Pressmeddelande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pressmeddelande 2015-10-19"

Transkript

1 Pressmeddelande HQ har lämnat in ett yttrande och tre nya expertutlåtanden till Stockholms tingsrätt ang. tvistemålen mellan HQ och Mats Qviberg och KPMG m fl. I inlagan lägger HQ fram argumenten för varför Mats Qviberg och KPMG m fl gjort sig skyldiga till grova fel och därför är skyldiga att betala skadestånd på 5 miljarder kronor inklusive ränta Nedan följer en redogörelse för de viktigaste fakta och argument som lyfts fram i inlagan till tingsrätten. Inlagan och de yttranden som nämns nedan finns tillgängliga på HQs hemsida, under fliken Om HQ. 1. Att den omfattande kronologi som HQ sammanställt i inlagan och i sin beskrivning av händelseförloppet i HQ och Banken tydligt visar, att Mats Qviberg, styrelsen, ledningen och revisorn samt andra experter inom KPMG, känt till felvärderingen i tradingportföljen och att värderingen inte överstämde med regelverket. 2. Att HQ kan visa att KPMGs och Qvibergs invändningar - om att samtliga förluster i tradingverksamheten uppkommit först under 2:a kvartalet 2010 (det vill säga, som motparten hävdar plötsligt och oförutsett) är fullständigt ogrundade och inte överensstämmer med verkligheten. Detta visas genom en analys av anskaffningskostnad respektive avvecklingskostnad för de positioner som innehades den 31 december 2009 och som avvecklades under 2010, vilket gav upphov till en förlust på 644 Mkr. Vid den löpande avvecklingen under första kvartalet 2010 togs omedelbart nya positioner som övervärderades med motsvarande belopp som de förluster avvecklingen gav upphov till. Även detta har KPMG bortsett ifrån i den utredning de presenterat. KPMG väljer att helt enkelt förleda läsaren genom att man utgått från ett värde på tradingportföljen per den 1 maj 2010, dvs. efter Bankens omvärdering. Därigenom blir KPMGs analys fullständigt obrukbar som jämförelse och bevis. 3. Att Banken och HQ i årsredovisningen i strid med regelverket och utan stöd av marknadsdata redovisat Dag-1 resultat per den 31 december 2009 till ett belopp om 780 Mkr, vilket inte angavs i redovisningen. Dag-1 resultaten var fiktiva vinster som Banken skapade när ett värdepapper köptes till marknadspris och sedan omedelbart samma dag värderades upp av Banken i enlighet med ett av Banken påhittat värde. I Bankens redovisade resultat för 2009 om 177 Mkr låg orealiserade vinster på 780 Mkr. Vad som heller inte angavs i redovisningen var att det fanns realiserade förluster om 489 Mkr. Resultatet hade således blåsts upp oerhört kraftigt med det främsta syftet att kunna verkställa utdelning. Trots att vinsten efter skatt i HQ-koncernen med dessa manipulationer endast redovisades till 138 Mkr, ansåg styrelsen att det var lämpligt att dela ut 168 Mkr till aktieägarna.

2 4. Kapitalbristen i Banken uppgick för de relevanta åren till belopp enl. nedan: : 764 Mkr : 610 Mkr : 765 Mkr För mer information vänligen kontakta: Christer Sandberg, styrelsens ordförande. Telefon: HQs verksamhet är att driva målen om skadestånd och återvinningskrav mot HQs tidigare styrelse (med Mats Qviberg i spetsen), VD, revisor, KPMG och Öresund. HQ AB är noterat på Aktietorget och har ca aktieägare.

3 Bakgrund Tvistemålen HQ AB mot Mats Qviberg, Öresund, KPMG m.fl. handlar om skadestånd m.m. på grund av omfattande spekulationsaffärer som felvärderats och som dolts genom felaktig information och bokföring. HQs skadeståndstalan mot den tidigare styrelsen och revisorn bygger på följande: HQ visar i inlagan till tingsrätten tydligt att ledningen för Banken medvetet felvärderat tillgångar och skulder och att man sedan medvetet dolt dessa felaktiga värderingar. HQ visar tydligt att såväl styrelsen med Mats Qviberg i spetsen som ledningen och revisorn och KPMG känt till dessa felaktiga värderingar under lång tid. De kan alltså hållas fullt ansvariga ekonomiskt för den skada de åsamkade bolagets ca aktieägare. Vidare visas att dessa felvärderingar gjorde att förlusterna inom Bankens tradingverksamhet kunde växa till en nivå som till slut hotade Bankens existens, vilket ledde till att Finansinspektionen i augusti 2010 drog in Bankens tillstånd och ansökte om Bankens likvidation. Slutligen visas att styrelsen godkänt aktieutdelningar på sammanlagt 601miljoner kronor under åren trots att man visste att HQ inte hade resurser att göra dessa utbetalningar då de påstådda vinsterna baserades på en påhittad värdering av Bankens tradingportfölj. Styrelsen kan därmed göras återbetalningsansvarig för hela den summan. Beloppen uppgår till ca Mkr plus räntor, dvs för närvarande ca Mkr. Det är HQ AB som driver kraven för dess numera ca aktieägare. Inlagan 1 Bakgrunden till kraven är att styrelserna i såväl Banken som HQ dolde stora och växande förluster i sin tradingverksamhet genom att i sin bokföring medvetet felvärdera tradingportföljen under en följd av år. HQ kunde därmed i sin externa information vilseleda såväl sina egna aktieägare, Finansinspektionen, som marknaden i övrigt om sin finansiella ställning. Trots att Banken var underkapitaliserad delade HQ ut mycket stora belopp i aktieutdelningunder de aktuella åren, 601 Mkr. 2 En finansiell koncern som HQ stod under tillsyn av Finansinspektionen och hade ett omfattande regelverk att förhålla sig till. Vidare skulle lämpligheten prövas avseende var och en av styrelseledamöterna och revisorerna i såväl HQ som Banken. Finansinspektionen skulle granska att var och en av dessa individer hade sådana kvalifikationer att de var lämpliga att ingå i styrelsen för en finanskoncern och en bank. För att bedöma deras individuella ansvar är det viktigt att notera att de var och en hade bedömts tillräckligt kunniga och redbara för att ingå i styrelserna.

4 3 HQ AB gör i målen gällande att ledningen för Banken liksom styrelserna för såväl Banken som HQ samt revisorn brutit mot de väsentliga och grundläggande reglerna som gällde för verksamheten i Banken och koncernen Särskilt flagranta är brotten mot de regler som gäller för värderingen av finansiella tillgångar och skulder samt rapporteringen av dessa i de externa finansiella rapporterna och till Finansinspektionen. 4 Banken bedrev s.k. egenhandel på OMX och Eurex och handlade därvid i spekulativt syfte på optionsmarknaden. Banken hade således inga egna innehav av aktier eller andra tillgångar som skulle värdesäkras genom dessa affärer. Det handlade i stort sett om samma spel som sker på ett kasino, man tar ett bet på vad som skall ske i framtiden och hoppas att det skall slå in. Detta är naturligtvis en verksamhet som en bank inte har en skyldighet att bedriva. Men banken kan välja det för att öka sina intäkter och avkastningen på eget kapital. Verksamheten skall dock ske på samma sätt som övrig bankverksamhet. Det innebär att den måste bedrivas med försiktighet och ansvar och med beaktande av bankens kapitalbas och de betydande risker som kan finnas med handeln. Detta var inget som var obekant för styrelsen, de var samtliga tillräckligt kunniga och erfarna för att kunna göra denna bedömning. Banken bedrev inte denna spekulativa verksamhet enbart med sina egna medel. Under långa perioder använde banken mångmiljardbelopp, som i stor utsträckning var kunders medel för denna mycket riskfyllda spekulationshandel. Under åren handlade det om Mkr i en bank som hade en angiven kapitalbas på ca 500 Mkr, dvs. omfattningen av spekulationshandeln var 11 gånger Bankens kapitalbas,. Detta är naturligtvis med alla mått mätt extremt spekulativt. Bankens balansomslutning uppgick vid tidpunkten till Mkr. Det var således halva balansräkningen som var bunden till den rent spekulativa tradingverksamheten. Merparten av denna summa var inte Bankens egna kapital, utan kundernas tillgångar. Styrelserna och ledningen såväl som KPMG var helt medvetna om detta. Något liknande förekom och förekommer inte i någon annan svensk bank. 5 I stället för att erkänna de stora riskerna med verksamheten valde styrelsen att i sin kommunikation till Finansinspektionen rapportera att de totala riskerna inklusive alla andra affärsrisker i HQ-koncernen, uppgick till cirka 33 Mkr. 6 Detta var en direkt osanning som rapporterades eftersom det är uppenbart att styrelsen kände till att riskerna var enorma och vida översteg det som rapporterades till Finansinspektionen. 7 Samtidigt hade nämligen styrelsen godkänt ett mandat om att tradingavdelningen högst fick lov att förlora 150 Mkr över en natt, alltså 5 ggr. vad styrelsen rapporterat att de totala riskerna i Bankens hela verksamhet uppgick till. De totala förlusterna summerades sedermera i juni 2010, till mer än Mkr. Dvs. mer än dubbla Bankens kapitalbas. Något liknande har aldrig tidigare hänt i Sverige. Genom detta försvann hela

5 värdet i HQs dotterbolag Banken, vilket drabbade HQs då ca aktieägare mycket hårt. 8 Något som styrker att riskerna var väl kända är att styrelseledamöterna i Banken och ytterligare flera personer i företagsledningen, riskavdelningen, tradingavdelningen och vissa andra personer i HQ under drygt två års tid fick dagliga rapporter om hur tradingverksamheten utvecklades med angivande av det dagliga resultatet och hur stor differensen mellan marknadsvärdet och Bankens bokförda värde av tradingportföljen var. Vidare gjordes det löpande genomgångar vid varje styrelsemöte av tradingverksamheten och värdedifferenserna som förelåg i förhållande till marknadsvärdet. Ingen, förutom den i april 2010 nytillträdda styrelseledamoten Catarina Lagerstam, av de övriga styrelseledamöterna hade under en följd av år reagerat på ett adekvat sätt mot de dolda förlusterna och felvärderingen av tradingportföljen, samt omfattningen av spekulationsverksamheten. 9 Banken och HQ dolde sina omfattande förlustaffärer genom att manipulera värdena på såväl tillgångar som skulder i tradingportföljen. Detta skedde genom att tillgångarna systematiskt övervärderades och skulderna undervärderades. Banken värderade skulder baserat på en lägre volatilitet och tillgångar baserat på en högre volatilitet oavsett att de avsåg samma underliggande tillgång, och oavsett de marknadsvärden som dagligen rapporterades från SEB och OMX till Banken. Man valde alltså att i strid med gällande regelverk bortse från att det fanns lätt tillgängliga marknadsdata för att värdera tillgångarna. I stället använde man en egen påhittad modell för att kunna sätta ett högre värde. Även KPMG ansåg att HQ Banks tradingportfölj var felvärderad under en följd av år 10 Följande iakttagelse av KPMG i samband med revisionen av 2008 års räkenskaper är träffande för HQ:s värderingsteknik: Tradingfunktionen handlar i optioner där det vid köp/säljtillfället finns en prissatt volatilitet. Tradingen handlar endast i optioner på index samt f.n. i 19 av de mest omsatta aktiernas optioner. Dock ändrar tradingen i den underliggande volatiliteten utifrån sin strategi som bygger på att på lång sikt kommer volatiliteten att vara konstant (finns en rad studier som stödjer detta). Mao om trading handlar i en option med volatiliteten 50 % men den genomsnittliga historiska volatiliteten är 25 % kommer den raka volatiliteten att vara 25 % på alla innehav med samma löptid. Detta sker automatiskt och det sker ca 4000 avslut varje dag. 11 KPMG noterade att det fanns en prissatt volatilitet ett marknadspris som HQ gjorde affärer på för att sedan omedelbart omvärdera optionen till ett annat värde som HQ hoppades att den skulle bli värd någon gång i framtiden. KPMG noterade också att optionerna avsåg indexoptioner och optioner i de mest omsatta aktierna, dvs. de optioner som har störst

6 omsättning på marknaden och där det är enklast att bedöma marknadspriset. Slutligen noterade KPMG att omvärderingen skedde utifrån en hänvisning till en handelsstrategi som HQ hade och som byggde på antagandet att värdet på optionen skulle förändras i viss riktning i framtiden. Med andra ord förstod KPMG att omvärderingen inte syftade till att fastställa ett verkligt värde vid respektive tidpunkt som optionerna skulle värderas (värderingstidpunkten) utan angav ett värde som HQ hoppades att optionerna skulle få i framtiden, och som det visade sig aldrig materialiserades. 12 Ändå valde KMPG att under flera år godkänna HQ-koncernens och Bankens årsredovisningar och tillstyrka ansvarsfrihet för dess styrelser 13 Värderingen av optionerna liksom den omedelbara omvärderingen av optionerna efter en transaktion ägde rum i ett datoriserat tradingsystemet ORC. Det var även uppgifterna i detta system som låg till grund för den löpande bokföringen av tradingverksamheten och utifrån vilken styrelsen i HQ Bank, samt en rad andra personer, från och med den17 november 2008 och fram till kraschen fick redovisningar av det dagliga handelsresultatet i Tradingportföljen. Dvs. ledningen var fullt införstådd med storleken på felvärderingen under mycket lång tid. 14 Riskavdelningen i Banken gjorde aldrig en oberoende värdering av Tradingportföljen. Däremot påpekade Risk månad efter månad, år efter år, att många stora optionspositioner värderades väsentligt annorlunda än den prisbild som gick att avläsa i marknaden, även detta såg KPMG och styrelsen löpande, utan att reagera. 15 Det fanns ingen tydlig rågång mellan Bankens sätt att värdera Tradingportföljen utifrån sin handelsstrategi och HQ:s sätt att värdera Tradingportföljen i den externa redovisningen. Det innebar att Tradingportföljen även i den externa redovisningen redovisades utifrån HQ:s handelsstrategi och inte enligt det regelverk som styr den externa redovisningen, IAS 39. Det medförde att Tradingportföljen medvetet felvärderades i den externa redovisningen. Även detta var uppenbart för KPMG och styrelsen. Även KPMG ansåg att värderingstekniken var oförenlig med regelverket 16 KPMG:s beskrivning av HQ:s värdering av Tradingportföljen och vad KPMG upplever som tvistefrågorna kring värderingen av Tradingportföljen är i avgörande avseenden felaktiga. 17 KPMG har flera gånger ändrat sin beskrivning av händelserna, men gör numera gällande att HQ Bank värderade Tradingportföljen i enlighet med IAS 39. I själva verket avvek Banken från IAS 39 i avgörande avseenden, vilket KPMG även uppmärksammade vid tidpunkten för sina revisioner. De relevanta värderingsreglerna har varit oförändrade under den för målen aktuella tidsperioden.

7 18 Det råder ingen tvekan om att HQ kunde och borde ha använt sig av marknadsdata för värderingen av sin tradingportfölj. Om optioner handlas på en aktiv marknad ska de värderas till noterade priser. Ett finansiellt instrument betraktas som noterat på en aktiv marknad om noterade priser med lätthet och regelbundet finns tillgängliga på en börs, hos en handlare, mäklare, branschorganisation, företag som tillhandahåller aktuell prisinformation eller tillsynsmyndighet och dessa priser representerar faktiska och regelbundet förekommande marknadstransaktioner på affärsmässiga villkor. 19 Vid värderingen bortsåg HQ helt från om optionerna handlades på en aktiv marknad eller inte. Det gjordes över huvud taget inte någon sådan bedömning i den löpande värderingen av de mångmiljardbelopp som Tradingportföljen representerade. Vid utgången av samtliga år saknade det betydelse för HQ:s värdering om optionerna handlades på en aktiv marknad eller inte. HQ värderade undantagslöst sina optioner med sin teoretiska värderingsteknik och använde inte ställda kurser eller transaktionspriser det var även KPMG:s uppfattning att HQ inte följde regelverket. 20 Det finns tydliga tecken på att KPMG i stället för att som oberoende revisor påtala riskerna, hjälpte HQ att dölja dem. I samband med att Banken i juli 2010 skulle svara på Finansinspektionens utredning av Bankens tradingverksamhet och de enorma förluster som då materialiserats, ca Mkr, var KPMG bl.a. behjälpliga med att författa ett särskilt svar på frågor kring de enormt stora Dag-1 resultat som Finansinspektionen identifierat, och som Finansinspektionen ansåg strida mot regelverket att redovisa. I svaret som KPMG upprättade texten till anges bl.a. att det hos Banken saknas systemstöd för att beräkna och få fram Dag-1 resultat. Det skulle därför kräva ett omfattande manuellt arbete för att få fram dessa Dag-1 resultat. Det bedömdes som ogörligt att ta fram denna information mot bakgrund av att transaktionsmängden i Banken har varit mycket stor och uppgick bara under 2009 till ca transaktioner, dvs. drygt transaktioner per handelsdag, vilket med alla mått mätt får anses utgöra stor aktivitet. Detta är också skälen till varför informationen inte kunnat tas fram tidigare anger Banken i sitt svar till Finansinspektionen. 21 Detta är ett medgivande av att Banken inte skött den löpande bokföringen på ett korrekt sätt. Numera gör KPMG gällande att Bankens derivat inte handlats på en aktiv marknad och att det saknades marknadsdata. KPMG bortser då även från Bankens egna transaktioner och den aktivitet som Banken därvid skapade. Drygt transaktioner per dag för en liten aktör som Banken visar att marknaden varit aktiv. Det har ju funnits en motpart vid varje transaktion som Banken gjort. Huvudkravet enligt regelverket var att dessa marknadsvärden skulle användas.

8 Om regelverket IAS IAS 39 är ett omfattande regelverk. Grundbulten i regelverket är enkel. Ett finansiellt instrument ska värderas till vad transaktionspriset skulle ha varit vid värderingstidpunkten för en transaktion mellan kunniga oberoende parter som har ett intresse av att transaktionen genomförs och som motiveras av sedvanliga affärsvillkor. 23 IAS 39 har en grundläggande logik som tar sin början vid den tidpunkt som en option förvärvas (en tillgång) eller ställs ut (en skuld). Optionen ska vid denna tidpunkt värderas till transaktionspriset. Därefter, dvs. efter transaktionstidpunkten, får optionen endast värderas till något annat än transaktionspriset om det finns observerbara belägg för att priset har förändrats. De omständigheter som kan förändras är värdet på den underliggande tillgången (ex vis DAX-indexet), räntan, marknadens bedömning av den framtida volatiliteten och återstående löptid. 24 HQ värderade samtliga optioner med samma underliggande tillgång och samma lösendag till samma volatilitet oavsett om de hade olika lösenpris, dvs. de använde så kallad rak volatilitet. Användandet av rak volatilitet var inte förenligt med IAS 39 eftersom marknadsuppgifter visade att optionerna hade olika pris på marknaden beroende på lösenpris. HQ valde att bortse från marknadsuppgifterna. Även detta stred mot IAS 39 som kräver att marknadsuppgifter används i så hög grad som möjligt. Vid tidpunkten för revisionerna 2008 och 2009 var det även KPMG:s uppfattning att detta stred mot regelverket. 25 Avslutningsvis finns det i IAS 39 ett krav på att företagen med regelbundna intervaller kalibrerar sin värderingsteknik. HQ genomförde aldrig vid något tillfälle sådan kalibrering, vilket även KPMG kände till. Trots att Banken regelmässigt genomförde transaktioner avseende optioner som var identiska eller snarlika med de optioner som redan ingick i Tradingportföljen kalibrerades inte värderingen av optionerna enligt värderingstekniken med transaktionspriset. Istället omvärderades de optioner som omfattades av transaktionen omedelbart till HQ:s teoretiska värde. Detta stred mot kalibreringskravet enligt IAS 39. Vid tidpunkten för revisionerna 2008 och 2009 var detta även KPMG:s uppfattning. 26 Sammantaget stred HQ:s värderingsteknik mot IAS 39 såväl vid det initiala stadiet av ett engagemang som vid den efterföljande värderingen. Tradingportföljen var felvärderad och innehöll löpande enorma orealiserade förluster som växte under åren 2007, 2008 och 2009, vilket såväl styrelserna som KPMG var medvetna om och underlät att åtgärda. Sammanfattningsvis kan konstateras att HQ inte ens försökte värdera Tradingportföljen till verkligt värde vilket var känt av såväl KMPG som styrelserna och ledningen.

9 27 Faktum är att HQ inte ens försökte fastställa ett verkligt värde enligt IAS På tradingavdelningen och även inom en större krets i HQ och Banken kände många till att HQ:s teoretiska värdering medförde att Tradingportföljen var väsentligt felvärderad och att det framgått av bl.a. HQ Bank Edge och de så kallade Vegaanalyser som regelbundet genomfördes. Tradingavdelningen kände således till att Tradingportföljen inte värderades i enlighet med observerbara marknadsuppgifter vid värderingstidpunkten utan till ett värde som man hoppades att optionerna skulle få i framtiden baserat på en handelsstrategi och påhittade volatiliteter. Även styrelserna och KPMG hade vetskap om detta. 29 Det var inte enbart Tradingavdelningen som dagligen följde utvecklingen av Tradingportföljen och dess värdering. Det gjorde även Riskövervakningen. Även Risk förstod att felvärderingen var omfattande. Att det förhöll sig så var naturligtvis inte förvånande då värderingstekniken inte syftade till att fastställa det verkliga värdet vid värderingstidpunkten utan istället ett värde som uttryckte Tradings uppfattning om det framtida värdet. Även styrelserna och KPMG hade vetskap om detta. Övrig väsentlig information 30 Mats Qviberg har av EBM åtalats för grovt svindleri och KPMG revisorn Johan Dyrefors har åtalats för medhjälp till grovt svindleri, förre VD:n Mikael König och förre ordföranden i Banken Stefan Dahlbo, samt förre styrelseledamoten Kurt Lönnström har alla åtalats för grovt bokföringsbrott och grovt svindleri. Huvudförhandlingen i brottmålet kommer att påbörjas den 9 februari 2016 och beräknas vara avslutad i maj HQ är av uppfattningen att åtalet är välkommet eftersom det är viktigt att misstänkt grov ekonomisk brottslighet beivras, men att det inte påverkar utgången av tvisten eftersom det gäller en delvis annan tidsperiod och delvis andra handlingar, samt att det är mycket olika krav på bevisning m.m. i brottmål och civilmål.

HQ AB sakframställan. Del 9 Resultatuppföljning, rullningar av tradingförluster och avvecklingen av Tradingportföljen

HQ AB sakframställan. Del 9 Resultatuppföljning, rullningar av tradingförluster och avvecklingen av Tradingportföljen HQ AB sakframställan Del 9 Resultatuppföljning, rullningar av tradingförluster och avvecklingen av Tradingportföljen 1 Disposition 1 Balans- och resultaträkningar 5 Banken följde inte upp realiserat/orealiserat

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 september 2013

Delårsrapport 1 januari 30 september 2013 Delårsrapport 1 januari 30 september 2013 Tredje kvartalet Periodens resultat uppgick till -3 (-8) MSEK. Periodens resultat per aktie uppgick till -0,01 (-0,12) SEK. Mats Qviberg har återkallat sin talan

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 8 Otillåtna dag 1-resultat

HQ AB sakframställan. Del 8 Otillåtna dag 1-resultat HQ AB sakframställan Del 8 Otillåtna dag 1-resultat 1 Innehåll 1 Vad avses med ett dag 1-resultat? Uttalanden från RN 4 2 Vad avses med otillåtna dag 1-resultat? 5 Dag 1-resultaten minskar med tiden 3

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod

HQ AB sakframställan. Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod HQ AB sakframställan Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod 1 Disposition 1 Övergripande om tillämpliga redovisningsregler 5 Tradings värdering 2 Värderingen dag 1 6 Värdering i finansiell rapportering

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 september 2010

Delårsrapport 1 januari 30 september 2010 Delårsrapport 1 januari 30 september 2010 Substansvärdet ökade med 6,8 procent till 127 kronor per aktie Resultatet per aktie uppgick till 8,40 (50,67) kronor Försäljning av HQ Fonder och investering i

Läs mer

Valutacertifikat KINAE Bull B S

Valutacertifikat KINAE Bull B S För dig som tror på en stärkt kinesisk yuan! Med detta certifikat väljer du själv placeringshorisont, och får en hävstång på kursutvecklingen i kinesiska yuan mot amerikanska dollar. Certifikat stiger

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 juni 2008 en framställning från Roschier Advokatbyrå AB. I framställningen ställs frågor rörande tillämpningen

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B3. Turitt AB Deluppgift 3.1 Exempel på väsentliga principiella skillnader med att tillämpa K2 jämfört med övriga BFNAR: Ett samlat regelverk,

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Övergripande kommentarer Högre Revisorsexamen Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 75 100 77,0 (77,0 %) 28 (72 %) 28 tentander av 39 (72 %) har

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2003

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2003 INVESTMENT AB LATOUR (publ) DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS * Latour-aktiens substansvärde uppgick den 31 mars till 125 (254) kronor. * Industri- och handelsföretagens rörelseresultat uppgick till 36 (38)

Läs mer

MÅL NR T 9306-11 & T 9311-11

MÅL NR T 9306-11 & T 9311-11 Stockholms tingsrätt Avdelning 5 Enhet 52 Även med e-mail: stockholms.tingsratt.avdelning5@dom.se Stockholm den 7 oktober 2015 MÅL NR T 9306-11 & T 9311-11 HQ AB./. Mats Qviberg m.fl. KÄRANDENS YTTRANDE

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2002

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS 2002 INVESTMENT AB LATOUR (publ) DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 31 MARS * Koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 243 (285) Mkr. * Latour-aktiens substansvärde uppgick den 31 mars till 254 (221)

Läs mer

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel 1 Fondens rättsliga ställning Lannebo Sverige Flexibel, nedan kallad fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder,

Läs mer

1 januari 30 juni 2010

1 januari 30 juni 2010 1 januari 30 juni 2010 BM Impex erbjuder Nordiska bygg och fastighetsföretag ökad konkurrenskraft genom att tillhandahålla högkvalitativa, prisvärda insatsvaror i komponent respektive konceptform. Bolagets

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r Här hittar du allmän information om ränteoptioner som handlas hos Danske Bank. När du köper ränteoptioner får du antingen en rättighet eller en skyldighet

Läs mer

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Flexibel 1 Fondens rättsliga ställning Investeringsfondens namn är Lannebo Sverige Flexibel, nedan kallad fonden. Fonden är en specialfond enligt lagen (2004:46) om

Läs mer

Bokslutskommuniké för perioden 1 maj 31 december 2005

Bokslutskommuniké för perioden 1 maj 31 december 2005 Fragus Group AB (publ) 556673-4835 Bokslutskommuniké för perioden 1 maj 31 december 2005 Koncernens omsättning uppgick under åttamånadersperioden till 10,3 Mkr Resultatet efter finansiella poster uppgick

Läs mer

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza TMT One AB (publ) Delårsrapport 1 januari 30 september 2001 Wihlborgs förvärvar Postfastigheter AB Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza Utvecklingen under tredje

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 september 2011

Delårsrapport 1 januari 30 september 2011 Delårsrapport 1 januari 30 september 2011 Substansvärdet minskade med 14,7 procent till 108 kronor per aktie Index 1 sjönk med 20,3 procent Resultatet per aktie uppgick till -20,06 (8,40) kronor SUBSTANSVÄRDET

Läs mer

DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2011-05-19 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2011:1 HQ AB

DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2011-05-19 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2011:1 HQ AB 1 DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2011-05-19 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2011:1 NASDAQ OMX Stockholm AB HQ AB Fråga om överträdelse av Regelverket Aktierna i HQ AB ( HQ ) har varit upptagna till handel på NASDAQ

Läs mer

Innate Pharmaceuticals AB (publ) Bokslutskommuniké juli 2005 juni 2006

Innate Pharmaceuticals AB (publ) Bokslutskommuniké juli 2005 juni 2006 Innate Pharmaceuticals AB (publ) Bokslutskommuniké juli 2005 juni 2006 Resultat efter finansiella poster uppgick till 7,2 Mkr (f.å. 5,8 Mkr) Intäkterna uppgick till 1,7 Mkr (1,0 Mkr) Resultat per aktie

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB Q4 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB 2 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 Bokslutskommuniké JANUARI-DECEMBER 2015 Hyresintäkterna ökade med 4,3 % (5,0 %) främst

Läs mer

Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22

Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22 Informationsbroschyr för Skandia Swedish Stars 2010-06-22 FONDBESTÄMMELSER FÖR SKANDIA SWEDISH STARS 1 Fondens rättsliga ställning Fondens namn är Skandia Swedish Stars. Fonden är en specialfond som avses

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B1. Obiccs Teknisk Konsulting AB 2BDeluppgift 1.1 Enligt lag som trädde i kraft den 1 juli 2009 får den som under sju år har varit

Läs mer

Del 11 Indexbevis. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission

Del 11 Indexbevis. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission Del 11 Indexbevis 1 Innehåll 1. Grundpositionerna 1.1 Köpt köpoption 1.2 Såld köpoption 1.3 Köpt säljoption 1.4 Såld säljoption 2. Konstruktion av indexbevis 3. Avkastningsanalys 4. Knock-in optioner 5.

Läs mer

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 PERIODEN I KORTHET Hyresintäkterna uppgick till 268,3 mkr (186,6) Driftsöverskottet ökade med 44 procent till 236,5 mkr (164,3) Förvaltningsresultatet

Läs mer

Ordbok. Bokföring. Bokföringsbrott innebär

Ordbok. Bokföring. Bokföringsbrott innebär Ordbok Bokföring Alla som har ett företag måste varje dag bokföra allt som köps och sälj i företaget. Kvitton ska sparas och skrivas in i en kassabok eller registreras i ett datorprogram. Den som har restaurang,

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 2007

DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 2007 DELÅRSRAPPORT 1 JANUARI 30 JUNI 2007 FORTSATT TILLVÄXT OCH FÖRBÄTTRAD SNITTINTÄKT Andra kvartalet RÖRELSENS INTÄKTER 306 (239) MSEK 28% RÖRELSERESULTAT 125 (83) MSEK 51% RESULTAT EFTER SKATT 89 (59) MSEK

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 1.1 10 7,8 (78 %) 22 (67 %) Utifrån ett utkast till en koncernredovisning ska tentanderna ta ställning till posterna i moderbolagets och koncernens

Läs mer

Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006

Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006 Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006 . Axfoods konsoliderade omsättning uppgick under årets första tre månader 2006 till 6 820 Mkr (6 651), en ökning med 2,5 procent. Omsättningen

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. Januari Juni 2005. SkandiaBanken koncern

DELÅRSRAPPORT. Januari Juni 2005. SkandiaBanken koncern DELÅRSRAPPORT Januari Juni 2005 SkandiaBanken koncern Förvaltningsberättelse Koncernen SkandiaBanken Aktiebolag (publ) avger härmed delårsrapport för perioden januari-juni 2005. Resultat SkandiaBankens

Läs mer

1(86) 964 Finansmarknadskammaren Ärende EB-2662-10 Chefsåklagare Martin Tidén 2015-01-09 Handläggare 913-1

1(86) 964 Finansmarknadskammaren Ärende EB-2662-10 Chefsåklagare Martin Tidén 2015-01-09 Handläggare 913-1 1(86) Ange dessa uppgifter vid kontakt med myndigheten Stockholms tingsrätt Avd 5, Enhet 52 Box 8307 104 20 STOCKHOLM STOCKHOLMS TINGSRÄTT Enhet 52 INKOM: 2015-01-09 MÅLNR: B 15982-11 AKTBIL: 105 TR mål:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i revisorslagen (2001:883); SFS 2016:430 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om revisorslagen

Läs mer

Delårsrapport 2015-06-30

Delårsrapport 2015-06-30 Delårsrapport 2015-06-30 DELÅRSRAPPORT 2015-06-30 Skurups Sparbank, organisationsnummer 548000-7409, avger härmed delårsrapport för verksamheten under perioden 2015-01-01 2015-06-30. Utveckling av resultat

Läs mer

Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008

Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008 Högre revisorsexamen kommentarer till provrättningen våren 2008 1.1 5,0 62 8 Frågan avsåg hur tre frågeställningar som uppstått i samband med ett förvärv av ett italienskt företag skulle hanteras i förvärvsanalysen.

Läs mer

Fortsatt god tillväxt och förbättrad lönsamhet

Fortsatt god tillväxt och förbättrad lönsamhet Fortsatt god tillväxt och förbättrad lönsamhet Pressinformation den 16 augusti 2006 Pooliakoncernen visar även för årets andra kvartal ökad tillväxt och förbättrad lönsamhet jämfört med motsvarande period

Läs mer

STÄVRULLEN FINANS AB (PUBL) 1 http://www.stävrullen.se

STÄVRULLEN FINANS AB (PUBL) 1 http://www.stävrullen.se STÄVRULLEN FINANS AB (PUBL) 1 Delårsrapport för perioden 2012-01-01 till 2012-09-30 Försäljning och resultat - Ur värdepappersportföljen har under perioden försäljningar skett motsvarande en omsättning

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 15 Orsakssamband, aktsamt agerande och skadeberäkning

HQ AB sakframställan. Del 15 Orsakssamband, aktsamt agerande och skadeberäkning HQ AB sakframställan Del 15 Orsakssamband, aktsamt agerande och skadeberäkning 1 Orsakssamband styrelse & VD Styrelse och VD har oaktsamt underlåtit att åtgärda verksamhets- och kapitalbristerna Styrelse

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 maj 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 maj 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 24 maj 2016 (OR. en) 9391/16 ADD 1 ECOFIN 497 UEM 233 FÖLJENOT från: inkom den: 11 maj 2016 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

DELÅRSRAPPORT KVARTAL 3

DELÅRSRAPPORT KVARTAL 3 Delårsrapport för perioden 2013-07-01 2013-09-30 Resultat före skatt steg till 0,2 (-0,4) mkr Rörelseintäkterna steg 28,4 procent till 15,8 (12,3) mkr Antal depåer växte till 3 564 (2 911) depåer Eget

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2009 Revisorsnämnden 2009 3. Trisolde Production AB Deluppgift 3.1 Av ÅRL 2 kap 4 p 5 framgår att beståndsdelarna i balansräkningens poster och delposter ska värderas

Läs mer

Fondbestämmelser Lannebo Sverige 130/30

Fondbestämmelser Lannebo Sverige 130/30 1 Fondens rättsliga ställning Fondbestämmelser Lannebo Sverige 130/30 Investeringsfondens namn är Lannebo Sverige 130/30, nedan kallad fonden. Fonden är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om investeringsfonder,

Läs mer

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige

Fondbestämmelser för Lannebo Sverige 1 Fondens rättsliga ställning Fondbestämmelser för Lannebo Sverige Lannebo Sverige, nedan kallad fonden, är en värdepappersfond enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder, nedan kallad LVF. Verksamheten

Läs mer

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, ( Fonden ) Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, ( bolaget ) Värdepappersbolag Aktieinvest FK

Läs mer

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat fonden Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, nedan kallat bolaget Värdepappersbolag

Läs mer

Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654

Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654 Intressekonflikter & Incitament Romanesco Capital Management 556761-9654 INTERNA REGLER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER Dessa interna regler har fastställts av styrelsen för Romanesco Capital Management

Läs mer

Delårsrapport. januari juni 2008

Delårsrapport. januari juni 2008 Delårsrapport januari juni 2008 Innehåll Finansiell information för januari juni 2008 2 Vd-kommentar 3 Kommentar till moderbolagets och koncernens bokslut 4 Ekonomisk ställning och nyckeltal 5 Totalavkastningstabell

Läs mer

JPYSEK, uttryckt som antal svenska kronor (SEK) per japansk yen (JPY).

JPYSEK, uttryckt som antal svenska kronor (SEK) per japansk yen (JPY). BEAR JPYSEK X3 H Avseende: Svenska kronor (SEK) och japanska yen (JPY) Noteringsdag: 4 mars 2014 Slutliga Villkor - Certifikat Dessa Slutiga Villkor har utarbetats enligt artikel 5.4 i direktiv 2003/71/EG

Läs mer

Poolia ökar lönsamheten och visar god tillväxt i samtliga länder

Poolia ökar lönsamheten och visar god tillväxt i samtliga länder Pressinformation den 5 maj 2006 Poolia ökar lönsamheten och visar god tillväxt i samtliga länder Pooliakoncernens omsättning för första kvartalet uppgick till 295,2 Mkr, vilket innebär en tillväxt på 31%

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2013-03-19 2013:03. licenshavaren

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2013-03-19 2013:03. licenshavaren 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2013-03-19 2013:03 SwedSec Licensiering AB Licenshavaren Licenshavaren var, vid tiden för de aktuella händelserna, anställd som chef för enheten Aktiehandel på ett lokalkontor

Läs mer

Fragus Group AB (publ) 556673-4835

Fragus Group AB (publ) 556673-4835 Delårsrapport 2006-01-01 2006-03-31 AB (publ) 556673-4835 Koncernens omsättning för kvartal 1 uppgick till 4.149 Tkr Rörelseresultat uppgick till -399 Tkr Resultat efter finansiella poster uppgick till

Läs mer

Positiv utveckling i Sverige, Tyskland och Dedicare klar i Storbritannien

Positiv utveckling i Sverige, Tyskland och Dedicare klar i Storbritannien VD Johan Eriksson kommenterar Poolias bokslutskommuniké 2007 Positiv utveckling i Sverige, Tyskland och Dedicare klar i Storbritannien omstruktureringen Intäkter 2007 blev Poolia större än någonsin tidigare.

Läs mer

Delårsrapport för första halvåret 2015

Delårsrapport för första halvåret 2015 Delårsrapport för första halvåret 2015 Väsentliga händelser under perioden (januari juni 2015) Fortsatt oenighet med samarbetspartner i Maragruvan rörande äganderätten till restupplaget Nyemission av aktier

Läs mer

Ändring av värdepappersnamn per den 15 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram.

Ändring av värdepappersnamn per den 15 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram. Stockholm den 12 april 2013 Ändring av värdepappersnamn per den 15 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram. Värdepappersnamn för nedan

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r Här hittar du allmän information om ränteswappar som kan handlas hos Danske Bank. Ränteswappar och swaptioner kan handlas OTC

Läs mer

Tillägg 2015:1 (Fi Dnr 15-3547) till Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) grundprospekt av den 6 maj 2014

Tillägg 2015:1 (Fi Dnr 15-3547) till Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) grundprospekt av den 6 maj 2014 Tillägg 2015:1 (Fi Dnr 15-3547) till Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) grundprospekt av den 6 maj 2014 Detta dokument utgör ett tillägg till Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Bolaget ) grundprospekt

Läs mer

ÅLEMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT Juni 2014

ÅLEMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT Juni 2014 ÅLEMS SPARBANK DELÅRSRAPPORT Juni 2014 Innehållsförteckning för första halvåret 2014, s. 3 Sparbankens resultat under första halvåret, s. 3 Sparbankens ställning, s.4 Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer,

Läs mer

Certifikat. Slutliga Villkor - Certifikat. Ekonomisk beskrivning. Produktspecifika villkor

Certifikat. Slutliga Villkor - Certifikat. Ekonomisk beskrivning. Produktspecifika villkor Certifikat Avseende: ABB, Atlas Copco A, Electrolux B, SCA B och Skanska B Emissionsdag: 15 maj 2013 Slutliga Villkor - Certifikat Dessa Slutliga Villkor har utarbetats enligt artikel 5.4 i direktiv 2003/71/EG

Läs mer

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING FEBRUARI 2013 BÖRSHANDLADE PRODUKTER MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING BUILDING TEAM SPIRIT TOGETHER RISKINFORMATION INNEHÅLL Vem bör investera? Mini Futures är lämpade för svenska sofistikerade icke-professionella

Läs mer

FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING. Finansinspektionens föreskrifter om inregistrering av fondpapper m.m.

FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING. Finansinspektionens föreskrifter om inregistrering av fondpapper m.m. FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING Finansinspektionens föreskrifter om inregistrering av fondpapper m.m. beslutade den 28 juni 1995 Finansinspektionen föreskriver¹ med stöd av

Läs mer

Ale Energi AB Årsredovisning 2014

Ale Energi AB Årsredovisning 2014 Ale Energi AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 10

Läs mer

Finansiell information

Finansiell information Göteborg 2015-04-30 Delårsrapport perioden januari-mars 2015 Kvartal 1 Omsättningen uppgick till 13,7 (14,2) Mkr en minskning med 0,5 Mkr eller 3 procent Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 0,3 Mkr till

Läs mer

Invit Fonder Aktiebolag FI Dnr 01-8497-320 Att.VD Birger Jarlsgatan 18 114 34 STOCKHOLM. Återkallelse av tillstånd att utöva fondverksamhet m.m.

Invit Fonder Aktiebolag FI Dnr 01-8497-320 Att.VD Birger Jarlsgatan 18 114 34 STOCKHOLM. Återkallelse av tillstånd att utöva fondverksamhet m.m. 2001-12-19 Beslut Invit Fonder Aktiebolag FI Dnr 01-8497-320 Att.VD Birger Jarlsgatan 18 114 34 STOCKHOLM Återkallelse av tillstånd att utöva fondverksamhet m.m. Finansinspektionens beslut Finansinspektionen

Läs mer

www.handelsbanken.no/bullbear BULL EL HA Avseende: SHB Power Med noteringsdag: 17 januari 2011

www.handelsbanken.no/bullbear BULL EL HA Avseende: SHB Power Med noteringsdag: 17 januari 2011 www.handelsbanken.no/bullbear BULL EL HA Avseende: SHB Power Med noteringsdag: 17 januari 2011 www.handelsbanken.no/bullbear Slutliga Villkor - Certifikat Dessa korrigerade Slutliga Villkor ersätter per

Läs mer

ERIK SJÖMAN. Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1

ERIK SJÖMAN. Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1 ERIK SJÖMAN Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 2008-09 NR 1 230 DEBATT Uppköpserbjudanden, irrevocables och flaggning 1. Inledning Det är vanligt att en budgivare redan före lämnandet av ett

Läs mer

Verksamhetsområden Forshem är indelat i tre verksamhetsområden Projekt, Styckehus och Övrigt, vilka redovisas enligt IFRS 8, Rörelsesegment.

Verksamhetsområden Forshem är indelat i tre verksamhetsområden Projekt, Styckehus och Övrigt, vilka redovisas enligt IFRS 8, Rörelsesegment. Delårsrapport 1 januari 30 juni 2010 Styrelsen har beslutat att avyttra den verksamhet som koncernen bedriver i Tyskland. Den tyska verksamheten redovisas därför som verksamhet under avyttring. Nettoomsättningen

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. januari mars 2008

DELÅRSRAPPORT. januari mars 2008 DELÅRSRAPPORT januari mars 2008 Feelgood är en strategisk samarbetspartner i hälsofrågor och en ledande aktör inom svensk företagshälsovård. Med vår helhetssyn på hälsa ser vi till att dina medarbetare

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2009 1.1 2,8 71 4 Frågan handlar om de nya rotationsreglerna och huruvida revisionsbyrån kan väljas för en ny fyraårsperiod med befintlig huvudansvarig

Läs mer

FONDBESTÄMMELSER. 2 FONDFÖRVALTARE Fonden förvaltas av Plain Capital Asset Management Sverige AB, org. nr. 556737-5562, nedan kallat bolaget.

FONDBESTÄMMELSER. 2 FONDFÖRVALTARE Fonden förvaltas av Plain Capital Asset Management Sverige AB, org. nr. 556737-5562, nedan kallat bolaget. FONDBESTÄMMELSER 1 FONDENS NAMN OCH RÄTTSLIGA STÄLLNING Fondens namn är Plain Capital StyX. Fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF). Fondförmögenheten

Läs mer

Trionakoncernen. Proforma balans och resultaträkning för 556559-4123 2009-01-01-2009-10-31. Trionakoncernen 1(6) Proforma balans och resultaträkning

Trionakoncernen. Proforma balans och resultaträkning för 556559-4123 2009-01-01-2009-10-31. Trionakoncernen 1(6) Proforma balans och resultaträkning Trionakoncernen 1(6) för Trionakoncernen 556559-4123 2009-01-01-2009-10-31 Trionakoncernen 2(6) Inledning I och med förvärvet av VegInformatikk den 30 september 2009 vill vi åskådliggöra en proforma resultaträkning

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ MAJ 2000-APRIL 2001

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ MAJ 2000-APRIL 2001 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ MAJ -APRIL 2001 Nettoomsättningen för fjärde kvartalet för kvarvarande verksamheter (exklusive Affärssystem) ökade med 4,2 procent till 117,8 (113,1) MSEK Rörelseresultatet före goodwillavskrivningar

Läs mer

Halvårsredogörelse 2012. AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond

Halvårsredogörelse 2012. AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond 2 (12) AP7 Aktiefond Förvaltningsberättelse AP7 Aktiefond är avsedd enbart för premiepensionsmedel och är inte öppen för annat sparande. Fonden utgör en byggsten i premiepensionssystemets

Läs mer

DELÅRSRAPPORT KVARTAL 3

DELÅRSRAPPORT KVARTAL 3 Delårsrapport för perioden 2014-07-01 2014-09-30 Intäkterna ökade med 41,1 procent till 22,3 (15,8) mkr Resultat före skatt ökade till 2,3 (0,2) mkr Eget kapital per aktie uppgick till 117,27 (110,23)

Läs mer

Castellumaktien. Substansvärde. Föreslagen utdelning

Castellumaktien. Substansvärde. Föreslagen utdelning Castellum skall verka för att bolagets aktie får en konkurrenskraftig totalavkastning i förhållande till risken samt en hög likviditet. Allt agerande skall utgå från ett långsiktigt perspektiv och bolaget

Läs mer

Plain Capital ArdenX 515602-5388

Plain Capital ArdenX 515602-5388 Halvårsredogörelse för Plain Capital ArdenX Perioden 2014-01-01-2014-06-30 Plain Capital ArdenX 1 Bäste andelsägare, Första halvåret av 2014 har bjudit på en generell uppvärdering av världens aktiemarknader.

Läs mer

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång CasinoLoco har lanserat Live Casino som ny produkt från spelleverantörerna Ezugi samt Netent.

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång CasinoLoco har lanserat Live Casino som ny produkt från spelleverantörerna Ezugi samt Netent. Delårsrapport för perioden 1 januari 30 september 2015 Samtliga belopp i rapporten avser koncernen och anges i tkr, om inte annat anges. Beloppen inom parentes avser motsvarande period förra året. Fortsatt

Läs mer

DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2012-01-13 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2012:1. Pareto Öhman AB

DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2012-01-13 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2012:1. Pareto Öhman AB 1 DISCIPLINNÄMNDEN VID BESLUT 2012-01-13 NASDAQ OMX STOCKHOLM 2012:1 NASDAQ OMX Stockholm AB Pareto Öhman AB Pareto Öhman AB (tidigare E. Öhman J:or Fondkommission AB), i det följande benämnt Öhman, är

Läs mer

ÅRSREDOGÖRELSE 2001. Aktiespararna Topp Sverige

ÅRSREDOGÖRELSE 2001. Aktiespararna Topp Sverige ÅRSREDOGÖRELSE 2001 Aktiespararna Topp Sverige ÅRSREDOGÖRELSE AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE 2001 FONDFAKTA Beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat Fonden. Förvaltning Aktiesparinvest AB, nedan

Läs mer

Helårsberättelse 2012. Avanza Fonder

Helårsberättelse 2012. Avanza Fonder Helårsberättelse 2012 Avanza Fonder Helårsrapport 2012 / Avanza Fonder sid 2/45 Avanza Fonder Årsberättelse 2012 VD har ordet Bästa fondsparare, 2012 var ett händelserikt år för oss på Avanza Fonder och

Läs mer

Delårsrapport. januari mars 2004

Delårsrapport. januari mars 2004 Delårsrapport januari mars 2004 Delårsrapport januari mars 2004 för koncernen - Omsättningen ökade med 13% till 102,9 Mkr (91,2) - Resultatet efter finansiella poster ökade med 36% till 15,6 Mkr (11,5)

Läs mer

SELECT BRASILIEN HALVÅRSBERÄTTELSE 2015

SELECT BRASILIEN HALVÅRSBERÄTTELSE 2015 SELECT BRASILIEN PLACERINGSINRIKTNING Select Brasilien är en aktivt förvaltad fond som investerar oberoende av index. Fonden får göra placeringar i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, fondandelar,

Läs mer

januari till december 2012

januari till december 2012 Akelius Fastigheter Bokslutsrapport januari till december 2012 Stadspredikanten 2, Östersund Hyresintäkter ökade med 7,1 procent, och med 4,4 procent för jämförbara fastigheter Driftsöverskottet ökade

Läs mer

Bokslutskommuniké. 1 januari- 31 december 2014

Bokslutskommuniké. 1 januari- 31 december 2014 Bokslutskommuniké 1 januari- 31 december 2014 Styrelsen och verkställande direktören för avger härmed bokslutskommuniké för helåret 2014. Sammanfattning perioden januari december 2014 Nettoomsättningen

Läs mer

Delårsrapport. 1 januari - 30 juni 2017

Delårsrapport. 1 januari - 30 juni 2017 Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2017 Andra kvartalet 2017 Tingsrättsförhandlingarna i civilmålen är avslutade. Dom väntas enligt tingsrättens besked komma den 19 oktober kl. 11.00. HQs företrädesemission

Läs mer

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 63 Mkr.

Området strukturerade produkter, främst Spax, har haft en stor efterfrågan under året. Vid halvårsskiftet fanns placeringar i spaxar på 63 Mkr. ÅTVIDABERGS SPARBANK Delårsrapport 1 januari 30 juni, 2009 Allmänt om verksamheten Riksbankens styrränta som vid årets ingång uppgick till 2 procent sänktes löpande under året till 0,50 procent vid halvårsskiftet.

Läs mer

Viktig information till dig som sparar i Banco Russia SEK

Viktig information till dig som sparar i Banco Russia SEK Stockholm 11 maj 211 1 (2) Viktig information till dig som sparar i Banco Russia SEK Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och förtydliga vårt fondsortiment. I vårt utbud finns ett antal fonder med

Läs mer

ALM Equity AB (publ): Halvårsrapport januari-juni 2012

ALM Equity AB (publ): Halvårsrapport januari-juni 2012 ALM Equity AB (publ): Halvårsrapport januari-juni 2012 Stockholm 2012-08-24 April - juni 2012 Omsättningen uppgick till 78,4 (144,2) Mkr Resultatet uppgick till 7,5 (30,7) Mkr, motsvarande 0,61 (3,02)

Läs mer

Ändring av värdepappersnamn per den 17 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram.

Ändring av värdepappersnamn per den 17 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram. Stockholm den 12 april 2013 Ändring av värdepappersnamn per den 17 april 2013 för Certifikat utgivet under Svenska Handelsbanken AB (publ):s MTN-, Warrant och Certifikatprogram. Värdepappersnamn för nedan

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2002

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2002 INVESTMENT AB LATOUR (publ) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ * Koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 503 (987) Mkr. * Latour-aktiens substansvärde uppgick den 31 december till 156 (249) kronor. Den

Läs mer

Kallelse till Bilias årsstämma

Kallelse till Bilias årsstämma Kallelse till Bilias årsstämma Aktieägarna i Bilia AB (publ) kallas till årsstämma fredagen den 3 maj 2013, kl 11:00, på Bilias anläggning Haga Norra, Frösundaleden 4, Stockholm. Kallelsen biläggs detta

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Bokslutskommuniké 2009

Bokslutskommuniké 2009 Bokslutskommuniké 2009 1 Januari 31 December Omsättning 70 530 Tkr Resultat efter finansiella poster 6 649 Tkr Inneliggande ordervärde 25 Mkr Ny VD Lars Israelsson Trimera AB (publ) Org.nr: 556681-9149

Läs mer

DELÅRSRAPPORT Q1 2013

DELÅRSRAPPORT Q1 2013 DELÅRSRAPPORT Q1 2013 JOJKA COMMUNICATIONS AB (PUBL) 556666-6466 (JOJK) 26 APRIL 2013 STYRELSEN FÖR JOJKA COMMUNICATIONS AB Siffror i sammandrag Januari mars 2013 Januari mars 2013 jämfört med motsvarande

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 26 maj 2010 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Årsredovisning för. Sealwacs AB 556890-8486. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31

Årsredovisning för. Sealwacs AB 556890-8486. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Årsredovisning för Sealwacs AB Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Sealwacs AB 1(6) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Sealwacs AB, får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten Bolaget

Läs mer

2012-02-17. Bokslutskommuniké 2011 NordIQ Göteborg AB (Publ)

2012-02-17. Bokslutskommuniké 2011 NordIQ Göteborg AB (Publ) 2012-02-17 Bokslutskommuniké 2011 NordIQ Göteborg AB (Publ) Nol 2012 02 17 Styrelsen och verkställande direktören för bolaget avger härmed följande bokslutskommuniké för helåret 2011. Resultat En kraftig

Läs mer

Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66)

Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66) Finansdepartementet Bankenheten 103 33 STOCKHOLM Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66) Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen är inte odelat positiv

Läs mer

GEMENSAM RISKINSTRUKTION FÖR LINKÖPINGS KOMMUN OCH KOMMUNENS BOLAG

GEMENSAM RISKINSTRUKTION FÖR LINKÖPINGS KOMMUN OCH KOMMUNENS BOLAG 2004-09-21 1 (19) Bilaga 1 till Finansregler för Linköpings kommun och kommunens bolag" Ver 4 GEMENSAM RISKINSTRUKTION FÖR LINKÖPINGS KOMMUN OCH KOMMUNENS BOLAG Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1

Läs mer