Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel"

Transkript

1 Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Medicinska fakultetsstyrelsen tog i mars 2005 beslut om ny fördelningsmodell av fakultetsmedel. Beslutet grundades på en utredning av Per Hellstrand. Målen för detta arbete var: - att försöka harmonisera hantering av ALF medel och fakultetsmedel; - att konkurrensutsätta fakultetsmedel och - att stimulera ett optimalt lokalutnyttjande. Systemet som infördes har varit i bruk vid ansökningar för medel Det finns anledning att summera erfarenheter av modellen och föreslå förändringar. Följande problem är tydliga: 1. Efter inlämning av ansökningar har en grupp från båda prioriteringskommittéerna (3 från fak-medel kommittén och 6 från ALF-kommittén) kategoriserat alla ansökningar i ALF, icke ALF och blandad. Kategorisering har baserats på forskningsansökan, och i synnerhet tydliggörande av patientnytta (bedömningskriterium D) samt inlämnad implementeringsplan. Efter en månad har denna grupp vid sammanträde fastställt tillhörighet till kategori för alla ansökningar, varefter respektive kommitté har startat den direkta vetenskapliga bedömning. Ansökningar som kategoriserats som blandade har bedömts parallellt av båda kommittéer. Även om kriterierna för kategorisering har varit tydliga har utfallet av denna process av en del ansets slumpartad och många forskare har ifrågasatt validiteten. 2. Indelning av forskare i tre kategorier är artificiell och återspeglar inte verkligheten i många projekt och den påverkar negativt translationell forskning med samverkan mellan forskargrupper. 3. Många forskare i icke-alf gruppen har garanterade anslag från VR, Cancerfonden mm. Bedömningskriterier är för vår process de samma som VR, men ändå har flera ansökningar här fått lägre poäng i vår process än motsvarande i VR. Detta har medfört att flera forskare har ifrågasatt validiteten i bedömningarna av vår prioriteringskommitté. Motsvarande kritik har inte framförts vid bedömning i ALF-kommittén, eftersom här inkluderas fler bedömningskriterier (kriterium D, patientnytta). Vi är dessutom bundna av avtal med Region Skåne om prioritering av ALF-forskningsprojekt. 4. Många icke-alf-projekt innehåller mindre delar av direkt patientrelaterade delar. De kan ha svårt att hävda sig vid ALF-prioritering. Å andra sidan har de svårt att betala för intrång i sjukvården, om de inte får ALF medel. Det finns bland dessa projekt värdefull translationell forskning, som har svårt att hävda sig för ALF medels tilldelning.

2 Egna synpunkter. Det finns ingen enkel lösning på principer för fördelning av fak-medel. Alla universitet hanterar finansiering av enskilda lärares forskning olika, vilket gör det svårt att dra lärdom av erfarenhet från andra. Jag anser att den enskilde forskaren själv är bäst på att avgöra typ av forskning: icke- ALF, eller ALF. Den forskare som anser sig bedriva en mer grundvetenskapligt inriktad forskning, som ligger långt från klinisk tillämpning och inte ställer krav på intrång i Hälso- och sjukvården, bör få en bastilldelning av driftsmedel från fakultet och bidrag till hyreskostnader. Detta kräver anställning vid fakulteten. Vi måste underlätta för translationell forskning. På basen av detta kan följande modell diskuteras i ett vidare forum: En ansökningsomgång för alla forskningsprojekt om medel från Region Skåne och Medicinska fakulteten. Vid ansökan anger den sökande själv om projektet berör ALFforskning, icke-alf forskning eller blandad ALF/icke ALF forskning 1. ALF-ansökningar behandlas som idag, med tillägg av bedömning baserad på inlämnad budget (se nedan). De projekt, som ligger under poäng för tilldelning, garanteras bidrag från fakulteten enligt punkt 2.(icke-ALF) under förutsättning att vederbörande har garanterade forskningsanslag från VR, Cancerfonden, FAS, Formas, Vinnova och NIH. Anslag från dessa är idag lärarlönegrundande. 2. Icke-ALF ansökningar erhåller driftsbudget, där storleken bestäms om den sökande innehar garanterade anslag enligt ovan utan prioritering. Två nivåer finns: med eller utan garanterade anslag. Den sökande anger behov av laboratorieutrymme. För att stimulera optimalt lokalutnyttjande kan man föreslå att hyresbidrag minskas och driftsanslaget ökas. Beräkningsunderlag finns nedan. Respektive husstyrelse övervakar så att tillgängliga lokaler fördelas efter forskarens önskemål. Fördelar med denna modell är att man slipper omprioritera forskningsprojekt, som redan bedömts i konkurrens av andra nationella och internationella anslagsgivare. Nackdel är att finansiering av translationella projekt försvåras avseende intrångsersättning i Hälsooch sjukvården. För att minska denna olägenhet kan ett tredje alternativ skapas: 3. Blandad ALF/icke ALF ansökningar. Den sökande anger själv detta i ansökan. Om man väljer som idag en 50/50 delning är den sökande garanterad 50% tilldelning enligt punkt 2 och konkurrerar om medel enligt punkt 1. Vid prioritering tilldelas medel som idag till hälften enligt poäng.

3 Fördel med denna grupp är att den underlättar för finansiering av translationella projekt. Nackdel är att grupp 2 och 3 kan ge alltför stora fördelar för icke ALF forskare samt att systemet blir administrativt mer svårhanterligt. Det lokala ALF-avtalet anger att patientnära forskning skall prioriteras. För att tillgodose detta samt för att undvika att ALF-forskare får svårare att få konkurrensutsatta medel, föreslås att prioriteringskriterium D ändras. Detta måste förankras med Region Skåne. Bedömningskriterium D Patientnytta bedöms i en skala 1-7 på basen av tre kriterier: Patientnytta Patientnytta definieras som forskning som tydligt syftar till hälsofrämjande och preventiva insatser, förbättrad diagnostik, framgångsrik behandling och vård, ökat välbefinnande för människan och /eller optimering av samhällets resurser. Patientnytta poängsättes på en skala 0-7 och vid poängsättningen skall följande tre överväganden läggas in: 1. Plan för implementering av förväntade resultat: ju mer tillämpbara forskningens förväntade resultat är och ju tydligare och mer konkret processen för överföring av vetenskapliga rön till hälsobefrämjande praxis är beskriven, desto högre prioriteras projektet. 2. Klinisk förankring: Den kliniska förankringen av projektet värderas; särskilt bedöms hur kliniskt aktiva deltagarna i projektet är samt att graden av utnyttjande av hälso- och sjukvårdsorganisationen i projektet är tydlig och hög. Varje medarbetares bidrag i projektet måste tydliggöras och vilka resurser inom hälsooch sjukvården som varje medarbetare utnyttjar. Vidare bedöms här om tidigare resultat av forskningen har kunnat utnyttjas i sjukvården. 3. Generaliserbarheten av förväntade resultat: En tydlig beskrivning krävs av hur man tänker sig att erhållna resultat kan tolkas, användas eller utvecklas i hälsofrämjande och förebyggande verksamhet, behandling och/eller vård. Tillåter projektets utformning att man kan dra slutsatser som är applicerbara på en bredare population än den i projektet beskrivna försöks- eller undersökningsgruppen? Kan resultaten tillämpas på kliniskt angränsande områden/sjukdomar? Utöver detta, bedöms inlämnad budget och resultat vägs in i D. 1. Lokalbehov inom sjukvården. Anspråk på andra resurser inom sjukvården som mottagningsbesök, tester på patienter, intrång på op eller vårdavdelning. 2. Behov av vävnadsprover, blodprover, journaluppgifter, tillgång till patienter 3. Direkta interventionsstudier på patienter, testning av nya tekniker, läkemedel, vårdrutiner mm.

4 Beräkningar Baserat på ansökningsomgång 2007 (senaste stora ansökning för medel 2008) kan följande beräkningar göras: ALF 213 projekt, varav 153 hade definierade anslag Icke-ALF projekt: 54, varav 45 hade definierade anslag Blandade projekt 52, varav 47 hade definierade anslag De två senare delade på tkr i 2008 års budget, vilket innebar ca tkr vardera i driftstilldelning (om man var 100% icke-alf, de blandade fick 50% mindre). Vid denna ansökningsomgång blev 32 st icke-alf och blandade projekt ej prioriterade, varav 18 hade definierade anslag. 76 stycken ALF-projekt blev ej prioriterade, varav 12 hade definierade anslag. Icke-ALF och blandade hade en total fakultetsyta på ca kvm. Denna siffra inkluderar alltså de icke prioriterade, eftersom fakultetsmodellen subventionerar även dessa. Storleken på ytorna hos de ALF-projekt som inte prioriterats går inte att utläsa, eftersom de inte begär yta vid ansökningstillfället. De ALF-projekt som inte prioriteras brukar dock inte ha ytor av någon nämnvärd storlek. De ytor som finns finansieras i dagens modell antingen av någon annan forskare, eller av institutions-alf. Om man beräknar att varje ansökan som inte prioriterades (Icke-ALF + blandade + ALF) men som hade definierade anslag (30 st) är garanterade 250 tkr ger detta en kostnad på 7,5 mkr. En motsvarande tilldelning av 200 tkr ger en kostnad på 6,0 mkr. Med dagens hyresbidragsmodell (forskaren betalar 800 kr/kvm) för icke-alf (inkl fakultetsdelen av de blandade) ger för ovanstående projekt en kostnad för fakulteten på ca 40,6 mkr. Siffran inkluderar kapitalkostnader (dvs andel av husgemensamma kapitalkostnader, främst på BMC) och städkostnader. Om man ökar den egna finansieringen till 1000 kr/kvm ger detta en motsvarande kostnad på ca 38,1 mkr.

5 Alternativ modell Alla forskare söker vid ett gemensamt ansökningstillfälle och bedöms av dagens ALFkommitté. I gruppen av ansökningar som inte prioriteras för ALF-medel görs en uppdelning av dem som inte har garanterade anslag och de med garanterade anslag definierat enligt ovan. De som inte har medel erhåller ingen tilldelning De som har garanterade anslag erhåller tilldelning av driftsmedel och hyresbidrag enligt grupp 2 ovan. Fördelar med en sådan modell är att alla forskningsprojekt blir vetenskapligt bedömda av samma prioriteringskommitté och enligt samma kriterier och att det sker en bortprioritering av projekt med låg kvalitet. Nackdelar är att prioriteringsarbetet blir mer omfattande och att man därför sannolikt måste utöka kommittén med fler ledamöter. Vidare ställer denna modell höga krav på att kriterium D kan bli utslagsgivande för patientnära projekt Bengt Jeppsson

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

Informationsmöte ALF 2019

Informationsmöte ALF 2019 Informationsmöte ALF 2019 Kristina Åkesson, prodekan med ALF-ansvar Hannie Lundgren, Forskningschef Region Skåne Camilla Andersson, Enhetschef ALF-ekonomi Region Skåne Liselott Gelkner, Ekonom ALF-ekonomi

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för forskning och utveckling

Koncernkontoret Enheten för forskning och utveckling Enheten för forskning och utveckling Datum 2012-04-18 1 (5) LEDIGKUNGÖRELSE DOKTORANDANSLAG Regionalt forskningsstöd för år 2013 avseende doktorandanslag Liksom tidigare år kommer, på uppdrag av Södra

Läs mer

FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING. Sista ansökningsdag: 1 juni Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan

FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING. Sista ansökningsdag: 1 juni Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan FAKULTETSMEDEL 2007 FORSKNING Sista ansökningsdag: 1 juni 2004 2006 Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan Postadress: Medicinska fakultetens kansli, Box 117, 221 00 Lund Besöksadress:

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL A L F 2009 FAKULTETSMEDEL 2009

FORSKNINGSMEDEL A L F 2009 FAKULTETSMEDEL 2009 FORSKNINGSMEDEL A L F 2009 FAKULTETSMEDEL 2009 Sista ansökningsdag: 29 1 juni maj 2004 2008 Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Adress: se nedan Anvisningarna är utarbetade av medicinska fakulteten

Läs mer

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 %

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % Datum: 2017-08-21 Dnr: VLL 1683-2017 UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % FORSKNINGSVERKSAMHET FÖR 2018 1. Inledning ALF-medlen

Läs mer

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 %

UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % Datum: 2018-08-29 Dnr: VLL 1785-2018 UTLYSNING AV ALF INVESTERINGSMEDEL FÖR MEDICINTEKNISK UTRUSTNING, IT-UTRUSTNING OCH ÖVRIG UTRUSTNING AVSEENDE 100 % FORSKNINGSVERKSAMHET FÖR 2019 1. Inledning ALF-medlen

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2017 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar Sid 1 (5) Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar i forskning Inledning Under 2010 gjorde Västerbottens läns landsting en strategisk investering i en avancerad PET/CT-scanner, PositronEmissionsTomografi/Computed

Läs mer

ALF- projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2019 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården

ALF- projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2019 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården 1 (3) Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1341, 2017-1342 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-10-01 SLL Forskning och innovation Maria Schönnings Landstingsstyrelsens forskningsberedning ALF-

Läs mer

ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017

ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017 ALF FORSKNING OCH UTVECKLING AV PEDAGOGIK 2017 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2015-2018

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2015-2018 FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2015-2018 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF- enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell, vicedekanus,

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2014

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2014 FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2014 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell, vicedekanus,

Läs mer

A L F-PROJEKT

A L F-PROJEKT FORSKNINGSMEDEL A L F-PROJEKT 2012-2014 Sista ansökningsdag: 27 maj 2011 Anvisningarna är utarbetade av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

Regionala forskningsrådet

Regionala forskningsrådet Regionala forskningsrådet Katarina Wijk, docent, föreståndare 2 juni 2016 Forskning utan gränser Exempel på pågående forskningsprojekt över regiongränserna Samarbete med fokus på förebyggande av livmoderhalscancer

Läs mer

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR De fyra norrlandstingen ställer årligen ett forskningsanslag till förfogande för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården i norra sjukvårdsregionen,

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL A L F 2011 FAKULTETSMEDEL 2011 INNOVATIVA PROJEKT

FORSKNINGSMEDEL A L F 2011 FAKULTETSMEDEL 2011 INNOVATIVA PROJEKT FORSKNINGSMEDEL A L F 2011 FAKULTETSMEDEL 2011 INNOVATIVA PROJEKT 2011-2013 Sista ansökningsdag: 27 1 juni maj 2004 2010 Ansökan Elektroniskt inges till ansökningsformulär medicinska fakultetens finns

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST- LÄKARE 2015-2017 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF- enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

1 Högre klinisk forskare 2019 utlysning av medel

1 Högre klinisk forskare 2019 utlysning av medel 1 1 Högre klinisk forskare 2019 utlysning av medel Forskningsrådet utlyser medel för stöd till tio högre kliniska forskare. Satsningen görs för att stärka och förnya den kliniskt inriktade medicinska forskningen

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2017-2018 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell, vicedekanus,

Läs mer

1 Kliniska postdoktorer 2016 utlysning av medel

1 Kliniska postdoktorer 2016 utlysning av medel 2015-01-13 Dnr K0138-2015 Denna ansökningsomgång är avslutad. 1 Kliniska postdoktorer 2016 utlysning av medel Forskningsstrategiska kommittén utlyser nu medel för stöd till tio kliniska postdoktorer. Satsningen

Läs mer

Beredning CIMED projektbidrag

Beredning CIMED projektbidrag Beredning CIMED projektbidrag 2020-2022 Innehållsförteckning 1. Tidplan för beredningsarbetet 2. Förteckning över ledamöter i styrelsen för CIMED och prioriteringsgrupper 3. Projektadministration 4. Beslutsordning

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE 2017-2019 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Handläggare: Maria Schönnings Landstingsstyrelsens forskningsberedning Skrivelse av Theo Bodin (V) angående

Läs mer

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bakgrund. Konkurrensen om externa forskningsmedel har ökat under de senaste åren och även forskare med starka

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

1 Forskar ST 2016 utlysning av medel

1 Forskar ST 2016 utlysning av medel Forskar ST 2016 2015-01-13 1 Utlysning Forskar ST 2016 Dnr K0141-2015 Denna ansökningsomgång är avslutad. Till Verksamhetschefer, ST-studierektorer för vidarebefordran till ST-läkare. F k divisionschefer,

Läs mer

REGELVERK FÖR FORSKNINGSKOMMITTÉN Örebro läns landstings Forskningskommittés uppdrag ska vara att fördela inkomna medel som ekonomiskt stöd för forskning till personer anställda inom Örebro läns landsting

Läs mer

Uppdrag att ge förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandtjänst

Uppdrag att ge förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandtjänst 1 2010-02-26 2009/608 Uppdrag att ge förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandtjänst En arbetsgrupp bestående av Anita Sjölander (ordf.) Håkan

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT

FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT FORSKNINGSMEDEL ALF INNOVATIVA PROJEKT 2014 2016 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Utlysning ALF-projektmedel

Utlysning ALF-projektmedel Utlysning ALF-projektmedel Stödfunktion för klinisk forskning. Underlättar kontakter mellan industri, akademi, hälsooch sjukvård. Projektstöd Utbildningar Kvalitetsstöd Avtalsstöd Kommunikationsstöd Medicinsk

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården. Anvisningar för ansökan

Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården. Anvisningar för ansökan Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation 1 (7) Utlysning av projektmedel; Nya betalningsmodeller för hälso- och sjukvården Anvisningar för ansökan Kontaktpersoner Sofia Baez Catalan,

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling

Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Sida 1 av 7 2015-06-01 Enheten för lokalt ledd utveckling Urvalskriterier för projekt inom lokalt ledd utveckling Dessa riktlinjer visar hur ni kan ta fram urvalskriterier för att prioritera mellan inkomna

Läs mer

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sammanträdesplats Närvarande Herrgården, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Ledamöter Arne Johansson, ordf E län Boel Andersson Gäre F län Stig Berg Pk 3 Per Carlsson Pk 4 Claes Hallert E län, 6-15 Lars Ivar

Läs mer

Forskning inom Risk Hälsa

Forskning inom Risk Hälsa Forskning inom Risk Hälsa stödjer sådan medicinsk forskning och utveckling som bidrar långsiktigt till ett friskare samhälle.. Inriktning och urvalskriterier. önskar stödja forskning som positivt påverkar

Läs mer

Instruktion inför bedömning av ansökningar i RFR

Instruktion inför bedömning av ansökningar i RFR 1 Instruktion inför bedömning av ansökningar i RFR Behörig att söka är den som: har en anställning i något av U/Ö landstingen, eller anställd på enhet med avtal med landsting en studie som rör patientnära

Läs mer

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE FÖRSLAG 1 2005-09-19 Rev 2005-10-24 Dnr: MA 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Förslag CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE Bakgrund Utvärderingens förslag Under 2004

Läs mer

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Deadline: 28 februari 2019 1. Bakgrund Insamlingsstiftelsen Lions Cancerforskningsfond i västra Sverige, med kortnamnet Lions Cancerfond Väst, har enligt

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Magnus Janzon Verksamhetschef, Överläkare, Docent Kardiologiska kliniken Hjärt- och Medicincentrum 181120 Disposition Bakgrund Huvudmannaavtal

Läs mer

Landstingens medverkan i finansiering av klinisk behandlingsforskning

Landstingens medverkan i finansiering av klinisk behandlingsforskning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-10-09 LS 1304-0583 Landstingsstyrelsem LANDSTWÖSSTYRaSEN 13*11-1 9 00037 Landstingens medverkan i finansiering av klinisk behandlingsforskning

Läs mer

ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme

ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme ALF 2011 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ST-forskningsutrymme Sista ansökningsdag: 27 maj 2010 Ansökan inges till medicinska fakultetens kansli Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-05 LS 2016-1421 Handläggare: Maria Söderlund Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE

ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE ALF FORSKNINGS- UTRYMME FÖR ST-LÄKARE 2018-2020 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Anders Bjartell,

Läs mer

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

Nya ALF-avtal Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar Nya ALF-avtal 2015 2015-05-26 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av

Läs mer

Västerbottens läns landsting och medicinska fakulteten Umeå universitet utlyser härmed TUA medel till forskningsprojekt

Västerbottens läns landsting och medicinska fakulteten Umeå universitet utlyser härmed TUA medel till forskningsprojekt Dnr: VLL 1417-2015 Datum: 2015-06-17 Västerbottens läns landsting och medicinska fakulteten Umeå universitet utlyser härmed TUA medel till forskningsprojekt Användningsområde Forskningsresurser ur TUA-medlen

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

7. Forskningspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Thomas Rolén Dokumentansvarig: Jan Nilsson

7. Forskningspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Thomas Rolén Dokumentansvarig: Jan Nilsson 7. Forskningspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2018-06-13 Dokumentägare: Thomas Rolén Dokumentansvarig: Jan Nilsson Innehåll 1 Inledning... 1 2 Forskningspolicyns fyra hörnstenar... 1 2.1 Moderna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gunne Arnesson Lövgren Strateg 044-309 31 33 gunne.arnesson.lovgren@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-20 Dnr 1601244 1 (5) Remissvar avseende Olika vägar till föräldraskap (SOU

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2016. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

ALF FORSKNINGSUTRYMME FÖR YNGRE KLINISKA FORSKARE

ALF FORSKNINGSUTRYMME FÖR YNGRE KLINISKA FORSKARE ALF FORSKNINGSUTRYMME FÖR YNGRE KLINISKA FORSKARE 2018-2020 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer

Prioriterade områden för FoU-projekt 2019

Prioriterade områden för FoU-projekt 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-03-27 RS180165 Regionkontoret FoU Halland Ann Ekberg-Jansson FoU chef Regionstyrelsen Prioriterade områden för FoU-projekt 2019 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning

Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning 1 2010-12-20 2009/608 Remiss - Förslag till hur finansiering med utbildningsbidrag under forskarutbildningen kan ersättas med doktorandanställning Förslag Doktorandanställning införs för samtliga heltidsdoktorander

Läs mer

Sammanträde med vetenskapliga rådet

Sammanträde med vetenskapliga rådet 1 av 5 Sammanträde med vetenskapliga rådet Tid: 2015 03 12 kl. 13.00 15.00 Plats: Högskolan Kristianstad, 5 208 Närvarande: Anna Karin Edberg, ordförande Ann Margreth Olsson, ordinarie ledamot, socialt

Läs mer

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram

Läs mer

3. Instruktion för Forskningsrådet

3. Instruktion för Forskningsrådet 3. Instruktion för Forskningsrådet Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2018-06-13 Dokumentägare: Thomas Rolén Dokumentansvarig: Bim Boberg Innehåll 1 Allmänt... 1 2 Vägledande principer baserat på aktuella

Läs mer

ALF-YF Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare

ALF-YF Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare ALF-YF 2012-2014 Forskningsutrymme för yngre kliniska forskare Sista ansökningsdag: 27 maj 2011 Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Bengt Jeppsson, vicedekanus, ALF-frågor och fakultetsmedel

Läs mer

ALF-projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2018 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården

ALF-projektmedel till kliniskt inriktat medicinskt forskningsarbete 2018 samt forskning och utveckling inom nätverkssjukvården TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (2) Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Maria Schönnings 2017-09-29 LS 2016-1376 Landstingsstyrelsens forskningsberedning ALF-projektmedel

Läs mer

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Riktlinjer 1 (5) Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Dessa riktlinjer ersätter Ö 887/2012 Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS fastställda den 9 juni 2014.

Läs mer

PROTOKOLL FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE 2006-09-06 Kl 10.00-15.00 15-27

PROTOKOLL FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE 2006-09-06 Kl 10.00-15.00 15-27 Sammanträdesplats: Gränsö Slott, Västervik Deltagande Ledamöter Sven-Olof Karlsson FORSS ordförande Ewa Idvall H län Claes Hallert E län Jan Ernerudh HU Karin Fälth-Magnusson ordförande /Pk 1 Peter Blomstrand

Läs mer

ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING

ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING 2019-03-29 dnr SU 2019-00957 ALF-ANSLAG FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING 2020-2022 Utlysningen avser klinisk behandlingsforskning med syfte att påverka klinisk praxis. Utlysningen inbegriper även projekt

Läs mer

Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017. Lars Grip Christina Jern

Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017. Lars Grip Christina Jern Ansökan om ALF-projektmedel 2015-2017 Lars Grip Christina Jern Centralt ALF avtal - 1 mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

HSN 2001-12-18 p 15 TJÄNSTEUTLÅTANDE HSNstaben 2001-12-07 HSN 0111-0541

HSN 2001-12-18 p 15 TJÄNSTEUTLÅTANDE HSNstaben 2001-12-07 HSN 0111-0541 HSN 2001-12-18 p 15 TJÄNSTEUTLÅTANDE HSNstaben 2001-12-07 HSN 0111-0541 Yttrande över departementspromemorian (Ds 2001:62) Etikprövning av forskning som avser människor (2 bilagor) ÄRENDET Stockholms läns

Läs mer

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning

Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Verksamhetschefens roll och ansvar vid en klinisk läkemedelsprövning Magnus Janzon Verksamhetschef, Överläkare, Docent Kardiologiska kliniken Hjärt- och Medicincentrum 171121 Disposition Bakgrund Huvudmannaavtal

Läs mer

Kommentarer till helårsbokslut

Kommentarer till helårsbokslut 213-1-29 N 212/162 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till helårsbokslut 212-12-31 Analys av det ekonomiska utfallet per den 31 december 212 Naturvetenskapliga

Läs mer

PROTOKOLL 1 FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE

PROTOKOLL 1 FORSKNINGSRÅDET I SYDÖSTRA SVERIGE PROTOKOLL 1 Kl 10.00-13.00 36-47/96 Sammanträdesplats Närvarande Landstingets kansli, Jönköping. Ledamöter Sven-Olof Karlsson, ordf F län Stig Berg Pk 3 Lars Brattström H län Per Carlsson Pk 4 Håkan Eriksson

Läs mer

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1 Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1. Inledning Uppsala universitet har tillsammans med Göteborgs-, Umeå- och Karlstads universitet fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST

Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST Forskningsutrymme för ST-läkare ALF-ST 2013-2015 Sista ansökningsdag: 31 maj 2012 Anvisningarna är utarbetade av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen:

Läs mer

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN

20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 20 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uteblivna kliniska studier vid sällsynta sjukdomar HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1022 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

IKEs modell för fördelning av arbetsuppgifter, 2018

IKEs modell för fördelning av arbetsuppgifter, 2018 Beslutad på IKEs institutionsstyrelse: 180201 IKE 2017 00970 IKEs modell för fördelning av arbetsuppgifter, 2018 IKE har tagit fram och dess styrelse beslutat om ett dokument som reglerar institutionens

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003 Närvarande Ledamöter Hansson, Eva prefekt ordförande Hahn-Hägerdal, Bärbel Frejd, Torbjörn Akke, Mikael forskare Rådström, Peter Larsson, Christer Sundström, Villy Frid, Truus högskolesekr Sundén, Ingun

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Införande av nya innovativa läkemedel - så fungerar den värdebaserade prissättningen i Sverige. Martin Irding

Införande av nya innovativa läkemedel - så fungerar den värdebaserade prissättningen i Sverige. Martin Irding Införande av nya innovativa läkemedel - så fungerar den värdebaserade prissättningen i Sverige Martin Irding Ämnen/frågor inför idag 1. De tre grundläggande principerna (människovärde/behov- och solidaritet/kostnadseffektivitet)

Läs mer

Hälsa, Medicin och Teknik, HMT 2016

Hälsa, Medicin och Teknik, HMT 2016 1 Kungliga Tekniska Högskolan, KTH Dnr K0926-2015 Stockholms läns landsting, SLL Denna ansökningsomgång är avslutad. Utlysning av projektmedel för: Hälsa, Medicin och Teknik, HMT 2016 Anvisningar för ansökan

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1421 Landstingsstyrelsen Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Läs mer

1 Forskar ST 2019 utlysning av medel

1 Forskar ST 2019 utlysning av medel 1 Forskar ST 2019 utlysning av medel Forskningsrådet utlyser nu medel för stöd till sex Forskar ST 2019. Satsningen görs för att stärka och förnya den kliniskt inriktade medicinska forskningen som förbättrar

Läs mer

Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW)

Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) Rutiner vid ansökningar till Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW) och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond (MAW) Båda stiftelser stödjer projekt av hög vetenskaplig potential

Läs mer

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT

FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT FORSKNINGSMEDEL ALF PROJEKT 2019-2022 Anvisningarna har utarbetats gemensamt av medicinska fakulteten och Region Skåne. Medicinska fakulteten, ALF-enheten och ekonomiavdelningen: Kristina Åkesson, prodekanus

Läs mer

Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU

Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU 1(7) Samarbetsavtal gällande ALF och LFoU mellan Linköpings Universitet (LiU) och Landstinget i Östergötland (LiÖ). Samarbetsavtalet reglerar bl.a. anpassningar till 1989 års ALF-avtal och berör även Landstingets

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året

Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året 1 2010-09-17 2009/608 Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året Under våren 2009 fick en arbetsgrupp i uppdrag av Dekanus att utreda förutsättningarna för att avveckla utbildningsbidraget

Läs mer

ALF-PROJEKTMEDEL

ALF-PROJEKTMEDEL ALF-PROJEKTMEDEL 2018-2020 Allmänt Utlysningen öppnar torsdag 20 april 2017 och stänger torsdag 1 juni 2017. Till ansökan ska bifogas forskningsplan som PDF (bilaga 1) och blankett för överenskommelse

Läs mer

Motion 2018:20 av Elinor Odeberg (S) om anonymiserade ansökningar

Motion 2018:20 av Elinor Odeberg (S) om anonymiserade ansökningar 1 (3) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-03-20 LS 2018-0629 Regionstyrelsen Motion 2018:20 av Elinor Odeberg (S) om anonymiserade ansökningar Föredragande regionråd: Tobias Nässén Ärendebeskrivning Elinor

Läs mer

Fastställd av Cancerfondens styrelse Inledning

Fastställd av Cancerfondens styrelse Inledning 1. Inledning Fastställd av Cancerfondens styrelse 2017-04-06 1.1. För att besegra cancer ska Cancerfonden finansiera den främsta cancerforskningen. Det är därvid självklart att denna forskning bedrivs

Läs mer