Motorlok för ÖSlJ, Del III

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motorlok för ÖSlJ, Del III"

Transkript

1 ÖSlJ Ma Dag Bonnedal Rev. A1 Motorlok för ÖSlJ, Del III Vårt tilltänkta lok TU4-3147, ett av de sist tillverkade TU4:orna, uppställd i stall på hemlig ort i Ukraina. Bortsett från fågelträcket så ser loket betydligt mindre medfaret ut än vad som är normalt. T.o.m. det sovjetiska emblemet på hyttsidan sitter kvar vilket är tämligen unikt. Foto Aldo Siig. Sammanfattning Beslut att köra projektet Inköp av ett renoverat motorlok typ TU4 är fattat. Finansieringen är på plats. Loktypen är provkörd och projektet går nu in i en mycket aktiv fas för att ta fram kravspecifikation och övrigt underlag. Mycket arbete kommer att krävas om vi skall ha loket i trafik till den 1 maj 2011.

2 2 Bakgrund I denna rapport om motorloksanskaffning för ÖSlJ så kan äntligen ordet Eventuellt strykas ur rubriken. Sällan har ett projektförslag mottagits med så helhjärtad entusiasm och beslutsamhet hos ÖSlJ aktiva. Alternativen presenterades i anslutning till årsmötet 2010 och beskedet från den församlade skaran var att satsa på en rysk TU4. Därefter gick det ut ett upprop om bidrag till anskaffningen till de aktiva som redan givit svar över förväntan, nytt upprop går ut med ÖSlJ-Nytt nr 2, 2010 och styrelsen har tagit beslut om att stå för resterande kostnader. TU vid Jockis Museijärnväg den 25 april 2010, färgen manipulerad till en något mer ÖSlJ-mässigt skogsgrön kulör. Foto DB. Besök i Jockis Söndagen den 25 april besökte en ÖSlJ-delegation Jockis Museijärnväg i Finland. Denna ligger utanför Forsa, halvvägs mellan Åbo och Tammerfors. Gruppen bestod av undertecknad, motorlokmästare PeO samt Lena Johansson. Vi blev väl mottagna av vår värd, Marko Laine, ordförande i Jockis. Under dagen var även ingenjören Aldo Siig från Baltic Marine Group (BMG) i Tallin, ref. [5]. Aldo talar estniska och ryska så med Lenas ryskkunskaper så kan fortsättningsvis kommunikationen ske direkt med BMG i Tallin vilket underlättar mycket. Efter en kort rundguidning i den relativt nybyggda verkstaden och den stora lokhallen med en mycket imponerande loksamling så provkördes loket TU till Humppila och tillbaka, tyvärr utan vidhängande last. Hastighetsmätaren saknades för tillfället så det gick inte att se hur fort vi körde, men vi var nog uppe i ca. 40 km/h. Det är bara att konstatera att loket går mycket bra, även på ett mindre gott spårläge. Även ljudnivån i hytten är behaglig, men vi fick ju inte tillfälle att prova detta vid hårdare körning.

3 3 Bildruta från Youtubefilmen ref. [7]. Loket formligen flyter fram trots det måttligt bra spårläget. Precis framför loket är en av de många ägovägarna, trots att spåret doppar rejält så märks det knappt på loket. Loket är vidare klart lättkört med kombinerad riktningsomkastare och pådrag. När riktningsväxeln skall läggas i mittläge måste först en spärr lyftas, men från mittläget går det sedan att direkt välja körriktning. Växling sker med elektrisk omkopplare. Det kan dock konstateras att loket vid Jockis är klart slitet, man har inte haft råd med någon egentlig renovering utöver motorbyte till en sliten bussmotor samt nytt elsystem och blästring - målning. Det rök en del om motorn, den var lite trögstartad, riktningsväxeln var lite trög att få i samt det läckte olja, främst från axelväxlarna. Någon initiativrik person hade också passat på att byta till sämre boggier på loket innan det transporterades från Litauen till Estland för revision. Entreprenören Aldo från BMG är påtagligt intresserad av vårt projekt. Man ser nog loket till ÖSlJ som en bra referens för att kunna sälja fler renoverade lok framöver, och man har redan en order på gång om en större TU7 till Wales (WHR?) även den för ca 600 mm spårvidd. Han har många idéer om nya och modifierade utföranden men saknar nog en riktigt djup kunskap om och erfarenhet av just järnvägsfordon. Detta medför att en mycket klar och tydlig specifikation är synnerligen viktig. Man har dock nyligen renoverat och bytt motor på en TGK2, dvs. en bredspårig motsvarighet till TU4. Loktypen TU4. Enligt uppmätning av loket som gjordes på plats så passar bredden över gångbord/ramar väldigt bra i ÖSlJ konstruktionsprofil. Höjden går precis in, men här måstet vår nuvarande konstruktionsprofil rättas, våra nuvarande fordon går heller inte in i gällande version. Ramarna är byggda som två mycket kraftiga svetsade fyrkantrörbalkar, vilka samtidigt utgör lokets gångbord. Dessa är hermetiskt tillslutna och fyllda med sand som ballast. Man kan alltså välja hur mycket vi vill att loket skall väga genom att ta bort en lagom mängd sand. I balkarna finns särskilda utrymmen som sandförråd för tryckluftsandningen. I hytten är avståndet mellan pådragsrattarna och sidoväggen 45 cm vilket upplevs som ett minimum. Motsvarande för Aspa är hela 65 cm vilket kanske är i mesta laget. Aktivt bidragande till de goda gångegenskaperna kan vara att axelboxarna är försedda med fjädrar som gör att hela axeln kan fjädra axiellt (i sidled) när hjulflänsarna stöter i spåret. En så vitt känt ganska unik konstruktion. Däremot har dessa boggier finnits med två olika utföranden av stötdämpare men alla lok går idag utan dessa finesser. Trots bärfjädrar utan dämpning (skruvfjädrar) tenderar inte loken att gunga eller självsvänga i spåret.

4 4 TU uppmätt vid besöket i Jockis, skala 1/87. Bredden över gångborden, vilka samtidigt utgör de kraftiga lådramarna, är bara 2080 mm vilket bekvämt ryms i ÖSlJ profil. Höjd över hyttak går precis in i den höjd 3100 som borde vara höjden i vår konstruktionsprofil. Endast hyttbredden får minskas från 2300 till 2000 eller strax därunder. Det modernare utförandet av axelbox för standardboggierna till motorlok av typerna TU4-TU8. Rullager och en fjäder som pressar en hylsa mot axeländen när axeln stöter i sidled(axiellt). En ovanlig konstruktion som bidrar till de goda gångegenskaperna. ÖSlJ lok samt nödvändiga ombyggnader Vi hade tidigare fått höra att ett lok fanns tilltänkt för oss i Ukraina, först ville Aldo inte avslöja loknumret men vi fick senare bilden på sid. 1 i denna rapport. Loket TU är ett av de sista byggda loken av denna typ, färdigställt Det går inte att hitta några bilder av loket på nätet men det finns med i en loklista över kända TU4-lok. Loket tillhörde tidigare det stora smalspårsnätet runt staden Gaivoron (tot. 700 km) i västra Ukrainas jordbruksområden. På senare tid har loket tillhört en sädessiloanläggning i anslutning till detta nät, men trafiken upphörde här för ca. 15 år sedan. Detta innebär att loket bara skulle ha varit i drift i ca. 20 år, en mycket kort tid. Det har sedan stått torrt i lokstall. Förutsättningarna verkar alltså synnerligen goda för att loket är i gott skick. Via nätet går det också att lista ut var loket finns idag. Risken finns ju dock att loket säljs eller skrotas innan vi har skrivit avtal och det har hunnit hämtas till Estland. Fortsatta kontakter mellan BMG och tillverkaren Kambarskij KMZ (Maskinfabrik), ref. [4], har resulterat i att man nu rekommenderar den enkla och naturliga metoden att smala ned spårvidden: Boggiramen bibehålls i befintlig bredd. Hjulens mycket breda och kraftiga hjulstom-

5 5 mar svarvas av ca 45 mm på insidan och hjulen pressas in mot axelväxlarna, se bild sid. 7 i föregående rapport [2]. Detta arbete kommer att utföras vid Kambarskij. Preliminära kontakter har tagits med Transportstyrelsens handläggare för fordonsfrågor och vi kommer att söka tillstånd för fordon som redan är godkänt i annat land, vilket förenklar förfarandet, ref. [8] och [3]. Det viktigaste i denna process är vår egen riskanalys som främst bör fokuseras på tre saker: 1. säker bromsförmåga, 2. säker urkoppling av drivningen, 3. säker gångdynamik. Vad gäller första punkten så måste bromssystemet byggas om, det är idag en tryckluftkrets med slangar till 8 bromscylindrar av lastbilstyp. Går en slang sönder så förloras hela bromsförmågan (förutom parkeringsbromsen). Systemet byggs om med väletablerade principer och komponenter från tunga lastbilar. Urkoppling av drivningen kan redan ske genom att dra ned motorpådraget, stänga av motorn eller genom att lägga låg/högväxeln i friläge. Detta torde vara tillfyllest. Så även gångdynamiken när vi sänker hastigheten från 50 till 30 km/h. Vi förutser alltså inga större problem med tillståndet. Man har från myndighetens sida en viss förståelse för att övrig dokumentation inte kan vara helt komplett för ett gammalt lok. Till övriga ombyggnader som bör göras av säkerhetsskäl hör fångjärn för kardanaxlar, förbättrade växlarfotsteg, minskad volym för dieseltanken samt denna flyttad från motorrummet.. Referenslok: de två ideala loken för ÖSlJ trafik vilka kan användas även för att konstruera en bra kravspecifikation för motorloket: Dessa lok väger 17 ton, har 4 tons axeltryck, konstruerade för 35 km/h samt kan prestera maximalt ca. 150 hkr vid drivhjulen. Motor Ett kritiskt val för motorloket är vilken dieselmotor som skall användas. De överhettade Motalaloken kan prestera maximalt 150 hkr vid drivhjulen. Med hydraullåda samt hjälpsystem motsvarar det en dieselmotor på ca. 200 hkr. ÖSlJ har ju redan en motor av samma storlek som den som satts in i det finska loket: elverksmotorn från SL. Denna har bara gått totalt 150 timmar, men den är tillverkad redan 1963, saknar turbo och är på bara 147 hkr. Den räcker alltså inte och är dessutom fel utrustad även i övrigt och kan därmed avskrivas. En annan bättre begagnad motor måste till, t.ex. en 9-litersmotor med turbo från Scania, sponsring bör sökas omgående. TU4-loken är utrustade för tryckluftbromsade tåg, Jockis har ej tågbroms och har ersatt den stora kompressorn med en mindre lastbilskompressor på dieselmotorn, ÖSlJ bör välja samma lösning.

6 6 Väg framåt En preliminär tidplan för det fortsatta arbete kan se ut som följer: slutet av maj Leverantören besöker tillverkaren och dess arkiv början av juni Fortsatta diskusioner med leverantören i Mariefred. mitten av juni ÖSlJ:s kravspecifikation färdig mitten av juli Granskning av ny offert med skisser på ändringsarbeten början av augusti Kontraktskrivning september Förbesiktning av loket i Tallin december Slutbesiktning av loket i Tallin januari 2011 Leverans till Mariefred februari-april Provkörningar, verifiering, justeringar och utbildning i Mariefred 1 maj 2011 Loket tas i trafik Skall detta kunna hållas krävs en påtaglig arbetsinsats från flera personer under de närmaste månaderna. Detta för att få fram en tillräckligt bra, tydlig och täckande specifikation på vad vi skall köpa från leverantören. Missar vi detta kan det stå oss dyrt och vålla stora förseningar i slutändan. En referensgrupp måste skapas för detta. Specifikationer och avtal skall skrivas på engelska. Ett mycket stort arbete är även översättning av lokets manual samt flera dokument. Här har Lena med hjälp av Urban påbörjat arbetet. Viktigt är också att snarast gå vidare med att finna sponsorer för projektet. Viktigast här är Scania där vi borde kunna vara en attraktiv partner som varande ett unikt Vabismuseum. Värdet av en renoverad motor med mycket kringutrustning, bromskomponenter samt trycklufttankar är påtagligt. Flera ÖSLJF rörande fordon (konstruktionsprofil, hjulprofil samt koppel) är idag föråldrade. Uppdatering måste ske. Referenser [1] Dag B; Eventuellt Motorlok för ÖSlJ, nov [2] Dag B; Eventuellt Motorlok för ÖSlJ, del II, jan [3] Dag B; Ansökan om godkännande av fordon med giltigt utländskt godkännande. bl. G5 med bilaga, maj [4] Kambarskij KMZ, Kambarsk [5] Baltic Marine Group [7] Youtube: Jockis TU [8] Transportstyrelsen; Vägledning för godkännande (av fordon) Museiföreningen Östra Södermanlands Järnväg Box MARIEFRED

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396

Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Utredningsrapport 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396 Synerginr: 38307 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning vid Gamleby 2010-05-20 Utredare:

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet!

Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet! Transportsystemet för framtiden, endast fantasin sätter gränserna för användningsområdet! BIGAB 7 10 Lätt och smidig, men ändå stark och stadig är orden som bäst beskriver den minsta modellen i BIGAB sortimentet.

Läs mer

Trailerservice. Renovering av bromsarna

Trailerservice. Renovering av bromsarna Trailerservice Det här avsnittet handlar om den trailer som byggdes i ett begränsat antal speciellt anpassad till Albin 57. Jag har en sådan och har renoverat den med ny vinsch, nya bromsbackar, nya stödhjul

Läs mer

Op 330010 uppställd för fotografering före leverans från Chr Olsson i Falkenberg. Arkiv: Stig Nyberg.

Op 330010 uppställd för fotografering före leverans från Chr Olsson i Falkenberg. Arkiv: Stig Nyberg. Op 330010 uppställd för fotografering före leverans från Chr Olsson i Falkenberg. Arkiv: Stig Nyberg. Smalspåriga standardgodsvagnar Järnvägsstyrelsens Godstrafikbyrå gjorde i augusti 1941 en begäran om

Läs mer

Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut

Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut Feature Återvinning kan ge gammal lastbil lyckligt slut En lastbil direkt från fabriken är inte så ny som den verkar. En tredjedel av totalvikten utgörs av återvunnen metall. Det gäller i alla fall för

Läs mer

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning

Volvo FE Hybrid. Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning Volvo FE Hybrid Förstavalet inom miljöanpassad distribution och renhållning En ren och lönsam framtidslösning Volvo Lastvagnar har över tjugo års erfarenhet av hybridteknologi. Redan 1985 presenterades

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Akeri med anor. Av Bo Norvinge (text och foto) Arne Anderssons Åkeri (foto) 2 Klassiska Lastbilar nr 3 2010

Akeri med anor. Av Bo Norvinge (text och foto) Arne Anderssons Åkeri (foto) 2 Klassiska Lastbilar nr 3 2010 Akeri med anor Idag finns det fortfarande kvar en del åkerier som härstammar från tiden före andra världskriget. Ett av dessa är Arne Anderssons Åkeri AB i Motala som under mer än ett halvt sekel varit

Läs mer

KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6.

KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6. Rev 3, 2011-04-20/BEWN Grimsta vägsamfällighet KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6. Vägars jämnhet 7. Mötesplatser

Läs mer

Stambanetrafiken under mellankrigstiden

Stambanetrafiken under mellankrigstiden Stambanetrafiken under mellankrigstiden I mars 1919 började fredens framtidshopp att börja påverka järnvägsplaneringen. Förbindelsen Stockholm Kristiania skulle graderas upp till en standard som helst

Läs mer

Specialframställda hjälpmedel

Specialframställda hjälpmedel Specialframställda hjälpmedel - INGET är omöjligt Sida 2 Det händer ofta att man som terapeut står i en situation, där man bara har lust att ge upp. Man har provat alla hjälpmedel man har til rådighet,

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

Svenska. Arbetsplattformar. Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160. Member of AVANT Group

Svenska. Arbetsplattformar. Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160. Member of AVANT Group Svenska Arbetsplattformar Föregångaren - 125 Allt i ett - 135 Solid och stabil - 160 Member of AVANT Group Leguan arbetsplattformar är konstruerade för tunga professionella jobb och för uthyrning. Det

Läs mer

Mjukare gång Halverat effektbehov

Mjukare gång Halverat effektbehov Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Jürgen Sass Februari 2006 Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Idealbåten Den ideala båten skall

Läs mer

Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning

Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning Manual för DI-konvertering av Saab B202 T16 med fördelartändning Version 1.0 2008-04-06 OBSERVERA: TILLÄMPNING AV DET SOM STÅR SKRIVET I DETTA DOKUMENT SKER PÅ EGEN RISK! Innehållsförteckning Allmänt...2

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon version 20140522 Denna PM är framtaget som resultat av fordonshobbymötena mellan Transportstyrelsen, Motorhistoriska

Läs mer

3. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. Upphandlande organisation. 3.1 Övergripande krav på produkterna 2015-12-14

3. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. Upphandlande organisation. 3.1 Övergripande krav på produkterna 2015-12-14 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-12-14 Upphandlande organisation Kommunförbundet Skåne Håkan Jönsson Upphandling Rollatorer Extern remiss Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Är du också rädd om dina saker?

Är du också rädd om dina saker? Är du också rädd om dina saker? MHRF-försäkringen marknadens ledande försäkring för historiska fordon! Vi välkomnar fordon 20 år och äldre. Nästan oavsett skick och stuk. Det fi nstilta? Fria mil, men

Läs mer

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning Sammanfattning Sammanfattning Det här dokumentet sammanfattar och förklarar vilka faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukning. Det finns flera olika faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukningen:

Läs mer

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE TU 2004-11-18 Handläggare: Lars-Erik Holm Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 268 70 larserik.holm@gfk.stockholm.se Dnr 27064/04 2004-10-26 Till Gatu- och

Läs mer

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER RA Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

Marknadsöversikt utvärdering

Marknadsöversikt utvärdering Rapport 2012:8 2012-05-28 201 Marknadsöversikt utvärdering Med förslag till arbetsgång och finansiering vid framtida uppdatering Ida Sylwan, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Kunskapscentrum

Läs mer

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667 Samfundet S:t Erik Stockholm YTTRANDE 2016-03-01 Trafikverket Ärendemottagningen Planprövning Box 810 781 28 Borlänge trafikverket@trafikverket.se Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun

Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Detaljplan för del av Vätinge 1:118 (Stationsvägen) i Gripenbergs samhälle i Tranås kommun Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 66/2010 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på väg (1257/1992) 3 1, 3 och 5 mom., 6

Läs mer

Innehåll DRGBIL... 2 UTBYTBRHET ENLIGT ISO 1726... 3 Manöverbarhet... 5 XELVSTÅND... 7 PLCERING V VÄNDSKIVOR... 8 FSTSÄTTNING V VÄNDSKIV... 10 LÅSNING V VÄNDSKIV OCH MONTERINGSPLTT... 11 EFTERMONTERING

Läs mer

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ]

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] EUROPEISKA KOMMISSIONEN D012385/02 UTKAST ver. 3.00, 10 december 2010 Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] om krav för typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa vad

Läs mer

Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet marinmotorteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Marinmotorteknik Ämnesplan: Marinmotorteknik Kurser: Marinmotorteknik 1-4 Marinmotorteknik Ämnet marinmotorteknik behandlar marina motorers uppbyggnad och funktion samt bakomliggande principer inom mekanik.

Läs mer

Bärgningsinstruktion

Bärgningsinstruktion Bärgningsinstruktion 102 354 Innehåll INNEHÅLL Allmänt... 2 Lyftpunkter i chassit Generella lyftpunkter i chassit 3 Bärgning/bogsering Förberedande arbeten... 6 Bärgning Bärgning från dike... 8 Lyft av

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

Dispens med tillhörande villkor

Dispens med tillhörande villkor Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2014-06-12 Er referens: FQ-2014-0273 Diarienr: SSM2014-2231 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 4176 Dispens med tillhörande villkor

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster KONTAKTUPPGIFTER Göteborg: Trafikkontoret Telefon: 031-61 37 00 Internet: www.trafikkontoret.goteborg.se Malmö: Gatukontoret Telefon: 020-34 45 00 Internet: www.malmo.se/miljozon Stockholm: Markkontoret

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Sverige första lokomotiv fyller 10 år

Sverige första lokomotiv fyller 10 år Sverige första lokomotiv fyller 10 år 12 juni 2014 Sveriges äldsta lokomotiv firar tioårsjubileum (10-årsjubileum) under 2014. Hur går detta ihop? Svaret är, att Sveriges första lokomotiv, som kallades

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Hållbarhet Ett måste för framtiden

Hållbarhet Ett måste för framtiden Höghållfasta Stål och Hållbar Utveckling Av Anders Finnås, Outokumpu Stainless SBI Seminarium Onsdag 11 November 2015 Svenska Mässan Hållbarhet Ett måste för framtiden Cleaned twice 1961 and 1995 Mänskligheten

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

Järnvägens elanläggningar

Järnvägens elanläggningar Järnvägens elanläggningar Innehåll Förord 3 Så får loket sin el 4 Omformad energi för tågbruk 6 Växelström med rätt spänning 7 Strömbrytare bryter strömmen snabbt 7 Kontaktledningen 7 Två system för att

Läs mer

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK Det finns många starka skäl att välja Geesinknorba baklastare: hög tillförlitlig vägprestanda, ökad effektivitet, leverans av de värden ni

Läs mer

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR Ekonomidelar är en ny produktfamilj inom Volkswagengruppen för fordon som är 8 år och äldre. De är speciellt framtagna reservdelar som bygger på den senaste tekniska utvecklingen,

Läs mer

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd)

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) PM 2004 RIII (Dnr 314-1468/2002) Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Anders Broberg (kd) anses

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

MODELL & FÖREBILD nr 2

MODELL & FÖREBILD nr 2 MODELL & FÖREBILD nr 2 LOKSTALL & VERKSTÄDER 1 2 MODELL & FÖREBILD nr 2 LOKSTALL & VERKSTÄDER 3 Lokstall & Verkstäder 2015 Samtliga skribenter samt Bokförlaget Modellrallaren REDAKTÖR: Jocke Sannagård

Läs mer

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL 2015-07 Protokoll 07 fört vid styrelsemöte i hus 117 den 22/6 2015 Närvarande: Mikael Rydell (MR), Kent Larsson (KL), Henrik Ohlsson (HO), Björn Johansson (BJ),

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Att vara ett med. Att förlänga

Att vara ett med. Att förlänga Att vara ett med vattenytan En brygga i en insjö eller inomskärs används visserligen till många och varierande ändamål, men grundtanken med en brygga är ju att den ska sträcka sig ut i vattnet, att du

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik

Läs mer

NYTT LIV I KLASSISK BIL

NYTT LIV I KLASSISK BIL NYTT LIV I KLASSISK BIL Ålder, körsträcka, klimat alltsammans faktorer som påverkar skicket på våra bilar, speciellt de något äldre årsmodellerna. Några av dem vi kallar dem oftast veteranbilar eller klassiska

Läs mer

Trapper. Väger fasta och flytande ämnen på järnväg. Tamtron rälsvåg för exakt vägning. tamton.se

Trapper. Väger fasta och flytande ämnen på järnväg. Tamtron rälsvåg för exakt vägning. tamton.se Trapper Väger fasta och flytande ämnen på järnväg Tamtron rälsvåg för exakt vägning Tamtron Trapper -vågsystem är konstruerade för att ge tillförlitlig och snabb information om godsflödet. annan. Systemen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med långa och tunga fordonståg mellan Södertälje och Malmö;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med långa och tunga fordonståg mellan Södertälje och Malmö; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med långa och tunga fordonståg mellan Södertälje och Malmö; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 12 och 17 b trafikförordningen

Läs mer

ANVÄNDNING AV TRAKTORER

ANVÄNDNING AV TRAKTORER ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:6 ANVÄNDNING AV TRAKTORER ANVÄNDNING AV TRAKTORER Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av traktorer samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV 2007-053708 Sida: 1 (8)

Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV 2007-053708 Sida: 1 (8) INTERN FÖRESKRIFT Nr D-LFV 2009-017929 Ver. 01.00 Fastställd av Gd Datum 2009-04-01 Ansvarig enhet Koncerninfrastruktur Handläggare Håkan Jonforsen Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV

Läs mer

A B. D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61. Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL

A B. D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61. Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL A B Rhn 2004-09-01 Tjänsteutlåtande SID 1 (7) 2004-08-19 Ärende nr 8 C Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61 Renhållningsnämnden Rapport

Läs mer

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Helgö etapp 1 och 2, Ekerö Trafikbullerutredning till detaljplan L:\2014\2014-149 SS Helgö, Ekerö, Combitech AB\Rapporter\2014-149 r01.docx

Läs mer

HCT. High Capacity Transports. Henrik von Hofsten

HCT. High Capacity Transports. Henrik von Hofsten HCT High Capacity Transports Henrik von Hofsten Finansiering (2015) MSEK Ramanslag, skogsbranschen 38 Ramanslag, staten 38 Fonder 35 Uppdrag 15 Övriga anslag, skogsbruket 32 Kommunikation 6 Övrigt 5 Total

Läs mer

Nytt namn - ny modellserie!

Nytt namn - ny modellserie! Nytt namn - ny modellserie! Atlas Weyhausen, numera Atlas Weycor är världens äldsta tillverkare på hydrostatiska lastmaskiner. Bolaget grundades under 1950-talet av Friedrich Weyhausen (därav namnet) i

Läs mer

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 1 Syfte Att ta fram ett användbart beräkningsverktyg/modell

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon.

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga Tjänsteutlåtande Dnr 2015-8376 Sida 1 (8) 2015-06-02 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16

Läs mer

ZoomUphill har en teknisk, unik konstruktion:

ZoomUphill har en teknisk, unik konstruktion: SPECIFIKATION Nytt svensk elfordon ger revolutionerande köregenskaper i terräng Zoomcamps vision är att alla skall ha rätt till det som erbjuds i samhället. Många människor är idag avskärmade från många

Läs mer

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr:

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: OBS! FÖR ATT SÄKERSTÄLLA SÄKER ANVÄNDNING OCH UPPNÅ BÄSTA MÖJLIGA PRESTANDA ÄR DET MYCKET VIKTIGT ATT DU LÄSER DENNA BRUKSANVISNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 4: Fordonsbehov Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden.

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Trafikbullerutredning Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Ljudkvalitetsindex för området är 1,3 vilket är högre än minimikravet och bostäder med god ljudmiljö kan

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Beslut om justerad tidplan avseende Program Roslagsbanan

Beslut om justerad tidplan avseende Program Roslagsbanan 1 (4) Datum 2011-10-17 Identitet TN 1110-212 Trafiknämnden Beslut om justerad tidplan avseende Program Roslagsbanan Kapacitetsförstärkning inkl. dubbelspår Etapp 1 och 2, depåer, upprustning och tillgänglighetsanpassning

Läs mer

Tänk på att logga in! Använd ditt citrixinlogg.

Tänk på att logga in! Använd ditt citrixinlogg. Tänk på att logga in! Använd ditt citrixinlogg. Då ser du nyheter som är riktade till Vård- och omsorgsförvaltningen. Dessutom ser du nyheter som gäller ditt område eller din enhet. Så här! I mittenspalten

Läs mer

Hydraulisk Borrhammare HRD20

Hydraulisk Borrhammare HRD20 Hydraulisk Borrhammare HRD20 Från serienr. 3195 Reviderad 2014-11-03 Före användning Tack för ert val av en HYCN borrhammare. För att säkerställa problemfri drift och långvarig användning av era nya verktyg,

Läs mer

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel Monteringsguide Touring/City/Hybridcykel I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 9 V. Justera styret 10 VI. Montera sadeln

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (7) Bilaga IX till direktiv 2007/46/EG bör ändras i enlighet härmed.

(Text av betydelse för EES) (7) Bilaga IX till direktiv 2007/46/EG bör ändras i enlighet härmed. 13.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 118/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 385/2009 av den 7 maj 2009 om ersättande av bilaga IX till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG om

Läs mer

TEKNISKT REGLEMENTE Radical Cup Scandinavia 2015-2017

TEKNISKT REGLEMENTE Radical Cup Scandinavia 2015-2017 SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET TEKNISKT REGLEMENTE Radical Cup Scandinavia 2015-2017 2016 SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET Svenska Bilsportförbundet Bilsportens Hus Box 705-191 27 SOLLENTUNA Telefon 08-626 33 00 Fax

Läs mer

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296

Beredningsunderlag och Konsekvensutredning. 2012-05-23 Ärendenr: TRV 2012/16296 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-05-23 Trafikverket Region Väst Lena Löfvenholm Samhälle Besöksadress: Hamntorget, Karlstad Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se lena.lofvenholm@trafikverket.se

Läs mer

Kommunens agerande tvingar Hågelbystallet att lägga ner!

Kommunens agerande tvingar Hågelbystallet att lägga ner! Hågelby Stallförening PRESSINFORMATION Tumba 5 Dec 2013 Kommunens agerande tvingar Hågelbystallet att lägga ner! En sportverksamhet med majoriteten tjejer får inget aktivt stöd av Botkyrka Kommun trots

Läs mer

Stockholms Sportvagnsklubb. Tekniskt reglemente

Stockholms Sportvagnsklubb. Tekniskt reglemente Tekniskt reglemente SSK Klass 1 2015 2015-01-02 Utgåva 2 2 (7) TEKNISKT REGLEMENTE 2015 SSK KLASS 1 1 Ändringshistorik Nr Beskrivning Datum Utgåva 0 Från tidigare reglementsperiod: Ljudbegränsning: 95

Läs mer

Då Moon fabriken nu blickar tillbaka på en framgångsrik

Då Moon fabriken nu blickar tillbaka på en framgångsrik FÖRORD Då Moon fabriken nu blickar tillbaka på en framgångsrik 20 årig- verksamhet kan den samtidigt glädja sig åt en ny framgång som vunnits genom tvenne års oavbrutna, ingående experiment och består

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av:

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av: Svensk 0-16.5 Modulnorm Version 1.0 2008-02-29 Författad av: Anders Östlund, Smalspårsfrämjandet Lars Ljungberg, Modul Syd Urban Johansson, Bälgvikens Trafiksällskap BTS 1 Inledning Detta dokument innehåller

Läs mer

Fortsättningsvis så följer lite byggbilder med förklaringar allt eftersom

Fortsättningsvis så följer lite byggbilder med förklaringar allt eftersom Storyn bakom 55:an Efter jag åkt öppet ett år bestämde jag mig för att dela garage med Jens och kanske köpa en bubbla typ 1 så att familjen också kunna hänga med utan att frysa. Så efter ett tag hittade

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N Kulturbelysning GÅRD OCH HUS När kvalité är viktig FASADBELYSNING Våra lykthus i gjutjärn finns i 4- och 6-kantiga modeller. Klassiska armaturer efter förlagor från början av 1900-talet. en går att kombinera

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Sid

BESLUT. Datum Dnr Sid BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-01-30 6154-2011 1(2) Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Kritik mot Liljevalchs Internationella Läroverk i Södertälje kommun för handläggningen av en begäran om utlämnande

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

REKOMMENDATIONER OCH TIPS

REKOMMENDATIONER OCH TIPS REKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Läs mer

Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011

Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011 Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011 Tessjö Tessjöbor har kontaktat trafiksektionen och uttryckt sin oro över den bristfälliga

Läs mer