ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT DECEMBER 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT DECEMBER 2014"

Transkript

1 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT DECEMBER 2014 I december 2014 fördelade Arvsfonden 142,9 miljoner kronor till 95 stycken projekt. Av dessa var 57 stycken fortsättningsprojekt och de fick dela på 78,6 miljoner kronor. Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län, STOCKHOLM Utbildningsplats skärgården har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets syfte är att ge barn och ungdomar i Stockholms län bättre förutsättningar att ta del av Stockholms skärgård, för både utbildning och rekreation. Målgruppen är barn och ungdomar i skolåldern. Skärgårdsstiftelsen vill, tillsammans med målgruppen, anpassa särskilda platser, ta fram läromedel för skolor samt inspirations- och informationsmaterial för föreningar. Särskilda insatser görs för att inkludera barn och unga med funktionsnedsättningar och barn och unga med annat modersmål än svenska. Efter projekttiden kommer de iordningsställda platser att skötas genom stiftelsens ordinarie förvaltning. Läromedel och informationsmaterial kommer att spridas genom föreningen och samarbetsorganisationerna. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. FUB:s forskningsstiftelsen ALA, STOCKHOLM Om Jag Hade En Röst har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets syfte är att ta fram nio pedagogiska filmer om hur man språktränar barn som är i behov av särskilt stöd för sin språkutveckling. Filmerna ska utformas som ett lättillgängligt verktyg för att visa hur man kan göra när man tränar barn och ungdomar med språkstörning genom konkreta exempel. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Stiftelsen Lek för Hållbarhet, STOCKHOLM Lek för Framtiden har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Genom ett samarbete mellan Lek för Hållbarhet och Rosengårds stadsdelsnämnd ska 600 barn få medverka i en lekfull, skapande verksamhet där de ska få uppleva och lära sig mer om barnkonventionen, miljö och hållbarhet. Målet är också att barnen genom lek ska utbyta erfarenheter och möta andra barn i olika stadsdelar i Malmö för att bredda sin förståelse för det mångkulturella Malmö och även få 1 (22)

2 möjligheter att utveckla sina språkkunskaper. Under projekttiden ska metoden Retoy Lab utvecklas och spridas, en metod för att stärka förskolors arbete med normer, värden och rättigheter. Regionalt projekt. Prioriterat område: Information och tillämpning av FN:s barnkonvention. Riksförbundet Attention, STOCKHOLM Min skola (fd. Skolprojektet) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Skolprojektets primära målgrupp är skolelever mellan 13 och 18 år med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Projektets syfte är att bidra till att öka målgruppens delaktighet i att utveckla och förbättra sin egen skolsituation. Projektet ska bidra till att skapa en mer pedagogisk tillgänglig skolvärld och förbättra förutsättningarna för skolelever med NPF-problematik och genomförs i samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten, Hjälpmedelsinstitutet, Sveriges Elevråd samt utvalda pilotskolor. Målet är att utveckla arbetsmetoder genom vilka målgruppens egenmakt och påverkan på sin skolsituation kan öka. Projektet ska sprida kunskap om hur man i praktiken kan få skolan att fungera för elever med olika funktionalitetsnivå. Projektets primära målgrupp är elever med NPF-problematik i åldern år, deras föräldrar, pedagoger, skolledare och stödpersonal. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Raoul Wallenberg Academy for young leaders, STOCKHOLM Varje människa kan göra skillnad har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets syfte är att sprida budskapet att varje människa kan göra skillnad. Det ska uppmuntra till civilkurage och tolerans och motverka främlingsfientlighet och rasism. Projektet är ett samarbete mellan Raoul Wallenberg Academy, Raoul Wallenberg Differencemakers, Friends och Sveriges Elevkårer. Projektet ska inspirera till breda samarbeten kring mänskliga rättigheter, värderingar, orättvisor och varje människas ansvar. Projektet genomförs under det första året i 10 kommuner. Kuber 3x3 meter med en av FN deklarationens mänskliga rättigheter på utsidan och en tom insida ska skickas ut till kommunerna och tas emot av gymnasieskolor. Skolorna får även en verktygslåda som innehåller inspiration och tips för diskussioner, utbildningsinsatser och föreläsningar kring mänskliga rättigheter. Eleverna ska utifrån arbetet med mänskliga rättigheter fylla kuben och skapa en lokal utställning/installation för mänskliga rättigheter. Nätverksträffar arrangeras varje år för lärare och elever från deltagande skolor och kommuner och skolor som deltagit år ett blir mentorsskolor för de skolor som deltar år två. Målgruppen för projektet är elever i gymnasieskolor i hela landet. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 2 (22)

3 Röda Korsets Ungdomsförbund, STOCKHOLM Kreativitet och humanitet i skolan! har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Med projektet Humanitet och Kreativitet i skolan vill Röda Korsets Ungdomsförbund skapa bättre förutsättningar för skolelever att engagera sig för humanitet och mänskliga rättigheter i skolan och på fritiden. Inom ramen för projektet har förbundet tillsammans med unga utvecklat nya material, metoder och verktyg som inspirerar unga att engagera sig. Projektets målgrupp är elever vid högstadie- och gymnasieskolor i åldern år. Projektet ska genomföras i 10 skolor i Stockholm, Göteborg och Umeå. Målet är att 600 elever ska få stöd, inspiration och verktyg för att kunna starta egna initiativ för humanitet och mänskliga rättigheter. Materialet och verktygen kommer sedan att spridas via Röda Korsets skolsajt till högstadie- och gymnasieskolor i hela landet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Insamlingsstiftelsen Choice, STOCKHOLM Ungdomar utbildar ungdomar har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att utveckla nya arbetssätt och metoder för undervisning i hälsoförebyggande kunskaper i gymnasieskolor. I samarbete med läkarstuderande från Karolinska Institutet vill Choice utbilda elever till hälsoambassadörer. Projektet har tagit fram utbildningsprogrammet TUTCH (Teens Understanding and Taking Control of Health) som bygger på att läkarstudenter undervisar gymnasieelever om kroppen och hur den påverkas av ANT. Målet är att etablera verksamheten i samtliga städer där läkarprogrammet finns (Stockholm, Uppsala, Linköping, Örebro, Göteborg, Lund och Umeå). Projektet riktar sig till gymnasieelever. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Neutrala Ungdomsföreningen, BISKOPSGÅRDEN Neutral Ungdom deltar har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Det övergripande målet med projektet är att skapa förutsättningar för unga i Biskopsgården att ta plats och försöka att påverka det egna livet, stadsdelen och göteborgssamhället i stort. Det handlar om att kunna berätta vad som är viktigt, att kunna organisera sig för förändring och att faktisk kunna ta plats och förändra: inom de tre delprojekten Med våra ögon, På våra villkor och Med våra nätverk ska Biskopsgårdens unga bland annat utbildas i opinionsbildning och förändringsarbete samt utveckla CSR-samarbeten i form av kunskapsutbyte och partnerskap. Projektet genomförs i samarbete med ABF, Kulturföreningen Fria Fantasier och CSR partners. Målgruppen för projektet är barn och unga i norra Biskopsgården och deras föräldrar. Föreningen beräknar genom det treåriga projektet att nå barn och unga utöver de cirka 200 som varje vecka deltar i föreningens nuvarande aktiviteter. Prioriterat 3 (22)

4 område: Demokrati och delaktighet. Studieförbundet Vuxenskolan, STOCKHOLM Mitt val - Valet 2014 har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet syftar till att öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Målet är att utarbeta en processmetod för att öka valdeltagandet bland målgruppen i valen Projektet ska även bidra till varaktiga samarbeten och metoder med målsättningen att varje människa med intellektuell funktionsnedsättning ska få hjälp till att förstå valets tillvägagångssätt och innehåll. Målgruppen är röstberättigade personer med intellektuell funktionsnedsättning. Totalt ska minst 500 personer ur målgruppen nås av projektet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen Skyddsvärnet i Stockholm, STOCKHOLM LifeRing har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet vänder sig till personer som är kemiskt beroende eller är f.d. missbrukare och som inte känt sig hemma i de befintliga självhjälpsgrupperna som Anonyma Alkoholister (AA), Anonyma Narkomaner (AN) eller i Drug Addicts Anonymous (DAA), delvis beroende på att många uppfattar organisationerna som kopplade till andra intressen, t.ex. religiösa. Projektet syftar till att erbjuda målgrupperna ett alternativ till den existerande 12-stegsmodellen eller den s.k. Minnesotamodellen. Skyddsvärnet i Stockholm arbetar sedan några år utifrån självhjälpsmetoden LifeRing som ursprungligen kommer från USA. Med hjälp av samarbetspartnerna önskar man nu rekrytera deltagare för att kunna bygga upp fler självhjälpsgrupper nationellt samt utveckla en hemsida med aktuell information om projektet och modellen. Projektet är nationellt. Prioriterat område: Psykisk och fysisk hälsa. Örebro läns handikappidrottsförbund (ÖLHIF), ÖREBRO Inspelet ett utvecklingsprojekt för tillgänglig idrott i Örebro län har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Personer med funktionsnedsättningar är den grupp i samhället som enligt folkhälsorapporten Onödig ohälsa 2008 som har sämst folkhälsa i Sverige, något som också bekräftas i Ungdomsstyrelsens undersökning Focus 12, Projektets utmaning är därför att skapa möjligheter för alla barn och unga i Örebro att få tillgång till ett rikt aktivitetsutbud och kunna erbjuda alla barn och ungdomar med och utan funktionsnedsättningar en meningsfull fritid. För att utveckla idrotten i distrikten ska handikappidrottsförbundet samarbeta med andra föreningar som inte är handikappidrottsföreningar för att på så sätt tillsammans skapa ett effektivare och starkare stöd till länets idrottsföreningar samt integrera handikappidrottsfrågorna i Örebro läns idrottsförbund. Ytterligare en målsättning är att starta idrottsskolor i länet för barn med och utan funktionsnedsättningar 4 (22)

5 tillsammans med Örebro universitets studerande på idrottslärarprogrammet. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), ENSKEDE Verktyg för bättre hälsa! Förebygg ohälsa hos familjer med koppling till dövblindhet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet vänder sig till familjer som har barn och ungdomar med dövblindhet. FSDB har idag ca 170 familjer som är medlemmar i förbundets föräldraråd. Samtliga familjer är spridda över landet. Enligt Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) bor det ca 400 personer med medfödd dövblindhet i landet. Varje år föds 6 8 personer med medfödd dövblindhet och ca 20 personer per år blir dövblinda av olika orsaker. Under projekttiden vill förbundet tillsammans med samarbetsparterna stärka föräldraskapet och förebygga psykisk ohälsa hos hela familjen, ge dem verktyg som stärker dem i vardagen och ett bredare kontaktnät. Information om projektets aktiviteter kommer att spridas via samarbetsorganisationernas kontaktnät samt på FSDBs hemsida. Projektet är nationellt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Riksförbundet DHB, ÖREBRO TELL-US, Teckenspråkiga Elevers Livssituation Utvecklingsstörning har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Riksförbundet genomförde för ett antal år sedan ett projekt med arvsfondsmedel där de frågade gymnasieungdomar om sin skola och fritid. Målgruppen var ungdomar som gick på riksgymnasierna för döva och hörselskadade i Örebro. Inom gruppen teckenspråkiga ungdomar finns en grupp som förutom hörselnedsättningen har en utvecklingsstörning och denna grupp ingick inte i det tidigare projektet. Eftersom ungdomar med dövhet/hörselskada i kombination med utvecklingsstörning inte tidigare tillfrågats om sina tankar och upplevelser av skola, fritid, kommunikation med familj och personal önskade förbundet i samarbete med ovanstående organisationer att genom projektet ta reda på detta. Projektet har tre delmål, ett för varje år. Under det första året ska man utveckla en eller flera metoder för hur målgruppen kan ges möjligheter att framföra sina åsikter och därmed kunna påverka sin situation, under projektets andra år ska man genomföra en studie för att ta reda på hur målgruppen själv upplever sin studietid och under projektets tredje år ska projektets resultat tillgängliggöras och spridas så att fler ur målgruppen kan ta del av den framtagna metoden. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 5 (22)

6 Stiftelsen Institutet för Independent Living (STIL), STOCKHOLM Assistanstips har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Under projekttiden ska stiftelsen tillsammans med övriga samarbetsorganisationer utveckla en enkel, informativ och sökbar databas med konkreta tips och idéer från assistansanvändare och assistenter som kan underlätta vardagen och de medmänskliga relationerna. Tipsen som läggs in på sidan ska vara beprövade och vara av mer bestående karaktär. Eftersom det oftast inte finns bara en lösning gäller det att pröva sig fram, inspireras och utifrån tipsen utveckla den bästa egna lösningen. Databasen vänder sig både till nybörjare inom assistans och till veteraner som vill hitta mer fördjupad information. Tipsen ska stödja assistansanvändare i sin arbetsledarroll och hjälpa användarna att på ett bra sätt kunna delta i familje- och samhällslivet. Några exempel: Hur visar jag nya assistenter hur de ska hjälpa mig komma upp på en trottoarkant med min rullstol när jag inte själv kan visa hur man gör? Hur korrigerar man assistenters försummelser på ett sätt som uppfattas som stöd i stället för straff? Hur ber man sin assistent att hålla sig i bakgrunden när man träffar sina vänner och sin familj utan att hon/han känner sig sårad? Nationellt projekt. Prioriterat område: FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. PeaceWorks Sweden, STOCKHOLM Låt Stå - Antirasism på schemat har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att utveckla nya metoder och verktyg för aktivt arbete mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering i högstadieskolor och gymnasier. Projektet kommer att ta fram ett läromedel som kan användas på skoltid. Lärare och elever från ett antal skolor kommer att vara delaktiga i processen med att ta fram läromedlet. Metoden för projektets arbete i skolorna går ut på att inte enbart identifiera problem utan också göra eleverna till en del av lösningen genom att de genomför egna projekt för att påverka det de själva identifierat som brister i likabehandlingsarbetet. Samtidigt ska lärare stärkas och stödjas i att själva hantera, bemöta och förebygga uttryck av rasism i klassrummen. Projektet kommer att utveckla en interaktiv plattform på internet för att samla läromaterialet och erfarenheter från olika lokala skolprojekt samt möjliggöra interaktion mellan elever och lärare vid olika medverkande skolor. Genom samarbetet med Mångkulturellt Centrum (MKC) i Botkyrka tar projektet avstamp i den senaste forskningen för att utveckla nya metoder för aktivt arbete mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering. Projektet genomförs år ett i Stockholm och Vellinge för att sedan spridas nationellt. Projektet når runt unga. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 6 (22)

7 Fritidsforum, Riksförbundet Sveriges Fritids- och Hemgårdar, STOCKHOLM Självbestämmande, inkludering & hälsa har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att utveckla fritiden och den öppna fritidsverksamhetens möjligheter för ungdomar med intellektuella begåvningsnedsättningar samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Målsättningarna är bland annat att utveckla former och forum så att målgruppens röst och självbestämmande stärks. Dessutom ska metoder, förhållningssätt och pedagogik utvecklas bland dem som arbetar inom fritidsfältet, samt strategier och modeller för samverkan mellan olika aktörer utvecklas. Projektet genomförs i åtta kommuner, där olika verksamheter och inriktningar står i fokus. Ungdomarna är drivande och medverkar i att utveckla fritidsverksamheten på lokal nivå. Projektet ska bland annat utarbeta en skrift/handbok över hur man kan samarbeta över organisatoriska gränser samt göra en publikation över goda exempel från pilotverksamheterna. Efter projekttiden ska en kursplan med kurshandledning för ledare ingå i Fritidsforums kursutbud, och fritidsgårdar/föreningar kan söka medel från Fritidsforum för att utveckla aktiviteter för och med målgruppen. Projektet beräknar nå ca 600 ungdomar i åldern år varav 350 personer har funktionsnedsättning. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Re:orient, MALMÖ Arrangörsskolan har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Moriska Paviljongen startar i samarbete med Södra Innerstadens skolor, Folkets Park, Fältgruppen och Polisen upp ett långsiktigt projekt bestående av en pedagogisk verksamhet för utsatta ungdomar i form av en arrangemangsskola. Arrangemangsskolan kommer att generera lov-aktiviteter för och av skolungdomar i Malmö stad. Projektet ger ungdomarna delaktighet i kulturlivet likväl som det motverkar våld och trakasserier samt ger ett ökat tillträde till arbetsmarknaden. Man tänker till att börja med välja ut och erbjuda två ungdomar, en kille och en tjej, från fyra närbelägna skolor att få gå i arrangemangsskolan. Det är ungdomar med ledaregenskaper som i dag använder sina talanger på ett destruktivt och negativt sätt. Ungdomarna kommer att få lära sig de olika delarna som ingår i att skapa arrangemang för sina kamrater, marknadsföring, budgetarbete, kontakt med artister etc. Detta kommer att ske under tre eftermiddagar/kvällar + en helgdag i veckan. När sedan de olika loven infaller så ska en palett med verksamhet kunna presenteras av elever för elever, primärt mellanstadie- och högstadieungdomar. Efter projekttiden har kommunen lämnat en avsiktsförklaring där man har för avsikt att följa upp de redan gjorda satsningarna med ytterligare resurser. Lokalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. 7 (22)

8 Teater Nu, GÖTEBORG Scenkonstguiden har beviljats stöd med för år 2 av 3 Scenkonstguiden syftar bl.a. till att minska klyftan mellan de unga och de mer erfarna genom att anordna publika arrangemang; mingelfester, workshops och happenings där alla scenkonstnärer medverkar på lika villkor, en plattform som tar unga skapare på allvar. På sikt ska projektet bidra till att skapa en större blandning på scenerna i regionen, där de mer erfarna scenkonstnärerna delar scen och erfarenhet med de yngre, där amatörer delar scener med de professionella. Teater Nu ska skapa en plattform för att lyfta den unga scenkonsten, men också minska klyftorna mellan ung och erfaren, amatör och professionell scenkonst. Projektet består av fyra delar: en app för iphone och Android som tipsar om och lyfter fri scenkonst, en webbsida som erbjuder fördjupning i scenkonsthändelser och event, en podcast där diskussionen förs vidare samt en fysisk mötesplats där publik och scenkonstnärer möts och där nya idéer kan skapas. Målgruppen är ungdomar och unga vuxna, scenkonstnärer och dess publik, främst i åldersspannet år. Efter projekttiden är verktygen för Scenkonstguiden skapade och ska underhållas med ekonomiskt bistånd via annonsörer på hemsidan, biljettintäkter och crowdfunding. Regionalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Söderköpings kommun, SÖDERKÖPING Ylva och Toste har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet handlar om att ta fram en interaktiv installation där barn och ungdomar är med och skapar innehåll, utformning och utveckling av en tidsmaskin som för de tillbaka till medeltiden och ger dem upplevelser som både ger en historisk kunskap och en möjlighet att se på den egna tiden utifrån ett annat perspektiv. Syftet är att barn och unga blir medskapande av en interaktiv berättelse om medeltiden som samtidigt blir en spegel som man kan använda för att förstå livet idag. De får använda sin kreativitet och får möta modern teknik för att skapa en ny pedagogisk metod. Ett mål är att visa att även utvecklingsstörda barn och ungdomar kan skapa en kulturell upplevelse, med modern teknik, som intresserar alla. Installationen fungerar genom att man projicerar ett medeltida Söderköping mot filmduk/vägg. Vad som sen kommer att ske styrs av ett dataprogram en artificiell intelligens, som kan se och reagera på vad som händer utanför med hjälp av kamera och mikrofon. Projektet kommer att ingå i Medeltidscentrums ordinarie verksamhet efter projekttidens slut. Lokalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Sensus Stockholm-Gotland, STOCKHOLM Scen Medis 5 har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet ska etablera en funkisscen i Stockholm, Scen Medis 5. Den ska drivas av personer med lätt intellektuell funktionsnedsättning. Idag driver Sensus 8 (22)

9 dagligverksamhet för målgruppen, Medis 5. Idén är att deltagarna på Medis 5 ska vara verksamma arrangörer och marknadsförare som bjuder in artister och agerar förband. De ska få utbildning i arrangörskap (bokning av artister, marknadsföring m.m.) och i sitt eget artisteri (musik, teater, film, dans m.m.). Scenen är tänkt att bli en mötesplats för målgruppen i Stockholmsområdet, inbjudna artister och publik. Man ska erbjud minst 12 konserter/år. Där ska man kunna höra och se konserter/förställningar innehållande musik, poesi, teater, filmvisningar, konst och fotoutställningar. Efter projekttiden tar Sensus ansvar för den fortsatta driften, såväl innehållsmässigt som ekonomiskt. Lokalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Berättarministeriet, STOCKHOLM Den mystiska lådan har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Berättarministeriet har fått i uppdrag av Södertälje kommun att hjälpa till i arbetet att höja skolresultaten i kommunen. Projektet avser ett utbildningsmaterial för grundskolan med syfte att lyfta kunskaperna i det svenska språket. Utbildningsmaterialet bygger på den metodik Berättarministeriet idag använder i sina skrivarverkstäder. Projektet är mätbart då det syftar till att förbättra resultaten på de nationella proven i svenska. Projektet är planerat att genomföras i fem faser där fas 1 redan påbörjats i samarbete med Ronnaskolan i Södertälje. Målgruppen, barn i åk 2-5, kommer att vara delaktiga i alla faser (med undantag av framtagandet av kommunikationsmaterial) och kommer därmed ha haft en reell påverkan på projektets utformning, vara delaktig i projektets genomförande, samt i arbetet med verksamhetens fortsättning. Efter projektets slut ska utbildningsmaterialet vara färdigställt och tillhandahållas kostnadsfritt på Berättarministeriets web till samtliga lärare/elever i Sverige. Regionalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Studiefrämjandet i Örebro, ÖREBRO Min Berättelse (tidigare Dokumentär scenkonst) har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att stärka unga människor i Baronbackarna i Örebro och lägga grunden för ett lokalt aktivt medborgarskap genom att lyfta fram de samtida berättelserna och ge ungas och ej hördas berättelser en arena att synas på. Genom att arbeta med scenkonst i bostadsområdet Baronbackarna vill man få de boende att ta makten över sina egna liv. Målet är ett ökat aktivt lokalt medborgarskap. Det målet ska uppnås genom att skapa scenkonstgrupper där de boende får mötas och berätta sina historier. Ungdomar kommer att samla in material som sammanställs sedan och formas till ett material för offentlig visning. Ungdomarna kommer att ges möjlighet att visa upp sig på en scen med musik, dans, dikt eller annat sceniskt uttryck. Arbetet kommer att ledas av deltagarna på Hällefors folkhögskolas teaterledarutbildning. För att sprida kunskapen om arbetet i projektet kommer en metodhandledning och 9 (22)

10 studiemateriel att tas fram under projektets gång. Studiefrämjandet, Örebro kommun, Bredsjö kulturkooperativ och Hällefors folkhögskola är bl.a. de som arbetar för projektets fortsättning. Lokalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Reaktor Sydost, VÄXJÖ Filmklubben har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Reaktor Sydost vill tillsammans med studieförbundet Bilda och Film i Jönköpings län, med film från världens alla hörn och ur hela filmhistorien, stärka självkänslan hos ungdomar. Fokus kommer ligga på samtalet efter filmvisningen. Diskussionerna efter filmen leder till engagemang, nya vänner, intressanta samtal, kanske rent av bättre studieresultat. Men viktigast tänkande människor som kan lyssna till andra, reflektera och bilda sig en egen nyanserad uppfattning om verkligheten. Målet med projektet är att man vill öka ungdomars samhällsengagemang. Man vill hjälpa en ny generation erövra ett bredare filmutbud. Projektet kommer även att innebära en bättre social samvaro genom bredare nätverk och kontakter. Man kommer ge utökad kunskap inom rörliga medier och kunna ge ungdomar arbetsreferenser. Ett projektmål är att starta minst 100 filmklubbar över hela landet inom tre år. Målgrupp är åringar i stad och på landsbygd. Filmvisning med filmsamtal för och av ungdomar. Vuxna ger tips och förtroende, ungdomarna agerar och bestämmer. Video-on-demand-tjänsten skapar tillgänglighet. Målgruppen styr val av plats och inte tvärtom behövs en stor bio blir det där, är det mysigare med tjockmattorna i gympasalen blir det där.filmclub ska drivas vidare på liknande sätt efter projektets slut. Målet är att bygga för en ekonomi som räcker till två tjänster och ett antal frilansare. Intäkterna baseras på det medlemmarna betalar för att få se film och delta i samtalen. Dessutom skapar Filmclub en positiv effekt på VOD-bolagets samtliga tjänster. Denna ökade avkastning ger medel tillbaka till Filmclub. Smart sponsring och reklamintäkter kommer troligen också vara en nödvändighet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Ingesunds folkhögskola/ Region Värmland, KARLSTAD Olika avtryck har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet Olika avtryck tänker utveckla samverkan och metoder som ska spridas lokalt, regionalt och nationellt i projektets organisationer och hos andra samverkande parter, för att öka tillgängligheten gentemot målgruppen människor med intellektuell funktionsnedsättning. Man vill skapa förutsättningar för målgruppen att ta steget från maktlöshet till delaktighet med möjlighet att påverka. Det vill man göra genom ett ökat utbud och fler valmöjligheter till utbildning och fritidsaktiviteter inom olika estetiska områden. Man tänker starta utbildningar på två folkhögskolor i Värmland (Ingesund i Arvika och Kyrkerud i Årjäng) inom konstnärligt skapande i form av musik, scenkonst, hantverk, färg, bild och form. Man börjar med regionalt intag för att utöka till riksintag. Projektet ska även starta studiecirklar, genomföra utställningar och 10 (22)

11 andra aktiviteter. Dessa aktiviteter är riktade till ovanstående målgrupp. Inom projektet vill man utveckla och genomföra fortbildning och kompetensutveckla personer som på olika sätt möter och arbetar med målgruppen. Projektet räknar med att nå ca 180 personer från målgruppen och kompetensutveckla ca 70 personal och övriga som möter målgruppen. Utbildningen på folkhögskolorna kommer efter projekttidens slut att fortsätta som ordinarie kurs och finansieras med statsbidrag och stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Regionalt/Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Sensus Västra Sverige, GÖTEBORG Gränslandet har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Rydals gamla fabriksfastighet har med hjälp av medel från LEADER Sjuhärad och Marks kommun byggts om till ett kreativt center där Rydals museum och Rydals Design center bl.a. huserar. Nu vill man starta upp verksamhet för att kunna ta emot personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Primärt vänder man sig till målgruppen personer i behov av särskilt stöd som man finner i dagligverksamheten och de olika särskolorna, grund-, gymnasie- och särvux. Unga arbetslösa samt barn och ungdomar kommer i mån av tid även beredas möjlighet till verksamhet inom projektets ramar. Målet med verksamheten är att skapa permanenta kulturarbetsplatser för funktionsnedsatta, kunna erbjuda kurser och fortbildning i kortare och längre form samt att skapa tillgängliga mötesplatser för alla, oberoende av förutsättningar. I Gränslandet-kreativt labb utgår man från den egna viljan att uttrycka sig. Deltagarna får verktyg för att växa och utvecklas genom att arbeta med olika kreativa material och metoder. Det kan vara bild och form, drama, teater, dans, film och musik men också kreativa hantverk av olika slag. Processen kan starta i bilduttryck och sedan via text och ord gå in i en dramatisering eller via rörelse bli en improviserad dans som sedan uttrycks i bildskapandet. Såväl Sensus som Marks kommun har skrivit under en avsiktsförklaring i syfte att ta ansvar för en fortsättning av verksamheten efter projekttidens slut. Lokalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Studieförbundet Bilda, ÄLVSJÖ Vi sjunger Hjärna har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att starta körer i hela Sverige för personer med demens, afasi, alzheimer, stroke, förvärvad hjärnskada och deras närstående och eller vårdare. Man tänker sprida den engelska modellen Singing for the Brain. De sjunger gamla sånger tillsammans och dansar till välbekant musik. De möts via toner och kan på ett lekfullt sätt nå sina kära igen. Värdet för målgruppen förutom glädjen av att sjunga tillsammans är att de kan minnas upplevelser, filmer, känslor och händelser som de förknippar med musiken vilket har många positiva effekter på de olika sjukdomstillstånden. Bilda har genomfört en pilotverksamhet i Sundsvall och Timrå, 11 (22)

12 där man via deras anhörigcentra arbetat under två terminer med två olika körer. Den engelska modellen har anpassats till svenska förhållanden och man har även lagt in små berättelser kring den musik man sjunger. En viktig del i projektet är att rekrytera och utbilda ledare runt om i Sverige. Efter projekttidens slut finns ett koncept med material, ledarutbildning och körledare. En del av verksamheten kommer att kunna ingå i Bildas ordinarie verksamhet och en del kommer kunna erbjudas till organisationer och kommuner. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Dunkelbyrån, MALMÖ Unga Metaforbrottare har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet vill bidra till att etablera Metaforbrottning i Sverige. Syftet är att uppmuntra ungas användande av metaforer som verktyg för att bättre förstå sig själva och andra. Konstformen har utvecklats av en grupp unga estradpoeter, kulturproducenter och skribenter. Här blandar man poesi, improvisationsteater och musik med lekfulla tävlingsmoment hämtade från sportens värld. Målgrupp är ungdomar år. Man vill utbilda 80 unga personer på 8 olika orter i Sverige för att på så sätt sprida Metaforbrottningen och etablera konstformen runt om i Sverige. Projektets utformning bygger på ett pilotprojekt som Dunkelbyrån genomförde i samarbete med ABF Malmö, Författarcentrum Syd och Re:Orient. Utöver det har man tagit hjälp att formulera idé, syfte och mål av en referensgrupp (10 ungdomar år), en expertgrupp (5 metaforbrottningspedagoger) och fyra erfarna kulturproducenter (rådgivning och coaching). Nationellt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Synskadades riksförbund Kalmar län, KALMAR SMS-team har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet handlar om att skapa en ny metodik för rehabilitering för personer som drabbats av stroke med synbortfall (SMS). Idag finns få initiativ till samverkan mellan stroke- och synrehabilitering. Syftet är att prova ut metoden i samarbete med brukarorganisationerna och syn-och strokerehabilitering som sedan ska sprida metoden vidare över landet. Det är cirka personer som kommer att utgöra testgrupp under projektperioden men det är cirka personer årligen som drabbas av stroke med synbortfall enligt Riks-Stroke. Projektet bygger på samarbete mellan två offentliga och två ideella parter som tidigare inte haft ett strukturerat samarbete. Projektet avser att skapa professionella SMS- team i Kalmar som en förebild för andra län i landet. Regionalt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. 12 (22)

13 Riksförbundet Cystisk Fibros, UPPSALA Vår framtid projekt för barn och unga med cystisk fibros och PCD har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet syftar till att skapa kunskap om arbets- och förhållningssätt för att öka delaktigheten för barn och unga med cystisk fibros och PCD. Det innebär information riktad till barn och unga av barn och unga, information av barn och unga till sina respektive CF-team, dokumentation av barn och ungas åsikter samt i viss mån föräldrastöd för att föräldrar ska kunna ge sitt barn stöd i att vara delaktig. En film ska dokumentera resultaten. Målgruppen är mellan 8-18 år. Projektet kommer samarbeta med CF-centrumen i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund som sedan integrerar metoderna i sitt fortsatta arbete. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. KFUM, UMEÅ Livsentreprenören har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att stärka självkänslan hos ungdomar med funktionsnedsättning genom att skapa en arena där deltagarna kan se möjligheten att kontrollera sitt eget välmående och ta ett ökat ansvar för sin hälsa. Projektet riktar sig i första hand till ca 30 elever på Riksgymnasiet för rörelsehindrade (RGRH) på Dragonskolan i Umeå. Genom gruppcoachning och individuell coaching ska ungdomarna stärkas i sina målbilder både vad gäller fritiden och livet utanför skolarbetet. Ungdomarna kommer tillsammans arbeta med olika teman inom ramen för ett brett hälsoperspektiv. Projektet ska involvera assistenter, habilitering, lärare och boendepersonal i vad som ska bli en modell som kan övergå i reguljär drift efter projektet. Målet är även att elever som deltagit i projektet ska kunna bli förebilder och mentorer till ungdomar med funktionsnedsättning. Projektets metod är tänkt att inordnas såväl i RH-skolans som i KFUM:s reguljära verksamhet. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Rädda Barnen i Göteborg, GÖTEBORG Ett fredat rum - En samverkansmodell för att ge stöd till barn i vårdnadstvist har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Syftet med projektet är att utveckla en samverkansmodell där barn som lever i vårdnadstvist erbjuds individuell behandling medan föräldrabehandling sker separat. Vidare är syftet att utvärdera, dokumentera, sprida och implementera modellen. Målgruppen är barn i så kallade högkonfliktfamiljer som inte faller inom ramen för redan befintliga verksamheter och vars behov idag riskerar att åsidosättas på grund av vårdnadstvistens komplexitet. Projektet genomförs av Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i livsutsatta situationer i Göteborg, initialt med samarbete med kommunerna Göteborg, Mölndal och Ale. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av fysisk och psykisk hälsa. 13 (22)

14 Kvinnors Nätverk, STOCKHOLM Linnahemmet. Behovsanpassat akutboende med behandlingsinsatser för unga personer som blivit/riskerar att bli gifta mot sin vilja har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att starta upp ett litet behovsanpassat akutboende med behandlingsinsatser för flickor och unga kvinnor i åldrarna år som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld, med omfattande behov av stöd dygnet runt. I boendet ska det finnas personal med gedigen kompetens kring målgruppen. Till boendet ska specialister på exempelvis kris- och traumabearbetning vara knutna, för att med kort varsel kunna tillgodose ungdomarnas behov av särskild hjälp. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av fysisk och psykisk hälsa. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) i Sörmland- Östergötland, NYKÖPING Barn och ungdomar i samarbete påverkar föräldrars värderingar och kunskaper har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Syftet med projektet är att öka kunskapen kring trafiksäkerhet bland föräldrar till förskolebarn. Särskilt fokus ligger på att nå föräldragrupper som behöver ökade kunskaper om säkerhet i trafiken. Ungdomar på ett medieprogram ska göra en film tillsammans med barn på förskolor. Filmen ska sedan fungera som utbildningsmaterial och även ett handledningsmaterial kommer att utarbetas. Inom projektet utbildas SFI-lärare och förskolepersonal för att kunna sprida information och kunskap om trafiksäkerhet till elever, barn och föräldrar. Därefter utbildas SFI-elever och föräldrar av pedagogerna. Material och metod ska sedan spridas till övriga län i landet. Totalt beräknas ca 2000 barn att nås av projektet. Lokalt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Macken Växjö Ekonomisk Förening, VÄXJÖ Kläder och möbler för alla har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets syfte är att utveckla ett affärskoncept i att omskapa kläder och möbler för personer med funktionshinder. Personer som själva har funktionshinder och som har kunskaper inom textilområdet och snickeri ska tillsammans med designers erbjuda individuella lösningar till personer som önskar få sina kläder eller möbler omgjorda så att de blir funktionella. I projektet ingår att marknadsföra tjänsten, att undersöka driftformen för reguljär drift och att sprida konceptet till andra regioner i landet genom deltagande i mässor och via andra kanaler. Prioriterat område: Demokrati och Delaktighet. 14 (22)

15 IPA-Barns Rätt till lek, STOCKHOLM Barn som inte leker har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets mål är att kunna erbjuda en lättfattlig information, ett verktyg och ett arbetssätt som bidrar till att barn som inte knäckt lekkoden får ett utvecklande stöd. Syftet är att finna verksamma metoder och förhållningssätt för att förbättra för de barn som inte leker. Förhoppningen är att de metoder som utarbetas ska bli så goda så de blir en del av vardagliga förhållningssätt i utbildningar och verksamheter. Konkreta resultat av projektet kan bli enkla diagnostiska instrument liknande BOEL-testet eller 3 4-årskontroll. Möjliga användare är lärarutbildning, barnavårdcentraler, parklekar, öppna förskolor, fritidshem m.fl. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Hjärtebarnsförbundet, STOCKHOLM Föräldrar lär av varandra har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet är riktat till barn med medfödda hjärtfel, deras syskon och föräldrar. Målet är att nå 40 familjer genom projektet. Projektet ska skapa nya mötesplatser, i samarbete med sjukvården, där föräldrarna får och delar information och kunskap med varandra. En så kallad expertförälder i samarbete med kontaktsjuksköterska medverkar och berättar om sin situation och familjens erfarenheter. Projektet görs i samarbete med sjukvården och har som mål att föräldrarna ska få förutsättningar att vara bra föräldrar i vardagen. Expertföräldrar och kontaktsjuksköterskor utbildas och föräldrastödsgrupper startas. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Ándale, LUND Jag vill vara ett barn som alla andra har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets syfte är att ge papperslösa barn en chans att uppleva sin barndom och sina ungdomsår som något positivt. Sekundärt syfte är att medvetandegöra barnens situation i Sverige för allmänheten sett ur barnens perspektiv. En plattform bestående av volontärer som kan bli stödpersoner åt papperslösa barn byggs upp. Ambitionen är att individanpassa stödfunktionen till barnets behov, omständigheter och situation. Barnen ska få möjligheter att leka och göra aktiviteter utan att säkerheten äventyras. Träffarna bygger på att man tillsammans gör övningar, aktiviteter, samtal och samarbetar. Projektet kommer att sammanställas till en utställning och en hemsida med barnens egna berättelser. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. 15 (22)

16 Riksförbundet för Hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende (RFHL) i Stockholm, STOCKHOLM Qrut har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Att hitta konkreta former för socialt, psykologiskt och juridiskt stöd till minst 40 mammor och deras barn boende i Stockholmsområdet. Målgruppen är barn som är placerade inom socialtjänsten och deras mammor. Projektet vill hitta former för att stötta mammor som riskerar att få sina barn omhändertagna av socialtjänsten, utgöra ett stöd under en redan pågående omhändertagande process, hitta former för att underlätta fortsatt kontakt mellan biologisk mamma och ett redan omhändertaget barn samt underlätta hemtagningen av barn som redan varit omhändertagna. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Folkbildningsföreningen i Malmö, MALMÖ Bärfis- Barns upptäckar- och skaparglädje med naturen har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Målgruppen är barn och ungdomar i Höör och i Malmö (Lindängen, Seved och Sofielund). Syftet med projektet är att stärka barn och ungdomar i deras roll som aktiva medskapare i uppbyggandet av ett hållbart samhälle och ett värdigt liv. Aktiviter som planeras är aktiviteter i skogsträdgård, i skolor och i de olika stadsdelarna. Varje delprojekt ska ha en projektledare som samarbetar med en grupp barn eller ungdomar och deras pedagog. Skogsträdgårdskonceptet är en del i permakulturtänkandet som är handlingsinriktad och fokuserar på lösningar. Problem vänds till möjligheter och den egna förmågan att göra saker här och nu betonas. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Sensus Studieförbund Falun, FALUN Förberedande amningskurs för blivande föräldrar har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet vill utveckla en amningskurs som är mer samtalsgrupp än föreläsningar. Målgruppen är blivande föräldrar och omföderskor och deras partners. Projektet riktar sig mot Dalarnas befolkning till en början och under år två och tre till hela landet. Sammanlagt vill projektet nå minst blivande föräldrar. Under projekttiden är målet att utbilda 35 amningsrådgivare till nya kursledare. Målsättningen är att stärka de blivande föräldrarna självförtroende vad gäller amning och att färre amningsproblem ska uppstå. Vid projektets slut ska Amningshjälpen vara medlemsorganisation hos Sensus och amningskurserna vara en del av studieförbundets basutbud. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. 16 (22)

17 Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, HÄGERSTEN Unga som resurs i arbetslivet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet ger unga mellan år möjlighet att på egna villkor slutföra utbildningar som de inte kunnat klara av på grund av psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Projektet kommer att genomföras i tre kommuner år ett, och successivt utökas geografiskt. Metoden bygger på supported education. Deltagarna kommer ha en lokal handledare som stödjer dem genom de olika utbildningarna som de väljer att slutföra. Projektet ska leva vidare på olika sätt lokalt i samverkan med olika samarbetsorganisationer. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Maktsalongen, STOCKHOLM Akademien (Tidigare Jämställdhetsakademien) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att ge organisationer i det unga civilsamhället praktiska verktyg för att förbättra jämställdheten och utmana maktobalansen inom de egna organisationerna. Under tre år ska organisationer delta i ett ettårigt program. Arbetet kommer att utgå från vilka problem och utmaningar som finns i varje enskild organisation. Varje deltagande organisation stöttas av projektet, och får en mentor. Efter projektets gång ska erfarenheter och best practices spridas via nätet och via tryckt material, och andra organisationer ska kunna köpa utbildningar i framtiden. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Handikapphistoriska föreningen, SPÅNGA Utbildning av museipersonal för bildande av nätverk kring funktionshinderperspektivet (Fokus) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Syftet är att, i nära samarbete med funktionshinderrörelsen, ta fram en utbildning och utbilda 20 personer från museisektorn från olika delar av landet i hur man beaktar funktionshinderaspekter vid insamling, dokumentation, utställning och pedagogisk verksamhet. Syftet är att museernas innehåll i högre utsträckning ska återspegla erfarenheter som personer med funktionsnedsättning har. Projektet vill även etablera bestående samarbeten mellan länsmuseum och funktionshinderrörelsen regionalt, samt skapa ett nationellt nätverk mellan museer och funktionshinderrörelsen för fortsatt arbete med funktionshinderaspekter i museernas arbete. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Projektor ideell förening, VÄXJÖ På ingång (tidigare SKOL+) har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Det övergripande målet med På Ingång är att organisera fritiden för nyanlända ungdomar/barn (både ensamkommande och med familj) i Växjö kommun som saknar 17 (22)

18 naturliga kontaktytor. Alla aktiviteter som görs planeras tillsammans med målgruppen och har som syfte att skapa integration, en meningsfull fritid, nya vägar in i samhället, ge övning i praktisk svenska samt vara ett forum för regelbundna möten med svenskfödda ungdomar. Tidigt under projektet ska svenskfödda och nyanlända ungdomar tillsammans planera, skapa och slutligen driva en varaktig plattform med en modell för rekrytering, verksamhet och finansiering för nyanlända ungdomar. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. HSO, SKÅNE Redskapsboden har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att ta fram en uppsättning arbetsredskap för att kunna förverkliga FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättningar. Projektet syftar till att omvandla olika artiklar till konkreta verktyg utifrån olika variabler. Redskapsboden ska kunna användas av enskilda människor med funktionsnedsättningar, organisationer och företrädare för organisationer, myndigheter, kommuner, företag, etc. Verktygen tas fram genom arbetsgrupper och testas ute i verksamheterna, för att senare spridas i första hand inom Skåneregionen men även nationellt. Prioriterat område: FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Svenska Samernas Riksförbund, UMEÅ Aktavuohta har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Syftet med projektet är att öka ungas möjligheter till inflytande och delaktighet i samebyarna. Målgruppen för projektet är ungdomar upp till 23 år som har eller vill satsa på renskötseln som sitt stadigvarande arbete och har intressen i samebyns arbete och uppbyggnad. En ungdom/sameby ska genomgå en tvåårigutbildning, som anpassas efter renskötselåret. Under projektets gång får ungdomarna mentorer i samebyarna, som ska stötta ungdomarna i deras arbete inom samebyns organisation under och efter projektet. En grupp med renskötande ungdomar ska bildas under SSR, som ska träffas minst två gånger om året efter projekttidens slut för att deltagarna ska kunna utbyta erfarenheter och stötta varandra i framtiden. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen Idrott för Handikappade, MALMÖ Aktiva killar har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet ämnar med fysiska och sociala aktiviteter - jobba med unga killars sociala kompetens, självkänsla och självförtroende. Målgruppen är i första hand unga killar med rörelsenedsättning. Under det första året skapas tre grupper med ca 10 killar, och under projektets gång ska de som vill utbildas till ledare för nya grupper i den egna föreningen, eller i andra föreningar. Projektet ska leva vidare i genom att 18 (22)

19 föreningen, samt andra lokala föreningar/organisationer tar över ansvaret för grupperna och aktiviteterna. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Föreningen för de Neurosedynskadade, SOLNA Hälsa ett steg i taget har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektets syfte är att stötta personer med multipla extremitetsskador till en mer hälsosam livsstil och att förebygga och minimera onödiga psykiska och fysiska hälsoproblem. Projektet består av 3 hälsoträffar per år. Varje hälsoträff innehåller fyra huvuddelar: kost, träning, sund livsstil och copingstrategier. Samtliga deltagare ska ha en personlig coach som håller kontakten med deltagarna mellan träffarna och hjälper till att arrangera träningsmöjligheter på hemmaplan. I storstäderna ska särskilda träningsgrupper startas. Deltagarna ska också hålla kontakten och utbyta erfarenheter via webben mellan träffarna. Nya grupper deltar varje år. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. RFSL, Stockholm HBTQ-kojan har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 HBTQ-kojan är en tilläggsansökan på det 3-åriga projektet Trampolin - mentorsprogram på internet för unga HBT-personer. Syftet med Trampolin-projektet är att förbättra den psykosociala hälsan och minska utsattheten bland HBTungdomar år. Detta gör föreningen genom att erbjuda ungdomar en trygg arena för stöd och samtal. Projektets kärna är ett mentorskapsprogram på nätet vilket innebär personliga regelbundna kontakter mellan mentor och ungdom. Således planeras en utveckling och genomförande av mentorskapsmetoden, rekrytering och utbildning av mentorer, skapande av hemsida, samt sammanställning och spridning av erfarenheter i en metodbok. Metodmaterielet ska offentliggöras den 12/12. I tilläggsansökan vill föreningen skapa ökad tillgänglighet för målgrupperna HBTQungdomar med funktionshinder och de som har andra modersmål än svenska. Man vill undersöka tillgänglighetsbegreppet ut ett intersektionellt perspektiv och visa hur det kan omsättas i praktiken. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Real Stars Ideell organisation, GÖTEBORG Fair sex: Nätverket har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Detta projekt, som består av två delar, vänder sig till ungdomar i åldern år och målet är att så många som möjligt ska kunna ta till sig frågan trafficking och känna att de kan påverka utvecklingen i rätt riktning. Dels ska ungdomarna delta i olika workshops och andra kreativa tillställningar i skolor och andra ungdomsverksamheter, dels ska det tas fram ett webbaserat interaktivt läromedel 19 (22)

20 (Nätverket) på temat trafficking, sexuella värderingar och normer. I den första delen kommer ungdomarna att använda verktyg som mode, konst, design för att utveckla och ta tillvara på sin kreativa förmåga. Allt som tas fram kommer dels att visas upp på olika utställningar bl. a på museer och ungdomshus men även att finnas tillgängligt på en webbplattform som byggs upp. Läromedlet ska kunna användas av både skolor och organisationer som arbetar med jämlikhet, jämställdhet, mänskliga rättigheter och värderingsfrågor kring sex och samlevnad. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbning. Lunds Fontänhus, LUND En väg framåt har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet är att utveckla en stödverksamhet för universitetsstuderande som lider av psykisk ohälsa. Projektet ska erbjuda det sociala stöd och den struktur som deltagarna behöver för att kunna genomföra sina studier och sedan klara att ge sig ut i arbetslivet utan skadad självkänsla. Projektet räknar med att ha 20 studerande deltagare per termin. Studenterna rekryteras i samarbete med studenthälsan, studievägledning, studentkårerna som är knutna till Lunds universitet. Deltagarna erbjuds handledning och studieplats samt en social plattform i Fontänhusets lokaler. Lokalt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), GÖTEBORG Kraftkällan har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att starta upp ett program för unga kvinnor, år, som har en önskan om en förändrad livsstil, fri från alkohol/droger och kriminalitet. Målet är att starta upp ett motivationsboende för den målgrupp som oftast är utsatta för våld i nära relationer med en närstående med bakgrund i gängkriminalitet. Förutom motivationsprogram med placering på boendet eller dagverksamhet för de unga kvinnor som inte har möjlighet att flytta till boendet så ska man även erbjuda deras barn en plattform där de får möjlighet att delta i öppet hus och stödgrupper. I samband med detta kommer man att erbjuda mammorna verktyg för att stärka sitt föräldraskap tillsammans med en rad organisationer och myndigheter som är med i projektet som samarbetspartners. Lokalt projekt. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbning. Riksförbundet Attention, JOHANNESHOV Attention Fri har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att utveckla metoder som ska effektivisera återanpassningen till samhället för de som har ADHD (eller annan närliggande NPF-problematik) och är/har varit kriminella. Målet är att målgruppen ska vara bättre rustade för att leva ett meningsfullt liv utan kriminalitet och missbruk samt lärt sig att ta ansvar för sin 20 (22)

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter.

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter. Projektbeskrivning Projektetsnamn: Berätta! Sökande: De Ungas Sommarakademi på Konstepidemin, Göteborg Kontaktperson: Sofia Åhrman, projektledare 0708-144104, sofia@konstepidemin.se, Adress: Konstepidemin,

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Faktahäfte Hälsa och sjukvård

Faktahäfte Hälsa och sjukvård Faktahäfte Hälsa och sjukvård Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt i konventionens artiklar

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan 1 1. Presentation av verksamheten Resursskolorna består av Loftebyskolan 1-6 och 6-9, Odenskolan samt Mobila Resursskolan.

Läs mer

Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu

Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu Upprättad av Madelein Kattel Verksamhetschef Verksamhetsplan 2016 Bufff Stockholm är en ideell förening som är partipolitiskt och

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Plan för personer med funktionsnedsättning

Plan för personer med funktionsnedsättning Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-25 125 Plan för personer med funktionsnedsättning Syfte Syftet med planen är att personer med funktionsnedsättning i Värmdö kommun ska ha samma förutsättningar och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. UPPGIFTSMÅTT BILAGOR FÖR UPPFÖLJNING

Läs mer

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Artister för miljön Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Bakgrund Med den mängd människor vi är och kommer att bli på jorden, i kombination med det nuvarande sättet att

Läs mer

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Hej alla barn och föräldrar, Hoppas att ni alla har haft en trevlig Valborg. Vi jobbar på i full fart för att välkomna er till en spännande skolstart i höst. Maija

Läs mer

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-195/2013 SID 1 (8) 2013-02-27 Handläggare: Carina Cannertoft/ Christina Grönberg Telefon: 08-508 43 028/ 508

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Magnarp 2013-03-04 Magnarps skola Telefon E-post Magnarps Byaväg 333 Pelle 0708225897 allakan@skola.engelholm.se 266 55 VEJBYSTRAND Andreas 0708225884

Magnarp 2013-03-04 Magnarps skola Telefon E-post Magnarps Byaväg 333 Pelle 0708225897 allakan@skola.engelholm.se 266 55 VEJBYSTRAND Andreas 0708225884 Magnarp 2013-03-04 Projektbeskrivning: Rullstolshinderbana (Här får man möjlighet att pröva på att ta sig fram i rullstol i olika miljöer) Rullstolsbasket (Basket sittande i rullstolar, mobila sänkta basketkorgar)

Läs mer

Utbildningen Service inom äldreomsorg

Utbildningen Service inom äldreomsorg Sammanfattning av overheadbilder, som jag har använt i samband med föreläsningen: Utbildning i tiden för framtiden.. Jag delar med mig av kunskaper och erfarenheter. Tag gärna kontakt med Karin Gavér,

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Pascal 2006-04-24, bilaga 1

Pascal 2006-04-24, bilaga 1 Pascal 2006-04-24, bilaga 1 Bilaga med kompletteringar till tidigare ansökan Projektområde: Tillgänglighet till kultur för personer med funktionshinder Projektets namn: PASCAL påtryck intryck uttryck avtryck

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids?

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids? Genom att utmana barn till att successivt vidga och fördjupa sina kunskaper om sig själva, och sin omvärld samt ta tillvara deras nyfikenhet, företagsamhet och lust att lära stimuleras barns allsidiga

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM.

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Barn- och utbildningsförvaltningen Väskinde skola Kvalitetsredovisning 2005/2006 Sid 1 (5) Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Allmänt Rektorsområdet omfattar tre socknar Väskinde, Bro samt

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv -vad säger forskningen och hur ska vi arbeta i praktiken? Anders Trumberg Enheten för hållbar utveckling anders.trumberg@ Vad är fattigdom? Hur mäter vi fattigdom?

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvarig för Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling är rektor Heléne Lagerquist som tillsammans

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2014-06-10 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan sker på samma sätt som för intresseanmälan, d.v.s. via Internet. www.skolutveckling.se efter 1:a oktober med stor sannolikhet www.skolverket.se

Läs mer

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och avdelningsansvariga pedagoger

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

-Ett projekt om barn och ungdomars rättigheter. -av Sara Mühling

-Ett projekt om barn och ungdomars rättigheter. -av Sara Mühling -Ett projekt om barn och ungdomars rättigheter -av Sara Mühling Startade hösten 2008 som ett lokalt initiativ i Norrköping. Länsstyrelsen Östergötland, polisen tillsammans med Rädda Barnen i Norrköping.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

PARTNERSKAP FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE LÄRANDE

PARTNERSKAP FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE LÄRANDE PARTNERSKAP FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE LÄRANDE På Scania arbetar vi aktivt med att höja intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och ungdomar. Därför är Tom Tits Experiment en självklar samarbetspartner

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016.

VERKSAMHETSPLAN 2016. VERKSAMHETSPLAN 2016. Vi utgår från Barnkonventionen i vårt arbete, i synnerhet artikel 12,13 och 31. Artikel 12 & 13; rör alla barns inflytande och demokratiska rättigheter- vikten av att lyssna in och

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer