PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN Varje onsdagskväll på ditt eget länsmuseum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN Varje onsdagskväll på ditt eget länsmuseum"

Transkript

1 PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2019 Varje onsdagskväll på ditt eget länsmuseum

2 Hej! Hösten är här och vi bjuder på en blandad kompott av onsdagsprogram varje vecka nästan ända fram till jul. Varje program varar 1-1,5 timme där inget annat anges. Förköp din biljett på eller i vår reception. Kostnad: 75 kr med årskort, 125 kr utan där inget annat anges. Drop in i mån av plats. Välkommen! Fredag 6 september kl KALMARSUND PRIDE PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM LUNCHFÖRELÄSNING: ULRIKA STÅLHAMMAR KVINNA I MANSKLÄDER. HBTQ UNDER SVENSK STORMAKTSTID Med Peter Danielsson, historiker Ta del av den spännande och berörande livsberättelsen om den småländska militärdottern Ulrika Stålhammar som förklädde sig till man, tog värvning och gifte sig med en kvinna i början av 1700-talet en tid när homosexualitet bestraffades med döden. Måndag 9 september kl Obs veckodagen! HUR HOMO BLEV SAPIENS Med Peter Gärdenfors, seniorprofessor i kognitionsvetenskap, Lunds universitet Människans tänkande skiljer sig från de andra djurens, framför allt genom att hon har en rikare inre värld. Hon kan resonera om orsaker och verkningar, även om abstrakta förhållanden. Hon kan föreställa sig att hon kommer att vara annorlunda i framtiden och planera därefter. Hon kan också sätta sig in i andras inre världar vad de känner, vill och tänker. Hon undervisar - och hon har ett språk. Föreläsningen kommer att handla om hur dessa kognitiva förmågor har uppstått under människans evolution. Fri entré drop in, först till kvarn! Föreläsningen hålls i samarbete med Linnéuniversitetet.

3 Onsdag 11 september kl cirka MINNESKVÄLL: VÅR VÄN LOTTE LASERSTEIN Med Peter Fors och Katarina Sandström, Kalmar Den talangfulla konstnärinnan Lotte Laserstein ( ) förutspåddes en lysande målarkarriär i Berlin, men Hitlers maktövertagande satte brutalt stopp för den. Laserstein begav sig till Sverige och slog sig så småningom ner i Kalmar och på Öland. I dag visas hennes målningar vid stora utställningar i Frankfurt och Berlin och hennes konst får återigen den uppmärksamhet den förtjänar. Peter Fors och Katarina Sandström, goda vänner till Lotte, berättar under kvällen om konstnärinnans liv och verk. Därefter släpper vi ordet fritt och du är varmt välkommen att dela med dig av dina minnen om Lotte Laserstein eller enbart lyssna. Ta gärna med dig en målning eller någon minnessak du vill visa. Onsdag 18 september kl 18 KRONANS KANONKANONER Med Angelica Fingal, konservator, och Lars Einarsson, projektledare Kanonerna från regalskeppet Kronan har en spännande historia. Flera är trofékanoner som tagits som krigsbyten innan de placerades på stormaktstidens superskepp. De bär på deviser och spännande inskriptioner som berättar en historia om människor och makt, liv och död. Just nu pågår arbetet med att konservera, bevara, och dokumentera Kronans kanoner. Under kvällen tar du del av de nya kunskaper som arbetet har gett oss.

4 ALLTID FRI ENTRÉ VID VERNISSAGE! Onsdag 18 september kl VERNISSAGE: SINSEMELLAN GUNILLA SKYTTLAS GARDEROB En utställning om vänskap, kärlek till konsten och textilt återbruk Maria Nordenson Carlgren Maria Nordenson Carlgren Maria Nordenson Carlgren och Gunilla Skyttla lärde känna varandra i början av 80-talet. Maria sydde Gunillas kläder av återbrukade textilier och fick kärleksfulla konstverk tillbaka. Maria Nordenson Carlgren visar ett urval av Gunillas Skyttlas kläder, konst, brev och skisser. Och berättar historien om vänskapen sinsemellan de båda kvinnorna. Utställningen visas till och med 10 november Alltid fri entré vid vernissage!

5 Onsdag 25 september kl TALETS GLÖMDA KVINNOPIONJÄRER Med Ingrid Klefbäck, fil dr och lektor i jämställdhet, Borgehage Ingrid Klefbäck berättar om Sofie Adlersparre från Helgerum i Västerviks kommun och Rosalie Olivecrona som var två framstående pionjärer inom den svenska kvinnorörelsen. De startade tidskrifter, grundade skolor för föräldralösa barn, startade sjuksköterskeutbildning och hjälpte fattiga kvinnor att försörja sig. Rosalie Olivecrona

6 Onsdag 2 oktober kl 18 FAVORIT I REPRIS: BERÄTTELSER FRÅN EN FATTIGKYRKOGÅRD Med Cecilia Ring, arkeolog, Kalmar läns museum Under asfalten på Esplanaden i Kalmar döljer sig Sankta Gertruds kyrkogård där människor har begravts från medeltiden och fram till 1870-talet. Kyrkogården har tidvis varit en plats där de allra fattigaste och sjuka har vigts till den sista vilan och ofta refererar man till den som pest- och kolerakyrkogård. Arkeologiska undersökningar genomfördes häromåret i samband med att Kalmar vatten bytte ut sitt ledningsnät. Ungefär 60 gravlagda har dokumenterats; från små barn till vuxna. Analyser av skelett visar att många lidit av svält och haft en mycket dålig tandstatus. Under kvällen ger Cecilia Ring en bild av de döda, främst med utgångspunkt från benmaterialet. Föreläsningen är en repris från våren 2019.

7 Onsdag 9 oktober kl 18 KLIMAT OCH HÅLLBARHET: MÄNNISKANS PÅVERKAN PÅ ÖSTERSJÖN FRÅN BRONSÅLDERN OCH FRAM TILL IDAG Med Catherine Legrand, professor i marinekologi Miljöföroreningar är ingen ny företeelse. Fiske, jakt, sjöfart, övergödning, skräp, föroreningar och avfall har på olika sätt påverkat Östersjön i olika tider. Catherine Legrand ger oss under kvällen en historisk tillbakablick över hur det har sett ut från bronsåldern och fram till idag. Vad kan vi lära av det förflutna när det gäller att ta hand om Östersjön i framtiden? Foto: Jon Flobrant/Unsplash. Onsdag 16 oktober kl FAVORIT I REPRIS: VÅR TID VAR DÅ Med teaterelever från Jenny Nyströmsskolan och personal från Kalmar läns museum Upplev decennierna från populära tv-serien Vår tid är nu under en helkväll! Det bjuds på mat, musik och mode från tiden. Jenny Nyströmsskolans teaterelever levandegör personer och berättelser i teatertablåer och i en historisk modevisning. Museichef Örjan Molander berättar om tidsandan och om hur vi byggde och bodde. Frågesport om stort och smått med fina priser! Entré: 295 kronor inklusive tidstypiskt tilltugg. Ingen årskortsrabatt. Boka och betala din biljett själv direkt på nätet, bokning eller i vår reception. Foto: Walter Olson. Från Kalmar läns museums samlingar.

8 Onsdag 23 oktober kl 18 DITT LIV MED HUND ATT LEDA EN VÄN Med Jenny Forsberg, hundpsykolog Hunden har varit människans bästa vän i flera tusen år, men det är inte alltid så lätt att förstå vår fyrfota väns signaler och beteenden. Jenny Forsberg, hundpsykolog, berättar om hundens förhållande till människan genom historien och ger oss sedan råd om hur vi genom ledarskap och med tillit, kunskap och förståelse kan bygga upp den allra bästa relationen med vår hund. Vi lär oss hundspråk, att tolka signaler och att prata med vår bästa vän. Kom gärna med frågor om vad just du vill ha hjälp med och svar på! Foto: Walter Olson, Från Kalmar läns museums samlingar. Onsdag 30 oktober kl 18 DROTTNING KRISTINA DEN MOTVILLIGA MONARKEN Med Peter Danielsson, historiker, Kalmar läns museum Gustav II Adolfs dotter Kristina uppfostrades till regent men var en motvillig sådan abdikerade hon, konverterade till katolicismen och begav sig till Rom. Historiker Peter Danielsson tecknar ett spännande levnadsöde om en person som var mycket ovanlig för sin tid.

9 Onsdag 6 november kl 18 MÄNNISKOR OCH MURAR I 1600-TALETS KALMAR I mitten av 1600-talet övergavs den medeltida stadskärnan i slottets närhet och en ny, modern befäst stad växte upp på Kvarnholmen. Hur byggdes murverk och bastioner? Vilka var människorna i staden och hur bodde och levde de? Byggnadsantikvarie Jan Westergren, som har medverkat vid restaureringen av befästningsverken kring Kvarnholmen och historiker Magdalena Jonsson, som varje år leder de populära kyrkogårdsteaterföreställningarna, ger under kvällen en bild av människor och murar i 1600-talsstaden Kalmar.

10 Onsdag 13 november kl 18 ANNA PETRUS SKULPTÖR, DANSARE OCH FORMGIVARE Med Richard Edlund, antikvarie, Kalmar läns museum Anna Petrus ( ) var en av det tidiga 1920-talets mest nyskapande formgivare som hade ett nära samarbete med både Svenskt Tenn och Näfverkvarns bruk. När hon gick bort 1949 var hon i det närmaste bortglömd. Vad var det som hände under tiden där emellan? På senare år har hennes uttrycksfulla konst uppmärksammats och hennes alster går för höga summor på auktionshusens kvalitetsauktioner. Anna Petrus har flera kopplingar till Kalmar och i kväll får vi möta hennes formvärld, samarbetspartners och höra mer om hennes liv. Tips: Se Anna Petrus dansa tango med Isaac Grünewald här:

11 Onsdag 20 november kl FIXARAKUTEN TEMA ÅTERBRUK Med Adam Norman, textilhistoriker, och Maria Kanje, Kalmar läns museum Välkommen på höstens mest kreativa kväll som hålls bland tyger, band och pärlor i vår kostymateljé! Kvällens ledord är återbruk och du tar med dig ett klädesplagg eller flera som du vill rädda eller förnya. Vi bjuder på kunskap, tips och inspiration. Under kvällen erbjuder vi också en visning i vår historiska klädkammare och du har möjlighet att prova originalplagg och hattar från svunna tider. Förköp din biljett på eller i vår reception. Kostnad: 200 kronor inklusive frukt och bubbelvatten. Ingen årskortsrabatt. Onsdag 27 november kl 18 NYTT LJUS PÅ VRAKEN I KVARTERET ELDAREN DEL 2 Med Lars Einarsson och Nicholas Nilsson, arkeologer Kalmar läns museum Visst minns du vraket i kvarteret Eldaren som skulle lyftas upp, dokumenteras och flyttas i samband med nya universitetsbygget på Barlastholmen? Vid utgrävningarna såg inte bara det kända vraket dagens ljus arkeologerna hittade tre båtar till som har använts som utfyllnad när havsnära delar i Kalmar fylldes ut under och 1800-talen. Prover har tagits och den här kvällen får vi veta allt om de nya kunskaper analyserna har gett oss om Kalmar som sjöfartsstad vid den här tiden.

12 ALLTID FRI ENTRÉ VID VERNISSAGE! 4 december kl NY UTSTÄLLNING! VERNISSAGE: DIREKT FRÅN SVEN-HARRYS: JENNY NYSTRÖM Vi är stolta och glada över att kunna presentera succéutställningen om Jenny Nyström från Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Nu visar vi den folkkära och mångsidiga Kalmarkonstnärinnans verk på två våningsplan. Barbro Johnsson, förste antikvarie och ansvarig tjänsteman för Jenny Nyström- och Curt Stoopendaalstiftelsen vid Kalmar läns museum, berättar under kvällen om en mycket skicklig och mångsidig konstnär som dessutom försörjde sin familj i en tid då en kvinna främst skulle vara maka och mor. Fri entré! Drop in. Utställningen visas till och med 29/ v

13 11 december kl 12 & kl 18 SENASTE NYTT FRÅN SANDBY BORG Med Helena Victor, arkeolog och projektledare Gåtan kring den brutala massaker som drabbade invånarna i öländska Sandby borg för 1500 år sedan fortsätter att fängsla och fascinera. Arkeologerna lägger pussel med hjälp av moderna metoder som DNA- och tandanalyser och under föreläsningen berättar Helena Victor om de senaste resultaten och teorierna kring det som hände i borgen. Foto: Daniel Lindskog

14 A! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! XTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXT

15 EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EX POPULÄR FÖRELÄSNINGSSERIE FORTSÄTTER I HÖST! HISTORISKA KÄNDISAR PÅ VÄG MOT STORMAKTSTIDEN Nu är säsong 2 av historiker Peter Danielssons populära föreläsningsserie om historiska kändisar här! Säsong 1 avslutades med Gustav Vasa och Nils Dacke och nu fortsätter vi kronologiskt med kungligheter under och 1600-talen. Vi vill redan nu puffa för att det under våren 2020 blir en säsong 3 som vi helt och hållet viker åt svensk stormaktstid! Fredag 13/9 kl 10: KARIN MÅNSDOTTER FRÅN BONDFLICKA TILL SVERIGES DROTTNING Fredag 27/9 kl 10: KATARINA JAGELLONICA - JOHAN III:S KATOLSKA HUSTRU Fredag 11/10 kl 10: KARL IX - ADELNS MAKTLYSTNE FIENDE Fredag 25/10 kl 10: GUSTAV II ADOLF STORMAKTSTIDENS KRIGARKONUNG Onsdag 30/10 obs kvällstid kl 18: DROTTNING KRISTINA DEN MOTVILLIGA MONARKEN RA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA

16 Utställningar hösten 2019 TILLFÄLLIGA UTSTÄLLNINGAR: Lasse-Maja Cirkusmysteriet till och med 8/ Från arkeolog till överste Yrkes-ABC från våra fotosamlingar Kaféutställning från 6/ Sinsemellan Gunilla Skyttlas garderob 18/9-10/ Jenny Nyström från Sven-Harrys, Stockholm: 4/ / På vakt mot supermakt. Visas till och med 12/ PROFILUTSTÄLLNINGAR: Regalskeppet Kronan Superkronan Sandby borg Jenny Nyström Rugstorparn Månadens föremål nytt föremål varje månad Kalmar Ångkvarns historia

PROGRAM HÖSTEN 2014. Onsdagar alltid öppet till 20.00 HÖST PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM 2014 HÖST PÅ

PROGRAM HÖSTEN 2014. Onsdagar alltid öppet till 20.00 HÖST PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM 2014 HÖST PÅ HÖST PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM 2014 PROGRAM HÖSTEN 2014 Onsdagar alltid öppet till 20.00 HÖST PÅ KALMAR LÄNS MUSEUM 2014 PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2014 Nu har vi laddat upp inför en ny, härlig höstsäsong på ditt

Läs mer

DEBATTER VERNISSAGER FÖRELÄSNINGAR

DEBATTER VERNISSAGER FÖRELÄSNINGAR DEBATTER VERNISSAGER FÖRELÄSNINGAR PUBLIKA PROGRAM KALMAR LÄNS MUSEUM HÖSTEN 2017 Äntligen höst, säger vi på Kalmar läns museum och välkomnar dig till ännu en höst med ett varierat och fullspäckat onsdagsprogram!

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

PUBLIKA PROGRAM VÅREN 2017 KALMAR LÄNS MUSEUM

PUBLIKA PROGRAM VÅREN 2017 KALMAR LÄNS MUSEUM PUBLIKA PROGRAM VÅREN 2017 KALMAR LÄNS MUSEUM DET VÅRAS PÅ LÄNSMUSEET! Nu är våren här och därmed en rad nya publika program! Som vanligt har vi strävat efter att erbjuda en blandad kompott och vi hoppas

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2016 KALMAR LÄNS MUSEUM

PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2016 KALMAR LÄNS MUSEUM PUBLIKA PROGRAM HÖSTEN 2016 KALMAR LÄNS MUSEUM HÄRLIG HÖST PÅ LÄNSMUSEET! Välkommen till ännu en härlig höst på ditt eget länsmuseum! Vi har fyllt terminens onsdagskvällar med en rad olika program. Som

Läs mer

.. EGEN HARD... AR GULD VARD FÖRESTÄLLNINGAR OM HEMMET

.. EGEN HARD... AR GULD VARD FÖRESTÄLLNINGAR OM HEMMET .. EGEN HARD.... AR GULD VARD FÖRESTÄLLNINGAR OM HEMMET 4 MAJ - 6 NOVEMBER 2016 .. EGEN HARD AR GULD VARD På Eksjö museum sätts hemmet i fokus i år. I projektet och utställningen Egen härd är guld värd

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM ERBJUDER! LÄSÅRET

KALMAR LÄNS MUSEUM ERBJUDER! LÄSÅRET KALMAR LÄNS MUSEUM ERBJUDER! LÄSÅRET 2019 2020 HEJ! DETTA ÄR VI: Kalmar läns museum är ett kulturhistoriskt museum med nästa hundra anställda. Vårt uppdrag är att vara tillgängliga för alla i länets tolv

Läs mer

Oförglömliga onsdagskvällar på Kalmar läns museum

Oförglömliga onsdagskvällar på Kalmar läns museum Oförglömliga onsdagskvällar på Kalmar läns museum Publika program våren 2015 Varje vecka 28/1 13/5 2015 Onsdagar alltid öppet till 20! Varsågod! Här presenterar vi en massa nya programpunkter om allt från

Läs mer

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Namn:. Innehåll Vad är ett museum?... 3 Det finns många olika museer. Vilka museer känner du till?... 3 Om du byggde ett museum, vad skulle det innehålla?... 3

Läs mer

Program och utställningar juli december 2015

Program och utställningar juli december 2015 Program och utställningar juli december 2015 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet på Klostret samt utflykter Fredagen

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm.

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter 3/2 1/4 2018 Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter Se långt 3 februari 1 april 2018 Utställningsprogram Lördag 3 februari Välkommen till vernissage 13.00 Dialogvisning

Läs mer

M ÅNDAG. MAJ Galleria IN: Tider, måndag:

M ÅNDAG. MAJ Galleria IN: Tider, måndag: Designveckan, Sundsvall Program 26/5 30/5, 2014 M ÅNDAG MAJ Galleria IN: På måndag bjuder Galleria In: på levande musik inspirerande utställningar, fina erbjudanden, samt en intressant debatt om kulturlivet

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga 9/11 kl. 11.00 Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK Hösten 2019 Barn & Unga SPRÅKSTEGEN SPRÅKSTEGEN Språkstegen är ett samarbete i Blekinges och Kronobergs län för att främja små barns språkutveckling

Läs mer

Arkeolog för en dag c/o Djurgården

Arkeolog för en dag c/o Djurgården 4/28/2015 Jakten på den försvunna staden - Historiska IN ENGLISH ANPASSA WEBBKARTA A TILL Ö OM WEBBPLATSEN Sök HEM BESÖK MUSEET SKOLA UTSTÄLLNINGAR HISTORIA WEBB TV PRESS KONTAKT Hem > Tidigare utställningar

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Projektfinal 21-27 november 2015

Projektfinal 21-27 november 2015 Projektfinal 21-27 november 2015 Projektet Olika avtryck har genomförts i Arvika, Eda och Årjäng under åren 2013-2015. Arvsfonden har finansierat projektet och de samverkande organisationerna har varit

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

Stick-klubben Torsdag 7 februari kl. 17.00 20.00 Kom och sticka med stick-klubben!

Stick-klubben Torsdag 7 februari kl. 17.00 20.00 Kom och sticka med stick-klubben! Välkommen till bibliotekets program våren 2013 Kalmar Stadsbibliotek Alla evenemang anordnas i Huvudbibliotekets samlingssal om inget annat anges. Februari Måndag 4 februari kl. 13.00-15.00 Konstutställning

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Sol, vind och vatten!

Sol, vind och vatten! Klart du ska konfirmeras! Konfirmation handlar om allt möjligt, som till exempel kärlek änglar, vänskap, sorg, rädsla, döden. Vem är du och vem vill du vara? Hur var det med Jesus, kan man prata med honom

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Skolprogram svenska trender och traditioner

Skolprogram svenska trender och traditioner Skolprogram 2014 svenska trender och traditioner Skolprogram På Nordiska museet står människan i centrum. Här får ni ett historiskt perspektiv utifrån människors liv och arbete från 1500-tal till nutid.

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Estetiska lärprocesser - utvärdering

Estetiska lärprocesser - utvärdering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2018-04-04 BUN 2018/0301 53025 Barn- och ungdomsnämnden Estetiska lärprocesser - utvärdering Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Pedagogiska program Guidningar Tidsresor Historiska rollspel Berättande Fördjupning Kompetensutveckling

Pedagogiska program Guidningar Tidsresor Historiska rollspel Berättande Fördjupning Kompetensutveckling För lärare och elever 5-19 år i Kalmar län Pedagogiska program Guidningar Tidsresor Historiska rollspel Berättande Fördjupning Kompetensutveckling 1 Välkommen till Kalmar läns museum! Boka ett pedagogiskt

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Lövestad bibliotek Stängt under renovering Meröppetfilial öppnar i början av 2016 Vid frågor kontakta Sjöbo bibliotek

Lövestad bibliotek Stängt under renovering Meröppetfilial öppnar i början av 2016 Vid frågor kontakta Sjöbo bibliotek Sjöbo bibliotek Höstprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert

Evenemangslista. Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Evenemangslista Värmlandsoperan: 2 maj kl. 13.00 Gamla Wermlandsbanken, Forum Kammarkonsert Folkrörelsernas arkiv för Värmland firar 60-årsjubileum fredagen den 8 maj 2009 kl 14.00 i Arkivcentrum Värmland,

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

KALENDARIUM ÖVER WORKSHOPS, INBJUDNA GÄSTER OCH ANDRA SPÄNNANDE HÄNDELSER!

KALENDARIUM ÖVER WORKSHOPS, INBJUDNA GÄSTER OCH ANDRA SPÄNNANDE HÄNDELSER! KALENDARIUM ÖVER WORKSHOPS, INBJUDNA GÄSTER OCH ANDRA SPÄNNANDE HÄNDELSER! Kalendarium DIY-Gör det själv! I DIY-Gör det själv! finns alltid någonting att göra, i det här kalendariet kan du läsa om händelser

Läs mer

Vi jobbar så här: Varför läser vi historia. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP historia ht.2014.notebook.

Vi jobbar så här: Varför läser vi historia. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? LPP historia ht.2014.notebook. Vi jobbar så här: Varför läser vi historia Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Hur skall vi visa att vi når målen? 1 Varför läser vi historia? Eleverna skall ges förutsättningar att utveckla sin

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun Evenemang våren 2012 Biblioteken i Lessebo kommun Kurt Henriksson Boda Kurre berättar om sitt artistliv Glasblåsaren från Boda blev rikskändis som akrobaten Boda-Kurre. Tid. måndag 9/1 kl. 17.00 LCHF:

Läs mer

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015.

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Skolplanscher väcker nostalgi hos många som känner igen dem från klassrummet

Läs mer

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan

Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren Inbjudan Bildberättandet rullar ut över Sverige hösten 2019 och våren 2020. Inbjudan Till den inledande konferensen/fortbildningsdagen i Sundsvall 11 september 2019. Onsdag 11 september 2019 kl. 09.00 16.30 Folkets

Läs mer

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr JÄRNÅLDERN 400 år f.kr till år1050 e.kr EN HÅRDARE TID Somrarna blev kallare och vintrarna längre än under bronsåldern. Vi har nu kommit fram till järnåldern. Järnåldern var en jobbig och orolig tid i

Läs mer

I en hamnstad på 1500-talet

I en hamnstad på 1500-talet I en hamnstad på 1500-talet Med utställningen I en hamnstad på 1500-talet berättas hur det var att leva i en västsvensk hamnstad på medeltiden och hur det går till när arkeologerna tar reda på detta. I

Läs mer

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 12 14 maj 2017 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 14 maj 2017 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Program för Studiefrämjandet i Sundsvall

Program för Studiefrämjandet i Sundsvall Program för Studiefrämjandet i Sundsvall Obligatorisk anmälan till Ammi Gyllenquist 060-785 59 11 eller ammi.gyllenquist@studieframjandet.se 27 september Bonde i butik Naturskyddsföreningen visar, tipsar

Läs mer

HÖSTTERMINEN 2017 SKOLPROGRAM KULTURPARKEN SMÅLAND FÖRSKOLA TILL GYMNASIUM, SFI OCH SÄRSKOLA

HÖSTTERMINEN 2017 SKOLPROGRAM KULTURPARKEN SMÅLAND FÖRSKOLA TILL GYMNASIUM, SFI OCH SÄRSKOLA HÖSTTERMINEN 2017 SKOLPROGRAM KULTURPARKEN SMÅLAND FÖRSKOLA TILL GYMNASIUM, SFI OCH SÄRSKOLA HT 2017 Välkomna till en utforskande höst med oss på Kulturparken Småland! Vi öppnar flera spännande utställningar

Läs mer

2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1. Generation I

2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1. Generation I 2013-02-18 Sammanställt av: Gunnar Ekman, nga.ekman@telia.com Sida 1 Proband Carl Leonard Olofsson. Född 1889-05-04 i Hertsånger, Nysätra (AC). Död 1944-11-02 i Ekeby (T). Flyttade 1922 från Hertsånger,

Läs mer

ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt Personalen har sin planering. Barnen har utelek tillsammans med avd. Forsen.

ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt Personalen har sin planering. Barnen har utelek tillsammans med avd. Forsen. ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt 2016 På Älven har vi tillgång till olika former av material och föremål som gör det möjligt för barnen att utforska och undersöka fenomen och företeelser i omgivningen och

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås

KARLSLUNDS MÖTESPLATS. MÅNADSPROGRAM December Västerås stad Västerås MÅNADSPROGRAM December 2017 KARLSLUNDS MÖTESPLATS MÅNADSPROGRAM December 2017 Västerås stad 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Aktiviteter december 2017 Varje vecka: Måndag: Tisdag: 13.30 Sittande

Läs mer

Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv

Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv Vem är det som äger tolkningen av museets samlingar? Vilka har egentligen rätt att tolka dem? På Jönköpings läns museum har vi mycket kunskap. Den är

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska.

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska. Arbetsmaterial till Arg Skriven av: Anna Fiske Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Arg. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att övningen

Läs mer

Vi startade inomhusboule och sitt-dans. Inte så många som vågar komma på sitt-dansen men det är riktigt roligt och bra musik.

Vi startade inomhusboule och sitt-dans. Inte så många som vågar komma på sitt-dansen men det är riktigt roligt och bra musik. Om området KBAB:s bostadsområde Orrholmen/Sjögången är ett bostadsområde med både Vänern och naturen nära in på knutarna. Det finns 800 lägenheter på Orrholmen och 139 på Sjögången. Sjögången som dessutom

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening Välkommen till bibliotekets program våren 2014 Kalmar Stadsbibliotek Alla evenemang anordnas i Huvudbibliotekets samlingssal om inget annat anges. FEBRUARI Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00 Tisdag 11

Läs mer

Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren. Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren. Bokerbjudande, en ny webshop och en massa annat bra! I det här nyhetsbrevet berättar vi om nyblivna gesäller och mästare. Om ett bokerbjudande en ny webshop.

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018

KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018 KUNGSBACKA KONSTHALL PROGRAM APRIL - JUNI 2018 27.4-2.6 2018 JONAS ROOTH URNATUR Jonas Rooth skapar en växtvärld av glas som sjuder av färg och form. I naturobjekten används glasets förmåga att fånga växtens

Läs mer

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om vikingarna. I boken får vi veta hur det var att vara en viking. Vi får svar på en del frågor, till exempel: Vad hade kvinnorna för arbetsuppgifter?

Läs mer

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Sveriges Konstföreningar har Arbetets konst som konstbildningstema för året. Vi i Göteborgsdistriktet har valt att följa detta tema för vårens aktiviteter. Vi ser

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

UPPGIFT 8 A OCH B KÄLLANVÄNDNING - KLÄDERNAS HISTORIA

UPPGIFT 8 A OCH B KÄLLANVÄNDNING - KLÄDERNAS HISTORIA UPPGIFT 8 A OCH B KÄLLANVÄNDNING - KLÄDERNAS HISTORIA Uppgiftsformulering rätt svar 8a Förklara varför tavlan inte kan användas som källa. 8b Vilken av följande slutsatser kan du dra med kläderna som enda

Läs mer

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se Foto: Daniel Hjalmarsson Stadsvandringar 2018 event.katrineholm.se MAJ Konstvandring Torsdag 17 maj klockan 18.00 19.30 En vandring där vi berättar om både äldre och nyare offentliga konstverk i Katrineholm.

Läs mer

Elinsborgsbladet. Våren 2017 nummer 85. TEMA: Fadderdagen 14 februari

Elinsborgsbladet. Våren 2017 nummer 85. TEMA: Fadderdagen 14 februari Elinsborgsbladet Våren 2017 nummer 85 TEMA: Fadderdagen 14 februari 2017 1 Skolledningen Det värmer i hjärtat av allt det fina som skapades under Fadderdagen. Hjärtan, armband, reflexer, kuddar, pyssel

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Lennart Höglund underhåller Samarr. NBV. Roland Sjölander visar bilder från Haiti Samarr.Bilda

Lennart Höglund underhåller Samarr. NBV. Roland Sjölander visar bilder från Haiti Samarr.Bilda VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGEN Aktiviteter Jan-mars 2015 Januari V.1 Fredag 2 januari STÄNGT Sätt guldkant på tillvarondin eller någon annans V2. Måndag 5 januari Öppet 11-15 Tisdag 6 januari Trettondagen STÄNGT

Läs mer

Släktforskarhjälp med KLGF Måndag 9 september kl. 13.00-15.00 Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening

Släktforskarhjälp med KLGF Måndag 9 september kl. 13.00-15.00 Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening Välkommen till bibliotekets program hösten 2013 Kalmar Stadsbibliotek Alla evenemang anordnas i Huvudbibliotekets samlingssal om inget annat anges. September Måndag 2 september kl. 17.00-20.00 Torsdag

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden.

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Syfte Undervisningen ska syfta till att ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper

Läs mer

PROGRAM BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED VUXEN. Karin Bojs. Gellert Tamas. Tove Alsterdal. Lommaminnen. Cecilia Hagen. Petra Holst.

PROGRAM BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED VUXEN. Karin Bojs. Gellert Tamas. Tove Alsterdal. Lommaminnen. Cecilia Hagen. Petra Holst. BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED Tove Alsterdal PROGRAM VUXEN Karin Bojs Cecilia Hagen Petra Holst Gellert Tamas Lommaminnen VÅREN Rusalka Öppet Kontakt Lomma bibliotek Måndag - Tisdag 10-20 Onsdag - Torsdag

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015 Stadsbiblioteket PROGRAM Hösten 2015 ةيبرعلاب تاياكح Sagor på arabiska Välkomna till en mysig sagostund på Mariestads Stadsbibliotek! Tid: Lördagar hela hösten kl.11.00-11.45 Magasinsvisningar Vill du

Läs mer

Arvika Konsthantverks utställningar hösten 2010

Arvika Konsthantverks utställningar hösten 2010 Evenemangslista DET ÄR SÖNDAG SKRÄCKGOTISKT DRAMA, MANUS OCH REGI AV RAMONA IVENER. Åldersgräns 15 år. Spelas på Tempelriddaren 2, 5, 6, 10*, 14, 15, 16, 19, 24* oktober *föreställningen spelas kl.17 på

Läs mer

VÄSTERBOTTENSVÄVARNA

VÄSTERBOTTENSVÄVARNA VÄSTERBOTTENSVÄVARNA Ordförande har ordet Nu börjar det mörkna på kvällarna och det känns lockande att "krypa in i" vävstolen. En del av er har kanske en sommarväv uppsatt i sommarstugan, men mina somrar

Läs mer

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet?

Vårdar eller stöttar du någon i din närhet? Vårdar eller stöttar du någon i din närhet? Anhörigcenters program september - december 2018 Lunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Anhörigcenter Margaretavägen 2A 222 40 Lund E-post. anhorigcenter@lund.se

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

Minnesanteckningar Programkommittén HHGA

Minnesanteckningar Programkommittén HHGA Minnesanteckningar Programkommittén HHGA 170117 Närvarande: Joakim Hökegård, Helena Ribbefors, Jakob Österberg, Göran Lundin, Lars Norberg, Bo Ribbenholt, Kristina Sandström. 1. Planerade aktiviteter Genomgång

Läs mer

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Prov i forntiden den 8/12 Vad kommer att komma på provet Ämnesområden Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Vad vi har kvar att gå igenom Andra högkulturer

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Askim-Frölunda-Högsbos Tema: Göteborg i våra hjärtan

Askim-Frölunda-Högsbos Tema: Göteborg i våra hjärtan Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsförvaltning april-maj Askim-Frölunda-Högsbos Träffpunkter Tema: Göteborg i våra hjärtan Altplatsen Kustträffen Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post,

Läs mer