Inventering av anläggningar med Oljegrus- och asfaltverk, stationära

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013-05-02 577-2753-13. Inventering av anläggningar med Oljegrus- och asfaltverk, stationära"

Transkript

1 Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet med förorenade områden syftar bland annat till att uppfylla det av riksdagen fastställda nationella miljömålet "Giftfri miljö". Naturvårdsverkets Metodik för Inventering av Förorenade Områden, MIFO (NV rapport 4918). Inventeringen delas upp i två faser: Fas 1 Orienterande studier; innebär att förorenade områden (objekt) identifieras och att uppgifter om den förorenande verksamheten samlas in genom t.ex. arkiv- och kartstudier, intervjuer och platsbesök. Fas 2 Översiktliga undersökningar; gäller endast utvalda objekt där prover tas i aktuella medier (mark, porluft, grundvatten, ytvatten och sediment). I båda faserna görs avslutningsvis en riskklassning. De undersökta objekten klassificeras enligt en fyrgradig skala, där klass 1 innebär mycket stor risk och klass 4 liten risk för negativa effekter på människa och miljö. Riskklassningen ligger till grund för fortsatta prioriteringar och undersökningar. Det är viktigt att påpeka att klassningen handlar just om risker, och att det alltså inte är fastställt att ett objekt i t.ex. riskklass 1 är förorenat risken för detta är dock stor. Ju större kunskapsunderlag som finns desto säkrare blir riskklassningen. Branschpresentation Asfaltverk framställer varm och kall asfaltsmassa för beläggning av vägar och planer etc. Asfalt, även kallat asfaltbetong, är en sammansättning av är grus/sten, finmaterial (filler) och bitumen. Oljegrus/vägolja består av olika typer av mineraloljor som blandas med grus. Asfaltstillverkningen kan ske i olika typer av verk, de vanligaste är satsblandningsverk, genomströmningsverk och trumblandningsverk. I Halland sker huvuddelen av produktionen i satsblandningsverk. I stort sätt kan tillverkningen beskrivas på följande sätt: 1. Stenmaterial förs in och torkas i en torktrumma. Torktrummans utluft är kopplad till ett filter vari partiklar fastnar. Partiklarna brukar kallas filler och består till största delen av stenkorn mindre än 0,074 mm. 2. Det torkade stenmaterialet förs till materialfickor där det siktas/sorteras efter kornstorlek. Sida 1 (10)

2 3. Filler som samlats upp i filtret, de olika fraktionerna av det torkade stenmaterialet, bindemedel (bitumen) och eventuella tillsatsmedel förenas sedan i en blandare i olika proportioner beroende på asfaltsmassans önskade egenskaper. Bitumen är vid blandningstillfället uppvärmt och i flytande form. 4. Den färdiga asfaltsmassan lagras sedan i materialfickor i väntan på uttransport till användningsområdet. Materialfickorna är oftast utrustade med varmhållningsanordningar för att motverka att massan stelnar för tidigt. Bindemedlet bitumen har används sedan asfaltstillverkningen startade, men fram till 1986 kallades detta rätt och slätt för asfalt. Bitumen är en naturprodukt som utvinns från sjöar i bl.a. Venezuela och Trinidad, men numera framställs också bitumen som den lägsta fraktionen vid krackning av olja. Olika typer av beläggningar kräver olika typer av bitumen och den färdiga asfaltsmassan består till 4-7 % av bitumen. Bitumen har genom åren sålts i olika former; ren bitumen, bitumenlösning och bitumenemulsion. I bitumenlösningar används lösningsmedel av olika slag; lacknafta, petroleumnafta och aromatnafta. Halten av lösningsmedel kan variera mellan 0 till 60 %. Bitumenlösningarna har i nuläget i stort sätt ersatts med bitumenemulsion, alltså bitumen uppblandat med vatten. Även bitumenemulsioner kan innehålla små mängder av lösningsmedel. Vägolja som används till oljegrus består ofta fortfarande av bitumenlösningar. De fysikaliska egenskaperna hos bitumen bidrar till låga toxikologiska egenskaper. I vanlig dagstemperatur är bitumen i fast form och lakningen är mycket småskalig. I uppvärmd flytande form är bitumen mycket svårlöslig i vatten, vilket gör den icke biotillgänglig. Den främsta exponeringsrisken löper arbetande vid asfaltverk och vid utläggning i form av ångor. Bitumenlösningar kan avge kolväten och svavelväte vid upphettning. Ren bitumen anses avge svavelväte. Fram till 1975 användes tjära för att öka vidhäftningen mellan bitumen och stenmaterial på vissa verk. Anledningen till att man upphörde med användningen är att tjära avger cancerframkallande substanser vid upphettning. Vid asfaltverken hanterades tjäran oftast i slutna system, vilket gjorde att exponeringsriskerna var små. Den största risken löpte de arbetare som senare lade ut massorna på vägarna. Likt bitumen stelnar tjära vid låga temperaturer och lakningen från tjärhaltiga massor anses vara liten. Det är framförallt den höga halten av polyaromatiska kolväten (PAH) i tjära som utgör de toxiska egenskaperna. Sida 2 (10)

3 Tillsatsmedel har använts genom åren för att ge den färdiga asfaltsmassan önskade egenskaper. De vanligaste är: Polymerer - förbättrar bitumenets stabilitet vid höga temperaturer och elasticiteten vid låga. De vanligaste polymererna är elastomerer, där SBS, (styren-butadien-styren) är vanligast i Sverige och plastomerer, där EVA (etylen-vinyl-acetat) är vanligast i Sverige. Polymerer tillsätts antingen ner i asfaltsmassan eller köps färdiginblandad i bitumen s.k. PMB. Fibrer ökar slitstyrkan i beläggningen genom att fibrer och bindemedel ger ett tjockare lager av bindemedel runt stenarna (mer bitumen kan binda in), vilket ger en förbättrad vidhäftning. Fibrer utgörs oftast av cellulosafibrer, men mineralfibrer kan också användas. Gummi gör vägbeläggningen rörlig, vilket bland annat bidrar till att spräcka isbark på vägen och minskar risken för sprickor om underlaget rör sig. Pigment används för att färga asfalt. Pigmentanvändningen är numera småskalig då infärgningen blir väldigt svag i den färdiga massan och då pigmentet ofta är dyrt. Förr användes exempelvis järnoxid vid beläggningar på tennisbanor, men dessa målas oftast numera istället. - Aminer ökar vidhäftningen mellan bindemedel och stenmaterial. Aminer är derivat av ammoniak och är ofta frätande i sin rena form. Användningen av aminer har sjunkit och de som används i dagsläget är mer harmlösa än de forna. Den största föroreningsrisken med asfaltverk ligger troligtvis inte i produkterna eller i dess ingående komponenter utan istället i hanteringen av bränsle och drivmedel. Som bränsle användes och används än idag på många ställen eldningsolja. Generellt sett går det åt 5-7 kg olja per ton produkt vilket innebär att det på de riktigt stora asfaltverken kan hanteras m 2 eldningsolja per säsong (Naturvårdsverket, branschfakta, 1994). Som alternativa energikällor vid produktionen används numera naturgas eller gasol. Diesel används i de allra flesta fall som drivmedel i fordon som används i produktionen. Läckage vid tankning och spill kan ha bidragit till koncentrationer av petroleumprodukter i marken. Ofta är marken under asfaltverken asfalterad vilket minskar risken för spridning i marken, men avrinning från dessa ytor kan utgöra en risk. Förr användes även diesel som släppmedel i lastbilarna på i stort sett alla asfaltverk. En hink med diesel tillhandahölls av asfaltsverket som chaufförer sedan dänkte ut med en borste i lastbilsflaken innan asfaltsmassan lastades. Denna dieselhantering kan ha lett till spill genom Sida 3 (10)

4 oförsiktigt förfarande. Diesel och olja är hälsoskadliga, giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka negativa långtidseffekter i vattenmiljön. Sedan mitten av 1990-talet har många av asfaltverken börjat ta emot uppbrutna asfaltsmassor för återvinning i ny asfalt. Asfalten krossas och förs in i produktionen. En fördel är att det bitumen som finns inbundet i de uppbrutna massorna återanvändas och man slipper importera bitumen från raffinaderierna. I snitt består den producerade produkten av % återvunnen asfalt. Asfaltsmassor med tjärinnehåll hanteras sällan vid sådan återvinning. Tjärhaltig asfalt med en PAH16- halt över 300 ppm klassas som miljöfarligt avfall (Naturvårdsverkets riktvärde). Asfaltverken ligger nästan alltid i eller i direkt anslutning till grustäkter. Anledningen är närheten till stenmaterial för produktionen. Markförhållande i sådan omgivning har ofta mycket genomsläppliga jordarter i form av sand, grus och isälvsediment, vilket kan bidra till storskalig spridning om spill eller läckage sker. Resultat 11 st. objekt har inventerats enligt MIFO-metodiken. Av de inventerade objekten har 8 stycken objekt tilldelats riskklass 3 och 3 objekt har tilldelats riskklass 4, se diagram 1. 3 objekt har genomgått branschbyte. Ett objekt byttes till branschen Oljegrus- och asfaltverk, mobila, då det under inventeringens gång framgått att objekten endast haft tillverkning under kortare tid (mindre än ett halvår). Två objekt har bytt bransch till Betong- och cementindustri, då det inte varit asfalttillverkning utan tillverkning av cement eller betong på objektet. Tabell 1. Fördelning av objekten efter avslutad inventering. Riskklassade objekt i branschen Oljegrus- och asfaltverk, stationära 11 Objekt som genomgått branschbyte 3 Totalt antal objekt: 14 Sida 4 (10)

5 Antal objekt Antal objekt PM Riskklassfördelning Riskklass Diagram 1. Riskklassfördelning av inventerade objekt. Antal riskklassade objekt i resp. kommun Halmstad Varberg Kungsbacka Falkenberg Diagram 2. Antal riskklassade objekt för respektive kommun. I Hylte och Laholm inventerades inga objekt. Sida 5 (10)

6 Bilagor 1 Karta över inventerade objekt 2 Id-nummer till alla objekt i inventeringen 3 Information om objekt som genomgått branschbyte 4 - Kommentar om branschen Oljegrus- och asfaltverk, mobila Sida 6 (10)

7 Bilaga 1: Karta över inventerade objekt. «Oljegrus- och asfaltverk, stationära Status Riskklass 3 Riskklass 4 Kilometers 0 50 Sida 7 (10)

8 Bilaga 2: Id-nummer till alla inventerade objekt Sida 8 (10)

9 Bilaga 3: Information om objekt som genomgått branschbyte ID-nummer Byts till bransch: Kommun Betong- och cementindustri Halmstad Oljegrus- och asfaltverk, mobila Laholm Betong- och cementindustri Kungsbacka Sida 9 (10)

10 Bilaga 4: Kommentar om branschen Oljegrus- och asfaltverk, mobila Under inventeringens gång har det upptäckts ett flertal objekt som haft oljegrustillverkning under kortare tid (~1 månad). Dessa objekt kommer eventuellt inkluderas i branschen Oljegrus- och asfaltverk, mobila efter att ha identifierats på rätt fastighet och position. Sida 10 (10)

2013-02-07 577-842-13. Inventering av anläggningar för tillverkning av tvätt- och rengöringsmedel

2013-02-07 577-842-13. Inventering av anläggningar för tillverkning av tvätt- och rengöringsmedel Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet med förorenade

Läs mer

Inventering av anläggningar för gummiproduktion

Inventering av anläggningar för gummiproduktion Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen på uppdrag av Naturvårdsverket. Arbetet med förorenade

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Bilskrot och Skrothandel Miljöenheten Sofie Carlsson Innehållsförteckning Branschen bilskrot och skrothandel... 3 Föroreningar... 4 Inventering... 4 Riskklassning... 5

Läs mer

Gummiasfalt. Asfaltbeläggning med gummimodifierat bitumen. Treårigt utvecklingsprojekt 2007-2009. Dokumentation från Asfaltdagarna 2008

Gummiasfalt. Asfaltbeläggning med gummimodifierat bitumen. Treårigt utvecklingsprojekt 2007-2009. Dokumentation från Asfaltdagarna 2008 Gummiasfalt Asfaltbeläggning med gummimodifierat bitumen lars.preinfalk@vv.se Treårigt utvecklingsprojekt 2007-2009 Teknik Prestanda Miljö Arbetsmiljö Yttre miljö Tillverkning gummiasfalt våta tekniken

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Omfattning 2015-11-03. Asfaltbeläggningar. Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg. Johanna Thorsenius, Trafikverket. Kort om asfalt. Regelverk och krav

Omfattning 2015-11-03. Asfaltbeläggningar. Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg. Johanna Thorsenius, Trafikverket. Kort om asfalt. Regelverk och krav Asfaltbeläggningar ur besiktningsmannens synvinkel Utbildning BEUM 27 aug 2015 Göteborg Johanna Thorsenius, Trafikverket Omfattning Kort om asfalt Ingående material Tillverkning Utläggning Regelverk och

Läs mer

1 (5) Inventering av förorenade områden Bilskrot och skrothandel

1 (5) Inventering av förorenade områden Bilskrot och skrothandel 1 (5) Inventering av förorenade områden Bilskrot och skrothandel Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför

Läs mer

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Rapport om misstänkt förorenade områden i Borensberg Upprättad av Lars Lager Granskad av Mats Dorell Structor Nyköping AB Fax 0155-20 64 29 Sida 1

Läs mer

Förorenade områden - vad görs?

Förorenade områden - vad görs? Förorenade områden - vad görs? Vad är problemet? Sedan industrialismen har människan gjort sig av med restprodukter på enklaste sätt - ut i vattendrag eller dumpat avfall bakom huset. Därför kan tusentals

Läs mer

Framtiden för Kallteknik

Framtiden för Kallteknik Framtiden för Kallteknik Per Redelius Nynas AB INTRODUKTION I dessa dagar kräver omtanken om vår miljö att vi ser över alla sektorer av vårt samhälle för att minska energianvändning och förbättra miljövänligheten.

Läs mer

Information om MIFO-inventering

Information om MIFO-inventering Information om MIFO-inventering I den här broschyren kan du läsa om hur inventeringen ska gå till och vad som förväntas av dig som verksamhetsutövare. Du får också kort information om vad MIFO innebär

Läs mer

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden

Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden Sanering av förorenad mark och sediment i hamnar, hur går vi vidare? Siv Hansson, chef för funktionen för förorenade områden 1 Vad är ett förorenat område? Markområde Vattenområde (sediment) Grundvatten

Läs mer

Något om efterbehandling och sanering

Något om efterbehandling och sanering Något om efterbehandling och sanering Relativt ofta får jag blir jag kontaktad av olika skytteföreningar därför att de har fått frågor eller föreläggande av tillsynsmyndigheten, kommunen, när det gäller

Läs mer

NYTILLVERKAD ASFALT MED PMB OCH ÅTERVUNNEN ASFALT

NYTILLVERKAD ASFALT MED PMB OCH ÅTERVUNNEN ASFALT NYTILLVERKAD ASFALT MED PMB OCH ÅTERVUNNEN ASFALT - vad händer i Europa? Krister Persson Total Bitumen Nordic VEM ÄR JAG? Krister Persson Deputy Bitumen Manager, TOTAL Nordic - Arbetar med kunder i Danmark,

Läs mer

Spjutspetskompetens inom asfalt

Spjutspetskompetens inom asfalt Spjutspetskompetens inom asfalt Sandahls Grus & Asfalt AB grundades 1991 men har vuxit ordentligt de sista åren. Sandahls geografiska verksamhetsområde sträcker sig över hela landet och därför är verksamheten

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk

Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Ansökan om tillstånd för ändrad täktverksamhet och utökning av Asfaltbolaget Sverige AB:s asfaltverk Furuby berg- och moräntäkt Sune Carlssons Åkeri AB Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 MB 2015-03-04 WSP

Läs mer

PM 1 (8) 2012-05-10 577-3654-12. Inventering av brandövningsplatser

PM 1 (8) 2012-05-10 577-3654-12. Inventering av brandövningsplatser PM 1 (8) 2012-05-10 577-3654-12 Inventering av brandövningsplatser Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

Inventering av branscherna asfaltverk, tillverkning av trätjära och takpapp i Stockholms län

Inventering av branscherna asfaltverk, tillverkning av trätjära och takpapp i Stockholms län Publiceringsdatum 2012-10-12 Granskningsperiod År 2010 2011 Diarienummer 577-785-2012 Kontaktpersoner Erik Blomqvist Telefon 08-785 43 63 erik.blomqvist@lansstyrelsen.se Inventering av branscherna asfaltverk,

Läs mer

Inventering av förorenade områden, skrothantering och skrothandel samt övriga objekt

Inventering av förorenade områden, skrothantering och skrothandel samt övriga objekt Inventering av förorenade områden, skrothantering samt övriga objekt Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna som utför

Läs mer

Inventering av Lernacken, strandängarna söder om Lernacken och Klagshamnsudden

Inventering av Lernacken, strandängarna söder om Lernacken och Klagshamnsudden Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 37/2003. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Inventering av Lernacken, strandängarna söder om Lernacken och Klagshamnsudden Markinventeringsprojektet

Läs mer

Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt

Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt BESLUT 1 (9) Beslut om fastställande av vattenskyddsområde samt vattenskyddsföreskrifter för Axvall grundvattentäkt Fastställande av vattenskyddsområde Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken fastställer kommunfullmäktiga

Läs mer

Hälsoinnovation i Halland

Hälsoinnovation i Halland Hälsoinnovation i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB & SIMPLER (Bisnode) En Rapport från Region

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning

MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning Uppföljningen är utförd av Emma Sigvardsson under våren 2008, viss redigering av text är därefter gjord av Katarina Wallinder Projektets

Läs mer

Gör det själv med betong

Gör det själv med betong Gör det själv med betong Förslag på inspiration former.nu styleroom.se betongkrukor.se betongformar.se ellasinspiration.se wsochcompany.se Betong som hobby Kokbok för betong Betong med guldkant Betong

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt maj 2015 2 Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfal Marknadskontroll av byggprodukter,

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017

Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017 Länsstyrelsen i Hallands län ansökan om statligt bidrag till arbetet med efterbehandling av förorenade områden år 2015-2017 Datum: 2014-10-13 ANSÖKAN OM BIDRAG FÖR AVHJÄLPANDE AV FÖRORENINGSSKADOR avseende

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Grön. asfalt. Återvinning. Återvinning. Återvinning

Grön. asfalt. Återvinning. Återvinning. Återvinning Grön asfalt Återvinning Återvinning Återvinning Trender i samhället I dagens samhälle finns en stark önskan att spara på naturresurser. Återanvändning och återvinning av material och produkter är något

Läs mer

Förorenade områden. Underlag till ÖP16

Förorenade områden. Underlag till ÖP16 Underlag till ÖP16 Förorenade områden 20160107 1 Innehåll Inledning 3 Allmänt 3 Miljökvalitetsmål 4 Nationella mål 4 Regionala mål 5 Lokala mål 5 Förorening och risker 6 Riskbedömning 7 Ansvar för att

Läs mer

INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER

INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER Att mötas är att växa, brukar det sägas. Oftast handlar det om när människor möts under de bästa av förutsättningar. Men det kan lika gärna handla om företag.

Läs mer

Det här kan du som konstnär göra

Det här kan du som konstnär göra Miljövänligt MÅLERI Miljövänligt måleri I traditionell måleriteknik används en del ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. Det gäller bl a lösningsmedel och vissa färgpigment, särskilt kadmium.

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2012-10-29 142 Med stöd av 7 kap 21 miljöbalken har kommunfullmäktige i Ulricehamn beslutat om

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

Bakgrund. Utvecklingsprojekt Metodik för provtagning och analys av förorenad betong föddes

Bakgrund. Utvecklingsprojekt Metodik för provtagning och analys av förorenad betong föddes 2 Bakgrund Ca 6-9 millioner ton bygg- och rivningsavfall per år (?) Tidigare ofta samma riktvärden som för förorenad mark/jordliknande massor Naturvårdsverkets handbok för återvinning av avfall i anläggningsarbete

Läs mer

Av: Karl Öhman Datum: 2012-01-30 Telefon: 0733 84 71 10. Erfarenhetsåterföring av halvvarma massor SBUF projekt 12269

Av: Karl Öhman Datum: 2012-01-30 Telefon: 0733 84 71 10. Erfarenhetsåterföring av halvvarma massor SBUF projekt 12269 Av: Karl Öhman Datum: 2012-01-30 Telefon: 0733 84 71 10 Erfarenhetsåterföring av halvvarma massor SBUF projekt 12269 Förord Halvvarma beläggningsmassor används i stor utsträckning på det låg- och medeltrafikerade

Läs mer

Användning av miljövänliga däck Motion av Malte Sigemalm (s) (2001:17)

Användning av miljövänliga däck Motion av Malte Sigemalm (s) (2001:17) Utlåtande 2003:9 RVIII (Dnr 242/01) Användning av miljövänliga däck Motion av Malte Sigemalm (s) (2001:17) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Kommunfullmäktige uttalar att stadens

Läs mer

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR 100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR Vårt framgångsrecept Ett noggrant underarbete, plattor/marksten av hög kvalitet och ett korrekt läggningsarbete

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Inventering av förorenade områden i Luleå kommun

Inventering av förorenade områden i Luleå kommun Inventering av förorenade områden i Luleå kommun Länsstyrelsens rapportserie nr 5/2010 Titel Författare: Foto: Inventering av förorenade områden i Luleå kommun. Länsstyrelsens rapportserie nr 5/2010 Erika

Läs mer

Beläggningens gröna framtid. Beläggningens gröna framtid. Beläggningens gröna framtid. Ett seminarium som hölls tidigare i år hade rubriken:

Beläggningens gröna framtid. Beläggningens gröna framtid. Beläggningens gröna framtid. Ett seminarium som hölls tidigare i år hade rubriken: . Beläggningens gröna framtid Beläggningens gröna framtid Per Centrell Ramböll Sverige AB Ett seminarium som hölls tidigare i år hade rubriken: Beläggningens gröna framtid Asfaltbeläggning i ett livscykelperspektiv

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Återvinning av asfalt en fallstudie i Malmberget JOHANNA HJERPE 2015 MVEM12 EXAMENSARBETE FÖR MASTEREXAMEN 30 HP MILJÖVETENSKAP LUNDS UNIVERSITET

Återvinning av asfalt en fallstudie i Malmberget JOHANNA HJERPE 2015 MVEM12 EXAMENSARBETE FÖR MASTEREXAMEN 30 HP MILJÖVETENSKAP LUNDS UNIVERSITET Återvinning av asfalt en fallstudie i Malmberget JOHANNA HJERPE 2015 MVEM12 EXAMENSARBETE FÖR MASTEREXAMEN 30 HP MILJÖVETENSKAP LUNDS UNIVERSITET Återvinning av asfalt en fallstudie i Malmberget JOHANNA

Läs mer

Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet

Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet Risker inom Kalix Kälsjärvs planerade vattenskyddsområdet Täktverksamhet Täkter Den enskilt största verksamheten i området kring Morjärvsåsens grundvattenmagasin är den täktverksamhet som i dagsläget pågår.

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008.

Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008. Sammanställning av mätresultat från mätning av partiklar (PM 10) Drottninggatan, Linköping, februari 2004 till 31 december 2008. Vallentuna februari 2008 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mätmetod

Läs mer

Inventering av förorenade områden i Piteå kommun

Inventering av förorenade områden i Piteå kommun Inventering av förorenade områden i Piteå kommun Länsstyrelsens rapportserie nr 21/2013 Titel Författare: Omslagsbild: Fotograf: Kontaktperson: Inventering av förorenade områden i Piteå kommun. Länsstyrelsen

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen Januari 2010 till november 2010 Oljehamnen vid Loudden. Trafikbild från hamnens södra del 18/6 1948. Bild från Stockholms hamnar AB www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

BMN 125 Dnr 2009:401

BMN 125 Dnr 2009:401 Bygg- och miljönämnden 2009-12-11 165 BMN 125 Dnr 2009:401 Harebo 2:9 Anmälan enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - asfaltsverk och mellanlagring av avfall på fastigheten

Läs mer

FÖRORENAD MARK - Inventering av kommunala tillsynsobjekt enligt Natuvårdsverkets MIFO fas 1. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne

FÖRORENAD MARK - Inventering av kommunala tillsynsobjekt enligt Natuvårdsverkets MIFO fas 1. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne FÖRORENAD MARK - Inventering av kommunala tillsynsobjekt enligt Natuvårdsverkets MIFO fas 1 - Projekt inom Miljösamverkan Skåne Fastställd 2011-12-10 Version december 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Halvvarma, flexibla beläggningar

Halvvarma, flexibla beläggningar Peab Asfalt AB Mattias Jonasson Regionchef Region Nord Verksamhetsområdet omfattar Vägverksregionerna Mitt, Mälardalen, Stockholm och Väst I Reg. Nord producerade vi ca 250 000 ton halvvarma och ca 100

Läs mer

Syftet med inventeringen

Syftet med inventeringen MIFO-metodiken Inventeringen görs enligt den s k MIFO-modellen= Metodik för Inventering av Förorenade Områden. Metodiken har tagits fram av Naturvårdsverket och finns beskriven i rapport 4918. Rapporten

Läs mer

Sunt med gas i tankarna!

Sunt med gas i tankarna! Sunt med gas i tankarna! BIOGAS FORDONSGAS GASOL NATURGAS VÄTGAS Vi enar gasbranschen Gasföreningen är en medlemsfinansierad branschorganisation som verkar för en ökad användning av energigas. Föreningen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Box 47159 100 74 Stockholm Tel: 08-549 008 88 Fax: 08-549 008 87

SÄKERHETSDATABLAD. Box 47159 100 74 Stockholm Tel: 08-549 008 88 Fax: 08-549 008 87 Roof Cover Sidan 1 av 5 Utfärdandedatum: 2013-09-07 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Leverantör: Utfärdare: Roof Cover Stundab Box 47159 100 74 Stockholm Tel: 08-549

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 Fler arbetslösa Arbetslösheten började öka igen under våren 2015. Ökningen beror

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Laxå januari 2013 Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Icke-teknisk sammanfattning När en plan upprättas, där genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning genomföras

Läs mer

Vattenrening nr 53400

Vattenrening nr 53400 53400 Experimentlåda Vatten Lärarhandledning Vattenrening nr 53400 Innehåll Lista över komponenter... Bildöversikt förpackningens innehåll... Särskilda inlärningsmål... 2 Experiment... 2.1 Experiment

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Geooxidation en fungerande teknik för nedbrytning av kolväten

Geooxidation en fungerande teknik för nedbrytning av kolväten Innehållsförteckning Geooxidation en fungerande teknik för nedbrytning av kolväten Ingrid Atteryd och Lars Kristiansen RGS 9 Sverige AB Presentation av RGS 9 Geooxidation och kinetik metoden Behandlingsresultat

Läs mer

Ungefär hur många år är det sedan dinosaurierna dog ut?

Ungefär hur många år är det sedan dinosaurierna dog ut? 1. Illustration: Tomas Lifi Ungefär hur många år är det sedan dinosaurierna dog ut? 1. 65 miljoner år X. 6,5 miljoner år 2. 6000 år 2. Foto: SGU Sverige är en av Europas främsta gruvnationer och svarar

Läs mer

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Kristianstad 2010-11-22 Upprättad av: Åsa Lindskog Granskad av: Ulf Wiklund 2 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 6. Samrådsredogörelse-omfattar hela renhållningsordningen

Bilaga 6. Samrådsredogörelse-omfattar hela renhållningsordningen Bilaga 6 Samrådsredogörelse-omfattar hela renhållningsordningen Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 Omfattning av samrådet Denna samrådsredogörelse omfattar hela Renhållningsordningen, dvs

Läs mer

Rapport 2009:23. Inventering av förorenade områden i Dalarnas län. Bilskrot och skrothandel med mera. Miljöenheten

Rapport 2009:23. Inventering av förorenade områden i Dalarnas län. Bilskrot och skrothandel med mera. Miljöenheten Rapport 2009:23 Inventering av förorenade områden i Dalarnas län Bilskrot och skrothandel med mera Miljöenheten Omslagsbild: Röjeråsens bilskrot i Rättvik. Foto: Jenny Molin. Tryck: Länsstyrelsen Dalarnas

Läs mer

ÖVERFLYTTNING AV ÄRENDEN MED STÖD AV 16 KAP 1 SOCIALTJÄNSTLAGEN HALLANDS LÄN

ÖVERFLYTTNING AV ÄRENDEN MED STÖD AV 16 KAP 1 SOCIALTJÄNSTLAGEN HALLANDS LÄN LÄNSSTYRELSEN HALLAND ÖVERFLYTTNING AV ÄRENDEN MED STÖD AV 16 KAP 1 SOCIALTJÄNSTLAGEN HALLANDS LÄN Maj 2005 LÄNSSTYRELSEN HALLAND 701-10059-04 Sociala enheten Med ikraftträdande den 1 juli 2003 ändrades

Läs mer

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet Absol det mångsidiga saneringsmedlet Absol absolut rätt när du hanterar och sanerar miljöfarliga vätskor Absol suger upp, sanerar och neutraliserar snabbt och effektivt miljöfarliga vätskor. Produkten

Läs mer

Orup vattenskyddsområde

Orup vattenskyddsområde Orup vattenskyddsområde Allmänt Nedan angivna skyddsföreskrifter gäller inom Orup vattenskyddsområde, se karta nedan. Skyddsområdet är indelat i primär samt sekundär skyddszon. Där väg, järnväg, vattendrag

Läs mer

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun NATURVÅRDSVERKET 1(6) 2003-03-14 Dnr: 642-1880-03-Rf Enheten för förorenade områden Fredrika Östlund Sollentuna kommun Miljö och hälsoskyddskontoret Att: Ann-Christin Granfors 191 86 Sollentuna Yttrande

Läs mer

Som man frågar får man svar

Som man frågar får man svar Som man frågar får man svar Anneli Liljemark Affärsområdschef miljö, hälsa och säkerhet Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlaget skall utformas så att anbuden kan svara på samma sak, dvs. underlaget

Läs mer

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

Hur förklarar man risker för personer som bor på en förorenad fastighet?

Hur förklarar man risker för personer som bor på en förorenad fastighet? Acceptans och kommunikation - Renare Mark, mars -05 Hur förklarar man risker för personer som bor på en förorenad fastighet? Om bidragssystemet och ovissheten av att bo på ett förorenat område Erfarenheter

Läs mer

2012-01-20 577-485-12. Inventering av förorenade områden inom Grafisk industri

2012-01-20 577-485-12. Inventering av förorenade områden inom Grafisk industri PM 1 (10) 2012-01-20 577-485-12 Inventering av förorenade områden inom Grafisk industri Bakgrund Sedan slutet av 1990-talet pågår en rikstäckande inventering av förorenade områden i Sverige. Det är länsstyrelserna

Läs mer

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK 1 (5) FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK Helen Ab Hanaholmens kraftverk Bjälkgatan 1-3 00540 Helsingfors 2 (5) I detta säkerhetsmeddelande beskrivs kraftverkets verksamhet och de risker som är förknippade med verksamheten.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS KLASSIFICERING. Halt. (vikt %)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS KLASSIFICERING. Halt. (vikt %) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Midland Fuel Injector Cleaner & Water Remover Produktkod: 71024 Användningsområde: Injektorrengörare för bensin- & dieselmotorer Leverantör: Midland AB

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR.

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR. Sid 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 1.1 Namnet på ämnet/beredningen LE 9200 Almasol torrfilmssmörjmedel aerosol 1.2 Användning av ämnet/beredningen Smörjmedelsspray

Läs mer

Presentation Kenneth Lind

Presentation Kenneth Lind TMALL 0141 Presentation v 1.0 2015-01-24 NVF Specialistseminarium Solna 2015-01-22 Kenneth Lind Trafikverket Investering/Vägteknik Bra återvinning kräver bra regelverk Presentation Kenneth Lind Trafikverket

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(6) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

Katalog 2011 Greenspot/Rauna AB - Lidetorpsvägen 4 - SE 693 70 Åtorp - tel +70 3130152 mail. lennsrt@greenspot.se - www.greenspot.

Katalog 2011 Greenspot/Rauna AB - Lidetorpsvägen 4 - SE 693 70 Åtorp - tel +70 3130152 mail. lennsrt@greenspot.se - www.greenspot. För natur och miljö Katalog 2011 Greenspot/Rauna AB - Lidetorpsvägen 4 - SE 693 70 Åtorp - tel +70 3130152 GreeNeem GreeNeem -granulat är en restprodukt, som erhålls vid framställning av Neemolja. Neemoljan

Läs mer

Jonisering. Hur fungerar jonisering? Vad är en jon?

Jonisering. Hur fungerar jonisering? Vad är en jon? JONISERING Jonisering Vad är en jon? Alla atomkärnor innehåller ett bestämt antal protoner och varje proton är positivt laddad. Runt kärnan snurrar ett lika stort antal elektroner som är negativt laddade.

Läs mer

Produktionsvolym och energiförbrukning

Produktionsvolym och energiförbrukning Nyckeltal för färgindustrin 2012 130617 De svenska färgtillverkarna har genom frivilliga åtgärder länge arbetat för att minska belastningen på miljön från färgtillverkningen. Under mer än tio års tid har

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 Färre arbetslösa Arbetslösheten minskade under i stort sett hela 2014. En av

Läs mer

Möte den 22 januari 2015

Möte den 22 januari 2015 Möte den 22 januari 2015 Inventeringar Aktuellt på NV och länsstyrelserna Ebh-stödet Bidrag Tillsyn, tillsynsvägledning Projekt Kurser m.m Rapporter, remisser Övrigt Aktuella frågor och ärenden Nästa möte

Läs mer

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü Angående vår miljöpolicy Juni 2007 Compass AtKisson, Used under license F: Är en gammal ångbåt farlig för miljön? S: Jovisst, det är det. Och så är nästan alla transportmedel, därför

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utarbetad den: 29-09-2008/ GPS Produktanvändning: Klar akryl-baserad primer. 2. Farliga egenskaper Säkerhetsdatablad Distributör: LKF Vejmarkering A/S

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 Minskad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten minskade under i stort

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Vilka föroreningar kan förväntas, deras möjliga utbredning och hur människor och miljö kan exponeras. Rapport 4918 Naturvårdsverket MIFO - Metodik för Inventering av Förorenade

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL HÅLLBAR DEISGNFÄRG EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar träytan

Läs mer

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode Hallands näringsliv Källa: SCB och Bisnode Interaktiv statistik Flera diagram i rapporten kan filtreras och är förfiltrerade. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som är förinställt. Klicka

Läs mer

Alcro Designers Lasyr för altaner. Utvalda kulörer för lasering med Alcro Altan

Alcro Designers Lasyr för altaner. Utvalda kulörer för lasering med Alcro Altan Alcro Designers Lasyr för altaner Utvalda kulörer för lasering med Alcro Altan Alcro Altan, för vårt nordiska klimat För dig som vill lasera ditt trädäck, din veranda eller altan har Alcro tagit fram ett

Läs mer

Uppvärmning, avsvalning och fasövergångar

Uppvärmning, avsvalning och fasövergångar Läs detta först: [version 141008] Denna text innehåller teori och korta instuderingsuppgifter som du ska lösa. Under varje uppgift finns ett horisontellt streck, och direkt nedanför strecket finns facit

Läs mer

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell)

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell) 1(7) Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, miljöaspekt - värderingsmodell) Utsläpp Utsläpp till luft - pelletspanna - oljepannor - lokala transporter - förbränning trädgårdsavfall - köldmedia Utsläpp

Läs mer

Tillsyn av båtklubbar 2014

Tillsyn av båtklubbar 2014 Sida 1 (7) Bild: Blästring av båtbottenfärg med kolsyreis Tillsyn av båtklubbar 2014 stockholm.se Tillsyn av båtklubbar 2014 Dnr: Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Pendar Behnood Sida 2 (7) Bakgrund

Läs mer

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel.

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel. GRÄFSNÄS VATTENSKYDDSOMRÅDE SKYDDSFÖRESKRIFTER Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar kommunfullmäktige i Alingsås kommun om vattenskyddsområde Gräfsnäs vattentäkt i Alingsås kommun. Vattenskyddsområdet

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer