FRIS-Info. Information från Föreningarna. Rapport från Finlandssvenskar i Nyköping/Oxelösund. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRIS-Info. Information från Föreningarna. Rapport från Finlandssvenskar i Nyköping/Oxelösund. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång:"

Transkript

1 Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Rapport från föreningarna Verksamhetsbidragen under 2009 Fris 40-årsjubileum Ett effektivare Fris Datautbildning Framtidsmötet den november Notiser Information från Föreningarna Rapport från Finlandssvenskar i Nyköping/Oxelösund Föreningen Finlandssvenskar i Nyköping/Oxelösund och Föreningen Norden Nyköpingsavdelning uppmärksammade Märkesåret 1809 genom att bjuda in rektor Göran Backman från Oravais Inbjudan var att han skulle berätta om Slaget vid Oravais och firandet av slagets 200-årsminne där föregående år. Iklädd Österbottenregementets blågula uniform med hatt och plym mötte kapten Backman en fullsatt Olrogsal i Nyköping den 25 april. Föredraget kom inte att bara handla om slaget vid Oravais, utan den pedagogiska rektorn inbjöd till en undervisning om hela finska kriget, från Sveaborg upp genom landet bort till Oravais, Juthas och över isarna till Umeå och till krigets avslut. Föredraget hölls i mer än två timmar, vi fick hålla i upphittade kanonkulor och en uniformsknapp från åkrarna i Oravais och stifta bekantskap med von Döbeln, Klingspor och von Kulneff. (En kuriositet var att en av åhörarna hette von Döbeln dvs. ättling) Ett fantastiskt intressant och underhållande föredrag framfört av en fantastisk och pedagogisk rektor. Vi finlandssvenskar gick hem stolta över att fått möjlighet att lyssna till denna man - en fin ambassadör för finlandssvenskar och för Finland. TACK till Finlandssvenska Kulturfonden och Fris som delfinansierat det hela, hälsar Kurt Norrgård. Kapten Göran Backman från Oravais.

2 Vi firar också 20 år den 10 oktober Föreningen Finlandssvenskar i Nyköping/Oxelösund firar 20-års jubileum lördagen den 10 oktober kl med en Gästabudsmiddag på Nyköpingshus med skådespelare och underhållning. Middagen är en medeltida middag med flera rätter, som följs av ett mycket spektakulärt skådespel som tar oss tillbaka till 1300-talet. Härmed inbjuds också medlemmarna i alla finlandssvenska föreningar till gästabudet. Kostnad för medlemmar 200 kronor + kostnad för dryck och för icke medlemmar 560 kronor + kostnad för dryck. Anmälan om deltagande, som är bindande, sker till Kurt Norrgård tfn eller senast den 1 oktober. Rapport från Umeå Finlandssvenskar Föreningen Umeå Finlandssvenskar gör varje år en försommarresa. Tidigare har bl.a. Rovaniemi, Mo i Rana, Helsingfors, Åland, Gotland och Trondheim besökts. Årets resa gick till Gränna, Visingsö och Vadstena. Trettio medlemmar äntrade bussen som kördes av de rutinerade föreningsmedlemmarna Rauno Pihlajamaa och Curt Renkonen. Under bussresan fick deltagarna delta i frågesport och titta på film. Övernattning var det på på vandrarhem i Gränna där man även fick se hur polkagristillverkningen går till. En guidad tur på Visingsö avslutades med ett besök i Brahekyrkan där "greven" i egen hög person berättade om kyrkobygget och övrig samtida historia. Predikstolen var byggd i Finland och levererad i 2 exemplar för att man inte litade på transporterna på den tiden. Följande dag var det Vadstena som stod på programmet. Där gjordes en vandring i den Heliga Birgittas fortspår på klosterområdet med besök i klosterkyrkan från 1430-talet som är byggd efter den Heliga Birgittas anvisningar. Även Vadstena slott som är ett av världens främsta renässansslott fick besök under sakkunnig ledning. Slottet har bebotts av bl.a. Gustav Wasa och är från 1500 talet och byggdes för att skydda Stockholm. Vid Vadstena slott samlades de flesta deltagarna i solskenet innan det var dags att gå in i de svala slottssalarna. Vid Vadstena slott samlades de flesta deltagarna i solskenet innan det var dags att gå in i de svala slottssalarna. Foto: Curt Renkonen

3 Information från Fris Verksamhetsbidrag Det är 10 föreningar som sökt och fått verksamhetsbidrag om max 8000:- hitintills i år. Eftersom alla föreningar ännu inte ansökt finns det pengar kvar. Det finns alltså utrymme för ytterligare utdelning till sökande föreningar. Kom ihåg att skicka oss en kort dokumentation från era bidragsgrundade arrangemang, gärna tillsammans med någon bild, då vi måste redovisa vidare till våra bidragsgivare. Detta stöd till föreningarna har blivit en framgång och vi vill kunna fortsätta att dela ut det. Fris 40-års jubileum Detta händer den 10 oktober på Finlandshuset, Snickarbacken 4 i Stockholm Välkomsttal, Thor Abrahamsson Ambassadörens hälsning, Alec Aalto Solosång, Aurora Borotinskij (bl.a. Sibelius) Utnämning av en hedersordförande och en hedersmedlem Återblick i form av en paneldiskussion Paus, kaffe med kaka Prisutdelning i skrivartävlingen Solosång, Aurora (Finlandssvenska sånger) Uppvaktningar Avslutningstal (Vem är en god finlandssvensk?), Leif Höckerstedt Mingel Dans till 60-talsmusik med Hasse Svedbergs orkester Baren öppnas Hoppas du haft en trevlig kväll! OBS! Vid minglet bjuder Fris på två glas vin eller öl (du får kuponger när du checkar in ) samt en portionstallrik med antingen varmrökt lax eller rostbiff + något till. Det är ingen middag, men i alla fall något. Om du vill vara med måste du anmäla dig och ditt ev. sällskap till Fris kansli senast den 26 september. Gör det redan nu då antalet platser är begränsat. Det är fritt inträde. Alla är hjärtligt välkomna! Vi är övertygade om att du får en trevlig helkväll. Fris kommer att sponsra föreningar utanför Stockholm med resor och uppehälle. Den summa Fris har råd med (knappt) är beräknad att täcka kostnaden för två personer från respektive förening. Alla medlemmar är välkomna, men de ekonomiska förutsättningarna är olika beroende på var man bor. Fris försöker mildra effekten av detta avlånga land, men har helt enkelt inte möjlighet att sträcka sig längre.

4 Ett effektivare Fris Det är något vi alla naturligtvis vill ha. Ett effektivare Fris är arbetsnamnet på ett projekt vars mål är att: Fris och föreningarna skall komma närmare varandra Uppfylla myndigheternas krav på medlemsregistrering Upprätta en enhetlig och god kommunikation mellan Fris och alla medlemmar Försöka finna effektiva och enhetliga administrativa lösningar Försöka finna situationsanpassade samarbetsformer Hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen, eller ligga i framkant Mycket av detta har sagts förut och finns också till stor del med i Framtidsdokumentet från förra årets möte. Vi vill nu försöka angripa dessa, redan högt prioriterade frågor, på ett mera strukturerat sätt alltså i projektform med tillhörande uppföljning. På grund av att en del organisationer använt fiktiva siffror vid sökande av bidrag baserat på medlemsantal har nu myndigheterna skärpt reglerna för registrering och redovisning av medlemmar från år Ett väl genomtänkt medlemsregister skulle kunna vara gemensamt och användas av alla föreningar för att underlätta administrationen. Det skulle också kunna ge ett antal nya möjligheter och funktioner som: o Automatiska e-post adresslistor för definierade grupper av medlemmar, t.ex. för varje förening o Automatisk utskrift av adressetiketter för dem som saknar e-post adress o Utskrift av avier / e-post för betalning av årsavgift eller deltagande i arrangemang o Gemensamt kalendarium för föreningarnas arrangemang o Automatisk tillgång till alla föreningars aktiviteter med möjlighet till anmälan om deltagande direkt på hemsidan. o Möjlighet för medlemmarna att själva underhålla sina personuppgifter i registret o Intresserade blivande medlemmar skall tom. själva kunna lägga in sig som medlemmar i registret o Och mycket mera Huvudsyftet med detta är att avlägsna onödigt arbete inom Fris och föreningarna och att göra det arbete vi utför både roligare och mycket effektivare. Detta kan naturligtvis inte genomföras av Fris ensamt, utan det kommer att kräva alla föreningars medverkan. En viktig förutsättning för att lyckas är en datautbildning av de medlemmar, som inte har nödvändiga kunskaper i hanteringen av en dator och av Internet. En annan förutsättning är att alla föreningar vill vara med och positionera sig bättre inför den framtid, som faktiskt redan är här. På framtidsmötet den 14-15/11 skall vi tillsammans försöka finna ett gemensamt sätt att gå vidare på. Det kan också bli en kick off för detta projekt.

5 Datautbildning för Fris medlemmar Målet med denna utbildning är att alla våra medlemmar skall kunna dra nytta av den tekniska utvecklingen och i sitt hem kunna ta del av samhällets tjänster som att betala räkningar, boka biljetter, kommunicera med vänner och bekanta, söka information på nätet och mycket mer. Vi vill också att alla våra medlemmar skall kunna ta del av den information, som Fris och lokalföreningarna skickar ut, eller lägger in på sina hemsidor. En viktig del av målet är alltså att föreningarna och Fris skall få ett enhetligt och effektivt sätt att kommunicera med sina medlemmar samt ett bra sätt att administrera vår, till stora delar, gemensamma verksamhet. Avsikten är att utbildningen skall vara rikstäckande och ske tillsammans med något studieförbund på de orter föreningarna finns. Fris vill försöka hjälpa till med detta och behöver då veta hur det ser ut på de aktuella orterna, som: Vilket utbud av kurser finns det på orten Vad skulle kostnaden bli per deltagare Hur många deltagare finns det uppskattningsvis från den egna föreningen Utbildningen bör innehålla ungefär följande: Grundläggande hantering av datorn Vad Internet är och hur man använder det Hur man betalar räkningar Hur man skapar ett dokument Osv. Framtidsmötet den november 2009 Som tidigare meddelats blir mötet under en resa tor. Mariehamn-Stockholm med Vikinglines kryssningsfartyg Cinderella. Detaljerna börjar nu falla på plats och vi vet att det blir ett fullspäckat och intressant program. Mötet är till stor del en uppföljning av och en fortsättning på Framtidsmötet i Nynäshamn. Det viktigaste är att vi nu kommer framåt med konkreta åtgärder som tacklar våra gemensamma utmaningar och förbättrar våra livsvillkor. Mötets tema blir kommunikation, samarbete och administration. En del av mötet kommer naturligtvis att ägnas åt att konkretisera vad Ett effektivare Fris är och hur vi förverkligar det. Senast under vecka 39 kommer varje föreningsordförande att få en inbjudan till Framtidsmötet gällande två representanter från varje förening. Detaljerna om researrangemang och programinnehåll kommer då att finnas med. Vi kommer också be föreningarna att, till mötet, uppskatta det egna behovet av datautbildning och att försöka ta reda på utbudet på den egna orten.

6 Notiser FRIS-Info Jubileumsboken Fris har gjort en bok som på olika sätt beskriver de 40 år som gått. Boken heter Friska fläktar - Fris genom 40 år och är på drygt 90 sidor. Den är mycket trevligt upplagd med många bilder. Fris kan inte beskrivas utan föreningarna så de har fått en stor plats med egna texter och egna bilder. Om du inte själv är med på någon bild så kommer du säkert att känna igen några andra. Boken kan förbeställas, innan den 10 oktober, från Fris kansli till ett pris av 100 kronor, ordinarie pris blir 150 kronor. Den säljs också på jubileumsfesten, även då för 100 kronor styck. Det kan vara klokt av föreningarna att förbeställa ett antal som sedan kan säljas till medlemmarna. Boken är trevlig och kommer förmodligen att bli eftertraktad då den också kan ses som ett kortfattat historiskt dokument över den finlandssvenska föreningsverksamheten i Sverige under de gångna 40 åren. Kyrkovalet Det är kyrkoval söndagen den 20 september. Glöm inte att lägga din röst på våra finlandssvenska kandidater till kyrkofullmäktige i den Finska Kyrkan, eller någon annan församling. Vi vill ju att den finlandssvenska rösten skall fortsätta att höras och påverka även där. En kort söndagsutflykt till Snickarbacken 2 i Gamla Stan, eller något annat röstställe, kan inte vara helt fel. Ta med ditt röstkort! Se vidare tidskriften Levande stenar för ytterligare information eller ring Solveig Nordström på tel eller så berättar hon allt du behöver veta. Stockholmsföreningarnas bangolftävling Lördagen den 19 september kl händer det igen den traditionella bangolftävlingen mellan stockholmsföreningarna, som anordnas av Åbolandsgillet. I tävlingen deltar både dam- och herrlag från varje förening och de tre bästa resultaten i varje lag räknas med i tävlingen. Spelavgiften är 25 kronor och gäller för hela dagen. Höstens stora tävling är i år förlagd till Stockholms bangolfbana i Västertorp. Ta tunnelbanan till Hägerstensåsen. Knytkalas och prisutdelning sker i Fruängen, bara två stationer bort, på Agnes Lagerstedtsgata 6. OBS! Det finns inga grillmöjligheter, men ett fullständigt kök. Pidromästerskapet Fris mycket populära pidromästerskap går av stapeln den 3 oktober på Morkullegatan 14, Råbyleden i Västerås. Anmälningsavgift 100 kr. Kontakta Inger Nyblom Hermansson på tel efter kl 18:00 för att anmäla ditt deltagande. Gratisbiljetter på Vikingline Fris har ett antal gratisbiljetter med Viking Line till Åbo, Helsingfors eller Mariehamn. Kontakta Fris kansli vid intresse. Vi hörs igen på denna kanal i slutet av november efter Framtidsmötet. Då handlar det säkert en del om vad vi kom fram till och hur vi går vidare. slut för denna gång

FRIS-Info. Information från Föreningarna. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Information från föreningarna. Fris 40-års jubileum

FRIS-Info. Information från Föreningarna. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Information från föreningarna. Fris 40-års jubileum Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Information från föreningarna Fris 40-års jubileum Rapport från Framtidsmötet Notiser Rättelse till boken Friska Fläktar Fris genom 40 år Information

Läs mer

FRIS-Info. Information från Föreningarna. Umeå Finlanssvenskars vinterfest den 27 februari 2010. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång:

FRIS-Info. Information från Föreningarna. Umeå Finlanssvenskars vinterfest den 27 februari 2010. Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Fris-Info innehåller följande rubriker denna gång: Information från föreningarna Fris årsmöte den 27 mars Föreningsträffen den 27-28 mars Information från Föreningarna Umeå Finlanssvenskars vinterfest

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Nya hedersmedlemmar i VBK

Nya hedersmedlemmar i VBK Ansv. Utg: Johan Israelsson Redaktör: Johan Nygaard Årsmötet 2015 Ca 50 medlemmar deltog i årsmötet 2015 som hölls i Mälargymnasiet den 17 februari. Årsmötet beviljade 2014 års styrelse ansvarsfrihet.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

Välkommen till SFSFUM 2016 i Uppsala!

Välkommen till SFSFUM 2016 i Uppsala! Välkommen till SFSFUM 2016 i Uppsala! Sveriges förenade studentkårer (SFS) bjuder en gång om året in alla medlemskårer till SFS Fullmäktigemöte och för det står varje år en eller flera av SFS medlemskårer

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet Närvarande: Maria Flink (ordförande), Lena Lagborn (vice ordförande), Monica Risberg (kassör), Annica Kilegård Brissman (sekreterare), Katarina Rudérus (körledare) samt Peter Mourath (kyrkoherde) närvarande

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Guide och Handledning

Guide och Handledning Guide och Handledning - för trafikantombudens arbete inom pensionärsföreningarna NTF Skånes Trafikäldreråd December 2006 Möten med varandra behöver vi realisera så ofta det är möjligt. Inom NTF Skåne och

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner.

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Sommaren 2013. I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Sommaren 2013 I detta nummer: Kurser, jullotteri, inbjudningar och recensioner. Hur det gick till i Bretten och på Bornholm får ni veta i nästa nummer 1

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Resor & lägerprogrammet Inbjudan till FUB:s Årsmöte Talldungen, Haverdal 2014 (Ansökan kan laddas ned på www.fubjonkoping.org eller hämtas på FUB-Gården) Information

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

att få sin sak prövad

att få sin sak prövad Hovrätten Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna domstolarna

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Hösten 2012. I detta nummer: Höstgille, glöm inte att anmäla dig/er, Fårets Dagar, ny matbok

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Hösten 2012. I detta nummer: Höstgille, glöm inte att anmäla dig/er, Fårets Dagar, ny matbok RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Hösten 2012 Henrik VIII:s college, Cambridge I detta nummer: Höstgille, glöm inte att anmäla dig/er, Fårets Dagar, ny matbok 1 Höstgille Lördag den 27 oktober

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Nyhetsbrev. September. Hej! Uder. Välj:Änggården/Vega/Otium

Nyhetsbrev. September. Hej! Uder. Välj:Änggården/Vega/Otium Göteborg 130915 Nyhetsbrev September Uder Hej! Kultur Kräft och skaldjursfest torsdagen 3 oktober. Havskräftor och räkor, västerbottenpaj, kaffe och en god hemlagad kaka. 1 glas vin eller 1 starköl ingår

Läs mer

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter Uppdaterad: 2013-11-04 Lathund Varukorgen avgifter 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

OBS! Endast denna vecka!

OBS! Endast denna vecka! Nyhetsbrev nr 6 sid 1 (6) Äntligen är det vår! Det var ett tag sedan senaste månadsinfo:t publicerades. Samtidigt så vet jag att personalarbetslagen varit flitiga med att hålla alla föräldrar/vårdnadshavare

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013

Söderbyhus nr 2   Lördagen den 14 september 2013 Söderbyhus nr 2 Lördagen den 14 september 2013 1 Mauds hjärtliga välkomsttal. Vår förening fyller 30 år! 30 år är en lång men samtidigt en försvinnande kort tid. För vi bor ju på historisk mark där Torfast

Läs mer

Riksomfattande tävling i kunskaper och färdigheter för döva husmödrar

Riksomfattande tävling i kunskaper och färdigheter för döva husmödrar -affisch -tävlingsinbjudan -program Riksomfattande tävling i kunskaper och färdigheter för döva husmödrar -möteskallelse -anmälning -tävlingsregler 17.10.2015 Peltolan koulu, Näckrosvägen 27 b Dickursby,

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION JUNI Resultat SM i Ung Företagsamhet Certifiering Registrering 1/9 Elevinspiration HT 2016 Grundutbildning 7/9 2016 Kick Off 19/9 2016 Kalendarium Personalförändringar Tack för i år! Viktiga

Läs mer

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Välkommen med! Onsdagar 13 januari 27 april kl. 11-12 Gymnastik Plats: Hässelby Strands kyrkas motionslokal Avgift: 100 :- per termin för

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta

SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta Synvinkeln Okt - Dec 2015 SRF Uppsala - Knivsta Program Synvinkeln Oktober - December Telefon kansliet Anmälningar görs på telefon: 018 56 09 21 eller 56 09

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Nu när all personal är tillbaka från semesterar och andra ledigheter är vi redo att ta oss an höstens utmaningar.

Nu när all personal är tillbaka från semesterar och andra ledigheter är vi redo att ta oss an höstens utmaningar. Göteborg 130915 Nyhetsbrev Änggårdsbacken September Nu känns det som att hösten är på väg. Det har varit många fina dagar i september och kanske blir det även några i oktober? Vi har ju haft en fantastisk

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR STEG FÖR STEG FÖRE AKTIVITETEN Boka lokal. Ta reda på vilka som inte är medlemmar i DIK, så att de också blir inbjudna. Kolla med din arbetsgivare att det är OK

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Varukorgen avgifter

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Varukorgen avgifter Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Varukorgen avgifter 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter!

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter! Information från Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening Några av vårens alla kulturaktiviteter! Vill du veta mer eller undrar över något besök då våra hemsidor! Fräntorps Folkets

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning!

Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning! 2013-08-12 OBS! Programmet är preliminärt. Du som vill veta mer om psoriasis och psoriasisartrit kom på utbildning! Psoriasisförbundet i Västerbotten och Norrbotten anordnar gemensamt en utbildning, kurs

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april

Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april MATIX - Management av Tillväxtföretag Antagningsprocess 2013 Anmälningskod: GU-18150 Sök senast: 15 april Välkommen att söka till MATIX! För att samspelet mellan student, företag och akademi ska bli så

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se Askim-Frölunda-Högsbo Februari, mars, april 2016 Träffpunkter Altplatsen Högsbotorpshemmet Kustträffen Solträffen Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? kontakta Laine Henriksson,

Läs mer

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Kansli Vimmerby TK, Lundgatan 50, 598 40 VIMMERBY Telefon 0492-312 90 E-post info@vimmerbytennisklubb.se Internet www.vimmerbytennisklubb.se Vimmerby TK Källängsbanorna Stänger

Läs mer

STANS MESTA HOJKLUBB. http://www.rapido.se Mars 2004. Månadsmöte den 1 mars!!!

STANS MESTA HOJKLUBB. http://www.rapido.se Mars 2004. Månadsmöte den 1 mars!!! STANS MESTA HOJKLUBB http://www.rapido.se Mars 2004 Månadsmöte den 1 mars!!! Redax ryter!! Det är 4 grader varmt ute och snön smälter med en fantastisk hastighet. Det betyder alltså a våren snart är här.

Läs mer

JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN. Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna.

JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN. Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna. DIGITALA NYHETER FÖR UPPSALAS HOJFOLK JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna. Gör ett avbrott

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Kapitel 6 Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Bestämmelser av betydelse för hanteringen av valsedlar innan valet äger rum finns i 38 kap. 32 35 och 51 i kyrkoordningen samt i 7 10 och 24 Kyrkostyrelsens

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets Maxcertifikat Istället för aktier En produkt från Handelsbanken Capital Markets Handelsbankens maxcertifikat Maxcertifikat ger dig möjlighet till god avkastning, till lägre risk än aktier. Handelsbankens

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2015 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Mitt i julstöket sitter vi i styrelsen och planerar hela vårens aktiviteter. Känns lite

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal Så fungerar FLEXLINJEN i Mölndal Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Du ringer och beställer din resa och blir då garanterad

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum

Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum Helena Stenberg Anna Lena Pogulis April 2014 Inledning Grindavik är en kommun på knappt 3000 invånare och firar 40 år som kommun den 10 april 2014 och har inviterat

Läs mer

Välkommen till DEXTER - antag. 1. Starta din webbläsare

Välkommen till DEXTER - antag. 1. Starta din webbläsare Välkommen till DEXTER - antag 1. Starta din webbläsare 2. Skriv följande adress i adressfältet: http://www.gymnasieregionen.se Här hittar du information om GYMNASIEREGION NORRA KALMAR LÄN. För att komma

Läs mer

Praktisk Information till den 15-16 oktober 2013 Malmömässan

Praktisk Information till den 15-16 oktober 2013 Malmömässan DEADLINES Praktisk Information till den 15-16 oktober 2013 Malmömässan Från 28 juni - inloggningsuppgifter och monternummer mailas till monteransvarig Gå in på Gå in på www.forskolanifokus.se (välj utställarlogin

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare Rapport Färgelanda Bibliotek Ej Besökare 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE.... 4 SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 Studieprogram Våren 2016 Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 ABF Burlöv Dalbyvägen 25, Arlöv Öppet hus Lördagen den 16/1 14.00-16.00

Läs mer

MOTORBLOCKET OKTOBER

MOTORBLOCKET OKTOBER MOTORBLOCKET OKTOBER 2002 RESTAD GÅRD 7 SEPTEMBER 2002 Efter inbjudan från Riksbyggen och Västfastigheter har Vänersborgs Motorklubb åter deltagit vid Restad Gård arrangemanget. Flera av klubbens rallyförare

Läs mer

Extra nyhetsbrev från Kanslistöd

Extra nyhetsbrev från Kanslistöd Extra nyhetsbrev från Kanslistöd juni 2007 Innehållsförteckning Störningar på Kyrknätet fredag 15 juni... 2 Kyrkostyrelsens beslut om Organisationsregistret... 2 KBOK2003... 3 Rapportöversynen är äntligen

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga

Läs mer

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Sverigemiddagen 2016

Sverigemiddagen 2016 Sverigemiddagen 2016 Varmt välkomna till årets Sverigemiddag den 4 6 augusti i Göteborg Välkommen till Göteborg och årets Sverigemiddag med tillhörande aktiviteter. I år är det 30 år sedan SWEA Göteborg

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

REAL Fastighetssystemet. REALPortalen Verktyg för den smarta förvaltaren. Fritt, enkelt, säkert. Passar även bra för enskild BRF.

REAL Fastighetssystemet. REALPortalen Verktyg för den smarta förvaltaren. Fritt, enkelt, säkert. Passar även bra för enskild BRF. REAL Fastighetssystemet Fritt, enkelt, säkert REALPortalen Verktyg för den smarta förvaltaren Till dig som erbjuder ekonomisk förvaltning av bostadsrättsföreningar eller hyresrätter/lokaler. Passar även

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer