Omorganisering av Helsingborgs stads verksamheter inom kultur-, turism, evenemang- och fritidsområdena, Dnr 463/2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omorganisering av Helsingborgs stads verksamheter inom kultur-, turism, evenemang- och fritidsområdena, Dnr 463/2012"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Omorganisering av Helsingborgs stads verksamheter inom kultur-, turism, evenemang- och fritidsområdena, Dnr 463/2012 Ärendet Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet i juni 2012 att uppdra åt stadsdirektören att utreda hur stadens kultur-, fritids-, turism- och evenemangsverksamhet lämpligast organiseras, i syfte att uppnå ett bättre resursutnyttjande, effektivare verksamhet och bättre förutsättningar för samordning och styrning. Helsingborg är bland de svenska kommuner som satsar mest resurser per invånare till kultursektorn och kulturbudgeten uppgår brutto till ca 4,5 procent av stadens totala kostnader. Ur ett lednings- och styrningsperspektiv är det av största vikt att hela tiden säkra bra verksamhet för de resurser som ställs till förfogande. Flera försök har under åren gjorts för att på frivillig väg samordna och optimera ledning, styrning och organisation inom kulturområdet. Dessa försök har emellertid inte varit tillräckligt framgångsrika. En förändring kräver därför ett nytt och samlat grepp när det gäller ledarskap, såväl politiskt som professionellt. Inför innevarande mandatperiod beslutades att inrätta en idrotts- och fritidsnämnd, sedan dessa frågor tidigare hanterats inom dåvarande skol- och fritidsnämnden. Enligt reglementet ansvarar nämnden för fritid inklusive anläggningar, föreningsbidrag och lotteritillstånd samt för ägarstyrning av Helsingborgs Evenemang och Idrottspark AB. Nämnden har gemensam förvaltning med barn- och utbildningsnämnden med utbildningsdirektören som förvaltningschef. Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

2 Turism- och evenemangsfrågor har sedan länge hanterats av kommunstyrelsen och stadsledningsförvaltningen inom avdelningen för näringsliv och destinationsutveckling. Samordning, planering och bedömning av stadens finansiering eller deltagande i olika arrangemang/evenemang sker i HASPgruppen (där HASP står för Helsingborg, Arrangemang, Samordning och Prioritering) med representanter från stadsledningsförvaltningen, kulturförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen. är också huvudman för turistbyrån, som numera återfinns i Dunkers kulturhus. Helsingborg är i jämförelse med landets övriga kommuner väl försedd när det gäller antalet institutioner och arenor. Med institutioner och arenor menas i detta sammanhang både inom- och utomhusarenor som lämpar sig för olika slags publika evenemang. Staden förfogar över, direkt eller indirekt genom något av sina bolag, följande arenor: -Inomhus: Stadsteatern, Konserthuset, Dunkers kulturhus, Kulturmagasinet, Helsingborgs Arena -Utomhus: Olympia, Sofiero slottsträdgårdar, Fredriksdal muséer och trädgårdar, Grytans utomhusscen i Slottshagen. Public Partners förslag Konsultföretaget Public Partner har på uppdrag av stadsdirektören utarbetat ett förslag till ny organisation av stadens samlade verksamheter inom områdena kultur, fritid, turism och evenemang, se utredning (bilaga 1). Syftet med förslaget är att föreslå en organisation som stödjer en samlad kultur- och fritidspolitik som verktyg för ökad integration, jämställdhet, tolerans och förbättrad folkhälsa samt som kan säkerställa ett bättre resursutnyttjande, effektivare verksamhet och bättre förutsättningar för samordning och styrning. Förslaget innebär att staden tar ett samlat grepp över utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter för invånare i Helsingborg och besökare, för alla åldrar och alla skeden i livet, genom en sammanhållen förvaltningsstruktur. Förslaget har varit föremål för gemensamma partiöverläggningar under september 2013 februari 2014 samt varit föremål för en bred remissbehandling som innefattat föreningslivet och de kommunala råden. har särskilt efterfrågat synpunkter gällande principerna för den framtida organisationen, dvs motiv för val av organisationsform, organisations- och verksamhetsgrundande principer i förslaget samt organisering av verksamheterna i ett förvaltnings- och ett bolagsspår. Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

3 Utredningen har remitterats till kulturnämnden, barn- och utbildningsnämnden, idrotts- och fritidsnämnden, Helsingborgs Stadsteater AB, Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus AB, Helsingborgs Evenemang och ldrottspark AB, ungdomsrådet, kommunala handikapprådet kommunala pensionärsrådet vilka har inkommit med yttrande (bilaga 2-10). Utredningen har även remitterats till kommunala integrationsrådet som avstår från att yttra sig (bilaga 11). Kulturnämnden förordar förslaget och anför att sammanslagningen av förvaltningarna och att Sofiero slott och slottsträdgård flyttas till det nya bolaget Helsingborg Arena och Scen AB möjliggör effektivare verksamhet och resursutnyttjande. Kulturnämnden betonar vikten av att samarbetet mellan Stadsteatern och Konserthuset och stadens övriga kulturinstitutioner måste fortsätta att utvecklas, oavsett juridisk form. Nämnden ser det som naturligt att även fortsättningsvis ha det övergripande kulturpolitiska ansvaret för Helsingborgs stad, där även Helsingborgs Stadsteater och Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus ingår. Kulturnämnden har gett kulturföreningar, studieförbund, fristående museer och arkiv möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Lars Dalesjö (MP) reserverade sig mot beslutet. Barn- och utbildningsnämnden anför att det vid en förändring av nuvarande organisation är av yttersta vikt att det goda samarbetet mellan fritids- och skolverksamheten kan bibehållas. En organisationsförändring i enlighet med föreliggande förslag måste planeras noga, så att verksamheten fortsatt kan leverera hög kvalitet. Samtidigt som nya utmanande synergieffekter kan uppnås mellan fritids- och kulturverksamheterna måste befintliga synergieffekter säkras. Barn- och utbildningsnämnden påpekar att den genomförda utredningen i första hand belyser förhållanden som gäller för den kulturella sektorn, och endast i liten grad effekterna för fritidsverksamheten. Anna- Maria Myszka-Gustafsson (MP) reserverade sig mot beslutet. Idrotts- och fritidsnämnden förordar förslaget och anför att en ny organisation ger mervärden genom att nya målgrupper nås och nya synergieffekter uppstår. Nämnden anser att det är av stor vikt att det positiva engagemang som finns i stadens föreningsliv tillvaratas och utvecklas. Synpunkter från stadens idrottsföreningar har inhämtats vid ett möte arrangerat i samarbete mellan politiken och Helsingborgsidrottens Samorganisation, HISO. Idrottsföreningarna har framhållit att man vill behålla dagens organisation, eftersom den fungerar mycket bra. Man efterfrågar jämförelser med andra kommuner och uttrycker en oro för en sammanslagning mellan kulturförvaltningen och fritidsområdet på grund av stora kulturella skillna- Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

4 der mellan verksamheterna. Gustaf Andersson (FP) reserverade sig mot beslutet. Helsingborgs Stadsteater AB förordar förslaget och anför att det i och för sig kan diskuteras var de närmare mer exakta gränssnitten mellan de presenterade organisationerna bör dras. Stadsteatern menar dock att innehållet i det föreslagna bolaget Helsingborg Arena och Scen AB i stora drag är väl avvägt. Stadsteatern framför idén om att det utöver politiker kan vara branschrepresentanter och företrädare för till bolaget anknutna intressen som ingår i styrelsen. Vice ordförande Lars Dalesjö (MP) reserverade sig mot beslutet. Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus AB anför att om den nya organisationen kan skapa förutsättningar för att förstärka symfoniorkestern med minst nuvarande numerär, och att orkestern ges möjlighet att även framdeles spela på en hög internationell nivå och därigenom verksamt bidra till stadens vision 2035, kan den nya organisationen bli lyckad. Styrelsen har i punktform sammanställt styrkor, svagheter, möjligheter och hot såväl med dagens organisation som med den föreslagna. Slutsatsen är att även om samordningsvinsterna inte är uppenbara kan det finnas värde av att driva verksamheterna i ett stort bolag med stora resurser, om än ringa. Helsingborgs Evenemang och ldrottspark AB förordar förslaget och anför att en samlad verksamhet ger bättre förutsättningar för att göra prioriteringar, minskar sårbarheten och underlättar stadens evenemangsplanering. En samlad verksamhet skapar ett jämbördigt förhållande med stadens övriga bolag och externa parter. Ungdomsrådet förordar förslaget men saknar tydligare kriterier för urval av aktörer i det nya bolaget Helsingborg Arena och Scen AB. Kommunala Handikapprådet förordar förslaget. Kommunala pensionärsrådet anser att det bör vara en gemensam kultur- och fritidsnämnd till den föreslagna förvaltningen för kultur och fritid samt att Fredriksdal och Sofiero ska ligga i samma bolag. Med anledning av förslaget har Region Skånes kulturnämnd, som ansvarig för tilldelning av statliga och regionala bidrag till kulturinstitutioner i Skåne för Helsingborgs vidkommande totalt 32,8 mnkr- ställt frågor om dels hur förslaget ska säkerställa att beviljade bidrag från regionen kan säkras/spåras till det område som bidraget avser, dels med vem/vilka som regionens poli- Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

5 tiker och tjänstemän ska föra kulturpolitiska överläggningar med i Helsingborg. s förslag ställer sig bakom de i utredningen redovisade organisations- och verksamhetsgrundande principerna för bildandet av ett Helsingborg Arena och Scen AB på sätt som föreslås, med det tillägget att utomhusscenen Grytan i Slottshagen bör tillföras bolaget. Denna centralt belägna utomhusscen, som idag förvaltas av stadsbyggnadsförvaltningen, har enligt kommunstyrelsens uppfattning en i stora delar outnyttjat potential för evenemang och konserter. I dagsläget används scenen endast i begränsad omfattning. Bolaget bedöms ha bättre möjligheter än staden att vidareutveckla utomhusscenens/-arenans potential. delar däremot inte utredarnas förslag att flytta över Turistbyrån från stadsledningsförvaltningens avdelning för näringsliv och destinationsutveckling till Helsingborg Arena och Scen AB. Enligt kommunstyrelsens uppfattning är det varken en förutsättning eller viktigt för bolagets verksamhet att Turistbyrån ingår i detsamma. Tvärtom kan det bli kontraproduktivt att bryta ut Turistbyrån ur sitt sammanhang på stadsledningens avdelning för näringslivs- och destinationsutveckling - Turism- och destinationsutveckling. Fokus bör istället läggas på samarbetet mellan det nya bolaget och Turism & destinationsutveckling/turistbyrån. Ett nära samarbete blir en hävstång för ny kunskap och nytt tänk som bidrar till att Helsingborg fortsätter att utvecklas som pionjär i arbetet med att skapa, testa och införa nya modeller för att utveckla service, utbud och produkter och platser. Helsingborg Turistbyrå är en viktig del i värdekedjan för hela turism- och destinationsutvecklingen i Helsingborg. ställer sig däremot bakom utredarnas förslag att bolagets ansvar för verksamheter inom Olympiaområdet ska innefatta Helsingborg Arena, hall A, B och C samt Olympiastadion, d v s inte innefatta Idrottens Hus (nedan IH). Enligt kommunstyrelsens uppfattning är gränssnittet mellan bolaget och förvaltningen väl avvägt. IH nyttjas till övervägande del, i storleksordningen 85 procent, av föreningslivet och endast i mycket begränsad omfattning till evenemang. Denna fördelning förväntas bestå över tiden, varför anläggningen organisatoriskt bör tillhöra idrotts- och fritidsnämnden. Till det kan läggas ytterligare omständigheter, såsom momsfrågor, frågor rörande ansvar för bokning etc, som sammantaget talar för en organisatorisk tillhörighet inom idrotts- och fritidsnämnden. Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

6 Beträffande Region Skånes kulturnämnds frågeställningar vill kommunstyrelsen understryka att en sammanslagning av dagens kulturbolag till ett gemensamt bolag, Helsingborg Arena och Scen AB, inte påverkar de statliga och regionala bidragen till stadens institutioner. Bidragen är kopplade till den bedrivna verksamheten, inte vilken juridisk person institutionerna tillhör. Varken verksamheterna eller institutionernas konstnärliga frihet och innehåll kommer att ändras som en direkt följd av den föreslagna organisationsförändringen och institutionerna kommer att behålla sina individuella särarter i förhållande till varandra. Spårbarheten av beviljade bidrag kommer därigenom inte att gå förlorad till följd av föreslagen omorganisation. kan inte heller se att organisationsförändringen i sig innebär någon förändring rörande frågan om med vem/vilka som regionens företrädare ska föra kulturpolitiska överläggningar med i Helsingborg. Dessa kommer -liksom idag- föras med berörda nämnder och styrelser, d v s med kulturnämnden respektive styrelsen för Helsingborg Arena och Scen AB. Det övergripande kulturpolitiska ansvaret i Helsingborg, såsom det definieras i nämndens reglemente, kommer även fortsättningsvis att ligga på kulturnämnden. ställer sig inte bakom utredningens förslag om att bilda en kultur- och fritidsförvaltning. delar den kritik som framförts av flera remissinstanser om att det saknas tillräckligt bärkraftiga argument för en sammanslagning av kulturförvaltningen med fritidsverksamheten inom skol- och fritidsförvaltningen. bedömer att det finns en överhängande risk för att dagens mycket positiva samarbete mellan skol- och fritidsverksamheten riskerar att falla vid en sådan sammanslagning och att det i utredningen inte redovisats tillräckligt starka argument för en gemensam kultur- och fritidsförvaltning som uppväger denna risk. vill även understryka vikten av att lyssna på och ta fasta på de farhågor som idrotts- och föreningslivet uttrycker, så som de kommit till uttryck vid remissbehandlingen av förslaget, vid en sammanslagen förvaltning. Behovet av ökad samordning mellan verksamheterna kan lösas utan en sammanslagning, genom tydliga direktiv och uppdrag till respektive förvaltningschef. Förslaget innebär i punktform följande organisationsförändring: Att bilda Helsingborg Arena och Scen AB genom att fusionera Teaterbolaget, Konserthusbolaget och Arenabolaget in i ett gemensamt aktiebolag. Att bolaget får i uppdrag att på stadens vägnar ansvara för verksamheterna på arenorna Stadsteatern, Konserthuset, Helsingborgs Arena Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

7 (A, B och C-hall men inte Idrottens Hus), Olympia, Sofiero slottsträdgårdar, och Grytans utomhusscen i Slottshagen. Att överföra Sofiero slottsträdgård och Grytans utomhusscen i Slottshagen till bolaget. Att överföra Evenemangsenheten inom SLF till bolaget; och Att organisatoriskt placera Helsingborg Arena och Scen AB som ett verksamhetsutövande dotterbolag till HSF AB Förslag till beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att bilda Helsingborgs Arena och Scen AB i enlighet med vad som redovisats i ärendet, att uppdra åt HSF AB att ombilda Helsingborgs Stads Utveckling 4 AB till Helsingborgs Arena och Scen AB, att upprätta förslag till bolagsordning för bolaget samt att praktiskt fullfölja bolagsbildningen, att uppdra åt kommunstyrelsen att revidera kommunstyrelsens, kulturnämndens och idrotts- och fritidsnämndens reglementen i enlighet med i ärendet redovisat förslag, att underställas kommunfullmäktige efter valet, dock senast i december 2014, att utse kommunstyrelsen till styrelse i Helsingborgs Arena och Scen AB under bildande (nuvarande Helsingborgs Stads Utveckling 4 AB ) under perioden 1 april december 2014, att uppdra åt kommunstyrelsen att vidta samtliga erforderliga förberedelseåtgärder för ett genomförande av omorganisationen per den 1 januari 2015; samt att förklara paragrafen över beslutet omedelbart justerad. beslutar för egen del att uppkomna kostnader för genomförandet av omorganisationen, som ett genomförandeprojekt, ska belasta kommunstyrelsen/stadsgemensamt; samt att uppdra åt stadsdirektören att svara för genomförandeprojektet, med projektstart den 1 april Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

8 Helsingborg den KOMMUNSTYRELSEN Peter Danielsson Ordförande Palle Lundberg Stadsdirektör Bilagor 1. Utredning om organisering av Helsingborgs stads verksamheter inom o kultur-, turism, evenemang- och fritidsområdena 2. Kulturnämnden den 23 januari 2014, 6 3. Barn- och utbildningsnämnden den 23 januari 2014, 4 4. Idrotts- och fritidsnämnden den 22 januari 2014, 3 5. Helsingborgs Stadsteater AB den 20 januari 2014, Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus AB 7. Yttrande från Helsingborgs Evenemang och ldrottspark AB registrerat den 22 januari Yttrande från Ungdomsrådet daterat den 22 januari Kommunala Handikapprådet den 10 december 2013, Yttrande från Kommunala Pensionärsrådet daterat den 28 januari Kommunala integrationsrådet den 17 december 2013, 3 Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

9 Expedieras till Kulturnämnden Barn- och utbildningsnämnden Idrotts- och fritidsnämnden Helsingborgs Stadsteater AB Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus AB Helsingborgs Evenemang och ldrottspark AB Ungdomsrådet Kommunala Handikapprådet Yttrande från Kommunala Pensionärsrådet Kommunala integrationsrådet Rådhuset HELSINGBORG Telefon (10)

10 10(10)

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42)

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Utlåtande 2004:187 RI (Dnr 023-4280/2003) Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Eva Ahlström (M) Peter Johansson (M) Mats

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28 Utfärdat 2015-04-21 Handläggare Camilla Nyman Förslag till beslut att fullfölja tidigare tecknad avsiktsförklaring med övriga delägare i Göteborg & Co Träffpunkt AB genom att förvära näringslivets aktier

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB

Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB Ägardirektiv för Helsingborg Arena och Scen AB Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(7) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av

Läs mer

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Utlåtande 2014:80 RI (Dnr 302-421/2014) Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-12-14 Vår referens Tjänsteskrivelse Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 STK-2015-1456 Sammanfattning Malmö

Läs mer

Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar

Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar 1 Fastställd av kommunstyrelsen 2014-04-28, 201 Mål- och styrdokument för Västerviks kommuns arbete med barn och ungdomar Styrning och ledning Arbetet med barn- och ungdomsfrågor, med fokus på samordning

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anders Teljebäck Sammanträdesdatum 3 juni 2015 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionsal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser.

Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. Gällande förbundsordning för Sjuhärads kommunalförbund: Utöver vad som anges i Kommunallagen (KL) gäller nedanstående bestämmelser. 1 Medlemmar namn, säte och varaktighet Medlemmar i Sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagspolicy Policy 2011-11-21, 233 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden 31-38

Hjälpmedelsnämnden 31-38 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-12 Hjälpmedelsnämnden 31-38 Tid: Tisdagen den 12 juni kl.09:00-15:00 Plats: Kungsbacka närsjukhus, sammanträdesrum Tjolöholm Ledamöter Bengt Eliasson (fp) Berit von

Läs mer

Ställningstagande rörande sammanslagning av Göteborg & Co Kommunintressent AB och Göteborg & Co Träffpunkt AB genom en s k omvänd fusion

Ställningstagande rörande sammanslagning av Göteborg & Co Kommunintressent AB och Göteborg & Co Träffpunkt AB genom en s k omvänd fusion Bilaga G Styrelsen 215-11-2 1 Diarienummer: 31/14 Handläggare: Anna Liedholm Tel: 31-368 54 59 E-post: anna.liedholm@gshab.goteborg.se Ställningstagande rörande sammanslagning av Göteborg & Co Kommunintressent

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna.

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna. Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Minnesanteckningar kommunchefsmöte Dag onsdagen den 23 januari 2013 Tid 08.30 11.45 Plats Umeå stadshus, Kommunstyrelsens sammanträdesrum ande Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun

Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun Rapport avseende granskning av koncernstyrningen. Habo Kommun november 2012 Innehåll Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.2 Revisionsfråga... 2 1.2.1 Avgränsning... 2 1.3 Metod... 2 2. Utgångspunkter

Läs mer

Företagspolicy för Vetlanda kommun

Företagspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp Policy Beslutad av (datum och ) Kommunfullmäktige (2007-04-25 32) Giltig fr.o.m. 2007-04-25 Dokumentansvarig VD, Vetlanda Stadshus AB Gäller för Alla kommunala bolag Senast reviderad 2007-04-25

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning RIKTLINJER Riktlinjer för konkurrensutsättning POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då

Läs mer

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21

Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information om Nya Visit Dalarna Dalarna 2016-01-21 Information till - Styrelserna i Visit Idre AB, Malung Sälen Turism AB, Siljan Turism AB, Visit Södra Dalarna AB, Siljan Turism Intressenter ek. för.,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL Arbetsutskottet Nr 8/2011 Kl 10.30-11.20 48-59 Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering, 52: Datum för anslag

Läs mer

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10 ABCD Ronneby kommuns revisorer Granskning av kommunens Revisionsrapport Antal sidor:10 , Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 3 4. Revisionskriterier 3 5. Metod 3 6. Ansvarig nämnd 3 7. Flyktingmottagning

Läs mer

Uppsiktsplikt och ägarstyrning

Uppsiktsplikt och ägarstyrning www.pwc.se Revisionsrapport Uppsiktsplikt och ägarstyrning Margareta Irenaeus Cert. kommunal revisor Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Bolagspolicy för kommunens bolag

Bolagspolicy för kommunens bolag Bolagspolicy för kommunens bolag Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Bolagskoncernen Dokumentnamn: Bolagspolicy för Varbergs kommun Beslutsdatum: 2015-06-16, 103 Dokumentansvarig

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

vår hälsa länets möjlighet

vår hälsa länets möjlighet vår hälsa länets möjlighet Folkhälsopolicy för Jämtlands län 2011 2015 folkhälsopolicy förord Jämtlands län 2011 2015 Jämtlands län har unika möjligheter till ett gott liv...... och i den här folkhälsopolicyn

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Myndighetsförordning (2007:515)

Myndighetsförordning (2007:515) Bilaga 2 163 Myndighetsförordning (2007:515) Förordningens tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen. Om en lag eller en förordning innehåller en bestämmelse

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Stockholms stads budgetförslag för 2016

Stockholms stads budgetförslag för 2016 Stockholms stads budgetförslag för 2016 Introduktion Introduktion Det här kommer jag att prata om Utmaningar i Stockholm stad Så arbetar staden Stockholms stads budgetförslag 2016 Nämndspecifika uppdrag

Läs mer

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Genomförd av CMA Research AB Maj 2015 Helsingborgs stad, Medborgarundersökning 2015 Q2, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta

Läs mer

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 1 Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Eftersom vi just nu har flera frågor inom skridskosporten som ligger på politikernas bord och det snart är val så gick skridskoföreningarna tillsammans med skridskoförbundet

Läs mer

Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C)

Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl. 13.00-14.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser i 3 kap. 17 och 6 kap. kommunallagen

Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser i 3 kap. 17 och 6 kap. kommunallagen KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 14 (31) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 17 december 2012 9 Paragraf Diarienummer KS-2012/1145.112 Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om klimatsmart och hälsofrämjande mat som grundalternativ

Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om klimatsmart och hälsofrämjande mat som grundalternativ KS 15 12 OKT 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer gunilla.ahlander 2011-08-31 KSN-2011-0144 Kommunstyrelsen Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om klimatsmart och hälsofrämjande mat

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6)

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Utlåtande 2003:65 RIV (Dnr 410-139/2000, 419-616/1999) Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Simkunnighetsundersökning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(5) Antaget av kommunfullmäktige 2014-09-25, 142 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och skollagen m.m. gäller bestämmelserna i detta reglemente Verksamhetsområden

Läs mer

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2013:85 RV (Dnr 316-324/2013) Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Förmedlingsavgiften tas bort

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15

Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning FÖR SKARABORGS KOMMUNALFÖRBUND ANTAGEN AV SKARABORGS FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2015-01-15 Förbundsordning för Skaraborgs Kommunalförbund Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Skaraborgs

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek...

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek... Biblioteksplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 2016 14, 2015KS/0405 Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper...

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Granskningsredogörelse Ägarstyrning

Granskningsredogörelse Ägarstyrning www.pwc.se Granskningsredogörelse Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Ägarstyrning Norrlands Etanolkraft AB Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen ns förslag Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag 2. Grundläggande tankar kring den nya organisationen 3. Fördelar och risker med ny organisation

Läs mer

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52)

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Utlåtande 2005: RV (Dnr 339-3440/2005) Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se

Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se 1 (3) 2011-03-09 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Rodolfo Alvarez 08-523 017 95 rodolfo.alvarez@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Nya riktlinjer för idéslanten Dnr

Läs mer

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50 2015-01-16 1(22) Plats och tid Sammanträdesrummet K1, Parkgatan 4 Alvesta 2015-01-16 kl. 9:00 15:35 Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Yrkeshögskolan Kungsbacka Klockan 16:30-19.40 ande Ledamöter Ulrika Landergren (FP), ordförande Marianne Pleijel (M), förste vice

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Bolagspolicy för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

a,1 ÄOIPAIMUL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2015-12-16 Skansberget, 14:30-16.30

a,1 ÄOIPAIMUL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2015-12-16 Skansberget, 14:30-16.30 a,1 ÄOIPAIMUL Plats och tid: Skansberget, 14:30-16.30 Ledamöter: Rickard Malmström (MP), ordf. Loa Mothata (S), 1:e vice ordf. Markus Lagerquist (M), 2:e vice ordf Leif Wahlström (S) Lars Madej (S) Helena

Läs mer

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid Tillfälle att prioritera frågan Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid 24 november, 2005 Inledning...3 Den aktuella uppföljningen...4 Amnestys kommunundersökning och den kommunpolitiska

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge 2014-12-19 1 (13) Larsen, Kristina Kommunsekreterare Sammanträdesdatum 2015-01-13 Plats Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge Tid 08:30 Ledamöter Carina Wutzler (M), ordförande Anna Mannfalk (M),

Läs mer

Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s)

Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s) PM 2009: RI (Dnr 209-939/2009) Avknoppningar Skrivelse av Carin Jämtin (s) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelsen av Carin Jämtin (s) anses besvarad med vad som

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 7.30-12 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa

Läs mer

Utlåtande 2003: RI (Dnr 302-3342/2003)

Utlåtande 2003: RI (Dnr 302-3342/2003) Utlåtande 2003: RI (Dnr 302-3342/2003) Renodling av stadens fastighetsbestånd Utredning om förutsättningar för att renodla stadens bestånd av omsorgs-, kultur- och kommersiella fastigheter, rapport från

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning

Tolktjänst för vardagstolkning YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/01886 2016-06-10 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Henrik Gouali Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Tolktjänst för vardagstolkning Sammanfattning

Läs mer

Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt

Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2013 Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt J ERNST & YOUNG ~~~Illlllllll~ =~ ERNST&YOUNG Innehåll 1. Inledning

Läs mer

1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag

1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag 1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag Godkända av kommunfullmäktige 2011-05-24, 59, 2012-09-25 81, Dnr 2012/1210 Reviderade av kommunfullmäktige 2015-05-26, 64 och 2015-09-22, 134

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Anders Lerner 08-523 068 32 anders.lerner@sodertalje.se. Yttrande över revisionsskrivelse angående samarbetsavtal med Kulturhuset i Ytterjärna AB

Anders Lerner 08-523 068 32 anders.lerner@sodertalje.se. Yttrande över revisionsskrivelse angående samarbetsavtal med Kulturhuset i Ytterjärna AB 1 (4) 2012-06-01 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över revisionsskrivelse angående

Läs mer

Visionsstyrningsmodellen

Visionsstyrningsmodellen Visionsstyrningsmodellen Innehållsförteckning Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell... 3 Hur fungerar visionsstyrningsmodellen?... 4 Visionsstyrningsmodellens uppbyggnad... 5 Beskrivning av delprocesserna...

Läs mer