Förutsättningar till Flerårsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018"

Transkript

1 Förutsättningar till Flerårsplan - Individ- och familjeomsorg LEX SÄN

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Omvärldsanalys Framåtblick Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 2(24)

3 1 Sammanfattning Verksamhetens största utmaningar de kommande åren är fortsatt kvalitetsutveckling och utveckling av arbetsmetodik i en vardag med hög arbetsbelastning och ett IT-system som ännu inte är helt anpassat till verksamhetens behov. Kompetensförsörjning är ett annat utmanande område. Det råder brist på erfarna socialsekreterare i landet till framförallt utredningsarbete inom barn och ungdomsvården. Att behålla och utveckla en god arbetsmiljö med bra stödfunktioner blir viktigt för en stabil personalsituation. Ett fortsatt högt flyktingmottagande ställer krav på ett utvecklat mottagande i kommunen. Under år har gjorts satsningar inom området med kurator för nyanlända elever i skolorna och föräldrastöd. Verksamheten kommer också kompletteras med utökning av boendekonsulent för de nyanlända flyktingfamiljerna. Andra utmaningar är utvecklingen i samhället vad gäller missbruk, våld i nära relationer och svårigheterna för utsatta grupper att få bostad och arbete. Barn och ungdomar drabbas särskilt i dessa situationer och behovet av stöd och insatser från bland annat socialtjänsten är stort. Ett ökande antal hushåll har boende i form av försökslägenhet dels på grund av egna svårigheter att komma in på bostadsmarknaden och dels som ett alternativ till placering. Dessa individer behöver ett stöd i sitt boende för att kunna komma vidare till egna kontrakt. För att klara av detta föreslås boendestödet utökas. De grupper som står längst från arbetsmarknaden och riskerar att fastna i ett långvarigt utanförskap är grupperna lågutbildade, äldre över 55 år, funktionsnedsatta och utrikes födda. Ett utrymme i budgeten finns för riktade arbetsmarknadsinsatser eftersom kostnaderna för försörjningsstöd beräknas minska. Efter besparingskrav på 1 procent är utrymmet 0,2 mkr vilket föreslås omfördelas till att ge insatser för personer som står långt från arbetsmarknaden. Ungdomar som står långt från arbetsmarknaden föreslås få fortsatt stöd i projektet "Vägval ungdom" genom fortsatt satsning på en ungdomscoach. Individ- och familjeomsorgens behov av kommunersättning är beräknad till 158,1 mkr för år. Kommunersättningen år är 157,2 mkr. Löne- och prisuppräkningen uppgår till 3,0 mkr. Volymminskningar på försörjningsstöd och placeringskostnader är -3,3 mkr. Satsning på arbetsmarknadsåtgärder är 0,2 mkr och övriga förändringar 1,0 mkr jämfört med budget. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 3(24)

4 2 Ansvarsområde Social-och äldrenämnden ansvarar för individ-och familjeomsorgen som innehåller: Socialt förebyggande insatser Myndighetsutövning enligt socialtjänstlagen, Lagen om vård av unga i vissa fall, Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, Lagen om unga lagöverträdare Biståndsbedömda insatser i form av stöd och behandling i öppenvård eller dygnsvård Ekonomiskt bistånd Flyktingmottagande och arbetsmarknadsåtgärder 3 och nyckeltal och nyckeltal sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi - utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. 3.1 Kund - nöjd väsbybo Kunden i fokus Nämndmål Individ och familjeomsorgens verksamhet ska kännetecknas av god tillgänglighet, bra bemötande och delaktighet.(sän) Nyckeltal Andel i % som upplever gott bemötande inom de myndighetsutövande verksamheterna ** Utredningstid i dagar ekonomiskt bistånd *** Utredningstid inom barn -och ungdomsvården medelvärde**** Antal genomförda brukardialoger i syfte att utveckla individ-och familjeomsorgens verksamhetsområden. * Resultat Länssnitt Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 4(24)

5 Nämndmål Individ- och familjeomsorgens verksamhet ska ha god kvalitet. Myndighetsutövning ska vara rättssäker (SÄN) Nyckeltal Genomförda kvalitetsrevisioner ***** Andel enheter som har haft genomgång av Lex Sarah och klagomålshantering ***** * Resultat Länssnitt * Nytt mål för. Jämförelsetal för länet saknas. Verksamhetsområden: barn och ungdomsvård, beroendevård, förebyggande arbete, ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadsåtgärder, flyktingmottagande ** Nytt mål för. Jämförelsetal för länet saknas. *** för kan inte lämnas eftersom data efter övergång till Pulsen Combine saknas. **** Nytt mål för. Tidigare mål var andel beslut inom 4 månader kan inte lämnas då data från Pulsen Combine saknas. ***** Länssnitt saknas. ***** * Nytt mål för. Länssnitt saknas Utmaningar, risker och åtgärder Brukarinflytande är fortsatt ett utvecklingsområde inom individ-och familjeomsorgen. Enheterna planerar och genomför bl. a enkäter och fokusgrupper för att öka brukares delaktighet i verksamhetsutvecklingen. Brukarmedverkan stärks också genom användandet av olika kvalitetssäkrade utredningsverktyg som förutsätter delaktighet, såsom Barns behov i centrum (BBIC) och Addiction Severity Index (ASI). Det finns risk att verktygen inte används fullt ut vid arbetstoppar. Återkommande utbildning och utveckling av instrumenten i lärande nätverk ger kunskap, motivation och stöd till ett effektivare användande. Socialstyrelsen kommer i höst med en förenklad version av BBIC, vilket förväntas underlätta dokumentationen utan att göra avkall på kvaliteten. Hög arbetsbelastning och användarsvårigheter kopplat till det nyinförda verksamhetssystemet, Pulsen Combine, riskerar att negativt påverka utredningstiderna och dokumentationen. Uppföljning av insatser och framtagande av statistik ur systemet är ett område som är under utveckling. En handlingsplan är framtagen för att förbättra förutsättningarna med Pulsen Combine. För att implementera och underhålla det systematiska kvalitetsarbetet krävs det en extra arbetsinsats av alla medarbetare. Enheterna behöver utveckla en fungerande struktur och plan för egenkontroll och avsätta tid för analys av resultat och planering av förbättringar. Tid för förbättringsarbetet konkurrerar med den löpande handläggningen av ärenden. Hög arbetsbelastning och personalomsättning är risker för måluppfyllelse. Ett medvetet och proaktivt arbete för att rekrytera och behålla kompetenta och erfarna medarbetare behöver fortsätta under flerårsperioden. Inom utredningsenheten barn och ungdom är hög arbetsbelastning ett faktum sedan flera år på grund av oförutsedda vakanser, högre inflöde av ärenden och nya lagkrav. En successiv förbätt- Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 5(24)

6 ring av resurser har gjorts under de senaste åren, t ex utveckling av ett nära arbetsledarskap, utökning av mottagningen och administrativt stöd. Under har en utökning med två utredartjänster gjorts efter omfördelning inom ram. Till utökas även familjehemssekreterargruppen med en tjänst, finansierad med statliga medel för mottagande av nyanlända barn Kunskap och lärande Nämndmål Individ och familjeomsorgen ska bidra till barns och ungdomars skolutveckling. (SÄN ing. (SÄN) Nyckeltal Andel genomförandeplaner i % för barn i samhällsvård där behovsområde utbildning är dokumenterad* Antal barn i fokus hos Familj- och skolservice ska vara minst 425* Minst 90 procent av nyanlända barn som tas emot i mottagningsfunktionen på Väsby skolan ska erbjudas råd och stöd av kurator. *** Resultat Länssnitt Utmaningar, risker och åtgärder Att inte klara skolan är en stark riskfaktor i en människas liv. I allt arbete inom individ-och familjeomsorgen ska vi ha barn och deras skolsituation i fokus. Vid varje placering utanför det egna hemmet behöver barnens skolgång särskilt uppmärksammas och planeras. En utmaning är att barnens hemskola fortsatt följer upp barnens skolgång under placeringstiden. En annan utmaning är att samverka med mottagande skola och uppdragstagare/vårdgivare för att aktivt stödja barnens skolgång. Viktigt är att rätt förväntningar ställs på barnen och att stöd ges utifrån deras individuella förutsättningar. I vissa fall ansvarar och finansierar nämnden för särskilda stödinsatser i skolan. Skolor och socialtjänsten behöver samverka kring barn i behov av särskilt stöd i vissa fall. Utmaningen är att upprätthålla ett stabilt samarbete med kontinuitet där parterna har ett gemensamt mål och tydligt uppdrag samt realistiska förväntningar på varandra. Socialtjänsten leder ett samverkansforum, kallat BUS, där samverkan sker avseende barn som behöver stöd från både kommun och landsting. Inom "Ett Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 6(24)

7 lärande Väsbys" delprojekt om "Barn i behov av särskilt stöd" planeras en vidareutveckling av samverkan mellan skola och socialtjänst, som individ-och familjeomsorgen aktivt ska bidra till. Barn och ungdomar som är frånvarande från skolan är ett utbrett problem som i vissa fall behöver adresseras av både skolan och socialtjänst. Individ-och familjeomsorgen bidrar specifikt genom arbetet inom Familj-och skolservice, som möter pedagoger och föräldrar, och projektet Vägval ungdom, som söker upp ungdomar som varken studerar eller arbetar Social hållbarhet, trygghet och hälsa Nämndmål Individ och familjeomsorgen ska arbeta förebyggande, erbjuda tidiga insatser och vård på hemmaplan så långt det är möjligt (SÄN) Individ och familjeomsorgen ska stärka individens förmåga att leva ett självständigt liv och ha en trygg boendesituation. I allt arbete ska barn och ungdomars situation särskilt uppmärksammas. (SÄN) Nyckeltal Andel beslut i % om öppenvårdsinsatser (vuxen)* Andel beslut i % om öppenvård för barn och ungdom* Andel personer i % som fullföljer öppenvårdsprogrammen Fenix och KBT** Antal hushåll med långvarigt försörjningsstöd (10 av 12 månader)*** Andelen personer i % i försökslägenheter som får eget hållbart boende i förhållande till det totala antalet försökslägenheter.** Resultat Länssnitt Utmaningar, risker och åtgärder Våld i familjer och psykisk ohälsa är vanligt förekommande i de ärenden som blir aktuella hos socialtjänsten. Komplexiteten och svårighetsgraden i ärendena har Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 7(24)

8 ökat, t ex har fler allvarliga och långvariga skyddsbehov och flertalet av de ungdomar som placeras på institution har svåra neuropsykiatriska besvär eller långtgående missbruk. Dessa faktorer påverkar möjligheten att klara att möta behoven i öppenvård. Ett nära samarbete mellan myndighet och öppenvård och ett flexibelt arbetssätt är avgörande för vård på hemmaplan. Möjligheten att erbjuda vård på hemmaplan är beroende av tillgången på lägenheter med stöd. Bostadssituationen i regionen är en stor utmaning. Bristen på bostäder och de högt ställda kraven från bostadsföretagen leder till att flera grupper har svårt att komma in på bostadsmarknaden och få ett eget hållbart boende. Försökslägenhet erbjuds de målgrupper (bistånd enligt socialtjänstlagen) som inte har egna förutsättningar att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden och innebär att kommunen står för lägenhetskontraktet och hyr ut i andra hand till den behövande. I augusti hade socialtjänsten 83 försökslägenheter. I mars har socialtjänsten 92 st. Under prognostiseras en ökning med cirka lägenheter ytterligare. För flerårsperioden finns risk att antalet lägenheter successivt ökar om flödet ut till egna kontrakt inte förbättras. Kommunens avtal med Migrationsverket om mottagande av nyanlända är inräknat i prognosen för. Avtalet förutsätter att kommunen erbjuder flyktingar ca 12 lägenheter per år. För att hantera denna stora uthyrning av försökslägenheter och bistånd i form av boendestöd så behöver resurserna kopplade till denna verksamhet utökas. Under år utökas verksamheten med * en boendekonsulent riktad till introduktion av nyanlända * en boendestödjare * köp av fastighetsskötsel och besiktning Boendekonsulenten finansieras av stalig schablonersättning. Boendestödjaren och fastighetsskötseln finansieras inom ram genom minskning av en årsplats för externt köp av boende inom beroendevården. Social-och äldrenämnden kommer under våren att behandla ärendet om Bostadförst-konceptet, som nämnden gav förvaltningen uppdrag att utreda. Om nämnden fattar beslut om att genomföra projektet Bostad först, föreslås det prövas under 1-2 år med finansiering dels av statliga stimulansmedel riktade till personer med psykisk ohälsa och/eller missbruk och dels med medel från projektet Tryggt boende. Till målgruppen bör också knytas en uppsökande verksamhet och träfflokal. Det finns ett bra samarbete mellan socialtjänsten och bostadsföretagen men det kan aldrig vara socialtjänsten som ansvarar för bostadsförsörjningen. Det behöver utvecklas former för att säkerställa att det i framtida projekt avsätts en viss andel av bostäderna för personer som av olika skäl inte kommer in på den ordinarie bostadsmarknaden. Tillgången till droger bl.a. via nätet har ökat. Signaler från beroendeenheten och polisen tyder på ett utbrett cannabismissbruk bland unga i Upplands Väsby. Att nå ungdomar innan de går för långt i sitt missbruk är en utmaning eftersom de inte Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 8(24)

9 har insikt om problemen och därför inte är motiverade. Beroendevården fortsätter att anpassa sin verksamhet efter de nationella riktlinjerna och brukarnas behov av vård. Inom öppenvården erbjuds numera två olika behandlingsprogram för att bredda sitt utbud att passa fler. Under flerårsperioden får programmens resultat följas utifrån b.la. a ett jämställdhetsperspektiv. Antalet hushåll med långvarigt försörjningsstöd har minskat under. En orsak är att flera kunnat erbjudas kommunala visstidsanställningar, KVA. Individ-och familjeomsorgen föreslår en fortsättning av KVA-platser under flerårsperioden och att de finansieras genom minskning av ramen för försörjningsstöd. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Näringsliv och arbete Nämndmål Individ och familjeomsorgen ska stärka enskilda individers förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden. (SÄN) Nyckeltal Andel personer i % år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Andel personer i % över 25 år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Resultat Länssnitt Utmaningar, risker och åtgärder För grupperna lågutbildade, funktionsnedsatta och utrikes födda är riskerna störst att fastna i ett långvarigt utanförskap från arbetsmarknaden. I Upplands Väsby består en stor del av de arbetslösa av dessa grupper. Även med en starkare konjunktur och tillväxt av arbetstillfällen är dessa grupper svaga på arbetsmarknaden vilket innebär att många behöver ett stöd för att få ett arbete. Viktiga faktorer för kommunen att stärka individers möjlighet att komma in på arbetsmarknaden är god samverkan med arbetsförmedlingen, gott företagarklimat som stärker den lokala arbetsmarknaden samt samarbete med företag och ideella organisationer. En utmaning är att utveckla ändamålsenliga arbetsmarknadsåtgärder för utsatta grupper. Under samlas politiker på uppdrag av kommunstyrelsen och tjänstemän som arbetar för människors förutsättningar till arbete tillsammans i en styrgrupp för arbetsmarknadsfrågor för att genomlysa vad som görs idag och hur arbetet ska organiseras framöver. Det kan konstateras att samarbetet med arbetsförmedlingen är bra och kommunens medborgare erbjuds ett brett utbud av kompetenshöjande insatser eller arbetsmarknadsinsatser. Det finns dock Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 9(24)

10 utvecklingsområden och politiska ambitioner som hittills inte kunnat prioriteras. Social-och äldrenämnden och verksamheten avvaktar vidare beslut och uppdrag från kommunstyrelsen för eventuell utökning av verksamhet under flerårsperioden. Under slutet av år startade projektet "Vägval ungdom 2.0" tillsammans med arbetsförmedlingen. Inom projektet får ungdomar i åldern år stöd att komma ut i arbetslivet eller utbildning. En utvärdering av arbetet ska ske under år. Arbetsförmedlingen har för sin del i projektet finansieringen klar för år -16. I mars har 31 ungdomar varit aktuella för projektet. I mars har en tredjedel kommit vidare eller tillbaka till utbildning eller arbete. I och med projektet finns flera resurser tillgängliga för ungdomar på en plats. En fortsättning av projektet föreslås under flerårsperioden genom fortsatt delfinansiering av social-och äldrenämnden avseende ungdomscoachen. Finansieringen ryms inom ramen för ekonomiskt bistånd. Arbetsförmedlingen har finansiering klar för år. Projektet förväntas ge förebyggande effekter på behovet av försörjningsstöd för unga vuxna och ge positiva effekter för de unga vuxnas hälsa. Under år avslutas projektet kommunala visstidsanställningar, KVA, efter 15 månader på försök. Projektet är en åtgärd för personer med långvarigt behov av försörjningsstöd. Efter utvärdering under våren ser verksamheten behov av en fortsättning inom ordinarie uppdrag. Av projektets totalt 14 personer har fem en heltidsanställning, tre olika former av deltidsanställning och sex är arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, direkt efter projektets avslut. Det går också att se att KVA-anställningen bidragit till positiva förändringar även på andra områden för personerna, exempelvis tryggare boende genom möjlighet till förstahandskontrakt. Antal KVA-platser för att möta behoven uppgår i nuläget till 5-10 per år. Längden på anställningen bör ökas från nio månader till 12 månader. Offentligt skyddat arbete, OSA, riktar sig till personer med socialmedicinsk funktionsnedsättning, långvarig och svår psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga. OSA kan också innebära en möjlighet att bryta ett eventuellt missbruk och/eller ett kriminellt mönster. OSA syftar till en individuell utveckling där den anställde går från ett passivt bidragstagande till ett aktivt arbetsliv med egen försörjning och en social arbetsgemenskap. Anställningen i sig är en rehabilitering tillbaka till arbetslivet. På sikt ska en OSA - anställning leda till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. En offentligt skyddad anställning i Upplands Väsby kommun är maximalt två år om inte särskilda skäl föreligger. Cirka 35 offentligt skyddade anställningar samordnas av WorkCenter i samarbete med Arbetsförmedlingen. OSA-platser finns i flera olika kommunala verksamheter som exempelvis i Närmiljöteamet, skolor och gruppboenden för äldre. Antal OSA-platser för att möta behoven uppgår i nuläget platser per år. Särskilda anställningar såsom KVA och Offentligt skyddade anställningar, OSA, är viktiga arbetsmarknadsinsatser, som kommunen och arbetsförmedlingen kan samverka kring. En omfördelning av resurser inom ram från försörjningsstödet kan ge möjlighet till ytterligare 2 årsplatser med särskilda anställningar från år (att jämföra med 25 årsplatser år ). Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 10(24)

11 3.2.2 Miljö och klimat Nämndmål Nyckeltal Resultat Länssnitt Det systematiska miljöarbetet ska följas upp och utvecklas inom alla resultatenheter. Antal enheter som tagit fram en plan för och genomfört miljöförbättringar inom området resvanor Utmaningar, risker och åtgärder Individ-och familjeomsorgen reser förhållandevis mycket i tjänsten inom kommunen och i hela landet. Det finns ytterligare miljöförbättringsvinster att göra just inom detta område. Därför ska varje enhet fokusera sitt miljöarbete under på att genomföra förbättringar för resandet inom respektive enhet. Ett samlat mått för hela individ-och familjeomsorgen för att mäta en minskning av miljöutsläpp finns inte. Uppföljning sker tillsammans med miljöombuden i samverkansgruppen, RESAM. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Stolta medarbetare Nämndmål Hållbart medarbetarengagemang (HME) inom Väsby Välfärd ska öka Nyckeltal Resultat Länssnitt Frisknärvaro Hållbart medarbetarengagemang (HME) Antal sjukdagar per anställd och år Utmaningar, risker och åtgärder En utmaning är att hitta strategier för att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen. Kommunen behöver bl a fortsatt satsa på marknadsföring av kommunen som en modern och attraktiv arbetsgivare. Lönerna för socialsekreterare är konkurrensutsatta och flera andra faktorer spelar stor roll för kommunens förutsättningar att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. Myndighetsutövande socialsekreterare inom framför allt barn och ungdomsvården är en yrkesgrupp som kräver särskilt fokus. Studier visar att yrkesgruppen gene- Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 11(24)

12 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Ekonomiskt resultat Nämndmål Social- och äldrenämndens ekonomi ska vara i balans (SÄN) Länssnitt saknas. Nyckeltal Andel enheter i % med budget i balans Resultatavvikelse i % av omslutningen rellt upplever en hårt pressad arbetssituation med ibland orimlig belastning, och med det läget blir ofta introduktionen av nyrekryterade socialsekreterare bristfällig och bidrar till en hög personalomsättning. Det är viktigt med ett aktivt förebyggande arbetsmiljöarbete med en nära arbetsledning som kan lyssna, uppmuntra och skapa förutsättningar för att alla ska kunna fullgöra sina uppdrag. En rimlig arbetsbelastning, ökad samverkan och en nära arbetsledning ger effekter som sjunkande kostnader samt att erfarna medarbetare stannar kvar längre i organisationen. Goda förutsättningar för en minskad personalomsättning är också att arbeta med tydliga introduktions- och inskolningsprogram för nyrekryterade medarbetare. Individ-och familjeomsorgen arbetar aktivt på olika sätt för att öka förutsättningarna för hållbara, stabila och kompetenta arbetsgrupper. Under har även en förstärkning av myndighetsutövande socialsekreterare varit nödvändig för upprätthållande av kvaliteten, hållbart medarbetarengagemang och kostnadseffektiviteten. Resultat Länssnitt ,4 1,2 1,8 1,2 1,2 1, Utmaningar, risker och åtgärder Beräknade volymer för köpt vård och försörjningsstöd är baserade på utfall och på idag kända behov. Risken finns att boendelösningarna och metoder på hemmaplan inte ersätter institutionsplaceringar i tänkt utsträckning. Risk finns att tillkommande behov behöver mer vårdintensiv insats. För att fortsätta att klara budgeten för placeringskostnader krävs också bland annat lyckade rekryteringar av familjehem. Alternativet är att köpa dyrare familjehemsvård trots att vårdbehovet inte kräver det. Oförutsedda kostnader för köpt vård och försörjningsstöd utgör en väsentlig risk och en buffert behövs som säkerhet. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 12(24)

13 Nya lagkrav kan ytterligare utmana budgeten under flerårsperioden, t ex vad gäller stärkt skydd av barn i samhällsvård. Beroendeenheten kommer med stor sannolikhet att behöva byta lokaler för sitt inackorderingshem. Ett byte av lokaler innebär en risk att ersättningslokalerna ger en betydligt högre kostnad för kommunen. En minskning av platser i vård på hemmaplan kan komma att istället ersättas av mer kostnadskrävande externa placeringar. Personalomsättning är en allvarlig risk. Personalomsättning ökar arbetsbelastningen och påverkar rättssäkerhet och effektiviteten. För att upprätthålla verksamheten vid vakanser kan inhyrd personal behöva anlitas inom myndighetsdelarna. Bra struktur och bra uppföljningsverktyg av verksamheternas volymer, kostnader och intäkter ger bättre förutsättningar för god uppföljning och möjlighet att vidta åtgärder i tid. Det nyinförda verksamhetssystemet har i dagsläget svårigheter att leverera rapporter och statistikunderlag, vilket riskerar att försvåra uppföljningen och resultatjämförelser under överskådlig tid. En stor del av den köpta verksamheten är upphandlad. Av kvalitets- och ekonomiska skäl krävs en noggrann avtalsuppföljning, vilket är ett utvecklingsområde framöver. Verksamheten är i behov av förstärkt kompetens och resurser från Stödoch process för att uppnå detta Ekonomisk översikt Ekonomiskt läge tiserat resultat för individ- och familjeomsorgen är efter februari + 3,7 mkr. + 2,5 mkr av det prognostiserade resultatet utgörs av ej utnyttjad buffert. +1,5 mkr är beräknat överskott för försörjningsstöd. +0,4 mkr är beräknat överskott för insatser till beroende pga låga kostnader i början av året. - 0,7 mkr är beräknat underskott för placeringar barn och unga. I prognosen för placeringar barn och unga ligger beräknade effekter av åtgärdsplan med alternativa placeringslösningar för att minska kostnaderna med 1,6 mkr under året. Risker Placeringskostnaderna för barn och unga och beroende kan förändras om ärenden med stora behov uppstår. Åtgärdsplan för kostnaderna för barn och unga kräver tillgång till alternativt boende som måste lösas för att kostnadsminskning ska kunna genomföras. En annan risk är kostnaderna för skyddat boende med mera i samband med våld i nära relationer. I budget för finns 1,5 mkr avsatta för insatser inom detta område. Kostnaderna under årets två första månader är över 0,6 mkr vilket innebär risk för att budgeten överskrids. Kostnaderna är svåra att förutsäga. Under var kostnaderna totalt ca 0,9 mkr med en variation mellan noll kronor till 0,4 mkr per månad. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 13(24)

14 Volymer och kostnadsnyckeltal Ekonomiskt bistånd Bedömningen är att volymerna för försörjningsstödet kommer att minska under jämfört med budget med i snitt 20 hushåll per månad vilket motsvarar 2,0 mkr. Prisuppräkning av snittpris med 1,0 procent vilket är 0,2 mkr. Volym/mått Ekonomiskt bistånd Antal hushåll/månad Bruttokostnad totalt i mkr Bokslut ,1 25,5 23,5 23,7 23,7 23,7 Arbetsmarknadsinsatser I budget för finns utrymme för 25,5 årsplatser i form av offentligt skyddade anställningar. I flerårsplanen föreslås att verksamheten förstärks med 0,2 mkr. Det skulle innebära ytterligare 2 årsplatser i form av kommunala visstidsanställningar eller offentligt skyddade anställningar. Löneuppräkning för dessa anställningar är 2,0 procent. På grund av att nivån på statsbidragsgrundande lön är fryst sedan många år blir kostnadseffekten för kommunen ca 6 procent vilket är 0,2 mkr. Volym/mått Medelbistånd i kr per hushåll o månad Arbetsmarknadsåtgärder Bokslut årsplats 25,5 25,5 27,5 27,5 27,5 Kostnad per årsplats tkr Kostnad totalt mkr 2,9 2,9 3,3 3,3 3,3 Insatser vid våld i nära relationer Kostnaderna för insatser vid våld i nära relationer, främst skyddat boende, var drygt 0,8 mkr under. Antalet våldsutsatta som vänder sig till socialtjänsten ökar stadigt och i års budget är 1,5 mkr avsatt för insatser. Prisuppräkning med 2,0 procent vilket är 0,03 mkr. Volym/mått Insatser Våld i nr mkr Bokslut (-0,8)* 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 14(24)

15 Barn och ungdom I budget för är totalt 98 årsplatser till en total kostnad av 45,7 mkr. Under barn och ungdomsvården förstärkts. Bland annat testas ett utvecklat samarbete mellan polis och socialtjänst i form av social insatsgrupp(sig). Kommunens SIG-samordnare finansieras under av kommunstyrelsen i form av särskilda trygghetsmedel. Arbetet med social insatsgrupp bedöms kunna förhindra och förkorta placeringar på institution. Under förutsättning att arbetet med social insatsgrupp kan fortsätta och vidareutvecklas bör volymerna för placering kunna minskas något. Bedömd effekt är knappt en årsplats och 0,7 mkr. Prisuppräkning med 2,0 procent vilket motsvarar 0,9 mkr. Volym/mått Institutionsplaceringar barn o ungdom Bokslut Antal årsplatser 15, ,5 13,1 13,1 13,1 Kostnad per årsplats tkr Kostnad per dygn i kr Familjehem Antal årsplatser 86,2 83,0 87,3 84,0 84,0 84,0 Kostnad per årsplats i tkr Kostnad per dygn i kr Bruttokostnad totalt i mkr ,1 45,7 46,5 45,9 45,9 45,9 Beroende I budget för finns utrymme för nio årsplatser för köp av beroendevård till en kostnad av 5,8 mkr. 4,5 årsplatser avser boende på institution. En satsning på ökat boendestöd på hemmaplan beräknas innebära att behovet minskar med 1,5 årsplats vilket innebär ett totalt beräknat behov blir 7,5 årsplatser till en kostnad av 5,2 mkr. Prisuppräkning med 2,0 procent vilket är 0,1 mkr. Volym/mått Institutionsplac. vuxn Antal årsplatser totalt - Varav årsplats boende Bokslut 11,3 9 8,8 7,5 7,5 7,5 4,8 4,5 4,5 3,0 3,0 3,0 Kostnad per dygn Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 15(24)

16 Volym/mått boende i kr - Varav årsplats behandling Kostnad per dygn behandling i kr Bruttokostnad totalt i mkr Bokslut 6,0 4,5 4,3 4,5 4,5 4, ,8 5,8 5,4 5,3 5,3 5,3 Verksamhetsförändringar - Barn och ungdomsvården förstärks under för att möta ökade lagkrav och inflöde av orosanmälningar och ansökningar. Det ökade antalet ensamkommande barn innebär att resurserna ökas med två utredare och en familjehemssekreterare finansierat med medel för mottagandet av flyktingar. Under hösten startade ett försök med samverkan med polisen i form av "social insatsgrupp" med en samordnare finansierad av trygghetsmedel från kommunstyrelsen under. Erfarenheterna av dessa insatser i andra kommuner är goda med minskad kriminalitet och minskade kostnader för insatser. Från polisens håll är det ett starkt önskemål om fortsatt samarbete i denna form. Individ- och familjeomsorgen föreslår att medel tillförs för att fortsatt kunna nå goda effekter och ha ett nära samarbete med polisen. Antalet boende i försökslägenhet ökar. I mars är socialtjänsten ansvarig för 92 lägenheter och antalet väntas öka med ytterligare under året. Verksamheten behöver förstärkas för att hantera ökningen och stödja de boende till egna kontrakt. En boendekonsulent riktat till introduktion av nyanlända flyktingar kommer att finansieras med statliga medel för flyktingmottagandet. Behov finns att ytterligare förstärka verksamheten med en boendestödjare för att hantera de ökade antalet boende i försökslägenhet för att möjliggöra att kunna gå vidare till ett eget boende. Kommunen kan hjälpa de som står allra längst från arbetsmarknaden med olika insatser. Projektet Kommunala visstidsanställningar har visat att det är en bra väg att återknyta kontakten med arbetslivet efter en långvarig frånvaro. En ökning av budgeten med 0,2 mkr skulle möjliggöra ytterligare 2 anställningar med syfte att bryta bidragsberoende. Behovet av särskilda anställningar är större och hade inte budgetförutsättningarna innehållit ett krav på minskning av ramen med en procent skulle en större ökning av arbetsmarknadsinsatserna varit önskvärd. Projektet Vägval Ungdom startades upp och finansiering finns under. För att arbetet ska kunna fortsätta krävs att medel till samordnare av projektet har en fortsatt finansiering. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 16(24)

17 Förändringar - Ekonomiska konsekvenser av förändringar - Förändring/verksamhet Netto Netto Volymförändr Volymförändr Volymförändr Netto Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Kommunersättning 157,2 157,2 157,2 Volymförändringar: Försörjningsstöd Placering beroende -20 hush. -1,5 åp -2,0-2,0-2,0-0,6-0,6-0,6 Placering BoU -1 åp -0,7-0,7-0,7 Fler arbetsmarkn. Åtg KVA/OSA +2 åp 0,2 0,2 0,2 Summa volymförändringar -3,1-3,1-3,1 Pris- och löneökningar: löneuppräkning 2,0 % 1,0 1,0 1,0 prisuppräkning 1,8 % 1,9 1,9 1,9 Summa pris- och löneökningar 2,9 2,9 2,9 Förbättringsåtgärder, effektiviseringar och övr förändringar: SIG samordnare 1 0,7 0,7 0,7 Boendestödjare 1 0,6 0,6 0,6 Avslutat KVA-projekt -0,3-0,3-0,3 Summa förbättringsåtgärder mm. 1,0 1,0 1,0 Summa förändringar 0,8 0,8 0,8 Summa kommunersättning 158,0 158,0 158,0 Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 17(24)

18 I verksamhetsplan - är individ och familjeomsorgens kommunersättning för satt till 156,6 mkr. I budget för ingår en tjänst för att starta upp arbetsmarknadsprojekt riktat till ungdomar. När medlen tilldelades för var det för ett år och inriktningen var att tillsammans med arbetsförmedlingen starta upp ett projekt som framåt skulle finansieras med externa medel. Ett projekt blev det, "Vägval unga 2.0", men ingen extern finansiering. Behov av fortsatt finansiering av tjänsten kvarstår sålunda vilket är en förändring jämfört med beslutet i verksamhetsplan -. Tabellen ovan som utgår dock från kommunersättningen för i vilken denna tjänst redan ingår. Förändringen kan därför ej redovisas i tabellen. Prisuppräkning i tabellen är 2 procent förutom för försörjningsstödet som är uppräknat med 1 procent och arbetsmarknadsåtgärder som ökar med 6 procent eftersom stödet från arbetsförmedlingen inte räknas upp. De största riskerna i framtida kostnadsutvecklingar är kring placeringskostnaderna för barn och unga samt beroende kan förändras om särskilda ärenden med stora behov uppstår. Buffert om 2,5 mkr finns för att hantera detta till viss mån inom budget. Det är brist på kompetenta personer som vill jobba som socialsekreterare i hela landet. Det innebär att det nu råder konkurrens mellan kommuner vid rekrytering vilket innebär att löneuppräkningen kan vara låg i förhållande till behovet för vissa grupper inom individ- och familjeomsorgen. Kommunersättning per verksamhet Verksamhet, mkr Bokslut Centrala kostnader -9,6-12,2-12,6-12,6-12,6 Barn och ungdomsvård -76,7-84,1-84,8-84,8-84,8 Beroende -15,6-16,1-16,5-16,5-16,5 Ekonomiskt bistånd -44,8-37,2-36,3-36,3-36,3 Vägval vuxen -8,4-7,6-7,8-7,8-7,8 Summa -155,1-157,2-158,0-158,0-158,0 Åtgärder för ekonomisk balans - Förslag Prioriteringar och åtgärder för att skapa handlingsutrymme och motverka ekonomisk obalans för kommunen Åtgärder i prioritetsordning: Minskad ram pga minskade volymer Summa åtgärder Nettobesparing Nettobesparing Nettobesparing Mkr Mkr Mkr I verksamhetsplan - är individ och familjeomsorgens kommunersättning för satt till 156,6 mkr. Minskade volymer innebär ett minskat resursbehov som motsvarar ca 1 procent. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 18(24)

19 Resultatbudget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut INTÄKTER (+) Kommunersättning 155,1 157,2 157,2 158,0 158,0 158,0 Täckningsbidrag 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Försäljning och avgifter 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 Hyror och arrenden 5,4 5,1 5,1 5,2 5,2 5,2 Bidrag 33,7 40,8 40,8 39,9 39,9 39,9 Försäljn verksamhet/entreprenad 2,5 4,1 4,1 4,1 4,1 4,1 Summa intäkter 197,0 207,5 207,5 207,5 207,5 207,5 KOSTNADER (-) Buffert 0,0-2,5 0,0-2,5-2,5-2,5 Bidrag -27,1-26,5-25,0-24,7-24,7-24,7 Entreprenad/köp av verksamhet -59,3-66,5-66,8-64,9-64,9-64,9 Övrigt material och tjänster -11,4-13,2-13, Personalkostnader -78,7-82,3-82,3-86,0-86,0-86,0 Lokal- och markhyror -11,6-12,1-12,1-12,0-12,0-12,0 Övriga fastighetskostnader -0,3-0,5-0,5-0,5-0,5-0,5 Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Intern ränta 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Täckningsbidrag -3,7-3,9-3,9-3,9-3,9-3,9 Summa kostnader -192,1-207,5-203,8-207,5-207,5-207,5 Resultat 4,9 0,0 3,7 0,0 0,0 0,0 Investeringar Investeringar redovisas på Väsby Välfärd. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 19(24)

20 Känslighetsanalys Placeringskostnader barn och unga Kostnaden för en barnplacering på SIS (LVU) är ca kr per dygn, ca 146 tkr per månad, tkr per år. Kostnad för en barnplacering på HVB med behandling är i snitt ca kr per dygn, ca 85 tkr per månad, tkr per år. Kostnad för en barnplacering på HVB med stödboende är i snitt ca kr per dygn, ca 39 tkr per månad, 470 tkr per år. Kostnad för en placering a barn/ungdom i arvoderat familjehem är ca 700 kr per dygn, ca 21 tkr per månad, 255 tkr per år. Kostnad för en placering a barn/ungdom i köpt familjehem är ca 2000 kr per dygn, ca 61 tkr per månad, 746 tkr per år. En procents ökning av priset för köp av insats av barn/ungdom innebär vid oförändrade volymer en kostnadsökning med 460 tkr. Placeringskostnader beroendevården Kostnaden för en placering av vuxen på SIS (LVM) är ca kr per dygn, ca 104 tkr per månad, tkr per år. En procents ökning av priset för placeringar inom beroendevården innebär vid oförändrade volymer en kostnadsökning med 52 tkr. Kostnader för utbetalt försörjningsstöd 1 procents ökning/minskning av genomsnittliga antalet biståndsmottagare per månad (2,4 hushåll) ger en ökad/minskad kostnad med 230 tkr per år. Totalt IFO 1 procents löneökning innebär ca 0,6 mkr i ökade personalkostnad. 1 procents ökning på övriga kostnader innebär ca 0,7 mkr i ökad kostnad. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 20(24)

21 3.4.2 Effektivitet Nämndmål Individ och familjeomsorgen ska förbättra den interna samverkan och mobilisera resurser i brukarens nätverk för att hitta hållbara kostnadseffektiva lösningar. (SÄN) Nyckeltal Kostnaden per invånare i % av snittet för Stockholms län.* Resultat Länssnitt * Resultat är i tabellen resultat för Vid denna rapports upprättande är inte resultatet för ännu presenterat Utmaningar, risker och åtgärder Individ- och familjeomsorgen har kontinuerligt arbetat med att verksamheten ska hålla hög kvalitet och vara effektiv. För att ytterligare förbättra verksamheten för brukarna bedöms att ett par områden behöver utvecklas. Det ena är samverkan inom individ och familjeomsorgen. Ofta berör ett ärende handläggare på flera olika enheter eller olika kompetensområden. Att sträva efter att allt mer arbeta som en helhet från början i ärenden än att överlämning sker mellan olika kompetenser är nödvändigt för att uppnå bästa resultat för brukarna och för att nyttja individ- och familjeomsorgens samlade kompetens på ett effektivt sätt. Det andra är att individ- och familjeomsorgens arbetsmetodik behöver få ett större inslag av nätverksarbete. Genom att i större grad tillvarata individernas egna resurser och nätverk, kan insatser undvikas eller effekterna av beviljade insatser förbättras. Utmaningarna i att kunna genomföra förändringsarbetet består av flera olika delar. Den ökade fokusen på att säkra kvalitet inom myndighetsutövningen har ökat kravet på dokumentation i ärendena och en styrning med fokus på detta. Samtidigt saknas kunskapen om nätverksarbete hos många medarbetare. Det krävs att i ett läge med ständigt hög arbetsbelastning kunna förändra grundinställningen i handläggningen till att se mer till helheten för individen och samtidigt förhålla sig till rättsäkerheten och dokumentationskraven. Extern samverkan är avgörande för individ-och familjeomsorgens förutsättningar Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 21(24)

22 att nå resultat. Tillsammans med polisen har individ-och familjeomsorgen startat insatsen "social insatsgrupp" som erbjuds ungdomar som har en kriminell livstil eller är i riskzon för det. Nätverket kring ungdomen samlas och ett team av professionella stöttar ungdomen och föräldrarna. Under finansieras verksamheten dels av polisen och dels av kommunstyrelsen. Individ-och familjeomsorgen föreslår att detta arbetssätt ska ingå i den ordinarie verksamheten från och med år och finansieras genom att minska budgeten för placeringar på institution med en halv årsplats. Insatsen beräknas möjliggöra vård på hemmaplan som ersättning för placeringstid på statens institutionsstyrelse. Genom att utveckla verksamheten med bättre samverkan och nätverksarbete kommer kostnaderna för beviljade insatser att kunna minskas över tid. Några exakta belopp för detta är i nuläget omöjligt att kvantifiera men bedömningen är att utvecklingen borde kunna innebära en lägre kostnadsutveckling över tid. Som nyckeltal för att mäta detta väljs i nuläget att jämföra kostnaderna för individ- och familjeomsorgen i Upplands Väsby med snittkostnaden för Stockholm län. 4 Omvärldsanalys 4.1 Framåtblick Arbetsmarknaden i regionen är starkare och sysselsättningen bedöms av arbetsförmedlingen öka. Sysselsättningsökningen bedöms dock till stor del ske i yrken som kräver eftergymnasial utbildning. Det innebär att utsatta grupper med svag ställning på arbetsmarknaden även fortsatt får det svårt att få ett arbete. Bland de utsatta grupperna finns utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning, äldre (55-64 år) och personer med högst gymnasial utbildning. I regeringens vårbudget förväntas ökad tydlighet kring arbetsmarknadsinsatser ges. I regeringens budgetproposition för lyfts ungdomsarbetslösheten upp som ett prioriterat område. I propositionen föreslås att unga ska ha en bortre gräns för arbetslöshet, 90 dagar, innan denne erbjuds ett arbete, en insats som leder till arbete eller en utbildning. Vidare planeras för ett utbildningskontrakt som omfattar unga arbetslösa som inte har fullföljt gymnasiet. Vägval ungdom bevakar fortsatta direktiv och anpassar verksamheten varefter nya insatser beslutas. Feriejobb Samordningen av feriejobben finns hos WorkCenter, Vägval vuxen. Under samarbetar Vägval ungdom och WorkCenter kring feriejobben för att se på möjlighet att inför flytta över ansvaret till Vägval ungdom. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 22(24)

23 Yrkesintroduktion Arbetsförmedlingen har insatsen yrkesintroduktion som en anställningsform för ungdomar. Insatsen syftar till att i nära samverkan med arbetsgivare ge handledning och introduktion till yrket på arbetsplatsen. ( Insatsen riktar sig till unga som saknar specifik yrkeskunskap alternativt varit inskrivna som arbetssökande under 90 dagar under en fyramånaders period. Ett utvecklingsområde inom Vägval ungdom är att skapa samarbete med arbetsplatser som kan ta emot ungdomar för yrkesintroduktionsanställningar. Introduktionsprogram Utifrån de beslut som fattas nationellt gällande insatser inom ramen för aktivitetsansvaret kan det bli aktuellt att undersöka möjlighet att Vägval ungdom startar ett motivations- och arbetslivsinriktat introduktionsprogram. Bostadsmarknaden. Den stigande bostadsbristen i hela Stockholms län utgör ett stort hinder för etablering på bostadsmarknaden. Antalet tillgängliga bostäder ökar inte i samma takt som befolkningen. Hyresvärdarnas höga krav för att komma ifråga för ett förstahandskontrakt innebär att det är de mest socialt utsatta som har svårt att få en bostad. Kommunens bostadsplanering och ägardirektiv till bostadsbolagen är viktiga i sammanhanget. Kommunens samarbete med bostadsbolagen och privata hyresvärdar är framgångsrikt och flera utvecklingsfrågor är under diskussion. Flyktingmottagande. Under överskådlig framtid väntas flyktingmottagandet öka och därmed också behovet av olika boendeformer. Överenskommelsen med migrationsverket gällande ensamkommande barn utökades från 1 januari från 8 asylplatser till 20 asylplatser. Utöver de överenskomna platserna så anvisas barn i första hand på anknytning. Med de 20 asylplatserna och anknytningsanvisningarna så kommer troligtvis ensamkommande barn att anvisas till Upplands Väsby under. Kommunen ska ta emot och erbjuda 52 nyanlända flyktingar en bostad varje år. Missbruksvård och hemlöshet. Nya nationella riktlinjer är fastställda för missbruksvården av socialstyrelsen. Beroendeenheten ser över vilka nya evidensbaserade metoder som kan komplettera nuvarande behandlingar. Gruppen hemlösa missbrukare tenderar att öka i Upplands Väsby. Från och med augusti har pingstkyrkan öppnat en träfflokal för målgruppen. Uppföljning av denna verksamhet ska ske under år. Uppsökande verksamhet i förhållande till målgruppen leder till att behov av vård blir synligt och ansökningar om vård, stöd till boende och sysselsättning förväntas öka. Våld i nära relationer är en problematik för vilken kommunen har stort ansvar för utredning, insatser och uppföljning. Arbetsmetoder för att möta behoven behöver fortsatt utvecklas och samarbetet med kvinnojouren är fastställt i ett samverkansavtal. God samverkan med externa aktörer är ett ständigt utvecklingsarbete och tar tid att bygga och underhålla. Enligt ny lagstiftning ska socialtjänsten vara delaktig i Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 23(24)

24 framtagande av samordnade individuella planer (SIP) för barn eller vuxna som är i behov av stöd från flera aktörer. Implementering av detta arbetssätt fortsätter under. Individ- och familjeomsorgen kommer även fortsättningsvis att ha starkt fokus på att säkerställa att placerade barn och unga får trygg och säker vård. Ett nationellt utvecklingsarbete pågår och en regional utvecklingsledare finns placerad på FoU Nordväst för att stödja utvecklingsarbetet i nordvästkommunerna. Individ- och familjeomsorg, Förutsättningar till Flerårsplan - 24(24)

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 65 Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att fastställa

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden 1 Sammanfattning Arbeta med nämndens besparingskrav, vilket uppgår till totalt 9,5 mkr, varav 7 mkr avser besparingskrav enligt Flerårsplan och 2,5

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut

Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2014-01-30 Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämndens förslag till överföring av budgetavvikelser i 2013 års bokslut Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut om

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN

Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN Socialnämnden 2015-12-01 1 (7) Socialförvaltningen Enheten för kvalitet och utveckling SOCN/2015:195 Elin Lindh /070-086 21 44/ 13 Förslag till internkontrollmoment i internkontrollplan 2016 SOCN GE VÅRD

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Rapport kommunala visstidsanställningar- KVA

Rapport kommunala visstidsanställningar- KVA Rapport Projektledare 2014-12-01 Jessica Brolin 08-590 972 56 Dnr: Fax 08-590 337 05 KS/2012:91 jessica.brolin@upplandsvasby.se Kommunstyrelsens allmänna utskott Rapport kommunala visstidsanställningar-

Läs mer

Kvalitetsberättelse för år 2014 individ-och familjeomsorgen

Kvalitetsberättelse för år 2014 individ-och familjeomsorgen Väsby välfärd, individ-och familjeomsorgen 2015-01-26 Kvalitets-och utvecklingsledare Carin Erlandh Engman 08-590 795 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:17 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Kvalitetsberättelse

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Öppna jämförelser inom den sociala barn- och ungdomsvården 2015. elisabeth.melin@skl.se

Öppna jämförelser inom den sociala barn- och ungdomsvården 2015. elisabeth.melin@skl.se Öppna jämförelser inom den sociala barn- och ungdomsvården 2015 elisabeth.melin@skl.se ÖJ ansvar, samarbete/handlingsplan Socialstyrelsen regeringens ansvar utveckla ÖJ inom socialtjänsten (huvudfinansiär)

Läs mer

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Lätt att bli fartblind.. Regeringsförslag för att skapa andrum Den svenska lagstiftningen anpassas till minikrav enligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Drift och investeringar Utfall Budget Budget Plan Plan 2012-2014, tkr 2010 2011 2012 2013 2014 Driftbudget Intäkter 35 021 25 671 25 671 25 671 25 671

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget 2015-2017 Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Socialnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Socialnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Socialnämnden Socialnämnden, december 2015 Verksamhetsplan 2016 2018 Nämndens ordförande Förvaltningschef Susanne Larsson 0515 88 53 33 susanne.larsson@falkoping.se Magnus Schedin

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 FoU Södertörns uppgift är att bidra till att utveckla socialt arbete genom forskning, utvärdering och utbildning. Det sker i nära samarbete med personal inom socialtjänstens

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12 Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete KPMG 12 november Tommy Nyberg 2014-11-03 Antal sidor:12 Tranås Kommun Granskning av socialnämnden försörjningsstöd 2014-11-03 Innehåll

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Västerbottens län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013

MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 2013 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens MÅNADSUPPFÖLJNING AUGUSTI 213 MED FOKUS PÅ NULÄGESBESKRIVNING OCH FERIEARBETE KARLSTAD.SE det har verkligen varit en underbar sommar! Som vanligt var jag en av

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Kristina Folkesson Löner och yrkesvillkor 2015 03 06 Sida 1 Yrkesråd försörjningsstöd Avslutande rapport Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Inledning Visions yrkesråd för personal inom

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys

Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys Nämndsordförande: Maria Johansson (c) Förvaltningschef: Heidi Skov Ragnar Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender 2 Mål och uppföljning

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Kvalitets-och utvecklingsledare 2015-08-28 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:129 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Riktlinjer för försöksboende

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet.

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet. 1 (5) Socialkontoret Helena Paulsson Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Ansökan om medel till utbildningssatsning inom Samtalsmetodik Motiverande Intervjuer (MI), riktad till

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen: 2011-11-25 1 INLEDNING Samverkande parter i förbundet är Vänersborgs och Melleruds kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun.

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Parter Strömstads kommun organisationsnummer: 212000-1405 Arbetsförmedling Norra Bohuslän organisationsnummer: 202100-2114 Syfte Att genom

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan UTBILDNINGSNÄMNDEN Datum 2016-05-18 Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan Kommer mitt barn att få samma modersmålsstöd som idag? Kommer det finnas barn som inte får något modersmålsstöd

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

upp,elki KF 70 15 JUNI 2015

upp,elki KF 70 15 JUNI 2015 upp,elki KF 70 15 JUNI 2015 Nr.70 Interpellation av Benny Lindholm (FP) om framtiden för arbetsmarknadsinsatser i Uppsala KSN-2015-1161 Efter ett beslut i september 2012 om innovationsvänlig upphandling

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde 1 2010-04-13 Kommunstyrelsen Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 19 Majoriteten kommer inte att tillstyrka förslaget till beslut, utan kommer att föreslå kommunstyrelsen att miljönämnden

Läs mer

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141 Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Målgruppen En kartläggning har gjorts avseende målgruppen unga mellan 16 och 24 år som befinner

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN September 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN SEPT 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten Fortsatt hög andel som är nöjda med delaktigheten i handläggningsprocessen Fortsatt

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 DNR 2010/BUN 0219-10 Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 2 (11) Budgetramar 2011 Kommunfullmäktige fastställer genom politiska prioriteringar de ekonomiska ramarna för kommunens

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Sid 1 (7) Plattform för jobb

STADSLEDNINGSKONTORET. Sid 1 (7) Plattform för jobb STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Sid 1 (7) Plattform för jobb Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och nuläge 3 1.1 Beskrivning av projektet... 3 1.2 Nulägesbeskrivning... 3 1.3 Alternativ

Läs mer

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-12-18 1(8) Verksamhetsplan Samspelet Stegen Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Samspelet

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Mål och budget 2017-2019

Mål och budget 2017-2019 Tjänsteskrivelse 1 (2) -03-29 GN.0009 Handläggare Jan Strid Mål och budget - Sammanfattning Utifrån kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag på drift och investeringsramar samt planeringsförutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetslivsnämnden 2011-04-07 Verksamhetsplan 2011

Arbetslivsnämnden 2011-04-07 Verksamhetsplan 2011 Arbetslivsnämnden 2011-04-07 Verksamhetsplan 2011 Arbetslivsnämnden 1. Uppdrag...3 2. Kommunfullmäktiges mål...9 3. Arbetslivsnämndens mål 2011...9 4. Resursfördelning...11 5. Investeringar...11 6. Internbudget...11

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2

Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2015-09-14 SN 2015/0043.03.01 0480-450885 Socialnämnden Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund

Ärendet Beskrivning av behandlingsmodellen halvvägshus (hvh) Ärendeberedning Bakgrund SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-11-04 Diarienummer SCN-2015-0097 Socialnämnden Halvvägshus för personer med missbruksproblematik (ärendet överfört från NHO-2014-0250) Förslag

Läs mer

Besparingsförslag budget 2016

Besparingsförslag budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/410-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till beslut

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer