Att opereras för idiopatisk skolios

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att opereras för idiopatisk skolios"

Transkript

1 Att opereras för idiopatisk skolios

2 Välkommen till barn avdelning 2 Norrlands Universitetssjukhus Vi vill informera dig hur det går till inför din skoliosoperation. Vår målsättning är att du ska känna dig trygg och välinformerad inför din operation. Idiopatisk skolios Med skolios menas att man har en ryggradskrök i sidled, samt att kotpelaren roterar vilket blir synligt som en puckel av skulderbladet. Ryggradskröken fortsätter att öka under tillväxttiden (puberteten) och slutar vanligtvis öka när man slutat att växa, men kan fortsätta att öka efter tillväxtens avslutande om skoliosvinkeln är större än 40. De flesta skolioser är S-formade med två krökar och i ca 75% sitter den dominerande kröken i bröstryggen. Man mäter graden av skolios på en röntgenbild. Röntgen brukar utföras varje halvår för att kontrollera om skoliosen ökar och när det är dags att operera. I Sverige föds ca barn årligen. Ca 300 av dem utvecklar under sin uppväxt en så betydande skolios att det finns anledning till behandling. Det är framför allt flickor som får skolios, eftersom det finns en ärftlig faktor där ärftligheten är bunden till X- kromosomen och överförs från mor till dotter eller son samt från far till dotter. En skoliosoperation är en av de större och mer påfrestande operationer man utför på en människa. På grund av detta så är återhämtningen efter skoliosoperationer mer utdragen. En bra grundregel nu inför din skoliosoperation är att om du opereras på tisdag, så är det ungefär först på söndag du själv märker att det börjar kännas lite lättare, lite piggare, lite mer aptit. Det vill säga onsdagen kan kännas lika jobbig som fredag vi vill att du känner till detta i förväg bara så att du och dina nära inte tappar sugen/humöret ex. redan på torsdag. Läkemedel På grund av blödningsrisk finns det vissa läkemedel som inte ska tas två veckor före inläggning. Till dessa hör läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra tex. Magnecyl, Treo, Bamyl, Trombyl och Voltaren. Om du är osäker fråga din läkare eller ring till oss på avdelningen. Panodil och Alvedon är värktabletter som inte påverkar blödningstendensen.

3 Om du äter p-piller skall dessa sättas ut för att minska risken för att få blodpropp minst fyra veckor i förväg. Dessa kan sättas ut i samband med att en månadskarta är slut. Förkylning Om du är snuvig och förkyld kan du inte opereras, detta kan innebära en risk för dig. Är du sjuk två veckor eller närmare operation dagen, ring och prata med ansvariga för väntelistan så vi får höra hur alvarligt det är och om vi måste boka en ny tid och hinna få in en ny patient istället för dig. Att ta med till sjukhuset Bra skor Praktiska och rymliga kläder Bok, tidning och/eller favorit dvd (det finns filmer att låna på Lekterapin och på avdelningen) Egen musik, ev.musikspelare, hörlurar Favoritkudden och kramdjur Medicinlista, samt de mediciner du använder Kostnadsfria hjälpmedel t.ex. välling, tillbehör till PEG/KNAPP, blöjor, C-PAP, lyft sele mm. Kost och logi Vi bereder plats för en anhörig att bo med dig på avdelningen. Som anhörig bor du kostnadsfritt. Om båda föräldrarna behöver/vill vara med under vårdtiden får en förälder bo på Hotell Björken. Du äter gratis under din vårdtid. Som förälder är mellanmål gratis, övriga måltider kostar. Priset för frukost och kvällsmål är 20 kronor. För lunch och middag finns flera olika alternativ. Fryst mat finns att köpa i klinikens Canteen till olika priser. Det finns ett föräldrapentry med tillgång till kyl, frys, mikrovågsugn. Sjukhuset har dessutom kiosk, cafeteria och restaurang där det finns mat att köpa. Till Canteen och till kaffeautomaten används betalkort.

4 Sjukhusvistelse Du kommer att stanna på sjukhuset 7 till 12 dagar inklusive operationsdagen. Före operationen Du kallas till Barn avd 2 för inskrivning dagen innan din operation. Har du lång resväg bokar vi plats för dig och en av dina föräldrar (efter överenskommelse) på Hotell Björken dagen innan inskrivningen för att du skall kunna vara här tidigt på morgonen. Hållpunkter för inskrivnings dagen ser du på programmet du har fått hemskickat. Övriga operations förberedelser Kvällen innan operationen samt på operationsdagens morgon ska du duscha och tvätta dig med en Descutansvamp. Om du har förstoppningstendenser, försök att hålla igång magen genom att äta en varierad kost innan du läggs in. Äter du mjukgörande tarmmedel ex. Laktulos eller Laktipex ska du fortsätta med det som vanligt. Att magen är igång gör att det postoperativa förloppet blir lättare och du utvecklar mindre risk för postoperativa komplikationer. Har du frågor och funderingar kring mage & tarm, kan du få prata med vår tarmsjuksköterska Anna-Klara Rullander henne når du via Anna Wänman Under inskrivningsdagen kommer du att få göra följande undersökningar: Röntgenundersökning av ryggen. Detta känns inte alls utan det enda som krävs är att du kan vara stilla när bilderna tas. Lungfunktionsundersökning, vi mäter din lungkapacitet genom att du får andas i en speciell apparat. Blodprovstagning. Inför operationen sätter vi ett litet plaströr i ett blodkärl och tar blodprover. Du kommer att få bedövningssalva på handen eller i armvecket för att du inte ska känna så mycket av provtagningen. MEP-undersökning. Du blir informerad av Biomedicinsk analytiker på Neurofyslab om hur vi gör under operationen för att kontrollera nervfunktionen i ryggmärgen. Vid enstaka tillfällen görs en sk MEP undersökning för att titta på nervfunktionen i benen före operationen. Då stimulerar vi med en magnetspole på huvudet och registrerar svar från muskler i benen.

5 Information om smärtlindrande läkemedel, ges av sjuksköterskan under inskrivningssamtalet Du blir informerad av: Ryggläkaren. Han kommer att berätta hur operationen går till. Narkosläkaren. Han/hon kommer att ställa frågor till dig om din hälsa, det vill säga hur du mår och de vill läsa din Hälsodeklaration. Han/hon kommer sedan att berätta lite om hur sövningen (narkosen) går till inför operationen. Biomedicinsk analytiker på Neurofyslab. Informerar om hur vi gör under operationen för att kontrollera nervfunktionen i ryggmärgen. Vid enstaka tillfällen görs en sk MEP undersökning för att titta på nervfunktionen i benen före operationen. Då stimulerar vi med en magnetspole på huvudet och registrerar svar från muskler i benen. Sjuksköterskan. Hon/han kommer att fråga dig, om du är frisk, har några allergier, hur din familj ser ut och vad du tycker om att göra mm. Du kommer att få information om vårdtiden och vad som händer efter operationen. Barnsköterskan. Du blir visad runt på avdelningen och får information om bla. lekterapin, videofilmer, föräldrapentry osv. Barnsköterskan kommer att fråga om du äter någon speciell kost, samt kontrollera din längd och vikt. Arbetsterapeuten informerar dig: - Att du endast kan vara uppe ur sängen korta stunder de första dagarna - Att du själv måste ta ansvar för dina aktiviteter när du kommer hem - Hur du enklast ska lösa praktiska problem - Olika sittställningar - Lyft och bärteknik - Hur du ökar aktivitetsnivån under läkningstiden - Att arbetsterapeuten ringer till skolsjuksköterskan angående information om bla. sittställning och att ej vara med på skolidrotten under 6 månader (Detta måste vi ta bort då vi inte har tillgång till arbetsterapeut) Sjukgymnasten informerar dig: - Att röra på benen i sängen - Om andningshjälpmedel och andningsteknik, utprovning av pep-mask - Angående restriktioner under läkningstiden - Angående fortsatt rehabilitering och kroppshållning - Mobilisering och gångträning - Gångträning i trappor

6 Operationen För att göra din skolios rakare kommer du att bli opererad från ryggsidan och/eller via sidan av bröstkorgen. Operationen går ut på att genom metall skruvar och hakar, vilka fästes på kotkropparna samt ett stag göra ryggen rakare. Detta metallinstrument behåller ryggen i sitt nya läge tills baksidan av kotorna har läkt ihop (stelläggning). För att få kotorna att läka ihop måste kroppen luras att tro att du har brutit benen i ryggen. Då sätts en läkningsprocess igång precis på samma sätt som om du brutit något annat ben. För att få detta att hända skrapar vi på baksidan av kotkropparna. Denna läkningsprocess tar ca 6 månader och därför skall du under denna tid inte idrotta eller vara med på skolgymnastiken. Under hela operationen mäts signaltrafiken förbi operationsstället detta för att övervaka funktionerna i nervbanorna till benen. Detta görs med hjälp av datasystem som känner av aktiviteten i känselbanorna och till musklerna. Opereras du bakifrån kommer du att få ett längsgående ärr utefter ryggraden och ett ärr på höftbenskammen. En eller två slangar s k. dränage, sätts in i såret vid operationen för att kvarvarande blod skall rinna ut. Dränage slangarna sitter kvar i cirka två dagar. Ibland kan man korrigera kröken med skruvar och stag på sidan av kotkropparna via bröstkorgen. Opereras du via bröstkorgen kommer vi att ta bort några mellankotskivor och ersätta dem med delar från ett av dina revben. Det går alldeles utmärkt att bli av med ett revben. Då operationen via bröstkorgen är klar måste lungsäcken tömmas på luft och blod. Detta görs med en slang (Bülau drän) som du har på sidan av bröstkorgen. Den är kopplad till en sug och tags bort efter ca 3 dagar. Att ta bort slangen gör inte ont. Smärtbehandling En stor operation som en skoliosoperation innebär alltid svår smärta några dagar efteråt. därför använder vi speciella och mer avancerade metoder för att behandla din smärta efteråt. Men det är viktigt att du i förväg vet att - trots dessa speciella metoder, så kan vi inte lova att du kommer ha noll ont de första dagarna efter din operation. Det mål vi ska nå är som sämst - lite ont, men som du kan stå ut med, kanske någon smärt attack som kan fixas med några extra doser av medicinerna. - VAS : Ett hjälpmedel som vi använder oss av för att lättare kunna bedöma din smärta är VASskalan som den består av en linjal där du själv får gradera din smärta från ingen smärta

7 till värsta tänkbara smärta. Du visar med VAS-skalan hur mycket eller hur lite ont du har. Informationen underlättar för oss att ge dig den smärtbehandling som behövs. Denna skala kommer du att få se och prova redan innan operationen så att du vet hur den ser ut. Om du av någon anledning inte kan använda skalan får du självklart ändå den smärtlindring som Du behöver. - PCA, EDA/PVB/Mo : Vi har många olika sätt att behandla smärtan efter operationen, vilket sätt det blir för just dig kommer bl.a. narkosläkaren att prata med dig om. En av de metoder vi har att välja på för att behandla smärtan efter operationen innebär att du får en egen knapp att trycka på ex. när du har extra ONT och vill ha extra medicin mot din smärta. Det kallas PCA (patient controlled analgesia) eller patientstyrd smärtbehandling som innebär att när du trycker på din knapp så får du en extra dos av det smärtstillande läkemedel du redan får via en läkemedelspump. Den pumpen är via en droppslang kopplad till antingen en droppnål (dvs medicinen går in i blodet) eller en tunn tråd sk. epidural/paravertebral kateter (dvs medicinen går in i närheten av dina nerver i ryggen, OBS denna tråd läggs på plats under operationen, när du är sövd.). Genom att pumpen är batteridriven kan du röra dig fritt. Det är alltså du själv som styr och på så vis får du smärtbehandling som är helt anpassad efter dina egna behov. Den mängd läkemedel du får vid varje tryck är ordinerad av din narkosläkare/avdelningsläkare. Tveka aldrig att ta en dos om du känner att du behöver smärtlindring. Du kan inte få för mycket läkemedel eftersom en säkerhetsmekanism som hindrar överdosering finns inbyggd i pumpen. Ingen annan förutom du själv, din läkare eller sjuksköterska får trycka fram en dos läkemedel. Vid sjukgymnastik, toalettbesök eller andra aktiviteter som kan medföra smärta, bör du trycka på knappen några minuter i förväg så att läkemedlet hinner verka. Biverkningar kan uppstå av de smärtstillande medel du får via pumpen. Dessa kan lindras med läkemedel. Du kommer att övervakas speciellt noggrant så länge du har den här behandlingen. De flesta patienter brukar snabbt känna den rätta dosen som ger god

8 balans mellan smärtlindring och dåsighet. Genom en effektiv smärtbehandling skall du komma igång snabbare och härmed minska risken för komplikationer t.ex. lunginflammation och blodpropp. Därför är det viktigt att du meddelar avdelningspersonalen i god tid ifall du har ont eller känner obehag i samband med behandlingen. Dag 0, operationsdagen På operationsdagen så väcks du ganska tidigt för att duscha och ev. få lite mediciner. OPERATIONSSALEN Den tid du är sövd på operationssalen blir ganska lång. Detta därför att vi behöver göra flera andra saker med dig när du sover, vilket tar totalt cirka 1-2 timmar utöver operationstiden, som är lång. Det vi gör på operationssalen när du är sövd är i de flesta fall följande : söver ner dig sätter fler dropp nålar på hand och arm sätter in en plast tråd i pulsådern vid handleden för att mäta ditt blodtryck. sätter in en kisskateter, dvs en mjuk tunn gummislang, Pga att kiss bildas alltid, men man kan inte kissa ut det då man är sövd eller får speciella mediciner efteråt mot smärtan - utan kisskateter så skulle din urinblåsa bli så full och utspänd att den skulle skadas. sedan vänds du försiktigt så att du ligger på mage, det är därför du kan vara lite svullen om ögon locken första timmarna efteråt. tar fram och förbereder en liten apparat som kan ta hand om det blod du blöder ur såret, sedan tvättar vi sårblodet och ger tillbaka ditt eget blod. Trots detta kan det innebära att vi måste ge dig blod från vår blodbank ändå. sedan opereras du får ett fint bandage på såret sedan vänds du försiktigt tillbaka på rygg nu väcker vi upp dig Efter operationen Du övervakas på intensivvårds eller uppvakningsavdelningen någon/några dagar efter operationen. Uppvakningsavdelningen Operationsdagen eftermiddag: Direkt du kommer hit så kan närstående få träffa dig.

9 Du kommer att märka att det är många slangar och sladdar i sängen, men du behöver dem just då. Efter någon timme på uppvakningen, och inga hinder finns enligt våra bedömningar, så kommer vårdpersonalen hjälpa dig att sitta på sängkanten. Under kvällen kanske du även kommer att ställas upp på golvet av vårdpersonalen. Dessa moment är viktiga för blodcirkulationen i kroppen och för dina lungor. Dag 1, dagen efter operationen Då tas några av slangarna och sladdarna bort av vårdpersonalen Redan på förmiddagen ska du stå på golvet med hjälp av vårdpersonalen. Räkna med att du någon gång till denna dag ska stå på golvet. Därefter hämtar vi dig till vårdavdelningen. Du har då kvar slangar kopplade till dig. Via näsan eller munnen kan du behöva extra syrgas den första tiden. Du har en slang in i ett blodkärl (PVK) genom vilken du får vätska och smärtlindrande mediciner. Den tags bort då du kan äta och dricka själv och då du inte behöver någon smärtlindring direkt i blodet. Dagarna därefter på barn 2 - fortsätta att med hjälp av vårdpersonalen röra dig allt mer, dvs komma ingång ordentligt. Det är viktigt att man regelbundet kliver upp ur sängen och rör på sig. - på dag 6 ungefär, så kommer man att byta från de speciella/avancerade smärtbehandlings metoderna till speciella Oxycontin/Oxynorm tabletter, för att nu är det dags att slippa lite fler slangar. De smärtlindrande medicinerna som t.ex. Morfin kan ge dig illamående, stoppa upp magen och ge klåda. Får du sådana besvär så har vi andra mediciner som hjälper mot detta. Smärtlindrande mediciner som ges direkt i blodet har du cirka fyra dagar och efter det kan du börja ta smärtlindrande mediciner i tablettform via munnen. För att undvika att magen stannar upp är det viktigt att så snabbt som möjligt börja äta och dricka. Börja med små portioner och ofta. Du får dessutom mjukgörande tarmmedel för att smörja tarmarna direkt efter operationen. Vi hjälper dig när du behöver vända dig i sängen. Du informeras om att röra på fötterna även när du ligger i sängen. Du får också påminnelse om att andas djupa andetag så att du tömmer lungorna på gammal luft. Efter cirka fem dagar blir du duschad och i samband med duschningen läggs såret om för första gången. Därefter läggs såret om vid behov. Om du har stygn som ska tas bort, görs detta av distriktssköterskan på din hemort efter cirka 14 dagar. Oftast sys såret med stygn som försvinner av sig själv.

10 Att komma igång efter operationen Du får hjälp att komma upp och sitta på sängkanten och därefter stå vid sängkanten redan första dagen. När du är piggare, några dagar efter operationen, kan du gå omkring även utanför rummet i början med hjälp av ett gå-bord. Det är viktigt att komma igång och röra på sig direkt efter operationen även om det kan kännas väldigt jobbigt och motigt. Sjuksköterska, barnsköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast kommer att informera och undervisa dig. Inför hemgång Innan du åker hem ska du kunna: ta dig i och ur säng själv ta av och på kläder själv (eller med lite hjälp ) gå till toaletten själv gå utan gåbord gå i trappor Hemresa Hemresa sker med liggande transport i ambulans/bårtaxi alternativt med ambulansflyg beroende på var du bor. Endast en anhörig kan medfölja i denna transport. Rullstol, eller för många väskor kan inte skickas med transporten, utan får skickas separat, helst tillsammans med anhörig i egen bil. Rehabilitering Efter hemkomst bör du räkna med att vara hemma från skolan ca 4 veckor. Om du är under 16 år kan din mamma eller pappa vara hemma med dig under tiden och få förlängd föräldrapenning. Är du över 16 år täcker inte försäkringskassan detta. Det är ingen särskild träning under läkningstiden, som är 6 månader. Du ska däremot vara delaktig i dagliga aktiviteter utifrån ork och uthållighet. Du ska undvika de aktiviteter där det finns risk att skada sig t ex ridning, cykla i skogen, skidor/snowboard, etc. Du måste själv ta ansvar för din kropp och val av aktivitet med tanke på läkningsförloppet

11 Återbesök Du blir kallad till återbesök 6 månader, 1 år och 2 år efter operationen. Inför dessa återbesök kommer din rygg att röntgas. Om du vill läsa mer om barn som blivit opererade för idiopatisk skolios kan du vända dig till NHR (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) egna hemsida, Ring mig gärna om du har några frågor. Anna Wänman, Vårdplanerare och barnsjuksköterska

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat)

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet BAKGRUND I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). Centrala nervsystemet är samlingsnamnet

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

information till dig som opererats för Höftfraktur namn:

information till dig som opererats för Höftfraktur namn: information till dig som opererats för Höftfraktur namn: Välkommen till ortopediavdelningen på Centralsjukhuset Kristianstad! Din operation Du har opererats för Operationsdatum Operationsmetod Opererande

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

När Lisa skulle sövas.

När Lisa skulle sövas. 2010 När det var dags att sova fick jag sömnmedel genom plaströret på handen. markusmarkusmarkus När Lisa skulle sövas. Barn- och ungdomsmedicinska kliniken, Jönköping 2010-03-25 Här är jag, jag heter

Läs mer

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran)

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna

Läs mer

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation (Vitrektomi) Baserad på en bild från Primal Pictures Ltd www.primalpictures.com Glaskroppen Glaskroppen är en genomskinlig

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Giltigt i 2 år från 2015-04-24 Sida 1 av 6 Bakgrund De blodbildande stamcellerna finns framför allt i benmärgen. En liten mängd cirkulerar

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(7) Allmän information Ljumskbråck hos barn är praktiskt taget alltid medfödda. En av femtio pojkar föds med ljumskbråck

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

SKOLIOS SKOLIOS SKOLIOS. Puckel eller krokig rygg STRUKTURELL FUNKTIONELL

SKOLIOS SKOLIOS SKOLIOS. Puckel eller krokig rygg STRUKTURELL FUNKTIONELL SKOLIOS Puckel eller krokig rygg SKOLIOS FUNKTIONELL benlängdsskillnad smärta hållningsbetingad STRUKTURELL kongenital idiopatisk neuromuskulär syndrom kotskada diastematomyeli- tethered cord SKOLIOS IDIOPATISK

Läs mer

Information inför din höftoperation

Information inför din höftoperation Information inför din höftoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION Vårdplanerare (06) 826 4782 vardagar kl. 9-12 Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Kirurgisk vårdavdelning 7 040 6534107 Fysiatri och rehabiliterigstjänster 040 6534254 FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få höftprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen... 3 Fasta... 4 Tips...

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

Lukas mystiska sjukdom

Lukas mystiska sjukdom 27/12-08 Lördag: Lukas insjuknar med influensa liknande symtom på morgonen, hög feber samt allmänt loj. Är dock uppe och rör på sig på förmiddagen och sitter i Jhonnys knä och tittar på film. Under eftermiddagen

Läs mer

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset

Kriterier för kirurgisk behandling på Södersjukhuset Verksamhetsområde Kirurgi Fetma Fetma hos en person orsakas av obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Man kan kalla tillståndet för en sjukdom som i sin tur ökar risken att utveckla diabetes

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik

Knäledsplastik. Region Skåne. Patientinformation. Knäledsplastik Knäledsplastik Patientinformation Region Skåne Knäledsplastik 1 Denna broschyr är framtagen i samarbete mellan Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus och Verksamhetsområde ortopedi, Trelleborg

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för barn under narkos Vi som tjänstgör på specialisttandvården, operation och uppvakningsenheten

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst 19520202-0202 Inkontinens Och Prolaps 58 år Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel.

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Patientvägledning sv Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Förmaksfladder är attacker eller långvariga perioder med snabb regelbunden hjärtfrekvens (hög puls). Hos disponerade

Läs mer

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Patientinformation Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Vi som tjänstgör inom specialisttandvården/anestesi och uppvakningsenheten vill att du skall

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen NÄSPLASTIK Vad är näsplastik? Näsplastik är ett av de vanligaste ingreppen inom den estetiska kirurgin. En näsoperation görs av estetiska eller funktionella skäl eller en kombination av dessa. Vanliga

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

AKADEMISKA SJUKHUSET. Bröstrekonstruktion med DIEP

AKADEMISKA SJUKHUSET. Bröstrekonstruktion med DIEP AKADEMISKA SJUKHUSET Bröstrekonstruktion med DIEP Förord Allt fler kvinnor som opererats för bröstcancer har möjlighet att få ett nytt bröst genom rekonstruktion. En del kvinnor väljer att inte rekonstruera

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Identifiera barn som kan ha en behandlingskrävande skolios.

Identifiera barn som kan ha en behandlingskrävande skolios. RYGG Syfte Identifiera barn som kan ha en behandlingskrävande skolios. Om skolioser Skolios definieras som en böjning av kotpelaren i sidled med eller utan samtidig rotation av kotkropparna. Skoliosen

Läs mer

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT)

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT) Patientvägledning sv Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT) Supraventrikulär takykardi betecknar en snabb hjärtrytm som uppträder anfallsvis och involverar hjärtats

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan SoL särskilt boende SoL korttidsplats äldre Jenny Järf Utredare, avdelningen ledning- och verksamhetsstöd 05-2015 2015-04-24 1 (11) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast/fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går fäll upp sittbrädan

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Patientinformation vid höftprotesoperation

Patientinformation vid höftprotesoperation 150101 Arbetsterapeut och Sjukgymnast tjänstgörande vid Kirurg /Ortopedkliniken, Skellefteå lasarett Faktagranskad av Niklas Werkmäster, medicinskt ansvarig läkare, Ortopedi, Skellefteå Lasarett.. Patientinformation

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(10) Information till Dig som skall opereras för refluxbesvär med titthålsteknik Allmän information Reflux innebär att

Läs mer

NU-sjukvården. Efter akut kranskärlssjukdom. Barium.ID: 15671 Rutin. Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4

NU-sjukvården. Efter akut kranskärlssjukdom. Barium.ID: 15671 Rutin. Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4 Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4 Innehållsansvarig: Marianne Lång, Sjuksköterska, Hjärtmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (marla2) Giltig från: 2014-10-09 Godkänt av: Margareta

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet (Information till patienter som skall opereras för en främre korsbandsskada i knäleden.) Januari 2014 Knäleden är kroppens största

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus MÖCS Dialysavdelningen tel. 06-8264590 Njurpolikliniken tel. 06-8264592

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

samtidigt som tarmens genomsläpplighet studeras under fyra dagar. Du börjar också äta kosttillskottet under slutet av veckan.

samtidigt som tarmens genomsläpplighet studeras under fyra dagar. Du börjar också äta kosttillskottet under slutet av veckan. Pilotstudien dag för dag: Vi söker 10 stycken personer som lider av förstoppning eller diarré som vill delta i en förstudie omfattande 5 veckor. Under studien studeras effekterna av ett kosttillskott studeras

Läs mer

Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun

Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun Valfrihet i hemtjänst I Ljusdals kommun tillämpas sedan maj 2010 lagen om valfrihet LOV. Valfrihetssystemet innebär att du som är beviljad

Läs mer

Till dig som skall lungopereras

Till dig som skall lungopereras Till dig som skall lungopereras Information till patient och närstående Thoraxkirurgiska kliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Innehåll Välkommen...4 Den friska lungan...5 Operationsmetoder...

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

Din värdering efter operationen (ca 1 år)

Din värdering efter operationen (ca 1 år) Din värdering efter operationen (ca 1 år) 58-årig kvinna 1 år efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning BET-067- BET-0667- Blås- och bäckenbottenträning För män Broschyren är framtagen av Astellas Pharma i samarbete med sjukgymnast och uroterapeut Hanne Ryttergaard, kontinenskliniken i Roskilde. ASTELLAS

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 58-årig kvinna Efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa

Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Psykisk hälsa Ämnesrubrik. Gå till visa och bildbakgrund för att ändra. Presentation från Idrottsvetenskapliga programmet, C-uppsats vid Umeå Universitet

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år)

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Enkät 1 år efter bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas uppgifter

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till avdelningen för klinisk neurofysiologi 3 Vad skall man göra

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Har Endometrios fick vänta 20 år på diagnos

Har Endometrios fick vänta 20 år på diagnos Page 1 of 6 Har Endometrios fick vänta 20 år på diagnos 1 Medicin & hälsa När Laila var 12 år gammal och kom i puberteten, började mardrömmen. Hon drabbades hårt av kvinnosjukdomen endometrios. Idag är

Läs mer

Vad är ett mellanansiktslyft? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är ett mellanansiktslyft? Vad händer hos oss? Operationen MELLANANSIKTSLYFT Vad är ett mellanansiktslyft? Beroende på ärftliga faktorer eller åldrande kan kindfettet sjunka ner och resultera i fördjupningar under ögonen och mer markerade så kallade nasolabiala

Läs mer