Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden"

Transkript

1

2

3 REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0003 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning Nämndens ansvarsområde Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer Avslutande bedömning... 8 Bilaga 1 Definitioner Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Dalsgatan revisionskontoret@norrkoping.se Internet Dalsgatan Norrköping

4 2(9) 1. Inledning Kommunens revisorer ska enligt revisionsreglementet i Norrköpings kommun årligen granska alla revisionsansvariga i nämnder, styrelser och utskott. Granskningen ska genomföras enligt god revisionssed i kommunal verksamhet och i enlighet med kommunallagen. Denna granskning är en översiktlig granskning av nämnden Revisionsfrågor Basgranskningen ska besvara följande revisionsfrågor: Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten ändamålsenlig och tillräcklig? Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av ekonomin tillräcklig? Har nämnden en god intern kontroll? 1.2. Metod och avgränsning Tekniska nämnden är granskad på ett övergripande sätt vilket innebär att vi utifrån ett särskilt program granskat vissa styrande processer. Vi har i första hand har granskat om nämnden har system och rutiner för en fungerande styrning av verksamheten, tillämpningen har inte granskats i större utsträckning. Granskningens underlag utgörs av dokument, stickprov av fakturor och intervjuer. Nämnden inför granskningen bedömts som medium riskfylld (gul). Intervjuer har genomförts med förvaltningschef, administrativ chef, verksamhetsutvecklare samt tekniska nämndens två internkontrollrepresentanter Kvalitetssäkring Denna rapport är sakgranskad av förvaltningen, vilket innebär att de fakta som rapporten hänvisar till är kvalitetssäkrade av de som granskats. Slutsatserna och revisionsbedömningarna ansvarar revisionskontoret för. Rapporten är även kvalitetssäkrad av Caroline Nyman.

5 3(9) 1.4. Revisionskriterier Revisionens analyser, slutsatser och bedömningar bygger på lagstiftning och kommunfullmäktiges beslut om uppdrag till nämnden. Granskningen utgår ifrån följande revisionskriterier: Kommunallagen Förvaltningslagen Styrmodellen för Norrköpings kommun (politiska riktlinjer samt riktlinjer för tjänstemän) Fullmäktiges mål (budget 2013) Riktlinjer för inventarieregistrering i Multirace Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Tekniska nämndens attestbehörigheter Tekniska nämndens reglemente 2. Nämndens ansvarsområde Tekniska nämnden ansvarar för nybyggnad, skötsel och underhåll av gator och vägar, järnvägsspår, hållplatser för kollektivtrafik samt parker, lekplatser och därtill hörande byggnader. Vidare ansvarar nämnden för naturvårdsverksamhet och hantering av hushållsavfall. Tekniska nämnden beslutar om bidrag till enskild väghållning. Nämnden är också trafiknämnd och ansvarar för bland annat parkeringsövervakning. Vidare har nämnden till uppgift att svara för samhällsbetalda resor i form av särskild kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts. Tekniska nämnden har stöd av tjänstemän inom tekniska kontoret, som leds av förvaltningschef. 3. Resultat och bedömning av dokumentstudier och intervjuer 3.1. Styrning och ledning av verksamhet Nämnden har fastställt en uppdragsplan för 2013 med tio mål. Nämnden har valt två fokusområden för året; det öppna kontoret och avtalsefterlevnad. Det innebär att nämnden vill satsa på ett gott bemötande, tillgänglighet och trovärdighet så att medborgare och företag ska nå rätt kompetens vid rätt

6 4(9) tidpunkt. Vidare anser nämnden att bättre kontroll av våra avtal ger ökad trovärdighet gentemot medborgarna. Uppdragsplanen har beretts av en arbetsgrupp bestående av ett urval ledamöter från nämnden samt kvalitetsutvecklare. Enligt de intervjuade beaktade nämnden fullmäktiges mål då uppdragsplanen togs fram. Det framgår i planen, som hänvisar till fullmäktiges mål 15, 11 och 16. Uppdragsplanen utgör grund för kontorets verksamhetsplan. Den innehåller en beskrivning av vilka aktiviteter som ska genomföras, samt vem som är ansvarig. När verksamhetsplanen följs upp under året redovisas status per aktivitet. Uppdragsplanen följs upp i nämnden två gånger per år samt vid bokslut. I bokslut 2012 finns en tydlig beskrivning av vilka mål som uppfyllts helts eller delvis samt vad som skett under året inom de olika verksamheterna. Tekniska kontoret har med hjälp av ett konsultföretag genomfört en riskoch väsentlighetsanalys inför Det är första gången som en så omfattande analys har gjorts och förvaltningschefen ser att den kan utgöra ett bra underlag i det fortsatta arbetet. Sveriges kommuner och landsting gör en del studier, som exempelvis enkäter till kommuninvånare om nöjdhet med service på olika sätt. Tekniska kontoret har deltagit i dessa studier tidigare, men 2012 gjorde kontoret egna enkäter med hjälp av ett företag. Även 2013 planeras detta. Verksamheten Avfall har en tradition av att genomföra kundenkäter för att mäta nöjdhet. Tekniska kontoret har en egen klagomålshantering som hanteras i systemet Infracontrol. Inom kontoret finns två olika kundtjänster, en för tekniska kontoret och en för Norrköping Vatten och Avfallsverksamheten och deras betalande kunder. Kundtjänsterna loggar ärenden i Infracontrol och för vidare ärendet till rätt person. En del går till entreprenörer och andra till tjänstemän på tekniska kontoret. Inom tre veckor ska ärendet vara åtgärdat. Revisionsbedömning Vår bedömning är att nämnden har fastställt en uppdragsplan som innehåller i princip samtliga delar som styrmodellen föreskriver. Den enda bristen är att uppdragsplanen tydligare kan koppla varje enskilt mål och ambitionsnivån till det ekonomiska utrymmet. Enligt de intervjuade beaktade nämnden fullmäktiges mål och preciseringar i processen, något som också kan framgå tydligare i uppdragsplanen. Den hänvisar till tre av fullmäktiges mål, men beskriver inte varför övriga mål utelämnats. Målen uppdragsplanen är mätbara och tidsangivelser visar när målen ska vara uppnådda, vilket är positivt. Det är också positivt att nämnden varit aktiv och delaktig i framtagande av målen.

7 5(9) Uppdragsplanen följs upp och resultatet redovisas för nämnden. Även tekniska kontorets verksamhetsplan följs upp regelbundet. I slutet av årets redovisas måluppfyllelse på ett tydligt sätt. Tekniska kontorets synpunktshantering är föredömlig och bör ge en god inblick i vilka frågor som engagerar medborgarna inom ramen för deras verksamhetsområden. Det vore positivt om nämnden en till två gånger per år kunde få en sammanställning över vilken typ av synpunkter som inkommer. Vår sammanfattande bedömning är att nämndens styrning och ledning är godkänd (grön). Det är samtidigt av vikt att nämnden fortsätter att följa verksamheten, gärna med hjälp av fler relevanta nyckeltal som kan bidra till kvalitetsutveckling på lång sikt Styrning och ledning av ekonomi Efter fem månaders verksamhet prognostiserade nämnden ekonomi i balans. De intervjuade uppger att tekniska kontoret har vad de uppfattar som en tydlig budgetprocess. Ledningsgruppen följer den ekonomiska utvecklingen varje månad och nämndens får ekonomiska avstämningar lika ofta. Rapporterna sammanställs av administrativ chef och bygger på trafikljusprincipen, där poster som närmar sig underskott blir gula och de som går över budget blir röda. Förvaltningschefen uppger att ledningsgruppen är engagerad i att se till att planering av verksamheten vägs mot det ekonomiska utrymmet. Han menar att styrningen från nämnden är mycket tydlig på punkten att de ekonomiska målen är prioriterade. Kontorets verksamhetsplan är framtagen för att matcha såväl uppdragsplanen som budgeten. Ett område som har stor påverkan på budgeten och som samtidigt är svårprognostiserat är vinterväghållningen. Tekniska nämnden ska enligt beslut i kommunfullmäktige under våren 2012 helt hantera kostnaden inom ramen för sin budget. Under hösten sker en ny upphandling inom området och enligt förvaltningschef kan nämnden bli tvungen att i framtiden tumma på kvaliteten i snöröjningen eftersom målet om budget i balans prioriteras Inventarier Kommunstyrelsens kontor är systemägare för inventarieregistrering i det gemensamma systemet Multitrace. I de riktlinjer som tagits fram beskrivs att alla inventarier som bedöms vara stöldbegärliga samt de har ett värde över 2000 kr ska registreras. Grundregistrering och märkning görs av ITenheten. Därefter ska varje kontor utse en ansvarig person som efter utbildning ges behörighet att uppdatera systemet.

8 6(9) Tekniska kontoret har en ansvarig person som uppdaterar i Multitrace. Registrering sker efter behov och trasiga eller övertaliga möbler returneras till kommunens möbelförråd eller kastas. Revisionsbedömning Nämnden har en tydlig uppföljning och redovisning av den ekonomiska utvecklingen under året. Samtliga intervjuade uppger att budgetprocessen är tydlig och väl förankrad i organisationen. Nämnden har en rutin för registrering av inventarier personer ansvariga för att upprätthålla denna. Vår sammanfattande bedömning är att nämndens styrning och ledning av ekonomin är godkänd (grön) Intern kontroll System för intern kontroll Nämnden beslutade om 2013 års internkontrollplan i slutet av november Den innehåller tre punkter; uppdatering av mängder i upphandlingsunderlag, avtalsuppföljning inom avfallsverksamheten och rutiner för uppföljning av olyckor inom spårvägen. Internkontrollplanen har föregåtts av en risk- och väsentlighetsanalys. Analysen genomfördes under hösten 2012 med hjälp av ett konsultföretag. En bruttolista med risker togs fram och tekniska kontorets ledningsgrupp bedömde konsekvenserna. Tre risker valdes ut till internkontrollplanen eftersom nämnden ansåg att det vara bra att fokusera ordentligt på ett fåtal risker. Enligt förvaltningschef arbetar kontoret trots detta också på olika sätt med övriga risker som identifierats. De kontroller som genomförts enligt internkontrollplanen dokumenteras och rapporteras till nämnden samlat i slutet av året. Nämnden har utsett två internkontrollrepresentanter. De menar att deras uppdrag blivit mer klart för dem sedan de deltog i en utbildning under våren Nu anser de att de under innevarande år kan genomföra uppdraget på ett korrekt sätt. De har varit delaktiga i risk- och väsentlighetsanalysen och i att ta fram internkontrollplanen. De ingår i en arbetsgrupp bestående av nämndordförande, interkontrollrepresentanterna och tjänstemän. Gruppen arbetar med utveckling av internkontrollen. Under våren 2013 genomförde revisionen en fördjupningsgranskning av tekniska nämndens interna kontroll I den framkom att nämnden behövde se över sina rutiner för direktupphandling samt skapa rutiner för

9 7(9) jäv och bisysslor. Nämnden har sedan granskningen presenterades vidtagit åtgärder. Dels har tekniska kontoret tagit fram en rutin för direktupphandling (se mer i avsnitt 3.4). När det gäller jäv och bisysslor har förvaltningschef tagit initiativ för att skapa en tydligare modell som omfattar samtliga medarbetare. Tekniska kontoret använder de kommungemensamma riktlinjerna för gåvor och representation. Enligt förvaltningschef är det högt i tak och det finns en levande diskussion om vad som är accepterat. För cirka ett år sedan genomförde kontoret en obligatorisk utbildningsdag om mutor och korruption. Nämndens delegationsordning är senast reviderad i mars Den omfattar tio områden och en rad beslut som delegeras till olika tjänstemän inom tekniska kontoret Attestgranskning Tekniska kontoret har en uppdaterad företeckning med attestbehörigheter. Stickprov Revisionen har granskat ett urval fakturor (reseräkningar, utlägg, mobilräkningar, representation samt inköp av konsulttjänster) från 1 januari 5 juni 2013 för att avgöra om attestrutinen fungerar. Samtliga granskade fakturor innehöll två attester och stickprovet innehöll inte några väsentliga avvikelser. Revisionsbedömning Tekniska nämnden har en internkontrollplan som omfattar områden som är väsentliga för nämnden. Kontroller genomförs och dokumenteras enligt planen. Resultatet bör direkt delges nämndens internkontrollrepresentanter för information. De intervjuade uppger att de även arbetar med risker som inte införts i planen. Det är av vikt att arbetet ändå sker på ett systematiskt sätt så att det ger kunskap om nivån på den interna kontrollen. Det är positivt att tekniska nämnden genomfört en omfattande risk- och väsentlighetsanalys. Det är av vikt att nämnden årligen ser över analysen så att riskerna och slutsatserna är aktuella. Internkontrollrepresentanterna uppger att deras roll klarnat och att de nu är väl insatta i sitt uppdrag och har en god relation med kontoret och förvaltningsledningen. Nämndens delegationsordning är tydlig och uppdaterad.

10 8(9) Stickprovet av attester visar att de rutiner som finns tillämpas på ett tillfredsställande sätt. Vår sammanfattande bedömning är att nämndens övergripande system för intern kontroll är godkänt (grön) Verksamhetsspecifika processer Nämnden har i sin uppdragsplan för 2013 valt avtalsefterlevnad som ett av två fokusområden. En rutin för direktupphandling har tagits fram. Där beskrivs hur en direktupphandling ska genomföras och dokumenteras. Gränsen i den nya rutinen för att bara handla är under kr. Mellan kr innebär direktupphandling där fler tillfrågas. Över kr/år innebär fullständig upphandling. Tekniska kontoret har också tagit fram en avtalsöversikt där det framkommer vem som är ansvarig för avtalet samt hur kontrollen av avtalsefterlevnad sker. Planen är att under hösten skapa en avtalsdatabas. Revisionsbedömning Direktupphandlingar är ett områden inom kommunal förvaltning som kräver regelbunden tillsyn och tydliga riktlinjer. Därför är det mycket positivt att nämnden tagit ansvar för att förtydliga dessa delar och därmed minska risken för felaktigheter. De nya rutinerna bör åtföljas av återkommande kontroller så att nämnden säkerställer att rutinerna efterlevs. 4. Avslutande bedömning Den avslutande bedömningen av nämndens verksamhet presenteras utifrån revisionsfrågorna nedan. Är nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten ändamålsenlig och tillräcklig? Den sammantagna bedömningen är att nämndens ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten är tillräcklig. GRÖN

11

12

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/ 0017 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/ 0010 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0004 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR-2013/0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-32/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR 2014/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh,1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av Valnämnden 2017

Basgranskning av Valnämnden 2017 Basgranskning av Valnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(7) Revisionskontoret KR 2017/0016 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2013 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(10) 2013-08-28 Dnr KR-X/2013 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport

Läs mer

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013 Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2013 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSSKRIVELSE 1(1) KR-2013/ 0002 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Stadsplaneringsnämnden Basgranskning

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(11) KR-2013/ 0016 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2012

Basgranskning av valnämnden 2012 Basgranskning av valnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(6) Dnr KR-10/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport Valnämnden Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Revisionsrapport av Valnämnden

Revisionsrapport av Valnämnden REVISIONSRAPPORT 1(7) KR 2014/ 0003 Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Nämndens ansvarsområde... 3 3 Resultat och bedömning av dokumentstudier

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0006-7 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2016

Basgranskning av valnämnden 2016 Basgranskning av valnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN GRANSKNINGS PM 1(5) 2016-06-21 KR 2016/0015 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Basgranskning av valnämnden 2016 Kommunens

Läs mer

Basgranskning av gymnasienämnden 2012

Basgranskning av gymnasienämnden 2012 Basgranskning av gymnasienämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-18/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport av gymnasienämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) Dnr KR-29/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor 011-15 17 94 Revisionsrapport av

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2013/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2 Nämndens

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(8) 2012-09-25 Dnr KR-23/2012 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17

Läs mer

Revisionsrapport av kommunstyrelsen

Revisionsrapport av kommunstyrelsen REVISIONSRAPPORT 1(10) Dnr KR-2013/ 0015 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor, 011-15 17 99 Christer Lordh, sakkunnig revisor, 011-15 17 15 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden

Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Revisionsrapport 1(9) 2015-08-12 KR-2015/0006-3 Handläggare, titel, telefon Caroline Larsson, revisor 011-15 16 68 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0005 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017

Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 Basgranskning av Överförmyndarnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0017 Revisionsrapport av Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015

Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 Basgranskning av stadsplaneringsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0012 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2017/0013 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) Revisionskontoret KR 2016/0013 Revisionsrapport av stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Revisionsrapport av socialnämnden

Revisionsrapport av socialnämnden REVISIONSRAPPORT 1(10) KR 2014/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015

Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 Basgranskning av utbildningsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) KR-2015/0007 Handläggare, titel, telefon Anna Holmberg, revisor 011-15 17 98 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av överförmyndaren 2016

Basgranskning av överförmyndaren 2016 Basgranskning av överförmyndaren 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret 2016-09-21 KR-2016/0016 Revisionsrapport av överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2

Läs mer

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017

Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 Basgranskning av Stadsplaneringsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2017/0014 Revisionsrapport av Stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2.

Läs mer

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016

Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 Basgranskning av utbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) Revisionskontoret KR-2016/0008 Revisionsrapport av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) Revisionskontoret KR-2016/00 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2015

Basgranskning av socialnämnden 2015 Basgranskning av socialnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) 2015-12-10 KR-2015/0010 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av socialnämnden

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0009 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av kultur och fritidsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(11) KR-2014/ 0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av Stadsplaneringsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Fördjupningsgranskning av tekniska nämndens intern kontroll

Fördjupningsgranskning av tekniska nämndens intern kontroll REVISIONSRAPPORT 1(8) 2013-01-30 Dnr KR-20/2012 007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor Daniel Cadei, revisor Ernst & Young Fördjupningsgranskning av tekniska nämndens intern kontroll

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0010 Revisionsrapport av Vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2017

Basgranskning av socialnämnden 2017 Basgranskning av socialnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2017/0008 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av socialnämnden 2016

Basgranskning av socialnämnden 2016 Basgranskning av socialnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0007 Revisionsrapport av Socialnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av tekniska nämnden 2016

Basgranskning av tekniska nämnden 2016 Basgranskning av tekniska nämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR-2016/0014 Revisionsrapport av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Nämndens ansvarsområde...

Läs mer

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016

Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016 Basgranskning av Vård- och omsorgsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(10) KR 2016/0009 Handläggare, titel, telefon Örjan Högberg, revisor 011-15 17 15 Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015

Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 Basgranskning av vård- och omsorgsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(9) KR-2015/0011 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Miljönämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna

Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna Revisionsplan 2019 Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna Revisionsplanen är revisorernas uppdrag till revisionskontoret och en gemensam plan för den samlade revisionen

Läs mer

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN

Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2017 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(11) Revisionskontoret KR 2017/0011-3 Revisionsrapport av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016

Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 Basgranskning av Kommunstyrelsen 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0006 Revisionsrapport av kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport JohanCöster Eleonor Duvander Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven Oxelösunds kommun Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning...

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun

av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Niklas Eriksson Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövning Sandvikens kommun Översiktlig granskning av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsutövande

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande: nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden

Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Stadsbyggnadsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Övergripande granskning av intern kontroll

Övergripande granskning av intern kontroll Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Surahammars kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Surahammars kommun Övergripande granskning av intern kontroll Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Malin Liljeblad Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den

Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande Barn- & Utbildningsnämn den Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016

Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 Basgranskning av kultur- och fritidsnämnden 2016 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(13) Revisionskontoret KR-2016/0012 Revisionsrapport av kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till

Läs mer

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT 2015 Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING/BAKGRUND Regionens revisorer granskar

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Maria Jäger Mars 2013 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1.

Läs mer