SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR"

Transkript

1 SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR

2 2(10) Följande personer har bidragit till rapporten. Claus Popp Larsen (author), Acreo Bruce Horowitz, TeliaSonera

3 3(10) Förord Detta dokument är en delrapport i Smart IKT-projektet. Dokumentet består av en beskrivning av dagens operatörsroll, inkl. affärsmodeller och teknologi, vid nybyggnation av lägenheter i Stokabs nät i Stockholm, och det gäller alltså även för nybyggnation i Norra Djurgårdsstaden. Dessutom skissar dokumentet på en väg framåt mot ett accessnät där olika typer av operatörsroller kan samexistera. Denna väg är baserat på ett grundantagande att slutanvändaren vill ha tillgång till alla tjänster i varje uttag, och den kommer att få konsekvens för affärsmodellen samt i viss mån även för slutanvändarutrustning samt gränssnitt för tjänsteleverantören.

4 4(10) Innehåll Förord... 3 Innehåll Executive summary Dagens situation Öppna vs vertikala nät Önskat situation Nästa steg... 10

5 5(10) 1 Executive summary Nybyggde lägenheter i Stockholm är typiskt antingen allmännyttiga hyresrätter eller bostadsrätter 1. Det visar sig att operatörsrollen skiljer sig markant beroende på typen av boende; allmännyttiga lägenheter serviceras i princip av en kommunikationsoperatör som erbjuder ett öppet nät och i bostadsrättsföreningar (BRF) serviceras man oftast av en vertikal operatör. Det är av tekniska och affärsmässiga orsaker svårt att kombinera de två modeller, och varje modell har fördelar och nackdelar. Dessutom kännetecknas de två modeller av olika tekniska lösningar. Det är önskvärt att kombinera de två operatörsmodeller eftersom det vill ge slutanvändaren ett bättre erbjudande för dennas kommunikationslösning. I stället för att utvärdera olika tekniska lösningar för att hitta ett scenario som båda operatörsroller kan acceptera har vi utgått ifrån ett slutanvändarperspektiv; nämligen att alla tjänster ska vara tillgängliga i alla uttag i hemmet. Detta gör inkoppling av dator och TV (settopbox, STB) betydligt enklare, och det möjliggör hög tillgänglighet i hemmet av nya typer av framtida tjänster som t ex är relaterade till ehälsa och smart grid. 2 Dagens situation Bilden nedan visar hur den fysiska nätinfrastrukturen ser ut i Norra Djurgårdsstaden. Från Stokabs nodrum finns det fiber installerat direkt till alla fastigheter i ett stjärnformat nät. I exemplet nedan finns det tre lägenheter i fastigheten. Generellt drar Stokab till varje fastighet minst två fibrer per lägenhet och/eller kommersiell lokal. I fastigheten finns även här et stjärnformat nät som dras från Stokabs överlämningspunkt till varje lägenhet. I varje lägenhet finns ett stjärnformat nät från gateway en (överlämningspunkten mot fas- 1 Det finns även en mindre del kooperativa lägenheter genom t ex Stockholms Kooperativa Bostäder (SKB). De använder sig av samma affärsmodell som allmännyttan.

6 6(10) tighetsnätet) ut till olika platser i lägenheten. Så kommer områdesnätet troligen att se ut i hela Norra Djurgårdsstaden (åtminstone flera år framåt) och i Stockholm generellt vid nybyggnation. Frågan är dock exakt hur fastighetsnätet ska se ut. Inom fastigheten finns olika alternativ. Nedan ses de två huvudalternativ. Det finns fler olika varianter, men de två i bilden nedan är de viktigaste. Byggherren/utvecklaren väljer innan byggnationen om det ska finnas en switch i fastigheten eller ej. Om ett kommunalt bostadsbolag (Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder) är byggherre installerar man ingen switch men drar i stället fiber från ODF en till lägenheten. Man upphandlar då en kommunikationsoperatör i ett öppet nät som skickar ut tjänsterna direkt från Stokabs nodrum. Om fastigheten ska bli en BRF upphandlar byggherren (byggbolaget som agerar som utvecklare) typiskt en vertikal operatör till att ta hand om alla tjänster, och denna operatör beställer i stort sett alltid kopparkabel (typiskt Cat6) i fastigheten av byggbolaget. I så fall behövs även en switch i fastighetens nodrum, och denna switch installerar operatören själv. Switchen har fibergränssnitt mot ODF en men kan hantera koppar eller fiber mot lägenheterna. Som oftast (men inte alltid) är det BRF en som äger fastighetsnätet vid inflyttning. Det finns undantag där operatören äger fastighetsnätet. Kombinationen av kopparkabel/switch i stället för fiber i fastigheten är troligen en kombination av en affärsmässig prioritering samt tradition från såväl operatör som byggbolag. Det är dock lite billigare att installera koppar vilket kan göra denna lösning mera fördelaktig för byggbolaget. Switchen gör dock att installationskostnaden kan bli högre totalt trots att totalkostnaden blir lägre för byggbolaget. Dessutom finns driftskostnader med switchen i form av el och kanske även värme/kyla. Byggbolaget står endast för kabelinstallationen, och extrakostnaderna läggs över på de boende i form av abonnemangskostnader för en bundlad tripleplay-tjänst (TV, internet och telefoni) från operatören. Observera att prismodellen för hyra av svartfiber kan rubba resonemanget ovan: Om det är betydligt dyrare att hyra en fiber mellan nodrum och källare än att hyra separata fibrer för varje lägenhet kan det - med dagens föredragna optiska accessteknologi - bli billigare med kombinationen en fiber + en switch än många fibrer utan switch. Här finns dock i så fall en öppning för en ny teknologi med multipla våglängder på samma fiber där varje slutanvändare får en egen våglängd (WDM PON), men där man delar på fibern mellan Stokabs och fastighetens nodrum. Exakt samma fiberinfrastruktur behövs för WDM PON som för en lösning med en switch, men i stället placerar man ett passivt WDM-filter på switchens plats. Den optiska utrustningen för WDM PON är dock lite dyrare än för lösningen med multipla fibrer.

7 7(10) Det finns flera överordnade skäl att välja fibernät och att inte ha en switch i fastigheten: Från ett teknikperspektiv är ett passivt fibernät betydligt mer robust och har en väsentlig längre livslängd än en lösning som inkluderar en switch. Säkerheten mot intrång är även mycket högre för en passiv fiber jämfört med en switch. Från ett hållbarhetsperspektiv är det bra att välja bort en switch dels för att det kräver produktion av extra utrustning som inte behövs för att få fram tjänsterna. Dessutom kräver en switch elförsörjning och en termiskt kontrollerat miljö (värme/kyla). Om man har en switch i fastigheten flyttas dessutom de elektrisk/optiska konverteringarna ut till fastigheten där de avger värme som inte återvinnas på ett bra sätt. Om de elektrisk/optiska konverteringarna finns i Stokabs nodrum (vilket de gör om det inte finns en switch i fastigheten) kan de utnyttjas på ett mycket effektivare sätt till central uppvärmning. Från ett kapacitetsperspektiv är fiber helt överlägset jämfört med kopparkabel. Mängden av bits per sekund är mångdubbelt högre i fiber, och med fiber direkt från Stokabs nodrum till lägenheten har man en framtidssäker förbindelse. Detta är inte fallet med kobbar som antingen måste bytas ut med fiber för eller senare eller alternativt kräver dyr uppgradering av elektroniken som då i sin tur kräver mer energi för båda produktion och drift. 3 Öppna vs vertikala nät För nybyggnation i Stokabs fibernät finns som sagt två huvudsakliga affärsmodeller, se figuren nedan. Nätägaren (den som äger passive fiberinfrastrukturen samt nodrum NO i bilden) är alltid Stokab. De kommunala bostadsbolag har delat in Stockholm i tre områden som har var sin kommunikationsoperatör. Dvs, alla kommunala hyreslägenheter är kopplat till en KO, och slutanvändaren kan inte välja KO. Slutanvändaren måste dock separat välja mellan ett flertal tjänsteleverantörer en internetleverantör, en IPTV-leverantör och en VoIP-leverantör. Man måste dock inte välja alla typer av tjänster. I fallet med en vertikal operatör (alltså typiskt för en BRF) är man låst till den operatör som BRF en har vald. Här kan man få alla triple play-tjänster, och operatören kan även erbjuda andra typer av tjänster härav förkortningen 3P+ i figuren nedan.

8 8(10) Penga- och tjänsteflöden är indikerade till vänster i figuren. Observera att affärsmodellerna för öppna accessnät kan se lite annorlunda runt om i landet, och det finns lite andra modeller för penga- och tjänsteflöden också. Det finns fördelar och nackdelar med båda modellerna. I ett öppet nät kan man fritt välja bland ett antal olika tjänsteleverantörer för internet, IPTV och VoIP. Detta betyder att tjänsterna är konkurrensutsatta vilken i sin tur potentiellt ledar till lägre priser jämfört med en vertikal operatör som alltså erbjuder bundlade triple-play-tjänster. I öppet nät kan man även välja bort en tjänsteleverantör som man av någon anledning inte är nöjd med, vilket är något svårare om man har en vertikal operatör. I så fall ska hela BRF en välja att byta vertikal operatör. Nackdelar med ett öppet nät är att alla inte önskar valfriheten; det kan vara besvärande att man inte bara kan välja alla tjänster från en leverantör. För de flesta vanliga användare är det även svårt att se hur olika internetleverantörer differentierar sig på annat än priset. Dessutom finns det typisk olika helpdesks i ett öppet nät (en per leverantör), vilket kan vara besvärligt om man har fel på sin utrustning. Det kan även vara svårt för tjänsteleverantören att felsöka eftersom det är KO n som har överblicket över nätet. Äntligen får man typisk en faktura från varje tjänsteleverantör. I ett vertikalt integrerat nät finns det en point-of-contact vilket underlättar felsökning, fakturering och kontakt med tjänsteleverantören. En annan typisk nackdel i ett öppet nät av typen lager 2 är att tjänsterna (internet, IPTV, VoIP) endast är tillgängliga på separata portar på gatewayen. Konsekvensen är att om man har ett trådat hemmanät vilket är fallet i stor sett all nybyggnation samt nästan alla allmännyttiga lägenheter i Stockholm (även befintligt bestånd som har uppgraderats) då är IPTV och internet inte tillgängliga på samma uttag. Trots att man har en state-of-the-art hemmanätsinfrastruktur bestående av Cat5e eller Cat6-kabel bli resultatet att man har olika logiskt och fysiskt separata hemmanät för internet och IPTV. Dvs, för att flytta på en STB måste man då typiskt koppla om kabel manuellt i teleskåpet. I ett

9 9(10) vertikalt integrerat lager 2-nät tillhandahåller operatören själv alla tjänsterna, och det är relativt enkelt att skapa en lager 3-lösning i hemmet vilket ledar till att alla tjänster är tillgängliga i varje uttag. 4 Önskad situation Från ett slutanvändarperspektiv vore det högst önskvärd om man kan kombinera fördelarna från öppna nätet med fördelarna med det vertikalt integrerade nätet. Idealiskt sett ska man ha kvar valmöjligheten mellan olika tjänsteleverantörer, men det ska vara möjligt att kunna välja mellan olika leverantörer som erbjuder triple-play-tjänster. Det kanske viktigaste kravet från slutanvändarperspektiv blir då att man vill kunna få tillgång till alla tjänster i varje uttag. En situation där man kan få ut alla tjänster i varje uttag vill dessutom säkerställa möjligheten att leverera nya typer av tjänster som kräver separation mot andra tjänster (dvs, icke-best effort-tjänster) som t ex smart grid-applikationer i hemmet eller ehälsa. Exempel: För en boende som behöver en ehälsatjänst blir det alltså möjligt att få tillgång till tjänsten i alla uttag i hemmet i stället för endast på ett uttag i hemmet. Om det ska vara möjligt för de två operatörsroller att samexistera och att om tjänster ska finnas tillgängliga i alla uttag behövs troligen en ny affärsmodell, se de två förslag på kombinationslösningar nedan. Till vänster ses de två befintliga modeller. Till höger finns två förslag på hur den nya affärsmodellen som borde kunna kombinera dagens skilda modeller, som inkluderar nya samhällstjänster med extra höga krav, och som borde göra det enklare att erbjuda alla tjänster i varje uttag. Det kan finnas andra modeller; detta ska diskuteras mer i detalj i den efterföljande iterationen. I modell tre (Kombolösning 1) finns kommunikationsoperatören kvar, men det är för slutanvändaren möjligt att välja mellan flera triple play-leverantörer. En triple play-leverantör kan även erbjuda andra typer av tjänster, och den kan även erbjuda en mix av tjänster från olika leverantörer.

10 10(10) Om nya tjänster (alltså t ex ehälsa eller från elbolaget) har extra höga krav och SP -3P+ av någon anledning inte vill eller kan erbjuda dem (pga tekniska, legala eller affärsmässiga förhållanden) möjliggör modell 4 (Kombolösning 2) att tjänsterna kommer fram till slutanvändaren i alla fall. Man kan dock här av olika anledningar hamna i en situation där en separat infrastruktur krävs i hemmet för att kunna koppla in terminalutrustning för en ny tjänst; detta måste utredas närmare om man väljer denna modell. Oavsett vad skall det dock vara möjligt att koppla in en ny tjänst på KO ns nät, men en ny typ av affärsrelation krävs i så fall mellan tjänsteleverantören, KO n och slutanvändaren. Observera att båda förslag på nya modeller kräver att man kommer överens om pengaflödet och gränssnitten mellan KO/ SP-3P+/Nya tjänsteleverantören och slutanvändaren, och det är inte heller självklart att lösningarna kommer att fungera med befintlig slutanvändarutrustning. 5 Nästa steg Nästa steg blir nu att hitta en eller flera tekniska lösningar som passar båda kommunikationsoperatörer och vertikalt integrerade operatörer samt även andra typer av tjänsteleverantörer. En sådan lösning får troligen konsekvenser för gränssnitten som en tjänsteleverantör ska följa för att kunna koppla in sig på ett KO-nät samt för utrustning i hemmet som kommunikationsgateway och/eller STB. Det måste troligen göras ett antal viktiga designval som t ex ett vs multipla hemmanät, en eller flera tjänstegateways, typ av kommunikationsgateway. Vi ska undersöka om det enkelt går att använda befintlig kundutrustning på ett sätt som möjliggör tillgång till tjänster på varje uttag. Alternativt ska vi kunna peka på en lösning för nyinstallation som alla aktörer kan acceptera. Det är viktigt att ta hänsyn affärsmodellerna vid val av teknisk(a) lösning(ar). Det tekniska problemet har även olika tidsperspektiv; t ex kan en ändring mot IPv6 eller införandet av OpenFlow i accessutrustningen kanske lösa problemet. Dock är dessa lösningar inte tillräckligt mogna i dagsläget.

Nästa generations kommunikationsoperatör teknik & affärsmodeller

Nästa generations kommunikationsoperatör teknik & affärsmodeller Nästa generations kommunikationsoperatör teknik & affärsmodeller Claus Popp Larsen Swedish ICT - ACREO SABOs Fastighetsdagar 7-8 nov 2012, Södertälje 12/11/ 1 Framtidens TV 2 Andra tjänster på väg 3 Fungerar

Läs mer

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR FAS II: FRAMTIDENS ÖPPNA NÄT

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR FAS II: FRAMTIDENS ÖPPNA NÄT FAS II: FRAMTIDENS ÖPPNA NÄT FAS II: FRAMTIDENS ÖPPNA NÄT 2(10) Följande personer har bidragit till rapporten. Claus Popp Larsen (författare), Acreo Örjan Mattsson, Acreo Bruce Horowitz, TeliaSonera FAS

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

Västra Götaland. Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Västra Götaland. Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Västra Götaland Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för

Läs mer

LUNDS ENERGI ÖPPET STADSNÄT

LUNDS ENERGI ÖPPET STADSNÄT LUNDS ENERGI ÖPPET STADSNÄT Jenny Emanuelsson Kraftringen Service AB 2008-10-09 Entreprenadbolaget inom Lunds Energikoncernen. Elkraft Belysning Värme/kyla/gas IT-kommunikation Affärsutveckling, byggnation

Läs mer

Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet

Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet Framtidens kommunikationsnät finns i er fastighet Över 90% av hushållen i Stockholm och en majoritet av företagen nås redan av framtidens kommunikationsmöjligheter genom att vara anslutna till Stokabs

Läs mer

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare

Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare Full En framtidssäker fart in i framtiden. uppkoppling Internet, TV och telefoni för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare En ny digital infrastruktur byggs ut vad betyder det för dig? Fiber är framtidens

Läs mer

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström 1 Styrgruppsmöte 4:e sep Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: BREDBANDSSKOLA Från skoj och ploj till samhällsnytta med Patrik Forsström Mälarenergi Ett tidsperspektiv på

Läs mer

Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b)

Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b) Post- och telestyrelsen Enbart via e-post: smp@pts.se Stockholm 2019-06-27 Samråd kring utkast till beslut angående marknaderna för lokalt och centralt tillträde (marknad 3a och 3b) Telenor Sverige AB

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 1 ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 2015-07-16 Växjöbostäder AB Vidingehem AB 2 Anbudsförfrågan Växjöbostäder och Vidingehem infordrar härmed anbud på Kommunikationsoperatör (KO),

Läs mer

för fastighetsägare och installatörer

för fastighetsägare och installatörer Installationsguide för fastighetsägare och installatörer Stadsnät, områdesnät, fastighetsnät och bostadsnät SplitVision är Borås öppna stadsnät. Vårt fibernät är väl utbyggt i Borås och öppet för alla

Läs mer

Telia Operator Business som kommunikationsoperatör ett öppet nät för fastigheten

Telia Operator Business som kommunikationsoperatör ett öppet nät för fastigheten Telia Operator Business som kommunikationsoperatör ett öppet nät för fastigheten Namn Namn Titel Så här ser affärsmodellen ut Slutkund Support Support Support Tjänsteleverantör 1 Tjänsteleverantör 2 Tjänsteleverantör

Läs mer

Claus Popp Larsen, Acreo

Claus Popp Larsen, Acreo Så här r bygger du hemmanät i lägenheter l och hus - Resultat från hemmanätsprojektet tsprojektet,, Claus Popp Larsen, Acreo, p1 Claus Popp Larsen, Acreo claus.popp.larsen@acreo.se Innehåll Vad är ett

Läs mer

Valfrihet för förening och boende

Valfrihet för förening och boende Bostadsrättsföreningar och villasamfälligheter Valfrihet för förening och boende Framtidssäker infrastruktur för snabba kommunikationer, Internet, digital-tv, telefoni, data, film, spel, nytta och nöje

Läs mer

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN PASSAGEKONTROLL SOM TJÄNST

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN PASSAGEKONTROLL SOM TJÄNST 2(6) Följande personer har bidragit till rapporten. Rolf Leidhammar, Swedish ICT Carlo Pompili, Telcred 3(6) 1 Inledning Detta dokument är en delrapport i projektet Smart IKT för att bo och arbeta i Norra

Läs mer

Informationsmöte Villor i Eker 2014

Informationsmöte Villor i Eker 2014 Informationsmöte Villor i Eker 2014 Agenda Stadsnät Tjänster TV Internet & Telefoni Fler fördelar med Stadsnätet Hur går det till ( Grävning / Installation i fastigheten ) Vad kostar det? Frågor. Lars

Läs mer

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR FAS III: NYA AFFÄRSMODELLER

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN FRAMTIDENS KOMMUNIKATIONSOPERATÖR FAS III: NYA AFFÄRSMODELLER FAS III: NYA AFFÄRSMODELLER FAS III: NYA AFFÄRSMODELLER 2(17) Följande personer har bidragit till rapporten: Claus Popp Larsen (author), Acreo Swedish ICT Anders Gavler, Acreo Swedish ICT Örjan Mattsson,

Läs mer

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd.

Dragning av fiberkablarna sker i och följer befintliga kulvertar. Om problem uppstår vid dragning kan kulvert/rör behöva friläggas för åtgärd. Proposition till årsstämma 2019 Kvarnhagens Samfällighet Förslag från fibergruppen om fiberanslutning. Kostnad per hushåll för installation och anslutning till vald operatör: - 150-180 kr per månad under

Läs mer

Krav på öppet IP-nät för TV-tjänster

Krav på öppet IP-nät för TV-tjänster Internetdagarna 2006 Krav på öppet IP-nät för TV-tjänster Örjan Mattsson, Acreo orjan.mattsson@acreo.se Claus Popp Larsen, Acreo, p1 Acreo Institut för tillämpad forskning Hudiksvall (ca. 13 pers) Acreo

Läs mer

Informationsmöte Fiber till Villor i samfälligheterna Gårdvaren samt Ankan

Informationsmöte Fiber till Villor i samfälligheterna Gårdvaren samt Ankan Informationsmöte Fiber till Villor i samfälligheterna Gårdvaren samt Ankan Agenda Stadsnät Tjänster TV Internet & Telefoni Fler fördelar med Stadsnätet Hur går det till ( Grävning / Installation i fastigheten

Läs mer

Brf Tegehöjden 3. Förslag att installera fiber. Extra föreningsstämma 2 januari 2016

Brf Tegehöjden 3. Förslag att installera fiber. Extra föreningsstämma 2 januari 2016 Brf Tegehöjden 3 Förslag att installera fiber Extra föreningsstämma 2 januari 2016 Fiber i Tegefjäll Jämtfiber projekterar och anlägger under hösten 2015 fiberanslutning i Tegefjäll. Vi har fått ett erbjudande

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen om offentlig

Läs mer

BREDBANDSANSLUTNING VIA FIBER TILL BRF STOCKHOLMSHUS 11

BREDBANDSANSLUTNING VIA FIBER TILL BRF STOCKHOLMSHUS 11 BREDBANDSANSLUTNING VIA FIBER TILL BRF STOCKHOLMSHUS 11 Detaljerad information Bakgrund En av bostadsrättsföreningens viktigaste uppgifter är att tillgodose medlemmarnas ekonomiska intressen. De boende

Läs mer

Telia Operator Business som KommunikationsOperatör ett öppet nät för fastigheten 08-504 635 38 08-504 544 06

Telia Operator Business som KommunikationsOperatör ett öppet nät för fastigheten 08-504 635 38 08-504 544 06 Telia Operator Business som KommunikationsOperatör ett öppet nät för fastigheten Thomas Berggren Regionansvarig säljare Thomas.j.berggren@teliasonera.com Linda Saltin Regionansvarig säljare Linda.Saltin@teliasonera.com

Läs mer

Affärsmodeller för inomhusnät. GREAT, Göteborg Håkan Cavenius Mikhail Popov

Affärsmodeller för inomhusnät. GREAT, Göteborg Håkan Cavenius Mikhail Popov Affärsmodeller för inomhusnät GREAT, Göteborg 2017-01-19 Håkan Cavenius Mikhail Popov MOBILTÄCKNING INOMHUS I MODERNA ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROJEKTPARTNERS Acreo Swedish ICT AB (nu: RISE ICT) SP ReWiCom

Läs mer

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks

Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks 2017-06-12 Kompletterande information angående fiberanslutning OBE Networks Vi förstår att det finns en del osäkerhet kring om och varför man skulle vilja ha en fiberanslutning. Därför har vi försökt att

Läs mer

SB Bredband snabbast i huset!

SB Bredband snabbast i huset! Söderort maj 2010 Söderort SB Bredband snabbast i huset! AB Svenska Bostäder, Vällingbyplan 2 Box 95, 162 12 Vällingby Du vet väl att du redan har ett av Sveriges kraftfullaste bredbandsnät i din lägenhet?

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Version 1.0 Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA GER EXEMPEL HUR DE OLIKA KOMPONENTERNA

Läs mer

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät www.stadsnat.karlstad.se Inledning Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät innebär att i stort sett få obegränsade

Läs mer

Internet Telefoni TV

Internet Telefoni TV Internet Telefoni TV I öppna Stadsnätet är konkurrensen fri Vi erbjuder valfrihet Valfrihet ger dig låga priser Ett öppet nät med full konkurrens på lika villkor. Ett nät som inte ägs av en tjänsteleverantör

Läs mer

Klart huset ska ha fiber

Klart huset ska ha fiber Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET TILL DIN FASTIGHET Äntligen fiber tv, internet och telefoni med ljusets hastighet Botkyrka Stadsnät är snabbt med närmast obegränsad kapacitet.

Läs mer

Innehåll. Rapport från. Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014

Innehåll. Rapport från. Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014 Rapport från Bredbandsseminarium på Ornö Hembygdsgård kl 09.30 15.00 den 25 april 2014 Innehåll Program...2 Inledning...3 Lägesraport...3 Nya bredbandsmedel till Stockholms län...3 Utbetalningsprocessen...3

Läs mer

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredbandsbåten 2012 Regeringens bredbandsmål 90% skall ha 100 Mbit/s år 2020 Anna-Karin Hatt, IT- och

Läs mer

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT?

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Mikael Stenqvist & Patrik Forsström Stadsnätsföreningen 2017-10-03 Uppdragets omfattning IoT Marknaden del 1 IoT Marknaden

Läs mer

Välkomna. Fibernät i Hackvad

Välkomna. Fibernät i Hackvad Välkomna till informationen Fibernät i Hackvad Vi berättar om det pågående projektet för att kunna erbjuda alla fastigheter i Hackvad med omnejd med fibernät och om villkoren för anslutning. Fibernät behövs

Läs mer

SABOs åtaganden för att bidra till att uppfylla den Digitala agendan för Sverige... 1

SABOs åtaganden för att bidra till att uppfylla den Digitala agendan för Sverige... 1 2012-03-01 SABOs åtaganden för att bidra till att uppfylla den Digitala agendan för Sverige... 1 Om oss... 3 SABO Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag... 3 SABOs medlemsföretag... 3 Vårt bidrag till att

Läs mer

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus

Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Framtidssäker kommunikation - fiber till ditt hus Kvällens möte ServaNet Varför fiber? Tjänster i vårt nät Hur går det till? Affärsmodellen Vad kostar det? Frågor ServaNet startade 1998 100 % kommunägt

Läs mer

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE Landskrona Energi Stadsnät Landskrona Energi Stadsnät rankas i undersökningar som ett av de bästa och mest välutbyggda i Sverige. Nätet är helt fiberbaserat vilket

Läs mer

Kom igång med Öresundskraft Stadsnät

Kom igång med Öresundskraft Stadsnät Kom igång med Öresundskraft Stadsnät Välkommen till Stadsnätet! Du har nu tillgång till ett supersnabbt fibernät och kan välja tjänster efter dina egna önskemål och behov. För att komma igång snabbt och

Läs mer

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2012-03-28 Diarienr: XXXX.XXX 1(5) KOMMUNLEDNING Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2(5) Innehållsförteckning Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 1 Förord 3 Mål 3 Extern kommunikationsoperatör

Läs mer

PERSPEKTIV. Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

PERSPEKTIV. Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad FIBERNÄT FRÅN SVENSKA STADSNÄT PERSPEKTIV Svenska Stadsnät Perspektiv erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert

Läs mer

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv SPLITVISION BORÅS STADSNÄT internet telefoni tv TIPS! VÄLKOMMEN! SplitVision är Borås stadsnät. Vi erbjuder ett högkvalitativt och öppet fibernät, med ett stort utbud av tjänster för internet, telefoni

Läs mer

TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER

TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER TJÄNSTESPECIFIKATION SVARTFIBER V 1.0 2012-10-07 Innehåll 1. INLEDNING 1 2. TEKNISK SPECIFIKATION 2 3. REDUNDANS 4 4. ACCEPTANSNIVÅ 5 5. KUNDENS ÅTAGANDEN 6 Svenska Stadsnätsföreningen. Allmänna villkor

Läs mer

Vad händer på fiberfronten?

Vad händer på fiberfronten? Internetdagarna, 5 nov. 2007 Vad händer på fiberfronten? Dr. Claus Popp Larsen Acreo, Photonics Dept. Acreo, Photonics Dept. Claus Popp Larsen, Acreo, p1 Innehåll Definitioner Fiberaccess i resten av världen

Läs mer

Rekommendationer fiberfastighetsnät Version 1.0

Rekommendationer fiberfastighetsnät Version 1.0 1 (6) Rekommendationer fiberfastighetsnät Version 1.0 1. Inledning Dagens samhälle med intensiv tele- och datakommunikation kräver förbindelser och anslutningar med hög prestanda, kvalité och tillförlitlighet.

Läs mer

Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet

Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet Hur kan TeliaSonera kommunikationsoperatör öka lönsamheten i stadsnätet Ante Baric Försäljningsdirektör Tobias Blom Key Account Manager Stadsnät TeliaSonera Operator Next 1 Innehåll Svensk fibermarknad

Läs mer

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är:

Del 1 Frågor om vad höghastighetsnät är: Frågor och svar om installation av höghastighetsnät i BRF STÄMJÄRNET Vi i styrelsen hoppas att du genom att läsa nedan frågor och svar, ska få den information du behöver om höghastighetsinstallationen

Läs mer

Synen på stadsnäten Hur öka affärerna mellan fastighetsägare och stadsnät

Synen på stadsnäten Hur öka affärerna mellan fastighetsägare och stadsnät Synen på stadsnäten Hur öka affärerna mellan fastighetsägare och stadsnät Anders Johansson SABO 2010-04-15 SABO och medlemmarna SABO är en intresseorganisation för de kommunala bostadsföretagen Medlemmarna

Läs mer

Nybro Energis Fibernät

Nybro Energis Fibernät Nybro Energis Fibernät Kom-igång-guide fiber.nybroenergi.se Välkommen som kund i Nybro Energis fibernät! Hela vårt nät baseras enbart på just fiber och det borgar för att investeringen är framtidssäker

Läs mer

Bredband i Stadsholmens fastigheter handlingsplan

Bredband i Stadsholmens fastigheter handlingsplan 1 Styrelseärende Styrelsen 2012-12-06 Ärende 9 Till styrelsen Bredband i Stadsholmens fastigheter handlingsplan VD:s förslag till beslut Styrelsen för Svenska Bostäder beslutar följande. 1. Handlingsplanen

Läs mer

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje för bredband MÅLSÄTTNING, SYFTE OCH DEFINITIONER Målsättning I bredbandsstrategi för Sverige formuleras målet om

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

SB Bredband snabbast i huset!

SB Bredband snabbast i huset! hässelby, blackeberg, bromma, järva 31/5 2010 hässelby, järva, blackeberg, bromma SB Bredband snabbast i huset! AB Svenska Bostäder, Vällingbyplan 2 Box 95, 162 12 Vällingby Du vet väl att du redan har

Läs mer

Full fart med bredband!

Full fart med bredband! Full fart med bredband! Krokomsbostäder satsar på ett av Sveriges bästa fibernät för tv, bredband och telefoni! Framtiden är här! Och med den nya möjligheter. Vi kommunicerar med varandra som aldrig förr,

Läs mer

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten

Byalagsfiber med Skanova. Så här får byalaget fiber utanför tätorten Byalagsfiber med Skanova Så här får byalaget fiber utanför tätorten Med oss som samarbetspartner får ni ett högklassigt fibernät Nu kan vi dra fiber för bredband, tv och telefoni åt dig som bor på landsbygden!

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Frågor & Svar SVENSK INFRASTRUKTUR

Frågor & Svar SVENSK INFRASTRUKTUR Frågor & Svar ALLMÄNT OM FIBER Att ansluta sig till fiber kan man kort sammanfatta genom att man moderniserar sin fastighet och anpassar den till den digitala värld vi nu lever i. Fiber är väldigt driftsäkert

Läs mer

ICT-mognad. En undersökning av Acreo om ICT-situationen i Sveriges kommuner ACREO. den 12 januari 2012 Skriven av: Crister Mattsson & Marco Forzati

ICT-mognad. En undersökning av Acreo om ICT-situationen i Sveriges kommuner ACREO. den 12 januari 2012 Skriven av: Crister Mattsson & Marco Forzati ICT-mognad En undersökning av Acreo om ICT-situationen i Sveriges kommuner ACREO den 12 januari 2012 Skriven av: Crister Mattsson & Marco Forzati 0 ICT-mognad En undersökning av Acreo om ICT-situationen

Läs mer

Ett nytt sätt att se på TV

Ett nytt sätt att se på TV Ett nytt sätt att se på TV OC1 Reviderad oktober 2009 Att titta på TV är viktigt! Att titta på TV är viktigt! Konsumtionen av media idag motsvarar nästan vår totala livslängd i början av 1700-talet. TV

Läs mer

Kramnet Networks & ICT

Kramnet Networks & ICT Kramnet Networks & ICT Hur ser samarbetet ut mellan ITC och Kramnet Networks? I dagsläget har ICT ett väl utbyggt fiber nät som sträcker sig runt om i Sverige. Kramnet Networks har en komplett portfölj

Läs mer

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare?

Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? Vad säger PTS om öppenhet och exklusiva avtal med fastighetsägare? David Troëng david.troeng@pts.se PTS en myndighet med sektorsansvar PTS bildades 1992 Samlat sektorsansvar för: Postområdet och Området

Läs mer

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Agenda Teleservice Önskemål och förslag Bra och dåligt om stöd Förslag Hur har

Läs mer

Den här rapporten tittar på bredbandsmarknaden utifrån stadsnätens leverantörer och samarbetspartners.

Den här rapporten tittar på bredbandsmarknaden utifrån stadsnätens leverantörer och samarbetspartners. Förra rapporten Stadsnäten har avgörande betydelse för Sveriges position i bredbandsvärlden Stadsnäten fortsätter skapa stor nytta i kommunen Bidrar till digitaliseringen och nya tjänster Oro för utförsäljning

Läs mer

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se

Fibergruppen - Ett helhetskoncept. www.fibergruppen.se Fibergruppen - Ett helhetskoncept Vad är fiber? Fiber är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektriska pulser (ADSL). Tekniken möjliggör blixtsnabb uppkoppling, både

Läs mer

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Agenda 1. Varför fibernät? 2. Erbjudande fiberanslutning 3. Ekonomi 4. Tjänster 5. Lösning i fastighet Kortfakta om Zitius 250 000 fiberanslutna

Läs mer

Öppet Fibernät. Information om. I december 2016 presenterade regeringen en ny bredbandsstrategi*

Öppet Fibernät. Information om. I december 2016 presenterade regeringen en ny bredbandsstrategi* Information om Öppet Fibernät I december 2016 presenterade regeringen en ny bredbandsstrategi* Enligt strategin ska i princip alla hushåll ha tillgång till bredband i någon form och 95 procent av befolkningen

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till fibernätet.

Läs mer

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Handläggare: 2014-09-29 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: N2014/1927/ITP 08-214931 Svenska Stadsnätsföreningen, nr 70 Camilla.jonsson@ssnf.org 103 33 STOCKHOLM Remiss Dnr: N2014/1927/ITP n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

MEG. Bredband utan begränsningar. phone 0:- Välkommen till ViaEuropa!

MEG. Bredband utan begränsningar. phone 0:- Välkommen till ViaEuropa! Bäst på bredband! Bredband utan begränsningar Internet har utvecklats explosionsartat under det senaste decenniet. 80 procent av alla hushåll har någon form av uppkoppling till Internet idag och det blir

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet)

Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Introduktion till reglerna om bredbandsstöd till accessnät (landsbygdsprogrammet) Ann-Sofie Fahlgren Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Information till bredbandsföreningens (BBF) medlemmar, Årsstämma 2015

Information till bredbandsföreningens (BBF) medlemmar, Årsstämma 2015 Information till bredbandsföreningens (BBF) medlemmar, Årsstämma 2015 Diskussion kring uppgradering av utrustning Anläggningen togs i bruk december 2006 Den nuvarande tekniken är föråldrad Reparation (i

Läs mer

LivingMAN. - eller konsten att bygga ett fibernät och driva det. Om Mälarenergi Stadsnät i Västerås. Alf Edgren, ECTAB

LivingMAN. - eller konsten att bygga ett fibernät och driva det. Om Mälarenergi Stadsnät i Västerås. Alf Edgren, ECTAB - eller konsten att bygga ett fibernät och driva det Om Mälarenergi Stadsnät i Västerås Alf Edgren, ECTAB Vaasa 2010-03-17 1 Om Mälarenergi och ME Stadsnät AB Fjärrvärme, Vatten, Elproduktion, Eldistribution

Läs mer

Net at Once - Kommunikationsoperatör

Net at Once - Kommunikationsoperatör Net at Once - Kommunikationsoperatör Net at Once som kommunikationsoperatör med Öppen plattform och Öppen gruppanslutning innebär att de medlemmar i föreningen som vill välja fritt i ett öppet nät bland

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA ENDAST GER EXEMPEL HUR DE OLIKA

Läs mer

! " # " $ % & ' " ) )

!  #  $ % & '  ) ) Hur kan ett mycket stort utbud av TV-kanaler distribueras till hushållen? Vilka förutsättningar måste uppfyllas för att möjliggöra valfrihet? Vad behöver göras? ! " # " $ % & ' $( " ) ) *+ , Vill ha möjlighet

Läs mer

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Mats Rydin Kommun- och Stadsnätsansvarig, reg sydväst 1 Telia Öppen Fiber- Vår affärsidé Telia Öppen Fiber erbjuder en flexibel plattform för framtidens bredbandstjänster.

Läs mer

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ I DAG SÅ KAN DU KOPPLA AV I MORGON Att vara uppkopplad innebär i dag så mycket mer än att slå på datorn och öppna en webbläsare. På tjugo år har internet utvecklats från

Läs mer

REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET FASTA NÄTET

REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET FASTA NÄTET 2016-09-14 Handläggare: Remissvar till Camilla Jönsson Dnr. 14-6236 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Post- och telestyrelsen prisreglering@pts.se Dnr. 14-6236 REMISSVAR GÄLLANDE KALKYLMODELL FÖR DET

Läs mer

Börje Josefsson [BJ] SUNET

Börje Josefsson [BJ] SUNET Börje Josefsson [BJ] SUNET bj@sunet.se Internetdagarna, Oktober 2006 Introduktion Börje Josefsson Sida # 2 SUNET Skall ge universitet och högskolor tillgång till nationell och internationell

Läs mer

Raycore RC-CP9. Inkopplingsinstruktion

Raycore RC-CP9. Inkopplingsinstruktion Raycore RC-CP9 Inkopplingsinstruktion Raycore RC-CP9 Inkopplingsinstruktion Sida 5 Lampor på Raycore CPE-switch Din Raycore fiberkonverterare sköts helt av Zitius och har inga inställningsmöjligheter för

Läs mer

Så här kommer du igång med dina tjänster i fibernätet

Så här kommer du igång med dina tjänster i fibernätet Zmarket din tjänsteportal Så här kommer du igång med dina tjänster i fibernätet Grattis! Du bor i ett hus med öppet fibernät, det vill säga ett nät där du är fri att välja de tjänsteleverantörer och tjänster

Läs mer

Din förening är värd det bästa

Din förening är värd det bästa Tv, bredband och telefoni Passersystem Digital tvättstugebokning Din förening är värd det bästa Bra & kunnig kundservice Upplev mer igår, idag och imorgon Låt oss sträcka lite på ryggen. Det är vi som

Läs mer

När fibern kom till byn

När fibern kom till byn När fibern kom till byn 1 Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet samt en nödvändighet

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER

SUPERKRAFT VIA FIBER SUPERKRAFT VIA FIBER Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber i stadsnätet. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till stadsnätet. Förutom att

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2014:03 Infördes i författningssamlingen den 19 februari 2014 Bredbandsplan för Heby kommun Kommunfullmäktige beslutade 12 februari

Läs mer

Välkommen till Stadsholmens fibernät

Välkommen till Stadsholmens fibernät Visste du att... Fiber är idag den överlägset bästa och mest framtidssäkra tekniken för fasta bredbandsuppkopplingar. I fibern sänds data med optisk ljus, dvs med ljusets hastighet. Det gör att man kan

Läs mer

Kilvision. Marknadsportalen

Kilvision. Marknadsportalen Kilvision Marknadsportalen Vem är jag? Roy Ottoson Account Manager Villa & Byalagsfiber 070-180 05 07 roy.ottoson@quadracom.se Titta redan idag in på www.qmarket.se Moderbolag Kommunikationsoperatör Nätägare

Läs mer

Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni.

Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni. Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni. Gästabudstaden AB är ett helägt dotterbolag till Nyköpings kommun och är ett öppet stadsnät. Vi vill passa på

Läs mer

ÖPPET STADSNÄT. Snabbaste vägen in i framtiden

ÖPPET STADSNÄT. Snabbaste vägen in i framtiden ÖPPET STADSNÄT Snabbaste vägen in i framtiden LYSSNA PÅ MUSIK med Öppet Stadsnät En sak kan vi vara helt säkra på det kommer aldrig att gå långsammare! Nä, snabbare och snabbare det är tidens melodi. I

Läs mer

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE Äntligen fiber tv, internet och telefoni med ljusets hastighet Botkyrka Stadsnät är snabbt med närmast obegränsad

Läs mer

Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön

Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön Informationsmöte om eget fibernät i Sicklaön 26 augusti 2013 www.sicklafiber.se Arbetsgruppen Namn Adress Telefon E-post Dan Sahlin John Lodens väg 25 070-5198187 dan.sahlin@gmail.com Dan Smidt Fannydalsplatån

Läs mer

SÅ SKAPAR STOKABKONCERNEN RESILIENS I DET UPPKOPPLADE STOCKHOLM

SÅ SKAPAR STOKABKONCERNEN RESILIENS I DET UPPKOPPLADE STOCKHOLM SÅ SKAPAR STOKABKONCERNEN RESILIENS I DET UPPKOPPLADE STOCKHOLM AB Stokab Vice VD Veronica Thunholm veronica.thunholm@stokab.se S:t Erik Kommunikation AB VD Åke Sundin ake.sundin@sterikkom.se Bakgrund

Läs mer

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät.

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät. Åtta goda skäl att välja Stadsnät. Snabbt & prisvärt Mycket mer än bara bredband. Stadsnätet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät i Västerås och Hallstahammar. Via en och samma anslutning kan du välja

Läs mer

Kom-igång-guide: STADSNÄTSBOXEN

Kom-igång-guide: STADSNÄTSBOXEN Kom-igång-guide: STADSNÄTSBOXEN www.sundbybergsstadsnat.se Grattis du har blivit med stadsnätsboxen som kommer att ge dig mycket nöje via internet, tv, och telefoni! Den här guiden beskriver hur enkelt

Läs mer

SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN UTRUSTNING

SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN UTRUSTNING SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN UTRUSTNING Gäller för bostadswitchen inteno www.varbergenergi.se Bostadsswitchen för att ansluta dig till tjänsterna i net@seaside behöver du en bostadsswitch. switchen ansluter

Läs mer

Utredning avseende kommunala insatser för en effektiv bredbandskommunikation

Utredning avseende kommunala insatser för en effektiv bredbandskommunikation Bilaga 17:9 till kommunstyrelsens protokoll den 5 oktober 2005, 15 PM 2005 RI (Dnr 036-3147/2005) Formaterat: Centrerad Formaterat: Teckensnitt:12 pt, Fet Utredning avseende kommunala insatser för en effektiv

Läs mer