Nationella referensgruppen 23 november 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationella referensgruppen 23 november 2011"

Transkript

1 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen, Malmö högskola Maria Hedenström, KB (adjungerad) Gunilla Herdenberg, KB Christina Jönsson Adrial (adjungerad) Helena Kettner Rudberg, Sjukhusbiblioteken i Sörmland Calle Nathanson, Sveriges kommuner och landsting Agneta Olsson, Göteborgs universitetsbibliotek Christina Persson, Göteborgs stadsbibliotek Annika Peurell, Nordiska museets bibliotek Kerstin Sahlin, Uppsala universitet (p1-6) Johan Sterte, Luleå Tekniska universitet Gunnar Sahlin, KB (ordförande) Inger Klondiras (sekreterare) Övriga närvarande från KB Göran Konstenius, p 6, Marja Haapalainen, p 7 1. Gunnar Sahlin öppnade mötet. En presentationsrunda gjordes och den nya medlemmen Kerstin Olsson, Länsbibliotek Östergötland hälsades särskilt välkommen. Kerstin är ny ordförande i Sveriges länsbibliotekarier efter Margaretha Eriksson. Hon ersätter Margaretha i Nationella referensgruppen. 2. Dagordningen godkändes efter följande tillägg till punkten Övrigt: Kultursamverkansmodellen, OCLC. 3. Minnesanteckningar från föregående möte gicks igenom och lades till handlingarna.

2 ANTAL SIDOR 2(7) 4. KB:s inflytandestruktur. Förslag till arbetsformer, mandat, uppdrag, bemanning etc. Christina Jönsson Adrial sammanfattade processen. I april 2011 arrangerade KB två workshops, varav en genom allmän inbjudan och en med expertgruppernas ordförande. Resultatet sammanställdes och ett första förslag till inflytandestruktur diskuterades vid Nationella referensgruppens möte den 6 maj. Efter ytterligare revidering sändes förslaget ut på remiss. Sammanställningen av svaren och ett slutförslag diskuterades vid Nationella referensgruppen den 14 september. Referensgruppen godkände då KB:s förslag till vilka grupper som ska ingå i inflytandestrukturen, med undantag av att man rekommenderade att den föreslagna EXPERTgruppen för Libris nationella infrastruktur istället blir en STYRgrupp. Gunnar Sahlin inflikade att KB föreslår att Libris nationella infrastruktur blir en styrgrupp. Han betonade att alla frågor och grupper är viktiga, men vissa frågor involverar bibliotekens ekonomi på ett grundligare sätt och det är därför relevant att ha en styrgrupp för detta. Sedan Nationella referensgruppsmötet i september har Nationell samverkan tagit fram ett förslag till arbetsformer, mandat, uppdrag, bemanning etc. Vid stämman den 23 november kommer expertgruppssekreterarna att presenteras på scen och ett open space ska genomföras med möjlighet för stämmodeltagarna att lämna synpunkter till vilka prioriterade områden grupperna ska arbeta med. I december sänds en förfrågan ut till de organisationer som ska utse medlemmar. I slutet av januari har vi fyllt grupperna. Inflytandestrukturen utvärderas Nya grupper Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Expertgruppen för metadata Expertgruppen för digitalisering Expertgruppen för utbildning och lärande Expertgruppen för utvärdering och kvalitetsutveckling Expertgruppen för kompetensutveckling och forskningsanknytning Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur Redan befintliga grupper

3 ANTAL SIDOR 3(7) Nationella referensgruppen, Styrgruppen för BIBSAM-konsortiet samt Styrgruppen för OpenAccess.se KB har tagit fram en handbok som stöd till dem som utser medlemmar, till blivande och befintliga medlemmar etc. Till den hör fyra bilagor, med de olika gruppernas innehåll, sammansättning och mandat. Texten till handboken gicks igenom och några förändringsförslag lämnades. Man tyckte överlag att handboken är åskådlig och transparent och underlättar för dem som ska utse medlemmar. Kommunikationen mellan Nationella referensgruppen och expertgrupperna togs upp. Grupperna ska göra en verksamhetsplan och en verksamhetsberättelse vilka båda ska sändas till Nationella referensgruppen. Liksom tidigare kommer föredragningar att ske när så är aktuellt. Gunnar informerade om att ett möte mellan Skolverket och KB kommer att hållas för att undersöka hur ett samarbete kan komma igång. Gunilla Herdenberg informerade om att KB kommer att skriva en överenskommelse med SUHF om samarbete och informationsutbyte, och kanske längre fram även med till exempel SKL och TPB. Detta mottogs positivt av Calle Nathanson och Roland Esaiasson. Nationella referensgruppen godkände därefter KB:s förslag till infrastruktur. Handbok + bilagor finns här: 5. KB:s strategi för nationell biblioteksutveckling Christina Jönsson Adrial presenterade ett förslag till strategi. Efter synpunkter vid Nationella referensgruppens möte 14 september och vid en paneldebatt på Bok & Bibliotek, har strategin redigerats språkligt. Christina konstaterar att många av de svar som lämnades på remissen angående Inflytandestrukturen påpekade vikten av en nationell strategi för biblioteksutveckling. Konstateras emellertid att KB:s nuvarande uppdrag inte innefattar att KB utformar en sådan och KB tar istället fram en egen strategi som förmedlar hur KB vill arbeta med sitt uppdrag. Den innehåller aktivitetspunkter som baseras på KB:s verksamhetsplan 2012 och som ska revideras årligen. Arbetet inom inflytandestrukturen kopplas till strategin.

4 ANTAL SIDOR 4(7) Ett par ändringsförslag lämnades. Bland annat föreslogs att strategin istället benämns som plan, eftersom den mer har karaktären av en handlingsplan än av en strategi, vilken vanligen har ett långsiktigt mål och tidsperspektiv. Förslaget godtogs. Här finns planen: 6. E-boksutredning - slutrapport. Vad händer nu? Göran Konstenius informerade om e-boksutredningen. Den tillsattes i maj 2011 av KB och Svensk biblioteksförening med syfte att få fram ett underlag som kan ligga till grund för eventuella insatser och ställningstaganden i e-boksfrågan. Utredningen lyfte fram att KB kan bidra med följande: KB kan spela en roll genom att skapa förutsättningar för möten mellan aktörer på e- boksområdet, där samtal kan föras både om samarbeten kring och utveckling av e-boken. KB kan bidra med kompetens när det gäller konsortiebildningar och vara en aktiv part i utformningen av nya affärsmodeller. KB kan stimulera digitalisering inom bibliotekssektorn i samarbete med andra aktörer på e-boksområdet och ta fram standarder för digitala format - mediafiler och metadata. KB kan tillhandahålla en samlad katalog där e-böcker och äldre digitaliserade böcker kan sökas fram och presenteras på ett ändamålsenligt sätt. KB kan utveckla samordnade initiativ för att främja open access-publicering av vetenskapliga monografier. Konkret kommer KB gå vidare enligt följande: KB bjuder under våren in till ett rundabordssamtal med centrala aktörer, diskuterar områden, prioriteringar och önskvärda samarbeten. KB tar fram principer/grundkrav gällande e-boksavtal erfarenheter från licensverksamheten. Expertgruppen för digitalisering fortsätter sitt arbete kring standardisering, urval, flödesmodeller etc. Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur arbetar mot ett Libris för alla/nationell katalog metadata och fulltexter Styrgruppen för Open access-programmet arbetar vidare med e-boksfrågan inom ramen för Openaccess.se. Läs rapporten:

5 ANTAL SIDOR 5(7) 7. Nationell teknisk infrastruktur. a) Nationell katalog - kort rapport. Maria Hedenström informerade följande: en ny projektledare har anställts, Libris-enheten är ute på biblioteken och informerar om Libris som nationell katalog och ett startpaket har tagits fram för nya Libris-bibliotek. Vidare tittar man på testposter för TPB. En leverantörsträff kommer att hållas, med system- och medialeverantörer. Den 5 december hålls en träff med Stockholm, Göteborg och Malmö stadsbibliotek, Sveriges länsbibliotek och TPB. Flera bibliotek har uttryckt sitt intresse för anslutning till Libris. b) Upphandling av länkserver - fortsatt diskussion efter genomförd konsekvensanalys Marja Haapalainen presenterade ett förslag som diskuterats i Expertgruppen för Libris nationella system den 16 november och som såväl expertgruppen som användarföreningen Samsa ställer sig bakom. Förslaget går ut på att utvecklingsresurserna fokuseras på databrunn i första hand och att den nuvarande SFX-länkservern därför ersätts med ett kommersiellt alternativ. Följande tidplan föreslås: En utvärdering av knowledgebaser och länkservrar görs av en extern konsult första kvartalet En certifiering av länkserver genomförs, där kriterier utarbetas utifrån den infrastruktur som nu byggs. Arbetet involverar biblioteken och planeras till första kvartalet KB upphandlar ramavtal som biblioteken kan avropa med start hösten tillhandahåller KB en ny form av tjänst, dvs. en nationell länkserver/eller knowledge base. Research inleds under första delen av 2012 om detta. Ny metod som ersätter dagens centrala aktivering för att distribuera information om Bibsam-avtalen tas fram, i samarbete med biblioteken. Målet är att säga upp SFX hösten 2013, ta den ur drift och ersätta med en annan lösning. Vid diskussionen som följde påpekades vikten av att denna målbild överlämnas till den nya Styrgruppen för Libris nationella infrastruktur. Referensgruppen föreslog en avstämning av läget våren 2012 när utvärderings- och certifieringsresultat är klara. Föreslogs även att KB går ut med en intresseanmälan, i första hand till universitets- och högskolebiblioteken, för ett eventuellt ramavtal för den lösning som tas fram.

6 ANTAL SIDOR 6(7) Gunnar informerade om att KB skissar på en omfattande projektansökan tillsammans med universitets- och högskolebiblioteken till en stiftelse angående uppbyggnad av ett nytt system av teknisk infrastruktur. Detta innebär ett omfattande arbete och en arbetsgrupp kommer att skapas för uppgiften. Det är dessutom viktigt att det finns en driftsorganisation klar när projektet sedermera avslutas. Frågan tas upp igen vid Nationella referensgruppens möte den 15 februari Bok&Bibliotek kort rapport. KB arrangerade sex seminarier på mässan. Av dessa arrangerade och deltog Nationell samverkan i De 265 första dagarna - om KB:s nya uppdrag nationell bibliotekssamverkan, ett samverkansarrangemang med Svensk biblioteksförening. Nationell samverkan arrangerade också seminarier om Libris som nationell katalog, och What s in it for me? - om digital delaktighet inom rikskampanjen Digidel som jobbar för att fler ska använda samhällets digitala tjänster. I montern arrangerades också bland annat speed-dating. Gunilla informerade om att KB har förslag från B&B att 2012 delta i ett samarrangemang på ett så kallt bibliotekstorg. 9. Biblioteksstämma Biblioteksmöte form, namn. Gunilla informerade om att årets stämma är den sista i nuvarande form. I och med KB:s utvidgade uppdrag ökar antalet deltagare till Det betyder att formen måste ses över, och att KB inte kan stå för kostnaderna längre. Referensgruppen poängterade betydelsen av en chefsträff. Angående storleken tycker man det vore värdefullt att testa en gång. Chefsmötets längd kan vara 1-2 dagar, eller 2 halvdagar med middag på kvällen dag 1. Referensgruppen fann det rimligt att KB tar ut en deltagaravgift som kostnadstäckning. Gunilla föreslog också en ändring av namnet Biblioteksstämma och följande förslag lämnades: bibliotekschefsmöte. En programgrupp för arrangemanget utses vid februarimötet. 10. Övriga frågor a) Kultursamverkansmodellen. Gunilla informerade om Kulturrådets Samverkansråd. En ny modell infördes 2011 för fördelning av statliga medel till kulturverksamhet i hela landet. Den innebär att de

7 ANTAL SIDOR 7(7) regioner och län som deltar i samverkansmodellen, just nu elva stycken, ska lämna en kulturplan till Kulturrådet. Som stöd i beslutstagandet finns Samverkansrådet, med företrädare från bland andra Svenska filminstitutet, Konstnärsnämnden, Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet och KB. Christine Lindmark och Elisabet Ahlqvist vid Nationell samverkan företräder biblioteken i en utvärderingsgrupp. b) Den fleråriga förhandlingen med OCLC om tillgång till WorldCat har inte gett resultat. OCLC ställer villkor för hur de poster som hämtas ur WorldCat ska användas i Libris. KB:s villkor om att datat ska vara fritt står fast och OCLC har inte kunnat möta detta krav. Som ersättning för WorldCat har Libris arbetat fram en metasök till olika internationella katalogdatabaser, och deras antal har utökats kraftigt. Sökfunktionen kommer ytterligare att förbättras i början av 2012 då bl.a. konsulten Indexdata kommer att anlitas. 11. Tid för kommande möten 2012: 15 februari, april, (inkl. middag 23 april) 13 september, november (Natref , expertgruppsordf/sekr ) 22 november: Bibliotekschefsmöte (stämma) heldag 12. Jette Guldborg Petersen och Johan Sterte avtackades för deras insatser i Nationella referensgruppen. 13. Mötet avslutades.

Nationella referensgruppen 14 september 2011

Nationella referensgruppen 14 september 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 14 september 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Margaretha Eriksson, Regionbibliotek Skåne Roland Esaiasson,

Läs mer

Nationella referensgruppen 15 februari 2012

Nationella referensgruppen 15 februari 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 15 februari 2012 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Nationella referensgruppen 16 mars 2011

Nationella referensgruppen 16 mars 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 16 mars 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen,

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist,

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

LIBRIS - framtidsfrågor

LIBRIS - framtidsfrågor LIBRIS - framtidsfrågor SUHF 2012-10-26 Maria Hedenström 05/30/2012 Sidnummer 1 LIBRIS kort presentation Uppdrag Avdelning i KB Finansiering Personer och roller Inflytandestruktur: Styrgruppen för Libris

Läs mer

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf), Ulf Redmo Sydost, Bengt Källgren Västa Götaland, Katinka Borg Jönköping, Anna-Christina Rutquist

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening När kommer boomen? E-boksutredningen En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening Göran Konstenius Kungliga biblioteket Avd. för nationell samverkan Sidnummer 1 Varför en

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Nationell databrunn - möjligheter och behov

Nationell databrunn - möjligheter och behov Förstudie Enheten för LIBRISsystemen och databaslicenser 2010-02-08 Marja Haapalainen Christer Larsson Henrik Lindström Anders Söderbäck Nationell databrunn - möjligheter och behov Underhandsrapport Syfte

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 ANTAL SIDOR 1(10) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson,

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket Digitalisering enligt Kungliga biblioteket Kungliga biblioteket var en av de institutioner och myndigheter som i december 2009 fick i uppdrag av regeringen att ge ett underlag till en nationell strategi

Läs mer

Ayse Mertoglu, sekreterare Gunilla Sandgren, ekonomichef. Ingrid Åberg (ersättare Linda Svahn) Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

Ayse Mertoglu, sekreterare Gunilla Sandgren, ekonomichef. Ingrid Åberg (ersättare Linda Svahn) Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9-12:20 ande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S) Irja Gustavsson (S) Linda Svahn (S) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber (C) Ingrid Åberg (KD) Övriga deltagande

Läs mer

Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12

Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12 Minnesanteckningar från NÄLLI-möte 1 juni 2015, kl. 9 12 Närvarande: Gunnar Südow, Kultur i Väst (ordf.); Therese Emilsson, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg; Lisa Lundqvist, Regionbiblioteket Kalmar;

Läs mer

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson

Sverigebiblioteket. Anmälda förhinder: Lars Björnshauge, Roland Esaiasson ANTAL SIDOR 1(5) Sverigebiblioteket Närvarande, Sverigebiblioteket: Peter Almerud, Cay Corneliuson, Ulrika Domellöf Mattsson, Krister Hansson, Mats Hansson, Gunilla Herdenberg, Larry Lempert, Niclas Lindberg,

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012

Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 Närvarande: Tillfällig ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Nationella referensgruppens möte

Nationella referensgruppens möte Nationella referensgruppens möte 20140226 Klemmingrummet, Kungl. biblioteket, Humlegården Närvaro: Gunilla Herdenberg, Riksbibliotekarie, KB (ordförande) Louise Andersson, Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 ANTAL SIDOR 1(7) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 mars 2011 FÖRELÄSARE Speciellt inbjuden talare Göran Stiernstedt SKL Octopus Demens Kerstin Lundström Omsorgshuset

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13 Minnesanteckningar Möte 1 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2013-02-13 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Ulrika Domellöf Mattsson Jette Guldborg Petersen Åsa Hansen Tommy Johansson Linda

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Kommunala pensionärsrådet 2012-05-30 1 Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf.

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 ANTAL SIDOR 1(9) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 11 september 2008 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund

SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund För att underlätta läsningen bifogas en tidslinje samt en matris där allt vi tänker genomföra finns samlat på ett mer koncentrerat och strukturerat sätt. Nuläge Sikta

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 januari 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande (med undantag av punkt 11) Gun Djerf Anita Hansbo (t o m punkt 8) Lars-Elve Larsson Staffan Sarbäck

Läs mer

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp:

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp: Slutrapport Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1 Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19 Projektledare: Malin Gustafsson Styrgrupp: Roland Haraldsson, Leader Sjuhärad Annika Andersson, Leader Sjuhärad Susann Gustafson,

Läs mer

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap VERKSAMHETS- PLAN 2015 Fri information för framtida kunskap 1 Sveriges nationalbibliotek svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2009-06-22 protokoll 2009:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Nyheter från våra verksamhetsområden

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Nyheter från våra verksamhetsområden Stratsam 2010-03-22 1(5) Plats och tid Arbetsförmedlingen Torggatan 10, sammanträdesrum G 7 09:00-15:00 Närvarande Gunnar Fors Arbetsförmedlingen, Siv Sandberg Kultur- och fritidsförvaltningen(-12:00),

Läs mer

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) Projektplan NGL, fokusprojekt C.6 Arbetsmiljö för lärare i nätbaserad undervisning Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 2 (10) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande

Läs mer

Projektledningsgruppen Datum

Projektledningsgruppen Datum sid 1(6) Dnr Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Datum Minnesanteckningar, möte med

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Sid Justering... 3 1 Information om projektet förebyggande föräldrastöd i Sundsvalls

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se

Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se Årsberättelse 2014 www.elegnamnden.se Postadress Besöksadress Telefon växel E-postadress 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se 2 (6) Denna årsberättelse för E-legitimationsnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30

Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Plats och tid Näringslivets hus, Ölandsgatan 6, Folkbildaren, kl. 09:00 11:30 Närvarande ledamöter och ersättare Christer Falk Göran Lindholm Jan Berglund Marianne Östberg Matts Brusén Lars Algotsson Kerstin

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Protokoll 2013-04-09 1(6) Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Ledamöter Maria Rydén, Göteborg (M), Ordförande Dennis Jeryd, Lerum (S), Vice Ordförande Jan

Läs mer

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur

Kungliga bibliotekets inflytandestruktur Diarienummer: 230-1123-2010 (Dokumentet uppdateras löpande, senast reviderat 2011-03-07) Kungliga bibliotekets inflytandestruktur KB har från och med 2011 ett utvidgat uppdrag som gäller alla offentligt

Läs mer

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Lägesrapport Elbilsupphandlingen

Lägesrapport Elbilsupphandlingen MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-17 Handläggare: Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-04-12 P. 17 Förvaltningens förslag till

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (10) Datum: 2011-09-01

Läs mer

Inspirationsdag. Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län. 5 februari 2008 Dokumentation

Inspirationsdag. Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län. 5 februari 2008 Dokumentation Inspirationsdag Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län 5 februari 2008 Dokumentation Syftet med dagen Utveckla och stärka samarbetet mellan apoteken och länets vårdcentraler.

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02 VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02 Tjustsalen, kl. 09.00-11.45 Ledamöter: Angelica Katsanidou SN, ordf. Leif Aringstam

Läs mer

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna.

Beslut Minnesanteckningar från kommunchefsmöte 2012-11-07 läggs till handlingarna. Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Minnesanteckningar kommunchefsmöte Dag onsdagen den 23 januari 2013 Tid 08.30 11.45 Plats Umeå stadshus, Kommunstyrelsens sammanträdesrum ande Övriga

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna Selberg Jonasson Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund

Läs mer

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor En skola på vetenskaplig grund Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor Bakgrund Diskussioner mellan ett antal kommuner och Malmö högskola om s.k. verksamhetsnära

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2013-05-28 89 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30 14 december 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 5 december 2012 GR, Göteborg 13.00-15.30 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Monica Dahlberg, GR Övriga deltagande Lasse Lind,

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg, Unos uno, skolan och e-samhälle och varit Sveriges ITkommun 2008. arja.holmstedtsvensson@skl.

Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg, Unos uno, skolan och e-samhälle och varit Sveriges ITkommun 2008. arja.holmstedtsvensson@skl. PRIO SKL Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg, Unos uno, skolan och e-samhälle och varit Sveriges ITkommun 2008. arja.holmstedtsvensson@skl.se 0705586435 Thomas Berglund thomas.berglund@skl.se 0702411601

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 Lns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport fr det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 December 2012 Ann Wiklund, nationell samordnare fr lns- och regionbiblioteken

Läs mer

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg PROTOKOLL 2012-12-18 Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Sammanträdesdatum: 2012-12-07 Plats: Sal 39 Venedig, Kunskapsutveckling Syd Tid: 09.00-11.00 Närvarande Arbetsgivarrepresentanter Jeanette

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer