning på utsidan. Solljuset bryter ned den organiska smutsen på glasytan och regnvattnet sköljer bort den lösta smutsen. Ur vissa vinklar speglar detta glas något mer än vanligt glas och det har en svagt blåaktig ton. I övrigt är glaset precis som vilket glas som helst. Beläggningen är fast bunden vid glaset. Beläggningen tar skada bara om själva glasytan skadats av t.ex. spetsiga föremål, rengöringsmedel med slipverkan eller stålull. Självrengörande glas, precis som våra övriga produkter, kan tvättas med milt basiskt rengöringsmedel. Om glaset inte självrengörs beror detta främst på brist på solljus eller regnvatten. 15

107 Fönstret immar igen (det finns fukt på innersidan av den yttre fönsterbågen) Glaset immar antagligen igen på grund av att varm luft sipprar ut ur rummet och in i utrymmet mellan fönsterglasen och/eller att utrymmet mellan fönsterglasen inte är tillräckligt väl ventilerat. Gör så här: - Se till att låsen på alla inner- och ytterbågar är stängda. - Se till att reglagen på ventileringen i huset är rätt inställda (med undertryck). Rör inte tillufts- och frånluftsventilerna efter att ventileringen har kontrollerats, eftersom den planerade balansen i ventileringen(dvs. ventilering med undertryck) då ändras. Tryckbalansen kan lätt kontrolleras med ett enkelt test. Öppna vädringsfönstret på glänt (cirka 2 3 cm), använd en tändare och håll lågan på insidan om vädringsfönstret som står på glänt. Om lågan böjer sig utåt är det övertryck i rummet. Då sipprar den varma fuktiga innerluften ut t.ex. genom hålen i beslagen eller persiennerna och in i utrymmet mellan glasen. I så fall ska ventileringen justeras på nytt. - Kontrollera att innerbågen är tätad och att tätningarna inte är skadade. Kontrollera att tätningarna fungerar som de ska genom att testa dem med ett papper. Lägg ett papper som är några centimeter brett mellan tätningarna och stäng fönstret. Dra ut papperet som är inklämt mellan de stängda fönsterbågarna för att se om tätningarna fungerar. Papperet ska kunna dras ut, men det ska kännas som att det är något som tar emot i tätningarna. Justera fönsterbågen vid behov. - Kontrollera tätningen av ytterbågen och ventilationsöppningarna i tätningen, så att luften kommer åt att cirkulera i utrymmet mellan glasen. - Kontrollera att vattenhålen i aluminiumprofilen på den nedre karmen inte är täppta. Fönstret immar igen (det finns fukt på insidan av fönstret) Glaset immar antagligen igen på grund av att luftfuktigheten i rummet är hög och att glasytan inte ventileras tillräckligt väl. Gör så här: - Se till att rummet ventileras tillräckligt väl. Om det finns en ventil för tilluft i rummet/fönstret ska den vara öppen. - Den relativa fuktigheten i rummet ska helst ligga mellan 35 och 55 %. - Kontrollera att temperaturen i rummet ligger på en normal nivå (20 22 C). - Kontrollera att luftcirkulationen framför fönstret inte blockeras av gardiner, växter eller något annat. På fönster med 3-glaskassett, t.ex. fasta fönster kondenseras alltid fukten under vissa omständigheter, i synnerhet i kanterna av glaset (och speciellt i den nedre kanten). Detta beror på den köldbrygga som uppkommer via mellanlisterna på isolerglaset. Denna köldbrygga leder till att kanterna av glaset kyls ned kraftigt. Fenomenet uppkommer även i sådana fall där själva glasets värmeisolerande egenskaper kanske är bättre än genomsnittet. Då temperaturen utomhus sjunker till mycket låga nivåer kan denna fukt rentav frysa till is. I synnerhet i stenhus är fuktigheten i inomhusluften högre än normalt under några av de första uppvärmningssäsongerna på grund av att fukten avdunstar ur konstruktionerna. Om imma bildas på ett fast fönster är det särskilt viktigt att kontrollera de faktorer som nämnts ovan, dvs. att ventileringen fungerar, att fuktigheten i innerluften är tillräckligt låg och att luften kommer åt att cirkulera på innersidan av fönstret. 16

108 Innovativ energiteknik. Fönstret immar igen (det finns fukt på utsidan av fönstret) Under vissa årstider då fuktigheten i luften ligger på en hög nivå kan även utsidan av det yttre fönsterglaset imma igen. Imman, dvs. kondensen, beror antingen på att temperaturen inne i byggnaden är låg eller på att fönstret har bra värmeisolerande egenskaper. Värmestrålningen som kommer inifrån byggnaden räcker inte för att hålla glaset torrt. Kondensen bildas på utsidan av det yttre glaset då temperaturen i luften (och samtidigt daggpunkten i luften) utomhus ökar snabbare än temperaturen på utsidan av det yttre fönsterglaset. Oftast bildas kondens på utsidan av det yttre glaset under klara nätter i gryningen. Detta fenomen förekommer oftast under hösten och våren. Fenomenet kan dock även uppkomma vid sträng köld om vintern. Är det minusgrader utomhus fryser den fukt som bildas på utsidan av fönstret till is. Kondensen avdunstar antingen då luften blir varmare (eftersom värmen torkar utsidan av glaset) eller då det blir kallare igen (eftersom daggpunkten blir lägre än yttemperaturen på glaset och fukten avdunstar ut i luften igen). Kondensen skadar inte fönstret. Att utsidan av fönstret tidvis immar igen är ett tecken på att fönstret har goda värmeisolerande egenskaper. Fönstret immar igen (det finns fukt mellan isolerglaselementen) Om fukten kondenseras mellan isolerglaselementen är något fel med tätheten i isolerglaselementen. Sker detta inom täthetsgarantiperioden på 10 år levererar vi ett nytt glaselement. Det samlas damm eller insekter i utrymmet mellan fönsterglasen För att kopplade fönster ska fungera är grundförutsättningen att utrymmet mellan ytter- och innerbågen kan ventileras. Det måste alltså finnas ventilationsöppningar i tätningarna så att luften kommer åt att cirkulera. På den nedre karmen i aluminiumprofilen finns det dessutom vattenhål med två olika funktioner. Det regnvatten som faller ned på profilen styrs ut via vattenhålen på ett kontrollerat sätt. Dessutom ventileras utrymmet mellan glasen via vattenhålen. Storleken på vattenhålen har definierats noggrant för att vattnet garanterat ska komma ut. Om vattenhålen och ventilationsöppningarna täpps till, kan detta skada produkten eller de omgivande strukturerna. Mängden damm och insekter som kommer in i utrymmet mellan fönsterglasen beror på var lägenheten finns och mot vilket väderstreck fönstret vetter. Under vissa omständigheter kan det komma in mycket finkornig snö i utrymmet mellan fönsterglasen. Dessa ovanstående faktorer innebär dock inte att produkten är felaktig, utan beror på samspelet mellan fönstrets egenskaper och omgivningen. Handtagen blir lösa (samma råd gäller både fönster och dörrar) Att handtagen blir lösa är ett normalt fenomen som beror på att fönstret eller dörren används mycket. Förhindra lösa handtag genom att använda skruvlåsningar som finns att köpa i t.ex. järnhandlar eller affärer för biltillbehör. Ytterdörren är besvärlig att öppna Se punkten Justering av dörrbladet på sida 8. Balkongdörren är besvärlig att öppna Kontrollera att dörren används på rätt. Handtaget ska vara i helt öppet läge (90 ). Se avsnittet Användning av balkongdörrar på sida 9. 17

109 Dörren går inte i lås Kontrollera att låstungan går in på rätt ställe på andra sidan av låset. Kontrollera justeringarna av dörren på sida 8. Kontakta en låssmed om problemet inte kan avhjälpas. Det uppstår mörka prickar på dörrytan Dörren ska underhållas regelbundet. Rengöring är en väsentlig del av det grundläggande underhållet av produkten. Smuts kan fungera som ett växtunderlag för olika typer av mögelsvamp. Om den målade ytan inte rengörs regelbundet kan mögelsvampen skada den. Se anvisningarna för underhåll av produkterna på sidorna GARANTI Skaala Fönster och Dörrar AB ger en produktgaranti på 10 år för de produkter som företaget tillverkar. Garantin gäller konstruktionerna i fönster och dörrar samt materialen och den tilläggsutrustning som har definierats i orderbekräftelsen. Alla strukturella ändringar som görs i produkten utan skriftligt godkännande från Skaala är förbjudna och innebär att garantin upphör att gälla. Garantiperioden inleds då produkten levereras till kunden. Ersätts någon del av produkten med en ny del, omfattar garantin: A. leverans av en ny produkt i samband med köp av produkt B. leverans och montage av en ny produkt i samband med köp av montagetjänster. Garanti för fönster Skaala ger en konstruktionsgaranti på 10 år för fönster. Garantin gäller endast i de fall där fönstret har monterats på plats och underhållits enligt anvisningarna och där fönstret inte har förstörts av vatten eller solljus. Obs! Under vissa årstider då fuktigheten i luften ligger på en hög nivå kan även utsidan av det yttre fönsterglaset imma igen. Imman, dvs. kondensen, beror antingen på att temperaturen inne i byggnaden är låg eller på att fönstret har bra värmeisolerande egenskaper. Värmestrålningen som kommer inifrån byggnaden räcker inte för att hålla glaset torrt. Oftast bildas kondens på utsidan av det yttre glaset under natten och i gryningen. Kondensen avdunstar då luften värms upp och skadar inte fönstret. Att fönstret tidvis immar igen är ett tecken på att fönstret har goda värmeisolerande egenskaper. Garanti för målade ytter- och balkongdörrar Skaala ger en garanti för dörrar som tillverkas av företaget och som har monterats korrekt och enligt monteringsanvisningarna. Garantin för att dörren hålls rak omfattar en garantiperiod på 10 år och konstruktionsgarantin omfattar en garantiperiod på 2 år. Dörren förvrids inte permanent mer än 5 mm. Garantin gäller endast i de fall där dörren har monterats på plats och underhållits enligt anvisningarna och där dörren inte har förstörts av vatten eller solljus. Garantin gäller inte för dörrar målade i mörk kulör. 18

110 Innovativ energiteknik. Garanti för ytter- och balkongdörrar med en yta av furu- eller teakplywood Skaala ger en garanti för de dörrar som tillverkas av företaget och som har monterats korrekt och enligt monteringsanvisningarna. Garantin för att dörren hålls rak omfattar en garantiperiod på 10 år och konstruktionsgarantin omfattar en garantiperiod på 10 år. Dörren förvrids inte permanent mer än 5 mm. Garantin gäller endast i de fall där dörren har monterats på plats och underhållits enligt anvisningarna och där dörren inte har förstörts av vatten eller solljus. Konstruktionsgarantin omfattar inte sprickbildning och färgförändringar av ytor av furu- eller teakplywood på dörrar som har utsatts för direkt solljus och regn. Garanti för isolerglaselement Alla isolerglaselement som finns i produkter från Skaala ges en täthetsgaranti på 10 år. Obs! Garantin för isolerglaselementen gäller inte i fråga om värmespänningar, om dessa isolerglaselement används i kombination med mörka persienner eller andra typer av utrustning för mörkläggning som går i mörka toner. Om sådana används i omedelbar närhet av isolerglaselementen ökar risken för värmechocker som beror på kraftiga temperaturökningar. En sådan värmechock kan spräcka glaselementet. Monteringsgaranti Monteringsgarantin för fönster och dörrar som har monterats av Skaala Fönster och Dörrar AB gäller i 3 år efter att det slutförda arbetet kvitteras av kunden, alternativt den garantitiden som föreskrivits, under förutsättning att anvisningarna av Skaala om mottagning, lagring, hantering och underhåll har följts. 19

111 Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Fönster och Dörrar Skaala Fönster och Dörrar AB Norrbyvägen Bromma

112 6.4 Lås, nycklar och posthantering Genom att sköta om låsen till din bostad kommer de att fungera under en lång tid. Rengör och smörj låscylindern två gånger om året, skötselanvisningar för låscylinder och nycklar finns på nästa sida från leverantören. Nycklar Kontrollera de nycklar som används ofta, de slits med tiden. Om du vill beställa fler nycklar till din bostad, kontakta den som är säkerhetsansvarig i din bostadsrättsförening för information om hur du går till väga. Det är viktigt att du visar kontraktet för bostaden och legitimation så att ingen obehörig får tillgång till nyckar. Posthantering Posten levereras till din postbox i husets entré. Tidningshållare Tidningen levereras till en tidningshållare utanför din dörr. Kodlås Trapphusentréerna är försedda med kodlås. Läs mer under avsnitt "Kodlås. Skötselinformation JM AB Brf Tegelmonoliten juli 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

113 Instruktioner avseende servicearbeten samt nyckelbeställningar (dörrar, lås, kodlås etc.) Swesafe kundtjänst: E-post: Checklista vid problem med dörrmiljö. Dörren stänger / öppnar inte som den skall: Egna åtgärder. Kontrollera att det inte finns grus eller liknade på tröskeln. Smörj låsfallarna med låsfett. Smörj gångjärnen med låsfett alternativt låsspray. Justera dörrstängaren (se separat bruksanvisning) Dörrautomatik, kontrollera att automatiken är strömsatt övrigt kontakta kundtjänst. Egen felsökning, information till Swesafe kundtjänst vid felanmälan Kontrollera om dörren tar i karmen eller tröskeln. Dörren går inte att låsa eller låsa upp: Egna åtgärder. Mekaniskt lås, tryck på/dra i dörren samtidigt som nyckeln vrids om. Mekaniskt lås,smörj cylindern med låsspray. Elektriskt lås, tryck på/dra i dörren samtidigt som kod/kort används. Egen felsökning, information till Swesafe kundtjänst vid felanmälan Mekaniskt lås. Kontrollera om nyckeln är skadad eller böjd etc. notera nyckelstämpling. Elektriskt lås. Lyser/låter kodlås/kortläsare när kod/kort används? "Klickar" det till i ellås/elslutbleck när kod/kort används? Nyckelbeställning: Notera låssystemnummer Nyckelmärkning Samt löpnummer Eget underhåll/kontroll av dörrmiljöer: Kontrollera att nödutgångar är lätt öppningsbara med ett handgrepp samt att det inte finns några hinder i utrymningsvägen. Kontrollera att det inte finns grus eller liknade på tröskeln. Smörj fallarna med låsfett (se bild ovan). Smörj cylindrarna med låsspray (se bild ovan). Smörj aldrig ett tillhållarlås "polislås". Reviderad av: Robert Börjesson Serviceinstruktioner JM / BRF Sidan 1 av 1

114 Våra öppettider vardagar Lördag och Söndag stängt Swesafe kundtjänst: E-post: Besöksadress: Västberga Allé 5, Hägersten VÄLKOMNA! Reviderad av: Robert Börjesson Serviceinstruktioner JM / BRF Sidan 1 av 1

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Brf TorgEtt, februari 2015 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Brf TorgEtt, februari 2015 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs.

Läs mer

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Brf Bellevue Park, januari 2016 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Brf Bellevue Park, januari 2016 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs.

Läs mer

Skötselinformation JM AB Orion, Februari 2016 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Skötselinformation JM AB Orion, Februari 2016 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs.

Läs mer

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som Elsäkerhet I våtutrymmen I badrum måste alla elinstallationer vara fast anslutna eller ha särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta är specialuttag på 110 volt

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

FOSTER F130, F200 och F300

FOSTER F130, F200 och F300 ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Hur du sköter. vad är

Hur du sköter. vad är Hur du sköter din lägenhet! vad är nytt och hur fungerar det? 2 (6) I lägenheten Ni har nu fått ett renoverat badrum, samt stambyte både där och o i kök. Nii har även fått en ny jordfelsbrytare. Så här

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_fid-40_85.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen - Tel.

Läs mer

Digital bostadspärm Dalénum

Digital bostadspärm Dalénum Digital bostadspärm Dalénum JM Hyresbostäder Hyresgästpärm JM Hyresbostäder, Dalénum, 2016 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Innehåll Här finner du utförlig information, instruktioner

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare är Jörgen Källman, telefontid måndag fredag 10.00 12.00 tfn 021-17 91

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Kavaljeren augusti 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Kavaljeren augusti 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs.

Läs mer

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Ängsparken Dalénum, September 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

Skötselanvisning. Skötselinformation JM AB Ängsparken Dalénum, September 2014 Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel. Skötselanvisning Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. För att garantin ska gälla är det viktigt att skötselanvisning för respektive produkt följs.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING EVITA-6036. Massagebadkar

MONTERINGSANVISNING EVITA-6036. Massagebadkar MONTERINGSANVISNING EVITA-6036 Massagebadkar Kära kund: Tack för att du köpt ett Bathlife massagebadkar. Läs igenom denna manualen noggrant, innan du börjar installera och använda badkaret. Vänligen ta

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar

INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar CCTLS 542 INNAN DU ANVÄNDER PRODUKTEN SWEDISH Säkerhetsanvisningar Modellen kan innehålla R600a (kylmedlet isobutan, se namnplåten på kylskåpets insida), vilket är en naturgas som är miljövänlig men även

Läs mer

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR 2 1 3 4 5 2 1 3 4 5 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt 32 Svenska VARNINGAR OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

Expobar. S/N: Rev.: 2.0

Expobar. S/N: Rev.: 2.0 .$))(.9$51 Expobar,QVWDOODWLRQVRFKDQYlQGQLQJVDQYLVQLQJDU S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt bästa

Läs mer

Vi hoppas att du kommer att trivas i din nya bostad. Om du ändå skulle flytta låt pärmen bo kvar!

Vi hoppas att du kommer att trivas i din nya bostad. Om du ändå skulle flytta låt pärmen bo kvar! Innehåll Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. Skötselpärmen är ett komplement till den Bostadspärm som du erhöll vid kontraktsskrivning. Varje flik

Läs mer

Flik 27 Garage Hyra av parkeringsplatser Flik 28 Övrigt Flik 29

Flik 27 Garage Hyra av parkeringsplatser Flik 28 Övrigt Flik 29 Innehåll Här finner du utförlig information, instruktioner och skötselanvisningar till din nya bostad. Skötselpärmen är ett komplement till den Bostadspärm som du erhöll vid kontraktsskrivning. Varje flik

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den Vitvaror Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den allra bästa. IKEA vitvarorna är noggrant testade

Läs mer

Användarhandbok för Matavfallskvarn T-serien

Användarhandbok för Matavfallskvarn T-serien Användarhandbok för Matavfallskvarn T-serien Om vi alla hjälps åt kan vi hjälpa vår värld att må bättre GRATTIS DU HAR KÖPT EN HÖGPRESTERANDE AVFALLSKVARN Viktigt läs alla instruktioner noggrant. Behåll

Läs mer

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376 Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg MILJÖMÄRKT TRYCKSAK www.diligentia.se 341 376 Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Renovering och modernisering dat 2013-09-12 Helkaklat badrum med möjlighet

Läs mer

Spisfläkt Trinda ECe

Spisfläkt Trinda ECe Spisfläkt Trinda ECe SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut apparaten till elnätet. På modeller med elektroniskt övervakningssystem

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare.

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. för Bostadsrättsföreningen/Bostadsföreningen Anders Zornsgatan 23 Denna guide är tanken att fungera som vägledning för att veta vilket underhållsansvar

Läs mer

Bruksanvisning MODELL 615P. Stryksystem modell 615P - Double steam

Bruksanvisning MODELL 615P. Stryksystem modell 615P - Double steam Bruksanvisning Ånga från strykjärnsspetsen och från sulan MODELL 615P Stryksystem modell 615P - Double steam Ånga från strykjärnsspetsen Ånga från strykjärnsspetsen Om vi tittar på de strykjärn som används

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Spisfläkt Trinda T Ö

Spisfläkt Trinda T Ö Spisfläkt Trinda T Ö SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

TV, telefon och bredband

TV, telefon och bredband TV, telefon och bredband Ett gruppanslutningsavtal är tecknat mellan Bostadsrättsföreningen och Com Hem. Se bilagt välkomstbrev från Com Hem. Digitalbox för TV och trådlös router för bredband och telefoni

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

Schlytersvägen 35 39 Aspudden

Schlytersvägen 35 39 Aspudden Foto: Patrik Engström Schlytersvägen 35 39 Aspudden MI www.diligentia.se L JÖ MÄRKT TR YCKSAK 341 376 Renovering och modernisering dat 2013-02-05 Spis med häll och inbyggd ugn. Integrerad kyl och frys.

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

A TASTE OF THE FUTURE

A TASTE OF THE FUTURE A TASTE OF THE FUTURE Användarmanual COFFEE QUEEN CQ TOWER 3 x 230V Norge Din återförsäljare/your retail dealer U / Rev 070926 23456789012123456789 23456789012123456789 23456789012123456789 23456789012123456789

Läs mer

BESKRIVNING AV APPARATEN

BESKRIVNING AV APPARATEN SV Läs igenom denna instruktionsbok noggrant innan du installerar och använder apparaten. Det är enda sättet att uppnå optimala resultat och maximal driftssäkerhet. BESKRIVNING AV APPARATEN (se ritning

Läs mer

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning NÅGRA TIPS * Behåll emballaget på så länge som möjligt. Vid avemballering, skär på baksidan eller

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 R E N OV E R I N G AV VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 Maj 2016 1 RENOVERING AV VITA BJÖRN Husen i Vita Björn uppfördes 1965-1967 och det är dags att byta ut husets försörjningssystem (stammarna) för vatten,

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet.

INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. INFORMATION OM FUKT All luft innehåller en viss mängd vatten i ångform. Mängden ånga fastslår omgivningens luftfuktighet. Luftens kapacitet att innehålla vattenånga är större ju högre temperatur luften

Läs mer

Situationsplan. Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg

Situationsplan. Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg Bostadsfakta Byggherre Totalentreprenör Arkitekt Försäljning Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg Situationsplan öst

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

Handbok. Avfuktare Attack 20

Handbok. Avfuktare Attack 20 Handbok Avfuktare Attack 20 TACK! Tack för att Ni valde vår luftavfuktare. Vi hoppas att Ni kommer att ha glädje av de många fördelar som den har. Var vänlig läs igenom denna instruktion innan Ni börjar

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

STRIX Användarhandbok

STRIX Användarhandbok STRIX Användarhandbok Innehåll 1 Allmänt...2 2 Att använda STRIX...3 3 Användningsområden...4 4 Anslutningar...5 5 säkerhet...6 6 Sist men inte minst...9 7 Garanti...10 1 Allmänt Grattulerar till dit köp

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Portabel Luftkonditionering A/C Milan

Portabel Luftkonditionering A/C Milan Portabel Luftkonditionering A/C Milan Vänligen läs denna manual noggrant och spara den för framtida bruk och referens Innehållsförteckning 1. Säkerhetsföreskrifter..1 2. Benämning på delar....2 3. Tillbehör.......2

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. SW892 Rhonda Massagebadkar Mått: 1380 x 1380 x 580 mm.

INSTALLATIONSGUIDE. SW892 Rhonda Massagebadkar Mått: 1380 x 1380 x 580 mm. INSTALLATIONSGUIDE SW892 Rhonda Massagebadkar Mått: 1380 x 1380 x 580 mm. BÄSTE KUND Tack för att du valt vår produkt. Tag några minuter att läsa denna manual innan installation och användning. VARNING

Läs mer

För din säkerhet SVENSKA. Vägledning till användning av bruksanvisningen. När produkten används. Om installation, rengöring och underhåll

För din säkerhet SVENSKA. Vägledning till användning av bruksanvisningen. När produkten används. Om installation, rengöring och underhåll SVENSKA För din säkerhet Dessa varningar är till för allas säkerhet. Du MÅSTE läsa dem noggrant innan du installerar eller använder produkten. Det är mycket viktigt att bruksanvisningen hålls tillgänglig

Läs mer

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16 Drift och skötselmanual Installation OBS! aggregatet skall endast installeras av kunniga personer. Placering Placera inte vid/i: - salthaltig omgivning tex

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING Läs och följ anvisningarna och säkerhetsinstruktionerna inför användning av denna produkt. Spara manualen om du skulle behöva den senare. Kontakta behörig personal

Läs mer

K 5185 LS. Bruksanvisning

K 5185 LS. Bruksanvisning K 5185 LS Bruksanvisning Register INNAN DU BÖRJAR...2 Säkerhetsinstruktioner... 2 Rekommendationer... 3 Installation och uppstart av apparaten... 4 Innan du börjar använda apparaten... 4 FUNKTIONER OCH

Läs mer

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480 Gaggenau Bruksanvisning Frihängande fläkt AI 480 Innehåll Säkerhetsanvisningar 4 Före första användningstillfället 5 Apropå användningen 5 Detta är din nya apparat 6 Frihängande fläkt AI 480 6 Kontrollpanel

Läs mer

Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS

Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS Användarhandbok till gasspis OBS! ENDAST FÖR BRUK MED FLYTGAS INNEHÅLL * Spisens tekniska data * Spisens delar * Viktigt att läsa innan spisen tas i bruk. * Nyttig information om spisens bruk. * Tända

Läs mer

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA BODYGROOMER MT 6030 Wet & Dry SVENSKA A B E F G C D H I J 2 SVENSKA 43-50 3 SÄKERHET Observera följande instruktioner vid användning av enheten: 77Enheten är bara utformad för användning i hemmet. 77Den

Läs mer

Län Halland Typ Lägenhet Kommun Halmstad Storlek 80 m2 Område Nissastrand Tillträde tidigast Gatuadress Westerbergs gata 2

Län Halland Typ Lägenhet Kommun Halmstad Storlek 80 m2 Område Nissastrand Tillträde tidigast Gatuadress Westerbergs gata 2 Westerbergs gata 2 Län Halland Typ Lägenhet Kommun Halmstad Storlek 80 m2 Område Nissastrand Tillträde tidigast Gatuadress Westerbergs gata 2 Nu finns möjlighet att köpa denna fräscha och ljusa trea med

Läs mer

Användarhandbok för Matavfallskvarn i T- serien Kitchen Friend

Användarhandbok för Matavfallskvarn i T- serien Kitchen Friend Användarhandbok för Matavfallskvarn i T- serien Kitchen Friend Om vi alla hjälps åt kan vi hjälpa vår värld att må bättre Miljökvarnar GRATTIS DU HAR KÖPT EN HÖG PRESTERANDE AVFALLSKVARN Miljökvarnar VIKTIGT

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon AB Hörnstenen Vi är ett familjeägt fastighetsbolag med verksamhet i Stockholm och Skåne. Företaget är medlem i Fastighetsägarna Sverige. I denna broschyr finns generell information som gäller samtliga

Läs mer

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R

BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R TE 06.009 Rev. A BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R DRICKSVATTENKYLARE CC 68 R TYP RC 35 R 3 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNINGAR 1. Tekniska data - Elanslutning

Läs mer

MANUAL FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD

MANUAL FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD Grattis till din Kingston-kyl! Vinkyl FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD samt KS188-UD Denna bruksanvisning innehåller viktig information, inklusive säkerhets-

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT SUNDA 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten är utrustad med Easy-Clean motorpaket, halogenlampor och metalltrådsfilter.

Läs mer

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19 Utgåva 2012-06-19 Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP Anläggning:. Datum:. 2012-06-19 OBS! Denna anvisning utgör komplement till tillverkarens anvisning. Om dessa står i strid med varandra har

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. SW341 Elisabet Ångduschkabin Mått: 900 x 900 x 2250 mm.

INSTALLATIONSGUIDE. SW341 Elisabet Ångduschkabin Mått: 900 x 900 x 2250 mm. INSTALLATIONSGUIDE SW341 Elisabet Ångduschkabin Mått: 900 x 900 x 2250 mm. BÄSTE KUND Tack för att du valt vår produkt. Tag några minuter att läsa denna manual innan installation och användning. VIKTIGT

Läs mer

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna.

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Silvano Box 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Utrustning som behövs för monteringen Nödvändiga verktyg: (Skruvar medföljer) Du behöver också: Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter

Läs mer

SKÖTSELRÅD BADRUMSMÖBLER

SKÖTSELRÅD BADRUMSMÖBLER SKÖTSELRÅD BADRUMSMÖBLER TVÄTTSTÄLL PORSLIN Porslinstvättställ har en hård, glaserad och tålig yta. Du rengör porslinet smidigast med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Använd inte redskap

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR MASSAGEBADKAR MODELL: MONTE 65103 Tack för att du har valt ett BATHLIFE-badkar. Följ alla instruktioner noga för att garantera säkerheten. Innan installation, vänligen läs igenom avsnittet

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

Till dig som flyttar ut

Till dig som flyttar ut 1 Till dig som flyttar ut När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg.

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken OB115N SV För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken som uppslagsbok på en säker plats. ELEKTRISK

Läs mer

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403

Din manual SMEG DRY61E-1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3515403 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR MASSAGEBADKAR MODELL: BT-65100RIL Tack för att du valt ett massagebadkar från Bathlife. Läs instruktionerna noga före installation och bruk. Innan installation, vänligen läs igenom avsnittet

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

Instruktioner för att använda MathackareN

Instruktioner för att använda MathackareN Instruktioner för att använda MathackareN Innehållsförteckning Säkerhet när det gäller MathackareN...86 Viktiga säkerhetsföreskrifter...87 Elektriska krav...88 Avfallshantering av elektrisk utrustning...88

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE SÖDRA HAGA I SUNDSVALL HSB ÄR INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder,

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI

Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI DS105:0804 Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats.

Läs mer

Installation. Kvik kök

Installation. Kvik kök Installation. Kvik kök Grattis till ditt nya Kvik-kök! Innan du kan börja laga den första maten i ditt nya kök måste du först klara av installationen. Med hjälp av den här guiden vill vi förbereda dig

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer