MACHINE CONTROL SYSTEMS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MACHINE CONTROL SYSTEMS"

Transkript

1 MACHINE CONTROL SYSTEMS

2 VAD ÄR MASKINSTYRNING? EFFEKTIVITET, EXAKTHET, PRODUKTIVITET Varje entreprenör inom mark- och anläggningsarbeten sätter värde på att kunna utföra arbetet väl, exakt och i överenskommen tid. Genom att utnyttja maskinstyrning i arbetsmaskinerna kan man effektivisera de olika delprocesserna inom mark- och anläggningsbyggnad allt ifrån planering till underhåll. Grävmaskinens mätsystem hjälper föraren att uppnå målnivån snabbt och enkelt. När arbetet blir rätt gjort redan på första försöket sparar man tid, material och bränsle. Produktivitetsökningen syns som ökad lönsamhet, vilket möjliggör stramare prissättning för entreprenader och bättre konkurrenskraft. Grävmaskinens 2D-system består av skopsensor, sticksensor, bomsensor och ramsensor samt en display. FÄRRE ARBETSMOMENT MED 3D-MASKINSTYRNING Genom att utnyttja 3D-maskinstyrning kan man arbeta utan utsättning i terräng. Skopans skär avläser hela tiden arbetsplatsens höjd, så siktmärken eller laser behöver därför inte sättas upp. De tredimensionella arbetsplanerna visas på displayen, vilket hjälper föraren att klara även krävande objekt smidigt. Grävmaskinens 3D-maskinstyrning baserar sig på RTK-GNSS-satellitpositionering. Med hjälp av en korrigeringssignal från en basstation eller en korrigeringstjänst på webben uppnår maskinstyrningssystemet centimeternoggrannhet. 3D-maskinstyrning ger betydande besparingar i mätkostnaderna, eftersom själva arbetsmaskinen blir ett noggrant mätinstrument. Grävmaskinens 3D-system består av skopsensor, sticksensor, bomsensor och ramsensor, display- och datorutrustning samt satellitnavigatorer. FÖRDELAR MED MASKINSTYRNING Arbetet blir effektivare och snabbare, eftersom föraren kan koncentrera sig på produktivt arbete. Entreprenader som slutförs snabbare betyder besparingar i arbetskrafts-, bränsle- och maskinkostnaderna. Det exakta mätinstrumentet möjliggör strängare toleranser. Inga för djupa schakt, inga överfyllda gropar. Material- och transportkostnaderna minskar eftersom onödig förbrukning och transport av material uteblir. När noggrannheten ökar hålls arbetets kvalitet på jämn nivå genom hela entreprenaden. Med maskinstyrning blir en bra förare en utmärkt förare! Arbetssäkerheten ökar eftersom utsättare och -assistenter inte behöver arbeta nära arbetsmaskinerna eller i schakt. Systemet handleder föraren oavsett väderleken, så arbetet blir lättare speciellt i dåliga förhållanden såsom regn eller mörker. Arbetsmaskinens positionering baserar sig på RTK- GNSS-mätning, så utsättning i terrängen behövs inte. Arbetet är självständigt och smidigt och dess framskridande hänger inte på utsättare eller höjdmärken i terrängen eller avsaknaden av dem. Dokumentera grävarbetet omedelbart när arbetsskedet är klart och innan schaktet fylls. Spara in på mätningskostnaderna, samla själv exakt med arbetsmaskinen. EFFEKTIVARE ARBETE MINDRE KLIMATAVTRYCK

3 XSITE -PRODUKTFAMILJ, EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNINGAR Programvarulicens: Basnivåns 3D-egenskaper Programvarulicens: Avancerade 3D-egenskaper Xsite EASY 2D-grävsystem Mät djup, avstånd och lutning 2D-system med 3D-förberedelse Äkta 3D-förberedelse. Lägg bara till satellitnavigatorer och 3D-programvaran Basnivå 3D-system Skapa dina egna 3D-arbetsplaner med systemet och dokumentera arbetet Avancerad 3D-system Använd 3D-modeller som gjorts av en planerare 1 2 Skopsensor Tiltsensor Lasermottagare Sticksensor Bomsensor Ramsensor Skärm-/dataenhet GNSS-mottagare GNSS-antenner 2

4 2D-SYSTEM FÖR GRÄVMASKINER -MÄT DJUP, AVSTÅND OCH LUTNING Xsite EASY är ett lättanvänt mätsystem som sparar tid och pengar för entreprenören. När föraren hela tiden känner till skopans läge med en centimeters noggrannhet, behöver man inte avbryta ett produktivt arbete för att kontrollera höjden på skopan. Oavsett om du arbetar med laser eller inte är Xsite EASY en strålande partner för schaktningsarbeten! GRÄVDJUP OCH AVSTÅND Djupet och det horisontella avståndet kan mätas genom att nolla skopan till en vald utgångspunkt. LUTNING Vid mätning av lutningen anger systemet höjdskillnaden mellan skopans mätpunkt och målnivån. Den önskade lutningen matas in i systemet före arbetet inleds. _ LASER Med hjälp av lasermottagaren kan maskinen flyttas på arbetsplatsen utan att den ursprungliga höjdnivån ändras. Genom att ställa lasern på viss höjd på arbetsplatsen, kan den även användas som referensnivå. SKOPANS SIDLEDSLUTNING Med hjälp av skopans tiltsensor flyttas skopans mätpunkt till skopans lägsta hörn. Skopans lutning visas på displayen. GRÄVARBETEN UNDER VATTEN Skopans läge visas på displayen, vilket underlättar mycket vid muddringsarbeten. Sensorerna är helt vattentäta.! LARMGRÄNSER Larmgränserna ger extra säkerhet till exempel när man arbetar under elledningar. Systemet avger ett larm om skopan eller bommen lyfts för högt upp.

5 EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNING Så här använder du 2d-systemet med laser Uppgift: Gör en urgrävning med en höjd av 10 meter. Lösning: Sätt upp en roterande laser på arbetsplatsen och mata in laserns höjd i förhållande till havsytan i systemet. Låt lasermottagaren passera strålen. När displayen visar 10,00 m, är skopan i målnivå. Man kan dessutom ställa in XD2-extra displayen att visa grönt ljus när målnivån nåtts. De tredimensionellt mätande, vattentäta och uppvärmbara sensorerna garanterar en noggrann mätning även i tuffare omständigheter. Tack vare sin ringa storlek är sensorerna enkla att montera på en skyddad plats. MÄTNINGSSYSTEM FÖR BASANVÄNDNING ENKEL UPPDATERING ENKEL ATT ANVÄNDA KAN UPPDATERAS TILL 3D-SYSTEM Olika arbetsplatser ställer olika krav på arbetsmaskinens mätsystem. För vissa arbeten räcker det med 2D-systemet, men för andra arbeten krävs det att entreprenören använder 3D-systemet. Tack vare de kompatibla sensorerna kan man enkelt uppdatera Xsite EASY till ett 3D-system.

6 3D-FÖRBEREDELSE MASKINSTYRNINGSSYSTEM MED ÄKTA 3D-FÖRBEREDELSE -FÖR UPPDATERING BEHÖVS BARA SATELLITNAVIGATORER OCH 3D-PROGRAMVARAN 3D-förberedelse är ett perfekt sätt att bereda sig för behov av 3D-maskinstyrning. Systemet innehåller kompletta 2D-egenskaper och kan enligt dina behov snabbt uppdateras till antingen basnivåns eller avancerat 3Dmaskinstyrningssystem. 3D-funktionen innehåller alla nödvändiga komponenter, såsom GNSS-antennmaster och en effektiv datorutrustning med en stor pekskärm. När 3D-systemet blir aktuellt behövs bara satellitnavigatorerna och 3D-programvaran, sedan har du ett noggrant 3D-system till ditt förfogande. KOMPLETTA 2D-EGENSKAPER Mätning av djup, avstånd och lutning med eller utan laser. Den stora och klara pekskärmen gör att arbetet kan utföras noggrant och effektivt oavsett omständigheter. PROFILER Skapa olika profiler av till exempel diken eller invallningar med det lättanvända verktyget. Arbetet är enkelt att utföra när man följer den vägledande grafiken på systemets display. ENKEL UPPDATERING Systemet har en pekskärm och en effektiv dator, så det går enkelt och snabbt att uppdatera det till 3Dsystemet. Du behöver bara GPSer och önskad programvara. FJÄRRSUPPORT Trådlös internetanslutning möjliggör fjärranslutning mellan maskinstyrningssystemet och servicecentralen. Med hjälp av fjärrsupporten kan den tekniska supporten instruera användaren och lösa problem utan att besöka arbetsplatsen. Med fjärrsupport sparar du tid och pengar eftersom driftavbrott minimeras.

7 EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNING ENKEL OCH SNABB UPPDATERING TILL 3D-SYSTEM ÄKTA 3D-FÖRBERETT SYSTEM KOMPLETTA 2D-EGENSKAPER MÖJLIGHET TILL FJÄRRSUPPORT För uppdatering av systemet behöver du bara satellitnavigatorer och en 3D-programvarulicens. Antennerna kan installeras snabbt tack vare den färdiga kabeldragningen. Lasermottagaren som monteras på grävarmen har ett stort mottagningsområde som gör det lättare att hitta laserstrålen.

8 BASNIVÅ 3D FÖRMÅNLIGT 3D-MASKINSTYRNINGSSYSTEM -SKAPA DINA EGNA 3D-ARBETSPLANER MED SYSTEMET OCH DOKUMENTERA ARBETET -systemet med 3D-egenskaper på basnivå gör 3D-maskinstyrning tillgänglig även för små arbetsplatser och små entreprenörer. Ofta utgör bristen på 3D-ritningar ett hinder för att införa 3D-maskinstyrning på små arbetsplatser. Inte nu längre med det här systemet gör du enkelt dina egna 3D-ritningar till exempel för en husgrund eller en dikeslinje. GNSS-POSITIONERING Satellitpositionering möjliggör arbete utan utsättning i terrängen. Genom positionering av en GNSS-antenn känner man hela tiden till arbetsmaskinens läge och riktningen bestäms genom att rotera maskinen ett ärdedelsvarv när maskinen har flyttats. Med hjälp av två GNSS-antenner känner man hela tiden till arbetsmaskinens läge och riktning. BAKGRUNDSRITNING När man arbetar med positionsritningar visar displayen skopans läge ovanpå en tvådimensionell arbetsplan. Systemet anger samtidigt skopans höjd, vilken föraren kan jämföra med målhöjden. PROFILER Skapa egna profiler, såsom dikes- och väglinjer med det lättanvända verktyget. Genom att skapa dina egna 3D-ritningar i arbetsmaskinens styrhytt, är du oberoende av planeringskontor, och du kan utnyttja GPSer också på små arbetsplatser. BYGGNADSGRUNDER Systemet kan användas till att skapa en 3D-modell över byggnadens grund genom att markera byggnadens hörnpunkter och lägga in de uppgifter som systemet ber om. Arbetet är enkelt att utföra utifrån 3D-ritningen. XYZ DOKUMENTERING Samla in data som du har sparat som sedan skickas till beställaren. Dokumentering sker genom att föra skopan till valt läge och spara lägeskoordinaterna. FJÄRRSUPPORT Trådlös internetanslutning möjliggör fjärranslutning mellan maskinstyrningssystemet och servicecentralen. Med hjälp av fjärrsupporten kan den tekniska supporten instruera användaren och lösa problem utan att besöka arbetsplatsen. Med fjärrsupport sparar du tid och pengar eftersom driftavbrott minimeras.

9 EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNING Programvarulicens: Basnivåns 3D-egenskaper SKAPA 3D-MODELLERNA SJÄLV DIREKT MED SYSTEMET ANVÄND PLANRITNINGEN SOM BAKGRUNDSKARTA SPARA UTFALLSUPPGIFTER OM BYGGDA OBJEKT Så här gör du en 3D-modell av invallning med systemet 1. Skapa en linje genom att spara punkter till systemet med skopans ände 2. Skapa en ny profil med profilverktyget 3. Välj den linje du har skapat som profilens rutt Systemet ritar den profil du har skapat som 3D-modell på den rutt som du har markerat. Efter det kan du påbörja arbetet. Med det lättanvända profilverktyget skapar du själv dina egna 3D-planer för till exempel en husgrund, dikeslinje eller invallning.

10 AVANCERAD 3D 3D-MASKINSTYRNINGSSYSTEM I TOPPKLASS -FÖRVERKLIGA ÄVEN DE MEST KRÄVANDE ENTREPRENADERNA UTAN UTTSÄTTNING I TERRÄNGEN med avancerade 3D-egenskaper är ett mångsidigt maskinstyrningssystem, som passar både för små och stora arbetsplatser. Systemet passar särskilt för arbetsplatser där en utsätta eller en utsättare skapar en tredimensionell modell av exempelvis vägens konstruktion, vattenförsörjning eller byggnadsgrunder. Med hjälp av den stora och klara pekskärmen och illustrativa grafiken klarar föraren lätt av alla slags uppdrag. Vid behov kan systemet även användas för arbete med traditionella metoder till exempel med laser. GNSS-POSITIONERING Satellitpositionering möjliggör arbete utan utsättning i terrängen. Genom positionering av en GNSS-antenn känner man hela tiden till arbetsmaskinens läge och riktningen bestäms genom att rotera maskinen ett ärdedelsvarv när maskinen har flyttats. Med hjälp av två GNSS-antenner känner man hela tiden till arbetsmaskinens läge och riktning. YTMODELLER När arbetsobjektet har modellerats till en 3D-ytmodell, ser föraren på displayen ett längdsnitt, ett tvärsnitt och höjdskillnaden till modellens yta. Systemet stödjer de vanligaste dataformaten direkt ur mätningsprogram utan formatkonvertering VÄGLINJE När föraren arbetar med linjedatan kan han följa skopans höjdskillnad och avstånd i sidled till den valda linjen. Föraren känner även till station SAMTIDIG ANVÄNDNING AV MODELLERNA Projektet kan bestå av flera olika slags modeller i olika format. Ytmodeller, linjer, punkter och bakgrundskartor kan vid behov visas samtidigt på skärmen. Man kan även mäta till flera objekt samtidigt, exempelvis till ytmodellen och väglinje vid vägbyggen. TRÅDLÖS INFORMATIONSÖVERFÖRING Trådlös internetanslutning gör informationsöverföringen mellan arbetsplatsen och kontoret enkel. Filerna kan överföras trådlöst till arbetsmaskinerna, utan ett besök på arbetsplatsen. På motsvarande sätt kan data som samlats in med arbetsmaskinen skickas till kontoret för vidare bearbetning eller dokumentering av arbetet. FJÄRRSUPPORT Trådlös internetanslutning möjliggör fjärranslutning mellan maskinstyrningssystemet och servicecentralen. Med hjälp av fjärrsupporten kan den tekniska supporten instruera användaren och lösa problem utan att besöka arbetsplatsen. Med fjärrsupport sparar du tid och pengar eftersom driftavbrott minimeras.

11 EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNING Programvarulicens: Avancerade 3D-egenskaper ANVÄND 3D-MODELLER SOM GJORTS AV EN PLANERARE STÖDER DE VANLIGASTE FILFORMATEN UTAN KONVERTERING ANVÄND LINJE- OCH YTMODELLER SAMTIDIGT ETT ÖPPET OCH KOMPATIBELT SYSTEM LÄMNA PLATS FÖR ALTERNATIV -VÄLJ ETT ÖPPET OCH KOMPATIBELT SYSTEM Projektet kan innehålla flera 3D-modeller som vid behov kan visas på skärmen samtidigt. Det är lätt att välja vilken modell som ska användas vid mätning. Föraren behöver inte öppna menyer, utan det räcker att man rör skärmen vid modellen som man väljer. Det är även möjligt att mäta till flera objekt samtidigt. Vid exempelvis vägbyggen kan man samtidigt mäta till mätlinjen och den valda ytan. Novatrons maskinstyrningssystem är konstruerade till att vara kompatibla och öppna både när det gäller komponenter och programvara. Därför kan våra system användas med de bästa positioneringsutrustningarna inom branschen, tredje partens hanteringssystem för arbetsplatser, samt olika slags dataformat utan extra formatkonvertering eller kompatibilitetsproblem. Med detta kompatibla system kan du arbeta i många olika huvudentreprenörers projekt utan några problem. Som kund hos Novatron behöver du inte binda dig till enskilda systemleverantörers lösningar. På detta sätt garanterar vi våra kunder en riktig fördel i konkurrensen på en allt hårdare marknad.

12 WEBBTJÄNST FÖR REALTIDSUPPFÖLJNING AV PROJEKT OCH MASKINER -HÅLL DIG UPPDATERAD OM VAD SOM HÄNDER PÅ ARBETSPLATSEN Xsite OFFICE är ett verktyg för arbetsledare, arbetsplatschefer och andra personer med ansvar för verksamheten på arbetsplatsen. Den webbaserade tjänsten är tillgänglig överallt, vilket betyder att du alltid har åtkomst till aktuell information från arbetsplatsen. Det behöver inte installeras någon specifik mjukvara på din arbetsstation. DISTRIBUTION AV ARBETSPLANER OCH REALISERAT ARBETE Uppgifter om planer och realiserat arbete kan lätt distribueras mellan planerare, arbetsledning, utsättare och arbetsmaskiner. Uppdaterade arbetsplaner kan automatiskt synkroniseras till samtliga arbetsmaskiner i projektet. DOKUMENT MED POSITIONSDATA Ett dokument som laddas upp i tjänsten, exempelvis ett fotografi, en Excel-tabell eller en PDF-fil, kan enkelt förses med geografiska data genom att placera den i önskad position på kartunderlaget. Alla som är delaktiga i projektet kan använda dokument med positionsdata. POSITIONSDATA FÖR ARBETSMASKINER På kartunderlaget visas arbetsmaskinernas läge inom projektet och rutten som de färdats. AKTIVITETSRAPPORTER De maskinspecifika aktivitetsrapporterna dokumenterar arbetseffekten: hur stor del av arbetstiden har maskinen varit igång och hur stor del av arbetstiden har maskinen använts för arbete. FJÄRRANSLUTNING Med hjälp av fjärranslutningen kan arbetsplatskontoret kontakta arbetsmaskinens maskinstyrningssystem. Detta ger arbetsledningen möjlighet att i realtid följa hur arbetet framskrider och vid behov instruera föraren i användningen av systemet. SNABBMEDDELANDEN Snabbmeddelanden är ett snabbt och enkelt kommunikationssätt. Meddelanden som arbetsledningen skickar till arbetsmaskinen visas på maskinstyrningssystemets display.

13 FÖRDELAR FÖR ARBETSMASKINENS FÖRARE, ENTREPRENÖREN OCH BYGGHERREN Arbetsledning, planerare, utsättare och arbetsmaskinernas förare har hela tiden tillgång till uppdaterad information. Versionshanteringen sköter om ändringar i arbetsplanerna. Uppdaterade arbetsplaner kan automatiskt synkroniseras till samtliga arbetsmaskiner. Aktivitetsrapporterna och fjärranslutningen till arbetsmaskinen hjälper till att kartlägga flaskhalsar i produktionen.

14 JÄMFÖR DE OLIKA SYSTEMEN -KOMPONENTER OCH EGENSKAPER KOMPONENTER Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Pekskärm (1) Sensorer på skopa, stick och bom Ramsensor (pitch & roll) Skopans tiltsensor Sensor på extra bom Lasermottagare Extra LED-skärm Novatron GNSS-mottagare (single/dual) En tredje parts GNSS-mottagare (single/dual) 2D-EGENSKAPER Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Mätning av djup, avstånd och lutning Höjdreferens med laser Profiler 3D-EGENSKAPER Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Skapa 3D-arbetsplaner med systemet Importera 2D-positionsritningar (2) Importera punkter (2) Importera linjer (2) Importera ytmodeller (2) Samla data om arbetetdata TRÅDLÖS INTERNETFÖRBINDELSE (3) Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Trådlös dataöverföring (FTP) Fjärrsupport (1) 8,4 (2) Stödda dataformat: 2D-positionsritningar: DXF Punkter (basnivå 3D): DXF, XML Punkter (avancerad 3D): DXF, XML, GT, CSV, KOF, PXY Linjer: VGP, SBG, Anpakke Ytmodeller: DXF, XML (3) Kräver SIM-kort

15 JÄMFÖR DE OLIKA SYSTEMEN -ANVÄNDNINGSOBJEKT OCH ARBETSMETODER ANVÄNDNINGSOBJEKT Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Diken, täckdiken, rörgrav Grundläggningsarbeten Väg- och gatuarbeten Grävningsarbeten under vatten, muddring Utjämning och färdigställning ARBETSMETODER Xsite EASY med 3D-förberedelse Basnivå 3D Avancerad 3D Höjdmätning med hjälp av siktmärke eller laser Positionsdata från satelliter. Grävarbete utifrån en 3D-ytmodell som gjorts med systemet. Positionsdata från satelliter. Grävarbete utifrån en 2D-positionsritning som gjorts av en planerare. Positionsdata från satelliter. Grävarbete utifrån en 3D-ytmodell som gjorts av en planerare.

16 KUNDTJÄNST INSTALLATION Våra yrkeskunniga installatörer ser till att systemen blir korrekt installerade. Kunden får ett färdiginstallerat, kalibrerat och testat system. UTBILDNING Kunden får täckande utbildning i användning av maskinstyrningssystemet i samband med leveransen. Utbildning och instruktioner finns alltid tillgängligt när det behövs och vi skräddarsyr kurserna efter kundens behov. Utbildning kan också ske via fjärrsupporten. SERVICE Vår sakkunniga tekniska support är vid behov enkelt och snabbt tillgänglig. Vårt omfattande servicenät och fjärrsupport garanterar snabb service.

17 FJÄRRSUPPORT Fjärrsupportens tjänster sparar tid och pengar eftersom de hjälper till att minimera antalet driftavbrott på arbetsplatsen. Tack vare den trådlösa internetförbindelsen (GPRS/3G/4G) från maskinstyrningssystemet till Novatrons servicecentral kan vi snabbt ge föraren produktstöd och instruktioner i användningen. Tack vare fjärranslutningen kan de flesta problemen lösas omedelbart och man slipper vänta på att servicepersonal hinner fram till arbetsplatsen. Fjärrsupport finns för Xsite PRO-systemen. HUR FUNGERAR FJÄRRSUPPORTEN? 1. Grävmaskinens förare ber om hjälp genom att klicka på displayens knapp Be om hjälp. 2. Den tekniska supporten tar emot supportbegäran på kontoret. 3. Fjärranslutning öppnas och supporten kan använda arbetsmaskinens system från kontoret.

18 99% AV VÅRA KUNDER SKULLE REKOMMENDERA OSS! - Kundundersökning 2014, Finland, Innolink research Oy ALLT HAR GÅTT SOM PLANERAT! DEN TEKNISKA SUPPORTEN ÄR I TOPPKLASS, SYSTEMEN ÄR PÅLITLIGA. NOVATRON ÄR ÖVERLÄGSEN! DE TAR HAND OM SINA KUNDER. NOVATRONS ANORDNINGAR ÄR PÅLITLIGA OCH DET ÄR LÄTT ATT SAMARBETA MED DEM. DE HÅLLER VAD DE LOVAR OCH PRODUKTEN MOTSVARAR FÖRVÄNTNINGARNA. ETT PÅLITLIGT OCH SÄKERT SYSTEM! Öppen feedback från våra kunder, kundundersökning 2014, Finland, Innolink Research Oy

19 KONTAKTA OSS! VI KARTLÄGGER DINA BEHOV OCH ERBJUDER EN LÖSNING SOM PASSAR JUST DIG NOVATRON MCS AB Hantverksvägen Timrå Novatron är ett företag som utvecklar, tillverkar och levererar maskinstyrsystem för entreprenadmaskiner. Novatron grundades i Finland år Huvudkontoret i Sverige ligger i Sundsvall. Novatrons huvudprodukter är grävsystem samt programvara och tjänster som är kopplade till dessa. Produktutvecklingsoch marknadsföringssamarbetet med tyska MOBA Mobile Automation AG gör det möjligt för oss att kunna erbjuda ett mångsidigt och heltäckande produktsortiment för många olika typer av maskiner, som t.ex. väghyvlar, bulldozrar, borrvagnar och vältar. Novatron har egna dotterbolag och intresseföretag i de nordiska länderna. Utanför Norden representeras Novatron av ett globalt nätverk av återförsäljare.

20 Novatron planerar, tillverkar och levererar maskinstyrningssystem för entreprenadmaskiner. Novatrons huvudprodukter är grävsystem samt tillhörande programvaror och tjänster. Novatron har varit verksam i branschen i över 20 år. Novatron MCS AB Hantverksvägen Timrå sverige@novatron.eu www. novatron.eu FÖLJ OSS: Xsite är Novatron Oy:s registrerade varumärke

Grävmaskinens 2D- och 3D-maskinstyrningssystems

Grävmaskinens 2D- och 3D-maskinstyrningssystems Grävmaskinens 2D- och 3D-maskinstyrningssystems MACHINE CONTROL SYSTEMS VAD ÄR MASKINSTYRNING? XSITE -PRODUKTFAMILJ, EXEMPEL PÅ SAMMANSÄTTNINGAR EFFEKTIVITET, EXAKTHET, PRODUKTIVITET Varje entreprenör

Läs mer

Vi finns där vi behövs:

Vi finns där vi behövs: Vi finns där vi behövs: Mer än 25 års erfarenhet inom maskinstyrning gör Scanlaser till ett tryggt val! Med en rikstäckande organisation finns vi där vi behövs för personlig service och support. Scanlaser

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

DPS900 Maskinstyrningssystem för borrning och pålning (Drilling and Piling)

DPS900 Maskinstyrningssystem för borrning och pålning (Drilling and Piling) DPS900 Maskinstyrningssystem för borrning och pålning (Drilling and Piling) Trimble DPS900 för pålning Trimble DPS900 Pålningssystem är ett 3D-system för alla typer av pålningsuppdrag. DPS900 är baserat

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Installationshjälp EZ-dig Grävsystem

Installationshjälp EZ-dig Grävsystem Installationshjälp EZ-dig Grävsystem Vi gratulerar dig till ditt köp av det enklaste grävsystemet på marknaden, och hoppas du att skall få mycket hjälp av din investering. Läs igenom denna hjälp till installation

Läs mer

Headline: 1st line: highlight and insert text 2nd line: highlight and insert text. icon Field

Headline: 1st line: highlight and insert text 2nd line: highlight and insert text. icon Field Headline: 1st line: highlight and insert text 2nd line: highlight and insert text icon Field intelligent CONstruction Konceptet icon Mjukvara Hårdvara Mätare Maskiner Maskiner Mätare 2 intelligent CONstruction

Läs mer

BEHÖVER DU SUPPORT, ring: Snabbguide GCS900 Grävmaskin

BEHÖVER DU SUPPORT, ring: Snabbguide GCS900 Grävmaskin www.sitech-sverige.com BEHÖVER DU SUPPORT, ring: 010-456 80 00 Snabbguide GCS900 Grävmaskin 1 Grundläggande information om kontrollenheten Kontrollenheten har en LCD-färgskärm där styrinformation och annan

Läs mer

FUNKTIONER FÖR EN EFFEKTIVARE GRÄVMASKIN TOOL REMOTE JOYSTICK CONTROL AUTO POSITIONING JOYSTICK CONTROL CALIBRATION TILTROTATOR SYSTEM WHEEL

FUNKTIONER FÖR EN EFFEKTIVARE GRÄVMASKIN TOOL REMOTE JOYSTICK CONTROL AUTO POSITIONING JOYSTICK CONTROL CALIBRATION TILTROTATOR SYSTEM WHEEL FUNKTIONER FÖR EN EFFEKTIVARE GRÄVMASKIN JOYSTICK CONTROL TOOL REMOTE AUTO POSITIONING JOYSTICK CONTROL AUTOMATIC JOYSTICK CONTROL TILTROTATOR RECOGNITION SUPPORT CALIBRATION SYSTEM WHEEL DIGGING BRAKE

Läs mer

Vi finns där vi behövs:

Vi finns där vi behövs: Vi finns där vi behövs: Mer än 25 års erfarenhet inom maskinstyrning gör Scanlaser till ett tryggt val! Med en rikstäckande organisation finns vi där vi behövs för personlig service och support. Scanlaser

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering 1 (5) Office 365 Du har tillgång till Office överallt Oavsett om du arbetar på ditt kontor eller är ute på uppdrag, har du tillgång till en uppsättning välbekanta, professionella produktivitetsverktyg.

Läs mer

TAKET, SOM KÄNNER AV BELASTNING

TAKET, SOM KÄNNER AV BELASTNING www.ruukki.se TAKET, SOM KÄNNER AV BELASTNING RUUKKI SMART ROOF Ruukki smart roof känner av snöbelastningen så att du slipper bekymra dig. Ruukki smart roof är en utmärkt lösning för de tuffa snöförhållandena

Läs mer

Trygghetsavtal. Scanlasers. för ökad driftsäkerhet. Vi finns där vi behövs: Huvudkontor Sverige. Scanlaser Östra. Scanlaser Mellan.

Trygghetsavtal. Scanlasers. för ökad driftsäkerhet. Vi finns där vi behövs: Huvudkontor Sverige. Scanlaser Östra. Scanlaser Mellan. Vi finns där vi behövs: Mer än 25 års erfarenhet inom maskinstyrning gör Scanlaser till ett tryggt val! Med en rikstäckande organisation finns vi där vi behövs för personlig service och support. Scanlaser

Läs mer

LASERKAMPANJ. Våren 2014

LASERKAMPANJ. Våren 2014 LASERKAMPANJ Våren 2014 AVSTÅNDSMÄTARE Målsökare i displayen NYHET! Leica DISTO D510, perfekt även utomhus! Leica DISTO D510. IP65, samt dropptestad 2 m fall. Kompatibel med Leicas app Disto Sketch*. Lutningssensor

Läs mer

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan.

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. energi krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. elektricitet är när negativa och positiva laddningar dras till varandra.

Läs mer

AUTOMATISK LASERNIVÅ. Modell: ALL-100 www.nomenta.com

AUTOMATISK LASERNIVÅ. Modell: ALL-100 www.nomenta.com AUTOMATISK LASERNIVÅ Modell: ALL-100 www.nomenta.com SV Säkerhetsföreskrifter Underlåtenhet att följa instruktionerna nedan kan orsaka produkt- eller personskada. Läs och förstå alla instruktioner innan

Läs mer

Överföring av Data, Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy Finland Heikki.Halttula@vianova.fi

Överföring av Data, Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy Finland Heikki.Halttula@vianova.fi Sesjon Grenseløse data Överföring av Data, Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy Finland Heikki.Halttula@vianova.fi Allmänt Mycket tid och kostnader går åt i projekt till dataöverföring mellan olika

Läs mer

Leica DISTO D8. Den mångsidiga för både inom- och utomhus!

Leica DISTO D8. Den mångsidiga för både inom- och utomhus! Leica DISTO D8 Den mångsidiga för både inom- och utomhus! Egenskaper Fördelar och ännu mer smarta egenskaper... 2,4 färgdisplay Egenskaper Digital målsökare med 4x zoom Indirekta distansmätningar Fördel

Läs mer

Din partner i industriunderhåll

Din partner i industriunderhåll Din partner i industriunderhåll PEPT Oy AB är ett familjeföretag grundat 1992. Det främsta kunnandet finns inom isolerings-, byggnadsställnings- samt VVS isolerings branschen. Till företagets koncept hör

Läs mer

LASERKAMPANJ. 1.195:- Perfekt även utomhus! HÖSTEN 2014 NYHET! Låt broschyren få liv! Scanna av framsidan med appen Layar!

LASERKAMPANJ. 1.195:- Perfekt även utomhus! HÖSTEN 2014 NYHET! Låt broschyren få liv! Scanna av framsidan med appen Layar! LASERKAMPANJ HÖSTEN 2014 1.195:- Perfekt även utomhus! Avstånd upp till 60 m, tracking, kvadratmeter, bluetooth. 9677-0010 NYHET! Låt broschyren få liv! Scanna av framsidan med appen Layar! BYGGLASER I

Läs mer

Kapitel 1 Komma igång... 3

Kapitel 1 Komma igång... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 1 Komma igång... 3 Välkommen... 3 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljön Windows... 5 Begrepp... 5 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett nytt

Läs mer

Maskinstyrning i 2D och 3D Kontrollmätning av noggrannheter på grävsystem

Maskinstyrning i 2D och 3D Kontrollmätning av noggrannheter på grävsystem INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH BYGGD MILJÖ Maskinstyrning i 2D och 3D Kontrollmätning av noggrannheter på grävsystem Daniel Ohlsson Maj 2009 Geomatikprogrammet, 15 högskolepoäng (B nivå ) Handledare: Pia

Läs mer

Mäter. Övervakar. Larmar. Dokumenterar. Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator

Mäter. Övervakar. Larmar. Dokumenterar. Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Cel s i c o m - s ys t emet Trådlösa radiogivare för t.ex. temperatur och fukt Basstation

Läs mer

SNABBGUIDE för Leica Geosystems 3D/GPS grävsystem. Snabbguide-3D_MCP80_2018.indd :18:59

SNABBGUIDE för Leica Geosystems 3D/GPS grävsystem. Snabbguide-3D_MCP80_2018.indd :18:59 SNABBGUIDE för Leica Geosystems 3D/GPS grävsystem Snabbguide-3D_MCP80_2018.indd 1 2018-05-15 13:18:59 SKOPKALIBRERING: Översikt Justering av skopans inmätning/kalibrering bör underhållas allt eftersom

Läs mer

Den enkla vägen till avancerad hjulinställning

Den enkla vägen till avancerad hjulinställning Den enkla vägen till avancerad hjulinställning Snabb, exakt och repeterbar hjulmätningsdiagnos JOSAM i-track II kan mäta alla sorters fordon, från lätta lastbilar och bussar till dragbilar och släp, enskilt

Läs mer

Leica mojo3d start första gången

Leica mojo3d start första gången Leica mojo3d start första gången Generellt Denna instruktion visar hur du kommer igång med Leica mojo3d första gången. För mer detaljerade instruktioner se Leica mojo3d användarmanual. Beroende på version

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

X-53. Utbildning Topcon 3DMC. System för 3D Maskinstyrning av Entreprenadmaskiner

X-53. Utbildning Topcon 3DMC. System för 3D Maskinstyrning av Entreprenadmaskiner X-53 Utbildning Topcon 3DMC System för 3D Maskinstyrning av Entreprenadmaskiner 1 Grunder GNSS, RTK, Bas, Rover Antennsymbolenindikerar att antennerna tar emot satellitsignaler. Radioantennsymbolen indikerar

Läs mer

VOLVO är partnern du kan lita på för kompletta demoleringslösningar.

VOLVO är partnern du kan lita på för kompletta demoleringslösningar. VOLVO är partnern du kan lita på för kompletta demoleringslösningar. Demolering. En viktig del på vägen till framgång. Nedmontering av byggnader, broar, och andra konstruktioner är tuffa och smutsiga jobb.

Läs mer

Swepoint. DoGps. 3:e generationens gps-pejl är här! trygghet för Dig och Din hund

Swepoint. DoGps. 3:e generationens gps-pejl är här! trygghet för Dig och Din hund 3:e generationens gps-pejl är här! Swepoint DoGps PRO net BASIC Obegränsad räckvidd Skallindikator och ringuppfunktion Spåra dina kamrater = Trygghet för laget trygghet för Dig och Din hund Topptestad

Läs mer

SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara

SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara SensMax Besöksräknare EasyReport Mjukvara Att räkna besökare är ett mycket effektivt sätt att använda företagets resurser anställda, tid och pengar som i slutänden leder till större intäkter > Varför finns

Läs mer

The Battery Replacement Programme

The Battery Replacement Programme Vår vision Underlätta batteribyten för våra kunder...din framtid Nya kunder, förbättrad lönsamhet och anpassning till marknaden Synergy Battery Replacement Programme The Battery Replacement Programme Vi

Läs mer

EXAMENSARBETE. SiteLink 3D kopplat till Dynaroad. Ludwig Sandberg Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. SiteLink 3D kopplat till Dynaroad. Ludwig Sandberg Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE SiteLink 3D kopplat till Dynaroad Ludwig Sandberg 2014 Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Ludwig Sandberg SiteLink

Läs mer

Interact Pro - Ett smart, enkelt trådlöst belysningssystem

Interact Pro - Ett smart, enkelt trådlöst belysningssystem Interact Pro - Ett smart, enkelt trådlöst belysningssystem För små och medelstora företag Kompatibelt med Läs mer om Interact www.philips.se/interactpro Connected lighting Innehåll 04 Låt oss presentera

Läs mer

Digital körjournal. Modern, personlig & enkel kommunikation

Digital körjournal.   Modern, personlig & enkel kommunikation Digital körjournal Full koll på alla företagsbilar Tänk en körjournal som är helt automatisk, att bara logga in på datorn eller appen i mobilen för att ta fram körjournalen. Tänk att kunna positionera

Läs mer

EXAMENSARBETE. Totalstation jämförd med mmgps. David Olsson. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Totalstation jämförd med mmgps. David Olsson. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Totalstation jämförd med mmgps David Olsson Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Totalstation jämförd med mmgps

Läs mer

Manual SIGNUMERIC. För Richter maskiner

Manual SIGNUMERIC. För Richter maskiner Manual SIGNUMERIC För Richter maskiner 1. Systemkrav 2. Installation Signumeric 3. Filhantering 4. Funktioner 5. Objekt management 6. Modifiera ett objekt 7. Skapa objekt 8. Skapa variabler 9. Text koppling

Läs mer

Produktsortiment. Fixturlaser Express Alignment. Express Alignment T hrough Real Innovation GRASP ALIGNMENT INTELLIGENCE GRAFISKT ANVÄNDAR- GRÄNSSNITT

Produktsortiment. Fixturlaser Express Alignment. Express Alignment T hrough Real Innovation GRASP ALIGNMENT INTELLIGENCE GRAFISKT ANVÄNDAR- GRÄNSSNITT Express Alignment Produktsortiment GRASP ALIGNMENT INTELLIGENCE 30 MM CCD-DETEKTOR + LINJELASER = ELIMINERAR GROVUPPRIKTNING KVALITETSKONTROLL AV DIGITALA SIGNALER è KANTAVKÄNNING, ELIMINERING AV SIDOPUNKTER

Läs mer

MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS

MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS MICROSOFT DYNAMICS NAV NAVCITE PROAPPS KOMPLETT MOLNBASERAT AFFÄRSYSTEM FÖR ELINSTALLATÖREN KOMPLETT MOLNBASERAT AFFÄRSSYSTEM FÖR ELINSTALLATÖREN VÅRA LÖSNINGAR FUNGERAR

Läs mer

nya generationens skopa

nya generationens skopa More care. Built in. VOLVO KOMPAKTA GRÄVMASKINER nya generationens skopa Öka effektiviteten på platsen, gräv upp vinsten Den nya generationens Volvo-skopor hjälper dig att få ut bästa möjliga gräv- och

Läs mer

4,1 LÖSNINGAR/DAG 30k

4,1 LÖSNINGAR/DAG 30k 4,1 LÖSNINGAR/DAG 30k SÄKERHETSSYSTEM LEDANDE I BRANSCHEN ALLT PÅ ETT STÄLLE LÄNS ALARM LEVERERAR ALLTID EN SÄKER LÖSNING SECURITAS DIRECT REFERENSER PARTNERS & KUNDER LEDANDE I BRANSCHEN Läns Alarm AB

Läs mer

Trimble GCSFlex Grade Control System. Du gräver mer noggrant rätt och slätt

Trimble GCSFlex Grade Control System. Du gräver mer noggrant rätt och slätt Trimble GCSFlex Grade Control System Du gräver mer noggrant rätt och slätt Med GCSFlex ökar din komkurrenskraft och du kan vara din egen mättekniker Trimble GCSFlex Grade Control System Trimble GCSFlex

Läs mer

AutoTrac Universalsats 200

AutoTrac Universalsats 200 AutoTrac Universalsats 200 Introduktion till guidning John Deere GreenStar guidesystem ökar inte bara värdet på dina maskiner, det hjälper dig också att effektivisera din tid på fältet. John Deere erbjuder

Läs mer

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering UTNYTTJA ARBETSDAGEN MAXIMALT Med ett bra och enkelt system är administrationen redan klar när du parkerar

Läs mer

Detta är en liten ordlista med förklaringar på begrepp och aktiviteter relaterade till. elvisualiseringsverktyg

Detta är en liten ordlista med förklaringar på begrepp och aktiviteter relaterade till. elvisualiseringsverktyg ordlista Detta är en liten ordlista med förklaringar på begrepp och aktiviteter relaterade till elvisualiseringsverktyg 2 3 datorgrafik 4 Datorgrafik är bilder skapade med hjälp av en dator, ofta i särskilda

Läs mer

Hjulinställare RAVAGLIOLI RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS. Tel 0500-444 555 Fax 0500-470 270 www.spikenservice.se info@spikenservice.

Hjulinställare RAVAGLIOLI RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS. Tel 0500-444 555 Fax 0500-470 270 www.spikenservice.se info@spikenservice. RAV TD 3000 HP RAV TD 3000 ATS 3DT TARGET (Solid Vision Technology) 3-punktfäste med snabblåsning 8-24 styrning Ingen adapter krävs Extremt snabb Inget behov av run out Extremt lätt Inga elektroniska komponenter

Läs mer

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Smart Belysning Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Status i Moderna Byggnader Mindre än 50% 9.8k 70% 20-50% Av den uthyrda ytan används Medelkostnaden för varje skrivbord I Stockholm För 70% av

Läs mer

Produktutvecklingsprocessen. (e)lvis

Produktutvecklingsprocessen. (e)lvis ordlista (e)lvis datorgrafik...5 effekt...7 elektricitet...9 energi...11 grenuttag...13 HDMI...15 komponenter...17 kretskort...19 kwh...21 minidator...23 minneskort...25 projektor...27 protokoll...29 radiomodul...31

Läs mer

EXAMENSARBETE. Användning av maskinstyrning och avprickningsplan. Lisette Tillberg Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Användning av maskinstyrning och avprickningsplan. Lisette Tillberg Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Användning av maskinstyrning och avprickningsplan 2013 Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord I utbildningen

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar.

Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar. Control Your World Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar. Företagens system ska betjäna människor

Läs mer

Hilti POS 15 / POS 18. totalstation. Mät- och utsättning med total enkelhet. Hilti. Outperform. Outlast.

Hilti POS 15 / POS 18. totalstation. Mät- och utsättning med total enkelhet. Hilti. Outperform. Outlast. POS 15 / POS 18 totalstation Mät- och utsättning med total enkelhet. Hilti. Outperform. Outlast. POS 15 / POS 18 totalstation Användningsområde Utsättning av punkter och nivåer för utgrävning och formning

Läs mer

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar

Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar Administrativa utskriftslösningar För ett enkelt, centralstyrt underhåll av skrivare och multifunktionsenheter HANTERA ARBETSFLÖDET ETT ENKELT SÄTT ATT UNDERHÅLLA DINA

Läs mer

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite

STYRKAN I ENKELHETEN. Business Suite STYRKAN I ENKELHETEN Business Suite HOTET ÄR VERKLIGT Onlinehot mot ditt företag är verkliga, oavsett vad du gör. Om du har data eller pengar är du ett mål. Säkerhetstillbuden ökar drastiskt varje dag

Läs mer

2004-11-14. Manual för RN - 20. www.radonelektronik.se

2004-11-14. Manual för RN - 20. www.radonelektronik.se 2004-11-14 Manual för RN - 20 www.radonelektronik.se Display för direktavläsning av radonhalt Blinkande indikering för pågående mätning. Blinkar rött vid fel eller vid störning! Beskrivning Radonmätaren

Läs mer

Trimtec.se - Auktoriserad Trimble dealer för hela Sverige

Trimtec.se - Auktoriserad Trimble dealer för hela Sverige Trimtec.se - Auktoriserad Trimble dealer för hela Sverige Auktoriserad Trimble återförsäljare Service Support Utbildning Uthyrning Försäljning Gatewing Vad vi kan erbjuda! Skanning Tillbehör Service Survey

Läs mer

Leica Viva TPS Den snabbaste totalstationen

Leica Viva TPS Den snabbaste totalstationen Leica Viva TPS Den snabbaste totalstationen Din vision: En snabb totalstation Välkommen till Leica Viva TPS Det blir inte snabbare Med Leica TPS kan du slutföra jobbet snabbare, erbjuda kompetenta anbud

Läs mer

Få total överblick över ditt larmsystem.

Få total överblick över ditt larmsystem. ALARM COMMUNICATION SERVICES EagleEye Få total överblick över ditt larmsystem. Tjänsten EagleEye innebär att du via vår larmservicecentral får total kontroll över din säkerhetsinstallation. Via en app

Läs mer

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt

FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt FunktionsIT FunktionsIT Lönsamt, enkelt och tryggt Vad är FunktionsIT? FunktionsIT är vårt koncept för att paketera IT som tjänst. Det ger dig som kund en centraliserad och automatiserad hantering av

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL

SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL SecurityPartner SP AB KÖRJOURNAL GPS-Spårsändare - NorthTracker En GPS-tracker är en spårsändare som skickar positionen upp i molnet så att du kan se position på kartan telefon, läsplatta och dator. Vi

Läs mer

BARA ATT KÖRA VERKTYGET SOM GER RÄTT PACKNINGSGRAD ÖVERALLT

BARA ATT KÖRA VERKTYGET SOM GER RÄTT PACKNINGSGRAD ÖVERALLT BARA ATT KÖRA VERKTYGET SOM GER RÄTT PACKNINGSGRAD ÖVERALLT Förbättra kvaliteten Ägna tiden åt att göra jobbet, inte åt att göra om det. Trimble hjälper dig. Hur Ange hur många vältöverfarter som behövs.

Läs mer

Falcon III. AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett

Falcon III. AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett Falcon III AOI system för 2D och 3D inspektion för komponenter på fixtur eller på palett Falcon III är konstruerat för att inspektera komponenter både direkt i produktionsflödet och offline för stickprovskontroll.

Läs mer

HV601/HV602 för allmänna byggtillämpningar

HV601/HV602 för allmänna byggtillämpningar HV601/HV602 för allmänna byggtillämpningar LITA PÅ ATT DU HAR KOLL Noggrann Mångsidig Snabb Enkel att använda Precisionsavvägning och uppriktning Maximal mångsidighet Spectra Precision Laser HV601 och

Läs mer

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program.

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Innehåll Översikt...1 Spara rutter i MyWay...2 Kopiera rutter från MyWay till ett annat MyWay program...2 Arbeta med rutter i MyWay...3 Rita en rutt

Läs mer

Trimble GCSFlex Grade Control System. Du gräver mer noggrant rätt och slätt

Trimble GCSFlex Grade Control System. Du gräver mer noggrant rätt och slätt Trimble GCSFlex Grade Control System Du gräver mer noggrant rätt och slätt Med GCSFlex ökar din komkurrenskraft På YouTube finns instruktionsfilmer och där kan du också se vad andra ntreprenörer tycker

Läs mer

1

1 www.itpedagogeek.se 1 Innehåll INNAN DU KÖR IGÅNG... 3 DET HÄR ÄR KLASSANTECKNINGSBOKEN... 3 ATT SPARA I ONENOTE... 3 MENYERNA... 3 ANTECKNINGSBOK FÖR KLASSEN... 4 STRUKTUR... 4 BYGG UPP DIN KLASSANTECKNINGSBOK...

Läs mer

Maskininformation vm-1200

Maskininformation vm-1200 VM-1200 INFO AMADA MACHINE TOOLS är ett välkänt begrepp för industriaktörer världen över. Företaget leder utvecklingen av såväl sågmaskiner som sågblad och har ett av världens största sortiment av bimetall-

Läs mer

CDS-012-P GEODYNAMIK. GPS-option för CDS CDS-012-P /S, 0401

CDS-012-P GEODYNAMIK. GPS-option för CDS CDS-012-P /S, 0401 GPS-option för CDS CDS-012-P CDS-012-P /S, 0401 GEODYNAMIK Innehåll CDS med GPS-positionering - CDS-P... 1 Allmänt... 1 Inställningar... 2 Vältdata... 2 Referenslinje... 3 Registrering... 3 Resultatpresentation...

Läs mer

Total överblick med webbaserad larmservicecentral.

Total överblick med webbaserad larmservicecentral. ALARM COMMUNICATION SERVICES EagleEye Total överblick med webbaserad larmservicecentral. EagleEye är en molnbaserad tjänst som erbjuder en central, modern och kraftfull funktion för övervakning och säker

Läs mer

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper BIG PAD Rätta känslan som penna på papper Med bättre samarbetsmöjligheter för medarbetarna lyfter din verksamhet /This is Why du behöver Sharps BIG PAD för större mötesupplevelser. Inledning Du vill göra

Läs mer

SVAB GRÄVMASKINSSTYRNING GP CONTROLLER tiltrotator/redskap, hjul, band och tilläggsfunktioner

SVAB GRÄVMASKINSSTYRNING GP CONTROLLER tiltrotator/redskap, hjul, band och tilläggsfunktioner SVAB GRÄVMASKINSSTYRNING GP CONTROLLER tiltrotator/redskap, hjul, band och tilläggsfunktioner LÖSNINGAR MED FOKUS PÅ EN BÄTTRE FÖRARMILJÖ Applikationen Grävmaskin- och Grävlastarstyrning GPC är ett fristående

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

< Digitala leveranser av väg och VA-modeller>

< Digitala leveranser av väg och VA-modeller> Föredragshållare: Föredrag : < Digitala leveranser av väg och VA-modeller> Leverans av Anläggningsmodell Leverera digital data Export av Vägmodell Hur exporterar man? Vad

Läs mer

SÅ LÄTT ATT SKÖTA SIN BESÄTTNING. Det intelligenta öronmärket

SÅ LÄTT ATT SKÖTA SIN BESÄTTNING.  Det intelligenta öronmärket SÅ LÄTT ATT SKÖTA SIN BESÄTTNING Det intelligenta öronmärket Realtids övervakning av var dina kor är Pålitlig brunstbevakning Idisslingsövervakning www.smartbow.at SÅ LÄTT ATT HITTA SINA DJUR Realtids

Läs mer

Guidning/Autostyrning

Guidning/Autostyrning Redovisning av projekt till Partnerskap Alnarp, nr 45/05/005 Guidning/Autostyrning Demonstration och seminarium Den 29 och 30 juni 2005 genomförde HIR Malmöhus och LT, SLU med medel från Partnerskap Alnarp

Läs mer

TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna. WHC

TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna. WHC I samarbete med: WANGESKOG WHC HYRCENTER TÄNK UTANFÖR LAGEN. Fokusera inte på lagen, lyft blicken och se möjligheterna. Lagen om elektroniska personalliggare i byggbranschen träder i kraft 2016-01-01.

Läs mer

Bioluminiscens. Används för hygienkontroll. 3M Clean-Trace -systemet för hygienövervakning och hygienhantering

Bioluminiscens. Används för hygienkontroll. 3M Clean-Trace -systemet för hygienövervakning och hygienhantering Bioluminiscens. Används för hygienkontroll. 3M Clean-Trace -systemet för hygienövervakning och hygienhantering 3M Clean-Trace -systemet för hygienövervakning och hygienhantering 3 Upptäck det nya systemet

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN

OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN WWW.OILQUICK.COM OQTR PRO Line Världens mest avancerade, säkra och effektiva tiltrotatorsystem. OQTR PRO Line är samlingsbegreppet på OilQuicks nya program av säkra,

Läs mer

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS.

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. SEDERMERA HAR ARNON EXPANDERAT OCH BLIVIT EN BETYDANDE INTERNATIONELL

Läs mer

Alla vardagar 06:00-17:00. Scanlaser Support-Center. Personlig support när du behöver det.

Alla vardagar 06:00-17:00. Scanlaser Support-Center. Personlig support när du behöver det. Scanlaser Support-Center LULEÅ 0771-93 20 00 SKELLEFTEÅ Personlig support när du behöver det. SUNDSVALL/TIMRÅ BOLLNÄS AVESTA Alla vardagar 06:00-17:00 BULLAREN GÖTEBORG ÖREBRO SOLLENTUNA/STOCKHOLM LINKÖPING

Läs mer

Välkommen till vår värld.

Välkommen till vår värld. Fixturlaser NXA Pro Välkommen till vår värld. Sedan 1984 har ELOS Fixturlaser hjälpt företag över hela världen att uppnå en mer lönsam och hållbar produktion. Vi har lyckats komma dit vi står idag genom

Läs mer

POINTX SNABBT, ENKELT, NOGGRANT

POINTX SNABBT, ENKELT, NOGGRANT POINTX II SNABBT, ENKELT, NOGGRANT POINTX II SNABBT, ENKELT, NOGGRANT 2 I 3 SNABBA UPP REPARATIONSPROCESSEN PointX II hämtar sin styrka från ny generationsteknik, både i den handhållna mätarmen och mjukvaran.

Läs mer

LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG

LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG Skapar möjligheter LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG www.lannencenter.com SE RÖRLIGHET Lännen-multimaskinens rörlighet är bra då man förflyttar sig mellan arbetsplatser

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

DM-200 Maskinsensor. Bruksanvisning. DM-200 Maskinsensor

DM-200 Maskinsensor. Bruksanvisning. DM-200 Maskinsensor DM-200 Maskinsensor Bruksanvisning DM-200 Maskinsensor DM-200 arbetar med Laser Alignments unika CAB (constant accuracy band) teknik, vilken garanterar konstant noggrannhet med samtliga typer av roterande

Läs mer

Norsecraft Geo Position AB Specialister på precision, vi leverera rätt system till rätt pris.

Norsecraft Geo Position AB Specialister på precision, vi leverera rätt system till rätt pris. Norsecraft Geo Position AB Specialister på precision, vi leverera rätt system till rätt pris. Massdata capture Geoslam Simultaneous Localization and Mapping. SLAM Starta mätning med Zeb Horizon Inmätning

Läs mer

Kapitel 1 Komma i gång... 5

Kapitel 1 Komma i gång... 5 DDS-CAD Arkitekt 10 Komma i gång Kapitel 1 1 Kapitel Sida Kapitel 1 Komma i gång... 5 Är DDS-CAD Arkitekt installerat?... 5 Operativmiljö Windows... 6 Begrepp... 6 Starta DDS-CAD Arkitekt... 6 Starta ett

Läs mer

Flex Ultra solceller. Ren och oberoende ström på väg!

Flex Ultra solceller. Ren och oberoende ström på väg! Flex Ultra solceller Ren och oberoende ström på väg! X-Sol Danmark Sedan 2010 har X-Sol Danmark tillverkat och levererat flexibla solceller för laddningsbatterier, dvs nätlösningar. Vi har sett, att det

Läs mer

PRODUKTIONSUTRUSTNING

PRODUKTIONSUTRUSTNING PRODUKTIONSUTRUSTNING Ämnet produktionsutrustning behandlar industriteknisk utrustning, dess användningsområden samt gällande säkerhetsföreskrifter. Det handlar också om hur utrustningen vårdas samt hur

Läs mer

En guide till Sign On Blankettarkiv

En guide till Sign On Blankettarkiv En guide till Sign On Blankettarkiv www.signon.se/blankettarkiv Sign On Blankettarkiv Sign On Blankettarkiv förser dig med elektroniska blanketter via Internet. En tjänst som gör hela din administration

Läs mer

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play.

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. Sida 1 BLACKLENS APPEN Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING Det finns två sätt att ansluta kameran på:

Läs mer

Kärcher Fleet. Fokusera på att nå skinande resultat. Vi sammanfattar de åt dig.

Kärcher Fleet. Fokusera på att nå skinande resultat. Vi sammanfattar de åt dig. Kärcher Fleet Fokusera på att nå skinande resultat. Vi sammanfattar de åt dig. Ökat perspektiv för större framgång. Från den globala marknadsledaren inom rengöringsteknik kommer Kärcher Fleet - det innovativa

Läs mer

Komma igång. 9247672, Utgåva 2 SV. Nokia N73-1

Komma igång. 9247672, Utgåva 2 SV. Nokia N73-1 Komma igång 9247672, Utgåva 2 SV Nokia N73-1 Knappar och delar (framsida och sida) Modellnummer: Nokia N73-1. Nedan kallad Nokia N73. 1 Ljussensor 2 Sekundär kamera med lägre upplösning 3 Väljarknappar

Läs mer

CLOUDair. Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer

CLOUDair. Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer Fläktar Luftbehandlingsaggregat Brandsäkerhet Luftdistribution Luftkonditionering Värmeprodukter CLOUDair Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer 2 CLOUDair CLOUDair Det enklaste sättet

Läs mer