Kulturmiljöbedömning Hjorthagens idrottshall UPPDRAGSNUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturmiljöbedömning Hjorthagens idrottshall UPPDRAGSNUMMER"

Transkript

1 FASTIGHETSKONTORET STOCKHOLMS STAD Kulturmiljöbedömning Hjorthagens idrottshall UPPDRAGSNUMMER Bild: Aix Arkitekter 2015

2

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte 2 2 Förutsättningar Lagskydd och klassificeringar Områdets förutsättningar Planförslaget den upphöjda hallen Jämförelsealternativet den nedsänkta hallen 5 3 Konsekvenser för kulturmiljön Den upphöjda idrottshallens konsekvenser för kulturmiljön Den nedsänkta idrottshallens konsekvenser för kulturmiljön 8 4 Åtgärdsförslag för planförslaget 9 5 Slutsats 9 6 Referenser 12 7 Medverkande 12 1(12)

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund 2(12) Hjorthagen är enligt Stockholms stads översiktsplan ett strategiskt utvecklingsområde. I Hjorthagen finns Gasverksområdet, som har varit ett industriområde med stadsgasproduktion och som idag är av kulturhistoriskt värde. Det övergripande målet enligt översiktsplanen är att förtäta staden genom att etablera bostäder samt lokaler för bland annat kultur, kontor och service i Hjorthagen. Hjorthagens utveckling utgör en del av stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden (Sweco, 2014). I miljökonsekvensbeskrivningen tillhörande detaljplanen för Gasverket Västra i Hjorthagen, redovisades planens konsekvenser för bl.a. områdets värdefulla kulturmiljö. I detaljplanen ingick områdets nya idrottshall, Hjorthagens idrottshall. Utformningen av Hjorthagens idrottshall har nu ändrats pga. grundvattenproblematik och hallens fortsatta planering sker i en separat detaljplan. Konsekvensbedömningen för kulturmiljöaspekten av den nya utformningen av hallen har uppdaterats i detta PM. 1.2 Syfte Syftet med detta PM är att uppdatera den bedömning som gjorts för Hjorthagens idrottshalls konsekvenser för kulturmiljön i miljökonsekvensbeskrivningen för Gasverket Västra. PM:et fungerar som en komplettering till miljökonsekvensbeskrivningen. I PM:et görs en kort redovisning av områdets förutsättningar, en konsekvensbedömning av den nya upphöjda idrottshallen, en konsekvensbedömning av den tidigare nedsänkta hallen som i detta fall även utgör ett jämförelsealternativ, en redovisning av eventuella åtgärdsförslag samt slutsatser. 2 Förutsättningar 2.1 Lagskydd och klassificeringar Enligt Stadsmuseets byggnadsklassificering är hela gasverksområdet en helhetsmiljö med synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Gasverksområdet utgör även ett kärnvärde inom riksintresset för kulturmiljövård Stockholms innerstad med Djurgården, AB 115, enligt 3 kap. 6 miljöbalken. De värden som utgör grunden för riksintressen enligt 3 kap. 6 miljöbalken ska så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada värdena. 2.2 Områdets förutsättningar I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet tillkom den industriella miljön Gasverket i Hjorthagen. Historiskt har Gasverket tydligt upplevts som ett eget område, avgränsat med staket. Gasverksområdet utgör ett välbevarat exempel på kommunaltekniska anläggningar, med höga arkitektoniska och stora historiska kvaliteter. Karaktäristiskt för gasverksområdet är flera tegelbyggnader ritade av Ferdinand Boberg (Sweco, 2014). Gasklockorna vid Gasverksvägen speglar Gasverkets funktioner. Klockorna har en högklassig arkitektur och är visuellt synliga för omlandet. Vid Gasverksvägen finns även hus 11, en befintlig tegelbyggnad med sadeltak som avses utnyttjas som förskola i framtiden. Hus 11 ligger bredvid det område som är reserverat för den nya idrottshallen. Största delen av gasverksbebyggelsen var tidigare visuellt synlig inom ett stort omland.

5 Uppe på Hjorthagsberget utvecklades en arbetarstadsdel, med flerfamiljsbostäder från olika epoker men framförallt under 1900-talets första hälft. Arbetarbostäderna med dess olika samhällsfunktioner var således tydligt åtskilda från de ursprungliga arbetsplatserna i hamnen och på Gasverket. Det enda öppna landskapsrummet i Hjorthagen utgörs av det flackt sluttande dalstråket med idrottsplatsen mellan centrala Hjorthagen och gasverksområdet (Sweco, 2014). Dalstråket angränsas av den naturliga sluttningen med träd. Idrottsplatsen har nyttjats av tidigare boende i arbetarstadsdelen. Den kommer också att utgöra ett viktigt inslag även för den nya stadsdelen som växer fram inom det gamla Gasverksområdet. I denna siktlinje är gasklockorna än idag påtagliga landmärken. Dalstråket med idrottsplatserna utgör därmed en tydlig och viktig koppling mellan den forna arbetarstadsdelen (hemmet) och gasverksområdet (arbetet). I dagsläget hejdas siktlinjerna i dalstråket under vintertid delvis av ett uppblåsbart tält, som skyddar idrottsplanen och som är beläget i den norra delen av dalstråket. Under sommaren är vyn i dalstråket intakt. En visuell kontakt med Hjorthagen sett från Gasverksvägen erhålls även via dalstråket. Figur 1. Dagens vy under sommartid från västra delen av dalstråket (Cedervall Arkitekter, 2013). 3(12)

6 Figur 2. Dagens vy under vintertid från västra delen av dalstråket (Cedervall Arkitekter, 2013). 2.3 Planförslaget den upphöjda hallen Den upphöjda idrottshallen är ca 6 meter hög ut mot idrottsplanerna och dalstråket i söder. Taket har en flack lutning ned mot Gasverksvägen. I byggnadens västra del är takhöjden vid entrén dock förhöjd till ca 12 meter, som en följd av planerad verksamhet.. Idrottshallens fasad utgörs av mörkbrunt tegel och fönsterpartier. 4(12) Figur 3. Illustration över den upphöjda hallen. Vy från Gasverksvägen västerifrån (Aix Arkitekter, 2015). För fler illustrationer över den upphöjda idrottshallen se figur 4, 5, 6, 7, 9 och 10.

7 2.4 Jämförelsealternativet den nedsänkta hallen Den nedsänkta hallens höjd är i ungefär samma skala som den befintliga byggnaden hus 11. Den nedsänkta idrottshallens tak är i nivå med de befintliga idrottsplatserna. Det tidigare framtagna alternativet för idrottshallen hade en lång glasfasad och mörkgrått tegel mot Gasverksvägen. För illustrationer över den nedsänkta hallen se figur 8, 9 och Konsekvenser för kulturmiljön 3.1 Den upphöjda idrottshallens konsekvenser för kulturmiljön Den förhöjda hallens påverkan på de kulturhistoriska siktlinjerna från dalstråket bedöms inte vara påtaglig, eftersom gasklockorna är synliga såväl ovanför idrottshallen som mellan idrottshallen och hus 11. Gångvägen med trappor och passage mellan skolornas och gasverkshusens gavlar erbjuder både en passage och en visuell koppling. Idrottshallens påverkan på vyn bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljö innefattande Stockholms innerstad med Djurgården. Figur 4. Illustration över idrottshallens volym som syns från idrottsplatsens västra sida (Aix Arkitekter, 2015). Gasklockorna kommer i och med upphöjningen av Hjorthagens idrottshall dock inte vara lika visuellt framträdande som i dagsläget, främst sett från den östra sidan av dalstråket. Hallens genomförande kommer att innebära att topografin ändras i mötet mellan Hjorthagen och Gasverket. Den västra delen av idrottshallens tak är mest exponerat i siktlinjen från idrottsplanerna mot gasklockorna. Den rektangulärt utformade byggnaden kommer i den västra delen upplevas som avvikande och eventuellt dominerande över den angränsande småskaliga tegelbyggnaden (hus 11), men även i förhållande till gasklocka 5. Detta sett från närmare håll. I dagsläget försvinner siktlinjen till stora delar under vintertid av idrottsplatsens tält. 5(12)

8 Figur 5. Illustration över idrottshallens volym som syns från östra sidan av idrottsplatsen (Aix Arkitekter, 2015). 6(12) Figur 6. Illustration över idrottshallens volym som syns från östra sidan av idrottsplatsen (Aix Arkitekter, 2015). Den planerade idrottshallen bedöms påverka upplevelsen utmed Gasverksvägen. Den förhöjda gaveln framhäver själva entrén, men ökar dock samtidigt upplevelsen av att idrottshallen dominerar över den bredvidliggande småskaliga tegelbyggnaden med sadeltak samt i viss mån även gasklocka 5. Den upphöjda idrottshallen kan komma att upplevas en skala större än hus 11. Idrottshallen har en lång fasad ut mot Gasverksvägen, vilket kan upplevas som att idrottshallen, även tillsammans med den planerade skolan i Gasverket Västra, dominerar den berörda delen

9 av Gasverksvägen. Samtidigt kan byggnadens fasad mot öster upplevas som sluten. Miljön kring Gasverksvägen kommer att i väsentliga delar upplevas som ett nygestaltat stadsrum, vilket idrottshallen, de nya skolbyggnaderna och skolgårdens samtida markgestaltning starkt bidrar till. Upplevelsen av Gasverksområdet som ett före detta verksamhetsområde med särpräglad arkitektur, och som avgränsat med staket avskilt från omgivningen, kommer därmed att försvagas. Den visuella kontakten via dalstråket från Gasverksvägen mot Hjorthagens bebyggelse försvagas, eftersom dagens vy till stor del kommer att skymmas av den föreslagna byggnaden. Figur 7. Illustration över den upphöjda hallen. Vy från Gasverksvägen österifrån. Bakom syns ett planerat bostadshus (Aix Arkitekter, 2015). Idrottshallens mörkbruna tegel samt horisontella uttryck bedöms underordna sig de kulturhistoriska byggnaderna samt gasklockorna och därmed inte konkurrera med dem. Detta bedöms vara fördelaktigt för kulturmiljön i området. Samtidigt bidrar den mörka färgen till att byggnaden kommer att upplevas som tung. Idrottshallens stora volym, relativa storskalighet och breda fasad mot Gasverksvägen kan minska områdets kulturhistoriska värde, genom att den industrihistoriska kopplingen mellan Hjorthagsberget och Gasverket försämras och att upplevelsen längs Gasverksvägen förändras. Planförslaget bedöms sammantaget dock inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård. 7(12)

10 3.2 Den nedsänkta idrottshallens konsekvenser för kulturmiljön Idrottshallens låga byggnadshöjd gör att dess tak blir som en förlängning av idrottsplatsen, vilket gör att befintliga terrängformer bibehålls i stora drag. På så vis behålls de viktiga siktlinjerna i dalstråket mot Gasverket. Från idrottsplatsen kommer dock det uppstickande förrådet och trapphuset att synas och därmed påverka siktlinjerna till viss del. Gångvägen med trappor och passage mellan skolornas och gasverkshusens gavlar erbjuder trots allt både en passage och en visuell koppling (Nyréns, 2014). Vintertid försvinner siktlinjen dock till stora delar av idrottsplatsens tält. Den nedsänkta hallen innebär dock att topografin ändras i mötet mellan Hjorthagen och Gasverket. Längs Gasverksvägen från öster kommer berget att skymmas av den nära gatan liggande idrottshallen. Den avskärmande effekten leder till att områdets kulturhistoriska läsbarhet minskar. Möjligen kan påverkan betraktas som begränsad då Hjorthagsberget intill inte byggs emot (Nyréns, 2014). Den nedsänkta hallen skjuter fram nära Gasverksvägen och kontrasterar starkt mot omgivningen med sin föreslagna långa glasfasad (Nyréns, 2014). Den nedsänkta idrottshallen bedöms dock inte dominera över hus 11 eller gasklockorna. 8(12) Figur 8. Illustration över den nedsänkta hallens volym som syns från idrottsplatsen. Vy från idrottsplanerna (Aix Arkitekter, 2015). Fortfarande präglas emellertid upplevelsen på Gasverksvägen av högst påtagliga byggnadsvolymer från gasverkstiden gasklocka 2 och gasklocka 5 samt hus 11. Trots det blir miljön kring Gasverksvägen i väsentliga delar ett nygestaltat stadsrum till vilket idrottshallen, de nya skolbyggnaderna och skolgårdens samtida markgestaltning starkt bidrar (Nyréns, 2014). Den nedsänkta idrottshallens moderna uttryck kan minska områdets kulturhistoriska värde, genom att upplevelsen på Gasverksvägen förändras och topografin mellan Gasverket och Hjorthagsberget delvis förändras. Däremot bedöms siktlinjerna mellan dessa två områden

11 bevaras till stor del. Den nedsänkta hallen bedöms sammantaget inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård. För att läsa mer om idrottshallens och den övriga nya bebyggelses sammantagna påverkan på kulturmiljön som helhet i Gasverket Västra, se den antikvariska konsekvensanalysen framtagen av Nyréns år Åtgärdsförslag för planförslaget Förslagsvis sänks höjden på den upphöjda idrottshallens entré. Genom att få ner förhöjningen vid entrén, d.v.s. byggnadens skala, kan idrottshallen enklare underordna sig de kulturhistoriska byggnaderna och miljön i omgivningen. Genom att ha fönster utmed byggnadens östra del kan fasaden öppnas upp mot trappvägen. Påverkan på siktlinjerna mellan dalstråket och gasklockorna kan minskas genom att mjuka upp den upphöjda idrottshallens tak i väster, genom att ha en bruten takvinkel i delen mot hus Slutsats Både den upphöjda och den nedsänkta hallen bedöms bidra till att områdets kulturhistoriska värde minskar, eftersom den industrihistoriska läsbarheten försämras. Emellertid bedöms varken den upphöjda eller den nedsänkta idrottshallen innebära någon påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövård. Trots att den nedsänkta hallen innebär en förändring av topografin mellan Hjorthagen och Gasverket, bedöms inte påverkan på siktlinjerna mellan områdena vara påtaglig. Den upphöjda hallen försämrar kopplingen mellan de två områdena, men siktlinjerna bedöms bibehållas mellan och ovanför bebyggelsen. Den upphöjda hallens volym bedöms dock dominera den berörda delen av Gasverksvägen i större utsträckning än den nedsänkta hallen och därmed innebära en större negativ påverkan på den kulturhistoriska upplevelsen längs vägen. Materialvalet och de arkitektoniska uttrycken är viktiga aspekter för upplevelsen av idrottshallen. Den upphöjda hallens mörkbruna tegel bedöms underordna sig de befintliga byggnaderna, vilket den även borde göra. Genom att arbeta med idrottshallens skala och fasader kan hallens påverkan på kulturmiljön minskas. 9(12)

12 10(12) Figur 9. Siktlinjer från idrottsplatsen under sommarhalvåret. Översta bilden visar siktlinjerna I nuläget. Mellersta bilden visar siktlinjerna med den upphöjda hallen. Den nedersta bilden visar siktlinjerna med den nedsänkta hallen (Aix Arkitekter, 2015).

13 Figur 10. Siktlinjer från idrottsplatsen under vinterhalvåret. Översta bilden visar siktlinjerna I nuläget. Mellersta bilden visar siktlinjerna med den upphöjda hallen. Den nedersta bilden visar siktlinjerna med den nedsänkta hallen (Aix Arkitekter, 2015). 11(12)

14 6 Referenser Illustrationer från Aix Arkitekter AB och Exploateringskontoret Stockholms stad. Nyréns Arkitektkontor (2014) Antikvarisk konsekvensanalys av förslag till bevarande och utveckling, Analys av påverkan på Riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården, Detaljplan Gasverket Västra, del av Norra Djurgårdsstaden i Hjorthagen, Stockholm, 7 maj 2014, Reviderad 15 januari 2015 Sweco (2014) Fördjupning av MKB för detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden Gasverket Västra, samrådshandling maj Medverkande Sandra Wetterstrand Uppdragsledare Maria Westerdahl Landskapsarkitekt med kulturmiljöinriktning, sakkunnig Matilda Björkheden Biträdande uppdragsledare samt granskare 12(12)

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Anette Scheibe Lorentzi

Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (9) 2016-01-27 Handläggare Nikara Movafaghi Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plangranskning och ställningstagande inför en ny

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

DETALJPLANEFÖRSLAG ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP

DETALJPLANEFÖRSLAG ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS DETALJPLANEFÖRSLAG KV NYSTAVAREN 5, 6 OCH 7 ESKILSTUNA KOMMUN SÖDERMANLANDS LÄN OCH LANDSKAP 2016-07-01 AIX ARKITEKTER AB HUDIKSVALLSGATAN 8 113 30 STOCKHOLM TEL +46 8 690

Läs mer

Förutsättningar för utveckling av hus

Förutsättningar för utveckling av hus Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-11-12 B, C, D, E inom Gasverket Vision och mål för omvandlingen av hela Gasverket Stadens framtidsbild för omvandlingen av hela Gasverket är Från stängd

Läs mer

Kv. Valsverket. Antikvariskt utlåtande. Kulturmiljögruppen

Kv. Valsverket. Antikvariskt utlåtande. Kulturmiljögruppen Kv. Valsverket Antikvariskt utlåtande Kulturmiljögruppen Innehåll Antikvariskt Utlåtande 3 Konsekvensbeskrivning 5 Föreslagen detaljplan 5 Påverkan på kulturmiljön 6 Effekter och konsekvens 8 UPPDRAGET

Läs mer

Bilaga 3 till Djurgårdens Hembygdsförenings överklagande av Dp

Bilaga 3 till Djurgårdens Hembygdsförenings överklagande av Dp Bilaga 3 till Djurgårdens Hembygdsförenings överklagande 20140528 av Dp 2009-11340 Några kommenterade illustrationer till överklagandet Vi vill inledningsvis påminna om att de bilder, som redovisas av

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bilaga3. landskapsbildsanalys

Bilaga3. landskapsbildsanalys Bilaga3 landskapsbildsanalys för slagsta STRAND NOVEMBER 2017 1 2 ala 1:6400 Slagsta strand - landskapsbildsanalys LANDSKAPSBILDSANALYS Bakgrund I översiktsplanen för Botkyrka pekas Slagsta marina ut som

Läs mer

LANDSKAPSBILDSANALYS för SLAGSTA STRAND ETAPP 1

LANDSKAPSBILDSANALYS för SLAGSTA STRAND ETAPP 1 BILAGA 3 LANDSKAPSBILDSANALYS för SLAGSTA STRAND ETAPP 1 GRANSKNINGSSHANDLING DIARIENUMMER: DNR SBF/2017:247 JANUARI 2019 1 2 ala 1:6400 SLAGSTA STRAND - LANDSKAPSBILDSANALYS LANDSKAPSBILDSANALYS Bakgrund

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Antikvarisk konsekvensanalys av förslag till bevarande och utveckling Analys av påverkan på Riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården

Antikvarisk konsekvensanalys av förslag till bevarande och utveckling Analys av påverkan på Riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården Antikvarisk konsekvensanalys av förslag till bevarande och utveckling Analys av påverkan på Riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården Detaljplan Gasverket Västra, del av Norra Djurgårdsstaden i

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2015-03-10, Dnr 2011-17188

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2015-03-10, Dnr 2011-17188 Projektledning och administration/ dokumentinformation Beställare Stockholms stad, Exploateringkontoret Datum tillhörande Granskningshandling Ansvarig konsult Sweco AB Läsanvisning Föreliggande handling

Läs mer

KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS

KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS KV. NEW YORK 1, ANTIKVARISK KONSEKVENSANALYS 2016-06-30 UPPDRAG 269461, New York 1, Antikvarisk konsekvensanalys Titel på rapport: Kv New York 1, Antikvarisk konsekvensanalys underlag för detaljplan Status:

Läs mer

Stettin 7 påverkan på stadens siluett och vyer Stockholms stadsbyggnadskontor,

Stettin 7 påverkan på stadens siluett och vyer Stockholms stadsbyggnadskontor, Stettin 7 påverkan på stadens siluett och vyer Stockholms stadsbyggnadskontor, 2012-01-23 www.stockholm.se Inledning Under arbetet med en ny detaljplan för fastigheten Stettin 7 m.m. har förslagets påverkan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun

Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun 2018-04-20 Antagande: 117, 2018-03-20 Laga kraft: 33, 2018-04-20 Plannummer: A 362 Ändring av stadsplan för del av Sikagården (Traversen 4) Falköpings stad, Falköpings kommun Ägaren till fastigheten Traversen

Läs mer

Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad. Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09.

Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad. Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09. Antikvarisk konsekvensanalys av exploateringstryck samt förslag till ny exploateringsgrad Drottningholmsmalmen, Lovön Ekerö kommun 2011.09.23 Inledning Under våren 2011 ställdes den föreslagna detaljplanen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

PM Vyer från Kungliga Nationalstadsparken

PM Vyer från Kungliga Nationalstadsparken Östra delen av Hagastaden (Norrtull) Program PM Vyer från Kungliga Nationalstadsparken Bilaga till miljökonsekvensbeskrivning, september 2015 Inledning och bakgrund Programområdet för östra delen av Hagastaden

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Freja Råberg 2017-03-22 2016-2474 0480-45 03 95 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för fastigheten Falken 4 Malmen, Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-12-01 Handläggare Louice Persson Telefon 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen

Läs mer

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135 SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft 2015-01-14 P15/1 Jonas Ellenfors 2014-11-26 SBN 2014:135 Planbeskrivning Detaljplan för kv Falkeneraren inom stadsdelen Hagastaden,

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden, Gasverket Västra m.m. (del av Hjorthagen 1:3 m.fl) i stadsdelen Hjorthagen, Dp 2011-17188

Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden, Gasverket Västra m.m. (del av Hjorthagen 1:3 m.fl) i stadsdelen Hjorthagen, Dp 2011-17188 STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Malin Klåvus 2015-03-10 Tfn 08-508 27 349 1(61) Helena Ackelman Tfn 08-508 27 338 Planbeskrivning Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden, Gasverket Västra m.m.

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Skansen 18 m.fl. i stadsdelen Norrmalm i Stockholm Dp

Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Skansen 18 m.fl. i stadsdelen Norrmalm i Stockholm Dp Stadsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Planavdelningen Ronnie Kristola Sida 1 (5) Telefon 08-508 27 278 2016-03-14 Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO. Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund. Datum

KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO. Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund. Datum KONSEKVENSBESKRIVNING GÅNG- OCH CYKELBRO Objekt Östersunds centralstation, Fastigheten Söder 1:16, Östersund Datum 2017-06-20 1 Bakgrund Östersunds kommun arbetar via konsultföretaget Ramböll med att ta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Bilaga 1. Visuella aspekter, vyer i stort format. Kulturmiljöanalys - Ladugårdsgärdet

Bilaga 1. Visuella aspekter, vyer i stort format. Kulturmiljöanalys - Ladugårdsgärdet Bilaga 1. Visuella aspekter, vyer i stort format Kulturmiljöanalys - Ladugårdsgärdet 2011-10-17 Översikt vyer Vy 1, Entrén vid Värtavägen Vy 2, Från Kampementsbackarna Vy 3, Sandhamnsgatan Vy 4, Lindarängsvägen

Läs mer

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga

Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga Gestaltningsprogram Smedby gård Åkersberga INLEDNING För att värna önskade kvaliteter, områdets karaktär och utformningen av byggnader och mark, upprättas i samband med detaljplan ett gestaltningsprogram.

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ

ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ HAMMARBY ENTRÉ Illustrationen bygger på rekommenderat förslag från parallellt uppdrag juni 2002 och är utvecklad av Berg Arkitektkontor AB på uppdrag

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter)

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-07-12 Handläggare: Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård 2017-12-21 PBN 2015-003554 Miljöbedömning - Detaljplan för Fullerö 21:66 AVGRÄNSNING FÖR MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Planenheten Dnr ONS 1/ PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Planenheten Dnr ONS 1/ PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Miljö & Stadsbyggnad Dnr ONS 1/2002 214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Sicklaön 151:4 och en del av Sicklaön 40:14 (Värmdövägen 199), Nacka kommun Enkelt planförfarande. Upprättad på

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Nya City-saneringen Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Helheter eller kontraster i ett stadsrum och i en stadsdel? 151120 Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN ASIEN 17 SÖDER, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1793/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Bacchant AB har ansökt om planändring den 27 december 2013. Förfrågan avser fastigheten

Läs mer

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden?

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? 2019-06-24 Dnr: 2017/00683 DETALJPLAN 1879 Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? Så här skulle mellersta Kopparlunden kunna se ut. Östra Ringvägen syns i förgrunden. Illustration: Archus Nya

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård.

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25,

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014 10801 Sida 1 (10) 2015-04-22 Handläggare Elena Kakavandi Telefon 08-508 272 58 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-10-25 Handläggare: Susanne Werlinder Tfn: 08-508 262 01 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen

Läs mer

Detaljplan för Del av Lagaholm 4:1 m.fl. ( Rökeri och laxbutik/restaurang) Laholms centralort Laholms kommun

Detaljplan för Del av Lagaholm 4:1 m.fl. ( Rökeri och laxbutik/restaurang) Laholms centralort Laholms kommun Detaljplan för Del av Lagaholm 4:1 m.fl. ( Rökeri och laxbutik/restaurang) Laholms centralort Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 2 PLANDATA 2 Lägesbestämning

Läs mer

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-11-30, REV 2011-01-26 Antagen av BMN: 2011-02-24 Dnr: 10BMN342 Laga kraft: 2011-03-24 Handläggare: Thobias Nilsson Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun Hur vill vi att vårt kvarter ska se ut? Vad kan/vill vi bevara? Och hur? Medborgardialog? Ni har kunskap, erfarenhet, och behov som vi vill

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING memo01.docx 2012-03-28-14 UPPDRAG SÄBO, Säter, antikvarisk sakkunnig UPPDRAGSNUMMER 11000569 UPPDRAGSLEDARE Isak Jakobsson UPPRÄTTAD AV Martin Åhrén DATUM Antikvarisk förundersökning gällande förslag till

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-03-02 Handläggare Emma Engleson Telefon 08-50827370 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Utställningsyttrande Hjorthagstornet dp 2009-11340-54

Utställningsyttrande Hjorthagstornet dp 2009-11340-54 2013-09-29 Utställningsyttrande Hjorthagstornet dp 2009-11340-54 Detaljplaneförslaget avser att ersätta gasklocka 4 med ett bostadshus och göra gasklocka 3 till ett kulturhus. Förbundet för Ekoparken med

Läs mer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden SWECO FFNS Johan Krikström SWECO VIAK Camilla Bertals Stockholm Uppdragsnummer 1150483100 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE UTSTÄLLNINGSHANDLING 1(5) Detaljplan Idre 11:3 Älvdalens kommun Dalarnas län Upprättat i juni 2011. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur utställningen bedrivits Inkomna yttranden Detaljplanen har varit på samråd i form

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Från gasproduktion. Bilder: Tham & Videgård Arkitekter, CA Fastigheter, Johannes Norlander Arkitektur. Läge: Norra Djurgårdsstaden.

Från gasproduktion. Bilder: Tham & Videgård Arkitekter, CA Fastigheter, Johannes Norlander Arkitektur. Läge: Norra Djurgårdsstaden. Gasverksområdet genomgår en omfattande omvaridling. Till hösten öppnar första verksamheterna. Bilder: Tham & Videgård Arkitekter, CA Fastigheter, Johannes Norlander Arkitektur. Från gasproduktion myllrande

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden - Lilla Gasverket (del av Hjorthagen 1:3) i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden DP

Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden - Lilla Gasverket (del av Hjorthagen 1:3) i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden DP Utlåtande 2016:174 RII (Dnr 120-1587/2016) Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden - Lilla Gasverket (del av Hjorthagen 1:3) i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden DP 2015-07691-54 Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Detaljplan för Kalven 1:138

Detaljplan för Kalven 1:138 Öckerö kommun Göteborg 2015-03-13 Datum 2015-03-13 Uppdragsnummer 1320008557 Utgåva/Status Slutlig Robin Sjöström Lena Sultan Elisabeth Olsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Elefanten 30, Slottsgatan Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret september 2016

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Elefanten 30, Slottsgatan Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret september 2016 Detaljplan för Elefanten 30, Slottsgatan Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret september 2016 Dnr SBN 2015/042 Uppdragsbeslut 2015-04-14 Samrådsbeslut 2016-11-08 Granskningsbeslut

Läs mer

andskapsanalys av centrum samt riktlinjer vid exploatering av Buntmakren 9.

andskapsanalys av centrum samt riktlinjer vid exploatering av Buntmakren 9. andskapsanalys av centrum samt riktlinjer vid exploatering av Buntmakren 9. Syfte 3 Metod och avgränsning 3 Bakgrund 4 Bebyggelsen i centrum 6 Slutsats 10 Referenser 11 Syftet med analysen är att kartlägga

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Antagandehandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun

Antagandehandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-08-27 2 HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (15) 2014-11-12 Handläggare Malin Klåvus Telefon 08-508 27 349 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1436/2013 DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om upprättande av detaljplan inkom till stadsbyggnadsnämnden från Hasslarps

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00169 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST Contram Hjorthagen UPPDRAGSNUMMER 7000243000 TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN repo001.docx 2012-03-2914 SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST IDA KRISTOFFERSSON Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2014/01458 Datum: 2015-06-08 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2010.11.22 SR Dnr 2010-0360 (S-Dp 2009-11340-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena 14-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen Lysekils kommun Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena Detaljplan för Norra Skalhamn Lysekils kommun Detaljplanområdet för Norra Skalhamn

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för fastigheten Åkern 16 (Åhlénshuset) i stadsdelen Södermalm (kontor och handel)

Begäran om prövning av planbesked för fastigheten Åkern 16 (Åhlénshuset) i stadsdelen Södermalm (kontor och handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (11) 2018-09-03 Handläggare Lina Fihlen Telefon 08-50827452 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för fastigheten Åkern 16 (Åhlénshuset)

Läs mer