Ett flertal av SBF:s senaste beslut och agerande har upprört många förare som tycker att förbundet ej på ett bra sätt representerar dem.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett flertal av SBF:s senaste beslut och agerande har upprört många förare som tycker att förbundet ej på ett bra sätt representerar dem."

Transkript

1 Höllviken Svenska Bilsportförbundet Förbundsstyrelsen Ett flertal av SBF:s senaste beslut och agerande har upprört många förare som tycker att förbundet ej på ett bra sätt representerar dem. På SPVM:s årsmöte framlades en skrivelse som samtliga närvarande ställde sig bakom. Vi som amatörtävlande känner att SBF snarare motarbetar oss än representerar oss och våra intressen. Vi saknar ett förbund som tydligt och öppet slåss för svensk motorsports existens och verksamhet, som ger kommuner och länsstyrelsen svar på tal i kritiska frågor och som står upp för sina medlemmars. Istället tycker vi SBF mer och mer liknar en motorsportsreglerande myndighet, vilket knappast är värt att betala medlemskap i. SBFs senaste uppträdande i form av en rättsprocess mot SMAs grundare Fredrik Skoghag är ett tydligt exempel på hur SBFs agerande går rakt emot dess medlemmars önskan, för att inte tala om en extrem respektlöshet för vad de medlemsavgifter som årligen inkommer borde användas till. SBF har varken inför Marknadsdomstolen eller medlemmarna kunnat föklara fördelarna med sitt agerande. Vi har ju fungerat bra tidigare räckte inte det? Hur mycket har rättsprocessorna kostat totalt? Vi har isolerat 4 punkter i det tekniska reglementet som vi tycker tydligt går emot medlemmarnas intressen, samt verkar sakna seriös motivering. 1. Katalysatorkrav 2. Ljudkrav 3. Vagnbok 4. Krav på HNRS Katalysator/miljö: En racingbil körs långt hårdare än en standardbil och katalysatorn håller ofta inte mer än en säsong detta gäller speciellt när förgasarmotorer användes. Vad är miljövinsten att ha katalysator på bilen om den behöver bytas ut var 25:e körd mil? Med största sannolikhet är miljöbelastningen vid tillverkning av katalysatorn högre än den miljövinst katalysatorn innebär under de 25 mil den fungerar. Har en seriös utredning gjorts angående miljöeffekterna innan regeln om katalysator infördes? Kan vi få ta del av denna?

2 Ljudkrav: SBF har nyligen infört en ny teknisk regel om ljudbegränsning på tävlingsbilar som är hårdare är rådande regelverk från länsstyrelsen. Denna regel gäller ständigt och gör därmed att bullerdagar, bullerområden eller liknande inte längre har betydelse. Vi anser inte att det är SBFs uppgift att gå i bräschen för en sänkning av ljudnivån, utan tvärt om stödja de svenska banägarna i diskussion/konflikt med kommuner, grannar och myndigheter. Vidare tror vi att SBF starkt underskattat konsekvensen av denna nya regel både i avseende på hur tävlingsbilarna påverkas, men också på hur publikens upplevelse vid våra tävlingsbanor påverkas. Vi saknar helt information om hur SBF jobbat för att vända opinionen mot ett mer motorsportvänligt Sverige, mot att motorsport ska få klassas som samhällsnytta och mot en mer rättvis bedömning av buller från våra tävlingsbanor. Just den verksamhet vi förväntar oss att vårt förbund lägger sitt fokus på! Vagnbok: Vi har till denna dag inte förstått vad den avsedda effekten av vagnböckerna är. Bilarna besiktigas för deltagande i en specifik raceklass inför varje tävling, så varför behövs en årlig besiktning? Varför behöver vagnboken bytas ut var 5e år? Vi anser att vagnboken endast är en metod för att få in pengar till förbundet. Till de avgifter som betalas in till SBF kommer ju den körersättning som besiktigaren ut av föraren. Vagnboksfrågan har enlig uppgift diskuterats länge inom SBF. Varför inte höja licensavgiften ytterligare om det behövs mer pengar. Detta skulle ju underlätta mycket. Det är kanske som i samhället i övrigt som driver in skatt det gäller att pytsa ut det på många olika ställen i hopp om att medborgarna inte märker det. Krav på HNRS-skydd: Vi anser att kravet på HNRS är dåligt underbyggt. SBF saknar statistisk grund för att hävda att vår sport blir säkrare om vi använder HNRS. Klasser som slipper Hansskydd är t ex Rally klass Ekonomi 2015, VOC 2014 och folkrace. Detta är de tävlingsklasser med flest skador! Hur motiveras det beslutet? Notera att det, trots att dessa grenar är bland de mest olycksdrabbade i svensk racing, är statistiskt sett säkrare att delta i dem än det är att plocka svamp. Helt klart är att visar sig en ökad skadefrekvens eller det redan förekommer mycket skador är det motiverat att man rekommenderar utökat skydd och kanske i slutänden när olyckorna ej minskar införa tvång. För att öka förståelsen för HNRS hade SBF börjat kunna informera gradvis om detta skydd ute hos klubbarna. De föredrag som Simpson i dag håller på olika platser i landet är mycket informativa och ökar förståelsen för HNRS. Motiverar underliggande statistik över rygg/nackskador i Racing att HNRS införes? Hur ser statistiken ut? Motiverar underliggande statistik över rygg/nackskador i Ekonomi 2015, VOC 2014 och folkrace att HNRS inte införes? Hur ser statistiken ut? Vilka andra länder har infört obligatoriskt användande av HNRS inom klubbracing?

3 Motorsport för alla? SBF hävdar att man sysslar med motorsport för alla. Vi ställer oss starkt frågande till detta, då SBF samtidigt inför nya regler som gör vår sport dyrare och dyrare. Dessa regler verkar inte vara grundade på eller motiverade av fakta, utan snarare av en ansträngning från förbundet att framstå som politiskt korrekta och i linje med opinionen mot motorsport. Priset för denna flathet får vi medlemmar som bekant betala, om och om igen. För varje år blir vår sport dyrare, våra rättigheter mindre och insteget i sporten större. Att svensk racing idag skulle vara tillgänglig för medelsvensken är rent löjeväckande. För några år sedan gav SBF ut ett dokument Värderingar, etik och moral, där medlemmarna uppmanades att problem skall lösas inom organisationen. På sista sidan Medlemmarna känner samhörighet och stolthet över sitt förbund och sin sport. Vi vill gärna att det skall vara så, men samhörigheten verkar delvis ha spårat ur. Vi förutsätter att vi får svar på frågorna som ställes i detta brev. Förarna har på sina klubbars årsmöten framfört mycket av ovanstående och vi hoppas att dessa framförs på distriktsmötena och till slut hamnar på årsstämman. Tyvärr har vi erfarit att motioner till distriktsstämmorna skulle varit inlämnade den 15/1 d.v.s. innan klubbarna har haft sina årsmöten... Vi hoppades även att Konkurrensverkets dom i december skulle påverka SBF:s beslut om HNRS men så blev det ej. Med vänlig hälsning För SPVM Jan Nordgren Kråkbärsvägen HÖLLVIKEN Tel jnc@telia.com

4 Till SPVM Som kontaktperson Racing har jag fått Förbundsstyrelsens uppdrag att besvara Ert brev av Det är beklagligt att ni känner Er motarbetade vad gäller amatörtävlande i racing. Det är absolut inte vår målsättning. SBF är en demokratisk organisation som följer RF :s riktlinjer och i grunden också har den uppbyggnad som gör det möjligt för medlemmar och klubbar genom sina distrikt och SGA att påverka och besluta om hur racing skall bedrivas. Det är inte förbundsstyrelse eller tjänstemän som konstruerar regler, allt görs i samverkan med våra sportgrensutskott och SGA. Att påstå att SBF inte försöker påverka de styrande i samhället är helt taget ur luften. Vi har ständiga kontakter med samhället i frågor som berör både tillgång till mark och den ständiga debatten om ljud och miljö. Det senaste exemplet är en interpellation i riksdagen gällande motorsportens utövande. Gå gärna in på SBF:s hemsida och SBF / play och lyssna på debatten. Vad gäller KKV och MD så är det inte SBF som startat den processen utan KKV som ålagt SBF att ändra i reglementet. Det är också KKV som skickat ärendet till MD. Hela den processen har hanterats i samråd med RF och berör inte bara bilsporten utan många andra sportgrenar och har inte belastat SBF med ett enda öre. Katalysatorkrav. Strävan att få hålla på med motorsport måste vara viktigare än att ifrågasätta katalysatorkrav. Att lösa problemet med katalysator som brinner upp måste vara det primära, och inte att finna orsaker till att slippa avgasrenig. Enlig uppgift finns det med all säkerhet tekniska möjligheter att lösa problemet. Kontakta tex. Ferrita som har många lösningar. Ljudkrav. All verksamhet i Sverige, ideell som kommersiell faller under Miljöbalken från 1999 och kräver myndighetens tillstånd. Balken ställer krav på verksamhetsutövaren d v s Motorbanans ansvariga ledning som har att ta hänsyn till hälsa och miljö. Naturvårdsverket utformar Allmänna Råd för Motorsportbanor NFS 2004:16, där anges de riktvärden som gäller för buller runt Motorsportbanor, för att få enhetlighet och slippa olika ljuddämpare mm från bana till bana. I samråd med SBF och Motorbanorna fastställdes 2011 en högsta R- nivå för alla fordon enligt NAF 2004:16. Under 2012 reglerades enhetsklasserna Renault Clio TTA till 95 db LAF max. Detta har fungerat tillfredställande.

5 SBF och SVEMO samarbetar i ljudfrågan och driver arbetet med att upplysa motorsportens intressenter om vår stora betydelse i samhället och för att verksamheten skall underlättas. Vagnbok Historien säger att när den 5 åriga vagnboken infördes var det på begäran av rörelsen för att slippa den årliga besiktningen och höga kostnader. Vad som nu är under utredning är en 3- stegs modell av vagnböcker som bl a kommer att gynna bredden av Racing i Sverige. De som idag kör utan vagnbok kan då skaffa den till ett billigare pris. Krav på HNRS. Vår uppfattning är och alla kända utredningar talar för att främst nack- och ryggskador kan elimineras med HNRS skydd. Det finns en mängd utredningar som ger stöd för vår uppfattning. Vi kan också vidarebefordra ett stort antal utredningar i detta ämne om så erfordras. Förbundsstyrelsen har på sitt senaste möte behandlat HNRS och det uppdrogs åt förbundsdirektör Thomas Jansson att utreda och slutföra införandet av en högre självrisk i samband med skada om man tävlar utan HNRS. Förbundsstyrelsen rekommenderar dock att alltid använda HNRS även vid lokal- och klubbtävling av enklare karaktär i racing. Motorsport för alla. Självklart jobbar vi för att motorsport skall vara tillgänglig för alla. Man kan hitta en mängd exempel på hur tillgängligheten har blivit enklare, här några: Enkla Tävlingsformer Drivers Open, En dag på strippen, Konbana, Uthållighet etc. Samtidigt som vi gör tillgängligheten större för våra medlemmar så värnar vi om medlemmens säkerhet och skydd, inget vi eller någon annan sportgren skulle ge avkall på. Detta är ett försök att ge enkla svar på alla de frågor som ni ställt i Ert brev. Det går att utveckla alla svar i det oändliga och i många fall kan våra experter på kansliet i miljö och teknik mycket mer i ämnet än vi folkvalda i styrelsen. Vi hoppas att ni förstår att vi strävar efter att fatta de allra bästa besluten för våra medlemmar. Med Vänlig Hälsning Kenneth Thorén Svenska Bilsportförbundet Mobile kenneth.thoren@sbf.se

6 Jönköping Svenska Bilsportförbundet Förbundsstyrelsen SPVM:s brev och Kenneth Thoréns svar diskuterades på Racesam:s möte i går. Alla upplevde svaret som mycket vagt. Vi vill gärna kommentera några punkter omedelbart. Krav på HNRS. a) Fortfarande efterlyses den statistik som motiverar att skyddet i första hand införes som obligatoriskt inom Racing och ej inom Folkrace. b) Hur många utländska förbund har infört obligatoriskt HNRS inom amatörracing? c) Många befintliga bilar måste byggas om speciellt de historiska där skyddsbur/båge måste ändras för att bältesinfästningarna skall överensstämma med föreskrifterna för skyddet ifråga. I vissa fall kan inte detta göras inom gällande Appendix K. d) Vi inom Racesam föreslår att endast en rekommendation införes i år och att ärendet utredes ytterliggare. Vagnbok Historien säger att när den 5 åriga vagnboken infördes var det på begäran av rörelsen för att slippa den årliga besiktningen och höga kostnader. Helt fel! Nuvarande vagnbok kräver årlig besiktning med avgift till SBF samt milersättning till besiktningsmannen totalt kring 1.000:-. Vilken rörelse krävde nuvarande vagnbok? Tidigare fanns en SBF vagnbok bestående av en vikt A4 sida som gällde ett år.

7 SPVM fick igenom en egen utförligare vagnbok bestående av två vikta A4 sidor bl.a. med bilder, teknisk spec och anteckning för anmärkningar. Denna var billig och kostade ej att förlänga - stämplades bara. Kunde förlängas i fem år. Efter ett antal år fick denna ej användas och ersattes av dagens. SPVM:s föregångare till dagens vagnbok stämmer överens med ert svar! Påverka styrande i samhället. Vi har varit inne på SBF / play och lyssnat på debatten som ni refererar till. Det gällde höga ansökningsavgifter för rally på försvarets mark. Vore intressant att få reda på vilka konkreta åtgärder som gjorts för att påverka makthavare, beslutsfattare eller opinion i Sverige vad gäller racingen, som vi sysslar med. Katalysatorer. Vi kommer att kontakta Ferrita som tydligen har många lösningar på problemet. Själva har vi många praktiska erfarenheter från katalysatorer på förgasarbilar och även insprutningsbilar - samt har även kontakter med förbränningstekniska laboratoriet på högskolan i Lund. Vi ber att få återkomma. Givetvis är det primära att hitta en lösning som fungerar hitintills är det många som inte har lyckats med det även med Ferritas hjälp. En del ha dubbla katalysatorer att byta ut dessa årligen kostar mycket och ger absolut ingen miljövinst. Med vänlig hälsning För SPVM och Racesam Jan Nordgren Tel jnc@telia.com c/c Racesam

8

Ordförande Lars-Ola Eriksson inledde med en tyst minut till minne av de motorsportvänner som under året avlidit.

Ordförande Lars-Ola Eriksson inledde med en tyst minut till minne av de motorsportvänner som under året avlidit. Protokoll fört vid Mellannorrlands Bilsportförbunds årsmöte 2013-02-17 på Scandic Hotell i Örnsköldsvik. Närvarande Totalt 33 st, där 12 klubbar var representerade. 1 Mötets öppnande MNBF:s ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte 2012-04-29

Protokoll fört vid styrelsemöte 2012-04-29 Protokoll fört vid styrelsemöte 2012-04-29 Plats: SMKs lokaler i Sundsvall Index Protokoll fört vid styrelsemöte 2012-04-29... 1 Närvarande... 2 Protokoll... 2 39 Möte öppnas... 2 40 Fastställande av dagordningen...

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING

HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING Inledning I enlighet med SVEMO:s och SBF:s handlingsplaner för miljöarbetet skall samtliga anläggningar vara certifierade. Detta

Läs mer

Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben

Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet 1/18 Miljörevisionsprotokoll Samtliga X-märkta frågor

Läs mer

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning?

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? VEIDEC RACEWAY INLEDNING Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? Sedan några år tillbaka har Malmö en dragracingbana där människor kan träffas och dela sitt intresse. Alla är dock inte positiva.

Läs mer

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016.

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Under hösten 2015 har ärendet varit uppe på samtliga styrelsemöten. I protollen har vid flera tillfällen redovisats en bakgrund

Läs mer

Tävlingsregler Drivers Open (DOP) med registrerade standardbilar.

Tävlingsregler Drivers Open (DOP) med registrerade standardbilar. Tävlingsregler Drivers Open (DOP) med registrerade standardbilar. Utgåva: September 2010 Detta är den första utgåvan av dessa regler. INNEHÅLLSFÖRTECKNING DOP 1 ÄNDAMÅL... 2 DOP 2 BANA... 2 DOP 3 REGLER

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014. STYRELSE Närvarande

Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014. STYRELSE Närvarande Protokoll 11-14 Fört vid styrelsemöte i Gävle den 14 december 2014 STYRELSE Närvarande Frånvarande Eva Eriksson, ordf + sekr från 8 Urban Jonsson, vice ordförande Åke Andersson, kassör Åsa Malkusson, sekreterare

Läs mer

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen Stockholm 2016-04-13 Remissvar N 2014/03447/MRT Sweboat Båtbranchens riksförbund, får härmed lämna följande yttrande över utredningen Obligatoriskt förarbevis för vattenskoter Sammanfattning av synpunkter

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm En person (tillika författaren som skrivit boken under pseudonym för att hon ville vara anonym) hade i egenskap av kund beställt två ex åt sig själv från Hedengrens

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST

GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST - 1 - Göteborg den 16 december 2010 GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST Rådande kulturpolitik gynnar inte konstnärers möjlighet att utvecklas och skapa god konst. Alltför mycket energi går åt att klara

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Ang brevet från Malung-Sälens Kommun ang skriftlig brandskyddsredogörelse. Ska ni renovera lägenheten? Brandvarnare och varmvattenberedare

Ang brevet från Malung-Sälens Kommun ang skriftlig brandskyddsredogörelse. Ska ni renovera lägenheten? Brandvarnare och varmvattenberedare 2016-06-07 Till Medlemmar i Brf Kalvheden, Sälen Nyhetsbrev Vill med detta brev informera om några av de punkter vi i styrelsen just nu arbetar med, samt informera er om några viktiga punkter inför sommaren

Läs mer

Effektivare offentlig upphandling

Effektivare offentlig upphandling 2008-02-14 1 (7) Effektivare offentlig upphandling Anförande av Claes Norgren, generaldirektör Konkurrensverket, vid konferens Effektivare offentlig upphandling i Stockholm den 14/2 2008. Det talade ordet

Läs mer

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 www.sbmotorsport.inc.se Förord Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med toppfart på 80 km/h. Med sådana ingredienser är Folkrace en riktig breddsport, och

Läs mer

STEG 3 Börja träna och tävla

STEG 3 Börja träna och tävla STE 3 Börja träna och tävla RTINSKOLAN 1 Förarlicensutbildning i Karting Minimikrav för förarlicens Licenstyp Teoritimmar Praktiktimmar Börja träna + Cadetti 6-10 år steg 1 5 3 Börja tävla 10-15 år, steg

Läs mer

SVENSKT SPORTVAGNSMEETING 2013 STARTBEKRÄFTELSE. Välkommen till SSM på Ring Knutstorp 5-7 juli.

SVENSKT SPORTVAGNSMEETING 2013 STARTBEKRÄFTELSE. Välkommen till SSM på Ring Knutstorp 5-7 juli. SVENSKT SPORTVAGNSMEETING 2013 STARTBEKRÄFTELSE Välkommen till SSM på Ring Knutstorp 5-7 juli. Grindarna in på området har öppet under följande tider: Torsdag: 17.00-22.00 Fredag: 07.00-22.00 Lördag: 07.00-22.00

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Rapport A Motorsportbullerutredning 100531

Rapport A Motorsportbullerutredning 100531 Uppdragsansvarig Tel +4610-505 00 00 Fax +4610-505 11 83 paul.appelqvist@afconsult.com RAPPORT 1 (14) Datum Uppdragsnr 554031 Rapport A Motorsportbullerutredning 100531 SMK Söderhamn Helsinge Motorstadion,

Läs mer

Nytt system för förarlicenser i SVEMO

Nytt system för förarlicenser i SVEMO Norrköping 2008-10-16 Nytt system för förarlicenser i SVEMO Frågan har under lång tid varit aktuell och styrelsen har begärt ett nytt förslag till licenssystem som skulle vara tydligare, enklare och mer

Läs mer

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan)

Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Analys strukturförändringar damernas SSL och division 1 (allsvenskan) Förbundsstyrelsens uppdrag är att ta beslut som är så bra som möjligt för helheten inom Svensk Innebandy. Det inkluderar även beslut

Läs mer

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se SLUTLIG BEDÖMNING Ärendenummer: FO 2007-007 Datum: 2007-03-09 Utredare: Mårten Hyltner Utredning avseende miljösanktionsavgift

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Lojo LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Summeringens tid är inne! Bokslutet har kommit och vi tittar som bäst på utfallet från föregående år, stämman närmar sig med stormsteg! Det

Läs mer

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare Domarassistenten.com - en introduktion för domare Innehåll 1. Introduktion 2. Vad förväntas av mig 3. Inloggningsuppgifter 4. Menyn 5. Återbudsmatcher 6. Mina matcher 7. Hur fungerar matchtillsättningen?

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Årsmöte. Plats: Ädelfors folkhögskola. 15/3 2014 kl.15.00. Vetlanda Rally & Racing Club www.vetlandarrc.

Verksamhetsberättelse 2013. Årsmöte. Plats: Ädelfors folkhögskola. 15/3 2014 kl.15.00. Vetlanda Rally & Racing Club www.vetlandarrc. Verksamhetsberättelse 2013 Årsmöte Plats: Ädelfors folkhögskola 15/3 2014 kl.15.00 Kallelse Härmed kallas du/ni till s ordinarie årsmöte som hålls Lördagen den 15 mars 2014 kl.15.00 Plats: Ädelfors folkhögskola

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter En undersökning om effekterna av regeringens skatteförslag för småföretagarna Öhrlings PricewaterhouseCoopers Stockholm, november 2006 www.pwc.com/se 2

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Idrottens föreningslära

Idrottens föreningslära Idrottens föreningslära - grunden Nya Föreningsguiden Målstegen Idrotten vill Normalstadgar Skatter och avgifter PM SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker Plats för eget material från SF och IF

Läs mer

Arvodering på lokal nivå

Arvodering på lokal nivå Lokalavdelningarnas svar på remiss om lokal arvodering 2008/2009 Arvodering på lokal nivå Med anledning av stämmans beslut har styrelsen frågat alla lokalavdelningar om synen på lokal arvodering kontra

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2 N U M M E R 3 2 0 1 2 K U N G S Ö R S S K 2012-09- 27 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 1 0 S I S T A T R Ä N I N G E N I L O C K M O R A 1 3 / 1 0 T R Ä N I N G I N O R B E R G ( L Ö R D A G )

Läs mer

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar 2010-11-29 1 (7) Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid Upphandlingsforum den 29 november 2010 i Stockholm Det talade ordet gäller Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten 1 Denna policy gällande föräldraengagemang är ett av flera policydokument

Läs mer

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt?

Som sjöingenjör, skall man välja er framför *Den motsatta fackets namn* och i så fall varför? Vad är det för skillnad på SBF och SFBF helt enkelt? Fackförening Någonting för dig? En fackförening är en arbetstagarorganisation som sluter samman arbetstagare från en viss yrkeskår (yrkesförbundsprincipen) eller arbetsplats (industriförbundsprincipen)

Läs mer

Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan.

Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan. Tjänsteutlåtande Anne-Christine Hillman 2011-11-11 Sidan 1 av 4 Dnr 2011/32 BUN.640 Barn- och ungdomsnämnden Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan. Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret

Läs mer

Piratpartistisk tidning

Piratpartistisk tidning Piratpartistisk tidning Beslutsunderlag inför Piratpartiets styrelsemöte 27 september 2015, av Anton Nordenfur Bakgrund Inför partistyrelsemötet i augusti 2015 lämnade jag in ett beslutsunderlag som sammanfattade

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp?

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp? Träningsrace lördagen den 3 juli Du ställer väl upp? Klubben genomför träningsrace med varvräkning för klasserna 1:8 och 1:10, för klubbens alla medlemmar. Hålltider - 1:8 Senaste registreringstid 11.30,

Läs mer

Månadsbrev december 2014

Månadsbrev december 2014 Månadsbrev december 2014 En lång höst har äntligen börjat antyda vinter och än är inte hoppet ute för en vit jul. På bredbandsfronten har det varit en förvirrad höst med regler som ändras, nya förhållanden

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer

Koordinator Motocross, SVEMO-kansli Agneta Andersson SVEMO:s styrelse (deltog på punkt 1-4)

Koordinator Motocross, SVEMO-kansli Agneta Andersson SVEMO:s styrelse (deltog på punkt 1-4) Sektionsrådsmöte 1 2009 Scandic Hotell, Upplands-Väsby 2009-11-13,14 1. Mötesdeltagare Jan-Eric Sällqvist Roger Karlsson Håkan Olsson Peter Isgren Koordinator Motocross, SVEMO-kansli Agneta Andersson SVEMO:s

Läs mer

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater Ett kommunfullmäktigeprotokoll från ett moderatperspektiv Kommunfullmäktige, Gävle kommun Sammanträdesdatum: 2015-07-08 Plats: Stadshuset, Spegelsalen Tid: Kl. 14:00 19.00 1. Utökat kommunalt engagemang

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN Utveckling av klubbens verksamhet SVEMO utbildningsmaterial Kontaktpersoner Håll dig uppdaterad genom att se på SVEMO utbildningssida www.svemo.se/utbildning SVENSKA

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb)

Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb) 1 Utbildningsplan - Regional utbildning (distrikt eller rasklubb) Teori för erhållande av skyddslicens Målgrupp Medlem i SBK I första hand medlemmar rekommenderade för skyddslicens Antal elever Avgörs

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Planeringsspelets mysterier, del 1

Planeringsspelets mysterier, del 1 Peter Lindberg Computer Programmer, Oops AB mailto:peter@oops.se http://oops.se/ 28 februari 2002 Planeringsspelets mysterier, del 1 Om jag ska spela ett sällskapsspel för första gången så vill jag att

Läs mer

MANUAL FÖR TÄVLINGAR INOM VÄSTERGÖTLANDS GOLF DISTRIKT 2010. (distrikt A samt distrikt B)

MANUAL FÖR TÄVLINGAR INOM VÄSTERGÖTLANDS GOLF DISTRIKT 2010. (distrikt A samt distrikt B) MANUAL FÖR TÄVLINGAR INOM VÄSTERGÖTLANDS GOLF DISTRIKT 2010 (distrikt A samt distrikt B) 1 Anmälningar till distrikt A, klass A (killar och tjejer som spelar slagtävling, scratch, 27 hål) görs via www.golfdata.se.

Läs mer

Sverige första lokomotiv fyller 10 år

Sverige första lokomotiv fyller 10 år Sverige första lokomotiv fyller 10 år 12 juni 2014 Sveriges äldsta lokomotiv firar tioårsjubileum (10-årsjubileum) under 2014. Hur går detta ihop? Svaret är, att Sveriges första lokomotiv, som kallades

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement)

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Förbättringsprogram PROGRAMRAPPORT Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Teammedlemmar/deltagare Enhetschef: Mia Löfgren, mia.lofgren@gotland.se Omvårdnadsansvarig

Läs mer

Avtalens längd 5:15, a - max 24 mån för konsumenter och andra som begär det, krav på att erbjuda 12-månadersabonnemang.

Avtalens längd 5:15, a - max 24 mån för konsumenter och andra som begär det, krav på att erbjuda 12-månadersabonnemang. 3 snabba punkter Jag förutsätter att ni redan gjort de ändringar som behövs för att följa dem, men vill informera kort. Utökad nummerspärr, 5:7 a - även premium-sms. Alltså ska abonnenten kunna välja en

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Med hänvisning till ovanstående, föreslår styrelsen föreningsstämman besluta

Med hänvisning till ovanstående, föreslår styrelsen föreningsstämman besluta Styrelsen för en bostadsrättsförening tillsätts för att på medlemmarnas uppdrag förvalta föreningens egendom. I detta uppdrag ingår att planera för och utföra nödvändigt underhåll. Motionären vill begränsa

Läs mer

CUSTOM MOTOR SHOW över 500 nya, original, restaurerade, ombyggda och unika fordon

CUSTOM MOTOR SHOW över 500 nya, original, restaurerade, ombyggda och unika fordon 20 1 CUSTOM MOTOR SHOW över 500 nya, original, restaurerade, ombyggda och unika fordon SKANDINAVIENS STÖRSTA BIL & MC MÄSSA FÖR ENTUSIASTFORDON FERINGE HOT ROD ASSOCIATION MARS 2000 Nr:22 "# "#!$ $ %!$

Läs mer

SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET - Lärarhandledning - Lärarhandledning för OFFROAD

SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET - Lärarhandledning - Lärarhandledning för OFFROAD Lärarhandledning för Funktionärsutbildning OFFROAD OR_UTB_Funk_Lararhandledning - Utgåva februari 2006 - Version 2 Sidan 1 av 14 FÖRORD Som underlag använder du Tävlings- och Tekniskaregler,denna handledning

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Torkilstötens Samfällighetsförening Protokoll från ordinarie årsstämma 2009

Torkilstötens Samfällighetsförening Protokoll från ordinarie årsstämma 2009 Torkilstötens Samfällighetsförening Protokoll från ordinarie årsstämma 2009 Stämman hölls på Ljungalid, långfredag den 10 april 2009. Antal deltagare på stämman var 61 personer enligt närvarolista. 1 Stämmans

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping

Innebandy 2014/ 2015 2014/2015. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping 2014/2015 Innebandy 2014/ 2015 Tävlingsbestämmelser Regler Tävlingsbestämmelser Speltid 2 * 16 minuter (gäller samtliga serier) Laguppställning Laguppställning SKA fyllas i och lämnas till domaren innan

Läs mer

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 2(5) DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer ordförande, sekreterare, justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post:

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post: Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Namn: Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd Handläggare: Kristina Fröjd Referensnr: 3.2.2-2015-1874 Telefon: 010-485 35 28 Beskrivning: Direktupphandling

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer