KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS"

Transkript

1 Mänskliga rättigheter i fokus Lärarhandledning till: KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS en film av Jens Assur FOTO: JENS ASSUR Framtagen av:

2 Denna del riktar sig till läraren Hej! Du och dina elever har just sett eller ska se filmen Killing the Chickens to Scare the Monkeys som du kan använda i din undervisning. En närmare beskrivning av filmen hittar du på nästa sida. Arbeta med de mänskliga rättigheterna Visa gärna filmen i samband med lektioner och läromedel som handlar om de mänskliga rättigheterna, då filmens många beröringspunkter med ämnet annars kan gå förlorade. Filmen väcker många frågor och känslor vi rekommenderar därför att ni har en öppen diskussion efter visningen. Det kan också vara bra med en grundläggande genomgång av vad de mänskliga rättigheterna är innan filmen, eller mellan filmen och de föreslagna diskussionsfrågor som ingår i handledningspaketet. För att få ut mest av diskussionen efter visningen bör filmen inte beskrivas allt för detaljerat för eleverna på förhand, då ett av huvudsyftena med filmen är att väcka just fria tankar kring ämnet. Till filmen hör ett filmklipp med en intervju med Jens Assur och en medarbetare på Civil Rights Defenders som med fördel kan visas i samband med eventuell diskussion efter filmen då den svarar på många frågor. Vi skulle rekommendera att den visas efter en första diskussion, så att inte sådant som kan betraktas som rätt svar begränsar associationsutrymmet. Om filmklippet inte visas finns en textversion av intervjun med Jens Assur där han beskriver arbetet kring filmen. Övrigt material: En utförlig beskrivning av filmen och filmklippet. Fyra faktablad utformade utifrån fyra mänskliga rättigheter som är kopplade till filmen. De kan med fördel användas i grupper där eleverna diskuterar frågorna med varandra och sedan redovisar inför resten av klassen, men det fungerar också bra i helklass. Dock är det viktigt att eleverna får tid att närmare diskutera frågor som rör de mänskliga rättigheterna. Fyra fallstudier som beskriver och presenterar fyra människorättsförsvarare från olika repressiva länder. Till bladen hör diskussionsuppgifter knutna till deras arbete, situation och olika typer av människorättsarbete. Fallstudierna är tänkta att ge ingående kunskap och inspiration till fördjupning. Intervju med regissören Jens Assur, där han beskriver sina tankar kring filmen (intervjun finns även med i filmklippet). Vanligt förekommande frågor och svar. Webbtips för vidare läsning. Filmklipp, se separat fil.

3 Filmbeskrivning Killing the Chickens to Scare the Monkeys Kortfilm (25 min) Beskrivning Filmens titel anspelar på ett kinesiskt talesätt om hur enskilda individer dödas för att skrämma andra. Jens Assurs film Killing the Chickens to Scare the Monkeys visar hur bristen på rättssäkerhet får fruktansvärda och möjligen oförutsedda konsekvenser för en ung kvinna i en förtryckande regim. Det är en spelfilm men de närgångna bilderna och realistiska detaljerna ger ett dokumentärt anslag. Filmen ger en inblick i hur repressiva regimer kan behandla sina medborgare. Inga svar är givna men de mänskliga rättigheterna är i fokus. Filmaren Jens Assurs konstnärliga målsättning med filmen är att skapa uppmärksamhet, intresse och kunskap för komplexa samtidsfrågor. Handling Filmen, som spelas i omvänd kronologisk ordning, är uppdelad i två delar där vi får se den sista scenen först. I en 15 min lång tagning visas en avrättning där polis, militär, åklagare och domare närvarar. Efter avrättningen tackar de varandra för ett väl utfört arbete, i vad som tycks vara en vanlig dag på jobbet. I följande åtta starka scener utspelar sig historien, där nationell politik och strategi får förödande konsekvenser för en ung kvinnas liv. Jens Assurs tanke bakom filmen är att uppmuntra åskådaren till eftertanke och begrundan. Filmen bygger på att publiken aktivt deltar i handlingen. Att döda kycklingen: Om filmen Killing the Chickens to Scare the Monkeys Filmklipp, intervjuer med Jens Assur & Brittis Edman (7 min) Beskrivning I filmklippet varvas en intervju med regissören Jens Assur och Brittis Edman som är Civil Right Defenders Sydostasienexpert. Var för sig diskuterar de hur filmen kan knytas till en diskussion om de mänskliga rättigheterna och sätter den i ett aktuellt sammanhang med referenser till bland annat den arabiska våren Jens har en bakgrund som mångsidig fotograf och filmskapare. Han var i början av sin karriär i Rwanda och dokumenterade de övergrepp som skedde under folkmordet Jens har fått flera prestigefyllda utmärkelser under sin karriär som journalist och filmskapare. Brittis har dokumenterat och analyserat människorättssituationen i Sydostasien sedan mitten av 1990-talet. Hon har arbetat som Sydostasienutredare på Amnesty International och på FN:s Högkommissarie för mänskliga rättigheter. Sedan 2010 är Brittis programansvarig för Sydostasien på Civil Rights Defenders. I bilaga 2 finns intervjun med Jens Assur transkriberad.

4 Faktablad Yttrandefrihet Killing the Chickens to Scare the Monkeys väcker många frågor som berör temat mänskliga rättigheter och däribland yttrandefriheten. Vi får se scener i filmen där kvinnan uträttar helt vardagliga sysslor, som att spela med sin orkester eller skicka sms på bussen. Hur tror ni dessa handlingar kan kopplas till att hon senare grips och skjuts ihjäl? Var och en har rätt att fritt hysa en åsikt och att uttrycka den i tal, skrift eller bild. Så står det uttryckligen i artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. I Sverige är denna rättighet skyddad i Regeringsformen, Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen. Yttrandefriheten är den rättighet som skyddar människors rätt att ha och uttrycka åsikter. Den handlar också om rätten att få ta del av information och sprida information och anses grundläggande i ett demokratiskt samhälle. Alla människor har rätt till en åsikt men alla har också en skyldighet att beakta vad det är vi uttrycker i tal, skrift och bild. Yttrandefriheten innebär därför både rättigheter och skyldigheter. Det är möjligt att i särskilda fall göra inskränkningar på yttrandefriheten, när den står i strid med skyddet av andra rättigheter som t ex grupprättigheter till skydd för etniska, eller sexuella minoriteter, kvinnor, och religiösa samfund. Det händer att stater inskränker människors rätt till yttrandefrihet för att tysta oliktänkande eller människor med politiskt utmanande åsikter. Det är inte sällan sådana inskränkningar görs med hänvisning till den nationella säkerheten. Metoden används flitigt i auktoritära regimer för att tysta den inhemska oppositionen eller regeringskritiker och bryter mot de mänskliga rättigheterna, så som de är formulerade i internationella konventioner. Filmfråga: Titeln Killing the Chickens to Scare the Monkeys är ett kinesiskt ordspråk som betyder ungefär: Genom att slå ihjäl de svaga fienderna, så håller man de starka borta. På vilket sätt kommer ordspråket fram i filmen? Går det att koppla ordspråket till kränkningar av yttrandefriheten? Allmänna frågor: 1. Varför är det viktigt med yttrandefrihet? Ge exempel. 2. I vilka situationer kan det vara nödvändigt att inskränka yttrandefriheten? Ge exempel på sådana situationer. Yttrandefriheten skyddas i: FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, artikel 19. Europakonventionen, artikel 10 (Europakonventionen är införd i svensk lag i anslutning till kapitel 2 i Regeringsformen sedan 1995.) Regeringsformen, kap 2, 1, p 1, Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen.

5 Faktablad Förenings- och församlingsfrihet Mänskliga rättigheter kan ses som ett centralt tema i filmen Killing the Chickens to Scare the Monkeys. Flera scener i filmen tycks visa på situationer där dessa rättigheter inte respekteras, inte minst rätten att samlas och anordna möten. Varför står polisen och väntar utanför barrikaderna? Varför griper polisen kvinnan? Rätten att anordna möten och demonstrera och rätten att organisera sig finns med i artikel 20 i FN:s allmänna förklaring och är skyddade i artikel i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. Församlingsfriheten som ibland också kallas mötesfriheten, syftar till att skydda människors rätt att anordna och delta i fredliga möten, som t ex demonstrationer, manifestationer eller vanliga sammankomster. Denna frihet kan dock inskränkas om mötet tros hota den nationella säkerheten. Rättsväsendet, som innefattar de institutioner som ansvarar för rättsäkerheten (exempelvis polis och domstol) har en skyldighet att bejaka mötesfriheten, alltså bistå med hjälp när människor vill anordna offentliga möten, och skydda sådana möten. Föreningsfriheten, även kallad organisationsfriheten, skyddar människors rätt att bilda föreningar, såsom politiska partier, intressegrupper, fackföreningar eller andra organisationer. Den skyddar även människors rätt att inte vara med i föreningar.dessa två friheter är grundläggande för ett fungerande demokratiskt samhälle. I en demokrati ska det finnas rättigheter som gör det möjligt för människor att delta i de politiska och sociala maktrummen, något som ofta lyckas bättre om människor har möjlighet att uttrycka sig via en förening eller vid ett möte. Förenings- och församlingsfrihet är en förutsättning för möjligheterna att påverka och utkräva ansvar, alltså att ställa folkvalda politiker till svars för beslut de tar i ett demokratiskt samhälle. I vissa länder är dessa rättigheter långt ifrån självklara. I stater som leds av auktoritära regimer är förenings- och församlingsfriheten kraftigt begränsad. Organisationer som anses utmana den styrande makten får sällan utöva sitt arbete utan att ständigt arbeta i motvind och riskera att fängslas. Filmfråga: Varför tror ni att kvinnan i filmen grips? Hur kan händelserna i de olika scenerna i filmen ge svar på varför hon grips? Diskussionsfrågor: 1. Varför är det viktigt att organisationer får bildas, eller att en grupp får demonstrera? Förklara ditt svar. 2. Kan du ge exempel på situationer där förenings- och församlingsfriheten kan ha en negativ effekt på samhället genom att kränka andra mänskliga rättigheter? Förenings- och församlingsfriheten skyddas i: FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, artikel FN:s konvention för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, artikel 8 ILO:s konvention, artikel 87, 98. Europakonventionen, artikel 11. Regeringsformen, 2 kap, 1, punkt 3, 5.

6 Faktablad Rätten till en rättvis rättegång I filmen väcks många frågor som berör temat mänskliga rättigheter. Vi får se flera scener där kvinnan i fokus verkar utsättas för kränkningar av olika slag. En av dessa scener utspelar sig i en rättssal. Varför talar inte kvinnan i rättssalen? Har hon en advokat närvarande? Alla människor oavsett kön, etnicitet, ålder, sexuell läggning, religionstillhörighet eller politisk övertygelse har rätt till en rättvis och offentlig prövning inför en opartisk och självständig domare, med andra ord rätt till en rättvis rättegång. Vi brukar kalla ett samhälle med fungerande rättsfunktioner för en rättstat. I en rättsstat råder rättssäkerhet. Det betyder att polisen, åklagarna och domstolarna följer lagen och agerar utan politisk inblandning och utan godtycke. I en rättsstat skyddas också människors rättigheter. Den enskilda individens rätt skyddas mot övergrepp av staten. Om en person blir diskriminerad eller på annat sätt faller offer för övergrepp, kan han eller hon söka upprättelse och få prövning av sitt fall. Rättsstaten är tillgänglig för den enskilda individen. En av grundprinciperna bakom rätten till en rättvis rättegång är att den anklagade ska betraktas som oskyldig fram tills att en dom faller i rättegången. Den anklagade ska också få information om vad hon eller han misstänks för, och få rimligt med tid att förbereda ett försvar. Den anklagade har även rätt att själv välja försvarsadvokat och kan få hjälp med advokatkostnaderna. Filmfråga: Verkar det som att kvinnan i filmen får en rättvis rättegång? Motivera ditt svar med exempel från filmen. Diskussionsfrågor: 1. Vad händer om rättegångar inte är rättvisa? Vad får det för konsekvenser för samhället? Ge exempel. 2. Kan du komma på en situation där oskyldighetsprincipen har kränkts? Varför kränktes den i så fall? Rätten till en rättvis rättegång skyddas i: FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, artikel 14. Europakonventionen, artikel 6. Rättegångsbalken.

7 Faktablad Människorättsförsvarare I filmen får vi se flera situationer där kvinnan i fokus verkar utsättas för människorättsbrott och kränkningar av olika slag fastän hon tycks leva ett helt vanligt liv. Varför tror ni kvinnan i filmen grips och sedan avrättas? Människorättsförsvarare är personer som enskilt eller i grupper och organisationer främjar och skyddar de universellt erkända mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Detta framgår av FN:s Deklaration till skydd för människorättsförsvarare 1, som antogs Enligt deklarationen kan vem som helst som med fredliga metoder arbetar för de mänskliga rättigheterna anses vara en människorättsförsvarare. De mest uppenbara människorättsförsvararna är olika aktörer i det civila samhället vars dagliga arbete går ut på att främja, granska och skydda människors rättigheter, som till exempel ombudsmän, vissa journalister och människorättsjurister. Många har emellertid inte detta som heltidssyssla utan arbetar ideellt med de mänskliga rättigheterna på sin fritid. Exempel på människorättsförsvarare är personer som försöker skydda urfolkens rätt till självbestämmande, eller sexuella minoriteters rätt att vara ihop med vem de vill. Andra exempel är personer som kämpar för att stoppa barnarbete och människor som försöker skydda kvinnors rättigheter. Kort sagt, människorättsförsvarare är personer som försöker främja och skydda rättigheter som inte bara rör dem själva, utan flera nätverk, grupper, eller regioner. Personer som använder eller förespråkar våld kan inte räknas som människorättsförsvarare. Filmfrågor: 1. Skulle kvinnan i filmen kunna definieras som en människorättsförsvarare? Förklara varför. 2. I många auktoritära länder (som i t.ex. Kina där filmen utspelas) är det svårt att arbeta som människorättsförsvarare eftersom det kan vara straffbart att arbeta med medborgerliga och politiska rättigheter. Hur hade en människorättsförsvarare kunnat hjälpa kvinnan i filmen? Diskussionsfrågor: 1. Tror du människorättsförsvarare behövs även i demokratiska länder som Sverige? Förklara varför. 2. Kan du komma på situationer runt om i världen där det skulle behövas människorättsförvarare? Eller kan du komma på en situation där människorättsförsvarare redan finns, men behöver stöd? *Använd gärna dagens tidning som hjälpmedel för att besvara frågan* 1 UN Declaration on the Rights and Responsibility of Individuals, Groups, and Organs of Society to Promote and Protect Universally Recognized Human Rights and Fundamental Freedoms, 1998.

8 Ales Bialiatski - aktivisternas väktare Fördjupning Jag har en känsla av att denna rättegång var nödvändig för att kontrollera att vi har gjort rätt under dessa 15 år, skrev Ales Bialiatski i ett brev till sina kollegor på den vitryska människorättsorganisationen Viasna. I november 2011 dömdes Ales Bialiatski till fyra och ett halvt års fängelse för skattebrott. En dom som är direkt kopplad till det människorättsarbete han bedriver. Han var med och startade Viasna 1996 och sedan dess har polisen gripit honom mer än 20 gånger. Viasna är Vitrysslands främsta människorättsorganisation. Viasnas medarbetare erbjuder rättshjälp i form av juridisk rådgivning och hjälper till att skriva klagomål till domare, åklagare och andra statliga organ. De arbetar också aktivt med att sprida information om de mänskliga rättigheterna till befolkningen. År 2003 drog myndigheterna in organisationens registreringsbevis, i strid mot föreningsfriheten. Rätten att organisera sig eller bilda förening (tillsammans med rätten att anordna möten) finns med i artikel 20 i FN:s allmänna förklaring och är skyddade i artikel i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. Viasna försökte flera gånger att omregistrera sig men fick ständigt avslag. De gav upp och sedan 2009 arbetar de öppet i landet trots att de saknar tillstånd. En överträdelse som kan ge upp till två års fängelse. Den vitryska säkerhetstjänsten, KGB, förföljer personalen och övervakar deras verksamhet. Inte desto mindre fortsätter Ales och hans kollegor att arbeta för de mänskliga rättigheterna. År 2006 uppmärksammades han av den svenska regeringen när han, efter en nominering av Civil Rights Defenders, tilldelades Per Anger-priset för sin orädda kamp och sina humanitära insatser. Situationen för människorättsförsvarare i Vitryssland har förvärrats sedan presidentvalet i december 2010, då regimen startade en massiv kampanj mot det civila samhället som fortfarande pågår. Rättegången mot Ales Bialiatski är bara ett exempel på hur människorättsaktivister förföljs i Vitryssland. Efter den arabiska våren har regimer världen över, i rädsla för liknande protester, varit mycket noga med att finna nya sätt att tysta kritiker. FOTO: CIVIL RIGHTS DEFENDERS Människorättssituationen i Vitryssland Enda land i Europa som fortfarande tillämpar dödsstraff. Kraftigt begränsad rätt till mötes- och föreningsfrihet, t.ex. krav på tillstånd vid manifestationer. Organisationer och politiska partier nekas registrering och organisationer utan registreringsbevis är förbjudna. Förslag på fördjupning 1. Varför är det viktigt med människor som Ales, som stärker kritiska röster? 2. Internationell rätt skyddar Viasnas arbete med de mänskliga rättigheterna. Samtidigt förbjuds deras arbete enligt vitrysk lag. Hur kan andra organisationer eller individer stödja Viasna? 3. Beskriv valfritt land där människor lever under förtryck och där skyddet för de mänskliga rättigheterna är begränsat.

9 Svetlana Isajeva - kampen mot försvinnanden Fördjupning Jag lever på hoppet om att min son lever. Om jag vetat vad jag vet i dag, mina rättigheter, de nödvändiga kontakterna, skulle jag ha kunnat rädda honom., berättar Svetlana. I den ryska republiken Dagestan pågår en hätsk jakt på misstänkta terrorister. Säkerhetsstyrkorna anklagade Svetlana Isajevas son för att ha kopplingar till terrorister och den 26 april 2007 fördes han bort. Det har nu gått fem år sedan han försvann och trots massiva efterforskningar har Svetlana inte lyckats spåra honom eller hört något om vad som hänt honom. Tillsammans med andra vars nära och kära har försvunnit, bildade Svetlana Dagestans mödrar för mänskliga rättigheter, en organisation som ställer sig på offrens sida i den väpnade konflikten mellan den ryska statsmaktens styrkor och terrorismen. Hennes tragedi är inte ovanlig i Norra Kaukasus. Människorättsövergrepp i form av tortyr, försvinnanden och utomrättsliga avrättningar är utbredda. Ryska staten satsar årligen stora summor pengar i kampen mot terrorismen. Antalet dödade terrorister används som bevis för att den så kallade kampen mot terrorism ger resultat. Militär, polis och säkerhetsstyrkor får extra betalt per person som kan visas upp. Detta leder till att laglydiga medborgare anklagas för att ha anslutit sig till terroristerna och kidnappningar, tortyr och avrättningar är vanliga. Dagestans mödrar hjälper främst kvinnor, genom att erbjuda juridisk rådgivning. Många vet inte vilka rättigheter de har eller vart de kan vända sig för stöd och hjälp. Men riskerna för organisationen är stora. För tre år sedan eldhärjades kontoret i vad Svetlana tror var en anlagd brand. Bara några dagar innan hade organisationen gjort en anmälan till åklagaren om en misstänkt mordbrandsattack i en muslimsk affär i staden Makhatjkala. Kontorsbranden var inte bara ett otäckt hot, utan också ett hårt slag. Mycket information, bevisning och utrustning förstördes. Dagestans mödrar återhämtade sig efter branden och fortsätter enträget sin kamp. Svetlana hämtar kraft från sin egen personliga tragedi. Väl medveten om att hennes människorättsarbete är en vagel i ögat på många säger hon: Jag är rädd för vad som kan hända med mina barn och barnbarn. Jag har flera gånger blivit hotad med att jag kan förlora dem. FOTO: STANISLAV MILOJKOVIC Människorättsituationen i Norra Kaukasus Många fall av försvinnanden och kidnappiningar där människor aldrig återfinns. Utomrättsliga avrättningar. Fabricerade åtal och utbredd straffrihet. Journalister och människorättsförsvarare utsätts för dödshot. Förslag på fördjupning 1. Har du några idéer om vad du själv kan göra för att stödja utsatta människorättsorganisationer? 2. Myndigheterna är många gånger beredda att kränka de mänskliga rättigheterna om de står i vägen för nationella säkerhetsåtgärder, som t.ex. i jakten på terrorister. Kan du komma på en situation i Sverige, eller i andra länder, där de mänskliga rättigheterna kränkts av denna anledning? 3. Beskriv situationen för människorättsförsvarare i Norra Kaukasus eller i annan region där de är extra utsatta.

10 Svetlana Lukic - oberoende medier Fördjupning Avstängningarna fick mig att inse att majoriteten av mina kollegor hade blivit tystade. De hade bestämt sig för att hålla tyst om allt, även om de värsta av brott, berättar Svetlana. Tidigare arbetade Svetlana Lukic som journalist, men fick sparken på grund av att hon rapporterade om serbiska övergrepp under krigen i Bosnien och Kroatien. Numera driver hon sajten Pešcanik, som i dagsläget är den enda kanalen i Serbien som erbjuder djupgående kritiska analyser och som låter lyssnarna engagera sig i samhällsdebatten. Programmet spelar en unik och viktig roll genom att sprida kunskap om de mänskliga rättigheterna, uppmuntra till debatt och verka för förändring. Det är regeringen i varje land som är ytterst ansvarig för att de mänskliga rättigheterna skyddas och att demokratiska reformer införs. Majoriteten av mediekanalerna i Serbien kontrolleras av den politiska och ekonomiska eliten. Därför spelar Pešcanik en nyckelroll i att kontinuerligt granska makten, förse allmänheten med oberoende information och vara ett rum för debatt. I länder som befinner sig i en övergång mellan krig och fred, såsom Serbien, händer det att de mänskliga rättigheterna blir lidande. Pešcanik försöker därför ställa krav på staten att ta sitt ansvar när kränkningar av de mänskliga rättigheterna sker. Svetlana har förärats flera priser, både i Serbien och utomlands, för sin journalistik och sitt människorättsarbete. Bland dessa en utmärkelse av det serbiska journalistförbundet år 1990 för sitt arbete som journalist för Radio Belgrad, som redaktör och programledare för det politiska programmet Niko kao ja (Ingen som mig). År 2006 fick hon och medarbetarna på Pešcanik priset Press Freedom Award - Signal for Europe, som utfärdas av Reportrar utan gränser i Österrike. FOTO: STANISLAV MILOJKOVIC Människorättssituationen i Serbien Tystade journalister, varav ett fåtal mördats. Diskrimineringen av romer och religiösa minoriteter sker systematiskt av myndigheter. Majoriteten av mediekanalerna är hårt kontrollerade av den politiska och ekonomiska eliten. Landet saknar oberoende rättsväsen. Förslag på fördjupning 1. Det finns både statliga och oberoende medier. Pešcanik är en oberoende medieorganisation. Vad skulle du säga skiljer statliga medier från oberoende medier? 2. Hur ser det ut i Sverige? Vad finns det för oberoende och statliga medier? Vem äger medierna? Står olika typer av medier för olika åsikter? 3. Titta närmare på mediesituationen i Serbien eller i ett annat land med liknande situation. Kan du komma på några människorättsproblem?

11 Dieu Cay - bloggare Fördjupning Från och med i dag står jag på samma sida som fackförbundet, och jag är med dem i deras kamp för jag har blivit en av dem. Så skrev den vietnamesiske bloggare Nguyen Van Hai efter en demonstration för skofabriksarbetare. Under namnet Dieu Cay har Van Hai skrivit flera texter där han argumenterar för de mänskliga rättigheterna och demokrati. Den 19 oktober 2010, samma dag som Nguyen Van Hai skulle ha släppts fri efter att ha avtjänat två och ett halvt års fängelse för skattebrott fick hans familj veta att han skulle hållas kvar. Van Hai anklagades för nya brott, för att ha bedrivit propaganda mot den socialistiska republiken Vietnam (Artikel 88 i den vietnamesiska brottsbalken) genom sina texter. Nguyen Van Hai räknas som en av Vietnams mest inflytelserika bloggare. När bloggandet tog fart på allvar i Vietnam 2007 var han en av dess pionjärer och började använda sig av pseudonymen Dieu Cay, som betyder ungefär bondens vattenpipa. Ett namn han valde för att markera att han ville ge röst åt fattiga och marginaliserade grupper i Vietnam. Sedan 2008 har Van Hai hållits fängslad. FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande slog redan i maj 2009 fast att fängslandet strider mot de mänskliga rättigheterna. I april 2012 ställs han åter inför rätta. Åtalen mot Nguyen Van Hai är politiskt motiverade för att stoppa hans skarpa kritik och hans försvar för människors rättigheter. FOTO: PRIVAT Människorättsituationen i Vietnam Övervakning, censur och hot används för att begränsa rätten till yttrandefrihet. Oberoende medier får inte verka. Det är förbjudet att sprida och länka till material som vänder sig mot regeringen t.ex. via bloggar. Bloggare och nätjournalister riskerar att frihetsberövas eller dömas till långa fängelsestraff. Förslag på fördjupning 1. Internets utbredning har gjort det allt svårare för repressiva regimer som Vietnam, Iran och Kina att begränsa yttrandefriheten och tysta obekväma röster. På vilka sätt kan människorättsförsvarare agera genom nya medier till skydd för de mänskliga rättigheterna? 2. Bloggar och internetjournalistik får allt större genomslagskraft. Beskriv en situation där bloggar varit en del i en samhällsförändring. 3. Beskriv situationen för bloggare i Vietnam och/eller Kina eller i en annan repressiv regim.

12 Intervju Jens Assur om filmen Killing the Chickens to Scare the monkeys Hej, jag heter Jens Assur och det är jag som har skrivit manus och regisserat Killing the Chickens to Scare the Monkeys. Titeln, Killing the Chickens to Scare the Monkeys är ett kinesiskt ordspråk och det kan översättas ganska grovt till: genom att slå ihjäl de svaga fienderna, så håller man de starka borta. Genom att hugga huvudet av kycklingarna, så vågar sig inte aporna fram. För ganska många år sedan såg jag en bild i den brittiska tidningen the Independent som chockade mig. Det var en bild som visade en grupp kinesiska män som stod på knä och inom någon minut skulle avrättas. Det som också gjorde mig upprörd på bilden det var att det fanns också en grupp soldater och ett antal domare och åklagare på bilden som alla såg ut att faktiskt ha ganska trevligt. De småpratade, småskrattade och när jag såg den här bilden upplevde jag att för dem var det här bara en vanlig dag på jobbet. Den här bilden har jag återkommit till flera gånger de senaste åren och inte kunnat sluta titta på. Och för ett år sedan bestämde jag mig för att försöka återskapa den här bilden, iscensätta den här bilden, och berätta, i realtid, om den här avrättningen. För mig har ju filmen många olika lager och berör många olika viktiga frågor i vår samtid, dödsstraffet såklart, men också rättsäkerhet och yttrandefrihet. En av anledningarna till att filmen gjordes just nu är ju att det under det senaste året har pågått lite av en revolution i vissa delar av världen, Mellanöstern, Nordafrika, där människor har krävt yttrandefrihet, gett sig ut på gatorna, uttryckt sina åsikter. Det har lett till synnerligen hårda straff för många individer och även om den här filmen utspelar sig i Kina så är frågorna universella och gäller faktiskt på många platser i världen just nu, där det finns en avsaknad av just rättsäkerhet och yttrandefrihet. Och de här frågorna går ju synnerligen ofta hand i hand. En idé med skapandet av Killing the Chickens to Scare the Monkeys var att göra en film som inte bara utspelar sig i scenerna, utan också som utspelar sig mellan scenerna, och det gör ju att den kräver väldigt mycket av publiken. Man får själv fylla i de scener som vi inte ser. Jag har ju, som upphovsman till det här verket, en idé om vem den här personen är: hennes bakgrund, var hon kommer ifrån. Hon är en av många som såklart har lämnat landsbygden, flyttat in till en stad för att det där finns jobb, och som vi kan se i filmen, befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt. Jag har full respekt för att, beroende på vem man är, så kanske man läser in annat mellan scenerna och ger henne en annan bakgrund. Jag tycker inte det finns ett svar, utan det är upp till var och en att själv bilda sig en uppfattning. Filmen har ju en något speciell berättarteknik och estetik. Dels så börjar den ju med en ovanligt lång scen som är faktiskt 15 minuter lång och som utspelar sig i realtid, och sen berättas ju hela historien baklänges. Anledningen till att jag valde just det greppet, är att jag ville att filmen skulle fungera mer som ett intellektuellt verk än enbart ett känslomässigt verk. Film bygger ju väldigt mycket på känsla men genom att berätta historien baklänges så får vi hela tiden nya pusselbitar, dels till vår huvudkaraktär, dels till historien; varför personen avrättades. Om man är riktigt vaken så tycker jag att man får alla nycklar till vem hon är och varför hon råkade så illa ut. Det gör ju såklart att man som publik måste vara vaksam, man måste följa med, och man måste vara intresserad. Men jag tycker å andra sidan att belöningen blir så mycket större när man väl är klar för man har varit delaktig i filmen, man har inte bara sett en film, utan man har också upplevt en film. Jens Assur har en bakgrund som fotograf och filmskapare, han var i tidig ålder nere i Rwanda och dokumenterade de övergrepp som inträffade under folkmordet Jens har fått flera prestigefyllda utmärkelser under sin karriär som journalist och filmskapare.

13 Q & A till Killing the Chickens to Scare the Monkeys Q&A Q. När gjordes filmen? Speglar den nutid eller dåtid? A. Filmen gjordes Bilderna i filmen visar upp ett modernt Kina, men tidsepoken är inte relevant för filmens syfte. Q. Var spelades filmen in? A. Av politiska skäl spelades filmen in i Thailand av ett svenskt och thailändskt filmteam som samarbetade tillsammans med kinesiska skådespelare. Q. Är filmen en dokumentär? A. Nej, filmen är inte en dokumentär men de filmtekniker som används gör att filmen ibland kan uppfattas som det. Exempelvis är den första scenen inspelad i realtid, vilket ger filmen en dokumentär känsla. Q. Varför gjordes filmen? A. För ett par år sedan såg Jens Assur en bild i den brittiska tidningen The Independent. Fotot hade smugglats ut från Kina och visade en grupp kinesiska män som stod på knä och inom någon minut skulle avrättas. Det var den bilden som fick honom att vilja göra filmen. Jens vill också belysa och uppmärksamma de stora förändringar som sker i världen just nu, speciellt i Mellanöstern, och ville skapa en film som behandlar kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Q. Sker det som händer i filmen också i verkligheten? I Kina? A. Både ja och nej. Ja för att Kina fortfarande tillämpar dödstraff, nej för att politiska fångar eller människorättsförsvarare sällan blir dömda till dödsstraff i Kina idag. Det finns länder som aktivt tillämpar dödstraff på människorättsförvarare, som exempel Iran och Libyen (under Gaddafis styre). Kina och till exempel Vietnam och Burma tillämpar ofta andra metoder för att tysta människorättsförsvarare, som t.ex. övervakning, hot och långa fängelsestraff. Q. Är dödsstraff tillåtet/lagligt? A. I Sverige är dödstraffet avskaffat men i flera andra länder tillämpas det fortfarande. Det finns ännu inget skydd mot dödsstraff i internationell rätt, däremot finns det regleringar för hur dödstraffet tillämpas, exempelvis i artikel 6 i konventionen för medborgerliga och politiska rättigheter som behandlar rätten till liv antog FN en resolution mot dödsstraffet som syftar till att påverka stater till att avskaffa dödsstraffet helt. Resolutionen är dock inte lagligt bindande. Q. Visste kvinnan i filmen att det fanns risker med det hon gjorde? Vet andra människorättsförsvarare det? A. Vi kan inte veta om kvinnan i filmen visste det. Generellt så är människorättsförsvarare medvetna om att det finns risker med deras arbete. De utövar sitt arbete många gånger just på grund av att det finns risker med att försvara de mänskliga rättigheterna. Däremot kan det politiska läget svänga mycket, vilket gör att aktivister inte alltid kan förutse exakt vilka risker de utsätter sig för. I auktoritära regimer går det sällan att veta exakt var gränserna går för vad aktivister får och inte får göra. Q. Vad hade kvinnan i filmen egentligen gjort? Hade hon gjort något fel? A. Vi vet inte om kvinnan har gjort något fel. Jens Assur säger att han medvetet gjort filmen på ett sätt som gör att det är upp till betraktaren själv att lägga ihop de pusselbitar i filmen och bilda sig en egen uppfattning om vad som händer henne.

14 Webbtips För vidare läsning Mer information om de mänskliga rättigheterna finner du här: Office of the High Commissioner for Human Rights Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter Organisationer som bevakar mänskliga rättigheter: Amnesty International Civil Rights Defenders FIDH Human Rights Watch Människorättsförsvarare: Civil Rights Defenders kampanj för människorättsförsvarare Front Line Defenders

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

P7_TA(2010)0290 Nordkorea

P7_TA(2010)0290 Nordkorea P7_TA(2010)0290 Nordkorea Europaparlamentets resolution av den 8 juli 2010 om Nordkorea Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina tidigare resolutioner om Koreahalvön, med beaktande

Läs mer

WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby Kvinnors rättigheter på lättläst svenska Sveriges Kvinnolobby Om FN:s Kvinnokonvention Förenta Nationerna, FN, har bestämt att det ska finnas bestämmelser om mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Skogshaga förskola och Naturförskolan Stövlan 2015-16 Inledning

Läs mer

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva. Europaparlamentets resolution av den 9 juli 2015 om Bahrain, framför allt fallet med Nabeel Rajab (2015/2758(RSP))

ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva. Europaparlamentets resolution av den 9 juli 2015 om Bahrain, framför allt fallet med Nabeel Rajab (2015/2758(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER Preliminär utgåva P8_TA-PROV(2015)0279 Bahrain, särskilt fallet med Nabeel Rajab Europaparlamentets resolution av den 9 juli 2015 om Bahrain, framför allt fallet

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer

2. Ratifikationsläget beträffande de mest centrala konventionerna om mänskliga rättigheter samt rapportering till FN:s konventionskommittéer Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2013-06-10 Dnr: 13/00495 SAKEN P4 Extra, 2013-02-25, programledaruttalande om Sverigedemokraterna; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Luleå kommun/buf sid 1/6 Ängesbyns förskola Förskolechef Britt-Louise Eklund ÄNGESBYNS FÖRSKOLA

Luleå kommun/buf sid 1/6 Ängesbyns förskola Förskolechef Britt-Louise Eklund ÄNGESBYNS FÖRSKOLA Luleå kommun/buf sid 1/6 ÄNGESBYNS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Verksamhetsår 2014 Luleå kommun/buf sid 2/6 Vår vision Alla på vår förskola, både barn och vuxna,

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan

BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan 2009 2010 Innehåll Grundläggande värden sid 3 Vår förskolas mål sid 4 Nuläge sid 5 Vi definierar begreppen sid 6 Vi förebygger - exempel sid 7 Vi åtgärdar sid 9

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

Luleå kommun/buf sid 1/5 Ängesbyns förskola Rektor Annika Häggstål ÄNGESBYNS FÖRSKOLA. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Luleå kommun/buf sid 1/5 Ängesbyns förskola Rektor Annika Häggstål ÄNGESBYNS FÖRSKOLA. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Luleå kommun/buf sid 1/5 ÄNGESBYNS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Verksamhetsår 2012/2013 Luleå kommun/buf sid 2/5 Vår vision Alla på vår förskola ska känna sig

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig

Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig Krokom 2013-01-01 Inger Olsson, förskolechef Innehåll Inledning...5 Bakgrund...6 Mobbning kännetecknas av:... 7 Befogade tillsägelser... 7 Lagar

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 På Granviks Förskola ska ingen uppleva sig utsatt för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla ska känna sig trygga, bli respekterade

Läs mer

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven.

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven. Att kunna föra en strukturerad diskussion handlar om att på ett fungerande sätt delge andra sina åsikter och tankar i ett ämne. Det handlar om att både kunna tala, lyssna och förstå turtagningens principer.

Läs mer

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice, hur arbetar vi för det? Dialog och services vision Dialog och service har en vision

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm

JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm 1 JO sidan 1 av 7 Riksdagens ombudsmän JO Box 16327 103 26 Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning registreras av registrator, begär med vändande e-post dnr till voulf56@gmail.com som bekräftelse

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Absoluta rättigheter enligt MP- och ESKkonventionen

Absoluta rättigheter enligt MP- och ESKkonventionen Absoluta rättigheter enligt MP- och ESKkonventionen 1 Core Human Rights in the Two Covenants Förenta nationerna Byrån för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) September 2013 Inofficiell

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/6 BESLUT 2013-02-04 Dnr: 12/01630, 1636 och 1776 SAKEN Aktuellt, SVT2, 2012-08-19 och 2012-09-09, inslag om konflikten i Syrien, fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA

HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA Innehållsförteckning 1. Handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar 2. Handlingsplan vid misstanke om sexuella övergrepp där

Läs mer

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 1 (6) Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om modet att ta upp frågan om främlingsfientlighet

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2016-03-07 Dnr: 15/03197 SAKEN Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga

Läs mer

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden De tysta vittnena Verklighetsbakgrunden Berättelsen i utställningen ligger mycket nära en verklig händelse. Du har säkerligen också läst om liknande fall i pressen artiklar om hur unga flickor, nästan

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Trygghet, respekt och ansvar

Trygghet, respekt och ansvar Trygghet, respekt och ansvar Alla barn och elever ska känna sig trygga i förskolan, skolan och vuxenutbildning. Diskriminering och alla andra former av kränkande behandling hör inte hemma i ett demokratiskt

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention?

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? CEDAW-nätverkets lättlästa rapport Sveriges Kvinnolobby Rapporten har tagits fram med pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

att få sin sak prövad

att få sin sak prövad Hovrätten Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna domstolarna

Läs mer

Barn, barndom och barns rättigheter. Ann Quennerstedt Lektor i pedagogik, Örebro universitet

Barn, barndom och barns rättigheter. Ann Quennerstedt Lektor i pedagogik, Örebro universitet Barn, barndom och barns rättigheter Ann Quennerstedt Lektor i pedagogik, Örebro universitet BARNDOM en tidsperiod i livet en samhällsstruktur BARNET Barn lever i barndomen, och mäts emot bilden av barnet!

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

ALLMÄN FÖRKLARING OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA

ALLMÄN FÖRKLARING OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen antogs med 48 ja-röster. Inget land röstade emot. Åtta länder

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE .... Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE Riksting 18 20 maj 2012 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Sexualpolitiskt uttalande INLEDNING Sexualpolitik handlar om frågor som känns inpå bara skinnet

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stenshults förskola 2014/2015 1 Innehåll 1. VISION... 3 2. FÖRSKOLECHEFS STÄLLNINGSTAGANDE... 3 3. BAKGRUND...

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:0645

Motion till riksdagen 1989/90:0645 Motion till riksdagen 1989/90:0645 av Lars Werner m.fl. (vpk) Mänskliga rättigheter och demokrati FN:s folkrättsdecennium 1989 blev ett genombrottsår i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. I

Läs mer

DEMOKRATI 6 NÄTHATET OCH DET ÖPPNA SAMHÄLLET

DEMOKRATI 6 NÄTHATET OCH DET ÖPPNA SAMHÄLLET OCH DET ÖPPNA SAMHÄLLET SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du

Läs mer

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Elisabeth Abiri Mänskliga rättigheters utgångspunkt! Alla människor är lika i värdighet och rättigheter! Alla människor

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnstenens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnstenens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnstenens förskola 2014/2015 Sektor Utbildning Antagen 141020 1 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Lagstiftning och styrdokument 4. Anmälningsskyldighet

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

En värdegrundad skola

En värdegrundad skola En värdegrundad skola Samverkan för barns bästa Stephan Andersson 1 Värdegrundad utbildning Allas rätt till en likvärdig utbildning och allas rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Läs mer

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling Diskriminering trakasserier, kränkande särbehandling Information om hur du som medarbetare, chef, facklig representant eller skyddsombud bör agera i dessa situationer Nationell policy och riktlinjer Ansvarig

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016 På Kunskapsskolan Enskede värnar vi om oss själva och varandra samt bemöter alla med respekt. Vi är även måna om

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015 Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Innehållsförteckning A Mål och vision: Artikel 19 Barnkonventionen Mål och vision

Läs mer

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Definitioner av diskriminering och kränkande behandling 3. Skolans organisation för att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU- FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor 16.10.2014 FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT om kulturell mångfald och mänskliga rättigheter i AVS- och EU-länderna Medföredragande:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Trygghet Delaktighet Kunskap Dialog Metodutvecklande projekt 2014-2017 Arvsfonden, Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen Likabehandlingsplan Förskolan Lärkdrillen 2011 10 25 Styrdokument Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10, poängterar vikten av en lika behandling av alla individer inom verksamheten, bl.a. går det att läsa:

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling PIANOTS FÖRSKOLA 2015-03-02 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Pianots förskola 2014-2015 PIANOTS FÖRSKOLA Karl Wards gata 92-96, 603 78 Norrköping. Telefon: 011-15 28 17 Innehållsförteckning

Läs mer