Svenska Making Cities Resilient nätverket, höstmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Making Cities Resilient nätverket, höstmöte"

Transkript

1 Sid 1(6) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Karlstad Anna Sjödin, Mötesanteckningar Svenska Making Cities Resilient nätverket, höstmöte Tid kl kl Plats Närvarande Stadsbyggnadshuset, Karlstad Anders Pålsson, Kristianstad Ulf Moback, Göteborg Lisa Wallin, Ängelholm Ida Andersson, Arvika Catrin Skjöld, Arvika (dag 1) Maria Lindström, Karlstad Anna Sjödin, Karlstad Erica Storckenfeldt, Jönköping Annica Magnusson, Jönköping Janet Edwards, MSB Barbro Näslund Landenmark, MSB Maria Lindström, Karlstad Anna Sjödin, Karlstad Marie Janäng, Karlstad (dag 2) Henrik Sjöberg, Karlstad (dag 1) Ej närvarande Lina Ringberg, Malmö Niklas Blomquist, Göteborg Per Juhlin, Vellinge Max Persson, Vellinge Wolfgang Mehl, Jokkmokk Anders Nyberg, Värnamo Beslut/arbetsuppgifter 1. Information om Australiens webbaserade info tjänst på nästa nätverksmöte 2. Utskick till nätverket; Göteborgs samråd om fördjupad/tillägg ÖP om översvämning 3. Dela med sig av ref på goda konsulter inom karteringar och geoteknik Anders Pålsson Ulf Moback Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post Organisationsnr Postadress Karlstads kommun Karlstad Besöksadress Kontaktcenter Västra Torggatan 26 Telefon Fax Bankgiro

2 Sid 2(6) 4. Utskick av forskningsrapport 2 o temp.ökning, bifogas mötesanteckningarna 5. Utskick av folder om ekosystemtjänster, bifogas mötesanteckningarna 6. Input till Barbro, MSB inför nästa cykel i Översvämningsdirektivet; om skyfall och havsnivå höjning 7. Input till Anna om bra exempel från städerna gällande DRR och grönstruktur 8. Input till Anna om intresse att delta i utbyte med Barcelona 9. Avvaktan på att få med representant från nätverket i Nationella Plattformen, till MSBs organisation är klar. Frågan diskuteras i myndighetsnätverket under Anna Sjödin Anna Sjödin Lisa Wallin 10. Nästa nätverksträff tar plats i Ängelholm Lisa Wallin, med hjälp av Anna och Janet Genomgångar Träffen inleddes med lunch. Mötet skedde efter lunchen i nya Stadsbyggnadshuset, Karlstad. Se bifogad agenda. Inledning: Anna Sjödin välkomnade alla till Karlstad. Runda bordet med presentation av deltagare och vad som händer i varje stad och vad som hänt sen sist. Kristianstad: Anders Pålsson berättar att arbetet med skyddsvallarna fortsätter. En delegation från Australien har besökt Kristianstad och de fick ta del av deras webbaserade informationstjänst. Anders berättar om detta på nästa möte. Göteborg fortsätter sitt arbete med skyfallsmodellen. Arbetar med hur ska man kommunicera modellen/resultaten med medborgarna? Man har uppfört en test regnrabatt i Kviberg. Man arbetar med ÖP fördjupning om översvämning, samråd 2016, antagande Förslag från Erica S att skicka ut samrådet för info till nätverket. Genomförandet av älvkantsskydd; där kommer trafikkontoret vara projektledare och förvaltning aktivt med park och natur samt kretslopp och vatten. Janet Edwards, MSB, presenterade sig själv. Hon arbetar på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet och med den nationella plattformen. Hon är koordinator för MCR kampanjen i Sverige. MSB omorganiserar sig och Janet berättade mer om detta under dagen. Se ppt. Lisa Wallin presenterar sig. Hon är ny i nätverket. Hon är beredskapssamordnare i Ängelholm. Ängelholm arbetar med skydd av stränderna och översvämning. Klitter är sanddyner som är speciella och måste bevaras, dessa hotas av erosion och översvämning.

3 Sid 3(6) Ida Andersson, säkerhetssamordnare i Arvika, berättade om Arvikas arbete med EU Scorecard. Och om översvämningsskyddet som är på gång. Catrin Skjöld, projektledare på Arvika teknik, berättade om hur arbetet med översvämningsskyddet fortskrider. Hon önskar att gruppen kan dela med sig av ref på goda geotekniska konsulter. Maria Lindström, stadsplanerare i Karlstad, arbetar med framtagandet av en grönstrukturplan. Detta arbete kommer hon berätta mer om dag 2. Henrik Sjöberg, stadsarkitekt i Karlstad presenterade sig. Erica Storckenfeldt, risk och säkerhet samt Annica Magnusson, vattensamordnare, bägge från Jönköping, presenterade sig och berättade om Jönköpings arbete i nuläget (se bilaga). Trygghet och säkerhet har ett övergripande program med olika handlingsprogram, riskkarteringar, översvämningsanalyser m m under sig. Jönköping arbetar med en ny ÖP, en ny VA plan med fokus på vattenförsörjning, VA förnyelse samt översvämningsdirektivet. En ny tjänst Vattensamordnare har inrättats för att hålla samman alla vattenfrågor. Jönköping är med i EU Scorecard och Erica berättade lite om det pågående arbetet. Anna Sjödin, Översvämningssamordnare, Karlstad presenterade sig och berättade om nuläget i Karlstad. Översvämningsskydd har påbörjats vid Inre Hamn, skydd projekteras vid Torpnoret med byggstart förhoppningsvis i början av nästa år, skyddet vid sjukhuset har planerad byggstart nästa år. Inom översvämningsdirektivet kommer MSB att beställa karteringar från Karlstad och den nya MIKE 21 modellen som håller på att tas fram, sedan riskplanen påbörjas tillsammans med länsstyrelsen. Arbetet med grönstrukturplanen fortsätter och steg 1 i klimatanpassningsplanen, med riskanalys, ska vara klar vid årsskiftet. Skyfallskartering är gjord och dagvattenpolicy ska tas fram. Anna har medverkat i UNISDR möte i Genéve i arbetet med 10 essentials indikatorer. Barbro Näslund Landenmark, MSB berättade kort om MSB och deras ansvar för skydd av samhällsviktig verksamhet, beroendehjulet och konsekvenser. Barbro forsatte informera om översvämningsdirektivet och arbetet kring detta; vad som gjorts och vad som kommer ske framöver. (se bilaga) Förslag kom upp på ett återföringsmöte innan nästa cykel påbörjas. Barbro önskar också input inför det fortsatta arbetet gällande skyfall och havsnivåhöjning. Det blev en diskussion om vikten av att involvera den privata sektorn samt andra myndigheter. Allmän diskussion om klimatanpassningarbetet. Trafikverket är en viktig aktör som måste agera, samt även andra myndigheter. Inget nytt ang Kontrollstation Förslag till ny budget från regeringen kan hjälpa åde myndigheter och kommuner att investera och utreda.

4 Sid 4(6) Janet Edwards, MSB informerar om budgetpropositionen, MSBs omorganisation och om Sendai ramverket samt nya projekt. (se bilaga) 1:10 anslaget används i första hand till MSB:s översvämningskarteringar och ras- och skredkarteringar som är ett stöd för kommunerna i deras klimatanpassningsarbete. MSB har även för 1:10 pengarna under 2015 utvecklat ett stöd för hantering av värmeböljor som finns här: I MSB:s regleringsbrev för 2015 står följande: Anslagsposten får användas för klimatanpassningsinsatser inom myndighetens ansvarsområde såsom karteringar, konsekvensbedömningar och riskhanteringsplaner avseende översvämningar, skyfall, värmeböljor, skogsbrand samt ras- och skred. Vad MSB får använda pengarna till under 2016 kommer att skrivas i nästa regleringsbrev som kommer i mitten av december i år. SENDAI ramverket Vad pågår och hur ska kommunerna arbeta med detta? Anna inleder och berättar om hennes deltagande i UPAG (UNISDR Urban Planning Advisory Group) och arbetet med indikatorer till de nya 10 Essentials. Janet och Erica berättar om arbetet med EU Scorecard och deras möte i Manchester. Gruppen jämför de olika indikatorerna för att få en förståelse i skillnaden och hur de ska/kan användas. Janet skickar med en videolänk: If you follow the link below you should be able to access the short video Greater Manchester Fire & Rescue Service produced following last week's workshop. The password is - bonfirenight. Dag 2 Innehåll; se kallelse, bilaga Maria L, Karlstad berättar om Karlstads arbete med att ta fram en grönstrukturplan. Därefter berättar alla städer om deras arbete med grönstruktur och hur man kan relatera detta till DRR. Karlstads uppdrag kommer från KF, planen ska hantera dagvatten, närhet till grönområden, sociala värden samt stadsbyggnadsvärden. Man tittar också på hur man kan få med ekosystemtjänster. Fördelen men en grönstrukturplan är att man kan se olika aspekter på grönområden på en och samma gång. Anna berättar om ekosystemtjänster och ska skicka ut en folder om detta till nätverket. Göteborg berättar att GU har forskat mycket om värmestrålning och gröna tak. Göteborg har påbörjat arbete med avrinningsproblematiken, skyfall och grön-blå strukturer inne i staden. Ett pilotprojekt är igång och drivs av Stadsbyggnadskontoret med hjälp av trafikkontoret och kretslopp och vatten. Projektet ska vara klart nästa år. En grönplan finns i staden, som ska hantera sociala värden. Staden är bra på att skriva förfrågningsunderlag, och nätverket kan få tips o hjälp av Göteborg.

5 Sid 5(6) Anders berättar om Kristianstads arbete med skuggande växter samt att man har ett UNESCO område (Vattenrike) utanför staden men att de ekosystemtjänsterna inte går in i staden. Man tittar på vem som ska ha ansvaret att arbeta med klimatanpassning. Lisa berättar att Ängelholm inte har påbörjat ett övergripande arbete med alla ekosystemtjänster men att man arbetar med grönstruktur och sociala värden. Ida berättar att Arvika har en miljöutvecklare som sitter med i planprocessen och arbetar med en miljöstrategi (inte med klimatstrategi). Arvika har också ett antal fördröjningsmagasin för dagvatten. Jönköping har en äldre grönstrukturplan (2004) som är under omarbetning, ansvariga är Stadsbyggnadskontoret. Sedan 2009 finns det riktlinjer för klimatanpassning som också håller på att omarbetas, ex ska man kunna hantera ett 100-års regn. Förslag från Barbro, MSB: att MSB kanske kan söka 2:4 anslag för att ta fram riktlinjer för grönstruktur och DRR. Forskningsutbyte mellan Göteborg och New Orleans. MSB har ett avtal om forskningsfrågor med Department of Homeland Security (DHS) i USA. MSB och DHS genomförde utbytet mellan Göteborg och New Orleans som praktiker möter forskare som ett test. Utbytet överskred alla förväntningar för ett första försök. Ulf berättade om utbytet mellan städerna och om studiebesöket i New Orleans, se bilaga. Bägge parterna var mycket nöjda med utbytet. En slutrapport finns att hämta, se länk. Denna skrevs av Brant Mitchell, Director, Stephenson Disaster Management Institute, Louisiana State University på uppdrag av MSB:s forskningsenhet. Länkar till hemsida och rapporten: Janet berättar om ev framtida forskningsutbyten. Hon har lämnat in underlag till MSB:s forskningsenhet för ett utbyte mellan Vancouver- Karlstad om klimatanpassning, riskhantering och GIS som skulle kunna genomföras under Ett annat underlag har skrivit för någon kommun kring Vättern t.ex. Jönköping och en stad i Great Lake distrikt om landupphöjning och översvämningsproblematiken som skulle kunna drivas Anna berättade om eventuellt utbyte med Barcelona med fokus på grön infrastruktur, och undrar om någon annan stad också är intresserad. Anna informerar mer om detta via mail framöver. Malmö är intresserad sedan tidigare. Anders berättar att Malmö och Kristianstad har varit i kontakt med Vejle, Danmark, som är med i 100 Resilient Cities, för att ev ha ett utbyte. Anders återkommer om det blir aktuellt.

6 Sid 6(6) Mötet avslutades med att Ängelholm blev tillfrågad om de ville ha vårens nätverksmöte De accepterade, och Anna lovade hjälpa dem med info.

Nyheter från MSB om implementering av Sendai-ramverket

Nyheter från MSB om implementering av Sendai-ramverket Nyheter från MSB om implementering av Sendai-ramverket Nätverksträff Making Cities Resilient 13-14 oktober 2015 Karlstad Janet Edwards Sekretariat för Sveriges nationella plattform för arbete med naturolyckor

Läs mer

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k.

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k. Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-02-04 Lina Helgerud, 054-540 10 40 lina.helgerud@karlstad.se Hälsa Vi kan fortsatt se att en stor andel av barnen och eleverna uppgerr

Läs mer

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor Regler och riktlinjer för ansökan Foto omslag: Exempel på förebyggande åtgärd mot översvämning, Kristianstad. Skydd av bebyggelse utmed Helge å.

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

Making Cities Resilient. Erfarenheter över stads-och statsgränserna. Margareta Nisser- Larsson MSB

Making Cities Resilient. Erfarenheter över stads-och statsgränserna. Margareta Nisser- Larsson MSB Making Cities Resilient Erfarenheter över stads-och statsgränserna Margareta Nisser- Larsson MSB Nationell plattform en fråga om samverkan Under de senaste åren har extremt väder och naturhändelser orsakat

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Naturolyckor på EU:s och Sveriges Agenda

Naturolyckor på EU:s och Sveriges Agenda Naturolyckor på EU:s och Sveriges Agenda Barbro Näslund-Landenmark expert naturolyckor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avd för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig

Läs mer

Minnesanteckningar från Erosionsskadecentrums medlems- och styrelsemöte den 27 januari i Malmö.

Minnesanteckningar från Erosionsskadecentrums medlems- och styrelsemöte den 27 januari i Malmö. Minnesanteckningar från Erosionsskadecentrums medlems- och styrelsemöte den 27 januari i Malmö. Beslutande: Hans Lilja Sofia Warpman Skurups kommun Trelleborgskommun Halmstads kommun Ej NV Övriga medlemmar:

Läs mer

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Sida 1 (11) Klimatstrategi anpassningsåtgärder kontaktpersoner för uppföljning av handlingsplanen

Läs mer

Välkommen till Workshop 1 om rese- och mötespolicy. Tisd. den 8 nov. 2011

Välkommen till Workshop 1 om rese- och mötespolicy. Tisd. den 8 nov. 2011 Välkommen till Workshop 1 om rese- och mötespolicy Tisd. den 8 nov. 2011 Dagens agenda 9.30 Morgonfika 10.00 Projektpresentation 10.30 Deltagarpresentation 10.45 Fruktpaus 11.00 Trafikverket presenterar

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Teknik- och fastighetsnämnden Ansvarig samt giltighetstid: Sara Hesse, trafikingenjör, 2016-2018

Läs mer

Protokoll. Sida 1 av 6

Protokoll. Sida 1 av 6 Protokoll Parter Ärende Göteborg City Airport (härefter GCA alt. flygplatsen ) Ledningsgruppsmöte Datum 07/12/2011 Tid 12:30 15:00 Plats Flygplatsens lokaler, Konferensrum 1 Närvarande Annika Nyberg (AN),

Läs mer

U Score. Ett EU-projekt för att testa ett FN-verktyg

U Score. Ett EU-projekt för att testa ett FN-verktyg U Score Ett EU-projekt för att testa ett FN-verktyg Vad är U Score? Sendai-ramverket 10 Essentials Indikatorer och MCR U Score Lokalt arbete U Score Final Workshop Jönköping 2016 Jönköpings varför och

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Mötesanteckningar 1 (5) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Närvarande: Halldo Lundgren, Piteå kommun Åsa Wikman, Piteå kommun Wolfgang Mehl, Jokkmokks

Läs mer

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007 Meddelande 7:2007 Trafikkontoret Parkering Förord Trafikkontoret får ofta in synpunkter från boende i södra Kungsladugård om att det är svårt att

Läs mer

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus Närvarande: Representanter för Branschrådet Vård i Sörmland respektive Branschrådet Vård i Västmanland, enligt lista. Ordförande

Läs mer

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10

Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 1(6) Protokoll från Miljörådsmöte 2008-01-10 Närvarande Bo Malmström Åsa Hadin Rose-Marie Löf Path Lindgren Ulla Nyberg Björn Ansnes Gunilla Nylund Matilda Ekman Kaisu Sammalisto Förvaltningen Biblioteket

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014. Nationell plattform för arbete med naturolyckor

Verksamhetsplan 2012-2014. Nationell plattform för arbete med naturolyckor Verksamhetsplan 2012-2014 Nationell plattform för arbete med naturolyckor 2012 2 VERKSAMHETSPLAN NATIONELL PLATTFORM FÖR ARBETE MED NATUROLYCKOR MSB:s kontaktpersoner: Mette Lindahl Olsson 010-240 51 27

Läs mer

Skåne. Tid: Torsdagen den 9 mars 2011, 13.00 16.00. Plats: Räddningstjänsten Höör, Terminalvägen 1

Skåne. Tid: Torsdagen den 9 mars 2011, 13.00 16.00. Plats: Räddningstjänsten Höör, Terminalvägen 1 Datum 2011-03-12 Projektledare Johansson Direkttelefon 0705 38 92 46 ISSI: 260008 E-post erling.johansson@rsyd.se Projektgrupp RAKEL Skåne Minnesanteckningar Till, se sändlista Tid: Torsdagen den 9 mars

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

Onsdag den 4 mars 2015 kl. 16.00 norssalen

Onsdag den 4 mars 2015 kl. 16.00 norssalen sid 1 (8) Tid och plats Onsdag den 4 mars 2015 kl. 16.00 norssalen Ledamöter Lukas Nyström Isak Olsson Agnes Gustavsson Gabrielle Byberg Erik Ejerfeldt Alicia Olsson Victor Käck Elias Hedman Maja Ritzman

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2014-05-21 Diarienummer:2014-149 B Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber mellan Åsunden och Tolken Checkens namn Martin Lundqvist Sökande

Läs mer

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Erik Mårtensson, DHI Sverige AB erik.martensson@dhi.se Översikt Kort info om DHI Regional klimatanalys Vad från den kan användas som underlag vid fysisk

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

PROJEKTPLAN - STRUKTUR, ROLLER OCH UPPFÖLJNING

PROJEKTPLAN - STRUKTUR, ROLLER OCH UPPFÖLJNING PROJEKTPLAN - STRUKTUR, ROLLER OCH UPPFÖLJNING Mats Johansson Maraton Konsult AB 08:30 Inledning och syfte: Projektmål och indikatorer samt exempel Övergripande struktur för projektplan Uppföljning och

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mälardalens avlopp i kretslopp Projektägare: Lantbrukarnas

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter?

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Plan för klimatanpassning Växjö kommun 2013 Klimatet förändras Människor över hela världen arbetar med att minska skadliga utsläpp i miljön för att hindra katastrofala

Läs mer

Ungdomsgruppen. Kom med i gemenskapen!

Ungdomsgruppen. Kom med i gemenskapen! Ungdomsgruppen Kom med i gemenskapen! Ungdomsgruppen Få vänner för livet! Ungdomsgruppen anordnar helgkonferenser, lördag-söndag, med olika teman två till tre gånger om året. Där får Du möjlighet att under

Läs mer

9. Nytt från RUS Bör gå ut nästa vecka om hälsofrämjande mötet, anteckningar, samhällsekonomiska plattformen, labb hållbara livsstilar m.m.

9. Nytt från RUS Bör gå ut nästa vecka om hälsofrämjande mötet, anteckningar, samhällsekonomiska plattformen, labb hållbara livsstilar m.m. RUS. Anteckningar från arbetsgruppens möte 24 september 2015 Lync-möte, kl. 13-15. Närvarande: Magnus Eriksson (anteckningar), Emilie Vejlens, Carl-Johan Sanglert, Marie Vallin, Jens Mattsson, Monika Puch,

Läs mer

Slutrapport Hälsa på Folkhögskola 2010/2011

Slutrapport Hälsa på Folkhögskola 2010/2011 Slutrapport Hälsa på Folkhögskola 2010/2011 Projektet drivs av de tre IOGT-NTO-distrikten i V:a Götaland, Skaraborg, Älvsborg och Göteborg och Bohus län. Hela projektperioden är hösten 2009 2012. Projektet

Läs mer

Ålen på liv och död! Inför 2012 kommer en ny utvärdering att göras av ålens situation och ev. ytterligare åtgärder kan komma att krävas.

Ålen på liv och död! Inför 2012 kommer en ny utvärdering att göras av ålens situation och ev. ytterligare åtgärder kan komma att krävas. Ålen på liv och död! Sverige har en förvaltningsplan för ålen sträcker sig tom 2012. Den är baserad på en förordning från EU som kräver nationella planer för ålen. Inför 2012 kommer en ny utvärdering att

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunbygderåd

Minnesanteckningar från kommunbygderåd Vår ref: Susann Gustafson Turist- och landsbygdsutvecklare Datum: 2012-11-12 Minnesanteckningar från kommunbygderåd Tid: onsdagen den 7 november, klockan 18.30 Plats: Byakrogen, Ambjörnarp Närvarande:

Läs mer

Peter Söderström och Mikael Jareke hälsar alla välkomna till Arvika. Besök gärna

Peter Söderström och Mikael Jareke hälsar alla välkomna till Arvika. Besök gärna Minnesanteckningar Plats: Arvika Datum: 30-31 maj 2017 1. Välkomna till Arvika Peter Söderström och Mikael Jareke hälsar alla välkomna till Arvika. Besök gärna www.visitarvika.se 2. Presentation av Arvikas

Läs mer

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige.

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige. Enheten för ekonomi Hanna Bäckman, 054-7011036 Hanna.backman@regionvarmland.se TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN REGION VÄRMLAND RV2015-634 Sida 1(5) Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för

Läs mer

Styrelsen 2011-06-27 1

Styrelsen 2011-06-27 1 1 Plats och tid Borgen, Osby den 27 juni 2011 Start kl 08.30. Avslutat kl 11.40 Beslutande Pierre Månsson, Kristianstad (ordförande) Åke Hammarstedt, Bromölla Lotta Hellström, Bromölla Urban Widmark, Hässleholm

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 Ärende 14 Dnr KS-2011-696 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutv. & universitet Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Sara Nilsson, 054540 1295 sara.nilsson@karlstad.se Motion - Slutför

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Protokoll 3/2015 Datum: 2015-03-16 Tid: 19:00-22:00 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ulrika Paulin sammankallande Kirsten Wretstrand Gunnel Crona Anmält

Läs mer

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5)

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) VKF möte 2013 04 08 Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) Närvarande: Urban Carlén, Högskolan i Skövde Anita Eklöf, (sekreterare), Högskolan Borås Lars Göran Hedström,

Läs mer

NR UPPGIFTER VEM NÄR STATUS

NR UPPGIFTER VEM NÄR STATUS Security Link styrgruppsmöte TYP AV MÖTE Styrgruppsmöte #9 Security Link TID 2012-01-26 kl 9.30-14.00 PLATS DELTAGARE LiU, Systemet Fredrik Gustafsson, Staffan Rudner, Erik G. Larsson, Mats Eriksson, Henrik

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg 2012-06-19 Katarina Hamilton KFKS 2005/76-251 Sammanfattning Karl Gerhards väg ligger nordväst om Saltsjöbadens sjukhus

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Ulla-Karin Gunnarsson, vice ordförande, Louise

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] 2014-09-01 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 Utses att justera Leif Göbel (S) Justeringens

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN

KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN KLIMATANPASSNING - KARLSTADS KOMMUN Karlstads översvämningsprogam 2010 HUR DET BÖRJADE Upplägg för dagen Kontexten Karlstads tätort Digitala data, underlag och verktyg Arbete och åtgärder genom åren Dagens

Läs mer

Handlings- och tidsplan för programberedningen för klimat

Handlings- och tidsplan för programberedningen för klimat Bilaga 1 (6) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Handlings- och tidsplan för programberedningen för klimat Uppdrag Styrelsen har beslutat att inrätta en partipolitiskt sammansatt

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunövergripande omplaceringsutredningar

Kommunövergripande omplaceringsutredningar Sid 1(14) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2016-01-20, rev 2016-09-28 Kommunövergripande omplaceringsutredningar Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post karlstadskommun@karlstad.se Organisationsnr

Läs mer

Informationssäkerhet i regional samverkan! Nr 11 & 12, 2015 Månadsbrev november & december 2015

Informationssäkerhet i regional samverkan! Nr 11 & 12, 2015 Månadsbrev november & december 2015 Månadsbrev november & december 2015 Samverkan Informationssäkerhet I Kalmar län samverkar kommunerna, landstinget och regionförbundet i informationssäkerhetsfrågor. Månadsbrevens syfte är att sprida information

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Styrelsen för Föreningen Sambruk

Styrelsen för Föreningen Sambruk PROTOKOLL 2012-09-19 1(6) Utfärdare Lotta Ruderfors, 0705-717747 lotta.ruderfors@sambruk.se Styrelsen för Föreningen Sambruk Tid 2012-09-19 10.00 15.00 Plats SKL, Hornsgatan 20 Deltog Ulf Bingsgård Trelleborg

Läs mer

Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014

Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014 Enheten för kollektivtrafik Mattias Landin, 054-701 11 02 mattias.landin@regionvarmland.se Datum 2015-11-26 Ärendenummer RVKN2015-37 Sida 1(10) Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014 Enligt

Läs mer

Styrgruppsmöte nr 5. Gemensamt operationsplaneringssystem. 19 Februari 2010

Styrgruppsmöte nr 5. Gemensamt operationsplaneringssystem. 19 Februari 2010 Styrgruppsmöte nr 5 Gemensamt operationsplaneringssystem 19 Februari 2010 Agenda 1. Dagordningen 2. Föregående minnesanteckningar 3. Nuläge/status 4. Kravspec.arbetet 5. Planering/risker 6. Nästa möte

Läs mer

Västerråda handels- och industriområde

Västerråda handels- och industriområde SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådshandling avseende detaljplan för Västerråda handels- och industriområde Melleruds kommun Västra Götalands län Contekton Arkitekter Fyrstad AB har på uppdrag av Melleruds kommun

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar NR 1 / JUNI 2015 WWW.UNEP.ORG/10YFP WWW.SCPCLEARINGHOUSE.ORG WWW.NATURVARDSVERKET.SE/10YFP Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar Visst är det viktigt att tänka på hur vi lever, hur

Läs mer

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se Postadress Besöksadress Telefon växel E-postadress 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se 2 (6) Denna årsberättelse för E-legitimationsnämnden

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Nöjdhet och förtroende

Nöjdhet och förtroende Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, 214-1-2 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Nöjdhet och förtroende Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Målområde:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Avdelningen för utvärdering och lärande Enheten för inriktning av forskning Anvisningar Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering

Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering Plats: Jönköping University Tid: den 4 september 2015 kl 9-12 Deltagare: Gunnar Eckert, Jönköping University Ann-Marie Dahl, Jönköping

Läs mer

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014 Dnr TFN-213-169 Dpl 72 sid 1 (7) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 213-1-1 Emma Warolin, 54-54 68 14 Eva-Lena Beiron, 54-54 68 1 Teknik- och fastighetsnämnden 213-11-2 Ärende 11 VA-taxa

Läs mer

Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00. Närvarande:

Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00. Närvarande: Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00 Närvarande: Lars-Åke Winblad Jan Sandell Björn Lagerdahl Miriam Sannum Ulf Johannesson Munkedals

Läs mer

Nr 2 mars 2014. Konstrunda på Hotel Tylösand. Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson.

Nr 2 mars 2014. Konstrunda på Hotel Tylösand. Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson. Tylösandsnytt Nr 2 mars 2014 Trivselföreningen Konstrunda på Hotel Tylösand Nu har vi äntligen möjlighet att få gå en konstrunda på Hotel Tylösand med vår guide Malin Henningsson. Vi träffas måndagen den

Läs mer

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92

Jill Stor UF Lisa Lindgren Balthazar Annica Hansson Walldén Dalenium. Sekreterare Paragrafer 83-92 SIDAN 1 AV 5 SIDAN 1 AV 5 SKOL- O C H U T B I L D N I N G S C H E F E R PROTOKOLL Tid och plats Fredag den 18 december, i Skövde på Gothia Science Park lokal Vänern/Vättern Beslutande Yvonne Kjell, Gullspång

Läs mer

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop LÄGESRAPPORT 12 Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet Entrécoop Denna lägesrapport avser tidsperioden: 2010-05-01 2010-05-31 Övriga finansiärer: Region

Läs mer

Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest

Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest Samarrbetsförslag Version 1.1 1(6) Utfärdare Claes-Olof Olsson Ert datum Er referens Leverantörsförslag till samarbete kring säkerhetstest Företag: Accolm AB Parter: Föreningen Sambruk + fem utvalda/frivilliga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Närvarande Birger Svensson Äldrenämnden, ordförande Sune Håkansson Äldrenämnden Bo Johansson Äldrenämnden Åke Olsson PRO Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 44-51 Anna Lindqvist Ordförande Annica Eriksson

Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 44-51 Anna Lindqvist Ordförande Annica Eriksson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2010-10-07 Plats och tid Stadshuset, Kumla kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Tommy Holmqvist, Laxå kommun Lars-Göran Jonsson, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Medborgarmöte - att kunna välja utförare av hemtjänst Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Närvarande Värdar (vårdutskottet) Per Mattsson (M), ordförande i vårdutskottet

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Inledning Distriktets roll har länge ifrågasatts inom Föreningen Norden, och det har vid flera tillfällen skrivits

Läs mer

Motion om resursjobb istället för bidragsberoende. (AU 142) KS 2014-38

Motion om resursjobb istället för bidragsberoende. (AU 142) KS 2014-38 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 133 Motion om resursjobb istället för bidragsberoende. (AU 142) KS 2014-38 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Ge kommunstyrelsen i

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Missionären www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Gränsräddningsrådet 12/5

Gränsräddningsrådet 12/5 Minnesanteckningar 1 (6) Beredskapsfunktionen Magnus Berg Direkt 010-2250540 magnus.w.berg@lansstyrelsen.se Gränsräddningsrådet 12/5 Minnesanteckningar Mötet inleds med en kortare presentation av deltagande

Läs mer

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Datum 2015-01-13 Ks/2013:57 120 Fastighetsfrågor - allmänt Uppdrag att utarbeta

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post KARLSTAD Januari 2013 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL hq@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008

Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008 Miljö - och ekonomigruppen FÖRSLAG TILL AGENDA FÖR MILJÖ- OCH EKONOMIGRUPPENS MÖTE DEN 28 AUGUSTI 2008 Torsdagen den 28.8. kl. 8.30-16.30 Möteslokal: 1. MÖTET ÖPPNAS 2. GODKÄNNANDE AV MÖTESAGENDAN 3. REFERATET

Läs mer

Klimatrisker och krisberedskap EXEMPEL PÅ ARBETSSÄTT I KOMMUNER OCH LANDSTING

Klimatrisker och krisberedskap EXEMPEL PÅ ARBETSSÄTT I KOMMUNER OCH LANDSTING Klimatrisker och krisberedskap EXEMPEL PÅ ARBETSSÄTT I KOMMUNER OCH LANDSTING Klimatrisker och krisberedskap EXEMPEL PÅ ARBETSSÄTT I KOMMUNER OCH LANDSTING Upplysningar om innehållet: Markus Planmo, markus.planmo@skl.se

Läs mer

Strategisk lokalresursplanering i praktiken

Strategisk lokalresursplanering i praktiken Sätt lokalfrågan på agendan! Strategisk lokalresursplanering i praktiken Möt morgondagens lokalbehov strategiskt och systematiskt Hur kan du göra lokalfrågan mer strategisk och lyfta den på agendan? Kapacitetsbedömningar

Läs mer

Vallentuna Språk-café

Vallentuna Språk-café Vallentuna Språk-café Projektrapport 2006-2008 Lena Mattsson leg logopeder Kerstin Olofsson 08-587 849 92 08-587 545 47 lena.mattsson@skolor.vallentuna.se kerstin.olofsson@ds.se 2 Bakgrund På barnlogopedmottagningen

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun

Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun Våga se! Våga höra! Våga agera! Marie Louise Arendt Säkerhetschef Vellinge kommun En vanlig dag i Vellinge stiger 34 003 personer upp på morgonen går 8 100 personer till sin arbetsplats i kommunen inpendlar

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Sid 1(8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Språket

Läs mer

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm Datum 2014-12-17 1(7) Nätsäkerhet Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm

Läs mer