Medborgardialoger - metodfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medborgardialoger - metodfrågor"

Transkript

1 Medborgardialoger - metodfrågor Sysforma AB Detta PM vill ta upp några metodfrågor till diskussion kan man ställa nya krav på ett programdokument för att tillgodose medborgarnas behov av beslutsunderlagets utformning finns det ett medborgarperspektiv på medborgardialoger? Programdokumentet får tjäna som diskussionsunderlag för denna frågeställning. Framförda synpunkter ska alltså inte tolkas som kritik rörande dokumentets utformning som ett arbetsmaterial för förtroendevalda politiker och för tjänstemän som arbetar med planeringsfrågor. Programdokumentet finns på -> under "Aktuellt ->Tidigare nyheter" Finns det ett medborgarperspektiv på medborgardialoger? Kommunstyrelseförvaltningen vid Nynäshamns kommun har publicerat förslag till Samhällsbyggnadsprogram för på Används i detta PM som diskussionsunderlag. För innehållet i detta PM svarar Bo Djörke, Sysforma AB. Lämna synpunkter till: bo.djorke@sysforma.se Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

2 En kort sammanfattning av programinnehållet: 1 Syftet med Samhällsbyggnadsprogrammet beskrivs. Antagandet av planen innebär inga "skarpa beslut", däremot att man lägger fast inriktning, beskriver insatser som krävs, att programmet utgör grund för prioritering av planarbete 2 En framtidsvision presenteras avseende befolkningsutveckling, infrastruktur samt arbete och näringsliv. (Outtalat vilka beslut på kommunal nivå som visionen förutsätter.) 3 Bakgrundsfakta presenteras i form av historik rörande befolkningsutveckling, sysselsättning och pendling. Rörande framtida utveckling hänvisas till andra dokument: kommunens tioåriga framtidsvision, samt Vision 2006 framtagen tillsammans med näringslivet. 4 Hur kan Samhällsbyggnadsprogrammet påverka utvecklingen? Ja, genom att redovisa kommunens ambitioner gällande bostadsbyggandet, samt att ge en mall för i vilken ordning de olika fysiska planerna ska tas fram. 5 Befolkningsprognoser för hela Storstockholmsregionen redovisas. Poängteras vikten av att kommunen bildar sig en uppfattning om efterfrågan på bostäder efter utbyggnaden av väg 73 och Nynäsbanan år 2007/ Efterfrågan på boende i olika former belyses. Såväl för hyresrätter som för bostadsrätter, villor, radhus och permanentning av fritidshus framkommer att den förväntade efterfrågan förutsatt "rimliga" priser - kommande år är fortsatt mycket hög och ej kan tillgodoses genom tillräckligt ökad tillgång. 7, 8 Effekter av befolkningstillväxt på omsorg, förskola, skola exemplifieras liksom de kommunalekonomiska effekterna. 9 Planerat byggande för redovisas för ett knapp 30-tal områden. För ett flertal av områdena som kan komma ifråga de närmaste åren redovisas respektive områdes förutsättningar för kommunikationer, offentlig service, sociala aspekter etc. (Antagande av programdokumentet innebär inga beslut att exploatera dessa områden.) 10 En befolkningsprognos för redovisas. Fokus på åldersfördelning - barn och ungdomar, respektive åldringar. Starka reservationer för osäkerhet i prognoserna. Med anledning av prognoserna föreslås inga konkreta åtgärder. Inga skarpa beslut? I ovanstående sammanfattning har kursiverad text använts för att markera graden av beslutstagande i programdokumentet. Det är svårt för en medborgare att identifiera förslag till "skarpa beslut". Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

3 Antag att kommunen politiker och tjänstemän vill få till stånd en livaktig medborgardialog kring samhällsbyggnadsprogrammets innehåll. Behöver då programdokumentet utformas på något speciellt sätt? Detta är grundfrågeställningen för detta PM. För att pröva olika aspekter på medborgarperspektivet är vissa ståndpunkter framförda på ett sätt som kanske kan upplevas som ganska provocerande utifrån de etablerade arbetsmönstren. Men man vet väl egentligen väldigt litet om vad som krävs/förväntas för att det ska bli möjligt för medborgare att deltaga i samhällsbyggandet. Den första frågan: "Ska jag engagera mig i detta?" Som ekonom vill jag utgå ifrån att medborgaren gör någon sorts nyttokalkyl: "Ska jag satsa tid på Nynäshamns samhällsbyggnadsprogram för och i så fall vad nytta eller välbefinnande har jag av detta? Eller ska jag avstå?" Svaret på frågan, kräver svar på några ytterligare frågor. Vet jag redan vad politikerna med röstmajoritet vill göra och är detta OK? Om JA Tolkning 1: Jag använder min tid till annat? Tolkning 2: Genom att deltaga i medborgardialogen kan jag ge deras förslag mitt stöd vad det nu är värt. Om NEJ/1 Följdfråga 1: Kan jag läsa mig till/få reda på vad partierna vill det har ju nyligen varit kommunalval. Fråga är ställd: vad säger partierna på sina webbsidor (nås via kommunens hemsida)? Socialdemokraterna: S i Nynäshamn presenterar sin politik under rubriker som Arbete, Bostad, Miljö etc. Informationen är helt inriktad på åtgärder som S genomfört under tidigare mandatperiod. Inget finns på webben om politik för den nya mandatperioden, som kan ge vägledning om S rörande samhällsbyggnadsprogram Dock omnämns att ett handlingsprogram finns som är ett styrdokument för de förtroendevalda dock ej allmänt tillgänglig på webben. Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

4 Styrdokumentet innehåller inga särskilda uttalanden rörande framtida bostadspolitik, annat än att AB Nynäshamns Bostäder inte ska säljas ut. Moderaterna: Saxat ur M's webb ur texter med anknytning till Samhällsbyggnadsprogrammets innehåll: "Näringslivet: Fler som bor här ska kunna ha sitt jobb på hemmaplan". "Miljö- och bostadspolitik: Målet för befolkningstillväxten analyseras avseende praktiska och ekonomiska konsekvenser". "Näringslivet: Centrumkärnan förtätats med stadsliknande bebyggelse. Sälja ut icke strategisk mark". Vänsterpartiet: (Vp's webbplats är färskvara: "Du är besökare 0007", var beskedet ). Vp's framtidsvision för Nynäshamn presenteras i en jämfört med andra partier relativt omfattande text. När det gäller avsnitten om "Befolkning" och "Infrastruktur" innehåller texten formuleringar som ordagrant överensstämmer med texten i dokumentet från kommunstyrelseförvaltningen. Någon har uppenbarligen kört "kopiera och klistra" i ordbehandlaren. Vid noggrann jämförelse mellan texterna, visar det sig att inget i den text som förvaltningen publicerar rörande framtidsvisionen, motsägs av andra ståndpunkter i den text som vp publicerar inom dessa politikområden. Alltså enkelt för medborgaren: Gillar man vp's vision om Befolkning resp Infrastruktur, så gillar man kommunstyrelseförvaltningens motsvarande vision. På andra politikområden har vp's vision tydliga ställningstagande som skiljer sig från förvaltningens dokument. Vp's vision inriktas exempelvis på nya hyreslägenheter i allmännyttiga bostadsföretag medan förvaltningens programtext talar om olika upplåtelseformer. Å andra sidan är kanske inte antagandet av samhällsbyggnadsplanen den beslutspunkt där detta avgörs. Miljöpartiet: Publicerar sin vision år 2010 på webben. En lägre befolkningstillväxt (2-3000) anges jämfört med förvaltningens programförslag (5.000). Infrastrukturutbyggnaden går i lägre takt. Mp säger också att nya bostäder ska byggas i redan bebyggda områden förtätning. Kristdemokraterna: Kd presenterar sin politik för Nynäshamn i 18 punkter. Bortsett från att underlättande av övergång från hyresrätt till bostadsrätt och ett förord för eget ägande, innehåller dessa nio sidor inget om de frågor som tas upp i Samhällsbyggnadsprogrammet. Centerpartiet: Webb-sidan innehöll en rubrik "Partiprogram för Centerpartiet i Nynäshamn", men var i övrigt blank. Folkpartiet Liberalerna: Fp presenterar ett program för på sin webbplats. Uttalar stöd för kommunens 10-årsvision. Tar ställning för "försiktig utbyggnad" av Hamnviken, planering av nya bostadsområden även strandnära, samt att tillåta permanentboende Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

5 och förtätning i fritidshusområdena. Ingen vägledning från partierna... Summan av denna hastiga genomgång är ett intryck att majoritetspartiernas (s + fp) ställningstaganden till Samhällsbyggnadsprogrammet är svårförutsägbart med utgångspunkt från partiernas politikinformation på webben. Låt oss återkomma till ämnet nedan under avsnittet "Det kommunala beslutsfattandet..." under avsnittet "Det politiska ansvaret". Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

6 Om NEJ/2 (NEJ på frågan om jag vet vad politikerna med röstmajoritet vill göra) Följdfråga: Vilka beslut är det nu man ska ta ställning till? Kortfattat! Vad händer om inte jag agerar? Kan jag be en bekant som läst programdokumentet att sammanfatta på två minuter så att jag kan svara på dessa frågor? Knappast... Möjligtvis kanske bekanten säger att kommunen nu nog håller på att överge en tidigare restriktiv politik när det gäller befolkningstillväxt för att framåt föra en mer expansiv politik. Därför att bekanten allmänt uppfattat det så (10-årsvisionen). Men det går inte att utläsa ur dokumentet. Och dokumentet innebär inget förslag till beslut om en sådan politikändring. Har sådant beslut fattats, så har det skett i annat sammanhang. Vilket redovisas inte. Att säga till medborgaren att inget särskilt händer om denne inte agerar på förslaget till Samhällsbyggnadsprogram är säkert rätt. Eller säkert fel. Det visar sig kanske när grävskoporna står på granntomten. Medborgarens problem med att följa politikutvecklingen ligger i att det är svårt att identifiera "de skarpa" beslutstillfällena. När togs/tas de oåterkalleliga besluten? När var tillfället att exempelvis bilda opinion mot en expansiv befolkningsutveckling i Nynäshamn. - När det förra samhällsbyggnadsprogrammet togs? - När gällande fördjupade översiktsplan (FÖP) togs 1998/99? - När Vision 2010 fastställdes? - När budgeten togs för 2002? 2003? Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

7 - När FÖP för Nynäshamn stad var ute på remiss 2002? - Eller nu när förslaget till Samhällsbyggnadsprogram ska beslutas? Eller när nytt beslut ska tas om dess uppdatering nästa år? Eller tas de skarpa besluten först när man beslutar om framtagande av detaljplaner för nybyggnation? Man måste ifrågasätta medborgarnas möjligheter att följa de nuvarande beslutsformerna: Innebär dagens beslutsprocesser i exempelvis planfrågor att de stora besluten sker i flera 'vaga' steg som till slut leder till att betydelsefulla beslut faktiskt tagits? I så fall hur ska medborgaren kunna förstå, följa och medagera i detta? Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

8 Om jag nu ska engagera mig i Samhällsbyggnadsprogrammet vilka handlingsalternativ har jag att ta ställning till? Här kommer medborgarperspektivet på medborgardialogen in. Ett nytt perspektiv som ställer andra krav på utformningen av programdokumentet. Något hårddraget kanske ser de olika perspektiven ut så här: Den förtroendevalde politikern och tjänstemannen som arbetar med planeringsfrågor, ser programdokumentet som en vidareut veckling av tidigare dokument. Dessa ger uttryck för en viss inriktning på besluten. Det nya dokumentet uppdaterar och förfinar den väg för planeringen som man tidigare valt. Deras förväntan på medborgardialogen är att man ska få OK att jobba vidare med den presenterade inriktningen. Det finns därför ringa behov av att presentera alternativa beslut. Intresset för en bred diskussion är måttligt. Rimligen är medborgaren betydligt friare alltså mindre bunden av tidigare medverkan i beslutsprocesserna - inför sitt beslut än de professionella beslutsfattarna. Man vill se fler än ett beslutsalternativ. Vitaliteten i den demokratiska styrelseformen förutsätter en livaktigt dialog - att det finns olika lösningar att diskutera. Nynäshamns programdokument saknar redovisning av handlingsalternativ och diskussion av dessa. Några exempel: Befolkningsexpansionen: Programförslaget utgår från en befolkningsökning med invånare över 10 år, totalt med över 20 %. I prognosen anges ökningen till invånare. Under senaste tioårsperioden har invånarantalet i stort sett legat still. Eftersom Nynäshamn idag är i stort sett utan outhyrda bostäder så innebär en förutsättning för befolkningsökningen att ett antal beslut måste tas på kommunal nivå. Om inte dessa beslut för bostadsbyggande tas, kommer inte befolkningsökningen till stånd (med reservation för tillskott genom fortsatt permanentning av fritidsbostäder). Förutsatt naturligtvis att bostadsefterfrågan i Storstockholm även fortsättningsvis kommer att överstiga tillgången. Handlingsalternativen: vad innebär en alternativ befolkningsökning med invånare, eller invånare. Eller fortsatt oförändrad storlek för Nynäshamn. Som komplement till innevånare-alternativet? Frågor: Om vi blir fler än idag ökar trafikunderlaget så vi får bättre pendeltågförbindelser än med Om vi blir fler försvinner då den karaktär som Nynäshamn har idag? Om vi ska bli fler måste då stora nya bebyggelseområden öppnas. Och i så fall var då? Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

9 Bebyggelseområden: Programmet redovisar ett knappt 30-tal områden för ny bebyggelse med 1760 lägenheter för tioårsperioden. Vilket torde motsvara behoven för att uppnå en befolkningstillväxt på just invånare. Huvuddelen avser förtätning av Nynäshamns stad samt Ösmo och Sorunda Centrum. Även här finns frågan vilka är alternativen? Utöver dessa 30 områden vilka andra möjliga bebyggelseområden kan komma ifråga om man kvarhåller ambitionen att i första hand satsa på förtätning? Finns alternativ till förtätning som huvudlinje vad innebär det att satsa mer på öppnande av helt nya bostadsområden (förr eller senare blir man tvungen att göra det om befolkningsexpansionen ska fortsätta...)? Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

10 Om jag nu ska engagera mig i Samhällsbyggnadsprogrammet vilken är belöningen för mitt deltagande? På fråga om belöningen för engagemanget är det kanske så att svaret beror på ett antal faktorer, såsom exempelvis: 1. Allmänt i sak: Besluten som ska tas innebär det att vi har ett annat Nynäshamn om tio år och i så fall är det en väsentlig förändring till det bättre eller sämre? 2. Speciellt i sak: Berör besluten några speciella områden som är angelägna för just mig t ex tillgång på båtplatser/möjligheter till friluftsliv, bättre kommunikationer till Stockholm. 3. Politisk kultur: Vilka erfarenheter finns från tidigare engagemang som medborgare och/eller partimedlem att påverka beslutsfattandet? Såväl personliga erfarenheter, som allmänt för medborgare/partimedlemmar. "Dom lyssnade faktiskt förra gången" 4. Publicitetstrycket: Ju större publicitet en åsiktsyttring får desto starkare kan dess genomslag bli. 5. Ensam är inte stark: Att få genomslag för en åsikt i en verksamhet som bygger på demokratiska grundvärderingar, förutsätter att man är många som delar åsikten. 6. Ring så spelar vi-faktorn: "Det var roligt att vara med" i medborgardialogen..." Vilken blir då belöningen? Utan att egentligen veta svaret på frågan i detta konkreta fall, säger nog intuitionen att oddsen får anses vara ganska dåliga på att få en belöning utöver "roligt att vara med"- upplevelsen. Huvudorsaken till dåliga belöningar är nog kulturellt: att medborgarna/partimedlemmarna är ovana att utöva inflytande och att förtroendevalda politiker/tjänstemän är ovana att lyssna på medborgarna och på att hantera deras åsikter. Detta blir mer märkbart när tyngden i medborgarnas budskap ökar. Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

11 Tillbaka till praktikfallet: Samhällsbyggnadsprogrammet i Nynäshamn. Vad kan göras åt belöningsfrågan? Veterligt är Nynäshamn den kommun som tidigast arbetat med medborgardialoger (inkl på webben) och som genomfört ett flertal försök inom just planområdet. Några erfarenheter kan lyftas fram: Före inbjudan av medborgarna till dialog: Arrangören av dialogen måste tydligt tala om vilken belöning man utfäster. Alltså: vad kommer man att göra med det material som medborgardialogen genererar, exempelvis: - löften att följa resultaten av dialogen (beslutande omröstning); - löften att sammanställa och med dialogdeltagarna diskutera innehållet i framförda åsikter; - löften att sammanställa och för kommunledningen redovisa innehållet samt att även redovisa vilka beslut som påverkats av medborgardialogen; - löften att sammanställa och för kommunledningen redovisa innehållet; eller - inga förhandslöften alls. För den första medborgardialogen om FÖP Nynäshamn 1999 var löftena tämligen outtalade. Man såg det som en fortsättning av tidigare hantering av remissvar på FÖP. Synpunkterna skulle sammanställas och redovisas. Vid FÖP för Nynäshamns stad 2002 var utfästelserna tydligare uttalade dock kvar på samma nivå: sammanställa och redovisa innehållet. Att redovisa hur medborgardialogens resultat synbarligen påverkat vissa beslut har hittills ej kunnat ske. Efter slutförande av dialogen kan säkert viktiga insatser göras för att ge medborgaren belöning för sin medverkan: Det första och relativt enkla att inse är naturligtvis att man ska leverera den belöning som utlovats före dialogen. Dock finns annat att fästa uppmärksamhet på väl så viktigt. Förslaget till Samhällsbyggnadsprogram är ett steg i en process. Processen har en historia och här gäller det att redovisa effekterna av tidigare utredningar och beslut. Och medborgardialoger. Medborgaren bör ha rätt till svar på frågor av typen: "Vad blev det av mitt tidigare engagemang?" Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

12 Vidare: "Om nu kommunledningen inte delade mina tidigare åsikter vilka var argumenten för ledningens beslut". Här har förtroendevalda politiker och tjänstemän ett merjobb som måste göras. Ett jobb som tidigare inte fanns när ambitioner saknades att engagera medborgarna/partimedlemmarna i beslutsprocesserna. Ett exempel från detta programdokument: Vid medborgardialogen för Fördjupad Översiktsplan (FÖP) för Nynäshamns stad gällde en fråga vilka av nio olika faktorer som var mest väsentlig resp mest oväsentlig för skapande av attraktiva bostadsområden. Resultaten visar att den viktigaste faktorn för att skapa attraktiva bostadsområden är "Goda kollektivtrafiklägen" gott och väl för Samhällsbyggnadsprogrammets satsning på förtätning av befintliga bostadsområden. Som de mest oviktiga faktorerna framgår av dialogen dels "Blandningen av privatägande/hyresrätt" och "Blandning av bostäder/ verksamheter". Detta får man säga går på tvärs med Samhällsbyggnadsprogrammet på dessa punkter. Medborgardialogen kring FÖP säger att blandning av bostäder och verksamheter i bostadsområden är en oviktig faktor ickedestotrots säger Samhällsbyggnadsprogrammet att detta är angeläget. Samma sak med blandningen av privatägande och hyresrätter oviktig faktor i medborgardialog FÖP, men prioriterad i Samhällsbyggnadsprogrammet. Det borde vara rimligt att deltagarna i FÖP-dialogen får den belöningen av kommunstyrelseförvaltningen att man noterat att dessa medborgare givit uttryck för en annan uppfattning än den i programmet framförda, och att man tydligt motiverat varför man intagit en annan ståndpunkt. Skyldigheten gäller inte att rätta sig efter allt som framkommer i en medborgardialog men nya krav ställs på pedagogiken: man måste förklara sig. Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

13 Det kommunala beslutsfattandet några ytterligare synpunkter värda ett medborgarperspektiv Efter att ha arbetat igenom Samhällsbyggnadsprogrammet och försökt förutse rimliga medborgarsynpunkter på det beslutsfattande som programmet inrymmer, finns ytterligare några synpunkter att ta upp: Det kommunala beslutskompetensområdet behöver redovisas tydligare. Kommunen har i sin hand att bestämma ett tak för innevånareantalets tillväxt genom att begränsa nybyggnationen. Däremot är det utanför kommunens kompetens att höja standarden på Nynäsvägen eller förbättra pendeltågstrafiken. Möjligen kan man göra en bytesaffär med staten att ta på sig mer av kraven för regionen på ökat bostadsbyggande mot att man får Nynäsvägen ordnad. Men kvar står intrycket att det för en "vanlig medborgare" i programmets redovisning framstår som oklart vad kommunen kan åstadkomma och vad inte. De beslut som kommunen själv har att fatta är inte tydligt markerade. Samma invändningar kan riktas mot partiernas valinformation de tangerar också att ge budskap som lätt uppfattas "Rösta på xyz-partiet så blir det dubbelspår för pendeltrafiken". Spåret är en landstingsfråga, mig veterligt. Den aktuella diskussionen av trängselavgifter och folkomröstning för såväl Stockholm stad som för grannkommunerna handlar också om kompetensområden. Är storstockholmstrafiken en kommunal, regional eller statlig angelägenhet? Kan en Stockholmare förklara för en Lidingöbo, varför Lidingöbon inte får rösta på trängselavgifterna. Och kan Lidingöbon förklara för Stockholmaren varför Lidingöbon ska slippa betala för att för köra på Stockholms gator? Medborgarengagemang och medborgarperspektiv på samhällsbesluten skulle stimuleras av att beslutskompetensområdena var bättre avgränsade. Eller som ett första steg: att olika kommunala medborgardialoger kunde vara "samverkande" för att uppnå gemensamma mål. Det politiska ansvaret. Utarbetande av detta PM gav anledning att studera de politiska partiernas positioner när det gäller samhällsbyggnadsfrågor. Det är lätt att tycka att den nogsamme väljaren inte har haft det enkelt. Inte så att utomstående ska komma med pekpinnar på hur ett kommunalpolitiskt handlingsprogram för ett politiskt parti ska ställas upp för att underlätta jämförelser, men det vore onekligen både värdefullt och praktiskt om de huvudrubriker som man använde sig av återspeglade det sätt som kommunen ordnar sitt arbete på i nämnder etc. Att den politiska viljan och verkligheten var strukturerade på samma sätt. Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

14 Även om det nog hör till ovanligheterna idag, så skulle det ändå vara en poäng att kunna stämma av det politiska ansvaret att jämföra majoritetspartiernas handlingsprogram inför ett kommunalval och exempelvis innebörden av ett samhällsbyggnadsprogram som man därefter beslutar genomföra under mandatperioden. Vem gör nästa Billström? Planperspektivet tio år. Varför det. En betydande del av framställningen i programdokumentet handlar om svårigheter att prognosera efterfrågan av bostäder på en tioårsperiod. Rimligtvis är svårigheterna också stora. Så frågan är varför ha ett tioårigt planperspektiv. Och mer konkret vilka beslut måste kommunen fatta år 2003 för att motsvara krav och behov som uppstår ? Det går inte att utläsa av programtexten att några beslut av denna karaktär finns att fatta. Därför borde man gå medborgarens tidsperspektiv tillmötes. Koncentrera på skarpa beslut. Som måste fattas nu. Sysforma AB. Bo Djörke. Nynas_Samhallsbyggn program_ Utskrift:

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr KS 2011/493 dpl 01 Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 Förslag till beslut I planeringstalen för befolkningsutvecklingen åren 2011-2025

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 SCB:s Demokratidatabas 1998 2008 Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 Innehåll 1. Inledning... 4 Bakgrund... 4 Information om demokratidatabasen... 5 Variabler...5 Källor

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet Samtliga frågor och fritextsvar Bilaga med samtliga svar. Endast mindre språkliga korrigeringar har gjorts. Sammanställningen är gjord

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-11-20 165 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Vilka av Landskronahems områden ska säljas?

Vilka av Landskronahems områden ska säljas? -:ta ~, Socialdemokraterna Landskrona Landskrona 2015-11 -20 IJ\N I' n,.,1_ 2015 -lf- 23 Interpellation till Landskronahems styrelseordförande Kenneth Håkansson (FP) Vilka av Landskronahems områden ska

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315 POLITISKT PROGRAM Antaget på kongressen 20150315 INLEDNING OCH VÄRDEGRUND s syfte är att stärka och stötta de anslutna ungdomsråden i deras strävan att skapa en bättre tillvaro för ungdomar där de verkar

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Gunnesboskolan Klass 9B Rasmus Johannesson 21 maj 2010 Senait Bohlin Fredrik Alvén 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Så lyckades vi få landstinget att satsa på allergikonsulenter! 2015-05-11 Lena Ericson och Eva-Maria Dufva

Så lyckades vi få landstinget att satsa på allergikonsulenter! 2015-05-11 Lena Ericson och Eva-Maria Dufva Så lyckades vi få landstinget att satsa på allergikonsulenter! 2015-05-11 Lena Ericson och Eva-Maria Dufva Allergikonsulenter Vision 2025 Hur vill vi att ska vården ska fungera? Hur kommer vårt landsting/region

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Eftersom vi just nu har flera frågor inom skridskosporten som ligger på politikernas bord och det snart är val så gick skridskoföreningarna tillsammans med skridskoförbundet

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför Inför kommunfullmäktige 10 december 2014 hade Landsbygdspartiet oberoende lämnat en motion som nu ska beredas. Den kan du läsa här på vårt lokala material. Vi hade även ställt en fråga om hur byggordningen

Läs mer

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren Hälsopartiet 2014 översikt av svaren bedömningen är helt och hållet min egen och utgör grunden till val av segrare, Hälsopartiet. Lite mer bakgrundsdata gavs via: http://hudcancer.nu/pdf/sh2014.pdf Fråga

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42)

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Utlåtande 2004:187 RI (Dnr 023-4280/2003) Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING... 4 Bortfall... 4 RESULTAT SAMTLIGA RESPONDENTER...

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2013-06-11 Tid 2013-06-11, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Svar på medborgarförslag-

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36)

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Utlåtande 2007: RI (Dnr 016-3853/2006, 035-204/2004) Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Handlingar tillgängliga på nätet Skrivelse

Läs mer

Sverigedemokraterna i Skåne

Sverigedemokraterna i Skåne Sverigedemokraterna i Skåne Sverigedemokraterna i Skåne Anders Sannerstedt Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet 2006. I riksdagsvalet fördubblade de sin röstandel jämfört med 2002, och i kommunalvalet

Läs mer

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Analys av resultatet från medborgarenkät genomförd hösten 2012

Analys av resultatet från medborgarenkät genomförd hösten 2012 Analys av resultatet från medborgarenkät genomförd hösten 2012 2 Kommunledningskontoret, Elisabeth Johansson, Johanna Jonsson 2013-02-04 Inledning Beskrivning av undersökningen På uppdrag av kommunstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7 Distansuppgift 2. Egen tränarfilosofi? På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren 1. skriv en förteckning på dina starka

Läs mer

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet?

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet? Nedan följer svar på era frågor från Utvecklingspartiet! Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet?

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Sidan 1 av 5 Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Tema: Valdeltagande varför är det viktigt, varför minskar det och vad kan vi göra åt det? Med Stefan Dahlberg, forskare vid Göteborgs universitet

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen?

Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? emma corkhill stegen och kuben Stegen och kuben vad döljer sig bakom medborgardialogen? Problemet med modeller är att de riskerar att förenkla och kategorisera en komplicerad verklighet till den grad att

Läs mer

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 TÖREBODA KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program riktlinje riktlinje för styrdokument regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2014-10-06 95 Ansvarig: Kanslichef

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningen har bjudit in samtliga partier i valet till Tjörns kommunfullmäktige till en enkät om miljö. Enkäten genomfördes

Läs mer

Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007

Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007 Bilaga 5 Sammanställning av enkät utförd i projektet Hela Sverige gör jämt 2007 Totalt utskick till 23 Länsbygderåd Svar från 20 Länsbygderåd, varav 2 svar från två av Länsbygderåden. Motiveringar och

Läs mer

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Underlag för fortsatt dialog om framtidens Sankt Anna, se inbjudan på baksidan. Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Regional bedömning av behovet av nya bostäder

Regional bedömning av behovet av nya bostäder YTTRANDE 1 (5) Enheten för bostadsfrågor Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box 22550 104 22 Stockholm Regional bedömning av behovet av nya bostäder (S2012/4203/PBB) Sammanfattning

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

Satsa på spårtrafiken

Satsa på spårtrafiken Satsa på spårtrafiken Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna Norrköping 2008-11-27 Kollektivtrafik för framtidens städer Klimatkrisen är vår tids kanske största politiska utmaning. Vi behöver snabbt

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna?

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Datum: 212-2-16 DISKUSSIONSMATERIAL Namn: Patrik Sandgren Patrik.sandgren@pts.se Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Sammanfattning: 16 av 22 län och regioner prioriterar

Läs mer

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop!

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Förväntningar inför dagarna (från måndagen) o Inblick i framtidens äldreboende, mänskliga tekniska lösningar o Framtidssäkring beslut idag morgondagens

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?...

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?... Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Ungas politiska engagemang... 4 Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4 Vill unga engagera sig politiskt?... 4 Hur ser unga på de politiska ungdomsförbunden?...

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer