Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19"

Transkript

1 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället. Resultaten kommer att vara fullständiga först senare i vår och vad gäller järv och kungsörn brukar vi inte ha några slutliga resultat förrän efter sommaren. Redan nu kan vi dock ge en lägesrapport från inventeringen. Rapportera gärna observationer av rovdjur eller deras spår via eller Varg Kartan visar hur långt vi har kommit hittills i inventeringen av varg. De gråmarkerade reviren är vi inte klara med, vilket kan innebära allt från att mer spårning behövs här till att vi har gjort det mesta av fältarbetet och nu inväntar DNA-resultaten för att kunna bekräfta revirens status enligt inventeringsföreskrifterna. De mörkgröna reviren har status familjegrupp klar. De ljusgröna har status föryngring klar, vilket innebär att man har kunnat bekräfta årsvalpar (födda 2014) i reviren, men visst arbete eller analyser återstår för att kunna bekräfta familjegrupp också. I några områden har vi indikation på nya revirmarkerande par, och hittills har vi i två fall kunnat bekräfta nya par. Det ena i före detta Juvbergsreviret som vi nu kallar för Kroksjön, och det andra i södra delen av Gårdsjöreviret och det kallar vi Dömle. Dömlereviret fanns troligen redan förra vintern, men kunde då inte särskiljas från Gårdsjöreviret. I Dömlereviret fälldes 6 vargar under licensjakten och det reviret finns alltså inte längre. Under revirkartan finns mer information om vad vi hittills vet om resultatet från jakten. Vi är mycket tacksamma för rapporter om vargobservationer framför allt i de områden där vi inte ännu har kunnat bekräfta status i reviren eller där vi har indikationer på nya revir. Revirens gränser i kartan bygger än så länge på föregående vinters spårningar och uppskattningar. Detta kommer att ses över mot slutet av inventeringssäsongen och man är välkommen att höra av sig med frågor och synpunkter kring detta. Postadress: Länsstyrelsen Värmland, KARLSTAD Besöksadress: Våxnäsgatan 5 Telefon: (växel) Fax: E-post: varmland@lansstyrelsen.se

2 2(7)

3 3(7) Preliminära resultat från licensjakten på varg Sammanställning av resultat från licensjakten på varg samt utvärdering av genomförandet pågår för fullt och kommer inte att vara helt klart förrän efter att inventeringssäsongen är slut. Genomförandet har gått enligt planen och samarbetet mellan länsstyrelsen och jaktledare och jägare har fungerat bra. Ett särskilt utvärderingsmöte tillsammans med de aktiva jaktledarna kommer att hållas i nästa vecka, och utvärdering sker även tillsammans med övriga län i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Hittills har DNA från alla fällda vargar utom 4 analyserats så att vi kan se vilket revir de tillhörde. De revir som avsågs att tömmas under licensjakten var Medskogen, Kläggen, Gårdsjö och Forshaga. Vi kan nu konstatera att vi har lyckats med att tömma, eller så gott som tömma, tre revir, dock är ett av dessa det tidigare okända Dömlereviret. Från Forshagareviret och Medskogenreviret har sannolikt endast enstaka ungdjur fällts, men där återstår fortfarande DNA-analys av några djur. I tabellen nedan redovisas resultaten hittills. Beträffande Dömlereviret så var den revirmarkerande hannen där tidigare revirmarkerande hanne i Gårdsjöreviret, vilket har gjort det svårt att särskilja reviren från varandra. Denne hanne spårades i februari 2013 blödande och kraftigt haltande i Munkforstrakten och återfanns sedan inte i DNA-prov förrän ungefär ett år senare, i Dömletrakten. Vid obduktionen på SVA visade det sig att han hade en utläkt skottskada på ett ben. Det finns inga skyddsjaktsbeslut eller rapporterade 28 fall eller eftersök i det aktuella området som kan kopplas till den gamla skottskadan på denna varg, vilket tyder på illegal jakt. Detta är mycket olyckligt. Illegal jakt har förekommit länge, men den har inte hindrat vargstammen från att fortsätta öka. Det enda man åstadkommer med illegal jakt är att försvåra förvaltningen, inklusive framtida licensjaktsbeslut, samt försvåra för seriösa jägare. Illegal jakt där föräldradjur dödas kan leda till ökade problem med angrepp på tamdjur. Det kan också leda till splittring av revir så att det efter illegal jakt finns fler revir i området än innan, vilket uppenbarligen har skett i Gårdsjöreviret.

4 4(7) Tabellen nedan visar hur många vargar som fällts totalt per revir, samt hur många av dessa som var revirmarkerande djur. Den revirmarkerande tiken i Gårdsjö fälldes i slutet av sommaren på skyddsjakt enligt 28 jaktförordningen. Det innebär att 3 revirmarkerande par har fällts i 3 revir under licensjakten, och i dessa revir har även alla eller flertalet av ungdjuren (valp = varg född 2014, fjoling = varg född 2013) fällts. Vi har sökt av jaktområdena och fått en del rapporter om vargspår som vi har följt upp. Vi har dock inte fått resultat från några DNA-analyser ännu, vilket gör att det ännu är oklart i vilken omfattning det finns vargar kvar från de jagade reviren. Undantaget är Medskogen där endast enstaka ungdjur fälldes. Revir Fällda totalt RM-tik RM-hane Valp/fjoling Gårdsjö Forshaga 3 3 Dömle Kläggen Medskogen Bekräftade siffror , DNA-analys återstår av 4 fällda vargar för att bekräfta revirtillhörighet. Lodjur Lodjur inventeras genom att honor med ungar (familjegrupper) dokumenteras med hjälp av spårning, foto eller film, döda årsungar eller synobservation av kvalitetssäkrare. De olika spårningarna och observationerna grupperas sedan med hjälp av avståndskriterier som varierar beroende på hur långt ifrån varandra de olika observationerna är i tid och rum, samt beroende på om det är hög- eller låg rådjurstäthet i området. Eftersom man mycket sällan hittar urin eller spillning från lodjur så finns än så länge inte samma möjlighet att särskilja olika individer och grupper med hjälp av DNA-analys. Istället används avståndskriterier för att uppskatta vilka observationer som hör till samma familjegrupp. Grupperingen sker löpande och kan komma att se annorlunda ut om nya spårningar eller observationer tillkommer. I lodjursinventeringen är löpande rapporter från allmänheten ett mycket värdefullt sätt att få en så noggrann bild av antalet lodjursfamiljer som möjligt. På nästa sida finns kartbilder som visar de spårningar som har gjorts och de spårningar som har kunnat grupperas hittills. Än så länge har fem familjegrupper bekräftats i länet. Förra vintern bekräftades 11,5 familjegrupper.

5 5(7) Lodjurshona med ungar som spårats, observerats, fotograferats eller döda årsungar. Den lila gränsen skiljer områden för högrespektive låg rådjurstäthet åt. Grupperingar som har kunnat göras hittills. Antal grupperingar är lika med antal lodjursföryngringar som kunnat bekräftas hittills.

6 6(7) Järv Järven har etablerat sig i Värmlands län och förekommer nu regelbundet från väg E45 och norrut. Det är ett förhållandevis litet rovdjur på max 15 kg, som främst livnär sig på kadaver. Järven inventeras genom spårning och DNA från spillning mellan 1 januari 1 juni. Hittas järvlyor så särskiljer man dessa med DNA, avståndskriterie (10 km), eller ringning samma dag av lyorna. Man kan även kvalitetssäkra lakterande järvhona med hjälp av fotofälla, och dokumentera döda järvungar för att bekräfta järvföryngring. Det finns ännu inga resultat från nuvarande inventeringssäsong, men förra vintern hittades DNA från 5 individer varav två honor. Spårobservationer av Järv

7 7(7) Samarbete pågår med Järvforskningsprojektet för att försöka fånga och sändarmärka järvar i Värmland. Syftet är att öka kunskapen om skogslevande järvar samt studera hur de interagerar med andra rovdjur. Järvar fotograferas regelbundet vid Järvprojektets fällor av Länsstyrelens övervakningskameror (se bild nedan), men ännu är ingen fångad och sändarförsedd. Järv vid en av Järvforskningsprojektets fällor i Nordvärmland. Kungsörn Kungsörnar inventeras under häckningstid, dels genom att spana efter spelflygande kungsörnar för att lokalisera häckande par. För att ta reda på om häckningen lyckats försöker man därefter leta upp bon för att dokumentera ungar och spanar efter årsungar t o m september. Vi är mycket tacksamma för rapporter om vuxna kungsörnar året runt och unga kungsörnar främst sommartid. Havsörn är en annan art och de inventeras inte av länsstyrelsen. Är man osäker på art eller ålder så kan man med fördel rapportera ändå och skriva vad man tror att det är. Bilderna nedan visar färgteckningen på vuxna (adulta), halvvuxna (subadulta) och unga (juvenila) kungsörnar.

Samråd om licensjakt efter varg 2014

Samråd om licensjakt efter varg 2014 YTTRANDE 1 (5) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Naturvårdsverket Samråd om licensjakt efter varg 2014 Bakgrund Naturvårdsveket har gett Länsstyrelsen tillfälle att yttra sig över utformningen

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur 1(5) FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur Detta faktablad Allmänhetens observationer av stora rovdjur inom Naturvårdsverkets metodik för inventering av stora rovdjur i Sverige (www.naturvardsverket.se)

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK ROVDJUR: Allmänhetens medverkan i inventeringen Detta faktablad Varg: Allmänhetens medverkan i inventeringen inom Nasjonalt

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2011/12

Varg i Sverige vintern 2011/12 Varg i Sverige vintern 2011/12 Preliminär statusrapport Nationell redovisning av resultat från inventering av stationär förekomst av varg i Sverige. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-2 Versioner

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER JÄRV INVENTERINGSMETODIK DECEMBER 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK JÄRV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Järv: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (2007:10) om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn; beslutade den xx 2014 NFS 201 Utkom

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 2016:12 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdsenheten

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Foto: Åke Aronson Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 2 /2015. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 2 /2015. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 2 /2015 Järvspår i Västra Götaland 2015. Foto: Gillis Persson Kontakter Spårare och besiktningmän Bengtsfors

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2006/2007

Varg i Sverige vintern 2006/2007 Varg i Sverige vintern 2006/2007 statusrapport Åke Aronson och Linn Svensson Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2006/07 2 Inledning 3 Metodik 3 Resultat 3 Föryngringar 3 Familjegrupper 4 Revirmarkerande

Läs mer

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb Örnar i Falun En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006 Falu Fågelklubb Sammanfattning Vi som under denna vinter jobbat med utfodringen och bevakningen är: Lars Lagerqvist (åtelansvarig och eldsjäl),

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :04

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :04 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2016-2017 Årsrapport 2017 2017:04 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2016-2017 Årsrapport 2017 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdsenheten

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2007/08

Varg i Sverige vintern 2007/08 Varg i Sverige vintern 2007/08 Statusrapport Åke Aronson och Linn Svensson INNEHÅLL Versioner av Varg i Sverige vintern 2007/08 2 Inledning 3 Metodik 3 Spårförhållanden vintern 2007/08 3 Resultat 4 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser BJÖRNSPILLNING - insamling till DNA-analyser Innehåll Inventering av björn 3 DNA-analys 4 Insamling av björnspillning och hår 5 Spårtecken av björn 6 Björnhår 7 Säsongsvariation av björnspillning 8 Köttspillningar

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2014-2015 löpande uppdatering Preliminära data 13 mars 2015 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR: Inventering i samebyarna INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Inventering i samebyarna inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring)

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) 1(7) VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) Detta dokument Varg: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015 Rovdjur & tamdjur Dokumentation 20 november 2015 Seminariet syftade till att förmedla nyheter inom ämnet tamdjurshållning i områden med stora rovdjur. Totalt deltog cirka 50 personer med representation

Läs mer

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 5 /2012 Törstig varg. Foto: Martin Fransson Kontakter Spårare och besiktningmän Jimmy Carlsson B,S 070-513

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2013-2014 PUBLIKATIONSNUMMER 2014:28 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2014:28 ISSN 0284-6845 Foton: Länsstyrelsen Rapporten är sammanställd av Maria Falkevik Länsstyrelsen

Läs mer

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2012/2013 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten 1 ( 10) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bergsjögården, Bergsjö Antal besökare: ca 54 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur Håkan Sand, Per Ahlqvist och Olof Liberg I slutet av 196-talet revolutionerades viltforskningen genom att det blev möjligt att studera

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

Länsstyrelsen beslutar om licensjakt efter varg i Västmanlands län.

Länsstyrelsen beslutar om licensjakt efter varg i Västmanlands län. BESLUT 1 (22) Beslut om licensjakt efter varg Beslut Länsstyrelsen beslutar om licensjakt efter varg i Västmanlands län. Den som deltar i jakten är skyldig att följa villkoren. Jakt som bedrivs mot givna

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Instruktion för fastställande av familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring Detta dokument VARG: Instruktion

Läs mer

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Avdelning 30 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Mål nr 9000-16, 9193-16, 9459-16 och 9460-16 1 KLAGANDE 1. Wolf Association Sweden, 802454-4846 c/o Per Dunberg Mälarvarvsbacken 14 117 33 Stockholm 2. Svenska

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Jonas Grahn Länsstyrelsen Västerbotten jonas.grahn@lansstyrelsen.se Bakgrund Vajsjön, strax utanför Norsjö samhälle, är en av Västerbottens läns få riktiga

Läs mer

Örnutfodringen 2008-2009

Örnutfodringen 2008-2009 Örnutfodringen 2008-2009 En sammanfattning i ord och bild Falu Fågelklubb Sammanfattning Första utläggen sker runt den 25 okt. Endast gädda och lite slaktrester från Hofors som Ylle bidrar med. Det är

Läs mer

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Bakgrund och metod Tamdjursägare som drabbas av rovdjurangrepp upplever av naturliga skäl ofta situationen som

Läs mer

Viltinventeringar och viltforskning

Viltinventeringar och viltforskning Viltinventeringar och viltforskning http://www.rktl.fi/svenska/ http://www.rktl.fi/svenska/vilt/ http://www.rktl.fi/svenska/vilt/instruktioner_och_blanketter/ Finlands viltcentral 2012 Illustration: Seppo

Läs mer

Kronviltprojektet i Kolmården

Kronviltprojektet i Kolmården Kronviltprojektet i Kolmården Lägesrapport 2008 Grimsö Forskningsstation Institutionen för ekologi, SLU 730 91 Riddarhyttan E-post: Anders.Jarnemo@ekol.slu.se Telefon: 070-5733274 Kronviltprojektet i Kolmården

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2014-2015 PUBLIKATIONSNUMMER 2015:27 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2015:27 ISSN 0284-6845 Foto framsida: Järv fångad av övervakningskamera i norra Värmland.

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 2018:10 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdavdelning

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mikael Moilanen Bygelvägen 2 722 33 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Naturvårdsverkets

Läs mer

Hallands 20 Natur 15 1

Hallands 20 Natur 15 1 Hallands Natur 2 0 1 5 1 Vi vill ha dig! Var med och gör världen lite bättre! Kom på våra träffar och engagera dig i föreningen. Kontaktuppgifter till din lokala krets hittar du på www.naturskyddsforeningen.se/halland

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Lodjur: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Sälens matvanor kartläggs

Sälens matvanor kartläggs Sälens matvanor kartläggs Karl Lundström, SLU / Olle Karlsson, Naturhistoriska riksmuseet Antalet sälar i Östersjön har ökat stadigt sedan början av 1970-talet, då de var kraftigt påverkade av jakt och

Läs mer

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 05 DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm Mål nr 9476-15 1 KLAGANDE 1. Länsstyrelsen i Västmanlands län 721 86 Västerås 2. Svenska Jägareförbundet Öster Malma 611 91 Nyköping

Läs mer

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar Trafik:14st. Skyddsjakt:25st. Misstänkt tjuvjakt: 10st+1+2+1+1skjuten under björnjakt, 1st. på 28.+2 sjkutna p.g.av skabbangrepp. En vargtik

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 1 Riistantutkimuksen tiedote 203B:1-7. Helsinki 1.9.20054 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 Ilpo Kojola, Elisa Määttä och Harri Hiltunen De stora rovdjurens antal i Finland i slutet av år

Läs mer

Platser för rovdjursturism?

Platser för rovdjursturism? Institutionen för samhällsvetenskap Avdelningen för geografi och turism Marcus Ednarsson Platser för rovdjursturism? Vargar, människor och utveckling i Norra Värmland Karlstad University Studies 2005:16

Läs mer

Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp

Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp 2014-03-17 Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp i särskilt tamdjurstäta

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:4 www.bearproject.info Sammanfattning Den spillningsinventering

Läs mer

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt David Höök 010-2247256 Bertil Forsberg Folkesgården 77 68695 Västra Ämtervik & bertil-forsberg@telia.com Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner Beslut

Läs mer

Licensjakt varg 2011. DNA-analyser och inventeringsdata.

Licensjakt varg 2011. DNA-analyser och inventeringsdata. Licensjakt varg 2011. DNA-analyser och inventeringsdata. Uppdragsrapport till Naturvårdsverket RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-2 Detta är version 1.0 av Licensjakt varg 2011. DNA-analyser och inventeringsdata.

Läs mer

Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 2004

Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 2004 Preliminär rapport om populationsutveckling och storlek av brunbjörn i Sverige, 24 En rapport till Naturvårdsverket från Skandinaviska Björnprojektet 31 maj 24 Jonas Kindberg Jon Swenson Sven Brunberg

Läs mer

RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär. Petter Haldén

RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär. Petter Haldén RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär Petter Haldén FÖRFATTARE Petter Haldén FOTO FRAMSIDA Ängsnätfjäril, Petter Haldén KARTOR Pers Stolpe Lantmäteriet 2008,

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 Utgivningsdatum:

Läs mer

Viltskadestatistik 2009

Viltskadestatistik 2009 Viltskadestatistik 2009 Skador av fredat vilt på tamdjur, hundar och gröda STATISTIK OCH PROGNOSER FRÅN VILTSKADECENTER 2010-1 Innehåll Inledning...2 Delområden i statistiken...3 Rovdjursforum... 4 1.

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala

DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala Enhet 1 DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala Mål nr 6761-15 1 KLAGANDE 1. Avesta Naturskyddsförening, 882000-7006 c/o Kristina Hallin Björkstigen 3 C 775 70 Krylbo 2. Jägarnas Riksförbund, 885000-1697 Saltsjögatan

Läs mer

Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur. Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro

Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur. Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro Adaptiv Älgförvaltning: ekologi, födoval, rovdjur Caroline Lundmark, Vilthandläggare Länsstyrelsen Örebro Adaptiv älgförvaltning Kunskap om systemet Älgens ekologi Forskningsexempel Foder behov, tillgång

Läs mer

Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Södertälje ÄFO 2014

Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Södertälje ÄFO 2014 Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Södertälje ÄFO 2014 Spillningsinventering är en av flera metoder för att uppskatta tätheter av bland annat älg. Metoden är ett bra alternativ till

Läs mer

Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Norrtälje norra ÄFO 2014

Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Norrtälje norra ÄFO 2014 Resultat spillningsinventering av älg och rådjur inom Norrtälje norra ÄFO 2014 Spillningsinventering är en av flera metoder för att uppskatta tätheter av bland annat älg. Metoden är ett bra alternativ

Läs mer

Övning 2 - Frågesport

Övning 2 - Frågesport Övning 2 - Frågesport Denna övning är en frågesport som kan utföras på många olika sätt, individuellt eller i lag. Några förslag ges nedan. Övningen passar grupper på 1-20 elever. Syfte: Frågesporten syftar

Läs mer

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ

Läs mer

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta.

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta. EVOLUTION Tänk dig att det på en liten ö i skärgården finns 10 st honor av den trevliga insekten långvingad muslus. Fem av dessa är gula med svarta fläckar och fem är helsvarta. Det är samma art, bara

Läs mer

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm (gnaturvardsverket.se REMISS 2014-04-17 Ärendenr: NV-00648-13 Sändlista Remiss av förslag om ändringar

Läs mer

Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun

Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun 1 (10) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar att skyddsjakt på en (1) varg tillåts i Sörmark, Torsby kommun, inom

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2014-05-26 Dnr: 13/02873 SAKEN Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009

Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009 Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009 Mikael Gustafsson/N Strandpadda på väg vid Ripa sandar. Den här rapporten är optimerad för att läsas på webben och innehåller därför lågupplösta

Läs mer

Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg

Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg Första test av användbarheten hos Protectors väst för att skydda jakthundar mot varg Jens Karlsson RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER TAMDJUR/ROVDJUR 2009-1 Innehåll Inledning... 2 Ras och kön på de hundar som

Läs mer

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-04-15 Ärendenr: NV-02483-16 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över remiss av promemoria om specialforum för

Läs mer

Flyginventering av grågås

Flyginventering av grågås Flyginventering av grågås i Hammarsjön 5 maj 2004 Inventeringen är utförd på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne län, som del av verksamheten inom ramen för Förvaltningsplan för grågås under 2004 Patrik Olofsson

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo; beslutade den 2 december 2010. Utkom från trycket

Läs mer

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 2009:15 Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Rapport: 2009:15 Rapportnamn: Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport Varg i Sverige vintern 2005/2006 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2005/06 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2005/06 2 Föryngringar 3 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

JaktVakt. Vad är JaktVakt?

JaktVakt. Vad är JaktVakt? JaktVakt Vad är JaktVakt? Ett SMS system för Älg- och Kronhjortsjakt Förenklar administrationen för skötselområdet Håller reda på djurtyper och antal djur som får skjutas Minimerar risken för överskjutningar

Läs mer

Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult

Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult 2013-05-13 Syfte Syfte har varit att undersöka förekomsten av amfibier i Bengts göl med närområde. Metod Tre besök gjordes 2013 från kl. 17:00 till

Läs mer

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas?

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Optimala storleken på rovdjursstammar i Sverige ur ett naturvårdsperspektiv Charlotta Öhnfeldt Independent Project in Biology Självständigt arbete i

Läs mer

Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning

Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 218-20969-06 FÖRORD I januari 2006 skickade Länsstyrelsen Östergötland,

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer