En hjälp Fritt för alla

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En hjälp Fritt för alla"

Transkript

1 En hjälp Fritt för alla Kursen är gratis och fri från reklam. Kursen är öppen för alla via Internet. Varje år vill ett par hundra tusen individer lära sig svenska. Studieförbund, SFI, skolor, företag och privatpersoner är välkomna. Vi samarbetar gärna med alla som utbildar i svenska. Kontakta moose@akelius.se 1 av 10 Inte pengar, men ge din kunskap Vi behöver inte dina pengar, men har ett skriande behov av din kunskap och din erfarenhet. Du kan bli personlig tränare för nya skattebetalare eller hjälpa oss att bygga kursen. Du får inte betalt. Se här hur du kan hjälpa människor. 1. Rapportera alla små fel Akelius Språkkurs AB har tolv personer som utvecklar kursen. För närvarande har vi en testversion, med mängder av barnsjukdomar. Berätta för oss. Hjälp oss med förbättringar. Det är i detaljer man ser kvalité. Skriv till moose@akelius.se 2. Volontär som personlig språktränare Eleverna behöver prata med dig. Du behöver inte ha lärarutbildning. Gå till närmsta flyktinganläggning. Sätt en upp en skylt Akelius lärare. Korrigera och visa varje elev individuellt. Varje elev behöver femton minuter, tre gånger per dag. Du kan lyssna när eleven läser, berättar eller frågar. Låt eleven förbereda tio frågor till dig. Ni vandrar runt inomhus eller utomhus, frågar och förklarar allt ni ser. Tag gärna hem eleven för att hjälpa dig och samtidigt berätta för dig hur han eller hon lagar mat. Eleven kan arbeta åt dig. Du får betala upp till tusen kr per år för ett tillfälligt arbete utan att behöva rapportera till staten. I ett hem med två vuxna kan ni alltså betala tvåtusen kr till varje blivande svensk för att måla om badrum, skotta snö, gå ut med hunden. Glöm inte att förutom pengarna även prata och välkomna vår nye skattebetalare. 3. Ge bort gamla datorer Testa om denna kurs fungerar online på din gamla dator. Ge datorn till ett flyktingboende. 4. Skriva lektioner Du kan skriva synopsis till lektioner. Använd extremt enkla ord, vårdad svenska och tjugo enkla interaktioner per lektion av den typ om finns i kursen.

2 2 av 10 Du ska lära ut språket, utan att ge kunskapsfrågor på din egen berättelse av typen; Vad gjorde Olle efter badet?, Vilket år föddes Gustav Vasa? Vi undviker termer i grammatik, men alla moment måste finnas med i form av strukturer med exempel och ytterligare mängder av övningar. Vi behöver en Barnkanal, där du lär ut skolämnen. Du får inte använda blå elefanter eller andra lustiga djur, inte heller lustiga namn som Tant Krims-Krams. Många vuxna elever vill starta från barnstadiet. Behandla barnen som vuxna individer. Övningar, lek och spel är viktigare än att strukturerat predika från en kateder. Vi behöver Historia, men inte som en lärobok eller som Wikipedia. Kan du skriva noveller om episoder i svensk historia? 4. Översätt och förenkla böcker Välj ut en klassiker. Skriv om texten till extremt enkel svenska; rak ordföljd, helst presens, orden ska helst tillhöra de åttahundra mest vanliga i talspråk annars inom de tvåtusen idag mest vanliga. Rensa bort namn på djur och växter, utom de fem vanligaste. Hoppa över alla svåra avsnitt. Författaren måste ha varit död i minst sjuttio år. Vi vill inte ha dina egna opublicerade bokmanus. 5. Illustrationer Vi behöver illustrationer dels till böcker, dels till ett par tusen ord. Dessa ord kan ingå i frågor, spel och i studiekort. De senare är mestadels ett enda föremål som stol, bord, men kan även vara svårare begrepp som springa, köra, lyfta. Inga skämt, inga streckgubbar, utan enkla bilder med stil. De flesta media för illustrationer är möjliga. Helst flera färger. Alla rättigheter måste överlämnas. Produktplacering, Kommun-information Du kan bidra med foton på produkter, tjänster, videosnuttar tio till trettio sekunder under förutsättning att motsvarande ord tillhör våra tvåtusen vanligaste. Du kan visa hur en person går till din affär och väljer bland produkter. Du kan göra din kommun populär genom en lektion hur man hittar till torget, till vårdcentralen, går in i biblioteket och mycket mer. 6. Yrken Eleven behöver vanliga ord per yrke. Tag fram foton, korta videoklipp, texter och tjugo interaktioner per yrke. 7. Programmera i StoryLine Du monterar lektioner i StoryLine.

3 Aktuell status Planen Färdigt ultimo mars Fyrtio tusen online bildsidor 8000 Tusen lektioner 200 Femton tusen audiofiler 5000 Fem tusen färgfotografier 2000 Fem hundra video 100 Tjugo tusen interaktioner 4000 Hundra sånger 60 Tio omarbetade böcker 5 Tio typer av dataspel 3 Lexikon till femtio språk 20 Tusen studiekort av 10 Forskning ger utveckling Vi har försökt att ta med de nya metoder för pedagogik som nu är utvecklade tack vare online. Intensiva studier ger resultat Forskning visar att du lär ett språk snabbast då du håller på intensivt med flera metoder och flera sinnen. Våra tonåringar fastnar vid online dataspel och glömmer de lär sig engelska. Denna kurs har många spel för att fastna och glömma att man lär sig svenska. Använd flera andra böcker och kurser parallellt. Den elev, som inte har tillgång till språklärare, behöver vänner volontärer som korrigerar uttal, helst tre gånger femton minuter per dag. Optimalt är 6 timmar per dag 6 dagar per vecka 12 veckor En elev klarar att vara aktiv flera timmar per dag tack vare individuell undervisning; en dator och en elev massor av interaktion extremt enkla frågor att själv göra ordet, som charader dataspel, musik, böcker individuella samtal Vårt mål är att våra nya skattebetalare ska uppnå lika hög förmåga att kommunicera på svenska på tolv veckor, som efter ett kalenderår med nuvarande statlig undervisning. Kommer vi tillsammans att klara det?

4 4 av 10 Så är kursen uppbyggd Vi anpassar modern forskning och nya metoder på följande sätt. En lektion tar femton minuter Hjärnan arbetar optimalt upp till femton minuter. Nya ord visas på flera sätt Ordet vatten kan visas med ett vattenglas, en sjö, en video där vatten rinner ljudligt ur en kran och senare forsar i ett vattenfall. En professionell speakerröst läser ord och meningar. Varje lektion har tjugo enkla interaktioner Eleven hör porlande vatten från en vattenkran och får uppmaningen: Peka på vatten Flytta bananer till kundvagnen, Sväng höger i rondellen, Klä på Rätt eller Fel Vilket svar är rätt, Multichoice Placera dagarna i rätt ordningsföljd Para ihop motsatsord En speakerröst uppmanar: Skriv vatten Individuell undervisning Den stora fördelen med online är att eleven arbetar i sin egen kapacitet med egen fart. Utbildning online innebär inte en vanlig lektion inspelad på video utan att eleven non stop aktiveras med enkla frågor och enkla uppgifter. Eleven är i en klass för dig själv. Eleven behöver bara en tiondel av tiden Vi vet att det tar tio gånger längre tid att lära sig matematik eller språk i en skola med tio studenter än med en lärare och en elev. Det beror på transporttider, lärarens takt, lektioner längre än femton minuter, egna dåliga dagar, grupparbeten, skillnad i förståelse, undervisningsmetodik med en stor andel passivt lyssnande. Läs privat i egen takt, med fötterna på bordet, under den tid du mår bra. Gissa och välja Utbildningen och de interaktioner som nämns ovan bygger på traditionell ordergivning, som från en militär, från en katederlärare eller liknande från Power point och från läroböcker. Men barn och i lika hög grad vuxna vill inte läsa instruktioner. De vill gissa och pröva. Traditionellt visar boken och läraren ett nytt ord och därefter kommer frågan. Det kan bli roligare att först få uppmaningen eller frågan; Peka på ett äpple. Eleven ser tre bilder med

5 5 av 10 vardera banan, äpple och apelsin. Responsen blir en applåd vid rätt svar och ett skrik vid fel svar. Learning by doing Eleven bör göra ordet som att ta en klunk vatten och säga: Jag dricker vatten. Eller tvätta sig och säga: Jag tvättar mig med vatten. En vän eller lärare kan ordna en blindtest, med fem drycker; te, kaffe. vatten, saft, mjölk. Gå fram till dörren, öppna dörren och säg: Nu öppnar jag dörren. Nu stänger jag dörren. Det kan vara svårt att gå fram till en älg, men du kan som en skådespelare visa att du är en älg. Sätt upp två händer som horn, visa en lång nos, långa ben. Triggas av att bli lite bättre a) Eleven kan se sina resultat. Betyget per lektion är en till fem älgar. Enbart elevens bästa resultatet visas. De flesta elever kör om lektionerna för att höja sitt betyg. b) De elever som börjar kursen en viss vecka bilder ett Horse Race. Eleven ser de fem bästa hästarna samt sin egen placering. Några blir triggade av att förbättra sin position. Det är lätt att samla fler älgar. Studiekort, spelkort Ett spelkort, har på ena sidan ett färgfotografi, exempelvis ett flygplan, på andra sidan finns texten Flygplan. Eleven testar från bildsida eller från textsida, lägger de kort eleven klarar i en hög, och de kort eleven missar underst i högen. Korten passar för en promenad längs strandkanten eller en pratstund med en annan elev.

6 6 av 10 Korten är märkta med svårighetsnivå och ämnesgrupp för att användas i spel liknande Jeopardy, vilket i kursen kallas Risk. Spel Barn är uppväxta med datorspel. Ord-Bingo, Bild-Bingo, Risk, Fallande lövet, Köra rätt i stan, Bygg en lägenhet. Bild-Bingo består av ett femtiotal plattor med vardera 25 bilder. Speaker-rösten säger äpple, äpple, cykel, cykel, I ett spel ingår slumpen eller överraskning, att samla poäng, att bygga eller skapa och risken att när som helst förlora. Bokhyllan Följande klassiker är omskrivna till lättläst svenska som presens, rak ordföljd, alla svåra ord borttagna. Eleven kan läsa eller höra som e-bok eller läsa och höra samtidigt. Selma Lagerlöf; Nisse Holgerson Antoine de Saint-Exupéry; Den lille prinsen Jack London; Skriet från vildmarken Daniel Defoe; Robinson Crusoe Mark Twain ;Tom Sawyer August Strindberg; Röda rummet Fler kommer. Lexikon Eleven kan logga in med sitt alias och sitt preferensspråk exempelvis aserbaijani. På skärmen finns en ikon med en bok. Eleven skriver, från valfri sida, in ett ord och får svar på sitt eget hemspråk. Sånger Hur lära uttal? Otaliga läroböcker visar bilder på gom och tunga. Bästa metod för att betona rätt vokal är att lyssna på musik och gärna prata med. Du behöver inte tänka på regler. Du lyssnar på musiken. Då en invandrare läser en text finns risken att uttalet blir: morrs lille ole. Men med sång blir uttalet: Mors lille Olle. Svenska barn har ett utmärkt uttal på engelska. Akelius har engagerat några av Sveriges duktigaste kompositörer, om man räknar publicerad filmmusik, tv-program, svensktoppslåtar. De heter Dan Attlerud och Andreas Kinger och har producerat ett femtiotal låtar direkt anpassade till lektioner. Det inte så viktigt att kunna uttala rätt sje-ljud. Det viktiga är att markant betona det viktigaste ordet i en mening. Story Utbildning i språk blir roligare genom att följa några karaktärer, likt en såp-opera. Huvudläraren heter Moose, hans fru heter

7 7 av 10 Elke. De är älgar. Karaktärerna återkommer under kursen i intriger och incidenter. Dessa texter kommer att finnas från ultimo april. Kultur och samhälle Eleverna avser att bo i Sverige. I kursen finns lektioner med - historiska episoder, särskilt svenskar i utvandring, vikingar, Gustav Vasa, fritt från krig i två hundra år, - konst, arkitektur, - ett antal yrken med namn på redskap - söka arbete, söka bostad, finna vänner i föreningar och församlingar - vårdcentral, sjukhus, polis, domstol, kommun, byggnadsnämnd Lärare Lärare online: Eleven kan sända frågor till moose@akelius.se. Enkla exempel, svar direkt Förr skulle eleven fundera på svåra lösningar som att bevisa roten ur två. Forskning visar att en elev lär mycket snabbare med små exempel med enkla interaktioner med svar direkt. Lär varje ord sju gånger Din hjärna arbetar med att gallra bort information, som du inte behöver, såsom gamla TV-program. Du måste visa hjärnan vad som är viktigt. Forskning visar att Du bör repetera varje nytt ord sju gånger. Små barn upp till fem år har en annan metod att lära. Andra metoder för att lära språk Nu exploderar forskningen i pedagogik. Som vanligt är universiteten sist i kedjan av utveckling, då det gäller egen verksamhet. Redan inom fem år är hälften av all undervisning flyttad från monologer i klassrum till individuell undervisning online med möjlighet för studenter att besöka lärare. Akelius bolag inom fastigheter lägger i år om hela sitt eget University för undervisning i Residential Real Estate, men kommer att ha kvar konferenser för det sociala umgänget. Visst är det nostalgiskt med lektionssalar, mysiga lärare i en monolog likt biskopar en lärobok, en övningsbok och en facitbok glosböcker, att resa någon timma till skolan och tillbaka att vänta utanför lektionssalen läsa Power Point och samtidigt höra läraren prata om något annat lektioner som tar 45 minuter meningslösa grupparbeten och lustiga lekar höra andra amatörers klantiga uttal lektioner om du är sjuk, stressad eller ängslig

8 8 av 10 Somalier, perser, kurder, araber, kineser, måste under första året i statlig svensk språkundervisning lära sig svensk språkvetenskap, där ett sjuttiotal fackuttryck ord är obligatoriska för att genomföra kursen. Hur lär man somalier supinun, preteritum? För komparation av adjektiv och adverb finns tre grundformer; positiv, komparativ och superlativ. Dessa ord är naturligtvis grundläggande för att bli språklärare och snabbaste metod att lära ett nytt språk, men enbart om du redan kan fem språk. Språklärare måste behärska termer, regler och undantag, men för en somalier, iranier, syrier räcker strukturen som snabb snabbare snabbast, mörk mörkare mörkast, bra bättre bäst. Övningarna i nuvarande läroböcker för svenska som andra språk är av typen; Fyll i preteritum eller perfekt och rubriker som Betoning av verb och objekt i frågesatser med flera verb Betoning av verb och objekt i satser med spetsställda adverbial Har du hört någon somalier uttala och förklara innebörden av; spetsställda adverbial? Följande ord är obligatoriska att lära under första studieåret: reflexiva pronomen verb subjekt satsadverb reflexiva verb huvudsats bisats kortsvar hjälpverb frågeord infinitiv imperativ presens preteritum supinum tempus perfekt pluskvamperfekt personliga pronomen possessiva pronomen reflex en-ord ett-ord

9 plural singular 9 av 10 satsadverb spetsställd tid pronomen substantiv obestämd form bestämd form genitiv adjektiv regelbundna verb bestämd form plural grammatik partiklar vardagsspråk slang skriftspråk verb i rätt form preteriumformer främre vokaler mjuka vokaler bakre vokaler hårda vokaler tycka om + substantiv tycka om att + verb f+ konsonant k+ konsonant adverbial spetsställd adverbial lång konsonant komparativ superlativ lång vokal kort konsonant påståendesatser ordföljd interpunktion objektspronomen placering av objektspronomen futurum böjning av adjektiv adjektiv Våra somalier får god hjälp av mtm. Men det är inte så tillgängligt. Vad söker en somalier på om denne vill nå myndigheten för tillgängliga media. Endast ett fåtal svenskar kan beskriva vad som menas med tillgängliga media.

10 10 av 10 Avsikten är inte att raljera med svensk undervisning, utan enbart att ge en indikation av att man kan undervisa på flera sätt och att en kombination är bäst. Finansiering Akelius Foundation är en hjälporganisation, som bland annat är världens störste donator till SOS Children Villages. I projektet ingår att tillverka en liknande kurs för att lära tyska. Tyskland har tagit emot en miljon invandrare och behöver hjälp. Akelius i Berlin ger kommunen hundra lägenheter till flyktingar. Akelius sponsrar detta hjälpprojekt med hundra miljoner. Där ingår material som några tusen surf plattor och tiotusen paket med studiekort. Vi hoppas att hundratusen svenskar kan komma in i arbetslivet ett år tidigare än med nuvarande medelvärde som är åtta år. Statens ekonomi En flykting eller annan arbetslös kostar kr per år för statskassan. Om denne person får arbete så ökar statens intäkter med kr bland annat i form av arbetsgivaravgifter, moms och skatt på lön. Staten får lägre kostnad med kr plus mer intäkter kr, det blir kr. Multiplicera med hundra tusen individer. Det ger 25 miljarder per år. Det motsvarar en skattesänkning på 6000 kr per anställd. Andra kostnader som sjukvård, skola finns både före och efter. Sådana kostnader påverkas inte av om personen har arbete eller inte har arbete. Med denna kalkyl vill jag enbart indikera att det ur statens synpunkt är en extrem skillnad att inte direkt få ut folk i någon form av arbete. Men än viktigare är att människor får ett värdigt liv istället för frustration som leder till våld i förorter.

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Världen har haft en likartad pedagogik i fyratusen år. Parallellt med en strukturerad utbildning i klassrum finns nu någon miljon digitala kurser.

Världen har haft en likartad pedagogik i fyratusen år. Parallellt med en strukturerad utbildning i klassrum finns nu någon miljon digitala kurser. läroplan indelning i nivåer Inom akademier finns ett försök att klassificera. För utbildning i språk gäller Gemensam europeisk referensram för språk. Ramen har sex nivåer A1, A2, B1, B2 och C1, C2. Gränserna

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Innehållsförteckning till Svenska Online. Adress: www.sweol.se Uppdaterat 2011 01 18

Innehållsförteckning till Svenska Online. Adress: www.sweol.se Uppdaterat 2011 01 18 Innehållsförteckning till Svenska Online Adress: www.sweol.se Uppdaterat 2011 01 18 ABC kapitel 1, Alfabetisering 1 Skriv bokstaven a/a Se och lyssna Mus 2 Skriv bokstaven b/b Se och lyssna Mus 3 Skriv

Läs mer

Facit till FRAMSTEGSTEST 1

Facit till FRAMSTEGSTEST 1 Facit till FRMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 b 5 a 2 Frågeord 1 Vilken 2 Vilket 3 Vad 4 Hur 5 Vilken 6 Varifrån 7 Var 8 Vad 3 Verb 1 kommer/är 2 bor 3 jobbar 4 talar 5 är 6 har 7 är 8 forskar 4 Substantiv:

Läs mer

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!!

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!! 1 VERB I PRESENS Svenska verb har fem olika böjningsformer: presens, infinitiv, preteritum (imperfekt), supinum och imperativ. Presens använder man om nutid. Man kan också använda det om framtid om det

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Verb. "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord".

Verb. Verb är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen ord. Verb Verb "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord". Verb som är namn på en handling Springa, hoppa, studsa,

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus.

- en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas.

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas. Om boken Boken är skriven i diktform. Berättelsen förmedlar en känsla. Känslan är glädje, lycka och kärlek till en annan person. Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

12 Programstege Substantiv

12 Programstege Substantiv Det här är en programstege för substantiv. Du kan alltså lära dig om substantiven på ett enkelt sätt, en liten bit i taget. Varje sida innehåller fakta om substantiv, tillsammans med uppgifter som du också

Läs mer

Antal filmklipp. Sfi - steg

Antal filmklipp. Sfi - steg 1. Alfabetet, uttal 8 Alfabetet Övning 1-11, Modul 1 2. Enkla ord och meningar 28 3. Att hälsa och presentera sig 10 Hälsningsfraser och avskedsfraser Övning 1-12, Modul 1 4. Tema Mat 8 Mat Övning 1-6,

Läs mer

Antal filmklipp. Sfi - steg

Antal filmklipp. Sfi - steg 1. Alfabetet, uttal 8 Alfabetet Övning 1-11, Modul 1 2. Enkla ord och meningar 29 3. Att hälsa och presentera sig 10 Hälsningsfraser och avskedsfraser Övning 1-12, Modul 1 4. Tema Mat 8 Mat Övning 1-6,

Läs mer

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 väntar barn, (sida 5, rad 8), är gravid bultar, (sida 6, rad 5), slår hårt för säkerhetsskull, (sida 6, rad 13), för att vara säker maten

Läs mer

ENGELSKA ÅRSKURS 3 ÅRSKURS 4

ENGELSKA ÅRSKURS 3 ÅRSKURS 4 ENGELSKA ÅRSKURS 3 - utveckla ett intresse för engelska språket. - lära sig att uppfatta, förstå och våga tala engelska och agera enligt individuell förmåga. - göra sig förstådda i för dem nära och vardagliga

Läs mer

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2.

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2. Förord Grammatikövningar för Sfi består av två delar, del 1 2, för kurserna B C resp C D och liknande utbildningar. Det är ett övningsmaterial som tränar svensk basgrammatik. Utgångspunkten för uppläggningen

Läs mer

Språklära med 10 moment

Språklära med 10 moment med 10 moment av Ulf Eskilsson Innehållsförteckning Inledning 2 Utdrag ur Lgr 3 Innehåll 4 Metod 5 Loggbok 7 Facit och tips 8 Frågor att utreda tillsammans 3 Tipsfrågor 4 A- och B-sidor 1 5 25 veckosidor

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Välkommen att träna skriva!

Välkommen att träna skriva! Välkommen att träna skriva! B-kurs I det här häftet ska du träna på olika skrivövningar. De hjälper dig att bli bättre på att skriva. Om du är på C- eller D-kurs kan du repetera. Du behöver träna på både

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

13. Tema Fritid 4 10 SFI gruppens fritid Övning 3, Modul 5 Fritid hobby Fritid idrott och spel Nöje och umgänge

13. Tema Fritid 4 10 SFI gruppens fritid Övning 3, Modul 5 Fritid hobby Fritid idrott och spel Nöje och umgänge 1. Alfabetet, uttal 8 Alfabetet Övning 1 11, Modul 1 2. Enkla ord och meningar 28 3. Att hälsa och presentera sig 10 Hälsningsfraser och avskedsfraser Övning 1 12, Modul 1 4. Tema Mat 8 Mat Övning 1 6,

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Varför ska vi arbeta med det här Det vi har på oss talar ofta om vilken slags person vi är. Därför ska du i detta kapitel få läsa om olika klädstilar på spanska.

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Kurser på GrundVuxNivå

Kurser på GrundVuxNivå Kurser på GrundVuxNivå Dataorientering, grundläggande... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 1... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 2 och 3... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 4... 2 Hem- och Konsumentkunskap,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Särvux. Kurskatalog 2011/12

Särvux. Kurskatalog 2011/12 Särvux Kurskatalog 2011/12 2 Innehåll Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan Svenska 14 Bild 15 Arbete/boende 16 Dator 17 Fritid 18 Mitt Malmö 19 Natur 20 Pengar 21 Grundläggande särvux motsvarande

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Grim. Några förslag på hur du kan använda Grim. Version 0.8

Grim. Några förslag på hur du kan använda Grim. Version 0.8 Grim Några förslag på hur du kan använda Grim Ingrid Skeppstedt Nationellt centrum för sfi och svenska som andraspråk Lärarhögskolan Stockholm Ola Knutsson IPlab Skolan för datavetenskap och kommunikation,

Läs mer

Att få studieharmoni. Effekt av studier = TxIxPxS. Tid vid ämnet. Intensitet

Att få studieharmoni. Effekt av studier = TxIxPxS. Tid vid ämnet. Intensitet Effekt av studier = TxIxPxS Att få studieharmoni Rune Olsson, PIE, IEI, LiU http://www.iei.liu.se/pie/olssonrune/material/studieharmoni Svag på en, måste kompenseras med mer av en annan Tid vid ämnet,

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Förord KERSTIN BALLARDINI

Förord KERSTIN BALLARDINI Förord Det här häftet är avsett för elever som redan har ett visst ordförråd i svenska, men som behöver få en klar bild av språkets tempussystem, lära sig vilka former de regelbundna och oregelbundna verben

Läs mer

Ordklasser och satsdelar

Ordklasser och satsdelar Ordklasser och satsdelar Vi kommer under de kommande fyra veckorna att arbeta med ordklasser och satsdelar. Under det här arbetsområdet kommer du att få öva på följande förmågor: formulera sig och kommunicera

Läs mer

Kurskatalog 2016-2017

Kurskatalog 2016-2017 Kurskatalog 2016-2017 Är du nyfiken på att studera är du välkommen till oss för att diskutera dina önskemål. Vi finns i Komvux lokaler (hus C) på Korsängsgatan 12 i Enköping. Lärvux är en del av den kommunala

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Vi skriver och talar om konst svenska för film- och tv-studerande (3 sp)

Vi skriver och talar om konst svenska för film- och tv-studerande (3 sp) Vi skriver och talar om konst svenska för film- och tv-studerande (3 sp) Sofia Sevón e-post: sofia.sevon@aalto.fi tel: 050-5638032 Tid: 16.30-19.00 Måndag 4.4 Föreläsning 1 Torsdag 7.4 Föreläsning 2 Måndag

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 7 Franska, från vecka 34 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8-9 Inledning Under höstens första veckor kommer vi att arbeta med repetition av föregående läsårs

Läs mer

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Din väg till svenskan

Din väg till svenskan Din väg till svenskan Marie Westergren Eslövs folkhögskola m.westergren@eslovsfhsk.se 1 Att arbeta med svenska på Internet Det finns många bra sidor på Internet där du själv kan träna svenska. Här har

Läs mer

Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95)

Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95) 1 Repetition ordklasser och satsdelar Bas och Fortsättning (s. 8-95) 1. Leta upp och ringa in adjektiven som är insprängda i rutmönstret! Orden står både vågrätt och lodrätt. 2. Här kommer en tempusövning!

Läs mer

Det görar ingenting om du frågar mycket. SFI-elevers semantiska och morfologiska utveckling

Det görar ingenting om du frågar mycket. SFI-elevers semantiska och morfologiska utveckling Uppsala universitet Institutionen för nordiska språk C-uppsats 15 hp Svenska som andraspråk C VT 2013 Det görar ingenting om du frågar mycket. SFI-elevers semantiska och morfologiska utveckling Anna Arvidson

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 2-8. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Wings. I årskurs 7 arbetar vi med arbetsområdena musik, kläder, mat, i hemmet, i staden samt att leva i Storbritannien. Dessa arbetsområden berör allas vardag och

Läs mer

framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel.

framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel. Kapitel 9 I varuhuset Aktivering 9.1. Jens och Johan handlar, På elektronikavdelningen och På sportavdelningen. Vi lär oss ord som har att göra med att shoppa och handla. Gruppen lyssnar till övning 9.1.,

Läs mer

Maria Norberg - Josephine Willing

Maria Norberg - Josephine Willing Maria Norberg - Josephine Willing 2 0 0 9 Rekord som inspirerar! Har du elever som vill lära sig svenskt teckenspråk? Då kanske detta material passar dig! Vår ambition är att ge fler elever möjlighet att

Läs mer

ORDKLASSERNA I. Ett sätt att sortera våra ord

ORDKLASSERNA I. Ett sätt att sortera våra ord ORDKLASSERNA I Ett sätt att sortera våra ord Vilka ordklasser finns det? Hur många kan ni komma på? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Hur sorterar man orden? Morfologiskt Syntaktiskt Semantiskt SUBSTANTIV

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Upplevelser av fysisk aktivitet

Läs mer

Att lära sig läsa. Tips för en mjukstart på läsresan FRONT COVER

Att lära sig läsa. Tips för en mjukstart på läsresan FRONT COVER Att lära sig läsa Tips för en mjukstart på läsresan FRONT COVER 1 Det börjar hemma Text: Liv Engen Förut brukade man säga: Vi försöker hålla igen så gott det går; läsinlärningen får vara skolans jobb.

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 Ett Helhetslärande som leder till en ökad insikt, förståelse och sammanhang MÅL OCH METODER Varje metod ska värderas utifrån metodens

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max och hans pappa har fått besök av en rymdvarelse som de kallar Allan Zongo. Allan har störtat med sitt rymdskepp vid deras gård

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET

ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET SUBSTANTIV 1 Namn på saker, människor, djur, växter. Du kan sätta en, ett eller flera, den det eller de framför ordet. Konkreta substantiv: stol, bord, gubbe, boll (du kan

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux

Särskild undervisning för vuxna. Välkommen att studera på. Särvux Särskild undervisning för vuxna 2016 2017 Välkommen att studera på Särvux 1 Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lidingö Du som fyllt 20 år och har en utvecklingsstörning eller en förvärvad

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Min syn på idéframställan

Min syn på idéframställan MDH Min syn på idéframställan Andreas Nilsson 2009-04-21 Examinator Rolf Lövgren Innehåll Inledning... 3 Hur ser jag på Idéframställan... 4 Metoder... 5 Beskrivna idé med ord... 5 Skiss... 6 Kavaljersperspektiv....

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna ge och förstå vägbeskrivningar, kunna beskriva olika personer, om mode och kläder mm. Dessa arbetsområden

Läs mer

Ordföljd. Påstående. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) Ja- / nejfråga (verbet först) Uppmaning = imperativ (verbet först)

Ordföljd. Påstående. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) Ja- / nejfråga (verbet först) Uppmaning = imperativ (verbet först) Tisdag 21 mars Ordföljd - Påstående = information - Fråga: fråga med frågeord och ja-/nejfråga - Uppmaning = imperativ Påstående Anna och Daniel åker tåg. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) När åker

Läs mer

Ordklasser. Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv.

Ordklasser. Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv. Ordklasser Substantiv Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv. Konkreta och abstrakta substantiv Konkreta substantiv kallas

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 3-10. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

SFI - NIKKA ÖVNING till texten om SKOTTDAGEN. Rätt eller fel om Skottdagen Rätt Fel

SFI - NIKKA ÖVNING till texten om SKOTTDAGEN. Rätt eller fel om Skottdagen Rätt Fel ÖVNING till texten om SKOTTDAGEN Rätt eller fel om Skottdagen Rätt Fel 1. Skottdagen betyder att året får en extra dag. 2. Skottdagen är årligen i februari. 3. Förr i tiden var skottdagen (enligt traditionen)

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Broskolans röda tråd i Språkval

Broskolans röda tråd i Språkval Broskolans röda tråd i Språkval Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun

Sommarlager 2016. Nytt i år. Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun .. Sommarlager 2016 Nytt i år Gratis för alla! Alla barn har rätt till en rolig sommar! Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala Kommun Information om Sommarläger 2016 För att medverka på lägren

Läs mer

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19 Språket i skolan och samhället Ulf Fredriksson Stockholms universitetet, Avdelningen för internationell pedagogik / institutionen för pedagogik och didaktik vt 2012 Språket i skolan och samhället 1) Vad

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Prövning i Moderna språk 2

Prövning i Moderna språk 2 Prövning i Moderna språk 2 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska: Jeanette

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Harry Potter och De Vises Sten, den spännande ungdomsboken, skriven av den engelska författaren J.K. Rowling, har blivit en succé över hela världen.

Harry Potter och De Vises Sten, den spännande ungdomsboken, skriven av den engelska författaren J.K. Rowling, har blivit en succé över hela världen. Uppgifter i svenska till Harry Potter och De Vises Sten Harry Potter och De Vises Sten, den spännande ungdomsboken, skriven av den engelska författaren J.K. Rowling, har blivit en succé över hela världen.

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Roger Rödin. Ett projektarbete av Axel Hammarbäck och Roger Rödin IT-Gymnasiet Kista-Rissne. Stockholm, 2008-05-17 1 / 5

Roger Rödin. Ett projektarbete av Axel Hammarbäck och Roger Rödin IT-Gymnasiet Kista-Rissne. Stockholm, 2008-05-17 1 / 5 Ett projektarbete av och IT-Gymnasiet Kista-Rissne Stockholm, 2008-05-17 1 / 5 Innehållsförteckning - Projektidé - Projektbeskrivning - Finansiell översikt - En beskrivning av genomförda aktiviteter under

Läs mer