Krishantering för Skellefteås dricksvatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krishantering för Skellefteås dricksvatten"

Transkript

1 Krishantering för Skellefteås dricksvatten Dokumentet beskriver kriskommunikation och tekniska åtgärder under perioden 18 april 6 juli. Historiken kommer att utökas och kompletteras fortlöpande. Måndag 18 april Vid 14-tiden måndagen den 18 april kontaktar landstingets smittskyddsenhet (SME) Skellefteå kommuns bygg- och miljökontor (BMK) via telefon. Smittskyddsenheten meddelar att man efter provtagning inom sjukvården kunnat konstatera ett antal fall av Cryptosporidiuminfektion. Smittskyddsenheten redovisar att det har varit många personer (cirka fem/dygn under den föregående veckan) som sökt sjukvård för mag- och tarmsymptom. Symptomen (feber, ont i magen) stämmer inte helt överens med vinterkräksjukan. Denna spridning gör att smittskyddsenheten misstänker dricksvattnet som smittbärare. Smittskyddsenheten hade även tidigare under vintern informerat BMK om två konstaterade fall av Cryptosporidium. Smittskyddsenheten ansåg vid det tillfället att de två fallen inte hade någon koppling till dricksvattnet eftersom det handlade om enstaka personer, varav ett fall kunde förklaras genom smitta utomlands. Vid det här tillfället, måndag 18 april, bedömer dock BMK i samråd med SME, att det är nödvändigt att omgående ta prover i både råvattnet och renvattnet från vattenverket Abborren. BMK kontaktar därför Smittskyddsinstitutets laboratorium för att få information om hur den särskilda provtagningen på dricksvatten ska utföras. Tekniska kontoret får också information om läget och om att prov ska tas på dricksvattnet. Provtagningsutrustning beställs från Smittskyddsinstitutets laboratorium. Klockan skickar en miljöinspektör ett e-postmeddelande för kännedom om ovanstående till kommunens säkerhetssamordnare. Ungefär en halvtimme senare informeras kommunchefen som därefter kallar ett antal nyckelpersoner till ett samordningsmöte för att ta fram riktlinjer för ett krisscenario. En krisledningsorganisation upprättas med representanter för kommunledningskontoret, tekniska kontoret, bygg- och miljökontoret, smittskyddsläkaren och Skellefteå lasarett.

2 Tisdag 19 april Vid niotiden på morgonen tas de första Cryptosporidiumproverna på inkommande råvatten och utgående renvatten vid Abborrens vattenverk. Vid samma tid har informationsenheten på kommunledningskontoret personalmöte. Chefen delar ut information och ansvarsområden. Om det visar sig att dricksvattnet är smittat av Cryptosporidium går kommunens informationsverksamhet in i krisorganisation. Kommunens kriskommunikation ska begränsa sig till kommunala ansvarsområden. Frågor som rör sjukvården ska hänvisas till smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Åtgärder för ett worst case scenario förbereds, bland annat detta: Presstjänst för kontakter med media planeras. Kontakter med kollegor på Östersunds kommun etableras. Faktasida på webben om Cryptosporidium och hur man ska hantera dricksvattnet förbereds. En Frågor och svar -sida utifrån erfarenheterna från Östersund läggs upp. Länkning till ett webbformulär som Smittskyddsinstitutet tillhandahåller börjar förberedas. Via detta formulär hoppas man kunna fånga upp dem som inte har sökt sjukvård. Skulle det visa sig att smittan inte kommer från vattnet så kan problemet vara relaterat till livsmedel. Då kan det fortfarande vara aktuellt att använda webbformuläret. Planering över hur de sociala medierna bäst kan användas. Förberedelse för hur kommunen med kort varsel kan sätta in annonser i tidningarna. Syftet med annonseringen är att upplysa om vattenhantering samt att berätta om webbenkäten. Interninformation förbereds. Kundtjänst förbereder upplysningscentral och har höjd beredskap att hantera frågor via Facebook. På förmiddagen beslutar Skellefteå kommun att gå ut med rekommendationen att koka kranvattnet. Detta publiceras på kommunens hemsida klockan Meddelandet distribueras ut till nyhetsredaktionerna via Newsdesk. Klockan genomförs ett telefonmöte mellan kommunen, landstingsledningen, smittskyddsenheten och sjukhuset i Skellefteå. När smittskyddsläkaren har redogjort för läget står det klart att kokningsrekommendationen var riktig. Klockan går smittskyddsläkaren, på kommunens uppdrag, ut med ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) med ett kokningspåbud. Allt för att vara på den säkra sidan. Informationsenheten på kommunledningskontoret övertar informationsansvaret; ytterligare webbinformation och pressmeddelanden förbereds och kundtjänst förbereder sig på att besvara allmänhetens oroliga frågor. Ett krisledningsrum upprättas på kommunledningskontoret. Krisledningens uppgift är att leda, samordna och dokumentera arbetet med krisen. Ett viktigt verktyg i krisledningens arbete är WIS (webbaserat krisinformationssystem) som används dels

3 som intern dagbok och dels för att informera länsstyrelse, andra kommuner, myndigheter m fl. Alternativa scenarier om problemet inte beror på dricksvattnet diskuteras intensivt. På tisdagseftermiddagen håller kommunen och landstinget en gemensam presskonferens på lasarettet. Budskapet är: Koka vattnet även om vi inte är säkra på att vattnet är smittkällan. På kvällen publiceras webbformuläret som syftar till att kartlägga smittoläget. Övriga åtgärder under dagen: VAA-avdelningen (vatten, avfall och avlopp) på tekniska kontoret sonderar tekniska lösningar för att eliminera eventuella parasiter i vattenverket. En del försiktighetsåtgärder vidtas bland annat stängs baden i Eddahallen och Örjanshallen. (Eddahallen kunde dock öppna igen följande dag eftersom badhuset är försett med UV-rening.) En vattencistern ordnas för lasarettets dricksvattenförsörjning Vattentankar från VAKA-gruppens (Vattenkatastrofgruppen) nödvattenlager i Luleå börjar levereras till äldreboenden, större förskolor och prioriterade gruppboenden. Onsdag 20 april Dagen inleds med ett nytt telefonmöte mellan kommun och landsting. Kommunchefen samlar förvaltningscheferna och informeras om nuläget. Förvaltningarna involveras i krisen på olika sätt, bl.a. genom att hädanefter skicka dagliga rapporter till krisledningen. Tekniska kontoret påbörjar orsaksutredning med kontroll av ledningsnät samt drift av vattenverk. Ytterligare Cryptosporidumprover tas bl.a. på inkommande vatten till Tuvans reningsverk. Webbinformationen kompletteras och rutinerna vässas. Webbenkäten har redan på eftermiddagen fått över 2000 svar. Eftersom påskhelgen närmar sig planeras jour och bemanning under de lediga dagarna. På onsdagskvällen några timmar efter dagens gemensamma presskonferens kommer de första provsvaren: Dricksvattnet innehåller inte Cryptosporidium. Redan tidigare under dagen har dock kommunen och landstinget bestämt att kokningspåbudet skulle kvarstå, oavsett provsvaret. Anledningen är att fler provsvar är att vänta och det är för tidigt att blåsa faran över.

4 Torsdag 21 april Svaren på webbenkäten fortsätter att strömma in. På torsdag förmiddag har ungefär 4300 personer svarat. Denna kartläggning är ett viktigt instrument för både smittskyddet och VAA-avdelningen i arbetet med att försöka spåra smittan. Övriga aktiviteter under dagen: Kontakt med leverantörer av UV-anläggningar tas. Genomgång av bräddningar och läckor. Extra arbetsledarberedskap för att klara vattenförsörjning och pågående vattenläckor. Fortsatt orsaksutredning samt provtagning av Cryptosporidium på strategiska platser. Kommande helgs provtagningar planeras och personal schemaläggs för utförandet. Många verksamheter, däribland VAA-avdelningen, kundtjänst och informationsenheten ställde i ordning beredskaps- och tjänstgöringslistor inför långhelgen. En viktig uppgift blir att bevaka och kommentera de sociala medierna dels kommunens egen Facebooksida, dels Norrans artikelkommentarer. På skärtorsdagens kväll kommer nästa uppsättning av provsvar från Smittskyddsinstitutet: Inget spår av Cryptosporidium. Men budskapet kvarstår: Fortsätt att koka kranvattnet. Påskhelgen, fredag 22 april måndag 25 april Under påskhelgen har många fler verksamheter än vanligt personal i arbete och beredskap. Dagliga stabsmöten och pressmeddelanden tillsammans med landstinget tillhör helgrutinen. Fram till annandag påsks morgon har personer fyllt i webbenkäten personer har uppgett magsjukesymptom sedan 1 april. Kundtjänst håller öppet hela påskhelgen, dessutom utökade öppettider Det konstateras att det handlar om Cryptosporidium Hominis, dvs. samma art av parasit som i Östersund. Arbete med de utställda vattentankarna pågår dagligen. Extra tankbil från brandförsvaret lånas in. Tankar fylls på och rengörs kontinuerligt. Via Norran får kommunen kontakt med privatperson som har "gammalt vatten". Cryptosporidumprov tas på det. Cryptosporidiumprov tas även på andra ställen där det är ledningar med låg omsättning och därigenom "gammalt vatten". Nya provtagningar, kontroll av provsvar, avstämning och sammanställning av driftuppgifter som underlag för orsaksutredning På söndagen levereras nya provsvar. Inget Cryptosporidium i dricksvattnet den här gången heller.

5 Budskapet till allmänheten blir nu att förbereda sig på en långvarig period med kokning. Ett annat budskap är att vattenkokningen ger effekt antalet insjuknade börjar sjunka. Tisdag 26 april Epidemikurvan går kraftigt neråt och det bevisar att vattenkokningen ger effekt. Tusentals Skelleftebor tros ha haft Cryptosporidium sedan utbrottet. Lasarettet är fullbelagt. Den nationella VAKA-gruppen (Vattenkatastrofgruppen) deltar med expertishjälp inom bland annat mikrobiologi, orsaksutredning och informationsfrågor samt värdefulla tips om vad man kan tänka på när man befinner sig i denna situation. Byggoch miljökontoret fortsätter att informera livsmedelsföretagen om frågor kring vatten, is, dryck mm. Dykare tar slamprover vid inlopp samt dagvattenledning. Bygg- och miljökontoret inleder en orsaksutredning Kommunstyrelsens arbetsutskott slår fast att kommunstyrelsen ska fatta beslut om inköp av UV-anläggningar. Onsdag 27 april Den tidigare akutfasen övergår i en arbetsfas. Dagliga avstämningsmöten fortsätter med Skellefteå kommun, Landstinget, Smittskyddsenheten m fl. Man överväger en avtrappning av presskonferenser och att pressmeddelanden inte behöver skickas ut under helgerna förutsatt att inget speciellt inträffar. Bygg- och miljökontoret lämnar in en anmälan om misstänkt miljöbrott. Kommunstyrelsen fattar det formella beslutet om att rekommendera tekniska nämnden att köpa in UV-anläggningar. VAKA håller informationsträff för personalen inom kommunens VAA-verksamhet. Fredag 29 april Vattenkokningen ger effekt allt färre insjuknar. Under hela denna vecka har ytterligare prover tagits, men ingen parasit har upptäckts. Experterna i den nationella VAKA-gruppen (Vattenkatastrofgruppen) berättade att det kan vara oerhört svårt att hitta Cryptosporidium. I Östersund fick de emellertid positiva provsvar i princip hela den aktuella perioden.

6 Måndag 2 maj På måndag 2 maj har personer svarat på webbenkäten och har uppgett att de haft magsjukesymptom sedan den första april. Det finns nu 95 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover från sjuka patienter sedan den 15 april. Tisdag 3 maj Kommunens frivilliga resursgrupp, FRG, startar sitt arbete med att köra ut vattendunkar till mindre förskolor och gruppboenden. Provtagning av vattenledningsnätet utökas. UV-anläggningar som kan användas i Abborren finns i Växjö och i Stockholm (Norrvatten). Nedmonteringen av dessa anläggningar för att flytta dem till Skellefteå startar denna vecka. Onsdag 4 maj UV-anläggningen innebär nya rördragningar, samt nytt el- och styrmontage i vattenverket. Arbetet med att ta fram en spolplan startar. Träff med Räddningstjänsten och SOS Alarm kring säkerheten inför att lasarettet ska få vatten via Slinds vattentäkt. Med anledning av vattensituationen träffas Skellefteå kommun, Destination Skellefteå och olika entreprenörer och diskuterar olika idéer som ska underlätta för besöksnäringen att ta emot besökare på ett bra sätt. Personliga besök hos företag, hjälp med information, skyltar och utbildning tas upp som förslag. Torsdag 5 maj Skellefteå lasarett får vatten från Slinds vattentäkt i vattenledningarna. Fler provtagningar både på indikatorbakterier och Cryptosporidium utförs. Bygg- och miljökontoret är nu klara med inventeringen av enskilda avlopp i området från Abborrverket till Medledammen. Fredag 6 maj Tekniska kontoret lämnar in rapport om bräddningar till bygg- och miljökontoret. Måndag 9 maj Webbenkäten stängs. Cryptosporidiumsmittan i Skellefteå konstateras vara Sveriges näst största. En ny uppföljande brevenkät ska skickas ut senare till ett slumpvist urval av Skellefteås befolkning. Torsdag 12 maj Dykare undersöker ledningar i Klintforsån. Nya Cryptosporidiumprover tas. Ytterligare dricksvattenprov tas på Solbacken. Mediaträff med teknikinriktning på Abborrens vattenreningsverk inför UV-montaget.

7 En första preliminär spolningsrapport kommer från vatten- och miljökonsultfirman DHI. Det sker fortlöpande provtagning och resultatanalyser. I samband med dykningarna i Klintforsån upptäcks en avloppsledning som är igensatt. Stoppet åtgärdas omedelbart det går inte att avgöra när det uppstått. Onsdag 18 maj Klorhalten sänks eftersom ledningsnätet mellan Abborrverket och Solbackens reservoarer ska undersökas. Anledningen är att man vill se om det finns något inläckage av avloppsvatten på den delen av ledningsnätet. Olika indikatorbakterier ska sedan analyseras. Vikten av att fortsätta koka vattnet poängteras. Inom ramen för bygg- och miljökontorets utredning för att hitta källan till utbrottet begär man in uppgifter från tekniska kontoret. BMK utreder också olika avloppsanläggningar och beställer en utredning från SMHI för att analysera strömningar i Skellefte älv. Torsdag 19 maj Montering av UV-anläggningarna är igång. Tekniska kontoret planerar för en utökad framtida provtagning av mikroorganismer dels i vattenverket men också på avloppsreningsverket i Tuvan. Rengöringen av vattenreservoarerna planeras, kontakter tas med tilltänkta utförare. Det är mycket fokus och arbete kring spolplanerna. Och det står nu klart att spolningen kommer att ta hela sommaren. Personalresurser inför sommaren ses över eftersom en stor del av spolningen kommer att ske under semestertid. Måndag 23 maj Skellefteå kommun, Destination Skellefteå och olika entreprenörer har ett uppföljningsmöte där man fortsätter diskutera frågor kring besöksnäringen. Tisdag 24 maj Klorhalten sänks ett tag till på grund av provtagning av indikatorbakterier. Onsdag 25 maj Olika montage vid vattenverket Abborren utförs. Planeringen av sommarens renspolning och rengöring av reservoarer fortsätter. Torsdag 26 maj Klorhalten är normal igen men kokningspåbudet kvarstår. Ledningsnätet mellan Abborrverket och reservoarerna på Solbacken är okej.

8 Fredag 27 maj VAKA har inte längre jourberedskap. Kontaktpersoner finns som back-up. Arbetet med intrimning och optimering av Abborrverket pågår. Måndag 30 maj Söndag 5 juni Utbildning och genomgång kring vattenverket Abborrens nya drift för alla inblandade drifttekniker. Tisdag 7 juni UV-anläggningen i Abborrverket testas. En servicetekniker från Sverige och en från England är på plats för att trimma in anläggningen. Fredag 10 juni Provtagning sker i olika dagvattenledningar för att leta eventuella felkopplingar från avloppsledningsnätet. Förberedelser görs för att kunna börja rengöra vattenverkets två bassänger. Enligt spolplanerna tar det hela sommaren att spola ledningsnätet och rengöra vattenreservoarerna. Kommunen ledningsnät är cirka 700 kilometer långt och vattnet ska omsättas tio gånger. Torsdag 16 juni Personliga besök inom besöksnäringen påbörjas för att besvara frågor och för att informera om vad som är viktigt att tänka på. Fredag 17 juni Fortsatta undersökningar av dagvattnet. Ett par felkopplingar hittas och ska åtgärdas. Bland annat undersöks dagvatten på lasarettsområdet. En felkoppling hittas där och det avloppet stängs direkt. Måndag 20 juni Psykiatrin får nu också Slindvatten och lasarettets ledningsnät undersöks ytterligare för att säkerställa att spillvatten från lasarettet inte rinner ut i dagvattnet. Tisdag 21 juni Teknikträff för media kring det kommande spolningsarbetet. Måndag 27 juni Pressmeddelande: Parasitutbrott i ett globalt perspektiv. Onsdag 29 juni Pressmeddelande: Vattnet inget problem för Stadsfesten i Skellefteå

9 Torsdag 30 juni Pressmeddelande: Bada i älven på egen risk Fredag 4 juli Pressmeddelande: Parasitutbrott leder till UV-boom Onsdag 6 juli De första bostadsområdena börjar renspolas.

Stefan Johansson Avdelningschef, vatten- och avfall Tekniska kontoret

Stefan Johansson Avdelningschef, vatten- och avfall Tekniska kontoret Stefan Johansson Avdelningschef, vatten- och avfall Tekniska kontoret Lejonströmsbron: Sveriges längsta vägbro i trä 207 meter, över Skellefteå älv anno 1737 Magsjuka i Skellefteå 1 fall pos för Cryptosporidium

Läs mer

Från kris till kontroll. Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade parasitattacken Med fokus på kommunikation.

Från kris till kontroll. Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade parasitattacken Med fokus på kommunikation. Från kris till kontroll Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade parasitattacken Med fokus på kommunikation. 71 200 invånare Larmet går parasiten är här! Fredag 15 april Första fallet av cryptosporidium

Läs mer

Första veckan - försöka förstå - Vad är det som händer? Kommunens krisledningsgrupp formeras Kontakta VAKA nationella vattenkatastrofgruppen Ordna

Första veckan - försöka förstå - Vad är det som händer? Kommunens krisledningsgrupp formeras Kontakta VAKA nationella vattenkatastrofgruppen Ordna Kjell Lundqvist Första veckan - försöka förstå - Vad är det som händer? Kommunens krisledningsgrupp formeras Kontakta VAKA nationella vattenkatastrofgruppen Ordna med 1 m 3 vattentankar till prioriterade

Läs mer

Fallstudie - råvarubrist Botnia fisk

Fallstudie - råvarubrist Botnia fisk Fallstudie - råvarubrist Botnia fisk Innehåll Företaget innan händelsen... 2 Händelsen... 3 Åtgärder under den kritiska perioden... 4 Företagets erfarenheter... 7 Företaget efter händelsen... 8 Kommunens

Läs mer

Från kris till kontroll. Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade dricksvattenkrisen

Från kris till kontroll. Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade dricksvattenkrisen Från kris till kontroll Cryptosporidium och hur Skellefteå kommun hanterade dricksvattenkrisen Larmet går! Fredag 15/4 Första fallet av cryptosporidium upptäcks Måndag 18/4 Fall 2 och 3 konstateras Landstingets

Läs mer

Rapport Vattenburet utbrott av Cryptosporidium i Östersund november december 2010

Rapport Vattenburet utbrott av Cryptosporidium i Östersund november december 2010 Rapport Vattenburet utbrott av Cryptosporidium i Östersund november december 2010 Östersunds kommun Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Händelseförloppet... 3 De första dagarna med kokningsrekommendation...

Läs mer

Utbrott av Cryptosporidier i Skellefteå 2011. Vad hände? Vad gjorde vi? Lärdomar

Utbrott av Cryptosporidier i Skellefteå 2011. Vad hände? Vad gjorde vi? Lärdomar Utbrott av Cryptosporidier i Skellefteå 2011 Vad hände? Vad gjorde vi? Lärdomar 72000 inv i kommunen 36000 inv i centralorten 7200 kvkm (Sveriges största kustkommun) 1 500 sjöar, 5 älvar och 36 mil kust

Läs mer

Utsläpp av avloppsvatten orsakade cryptosporidiesmittan

Utsläpp av avloppsvatten orsakade cryptosporidiesmittan Utsläpp av avloppsvatten orsakade cryptosporidiesmittan en redovisning av bygg och miljökontorets arbete och slutsatser Slutrapport 2011 08 30 Utsläpp av avloppsvatten orsakade cryptosporidiesmittan -

Läs mer

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare 20160210 o VAKA nås via larmnummer 020 30 20 30 (SOS) dygnet runt o Krisen ska vara akut o Larmet ska vara förankrat hos chef o Stöd på

Läs mer

Vad hände i Östersund?

Vad hände i Östersund? Vad hände i Östersund? 26/11 2010 18/2 2011 Hiltula, Miljöchef Johnson, VA-chef 1 Misstanken Under november hittade labbet på sjukhuset krypto hos patienter 24 november kontaktar smittskyddsläkaren miljö

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Smittat vatten. i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd. Sommaren 2015. Slutrapport med utvärdering

Smittat vatten. i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd. Sommaren 2015. Slutrapport med utvärdering Smittat vatten i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd Sommaren 2015 Slutrapport med utvärdering Om rapporten Upprättad: 2015-11-11 Inger Hansson, avdelningschef, VA-avdelningen Författare kapitlet orsaksutredning

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

När ska vattnet kokas?

När ska vattnet kokas? När ska vattnet kokas? EN STUDIE AV KOMMUNERNAS KOKNINGSREKOMMENDATIONER När ska vattnet kokas? 1 Förord Livsmedelsverket anser att varje utfärdad rekommendation från kommunerna till medborgarna att koka

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansvar... 3 Informationsstabens uppgifter...

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar

Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar Förslag på egenkontrollprogram för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 med ändringar införda t o m LIVSFS 2011:3 Innehållsförteckning

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011. Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12

Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011. Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12 Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011 Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12 Cryptosporidium ett s.k. urdjur, intracellulär intestinal protozo,

Läs mer

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall Dricksvatten - Hur hanterades parasitattacken av Cryptosporidium 2011?

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall Dricksvatten - Hur hanterades parasitattacken av Cryptosporidium 2011? Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall Dricksvatten - Hur hanterades parasitattacken av Cryptosporidium 2011? Skellefteå Närhet. Trygghet. Kvalité. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per dygn.

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Johan Adolfsson, koncernstaben Godkänd av Tomas Storm, tf kommunikationsdirektör 2010-02-09 Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef, 2010-02-09 Reviderad den Version Dnr kommunikationsinsatser

Läs mer

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys. för mandatperioden 2011-2014

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys. för mandatperioden 2011-2014 Kommunal risk- och sårbarhetsanalys för mandatperioden 2011-2014 Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0226 Datum: 2011-09-27 Paragraf: 296 Reviderande instans: Kommunstyrelsen Diarienummer:

Läs mer

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys Kommunal risk- och sårbarhetsanalys för mandatperioden 2011-2014 - uppföljning och revidering 2012 Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0226 Datum: 2011-09-27 Paragraf: 296 Reviderande instans:

Läs mer

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet

Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Projektbeskrivning 2013-09-16 sid 1 (1) Förslag till fortsättning på dagvattenprojektet Under 2013 påbörjades ett MÖTA-projekt med inriktning på tillsyn av dagvatten. Fokus i projektet har varit verksamheters

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 61 Den 2019-05-07 61 Dnr 2019/00213 Kriskommunikationsplan Kommunstyrelsens beslut Upprättat förslag till kriskommunikationsplan antas.

Läs mer

Månen vandrar sitt tysta vis, snön lyser vit på älvens is, snön lyser vit på påskadagen. Skelleftebon har ont i magen.

Månen vandrar sitt tysta vis, snön lyser vit på älvens is, snön lyser vit på påskadagen. Skelleftebon har ont i magen. Månen vandrar sitt tysta vis, snön lyser vit på älvens is, snön lyser vit på påskadagen. Skelleftebon har ont i magen. Larmet går! 19/4 2011 Krisgrupp: Koka vattnet! Är det dricksvattnet från Abborren?

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

Rekommenderad kokning av vattnet i Karlskoga

Rekommenderad kokning av vattnet i Karlskoga Rekommenderad kokning av vattnet i Karlskoga Juni 2009 Maj 2012 RUBRIKER 16/6-09 2 HÄNDELSEFÖRLOPP 2009-06-09 Ordinarie provtagning enligt kontrollprogram 2009-06-11 kl: 15:00 Laboratoriet meddelade att

Läs mer

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN Isprojektet 2012 Mikrobiologisk provtagning av is En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand Juni 2012 1 Syfte 1 SYFTE Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning

Läs mer

Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99

Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99 1 Lickershamns Samfällighetsförening 2016-06-11, 07-02 Bengt E W Ardklint Version 7 Sekreterare i LSF 070 306 53 99 Styrelsens information i frågan om vattenverkets framtid Denna information bygger på

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Information till dig som fastighetsägare om geoteknisk undersökning

Information till dig som fastighetsägare om geoteknisk undersökning Informationsbrev 2016-06-01 Information till dig som fastighetsägare om geoteknisk undersökning Skellefteå kommun planerar att bygga en ny vattenförsörjning för en stor del av kommunens invånare. Ett av

Läs mer

överlämna förvaltningens yttrande över remissen till Landstingsstyrelsen

överlämna förvaltningens yttrande över remissen till Landstingsstyrelsen HSN 2009-01-27 p 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Medicinska Ledningsstaben 2008-12-03 HSN 0801-0055 LS 0809-1095 Handläggare: Ann Fjellner Yttrande över Remiss, Uppdrag i budget 2008

Läs mer

Utvärdering av kommunens åtgärder vid vattenincident

Utvärdering av kommunens åtgärder vid vattenincident Tjänsteskrivelse 2016-09 - 13 Handläggare Magnus Brattgård Säkerhets - och serviceavdelningen Diarienummer 2016KS/0557 Kommunstyrelsen Utvärdering av kommunens åtgärder vid vattenincident Förslag till

Läs mer

När det skiter sig arbetssätt i krisorganisation. Örebro DUF-möte 2015-10-14

När det skiter sig arbetssätt i krisorganisation. Örebro DUF-möte 2015-10-14 När det skiter sig arbetssätt i krisorganisation Örebro DUF-möte 2015-10-14 Svampens vattentorn Händelsen Tekniska åtgärder Ledning / Samverkan Kriskommunikation Direktmedia Efterspel Reflektioner Händelsen,

Läs mer

Allmänna sömnråd. Generella rekommendationer:

Allmänna sömnråd. Generella rekommendationer: Inför eventuell förskrivning av sinnesstimulerande hjälpmedel Bilaga 1 Allmänna sömnråd Generella rekommendationer: Sovrumsmiljö som främjar sömnen - Bekväm säng i välkänd miljö - Rätt temperatur, gärna

Läs mer

Vad hände i Östersund? och vad har vi lärt oss. 26/11 2010 18/2 2011. Jari Hiltula. Miljöchef Östersunds kommun

Vad hände i Östersund? och vad har vi lärt oss. 26/11 2010 18/2 2011. Jari Hiltula. Miljöchef Östersunds kommun Vad hände i Östersund? 26/11 2010 18/2 2011 och vad har vi lärt oss. Jari Hiltula Miljöchef Östersunds kommun Östersunds kommun i täten mot ett hållbart samhälle Först i landet med miljöcertifiering enligt

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare 20160229 o VAKA nås via larmnummer 020 30 20 30 (SOS) dygnet runt o Krisen ska vara akut o Larmet ska vara förankrat hos chef o Stöd på

Läs mer

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär 2014-10-03 Solgerd Gotvik Nybliven pensionär När jag blickar tillbaka och ser att jag har varit 49 år i sjukvården på Gotland, så blir jag lite nostalgisk och undrar, vart tog åren vägen?? Under åren har

Läs mer

Egenkontroll. Ett stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram. Lokalens namn: Telefon/Fax: Adress: Kontaktperson: Telefon/Mobil:

Egenkontroll. Ett stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram. Lokalens namn: Telefon/Fax: Adress: Kontaktperson: Telefon/Mobil: Egenkontroll Ett stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram Lokalens namn: Telefon/Fax: Adress: Kontaktperson: Telefon/Mobil: Ansvarig för egenkontrollen: Telefon/Mobil: Syftet med egenkontroll Egenkontroll

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) yttrande

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) yttrande SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-05-28 AN-2015/311.109 1 (5) HANDLÄGGARE Sofia Nilsson 08-535 312 07 sofia.nilsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård

Läs mer

När det skiter sig kvalitativt arbetssätt i krisorganisation. Lars Ferbe Mats Brantsberg

När det skiter sig kvalitativt arbetssätt i krisorganisation. Lars Ferbe Mats Brantsberg När det skiter sig kvalitativt arbetssätt i krisorganisation Lars Ferbe Mats Brantsberg Svampens vattentorn Händelsen Tekniska åtgärder Ledning / Samverkan Kriskommunikation Direktmedia Efterspel Reflektioner

Läs mer

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne.

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne. Gävle januari 2016 Fastighetsägare 1 Fastighetsägare 2 Adress Postnummer Ort Till våren är det dags för kommunalt vatten och avlopp! Vatten- och avloppsnätet där du bor blir färdigt under våren 2016. I

Läs mer

Vattenkvalitén i våra unitar. var står vi idag/ i morgon

Vattenkvalitén i våra unitar. var står vi idag/ i morgon Vattenkvalitén i våra unitar var står vi idag/ i morgon Patogener i unitens vatten så minskar du risken för spridning av parasiter, bakterier och virus Rolf Claesson Nils Bäckman Stig Edwardsson Anders

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Kommunikationsstrategi Studentboet

Kommunikationsstrategi Studentboet Antagen av Studentboets styrgrupp den 24/05/2016 Detta dokument utgör riktlinjer för Studentboets kommunikation. Riktlinjerna omfattar all kommunikation där Studentboet står som avsändare. Riktlinjerna

Läs mer

Krisplan för Nacka kommun

Krisplan för Nacka kommun 2012-03-15 KFKS 2012/83-012 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se 212000-0167 Innehåll

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv

Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv Sommaren 2015 Vad har hänt? Sent på tisdagseftermiddagen den 23 juni 2015 fick kommunens larmcentral indikationer på att flera invånare i Everöd hade

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor

Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Larm och samverkansplattform för kommunikation och lägesuppfattning för den svenska beredskapen vid nukleära olyckor Projekt 10 från handlingsplanen för den svenska beredskapen för radiologiska och nukleära

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Skogsbränder juni 2008. Hudiksvalls kommun Ägare: Holmen skog 157 ha

Skogsbränder juni 2008. Hudiksvalls kommun Ägare: Holmen skog 157 ha Skogsbränder juni 2008 Hudiksvalls kommun Ägare: Holmen skog 157 ha Förhistoria Skogsbrandgrupp tillsatt för att komma med förslag på utveckling av vår taktik och teknik våren 2008 Skogsbränder i Skån

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen Kommunikationsstrategi Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun, 2015 Kommunikationsstrategi för vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun Övergripande strategi

Läs mer

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK

SNABBGUIDE TILL NEWSDESK SNABBGUIDE TILL NEWSDESK Kom igång snabbt och enkelt 1 Om Newsdesk... 1.1 Så här går det till... 1.2 Informationen kan du få på olika sätt... 2 Vad kostar det?... 2.1 Registrera dig... 3 Inloggning...

Läs mer

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 INLEDNING...3 KOMMUNIKATION...3 INFORMATIONSANSVAR...3 INTERN KOMMUNIKATION...4 INTERNA KANALER...4 GroupWise och Intrapolis...4

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög...

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög... 2012-04-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 17 april 2012 kl 10:00-11:55 Närvarande Anmält förhinder Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Maria Gustafsson (S),

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Hygienplan för vattenbruksanläggningar

Hygienplan för vattenbruksanläggningar Hygienplan för vattenbruksanläggningar Jordbruksverket vill tacka Cefas (Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science) i Storbritannien för att vi fått använda deras Finfish biosecurity measures

Läs mer

Plan för hantering av samhällsstörning och extraordinära händelser i Grästorps kommun

Plan för hantering av samhällsstörning och extraordinära händelser i Grästorps kommun Grästorps kommun Plan för hantering av samhällsstörning och extraordinära händelser i Grästorps kommun Lednings- och informationsplan 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-10-19 Innehåll Inledning...

Läs mer

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna:

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna: Dokumentation Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015 Första diskussionspunkterna: 1. Vart vänder man sig för att hitta bästa mottagningsort? 2. Vem har mandat att fatta beslut om mottagning? 3. Vet kommunerna

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005

En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005 En sammanställning över PTS lägesrapporter om telekommunikationerna publicerade på PTS webbplats under januari till mars 2005 PTS lägesrapport om telekommunikationerna - måndag den 7 mars Det sker ett

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 KRISINFORMATIONSPLAN för Lycksele kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 Inledning Krisinformationsplanens giltighet och delar Planen gäller kommunledningens och förvaltningarnas/bolagens

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya

Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya WAiK Water Action in Kenya WAiK är en demokratiskt, politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för att förse människor i Nyanza provinsen

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) yttrande

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) yttrande SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-05-28 SN-2015/1603.109 1 (5) HANDLÄGGARE Sofia Nilsson 08-535 312 07 sofia.nilsson@huddinge.se Socialnämnden Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015

Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sörensen Jimmy Datum 2015-05-18 Diarienummer KSN-2015-0772 Kommunstyrelsen Prioriteringsordning och planeringsunderlag för Styrel 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Virusorsakad gastroenterit på sjukhus

Virusorsakad gastroenterit på sjukhus 1(7) Innehåll: 1.Bakgrund 2. Syfte 3. Omfattning. Ansvar 5. Tillvägagångssätt 5.1 Bedömning av situation 5.2 Tillägg till basala hygienrutiner Handtvätt med tvål och vatten 5.3 Definition utbrott, kohortvård

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Att aktivt arbeta med att inventera risker för mikrobiologisk förorening exempel från Rådasjön.

Att aktivt arbeta med att inventera risker för mikrobiologisk förorening exempel från Rådasjön. Att aktivt arbeta med att inventera risker för mikrobiologisk förorening exempel från Rådasjön. Stefan Jonsson Mölndals stad Inger Kjellberg Göteborg Vatten Mölndalsån Medelvattenflöde 3,2 m 3 /s Total

Läs mer

Enkel självbetjäning på vår webbplats

Enkel självbetjäning på vår webbplats Enkel självbetjäning på vår webbplats På Stockholm Vattens webbplats, www.stockholmvatten.se, hittar du bland annat blanketter, aktuella avgift er och information om planer ade vattenavstängningar. Inloggade

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap 2010-01-12 Dnr 2164/2010 1(5) Enheten för krisberedskap Joakim Beck-Friis Tel: 075-247 34 38 E-post: joakim.beck-friis@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter och allmänna

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 20 (28) 146 REVIDERAD INFORMATIONSPLAN VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Dnr: LKS 2015-429 En informationsplan vid extraordinära händelser är

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Omvårdnadsinformatik 2016-04-18 Åsa Cajander, Uppsala universitet Isabella Scandurra, Örebro universitet Rapport om kunskapsläget på gång 11

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 29:5

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 5 29:5 29:5 En stor del av befolkningen på en ort insjuknade genom smitta från det kommunala renvattnet. Eftersom smittspridningen inte befanns vara en följd av att kommunen eftersatt sina skyldigheter enligt

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer