Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter"

Transkript

1 Yttrande Dnr 17FSN40 Till Kommunrevisorerna Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter Piteå kommuns revisorer har tillställt fastighets- och servicenämnden ett slutdokument Granskning av kommunens kapital i form av fastigheter. Syftet med granskningen var att bedöma om kommunens underhåll är tillräckligt eller om det innebär risker för kommunen i ett ekonomiskt perspektiv. Revisionens bedömning är att rutiner vad gäller underhållet av kommunens kapital i form av fastigheter/lokaler i nuläget inte är tillräckliga. Revisorerna har i syfte att stärka den interna kontrollen och för att säkerställa att oönskade händelser inte inträffar valt att lyfta fram nedanstående rekommendationer: De rutiner/processer som hör till fastigheterna/lokalerna och därtill kopplade underhållsrutiner/-åtgärder bör fullständigt dokumenteras. Vissa rutinbeskrivningar och riktlinjer finns i nuläget, men komplettering bör ske så att dessa blir mer heltäckande. En uppstramning bör ske av rutinerna vad gäller klassificering mellan drift och investering. Tidigare har budgetmedel till viss del styrt klassificeringen vilket medfört en risk att likartade poster/transaktioner klassificerats på olika sätt. Arbetet vad gäller inventeringen kring underhålls-/renoveringsbehov för fastigheterna/ verksamhetslokalerna bör slutföras under 2017 så att aktuella uppgifter finns för samtliga objekt i DeDus underhållsmodul. I nuläget är det totalt bedömda underhålls-/renoveringsbehovet oerhört mycket större än de resurser som finns tillgängliga vad gäller underhåll och reinvesteringar. En bedömning av nuvarande resurser bör göras om dessa är tillräckliga för att bibehålla värdet och funktionen på anläggningarna i framtiden. Kriterierna vad gäller prioritering mellan olika underhållsåtgärder bör lyftas till fastighets- och servicenämnden. Detta är främst viktigt vad gäller de tillfällen/situationer då budgeten inte bedöms som tillräcklig. Renodling av verksamheter bör ske, dvs fastigheter och lokaler av samma karaktär bör samlas hos kommunen respektive de kommunala bolagen (PiteBo och Piteå Näringsfastigheter) så att helheten blir tydligare. I nuläget finns vissa fastigheter/lokaler inom PiteBo och Piteå Näringsfastigheter som borde ligga hos kommunen och vice versa. Ekonomistyrningen bör stramas upp, detta gäller bl a uppföljningen av olika parametrar samt en mer konsekvent användning av bl a objekt, projekt och aktiviteter. Detta i syfte att åstadkomma bättre uppföljningar och framtagande av relevant statistik och andra nyckeltal. Strategin vad gäller bevarandet/återställandet av fastigheternas/lokalernas värden och funktion bör vidareutvecklas på kommunstrategisk nivå. Få till en bättre kunskap kring internhyresmodellen hos de förvaltningar/enheter som är hyresgäster. Postadress: Piteå Telefon vx Webbadress:

2 Yttrande Dnr 17FSN40 Revisorerna har överlämnat slutdokumentet tillsammans med granskningsrapport till kommunstyrelsen och fastighets- och servicenämnden för yttrande. Fastighets- och servicenämnden delar inte revisorernas uppfattning att rutinerna gällande underhåll av kommunens fastigheter/lokaler i nuläget inte är tillräckliga. Däremot bedömer vi att resurser avsatta för underhåll/reinvesteringar inte är tillräckligt för att undvika risker. Nedan lämnar fastighets- och servicenämnden sin syn på revisionens rekommendationer: De rutiner/processer som hör till fastigheterna/lokalerna och därtill kopplade underhållsrutiner/-åtgärder bör fullständigt dokumenteras. Vissa rutinbeskrivningar och riktlinjer finns i nuläget, men komplettering bör ske så att dessa blir mer heltäckande. Det är vår mening att dokumentation av rutiner stärker strukturkapitalet och är att förespråka för att minimera personberoende. Vi bedömer att befintliga underhållsrutiner/processer är dokumenterade i tillräcklig omfattning. En uppstramning bör ske av rutinerna vad gäller klassificering mellan drift och investering. Tidigare har budgetmedel till viss del styrt klassificeringen vilket medfört en risk att likartade poster/transaktioner klassificerats på olika sätt. I och med införandet av komponentavskrivning har det tydliggjorts vad som ska klassificeras som drift och investering, se bilaga 1: Riktlinjer för redovisning av investeringar. Arbetet vad gäller inventeringen kring underhålls-/renoveringsbehov för fastigheterna/verksamhetslokalerna bör slutföras under 2017 så att aktuella uppgifter finns för samtliga objekt i DeDus underhållsmodul. Vår ambition är att inventeringen kommer att färdigställas under året och resultera i en långsiktig underhållsplan. I nuläget är det totalt bedömda underhålls-/renoveringsbehovet oerhört mycket större än de resurser som finns tillgängliga vad gäller underhåll och reinvesteringar. En bedömning av nuvarande resurser bör göras om dessa är tillräckliga för att bibehålla värdet och funktionen på anläggningarna i framtiden. Vi är mycket väl medvetna om att våra resurser rörande underhåll/renovering inte på långa vägar står i paritet med befintligt behov. Det uppdämda behovet uppgår till mkr, se bilaga 2: Eftersatt underhåll/reinvesteringar. Samtidigt är vi införstådda med att kommunens resurser är begränsade och att politiska prioriteringar måste ske. Postadress: Piteå Telefon vx Webbadress:

3 Yttrande Dnr 17FSN40 Kriterierna vad gäller prioritering mellan olika underhållsåtgärder bör lyftas till fastighets- och servicenämnden. Detta är främst viktigt vad gäller de tillfällen/ situationer då budgeten inte bedöms som tillräcklig. Vi kommer under året att lyfta förslag till prioriteringsordning gällande underhållsåtgärder i nämnden. Vi kommer också att lyfta specifika ärenden av akut karaktär i nämnden när förvaltningen inte med befintliga resurser kan åtgärda problemen. Renodling av verksamheter bör ske, dvs fastigheter och lokaler av samma karaktär bör samlas hos kommunen respektive de kommunala bolagen (PiteBo och Piteå Näringsfastigheter) så att helheten blir tydligare. I nuläget finns vissa fastigheter/lokaler inom PiteBo och Piteå Näringsfastigheter som borde ligga hos kommunen och vice versa. Fastighets- och servicenämnden delar revisorernas åsikt och har tidigare påpekat detsamma. Det finns ett uppdrag att se över renodling av fastighetsförvaltning av fastigheter/lokaler i syfte att fastigheter och lokaler av samma karaktär samlas hos en huvudman. Se bilaga 3: Uppdragsbeskrivning/Utredningsdirektiv till Renodling av fastigheter inom Piteå kommunkoncern. Ekonomistyrningen bör stramas upp, detta gäller bl a uppföljningen av olika parametrar samt en mer konsekvent användning av bl a objekt, projekt och aktiviteter. Detta i syfte att åstadkomma bättre uppföljningar och framtagande av relevant statistik och andra nyckeltal. Vi ställer oss frågande till denna rekommendation eftersom vi använder objekt, projekt och aktiviteter, samt vid investeringar även komponent vid bokföring och uppföljning. Strategin vad gäller bevarandet/återställandet av fastigheternas/lokalernas värden och funktion bör vidareutvecklas på kommunstrategisk nivå. Frågor rörande kommunstrategisk nivå faller under kommunstyrelsen. Få till en bättre kunskap kring internhyresmodellen hos de förvaltningar/enheter som är hyresgäster. Vi anser att det är väsentligt att våra hyresgäster känner till internhyresmodellen och är öppen för att förklara den närmare där behov finns. Piteå kommun Marita Björkman-Forsman Ordförande för fastighets- och servicenämnden Postadress: Piteå Telefon vx Webbadress:

4 Riktlinjer för redovisning av investeringar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för redovisning av investeringar Riktlinjer Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen 1 Dokumentinformation Dokumentet gäller för Redovisning av investeringar

5 1 Inledning Sida 1 Det här är ett dokument som sammanfattar riktlinjer för hanteringen av Piteå kommuns investeringsredovisning. Dokumentet utgår ifrån gällande lagar och rekommendationer för att sedan utmynna i ett ramverk och handledningsverktyg över investeringsredovisningen i Piteå kommun. 2 Vad är en investering? Definitionen av anläggningstillgång återfinns i 6 kap lagen om kommunal redovisning (LKR). Där framgår det att Med anläggningstillgång föreslås tillgång som är avsedd för stadigvarande bruk eller innehav. Förutsättningarna för att anskaffningen ska aktiveras och därmed klassas som en tillgång är att tillgången är avsedd att innehas för stadigvarande bruk, att det är troligt att tillgången ger ekonomiska fördelar eller servicepotential till kommunen samt att utgiften avser ett väsentligt belopp. För att reglerna över vad som är en investering ska vara uppfyllda ska kriterierna avseende stadigvarande bruk samt att väsentligt belopp vara uppfyllda. För detta krävs att anläggningen ska ha en ekonomisk livslängd på minst tre år samt ett värde exklusive moms som minst motsvarar ett prisbasbelopp. 3 Anskaffningsvärde I Rådet för kommunal redovisning (RKR:s) rekommendation 11.4 framgår det att anskaffningsvärdet utgörs av inköpspris och kostnader för att få tillgången på plats för sitt ändamål. Anläggningar som förvärvats genom exempelvis gåva ska värderas utifrån tillgångens verkliga värde (marknadsvärde) och ingå i balansräkningen. För tillkommande utgifter för anläggningar ska anskaffningsvärdet till den del anläggningens prestanda och/eller servicepotential, jämfört med innan anskaffningstillfället, läggas till anläggningens anskaffningsvärde. Utgifter som syftar till att vidmakthålla anläggningens egenskaper ska redovisas som en driftkostnad. Om budgeterade investeringsmedel saknas får detta inte medföra att investeringen tas upp som en driftkostnad istället. Kommunförmäktige kan inför varje år ge nämnder en möjlighet att omfördela en del av driftbudgeten till investeringsbudgeten. 4 Komponentredovisning Enligt RKR:s rekommendation ska kommuner från år 2014 tillämpa komponentredovisning för sina materiella anläggningstillgångar. I RKR:s rekommendation 11:4 framgår det att om det förväntas finnas väsentliga skillnader i förbrukningen av en anläggningstillgångs betydande komponenter ska komponenten delas upp och skrivas av separat per komponent. Återanskaffningen av en komponent redovisas som en nyanskaffning och eventuellt restvärde av den gamla komponenten utrangeras och kostnadsförs.

6 Sid 2 Enskilda komponenter vars värde understiger kr exklusive moms samt vars nyttjandetid skiljer sig från anläggningen nyttjandetid med mindre än 5 år anses inte vara betydande komponenter ska därför inte särredovisas. Inventarier och maskiner ska i normalfallet inte delas upp i komponenter då dessa är av ringa värde och en uppdelning skulle endast få en liten påverkan på resultat. 5 Investeringsbidrag Enligt RKR:S rekommendation 18:1 ska inkomsten, i den mån en avgift eller ett bidrag är hänförbart till en investering, intäktsföras på ett sätt som återspeglar investeringens nyttjande och förbrukning. Investeringsbidrag som kommunen erhåller ska redovisas som ett investeringsbidrag och intäktsföras under anläggningens ekonomiska livslängd. Investeringsbidraget ska således inte kvittas mot investeringskostnaden utan bruttovärdet av investeringen samt investeringsbidraget ska tas upp i balansräkningen. Investeringsbidraget ska fördelas med lika stora delar under anläggningens nyttjandeperiod. Om anläggningen består av komponenter med olika nyttjandeperioder ska bidraget fördelas med lika stora delar under anläggningens genomsnittliga nyttjandeperiod. Om anläggningen avyttras eller utrangeras innan den ekonomiska livslängden kommit till ända ska restvärdet av investeringsbidraget påverka periodens driftresultat. Om endast enstaka komponenter, som i stor utsträckning påverkar anläggningens genomsnittliga livslängd, utrangeras eller avyttras ska motsvarande del av investeringsbidraget intäktsföras. 6 Kapitalkostnader Kapitalkostnad avser i denna mening den kostnad som kommunen har i form av ränta på lånat kapital, internränta vid självfinansiering och avskrivningar av förbrukade medel. 6.1 Avskrivningar Enligt RKR:s rekommendation 14:1 ska anläggningar med begränsad nyttjandeperiod skrivas av under nyttjandeperioden enligt vad som fastställs vid anskaffningen. Avskrivningsmetoden ska avspegla hur anläggningens värde successivt förbrukas. Avskrivningen ska börja räknas från den tidpunkt då anläggningen tas i bruk. Den fastställda nyttjandeperioden ska omprövas om nyttjandetiden väsentligt avviker från vad som ursprungligen antagits. För fastigheter och anläggningar påbörjas avskrivningen då dessa tas i bruk, exempelvis i samband med slutbesiktning. För inventarier, maskiner och fordon påbörjas avskrivningen vid anskaffningen. Avskrivningar ska göras enligt en nominell linjär modell, vilket innebär att avskrivningar görs med lika stora belopp varje månad under anläggningens fastställda nyttjandeperiod. Periodens avskrivningar redovisas som en kostnad i resultaträkningen.

7 6.2 Internränta Sid 3 Kommunfullmäktige beslutar årligen vilken internränta som ska gälla. Internräntan speglar uteblivna ränteintäkter på eget kapital eller kostnaden för de lån som kommunen finansierar sina investeringar med. Internräntan beräknas från samma månad som investeringen är gjord, d v s den månad som fakturan bokförs. Detta oavsett om investeringen har ett ianspråktagandedatum eller inte.

8 Eftersatt underhåll/reinvesteringar kr kr kr kr kr kr kr 0 kr Felavhjälpande underhåll Planerat Underhåll Reinvestering Övriga investeringar Utfall behov

9 Uppdragsbeskrivning/Utredningsdirektiv till Renodling av fastigheter inom Piteå kommunkoncern 1. Bakgrund I dagsläget finns det 3 enheter, Pitebo, PNF samt fastighets och serviceförvaltningen, inom kommunkoncernen, som förvaltar fastigheter och lokaler. En utredning genomfördes 2007 kring frågan men avslutades utan beslut. De fakta som då utreddes och som ännu är gällande ska beaktas i den nya utredningen. Kommunrevisorerna påpekar i en granskningsrapport att en renodling av verksamheter bör ske, det vill säga fastigheter och lokaler av samma karaktär bör samlas hos respektive enhet så att helheten blir tydligare. I nuläget finns vissa fastigheter inom Pitebo/PNF som borde ligga hos kommunen och vice versa. Det finns därför skäl att aktualisera en utredning i syfte att skaffa ett aktuellt faktaunderlag inför en diskussion om eventuell renodling av fastigheter och lokaler. 2. Utredningsuppdrag Utredningen/faktaunderlag ska ge svar på: Aktuella objekt Nuvarande ägare/förvaltare/enhet Framtida ägare/förvaltare/enhet här ska också möjligheten, avyttring till extern part beaktas Antal objekt Storlek på objektet Bokfört värde på objektet Marknadsvärde på objektet (hänsyn taget till underhållsstandard, avkastningskrav mm) Eventuellt andra ekonomiska eller praktiska konsekvenser, positiva som negativa (till exempel stämpelskatt) av en renodling av fastigheter/lokaler Därutöver ska utredningen ge svar på en prioriteringsordning från lätt till svårt att renodla samt presentera det för utredningen aktuella fastighets /lokalbeståndet på en gemensam karta över kommunen Utredningsgrupp Utredningsgruppen ska bestå av en representant per ägare, det vill säga Pitebo, PNF och Piteå kommun/fastighets och serviceförvaltningen. Sammankallande i utredningsgruppen är representant för fastighets och serviceförvaltningen Tidplan Utredningen ska avrapporteras senast 31 augusti 2017 och presenteras för ordförande för Pitebo, PNF, fastighets och servicenämnden samt kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande vid gemensamt möte. Delrapport avrapporteras senast 31 maj 2017 och presenteras för ordförande för Pitebo, PNF, och fastighets och servicenämnden vid gemensamt möte.

Anvisningar för redovisning av investeringar

Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisningar för redovisning av investeringar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisning, instruktion 2016-06-01 Kommunchef Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Materiella anläggningstillgångar December 2013

Materiella anläggningstillgångar December 2013 Rekommendation 11.4 Materiella anläggningstillgångar December 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr: 2016/000580 Id: 53936 Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-05 279 Innehållsförteckning INLEDNING OCH DEFINITION... 1 ANSKAFFNINGSVÄRDE... 2 DRIFTSKOSTNADER... 2 FINANSIERING...

Läs mer

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011 Rekommendation 11.2 Materiella anläggningstillgångar September 2011 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 162/2016 INVESTERINGSPOLICY Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13, 52. Uppdateras före 2020-12-31 1/6 Policy för investeringsutgifter

Läs mer

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Revisionsrapport September 2011 Anita Andersson Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/490/03 2018-01-23 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2015/490/03 Förslag till beslut Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

(Komponent-)avskrivningar inom VA. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund

(Komponent-)avskrivningar inom VA. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund (Komponent-)avskrivningar inom VA Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-04-23 1 Kommuners investeringsverksamhet Sveriges kommuner är för närvarande inne i

Läs mer

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-10-23 1 Agenda Inledning till investeringsredovisning

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Den ekonomiska redovisningen av investeringsverksamheten Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Komponentavskrivningar och teknikprogrammet. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-04-23

Komponentavskrivningar och teknikprogrammet. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-04-23 Komponentavskrivningar och teknikprogrammet Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-04-23 1 Vad är en investering? Dagens välfärd beror på resultatet av tidigare

Läs mer

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumenttyp och Beslutsinstans: Policy Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumentansvarig: Budgetekonom/Controller,

Läs mer

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN 2015-05-22 PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN Beslutad av Kommunstyrelsen 195 2015-06-18 1 Allmänt... 3 Kriterier för investeringar... 3 Kapitalkostnader... 3 Investeringsbudgeten... 3 Driftbudgetramar...

Läs mer

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-05-14 1 Agenda Varför lägga

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Haparanda kommun. Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Haparanda kommun. Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2019 Haparanda kommun Granskning av: Redovisning av anläggningstillgångar Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av klassificering drift/investering

Granskning av klassificering drift/investering Revisionsrapport Granskning av klassificering drift/investering Botkyrka kommun 2010-05-31 Anders Petersson Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Bakgrund/syfte,

Läs mer

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar REKOMMENDATION R3 Immateriella anläggningstillgångar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av immateriella anläggningstillgångar. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Grästorps kommun Styrdokument 19 2012-06-14 INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-14, 40 Innehållsförteckning Allmänt om investeringar... 3 Anskaffningsvärde... 3

Läs mer

Övergång till komponentavskrivning

Övergång till komponentavskrivning INFORMATION Övergång till komponent Bakgrund I RKR 11.4 Materiella anläggningstillgångar, uttrycks ett explicit krav på tillämpning av komponent. Även om tidigare versioner av rekommendationen inte har

Läs mer

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-29 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 Förslag till beslut Reviderade riktlinjer för investeringsprocessen antas. Sammanfattning

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Augusti månad 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Augusti månad 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Augusti månad 2014 pwc f Innehållsförteckning i. Sammanfattning... i a. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente Redovisningsreglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Redovisningsreglemente Reglemente 2014-06-16, 94 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun INLEDNING Reglerna är en vägledning i arbetet för dem som i olika roller kommer i kontakt med investeringar i kommunen. Syftet är

Läs mer

Investeringar - materiella anläggningstillgångar

Investeringar - materiella anläggningstillgångar 1 Investeringar - materiella anläggningstillgångar Definition av anläggningstillgångar Enligt lag om kommunal redovisning 6 kap 1 sägs om anläggningstillgång och omsättningstillgång: Med anläggningstillgång

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2019-03-25, 51 Dnr: KS 2019/52 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer 2018-09-27 Investeringar Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-10-24 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Chefer och handläggare Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av landstingets avskrivningar

Svar på revisorernas granskning av landstingets avskrivningar BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (2) Ekonomienhet Dnr LD14/03280 Uppdnr 957 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen Svar

Läs mer

Immateriella anläggningstillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 1(5) Immateriella anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar är tillgångar som saknar fysisk substans. I princip är det endast detta som skiljer dem från materiella anläggningstillgångar.

Läs mer

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER RIKTLINJER Investeringsprocess Region Gotland Fastställd av Välj ett objekt Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-10-25 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/417 Version 2.0 Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Redovisning av immateriella tillgångar

Redovisning av immateriella tillgångar REKOMMENDATION 12.1 Redovisning av immateriella tillgångar Maj 2007 Innehåll Denna rekommendation anger hur immateriella tillgångar skall behandlas i redovisningen. Rekommendationen anger vilka utgifter

Läs mer

Anläggningsredovisning

Anläggningsredovisning Revisionsrapport Anläggningsredovisning Stefan Fredriksson Cert. kommunal revisor Hammarö kommuns revisorer Anläggningsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 1 2.1

Läs mer

Gränsdragning drift/investering

Gränsdragning drift/investering Revisionsrapport* Gränsdragning drift/investering Hylte kommun 9 september 2008 Inger Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av anläggningsredovisning Kiruna kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-18 w www.upplands-bro.se Innehåll 1 Investeringspolicy... 2 1.1 Inledning... 2 1.2 Budgetarbetet i Upplands-Bro Kommun... 2 2 Kriterier för investering...

Läs mer

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226.

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. Blad 1 INVESTERINGSPOLICY Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. 1. Vad är en investering? Med investering avses anskaffning av tillgångar för stadigvarande bruk eller innehav. Anläggningstillgångar

Läs mer

Komponentavskrivning och investeringsanslag 29 KS

Komponentavskrivning och investeringsanslag 29 KS Komponentavskrivning och investeringsanslag 29 KS 2017.124 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2017-04-12 49 Komponentavskrivning och investeringsanslag (KS 2017.124)

Läs mer

Riktlinjer för anläggningsredovisning

Riktlinjer för anläggningsredovisning Dokumentansvarig Åsa Bejvall asa.bejvall@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunstyrelsen 269 2018-12-04 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast 2022 Dokumentkategori

Läs mer

Investeringsprocessen i Malung-Sälens kommun

Investeringsprocessen i Malung-Sälens kommun Dokumenttyp: Anvisningar Datum: 2014-11-04 Tjänsteställe: Kontoret för verksamhetsstöd Handläggare: Tobias Birgersson E-postadress: tobias.birgersson@malung-salen.se Telefonnr: 0280-18120 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

Rapport avseende Investeringar. December 2004

Rapport avseende Investeringar. December 2004 Rapport avseende Investeringar. December 2004 Innehåll Inledning...1 Risker i redovisning av investeringar...2 Granskningsansats...3 Utfört arbete...4 Iakttagelser...5 Slutsats...7 Inledning Enligt den

Läs mer

REKOMMENDATION R4. Materiella anläggningstillgångar

REKOMMENDATION R4. Materiella anläggningstillgångar REKOMMENDATION R4 Materiella anläggningstillgångar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av materiella anläggningstillgångar. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

Investeringsregler. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69

Investeringsregler. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69 Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Delegation på omprövning... 3 2. Anläggningstillgång... 3 3. Anskaffningsvärde... 4 4. Reparation och underhåll...

Läs mer

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2017-12-18 1 (1) Kommunstyrelsen Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 Förslag till beslut Ärendet avslutas med hänvisning till att en rutin finns för igångsättning

Läs mer

Komponentavskrivning och investeringsanslag 19 KS

Komponentavskrivning och investeringsanslag 19 KS Komponentavskrivning och investeringsanslag 19 KS 2017.124 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-05-29 99 Komponentavskrivning och investeringsanslag (KS 2017.124) Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

INFORMATION. Mars Bakgrund

INFORMATION. Mars Bakgrund INFORMATION Fastställande av ingångsbalansräkning och andra jämförelsetal 2019 i samband med över gång till rapportering enligt lag (2018:597) om kommunal bokföring och redovisning vägledning och exempel

Läs mer

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar KPMG Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund, risk och väsentlighet 1 3. Syfte 2 3.1 Avgränsning

Läs mer

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION SAMMANFATTNING Landstinget Sörmland kommer under ett antal år framöver att genomföra stora investeringar inom

Läs mer

Revisions-PM Motala Kommun

Revisions-PM Motala Kommun Revisions-PM Rutiner för hantering och kontroll av anläggningstillgångar Motala Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson 3 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Författningssamling 042.5

Författningssamling 042.5 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.5 INVESTERINGSPOLICY FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2001-11-12, 121 Gäller fr.o.m. 2002-01-01 1. Bakgrund Investeringsbehov uppkommer

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014 Revisionsrapport Sofia Nylund Sandra Feiff Hanna Holmberg Granskning av intern kontroll i system och rutiner för

Läs mer

Antagen av KF 2013-09-23. Investeringsplan

Antagen av KF 2013-09-23. Investeringsplan Antagen av KF 2013-09-23 Investeringsplan 2014-2016 2013-09-10 Lizanne Byström, Ekonomichef Helena Luthman, Ekonom Investeringsnivåer Investeringsnivåerna har under 2000-talet legat på i genomsnitt 54

Läs mer

KBrf - EN IDÉSKRIFT KBrf Bilaga 1: Bilaga 2: Bilaga 3: Bilaga 4: Bilaga 5.1-5.2:

KBrf - EN IDÉSKRIFT KBrf Bilaga 1: Bilaga 2: Bilaga 3: Bilaga 4: Bilaga 5.1-5.2: KBrf - EN IDÉSKRIFT Med några förslag till kvalitetsförbättrande åtgärder inom redovisning i bostadsrättsföreningar. I syfte att få en bättre överskådlighet (ökad konsumentorientering) och en mer rättvisande

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Sandra Feiff Hanna Holmberg

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Sandra Feiff Hanna Holmberg www.pwc.se Revisionsrapport Sandra Feiff Hanna Holmberg Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Revisorernas granskning av regionstyrelsens interna kontroll avseende redovisning av materiella anläggningstillgångar

Revisorernas granskning av regionstyrelsens interna kontroll avseende redovisning av materiella anläggningstillgångar TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2014-02-20 RS130077 Åke Bengtsson, finanschef Ekonomi o finans tfn 035-134522 ake.bengtsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Revisorernas granskning av regionstyrelsens

Läs mer

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll Revisionsrapport Daniel Brandt Lars Dahlin November 2017 Uppföljning av tidigare genomförd granskning av kommunens fastighetsunderhåll Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte

Läs mer

Checklista för särredovisning inom VA-branschen

Checklista för särredovisning inom VA-branschen Checklista för särredovisning inom VA-branschen Denna checklista är upprättad av Mattias Haraldsson vid Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund på uppdrag av Svenskt Vatten. Senast uppdaterad

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Riktlinjer för investeringar Kalix kommun

Riktlinjer för investeringar Kalix kommun Riktlinjer för investeringar Kalix kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för investeringar Riktlinjer 2012-11-26, 183 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Yttrande över kommunrevisionens granskning av den långsiktiga finansiella planeringen KSN

Yttrande över kommunrevisionens granskning av den långsiktiga finansiella planeringen KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-01-29 32 Yttrande över kommunrevisionens granskning av den långsiktiga finansiella planeringen KSN-2018-3300 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

FARs REKOMMENDATIONER I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 13 Övergång till komponentmetod fastigheter

FARs REKOMMENDATIONER I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 13 Övergång till komponentmetod fastigheter FARs REKOMMENDATIONER I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 13 Övergång till komponentmetod fastigheter FARS REKOMMENDATIONER I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 13 Övergång till komponentmetod fastigheter (december 2013) REDU

Läs mer

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Torbjörn Tagesson Vad har RKR ägnat sig åt under 2017? Nya informationer: Redovisning av rivnings- och saneringsutgifter Redovisning av kapitalförsäkringar

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Granskning av Landstinget Dalarnas anläggningsregister och avskrivningar

Granskning av Landstinget Dalarnas anläggningsregister och avskrivningar www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av Landstinget Dalarnas anläggningsregister och avskrivningar Emil Forsling Malin Liljeblad Fredrik Winter Innehåll 1. Sammanfattande bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Allmänna redovisningsprinciper Räddningstjänstförbundet tillämpar Kommunallagen (KL), Lagen om kommunal redovisning (KLR) samt rekommendationer

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

Ekonomienheten tar fram riktlinjer/rutiner för enhetlig hantering av investeringar och anläggningstillgångar.

Ekonomienheten tar fram riktlinjer/rutiner för enhetlig hantering av investeringar och anläggningstillgångar. Investeringspolicy för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2018-10-01 Antagen KF: 199/2018 (ersätter investeringspolicy 1994-05-17) INVESTERINGSPOLICY FÖR RONNEBY KOMMUN I

Läs mer

Nyheter från Rådet för kommunal redovisning

Nyheter från Rådet för kommunal redovisning Nyheter från Rådet för kommunal redovisning Torbjörn Tagesson RKR:s arbete 20 rekommendationer blir 17 Flera av informationerna inarbetas i rekommendationer 15 rekommendationer klara 2018 2 rekommendationer

Läs mer

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning, förslag till lag (2018:000) om kommunal bokföring och redovisning

SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning, förslag till lag (2018:000) om kommunal bokföring och redovisning 2016-06-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2016/337 Kommunstyrelsen SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning, förslag till lag (2018:000) om kommunal bokföring och redovisning Yttrande till Regeringen

Läs mer

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutinerna avseende utrangering av inventarier

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

1. Redovisning och värdering av anläggningstillgångar

1. Redovisning och värdering av anläggningstillgångar INVESTERINGSPOLICY Dokumentet är uppdelat i tre huvudrubriker. Den första delen, redovisning och värdering av anläggningstillgångar, innehåller principer för värdering och redovisning av de inventarier

Läs mer

Camilla Engström Sandra Volter

Camilla Engström Sandra Volter www.pwc.se Revisionsrapport Camilla Engström Sandra Volter Granskning av internn kontroll avseende anläggningsredovisning Tyresö kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY POLICY 1(7) Madelene Hedström, 0586-482 67 madelene.hedstrom@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Degerfors kommun Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434

ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434 ÅRSREDOVISNING 2014 Brf Carlsro i Lund Org nr 745000-3434 ATT LÄSA EN ÅRSREDOVISNING ÅRSREDOVISNINGEN Från och med år 2014 har årsredovisningarna fått ett delvis nytt utseende. Orsaken

Läs mer

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala Viveca Karlsson Bakgrund Från budgetmodell till redovisningsmodell Referensgrupp i redovisning - förslag till uttalande 1992 - Idéskrift

Läs mer

Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella anläggningstillgångar

Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella anläggningstillgångar NORA KOMMUN 2012-12-21 Revisorerna Till: Kommunstyrelsen och samtliga nämnder För kännedom: Kommunfullmäktige Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella Kommunrevisorerna i Nora kommun har granskat

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2009 31/8 2010 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING SKÖLDEN I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Policy för investeringar och

Policy för investeringar och Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2016-12-19 Antagen: KF 159, 2016-12-19 FÖRFATTNINGSSAMLI NG Policy för investeringar och leasing Policy för investeringar och leasing i Karlshamns

Läs mer

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2104-11-12, 109 Uppdateras: 2017 Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk

Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk Generellt tillvägagångssätt vid införande Följande punkter sammanfattar hur några huvudmän i Sverige arbetat när de infört komponentavskrivningar.

Läs mer

Ekonomisk redovisning inom VA aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar

Ekonomisk redovisning inom VA aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Ekonomisk redovisning inom VA aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-05-18 1 Projekt: Aktiv redovisning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF SKEPPSBYGGAREN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2011 31/12 2011 HSB BRF RINGSTED I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2016 31/12 2016 BRF KRYDDFABRIKEN I MALMÖ 1 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet

Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet Revisionsrapport Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet Projektledare Adrian Göransson Certifierad kommunal revisor Projektmedarbetare Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor

Läs mer

Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Magne

Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Magne Årsredovisning 2013 Bostadsrättsföreningen Magne 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Nr 1. Svar på av Jonas-Günter Rosentörn inlämnad motion om Offentliga

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / BRF RTB I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2015 31/12 2015 BRF RTB I MALMÖ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten och kompletterar den information

Läs mer