Hållbar bebyggd miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbar bebyggd miljö"

Transkript

1 73 Målområde 4 bebyggd miljö I målområdet ingår det nationella miljömålet: En god bebyggd miljö Vår bebyggda miljö ska fylla människors och samhällets behov, erbjuda bra livsmiljöer och bidra till en hållbar utveckling. Hur vi bor och lever påverkar miljön på många sätt, exempelvis när vi värmer våra bostäder, reser till arbete och fritidsaktiviteter eller sorterar vårt avfall. Olika bebyggelsemiljöer har också stora kulturvärden. Den kommunala översiktsplaneringen är ett avgörande verktyg för att nå flera delar inom God bebyggd miljö. Det är också i den fysiska planeringen som risken för konflikter mellan olika målområden tydliggörs. Därför är det viktigt med tydliga ställningstaganden i den fysiska planeringen. Målen för området omfattar det nationella miljömålet god bebyggd miljö och innehåller mål för: planering Tätorters grönska och kulturhistoriska miljöer Energi och resurseffektiva tätorter En sund boendemiljö Avfall

2 74 Övergripande mål Den bebyggda miljön ska erbjuda en god vistelsemiljö för alla, med hälsofrämjande och säkra miljöer som bygger på en hållbar resurshushållning. planering Fysisk planering handlar om att samhället och enskilda personer ska komma överens om bästa sättet att använda mark och vatten i framtiden. Målet är att uppnå hållbar utveckling genom att använda olika resurser till det som de är bäst lämpade för. För att skapa förutsättningar för hållbar planering är det viktigt att agera för att anpassa samhället till klimatförändringar. Utan klimatanpassning riskerar stora värden att förloras. Att planera för klimatanpassning och genomföra åtgärder kan därför ses som resurshushållning både för enskilda och det allmännas intressen. Klimatanpassning är också ett viktigt verktyg för att förhindra att föroreningar sprids i samband med översvämningar med mera. Att anpassa kommunen till klimatförändringar är en stor utmaning. Åtgärder i Kristianstad och längs med Åhuskusten är särskilt prioriterade. Mål för hållbar planering 1. Kristianstads kommun ska utveckla en modell för hur vi ska arbeta med hållbara stadsdelar. a stadsdelar omfattar de ekologiska, ekonomiska och sociala dimensionerna. 2. Den bebyggda miljön och biosfärområde Kristianstads Vattenrike ska utvecklas tillsammans sida vid sida. Den biologiska mångfalden ska bevaras då staden och andra tätorter växer. 3. Stadsbyggandet i Kristianstad kommun ska ske med utgångspunkt från människans behov och utmärkas av en god gestaltning som präglas av hållbara byggnader, platser och kommunikationsleder för att skapa attraktiva, vackra och säkra miljöer för både invånare och besökare. Mål för anpassning till klimatförändringar i fysisk planering 4. Kristianstads kommun ska förbereda sig för klimatförändringar som höjd grundvattennivå, översvämningar, erosion och värmeböljor. Inom områden som kan komma att påverkas av höjd grundvattennivå, översvämning eller erosion ska ny bebyggelse och infrastruktur undvikas eller anpassas till gällande risknivåer.

3 75 5. Den fysiska planeringen ska bidra till att anpassa byggnader och omgivningar till värmeböljor. Beskuggning och tillgång till parker är en viktig del i arbetet. Förskolor, skolor och äldreboenden ska ha tillgång till beskuggade utemiljöer. 6. Området längs med kusten ska anpassas till klimatförändringar med fokus på att inventera och skydda samhällsviktig infrastruktur fram till år Alla åtgärder för översvämningsskydd av staden Kristianstad ska färdigställas till år Dokumentöversikt Fördjupade delmål och handlingsplaner finns i följande kommunala dokument: Huvudsakligt styrdokument Dokument Status Ansvar Översiktsplan för Kristianstads Beslutad 2013 (KF) kommun Klimatstrategi Beslutad 2011 (KF) Kommunlednings Program för klimatanpassning Beslutad 2011 (KF) Kommunlednings Förslag på åtgärder Åtgärder hållbar planering Ansvar Kostnad Koppling till mål Utveckla principer för vad som ska ingå i. planering 1 begreppet hållbar planering och metoder för att arbeta med hållbara För östra Vilan stadsdelar. Ta fram förstudie för östra Vilan med finns även syfte att arbeta fram kriterier och arbetsmetod för en hållbar stadsdel. extern delfinansiering Utvärdering av förstudiens resultat och metod för kunskapsåterföring in i framtida projekt. Ökat samarbete mellan kommunens i planering 3 förvaltningar i det nyligen bildade Gestaltningsrådet. Rådets roll är att samverkan med C4 bevaka, granska och utveckla gestaltnings, hållbarhets och Teknik energifrågor i hela stadsbyggnadsprocessen.

4 76 De fem stadsbyggnadsmålen enligt den fördjupade översiktsplanen för staden ska uppdateras mot målet planering. Görs i samband med varje aktualitetsförklaring. Den kommunövergripande samt fördjupade för staden ska aktualitetsförklaras var fjärde år. planering 1,2,3 Åtgärder klimatanpassning Ansvar Kostnad Koppling till mål Aktualisera den befintliga rapporten om översvämningsrisker. och Räddningstjänsten planering 6 Genomföra utredningar för att se vilka konsekvenser som följer av klimatförändringar, som översvämningar, värmeböljor, erosion och extrema oväder. Kommunlednings Projekt kräver extra resurser för projektanställning. planering 6 Framtagande av havsplan som tar upp områden som hotas av översvämning och erosion Ta fram riktlinjer för bedömning och rådgivning om fasadfärg, beskuggning med mera i samband med bygglov Inventering och införande av beskuggade utemiljöer på äldreboenden (motsvarade åtgärder i skolmiljö tas upp under målen för strålsäker miljö) Förorda grönytefaktor och/eller gröna tak i detaljplaner för stadsmiljöer Marknadsföra gröna tak som åtgärd för klimatanpassning, dagvatten och biologisk mångfald. Stadsbyggnadskont oret, ABK, privata fastighetsägare och omsorgsförvaltningen i samverkan med kommunlednings, och miljö och hälsoskydds Inventering inom ordinarie Kostnader för åtgärder uppskattas efter nuläges och behovsinventering. planering 4,5,6 planering 5 planering 5 planering 4, 5 Övergödning 9

5 77 Nya kommunala byggnader ska där det Merkostnad i är möjligt utformas med gröna tak. initialskedet planering 4, 5 eftersom det Övergödning 9 krävs mer tätningsskikt Inventera infrastruktur i form av elförsörjning, VA nät och vägar utmed kusten. C4 energi Kommunlednings planering 6 Skydda samhällsviktig infrastruktur och bebyggelse utmed kusten C4 Energi Tas upp i klimatanpass planering 6 Kommunlednings ningsprogram Räddningstjänsten Färdigställa alla planerade åtgärder för översvämningsskydd av Kristianstad C4 Energi Tas upp i klimatanpass planering 7 Kommunlednings ningsprogram Räddningstjänsten Tätorternas grönska och kulturhistoriska miljöer Målområdet omfattar kulturhistoriska aspekter både på bebyggelsemiljöer, markanvändning och på det biologiska kulturarvet. Det är viktigt att få fram underlag som visar den väv av kulturhistoria som finns i kommunen för att se hur vi kan bevara värden och utveckla dem tillsammans med nya inslag. Vår kulturhistoria visar var vi befinner oss idag i förhållande till vår historia och framtid. Kulturmiljön ska bevaras och användas så att den historiska dimensionen tydliggörs och bidrar till en god livsmiljö. Det innebär att vi behöver värna och utveckla den historiska mångfalden, bevara och förvalta landskapets kulturmiljökvalitet och bevara och berika kulturhistoriska värden. I kommunen finns ett rikt kulturhistoriskt arv att förvalta och utveckla. Det gäller allt ifrån kulturlandskapet till kulturhistoriskt intressanta byggnader i staden. Lokalt är den viktigaste åtgärden att ta fram ett aktuellt kulturmiljöprogram. Därför behövs en satsning på en tidsmässigt sammanhängande inventering. Det är också viktigt att sprida kunskap om de värden som finns och hur de kan bevaras.

6 78 Att ta tillvara och utveckla park och naturområdens kvaliteter för rekreation, folkhälsa och biologisk mångfald är också en viktig del av målområdet. Precis som för kulturmiljöer handlar det om våra upplevelser och vårt välbefinnande. Det är också viktigt att dessa områden har kvaliteter som stimulerar till rörelse, till exempel i anslutning till skolor och bostadsområden. Park och naturområden ger oss också ekosystemtjänster för klimatanpassning av städer och tätorter genom hantering av dagvatten och rening av luft. Här har den fysiska planeringen stor betydelse för hur stora grönytor som finns och vilken kapacitet de har för att kunna ta emot skyfall med mera. I större tätorter minskar grönområden till följd av exploatering och annan förändring i markanvändningen. Därför är det viktigt att i den fysiska planeringen ta fram strategier för att ta vara på och utveckla grön och vattenområden i och i närheten av tätorter. Generellt finns en risk för målkonflikt mellan förtätning av tätorter och att bevara grönytor i tätorter. Det gäller inte minst i Kristianstad. Dessutom finns det andra mindre tätorter i kommunen som är omgivna av odlingslandskap där grönytor för närrekreation behöver utvecklas eller förstärkas. Runt Åhus är det också viktigt att behålla kustskogens karaktär och att vara varsam vid planering av ny bebyggelse. Mål för kulturhistoriska miljöer 1. Kulturhistoriska miljöer, kulturlandskap och byggnader ska vara inventerade i hela kommunen senast år Resultatet ska förmedlas till fastighetsägare och allmänhet för att öka medvetenheten om de kulturvärden som finns. 2. Vid planering av bostadsmiljöer ska områdets kulturvärden användas som tillgång i planeringen. Mål för tätorters grönska och naturmiljöer 3. Grönska och vatten ska ha en stor betydelse vid utformning av tätortsmiljöer. Den fysiska planeringen ska värna tätortsnära natur och grönområden och bidra till att det bildas sammanhängande stråk med grönstrukturer som gynnar den biologiska mångfalden, sociala aspekter, användbarhet/tillgänglighet och som är hälsofrämjande. Områdenas värde för rekreation och tillgänglighet ska utvecklas, gärna tillsammans med boende i närmiljön.

7 79 4. Tillräckliga grönytor och andra utemiljöer ska finnas för att främja hälsa, trivsel, lek och möten mellan människor. Det innebär bland annat att följande principer ska eftersträvas: Tillgång till bostadsnära natur av god kvalitet ska finnas inom 300 m från bostaden. Stadsdelspark eller större grönstrukturområde ska finnas inom 500 m från bostaden. Ett större närströvområde med höga natur och kulturvärden ska finnas inom 3 km från bostaden. Antalet träd i offentliga miljöer inom tätbebyggda områden ska öka. Det gäller i synnerhet äldre träd med stort stamomfång. 5. Alla barn ska ha möjlighet att leka utomhus i hälsosamma och inspirerande miljöer. Förskolor och skolor ska ha en god utomhusmiljö för rekreation, lek och fysisk aktivitet i direkt anslutning till skolan/förskolan. Dessutom ska det finnas tillgång till naturområden på gångavstånd från respektive förskola och skola. De naturområden som används frekvent i pedagogiskt syfte ska skyddas mot exploatering. 6. Dagvatten ska användas för att skapa positiva rekreationsinslag genom ekologiskt och estetiskt tilltalande ytor och stråk med vatten och grönska. Dagvattenhanteringen ska också utformas med kapacitet för kraftig nederbörd och skyfall. 7. Åhuskustens natur och kulturvärden utgör grunden för dess höga rekreationsvärden och ska värnas. Karaktären av tallskog ska behållas och exploatering av ny bebyggelse och anläggningar begränsas via detaljplaner. 8. I första hand ska värdefulla naturmiljöer och grönstrukturer i och anslutning till tätorter bevaras. I andra hand ska grönområden som försvinner kompenseras med ny grönstruktur inom samma stadsdel. I Kristianstads stadskärna är det extra viktigt att bevara grönstrukturer och att skyddet av befintliga grönstrukturer förstärks. Dokumentöversikt Fördjupade delmål och handlingsplaner finns i följande kommunala dokument: Huvudsakligt styrdokument Dokument Status Ansvar Översiktsplan för Kristianstads Beslutad 2013 (KF) kommun Kulturmiljöprogram Beslutat 1993 (KF) Naturvårdsprogram Under remissbehandling Miljö och hälsoskydds

8 80 Andra viktiga dokument Dokument Status Ansvar Stadsmiljöprogram för Kristianstads renässansstad Beslutad 2013 (BN) Förslag på åtgärder Åtgärd kulturhistoriska miljöer Ansvar Kostnad Koppling till mål Inventering av kulturmiljöer och kulturlandskap i hela kommunen. Extra personal behövs för 1 Inventeringen är en del av Kulturmiljöprogrammet. inventeringsarbete. Stadsbyggnads tar upp kostnad separat. Rådgivning om kulturvärden i samband med bygglovsärenden. Kulturvärden ska läggas in i den strategiska kartan och finnas tillgänglig för allmänheten via hemsidan. 1,2 En kommunikationsplan tas fram för hur inventeringsresultatet ska kommuniceras till fastighetsägare och allmänhet. Möjligheten att skydda värdefulla kulturmiljöer tas tillvara i det fortlöpande arbetet med att ta fram eller aktualisera detaljplaner. 1 2 Ta fram och kontinuerligt arbeta med en rutin för uppföljning av hur kulturmiljöaspekter behandlats i program, planer och i bygglovsärenden. Behov av extra resurs för kortare projektanställ ning 1 Synliggöra det kommunala och de statliga byggnadsvårdsbidragen 2

9 81 Åtgärd tätorters grönska Ansvar Kostnad Koppling till mål Ta fram en strategisk grönstrukturplan för alla tätorter i kommunen (till ÖP). Dels inom ordinarie 3, 4, 5, 6 och 7 Grönstrukturplanen ska ge en helhetsbild och visa på värden ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. tillsammans med, kommunlednings och miljöoch hälsoskydds. och dels behov av extra resurser. Framtagande av underlagsmaterial kan innebära avgränsade projektanställ ningar. Ta fram kartunderlag som visar dagens tillgång till bostadsnära natur i hela kommunen. Underlaget ska finnas tillgängligt på kommunens hemsida. i samverkan med C4 Teknik 3, 4 Sammanställa underlag om i 2 3 miljoner grönstrukturers status i tätorterna. Ta samverkan med per år i 3, 4, 5 ställning till vilka ytor som är bra, stadsbyggnads åtgärder, behöver förstärkas när det gäller värden och miljö vidareutveck eller kan exploateras. och hälsoskydds ling av park. och lekparksprogram Utveckla naturområden och parkernas ekologiska, sociala och hälsosfrämjande Stadsbyggnads 3, 4 värden och innehåll tillsammans med boende. Projekt 400 träd följs upp med skötsel av nyplanterade träd och nyplantering i 4 mindre omfattning Uppdatera C4 tekniks inventering av Stadsbyggnads vilka naturområden som används av i 5 förskolor och skolor och komplettera samverkan med med uppgifter från friskolor. Förhindra och exploatering av dessa naturområden i barn och utbild samband med planprocesser och ningsförvaltningen bygglov.

10 82 Ta fram riktlinjer för vad vi menar med Stadsbyggnads Projekt i form god utomhusmiljö för förskola och i av examens 5 skola. Malmös lekvärdesfaktor kan vara samverkan med arbete eller en utgångspunkt för olika, barn som en kvalitetsaspekter. och utbildnings projekt förvaltningen, anställning. miljö och hälsoskydds och kommunlednings Vara restriktiva i plan och Stadsbyggnads Kan göras bygglovsprocesser när det gäller att ta i inom ordinarie 8 anspråk grönområden. Ta fram ett kartunderlag som visar var Stadsbyggnads särskild hänsyn ska tas för att undvika 5,6, 8 exploatering av grönytor i Kristianstads stadskärna. Underlaget ska vara tillgängligt även för allmänhet och exploatörer. Detaljplaner ska tas fram för att skydda Stadsbyggnads Tivoliparken och Björket som parkmark. 8 Ta fram skyddsbestämmelser som gäller Stadsbyggnads träd för vissa områden 7, 8 Lämna eller skapa gröna Stadsbyggnads sammanhängande stråk/ytor vid 3, 7 nyexploatering. Ta fram rutiner för och ställa krav Kommunledningsk på/göra överenskommelser som ontoret i 8 innebär att exploatörer ska genomföra samarbete med kompensationsåtgärder om stadsbyggnads grönområden tas i anspråk eller man tillåter hård exploatering. Som kompensationsåtgärd ska grönytor utvecklas i närområdet.

11 83 Energi-, transport och resurseffektiva tätorter Hur vi bor och lever påverkar miljön på många sätt, exempelvis när vi värmer våra bostäder, reser till arbete och fritidsaktiviteter. Bebyggelsen står för nära 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige. Korta transporter står för en stor andel av vardagstransporterna. Det är därför viktigt att planera placering av bostäder och er för att det ska vara enkelt och säkert att gå, cykla eller åka kollektivt. Genom att komplettera och förtäta befintliga bebyggelsemiljöer ges goda möjligheter till att gå, cykla och resa kollektivt. Förtätningar och funktionsblandning skapar förutsättningar för korta avstånd mellan bostad, arbete och service. Genom att lokalisera ny bebyggelse i goda kollektivtrafiklägen skapas ett större underlag för kollektivtrafiken. Om fler väljer att gå, cykla och resa kollektivt får vi bättre luft, behagligare ljudnivå, mindre trängsel, ökad trivsel, mer utrymme för socialt liv, ökad säkerhet och en bättre folkhälsa. Ökat fokus på utbyggnad av gång och cykelvägar är viktigt i arbetet för att stimulera kommuninvånare och besökare till hållbara resval. De senaste decennierna finns en trend i Sverige att befolkningen ökar i större tätorter. När en stad som Kristianstad brer ut sig innebär det en konflikt med hushållning av värdefull odlingsmark. Det är därför också viktigt att planera för en förtätning av staden utan att exploatera värdefulla natur eller odlingsområden. Mål för hushållning med energi och transporter 1. Vid lokalisering av nya bebyggelseområden inom orter med potential för fjärrvärme ska möjligheten att ansluta området till fjärrkyla, sekundär fjärrvärme eller andra gemensamma uppvärmningssystem utredas. 2. Vid lokalisering och utformning av nya bebyggelseområden ska huskroppar orienteras så att förutsättningar skapas för att ta vara på solenergi och minska energiförbrukningen i husen. 3. Bostäder, arbetsplatser, service/handel, kultur och fritid i tätortsmiljöer ska i första hand lokaliseras så att behovet av transporter och biltrafik minimeras och så att gång, cykel och kollektivtrafik gynnas. I andra hand ska det finnas tillgänglighet till infrastruktur för förnybara drivmedel. 4. Gång och cykelstråk bör vara inbjudande, trygga, trafiksäkra, tillgängliga och snabba för att kunna fungera som länkar inom och mellan orterna. Målsättningen är att införa fler gång och cykelstråk med separerade stråk för cyklister och fotgängare, säkra övergångar och i vissa lägen företräde för oskyddade trafikanter över bilvägar. 5. Prioritera utbyggnad av cykel respektive gångstråk till skolor och större arbetsplatser. Det gäller framförallt sträckor i och mellan basorterna och till de nya Pågatågsstationerna. Därefter ska cykelvägar mellan samtliga tätorter prioriteras enligt en handlingsplan.

12 84 6. Det ska vara positiv resandeutveckling för kollektivtrafik i staden, mellan basorter, stad och omland. Kollektivtrafikresandet i stads och regiontrafik ska fördubblas till år 2020 jämfört med Mål för resurseffektiv planering 7. Kristianstad ska vara en tät och blandad stad där bostäder, grönområden, kultur, service och icke störande er ligger nära varandra. Kristianstad ska växa resurssnålt genom en yteffektiv planering. Det innebär att vi ska bygga på höjden och använda redan exploaterade ytor som inte längre används. Vid höga exploateringstal är det särskilt viktigt att behålla grönområden. 8. Den mest värdefulla jordbruksmarken ska undantas från exploatering. Dokumentöversikt Fördjupade delmål och handlingsplaner för området finns också i följande dokument: Huvudsakligt styrdokument Dokument Status Ansvar Översiktsplan Beslutad 2013 (KF) Klimatstrategi för Kristianstads kommun Beslutad 2011 (KF) Kommunlednings Andra viktiga dokument Dokument Status Ansvar Kommande trafikstrategi Arbete pågår Förslag på åtgärder Åtgärder energi och transporter Ansvar Kostnad Koppling till mål Planera in läplanteringar för nya bostadsområden. Energi 2 Klimat 4 Framtagande av en samlad Energi 3 i Klimat 7, trafikslagsövergripande strategi för utveckling av trafiksystemet för staden samverkan med C4 Luft 1,2,7 Kristianstad samt resterande delar av kommunen med anslutningar till Teknik och grannkommuner. kommunlednings

13 85 Ta fram en handlingsplan för nyutbyggnad och utveckling av kommunala cykelvägar och kommunikationsinsatser för att öka cyklingen. Utbyggnad av nya sträckor med kommunala cykelvägar enligt handlingsplanen. samverkan med Trafikverket när det gäller statliga vägar Kostnadsförsla g tas upp i samband med Energi 4,5 Luft 1, 2, 7 Klimat 7, Energi 4,5 Luft 1, 2, 7 Klimat 7 handlingsplan en. För att klara av att bygga cykelvägar mellan tätorter behövs 4 miljoner extra per år jämfört med dagens budget på 1,5 miljoner. Kartläggning cykelvägnätets kvalitet och Energi 4 åtgärder för att anpassa efter användare. Barn, arbetspendlares och äldres behov av cykelvägars placering, bredd, tillgänglighet och säkerhet är viktiga utgångspunkter. Åtgärder kan till exempel vara separerade gång och cykelstråk, upphöjning av passager för cykelstråk och belysning. Skapa en cykellänk Vilanleden på i Projekt Energi 4, 5 sträckan mellan Vä/Öllsjö via naturum samverkan med Kostnad tas till centrum där cyklister har företräde. stadsbyggnads upp när Åtgärden kan leda till att en del av åtgärdsbehov gatuutrymmet tas i anspråk för för sträckan oskyddade trafikanter. Arbetsmodellen har tagits med cykellänk kan användas på fler fram. platser. Fortsatt hög prioritet på snöröjning av Energi 4 gång och cykelvägar

14 86 Samverka med Skånetrafiken för att utveckla parallell regionbusstrafik med både superbusslinjer och busslinjer med många hållplatser. Detta gäller framförallt på sträckorna Åhus Kristianstad Älmhult, Kristianstad Lund Malmö och Kristianstad Simrishamn Ystad. Vidareutveckla parkeringsstrategi och parkeringsavgifter för att aktivt gynna cykel och kollektivtrafik i centrala Kristianstad. Kommunlednings i samverkan med Skånetrafiken Kommunlednings och C4 Teknik i samverkan Kostnader ligger framförallt inom Region Skåne.. Det finns fler åtgärder kopplade till transporter under målområdet för miljöeffektiv energianvändning och transporter. Energi 6 Energi 6 Åtgärder resurseffektiv planering Ansvar Kostnad Koppling till mål Ta fram riktlinjer och se över exploateringstal för vad som ingår i yteffektivt nyttjande Ny bebyggelse medges inte på odlingsmark av klass 8 10, med undantag av de bebyggelseområden som pekats ut i ÖP. Energi 7 Energi 8 En sund miljö att vistas i Människor tillbringar en stor del av sina liv inomhus. En god inomhusmiljö har därför stor betydelse för människors hälsa och komfort. Miljön i bostäder, skolor, förskolor samt vård och omsorgsboendens är viktig. Trots en ökad standard, god komfort och bekvämlighet i våra bostäder är hälsoproblem till följd av inomhusmiljön fortfarande ett problem i vissa byggnader. Alla kommunens nämnder och styrelser som bygger, förvaltar och brukar lokaler har ansvar för en sund inomhusmiljö i de egna lokalerna. Kommunen har också möjlighet att påverka genom planering av staden och genom tillsyn av fastighetsägare och er. Det finns många riskfaktorer i inomhusmiljön som kan påverka hälsan, till exempel buller, brister i ventilation, radon, fukt och mögelproblem, lusstörningar och förekomst av föroreningar och allergener. En riskfaktor kan också vara felaktig användning av lokaler. Buller är ett utbrett miljö och folkhälsoproblem. Buller är ett oönskat ljud. Buller påverkar oss på olika sätt och har stor betydelse för vår hälsa och för möjligheten till en god livskvalitet. Olika grupper är olika känsliga för bullerexponering. Personer med hörselnedsättning eller barn som håller på att lära sig språk och att läsa, drabbas i en miljö där buller minskar förmågan att uppfatta och förstå tal. Vi är också olika bullerkänsliga i olika miljöer.

15 87 Trafikbuller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige, cirka 1,7 miljoner utsätts för trafikbuller högre än 55 dba utomhus vid bostaden. Trenden pekar mot att fler kommer att besväras av trafikbuller i framtiden. Intresset för att bygga stations och hållplatsnära leder ofta till en målkonflikt med målsättningarna om buller. Det viktigt att de nationella bullerriktlinjerna följs för att undvika hälsoproblem och bevara möjligheten till välbefinnande i den bebyggda miljön. I kommunens södra och norra delar finns bullerfria friluftsområden som är viktiga värden att bevara. I ett rekreationsområde där vi förväntar oss en tystare miljö är vi känsligare för bullerstörningar än i tätorter. Det är angeläget att sådana områden definieras ytterligare och att de skyddas från exploatering som leder till ökade ljudnivåer. Mål om inomhusmiljö och buller 1. Alla som bor i kommunen ska ha tillgång till ett boende som är sunt. Inomhusmiljön ska bli bättre i boendemiljöer, förskolor, skolor och vårdoch omsorgslokaler. 2. Inga undantag från nationella bullerriktlinjer inom eller utomhus ska göras för att tillåta etablering av bostäder, förskolor, skolor eller vårdlokaler. Det innebär att trafikbullernivån vid planering av nya bostäder inte ska vara högre än högst 30 dba inomhus och 55 dba utomhus i ekvivalent ljudnivå. Även i den befintliga bebyggelsen ska vi eftersträva att uppnå dessa riktvärden. För industribuller ska minst de nationella riktvärdena uppfyllas. 3. Vid planering av nya grönområden eller åtgärder som påverkar närparker och stadsdelsparker ska kommunen verka för att bullernivån inte överstiger 45 dba i ekvivalent ljudnivå. 4. Kristianstads kommun ska senast år 2016 ha tagit fram arbetsmetoder för hur buffertzoner kan utformas och tillämpas vid planering av sområden. 5. Som väghållare ska vi driva åtgärder som minskar trafikbuller och stimulera fastighetsägare till att genomföra åtgärder på befintliga bostäder vid kommunala vägnät där ekvivalenta ljudnivåer överskrider 55 dba utomhus. 6. År 2020 finns väl motiverade och definierade bullerfria friluftsområden, som skyddar större sammanhängande områden i kommunen med låg bakgrundsnivå och höga friluftsvärden. Buller över 35 dba ekvivalentnivå från nya er ska undvikas i och i anslutning till bullerfria friluftsområden som redan pekats ut i översiktsplanen. I den mån det är möjligt och rimligt ska samma bullerkrav efter hand gälla även befintliga er.

16 88 Dokumentöversikt Fördjupade delmål och handlingsplaner för området finns också i följande dokument: Huvudsakligt styrdokument Dokument Status Ansvar Översiktsplan Beslutad 2013 (KF) Kommunlednings Andra viktiga dokument Dokument Status Ansvar Kommande trafikstrategi Arbete pågår Förslag på åtgärder Större hänsynstagande genom bullerförebyggande planering och åtgärder i samband med ny och ombyggnad av infrastruktur och fastigheter. Genomföra en bullerkartläggning för kommunala vägar i tätorter. Därefter ta fram en bullersaneringsplan. Ta fram en översiktlig sammanställning av bullersituationen från väg, flyg, järnväg och särskilt bullerstörande er och anläggningar. Utreda hur buffertzoner kan utformas och tillämpas runt en del industrier/sområden. Åtgärder buller Ansvar Kostnad Koppling till mål Ökat fokus på tillsyn kopplad till skol, vård och omsorgslokaler. Miljö och hälsoskydds Sund 1 C4 teknik Miljö och hälsoskydds och stadsbyggnads Miljö och hälsoskydds och stadsbyggnads Kostnader för åtgärder tas upp när saneringsplan en tas fram. Extra resurser behövs för kortare projektanställ ning Sund 2,3,5 Sund 2 Sund 2,4 Sund 4

17 89 Framtagande av GIS skikt som visar zoner för olika bullernivåer. Komplettering av trafikbullerkartläggningen med nya mätningar kopplade till områden som är intressanta för detaljplaner med nya bostadsområden. Sund 2,5 Kommunalt bidrag till fastighetsägare Sund 5 för bullerdämpande åtgärder på ram. enskilda fastigheter. Gäller enskilda Nuvarande fastighetsägare som bor längs med bidragsandele kommunala vägar med bullerstörningar n på 30 % över riktvärden. behöver höjas för att åtgärder ska bli attraktiva. Kartlägga, definiera och ta fram riktlinjer för bullerfria friluftsområden i kommunen i samverkan med Sund 6 miljö och hälsoskydds Hänsyn till bullerfria friluftsområden ska tas vid prövning av ärenden som kan påverka bullersituationen. och miljöoch hälsoskydds Sund 6 Avfall Att på olika sätt förebygga avfall och återanvända produkter så mycket som möjligt är mycket viktigt i det fortsatta arbetet med avfallsfrågor. Generellt sett sorteras allt fler sorters avfall ut i Sverige och kan i större utsträckning återanvändas eller användas för energiproduktion. Det är viktigt att fortsätta det arbetet. Samtidigt behöver den totala mängden avfall per invånare minska. Nationellt var den drygt 460 kg/invånare under år Kommunen och företagen behöver bli bättre på arbete med att på olika sätt förebygga att avfall uppstår. Det arbetet börjar redan i ett konstruktionsskede när det gäller nya produkter och inför val av metod eller material i det löpande arbetet. Som kommun kan vi också underlätta för kommuninvånare att sortera avfall och att återanvända olika produkter eller material.

18 90 Ur ett nationellt perspektiv pekas ökad resurshushållning inom byggsektorn och livsmedelskedjan ut som viktiga insatsområden. I Kristianstads kommun behandlas matavfall sedan många år biologiskt och rötas för produktion av biogas. Utmaningen här är att sortering av matavfall ska vara så bra i alla bostadsområden att det går att använda för rötning. Användningen av återvunna material ska vara säker ur hälso och miljösynpunkt genom att återcirkulation av farliga ämnen så långt som möjligt undviks, samtidigt som resurseffektiva kretslopp eftersträvas. Generellt sett behöver avfallets farlighet minska och allt farligt avfall tas om hand på rätt sätt. Mål kopplade till avfall 1. Den totala mängden hushållsavfall/invånare ska minska från år 2012 till år Farligt avfall ska omhändertas på rätt sätt och hanteras så att risker minimeras. Avfallets farlighet ska minska. Insamlad mängd farligt avfall från hushåll ska öka från år 2012 till år Andelen avfall som återanvänds, återvinns och energiutvinns ska öka från år 2012 till år 2018, med prioritering i nämnd ordning. Möjligheten till avsättning för produkterna och materialen ska öka. Dokumentöversikt Fördjupade delmål och handlingsplaner för området finns också i följande dokument: Huvudsakligt styrdokument Dokument Status Ansvar Avfallsplan Beslutad 2013 (KF) Kommunlednings Andra viktiga dokument Dokument Status Ansvar Klimatstrategi Beslutad 2013 (KF) Kommunlednings Riktlinjer för upphandling i Kristianstads kommun Beslutad 2013 (KF) Kommunlednings Förslag på åtgärder Åtgärder avfall Ansvar Kostnad Koppling till mål Ta fram handlingsplan för hur kommunen ska arbeta med att minska avfallsmängderna Agenda 21 i samverkan med Renhållningen och kommunlednings Projekt, se över möjlighet för extern delfinansiering Avfall 1

19 91 Initiera arbete med förebyggande av avfall i kommunal Kommunlednings i samverkan med miljö och hälsoskydds. Kostnader för utbildning eller workshop kr. Avfall 1, 3 Utveckla insamlingen av begagnade produkter på återvinningscentralerna för ökad återanvändning Renhållningen Finansiering genom Renhållningstaxan Avfall 1, 3 Fortsatt satsning på åtgärder för att minska matsvinn Barn och utbildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen Avfall 1 Vid nybyggnation av återvinningscentraler införs insamling av farligt avfall även i Degeberga, Arkelstorp och Kristianstads tätort Renhållningen Finansieras genom Renhållningstaxan Avfall 2 Tillsyn och rådgivning om förebyggande, sortering, transporter och omhändertagande av savfall inklusive bygg och rivningsavfall utförs och miljöoch hälsoskydds Avfall 2 Byggnation av en förbehandlingsanläggning för organiskt avfall i Kristianstad Kristianstads Biogas AB Tas upp efter utredning Avfall 3 Ytterligare mål och åtgärder som konkretiserar avfallsmålen finns i avfallsplanen för Kristianstads kommun. Åtgärder med koppling till målet om farligt avfall finns också under miljömålet giftfri miljö

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Remissförslag Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning 0 Borås Stads Styrdokument»Aktiverande Strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås Program verksamheter och metoder

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2013-05-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Omfattning... 3 Revidering...

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

miljö - med fokus på klimat -

miljö - med fokus på klimat - miljö - med fokus på klimat - Miljöarbetet på LKF startade redan 1990 med projektet Trimma LKF. Det gick ut på att minska alla våra kostnader och miljöpåverkan, då företrädesvis värme, vatten och el. Till

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Yttrande över program för Älta centrum.

Yttrande över program för Älta centrum. 1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-02-02 KFKS 2012/696-214 Planenheten Nacka kommun 131 81 Nacka Yttrande över program för Älta centrum. Sammanfattning En fördjupad översiktsplan bör tas fram för Älta

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet Miljö och stadsbyggnad I Uddevalla är vi: Öppna - vi bjuder in till dialog och vill förnyas Orädda - vi har mod att ta risker och prövar gärna nya idéer Energiska - vi har kraft att driva igenom det vi

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan 16 november 2009 Samhällsutveckling Rune Andersson Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan Det projekt för vilket medel söks handlar om att utveckla

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Vansbro Kommun FÖRORD För varje kommun ska det

Läs mer

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Sida 1 (11) Klimatstrategi anpassningsåtgärder kontaktpersoner för uppföljning av handlingsplanen

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö

Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö Fördjupad översiktsplan 12.1 Natur- och kulturmiljö Grönstruktur Landskapet runt är omväxlande. Skogsmarken dominerar men det finns även stora arealer med åkermark eller öppen mark. En levande landsbygd

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Avesta Kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ETT HÅLLBART ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 Värmdö kommun Skogsbovägen 9-11 134

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering Samhällsbyggnadskontoret Plan- och byggenheten ANTAGANDEHANDLING 1 (5) 2004-10-27 Detaljplan för SUNDBY STRAND 3 del av Toresunds-Sundby 1:1, Stallarholmen, Strängnäs Kommun MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING,

Läs mer

Buller i planeringen Umeå kommun Annika Söderlund. Miljö- och hälsoskydd

Buller i planeringen Umeå kommun Annika Söderlund. Miljö- och hälsoskydd Buller i planeringen Umeå kommun Annika Söderlund Miljö- och hälsoskydd Hur jobbar vi med buller? Planprocessen Tillsyn Bullerkartläggning Åtgärder Umeå - Mera stad! Mål - 200 000 invånare år 2050 Långsiktig

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan LUDVIKA KOMMUN Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram UTSTÄLLNINGS- OCH REMISSVERSION

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 1(6) Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 BEHOVSBEDÖMNING Dnr 2012-0818-214/205 Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun Enligt 5 kap 18 plan- och bygglagen ska en miljöbedömning

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för del av Väsby 12:102 m fl i Väsby, Höganäs kommun, Skåne län gamla skolan PLANOMRÅDE Hovgårdsgatan

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag)

Tjänsteskrivelse. Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-05-28 Vår referens Katarina Carlsson Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag)

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun Södertälje Nykvarn 2012-12-31 YTTRANDE Till Samhällsbyggnadskontoret Plan Södertälje kommun 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Tumba, maj 2013 Behovsbedömningen av detaljplan vid Rågången är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning 2013-10-24 Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Ludvika kommun Antagen i kommunfullmäktige

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp)

Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (mp) 2013-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande om motion gällande gröna tak Motion till Nacka kommunfullmäktige den 10 september 2012 från Sidney Holm

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

ARBETSMATERIAL MARS 2015. Gång- och cykelvägsplan 2015 2020

ARBETSMATERIAL MARS 2015. Gång- och cykelvägsplan 2015 2020 Gång- och cykelvägsplan 2015 2020 1 Förord En aktuell gång- och cykelvägsplan är ett viktigt redskap för att kunna göra insatser för att främja cyklandet i kommunen. Ett av grundargumenten för utvecklandet

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken S ä r s k i l d s a m m a n s t ä l l n i n g 2009-09-18 Sid 1 (5) Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken En översiktsplan för Gävle stad har tagits fram och antogs 27

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Huddinge Naturskyddsförening

Huddinge Naturskyddsförening Huddinge Naturskyddsförening Miljönämnden Huddinge kommun Angående Agenda 21 Huddinge Naturskyddsförening får härmed översända vårt remissvar på remissutgåvan av Lokal Agenda 21 för Huddinge 2009-2015.

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan SMEDJEBACKENS Kommun Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram 2013-2017 FÖRORD För varje

Läs mer

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun Dnr KK15/377 POLICY Konstpolicy för Nyköpings kommun 2016 Dnr KK15/377K15/377 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 2.1 Politiska utgångspunkter... 3 2.2 Situationsspecifika

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

ABCDE. Ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet- yttrande till stadsbyggnadskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet- yttrande till stadsbyggnadskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2004-05-14 DNR: 302-287/2004 Handläggare: Patrik Ståhl Tfn: 508 09 021 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ny

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

30 juni 2008. Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se. Yttrande över Förslag till Översiktsplan för Göteborg

30 juni 2008. Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se. Yttrande över Förslag till Översiktsplan för Göteborg Naturskyddsföreningen i Göteborg Fjällgatan 3 E 413 17 Göteborg info.goteborg@snf.se 30 juni 2008 Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se Yttrande över Förslag till Översiktsplan för

Läs mer

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0 HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD Version 1.0 Ett verktyg för att underlätta att hållbart resande prioriteras i planeringen. November 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier

Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier Samhällsekonomiska kostnader av olika utbyggnadsscenarier Anders Larsson, SLU Alnarp Makten över marken, KSLA, 2014-03-13 Alla på kartan markerade tätorter med mer än 836 invånare I Skåne samlade i ett

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer