Årsredovisning. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Årsredovisning Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017

2 Innehållsförteckning 1 Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Folkhälsa Mänskliga rättigheter och jämlik vård Redovisning av genomförd intern kontroll Inköp Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt inom hälso- och sjukvården Förbättra akutvårdskedjan Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Eget kapital Bokslutsdokument och noter Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 2(26)

3 Bilagor Bilaga 1: Bilaga HSNN Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 3(26)

4 1 Verksamhet Norra hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar ett negativt resultat på -1,4 mnkr. Resursfördelningsmodellen har medfört stora utmaningar för nämnden under Viktigaste händelserna under perioden Folkhälsa Inför 2017 tilldelades norra hälso- och sjukvårdsnämnden extra folkhälsomedel. Nämnden beslutade om att medlen skulle stimulera uppstart och/eller utveckla familjecentraler, ungdomscentraler eller likande verksamheter. Tolv kommuner inkom med en intresseanmälan varav nio kommuner beviljades medel. Den största andelen har gått till att utveckla befintliga familjecentralers verksamhet och då oftast i form av tillfälliga anställningar eller utökad tjänstegrad för befintlig personal. Medborgar/Brukardialog Nämndens arbete med medborgardialog genomförs genom att fem grupper med fem ledamöter i varje genomför träffar med olika målgrupper bland invånarna i våra kommuner. Under 2017 koncentrerade sig arbetet på att under våren träffa ungdomar och under hösten var målgruppen anhöriga. Nämnden har dessutom bjudit in patientföreningar till dialog i samband med två nämndsammanträden. Föreningarnas representanter får då möjlighet att vid bordssamtal berätta om den egna patientgruppens upplevelse av hälso- och sjukvården, samt lämna önskemål inför framtiden. I samband med att nämnden utlokaliserade ett sammanträde till Orust bjöd man in allmänheten till en dialog om sjukvården på orten. Vid detta möte i Henån kom få deltagare vilket gör att man har anledning att se över formerna för den typen av arrangemang till nästa år. Psykisk hälsa - Barn och unga Under 2017 och 2018 ges ytterligare statsbidrag för att särskilt uppmärksamma ungas psykiska hälsa och stimulera nya initiativ på området. För Västra Götalands del handlar det om statsbidrag om 17 miljoner kronor per år Närhälsan Dalabergs vårdcentral är först ut inom nämndens område. Uppstart skedde under första kvartalet 2017 och verksamheten är fullbemannad sedan september månad. Närhälsan Sylte Vårdcentral startar första kvartalet Utvecklingen av - Den nära vården Akutmottagningen på NU-sjukvården har fortsatt ett minskat inflöde än för några år sedan. Nämnden vill framhålla de olika satsningarna som "Samverkande hälso- och sjukvård i Fyrbodal", "mobila teamet i Uddevalla " som skapat förutsättningar för detta. Det är också nämndens övertygelse att samverkan också förbättrat kvalitén i vården för personer med sammansatta behov av vård och omsorg, En studie pågår inom ramen för samverkande sjukvård om patientnytta, för att säkerställa detta. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 4(26)

5 1.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Hälso- och sjukvårdsnämnderna ska rapportera den vård som invånare bosatta inom deras respektive geografiska ansvarsområde konsumerar, oavsett var den produceras och vilken instans inom Västra Götalandsregionen som finansierar den. Befolkningens konsumtion av somatisk slutenvård vid sjukhusen inom VGR är något lägre än föregående år. Även medelvårdtiden är lägre. Antalet kontakter med den somatiska öppenvården är i det närmaste oförändrat. Trots stimulans med brutna tak på sjukhusen, verkar inte den sammanlagda konsumtionen ha ökat. Antalet konsumerade besök är fler än föregående år inom alla delar av primärvården undantaget den beställda primärvården. Inom Vårdval Rehab har konsumtionen fortsatt att öka, sannolikt till följd av den ökade tillgänglighet som följer av genomförandet av en vårdvalsmodell som i hög grad ger ersättning per prestation. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 5(26)

6 1.3 Folkhälsa Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har samverkansavtal avseende folkhälsoinsatser med alla kommuner i nämndområdet. Nuvarande avtal gäller perioden och reglerar tjänst samt verksamhetsmedel. Barn och unga är ett prioriterat område för nämnden och under året har det varit särskilt fokus på fullföljda studier. Uppföljning av samverkansavtalen redovisas i nämndens beställarbokslut. Nämnden har även samverkansavtal med kommunerna i Fyrbodal via Fyrbodals kommunalförbund avseende Hälsokällans hälsofrämjande verksamhet. Nuvarande avtal är löpande och gäller från och med Insatserna har riktats till viktiga vuxna som möter barn och unga. Även uppföljning av detta samverkansavtal redovisas i nämndens beställarbokslut. Inför 2017 tilldelades norra hälso- och sjukvårdsnämnden extra folkhälsomedel. Nämnden beslutade om att medlen skulle stimulera uppstart och/eller utveckla familjecentraler, ungdomscentraler eller likande verksamheter. Tolv kommuner inkom med en intresseanmälan varav nio kommuner beviljades medel. Den största andelen har gått till att utveckla befintliga familjecentralers verksamhet och då oftast i form av tillfälliga anställningar eller utökad tjänstegrad för befintlig personal. 1.4 Mänskliga rättigheter och jämlik vård "För varje människa Handlingsplan för det systematiska arbetet med mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen ". Enligt planen ansvarar hälso- och sjukvårdsnämnderna för att följa upp andelen barnavårdscentraler, barnmorskemottagningar och familjecentraler som arbetar med metodmaterialet " En förälder blir till" Andelen BVC-enheter och barnmorskemottagningar som implementerat metoden att fråga om våld på rutin samt Andelen vårdcentraler som är hbtq-diplomerade och 2018genomföra en kvalitativ uppföljning av hbtq-personers upplevelse av bemötandet inom hbtq-diplomerade verksamheter. Under 2018 kommer nämnden att lägga ett uppdrag till Koncernkontoret att genomföra denna uppföljning. Årligen görs en genomgång av tillgängliga kvalitetsdata, hälsobeskrivningar, uppföljningsrapporter, dokumenterade medborgar/brukardialoger mm och detta sammanställs i Rapporten "Vårdbehov i Västra Götaland". Syftet är att öka hälso- och sjukvårdsnämndens möjligheter att bidra till förbättrad hälsa i Västra Götaland, med särskild uppmärksamhet på utvalda grupper i befolkningen. Grupper med sämre hälsa eller som löper större risk att drabbas av ohälsa samt på patientgrupper som befaras ha ojämlik tillgång till vård i olika delar av Västra Götaland. Målet är att Vårdbehov i Västra Götaland ska kunna användas som underlag för fördjupade behovsanalyser, riktade uppföljningar i överenskommelser och avtal samt som underlag för beställningsarbetet av hälso- och sjukvård samt för utvecklingen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. En väsentlig faktor att ta hänsyn till är att det finns många faktorer utöver hälso- och Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 6(26)

7 sjukvårdsinsatser som påverkar hälsan i befolkningen och det goda livet. Till de viktigaste hör sysselsättning, arbetsförhållanden, utbildning, andra socioekonomiska faktorer och infrastruktur. Nämndens arbete med medborgardialog genomförs genom att fem grupper med fem ledamöter i varje genomför träffar med olika målgrupper bland invånarna i våra kommuner. Under 2017 koncentrerade sig arbetet på att under våren träffa ungdomar och under hösten var målgruppen anhöriga. Nämnden har dessutom bjudit in patientföreningar till dialog i samband med två nämndsammanträden. Föreningarnas representanter får då möjlighet att vid bordssamtal berätta om den egna patientgruppens upplevelse av hälso- och sjukvården, samt lämna önskemål inför framtiden. I samband med att nämnden utlokaliserade ett sammanträde till Orust bjöd man in allmänheten till en dialog om sjukvården på orten. Vid detta möte i Henån kom få deltagare vilket gör att man har anledning att se över formerna för den typen av arrangemang till nästa år. 1.5 Redovisning av genomförd intern kontroll 2017 Den interna kontrollen har utförts i enlighet med plan för de flesta identifierade riskerna. I augusti lämnade nämnden ett uppdrag till ansvarig tjänsteman att redovisa hur koncernkontoret säkerställer behovsprocessen samt redovisa hur koncernkontoret säkerställer att uppföljningsplaner (inkl dokumentation) stödjer det uppföljningsansvar nämnden har i delårsrapporter, årsredovisningar samt i uppföljning av avtal och överenskommelser. I internkontrollplanen ingår även att bedöma kostnadsläget hos utförarna genom att genomföra ersättningsjämförelser och omvärldsanalyser. Dessa har inte genomförts i tillräcklig omfattning. Ett starkare fokus kommer därför att läggas på denna fråga Inköp Nämnden använder sig främst av regionens egna konferenslokaler på Uddevalla sjukhus. Vid några tillfällen per år är nämnden på Bohusläns museum och Bohusgården i Uddevalla, anläggningar som finns med på konferens- och bokningscentrums lista över bokningsbara anläggningar, När det gäller inköp av fika och mat görs det på plats genom dessa verksamheter. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 7(26)

8 2 Mål och fokusområden 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Sämre socioekonomiska förutsättningar samvarierar med sämre hälsa. Det senaste resultatet från folkhälsoundersökningen Hälsa på lika villkor (2015) visar på samma mönster. Dålig självskattad hälsa är dubbelt så vanligt i grupper med kort utbildning, bland personer födda utanför Sverige och bland personer med svag ekonomi. Insatser som bidrar till att stödja de nationella målen om måluppfyllelse i skolan är av särskilt stor vikt, då utbildning är en mycket viktig förutsättning för att leva ett liv i hälsa. Andelen elever i årskurs 9 med gymnasiebehörighet är i nämndområdet lägre än genomsnittet i regionen. För elever med föräldrar som har eftergymnasial utbildning är andelen med gymnasiebehörighet större än för elever som har föräldrar med en lägre utbildningsnivå. De senaste årens minskande andel gymnasiebehöriga sammanhänger till viss del med det ökande antalet nyanlända elever. Sammantaget verkar det som om målet om att minska skillnader i livsvillkor och hälsa inte nås under Frågan ses som en komplex utmaning för samhället och flera förutsättningar på det individuella och samhälleliga planet samvarierar. Som exempel påverkar socioekonomisk och kulturell bakgrund, men även hur välfärdssystemet är utformat för att hantera dessa utmaningar. En ökad invandring ställer ökade krav på samhället och kan förväntas försvåra en måluppfyllelse, då det finns en stark samvariation mellan förälders utbildningsbakgrund, migrationsbakgrund och gymnasiebehörighet. En fortsatt låg måluppfyllelse med fortsatt ojämlikhet i livsvillkor och hälsa skadar individer och samhället i stort. Västra Götalandsregionens Kraftsamling för fullföljda studier är ett viktigt arbete för att stärka samhällsaktörers arbete med att motverka trenden med ökande samhällsklyftor. Nämnden ska: Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv I folkhälsoråden arbeta för åtgärder som fokuserar på goda livsvillkor och goda levnadsvanor. Särskilt fokus på fysisk aktivitet och hälsofrämjande insatser i tidig ålder I folkhälsoråden verka för att insatser sker i syfte att påverka attityder och normer om bruk av alkohol, tobak och droger Arbeta för att dokumentet "Samling för social hållbarhet, åtgärder för jämlik hälsa i hela Västra Götaland" används som verktyg för att underlätta samverkan med syfte att uppnå social hållbarhet Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 8(26)

9 Arbeta för att insatser inom nämndens ansvarsområde bidrar till att öka andelen med fullföljda studier Genom samverkansavtalen för gemensamma folkhälsoinsatser med kommunerna i Fyrbodal arbetar nämnden med insatser som syftar att minska skillnader i livsvillkor och hälsa. Samtliga folkhälsoråd har barn och unga som ett fokusområde där insatser i form av hälsofrämjande insatser i tidig ålder samt att påverka attityder och normer om bruk av alkohol, tobak och droger är särskilt prioriterat. Uppföljning av 2017 års insatser redovisas i beställarbokslutet tilldelades de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna extra folkhälsomedel för att stimulera till särskilda insatser inom det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Norra nämndens andel var 4,280 miljoner kronor och de beslutade om att medlen ska stimulera till etablering och utveckling av familjecentraler, ungdomscentraler eller liknande verksamhet. Samtliga kommuner inom Fyrbodal har getts möjlighet att inkomma med en intresseanmälan och 12 av 14 kommuner hörsammade detta. Nämnden har beviljat medel till nio kommuner samt till en utvärdering av "resultat och kvalitet för befintliga familjecentraler i norra nämnden". De kommuner som har beviljats medel är Bengtsfors, Dals Ed, Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Tanum, Trollhättan, Vänersborg och Åmål. Medel har beviljats både till tjänster och aktiviteter. Dels nya tjänster som processledare, samordnare och språkstödjare men även utökade tjänster för kurator, förskolepedagog och förskolelärare. Exempel på beviljade insatser som ska utveckla befintliga verksamheter är marknadsföring, samverkan och utökat föräldrastöd. Endast Åmåls kommun har beviljats medel för utveckling av ungdomscentralsliknande verksamhet. Mödrahälsovården medverkar i de familjecentraler som finns i norra nämnden. Det pågår en process att starta upp en ny familjecentral i Lysekil. Mödrahälsovården och ungdomsmottagningar arbetar strukturerat med information och prevention om alkohol, tobak och droger. NU-sjukvården redovisar andelen screenade med Audit (riskbruk) "Under tidsperioden har 4515 personer (av möjliga= 25 %) tillfrågats om alkoholkonsumtion, varav 575 (12,7 %) har fallit ut i mätningen som "förekomst av riskbruk" NU-sjukvården redovisar hur man arbetar med "Våld i nära relationer" "NU-sjukvården har sjukhusgemensam rutin "Våld i nära relation"som verksamheten har att följa. Kurators-verksamheten finns som stöd att tillgå. Samtal om våld Ingår i inskrivningssamtal kvinnokliniken och i samtal med patienter inom psykiatrin samt BUP. Utbildad ansvarig personal finns på kvinnokliniken." NU-sjukvården redovisar hur man arbetar med att uppmärksamma FN:s konvention om barnets rättigheter "Barn som patient i den opererande verksamheten sker vården i nära samarbete med Barnoch Ungdomskliniken för det pre- och postoperativa förloppet, så att barn inte vårdas i vuxenvårdsmiljö. Inom Intensivvården finns en särskild rutin för "Barn som anhörig" till svårt sjuka. Barnombud finns på kvinnokliniken. I Styrgruppen och i det praktiska arbetet med "Barnahus i Fyrbodal" ingår chefläkare från NU-sjukvården och representanter från BUP." Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 9(26)

10 Vårdvalen följs upp via indikatorer som belyser sjukdomsförebyggande metoder generellt och utifrån diagnosgrupperna: Astma/KOL, Diabetes, Psykisk ohälsa, stroke, hjärtsjukdom. Specifikt för vårdval rehab, rörelseorganens sjukdomar. Resultat för vårdval rehab kommer att presenteras i beställarbokslut för HSNN. Vad gäller Vårdval Vårdcentral kommer en redogörelse utifrån indikatorerna psykisk ohälsa att göras att redovisas i Beställarbokslutet VC ska enligt KoK-boken tillhandahålla diplomerad tobaksavvänjare. Detta följs upp genom att VC redogör för sin bemanning. Utfallet kommer att redovisas i beställarbokslut Nämnden ger arbetet med att minska skillnader i livsvillkor och hälsa hög prioritet. I Folktandvårdens skolbaserade arbete FRAMM ingår fluorlackningar och att ge en hälsolektion om munhälsa och tobak till alla elever. I skolor med ökad sjukdomsrisk sker ett utökat FRAMM med fluorlackningar och samverkan med andra hälsoaktörer. Under 2018 kommer skolor med risk för sämre tandhälsa identifieras genom ett modifierat Care Need Index (CNI) istället för dagens socioekonomiska modell. Dessutom dokumenteras tobaksbruk hos alla barn och ungdomar vid besök på tandvårdsklinik Vårdgivare som möter barn och föräldrar/blivande föräldrar ska strukturerat arbeta för att påverka attityder och normer genom information och utbildning om alkohol, tobak och droger Mödrahälsovården och ungdomsmottagningar arbetar strukturerat med information och prevention om alkohol, tobak och droger. Redovisning av detta kommer att ske i beställarbokslutet. Mödrahälsovården deltagande i familjecentraler och screening för våld följs upp och kommer även detta att redovisas i Beställarbokslutet. H&Hs arbete med att ge likvärdig vård inom de olika verksamhetsområdena mäts enligt: Andel patienter/tolkanvändare som är nöjda med bemötandet, enligt nationell patientenkät Patienter som upplever att hörsel-rehabiliteringen ökat livsglädjen en hel del eller väldigt mycket (International outcome inventory for hearing aids - IOI-HA) Öka tillgängligheten till specifika behandlingsmetoder Utfallet kommer att redovisas i beställarbokslut En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Tillgängligheten på NU-sjukvården inom barn- och ungdomspsykiatrin till förstabesök har förbättrats och ligger i december månad på 80 %, utredningar och behandlingar har en sämre tillgänglighet. För start utredning är tillgängligheten cirka 20 % och för behandling 30 %. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 10(26)

11 NU-sjukvården anger stor ökning av antal ärenden inom område neuropsykiatri. Remissinflödet till BUP har ökat med cirka 15 % på ett par år. BUP har under året infört en samlad remissbedömning inom verksamheten för att kunna öka tillgängligheten och bättre kunna organisera arbetet utifrån RMR angående ansvarsfördelning mellan primärvård och psykiatrin. BUP-verksamheten inom NU-sjukvården korrigerade sin registrering av besök 2017 som tidigare inte gjorts enligt regelverket och som därför gav en felaktig bild över volymer. Det är därför svårt att avgöra hur tillgängligheten till BUP har påverkats genom att titta på antal besök. Ungdomsmottagningarna i Färgelanda, Mellerud, Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Munkedal och Strömstad har haft stängt någon vecka under sommaren, detta är i strid med nämndens uppgörelse med Styrelsen för Beställd primärvård. (Nämnden har ställt tydligare krav på öppettider kvällar/helger i vårdöverenskommelsen 2018) Öppettiderna följs upp enligt uppföljningsplanen och redovisas på helår samt öppna ungdomsmottagningar under sommaren. Projekt under 2017/2018 med virtuell mottagning UM. Redovisning av detta kommer att ske i beställarbokslutet Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna NU-sjukvården har erhållit totalt 43 mnkr från de antagna utvecklingsplanerna inom vuxen och barn/ungdomspsykiatrin. Medel har bland annat använts till förstärkt öppenvård inom trauma och ätstörning, kökortning, neuropsykiatriska utredningar, förstärkningar inom vården för människor med bipolär sjukdom, självskadebeteende, tvångssyndrom/ocd och äldrepsykiatri. Hur långt sjukhusen har kommit med utvecklingsplanerna redovisas för psykiatriberedningen och hälso-och sjukvårdsnämndernas presidier vid två tillfällen under september månad. Samordnad individuell vårdplanering (SIP) har gjorts vid 13 % av alla utskrivningar från VUP. Antalet utskrivningar är inte likställt med antal individer, det finns ett antal patienter som skrivit in-ut flera ggr/ år. Då görs oftast inte en fullskalig SIP, utan man korrigerar i den som finns sedan tidigare. Suicidprogram: NU-sjukvården anger att psykiatrikliniken kontinuerligt genomför utbildningsinsatser för nyanställd personal där suicidbedömning ingår. Utbildningsinsatserna baseras på gällande RMR. NU-sjukvården har konstaterat att det är somatiska verksamheter som har största behovet av kompetensökning i frågan. VUP planerar därför att sprida kännedom om suicidpreventionsprogrammet till de somatiska verksamheterna inom NUsjukvården under Övrigt arbete kopplat till Suicid-preventionsprogrammet baseras på en dialog med primärvård via närsjukvårdsgrupper och med elevhälsan i områden där det finns ett fungerande Västbusarbete Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Under 2017 och 2018 ges ytterligare statsbidrag för att särskilt uppmärksamma ungas psykiska hälsa och stimulera nya initiativ på området. För Västra Götalands del handlar det Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 11(26)

12 om statsbidrag om 17 miljoner kronor per år. I dagsläget är sex vårdcentraler igång och ytterligare vårdcentraler är på väg att genom tilläggsuppdrag arbeta med "Pilotprojekt Barn och ungas psykiska hälsa". Målet är att bygga modell som ligger till grund för framtidens primärvårdsinsatser till barn och unga med psykisk ohälsa. Tilläggsuppdraget innebär en resursförstärkning med tre psykologer och en socionom samt ytterligare en personal. Uppdraget gäller alla barn och unga oavsett listning, och inga "otrohetsavdrag" görs. En sammanställning av rapport 2017 pågår och beräknas vara klar i feb/mars. Närhälsan Dalabergs vårdcentral är först ut inom nämndens område. Uppstart skedde under första kvartalet 2017 och verksamheten är fullbemannad sedan september månad. Närhälsan Sylte Vårdcentral startar första kvartalet I övriga Västra Götalandsregionen finns pilotverksamhet i - Närhälsan Södra Torget, Borås - Västerleden, Frölunda Torg - Capio Läkarhus, Kvillebäcken - Vårdcentralen Kusten, Ytterby - Närhälsan Guldvingen, Lidköping Vanligaste diagnoser bland de unga som har sökt vård på någon av de 6 pilotvårdcentralerna Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 12(26)

13 Insatser som genomförts Under våren 2017 fastställdes en regional medicinsk riktlinje som ger stöd i omhändertagande och ansvarsfördelning mellan primärvård och barn- och ungdomspsykiatrin i regionen. NUsjukvården anger att BUP Uddevalla har etablerat samarbete med Dalabergs vårdcentral i Uddevalla som fått ett förstärkt uppdrag gällande psykisk hälsa. En gemensam utvecklingsdag med primärvården där arbetsmetoder och organisering har tydliggjorts, har genomförts. Under 2017 följs inom Vårdval vårdcentral upp hur många listade patienter med diagnos depression som erhållit psykosociala/terapeutiska insatser. Nämnden kommer även följa upp hur stor andel psykologbesöken är av samtliga besök på VC. Vårdcentralen ska även beskriva sitt behandlingsutbud för målgruppen och hur samverkan sker med andra vårdgivare. Utfallet Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 13(26)

14 kommer att redovisas i beställarbokslut Uppföljning av andelen patienter med en samordnad individuell plan (SIP), kommer att ske och då särskilt för patienter i fokusområden, äldre över 75 år och personer med psykisk ohälsa. Utfallet av uppföljningen redovisas i beställarbokslut Vårdval rehab följs upp via beskrivning av aktuellt behandlingsutbud för målgruppen och hur samverkan sker med andra vårdgivare. Resultat kommer att presenteras i beställarbokslut Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Uppfylla vårdgarantin NU-sjukvårdens uppdrag är att producera vård enligt vårdöverenskommelsen och norra hälsooch sjukvårdsnämnden följer upp både besök och behandlingsstatistik hos NU-sjukvården samt vårdgarantiuppfyllelsen. För att regionen ska hålla vårdgarantin finns olika metoder. Produktionsstyrning internt ska matcha patienterna med sjukhus som har kapacitet. Sjukhusen kan genom produktionsstyrning producera mer, inom vissa utvalda områden. NU-sjukvården producerar i stort vad som överenskommits inom produktionsstyrning 2017, en del behandlingar saknas. Orsaken till detta anger NU-sjukvården vara brist på operationssjuksköterskor. NU-sjukvården har också getts möjlighet att köpa vård men inte heller det har räckt. Finansieringen av extra produktionen intern/externt finansieras av HSS utöver vårdöverenskommelsen. Regionen har också beslutat om "brutna tak" vilket innebär att sjukhusen får betalt för all vård som produceras, även ovanför ersättningstaket. NU-sjukvården har inte ökat sin produktion när det gäller läkarbesök trots mer ekonomiska resurser och hänvisar i huvudsak till personalbrist som orsak. NU-sjukvårdens utfall : 76 % till besök, 63 % till behandling. De opererande verksamheterna har en vårdgaranti på % men inom andra delar är tillgängligheten sämre. Regionen har inrättat ett gemensamt nummer dit patienter kan ringa och få information om köer och valmöjligheter. Norra HSN försöker följa upp att patienterna som står i kö får adekvat information om väntetider och möjlighet att få sin vård på annat håll. H&H följer upp interna köer inom Habiliteringen på årsbasis. Under 2018 kommer mätningen av tiden från första besök till behandling att följas och kvalitetssäkras. Mätningen kommer att ge en bättre bild av hur väntetiderna ser ut och vad som behöver åtgärdas. Det finns geografiska olikheter när det gäller väntetider både till första besöket och till behandling. Utfallet kommer att redovisas i beställarbokslut Hörselverksamheten och Synverksamheten klarar vårdgarantin till 100 procent. När det gäller Habiliteringsverksamheten klaras vårdgarantin till första besöket till 92 procent (barn- och ungdomshabiliteringen 84% och vuxenhabiliteringen 97%). Den förstärkta vårdgarantin för barn har klarats till 86 procent. Inom Habiliteringen finns väntetider till behandling ex intensivinlärning för små barn med autism. Dock finns det inga uppgifter hur det ser ut per nämndområde. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 14(26)

15 Nationell samverkan för 1177 är fr.o.m. den 1 juni en permanent lösning. De landsting som hittills medverkat i utökad kö är främst landsting med lägre tillgänglighet samt att samverkan inte sker under dygnets alla timmar. Medelväntetiden till 1177 för besvarade samtal var under :08 minuter i VGR och 12:30 minuter i riket vilket är förbättring med en minut för VGR jämfört med Andel besvarade samtal var för 2017, 68 procent i VGR och 71 procent i riket. De längsta väntetiderna är på fredag, lördag, och söndag natt. Inför överenskommelsen 2018 kräver nämnden förbättringar vad gäller tillgängligheten till Uppdrag förmedlade från 1177 inom samverkande sjukvård uppgår till 627 vilket är en ökning med 80 uppdrag. För vårdval vårdcentral sker uppföljning av telefontillgänglighet och väntetid för första besök löpande via systemet Munin. Uppföljning sker i samband med dialogmöten med verksamhetscheferna. Utfallet av detta redovisas i beställarbokslut Svårigheter finns med att kvalitetssäkra de uppgifter om tillgängligheten som lämnas av vårdcentralerna. Då tillgängligheten på telefon är mycket viktigt, särskilt för personer med lite längre avstånd till sin vårdcentral, kommer nämnden att ta initiativ till en telefonmätning för att säkerställa tillgängligheten per telefon och kräva förbättringar i de fall det är nödvändigt. Tillgängligheten vad gäller vård inom 7 dagar är generellt sett god Utveckla ett personcentrerat arbetssätt inom hälso- och sjukvården Nämnden följer upp hur samverkan fungerar mellan primärvård, länssjukvård och kommun. I årets uppföljning ska vårdcentralerna beskriva aktuellt arbete för äldre över 75 år samt hur samverkan med andra vårdgivare fungerar. Redovisning sker i beställarbokslut Närhälsan har under 2017 valt att fokuserat implementeringen av personcentrerad vård på de tre pilotenheterna som ingår i vårdval för Vårdcentral och vårdval Rehab, Ängabo VC, Hisingens jourcentral och Herrljunga rehab. Inför 2018 startar Närhälsan upp arbetet med ett breddinförande där även den beställda vården kommer att ingå, b.la. genom representant i förvaltningens styrgrupp. Arbetet med införande av personcentrerat arbetssätt har inom NU-sjukvården enligt uppgift, integrerats med programmet för uppgiftsväxling. Inom psykiatrin har NU-sjukvården påbörjat regelbunden mätning av verksamheten genom enkät som patient fyller i interaktivt i samband med utskrivning. Brukarrådet har varit delaktiga i framtagande av de frågor som ställs. I projektet med nya psykiatrihuset medverkar NSPH. Patientservice genom 1177/vårdguiden e-tjänster är fullt genomförd på NU-sjukvården. H & H:s utsedda kontaktperson har tillsammans med regionens samordnare för personcentrerat arbetssätt informerat i förvaltningens och verksamheternas ledningsgrupper om hur förvaltningen kan arbeta vidare med personcentrerat förhållningssätt. H & H:s ledningsgrupper kommer att ställa sig bakom arbetet samtidigt som man vill ta tillvara det personcentrerade arbete som redan finns i förvaltningen. Det personcentrerade arbetssättet stämmer väl överens med förvaltningens mål att patienterna ska vara delaktiga i sina vårdplaner. Använda 1177/vårdguiden e-tjänster och minst tillhandahålla möjligheten för patienten att Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 15(26)

16 beställa tid, avboka/ändra tid samt förnya recept Mina vårdkontakter ska vara införd och användas i alla enheter enligt regionens krav. Alla enheter inom Beställd Primärvård ska ha infört och använder Mina vårdkontakter Inom vårdval rehab kommer andelen patienter med en individanpassad rehabiliteringsplan i enlighet med framtagna indikatorer, 8 stycken att redovisas i Beställarbokslutet. Likaså kommer en uppföljning av vilka enheter som är anslutna till 1177/Vårdguidens e-tjänster att redovisas Förbättra akutvårdskedjan TVT (total vistelsetid) på akuten Inflödet till akutmottagningen har minskat och akutvårdkedjan har tillförts extra resurser utan att det har haft effekt på regionens mål att den totala vistelsetiden ska understiga 4 timmar för 90 % av patienterna. Konceptet samverkande sjukvård och mobila vårdteam bedöms ha haft bra genomslag genom att patienter med enklare problem kan behandlas på hemmaplan och inte behöver åka till akuten. NU-sjukvården uppfattar att de har ett strukturerat arbete och har angett några angelägna förbättringsområden som kommer att följas upp under 2018, bland annat sjuktransportmöjligheter nattetid. Man arbetar med en ny modell för patientflödena på akuten som är framtagen av ett konsultbolag. Den innehåller ett antal förbättringar av processen och inledningsvis gav det resultat. Men sedan föll man, enligt NU-sjukvården, tillbaka i gamla mönster. Under slutet av året har vistelsetiden förbättras men är långt ifrån målet. Under hösten har en genomsnittlig nivå på ca 60 % uppnåtts. Bra mottagande, bemötande, service på akutmottagningen eftersträvas men mäts inte förmedlar uppdrag genom samverkande sjukvård är en del av beställningen till 1177 följs upp varje kvartal. Uppdrag förmedlade från 1177 inom samverkande sjukvård uppgår till 627 vilket är en ökning med 80 uppdrag. Uppföljning av samverkande hälso- och sjukvård görs o0ch kommer att redovisas i Beställarbokslutet I uppföljningen 2017 av vårdval Vårdcentral kommer vårdcentralerna att beskriva aktuellt arbete för äldre över 75 år och hur samverkan sker med andra vårdgivare. Redovisning kommer att ske i beställarbokslut Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Nämnden följer patientsäkerhetsarbetet genom en redovisning som NU-sjukvården lämnar vid två tillfällen per år. Vid verksamhetsuppföljningen som gjordes i höstas redovisades patientsäkerheten på NU-sjukvården. Andel vårdtillfällen i somatisk vård med vårdrelaterade infektioner är inte undersökt i höst men låg i våras på en nivå på drygt 9 %, oförändrad nivå från tidigare mätningar. Andel patienter 69 år som riskbedöms för trycksår är 83 % (måltal 95 %). Att riskbedöma är Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 16(26)

17 dock inte samma sak som att jobba med problemen och förebygga. Förekomsten av trycksår ligger fortfarande högst i regionen. Följsamhet till basala hygienrutiner och till klädrutiner har alltid varit hög i NU-sjukvården och är så fortfarande. Andel patienter med läkemedelsberättelse vid utskrivning är 59 %, (måltal 80 %). En bit kvar att gå. NU-sjukvården redovisar en hög beläggningsgrad men har få utlokaliseringar. NU-sjukvården har stängt ca 60 somatiska vårdplatser och har redovisat en analys av patientsäkerhetskonsekvenser relaterade till beläggningsgrad. Enligt tidigare studier ökar överbeläggningar risken för bl.a. smittspridning och läkemedelsfel. NU-sjukvårdens genomgång kan inte bekräfta detta samband, en möjlig indikation för ökad risk för trycksår. Habiliteringen har arbetat systematiskt med händelseanalyser. Verksamheten har också utvecklat arbetet med återkoppling av avvikelser till Verksamhetens samverkansgrupp och inlett ett förbättringsarbete med återkopplingen av avvikelser till mottagningarna. En utbildning har hållits till nya medarbetare. Avvikelsesamordnarna i respektive verksamhet delger ledningsgrupperna regelbundet en sammanfattande analys om vårdskador för att hitta förbättringsområden. Förbättringsarbeten pågår utifrån fakta från Medcontrol, t ex genomfördes en riskanalys utifrån upprepade avvikelser angående labbprovtagningsprocessen i Habiliteringen. Ett förbättringsarbete är nu initierat och kommer att införas under hösten. Utfallet kring antal vårdskador kommer att redovisas i beställarbokslut Vårdgivarna inom vårdval Vårdcentral ka ha ett certifierat kvalitetssystem och rutiner för avvikelsehantering och rapportering av vårdskador ska finnas. Detta följdes upp År 2017 kommer vårdcentralerna att redovisas i vilken utsträckning de i sitt ledningssystem har upprättade rutiner för säker användning och hantering av medicintekniska produkter. Redovisning av detta sker i beställarbokslut Krav på kvalitetssystem och avvikelsehantering är en del av uppdraget till Närhälsan, följs upp i uppföljningsplanen och redovisas i Beställarbokslutet Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Nämnden följer den medicinska kvaliteten främst genom att följa den kvalitet som mäts via "kvartalen" upp. I höst redovisades måluppfyllelse, bland annat, för diabetesvård, hjärtinfarktvård, strokevård och några operationsdiagnoser som tex höftfrakturer. Som förut finns det brister inom stroke-sjukvården, alltför få får plats på strokeavdelning och andelen personer som får trombolysbehandling är lägre än på övriga sjukhus. NU-sjukvården har nu anlitat extern hjälp för att förbättra måluppfyllelsen när det gäller strokesjukvården. Uppföljning av alla rehabenheter inom vårdval Rehab sker avseende bedrivande av artrosskola och registrering i nationellt kvalitetsregister BOA (Bättre omhändertagande av artros). Resultat kommer att presenteras i beställarbokslutet. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 17(26)

18 Habiliteringen rapporterar till kvalitetsregistren CPUP (Ett uppföljningsprogram för cerebral pares) och även till HabQ (ett nationellt kvalitetsregister för Habiliteringen). Habiliteringen rapporterar data till modulen "Föräldrastöd" i HabQ. Att följa upp verksamheternas föräldrastöd ger ökad medicinsk kvalitet då följsamheten till registret säkerställer likvärdig vård enligt evidens. Anslutning till modulen "Autismuppföljning" i HabQ har skjutits fram i tid med pga faktorer som står utanför Habiliteringens kontroll. HabQ har under året genomfört en revidering av autismuppföljningsmodulen som blivit kraftigt försenad. Habiliteringen avvaktar därför med anslutning till revideringen är avslutad, ny beräknad tid blir januari Habiliteringsverksamheten har tillsatt en kvalitetsgrupp som kommer att bygga upp uppföljningsrutiner för Habiliteringens kvalitetsregister. Det är ett förbättringsarbete med syfte att stärka och förbättra kvalitetsuppföljning på verksamhetsnivå. Habiliteringsverksamheten medverkar i NYSAM för jämförelse i Sverige. Nyckeltalen för 2016 publicerades i maj VGR ligger både över och under snittet beroende på vilken parameter man ser på. På flera parametrar ligger VGR i mitten men det finns även parametrar där VGR ligger i toppen eller i botten. När det gäller nöjdhet ligger VGR i mitten. Detta redovisas inte heller per nämndnivå Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården Nämnden förstärker den nära vården, bland annat, genom samverkande sjukvård. Alla kommuner i Fyrbodal deltar på något sätt i samverkansformerna. Kommunens sjuksköterskor tar i större utsträckning emot uppdrag från hemtjänsten, ambulanssjukvård och vårdcentral. Inför 2018 planeras närsjukvårdsteam som ska utgår från NU-sjukvården. Teamets uppdrag är att ansvara för det fåtal patienter som är medicinsk instabila, och behöver tät läkare och sjuksköterskekontakt kontakt. Dessa patienter ska vara inskrivna i teamet. Antalet förmedlade uppdrag via 1177 inom samverkande sjukvård har ökat till 627 men når inte upp till den beställda nivån på 750. Det har sedan 2016 pågått en process att teckna nya samverkansavtal med kommunerna avseende ungdomsmottagningsverksamhet. Förseningar med framtagandet av den gemensamma plattformen "Inriktningsdokument för ungdomsmottagningar i Västra Götaland vilket har krävt ytterligare ett års förlängning av gällande samverkansavtal, riskerar att vara hämmande för utvecklingen av verksamheterna. För VG-Primärvård följs upp andelen patienter med en samordnad individuell vårdplanering (SIP). Vårdcentralerna har fått besvara frågan hur de arbetar med SIP. Utfallet redovisas i beställarbokslut VG-Primärvård kommer under 2017 följa upp VC beskrivning av aktuellt arbete för behovsgruppen äldre och hur samverkan sker med andra vårdgivare. Redovisning sker i beställarbokslut Inom område tandvård har nämnden efterfrågat hur andelen N-intyg kan ökas. (Intyg om nödvändig tandvård krävs för att få munhälsobedömning samt för att få tandvård motsvarande Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 18(26)

19 hälso- och sjukvårdstaxan). Intyg ges till personer i enskilt och särskilt boende med kommunal omsorg/hälso- och sjukvård samt till personer som omfattas av LSS till vissa funktionshindrade). Under 2017 fanns personer med N-intyg i nämndområdet. Det är en liten minskning från Andelen utförda munhälsobedömningar av antalet ja-tackare uppgår till 81 procent. Motsvarande andel för LSS/enskilt boende uppgår till 79 procent (VGR: 90 procent). Under 2017 ökade andelen utbildad personal till 10,0 procent jämfört med 7,4 procent 2016 (VGR 2017: 11,0 procent). Inom H & H har ett arbete har påbörjats för tillskapandet av regionövergripande kompetensgrupper för förvärvad hjärnskada - ABI (barn och vuxen), Mindfulness and Compassion Center for Research and Education - MMC (vuxen) och neuropsykiatriska utredningar (barn och vuxen), Spielmeyer Vogt (barn och vuxna) Retts syndrom (barn och vuxna). Ett arbete med uppdragsbeskrivningar för kompetensgrupperna pågår. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 19(26)

20 3 Ekonomiska förutsättningar Norra hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar ett negativt resultat på -1,4 mnkr. Resursfördelningsmodellen har medfört stora utmaningar för nämnden under Från 2015 genomfördes det första steget i en förändring av resursfördelningsmodellen, som styr fördelningen av budgetmedlen till hälso- och sjukvårdsnämnderna. I 2016 års budget gjordes ett uppehåll av det fortsatta införandet, men i den nu aktuella budgeten för 2017 fullföljs den planerade förändringen i sin helhet. Konsekvensen för norra nämnden är att regionbidraget minskas med 102,4 mnkr. För 2017 har nämnderna tecknat tilläggsöverenskommelser med sjukhusen kring ytterligare ersättning utöver tak (brutet tak). Kostnaderna har fördelas på nämnderna utifrån faktisk överproduktion per nämnd 2017 och motsvarande intäkt avropas från HSS. Detta har således inte resultatpåverkande för nämnderna. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens kostnad för produktion över tak 2017 är totalt 38,1 mnkr, vilket nästan enbart kan hänföras till NUsjukvården. I budget 2015 tillfördes nämnderna extra medel kopplat till riktade förstärkningar till sjukhusen på 550 mnkr samt tillgänglighetssatsningar på 200 mnkr. Kostnaderna för dessa satsningar har tidigare år finansierats solidariskt mellan nämnderna men från 2017 bär nämnderna de faktiska kostnaderna för sina invånare, en osäker post då nämnderna inte äger att besluta om hur medlen används. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden förstärkte denna budgetpost 2017 med 2 mnkr utöver tilldelade medel utifrån tidigare års kostnadsnivå, utfallet för året visar på en stor positiv avvikelse om +13,8 mnkr. 3.1 Ekonomiskt resultat Resultat och avvikelser mot budget framgår i Resultatrapport nedan. Nedan följer också kommentarer kring utfallen för de större posterna kopplat resultatrapporten. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 20(26)

21 Sjukhusvård inom regionen - Region- och rikssjukvård samt Länssjukvård (Sjukhus i regionen) Budgeten avser till största del nämndens andel av de överenskommelser och avtal som är tecknade med de nio sjukhusen i Västra Götalandsregionen. I vårdöverenskommelserna för sjukhusen fastställs ett ekonomiskt tak för möjlig ersättning under året. Modellen innebär att sjukhusen ersätts maximalt upp till en förutbestämd nivå. För produktion utöver denna nivå utgår ingen ersättning. För 2017 har samtliga sjukhus förutom SU (Sahlgrenska Universitetssjukhuset) och FSS (Frölunda Specialist Sjukhus) nått sitt ersättningstak. För 2017 har nämnderna tecknat tilläggsöverenskommelser med sjukhusen kring ytterligare ersättning utöver tak (brutet tak). Kostnaderna har fördelats på nämnderna utifrån faktisk överproduktion per nämnd 2017 motsvarande intäkt har avropas från HSS. Detta är således inte resultatpåverkande för nämnderna. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens kostnad för produktion över tak 2017 är totalt 38,1 mnkr, vilket nästan enbart kan hänföras till NU- Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 21(26)

22 sjukvården. Region och rikssjukvård Nämnden har det ekonomiska ansvaret för den högspecialiserade vården, som består av region- och rikssjukvård. Beställning av högspecialiserad vård läggs mot framförallt Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Nämndens kostnad för region och rikssjukvård uppgår till 332,9 mnkr. Det är 5,8 mnkr lägre än budget. Den lägre kostnaden kan främst förklaras av lägre volymer både inom sluten- och öppenvård jämfört med 2015 (som ligger till grund för budget). Antalet vårdtillfällen har minskat med drygt 6 procent samtidigt som antalet besök har minskat med 3 procent. Den genomsnittliga vårdtyngden per vtf (CMI-case mix index) ligger på oförändrad nivå. Inom öppenvården kan även en lägre kostnad per öppenvårdsbesök konstateras, vilket kan förklaras av en korrigering i tidigare års felaktiga prissättning inom strålbehandling. Kostnaderna för denna vård kan variera kraftigt mellan enskilda år och under innevarande år. Länssjukvård Totalt uppgår kostnaden för länssjukvård till mnkr vilket ger en positiv budgetavvikelse på 4,6 mnkr. Sjukhus i regionen I vårdöverenskommelserna för sjukhusen fastställs ett ekonomiskt tak för möjlig ersättning under året. Modellen innebär att sjukhusen ersätts maximalt upp till en förutbestämd nivå. För produktion utöver denna nivå utgår ingen ersättning. För 2017 har samtliga sjukhus förutom SU (Sahlgrenska Universitetssjukhuset) och FSS (Frölunda Specialist Sjukhus) nått sitt ersättningstak. Den negativa avvikelsen inom länssjukvård, på -24,6 mnkr hänförs främst till högre kostnader än budgeterat gentemot NU-sjukvården då sjukhuset har tagit över avtal från privat vårdgivare från mars månad. Inom förlossningsvården konstateras en ökad volym jämfört med planeringstalet, vilket också medförande ökade kostnader jämfört med budget. Inom den slutna länssjukvården noteras dock en minskad konsumtion av vårdtillfällen med 6,7 procent. Däremot är den genomsnittliga vårdtyngden per vårdtillfällen (CMI-case mix index) högre jämfört med 2015 (som ligger till grund för budget), vilket innebär att en mer resurskrävande vård har bedrivits under En lägre volym (räknat i besök) kan även konstateras inom öppenvården med 1,5 procent. Kostnaden per besök har dock blivit högre. I budget 2015 tillfördes nämnderna extra medel kopplat till riktade förstärkningar till sjukhusen på 550 mnkr samt tillgänglighetssatsningar på 200 mnkr. Kostnaderna för dessa satsningar har tidigare år finansierats solidariskt mellan nämnderna men från 2017 bär nämnderna de faktiska kostnaderna för sina invånare, en osäker post då nämnderna inte äger att besluta om hur medlen används. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden förstärkte denna budgetpost 2017 med 2 mnkr utöver tilldelade medel utifrån tidigare års kostnadsnivå, utfallet för året visar på en stor positiv avvikelse om +13,8 mnkr. Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 22(26)

23 Privata specialister i regionen Nämnden redovisar lägre kostnader för perioden jämfört med föregående år och mot periodiserad budget vilket främst beror på lägre kostnad inom avtal för psykiatri. Avtalet inom psykiatri med Evidens har avslutats i förtid och uppdraget har övergått till NUsjukvården från mars Senarelagda avtalsstarter inom neurologi och vård av smärttillstånd har också bidragit till överskottet. Utomregional länssjukvård, RIA (riksavtal) Ansvaret för utomregional länssjukvård består av oplanerad utomregional vård (RIA), utomlandsvård/eu-vård men även nytt för i år är den köpta rättspsykiatriska vården. Kostnaden för norra hälso- och sjukvårdsnämnden uppgår till 54,7 mnkr vilket är 300 tkr högre än budgeterat. Kostnaden för RIA-vården uppgår till 42,7 mnkr vilket är 4 mnkr lägre än budget och 2,2 mnkr högre än Kostnaden för utomlandsvården/eu-vård uppgår till 9,7 mnkr vilket är 5,7 mnkr högre än budget och 5,6 mnkr högre än för Kostnaden för den köpta rättspsykiatriska vården uppgår till 2,4 mnkr vilket är 1,3 mnkr lägre än budget. Länssjukvård finansierad särskilda bidrag Nytt för 2017 är att nämnderna redovisar kostnaden för de verksamheter som finansieras med riktade statsbidrag under detta ansvar. För 2017 är det En kvalitetssäker och effektiv rehabiliterings och sjukskrivningsprocess. Kostnaden uppgår till 3,8 mnkr vilket ger en budgetavvikelse på 1,7 mnkr. Avvikelsen beror på att nämnden tilldelats mer medel än vad som sedan överenskommelsen med NU-sjukvården uppgår till drygt 3,8 mnkr. Kostnaden för verksamheten avropar nämnden från HSS och redovisas under övriga intäkter. Primärvård Hjälpmedel (Vårdval rehab) Avser hälso- och sjukvårdsnämndens kostnader för personliga hjälpmedel och är för året i nivå med budget totalt sett. Förskrivningen av hjälpmedel har dock ökat och därmed även kostnaderna (fler enheter och ökad förskrivning) men kompenseras upp av en återbetalning från hjälpmedelscentralen till följd av deras positiva resultat. Övrig Primärvård Inom övrig primärvård ryms alla delar av offentlig och privat primärvård som inte omfattas av vårdval. Verksamheter som inkluderas är till exempel mödrahälsovård och 1177 vårdguiden på telefon. Den privata primärvården avser i huvudsak vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin ersatta enligt nationella taxan. Kostnaden för övrig primärvård uppgår till 159,2 mnkr vilket ger en positiv budgetavvikelse på 0,9 mnkr. Resultatet beror på att nämnden har både lägre och högre kostnader I utfallet ingår lägre kostnader för personer som vistas i Sverige utan tillstånd samt att det skett förändringar inom etableringar inom taxan (privat läkare som går på taxan) som ger nämnden lägre kostnader än beräknat. Dessa två poster ihop beräknas ge ett överskott. Däremot redovisar nämnden högre kostnader jämfört med budget för bland annat jourcentraler och bassänger. Utomregional primärvård Ansvaret för utomregional primärvård består av oplanerad utomregional vård inom primärvård (RIA), patientströmmar inom. Ny kostnad som uppkommit i år är webbaserade Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 23(26)

24 läkarbesök t ex Kry.se och Min Doktor. Nettokostnaden för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden uppgår till 7,6 mnkr vilket är 10,6 mnkr högre än budget. (Budgeten består av mer intäkter än kostnader). Primärvård finansierad särskilda bidrag Även detta ansvar är nytt för 2017 och här redovisas kostnader för verksamheter som finansieras med riktade stadsbidrag. Inom primärvården är det två statsbidrag Det ena bidraget är ökade flyktingströmmar där vårdcentraler ersätts för ökade kostnader. Kostnaden uppgår till 12,1 mnkr vilket ger en budgetavvikelse på -4,4 mnkr. Avvikelsen mot budget beror delvis på en för låg budget vilken har justerats till 12,4 mnkr så den verkliga avvikelsen är 300 tkr. Det andra bidraget är En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivning- och rehabiliteringsprocess Kostnaden uppgår till 12,6 mnkr vilket ger en budgetavvikelse på 4,1 mnkr. Kostnaden för verksamheten avropar nämnden från HSS och redovisas under övriga intäkter. Tandvård Nämndens kostnader för tandvård uppgår till 136,8 mnkr vilket ger ett underskott jämfört med budget på -4,3 mnkr. Det är främst barntandvård med anledning av en ökning av antalet listade barn som står för avvikelsen. Handikappverksamhet Nämnden kostnad för handikappverksamhet uppgår till 144,3 mnkr vilket ger ett positivt överskott på 0,5 mnkr. Överskottet beror på lägre kostnader för körlämplighetsutredningar och konduktiv pedagogik. Folkhälsa Nämndens folkhälsobudget uppgår till 19,5 mnkr och utfallet för 2017 visar ett överskott på ca 0,9 mnkr. Överskottet beror på att en del av de extra medel som tillfördes folkhälsobudgeten 2017 inte har tagits anspråk under året. Läkemedel Kostnaderna avser till största delen läkemedelsförskrivning där vårdgivaren inte har eget kostnadsansvar, bland annat läkare som ersätts enligt nationella taxan och privata vårdgivare utan avtal. Nämndens kostnader uppgår till 32,1 mnkr vilket ger en negativ budgetavvikelse på -1,5 mnkr. Underskottet beror delvis på kostnadsökningen för läkemedelsnära produkter avseende avtalet med Praktikertjänst samt ökning av läkemedel som inte är kopplade till avtalskoder, vilket bör avse den utomregionala förskrivningen. Sjukresor Nämnden har ansvaret för sjukresekostnaderna. Regelverk och utbetalning av sjukresekostnader hanteras av en enhet som ingår i serviceförvaltningen. Kostnaden för sjukresor uppgår till 105,4 mnkr, vilket är 1,8 mnkr lägre än budget och 1,5 mnkr högre än förgående år. De ökade kostnaderna jämfört med föregående år beror på att antalet sjukresetaxi ökar samtidigt som Västtrafiks administrativa kostnader även dem ökar. Samordningsförbund/Vårdsamverkan Samtliga kommuner i området ingår i samordningsförbund. Kostnaderna avser hälso- och sjukvårdsnämndens andel i samordningsförbunden inom nämndområdet samt nämndens andel Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Årsredovisning 24(26)

Årsredovisning 2017 Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning 2017 Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning 2017 Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(28) INNEHÅLL INNEHÅLL 1 1 SAMMANFATTNING 2 2 VERKSAMHET 2 2.1 Viktigaste händelserna under året 2 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

norra hälso- och sjukvårdsnämnden

norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mötesbok: norra hälso- och sjukvårdsnämnden (2018-02-02) norra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2018-02-02 Plats: Bohusläns museum, Uddevalla Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse norra hälso- och

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

BESTÄLLARBOKSLUT 2017

BESTÄLLARBOKSLUT 2017 BESTÄLLARBOKSLUT 2017 MÅLUPPFYLLELSE AVTALSUPPFÖLJNING Norra hälso- och sjukvårdsnämnden - 2 - Innehåll Strategiskt mål:... 5 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018

Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018 Ungas psykiska hälsa i primärvården - Elevhälsan Nätverksmöte Göteborg 28 februari 2018 Bakgrund till beslut Fler RMR pekar på primärvårdsnivåns ansvar Förändringar hos vårdgrannar, ex. elevhälsan Specialistnivån

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd Mål- och inriktning 2019-2021 Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd 2018-06-28 2 Strategiskt mål: Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18)

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Sida 1(18) 1. Sammanfattning Norra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans 2016, där regionbidrag och nämndens beräknade kostnader balanserar. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE SKAPA VÄRDE FÖR PATIENTEN

VERKSAMHETSPLAN TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE SKAPA VÄRDE FÖR PATIENTEN & Hälsas verksamhetsplan 2017-2018 följer Västra Götalandsregionens övergripande verksamhetsplan (förändringsagenda) för hälso- och sjukvård. VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 TILLGÄNGLIGHET OCH ETT GOTT BEMÖTANDE

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och Detaljbudget Östra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2(14) Innehållsförteckning

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral. - januari 2018

Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral. - januari 2018 Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral - januari 2018 Nulägesbeskrivning/bakgrund till beslut Fler RMR pekar på primärvårdsnivåns ansvar. Förändringar hos vårdgrannar, ex. elevhälsan. Specialistnivån

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och Detaljbudget Norra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Detaljbudget Norra hälso-

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Uppdrag inom Vårdsamverkan 2016: Ständigt arbete med underhåll av hemsidan och nyhetsbrev. SVPL / SAMSA stort frågetecken råder, komplex organisation

Uppdrag inom Vårdsamverkan 2016: Ständigt arbete med underhåll av hemsidan och nyhetsbrev. SVPL / SAMSA stort frågetecken råder, komplex organisation Verksamhetsberättelse 2016 Nicoline Wackerberg & Eva-Marie Sundqvist 2011 Bakgrund 2014 internat ledningsgrupp, tog beslut om omorganisering av Närsjukvårdsgrupper. 2015 nytt uppdrag från samrådet barn

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Barbara Rubinstein epidemiolog Karin Althoff vårddataanalytiker Rapportens

Läs mer

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 Sida 1(22) 1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 2. Sammanfattning Nämnden budgeterar en ekonomi i balans 2017. Nämndens budgeterade kostnader beräknas rymmas inom de tillgängliga

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016

Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016 Datum: 2016-06-23 Skånes länsgemensamma Handlingsplan, Överenskommelsen psykisk hälsa 2016 Region Skåne och kommunerna i Skåne genom Kommunförbundet Skåne har tillsammans med brukarföreningarna inom psykiatrin

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd 2016-11-25 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen

Läs mer

MÅL OCH INRIKTNING

MÅL OCH INRIKTNING MÅL OCH INRIKTNING 2017-2019 Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Beslutad av hälso- och sjukvårdsnämnden 31 maj 2016 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2015-05-06 Dnr HSNS 2015 00166 Mål och inriktning 2016-2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2016-2018 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR INNEHÅLL INNEHÅLL 1 1 SAMMANFATTNING 2 2 STRATEGISKA MÅL, PRIORITERADE MÅL OCH FOKUSOMRÅDEN 3 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(13) Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete.

Läs mer

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan Mätplan Inledning Mätplan för utgår strikt från Landstingsplan och avser uppföljningen till Landstingsfullmäktige. Så långt det är möjligt föreslås i första hand resultatmått, d.v.s. mått som visar resultatet

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

A7: Ungas psykiska hälsa - VGR växlar upp för att möta en av vår tids största utmaningar

A7: Ungas psykiska hälsa - VGR växlar upp för att möta en av vår tids största utmaningar A7: Ungas psykiska hälsa - VGR växlar upp för att möta en av vår tids största utmaningar Medverkande: Zophia Mellgren Ulrika Söderlund Stephan Ehlers Delseminarieledare: Charlotta Sundin-Andersson Första

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa

Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer, arbetslösa och studerande än bland personer som arbetar. Andelen med dålig psykisk hälsa Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Anders Åkesson (Mp) Regionråd, vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Årsredovisning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...17

Läs mer

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...6

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2017-11-17 Diarienummer HSNN 2017-00174 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Carina Hansson Telefon: 010-441 33 42 E-post: carina.hansson@vgregion.se Till

Läs mer

Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral. - Psykiatriberedningen 8 december 2017

Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral. - Psykiatriberedningen 8 december 2017 Första linjen; Ungas psykiska hälsa - vårdcentral - Psykiatriberedningen 8 december 2017 Process år 1 Rekrytering och uppstart på ytterligare fem vårdcentraler Q1 2017 Uppstart Rekrytering Q4 2016 Baslinje

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Temagrupp barn och unga 2018-10-24 Handlingsplan Fullföljda studier 2017-2020 RS 2017-04304 3 091 elever i VG gick ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Verksamhetsdialog våren 2019

Verksamhetsdialog våren 2019 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling 02-28 Vårdvalsenheten Verksamhetsdialog våren 2019 Vårdcentral: ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2018 Merparten av återkopplingen

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer