HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 23, V. 35, (Årgång 2)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 23, V. 35, 2013. (Årgång 2)"

Transkript

1 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 23, V. 35, (Årgång 2) Angående Landstingsbidrag för år 2014 HSO i Uppsala län önskar ge anvisningar som underlättar bidragsbedömningen. HSO i Uppsala län vill få in era synpunkter på hur underlagen för bedömningen kan förbättras, senast den 15 september, så att HSO i Uppsala län kan diskutera samt behandla de inkomna synpunkterna på sitt styrelsemöte den 16 september, för att sedan kunna presentera dem på LHR-sammanträdet den 17 september Dagen efter den 18 september kommer Landstinget att skicka ut ansökningshandlingar. Dessa ansökningshandlingar ska vara Landstinget tillhanda senast den 15 oktober Följande föreslås för årets ansökningar: 1. Krav på en samordnad/specificerad verksamhetsplan/budget. 2. Om verksamheten under det innevarande året, år 2013 innebär en förändring, jämfört med år 2012, och som även har betydelse för verksamhet/budget för år 2014, kan detta redovisas i en särskild bilaga.

2 3. Krav på att i bilaga specificera om föreningen söker för speciella merkostnader, såsom till exempel inläsning/omarbetning av informationsmaterial, etc. 4. Om föreningen disponerar fondmedel eller liknande ska villkor för användningen specificeras i bilaga. Handikappföreningar i Uppsala län som uppfyller nedanstående kriterier kan ansöka om och få landstingsbidrag. 1. Föreningen ska vara ansluten till riksorganisation som erhåller statligt ekonomiskt stöd. 2. Föreningens upptagningsområde ska utgöras av Uppsala län som helhet. 3. Föreningen ska ha intresse av att samverka med Landstinget i Uppsala län. Följande handlingar ska bifogas ansökan: Verksamhetsplan för år 2014 Budget/ekonomisk plan för år 2014 Verksamhetsberättelse för år 2012 Ekonomisk berättelse för år 2012 Revisionsberättelse för år 2012 De föreningar som disponerar fondmedel bör i särskild bilaga ange hur medlen kan användas. Dålig inomhusluft försämrar skolan Dagens Samhälle Dålig inomhusluft försämrar skolan 26 augusti 2013 av Hannu Saastamoinen, Swegon:

3 I dagarna har en dryg halv miljon svenska grundskoleoch förskolebarn återvänt till sina klassrum med alltför dålig inomhusmiljö. Främst drabbas barn med allergi och överkänslighet och det leder till att eleverna presterar sämre. Ungefär 40 procent av skolorna och förskolorna fick underkänd ventilation enligt den obligatoriska funktionskontrollen av ventilationssystem (OKV) som redovisats i en undersökning från Energimyndigheten och Boverket. Det drabbar cirka elever. Därtill kommer runt hundratusen lärare och övrig personal som också har en undermålig arbetsmiljö. Det finns en rad brister i skolor och förskolor när det gäller inomhusmiljön, konstaterar Socialstyrelsen i rapporten Allergi i skola och förskola. Otillräcklig ventilation, bristfällig städning och eftersatt underhåll av lokaler är de vanligaste problemen. Studier visar även att bristfällig ventilation och luftkvalitet kan påverka skolprestationer och ge ökade symptom hos personer med astma. Det kan ge ökad frånvaro och svårigheter att vistas i skolan. Professor David Peter Wyon vid centret för inomhusklimat och energi vid Köpenhamns Tekniska Universitet, som vid flera tillfällen medverkat med föreläsningar på Swegon Air Academy, en forskarplattform för objektiv information och kunskap om inomhusklimat, har visat att om luftomsättningen i klassrummen ökar skulle även skolprestationerna öka - med upp till 30 procent. Astma- och allergiförbundet arbetar för ett statligt investeringsstöd för upprustning av skolmiljön. Förbundet har också tagit fram en checklista för skola och förskola, allergironden, som ska upptäcka och åtgärda brister i arbetsmiljön. En särskild satsning görs från i höst och ett

4 år framåt då det så kallade Barnallergiåret pågår. Målet är att ansvariga politiker i kommunerna ska besluta om årliga allergironder i skolor och förskolor. Det finns med dagens teknik enkla och kostnadseffektiva lösningar på inomhusmiljöproblemen i skolan, exempelvis behovsstyrd ventilation. Det finns också stora energi- och miljövinster att hämta. Enligt våra beräkningar är besparingspotentialen 1,3 TWh/år, eller 660 miljoner kronor, och minskade koldioxidutsläpp med ton om året om samtliga Sveriges skolor skulle uppgraderas med behovsstyrd ventilation. Alla barn är välkomna till Skogsmulleloppet vid Sunnerstastugan söndagen den 1 september! Söndagen den 1 september arrangerar Friluftsfrämjandet sitt årliga Skogsmullelopp vid Sunnerstastugan på Dag Hammarskjölds väg 270. Program Anmälan till Skogsmulleloppet för alla barn vid Sunnerstastugan, 30:- per barn Uppvärmning med Mulle Mulleloppet startar med en kort och en lite längre bana Invigning av Mulleväggen i Sunnerstastugans nya värmestuga Alla som deltar i loppet får medalj och en kexchoklad. Passa på att gå Mullestigen, titta in i Skogsmulles koja och ta en fika i Sunnerstastugans café.

5 Trädgårdsdagen i Enköping 7 september HSO i Enköpings kommun kommer att delta på trädgårdsdagen 7 september. Janne Wigdell kommer att visa upp sin betongkonst och även sälja trädgårdspynt. Förtjänsten går till HSO i Enköpings kommuns aktiviteter. Medlemmar får gärna komma ner och visa upp det de har gjort på balkonger och trädgårdar under sommaren. HSO i Enköpings kommuns representanter kommer även att informera om olika träningssätt som fungerar för funktionshindrade personer. Som exempel kan nämnas Flexi-Bar träning. HSO i Enköpings kommun kommer att stå nedanför Munksundsbron, snett framför blå trädgården. TID: OBS! Det måste finnas någon medlem på plats mellan klockan ! Meddela gärna HSO i Enköpings kommuns kansli om du

6 kan tänka dig att delta och representera HSO i Enköpings kommun en stund under dagen. På tele: eller mail: hso.enkoping2@tele2.se Städdag 19 september 19 september håller kansliet stängt för höstens städ- och omorganiseringsdag! Välkommen åter den 20 september! Regeringen vill öka tillgängligheten i tv I regeringens proposition "Bildning och tillgänglighet - radio och tv i allmänhetens tjänst " föreslår man ökade insatser för att göra tv-program tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Regeringens proposition om den framtida radio och tvverksamheten i Sverige, pdf, 873 kb EU satsar på teckenspråk EU satsar på ett pilotprojekt som ska förbättra kommunikationen mellan EUs institutioner och döva samt hörselskadade. EU stödjer teckenspråksprojekt för ökad tillgänglighet till EU-institutionerna (engelsk text)

7 Emma Fallgren kommer gärna och föreläser hos Er! Emma presenterar en föreläsning, för att öka förståelsen hos nära och kära, skolpersonal och skolkamrater om hur saker och ting kan uppfattas av någon med Aspergers syndrom. Hej! Jag heter Emma Fallgren. Jag har gått Asperger Informatör och mentors utbildning på Ågesta folkhögskola. I den utbildningen ingick det att vi åkte ut och föreläste för folk om Aspergers syndrom. Jag har varit med och föreläst för blivande undersköterskor, föräldrar, sjukvårdspersonal, folkhögskolor, skolor, lärare och habiliteringar. Jag är gift och bor i Enköping med min man och 2 husdjur. Jag var 15 år när jag fick min Asperger diagnos. Jag föreläser gärna om Hur det var att få diagnosen, Hur det är att leva i en parrelation, Skoltiden och Strategier i vardagen. Jag tycker det skulle vara skönt att få hjälp med tekniken under föreläsningarna då jag ibland har lite problem med att sköta en dator samtidigt som jag pratar. Jag har inget emot att ta emot frågor under tiden jag pratar. 1-1,5 timmes föreläsningar (med paus) skulle funka bäst för mig. Jag deltar gärna i diskussions grupper. Jag har alltid varit nyfiken på hur det är att vara tjej/kvinna och leva med Asperger.

8 För att jag ska få till en bra föreläsning så är det bra om jag får veta vad det är jag ska föreläsa om. Så jag kan anpassa mig efter det folk vill höra. Med vänliga hälsningar Emma Kontaktuppgifter: Tel: eller Mobil: Mail: Samverkan för tillgänglighet i naturen - Inbjudan till en ny utflykt till länets natur med vår pilotgrupp! Testpiloter testar tillgänglighet Vi besöker platser i naturen för att tillsammans lära oss hur man kan anpassa så att naturen blir tillgängliga för fler. Därför har vi bildat en grupp som åker ut i naturen och tittar och diskuterar tillgängligheten. Vi har haft en första utflykt till Hjälstaviken och planerar två utflykter till i höst. Vilka är vi? Bakom verksamheten står nätverket Samverkan för tillgänglighet i naturen (HSO i Uppsala län, Friluftsfrämjandet Uppsala, Landstingets habilitering, Länsstyrelsen, Magnus Mattisson tillgänglighetskonsult, Upplandsstiftelsen och Uppsala kommun). Vi är en blandning av personer som är intresserade av att vara ute i naturen och personer som arbetar med att sköta naturområden. Vi vill gärna att det i vår grupp finns representanter som kan ge vägledning vad gäller olika typer av funktionsnedsättningar.

9 När åker vi ut? 11 september 2013, Besök vid Lyssnarängsbadet och Alnäs i Sunnersta, Uppsala. Samling kl. 13 hos HSO Uppsala län, Kungsgatan 64, Uppsala. Åter vid HSO Vi bjuder på fika. 8 oktober 2013, Besök på Rullsand och Billudden i Älvkarleby kommun. Hela dagen, vi återkommer med tider. Anmälan Anmäl dig om vill vara med på någon av utflykterna till Veronika Selin; veronika.selin@c.hso.se tel senast den 9 september. Hur går det till? Utflykterna utgår från HSO i Uppsala. Tillsammans åker vi ut och tittar på de utvalda platserna. Där tittar vi och diskuterar hur platserna kan utvecklas. Vi bjuder på fika. Vi söker fler! Vi vill gärna ha fler deltagare i vår pilotgrupp. Vill du vara med? Vi söker dig som kan bidra med kunskap om hur naturen kan anpassas för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Tipsa gärna andra som kan vara intresserade av att vara med.

10 Föreläsningar Hösten 2013 ANMÄLAN: eller (röstbrevlåda finns) Mer information samt kartor till lokalerna finns på Måndagen Ledgångsreumatism Reumatoid Artrit Den 9/9 Kl Vad är ledgångsreumatism? Symptom Diagnos Behandling. Lokal: Mariasalen Föreläsare: Reumatolog Eva Baecklund Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5 tr. upp, Dragarbrunnsgatan 71. Torsdagen Den 19/9 Kl.13:30-15:30 Trippel utsatt Hedersrelaterat förtryck och våld bland unga med intellektuell funktionsnedsättning. Föreläsare: Sandra Sarin studerar sista termin på socionomprogrammet och har varit insatt i projektet Nå-vidare om hedersrelaterat förtryck och våld hos unga med intellektuell funktionsnedsättning. Lokal: Kerstin Ekmansalen, Uppsala Stads bibliotek, 1 tr. upp.

11 Tisdagen Den 24/9 Kl. 13:30-15:30 ADHD och stress hos barn och ungdomar Föreläsare: Johan Isaksson psykolog och doktorand inom barn- och ungdomspsykiatrin. Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5tr. upp, Dragarbrunnsgatan 71 Måndagen Den 14/10 Kl. 18:30-20:00 1. AS-Bechterew? Vad är AS-Bechterew? Symptom Diagnos Behandling Föreläsare: reumatolog Lilian Vasaitis Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5 tr. upp, Dragarbrunnsgatan 71. Onsdagen Den 23/10 Kl.13:00-15:00 Inkontinens Föreläsare: Berit Långström Benevides föreläser om Urin inkontinens Anna-Chatrine Sonesson föreläser om Anal inkontinens Lokal: Kerstin Ekmansalen, Uppsala stads bibliotek, 1 tr.upp Tisdagen Den 29/10 Kl Mamma jag har blivit knäpp, om OCD Föreläsare: Bengt Olsson Lokal: Kerstin Ekmansalen, Uppsala Stads bibliotek, 1 tr. upp.

12 Onsdag Den 30/10 Kl Mamma Jag har blivit knäpp, om OCD Föreläsare Bengt Olsson Lokal: Östhammar, Mer information kommer senare. Torsdagen den 31/10 Kl Mamma jag har blivit knäpp, om OCD Föreläsare: Bengt Olsson Lokal: Heby Tisdagen Den 5/11 Kl. 18: Hälsa- Ohälsa- Ökad livskvalitetsmärthantering Föreläsare: Jill Bohman, Husläkare Bålstadoktorn Dietist och sjukgymnast medverkar Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5 tr.upp, Dragarbrunnsgatan 71. Tisdagen Den 12/11 Kl :30 Läkning av själsliga sår Föreläsare: Rolf Sundvall addiktolog på socialföretaget Ting & Kaka Lokal: Tierp. Mer information kommer senare

13 Onsdagen Den 13/11 Kl Träffpunkt Pepparn Ungdomsgrupp för dig som är mellan år och har någon form av kontakt med psykiatrin. Vi finns På Träffpunkt Pepparn och träffas tisdagar kvällstid! Vi har ett stort utbud av olika aktiviteter, kostnadsfria studiecirklar utifrån ungdoms interesse och önskemål och korta resor med vårt eget färdmedel. Pepparn samarbetar också med andra aktörer inom Kommunen och Landstinget. Föreläsare: Alexandra Södergren handledare inom träffpunkter/ sysselsättning och har lång erfarenhet inom detta och Maria Månsson Handledare inom träffpunkter/ sysselsättning och har lång erfarenhet inom detta. Lokal: Kerstin Ekmansalen, Uppsala Stads bibliotek, 1 tr. upp Torsdagen Den 21/11 kl.13:30-15:30 Tierpmodellen Projektet syftar till att ge stöd och hjälp åt personer som av olika anledningar lever i utanförskap och behöver stöd för att komma ut i arbetslivet. Orsaker till utanförskap kan vara psykisk ohälsa och/eller annan social problematik. Föreläsare: Magdalen Al-Masri, projektledare och kurator Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5tr.upp, Dragarbrunnsgatan 71.

14 Onsdagen den 27/11 Kl.13:30-15:30 Ätstörningar Föreläsare: Carolina Cernvall legitimerad psykolog vid Ätstörningsenheten på Akademiskasjukhuset i Uppsala. Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5 tr.upp, Dragarbrunnsgatan 71. Tisdagen Den 3/12 Kl Asbergers syndrom Föreläsare: Emma Fallgren. Emma var 15 år när hon fick sin Asbergers diagnos. Emma har gått Asbergers informatör och mentors utbildning på Ågesta folkhögskolan. Emma har föreläst till blivande sjuksköterskor, föräldrar, sjukvårds personal, folkhögskolor, skolor, lärare och habiliteringar. Emma föreläser gärna om hur det var att få diagnosen, hur det är att leva i en parrelation, skoltiden och strategier i vardagen. Lokal: Information kommer senare Måndagen den 9/12 Kl. 13:30-15:30 I Enköping Varje barns rätt- varje dag Systematiskt arbete med barnets rättigheter i Landstinget Uppsala län. Landstinget har sedan år 2000 haft en policy/handlingsplan för barnets rättigheter. Först nu har arbetet börjat få konkreta, mätbara och tidssatta mål. Energin är hög inom flera delar av Landstinget. Även kommuner i länet kan arbeta systematiskt med

15 barnrätt med exemplen är få. Föreläsaren Martin arbetar sedan ett halvår som Läns-Bo och berättar vad som händer i länet, men vill också höra dina erfarenheter som patient, anhörig eller yrkesverksam. Föreläsare: Martin Price Länsbarnombudsman. Tidigare på barnombudsmannen i Uppsala. Lokal: ABF-Enköping. Mer information kommer senare. Onsdagen Den 11/12 Kl Omgivnings hjälp eller stjälp? Föreläsare: Helena Lindstedt lektor och forskare vid intuitionen för folkhälso- och vård vetenskap, Uppsala universitet. Hon har tidigare varit kliniskt verksam som arbetsterapeut inom socialpsykiatri och psykiatrisk rehabilitering. Lokal: Mariasalen, Stiftets Hus, 5tr. upp, Dragarbrunnsgatan 71. Enklare med frikort i framtiden Vi har tidigare informerat i Uppsikten om att det ska bli enklare med frikort i framtiden. Hittills har du kunnat samla stämplar från dina besök i vården, för att visa hur mycket du har betalat. När stämplarna har visat att du har betalat 1100 kronor, har du fått ett inplastat frikort.

16 I framtiden behövs inga stämplar. Kassapersonalen håller reda på dina betalningar, och talar om för dig när du inte behöver betala fler avgifter. Nu görs den ena efter den andra mottagningen i länet redo för förändringen. Den ska vara klar i slutet av Men fram till dess ska du överallt fortsätta att samla stämplar. Källa: Uppsikten augusti 2013 Husrivning på Akademiska sjukhuset Den så kallade överläkarvillan vid norra infarten till Akademiska sjukhuset ska rivas. Huset byggdes 1920 som bostad för överläkare. Under och 1990-talen har det inhyst daghemsverksamhet. Under senare år har lokalerna periodvis används som projektkontor, men huvudsakligen varit underutnyttjade. Villan är nu i behov av renovering. Det skulle dock bli för dyrt att renovera. Rivningslov har beviljats av kommunen. Källa: Uppsikten augusti 2013 Vill du bli säkrare på att gå med din markeringskäpp? Kursen för dig som har markeringskäpp är uppdelad på fyra tillfällen. Vid en av träffarna kan även anhöriga bjudas in. Anmälan till syncentralens reception, Datum meddelas via personlig inbjudan när gruppen är fulltecknad. Vid frågor kontakta synpedagogerna Annika Broström Lund, eller Marianne Lundström, Källa: Uppsikten augusti 2013

17 Iphone- och Ipadinformation på syncentralen Du som är inskriven på syncentralen erbjuds att vara med på prova på-tillfällen under hösten Vi presenterar de inbyggda hjälpmedelsprogrammen för bland annat tal och förstoring som finns i Iphone och Ipad. Du får själv möjlighet att prova. Datum: Måndag 9/9 kl 13och kl 15 Måndag 30/9 kl 13och kl 15 Måndag 4/11 kl 13och kl 15 Måndag 2/12 kl 13och kl 15 Begränsat antal platser. Anmälan senast en vecka före varje tillfälle till syncentralens reception, Frågor besvaras av datapedagog Peter Kölerud, , peter.kolerud@lul.se Källa: Uppsikten augusti 2013 Barnens landsting på Upplandsmuseet 22 september kl En söndag i september står barnen i fokus på Upplandsmuseet. Dagen blir fylld av spännande aktiviteter. Man kan ta med sig sin nalle eller docka och träffa Nalledoktorn. Lära sig att prata utan ord (teckenspråkslärare lär ut enkla tecken), prova att köra rullstol eller spela dataspel endast med ögonrörelser! Och vad händer när krokodilen ska borsta tänderna? Vad kan man göra när det känns läskigt att gå till sjukhuset? Dessutom fiskdamm, föredrag om barnsjukdomar, bokbord och mycket mer. Källa: Uppsikten augusti 2013

18 Föreläsning 22 oktober

19 Allt fler dör i demenssjukdomar På 25 år har antalet personer som dör i demenssjukdomar fyrdubblats både för män och kvinnor. Det framgår av den dödsorsaksstatistik som Socialstyrelsen presenterade idag. Förra året var det 7790 personer över 65 år som dog i demenssjukdomar, till exempel alzheimer män och 5266 kvinnor. Kanske låter det inte som så mycket att det är knappt 8000 personer som har dött i demenssjukdomar förra året, men det som är anmärkningsvärt är att det är en sådan kraftig ökning av den här dödsorsaken, säger Katarina Baatz, utredare på Socialstyrelsen. En av orsakerna till att fler dör i demenssjukdomar är att vi blir äldre, och det är också en förklaring till att det är fler kvinnor än män som dör i den här typen av sjukdomar eftersom kvinnor generellt lever längre. Men det beror också på att läkarna har blivit mer benägna att skriva demens som dödsorsak i intygen, säger Katarina Baatz. Den är utveckingen sker inte bara i Sverige utan i många länder berättar Lars Age Johansson som är utredare på Socialstyreslen. Förut hade man inte samma kompetens att ställa en demensdiagnos, men det har man idag. Idag finns det specialenheter på sjukhusen som kan ställa en korrekt diagnos, så det är en del av förklaringen säger Lars Age Johansson. Så det behöver alltså inte vara så att risken att utveckla demens är större idag, utan att det helt enkelt beror på att fler får diagnosen. Det har ju förts fram argument om att till exempel miljögifter och elektromagnetisk strålning ligger bakom att fler blir dementa, men mig veterligen så har det inte kunnat visas några belägg för att det är så, säger Lars Age Johansson.

20 Den vanligaste dödsorsaken bland äldre är hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel hjärtinfarkt eller stroke. Den vanligaste dödsorsaken hos medelålders personer är cancer. Och i befolkningen som helhet är cancer den näst vanligaste dödsorsaken. Förra året dog totalt personer i Sverige i olika cancersjukdomar. Bland kvinnorna så är det lungcancer som är den tumörsjukdom som flest dör i, tidigare så var det bröstcancer som orsakade flest dödsfall i den här gruppen. Samtidigt så är det allt färre män som dör i lungcancer. Bland männen är det prostatacancer som är den vanligaste cancerformen. Källa: Socialstyrelsen

21 TÄNKVÄRT Att uppmuntra andra är viktigt. När människor har tappat hoppet måste man tänka att vad kan jag göra för att sprida hopp. Det kan räcka med ett ord. Eller också kan man läsa en dikt, sjunga en sång eller dansa. Medmänsklighet är bättre än dyra presenter. Thomas Di Leva Redaktör: Veronika Selin, Tfn Ansvarig utgivare: Janne Wallgren, Tfn ,

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 Gestaltningsprojekt Akademiska sjukhuset Uppsala anordnar under december ett antal gåturer. Metoden (gåtur) går ut på att man går runt i området

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008:

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008: TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Ordföranden har ordet! Följande text är skriven 11 december 2008: onja Att kunna leva som andra borde det inte vara en rättighet?

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 45, V.40, 2014. (Årgång 3)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 45, V.40, 2014. (Årgång 3) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 45, V.40, 2014. (Årgång 3) Innehåll Ordföranden har ordet 2 Träff för barnfamiljer med astma/allergi 4 HSO i Knivsta 5 Unga Allergiker stöder Musikhjälpen 6

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 27 maj kommer HSO i Uppsala län anordna en tillgänglighetsdag i lokaltrafiken. Under denna dag kommer ett antal frivilliga få testa tillgängligheten

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig till en person med demensdiagnos

Läs mer

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge Våren 2014 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Vinn biljett till NPF-forum!

Vinn biljett till NPF-forum! Uppsala Mars 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Anmälan dagläger på Alnäs... sid 2 Kvällspromenader med Attention... sid 3 Få ordning på vardagen inspirationsdag på Ekolnsnäs... sid 4 SIP Samordnad individuell

Läs mer

Uppsala. Augusti 2015

Uppsala. Augusti 2015 Uppsala Augusti 2015 Innehåll Allmän information... sid 1 Höstens cafékvällar och träffar... sid 2 Skrivelse från Attention Uppsala till myndigheter med ansvar för psykiatri i Uppsala... sid 3 Inbjudan

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Barnhabilitering Kalmar

Barnhabilitering Kalmar Barnhabilitering Kalmar Gruppverksamhet och kurser hösten 2014 Välkommen till barnhabiliteringen! Telefon 0480-843 00 Besöksadress Hus 48, plan 2 Lasarettsvägen 1, Kalmar Receptionens öppettider Måndag,

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 87, V.20, 2016. (Årgång 5) Innehåll Redaktören har ordet 2 Vi behöver en nationell patientenkät på temat funktionsnedsättning 3 Utställning av förslag till ny

Läs mer

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra En del av landstinget kallas för barn- och ungdomshabiliteringen. Vi som arbetar här ger

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro kommun Telefon 0481-456 69

Läs mer

Sjukgymnastens nya roll och funktion

Sjukgymnastens nya roll och funktion Sjukgymnastens nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 mars 2010 TALARE FRÅN Ordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Sara Holm Primärvården Landstinget Uppsala län

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 140326 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 Sammafattning I den sjunde träffen sammanfattade de lokala lärande nätverken vad det gett dem at delta i det lärande

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:8 av Tove Sander och Nanna Wikholm (s) om stöd kring sex och samlevnad för unga funktionshindrade Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se

Barn- och ungdomshabiliteringen i Östergötlands län LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014. www.1177.se Barn- och ungdomshabiliteringen i LÄNSTEAM KURSKATALOG HÖSTEN 2014 www.1177.se Kurser inom et Barn- och ungdomshabiliteringens målgrupp är barn och ungdomar upp till 18 år som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 1 E Bjuke/el 2013-03-25 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-03-25 Närvarande: Monika Aronsson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Tisdagen den 5/2 Kl.13.30 15.30

Tisdagen den 5/2 Kl.13.30 15.30 Föreläsningar Våren 2013 ANMÄLAN: info@sesamuppsala.se eller 0722018971(röstbrevlåda finns) Föreläsningarna är kostnadsfria och antal platser är begränsat. Glöm inte att lämna återbud ifall du inte tänker

Läs mer

Rödebyområdets elevhälsa

Rödebyområdets elevhälsa Rödebyområdets elevhälsa Inledning Skolan har två huvuduppdrag; att främja barns lärande och att förankra vårt samhälles värdegrund. Dessa områden hänger nära samman och här ingår också elevhälsan som

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin?

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom socialpsykiatrin. Att arbeta som peer supporter innebär att du

Läs mer

Uppsala. Maj 2012. Maj. Föreningen Attention Uppsala bjuder på. Kaffe/te och tårta. Föreningen vill avsluta vårens cafékvällar med något extra gott.

Uppsala. Maj 2012. Maj. Föreningen Attention Uppsala bjuder på. Kaffe/te och tårta. Föreningen vill avsluta vårens cafékvällar med något extra gott. Uppsala Maj 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Höstens cafékvällar... sid 2 Om valfrihetsremiss inom Vårdgarantin... sid 3 Inspirationsdag om återhämtning... sid 4 Filmklubb på nätet... sid 5 Boendestöd

Läs mer

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Diabetescoach. Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes

Diabetescoach. Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes Erfarenheter och resultat från ett projekt för föräldrar till barn med typ 1-diabetes ett nätverk där föräldrar hjälper andra föräldrar INITIALT ERBJUDANDE OM STÖD UPPREPAT ERBJUDANDE OM STÖD från förälder

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

Habiliteringscentrum Enheten för utvecklingsstörning Lena Klippberg, kurator Maria Thomé, kurator. Några vanliga frågor inför vuxenlivet

Habiliteringscentrum Enheten för utvecklingsstörning Lena Klippberg, kurator Maria Thomé, kurator. Några vanliga frågor inför vuxenlivet Habiliteringscentrum Enheten för utvecklingsstörning Lena Klippberg, kurator Maria Thomé, kurator Några vanliga frågor inför vuxenlivet Västerås Augusti 2015 Innehållsförteckning Arbete / Sysselsättning

Läs mer

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Mötet ägde rum cirka en vecka efter kunskapshearingen om självskadebeteende (som beskrivs i kapitlet Förbud av det förbjudna

Läs mer

FörsamlingsNytt hösten 2010

FörsamlingsNytt hösten 2010 kyrkan.. Svenska.... BJARREDS FORSAMLING FörsamlingsNytt hösten 2010 Välkommen till Öppet Hus på Tallkotten! I Foto: Lynn-Marie Palm Redaktionen Öresundsvägen 9 23735 Bjärred Ansvarig utgivare: www.svenskakyrkan.se/bjarred

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(20) 2(20) Grupper för person som har

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder Levnadsvillkor för människor med funktionshinder En beskrivning av levnadsvillkoren i Västra Götaland och nationellt Lättläst version Handikappkommittén 2003-11-06 Innehåll Sida Inledning 2 Arbete 3 Hur

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 1 Ordförande har ordet Jag har varit ute och rest med vår lokalförening till Skagen den 25-28 maj. Vi var 32 medlemmar som fick uppleva några

Läs mer

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, NSPH, (H)järnkoll samt Kommun- och Landstingspsykiatrin i Blekinge. PSYKIATRIVECKAN 2014,

Läs mer

Anhörigstöd Program januari mars 2016

Anhörigstöd Program januari mars 2016 Anhörigstöd Program januari mars 2016 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

Infoblad. nr 4 november 2015

Infoblad. nr 4 november 2015 Infoblad nr 4 november 2015 Ordförande har ordet Nu är det så dags igen för mörka kvällar och när vi vaknar är det frost på marken. Vi plockar fram våra lyktor och stakar och tänder levande ljus. Det ger

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Våren 2016. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge

Våren 2016. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge Våren 2016 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet

Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet Ort, datum Frågor om landstingets habiliteringsverksamhet Hej! Er familj har under det senaste året haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. För att vi ska kunna utveckla verksamheten är det viktigt

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet. Våren 2016

Senaste nytt från Anhörigstödet. Våren 2016 Senaste nytt från Anhörigstödet Våren 2016 Under våren finns det möjlighet att vara med i samtalsgrupper, tematräffar m.m. Tillsammans med de olika aktörerna hälsar vi er hjärtligt välkomna och hoppas

Läs mer

Har du svårt att sova?

Har du svårt att sova? Till äldre ungdomar, 15-18 år, och deras vårdnadshavare: Har du svårt att sova? Är du mellan 15-18 år? Har du haft svårt att sova åtminstone tre av veckans dagar de senaste tre månaderna? Stämmer något

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Consensio kompetensutveckling i samspel Vägen framåt

Consensio kompetensutveckling i samspel Vägen framåt Vägen framåt Reflektionsmaterial till workshop över myndighetsgränserna fem fiktiva case och instruktioner till workshopledare Innehållsförteckning REFLEKTIONSMATERIAL TILL WORKSHOP... 3 INSTRUKTIONER

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Anhörigstöd i Mjölby kommun

Anhörigstöd i Mjölby kommun Anhörigstöd i Mjölby kommun Det kan både skänka glädje och trygghet att hjälpa en anhörig men det kan även skapa oro, trötthet. För att orka kan man behöva stöd. Vilket stöd som behövs är olika från person

Läs mer

Kursprogram hösten 2014

Kursprogram hösten 2014 Kursprogram hösten 2014 Unga vuxna Välkommen till ADHD-center! Grundkurs om ADHD för unga vuxna och närstående Denna kurs riktar sig både till dig som har ADHD av kombinerad typ och till dig som har ADD.

Läs mer

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Södertälje

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Södertälje Program för barn- och föräldragrupper på Hösten 2012 Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

GUIDE. för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

GUIDE. för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN GUIDE för barn och ungdomar med funktionsnedsättning Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning HÄLSO- OCH SJUKVÅRD...3 NP-centrum...3 Barn- och ungdomshabiliteringen...3

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 25, V. 39, 2013. (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 25, V. 39, 2013. (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 25, V. 39, 2013. (Årgång 2) Tillgängliga natur- och kulturområden En handbok för planering och genomförande av tillgänglighetsåtgärder i skyddade utomhusmiljöer.

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013

Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013 Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013 www.taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd erbjuder föreläsningar, nätverk och samtalsgrupper för dig som hjälper en närstående. Föreläsningar Du är välkommen

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

Bemötandeguide. En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar

Bemötandeguide. En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar Bemötandeguide En vägledning med enkla tips när du möter människor med olika funktionsnedsättningar 1 Bemötandeguide En vägledning med enkla tips när du möter möter människor med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar?

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 3: 2006 Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? En studie kring barns självvärderingar

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 1 Ordförande har ordet Inför 2008 har vi lyckats få mer bassängtid på 21:an, ortopedens rehab bassäng på UMAS. Varje måndag 17.00-19.00 och

Läs mer

Februari september 2011

Februari september 2011 Februari september 2011 Ett urval av kurser och föredrag från Autismforums och Forum Funktionshinders program Programmet finns även på www.habilitering.nu Om kurserna i det här programmet Det här programmet

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Verksamhetsberättelse 1 januari 31 december, 2011

Verksamhetsberättelse 1 januari 31 december, 2011 Verksamhetsberättelse 1 januari 31 december, 2011 Föreningen hade den 31/12 2011 totalt 1620 medlemmar, att jämföra med föregående år 1747. Det är oroväckande att vi tappat så många medlemmar. Men vi är

Läs mer

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Riks-Nytt Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Innehåll: Folklig Dans i Skolan... 2 Riksstämman 2008... 2 Riksstämman 2008... 3 Regionkonferens

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Erja Lempinen innehåll En vård nära befolkningen 1 Vårt uppdrag och filosofi 2 Välkommen till våra verksamheter 4 Primärvård 4 Barn-

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO)

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO) Kommunala handikapprådet 2014-05-27 1 Plats och tid ande Messingen, Dahlén Tisdagen den 27 maj 2014, klockan 13:00-15.00 Ledamöter: Maria Fälth (KD) ordf. Kristina Klempt (FP) Lena Kanström (M) Bengt-Erik

Läs mer