gör En bra bostadsaffär

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "gör En bra bostadsaffär"

Transkript

1

2 Samla din nära och kära och spela Mäklarhusets sällskapsspel. Innan ni börjar så skall ni kontrollera att ni har följande framme: 1.2 Spelplanen ni fick i brevlådan tärning. 3.2 Frågekort. Totalt 30 frågekort fördelade på två olika typer av frågor. 4.2Svarsformulär att skriva era svar i. 5.2 Små symboler som ni använder som spelpjäser. Tips är att använda olika mynt. 2 olika typer av frågor stycken frågor som handlar om städerna på spelplanen stycken frågekort med frågor relaterade till ert län. Dessa läggs i en hög och tas när man kommer på rätt ruta. Frågorna är numrerade så att ni enkelt kan föra in dem i svarsformuläret. Spelregler Ni börjar på startrutan. Ni slår med tärningen och förflyttar er det antal steg som tärningen visar. Kommer ni på en stadsruta så svarar ni på frågan om staden. Hamnar ni på en uppdragsruta så kan ni välja att utföra uppdraget eller stå över två kast. Notera era svar och era utförda uppdrag i medföljande svarsformulär Ni spelar tills alla frågorna är besvarade. När ni har besvarat alla frågorna så tar ni fram facit och rättar era svar. Den som har fått flest poäng vinner! Poäng Varje rätt svar ger 2 poäng.

3 Svarsformulär Fyll i respektive spelares namn i översta raden. Varefter ni svarar på frågorna så fyller ni era svar. När ni är klara så rättar ni frågorna och summerar poängen. NAMN: UPPDRAG: TOTALT

4 1. Vänersborg Vänersborgs geografiska läge har gjort att sjöfarten har varit viktig för staden. Stadens äventyrsbad, Vattenpalatset har enligt vissa källor ca besökare årligen började man kora världsmästare i bandy och 2013 håller Sverige i världsmästerskapet. Hur många gånger har Sverige vunnit världsmästerskapet i bandy? A. 5 B. 11 C Visby Visby som är den bäst bevarade medeltida Hansastaden i Skandinavien kallas ibland för rosornas och ruinernas stad. Fattigdomen mellan 1500 och 1800-talet gör att många medeltida minnesmärken finns kvar. Man hade inte råd att riva och bygga nytt och på 1800 talet så blev Visby en intressant historisk plats. Hur lång är ringmuren runt Visby? A. 3,4 km B. 4,4 km C. 2,6 km 3. Umeå Umeå kallas populärt för björkarnas stad. Staden fick sina stadsprivilegier Tätorten Umeå har ca invånare och ingår i Västerbottens län. Norrlandsoperan och många soltimmar är något kommunens och stadens invånare kan njuta av. Umeå satsar mycket på kultur och utbildning. Sångerskan Lisa Miskovsky är född i Holmsund utanför Umeå. Förutom att vara duktig på musik så har Lisa även varit med i ett svenskt landslag. Vilket landslag har Lisa varit med i? A. Snowboardlandslaget B. Bordtennislandslaget C. Popdanslandslaget 4. Sundsvall Staden fick sina stadsprivilegier 1621 av Gustav II Adolf. Sundsvall kallas ibland Norrlands Huvudstad och historiskt har staden varit med om mycket. Allt från Sundsvallstrejken till Rysshärjningar. Många myndigheter har sina huvudkontor i Sundsvall. Vilken av följande myndigheter har inte sitt huvudkontor i Sundsvall? A. CSN B. Bolagsverket C. Boverket 5. Göteborg Göteborg är Nordens femte största stad. Det Göteborg vi känner idag fick sina stadsprivilegier Svenska industristoltheter som SKF och Volvo härstammar från Göteborg. Staden har även Sveriges största hamn. Många har någon gång besökt Liseberg och ingen har väl glömt IFK Göteborgs framfart i de Europeiska fotbollscuperna? Hur många människor bor det i Göteborg centralort? A. Ca människor B. Ca människor C. Ca människor 6. Helsingborg Helsingborg är en av Nordens äldsta städer med historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Avståndet till Danmark är mindre än 4 km och staden är en av få städer som har fina badstränder på bara 10 minuters gångavstånd från centrum. Helsingborgs IF är en av stadens tre fotbollsföreningar som har spelat i den högsta serien. Hur många gånger har Helsingborgs IF vunnit Svenska Cupen? A. 3 gånger B. 6 gånger C. 5 gånger

5 7. Stockholm Tack vare allt vatten så kallas Stockholm ofta för Nordens Venedig. En del historiker säger att 1634 års regeringsform som samlade kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning till Stockholm, gjorde staden till Sveriges huvudstad. Staden med sin underbara skärgård lockar varje år över 1 miljon internationella besökare. En del av dem besöker något av de 240 olika naturreservaten. Hur många öar består Stockholms skärgård av? A. Ca öar B. Ca öar C. Ca öar 8. Hudiksvall Staden ligger längs kusten inne i Hudisksvallsfjärden och tillhör landskapet Hälsingland. Staden grundades genom att Johan III slog ihop byarna Hudik och Vallen. Hudiksvall kommun finansierar en känd teater vars uppgift är att ge människor med funktionsnedsättning en meningsfull sysselsättning. Vad heter denna berömda teatergrupp? A. Hudiksvall Teatern B. Glada Hudik Teatern C. Teater i Hudiksvall 9. Lycksele Lycksele tillhör landskapet Lappland och Västerbottens län. Klimatet är subarktiskt. Den underjordiska kyrkan i Kristineberg och Lycksele motorstadion är två välbesökta sevärdheter. Vet du vilket som är Lapplands landskapsdjur? A. Fjällräv B. Igelkott C. Ren 10. Jönköping Jönköping ligger vid Vätterns strand. Vättern med sina 1893 km 2 vatten är Europas sjätte största sjö. I Vättern ligger ön Visingsö med anor från medeltiden. Fram till mitten av talet planterades ekar för att säkerställa tillgången på virke till flottans båtar. I anslutning till Jönköping ligger Gränna. Vad heter den sötsak som så starkt förknippas med Gränna? A. Sockervadd B. Sega råttor C. Polkagris 11. Östersund Östersund grundades 1786 av Gustav III. I Östersund är det kalla vintrar med mycket snö, långa och ljusa sommarnätter. Skidbackar mitt i staden. Mellan 2010 och 2012 utsedd av Svenska Naturskyddsföreningen till Sveriges bästa klimatkommun. I vilket landskap ligger Östersund? A. Jämtland B. Härjedalen C. Norrbotten 12. Malmö Malmö är Sveriges tredje största stad. Malmö är en mångkulturell stad med flera moderna landmärken. Öresundsbron är 15,9 km lång och binder ihop Sverige med Danmark. Förbindelsen är på två våningar och går både ovan och under Öresund. Turning Torso är ett annat känt Landmärke och är Skandinaviens högsta och Europas tredje högsta bostadshus. Hur högt tror du att Turning Torso är? A. Ca 140 meter B. Ca 190 meter C. Ca 165 meter

6 13. Sjöbo Flygklubb, gästgiveri och golfklubb sätter guldkant på tillvaron för Sjöbos invånare och besökare. Sjöbo kommun är en av Skåne läns 33 kommuner. Vet du hur många människor det bor i Skåne län? A B C Alingsås 1691 gav Gustav II Adolf Alingsås sina stadsrättigheter. Alingsås kommun har ca invånare. Landskapet är Västergötland och kommunen ingår i Västra Götalands län. Landslagets anfallare Johan Elmander är född i kommunen. En annan känd Alingsåsare är mannen som sägs ha gjort potatisen populär i Sverige. Vad heter denna mångsysslare som levde och verkade mellan 1685 och 1761? A. Carl von Linné B. Jonas Alströmer C. Nils Rosén von Rosenstein 15. Norrköping Norrköping har en lång historia av industri, handel och sjöfart. Staden hade sin första storhetstid under 1600-talet när den nederländske affärsmannen Louis De Geer slog sig ner i staden och grundade ett flertal industrier. Under denna tid så var Norrköping Sveriges näst största stad. Norrköping har också en fin idrottstradition. Vad heter Norrköpings kända basketlag? A. Norrköping Dolphins B. Norrköping Lakers C. Norrköping BK 16. Luleå Luleås ca invånare har bland annat tillgång till Skandinaviens nordligaste universitet. Gammelstads kyrkstad finns uppsatt på Unescos världsarvslista. En kyrkstad är en samling stugor som bönderna byggde upp för att ha någonstans att sova i samband med kyrkobesök, ting, sockenstämmor och marknader. Luleå är en av Sveriges solsäkraste städer. Vad heter klimatet i Luleå? A. Tempererat klimat B. Polarklimat C. Subarktiskt klimat 17. Lidköping Lidköping fick sina första kända stadsprivilegier 1446 av Sveriges dåvarande kung Kristofer av Bayern. Staden ligger 44 meter över havet och delas i två delar av ån Lidan. En känd Idrottare från Lidköping är Anders Järryd som hade stora framgångar på tennisbanorna tog han tillsammans med Stefan Edberg en OS-bronsmedalj i dubbel. Vilket land arrangerade detta OS? A. Soul B. Atlanta C. Barcelona 18. Örebro Örebro är Sveriges sjätte största tätort med sina ca invånare. Staden ligger i Närke. Örebro är en av de städer som har högst befolkningstillväxt och om nuvarande tillväxt håller i sig så kan staden snart vara Sveriges femte största. Staden ligger vid en av Sveriges största sjöar. Vad heter denna sjö? A. Hjälmaren B. Mälaren C. Vänern

7 19. Gotland Den lägsta temperaturen som har uppmätts i Sverige är -52,6 C. Den uppmättes i Vuoggatjålme Vet du vilken som är den lägsta uppmätta temperaturen på Gotland? A. -26 C B. -29 C C. -32,8 C 20. Gotland Mount Everest är med sina 8848 meter över havet världens högsta bergstopp. Högsta berget på Gotland är Lojstahajd? Vet du hur högt bergstoppen sträcker sig över havet? A. 42m B. 182m C. 82m 21. Gotland Zlatan Ibrahimovic är Sveriges kanske genom tiderna bästa fotbollsspelare. Även Gotland har fostrat idrottare i världsklass. Håkan Loob kommer från Gotland. Vilket lag spelade Håkan Loob för 1981? A. Karlskrona B. Färjestad C. Calgary Flames 22. Gotland Greta Garbo är en svensk nöjesprofil som berört stora dela av världen. Från Gotland kommer en annan svensk nöjesprofil, Babben Larsson. Vilken ort på Gotland är Babben född? A. Dalhem B. Slite C. Hoburg 23. Gotland Skansen är ett av Sveriges mest besökta turistmål. Gotland har många sevärdheter. Bland annat så är Gotland Sveriges kyrkotätaste kommun. Vet du hur många medeltida kyrkor det finns på Gotland? A. 92 B. 102 C Gotland De flesta känner till sin landskapsblomma och sitt landskapsdjur. Vet du vilken som är Gotlands landskapssvamp? A. Rödbrun jordstjärna B. Stenmurkla C. Fårticka

8 25. Gotland Sverige är ett stort men glest befolkat land. Det bor ca 9,5 miljoner människor på en yta av km 2. Vilket av följande påstående är korrekt om befolkningen på Gotland? A. Det bor 28,7 invånare per km 2 B. Det bor 18,3 invånare per km 2 C. Det bor 23,7 invånare per km Gotland Sverige har en intressant historia. Många historiska personer har påverkat Sverige. Magnus Ladulås slöt en överenskommelse med representanter från 23 Hansastäder om att Gotland skulle tillhöra Sverige. Vet du när Magnus Ladulås levde och verkade? A talet B talet C talet 27. Gotland Sverige har en intressant historia. Många historiska personer har påverkat Sverige. Magnus Ladulås slöt en överenskommelse med representanter från 23 Hansastäder om att Gotland skulle tillhöra Sverige. Vet du när Magnus Ladulås levde och verkade? A talet B talet C talet 28. Gotland En av anledningarna till att Sverige är ett välmående industriland är alla de innovativa företag som har startat här. Gotlands näringsliv består av många småföretag. Var heter det företag som hämtar råmaterial till cement från Gotland? A. SCA B. Lantmännen C. Cementa 29. Gotland Vänern är med sina 5648 kvadratkilometer Sveriges största sjö. Bästeträsk är Gotlands största sjö. Vet du hur många kvadratkilometer den är? A. 4,3km B. 6,3km C. 7,3km 30. Gotland Tack vare Lorens fantastiska insats 2012 så kommer Sverige i år värd för den 58e upplagan av Eurovision Song Contest. Ainbusk är en sångkvartett med 4 sångerskor. Tre av dem heter Annelie, Birgitta och Josefin. Vad heter den fjärde sångerskan i gruppen? A. Maria B. Marie C. Marianne

9 Facit Fråga 1. B 2. A 3. A 4. C 5. B 6. C 7. C 8. B 9. A 10. C 11. A 12. B 13. A 14. B 15. A 16. C 17. A 18. A 19. C 20. C 21. B 22. A 23. A 24. A 25. B 26. A 27. A 28. C 29. B 30. B

gör En bra bostadsaffär

gör En bra bostadsaffär Samla din nära och kära och spela Mäklarhusets sällskapsspel. Innan ni börjar så skall ni kontrollera att ni har följande framme: 1.2 Spelplanen ni fick i brevlådan. 2.2 1 tärning. 3.2 Frågekort. Totalt

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN

TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ. Sms:a ordet värdering och ditt postnummer. Vad är din bostad värd? iphone 5. Presentkort från ipad TA EN FRÅGA UR HÖGEN 5 POÄNG ÖREBRO LIDKÖPING TA EN FRÅGA UR HÖGEN LULEÅ NORRKÖPING Ring en äldre släkting och fråga denne vad den tycker har varit bäst med bostädernas utveckling de sista decennierna. Ring en vän som bor

Läs mer

SVEA RIKE. En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015

SVEA RIKE. En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015 SVEA RIKE En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015 PRESENTATIONSVISA 1. Vi vill här presentera för Er ett avlångt land, som har rätt många delar, vi kommer hand i hand. Här nere, där bor

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Landskap i sikte! Lappland

Landskap i sikte! Lappland Landskap i sikte! Lappland L a p p l a n d Sida 1 L a p p l a n d Sida 2 Grundkarta L a p p l a n d Sida 3 Sjöar och vattendrag L a p p l a n d Sida 4 Topografi samt sjöar och vattendrag L a p p l a n

Läs mer

TENNIS PÅ GOTLAND 2016

TENNIS PÅ GOTLAND 2016 TENNIS PÅ GOTLAND 2016 UNGA FÖR UNGA JUNIOR OPEN 4-6 mars TENNIS GOTLAND RUNT 17-19 juni CEMENTA OPEN 22-24 juli GUTASPELEN 25-29 juli LJUGARN JUNIOR CUP 29-31 juli CRÊPERIE & LOGI JUNIOR OPEN 7-9 oktober

Läs mer

14 Ekerö. Översiktskarta

14 Ekerö. Översiktskarta 14 Ekerö Flemingsberg Drottningholm, ca 23 km Lovö Lovö kyrka Drottningholm Bromma Översiktskarta På promenadens första sträcka passerar du Flemingsbergs starkt lysande höghusfasader. Vid Albysjön kan

Läs mer

Spelschema IFK Visbys P-02 säsongen 2012:

Spelschema IFK Visbys P-02 säsongen 2012: Spelschema IFK Visbys P-02 säsongen 2012: VÅREN: MATCH: PLATS: 2012-04-22 kl.11:00 Fårösund IFK Visby Fårösund Samling IFK:s klubbstuga 09:15 2012-04-29 kl.11:00 IFK Visby Gotlands Bro Västerhejde 2012-05-06

Läs mer

KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN

KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN KV HAREN EN OAS VID NORRTÄLJEÅN BO I EN IDYLLISK HAMNSTAD MED UNIKA KVALITETER. Frukost i öst, lunch i söder och middag i väst. Tre balkonger i lika många väderstreck är lyx. Med kv Harens priser har du

Läs mer

Västra Varvsgatan 19. Malmö 603 kvm

Västra Varvsgatan 19. Malmö 603 kvm Västra Varvsgatan 19 Malmö 603 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Italien. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Italien Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Italien Huvudstad Invånarantal Språk Rom 62 milj. Italienska Religion Valuta Yta Romerskkatolicism Euro Här nedan hittar du praktisk information

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

SJÖFARTSFYREN Fyrens utveckling och framtid ur ett Gotländskt perspektiv Magnus Götherström Historia B HT99 Komvux, Visby Handledare: Sven-Erik Welin

SJÖFARTSFYREN Fyrens utveckling och framtid ur ett Gotländskt perspektiv Magnus Götherström Historia B HT99 Komvux, Visby Handledare: Sven-Erik Welin SJÖFARTSFYREN Fyrens utveckling och framtid ur ett Gotländskt perspektiv Magnus Götherström Historia B HT99 Komvux, Visby Handledare: Sven-Erik Welin INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 2 2 PROBLEMFORMULERING...

Läs mer

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 SÖNDAG! När jag anländer till Halmstad känns det nästan overkligt. Tänk att jag verkligen är här. Att det är nu det händer. Har haft detta som mitt ständiga slut

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer

JULMARKNAD i Jakriborg

JULMARKNAD i Jakriborg JULMARKNAD i Jakriborg Äntligen är planeringen igång inför den traditionella och populära julmarknaden i Jakriborg den medeltida Hansastaden, som ligger i Hjärup utanför Lund. Marknaden har under sina

Läs mer

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Inehållsförtekning INEHÅLLSFÖRTEKNING 1 FÖRORD 2 VARFÖR 3 HUR 4 IDAG 7 KÄLLFÖRTECKNING 7 1 Förord Det svenska försvaret och den svenska industrin har mer eller mindre

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

Verksamhetsberättelse Arnö IF Baseboll 2008

Verksamhetsberättelse Arnö IF Baseboll 2008 Verksamhetsberättelse Arnö IF Baseboll 2008 Ungdomslag Under året har föreningen erbjudit spel i fyra olika ungdomslag, nämligen A-ungdom, B-ungdom, C-ungdom samt Little League. Mer information om respektive

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt.

26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt. 26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt. M STFOTEN 1 M STFOTEN OTEN 2 Många har redan hittat sina drömmars boende Nu finns 26 nya chanser på Varvsholmen! Varvsholmen är en

Läs mer

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Vad är Länsstyrelsen? Det finns 21 län i Sverige. Ett län är ett stort område som består av flera kommuner. Länsstyrelsen är en myndighet som är med och bestämmer i länet.

Läs mer

GAMMELSTADS KYRKSTAD ETT VÄRLDSARV

GAMMELSTADS KYRKSTAD ETT VÄRLDSARV GAMMELSTADS KYRKSTAD ETT VÄRLDSARV GAMMELSTADS KYRKSTAD ETT VÄRLDSARV Gammelstads kyrkstad är ett världsarv från och med 1996 och ett uppskattat besöksmål för människor från hela världen. Gemensamt för

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

LÄRARHANDLENING DRAMATISERAD GUIDNING

LÄRARHANDLENING DRAMATISERAD GUIDNING LÄRARHANDLENING DRAMATISERAD GUIDNING Ålder: åk 1-3 INLEDNING Vi erbjuder en guidning med inslag av drama i världsarvet Gammelstads kyrkstad. Under guidningen får eleverna bekanta sig med kyrkstaden och

Läs mer

LÄRARHANDLENING FILM UNGDOMSHELG 1928

LÄRARHANDLENING FILM UNGDOMSHELG 1928 LÄRARHANDLENING FILM UNGDOMSHELG 1928 Ålder: åk 7-9 INLEDNING - VAD ÄR EN UNGDOMSHELG? Kyrkstaden i Gammelstad växte fram runt den medeltida kyrkan invigd 1492. Kyrkstugorna byggdes för att användas vid

Läs mer

Berätta om dig själv!

Berätta om dig själv! HELENA BROSS ANNA HANSEN Arbetsboken Facit Innehåll Berätta om dig själv! 2 Världen stannar 4 Morfars hemlighet 6 Södermanland 8 Närke 11 Västergötland 14 Dalsland 17 Bohuslän 20 Göteborg 23 Halland 26

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2016 utgåva 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013

Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013 Program (media) Sida 1 av 7 Detaljerat program för media vid Kungaparets besök i Västernorrlands län 14 augusti 2013 Generell information Media kommer att beredas särskilt avgränsade platser på de flesta

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s Way, Melrose Lindisfarne, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland St Cuthbert s Way, 7 nätter Melrose Lindisfarne, 6 vandringsdagar St Cuthbert s way är en underbar led som följer St Cuthberts liv

Läs mer

Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan

Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan Formel 1 resor till Italien & Monza guide för resan 2015 06 03 Inga kommentarer Guide och info för Formel 1 resor till Italien & Monza Innan du åker på en Formel 1 resa till Italien & Monza bör du läsa

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

LÄRARHANDLENING BYGG NEDERLULEÅ SOCKEN SOM PUSSEL

LÄRARHANDLENING BYGG NEDERLULEÅ SOCKEN SOM PUSSEL LÄRARHANDLENING BYGG NEDERLULEÅ SOCKEN SOM PUSSEL INTRODUKTION Kyrkan i Gammelstad invigdes år 1492 och kom att bli sockencentrum för Luleå älvdal. På 1600-talet bildades nya socknar i Jokkmokk och Råneå.

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2011/2012 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

URBANISERINGSMYTEN HUR SER DEN SVENSKA URBANISERINGEN UT IDAG?

URBANISERINGSMYTEN HUR SER DEN SVENSKA URBANISERINGEN UT IDAG? URBANISERINGSMYTEN HUR SER DEN SVENSKA URBANISERINGEN UT IDAG? facebook.com/statisticssweden @SCB nyheter #SCB #Almedalen #svpol #demokrati Statistiska_centralbyran_scb Källa: Bearbetningar SCB, övrig

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad bondejord

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad bondejord VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA faktablad bondejord odlingsrösen träd i odlingslandskapet ortnamnen berättar hässjor brödbak o d l i n g s r ö s e n Vid sidan om dikningen har ett av de tyngsta arbetena

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND ! till arbetsformer med material Syftet med det rikliga olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. tudiematerialet passar din undervisning och

Läs mer

Från Berit Bergqvist, Peter Myndes Backe 22, 118 46 STOCKHOLM, tfn 0761603102. Synpunkter på detaljplaneförslaget för Slussens framtida utformning

Från Berit Bergqvist, Peter Myndes Backe 22, 118 46 STOCKHOLM, tfn 0761603102. Synpunkter på detaljplaneförslaget för Slussens framtida utformning Till Stockholms stadsbyggnadskontor Från Berit Bergqvist, Peter Myndes Backe 22, 118 46 STOCKHOLM, tfn 0761603102 Synpunkter på detaljplaneförslaget för Slussens framtida utformning Satsa på turistnäringen

Läs mer

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Skolan skall i sin undervisning inom det samhällsorienterande kunskapsområdet sträva efter att eleven - undersöker och förstår samhälleliga samband

Läs mer

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Kulturreservat i Västerbottens län FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Fatmomakke kyrkstad 1890. Strategisk samlingsplats Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och kyrka vackert

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Trogna bankkunder med bunden ränta

Trogna bankkunder med bunden ränta Trogna bankkunder med bunden ränta - bolånemarknadens förlorare SBAB:s uppdrag från ägaren, staten, är att bidra till konkurrens och mångfald på bolånemarknaden. Bolånerapporten belyser trender på bolånemarknaden

Läs mer

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4 Välkommen som medlem i Bromma Kyrkas Villaägarförening! De flesta av de boende i Bromma kyrka är medlemmar i vår lokala villaägarförening Bromma Kyrkas Villaägarförening. Men vi vet att det finns många

Läs mer

DEMO SKJUTNING MÅNDAG 28 DECEMBER KLOCKAN 19.00 PÅ KRUTHUSET

DEMO SKJUTNING MÅNDAG 28 DECEMBER KLOCKAN 19.00 PÅ KRUTHUSET Gruppreklam till hushåll BESÖK VÅR HEMSIDA www.pyrosmalandskrutbruk.se PYRO SMÅLANDS KRUTBRUK AB Vi öppnar som traditionen bjuder fabriksförsäljningen för allmänheten i mellandagarna.vi hälsar gamla som

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 3 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 3 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 24 Fredag 3 september 2010 NORRBOTTEN Invigning av vindsnurror I fredags samlades 200 personer mitt ute i skogen i området Markbygden som ligger i Piteå kommun. Dom drack champagne

Läs mer

Temablad Skolresa. Vårt mediautbud är inköpt för undervisningsbruk och får inte kopieras, användas i kommersiellt syfte eller visas offentligt.

Temablad Skolresa. Vårt mediautbud är inköpt för undervisningsbruk och får inte kopieras, användas i kommersiellt syfte eller visas offentligt. Temablad Skolresa Sommarlovet närmar sig och många ska åka på skolresa snart! Vi har gjort ett litet temablad med förslag på filmer som kan passa om Småland, Öland, Danmark, Västkusten, Stockholm och Göteborg.

Läs mer

Nytt verksamhetsår. Kyrkohedens sida

Nytt verksamhetsår. Kyrkohedens sida Kyrkohedens sida Varje fredag när medarbetarna i Bunge pastorat haft personalmöte, så har vi ägnat oss åt olika andliga övningar. Det har vi gjort för att söka skärpa sinnena och för att öva oss att upptäcka

Läs mer

Vandra på Irland. Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar

Vandra på Irland. Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar Connemara & Western Way, Oughterard - Westport, 6 nätter 1(5) Vandra på Irland Erriff River och Devilsmother Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar Western Way slingrar

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. N 639/99 - Regionalstödskarta 2000 2006 (Sverige)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. N 639/99 - Regionalstödskarta 2000 2006 (Sverige) EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.04.2000 SG(2000) D/ 103189 Ärende: N 639/99 - Regionalstödskarta 2000 2006 (Sverige) Fru minister, I. FÖRFARANDE (1) I en skrivelse av den 22 oktober 1999, registrerad

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland mars/april 2009

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland mars/april 2009 SKOP har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland intervjuat drygt 500 privatpersoner boende i Västernorrlands län. Intervjuerna gjordes per telefon mellan den 6 mars till 26 mars med några kompletterande

Läs mer

5 Beräkna med huvudräkning

5 Beräkna med huvudräkning 2 Beräkna a) Hur mycket får man tillbaka på en hundralapp, om man handlar för 65 kr? b) Kristina är 13 år. Morfar är 63 år äldre. Hur gammal är morfar? c) Benny köper tio kolor. De kostar 50 öre styck.

Läs mer

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen Hej VIP medlem! Onsdagen den 14 mars fick jag uppleva vad jag aldrig trodde jag skulle få uppleva under min numera ganska långa tid som veteran: Jag fick se John McEnroe spela tennis live med Björn Borg

Läs mer

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN VINGÅRDSARBETARNAS LÖN 25:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (21 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 20:1-16 Vingårdsarbetarnas lön Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

ENKÖPINGS KONSTÅKNINGSKLUBBS. I Katrineholm 15-26 juni 2014. Där Kvalite går före Kvantitet www.enkopingskk.se

ENKÖPINGS KONSTÅKNINGSKLUBBS. I Katrineholm 15-26 juni 2014. Där Kvalite går före Kvantitet www.enkopingskk.se ENKÖPINGS KONSTÅKNINGSKLUBBS I Katrineholm 15-26 juni 2014 Där Kvalite går före Kvantitet www.enkopingskk.se Välkommen på konståkningsläger i Katrineholm15 juni 26 juni 2014. Vi kommer att hålla till i

Läs mer

marie-louise aaröe, Frilansjournalist

marie-louise aaröe, Frilansjournalist K-märkt vad är det? Vad menar vi egentligen när vi säger att en byggnad borde K-märkas eller byggnadsminnesförklaras? Det vi i folkmun kallar för K-märkning finns faktiskt inte som begrepp i lagstiftningen,

Läs mer

2016 P R O G R A M B L A D

2016 P R O G R A M B L A D 2016 PROGRAMBLAD Ställ ut på HR-Dagarna 2016 När ni deltar som utställare på HR-Dagarna 2016 når ni personalchefer, HR-Chefer och VD på företag på de orter där ni vill öka er marknadsföring och försäljning.

Läs mer

Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016

Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 01 Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 Du Syns AB Mittevent har skapat en ny inspirationsmässa

Läs mer

26 30 maj MARIA. Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda KLUBBNYTT

26 30 maj MARIA. Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda KLUBBNYTT 26 30 maj MARIA KLUBBNYTT Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda aktiviteter på MFK 26 30 maj LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter SAL 3 SAL

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet.

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet. ATT STÖTTA IFK Älskar du fotboll och vill stötta en förening som satsar på ungdomarna? Välkommen till IFK Uddevalla. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och

Läs mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping Norrköping Norrköping fick stadsrättigheter 1384 då människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid. Nu finns det 83 561 invånare, staden är 3 477,94 hektar stor och varje kvadratmeter rymmer

Läs mer

Vi kommer att arrangera en visningsresa och återkommer närmre om detta.

Vi kommer att arrangera en visningsresa och återkommer närmre om detta. The Lodge, Romelåsen The Lodge öppnar i September på Romeleåsens topp, 165 m över havet. Det kommer att bli en förträfflig lodge för konferens, boende, njutning, SPA och aktiviteter. Allt detta plus en

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

LÄRARHANDLENING TIMRA EN KYRKSTUGA

LÄRARHANDLENING TIMRA EN KYRKSTUGA LÄRARHANDLENING TIMRA EN KYRKSTUGA INTRODUKTION Gammelstads kyrkstad är ett världsarv sedan 1996 och ett uppskattat besöksmål för människor från hela världen. Kyrkan i Gammelstad invigdes år 1492 och kom

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

Informationsträff om. Idrottslyftet VÄLKOMMEN!

Informationsträff om. Idrottslyftet VÄLKOMMEN! Informationsträff om Idrottslyftet 2016 2019 VÄLKOMMEN! Kartläggning och analys av SF s verksamhet för barn och unga 7 25 år inom ramen för Idrottslyftet. Ska utmynna i en utvecklingsplan som ska vägleda

Läs mer

Huvudsponsor :ICA NÄRA KLINTEHAMN

Huvudsponsor :ICA NÄRA KLINTEHAMN Huvudsponsor :ICA NÄRA KLINTEHAMN Spelregler för Ica Klinte - cup Se Svenska Fotbollsförbundets regler för FUTSAL. OBS: Fr.o.m. 1 augusti 2007 ska alla föreningar som bedriver futsalverksamhet futsallicensirera

Läs mer

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja.

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja. Hej jag heter malva nu är det skola men om två dagar så är det sommarlov jag och mina kompisar har bestämt att vi ska resa i genom Sverige. Förresten heter jag ju Malva och är 10 år, jag älskar hästar,dansa,simma

Läs mer

Jorden runt på 60 minuter frågespel

Jorden runt på 60 minuter frågespel Jorden runt på 60 minuter frågespel inledning: Hur bra koll har du på det som händer med vår värld? Kan du hitta rätt svar snabbt? Res jorden runt på 60 minuter så får du veta! syfte: Att i grupp lära

Läs mer

SM i Futsal, flickor 15 år (f- 97) och flickor 17 år (f -95)

SM i Futsal, flickor 15 år (f- 97) och flickor 17 år (f -95) Solna 24 januari 2012 Till Berörda föreningar, SDF SM i Futsal, flickor 15 år (f- 97) och flickor 17 år (f -95) Grupp 1 Söndag 5/2 i Idrottshallen, Falkenberg Medarr: Hallands FF Gert-Inge Svensson 035-17

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016

Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 01 Sundsvalls NYA Inspirationsmässa NORDICHALLEN, Gärdehov 22-24 April 2016 Du Syns AB Mittevent har skapat en ny inspirationsmässa

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer