tjcj Mark- och miljödomstolen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tjcj Mark- och miljödomstolen"

Transkript

1 VÄXJÖTINGsRÄTT tjcj Mark- och miljödomstolen DOM meddelad i Växjö Mål nr P Sid l (4) KLAGANDE Koppm bo Vägfårening c/o Lars Bengtsson Vessievägen Bronuna MOTPARTER l. Kolmårdens Djurpark AB Kolmården 2. Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköpings kommun 60 l 81 Norrköping ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Östergötlands läns beslut den 3 december 2014, dnr , se bilaga l SAKEN Avvisning av överklagande av bygglov för berg- och dalbana DOMSLUT Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet. Dok. Id Postadress Box Växjö Besöksadt css Kungsgatan 8 Telefon l 00 E-post: mmd.vaxjo@dom.se Telefax Expeditionstid måndag- fi edag 08:00-16:30

2 VÄXJÖ TINGSRÄ TT Mark- och miljödomstolen DOM Sid 2 p BAKGRUND Länsstyrelsen i Östergötlands län avvisade genom det överklagade beslutet Kopparbo Vägförenings överklagande av Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköpings kommuns beslut den 8 oktober 2014, 230, att bevilja Kolmårdens Djurpark AB bygglov för uppförande av en berg- och dalbana på fastigheten Marmorbrottet l: 17. YRKANDEN M.M. Kopparbo Vägförening överklagar länsstyrelsens beslut och yrkar- som det får förstås- att beslutet ska upphävas samt anför i huvudsak följande. Föreningen ska ses som sakägare vad gäller trafikfrågor och ska därmed ha besvärsrätt. Frågor kring vägarna i och till/från Kopparbo sköts genom Koppm bo Vägförening och dess av årsmötet utsedda styrelse. Omfattningen av vägföreningens ansvarsområde styrs inte i första hand av stadgarna, utan av vägfdjtättningen. I vägförrättningen daterad september 1961, dvs. innan djurparken byggdes, talas om anslutning till "stora vägen". Med detta avses nuvarande länsväg E 903. Föreningen har varit i kontakt med konmmnen beträffande problemet att den juridiskt sett falifarande har vägansvaret för sträckan där Koppm bovägen ansluter till vägen från Tropicariet till Vildmarkshotellet, men någon ändring av vägförrättningen har aldrig skett. De boende i Koppm bo har endast en tillfmis- och utfmisväg. Oavsett skötsel och juridiskt ansvar så är det av stor betydelse att inte vägen till Koppm bo blockeras eller på annat sätt hindrar boende och utryckningsfordon från att komma fram. Trafiken till djurparkens reservparkering på Lopptäppan går på vägföreningens väg. DOMSKÄL I målet tillämpliga bestämmelser och forarbetsuttalanden framgår av det överklagade beslutet. Mark- och miljödomstolen gör följande bedömning.

3 VÄXJÖ TINGSRÄ TT Mark- och miljödomstolen DOM Sid 3 p Domstolen har tagit del av forrättningsakt nr 05-KR avseende förrättningen den l september 1961, dnr 44/56, för bildande av vägförening för Koppm bo villaområde. A v såväl förrättningskartan som övriga handlingar framgår att vägföreningens område sträcker sig till ungefår den punkt där Koppm bovägen ansluter till vägen mellan Kolmårdens Tropicarium och Vildmarkshotell et. Vägsträckan från denna punkt norrut till väg 930 ingår således inte i föreningens område. Domstolen har även tagit del av de stadgar som finns på vägföreningens hemsida. Enligt dessa förvaltar foreningen vägarna inom föreningsområdet i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål. Av forrättningshandlingarna framgår att föreningens ändamål är att ombesötj a och bekosta väghållningen på de vägar som enligt handlingarna ska anses som foreningens vägar. En eventuell ökning av trafiken i anslutning till Kolmårdens djurpark på grund av byggandet av den aktuella berg- och dalbanan skulle komma att ske på väg 930 och vägen mellan Kolmårdens Tropicarium och Vildmarkshotellet Dessa vägar förvaltas inte av Koppm bo Vägförening. Föreningens intressen påverkas därmed inte av bygglovsbeslutet för berg- och dalbanan på ett sådant sätt att den har rätt att överklaga nämndens beslut. Den omständigheten att ägarna till de fastigheter som är medlemmar i föreningen kan komma att påverkas av ökad trafik på ovan nämnda vägar när de ska köra till och från Koppm bo är inte en sådan fråga som omfattas av föreningens ändamål och föranleder därför ingen atman bedömning av besvärsrätten. Inte heller det som föreningen i övrigt har anfört medför att den har rätt att överklaga nämndens beslut. Länsstyrelsen har således haft fog för sitt beslut att avvisa föreningens överklagande. Överklagandet av avvisningsbeslutet ska därför avslås.

4 VÄXJÖ TINGSRÄTI Mark- och miljödomstolen DOM Sid 4 p HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga 2 (DV427) Överklagande senast den 26 februari /() (,l \. / nders 13e~6 n I domstolens avgörande har deltagit chefsrådmannen Anders Bengtsson, ordförande, och tekniska rådet Mårten Duner. Målet har handlagts av beredningsj uristen Charlotte Engell.

5 LÄNSSTYRE.LSEN ÖSTE.RGÖTLAND Rättsenheten Delbeslut sid 1 (3) Dnr Parter Se sändlista överklagande av beslut att bevilja bygglov för berg- och dalbana på fastigheterna Marmorbrottet 1:11, 1:13 samt 1:17 i Norrköpings kommun - nu fråga om inhibition Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen bifaller yrkandet om inhibition och beslutar, att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla. Beslutet gäller för tiden till dess att Länsstyrelsen avgör ärendet slutligt eller förordnat på annat sätt. Detta innebär att den i bygglovet angivna åtgärden inte får påbörjas eller, om sådant arbete redan påbörjats, fortsättningsvis utföras. Länsstyrelsen avvisar överklagandena avseende Arne Bengtsson och Kopparbo Vägförening. Överklagat ärende Byggnads- och miljöskyddsnämndens i Norrköpings kommun beslut den 8 oktober 2014, dnr. BMN , 230 att bevilja bygglov för uppförande av berg- och dalbana på fastigheten Marmorbrottet 1:17 i Norrköpings kommun. överklagandet m.m. Arne Bengtsson, Lars Bengtsson och Kopparbo Vägförening genom ordförande Lars Bengtsson har överklagat beslutet och yrkar att bygglovet upphävs samt att det inhiberas till dess Länsstyrelsen hat fattat slutligt beslut i ärendet. Kolmårdens Djmpatk AB hat beretts möjlighet att yttra sig över inhibitionsyrkandena. Länsstyrelsens bedömning Klagorätt Enligt l3 kap. 8 plan- och bygglagen (2010:900) (PBL) tillämpas 22 förvaltningslagen (1986:223) (FL) i fråga om vem som får överklaga. Enligt 22 FL får ett beslut överklagas av den beslutet angår om det har gått honom emot och beslutet kan överklagas. POSTADRESS: BESÖKSADRESS: LINKÖPING Östgötagatan 3 E-POST: WWW: ostergotland@lansstyrelsen.se lansstyrelsen.sejostergotland TELEFON: so 00 ORGANISATIONSNUMt>1ER: TELEFAX:

6 sid 2 Av förarbeten till förvaltningslagen (1971 :30 s. 391 f.) framgår att det allmänt sett brukar krävas som förutsättning för att besvärsrätt ska föreligga att det överklagade beslutet antingen påverkar vederbörandes rättsliga ställning eller berör ett intresse, som på något sätt erkänts av rättsordningen. Den närmare betydelsen får utläsas ur praxis. Förutom sökanden brukar oftast, även ägare till fastigheter som angränsar direkt till den fastighet där åtgärden vidtas tillmätas klagorätt, s.k. rågrannar. Utöver s.k. rågrannar kan det anses även angå ägare till fastigheter i grannskap som är särskilt berörda med hänsyn till arten och omfattningen av den byggnation som avses med bygglovet, naturförhållandena på platsen m.m. Arne Bengtsson har överklagat beslutet och yrkat på inhibition till dess att ärendetät slutligen avgjort. Arne Bengtsson är inte bosatt i området och har inte heller i övrigt anfört något som visar på att han skulle ha besvärsrätt. Arne Bengtsson kan mot bakgrund av ovanstående inte anses ha besvärsrätt i ärendet. Kopparbo vägförening har överklagat beslutet och yrkat på inhibition till dess att ärendet är slutligen avgjort. Kopparbo Vägförening har bland annat anfört att det aktuella området borde planläggas så att de ökade trafikproblemen som en berg- och dalbana skulle innebära får en lösning. Avtagsvägen till Kopparbo går mellan Tropicariet och Djurparksentren och boende i området måste således passera där för att ta sig till och från Kopparbo. Av samfallighetsföreningens stadgar framgår att den förvaltar vägar och parkornråden inom föreningsornrådet, vilket ligger sydost om djurparksområdet Vägföreningen förvaltar dock inte avtagsvägen som löper mellan Tropicariet och Djurparksentren. Kopparbo Vägförening kan mot ovanstående inte anses ha besvärsrätt. Vägföreningen har inte heller i övrigt anfört något som visar på att den skulle ha besvärsrätt i ärendet. Mot bakgrund av ovanstående finner Länsstyrelsen att Arne Bengtsson och Kopparbo Vägförening inte är berörd av beslutet på ett sådant sätt som ger dem rätt att överklaga det enligt 22 FL. Deras överklaganden ska därför avvisas. Lars Bengtsson har överklagat beslutet och yrkat på inhibition till dess att ärendet är slutligen avgjott. Länsstyrelsen bedömer att Lars Bengtsson i egenskap av sommarboende på fastigheten Timmergata 1:27, får anses berörd av beslutet på ett sådant sätt att han har rätt att överklaga beslutet. Inhibition Länsstyrelsen har att pröva Lars Bengtssons yrkande om inhibition. Enligt 29 förvaltningslagen (1986:223), FL, får en myndighet som skall pröva ett Överklagande bestämma att det överklagade beslutet till vidare inte skall gälla. Regeringsrätten har i rättsfallet RA 1990 ref. 82 bl. a. uttalat följande. För ställningstagande till frågan om inhibition i ett visst fall är det ofrånkomligt att också göra

7 sid 3 en viss bedömning av själva sakfrågan i målet. Vilken grad av sannowehet för att besvären skall bifallas som härvid bör krävas kan inte direkt utläsas av bestärrunelserna om inhibition i 28 fötvaltningsprocesslagen. I allmänhet bör krävas en tämligen hög grad av sannolilchet. Kraven för inhibition kan dock ställas lägre om det övetldagade beslutet är av sådan karaktär att en verkställighet inte kan bringas att återgå vid bifall till besvären eller otu det eljest är av stor betydelse för den enskilde all verblällight:ten av be:>lule::l skjuts upp i avvaktan på den slutliga prövningen. - Inhibition bör kunna meddelas om utgången i målet framstår som oviss. En förutsättning härför bör dock vara att det inte finns något motstående huresse som talar för att beslutet likväl skall gälla omedelbart. Länsstyrelsen bedömer att det fulns skäl att meddela inhibition och förordna att beslutet om bygglov tills vidare inte ska gälla. Länsstyrelsen kommer senare att avgöra ärendet i slutligt beslut. Hur man överklagar Se bilaga (formulär 140, mark- och miljödomstolen) I den slutliga handläggningen av detta ärende har, förutom undertecknade, länsarkitekt Jan Persson deltagit. fr;{~ Kristina H Samuelsson Chefsjurist /~e - r-::-! Anna-Maria Edlund Länsassessor Sändlis ta: Kolmårdens Djmpark AB/ Nielas Pai.J.nqvist, Koltnården + dk Arne Bengtsson, Lillsjövägen 6 B, Åby + dk Lats Bengtsson, Vessievägen 15, Brutntna Kopparbo Vägförening/ ordf. Lars Bengtsson, V esslevägen 15, Bronuna + d k Kopia till: By&,on~.ds - och rniljöskyddsn~mnd e n i Norrköpings kommu.n, Nonköping + dk

8 SvERIGEs DoMsTOLAR ANVISNING FÖR HUR MAN ÖVERKLAGAR - DOM l MÅL SOM HAR ÖVER KLAGATs TILL MARK- OCH MILJÖDOMSTOLEN Den som vill överklaga mark- och miljödomstolens dom ska göra detta skriftligen. Skrivelsen ska skickas eller lämnas till mark- och miljödomstolen. Överklagandet prövas av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Överklagandet ska ha kommit in till mark- och miljödomstolen inom tre veckor från domens datum. Sista dagen för överklagande finns angiven på sista sidan i domen. För att ett överklagande ska kunna tas upp krävs att Mark- och miljööverdomstolen lämnar prövningstillstånd. Det görs om: 1. det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som mark- och miljödomstolen har kommit till, 2. det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som markoch miljödomstolen har kommit till, 3. det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt, eller 4. det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet. Skrivelsen med överklagande ska innehålla uppgifter om: 1. den dom som överklagas med angivande av mark- och miljödomstolens namn, daturn för domen samt målnummer, 2. den ändring av mark- och miljödomstolens dom som klaganden vill få till stånd, 3. grunderna (skälen) för överklagandet, 4. de omständigheter som åberopas till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas, samt 5. de bevis som åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis. Skriftliga bevis som inte lagts fram tidigare ska ges in samtitligt med överklagandet. Om ni tidigare informerats om att förenklad delgivning kan komma att användas med er i målet/ärendet, kan sådant delgivningssätt också komrna att användas med er i högre instanser om någon överklagar avgörandet dit. Ytterligare upplysningar lämnas av mark- och miljödomstolen. Adress och telefonnummer finns på första sidan av domen. Om prövningstillstånd rnte meddelas står mark- och miljödomstolens avgörande fast. Det är därför viktigt att det klart och tydligt framgår av överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen varför klaganden anser att prövningstillstånd bör meddelas. > " VNIW.domstol.se

DOM 2015-06-01 Stockholm

DOM 2015-06-01 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060107 DOM 2015-06-01 Stockholm Mål nr P 1822-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-05 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen KLAGANDE 1. Florian Reitmann Uddvägen 12, lgh 1115 2. Karin Bengtsson Uddvägen 12, lgh 1112 3. Sanna Storing Uddvägen 12, lgh 1009 4. Katarina Tagesson Uddvägen

Läs mer

SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand

SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand Mål nr M 2182-14 PARTER Klagande 1. Celeste Kay (uppgivet namn) 2. Axel Skog Hökegårdsgatan 14A Lgh 1202 431

Läs mer

DOM 2015-01-27 Stockholm

DOM 2015-01-27 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 DOM 2015-01-27 Stockholm Mål nr M 5356-14 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-15 i mål nr M 7447-13,

Läs mer

DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2105-12 KLAGANDE 1. Lovisa Axelle Johnson, Box 2049, 103 12 Stockholm 2. Gladys Hultenby-Johnson, Box 2049, 103

Läs mer

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 6153-15 KLAGANDE Agneta Olsson Villagatan 14 761 40 Norrtälje Ombud: Kjell Olsson Samma adress ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM 2013-07-05 meddelad i Nacka Strand

DOM 2013-07-05 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-07-05 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 1321-13 KLAGANDE 1. Agneta Olsson, Villagatan 14, 761 40 Norrtälje Fjäll 19:46 Ombud för 1: Kjell Olsson, Villagatan

Läs mer

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2892-13 KLAGANDE Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Advokat Mikael Wärnsby och advokat Madeleine Edqvist Advokatfirman

Läs mer

DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö

DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö Mål nr M 3678-11 KLAGANDE A.G MOTPART Helsingborgs stad Miljönämnden 251 89 Helsingborg ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

BESLUT 2015-12-28 Meddelat i Falun

BESLUT 2015-12-28 Meddelat i Falun BESLUT 2015-12-28 Meddelat i Falun Mål nr 5303-15 1 KLAGANDE 1. Svenska Naturskyddsföreningen, 802002-4280 Box 4625 116 91 Stockholm 2. Svenska Rovdjursföreningen, 883202-3264 Masthamnen 116 30 Stockholm

Läs mer

DOM 2015-02-02 Stockholm

DOM 2015-02-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2015-02-02 Stockholm Mål nr P 7493-14 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-10 i mål nr P 5199-13,

Läs mer

DOM 2015-11-12 Stockholm

DOM 2015-11-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2015-11-12 Stockholm Mål nr M 7803-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-18 i mål nr M 3629-15, se

Läs mer

DOM 2013-12-13 Stockholm

DOM 2013-12-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2013-12-13 Stockholm Mål nr P 1666-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-29 i mål nr P 3946-12, se bilaga

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand. Kärande Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834, 118 88 Stockholm

PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand. Kärande Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834, 118 88 Stockholm 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand Aktbilaga 22 Mål nr F 1405-14 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Inge Karlström, ordförande, och

Läs mer

DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand

DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6011-09 KLAGANDE Föräldrakooperativet Framtiden ekonomisk förening, 769606-9801 c/o Anne-Marie S Lundell Vallavägen 9 B

Läs mer

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 05 DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm Mål nr 9476-15 1 KLAGANDE 1. Länsstyrelsen i Västmanlands län 721 86 Västerås 2. Svenska Jägareförbundet Öster Malma 611 91 Nyköping

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-04-14 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1376-15 KLAGANDE 1. Jan Engholm Hov Säby 107 592 92 Vadstena 2. Lars Engholm Hov Säby 111 592 92 Vadstena MOTPART

Läs mer

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad 1 YSTADS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad Aktbilaga 12 Mål nr T 1162-13 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN tillika PROTOKOLLFÖRARE Rådmannen Claes Enhörning PARTER KÄRANDE Bökebergs

Läs mer

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö Mål nr 3753-15 1 SÖKANDE MåleriCentralen syd AB, 556904-1378 Kullamöllevägen 339 275 71 Lövestad MOTPART AB Sjöbohem, 556650-0665 c/o Sjöbo kommun 275 80 Sjöbo SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM 2014-06-27 Stockholm

DOM 2014-06-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-06-27 Stockholm Mål nr P 3560-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-04-02 i mål

Läs mer

DOM 2015-05-22 Stockholm

DOM 2015-05-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2015-05-22 Stockholm Mål nr P 191-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-10 i mål nr P 5004-13, se

Läs mer

2012-03-05 meddelad i Sollentuna

2012-03-05 meddelad i Sollentuna ATTUNDA TINGSRÄTT DOM Mål nr B 7074-11 2012-03-05 meddelad i Sollentuna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Anna Thorvaldsson Norrorts åklagarkammare i Stockholm Målsägande Polismyndigheten

Läs mer

DOM 2012-11-06 Stockholm

DOM 2012-11-06 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 DOM 2012-11-06 Stockholm Mål nr P 5924-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-13 i mål nr P 4886-11,

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2016-06-15 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2016-06-15 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Farshid Norouzi, 19590801-2130 Gårdstigen 25 12552 Älvsjö Offentlig försvarare: Advokat Nils Hillert Process Advokatbyrå HB Box 19570

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Karlstad

2013-01-17 meddelad i Karlstad DOM Mål nr B 5563-12 2013-01-17 meddelad i Karlstad 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Magnus Haglund Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad Målsägande Kim Jansson Storgatan

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 23707-15 1 SÖKANDE AB OmsorgsCompagniet i Norden, 556640-2292 Edövägen 2 132 30 Saltsjö-Boo MOTPART Stockholms Stad, Socialförvaltningen 106 64 Stockholm

Läs mer

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna 1 Meddelad i Sollentuna Mål nr PARTER KÄRANDE Aspis Liv Försäkrings AB i likvidation, 516406-0203 c/o Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ombud: Advokat Robert Wikholm Advokatfirman Vinge

Läs mer

DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 4140-11 KLAGANDE 1. Catarina Högye Trosa Öbolandet 21:1(1/2) Vallvägen 131 136 41 Handen 2. Ulla Britt Ekelund Trosa Öbolandet 21:1(1/2)

Läs mer

DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5221-11 KLAGANDE Gamac Zweden AB, 556146-6961 Box 1269 791 12 Falun Ombud: Advokat L-G E APR Advokatpartner AB

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-01-22 meddelad i Vänersborg Mål nr M 979-12 KLAGANDE B.E. Ombud: L.O. c/o Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen AB MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2016-04-12 Stockholm

DOM 2016-04-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2016-04-12 Stockholm Mål nr P 8844-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-23 i mål nr P 2181-15, se bilaga

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-10-16 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 3993-14 KLAGANDE 1. Monica Lööf, Fylkesvägen 15, 174 46 Sundbyberg 2. Sven Malmros, Fylkesvägen 15, 174 46 Sundbyberg

Läs mer

DOM 2014-11-25 Stockholm

DOM 2014-11-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-11-25 Stockholm Mål nr P 1907-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-07 i mål nr P 5018-13, se

Läs mer

DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand

DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand 1 Miljödomstolen DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1036-09 KLAGANDE Marja Entrich AB, 556184-6287 Box 5393 102 49 Stockholm MOTPART Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-09-17 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 1764-14 KLAGANDE 1. Marianne Arvidsson Rindögatan 7, 5 tr 115 36 Stockholm 2. Helena Bodh Rindögatan 5, 7 tr 115

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2014 T 5554-13 KLAGANDE 1. EB 2. OB 3. BS 4. CS MOTPARTER 1. Byggnadsnämnden i Halmstads kommun Box 153 301 05 Halmstad 2. EV

Läs mer

BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm Mål nr 39322-10 Enhet 10 1 KLAGANDE HQ AB, 556573-5650 Mäster Samuelsgatan 20 103 71 Stockholm Ombud: Advokat Jonas Bergh Bergh & Co Advokatbyrå AB Box 7208 103 88

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

DOM 2015-12-21 Stockholm

DOM 2015-12-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-12-21 Stockholm Mål nr M 8944-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-10-06 i mål nr M 3851-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2012- Meddelad i Stockholm

DOM 2012- Meddelad i Stockholm Avdelning 2 2012- Meddelad i Stockholm Mål nr 4464-12 1 KLAGANDE Tredje Statsmakten Media AB, 556715-2086 Holländargatan 8 B 111 36 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm dom den

Läs mer

BESLUT 2012-03-30 Meddelat i Malmö

BESLUT 2012-03-30 Meddelat i Malmö Maria Persson 2012-03-30 Meddelat i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE Abbott Scandinavia Aktiebolag, 556046-6137 Box 1498 171 29 Solna Ombud: Advokat Tomas Kjellgren, jur. kand. Daniel Björklund och jur. kand. Anna

Läs mer

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg Sid 1 (4) Mål nr M 1808-07 KLAGANDE Marbäcks Bruk AB Marbäck 305 94 Halmstad MOTPART Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstads

Läs mer

BESLUT 2012-08-15 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2012-08-15 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 2 2012-08-15 Meddelat i Stockholm Mål nr 5255-12 1 KLAGANDE EQC Group AB, 556821-1089 Ombud: Advokaten Axel Eskeby Advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog AB Box 1043 791

Läs mer

DOM 2013-06-25 Stockholm

DOM 2013-06-25 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2013-06-25 Stockholm Mål nr P 1602-13 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-14 i mål nr P 4571-12, se bilaga A KLAGANDE A-K

Läs mer

BESLUT 2013-10-18 Meddelat i Uppsala

BESLUT 2013-10-18 Meddelat i Uppsala BESLUT 2013-10-18 Meddelat i Uppsala Mål nr 5262-13 Enhet 2 1 KLAGANDE The Trade Team i Vintrie AB, 556885-4797 Ombud: Advokaterna Lennart Arvidson och Helena Nilsson Setterwalls Advokatbyrå AB Box 4501

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-12-13 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2133-12 KLAGANDE Naturskyddsföreningen i Danderyd c/o Eivor Niklasson Ekbacksvägen 33 B 182 38 Danderyd MOTPART

Läs mer

DOM 2013-11-13 Stockholm

DOM 2013-11-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2013-11-13 Stockholm Mål nr P 8517-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-27 i mål P 1541-13,

Läs mer

DOM 2015-11-27 Stockholm

DOM 2015-11-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-11-27 Stockholm Mål nr M 3356-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-19 i mål M 1883-13, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-03-19 meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-03-19 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-03-19 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 73-15 KLAGANDE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun, 131 81 Nacka MOTPART Grundets vägförening, c/o

Läs mer

DOM 2013-01-10 Stockholm

DOM 2013-01-10 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0613 DOM 2013-01-10 Stockholm Mål nr P 9589-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-11 i mål P 3820-12, se bilaga A KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-11-05 Stockholm

DOM 2015-11-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2015-11-05 Stockholm Mål nr P 3455-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-27 i mål nr P 1428-15, se bilaga A KLAGANDE J S Ombud:

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö

DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-03-07 meddelad i Växjö Mål nr M 4224-13 KLAGANDE Niklas Josefsson Göstorp 8 571 94 Nässjö MOTPART 1. Bixia ProWin AB Box 1510 581 15 Linköping Ombud:

Läs mer

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Mål nr 823-16 1 SÖKANDE 12&12 Behandlingshem AB, 556446-9020 Svanövägen 54 872 93 Lunde MOTPART Mora kommuns inköpscentral 792 80 Mora SAKEN

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr P 3369-13 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-15 i mål nr P 2854-12, se bilaga KLAGANDE A S A MOTPART

Läs mer

DOM 2012-04-12 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-04-12 Meddelad i Göteborg 2012-04-12 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:2 1 SÖKANDE Svensk Fastighetsförmedling i Lerum, Alingsåsmäklaren Fastighetsförmedling HB, 969711-5468 Brobacken 6B 443 30 Lerum MOTPART Lerums kommun 443

Läs mer

DOM 2016-05-23 Stockholm

DOM 2016-05-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060204 DOM 2016-05-23 Stockholm Mål nr F 8931-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-02 i mål nr F 4237-13, se bilaga A KLAGANDE Kläppens Avloppsreningsverks

Läs mer

DOM 2015-11-05 Stockholm

DOM 2015-11-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-11-05 Stockholm Mål nr P 6797-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-26 i mål nr P 2748-14, se bilaga KLAGANDE Jämtkraft

Läs mer

DOM 2014-01-08 Stockholm

DOM 2014-01-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060101 DOM 2014-01-08 Stockholm Mål nr P 7235-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-05 i mål nr P 2493-13, se bilaga KLAGANDE Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2V2 -Ib 2 3. eddelad i Malmö. SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad

DOM 2V2 -Ib 2 3. eddelad i Malmö. SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad FÖRVALTNINGSRÄTTEN Sune Wennerberg DOM 2V2 -Ib 2 3 eddelad i Malmö Mål nr 10842-12 Sida 1 (6 SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm SAKEN

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 18328-15 1 SÖKANDE Dahl Sverige AB, 556287-0229 Ombud: Martin Göransson Mikael Rendahl Prosent AB Kungsgatan 13 B 352 31 Växjö MOTPART Husbyggnadsvaror

Läs mer

DOM 2016-01-20 Stockholm

DOM 2016-01-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2016-01-20 Stockholm Mål nr P 5529-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-26 i mål nr P 6171-14, se

Läs mer

DOM 2015-10-16 Stockholm

DOM 2015-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-10-16 Stockholm Mål nr P 2005-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-24 i mål nr P 6673-14, se bilaga KLAGANDE P W MOTPARTER

Läs mer

DOM 2016-03-17 Stockholm

DOM 2016-03-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2016-03-17 Stockholm Mål nr P 9993-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-10-23 i mål nr P 3410-15, se

Läs mer

DOM 2016-02-23 Stockholm

DOM 2016-02-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2016-02-23 Stockholm Mål nr P 7514-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-06 i mål nr P 2632-15, se bilaga A KLAGANDE 1. X 2. Y

Läs mer

DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg Mål nr 2804-12 E Enhet 2:1 1 SÖKANDE Selecta AB, 556069-3318 Ostmästargränd 5 120 90 Årsta Ombud: Magnus Kylhed Kylhed Juridik Örnstigen 23 183 50 Täby MOTPART Göteborgs

Läs mer

DOM 2013-04-30 Stockholm

DOM 2013-04-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 DOM 2013-04-30 Stockholm Mål nr P 10666-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-08 i mål nr P 3998-12, se

Läs mer

DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm Mål nr 611-16 1 SÖKANDE Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB, 556707-5352 Norgegatan 1 164 32 Kista MOTPART Järfälla kommun 177 80 Järfälla SAKEN Rättelse

Läs mer

DOM 2016-02-10 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-10 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Rimab Facility Service AB, 556345-6226 Bäckstensgatan 9 431 49 Mölndal Ombud: Advokaten Michael Gibbons Odevall Advokatbyrå AB Box 5052 402 22 Göteborg

Läs mer

DOM 2014-02-11 Stockholm

DOM 2014-02-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2014-02-11 Stockholm Mål nr P 7040-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-26 i mål nr P 1348-13, se bilaga KLAGANDE Hyresgästföreningen

Läs mer

DOM 2015-06-09 Stockholm

DOM 2015-06-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2015-06-09 Stockholm Mål nr P 10322-14 Dok.Id 1204750 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-22 i mål P 2583-14, se bilaga KLAGANDE MKB Fastighets

Läs mer

DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2016-11 KLAGANDE Myndighetsnämnden för teknik och miljö i Vallentuna kommun Tuna Torg 2 186 86 Vallentuna MOTPART

Läs mer

DOM 2015-10-26 Stockholm

DOM 2015-10-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2015-10-26 Stockholm Mål nr F 7412-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2015-07-23 i mål nr F

Läs mer

DOM 2014-10-02 Stockholm

DOM 2014-10-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2014-10-02 Stockholm Mål nr M 5983-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-28 i mål nr M 1960-14, se bilaga KLAGANDE Älvräddarnas

Läs mer

DOM 2014-12-17 Stockholm

DOM 2014-12-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-12-17 Stockholm Mål nr P 6026-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-12 i mål nr P 3147-14, se bilaga KLAGANDE 1. P-O B 2.

Läs mer

DOM 2013-02-04 Stockholm

DOM 2013-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-02-04 Stockholm Mål nr P 5735-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-01 i mål P 5770-11, se bilaga

Läs mer

2012-06-12 meddelad i Malmö

2012-06-12 meddelad i Malmö MALMÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr B 9751-11 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Jörgen Larsson Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Tilltalad Shirko Midak, 680710-2030 Norrbäcksgatan

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-01-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 5868-15 KLAGANDE 1. Bo Olofsson Kyrkogatan 15 172 32 Sundbyberg 2. Stefan Persson Kyrkogatan 13 172 32 Sundbyberg

Läs mer

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Wennergrens Hiss AB, 556401-0246 Svarvaregatan 11 523 90 Ulricehamn MOTPART 1. AB Eidar, Trollhättans Bostadsbolag, 556049-7611 Ombud: Stefan Jansson c/o AB

Läs mer

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn DOM Mål nr B 11280-12 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Ulrika Rogland Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Målsägande Sekretess Sekretess Målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö

DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö Mål nr 6921-13 1 SÖKANDE C. Ledel AB, 556302-4396 Västergård 141 311 69 Ugglarp MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm SAKEN Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling

Läs mer

DOM 2013-05-13 Stockholm

DOM 2013-05-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2013-05-13 Stockholm Mål nr P 3538-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-19 i mål nr P 2955-12, se

Läs mer

DOM 2014-09-23 Stockholm

DOM 2014-09-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060110 DOM 2014-09-23 Stockholm Mål nr P 2767-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål nr P 5946-13, se bilaga KLAGANDE L P Ombud: J

Läs mer

2012-03-16 meddelad i Borås

2012-03-16 meddelad i Borås BORÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 4052-11 meddelad i Borås 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge Åklagarkammaren i Borås Tilltalad Hans CHRISTIAN Billeskans, 781011-5530

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2017-03-03 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4847-16 KLAGANDE 1. Birgitta Adolfsson birgitta@badolfssondesign.se 2. Nätverket Årstafältet c/o ombudet Ombud:

Läs mer

DOM 2015-04-24 Stockholm

DOM 2015-04-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-04-24 Stockholm Mål nr P 9113-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-16 i mål nr P 1279-14, se bilaga KLAGANDE E O MOTPARTER

Läs mer

DOM 2013-02-27 Stockholm

DOM 2013-02-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2013-02-27 Stockholm Mål nr P 7703-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-21 i mål nr P 1847-12, se bilaga A KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-04-20 Stockholm

DOM 2015-04-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-04-20 Stockholm Mål nr M 2791-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-03-25 i mål nr M

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 april 2014 Ö 3119-13 SÖKANDE 1. KA 2. TB 3. PB 4. K-GG 5. BH 6. S-GH 7. BJ 8. KJ 9. HK Dok.Id 90786 HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress Telefon

Läs mer

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund Mål nr M 225-13 KLAGANDE 1. Härnösands kommun, Samhällsnämnden 871 45 Härnösand 2. Kramfors kommun, Miljö- och byggnämnden

Läs mer

DOM 2012-04-23 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-04-23 Meddelad i Göteborg 2012-04-23 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:5 1 SÖKANDE Grolls AB, 556084-1784 Box 4154 422 04 Hisings Backa Ombud: Patrik Wiland adress som ovan MOTPART Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka

Läs mer

DOM 2016-03-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-03-30 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-03-30 Meddelad i Stockholm Mål nr 1161-16 1 SÖKANDE Nav International AB, 556783-2570 Safirgatan 18 554 47 Jönköping MOTPART Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM 2015-06-18 meddelad i Växj ö

DOM 2015-06-18 meddelad i Växj ö VÄXJÖ TINGSRÄTT 4:4 KLAGANDE Carl-Johan Lindquist Mullbärsgatan 2 241 36 Eslöv DOM 2015-06-18 meddelad i Växj ö k')rv Mål nr P 1887-15 FSILÖV:T KOMMUN korntri:.fnstaikhis('w fnk. -06-7 1 MOTPART Eslövs

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-10-21 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4477-16 KLAGANDE EJSelenkonsult AB Genetikvägen 11 B 756 51 Uppsala MOTPART Uppsala kommun 753 75 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer