~ En oväntad resa ~ ~ En novell av Gustav Skoglund ~

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "~ En oväntad resa ~ ~ En novell av Gustav Skoglund ~"

Transkript

1 ~ En oväntad resa ~ ~ En novell av Gustav Skoglund ~

2 Alice, Felix och Victoria sätter sig ner och planet lyfter. Ett obehagligt ljud börjar höras och några passagerare tar upp öronproppar som de sätter de i öronen. Victoria går fram till kaptenens hytt för att fråga vad det är för irriterande ljud som hörs. En flygvärdinna går förbi och säger åt Victoria att hon inte får gå in där. Ursäkta frun, men du får inte gå in där, säger flygvärdinnan som nu står framför Victoria och blockerar vägen till kaptenens hytt. Jag ska ju bara fråga vad det är för hemskt ljud som hörs på planet, säger Victoria och kollar på flygvärdinnan med en retfull min. Jag skulle säga vad det är som låter om jag visste, men ska jag vara ärlig har jag inte en aning om vad det är som låter, säger flygvärdinnan som fortsätter gå. Victoria går tillbaka till sin plats och rycker upp ett par hörlurar ur sin handväska. Hon lyfter upp sin mobiltelefon hon har ligger i sin byxficka och sätter i hörlurarna i ett litet svart uttag på kanten av mobilen. Plötsligt känner hon att någon sparkar på hennes säte bakifrån. Hon tar ut hörlurarna ur sina öron och kollar på sätet bakom henne. Förlåt, säger en tjej med blont hår och blåa ögon. Jag är bara så extremt kissnödig, och jag vill inte väcka min pappa bredvid mig bara för att be honom att flytta på sig. Alice kollar åt pappans håll och börjar skrika. Hon ser att tjejens pappa öppnar på ögonen. Vad är det där för hemska ljud jag hör? Undrar pappan och kollar sig omkring. Din dotter är hemskt kissnödig, så jag skulle vilja att du flyttade på dig, säger Alice och vänder sig om. Den blonda tjejen tar upp penna och papper ur sin rosa handväska och skriver ner någonting. Plötsligt stäcker hon sig fram och knackar på Alice axel. Du, här är mitt telefonnummer och mitt fullständiga namn. Vi borde hänga någon dag, säger den blonda tjejen och ger Victoria lappen. Victoria kollar ner på lappen hon just fått och ser att tjejen heter Alice. Victoria kollar upp igen för att kolla att pappan flyttat på sig, och det har han. Victoria ser att Alice är på väg till toaletten. Hon öppnar dörren och kliver in. Alice kollar förskräckt på de smutsiga toaletterna. Jag har väl inget val, tänker Alice för sig själv. Jag måste sätta mig på en av de smutsiga toaletterna. Hon går mot toaletten som finns placerad i ett litet hörn en bit från dörren. Hon öppnar locket och kollar ner för att vara säker på att personen innan henne varit noga med att spola. Alice blir illamående när hon kollar ner och ser att någon glömt att spola. Hon kollar bort och går mot dörren. Hon trycker ner handtaget, men inget händer.

3 O nej, inte igen, säger Alice förtvivlat och förstår att hon blivit inlåst igen. Plötsligt hör hon ett ljud som kommer från toaletten. Det låter som att någon spolar den. Hon går dit och kollar ner. Vattnet har börjat öka och Alice springer mot dörren för att försöka öppna den. Det är lönlöst, den har gått i baklås. Alice kollar bak och ser att vattnet från toaletten har börjat svämma över hela rummet. Innan hon vet ordet av står hon i det äckliga vattnet. Hon skriker på hjälp, men det verkar inte som att någon hör. Plötsligt hör hon en röst, som frågar ifall det är någon där inne. Är det någon därinne? Frågar personen som står bakom dörren. Det är en lång kö här. Jag är här inne! Ropar Alice och ser att halva hennes ben är under vattnet från toaletten. Toaletten har svämmat över, och dörren har gått i baklås. Alice kollar ner igen och ser att vattnet hunnit dränka hela hennes ben och en bit av hennes vita klänning. Plötsligt hör hon sin mobiltelefon ringa i fickan. Hon tar upp den och kollar vem det är som ringer. Det står Okänd Person. Hon svarar och hör en röst hon hört tidigare på flygplanet. Vad är det som dröjer dig där inne? Undrar en tjej som nästan viskar fram meningen. Vem är det jag pratar med? Ropar Alice. Det är jag, Victoria. Du gav mig en lapp med ditt telefonnummer och namn innan du gick in på toaletten, säger Victoria och svarar med samma låga röst som innan. Jag vet inte om jag kan prata just nu, toaletten har svämmat över och jag kan inte komma ut! Ropar Alice förskräckt. Plötsligt hör hon skottlossning från andra sidan dörren. Hon hör också en massa skrik från en massa passagerare. Vad är det som händer där ute? Undrar Alice och kollar ner. Vattnet har täckt halva hennes mage. Det är någon slags maskerad man som går runt på planet och hotar vissa människor, säger Victoria och Alice ramlar bak. Hon tappar sin telefon och ser att en kille med mörkt hår har lyckats ta sönder dörren. Alice rusar ut och hämtar andan. Hon kollar på killen som lyckats få upp dörren och börjar prata med honom. Tack så mycket, säger hon. Jag kunde ha varit död vid det här laget. Det var så lite, säger killen och skakar hand med Alice. Jag heter Felix, och du? Alice. Alice Johansson, säger Alice och ser att en maskerad man håller upp ett vapen mot henne.

4 Hennes hjärta stannar. Var detta slutet? Skulle hon dö av ett skott i huvudet? Hennes tankar snurrade runt i huvudet på henne och den maskerade mannen börjar prata. Ge mig alla värdesaker du har på dig! säger den maskerade mannen med en arg röst. Jag har inga värdesaker på mig! Ropar Alice och kollar upp på den maskerade mannen. Alice ser att det är en person bakom den maskerade mannen som närmar sig, och plötsligt ser hon att den maskerade mannen får ett slag i huvudet av en svart handväska. Han ramlar ihop och ser att Victoria står där. Hur gick det? Undrar Victoria och går fram till Alice. Jag mår bra. Jag är dock lite blöt och förskräckt efter detta, säger Alice och ser att Victoria har ett stort sår i ansiktet. Victoria går fram till Felix och tar upp sin hand. Jag heter Victoria. Victoria Gustavsson, säger Victoria och kollar på Felix med en glad min på ansiktet. Och jag heter Felix, säger Felix. Flygplanet börjar skaka och Alice springer fram till ett fönster. Alla passagerare sitter förskräckta i sina stolar och ser att vita masker åker ner från taket i flygplanet. Alla levande passagerare sätter på sig de Alice börjar ropa. Vi störtar! Ropar Alice och en tår rinner ner för hennes kind. Felix springer fram till kaptenens hytt och ser att en av flygvärdinnorna ligger på golvet med ett stort jack i halsen. Det blöder, och det ser ut som att hon är död. Felix fortsätter fram till rummet piloten sitter, men han är inte där. Han springer tillbaka till korridoren där alla plötsligt börjat springa runt. En massa skrik hörs. Planet kraschar, och allting blir tyst... Alice sätter sig upp i sängen. Det är hennes 13-års dag idag, och hon ska fira det med att åka till New York. Väckarklockan ringer och solen som tittar in genom fönstret lyser upp hennes gyllengula hår. - Jag är sen! Ropar hon och kastar sig ut ur sängen. Hon rusar mot toaletten för att piffa till sig. Hon går in på toaletten och stänger dörren. Men just som hon lyfter upp kammen hör hon en röst från bakom dörren. - Gumman, är det du som är där inne? Frågar Alices fostermamma. Alice öppnar dörren till toaletten för att säga god morgon till sin fostermamma.

5 - God morgon, Linda, säger Alice. - Du är sen. Skulle du inte vara på flygplatsen för 20 minuter sedan? Frågar Linda. Alice nickar och låser dörren efter sig. Hon fortsätter kamma sig tills hon kommer på att fråga hennes syster, Jennifer ifall hon vill följa med på resan till New York. Hon går mot dörren och försöker öppna den. - Vad i hela friden? Säger hon medan hon står och rycker i dörren. Dörren har gått i baklås. - Linda! Ropar hon förtvivlat. Kan du snälla komma och öppna dörren till toaletten? Den har gått i baklås igen, säger Alice och böjer sig ner några centimeter för att kolla genom nyckelhålet i dörren. Hon går mot spegeln för att sminka sig när hon hör steg från andra sidan dörren. Hon sträcker sig efter sin smink låda som står i fönstret till höger om henne. När hon väl får tag på den öppnar hon upp den, lyfter upp mascara och nagellack och kollar upp mot spegeln. Hennes blåa ögon lyser i ljuset som speglas från fönstret till spegeln. Alice börjar sminka sig med mascaran när hon hör en röst från andra sidan dörren. - Har dörren gått i baklås igen? Frågar Linda. - Ja, och det skulle inte skada ifall du hjälpte till att öppna den, säger Alice medan hon tar av sitt nattlinne för att sätta på sig den fina, rosa klänningen som hamnat på ett pris på 3000 dollar utomlands. Hon hör att Linda går iväg för att hämta något. Några minuter senare är hon tillbaka med ett av Alices farfars verktyg som han ofta använder för att dyrka upp olika lås. Linda lirkar lite och tillslut lyckas hon dyrka upp låset och dörren öppnas. - Äntligen, säger Alice medan dörren öppnas. Linda kollar på Alice när hon kliver ut från toaletten. - Nej men vad fin du var! Och vad bra du passade i den där rosa klänningen, säger Linda och ler mot Alice. Alice går ut i hallen för att klä på sig sina ytterkläder när Linda påminner henne om att hon måste äta frukost innan hon åker. - Jag tar det på flygplatsen. De har bergis en massa olika fik och sådant där, säger Alice. Hon tar på sig en svart jacka och ett par blå skor och öppnar dörren. Hon går ner för trappstegen i trädgården, och när hon kommit fram på framsidan av huset står hennes skjuts där redo att köra henne till flygplatsen. - Så, hur är din relation med Linda? Frågar Alice pappa - Den börjar förstärkas, säger Alice och längtar tills hon kommer fram till New York. - Det är inte exakt samma sak som att ha en riktig mamma, men det funkar, säger Alice med en glad min.

6 Alice pappa svänger ut på en stor väg och Alice pappa börjar prata. - De har renoverat och flyttat flygplatsen, så den ligger bara bakom kullen där framme. Felix sitter på en lektion i skolan. Han har sin nya gröna tröja på sig med en grön logo på. Han har också gelé i håret eftersom han ska fylla 14 år idag. Läraren står framme vid den svarta tavlan och berättar om Leonardo Da Vinci. De flesta ignorerar nästan helt vad läraren säger och pratar om ett nytt tv-spel som ska släppas om ett par dagar. - Du Felix! hör Felix några killar bakom honom säga. - Ja? Vad vill ni? Undrar Felix. - Hur går det med programmerings-koden du säger att du ska göra åt oss? Frågar killarna och flinar elakt. Felix kollar upp mot killarna och undrar vilken programmering de pratar om. - Vilken programmering är det ni pratar om? Jag programmerar åt flera personer samtidigt, inte bara åt er, säger Felix. - Du vet den där programmeringen med ditt eget operativsystem som du skulle bygga till vår hemmabyggda dator, säger en av killarna. - Jaså, det är den ni pratar om. Det är mycket arbete kvar. Jag kommer dessutom inte att kunna jobba på den på några dagar. Jag kommer att behöva åka till New York för att hämta ut en speciell läxa. Killarna blir tysta och börjar prata om annat. Plötsligt ropar klassens lärare att det är dags att avsluta dagen. - Äntligen, tänker Felix för sig själv. Han går ut ur klassrummet och börjar gå mot sitt blåa skåp för att hämta sin ryggsäck. Han öppnar skåpet, tar väskan och går ut genom de stora portarna i skolan. Han ställer sig och kollar ut på skolgården en stund. Gräset har börjat växa, och en massa småbarn cyklar runt på de röda cyklarna som finns att låna i ett rum på fritids. Det är en solig dag, inga moln eller regndroppar. Han fastar i egna tankar i två minuter - Äntligen är det dags att åka till New York, säger han tyst för sig själv. Han låser upp sin cykel han har på ett av cykelställen på skolgården. Han sätter på sig hjälmen och börjar trampa. Det är inte så långt till flygplatsen, så det tar inte alls lång tid att komma dit. - Snart där, tänker han kort innan en tjej från skolan hoppar ut ur buskarna bredvid honom. Han skriker, Felix tappar taget om cykeln och cykeln kör över tjejen av misstag. Felix ramlar av och hans gröna tröja blir alldeles smutsig. Han sätter sig upp och ber om ursäkt till tjejen han utan mening kört över.

7 Victoria går på en gångväg som leder till sjukhuset. Hon ska dit för att hämta ut sin ADHDmedicin. Det är soligt och hennes rosa, glittrande klänning lyser och glänser när hon går.när hon kommer fram till sjukhuset ser hon att en massa bilar står parkerade utanför. Hon går upp på trottoaren framför sjukhuset och går in. När hon kliver in blir hon överraskad av alla dekorationer och detaljer som sjukhuset satt upp på både väggar och fönster. Hon går fram till receptionen. - Hej, säger en kvinna som sitter på en grön stol bakom receptionen. Kvinnan har lite svart hår och gröna ögon. Alice lägger märket till kvinnans vita tröja med ett rött kryss på. - Hej. Behöver du hjälp med något? Frågar kvinnan bakom receptionen och Victoria svarar. - Hej! Jag är här för att träffa Dr. Philip, säger Victoria och fortsätter beundra det röda krysset kvinnan i receptionen bär. Förresten, vad betyder det där röda märket du har på din tröja? - Åh, det är bara en symbol för att vi hjälper människor bota sjukdomar ifall jag uppfattat det rätt, säger kvinnan. Och du, gå och sätt dig i väntrummet där borta så kommer Philip och hämtar dig strax. Victoria följer vägen kvinnan pekar mot och går in i ett rum med glasdörrar, akvarium med fiskar i, moderna möbler och en massa människor som väntar på att bli uppropade. Hon sätter sig ner i en svart soffa och räcker sig efter en tidning som ligger på ett bord bredvid henne. Det står Kändisnytt på tidningen med stora, gula bokstäver. - Victoria Gustavsson, ropar Victorias läkare, Philip. Victoria följer med Philip in i ett rum fullt med sprutor, vågar och en stol som står i mitten av rummet. - Jag antar att du är här för att hämta ut din medicin, säger Philip medan han tar ut en burk från ett skåp framför honom. - Japp. Jag glömde den förra månaden, och mamma säger att jag inte får glömma den igen, säger Victoria medan hon hör sin mobiltelefon ringa i fickan. - Ursäkta, men jag måste ta detta, säger hon snällt mot Philip. Hon tar upp telefonen och kollar vem det är som ringer. Det är Victorias mamma, Charlotte som ringer. Hon trycker på den gröna rutan med en telefon i på mobiltelefonen och lyfter upp den mot örat för att prata. - Hallå? Säger Victoria. - Hej gumman! Vad är det som dröjer dig så länge? Frågar hennes mamma. - Är jag sen? Till vadå? Frågar Victoria förvånat. - Du skulle ha varit vid flygplatsen för 35 minuter sedan, säger Charlotte irriterat. - Just det. Jag är så ledsen, jag kommer så snabbt jag kan, ropar Victoria i telefonen och lägger på samtalet.

8 Philip står och håller i medicinen. Victoria tar emot den och tackar. - Hejdå Philip, säger Victoria och rusar ut ur rummet. Victoria sätter sig ner på en bänk. Hon tar upp sin mobiltelefon och öppnar applikationen Kontakter. Hon scrollar ner en bit på skärmen och trycker på kontakten som heter Mamma. Hon lyfter upp mobilen mot örat och börjar prata. - Hej mamma! Säger Victoria nedstämt. - Hej gumman! Varför är du inte här på flygplatsen? Flygplanet åker snart! Säger Charlotte. - Det hände en liten olycka, och jag bara undrar ifall du kan hämta upp mig med din bil och skjutsa mig till flygplatsen, säger Victoria. - Såklart gumman! Jag kommer om 3 minuter, säger Charlotte och lägger på luren. Victoria lägger mobilen i fickan på byxorna. Det har slutat att regna, och Victoria kan höra en massa barn hoppa i stora vattenpölar en bit bort och skratta. Plötsligt ser hon en bil svänga in mot sjukhuset. - Mamma! Ropar hon och bilen parkerar. Victoria hoppar in i bilen och Charlotte börjar köra mot flygplatsen. - Vad var det som hände? hör Victoria Charlotte plötsligt fråga. - Jag snubblade på mina skosnören och ramlade i lera. Jag har fått bort det mesta, för Emilia hjälpte mig, säger Victoria och kollar ut genom fönstret på hennes sida av bilen. - Ojdå, säger Charlotte och fortsätter köra. Alice pappa stannar efter några minuter för att parkera bilen på flygplatsen. - Ville inte Jennifer följa med? frågar Alice pappa. - Nej, jag hann inte fråga henne eftersom det ända jag kunde tänka på var resan. Alice och Alice pappa börjar gå uppför trapporna i flygplatsen innan de kommer fram till kontrollanterna. - Var snälla och lägg ner era ryggsäckar och alla era värdesaker i lådan på bandet, säger en tjock man med en fin kavaj på. En låda rullar ut från en stor maskin och Alice och hennes pappa lägger sina värdesaker och ryggsäckar där i. Mannen med den fina kavajen sätter sig framför en dator som ser vad som finns inuti sakerna man stoppat i lådan. Efter ungefär 2 minuter hör de mannen prata. - Ni kan ta era saker och lämna in era biljetter till kvinnan där framme, säger mannen. De går igenom en stor metalldetektor och kliver på planet. Plötsligt hoppar en kvinna fram framför de. Hon börjar prata.

9 - Hej, säger kvinnan. Är ni här för att åka till New York? frågar kvinnan. - Ja, vi är på väg till New York. Jag tvingas studera där i ett par månader, säger Alice och räcker fram sin hand. - Jag heter Alice, säger Alice. - Och jag heter Silvia. Trevligt att träffas, säger Silvia och ler. Silvia tar emot Alice och hennes pappas flygbiljetter och tackar. De går ombord på planet och sätter sig ner. - Detta ska bli så roligt, säger Alice utan att vara medveten om vad som väntar henne Victoria och Charlotte bara sitter där tyst i ungefär 2 minuter innan Victorias mamma börjar prata. - Nu är vi här, säger Charlotte och kliver ur bilen. Victoria knäpper loss sig och kliver ur den svarta bilen. De börjar gå upp för trapporna som leder till flygplanet när Victoria plötsligt ramlar. Hon slår i huvudet och hennes vänstra sko ramlar av hennes fot. - Kära nån, säger Charlotte och hjälper Victoria upp. Det är min otursdag idag, säger Victoria medan en tår rinner ner för hennes kind. Victoria reser sig upp och de börjar gå mot metalldetektorerna. Victoria lägger upp sin handväska i en låda som åker igenom en maskin som kan se igenom föremål. De går igenom metalldetektorn och den piper till. - Ursäkta, men vi kan inte tillåta dig att kliva ombord på planet om du bär t ex vapen, säger en av vakterna till Victoria. Vakten börjar kroppsvisitera henne, och de tar upp hennes mobiltelefon ur hennes ficka. Vakten lägger mobiltelefonen i samma låda som hennes handväska och den börjar åka igenom röntgenmaskinen. Victoria går samtidigt igenom metalldetektorn, och den piper inte till. Victoria och Charlotte kliver ombord på planet, och det börjar åka - Jag är så ledsen, säger Felix och kollar på tjejen som står framför honom. Detta är mitt fel. Jag borde ha kollat var jag cyklade. - Det gör inget, det var nog dessutom mitt fel. Jag var den som hoppade ut ur buskarna när du kom cyklande, säger tjejen och en tår rinner ner för hennes kind. Felix ställer sig upp och ser att han har fått ett stort sår på sitt vänstra knä. Det blöder mycket. - Aj, säger Felix och sätter sig på cykeln för att ta sig till flygplatsen.

10 Han börjar cykla, och efter 13 minuter är han framme. Han ställer av sin cykel vid ett cykelställ, låser den och börjar gå uppför trapporna som leder in i terminalen. Han går upp för det sista trappsteget och ser att flygplatsen är väldigt dekorerad och fin. Det finns vita väggar, fina röda bänkar, ett café och ett par toaletter. Felix känner att han vill kolla in flygplatsens toaletter, så han börjar gå mot toaletterna som ligger ett par meter framför honom. Han trycker ner handtaget på dörren och kliver in. Tillochmed toaletterna är rena och fina, och inte alls som toaletterna som finns på skolan. De är nästan aldrig rena. Där ligger det alltid massa kiss på golvet och en massa använda pappershanddukar. Felix tar ett steg ut och går fram till terminalen. Plötsligt hör han en man som pratar med honom. Kommenterad [GS1]: - Herr, var vänlig och lägg av era värdesaker, säger en man som tydligen jobbar på flygplatsen. Mannen har en svart smoking på sig och ett par svarta skor med vita skosnören. Felix lägger upp sin resväska på ett svart band och mannen han nyss pratat med sätter sig vid en dator. - Varför satte du dig vid datorn? Frågar Felix. - Jag kollar vad du packat din väska med, säger mannen som skriver något på det vita tangentbordet under datorn. Förut hade vi en lucka ovanpå bandet som visade vad som fanns i sakerna passagerarna lagt på bandet, men nu har vi bytt till ny teknologi. Maskinen med bandet piper till och mannen säger åt Felix att ta sin resväska och lösa in biljetterna vid receptionen några meter framför honom. Felix går igenom metalldetektorn, tar sina värdesaker och går på flygplanet Felix vaknar och ser brinnande bitar av flygplanet han åkt i ligga en bit framför honom. Han har ont i huvudet och har inget minne av vad som hänt. Han sätter sig upp och känner att han sitter i något klibbigt. Han kollar ner på marken och ser att han sitter i en brunaktig och kletig lera. - Usch, tänker Felix för sig själv och kollar upp. Han ser en massa människor som ligger ner runt honom. Han sätter sig ner på knä och kryper fram till en gubbe med en lerig, grå skjorta. Han lyfter upp gubbens arm och tar hans puls. Inget. Felix sätter sig ner och tänker på vad man ska göra ifall man hittar en medvetslös människa. Plötsligt stannar han upp och får tillbaka sitt minne. Han tänker tillbaka på det som hänt och ser Victoria, Alice och sig själv bredvid dörren till flygplanets toaletter. Sedan, blir allt svart. Felix ruskar sitt huvud fram och tillbaka och tillslut är han tillbaka i nuet. Han springer mot resterna av flygplanet han sett, som nu slutat brinna, och glömmer helt bort om den medvetslösa mannen. Felix kliver in genom en öppning som leder in i en stor del av flygplanet och ropar efter Alice och Victoria.

11 - Alice, Victoria? Ropar han och fortsätter gå runt i en av flygplanets förstörda delar. Plötsligt hör han ett stön. Han stannar upp och fortsätter ropa. - Hallå? Ropar Felix och känner att någon iakttar honom bakifrån. Han vänder sig om och ser en blond tjej med bruna ögon stå där och kolla på honom. Tjejen har ett stort, blodigt sår i pannan och hennes blåa tröja är alldeles trasig. Hennes vita byxor har blivit bruna från all lera som finns i och utanför resterna av flygplanet. Felix kan se att hon troligen skadat det vänstra benet eftersom hon haltar. Hon mumlar någonting, men Felix iakttas av ett skrik som kommer utifrån flygplanet. Han springer förbi tjejen med det stora såret i pannan och ser Victoria stå där utanför och skrika. - Vad är det som har hänt!? Ropar Victoria och kollar rakt upp i luften medan hon skriker. Råttor, råttor! Felix kollar bredvid Victoria och ser att ett par gråa, stora och fluffiga råttor springa omkring henne. Till slut blir de trötta på att försöka attackera Victoria, så de springer iväg. Victoria hör att råttornas pip kommer längre bort ifrån för varje sekund som går, så hon öppnar ögonen och slutar skrika. Felix går fram till henne och frågar henne ifall hon hittat Alice. Victoria svarar, men Felix får inte det svar han förväntat sig få. - Vem är du? Undrar Victoria och bara står där och kollar på honom. - Jag är Felix. Vi träffades på flygplanet innan det kraschade, svarar Felix och kollar underligt på henne. - Felix? Säger Victoria underligt och kliar sig på huvudet. Just det ja, Felix! Felix ser att Victoria nu känner igen henne, och hon lutar sig fram för att krama honom. - Felix, vad var det som hände? Undrar Victoria och kollar ner på sina byxor. O nej, inte mina nya byxor. De kostade 2700 kronor. - Flygplanet vi åkte på kraschade, säger Felix och kollar sig omkring. Förresten, har du Hittat Alice? 1 och en halv vecka efter flygkraschen på Nyheterna Ett av de svenska reseföretaget Rapollo flög ett plan till New York för en och en halv vecka sedan. Planet hade 562 passagerare på sig, och mestadels av de skadades eller dog. Detta vet vi säkert tack vare en ung pojke i tonåren som kontaktade oss några timmar efter kraschen skett. - Allt det där var inte roligt att gå igenom, säger Felix som sitter med en glass i handen framför teven. Victoria kollar på honom och oroar sig för Alice eftersom räddningsflygplanen hittade henne och hundratals andra människor medvetslösa eller döda. Plötsligt hör hon att hennes mobiltelefon ringer i fickan på hennes vita byxor. Hon tar upp den och ser att det är ett okänt nummer som ringer. Hon trycker på svara och hör att det är Alice som pratar.

12 - Alice! Ropar Victoria glatt. Hur mår du? - Inte så jättebra, säger Alice lite ledset. - Men, varför då? Frågar Victoria och kollar sig runt oroat. - De på sjukhuset undersökte mig när jag var medvetslös och hittade en cancertumör i överkroppen på mig, svarar Alice. De har opererat bort den, men det finns fortfarande chans för att jag kan få ett återfall. Victoria känner sig lättad att Alice nu mår bra. - Var är du nu? Frågar Victoria och kollar ut genom de stora fönsterna bredvid henne. - Det du, säger Alice och lägger på samtalet. Plötsligt hör Victoria att det ringer på dörren. Hon går dit för att öppna och ser att det är Alice som står där. Victoria lutar sig fram och kramar Alice hårt. - Som jag har saknat dig, säger Alice och tar av sig skorna för att gå in i huset. Victoria går in i köket för att göra i ordning lite popcorn. Alice går och sätter sig i stolen bredvid Victorias. - Jag letade efter dig ett tag efter flygplanskraschen, säger plötsligt Felix och kollar på Alice. Alice kollar på honom och svarar. - Jag vet inte var jag befann mig, säger Alice. Det enda jag kommer ihåg är att jag vaknade upp på en helikopter med vita väggar. Felix öppnar munnen för att säga något, men Alice kommer tillbaka in i vardagsrummet med popcorn och börjar prata. - Sätt på någon film vi kan kolla på och bara glömma bort vad som hänt, säger Victoria och ställer ner popcornen på det svarta och vita bordet framför soffan de sitter i. Hon sätter sig ner och Alice sätter på en film. - Jag är glad att allt detta är över, säger Victoria och slappnar av för första gången på länge

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström Ett givande möte Ett filmmanus av Marita Hedström Marita Hedström Trädgårdsgatan 2 274 34 Skurup Tel: 070 201 62 19 Skapelsedatum 3 november 2015 Version 4 Slutmanus Ett givande möte 1. INT. I ETT SOVRUM

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

När Jim går i polisskolan

När Jim går i polisskolan kapitel 1 När Jim går i polisskolan Hej jag heter Jim. Jag vill bli en polis. Jag är 18 år.jag måste gå på poliskola för att bli polis. Jag bor i Stockholm på ett hotell vid T centralen. Hotellet är fint.

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att fundera

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar tappa höjd. Olof ser lite svagt att alla syrgas maskerna

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C

FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C FÖRFATTARE AGNES OLSSON 5C 1 KAPITEL 1 DRAKÄGGET Jag vaknade av att min syster Lovisa pratade med min andra syster Lucia. Jag, Lovisa, Lucia och mina bröder Emil, Isak och Lukas sover i samma rum medan

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson Författare: Emmy jansson Målade bilderna: Emmy Jansson 1 Draken Kapitel:1 Drakägget Jag vaknar av att mamma smäller upp dörren och ropar till mig. - Julie det finns ingen ved! - Jag kan gå ut och fixa

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Presenten 1 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Visst svarar November snabbt.

Visst svarar November snabbt. PRECISION Tror du att du upp för det här? det kommer inte bli lätt Frågar en ljuv röst från Radion. Ja, jag klarar det Svarar Vincent tröttsamt medans han spanar byggnaden. Bra, Din utrustning ligger ett

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha.

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha. 1 Kapitel 1 Jag vaknade en dag ut av att en gris sprang runt i min stuga. Grisen råka sätta sig på en spik. Hej jag heter Greger Gransson. Min mamma heter Margareta och min pappa heter Joshua. Jag jobbar

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura

Passa dig jävligt noga. Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil. Alexander Jönssons manus Laura Passa dig jävligt noga Av Jonathan K, jonathan B, Roffe, Christer, Alexander, Emil Alexander Jönssons manus Laura 1 1. INT - LÄGENHET/VARDAGSRUM - DAG Vi ser ett vardagsrum med möbler och planscher på

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

HÖSTNOVELL. Kärlekens Darrande Verkan.

HÖSTNOVELL. Kärlekens Darrande Verkan. HÖSTNOVELL - Kärlekens Darrande Verkan. De färgglada höstloven som låg mot asfalten knastrade mysigt där jag gick på väg hem fredagen innan höstlovet. Den kalla oktober blåsten drog med mitt korta blonda

Läs mer

Benny är en mästare!

Benny är en mästare! Benny är en mästare! Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus : Benoît

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare En man som heter Ove - Textfrågor, skriv- och diskussionsuppgifter Ämne: Svenska Årskurs: 7-9, gymnasiet, Vux och SFI Lektionstyp: reflektion och diskussion, fördjupning Lektionsåtgång: 2-6 Den här lektionen

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski Arbetsmaterial LÄSAREN En andra chans Författare: William Kowalski Bakgrund Det här materialet hör till boken En andra chans som är skriven av William Kowalski. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer