Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö"

Transkript

1 Korrö Kommittén för samhällelig drivkraft Agenda, Kommittén för samhällelig drivkraft på Korrö Vi träffas onsdagen 3 juni för avresa till Korrö. kl i Kalmar ( restid ca 1 tim 15 min ) kl i Växjö ( parkeringen vid M-huset, restid ca 45 min ) Gemensam ankomst Närvarande: Peter Aronsson, Verner Denvall, Rickard Bucksch, Ann-Charlotte Larsson, David Stigson, Hans Lundberg, Emma Hermansson, Hans-Göran Nygren, Anna Lund, Maude Johansson, Karin Lundhgren, Christina Dahlgren, Ingrid Persson Anteckningar ej justerade. 3 juni Lunch på Korrö Kommittén för samhällelig drivkraft, Peter Aronsson Vårt uppdrag och kommunikationsbehov samt träff på Korrö En kort inramning av Peter av vårt uppdrag och hur vi kan hitta ut i de olika delarna. En god hjälp är Vinnova-ansökan och kommunikationsplan som vi ska arbeta med under dagarna. HSS-konferensen under förra veckan i Kalmar gav oss möjlighet att se en del av all den samverkan och samproduktion som sker. Till exempel hur samverkans-säkrar vi våra utbildningar, gör vi det idag, hur och i så fall vilka gör det? Vinnova-ansökan, Karin Lundgren Presentation av nuläge och inspel från ledamöter Kort genomgång av ansökan (utkast). Rubriker i avsnittet Strategi. - redogörelse vision och strategi betonar samverkan - redogörelse strategiska medel och ny kommitté skapar goda förutsättningar - samarbete i Fyrklövern - en strategi i bred förankring - satsning för ökad extern finansiering - strategiska samarbeten med andra regionala aktörer

2 Sida 2 (11) Karin ser som möjligt för Kommittén att snäva in strategi och vision i mer konkreta ordalag. Diskussion/återkoppling: strategi och vår regionala kontext (bakgrund), vår erfarenhet och hur vi tar den framåt i strategi och aktiviteter. Vilka utmaningar och möjligheter ger kontext? En modell för strategisk anlays (hur vi hittar oss själva och kommer vidare): vi behöver titta på oss själva med ögonen utifrån, och vilket är vårt utifrån? Region, nation, internationell? Kan/ska vi göra en swot-analys för Lnu när det gäller samhällelig drivkraft. Vi kan kanske inte göra en inventera allt nu men vi kan peka i riktningar mot möjligheter, tex Luc, Human Brain-project. Vi kan även använda OECD-rapporten i bakgrund. Vi behöver få med de strategier vi har med omvärlden i ansökan ( region Kronoberg, Kalmar läns regionförbund, innovationsstrategier, Smart Housing och så vidare. Och kanske även hur vi kan förhålla oss till grannlän, Blekinge, Jönköping. Även tala om hur vi hjälper att öppna administrativa gränser när vi till exempel talar om Linnéregion. Vi börjar i ansökan tala om våra styrkor idag och fortsätter med inom vilka områden vi kan arbeta vidare/där det finns potential. Vi bidrar till att visa på möjligheter. Vi behöver få in i ansökan att vi har en regional förankring/täthet och hur det tar oss ut i världen. Vilka begrepp använder vi för att beskriva det (en global nod, glokalt). Vi behöver utveckla vårt arbete med att ta ner världen till det regionala/lokala och nyttan med det. Diskussion om hur vår organisation i detta perspektiv är en svaghet/utmaning. Och hur detta strategiska område genomsyrar alla delar av organisation, styrdokument etcetera. Hur kan vi utvecklas? Hur tar vi starka forskningsmiljöer till starka utbildningsmiljöer/professionsutbildningar och vice versa? Omvärld, hot och möjligheter. Möjligheter, Vår kontext, litenhet och regionala förankring är en styrka som borde kunna utvecklas, allt från utbildning, uppdragsutbildning till uppdragsforskning/forskning. Finns många goda exempel och eldsjälar, hur kan vi stötta dem och höja kvalité? Kampradstiftelsen The bridge Horizon 2020 Förväntningar och behov. Omvärldens förväntningar. Utveckla våra n-ord, är det våra kärnvärden och hur genomsyrar det vårt dagliga arbete? Vårt holding-bolag Internationell samverkan.

3 Sida 3 (11) En entreprenöriell omvärld. Globaliseringen Nätverkssamhället Hot. Rekryteringsfrågor, hitta kompetenser, forskare Att kunna ta betalt. Bristande incitamentsstrukturer för samverkan/samhällelig drivkraft Vilka är våra kärnvärden? Hur vi ser på oss själva och hur andra ser på oss? Olika tidsuppfattning. Regionens litenhet. Omvärlden samverkar med andra lärosäten. De stora lärosätena. Generationsskiften i näringsliv. Studentrekrytering. Inte så många stora internationella aktörer Nya lösningar kring kompetensutveckling, konsulter, mooc etc En skepsis mot akademi/intellektuella Saknas mötesplatser för mindre aktörer, design, kultur, Alla är världsmästare på sitt. Protektionism Implementering strategi Återkoppla till Karin Lundhgren Samverkansstrategi Återkoppla till Karin Lundhgren Kommunikation, Ingrid Persson och Christina Dahlgren Workshop, ta fram kommunikationsplan med utgångspunkt i kommitténs uppdrag En workshop uppdelad i tre delar. Utgångspunkter Kommunikation = göra gemensamt Bilden av dig = det andra ser och uppfattar och vad du själv berättar (varumärke) Kärnvärden. Attityd. Beteende. Handling. Strategiskt, strukturellt, mänskligt. Workshop 1

4 Sida 4 (11) Fishbowl - vem ska vi kommunicera med? Vems behov? Omgivande samhälle Oss själva Studenter Forskare Lärare - Vilka ambitioner har vi? Konkretisera nyttoeffekt forskning - Vad finns det för utmaningar och möjligheter att nå fram OBS! Exempel som kan behöva kompletteras efter arbete med verksamhetsplan. Ömsesidigt både interna och externa behov. Workshop 2 Stegvis förändring i dialog i vardagen växa fram Planerad förändring ofta uppifrån Vi:et är Kommittén Bryta ner målgrupper på olika nivåer/delar. Vilka ska vi prata med/vill vi nå? - rektor - student/alumner - lärare - forskare (budskap, whats in it for me?) - samhället - beslutsfattare, för att incitamentsstrukturer - samverkansnätverket - externa relationer Vilka är effektmålen? Vilka är budskapen? (och hur förmedlar vi dem?) Redovisning av gruppernas arbete. Workshop 3 5 min för att ta fram exempel på ambassadörer för samverkan, och budskap. Visar på hur mycket som faktiskt görs och hur många goda krafter som finns. Både internt och externt.

5 Sida 5 (11) Prioritering av exempel Nyckel till respektive rum Badtunna är bokad och tillgänglig under kvällen Middag 4 juni Närvarande: Peter Aronsson, Verner Denvall, Ann-Charlotte Larsson, David Stigson, Hans-Göran Nygren, Rickard Bucksch, Maude Johansson, Anna Lund, Hans Lundberg 8.30 Kommitténs handlingsplan, Peter Aronsson Hur vi vill arbeta med den strategiska uppgiften? Handlingsplan och verksamhetsplan för vårt arbete. Arbetsform och hur vi förhåller oss till Samverkansnätverket och ER ER/Rickard, David kommer snickra på verksamhetsplan. Varje del i policy måste mötas upp med en punkt i verksamhetsplan. Dagens uppgift är att hitta vägen framåt och låta det vara inspel till kommande budget. Reflektion: Vad är de fem viktigaste aspekterna som behöver komma med i vårt arbete. ( både innehåll och form ) Anna Lund Kort sikt Synliggöra samverkan och KSDs arbete. Synliggöra forskningsplattformar. Omvärldsanalys, hur gör andra och hur kan vi använda det. Utforma policy, se hur vi arbetar med andra, samverkansnätverk, samverkanskoordinatorer på fakultet och institution. Vända på frågan och låta utifrånperspektiv påverka samverkan. Vi måste komma ihåg att samverkan är samproduktion och en ömsesidig process. Strategiska medel.

6 Sida 6 (11) Lång sikt Studenter. Internationalisera samverkan. Se över hur vi använder styrdokument och dylikt som bra stöd i arbetet med samverkan/samhällelig drivkraft. Maude Johansson Se det som ett träd. Skapa ett övergripande ramverk för samverkan, tänka i nivåer av regionalt, nationellt, internationellt. Skapa rekommendationer för samverkan och vad vi arbetar med. Rickard Behöver fundera över vilken roll ER har och vad KSD har för roll ER arbetar med stöd för uppdragsutbildning. Stöd för alumni. Outreach, kontakt med privat näringsliv och offentliga organisationer/institutioner. Projektstöd. Utgöra stöd för kommittén. Kort sikt Få ett bra fokus på hur vi arbetar med strategiska medel. Göra ett statement kring samverkan. Policy och övergripande uppdrag måste bli klart ( prioriteringar ). Skapa översikt och få en bild av vad vi gör och utvärdera. Incitament kopplat till samverkan. ( K3 är påbörjat ) Hur kommer det in i kommitténs arbete? Kommunikation och samverkansformer samt hur vi förhåller oss till andra parter, the Bridge, Samverkansnätverket ( på Lnu ), kvalitetsråd, CiL ( Centrum för Informationslogistik i Ljungby ) och så vidare. Reflektion: Vi behöver fundera över vem som gör vad? Hur ser organisationsschema ut?

7 Sida 7 (11) Hans-Göran Nygren Formulera oss i policy, verksamhets- och handlingsplan. Vi måste gå från ord till handling, såväl KSD som våra forskare/personal. ( morot och piska/incitament) Kan KSD verka för ett utveckling i väntan på nationella krav. Låta det visa på goda krafter och låta det börja rulla. Intern samverkan. Intern kompetens kring samverkan, kan UPE vara en resurs i detta? Lära av varandra. Kommunikation. Hans Lundberg Det goda egenintresset. Individer har frihet att utvecklas och vi ska stötta dem. Incitamentsstrukturer och karriärmöjligheter. Synliggöra det som redan finns och görs och premiera det. Kommunikationsfrågan. Ur många olika perspektiv. Relationer mellan aktörer, ER, Samverkansnätverk, enskilda forskare och så vidare. Sätta individen i centrum och stödjande funktioner runt om. Samverkan ska finnas systematiskt med i beslutande organ. ( ständigt närvarande ) David Lyfta goda exempel och visa på möjligheter och vinster med samarbeten ( kommunikation ) I linje med det utveckla incitamentsstruktur och karriärmöjligheter kopplat till samverkan ( behov av kommunikation ) Fortsatt uppmuntran till fakultetsöverskridande samarbeten + extern part med kommande strategiska medel.

8 Sida 8 (11) Utveckla mötesplatser/nätverk (idéworkshop, tvärvetenskapliga) där vi och externa parter kan mötas för att tillsammans lösa gemensamma/samhälleliga utmaningar/behov ( Och göra det med akademisk höjd, kvalité och stor kreativitet och frihet i tanke. Tex ta idéer till genomförande, finansiering, användare ) Skapa interna processer för att stödja goda idéer, initiativ, eldsjälar i syfte att göra Linnéuniversitetet till en självklar part i olika samverkanssammanhang. Och göra det med akademisk höjd, kvalité och stor kreativitet och frihet i tanke. ( tex ta idéer till genomförande, finansiering, projektstöd, ekonomistöd, administrationsstöd ) Ann-charlotte Larsson Förankring i organisation är viktig och avgörande. Samfinansiering. En tuff utmaning vi måste lösa, fakultet klarar inte detta. Vi behöver lösa det. Kunskapsnav, vi behöver hitta former för det och göra det tvärvetenskapligt tillsammans med externa parter. Hur vi gör det behöver vi utveckla, innovationsdag, samverkansdag. Hur definierar vi kunskapsnav? Vinnova-ansökan, viktig för det kan vi kommunicera både utåt och inåt. Fyrklövern, hur vi kan använda oss av det vi gemensamt arbetar med/erfarenheter. Verner Denvall Samhällsvetenskap, hitta nya vinklar på gamla surdegar Skapa arenor där vi möts kring gemensamma utmaningar. Policy måste peka på att samverkan är en del av vårt arbetssätt. Ett processdrivet stöd för samverkan. Samverkan växer organiskt och i processer. Ökad analyskompetens. Bättre förstå vår omvärld och förstå värdet av samhällelig drivkraft. Stödstrukturer och incitamentsstrukturer, vi har mängder med avtal och utan större transparens, vi har inte koll på vad som görs på olika nivåer. Fundera på OH-påslag, vi har olika förutsättningar och det sätter käppar i hjul. Hitta några hävstänger, en skulle kunna vara att kommittén, och ER, är en plats för möten/samtal med fakultet, institution där vi tillsammans kan nå ut till omvärld.

9 Sida 9 (11) En mötesplats skulle kunna var tex frågan kring ensamkommande flyktingbarn, invandring. Peter Aronsson Vinna erkännande, förståelse och entusiasm. Samtidigt hitta väg ut. Koppla på det som redan finns, internationalisering, DEU, ER etc Koppla på forskning. VI har för lite intresse för att få kunskap och vår egen roll. Lyfta fram och få form för nya samverkan, kulturområde tex. Gynna tvärvetenskaplig samverkan. Hjälpa till att hitta finansieringsformer. Hur räknar man på det och vad får vi tillbaka. Vi behöver bli bättre på att utvärdera och prioritera vad vi ska satsa på, både på individ och organisationsnivå. Reflektion H-G, samverkan skulle bli en integrerad del i vårt arbete. Men fortfarande lider vi av att se det som en tredje uppgift. Detta är en stor utmaning att vara en del av utbildning och forskning. Verner, ett sätt att lösa det är att be medarbetare att precisera mervärdet med samverkan. Kunskapsdriven och mervärdesskapande organisation men vi har inte riktigt ord för det. Peter, hur avsätter vi medel för samverkan, varför lägger vi mer i grundutbildning än forskning. A-C, vi måste leva som vi lär. Maude, har vi någon koll på vad som pågår? Hur kan vi göra det/få det? Peter om förslag till vision och policy för samhällelig drivkraft Genomgång av dokument. Verksamhetsplan, Hur fördelar vi strategiska medel? 75% ut och 25% för kommitténs arbete (9 miljoner)?

10 Sida 10 (11) Vilken typ av samverkan leder till ansökningar/samarbeten som leder till större extern finanisering. Vi fick 14 milj av 100 från kamprad. Vi är nästan sämst när det gäller KK-stifelsen. I policy ska samverkan i utbildning ligga kvar. Liksom arbetet med uppdragsutbildning. Rickard har bra reflektioner kring hur vi använder de 9 miljonerna. Ann-Charlotte, vi behöver fundera över att vi stödjer det vi vill prioritera. Och hur får vi veta om det leder till det som sägs. Peter, TASK-Force grupper; vi behöver skapa processer för ansökningar inom varje ämnesområde. Kräver en processledare och en grupp med människor som bidrar till att föra vidare idéer och stärka dem och ev sammanföra idéer/människor. Tankar från Rickard om KSD plats i organisationen. Kolla mindnode Ansökningar strategiska medel, David Stigson Ansökningar finns på Box tillgängliga för ledamöter att läsa samt komma med inspel. Bra arbetssätt. Fundera över hur vi kan stärka en process från idé finansiering genomförande utvärdering utveckling Sätt samman granskningsgrupp män kvinnor Ställ samman statistik över ansökningar kvinnor män. Mejla ut resultat till Kommitté Fundera över utveckling Avslutning, Peter Aronsson/alla Knyta ihop dagarna med arbetet framåt. Eventuellt fortsatt dialog kring ansökningar strategiska medel. Planera hösten. Mötesdagar, 21 september kl fysiskt möte i Växjö 4 november kl fysiskt möte i Växjö Att göra!!

11 Sida 11 (11) Arbeta fram förslag till policy ( hållbar till 2020), till första möte i höst, diskussion (ej beslut) Arbeta fram verksamhetsplan ( 1-årig ), ha med tydliga och konkreta mål/målkriterier ( diskussion på höstmöte). Ger bra underlag för kommunikation. Kommunikation är en del av det. KOM tar fram kommunikationsplan. Omvärldsanalys, något ER kan ställa samman. Nätverk, mål hos fakultet, andra universitet, vinnova-projekt. Under hösten bjuda in till ett seminarium, utveckling av samhällelig drivkraft - målgrupp, samverkansnätverket, kommittén, prefekter, - vad är det vi vill/behöver utveckla, betydelse/effekter av samverkan - David fundera över hur vi kan göra detta och vilka som ska med Hur förankrar vi policy, ut på remiss till dekan och prefekt, samverkansansvariga/koordinatorer. ( kommunikation ) Ann-Charlotte, Rickard, Peter är med 15 september på chefsdag och kan flagga för att remissrundan kommer. Önskar feedback från samverkansnätverk vad som är viktigt/behov/prio i arbetet med samverkan. 5 punkter som vi körde på Korrö. Bjuda in Vinnova, ER, info bjuda in kring Horizon strukturfonder för forskare/personal att ta del av. Vinnova-ansökan, vad kan vi lära om samverkan. Vad kan vi lära av Vinnova, fyrklövern ( även innovationskontor ), Linköping Vad kan vi lära av chalmers, kth och hur de tjänar pengar? Lunch

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft

Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft Dagordning 2015-03-31 Dagordning, Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: 2015-03-31 Tid: Kl. 13.00 15.00 Plats: Adress: Förhinder: Närvarande: Ej närvarande: Ärende 1 Ärende 2 Ärende 3 Ärende 4 N2052

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Möte Kommittén för samhällelig drivkraft Inbjudan och mötesagenda Datum: 2015-09-21 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Meddela deltagande senast 17 september till David Stigson Möte Kommittén för samhällelig drivkraft

Läs mer

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Minnesanteckningar Datum: 2015-11-04 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: 2015-11-04 Tid: 10.00-12.00 Plats:

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet BESLUT IB9 3540/2004 2005-10-18 Rektor Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet Universitetsstyrelsen beslutade 10 juni 2005 att principiellt ställa sig bakom förslaget till kommunikationsplattform

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Kraftsamling@mdh möter rektors kansli och ekonomisektionen

Kraftsamling@mdh möter rektors kansli och ekonomisektionen 2011-11-29 Kraftsamling@mdh möter rektors kansli och ekonomisektionen 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl, Jan Gustafsson och Anna-Maria Jonuks Representant från ledningen:

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder

Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Mötesanteckningar VO-College, styrgrupp söder Datum för mötet: 2015-09-01 kl. 10:00-12:00 Plats för mötet Kalmar, Larmgatan 6. Kunskapsnavet Närvarande: Esbjörn Grandalen, processledare Ewa Ekman, ordförande

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 1 Senaste nytt från Ulla Ett särskilt välkommen till Christina Skogberg, som tagit över ansvaret för Samverkan efter Gudrun Boström. Upphandlingen

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Enhetens arbetsplan. Upprättad 20130618. Ekebyskolan. program. policy. handlingsplan. riktlinje. Enhetens arbetsplan, mall 1(6)

Enhetens arbetsplan. Upprättad 20130618. Ekebyskolan. program. policy. handlingsplan. riktlinje. Enhetens arbetsplan, mall 1(6) Enhetens arbetsplan Upprättad 20130618 Ekebyskolan program policy handlingsplan riktlinje Enhetens arbetsplan, mall 1(6) Inledning Som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet upprättas en arbetsplan

Läs mer

Att vara styrman. Ledning av klusterinitiativ och regionala samhandlingsprocesser. Träningsprogram för Reglab 2012-09-11--12

Att vara styrman. Ledning av klusterinitiativ och regionala samhandlingsprocesser. Träningsprogram för Reglab 2012-09-11--12 Att vara styrman Ledning av klusterinitiativ och regionala samhandlingsprocesser Träningsprogram för Reglab 2012-09-11--12 Peter Kempinsky, Björn Eriksson Edith Andresen, Marita Svensson Inledning Syfte

Läs mer

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning 24 mars 2015 Rebecka Engström Lars-Gunnar Larsson VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Koppla

Läs mer

Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat.

Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat. Platzers kärnvärden ? Vad är kärnvärden? Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat. Våra kärnvärden beskriver vad Platzer står för och

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Denna plan är fastställd av KTHs styrelse i september 2003. Den är framtagen i samarbete med arbetstagar- och studentrepresentanter.

Läs mer

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 IKT-Strategi En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 Barn- och utbildningskontoret Norrtälje kommun Framtidskompetenser Synligt lärande Kollegialt

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Att driva förändring med kommunikation

Att driva förändring med kommunikation 1/17 Att driva förändring med kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Står inför uppgiften att driva ett förändringsarbete Redan ansvarar för och har påbörjat ett förändringsarbete Inser att kommunikation

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans 1 STRATEGI 09 Vilka är vi? Vad vill vi 2 VISION Vår vision beskriver vad vi vill och även vad vi vill uppnå, vi som arbetar på Hälsa och samhälle.

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School EIO Ledarskapsprogram Så här tycker några av deltagarna om vad programmet haft för omvälvande betydelse

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal

Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Landskapsvård i Skåne 1998 LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal Samhällsbyggnadsenheten Maria Lindegren LÄNSSTYRELSEN 1(7) I SKÅNE LÄN Samhällsbyggnadsenheten

Läs mer

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 1 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Viktiga budskap - Peter Uneklint, Trafikverket Det skarpa arbetet med ny nationell plan sker under 2016 och då gäller det för

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att denna ska användas som en hjälp

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Att anordna kurser för stalluthyrare

Att anordna kurser för stalluthyrare Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn - Regionala lärprojekt. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min)

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) 1 Gå igenom agenda Var tydlig med praktikaliteter (toaletter, lokal för fika etc.) (2 min) 2 Gå igenom kursens utgångspunkter med

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret - 2013 Sektionen för Lärarutbildning Inledning Sektionen för lärarutbildningen har utifrån kvalitetsprogramet för sektionen upprättat en handlingsplan för läsåret

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Inledning Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

Gruppernas slutsatser i punktform

Gruppernas slutsatser i punktform Minnesanteckningar från VR:s och SUHF:s workshop om forskarmobilitet 6 februari 2013 Gruppernas slutsatser i punktform Grupp 1: Juni Palmgren (mod) och Johan Fanger (sekr) Grupp 2: Elisabet Nihlfors (mod)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete 1 (6) Handläggare Ann Åslin Telefon +46 (0)498 26 94 26 E-post ann.aslin@gotland.se Diarienr 2010/88:60 Datum 2010-04-07 Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete Det är i mötet människor

Läs mer

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal Handledning alternativa lönemodellen En handledning skapad av SLA och Kommunal Innehåll Handledning alternativa lönemodellen... 1 En handledning skapad av SLA och Kommunal... 1 1 Hur inför vi den alternativa

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016 Workshop äldres psykiska hälsa 4 februari 2016 Program 08:30 Introduktion 08:45 Föreläsning: Riv 65-årsgränsen och rädda liv vad du med små medel kan göra för att möta äldre med psykisk ohälsa. Susanne

Läs mer

Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar.

Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar. Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar. Förberedelse inför start-/infomöte om utvecklingssamtal Det kan vara en god idé att ha ett start-/infomöte inför utvecklingssamtalen.

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Remissvar 2007-11-16 Remissens dnr N2007/7145/SAM Diarienummer 013-2007-3636 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Verket för näringslivsutveckling,

Läs mer

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN strategy KPI FÖR inbjudan till konferens i Stockholm den 25-26 maj 2010 TALARE ORDFÖRANDE Sture Karlsson Tetra Pak Björn Holmberg SJ AB Lovisa Söderholm SKF Ann-Mari Olofsson ABB AB Nyckeltal för ökad

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper.

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper. Projektplan Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Maria Eriksson 2013-05-02 Projektplan för projektet Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet 1. Basfakta Projektnamn Kommunikationsstrategi

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer